Bilder

 

 

 

Vant i sisterunden (Tore, 13. mai 2018)

I sisterunden møtte vi det unge laget til 1911-2. Etter tre timers spill i runden var de fleste partiene ferdige i salen, men alle på vårt lag satt og spilte fremdeles! Her skulle det kjempes.

Henrik vant mot Lucas Ranaldi som har hatt et fenomenalt mesterskap fram til sisterunden. FM Lucas Ranaldi (2251) har har i dette mesterskapet slått GM Einar Gausel, GM Johan Salomon og IM Jovanka Hauska. Men så møtte han Henrik i sisterunden, og gikk inn i en av Henriks prepper. Det var ikke bare bare for Henrik, men han spilte veldig godt etter å ha fått en fordel, og vant partiet til slutt.

Thomas spilte remis mot Aleksander Lindbøl (2136) som startet mesterskapet med å vinne mot IM Lars Oskar Hauge. Underveis i partiet sto nok Thomas til tap, men det ble tidsnød. For begge to, men mest for Thomas. Thomas hadde 4 trekk igjen på 8 sekunder. Og det siste trekket gjorde han med 1 sekund igjen på klokka. Da hadde Thomas fått til ei remisstilling! Og remis ble det.

På tredjebordet tapte Vegard mot Noam Aviv Vitenberg (2103). Vegard sto dårlig nesten hele partiet, men i tidsnøden så det ut til at Vegard kunne greie å lure seg til noe. Men det var Noam som hadde best kontroll i Vegards kraftige tidsnød, og han sikret ei vinnende stilling. Vegard ga opp.

Eilif spilte mot Max Dahl og kom ut i tårnsluttspill med fribonde i b-linja og 3 mot 2 bønder på kongefløya. Det skal være vinst, men Eilif gjorde det vanskelig for seg sjøl. Men han fant en vinst til slutt. Etter partiet var det mange som mente at stillinga burde ha vært remis, og de har sittet i en halv time nå og forsøkt å finne remisen. Uansett vant Eilif, og vi vant matchen 2½:-1½.

Det er kjempebra og langt over det vi forventet. Kristiansund fikk 8 lagpoeng, og vi endte på 8. plass på tabellen. Vi hadde samme lagpoeng som laget på 4. plass, men vi hadde færrest individuelle poeng av lagene på 8 poeng.

Vålerenga sikret seieren mot Asker i sisterunden, og de ble norgesmestre med 11 lagpoeng! Med unntak av snubletråden i førsterunden vant de klart mot alle de andre lagene! En verdig norgesmester! Vi gratulerer!

De to andre lagene på pallen ble Bergens 1 og OSS 1. Artig at et lag utenom det sentrale Østlandet gjør det så bra.

Mange nye bilder fra i dag er også lagt ut her...

 

 

Sjakkspillere ønsker hverandre lykke til før partiet starter.
Foto: Tore Kristiansen

Møter andrelaget til 1911 i sisterunden (Tore, 13. mai 2018)

I sisterunden startet klokka 1330 søndag ettermiddag.

Vi møter 1911 2. Det gjorde vi også i sisterunden i NM for ungdomslag i Sandnes i fjor. Da spilte Henrik på førstebordet for oss, og Lucas Ranaldi på førstebordet for 1911.
Vi tapte da, og 1911 ble norgesmestre. Sisterunden i NM for ungdomslag
Aleksander Lindbøl spilte på andrebordet for 1911U da, og det gjør han også nå på andrelaget.

 

 

Mange manglet da runden startet søndag morgen mot SK 96. Henrik og Vegard satt ved brettene, men fant ut at de måtte booke ut fra rommet.
Foto: Tore Kristiansen

Uavgjort mot SK 96 (Tore, 13. mai 2018)

Søndag klokka 9 møtte vi SK 96, og vi spilte helt oppe på 5. bordet i femterunden.

Vi ble straks møtt med at de hadde spilt mot oss i 2014, men de forventet ikke en så stor seier denne gangen. Kanskje det bare var ren høflighet?
Eilif sto over runden og ble erstattet av lagkaptein Tore.

Henrik spilte spansk mot Kjell Arne Mork. Henrik fikk byttet av Morks spanskløper, og etter flere avbytter ble det et bondesluttspill der det så ut til at Henrik hadde en ørliten fordel. Men det var ikke nok til å få noe ut av det, og det ble remis på førstebordet
Thomas vant mot Per Manne på andrebordet, og det var en fin seier. Tror vi. Når man spiller sjøl, har man ikke alltid like god til å følge med på lagkameratenes spill. Thomas vant i hvert fall.
Vegard spilte mot Ove Sævareid og fikk ei bra stilling. Vegard tok remis i tårnsluttspillet, der han hadde mulighetene. Men forsvarsjobben for Sævareid var også ganske enkel, ble det vel sagt i analysene etterpå.
Tore spilte mot Eirik Sandal, og det ble ei stilling som lignet på kongeindisk, men der noen lette offiserer var byttet av. Tore mistet bonde. I tidsnøden trodde Tore at han fikk den tilbake igjen da de avviklet, men avviklinga som Tore valgte, var helt feil og førte til et enkelt tap.

Da ble det 2-2 i matchen mot SK 96, og vi har 6 lagpoeng. Det er vi fornøyd med.

 

 

SK96 følger med på at førstebordspiller Kjell A. Mork taper mot GM Nils Grandelius.
Foto: Tore Kristiansen

Møter SK96 søndag morgen (Tore, 12. mai 2018)

Søndag klokka 9 møter vi SK 96, og vi er oppe på 5. bordet i femterunden.

SK 96 er et lag som består av gode, gamle spillere som den gangen, (1995, 1996) ikke var gode nok til å få være med på Bergens førstelag. Og siden samme klubb ikke kan ha to lag i Eliteserien, dannet de en egen klubb. Alle spillerne er vel født på 1960-tallet. Og alle holder fremdeles et godt nivå.

Vi møtte dem i NM for klubblag i Oslo i 2014. Den gangen hadde vi med et rent juniorlag med Henrik, Vegard, Mads og Petter. Vi tapte 4-0 mot dem i førsterunden den gangen.

Les rapporten fra matchen her...

Men da skal vi sjølsagt ha revansje denne gangen. Det er ikke til å stikke under en stol at SK 96 er favoritter i matchen, men vi har også et bedre lag enn den gangen. Og vi regner med å slå bedre fra oss enn for fire år siden.

 

 

Vi spiller mot Sandnes i fjerderunden
Foto: Tore Kristiansen

Storseier mot Sandnes (Tore, 12. mai 2018)

Vi møtte de unge spillerne i Sandnes i fjerderunden lørdag ettermiddag.

Henrik (2118) på førstebordet hadde hvit mot Håkon Abeland Myrheim (1890). Håkon slo Terje Lund, Levanger i forrige runde, men Terje forklarer at det var en offiserbukk som gjorde at han tapte.
Henrik preppet motstanderen ned. Han spilte en rar variant i akselerert drage på Fagernes i påska, og den hadde Henrik funnet. Når han spilte den i kveld mot Henrik, var det enkelt for Henrik å spille det beste, og Henrik kom godt ut med bonde over. Han stoppet også angrepet på dronningfløya mot egen kongestilling. Det var ikke bare teknikk for Henrik å vinne partiet, men nesten.

På andrebordet vårt spilte Thomas (2069) mot stortalentet Shazil Shehzad (1921). Shazil spilte remis mot GM Tisdall i førsterunden. Thomas valgte Najdorfvarianten i siciliansk, men han var tydeligvis ikke forberedt på oppstillinga med h3 og g4 mot seg. Thomas brukte mye tid i åpninga, og Shazil hadde fordel. Men i midtspillet valgte nok Shazil en feil fortsettelse for Thomas fikk litt motspill, og sjøl om hvit hadde en fribonde på femteraden, hadde også hvit ei helt åpen kongestilling. Rent overflatisk så det ut til at Thomas sto dårlig, men han hadde delvis kontroll. I tidsnøden fikk Thomas klar fordel og fikk et enkelt tårnsluttspill som han vant. Se bilde her og her...

Vegard (1971) på tredjebordet møtte Sergey Eliseev (1660). Han ble vi godt kjent med i Ålesund Grand Prix. Det er også et talent som ble tatt ut til landslagssamling. Vegard kom greit ut med hvit. Det ble kongeindisk der hvit har fianchettert kongeløperen til g2. Til slutt blokkerte de hverandres bønder nesten overalt, men Vegard hadde b-linja han kunne spille i. Bonden sto fremdeles på b2, men begge tårnene, dronninga og begge springerne kunne gå foran bonden og inn i stillinga til svart. Vegard vant etter et flott press nedover b-linja. Det ble også det siste partiet som ble avsluttet (se bilde) i runden i kveld litt før klokka 20. På slutten spilte de begge to uten å notere trekk. Stillinga på slutten av partiet, se bilde

Eilif (1974) møtte Alisha Shehzad (1669). Eilif kom vel godt ut av åpninga, men hun spilte godt, og Eilif fikk ikke til noe. Da det ble avvikling, bukket Eilif bonde og kom ut med dronning og springer hver. Hun hadde seks bønder og Eilif fem. Og ingen kompensasjon for Eilif. Da tok han imot remistilbudet.

Da vant vi matchen 3½,-½, og det er bra. Dette laget slo Levanger i runden før. Da har vi 5 lagpoeng og som flere lag midt på tabellen, så er vi i heisen. Vinner stort og taper stort annahver gang. Vi håper vi får brutt det mønsteret i morgen tidlig.

 

 

Henrik og GM Frode Olav Olsen Urkedal, 1911 i tredjerunden.
Foto: Tore Kristiansen

0-4 mot 1911 (Tore, 12. mai 2018)

Det ble 0-4 tap mot førstelaget til 1911. Det var som forventet, men underveis mente vi at kanskje hadde noen muligheter. Men slik er det, de beste spillerne pleier å vinne til sist, for de ser ofte et eller to trekk lengre.

Henrik på førstebordet spilte mot GM Frode Olav Olsen Urkedal. Det var nesten overkjøring, og Henrik fikk tidlig ei trang stilling. Se bilde og her...

Vegard møtte Eivind Olav Risting (2297), og Vegard fikk ikke til noe spill med svart. Det ble tidsnød igjen. Og igjen på begge spillerne. Vegard var litt presset, og det var hvit som hadde mulighetene. Da Vegard forsøkte seg med et desperadotrekk med 50 sekunder igjen på 7 trekk, var det over. Og ved 40 trekk ga Vegard opp i helt tapt stilling. Et bilde fra stillinga her...

Eilif møtte Johannes Luangtep Kvisla (2251). Det virket som om det var Kvisla som forsøkte hele tida, og ei stund i tårnsluttspillet hadde Eilif en elendig løper, men Kvisla avviklet til et tårnsluttspill som vi trodde var remis. Det Kvisla ikke vet, men som vi av bitter erfaring kjenner veldig godt i Kristiansund, er at når Eilif får en fribonde, så flytter han den framover, trekk for trekk, uansett hva som skjer. Og ganske raskt blir den et kraftig irritasjonsmoment for motstanderen. Kvisla hadde to sammenhengende bønder i a- og b-linja samt en fribonde til i tårnsluttspillet. Men Eilif hadde fribonde i f-linja og sentralt plassert konge.
Det så ut til at det kunne bli remis, men så tapte Eilif på tid.

I fjerderunden som starter allerede klokka 1600 møter vi Sandnes. De har to gode spillere på første- og andrebordet. Shahzil Shezad spilte remis mot Tisdall i går, og førstebordspilleren vant mot Levangers Terje Lund i dag. Vi er favoritter, men vi tar ingenting for gitt i denne runden.

 

 

Henrik og GM Frode Olav Olsen Urkedal, 1911 i tredjerunden.
Foto: Tore Kristiansen

Møter 1911 - en av favorittene - lørdag kl 11 (Tore, 12. mai 2018)

Lørdag formiddag i tredjerunden møter laget vårt førstelaget til 1911 som har GM Frode Olav Olsen Urkedal på topp. Det blir et tøff oppgave for våre.
I tillegg til Frode, har de IM Lasse Løvik med og på tredjebordet har de talentet Isak Storme. Han er en svensk 17-åring som nå går på NTG. Han overtok hybelen til Anton. Isak Storme hadde 2171 i januar men er nå FM med en rating på 2313. Det blir ei tøff utfordring for Vegard. På fjerdebordet stiller 1911 med Eivind Olav Risting (2297).
Vi har svart på første- og tredjebordet, mens Thomas og Eilif får hvit på andre- og fjerdebordet.
Motstanderne våre er bedre på alle bord, så 0-4 er forventet i denne matchen. Alt annet enn 0-4 er veldig bra.

 

 

Uavgjort i andrerunden (Tore, 12. mai 2018)

NM for klubblag på Sandsli utafor Bergen er kommet godt i gang, og andrerunden ble spilt fredag kveld.

Kristiansund møtte Sevland 1 (en klubb fra Haugesundsområdet), og det ble uavgjort. Eilif og Vegard på de to laveste bordene spilte remis. Thomas vant to bønder og avviklet til sluttspill som han vant enkelt. Henrik tapte sitt tårnsluttspill. Ser vi på ratingtallene var det et greit resultat.

Henrik kombinerte igjen i andrerunden, men Hallvard Hagesæther forsvarte seg presist, og Henrik måtte avvikle til sluttspill. Det var nok et remisaktig sluttspill, men Henrik valgte feil plan. Han trodde at hah fikk en bonde, men hadde oversett et trekk i varianten. I stedet kunne han ha valgt å få en fjern fribonde sjøl, men dette ble da stoppet av Hagesæther som vant enkelt i tårnsluttspillet.

Thomas på andrebordet fikk det litt enklere. Han tok b-bonden (testamentbonden!) i åpninga og overlevde. Uti midtspillet vant han en bonde til, og da avviklet Thomas til et sluttspill som han vant enkelt.

Vegard slet med å finne ei plan mot motstanderen som stilte seg opp med alle bønder og offiserer på 6., 7. og 8.raden. Det lignet litt på flodhest. Vegard fikk ikke til å bryte gjennom, og med 15 trekk igjen til tidskontrollen ved 40 trekk var begge to i tidsnød. Begge hadde 3 og 4 minutter igjen. Og begge noterte alle trekkene. Når man har under 5 minutter igjen, og man ikke har tilleggstid, trenger man ikke notere. Det er også en gylden regel i Kristiansund Sjakklubb (innført av Axel) at man skal ikke notere når man har under 5 minutter igjen. Også laglederen til Sevland sto på sidelinja og ristet på hodet av at også hans spiller noterte i tidsnøden.
Vegard spilte litt dårligere i tidsnøden, og det var litt uvant å se, men da de nådde 41 trekk og begge hadde klart tida si, ble de enige om remis. Dvs. Vegard spurte sin lagkaptein om han fikk lov til å ta imot, og det fikk han.

Eilif på fjerdebordet kom greit ut. I begynnelsen av midtspillet så det ut til at Eilif kunne stå litt dårligere, hvis motstanderen, Arne Hagesæther, hadde spilt litt mer aktivt. Men siden han ikke gjorde det, fikk Eilif plassert offiserene sine der de skulle, og det ble ingen problemer. Når ingen av spillerne ønsker å forsøke ender det ofte med remis, og det skjedde også i dette partiet.

Det er fire lag som har full pott med 4 lagpoeng etter to runder mens det er 7 lag som har 3 lagpoeng, og blant dem finner vi vårt lag.

I tredjerunden som starter lørdag klokka 1100, møter vi 1911s førstelag. Alle spillerne gikk til rommene sine tidlig fredag kveld, og har allerede begynt å preppe.

 

 

Klar seier i førsterunden - Henrik kombinerte i stor stil (Tore, 11. mai 2018)

I NM for klubblag på Sandsli utafor Bergen, ble vårt lag som forventet blant de seedete lagene.

Kristiansund møtte Sotra 2, og det var grei match. Henrik, Thomas og Eilif vant alle sine partier ganske raskt. Partiet til Thomas er det eneste partiet som er lagt ut av arrangøren torsdag kveld.

Lørdag morgen har de også lagt ut partiet til Henrik. Det er litt vanskelig med å bla gjennom partiene på nettet, så spill heller gjennom det i chessbaseprogrammet på pc-en din.
Henrik kombinerte i stor stil i førsterunden! Henrik spilte Benkøgambit, og fikk ofret først en løper, og så ofret han dronninga! Det truet kvelematt!

Vegard sleit litt med sin motstander, og han sto også til tap ei stund, mener Vegard. Men han greide å avvikle til sluttspill med tre bønder mot offiser. Det greide han ikke å vinne, men han sikret remisen.
Vi vant 3½-½ og står med 2 lagpoeng etter førsterunden.

Det ble favorittseire i førsterunden til alle lagene. Arrangørens førstelag, Søråshøgda 1, greide uavgjort, 2-2, mot SOSS BetonmastHæhre, og det til tross for at Søråshøgda bare stilte med tre spillere! Og Vålerenga greide bare uavgjort!
Vålerenga stiller med GM David Howell på førstebord, og de har også med seg både Aryan Tari og Nils Grandelius.

I andrerunden som starter fredag klokka 1800, møter vi Sevland 1. De har IM Rasmus Skytte på topp, og der er vi ikke favoritter. Men sjakkbrettet har 64 felt, og vi skal kjempe for hvert poeng. De er litt topptunge, mens vi har et jevnere lag. Igjen spiller Kristiansund på 4. bordet, og matchen blir ikke sendt på internett fredag kveld.

 

 

Programmet (Tore, 12. mai 2018)1. runde: Torsdag 10. mai klokka 1800-2200
2. runde: Fredag 11. mai klokka 1800-2200

3. runde: Lørdag 12. mai klokka 1100-1500
4. runde: Lørdag 12. mai klokka 1600-1800

5. runde: Søndag 13. mai klokka 0900-1300
6. runde: Søndag 13. mai klokka 1330-1730