Høstturneringen 2010

6 runder monrad ferdig 21. desember

Tabell og rundeoppsettet

Jon Oddvar vant siste partiet

(Tore, 20. desember 2010) I Sjakklokalet i ettermiddag spilte Jon Oddvar Rambjør - Johan Halse det siste partiet i siste runde i høstturneringa 2010. De begynte med 1.e4 e5 2.Sf3 Sc6 3.Lc4 Sf6, og det kunne se ut til at de skulle spille prøyssisk, men Jon Oddvar ville ikke gå inn i den åpninga og svarte med 4.d3. Da unngikk ikke Johan italiensk åpning for han svarte med 4...Lc5. De hadde kommet inn i Guoco pianissimo etter en liten trekkomkastning. Dessverre bukket Johan løperen på c5 ganske tidlig, og Jon Oddvar fikk tidlig klar fordel. Johan valgte også å bytte av noen lette offiserer (springer og løper) slik at Jon Oddvar fikk åpnet f-linja med f4, og kunne stille inn det tunge kavaleriet (tårn og dronning) mot Johans kongestilling. Jon Oddvar fikk inn en kombinasjon slik at han fikk enda en av Johans lette offiserer og sto med to offiserer over da angrepet ble satt i gang. Det var egentlig en feilberegning av Jon Oddvar, for Johan kunne ha tatt tilbake offiseren og stått likt. Da han ikke så det, ble Jon Oddvars angrep for sterkt, og Jon Oddvar fikk satt sjakk matt. Begge spilte nok litt for raskt, for det var trekk de overså.

Åge Olsen sa i en sjakkleksjon i fjor i klubben at det kan lønne seg å ta et raskt kikk over sjakkbrettet før du gjør et trekk og se etter om motstanderen din kan ta en av dine brikker uten at du har forsvar på den. På den måten unngår man de fleste bukker. Johan har vært litt uheldig i turneringa, men spillet har vært godt selv om uttellinga kunne ha vært bedre. Jon Oddvar fikk tre poeng og er nok fornøyd med det. Han møtte bl.a. turneringsvinneren i første runde.

Siste partiet spilles tirsdag kl. 1630

(Tore, 20. desember 2010) Høstturneringas siste parti, Jon Oddvar Rambjør - Johan Halse blir spilt i Sjakklokalet tirsdag 21. desember med start kl. 1630.

Eilif suveren høstmester

(Tore, oppdatert 10. desember 2010) Eilif Odde var suveren i høstturneringa. Full pott ble det med seks av seks poeng. Torsdag kveld spilte han mot Trond Harald Saltnes, og det ble nok en seier. Denne gangen spilte Eilif Trompovskijs angrep. Det er ei åpning som Åge Olsen tidligere har brukt. Trond Harald valgte å følge hovedlinja med 2...Se4. Uti midtspillet vant Eilif en bonde. Da avviklet Eilif til et tårnsluttspill som han vant enkelt. Det tok tid og varte mange trekk, men plana til Eilif for å vinne i tårnsluttspillet var enkel og lot seg greit gjennomføre.

Vegard Simensen slo Audun Hoem og Vegard kapret tredjeplassen. Audun spilte kongeindisk og utfordret i sentrum med e5. Deretter gikk det litt galt for Audun da han valgte å bytte av sin hvitfeltløper og skaffet seg også en hengende bonde som ble et naturlig angrepspunkt for Vegard. Det ble for mye å passe på for brikkene til Audun som ikke var helt koordinerte, og Vegard vant en springer. Da ga Audun opp. Med seieren sin gikk Vegard forbi Trond Harald og kapret tredjeplassen i turneringa.

Martin Mokkelbost Stene slo Kamilla Kuzyakhmedova. Kamilla tok b-bonden til Martin, og vanligvis er testamentbonden litt farlig å ta, men ikke denne gangen og det var ren bondegevinst. Men da Kamilla ikke straks flyttet dronninga si tilbake igjen, ble den fanget inne i stillinga til hvit. Martin fikk ei dronning for et tårn og vant partiet greit etter å ha tatt alle brikkene til Kamilla.

Fire partier spilles torsdag kveld

(Tore, 8. desember 2010) De siste fire gjenstående partiene i høstturneringa spilles torsdag kveld. Det er:
Eilif Odde-Trond Harald Saltnes
Vegard Simensen-Audun Hoem
Martin Mokkelbost Stene-Kamilla Kuzyakhmedova
Jon Oddvar Rambjør-Johan Halse

Det blir nok spennende og interessante partier fra tidlig kveld. Vi følger også Magnus Carlsen i London Chess Classic der runden starter kl. 1500. Sjakklubben er åpen fra kl. 1745.

Emil Andre slo Magnus

(Tore, 8. desember 2010) I kveld spilte Magnus Dahl Jenssen - Emil Andre Olsen sitt parti i sisterunden i høstturneringa. De utviklet seg helt likt. Det var nesten kopitrekk som Emil Andre med svart gjorde. De spilte alt for raskt. Begge brukte 17 minutter hver på hele partiet. Når det er 1½ time til rådighet på de 40 første trekkene, blir det litt for lite tid til tenking når de spiller så fort. Men de kom altså til midtspillet, og der ble det generalavvikling i sentrum. Magnus byttet av dronning slik at Emil Andre fikk kontroll over d-linja da Emil Andre slo igjen med a-tårnet sitt. Magnus burde nok ikke ha byttet av dronninger akkurat da. For springeren hans (etter dronningavbyttet hadde de to tårn og en springer hver) måtte flytte til randen og feltet h4. Der hadde den kun et retrettfelt, og det var g2. I motsetning til springeren på randen som i følge lærebokforfatter Øystein Sande er: En springer på randen er som en springer på stranden (Tarrasch: "Ein Springer am Rande ist stets eine Schande.") hadde Emil Andre en springer sentralt plassert i sentrum. Med hvits springer ute av spill, fikk Emil Andre raskt full kontroll over brettet og kom inn med tårnet på andreraden. Da kollapset stillinga til Magnus, og han måtte også gi springeren. Det igjen førte til at Emil Andre fikk rykket fram med sin h-bonde uten at Magnus kunne gjøre noe for å stoppe den. Det som var bra i denne kampen var at begge to hadde sett mye, når de først hadde fått byttet av litt brikker. Emil Andre ga ikke Magnus sjansen til å komme tilbake selv om Magnus forsøkte. Men partiet hadde nok blitt mer interessant hvis begge to hadde brukt litt mer tid før de byttet av nesten alle offiserene sine.

Øystein og Øyvind spilte remis i kveld

(Tore, 6. desember 2010) Partiet Øystein Halse-Øyvind Hoem Vaseng endte i kveld med remis etter tre timers spill. Øystein med hvit åpnet med 1.d4. Angrepsspilleren Øystein åpnet altså med bonden foran dronninga og valgte en posisjonell åpning! Vi får se om verden står til påske.

Øyvind svarte med slavisk forsvar. Øyvind fikk litt for lett utlignet med svart, for Øystein ventet og ventet. Han ville at Øyvind skulle bestemme hvor slaget i sentrum skulle stå. Det var jo en vis avgjørelse, viste det seg i ettertid, men som oftest er det ikke det smarteste man kan gjøre å la motstanderen få initativet. Men da Øyvind flyttet fram bonden sin til e5 slik han skal gjøre i slavisk, ble han lurt av Øystein. Eller kanskje Øyvind lurte seg sjøl, siden han ikke så at han mistet en springer. Men Øystein ville ikke beholde den ekstra springeren, for han ga den tilbake nesten med en gang. Øystein hadde fått en merbonde på kjøpet, og det endte i et tårnsluttspill der Øyvind ville sentralisere løperen sin og fikk til det. Øystein kunne ha tatt den, men så ikke kombinasjonen. Med bare ulikefargede løpere og bønder igjen var det remis selv om Øystein hadde en merbonde, men den var hengende, og Øyvind hadde full kontroll på den.

De resterende partiene i turneringa

(Tore, 3. desember 2010)
Øystein Halse-Øyvind Hoem Vaseng spilles i klubben mandag ettermiddag.
Eilif Odde-Trond Harald Saltnes spilles i klubben tirsdag kveld.
De resterende fire partiene regner vi også med blir spilt i neste uke.

To partier spilt i går

(Tore, 3. desember 2010) Bare to partier ble spilt i går. Alexey kom innom og takket for seg. Han og familien flytter til Kypros i morgen, lørdag, og hans parti mot Kamilla i femte runde ble ikke spilt, og Kamilla får derfor walk over-seier i femte runde.

Iver Halse-Vegard Viken Kallset ble et spennende oppgjør. Iver åpnet med 1.c4 og engelsk åpning, men Vegard svarte med 1...c6 2.e4 d5 og da kunne de kommet inn i Caro-Kann-åpninga. Men Iver ville spille "engelsk", selv om han innrømte at han ikke kunne åpninga. Men overraskelsen hadde sin virkning da Vegard fikk seg et lite sjokk av åpningstrekket og brukte ei lang stund på å finne ut hva han skulle svare på dette. Men det kan lønne seg å vente med å innrømme at en ikke kan åpninga til partiet er over. Den psykologiske fordelen ble nok svekket litt av Ivers innrømmelse helt i begynnelsen av partiet.

Iver stilte seg mer opp i engelsk stil enn Caro-Kann men kanskje litt passivt. I sentrum var det helt låst med bonde mot bonde, men Vegard fikk til et lite flankeangrep på dronningfløya. Der fikk han en bonde, men det gjorde ikke så mye, da aktiviteten flyttet seg over til motsatt flanke, kongefløya og Vegards dronning kunne ha blitt stående uvirksom på si side. Iver var nok litt uforsiktig og Vegard fikk inn en springergaffel på konge og dronning. Etter det var løpet kjørt for Iver, og Vegard vant. Men det var godt av Iver å prøve noe nytt. Det kan bli kjedelig å spille italiensk hele tida. Så det var et fornuftig trekk av Iver, og det var også et viktig steg i den sjakklige utviklinga. Det samme kan sies om Vegard. Han fikk prøvd å spille mot et helt annet system enn det han vanligvis spiller mot. Han ble overraska, nesten satt ut de første par minuttene, men så omstilte han seg, og det greide han godt. Det er kjekt å se at de begge to utvikler seg som sjakkspillere.

Partiet Henrik Øie Løbersli-Tore Kristiansen vant Tore. For andre gang på tre dager spilte Henrik mot en voksen sjakkspiller, og motstanderen på tirsdag hadde 1622 i rating, mens torsdagens hadde 1622. Henrik har 1081, og det er tøft å få to slike, presumptivt, bedre motstandere på rad. Det ble hovedvarianten i mottatt dronninggambit etter en trekkomkastning; 1.d4 d5 2.Sf3 Sf6 3.c4 dxc4. Henrik har spilt ganske mye slavisk i det siste, både med hvit og svart. Det er populært blant ungdommen nå.

Derfor ville Tore sette Henrik på en ny prøve, og velge et oppsett han ikke var så godt kjent med. Henrik satte opp offiserene sine slik han pleier i slavisk, men det er ikke like godt i mottatt dronninggambit. Tore fikk derfor tidlig utligning, og fikk også d-bonden til Henrik. Med bonde over for Tore, var det bare å begynne å tenke på å avvikle til sluttspill, for den ekstra bonden kan være avgjørende. Da Tore også fikk kontroll over d-linja med tårnene sine, gikk Henrik til slutt feil og bukket et tårn. Da var det ikke mer å spille for, og Henrik ga fornuftig nok opp. Henrik, Tore og Karl W. brukte ei god stund etter partiet på å analysere partiet og forklare Henrik hvor offiserene skal plasseres i de ulike systemene som Henrik spiller eller kan møte.

Sjette og siste runde spilles på torsdag

(Tore, 1. desember 2010) Et parti gjenstår i femte runde, og vi håper at det kan spilles i klubben i ettermiddag. Men det er kun tre spillere som får sjette runde berørt av det partiet. Hvis Kamilla vinner eller spiller remis mot Alexey, møter hun Martin i siste runde. Hvis Alexey vinner, møter han Martin i siste runde. Hvis partiet ikke blir spilt i kveld, setter vi det til hengeparti, og da regnes det som remis til det blir spilt.

De andre partiene blir slik som i høyre kolonne i tabellen nedenfor. Det blir et toppoppgjør mellom Eilif og Trond Harald, men det er konsert på Trond Harald så det blir ikke spilt på torsdag. Trond Harald kan vinne høstturneringa hvis han slår Eilif.

Trond Harald og Kamilla vant

(Tore, 1. desember 2010) I det utsatte partiet fra fjerde runde mellom Johan Halse-Kamilla Kuzyakhmedova bukket Johan en løper allerede i åpninga, og Kamilla ga ikke Johan noen sjanse til å komme tilbake. Kamilla vant.

Toppoppgjøret mellom Trond Harald Saltnes-Henrik Øie Løbersli ble mer spennende. Dessverre så Trond Harald da han kom i Sjakklokalet i går kveld, at noen av oss andre forberedte Henrik på partiet mot Trond Harald. Trond Harald valgte da ikke å spille kongegambit, men heller 1.e4 e5 2.Sc3 og det ble et rolig parti. Ingen av dem hadde noen stor fordel. Henrik gjorde et par feile valg i midtspillet, men Trond Harald straffet dem ikke. Den ene varianten så han ikke, og den andre var han usikker på og lot heller være. Det er ganske normalt at slike ting skjer i et sjakkparti. Dataprogrammene vi bruker i analysen etterpå ser utrolig mye mer enn vi vanlige gjør...
Henrik spilte fornuftig og solid; han valgte trekk og stillinger som passer ham best. Men Henrik var ikke passiv, men valgte å utfordre da Trond Harald forsøkte å skaffe seg et press på Henriks svake bonde. Det var helt riktig spilt av Henrik, og stillinga ble avviklet til et remissluttspill, der begge tårnene og dronningene var på brettet.br>
Det var Trond Harald som hadde kontrollen på den åpne linja, men Henrik opponerte. Han kunne ha gjort det litt lettere for seg sjøl ved å være litt mer kontant og opponert tidligere. I sluttspillet spilte Henrik littegrann unøyaktig. Trekkene han valgte holdt til remis, men han lot Trond Harald få litt mer spill, og tårnet til Trond Harald kom inn på Henriks sjuenderad. Det var ikke farlig, viste det seg, men det ble mer å passe på for Henrik. Og Henrik hadde ikke så mye tid til å tenke på; han hadde 2 minutter og 34 sekunder på de siste 10 trekkene sine, og det er ikke mye i ei vanskelig stilling. Det ble for mye å passe på. Trond Harald gikk for en snedig kombinasjon som førte til at han fikk en avdekker på Henriks dronning. Og Henrik ga opp partiet. Sluttspillet hadde nok vært enklere for Henrik å forsvare hvis han hadde spilt slik at Trond Harald ikke hadde kommet inn med tårnet på sjuenderaden. Men Henrik spilte godt, og det var nære på at han hadde greid å ta et halvpoeng fra en av de voksne i klubben. Tida nærmer seg; kanskje allerede førstkommende torsdag?

Partier tirsdag kveld

(Tore, 30. november 2010) I klubben i kveld spilles partiet Trond Harald Saltnes-Henrik Øie Løbersli. De starter kl. 1915. Vi har håp om at et av de to andre gjenstående partiene også blir spilt i ettermiddag/kveld.

Sisterunden ikke satt opp ennå

(Tore, 29. november 2010) Sjette og siste runde som spilles torsdag 2. desember, er ikke satt opp ennå. Det er tre partier som ikke er ferdigspilt.
Johan Halse-Kamilla Kuzyakhmedova fra fjerde runde
Fra femte runde:
Trond Harald Saltnes-Henrik Øie Løbersli
Kamilla Kuzyakhmedova-Alexey Gorskiy

Det er spesielt resultatet mellom Henrik og Trond Harald som avgjør oppsettet på toppbordene i siste runde i høstturneringa. De ulike oppsettene er:

Hvis Trond Harald vinner

Hvis remis Trond Harald-Henrik

Hvis Henrik vinner

Eilif-Trond Harald

Eilif-Tore

Eilif-Henrik

Henrik-Tore

Henrik-Audun

Øystein-Tore

Vegard Simensen-Audun

Øystein-Trond Harald

Vegard Simensen-Audun

Øystein-Øyvind

Vegard Simensen-Øyvind

Øyvind-Trond Harald

Iver-Vegard Kallset

Iver-Vegard Kallset

Iver-Vegard Kallset

Magnus-Emil Andre

Magnus-Emil Andre

Magnus-Emil Andre

Jon Oddvar-Johan

Jon Oddvar-Johan

Jon Oddvar-Johan


I det siste partiet er det resultatet i partiet mellom Alexey og Kamilla som bestemmer hvem som møter Martin i siste runde. Martin får hvit i siste runde mot enten Alexey eller Kamilla. Alexey må slå Kamilla for å unngå walk over i sjetterunden. Det ser ikke ut til at resultatet i partiet Johan-Kamilla får noen innvirkning på oppsettet.

Men dette er med alle mulige forbehold. Med tre mulige utfall i tre partier blir det 27 ulike oppsett i sjetterunden, og jeg kan ha oversett noen.

Svært spennende parti mellom Vegard og Øyvind


Vegard Viken Kallset og Øyvind Hoem Vaseng i femte runde.
Foto: Tore Kristiansen

(Tore, 26. november 2010) Det ble et spennende og langt parti mellom Vegard Viken Kallset og Øyvind Hoem Vaseng i femte runde i går kveld. Øyvind bukket springer i det åttende trekket i en velkjent åpningsfeil. Dette skulle han ha sett, men nå har han i alle fall tatt med seg denne lærdommen. Vegard var kontant og så feilen med en gang. Med offiser under nesten før partiet har begynt, er det omtrent ingen vits i å spille videre, men Øyvind ga ikke opp og fortsatte. Med materiell over er det lurt å bytte av mest mulig (bytte materiell likt for likt; f.eks. bytte av bonde for bonde eller offiser mot offiser) slik at man kommer i sluttspill med den ene offiseren over man allerede har fått. Og den strategien valgte selvsagt Vegard. Men Øyvind prøvde så godt han kunne å unngå avbytter. Han påtok seg en stadig dårligere stilling, fordi han ville ha flest mulig offiserer på sjakkbrettet. Det så litt rart ut, men Øyvind hadde ingenting å tape. Partiet var i realiteten tapt, og han kunne forsøke å gjøre det så vanskelig som mulig for Vegard. Øyvind spilte på høy risiko. Både Vegard og Øyvind fikk hver sin fribonde, og Øyvind begynte å få noen muligheter med bonden som Vegard måtte ta hensyn til.

Øyvind fikk tidsnød før 40 trekk, men overlevde den. Da hadde de spilt i tre timer og fortsatte på den siste timen da begge fikk en halvtime spilletid til. Vegard spilte fornuftig og godt, og fant ved flere anledninger de rette trekkene. Han hadde noen flotte kombinasjoner, og så noen lange varianter. Karl W. Strand som i tillegg til sitt eget seriesjakkparti fulgte med på partiet, var imponert over hva Vegard så flere ganger. Vegard gikk etter matt, og Øyvind måtte gi enda mer av materiellet sitt for å unngå matten. Men han fikk da plassert kongen sin mer aktivt. Det ble tidsnød igjen. Øyvind hadde kun 2 minutter på resten av partiet mens Vegard hadde 5 minutter igjen. Vegard tok ikke Øyvinds fribonde, og Øyvind tok sjansen og fikk kongen sin attåt fribonden sin. Det var enkel vinst for Vegard, men i tidsnøden bukket han tårnet sitt, og plutselig hadde Øyvind fått igjen offiseren. Begge gikk inn med bonden og fikk dronning, og med få sekunder igjen på begge spillerne, tok de remis etter fire timers spill.
For å bruke fotballspråket så kan vi se bak resultatene, og da spilte Vegard godt men er nok ikke fornøyd med halvpoenget. Det er derimot Øyvind som aldri ga opp og kjempet og kjempet. Han spilte taktisk og påtok seg dårligere stilling for å få muligheter i spillet. Det lønte seg.

I det andre partiet mellom Jon Oddvar Rambjør og Martin Mokkelbost Stene vant Jon Oddvar. Det var aldri tvil om hvem som vant partiet. Martin spiller litt for raskt i åpninga, og er litt snill med motstanderne og gir bort offiserer litt for lett. Jon Oddvar bukket og takket og tok i mot. Vi har sett før at Martin kan, men nå har motstanderne blitt bedre og da må han begynne å tenke litt mer på hvert trekk. Martin har nå 1½ poeng, og det er bra i denne turneringa hvor det er god konkurranse. Jon Oddvar har fått to poeng i turneringa og spiller fornuftig og solid.

Remis mellom Emil Andre og Iver

(Tore, 24. november 2010) Emil Andre Olsen - Iver Halse spilte remis i klubben onsdag ettermiddag. Det var et rolig parti mellom to spillere som begge gjorde det godt i NM for ungdom forrige helg, og begge to er på en opptur. I ei treningsturnering helga før NM vant Emil Andre partiet mellom dem, men da var det hurtigsjakk. I partiet i høstturneringa var det rolig utvikling på begge to, og de byttet av offiserer etter hvert. Det var litt kamp om sentrum i midtspillet, men de avviklet til et fredelig remisaktig sluttspill. Og da tok de remis. De hadde et tårn hver samt ulikefargede løpere. Emil Andre hadde en liten fordel i stillinga, men i slike sluttspill er Iver en bedre spiller og remis var et greit resultat der begge to ønsket å redusere faren for tap og null poeng. I stedet ble det ½ poeng på begge to.

Nye partier i høstturneringa på torsdag (Tore, 24. november 2010) Torsdag 24. november spilles det seriesjakk i klubben fra kl. 1900, men det er god plass til å spille partier i høstturneringa også.
Fra fjerde runde er det mulighet for at partiet Johan Halse-Kamilla Kuzyakhmedova kan spilles, siden Johan har walk over i denne runden, og Kamillas motstander, Alexey, er bortreist denne uka.
Trond Harald kan heller ikke spille torsdag, og partiet mot Henrik Øie Løbersli blir utsatt. Dette partiet blir uhyre interesssant. Vinneren i dette partiet får 4 poeng, og er den eneste som kan ta igjen Eilif Odde i kampen om turneringsseieren. Men foreløpig vet vi ikke når det blir spilt. Konsertmester Saltnes er svært opptatt med julekonserter på kveldstid for tida.

De andre partiene er:
Vegard Kallset - Øyvind Hoem Vaseng
Emil Andre Olsen - Iver Halse
Jon Oddvar Rambjør - Martin Mokkelbost Stene
og Johan Halse - Kamilla Kuzyakhmedova

Turneringsledelsen håper at noen av disse partiene blir spilt denne uka. Alternativt kan de spilles neste tirsdag.

3 partier spilt i runde 5

(Tore, 24. november 2010) I femte runde er det spilt tre partier. Tore Kristiansen-Vegard Simensen ble spilt forrige torsdag, og Tore vant. Audun Hoem-Eilif Odde ble også spilt torsdag kveld, og Eilif vant. Audun spilte Aljechin-Chatard-varianten i fransk åpning. Eilif tok ikke bonden, men avslo gambiten med 6...a6. Uti midtspillet ser det ut som om Eilif står litt bedre, men så tar Audun litt over og får et lite overtak. Men i det 40. trekket da Audun har 20 sekunder igjen til han får en ekstra halvtime på tida si, bukker han tårnet sitt. Og partiet er over. Ny vinst til Eilif. Hadde Audun f.eks. gått med tårnet sitt og truet Eilifs bonde på b7, hadde Audun hatt vinststilling. Et lite trekk fra seier til tap.
Eilif leder høstturneringa med 5 poeng av 5 mulige.

Mandag spilte Magnus Dahl Jenssen-Øystein Halse sitt parti. Italiensk åpning men Magnus åpnet alle Øysteins linjer og diagonaler til sin egen kongestilling. Det gjør man ikke ustraffet mot en angrepsspiller som Øystein. Øystein plasserte de tunge offiserene sine, tårn og dronning, og bom-bom-bom så var kongestillinga til Magnus helt ødelagt. Øystein vant.

Runde 5 torsdag 18. november

(Tore, 16. november 2010) Siden seriesjakken blir utsatt ei uke, blir det allikevel runde torsdag 18. november. Det er et parti fra runde 4 som ikke er spilt, men på de seks første bordene blir oppsettet det samme uansett hva som skjer i kampen Johan Halse-Kamilla Kuzyakhmedova. De seks første partiene blir:

Audun Hoem - Eilif Odde
Trond Harald Saltnes - Henrik Øie Løbersli; (Trond Harald har meldt avbud)
Tore Kristiansen - Vegard Simensen
Vegard Kallset - Øyvind Hoem Vaseng
Magnus Dahl Jenssen - Øystein Halse
Emil Andre Olsen - Iver Halse

Hvem Kamilla, Alexey, Martin, Jon Oddvar og Johan skal spille mot er avhengig av hvordan det går i det utsatte partiet.

Audun ligger på udelt andreplass

(Tore, 12. november 2010) Audun slo Øyvind i går kveld og har nå 3½ poeng. Han ligger ½ poeng bak Eilif og ½ poeng foran Vegard, Trond Harald og Henrik. Det er klart at Audun må møet Eilif i neste runde.

Partiet mellom Øyvind Hoem Vaseng-Audun Hoem ble svært spennende utover kvelden i går. Øyvind hadde forberedt ei ny variant i nordisk gambit mot Audun. I stedet for å gi to bønder ga Øyvind bare en bonde. De kom etter trekkomkastning inn i Gøring-gambiten i Skotsk. I alle fall var dette ukjent mark for Audun, mens Øyvind hadde plana klar. Sette opp de lette offiserene i sentrum, rokere langt og presse på e5-feltet. Selv om Audun valgte å spille 4...d6, og kom ut av de linjene som Øyvind hadde forberedt mest, ble temaet det samme i partiet som de spilte. Men Øyvind hadde nok ikke kompensasjon for bonden helt til Audun skulle prøve å få motspill. Da spilte han 12...g6 og åpnet diagonalen inn mot tårnet på h8. Da Audun i trekket etterpå også satte springeren sin på a5 kunne Øyvind gaflet springer og tårn med 14.Dc3. Neida, han så det ikke, og Audun så heller ikke trusselen. Samme trusselen kom også opp 3 trekk seinere, men i stedet for å ta offiseren valgte heller Øyvind å forsvare bonden i kongestillinga si. Vi som sto og så på, offet oss litt. Det var nesten tortur å se på. Vi unnet Øyvind at han skulle vinne over Audun, så godt som han spiller for tida. I stedet kom Audun på offensiven, og fikk klar fordel. I tårnsluttspillet mente vi som sto bak at Øyvind hadde remis ved riktig spill, men sjakkprogrammene er ikke enige i at Øyvind burde ha byttet av et tårn. Da Audun fikk tak i den hvite springeren med en flott kombinasjon der Audun måtte regne flere linjer, ga Øyvind opp.

Audun var nok favoritt i partiet, men Øyvind nærmer seg mer og mer. I de siste partiene mellom dem er det Øyvind som har kommet best ut. Audun gamblet nok litt i dette partiet, men det må også til. Det skal bli interessant å se Audun mot Eilif i neste runde. Eilif er storfavoritt, og det vil være en sensasjon om Audun vinner, men vi vil nok da se mer på spillet til Audun enn om han får poeng.

3 partier fra runde 4 spilles nå

(Tore, 11. november 2010) Nå kl. 20 i Sjakklokalet spilles det tre partier i høstturneringa. Et av dem er ferdig, og det ble remis i partiet Martin Stene Mokkelbost-Emil Andre Olsen. Emil kom godt ut med svart, men det skyldtes nok mer Martins spill. Martins svartfeltløper gikk i løpet av de første åtte trekkene følgende runde: f1-b5-a4-c2-d3-f1. Fem trekk med løperen, og den kom tilbake til utgangspunktet. Martin hadde da alle offiserene sine i utgangsstillinga. Ikke rart at Emil sto kjempegodt etter åtte trekk. Emil presset på stillinga til Martin; først på kongefløya og deretter på dronningfløya. Martin hadde mer enn nok med å forsvare seg mot de mange truslene. Det var kjempegodt spilt av Emil som også fikk et helt tårn. Men så et stykke ut i midtspillet, gikk angrepet litt i stå, og Martin kunne ha utlignet og kanskje fått fordel. Men Martin var redd for Emils angrep og valgte å forsvare seg i stedet. Dessverre spilte begge to raskt, selv om de brukte en halv time på 30 trekk, kunne de nok ha tenkt litt mer på de ulike trekkene. Men plutselig var partiet over. Det ble remis. Martin sjakket Emils konge, og da så Emil at han ble sjakk matt i neste trekk. I stedet for å gi opp, forsøkte han seg og tilbød remis. Martin som ikke så matten tok i mot for han trodde at Emil sto godt. Poengdeling var egentlig ei grei løsning siden Emil hadde stått så kongebra tidligere i partiet. Men det kan sies at begge to ga fra seg et halvt poeng i dette partiet.

Alexey Gorskiy-Vegard Kallset er også ferdigspilt. Vegard vant. Disse to brukte atskillig mer tid på trekkene sine enn Emil og Martin. Nesten 2 minutter pr. trekk. Vegard fikk tidlig en bonde, men Alexey hadde et press i midten med tårnene og dronninga si. Det var også litt åpent foran begge kongestillingene, og det gjorde at Vegard fikk en kvalitet. Da han fikk jaget Alexeys konge, fikk han laget et mattnett. Alexey forsøkte seg med et motangrep, men Vegard hadde full kontroll på det. Alexey ga opp da det viste seg at Vegard kom ut av forviklingene med tårn over i sluttspill. Begge to spiller fornuftig og godt.

Det siste partiet som spilles i Sjakklokalet torsdag kveld er Øyvind Hoem Vaseng-Audun Hoem. Øyvind har studert en spesiell variant i nordisk gambit, der han gir en bonde i stedet for to. Meininga er at hvit (Øyvind) skal få et press i sentrum. Men Audun satte ikke opp brikkene slik Øyvind og vi andre hadde tenkt på forhånd, og det spørs om Øyvind har kompensasjon for bonden han ga bort med vilje i åpninga. Time will show.

Åge har trekt seg fra turneringa

(Tore, 8. november 2010) Åge Olsen har trekt seg fra turneringa. Pga. arbeidsbyrden får han ikke tid til å spille de neste to ukene, og da vil han ikke rekke å spille hverken det utsatte partiet mot Audun Hoem fra tredjerunden eller partiet fra fjerde runde. Partiene hans blir dermed vunnet på walk over i de to rundene. Audun Hoem rykker da opp på resultatliata, og han står med 2½ poeng etter tre runder.

I fjerde runde skal Audun møte sin bror Øyvind Hoem Vaseng. Det kan se ut til at Audun møter Eilif i neste runde hvis han ikke taper mot Øyvind. Hvis Øyvind slår Audun, ser det foreløpig ut til at det blir Henrik som må møte Eilif. Hvis Audun vinner i denne runden, vil han ha 3½ poeng etter 4 runder, og det vil være et kjempegodt resultat. Vi avventer dermed partiet mellom Øyvind og Audun. I KM kom Øyvind godt ut med hvit, men Audun spilte bedre i sluttspillet og vant partiet. Øyvind vil sikkert ha revansje. Greier han å tukte sin eldre bror?
Alle med svarte brikker vant


Roger og Trond Harald spiller sjakk i et mørkt lokale.
Foto: Tore Kristiansen (som har gjort bildet lysere enn det var).

(Tore, 5. november 2010) Det ble en spennende kveld i klubben torsdag kveld. Pga. oppfordringa om å slukke lysene et kvarter for å støtte opp om sjukehuset, ble de fire partiene som ble spilt, avbrutt. Da vi slo av alle lysene og også fjernsynsskjermen ble det kolsvart. Per Erik brukte ei lita lommelykt for å fortsette med vaffelsteikinga, men ellers var det mørkt. Etter noen minutter hadde de fleste vent seg til mørket, og selvsagt begynte flere å spille sjakk på andre brett enn der turneringspartiene var. Roger og Trond Harald prøvde seg med skikkelig blindsjakk der de satt i mørket. Klubben var nesten full på dette tidspunktet også med 14-16 spillere og tilskuere.

Flere hadde meldt avbud til kveldens runde, men det ble spilt fire partier. Først ferdig, etter mørklegginga, var Jon Oddvar Rambjør-Magnus Dahl Jenssen. De kom greit ut av åpninga begge to, men Jon Oddvar gjorde en ørliten feil. Den utnyttet Magnus med en gang, og fikk i gang et godt angrep på kongestillinga til Jon Oddvar som kunne ha forsvart seg, men byttet om på trekkene. Motsatt trekkrekkefølge og Magnus sitt angrep hadde stoppet. Til slutt fikk Magnus et tårn, og de avviklet til sluttspill der Magnus vant greit med tårn over. Det er kjekt å se at de begge har tatt kjempesteg framover. Det er slutt på at de gir fra seg materiell unødig. Nå har det blitt skikkelige sjakkamper. Begge to har nå kommet opp på et høyere nivå.

Det andre partiet som ble ferdig var Iver Halse-Trond Harald Saltnes. Trond Harald var storfavoritt, men Iver brydde seg ikke om det, og rokerte langt. Det er vanligvis sett på som utfordrende å rokere langt i et sjakkparti. Men det åpner for angrep på motstanderens kongestilling. Nå hadde ikke Trond Harald rokert ennå, så det var kanskje litt for tidlig å signalisere hvordan Iver stilte opp brikkene sine. Men det var tøft gjort. Iver ble litt for nonsjalant i forsvaret av sin egen kongestilling, og brukte bøndene sine til å dekke opp felter som Trond Haralds springere ville til. Ulempen med det var at bøndene kom litt for langt fram, og det ble helt åpent foran Ivers konge. Trond Harald kom gjennom og vant.

Øystein Halse-Henrik Øie Løbersli ble et typisk Henrikparti. Da øystein åpnet med 1.d4 pleier Henrik nå å stille seg opp med bonde på d5, og etterhvert kommer han med sin bonde på e5. Av en eller annen grunn er det ingen av motstanderne hans som slår den bonden, slik at Henrik får plassert den på e4, og springeren på f3 må da trekke seg unna. Henrik stiller da opp løperne og dronninga si inn mot kongestillinga til hvit. Dette gjorde han i første runde mot Martin Mokkelbost Stene og i KM for barn og ungdom. I flere partier og vant med dette. Men Øystein er en mer rutinert spiller. Henrik måtte ofre kvalitet for å komme inn med dronninga slik at den sjakket Øysteins konge. Hadde Øystein spilt riktig i trekkene etterpå, er det ikke godt å si hva utgangen av partiet ville ha vært. Selv om Henrik hadde fått flere bønder for kvaliteten, ville Øystein ha stått igjen med begge tårnene, og de er formidable (og veldig sterke) når de samarbeider. Men dessverre for Øystein, han gikk feil med tårnet rett etter at Henrik hadde kommet inn i stillinga, slik at Henrik fikk tatt det. Men selv med offiser under for Øystein, var ikke spenninga over.

Henrik hadde brukt så mye tid på å kalkulere alle variantene, og spesielt offeret sitt, at han hadde lite tid igjen. 15 trekk på 5 minutter er ikke mye. Øystein hadde over timen igjen. Stillinga på brettet var enkel vinst for Henrik, men han skal spille det og også greie det innen tidsfristen. Da de hadde spilt 38 trekk, og det var to trekk til tidskontrollen ved 40 trekk, hadde Henrik 21 sekunder igjen på klokka, mens Øystein hadde 50 minutter. Da gikk Øystein i tenkeboksen og brukte 5 minutter på sitt trekk. Heldigvis sa Henrik etterpå, trengte han ikke gå på do, for det ville ha blitt vanskelig med så lita tid igjen. Det kunne han ikke ha gjort. Men Øystein gjorde trekket sitt, og tilskuerne kikket vekselvis på klokka og Henrik mens han tenkte. Sekundene gikk ned mot null. Endelig gjorde Henrik trekket sitt, og han hadde 6 sekunder igjen på sitt siste trekk. Øystein tok seg igjen god tid, men da trekket endelig kom, svarte Henrik umiddelbart. Da klokka stoppet hadde han 4 sekunder igjen. De gjorde et trekk til, slik at de var sikker på at de hadde gjort 40 trekk, og så ga Øystein opp. Helt etter vanlig praksis, for partiet var tapt og Henrik hadde nå god tid på seg.
Henrik var favoritt i partiet og spilte og tenkte godt. Øystein var bare et trekk unna på å greie seg. Det var artig å følge med på denne kampen.

Det siste partiet som ble ferdig, ble også vunnet av svart. Vegard Simensen-Eilif Odde var nok turneringas toppoppgjør mellom nummer en og to. Det var en stillingskrig på midta og ingen av dem kom inn på motstanderens halvdel. Det så ut som om Eilif fikk en liten fordel, men Vegard forsvarte seg godt og valgte på rett tidspunkt å bytte dronninger. Det ble et tårnsluttspill der Eilif hadde en fribonde som Vegard måtte passe på. Men Vegard brøt igjennom med bønder på dronningfløya, og tapte partiet på det. Analysene etterpå viste at Vegard bare skulle ha holdt stillinga. Gått fram og tilbake med kongen eller noe lignende. Da hadde det vært remis. Det var ikke enkelt vunnet for Eilif etter Vegards trekk, for Vegard kunne komme inn på baksida av bøndene til Eilif og spise den bakerste og true med at Vegards bonde gikk inn. Eilif er solid i slike stillinger og visste hva han skulle gjøre. Vegard spilte et kjempegodt parti i går kveld og blir bare bedre og bedre.
Eilif sikret seg nok høstmesterskapet med gårsdagens seier. Det er ikke enkelt å se hvem som skal ta fram ham den nå. Målsetninga for Eilif blir nok å gå ubeseiret gjennom turneringa.

Fjerde runde spilles torsdag 4. november

(Tore, 3. november 2010) Oppsettet i runde 4 er spennende. Det blir et toppoppgjør mellom Vegard Simensen og Eilif Odde. Øyvind Hoem Vaseng skal møte sin bror Audun, men der har Øyvind meldt avbud så det partiet blir spilt seinere. Øystein Halse-Henrik Øie Løbersli blir også interessant. Alexey Gorskiy har også meldt avbud til torsdag kveld. Runden er spekket med interessante partier og poenger.

Under runden torsdag kveld skal Per Erik lage vafler, og det blir gratis vafler til alle som vil ha. Det blir også spesielt at partier som settes i gang før kl. 1900 må avbrytes et kvarter pga. mørklegginga som skjer. Det blir mye som skjer i Sjakklokalet torsdag kveld. Husk å komme tidlig slik at du får både vafler og oppleve mørklegginga.

Vegard og Eilif leder etter runde 3

(Tore, 3. november 2010) Stillinga etter runde 3. Vegard Simensen og Eilif Odde har begge full pott med tre poeng. Deretter følger et kobbel på to poeng.

De siste partiene i runde 3

(Tore, 3. november 2010) Et parti fra runde 3 (Audun Hoem-Åge Olsen) er ikke spilt ennå, og det har blitt utsatt.

Forrige uke ble partiet Emil Olsen-Øystein Halse spilt. Øystein gikk på ei åpningsfelle, og tok en bonde han ikke burde ha tatt. Men Emil straffet ham ikke. Da fikk Øystein et lite initiativ og fikk også ganske raskt en offiser. Emil forsøkte da å sette i gang et angrep på kongefløya til Øystein. Men Øystein er angrepsspiller selv og vet hvordan motstanderen tenker i slike stillinger. Derfor låste han av hele kongefløya slik at Emil ikke kom til. Med offiser over og kontroll på Emils angrep, vant Øystein. Det var bra at begge to brukte tida si.

Kamilla Kuzyakhmedova-Jon Oddvar Rambjør ble spilt i klubben i går kveld. Det var Kamilla som var den mest aktive til å begynne med, men hun brukte litt for mange trekk på utviklinga si. Da Jon Oddvar angrep kongestillinga til Kamilla, måtte hun gi et tårn og deretter var det grei skuring for Jon Oddvar som vant partiet. Han kunne ha avgjort det tidligere men overså et par trekk. Kamilla forsvarte seg aktivt og godt da hun kom under angrep, men med tårn under blir det vanskelig i lengden.

Vegard Kallset-Tore Kristiansen ble spilt i ettermiddag. Vegard gikk inn i en av Tores klassiske feller der Vegard hadde rokert kort, mens Tore ikke hadde gjort det. Dermed ble det angrep på kongestillinga til Vegard som forsvarte seg utmerket. Han spilte de rette trekkene, og gjorde det vanskelig for Tore som ikke hadde helt kontrollen. Men etter over en og en halv times spill gikk Vegard feil med dronninga og gikk matt. Allikevel var det et godt parti av Vegard.

Flere avgjørende partier i kveld

(Tore, 21. oktober 2010) Det ble spilt fem partier i runde 3 i klubben i kveld. Alle de fire med 2 poeng møttes innbyrdes i kveld.
Eilif Odde-Øyvind Vaseng Hoem: Øyvind gjorde en feil allerede i det tredje trekket; en kjent åpningsfeil og hadde i realiteten tapt partiet da. Eilif fikk bonde og best stilling. Øyvind spilte ikke de aller beste forsvarstrekkene, og mot Eilif går ikke det an. Da er veien til slaktebenken rask. Øyvind forsøkte å finne et motspill, men Eilifs stilling ble gradvis bedre, og han fikk også en kvalitet. Øyvind regnet vel med at han tapte dette partiet uansett mot sterke Eilif, og da var det nok greit å få se åpningsfeilen i dette partiet.

Trond Harald Saltnes-Vegard Simensen. Vegard holdt på å svare med 1...e5 men tok seg i det. Da hadde det garantert blitt kongegambit på ham, men han gikk for det sikre og spilte siciliansk i stedet. Men dette var tydeligvis kvelden da Trond Harald skulle overraske for enhver pris, og det ble ikke en vanlig sicilianer. Najdorf hadde Vegard regnet med. Nei, for de første trekkene ble: 1.e4 c5 2.Sf3 d6 3.b3. Magnus spilte samme åpninga mot Anand under Arctic Securities Chess Stars i Kristiansund. Vegard forsøkte seg med drageoppstilling. Det ble ei trang stilling, og Trond Harald gikk til angrep på den svarte kongestillinga med bøndene. Bakspillerne mente at han skulle pøst med enda flere bønder. Vegard måtte gi kvalitet for å unngå fullstendig kollaps, og de kom inn i sluttspillet der de valgte å bytte dronningene. Trond Harald hadde to tårn mot Vegards tårn og løper. Fremdeles sto nok Trond Harald best, men han måtte spille på riktig plan. Da han ikke fant den, men spilte litt for omstendelig, fikk Vegard et initiativ. Da også Vegard fikk bøndene på kongefløya mot å gi sin a-bonde, var stillinga snudd helt om. Vegard sto til vinst. Trond Harald fortalte at han rett og slett hadde oversett at Vegard kunne ta bonden. Sluttspillet etter det var enkelt vunnet for Vegard som nå deler førsteplassen i turneringa med Eilif.

Det første partiet som ble ferdig i kveld var Magnus Dahl Jenssen-Iver Halse. De åpnet begge fornuftig, men de spilte raskt i åpninga. Iver ødela kongestillinga til Magnus som hadde rokert kort og fikk også tak i h-bonden og sto en bonde over. Magnus byttet av alle de offiserer han kunne og greide å få ei god stilling ut av det. Men så skulle han bytte av de siste aktive offiserene sine, og det er ikke så godt å bytte av sine to aktive offiserer mot motstanderens mer passive. Men det gjorde Magnus, men fikk ei aktiv dronning midt på brettet som Iver måtte bytte av. Da fikk Magnus ei langt bedre bondestilling med sammenhengende bønder. Begge hadde et tårn igjen hver. Iver begynte å spille aktivt, men det var Magnus som hadde regien. Iver holdt på å ødelegge hele partiet sitt, da han gikk feil med kongen, men Magnus var ikke oppmerksom på det og straffet det ikke. I sluttspillet var Iver sikrere enn Magnus og spilte bedre. Det har kanskje med at Iver har spilt i klubben i flere år enn Magnus. Iver tok bøndene til Magnus og gikk inn med dronning og vant partiet. Iver har nå to poeng.

Johan Halse-Martin Mokkelbost Stene ble det andre partiet som ble ferdig. De holdt på i en time, og det er bra. Det betyr at de har tenkt og vurdert de ulike trekkene. Men Johan ble lurt i åpninga av Martin, og Martin tok en løper fra Johan. Denne løperen holdt Martin på hele tida og ga den aldri fra seg. Martin byttet av offiserer og de kom greit inn midtspillet. Johan ble litt passiv, og da er det enklere for den som har mer materiell å gjøre de riktige trekkene. Til slutt kom de ut i sluttspillet og der ble Martins løper avgjørende uansett hva Johan forsøkte seg på. Men det var bra spilt av Johan at han greide å henge med helt inn i sluttspillet. Der ble Martins konge for sterk og Johan måtte gi tårnet på en av Martins fremadstormende bønder. Dermed ble det seier til Martin.

Henrik Øie Løbersli-Alexey Gorskiy ble nesten en grøsser for de impliserte. Henrik spilte veldig godt i åpninga og spilte fornuftige trekk som gjorde at han hele tida forbedret stillinga si. Alexey ga nok Henrik litt for mye spill og rom, men hadde ei plan i kongeindisk og den holdt han seg til. Kanskje litt for lenge. I midtspillet ble Henrik for passiv og lot Alexey komme inn i spillet. Da kom plana til Alexey til sin rett da han fikk en fribonde i a-linja. Henrik på sin side hadde en fribonde i c-linja. Henrik brukte tid og kom i tidsnød- Alexey håpte flere ganger på at Henrik skulle tape partiet på tid. Men på et trekk i midtspillet brukte også Alexey 10 minutter. Henrik hadde til slutt 7 minutter på 7 trekk, og ei vanskelig stilling. Til slutt kom han i tidsnød følte han, men Alexey spilte feil, ga bort fribonden sin som hadde kommet helt fram til a2, og da var partiet tapt og Alexey gikk matt en 20 trekk etterpå.
Etter partiet var slutt analyserte vi den aktuelle stillinga der Alexey ga bort bonden sin. Det var ei litt rar stilling der begge måtte passe på at de ikke gikk matt, og at motstanderens bonde ikke kom fram til forvandlingsfeltet. Den store forskjellen var Henriks løper som sto midt på brettet, mens Alexeys springer sto på a8. Henrik hadde nok en fordel, men måtte passe på. Alt i alt spilte Alexey et veldig godt parti, og presset Henrik i midtspillet. Ei stund, sa Henrik etterpå, trodde han at han skulle tape. Alexey ga Henrik store utfordringer, men Henrik fant svarene, viste det seg i ettertid. Til sammen spilte de i tre timer.

Partiet på onsdag mellom Audun og Iver var veldig godt spilt av Iver. Iver sto faktisk best ei stund med svart. Men materielt sett sto de likt. I sluttspillet ble Iver littegrann for passiv, og da ble Audun for sterk. Han brøt gjennom og vant en offiser og vant partiet. Det var kjempebra spilt av Iver som bare blir bedre og bedre.

Siste partiet i runde 2 ferdig

(Tore, 20. oktober 2010) I det siste partiet fra runde 2 mellom Audun Hoem og Iver Halse, gikk seieren til Audun. Partiet ble spilt i klubben i kveld. Jeg fikk ikke mer informasjon om partiet, men skal sjekke det i klubben torsdag kveld. Den endelige resultatlista etter runde 2 viser at det er delt førsteplass mellom fire stykker. De fire møtes i innbyrdes oppgjør i tredje runde som begynner torsdag 21. oktober. Kretsmester Audun Hoem har alene femteplassen i turneringa.

Tredje runde spilles torsdag 21. oktober

(Tore, 19. oktober 2010) Tredje runde starter på torsdag 19. oktober. Nå har oppsettet kommet. Et parti fra andre runde måtte også denne gangen settes til hengeparti. Det fikk ikke særlig store følger for oppsettet av runden.
På toppbordene møtes Eilif-Øyvind og Trond Harald-Vegard. Det kan bli tøffe bataljer på begge bordene.
Vegard Kallset har allerede meldt forfall til torsdagens kamp. Hvis du ikke kan spille, eller vil spille på et annet tidspunkt, gi beskjed til turneringsleder Roger Hojem.

Eilif slo Åge i går kveld

(Tore, 13. oktober 2010) I går kveld gjorde to av favorittene i høstturneringa opp seg i mellom. Åge Olsen hadde hvit og spilte aggressivt fra start og fikk terrengfordelen mot Eilif Odde. Eilif var fornøyd med stillinga, for han sa i analysene etterpå at det lignet på mange oppstillinger i fransk. Eilif rokerte kort, men rokade hadde ikke Åge tid til. Han kjørte på med f4, g4, og Df3. Eilif svarte med h5 og den bonden var støttet av springer på f6 og bonde på g6. I stedet for å slå Eilifs bonde på h5 som analysene etterpå viste var det beste, tok Åge med seg et ventetrekk. Det vil si, det var ikke et ventetrekk men en lang rokade for han ville ha med det andre tårnet i angrepet på kongefløya også. Men dette trekket, gjorde at Eilif fikk tatt bonden på g4 med springeren og stoppet angrepet.
Eilif hadde sitt eget angrep på dronningfløya som var farlig for Åge. I stedet ofret Åge et tårn på springeren på g4, nesten i frustrasjon over at han hadde spilt bort den gode stillinga. Og da Åge heller ikke tok særlig hensyn til Eilifs angrep på sin egen konge, men bare kjørte på, endte det med katastrofe for hvit. Åges angrep kjørte seg fast for Eilif hadde for mange offiserer som forsvarte kongestillinga. Og da kom Eilif gjennom på dronningfløya og avgjorde kampen.

Eilif kunne ha gjort et nydelig tårnoffer på b2-bonden til Åge med sjakk. Egentlig et skinnoffer for hvis Åge hadde tatt tårnet hadde han blitt matt i få trekk, men selv etter at han hadde gått unna med kongen til a1 ville det ha blitt matt i løpet av få trekk. Det var bakspiller Robin Hoem som tok med seg et par av de andre i lokalet ut i gangen og fortalte om dette tårnofferet. Det var synd at Eilif ikke torde gjøre det. Men partiet var avgjort, og 10-15 trekk etterpå ga Åge opp.

Runde 3 spilles 21. oktober

(Tore, 13. oktober 2010) Pga. skolenes høstferie ble forrige uke en unntaksuke i høstturneringa. Ingen partier ble spilt, og de utsatte partiene spilles denne uka. Siden vi spiller etter monradsystemet bør alle partiene fra en runde være spilt før neste runde settes opp. Dermed blir ikke runde 3 satt opp før alle partiene i runde 2 er ferdige.

Flere utsatte partier spilt

(Tore, 13. oktober 2010) Magnus Dahl Jenssen hadde virkelig Øyvind Hoem Vaseng hengende i repene i deres parti som ble spilt i klubben i går kveld. Magnus var flere offiserer over, og det var bare å bytte av Øyvinds siste tårn så kunne ikke Øyvind vinne. Men det ble glemt i farten, og Øyvind flyttet litt på løperen sin, og plutselig hadde Øyvind fått igjen et tårn. Det var nok fremdeles vinst for Magnus, men da begynte Øyvind å bevege bøndene sine framover, og hans erfaring gjorde at Magnus ikke greide å stoppe dem. Godt spilt av Magnus.

Partiet Jon Oddvar Rambjør-Emil André Olsen ble spilt i klubben i ettermiddag. Åpninga var italiensk og begge kom greit ut. Jon Oddvar fikk tatt en offiser fra Emil André men etter noen trekk måtte han gi den tilbake. Det endte med et sluttspill der Emil André hadde springer og tre bønder mot Jon Oddvars tre bønder. Emil André hadde da en stor fordel, men det skal vinnes. Det gjør seg ikke sjøl. Han har tydeligvis fulgt med på instruksjonene i klubben og sentraliserte kongen sin veldig godt i forhold til sine egne og Jon Oddvars bønder. Til slutt satte han springeren sin slik at Jon Oddvar måtte bruke noen trekk på å ta den. Ellers kunne ikke Jon Oddvars gjenværende bønder gå inn. I mellomtida brukte Emil André de ekstra trekkene til å flytte inn sin bonde til forvandlingsfeltet. Godt tenkt og godt utført. Emil André spilte kjempebra i dag.
Begge spillerne brukte tida si godt, og da partiet var ferdig hadde begge to brukt 40 minutter hver. Det er et langt steg i riktig retning for begge to. Dette partiet viser at det blir bedre spill av å bruke litt mer tid på trekkene.

Trond Harald Saltnes og Aleksey Gorskiy spilte mandag det utsatte partiet fra første runde. Partiet var satt som hengeparti for at runde 2 skulle kunne settes i gang. Men partiet ble ikke remis. Trond Harald spilte kongegambit, men Aleksiy ville ikke inn på den galeien med å ta Trond Haralds bønder så tidlig i partiet. Fornuftig gjort, for åpninga kongegambit kan Trond Harald. Et stykke ut i partiet etter at de hadde utviklet brikkene sine, tok Aleksiy b-bonden til Trond Harald, og det angret han nok på. Dronninga til Aleksiy ble fanget, den kom seg ikke ut igjen. Aleksiy ble satt sjakk matt etter at det var gått litt over 20 trekk.
B-bonden kalles ofte for testamentbonden. Fra Førsteraden 2/2009 (bladet der det er bilde av flere spillere fra Dalabrekka skole) har vi hentet historia om testamentbonden.
Tør du slå testamentbonden?
Historien om testamentbonden kommer fra Skottland. Det var en gang en gammel mann som skjønte at han skulle dø snart. Mannen ønsket at sønnen skulle arve alle tingene hans, men han ville samtidig passe på at sønnen ikke gjorde en tabbe han selv hadde gjort. Den gamle mannen sa derfor til sønnen: ”Du skal få alle mine ting, men på én betingelse: Lov meg at du aldri slår bonden på b2!” Det lovet sønnen, og slik fikk bonden på b2 navnet testamentbonden. Nå for tiden bruker man dette navnet også om bonden på b7. Noen har utvidet det til også å gjelde bøndene på g2 og g7.

Nå er det ikke sikkert at historien er sann, men den kan i hvert fall minne deg på at det er farlig å slå disse bøndene. Og det var nok poenget til den som fant på historien. På engelsk kalles testamentbonden for poisoned pawn, som betyr forgiftet bonde. Som du skjønner synes man det er farlig å slå disse bøndene i England også.
Aleksiy hadde ikke hørt om testamentbonden, og tok gladelig i mot bonden som var svært fristende. I undervisninga i klubben onsdag kveld ble det undervist i testamentbonden, og mandag var nok sikkert siste gangen at Aleksiy tok den bonden.

Trond Harald Saltnes slo også Tore Kristiansen på tirsdag. God uttelling på to dagers spill. Dette partiet ble spilt på dagtid, og det er vel siste gangen at de to gjør det igjen. En snekker kom innom for å gjøre noe arbeid i gangen. Snekkere i dag har langt mer bråkete utstyr enn sag og hammer, erfarte de to spillerne. "Det høres ut som om vi sitter hos tannlegen", sa Trond Harald, mens de to var i en kritisk fase i overgangen fra åpning til midtspill. Etter at snekkeren hadde gjort seg ferdig, begynte en bilalarm å dure rett utenfor vinduene. Tore forsøkte å fange dronninga til Trond Harald. Da det ikke lyktes og Trond Harald kom ut, hadde Tore en generende bondeoppstilling som gjorde det enkelt for Trond Harald.

Favorittseire i går kveld

(Tore, 1. oktober 2010) I klubben i går kveld ble det spilt fire partier i andre runde.
Øystein Halse spilte hvit mot Kamilla Kuzyakhmedova. Kamilla spilte prøyssisk og Øystein svarte med 4.Sg5 som er et aggressivt trekk men et trekk som er ofte spilt i Sjakklubben. Kamilla svarte litt passivt med 4...De7. Kamilla forsøkte så godt hun kunne å forsvare seg, og forsøkte seg også med et motangrep, men mot en angrepsspiller som Øystein Halse så gikk ikke det. Kamilla fikk ikke et trekks fred til å forsøke å komme seg unna og Øystein satte Kamilla sjakk matt etter et kraftig press på kongestillinga hennes. Godt spilt av Øystein og også godt spilt av Kamilla etter den innledende feilen.

Et annet parti der hvit ikke lot svart få tid til å rette opp feilen sin var partiet Alexey Gorskiy-Johan Halse. Johan var litt vel defensiv i åpninga og mistet tidlig en offiser, men fikk to bønder for den. Men så byttet han av dronningene i en svært ufordelaktig stilling. Aleksey utnyttet situasjonen med en gang, og Johan fikk ikke et eneste trekks fred til å forsøke å rette opp feilen sin. Alexey fikk tilbake en bonde og så en til. Johan fikk ikke ut de resterende offiserene sine for å prøve å lage et motspill, fordi Alexey med hvert eneste trekk satte ham under press. Veldig godt spilt av Alexey. Også godt spilt etter den katastrofale feilen med det lille dronningtrekket, men slik Alexey spilte i går kveld var det håpløst tapt etter dronningbyttet.

Henrik Øie Løbersli fikk en grei seier over Martin Mokkelbost Stene. Martin var vel kanskje litt vel redd for styrken til Henrik for Martin åpnet litt vel defensivt med hvit. Plassering av bønder på e3, d3, springerne på c3 og f3 og løperne på e2 og d2 gir svart ingen utfordringer og svart fikk alt for raskt utligning og en kraftig fordel i partiet. Da Martin utfordret i sentrum skjøv han fram feil sentrumsbonde (d4) slik at Henrik fikk plassert sin bonde på e4 og jagde springeren fra f3-feltet. Med løpere og dronning pekende på kongestillinga til hvit var planen enkel for Henrik, og det endte med en sjakk matt på h2. Lærdommen fra partiet er nok at selv om motstanderen er bedre så lønner det seg ikke å spille alt for passivt. Man må forsøke å gi motstanderen noen utfordringer. Men Martin kan bedre enn dette.

I partiet mellom Vegard'ene Simensen og Kallset brukte de atskilling lenger tid enn de andre tre partiene. Det ble spilt halvslavisk, men der Vegard Simensen med hvit spilte 5.Lf4 og Vegard Kallset svarte med 5...Lb4. De fortsatte 6.Db3 Da5 7.Ld2 Svart fikk ikke noe ekstra press på springeren på c3, siden hvit trakk løperen sin tilbake til d2. I vurderinga etter partiet mente vi at kanskje burde svart ha ventet et trekk med 5...Lb4 til etter at hvit hadde spilt e3. Men ingen av oss som var i klubben i går kveld er eksperter på denne åpninga. Men uti midtspillet flyttet Vegard Kallset dronninga si over til kongefløya til feltet f5, og i trekket etterpå flyttet han springeren sin til a5 og tok dermed bort et viktig fluktfelt fra sin egen dronning. Slikt ser Vegard Simensen med en gang. Han trakk Tc1 og dekket opp det feltet c2 slik at den svarte dronninga ikke kunne gå dit. Vegard Kallset så ikke trusselen om at dronninga hans kunne bli fanget, og gjorde et annet trekk. Dermed kom 3-trekkskombinasjonen til Vegard Simensen som fanget den svarte dronninga, og Vegard Kallset ga opp. Det var veldig godt sett av Vegard Simensen. Vegard Kallset spilte etter et system og spiller fornuftig og godt. Men mot Vegard Simensen var det ikke bra nok i går kveld.

Åge Olsen slo Henrik

(Tore, 1. oktober 2010) I det utsatte partiet fra første runde mellom Henrik Øie Løbersli og Åge Olsen vant sistnevnte partiet som ble spilt i klubben tirsdag kveld. Et parti er utsatt fra runde1, mellom Trond Harald Saltnes-Alexey Gorskiy, og det blir spilt seinere. For at vi skulle få satt opp runde 2 har de fått et hengeparti som gjør at de på resultatlista står med et halvt poeng fra runde 1. Det kan forandre seg etter at de har spilt partiet.

Henrik spilte veldig godt mot Åge. Med hvit hadde Henrik terrengfordelen, men Åge presset på bøndene på c4 og d4. Akkurat der i midtspillet ble partiet avgjort. Henrik valgte å forsvare seg, men det førte til at Åge brøt gjennom og vant da Henriks offiserer skulle forsvare for mye. Hadde Henrik i stedet for å forsvare bonden på d4 heller valgt å flytte den fram til d5, ville Åge med svart ha fått ei trang stilling, men ikke uten motspillmuligheter på dronningfløya. Henrik spilte godt veldig lenge mot Åge, og vi ser at det er helt naturlig at Henrik nå spiller kamper mot klubbens mer etablerte spillere.

Audun overbeviste

(Roger, 24. septembber 2010) Audun Hoem og Tore Kristiansen spilte remis i et utsatt parti fra første runde. Audun valgte å gi en bonde i åpningen for å få utviklingsforsprang. Tore valgte å ta bonden, noe som er teori, men ikke så ofte spilt lenger. Audun fikk igjen bonden i midtspillet, men Tore stod litt bedre og hadde muligheter til å få avgjørende fordel i midtspillet. Det endte opp med tårnsluttspill hvor Tore hadde en ekstra bonde som var en fjern fribonde. Slike stillinger er som regel remis og Audun overbeviste stort med hvordan han holder slike stillinger. Tore prøvde lenge å file på at Audun skulle gå feil, men Hoem hadde full kontroll. Det som var litt spennende er at de yngste i klubben tidligere i uken hadde nøyaktig samme posisjon opp i sluttspillkurset og at de har terpet på hvordan man holder remis med en fjern fribonde. Audun fikk onsdag betalt for at han har vært flittig til å møte opp på Aage Sivertsen og Karl W Strand sine sluttspillkurs.

Stor deltakelse i høstturneringen

(Roger, 19. septembber 2010) Hele 18 spillere deltar i årets høstturnering som startet sist torsdag. Det er en fin blanding av unge talenter og etablerte spillere. Det er mange år siden at vi har hatt en lignende oppslutning i en klubbturnering. Alle spiller i en gruppe og det spilles 6 runder Monrad. Det ble spilt fem partier torsdag og resten av partiene fra første runde vil bli spilt førstkommende uke. Det ble ingen store overraskelser i partiene som ble spilt torsdag.

Eilif Odde – Jon Oddvar Rambjør 1-0
Jon Oddvar har hatt stor framgang det siste halvåret og overasket stort med 3 poeng i B gruppa i Kristiansund Grand Prix for noen uker siden. Jon Oddvar ble premiert i sin klasse og turneringen ble det store gjennombruddet som sjakkspiller for 12 Åringen fra Goma.

I første runde møtte han en av fylkets beste sjakkspillere Eilif Odde med sort. Det var som Davit mot Goliat. Rambjør forsvarte seg godt, men overmakten ble for stor. Eilif utnyttet noen åpningsfeil av Rambjør og tok en grei seier. Selv om Jon Oddvar kom til kort mot Eilif, så var det en stor opplevelse for han å spille mot en av de beste spillerne i klubben de siste 30 årene. Eilif gikk gjennom partiet sammen med Jon Oddvar og ga han noen gode råd.

Magnus Dahl Jenssen – Martin Mokkelbost Stene 1-0
Det ble et spennende parti mellom to av klubbens lilleputter. Mokkelbost Stene kom best ut av åpningen og vant to bønder. Dahl Jenssen fikk til et flott kongeangrep og Mokkelbost Stene fant ikke det rette forsvarstrekket i en komplisert stilling. Dahl Jenssen avsluttet med en flott sjakkmatt. Det er ingen tvil om at de to 11 åringene har mye sjakk i seg, men de mangler spilletrening og så må de bli flinkere til å disponere tiden sin.

Emil Andre Olsen – Vegard Simensen 0-1
Emil Andre spilte lenge bra mot en av favorittene Vegard Simensen. Olsen som tidligere har hatt en tendens til å spille for fort var veldig konsentrert og disponerte tiden sin meget bra. Han spilte sunn sjakk og fikk utviklet brikkene sine på en fornuftig måte. Selv om Vegard selvsagt ble for sterk, så er dette et parti Emil andre kan være godt fornøyd med.

Kamilla Kuzyakhmedov – Iver Halse 0-1
Det ble et vekslende parti mellom to av klubbens lovende lilleputtspillere. Iver fikk til en flott kombinasjon i midtspillet og vant dronningen til Kamilla. Iver avsluttet partiet med en flott sjakkmatt. Dette var en flott start på turneringen for Iver Halse. 11 åringen ble suveren skolemester på Rensvik barneskole tidligere i år og vi har bare ventet på gjennombruddet. Torsdagens parti var Kamillas første turneringsparti. Med litt mer spilletrening vil poengene komme.

Vegard Kallset – Øystein Halse 1-0
To av klubbrens beste kadettspillere møttes i første runde. Vegard fikk revansje for tapet i skolemesterskapet tidligere i år da han tapte mot Øystein med hvit. Regner med at seieren smakte godt for Vegard Kallset etter at han ikke hadde marginene med seg i Kristiansund Grand Prix.

Utsatte partier
De resterende partiene fra første runde vil bli spilt tirsdag og onsdag i neste uke. Den som har sort har ansvar for å avtale tidspunkt og gi beskjed til undertegnede.

Audun Hoem – Robin Hoem
Øyvind Mikalsen – Øyvind Vaseng Hoem
Henrik Øie Løbersli – Åge Olsen
Trond Harald Saltnes – Alexey Gorskiy