Arrangørens sider,   programmet,   Resultatliste,   Rundeoppsett,   bloggen vår,   våre bilder,   54 livepartier
Resultater for kristiansundsspillerne

Neste år blir det på Hell

(Tore, 14. juli 2019) Neste års landsturnering og NM arrangeres i Stjørdalen på Scandic Hell hotel.

Invitasjonen står her...

Så neste år er vi tilbake til et kongresshotell igjen slik det var i Stavanger i 2017 og Sarpsborg i 2018. Scandic Hell har 375 rom, så det er nok plass til de fleste spillerne på hotellet som også har innendørs svømmebasseng.

Da er det bare å melde seg på...

3 på pallen og 8. plass for Kristiansund - Aryan norgesmester

Pallen i klasse 1. Fra venstre Hanna B. Kyrkjebø, Stavanger, Simen Sørensen, Sevland og Eirik Viken Kallset, Kristiansund.
Foto: Tore Kristiansen

(Tore, 14. juli 2019) De 13 kristiansundsspillerne tok til sammen 3 tredjeplasser og en åttendeplass i NM. Og det er kjempebra. På forhånd var det bare en eller to som var rangert oppi toppen. Det ble bare gitt pokal til de 10 beste i hver klasse.

Eirik Viken Kallset tok en sterk tredjeplass i klasse 1. Eirik åpnet svakt men avsluttet med en sterk spurt med seire i de fire siste partiene. 6½ poeng er råsterkt, og det viser også ratingframgangen. Eirik tjente 52 poeng på de ni partiene. Og tredjeplassen gjør også at Eirik kan spille i mesterklassen i NM på Hell i 2020.

I kadettklassen ble det åttendeplass og pokal til Amund Pihl Strand, (se bilde). Surnadalingen møtte fire av de sju som kom på plassene foran ham, og han gjorde en god figur i kadettklassen i år.
I kadettklassen møtte Amund tre spillere med rating rundt 2000, og han vant mot den ene! Og for en 1600-1700-spiller som Amund, er det veldig bra! Det er andre gangen på en måned at Amund har vunnet mot en 1900-spiller, og partiene i NM viste at han er i nærheten til å bli en stabil spiller på det nivået sjøl. Til høsten starter Amund på sjakklinja til GM Kjetil A. Lie på NTG Telemark i Skien.

Eilif Odde fikk tredjeplassen i Senior 50-klassen med 6 poeng. Eilif hadde walk over i sisterunden og han kunne bare vente og se hvordan det gikk med konkurrentene. Da en av dem ikke fikk sin forventede seier, ble det tredjeplass på Eilif på bedre kvalitet enn Ole-Jørn Gyldenås fra Nordstrand. Svein Erik Hansen fra Hammerfest kom på andreplass med 6½ poeng, og FM Petter Fossan var suveren med 9 av 9! Eilif tapte mot nummer 1 og 2, og spilte remis mot nummer fire og fem, og han vant mot de andre han møtte.
Eilif hadde dratt før premieutdelinga, og derfor har vi ikke noe bilde av ham med pokalen.

Rune Edøy sikret seg tredjeplassen i klasse 4 etter et dramatisk parti i sisterunden. Rune fikk 7 poeng. Det var tre spillere på pallen, og alle hadde 7 poeng, men Rune hadde dårligst kvalitet av dem.
Også Rune hadde dratt før premieutdelinga, og derfor har vi ikke noe bilde av ham med pokalen. Kanskje vi får det i løpet av uka?

GM Aryan Tari ble norgesmester i sjakk i 2019!
Dette er Aryans andre kongepokal. Den første vant han i Oslo i 2015. Aryan fortalte at han ikke var så fornøyd med at det ble litt mange remiser på slutten, men han nådde målet om å vinne norgesmesterskapet! Aryan startet sterkt med å vinne både over GM Jon Ludvig Hammer og GM Frode Olav Olsen Urkedal. Men så ble det remis mot IM Kristian Stuvik Holm i et parti der Aryan sto dårlig. Og avslutninga med tre remiser førte til at Jon Ludvig tok igjen Aryan poengmessig. Men Aryan hadde bedre kvalitet, og ble dermed norgesmester.
IM Kristian Stuvik Holm gjorde også ei svært så god turnering med en ratingprestasjon over 2600. Det ble stormesternapp på Kristian og tredjeplass i NM. Kristian fortalte at plana var enkel. Spille remis mot dem med høyere rating, og slå dem som var lavere. Enkel plan, men ikke så enkel å utføre. Men Kristian greide det med glans og han tok en tidlig remis i sisterunden.

Sisterunden: 5 seire, 4 remiser og 4 tap - Rune, Eilif og Eirik sikret pallplass

Hans Arild Runde til venstre og Audun Hoem spilte det lengste partiet i sisterunden i NM lørdag 13. juli.
Foto: Tore Kristiansen

(Tore, 14. juli 2019) Sisterunden er for mange veldig avgjørende. Noen er lei, og vil bort så raskt som mulig, fordi de har hatt et dårlig mesterskap. Noen vil kjempe og kjempe for å få en seier i sisterunden slik at de får en opptur på slutten. Andre kjemper om gode plasseringer, og vil spille lange partier for å få det til. Noen må dra videre tidlig og spiller raskt, eller tar en tidlig remis for å kunne dra tidligere. Det kan være fly som går, eller danmarksferger man skal nå. Ratingpoeng er ikke det man tenker mest på etter allerede å ha spilt 8 partier.
Alle dem som har blitt ferdig tidlig, og skal ha premie, venter og venter på dem som spiller og spiller. Og den som spilte det lengste partiet i sisterunden var Audun som hadde hvit mot Hans Arild Runde. Dessverre tapte Audun. I sisterunden haddde vi en walk over, og av de 12 spilte partiene fikk vi 4 seire, 4 remiser og 4 tap.

Norgesmester og vinner av Eliteklassen ble GM Aryan Tari. Han spilte remis i sisterunden også, men han vant på kvalitet for GM Jon Ludvig Hammer som vant. IM Kristian Stuvik Holm ble nummer tre med en ratingprestasjon på over 2600. Kristian fikk et stormesternapp (GM-norm) i Eliteklassen!

En samlet oversikt over våre spillere i NM, finnes her...


Et av dagens korteste partier var Petter Andreas Wadstensvik sitt parti mot Sevlands Halvard Haug Flatebø. Det var kun 1.d4 Sf6 2.Sf3 remis. Ingen av dem var nok fornøyd med hvordan det hadde gått i mesterskapet, og da var det greit å ta remis. Motstanderen til Petter fortalte ham at hvis fargene hadde vært omvendt, ville han spilt videre. Begge to var i lokalet i mange timer etterpå, og Halvard helt til premieutdelinga så det var ikke behov for å nå noe transport som førte til det korte partiet.
Petter er nok ikke fornøyd med uttellinga i dette mesterskapet. Men han ble sjuk underveis, og uheldigvis rett før dobbeltrunden på tirsdag. Da fikk han et tap i fjerderunden, men han var ikke helt 100% resten av uka, og det må man være i en tøff klasse. 95% holder ikke når man skal sitte og konsentrere seg i 4-5 timer av gangen.
Det ble 4 poeng på Petter i klasse 1.

Det nest raskeste partiet vårt i sisterunden var Sverre Hoem mot Jessheims Suresh Johnpillai. Suresh tapte også raskt med svart mot Rune i en tidligere runde. Sverre utnyttet hullene i kongestillinga til motstanderen, og fikk satt matt da han fikk en bonde på f6, og dronninga hans kom inn på h6. Sverre fikk 3½ poeng i klasse 4.
Sverre har spilt gode partier men har ikke fått den uttellinga han kunne ha hatt. I flere av partiene har han stått godt, men har gitt fordelen over til motstanderen som har utnyttet den bedre slik at det ble tap på Sverre. Dessverre tapte Sverre noen ratingpoeng i mesterskapet, for motstanderen i sisterunden hadde ikke rating. Men han holder seg akkurat over 1200, og da kan han spille i 4. klassen neste år også.

Eilif Odde som egentlig hadde det raskeste partiet siden han hadde walk over i Senior 50-klassen. Da endte Eilif på 6 poeng i Senior 50. FM Petter Fossan var suveren med 9 av 9, D og Eilif forventet en fjerdeplass før sisterunden startet, siden to av spillerne på 5½ møtte svært mye lavere, ratede spillere og ville da ha gått forbi Eilif. Men Kirkegatas Rudolf Steinkellner ville det annerledes. Han greide en remis mot en av dem, slik at det ble tredjeplass i Senior 50 for Eilif!
Eilif må være fornøyd både med plasseringa og mesterskapet. Ved et par trekk i partiet mot Petter Fossan sto han godt og kunne ha kommet på offensiven der. Mot de andre gikk det sånn som forventet i ei lang turnering.

ArildHan har Myhre skulle nå en buss og spilte raskt mot Groruddalens Ole-Andreas Sjømoen. I motsetning til alle de andre partiene som Arild har spilt i dette mesterskapet gikk han svært så offensivt til verks med å rulle ut alle bøndene på kongefløya i et angrep på motstanderens kongestilling. Arild skulle tydeligvis vinne før han måtte gå for å rekke bussen. Det gikk ikke særlig godt. Arild ofret offiser, men fikk ikke noe mattangrep på det. Da de kom til dronning-og tårnsluttspillet hadde Arild vunnet tilbake offiseren, men motstanderen hadde to bønder, deriblant en sterk fribonde i e-linja. Arild vant den også, og det så ut til at remisen var innen rekkevidde. Men dronninga og de to tårnene til motstanderen ble for aktive, og Arild fikk tapsstilling før han måtte avslutte partiet for å bli kjørt til bussen.
Arild har hatt ei turnering litt under pari. Jeg trodde at han skulle få litt flere poeng, men han spilte litt passivt med hvit i mange partier. Han kom greit ut, men så trakk han seg tilbake og overlot initiativet til svart.

Amund Pihl Strand hadde så lyst til å vinne i sisterunden i kadettklassen. Amund spilte Londonsystemet mot Sigurd Lye, slik han har gjort mange ganger før, men denne gangen valgte Amund å spille den litt rare Simon Williams-varianten. Men det var Amund som brukte tid i åpninga og ikke motstanderen. Amund forsøkte seg med et lite angrep på kongefløya som ikke førte til noe, og motstanderen fikk satt sitt eget spill i sentrum og på dronningfløya. Men Amund greide å parere de svarte truslene, og kom greit ut i tårnsluttspillet der det ble remis.
Amund fikk 5½ poeng, og det ble 8. plass i kadett på ham.
Opprinnelig var Amund påmeldt i klasse 2, men skiftet til kadett dagen før mesterskapet startet. Og det gikk jo bra. Amund møtte alle de tre høyest ratede i klassen, og de har rundt 2000 i rating. Det ble en seier og to tap mot dem. Og spesielt seieren mot den siste av dem, er nok beholdninga som Amund tar med seg hjem fra dette mesterskapet.

Rune Edøy spilte på andrebordet i klasse 4 i sisterunden. Det ble et litt typisk Rune-parti som det svingte av mot Scott Macody Lund. Begge veier. Rune er flink til å angripe, og da bare pøser han på. Men her ble det mer en kamp i midtspillet. Der bukket Rune en kvalitet, og det ble et litt annerledes partibilde enn hva tilskuerne forventet. Det gjorde det nok ikke enklere at partier på nett blir sendt med maskinvurderinger, så alle får fasiten med en gang om det er gode eller dårlige trekk. Rune kom i hvert fall ut i et sluttspill med en sterk løper mot tårn, men Rune hadde flere bønder. Da motstanderen flyttet tårnet sitt og satte det ned på feil sted, var det en bukk, og Rune vant partiet. Og den største opplevelsen for ham var kanskje da han fikk utvekslet noen ord med Magnus torsdag kveld.
Rune fikk 6 poeng og tredjeplassen i klasse 4. Det er en sterk prestasjon i en klasse der det er mange gode spillere, og med tredjeplassen rykker han opp til klasse 3 neste år.

Audun Hoem spilte det lengste partiet i sisterunden. Det varte i 5 timer og 15 minutter, og det var sist ferdig, Engelsk åpning mot Hans Arild Runde fra Akademisk, og Audun kom bra ut i den Seirawan-varianten han pleier å spille mot symmetrisk engelsk. Men b-linja ble etter hvert lukket, så Audun fikk ikke det spillet han hadde håpet på. Audun fikk godt spill i d-linja, men da kontret Runde i sentrum og fikk to sammenhengende bønder i e- og d-linja som han flyttet fram og fram. I partiet mot Vegard hadde Runde
Audun endte på 4½ poeng i klasse 1, og 50%. Det er i utgangspunktet en god prestasjon av en som var rangert på de laveste plassene på forhånd. Men Audun ledet jo etter 4 og 5 runder, og sånn sett er det litt skuffende. Men han spilte det samme spillet sitt i de siste rundene som i de første, og han var tro mot spillet sitt. Vel, han ofret ikke like mange kvaliteter i de tre siste rundene, og det kan kanskje ha noe å si? Men det ble også tidsnød i to av de tre siste rundene, som ødela for Audun. Men riktig bruk av tida er også en del av spillet. Så alt i alt bør Audun være fornøyd. Han fikk vist at han er en spiller på et høyere nivå enn ratingtallet tilsier.

Vegard Simensen skiftet åpning og spilte 1.d4 i stedet for Larsens åpning. Det ble åpnere spill enn det har blitt i de andre partiene til Vegard, men han fikk ikke til noe. Det var bare ei åpen c-linje, og motstanderen kontrollerte inngangsfeltene for Vegard i den. På kongefløya var det heller ingenting, og partiet smuldret bort i en remis. Vegard fikk 5 poeng og endte på 14. plass. Det var bare premier til de 10 første, så premie ble det ikke på ham. Vegard er ikke fornøyd med poengsummen han fikk, siden han var rangert som sjette beste i klassen. Men i dette mesterskapet eksperimenterte Vegard med ei ny åpning for ham, Larsens, og det harmonerte ikke med det Vegard liker å spille i midtspillet. Så i etterpåklokskapens ånd var det feil av Vegard å spille den. Han har hatt delvis suksess med åpninga mot lavere ratede spillere, men mot spillere på samme nivå ble den for trang for ham. Sett på den bakgrunnen var det greit av Vegard i dette mesterskapet.

Eirik Viken Kallset fikk hvit også i den siste runden, og møtte Oslo Schakselskaps Lasse Tveter Solbu. Det ble Tarraschvarianten i fransk, og Lasse svarte med en rar variant som Eirik ikke kjente til. Svart spilte tidlig bøndene sine fram til h5 og g5, mens Eirik fikk ei åpen c-linje og litt spill på dronningfløya. Til slutt brøt Eirik gjennom forsvarsmuren til svart, og han vant partiet.
Eirik fikk 6½ poeng endte på pallen! Mange av de andre partiene i teten gikk hans vei, og han fikk en storflott 3. plass i klasse 1. Og det betyr også opprykk til mesterklassen neste år, hvis han vil. I fjor ble Eirik forkjøla underveis i NM og spilte dårligere og dårligere. Han startet med bare ½ etter to runder i dette mesterskapet, men han tok seg opp. Viste god angrepssjakk, og det ble kronet med en flott pallplass!

Tore Kallset møtte ei ny (for oss) åpning med hvit i sisterunden. Motstanderen satte opp en italiensk-struktur med de svarte offiserene. Ikke bare motsatt men også speilvendt. Tore valgte i alle fall å sette opp en Aljechins kanon i b-linja og angripe den svarte kongestillinga. Men han nøyde seg ikke bare med det. Da han ikke fikk et gjennombrudd der, åpnet Tore en ny front i sentrum. Motstanderen hadde satt i gang et angrep på kongefløya mot Tores kongestilling, men det kom aldri skikkelig i gang. Til det var Tores angrep for farlig. Til slutt ble det avviklet til sluttspill, og da forsvant de svarte bøndene på kongefløya som sto alt for langt framme. Tores h-bonde gikk framover til ny dronning og motstanderen ga opp. Med det fikk Tore sin første seier i klasse 1, og han endte på 4 poeng.
Tore gjorde det så bra i klasse 2 at han fikk så mange ratingpoeng at han kunne spille i klasse 1 i år. Første gangen i en høyere klasse er alltid vanskelig, for det er et høyere nivå man skal venne seg til. Tore må være fornøyd med spillet og uttellinga si, og han viste at han hører hjemme i klasse 1.

Henrik Øie Løbersli fikk et godt parti i sisterunden mot tidligere landslagsspiller WFM Sylvia Johnsen fra Oslo Schakselskap. Det var ei spansk åpning der Henrik sto veldig godt i midtspillet med sentralisert dronning. I dronning- og løpersluttspillet ofret Henrik løperen for å få inn h-bonden sin til ny dronning. Men dessverre greide motstanderen å få inn evig sjakk på Henri, og det ble remis. Litt synd, for i dette partiet hadde vi tro på at Henrik kunne vinne igjen. Henrik fikk 3½ poeng i mesterklassen.
Henrik pleier ikke gjøre det så godt i NM. Dette var første gangen i mesterklassen, og han spilte bra. Henrik er vanskelig å slå, og hadde han havnet på høyere bord underveis, kunne han ha blitt der. Henrik har ikke spilt så mange turneringer det siste året, og det kan også ha noe å si for formen.

Øyvind Hoem Vaseng hadde svart mot Bergens Sara Marie Skaug Bjørkly i sisterunden. Vanligvis er det Øyvind som pleier å ta sentrum i sine partier, men ikke i dette partiet. Så Øyvind måtte spille rundt det, og det så ut til å fungere. Men alle offiserene til motstanderen var sentralt plasserte, og de ordnet opp i forsøkene fra Øyvind. Da hun endelig kom i gang med spillet sitt utifra sentrum, gikk det veldig raskt, og Øyvind tapte.
Øyvind fikk 4½ poeng i klasse 3. Øyvind spiller stort sett bare ei sjakkturnering i året, og det er NM. Resultatet er godkjent i klasse 3. Hadde Øyvind vært litt mer aggressiv littegrann tidligere i partiene sine, kan han få et bedre spill. Men han vant flere fine partier, og Øyvind må være fornøyd med dette mesterskapet.

Øystein Viken Kallset tapte i sisterunden mot Andreas Fuskeland Kro med svart. Det var i sluttspillet at Øystein gikk på en springergaffel da han skulle aktivisere kongen sin. En gaffel kom og tok a-bonden til Øystein. Og det var på grunn av den at han tapte partiet.
Øystein fikk 4 poeng i klasse 2. Han fikk andreplassen i klasse 3 i fjor, og rykket opp til klasse 2. Øystein hadde også ratinga til å spille i klasse 2 i år. Men å tilpasse seg et høyere nivå på motstanderne er ikke alltid så enkelt. Ikke for en spiller som spiller så lite som Øystein. Han spiller bare i Pokalturneringa i Trondheim Sjakkforening utenom NM. Men siden han nå ikke er student lengre, kan det bli flere turneringer framover. Vi ser fram til det, for Øystein har et godt nivå inne. Han trenger bare å oppdatere noen grunnleggende kunnskaper på noen felter.

Sisterunden lørdag: Rune live kl. 10 - også Eirik med i pallkampen

Rune spiller om pallen i sisterunden lørdag.

(Tore, 13. juli 2019) Sisterunden i Norgesmesterskapet starter lørdag klokka 10. Av våre spillere vil Rune Edøy spille på et av de klasse 4. Lederen Jørgen Nordløv som Rune tapte mot på torsdag har 7 poeng, og det er 4 spillere på 6 poeng. Rune er den av disse som har dårligst kvalitet, så han må nok vinne for å ha en mulighet for pallen. Sjøl da er det ikke sikkert at det blir pallen. I tillegg til å følge med på Rune, må vi ha et visst øye med hva som skjer på de andre toppbordene.

I klasse 1 er det enda jevnere, og Eirik Viken Kallset er med blant de 6 som kjemper om topp tre. Det er tre spillere som har 6 poeng, og tre spillere som har 5½ poeng. Alle disse møtes innbyrdes. Eirik med 5½ poeng må vinne mot Lasse Tveter Solbu som tidligere i mesterskapet har vunnet mot Petter Andreas og spilt remis mot Vegard. Men da hadde han hvit. Denne gangen har han svart mot Eirik.

Det kan bli to fine partier. Både Rune og Eirik er to friske spillere som ikke skyr noe som helst på brettet for å vinne.

I andre klasser har vi Amund som kjemper om ei god plassering i kadett. Han er den med desidert lavest rating blant topp 10 før sisterunden blåses igang av hovedturneringsleder Hans Olav Lahlum. Og utviklinga i Senior 50 må vi også følge. Eilif har walk over i sisterunden. Med 13 spillere og 9 runder måtte en av toppspillerne få walk over i sisterunden, og han må bare følge med på resultatene i de andre partiene for å se om det kan bli pallen. 4. plassen er vel mest sannsynlig.
I klasse 1 kan det også bli gode plasseringer på Audun Hoem og Vegard Simensen hvis de vinner i sisterunden. Begge har 4½ poeng og ligger på 12.-20. plass.

En samlet oversikt over våre spillere finnes her.

I eliteklassen har det åpnet seg helt opp igjen etter at Aryan har spilt noen remiser og ikke dratt fra de andre. Nå er det kamp til døra for flere.

Følg oss på bloggen vår...

Eilif Odde ble norgesmester i lynsjakk i Senior 50

Eilif Odde på toppen av i pallen norgesmesterskapet i lynsjakk i Senior 50-klassen.

(Tore, 12. juli 2019) Eilif Odde var suveren i lynsjakk i Senior 50-klassen og ble norgesmester!
Vi gratulerer!

NM i lynsjakk ble spilt fredag kveld i Boligmappa Arena i Larvik. Det ble spilt i mange klasser men bare den øverste mesterklassen og aldersklassene kjemper om norgesmesterskap.

Eilif Odde vant den ene av to innledende grupper i Senior 50-klassen. Eilif spilte solid og raskt, og det var mantraet for å få med seg poengene. I finalen var det med 6 spillere, 3 fra hver av de to forgruppene. Eilif startet med å vinne de to første partiene, før han møtte vinneren av den andre gruppa i tredje runde, arrangørklubbens Geir Helmersen. Det ble et intenst parti som Eilif vant. Da han også vant i fjerde runden, hadde han allerede så mange poeng at ingen kunne ta ham igjen i sisterunden. Der møtte han SOSS' Frode Antonsen, nyvalgt sentralstyremedlem i Norges Sjakkforbund, og bød en tidlig remis som Antonsen gladelig tok imot.

Det var felles premieseremoni da alle klassene var ferdigspilt. Miniputtene var dem som ble sist ferdig litt før klokka 22.

GM Simen Agdestein ble norgesmester i lynsjakk foran IM Espen Lie og Lucas Ranaldi. Juniornorgesmester var suverene Gunnar Lund fra Tromsø og kadettnorgesmester i lynsjakk ble Alexander Øye-Strømberg fra Hell.

Andre fra fylket som spilte i finalen gjorde en god figur. Unge Eivind Almli fra Aure tok en sterk andreplass i klasse 4. Mathias Unneland, Aalesunds, tok sølvet i kadett og Bjørn Robert Unhjem fra Molde fikk femteplassen i klasse 1. Og Per Arne Skrede fra Aalesunds fikk pokal i klasse 2.

Det var flere kristiansundsspillere som deltok i NM i lynsjakk men ingen gikk videre til finalen utenom Eilif. Petter Andreas Wadstensvik og Eilif Odde spilte i hver sin innledende mestergruppe. Petter spilte mot Simen, mens Vegard spilte i gruppa til Espen Lie. I klasse 1 var Audun Hoem med. I fjor var han suveren i innledende gruppe, og det begynte bra i årets NM også, men det ble for få poeng på Audun. I klasse 2 spilte Amund Pihl Strand og Eirik Viken Kallset, og de var nære på å gå videre. Rune Edøy og Øystein Viken Kallset spilte i klasse 3. Øystein spilte i finalegruppa i fjor, men kom seg ikke dit i år.

Petter vant klubboppgjøret - Amund og Eirik vant - litt mange tap

Arild kom fint ut i partiet i 8. runden.

(Tore, 12. juli 2019) Det er på tampen av mesterskapet. Noen er slitne, og andre får mer energi av at de skal få noen flere poeng helt på slutten. Og som gruppe kan det virke som om kristiansundsspillerne tilhører den første kategorien. Det ble tre seire på brettet i denne runden, to remiser og hele seks tap. Men vi fikk to poeng til på walk over.

I Eliteklassen har GM Aryan Tari blitt tatt igjen av GM Benjamin Arvola Notkevich, og det er helt åpent om hvem som tar kongepokalen.

Det var et flott parti av Amund Pihl Strand i kadettklassen. Amund spilte Londonsystemet slik han har gjort mange ganger før, og han møtte en av kadettklassens øverst rangerte. Det er tre stykker som har rating 1981-2008 og Amund har møtte alle tre! De to første tapte Amund mot, men det gikk annerledes i dette partiet mot Max Dahl fra SK 1911 i Oslo. Det ble Londonsystemet i dette partiet også, og motstanderen brukte lang tid på trekkene sine. Det var litt uvant, for han har jo spilt mot London før. Men som Petter forklarte det etterpå, er det vanskelig å bestemme seg for hvordan man skal vinne mot Londonsystemet, og det var kanskje der at tida ble brukt? Amund fikk ei god stilling der han beholdt hvitfordelen og vant en bonde på dronningfløya. Da hadde han bondemajoriteten 3 mot 1 på den sida. Motstanderen brukte opp nesten all tida si, og måtte spille på tillegstida de siste 14 trekkene. Amund fikk også opp en Aljechins kanon, og det er et uttrykk vi hører om men ikke så ofte vi ser på sjakkbrettet. I dronningsluttspillet der Amund hadde fribonde, og kongen sto godt gjemt på h2, ble det en grei seier til Amund.
Amund har 5 poeng og ligger på 3. plass i kadett.

Rune Edøy fikk ikke spilt i åttenderunden siden motstanderen ikke dukket opp. Det lå en lappe på bordet da runden startet at han ikke kom. Så det ble en rolig dag for Rune som fulgte med på de andre partiene. Rune har 6 poeng klasse 4 og ligger på 5. plass.

Arild Myhre kom veldig bra ut med svart. Han stilte opp offiserene sine til et flott angrep på kongestillinga til motstanderen Preben Teigen Badar fra Tromsø. Men da motstanderen prøvde seg med et lite motstøt på dronningfløya ble Arild litt for opptatt av det og tapte tempi i angrepet sitt, og mistet tråden. Motstanderen tok e5-bonden, og dronningene ble byttet av, og deretter det meste. Da Arild skulle forsvare bonden på a7 mistet han løperen sin, og partiet varte ikke mange trekkene etter det. Arild har 3 poeng.

Sverre Hoem fikk walk over i denne runden og han står med 3 poeng.

Audun Hoem kom veldig bra ut i Grand Prix-angrepet i siciliansk mot Lasse Tveter Solbu. Det var kjempegodt spilt, men i løpet av de siste trekkene fikk Audun tidsnød, bukket og tapte. Audun har fortsatt 4½ poeng og ligger på 15. plass.

Vegard Simensen spilte mot Akademisks Hans Arild Runde. Det ble litt mer åpent enn i de andre partiene til Vegard, men han fikk ikke til noe i midtspillet. På slutten var det Runde som kunne ha spilt på vinst, men han tok med seg et tårntrekk, og da fikk Vegard forsvart det mulighe bruddet. De ble enige om remis. Vegard har 4½ poeng og ligger på 12. plass.

Eirik Viken Kallset fikk spilt Morragambiten igjen. Denne gangen mot Per Kr Vigdal fra Nordstrand. Det ble nok en gang et press mot den hengende bonden på d6, og Eirik vant nok en gang. I dronning- og tårnsluttspillet sjakket han til seg tårnet. Eirik har 5½ poeng og har en viss sjanse til pallen i klasse 1. Han er på 5. plass før sisterunden.

Petter Andreas Wadstensvik spilte mot engelsk åpning og Haakon Wright. Petter kom veldig bra ut, og fikk en fin fribonde på c4 som han etter hvert mistet. Da Petter skulle bytte av til sluttspill, overså han en kombinasjon der motstanderen fikk byttet av begge tårnene og siden Petter måtte ta igjen det siste tårnet med dronninga, kom det en springergaffel på konge og dronning. Petter har 3½ poeng.

Tore Kallset spilte også mot engelsk åpning mot Jia Qi Xue fra SK 1911 i Oslo. Det var et fint parti som endte i tårn- og løpersluttspill med en rekke bondeøyer, og de ble enige om remis. Tore har 3 poeng.

Eilif Odde vant et veldig artig parti i Senior 50 mot Vålerengas Tor Skaslien. Stillinga var egentlig lukket, men Skaslien åpnet den, og Eilif fikk angrepet kongestillinga hans. Eilif fikk satt opp en Aljechins kanon men dronninga var først. Angrepet var knusende og Eilif tok seieren. Eilif har 5 poeng og ligger på 4. plass etter 8 runder. I 9. og siste runde får Eilif walk over slik at han ender på 6 poeng i klassen.

Henrik Øie Løbersli sto godt mot Christian Heen Carlsen fra Drammens men bukket offiser i kraftig tidsnød. Henrik har 3 poeng.

Øyvind Hoem Vaseng vant et flott parti mot Hamars Stein Ivar Røste. Også Øyvind fikk satt opp en Aljechins kanon på dronningfløya da han tok kontrollen der og rasket med seg en bonde. Med dronning og tårn fikk Øyvind satt opp et mattnett som motstanderen ikke kom seg ut av. Da har Øyvind 4½ poeng i klasse 3.

Øystein Viken Kallset tapte for Pål Norvoll fra Guovdageainnu. Øystein kom som vanlig fint ut i engelsk åpning men så skar det seg i midtspillet da han mistet bøndene foran kongen sin. Med en svart bonde på e3 fikk motstanderen satt opp et mattnett ved hjelp av dronninga si og en løper. Det mattnettet greide ikke Øystein å komme seg ut av. Øystein har fremdeles 4 poeng i klasse 2.

8. runden fredag: Amund spiller om teten i kadett

Amund spiller om pallen i kadett i nest siste runde fredag 12. juli

(Tore, 12. juli 2019) Etter litt for mange tap i går på toppspillerne våre i klasse 1 og klasse 4 i går skifter vi fokuset over på Amund i kadettklassen. Han er den eneste våre som går på livebrett i åttenderunden.
Lenke til livepartiene finnes her... og f.eks. på chess24 skal vel direktelenka til partiet komme ut her... i løpet av formiddagen.
Amund er på tredjeplass i kadettklassen 5 poeng. To stykker har 6 poeng og Amund har møtt den ene. I dag skal han møte den andre, Jacob Templen Grave fra Tønsberg. Amund har allerede møtt de tre med høyest rating i kadettklassen, og han har spilt veldig godt. Det skal bli artig å følge med på Amunds parti i dag.

Rune Edøy i klasse 4 spiller på fjerdebordet, og klasseseieren er nok umulig siden han ligger to poeng bak lederen. Men det er andre plasser på pallen å kjempe om. Og Rune har vist at han er god nok til den.

I klasse 1 har vi Eirik på fjerdebordet i dag. Han skal Per Kr Vigdal fra Nordstrand som Audun har spilt remis mot. Audun sitter sjøl på femtebordet og møter Lasse Tveter Solbu fra Oslo som Vegard har spilt remis mot og som slo Petter. Og Vegard spiller på sjettebordet og møter Hans Arild Runde fra Akademisk som Petter tapte for i andrerunden.

Eilif Odde i Senior B kjemper også om en pallplass og møter Tor Skaslien, Vålerenga (1693) i dag. Eilif må vinne skal han ha sjanse på topp tre.

Men vi har med 13 spillere, og det er like artig å følge med på alle sammen. Sverre i klasse 4 har walk over i dag, så i dag er det bare 12.

Følg med oss på bloggen...

Petter vant klubboppgjøret - Amund og Eirik vant - litt mange tap

Tore Kallset og Petter Andreas Wadstensvik møtte hverandre i sjuenderunden torsdag 11. juli.

(Tore, 12. juli 2019) Sjuenderunden for oss ble både opp- og nedturer. Det ble mange tap i denne runden, og de tre siste partiene ble plutselige tap. Underveis så det mye bedre ut, men partiene er ikke ferdige før de er ferdige, og denne gangen gikk det mot oss. I andre runder har vi som gruppe syntes at vi har vært heldige og fått poeng på slutten som vi ikke forventet. Det er litt synd, for det er ikke mange rundene igjen å rette opp på for dem som feilet i tre runder før målgangen.
Dessverre er sjakk så brutalt. Det er hver enkelt som er ansvarlige for sine tap. Vi har ikke den luksusen som lagspillere har, at de kan skylde på dårlige medspillere eller en dommer. Men samtidig er det litt rått og ekte dette. Her er det spiller mot spiller. Ingen andre. I timesvis. Fascinerende spill. Ikke bare på brettet men også spenninga i lufta mellom spillerne. Den finnes, og i enkelte glimt kan man se spenninga over brettet.

I dag har jeg lenket til hver spiller til sida på norsksjakk. Den sida som Aalesunds Arne Unneland har laget. Den er litt mer oversiktlig for enkeltspillere enn den vanlige på Turneringsservice.

I Eliteklassen leder GM Aryan Tari etter nok en remis i sjuenderunden. Det er to runder igjen, men Aryan kan nok ikke satse på at to remiser holder helt inn. Det er mange sultne ulver som halser bak.

Det var et flott parti av Amund Pihl Strand i kadettklassen. Amund spilte Londonsystemet slik han har gjort mange ganger før, og han møtte en av kadettklassens øverst rangerte. Det er tre stykker som har rating 1981-2008 og Amund har møtte alle tre! De to første tapte Amund mot, men det gikk annerledes i dette partiet mot Max Dahl fra SK 1911 i Oslo. Det ble Londonsystemet i dette partiet også, og motstanderen brukte lang tid på trekkene sine. Det var litt uvant, for han har jo spilt mot London før. Men som Petter forklarte det etterpå, er det vanskelig å bestemme seg for hvordan man skal vinne mot Londonsystemet, og det var kanskje der at tida ble brukt? Amund fikk ei god stilling der han beholdt hvitfordelen og vant en bonde på dronningfløya. Da hadde han bondemajoriteten 3 mot 1 på den sida. Motstanderen brukte opp nesten all tida si, og måtte spille på tillegstida de siste 14 trekkene. Amund fikk også opp en Aljechins kanon, og det er et uttrykk vi hører om men ikke så ofte vi ser på sjakkbrettet. I dronningsluttspillet der Amund hadde fribonde, og kongen sto godt gjemt på h2, ble det en grei seier til Amund.
Amund har 5 poeng og ligger på 3. plass i kadett.

I klasse 4 ble det tre tap denne dagen.
Rune Edøy satt på førstebordet og spilte mot klassens suverene leder, Jørgen Nordløv som hadde vunnet alle partiene sine. Partiet ble sendt direkte, lenke på chess24, og det var mange som fulgte med. Det var et godt parti av Rune, som vant en tidlig bonde med svart. Og så ble det en bonde til, og enda en bonde. Men så rotet Rune tårnet sitt bort, og det ble fanget. For å redde det, måtte han ofre springeren. I sluttspillet med tårn og mange bønder mot tårn og løper, hadde Rune fremdeles vinststilling, men det var ikke helt enkelt å spille det sluttspillet, og det ble tap. Rune har 5 poeng og ligger på 8. plass i klassen.

Arild Myhre kom også fint ut med hvit i sitt parti mot Tom Brentebråten fra Nordstrand. Arild spiller Londonsystemet og pleier å bytte av c- og d-bøndene slik at det blir et spill i de åpne og halvåpne sentrumslinjene. Slik ble det også denne gangen, men motstanderen hadde en isolert d-bonde slik at d-linja var halvåpen. Denne gangen prøvde Arild seg med en kombinasjon mot kongestillinga til motstanderen, men løperofferet på h7-bonden var ikke korrekt. Det fant motstanderen ut også, og bare tok den med kongen. Arild hadde planlagt flere varianter som nesten gikk, blant annet ei der motstanderen mistet dronninga si. Det gikk nesten, men bare nesten, og da ble det tap. Arild har 3 poeng.

Sverre Hoem spilte mot Tromsøs Anniken Vestby i sjuenderunden. Sverre hadde svart og spilte mot spansk åpning. Han valgte berlinerforsvaret, og det ble den lukkede varianten som er populær nå. Annikens sønn spiller i eliteklassen, og hun har kanskje kontroll på den siste utviklinga i teorien? (Anniken fikk applaus på Kongressen til Norges Sjakkforbund søndag kveld. Hun har i år blitt utnevnt til International Arbiter og er den første kvinnen i verden som har blitt det!)
Sverre gikk til angrep på dronningfløya med alle bøndene sine, men glemte da han spilte d5 at forsvaret på e5-bonden forsvant, så den bonden tok Anniken. Da snudde utviklinga i partiet. Fra å være et parti der Sverre hadde initiativet ble det et parti der Sverre måtte slite med bonde under. Men Sverre spilte godt, og han forsvarte seg godt. Det ble et sluttspill med tre lette offiserer hver, og siden Sverre hadde løperparet så det lovende ut. Men Anniken er god i sluttspill, og greide å manøvrere springerparet sitt littegrann bedre, så hun fikk en bonde, og så en til på kongefløya slik at hun vant. Sverre har to poeng og får walk over i 8. runden.

I klasse 1 ble det to tap og en seier på de tre som satt på de øverste bordene, og det fjerde partiet var et klubboppgjør.
Audun Hoem spilte på tredjebordet der han møtte Rune Hansen fra Caissa i Sandefjord. Audun fikk inn Seirawanvarianten sin igjen i engelsk åpning, og han vant bonden på b7. Men motstanderen ga ikke opp for det, og siden begge hadde mange offiserer på brettet, ble det livlig spill. Audun forsøkte å gå for matt, men motstanderen hadde en mellomsjakk som reddet hele partiet hans. Audun kom ut i sluttspillet med kvalitet under, og siden bøndene var splittet, ble det enklere for motstanderens tårn å være aktiv enn det var for Auduns løper å forsvare dem. Audun har fortsatt 4½ poeng og ligger på 7. plass.

På bordet ved siden av Audun, på fjerdebordet satt Vegard Simensen. Han hadde hvit mot Hanna Bakken Kyrkjebø fra Stavanger. Hanna ble norgesmester for kvinner i mars. Vegard åpnet med 1.b3 slik han har gjort i dette mesterskapet. Det er kanskje ei åpning som ikke passer for Vegards spill. Hans styrke er midtspillet, og der vil han kombinere med offiserene sine. Med denne åpninga blir stillingene nesten helt lukket, og det er ikke der Vegards styrker ligger. (Ble lagleder og spiller enige om torsdag ettermiddag etter partiet.) I dette partiet var det Hanna som tok initiativet og presset på med bøndene nedover kongefløya. Hun la et press på g3-bonden til Vegard med et tårn i g-linja. Men det var først da hun fikk en gardert fribonde på d4, og fikk plassert en springer på e4, at stillinga ble farlig for Vegard. Sannsynligvis kunne den holdes, men da måtte han ha spilt presist. Så presist som ei maskin ville ha spilt. Det gjør ingen spillere, og da Hanna fikk tatt g3-bonden til Vegard, var partiet over få trekk etterpå. Vegard har 4 poeng og ligger på 14. plass.

Eirik Viken Kallset har startet klatringa oppover tabellen. Etter en heller laber start med ½ poeng på de to første rundene, har han nå, etter seieren i sjuenderunden, tatt 4 poeng på de siste 5 rundene! Eirik ligger på 9. plass med 4½ poeng.
Eirik spilte svart mot Svein Erik Lurdalen, Kongsberg som i forrige runde hadde vunnet mot Tore Kallset. Det ble Colle-Zukertort, men stillinga åpnet seg ganske raskt, og det ble et åpent midtspill der bondestrukturen var ubalansert. Eiriks bønder var fordelt 4-2 på konge- og dronningfløy mens Lurdalens var 3-3 på de to fløyene. Da de avviklet til sluttspillet med løper til Eirik og springer til motstanderen, var Eiriks konge innelukket siden springeren dekket f8-feltet. Den hvite kongen var raskere ut på brettet enn Eiriks svarte. Men løperen til Eirik dekket det meste til kongen kunne komme seg ut og til unnsetning for de splittede bønder. Etter flere bytter av bønder hadde hvit springer og en randbonde på hver side av brettet, mens Eirik hadde løperen og to sammenhengende bønder i f- og g-linja. Fordelen med slike bønder er at de dekker hverandre og kan jobbe sjølstendig. Det var umulig å stoppe dem for springeren og Eirik fikk ny dronning og vant partiet.

Vi hadde også et klubboppgjør i sjuenderunden mellom Petter Andreas Wadstensvik som spilte Colle-Zukertort mot Tore Kallset. Petter har ikke rokert ennå i dette mesterskapet, og det så lenge ut til at han ikke skulle gjøre det i dette partiet heller. Men til slutt om rokaden. En lang en. Tore rokerte kort tidlig, og de fikk ei åpen f-linje å spille i. Samt at det var ei halvåpen d-linje. I midtspillet vant Petter en bonde, og etter ei stund ble den en fribonde i e-linja. Petter spilte på den, og byttet av offiserer. I dronningsluttspillet brydde ikke Petter seg om sine egne bønder, men bare pushet fribonden. Tores dronning sjakket og sjakket Petters konge. Men som Eirik sa det på da vi sto ved klubbordet. - Axel forklarte for mange år siden at i slike stillinger greier ikke dronninga å sjakke hele tida. Og Petter hadde funnet hvor kongen skulle gå. Da den kom dit og Tore sjakket, gikk Petters dronning mellom. Da den også sjakket Tores konge ble dronningene byttet av, og Petters fribonde kunne gå inn.
Petter har 3&frac; poeng, mens Tore har 2½ poeng.

Det ble remis på Eilif Odde i Senior 50 i sjuenderunden mot Nordstrands Ole Jørn Gyldenås. Partiet ble sendt direkte, lenke på chess24. Eilif har 4 poeng og ligger på 4. plass.

Henrik Øie Løbersli tapte mot Håvard Skagseth fra Tromsø i sjuenderunden.
Partiet ble sendt direkte, lenke på chess24 og Henrik kom fint ut i spansk forsvar. Men han overså en kombinasjon da Håvard fikk åpnet h-linja. Etterpå hadde Henrik mattmuligheter hvis Håvard gikk feil, men det gjorde han ikke. Henrik har 3 poeng.

Øyvind Hoem Vaseng spilte mot Kim Alexander Halås fra Eide (spiller i Molde). En dronninggambit ga Øyvind initiativet, og han sto godt i midtspillet. Det ble avviklet slik at Øyvind hadde to tårn og løper mot dronning og to ekstra bønder for Kim. Øyvinds offiserer samarbeidet godt og forsøkte å matte den hvite kongen, men med få bønder å gjemme seg bak, greide Kims dronning å sjakke og sjakke slik at Øyvind aldri fikk inn det siste mattrekket. Til slutt ble dronninga og de mange bøndene til Kim for sterke, og Øyvind tapte. Da har Øyvind 3½ poeng.

Øystein Viken Kallset spilte mot Aalesunds Arne Unneland i sjuenderunden. Øystein hadde svart, og det ble avbyttevarianten i fransk. Det kan jo bli kjedelig, men Arne hadde andre planer. Han bare angrep på kongefløya med bønder og det som var. Øystein måtte forsvare seg, og slet med å få ut alle offiserene sine. Men Arne ble vel litt overivrig og tillot Øystein litt motspill. Ei stund hadde Arne 4 bønder mot 1 på dronningfløya, men han glemte de svarte feltene rundt sin egen konge. Det utnyttet Øystein og satte inn mattangrepet. Da har Øystein 4 poeng i klasse 2.

Laglyn med tidshandicap torsdag kveld

Stor interesse for partiet til Magnus i laglyn torsdag kveld. Rune er blant dem som følger med.
Foto: Tore Kristiansen

(Tore, 12. juli 2019) Laglyn med tidshandikap er en av de sideaktivitetene og kveldsaktivitetene som fenger mest. Det er artig, det er mye sjakk og det er sosialt. Og det gjør ikke så mye om man taper litt. Og vi møter spillere i alle aldre og på alle nivåer.
Torsdag kveld spilte Eilif både mot Simen i en av de første rundene og avsluttet mot Alina som spiller i miniputt i sisterunden. Mot Simen hadde Eilif 9 minutter mot Simens 1 minutt, mens mot Alina hadde Eilif bare 30 sekunder på hele partiet. Eilif tapte mot Simen, men greide å sette matt i sisterunden.
Laget til Eilif (Eilif, Tore og Rune) var nok det med høyest snittalder.

Petter, Vegard og Amund hadde også med et laglynlag, og de gjorde det atskillig bedre med 5 lagseire av 7 mulige i innledende runder. Det var ikke nok til å gå til kvartfinalen. Men laget til verdensmesteren var heller ikke blant de 8 beste. I sisterunden greide Petters lag å vinne med 30 sekunder på klokka. Motstanderen på førstebordet ble så overrasket da Petter satte ham matt at han banket begge hendene i bordet så brikkene spratt. Og så ble det sjølsagt mye fliring. Amund på sistebordet (a href="http://turneringer.ksk.no/#!album-142-118">se bilde) vant på tid med hele 7 sekunder igjen den nye lederen for Ungdommens Sjakkforbund.

Magnus var i Larvik torsdag og var med på laglyn. Se bilde der han følger med på lagkameraten på 3. bordet. Henrik står i bakgrunnen. Det er litt interesse for Magnus. Rune fikk tatt bilde med Magnus, og det var en av de få som torde å spørre om det i går. For mobiltelefoner var forbudt i salen og måtte være helt avslått, sa hoveddommer Lahlum på forhånd. Det var nok også for å beskytte Magnus litt. Men Arild som ikke-spillende hadde med telefon, og fikk tatt bilde av Rune og Magnus.
Da Rune snakket med ham, introduserte Rune seg sjøl med: - Husker du NM i Kristiansund i 2001? Jeg var hovedturneringsled..., nei NM-general, da.
Magnus: Ja, Rune?

Uansett hvordan det går for Rune i NM denne uka. Den replikken overskygger nok det meste som skjer sjakklig. Magnus husker navnet på Rune Edøy!

Rune, Eilif og Henrik på livebrett kl 11 - Audun kjemper i toppen - klubboppgjør

Henrik skal møte Haavard fra Tromsø i dag. I går satt de ved siden av hverandre.
Foto: Tore Kristiansen

(Tore, 11. juli 2019) Vi har 3 spilere på livebrett i sjuenderunden i dag. Det er først og fremst Rune Edøy som nå spiller på førstebordet i klasse 4. Han skal møte klassens dux, Jørgen Nordløv fra Caissa i Sandefjord, som har full pott etter 6 runder. Rune har 5 poeng. Det er mange i Kristiansund som har etterlyst livesending av Runes partier, og endelig kommer det ett. Nå får ikke bare vi som er til stede i Boligmappa Arena i Larvik, følge Runes eminente spill på de 64 feltene, men hele verden!

Verden, dere har noe å glede dere til!

Etter Henriks seier i mesterklassen i går, blir det livebrett på ham i dag også. Han skal møte Haavard Skagseth fra Tromsø, og de to satt ved siden av hverandre i går. Vi ble godt kjent med Haavard og de andre fra Tromsø da begge klubbene bodde på Bogstad camping i Oslo i 2011.
Også Eilif Odde blir å se på livebrett i dag. Han skal spille på andrebordet i Senior 50, og møter Ole Jørn Gyldenås fra Nordstrand i dag.

Til tross for at Audun Hoem står øverst på resultatlista i klasse 4 etter 6 runder, blir det tredjebordet på Audun. Oppsettet skjer etter andre regler. Alle spillerne innen samme poenggruppe rangeres etter rating, og Audun med sin lave rating kommer da nederst. Og som nederste mann av de 5 møter han den som blir hentet opp fra den lavere poenggruppa, han på 4 poeng. Hvis dette fortsetter, kan dette få en innvirkning på kvaliteten til Audun i forhold til de andres.

Men vi får også et klubboppgjør i dag. I klasse 1 skal Petter Andreas Wadstensvik møte Tore Kallset. Det blir spennende å se. Tore spiller lange partier, og Petter som strever litt med pollen, vil spille raskere.

Det blir mange fine oppgjør og partier i dag også. Følg oss på bloggen...

Mange sideaktiviteter

(Tore, 11. juli 2019) Det er mange sideaktiviteter i ei uke med Landsturnering. Kongressen er jo omtalt mange steder, og samtidig søndag kveld var NM i sjokksjakk. Petter og Vegard hadde et lag, og Amund var også med på et lag, men ingen av dem gikk videre til finalespillet.

Mandag kveld var det pratelagsjakk, og det er alltid artig. Amund var med Aalesundsgjengen på et lag, og Petter, Vegard, Tore og Bjørn Robert hadde et lag. Ingen av lagene gikk videre til finalespill klokka 2030, noe Tore syntes var veldig greit. Det kjekkeste var da laget spilte mot Simen Agdestein. De to yngre spillerne han hadde på laget (elitespillere det også), diskuterte hvordan de skulle få aktivisert springeren på b3. Da kom Simen bakfra og plantet springeren på a1! Da skjønte de to andre hva som var meininga. Springeren gikk til c2 og til e3 der den sto som en gud! Det var verdt hele startavgifta å se hvordan en stormester ser utafor boksen.

Tirsdag var det dobbeltrunde og ingen andre ting som skjedde, naturlig nok.
Onsdag var det fotballturnering, men kristiansundsgjengen hadde ikke med hverken lag eller noen som spilte. To årsmøter var det onsdag kveld. I Ungdommens Sjakkforbund der Tore var til stede. Og Fjernsjakkforbundet der nesten ingen var.

Høydepunktet for mange denne uka ble spilt onsdag kveld. VM i ludosjakk. Klubbmesterskapet har blitt oppgradert til VM! Men det var bare kristiansundere med. Suveren vinner er Petter Andreas Wadstensvik med 12 av 12! Sølvplassen tok Eirik Viken Kallset med 10 av 12. Vi gratulerer!

Petter er regjerende klubbmester i ludosjakk, og Eirik er oppfinneren. Det ble oppfunnet her i Vestfold under Landsturneringa i Sandefjord i 2012 da Eirik kjedet seg og måtte finne på noe.

Rune vant igjen - mange gode resultater - Audun leder klasse 1

Rune Edøy i sjetterunden torsdag.

(Tore, 11. juli 2019) Det var mange gode resultater i onsdagens sjette runde i NM i Larvik. Til sammen ble det 5 seire, 5 remiser og bare 3 tap. Rune Edøy har klatret opp på andreplassen, og Audun Hoem er i delt ledelse i klassen sin men ble tatt igjen av flere.

Turneringsservice fungerer igjen. Den går litt tregere når mange skal inn og sjekke resultater og oppsett.
Men hos den enkle oversikten til arrangøren over rundeoppsett og resultatliste går det raskere å sjekke fra mange klasser. Vi slipper klikkinga mellom sidene, men får alt på ei.

I Eliteklassen leder Aryan ennå etter at han spilte remis mot Kristian i går. Benjamin Arvola Notkevich har kommet opp på andreplass med 4½ poeng.

I klasse 4 fikk vi to seire og en remis i sjetterunden.
Rune Edøy fortsetter å storspille. I sjetterunden vant han mot Aalesunds Corinna Lotz. Det ble italiensk, men ikke den italiensk-varianten som Rune håpet på. Rune fikk kontroll over sentrum, men Corinna begynte sakte men sikkert å angripe kongefløya hans. Men bøndene kom aldri så langt fram at det ble kontakt mellom dem. I mellomtida vant Rune en bonde, og etter noen avbytter kom de ut i tårn- og løpersluttspill. Likefargede løpere. De ble også byttet av, og i tårnsluttspillet så det ut til at det skulle bli remis, siden Rune bare hadde en randbonde. Men Rune greide å hindre kongen hennes i å komme foran, og det ble seier. Rune har 5 poeng og ligger på andreplass i klassen.

Arild Myhre fortsetter godspillet. Det ble nok en gang Londonsystemet og de første 13 trekkene kom á tempo på begge spillerne. Da hadde de også byttet av to lette offiserer. Det ble kamp om d-linja, men ingen avklaring. Til slutt ble det et springersluttspill der begge hadde tre bønder og ingen av dem hang sammen. Kongene ble da veldig viktige. Arild virket litt sikrere enn motstanderen i dette sluttspillet. Etter mange trekk fikk Arild redusert trusselen fra Ole Eivind Endeberg, Svene (1366) da han fikk tatt den farligste trusselen hans på dronningfløya. Arild ofret begge de gjenværende bøndene for remis. Da motstanderen til slutt skjønte hva som skjedde, sank han sammen litt i stolen. Arild ofret springeren på en bonde tok den siste bonden med kongen. Det er umulig å sette matt bare med springer, så det ble remis. Arild har 3 poeng.

Sverre Hoem vant et flott parti mot Trondheims Paul Ivar Johansen. Han var uheldig, for tirsdag møtte han Arild og tapte. Sverre spilte dronninggambit, og han vant tidlig en offiser. Han fikk også en fribonde på c3 med svart, og den ble såpass farlig at Sverre også vant dronninga. Og da var det ikke mange trekkene igjen før partiet var avgjort. Sverre har 2 poeng.

I klasse 1 ble det to seire, en remis og to tap i sjetterunden for våre fem spillere.
Audun Hoem spilte på førstebordet der han møtte Nordstrands Per Kr Vigdal. Partiet ble sendt direkte, lenke til chess24. Partiet varte i bare 17 trekk, og Audun tok imot remistilbudet fra motstanderen da han ikke følte seg helt i godslag i går. I tillegg var han litt usikker på noen av planene hans. De to som ledet klassen alene før runden fikk nå 4½ poeng, og ble tatt igjen av 3 stykker. Og det er mange på 4 poeng, og enda flere på 3½ Ingenting er avgjort i denne klassen, men Audun ligger bra an, og han spiller veldig godt.

Vegard Simensen spilte mot Oslos Lasse T. Solbu i sjetterunden, og da fikk Vegard prøvd varianten sin mot Grand Prix-angrepet i siciliansk. Det er en merkelig variant han har funnet i en video på nettet og som Vegard har testet i hurtig- og lynsjakk flere ganger de siste månedene. Nå skulle den opp til eksamen i et langsjakkparti mot en god motstander. Varianten til Vegard ødelegger mesteparten av plana til hvit, og det tok mange trekk før hvit rokerte og fikk utviklet alle offiserene sine. Men bondestrukturen ble litt lukket. Vegard fikk ikke noe ut av midtspillet, og begge to kom i tidsnød før trekk 40. Lasse (som delte ei av hyttene med oss på NM i Lillehammer i 2013) gjorde sitt 40. trekk da han hadde 3 sekunder igjen. Sitt 40. trekk hadde Vegard 1 minutt og 13 sekunder på. Og da flyttet han fram en bonde og låste stillinga enda mer. Det er jo ikke slike avgjørende trekk man skal gjøre da. Det var jo bare å flytte tårnet eller løperen et felt, for så å flytte det tilbake i neste trekk. Bonden kan aldri gå bakover, og nå fikk Vegard aldri det bruddet i c-linja som han kunne ha hatt. Men begge spillerne var gode, og ingen av dem ville gi motstanderen noe. d-linja ble åpnet slik at de kunne bytte av resten av offiserene. Begge hadde igjen en løper som var innestengt bak egen bondemur, og de tok remis. Vegard har 4 poeng, og ligger med 5 andre spillere bare ½ poeng bak tetspillerne.

Eirik Viken Kallset fikk inn preppen sin i Winaverfransk mot Mattis Mikkelsen, Bærum (1725). Motstanderen gikk ikke like langt i varianten som Eirik håpte på, men Eirik visste hvordan han skulle spille. På slutten av midtspillet ble dronningene byttet av, og Eirik vant en bonde i den kombinasjonen. Seinere vant han en til, og et tårnsluttspill med bønder fra h-e mens motstanderen bare har to bønder i h- og g-linja, er enkel vinst. Eirik har nå 3½ poeng. Det er bare 1 poeng opp til teten.

Tore Kallset spilte mot Kongsbergs Svein Erik Lurdalen. Det ble leningradvarianten i hollandsk, og Tore fikk bøndene på dronningfløya opp og fram. Det fryktede angrepet nedover f-linja kom aldri. Tore tapte springer da han forsøkte å gå inn på motstanderens område. En mellomsjakk gaflet konge og springeren til Tore på c7. Tore fikk en fribonde i d-linja som kompensasjon men det var ikke nok, og det ble tap. Tore har 2½ poeng.

Petter Andreas Wadstensvik sliter med en reaksjon på pollen her nede i Larvik. Han prøver å spille raske partier for å slippe å sitte ved brettet i lange perioder. Men det går ikke i dette selskapet. Motstanden er tøff i alle rundene. Mot Andreas Strand, Modum (1884) ble det Grand Prix-angrepet i siciliansk, men Modum-spilleren velger feil andretrekk med 2.f4 som Petter straffet kontant med 2...d5. Men til tross for at hele angrepet hans ble ødelagt allerede i åpninga, ble det et litt mer normalt spill. Og dessverre mistet Petter to bønder og en kvalitet da han feilberegnet en kombinasjon. Petter satt lenge og spilte etter det, men det var ikke håp i sluttspillet om redning, dessverre. Petter har også 2½ og møter Tore i sjuenderunden på torsdag.

I kadett er det to spillere som leder med 5 poeng, og Amund Pihl Strand har møtt den ene av dem. I onsdagens sjuende runde spilte Amund svart mot Embla Ekeland Grønn, Oslo (1604). Det ble Londonsystemet i dette partiet også. Amund pleier å spille det med hvit sjøl, men måtte nå spille det med svart. Det ble ikke noe angrep nedover dronningfløya, men litt åpent i sentrum og Amund forsøkte seg med et lett mattangrep med dronninga på g6 og en løper som truet bonden på h3. Amund fikk bonden på h3, men Embla fikk til gjengjeld d-bonden hans, og de kom ut av viderverdighetene med likt materiell, men bondestrukturen var ikke lik på begge sider. Noen trekk etterpå fikk Amund inn en løpergaffel på dronning og tårn. Han måtte gi bonde for den, men med ei åpen stilling der Amund hadde dronning og to tårn var det grei skuring etter det. Amund har nå 4 poeng og ligger på 8. plass. Det er kjempebra.

Eilif Odde i Senior 50 spilte remis mot Raymond Boger, Offerspill (1957) i et merkelig parti. Eilif fikk en springer inn på b3 som definerte resten av midtspillet. Det ble mange og lange variantberegninger fra begge to, for det var lett å trå feil. Men begge to fant de rette trekkene og tok da remis når røyken lettet fra slagmarken. Eilif har 3½ poeng i Senior 50 som ledes av FM Petter Fossan med 6 poeng.

Henrik Øie Løbersli vant sitt første parti i mesterklassen i går! Da står han med 50% etter 6 runder, siden han har et tap og fire remiser fra før. Partiet ble sendt direkte, lenke på chess24. Henrik spilte mot Kai Inge Esbensen, SK 1911 (1991). Det ble spansk åpning, og etter hvert ble a-bøndene byttet av og også tårnene i a-linja. Midtspillet gikk fint, og det virket som om det var Henrik som presset litt. Det var han som hadde initiativet. Men det var først i tårn- og løpersluttspillet at motstanderen gjorde den avgjørende feilen slik at Henrik fikk ei vinnende stilling. Det var (er) ikke lett å se at hdet er feil at svarts konge kommer fram på brettet for å hjelpe sin egen fribonde. Hjelper sjølsagt med maskinvurderinger i etterkant. Det var mange som satt inne i salen og fulgte med på avslutninga av partiet, siden det var et av de siste i sjetterunden, og sluttspillet var spennende.

Øyvind Hoem Vaseng spilte remis i klasse 3 mot Matias Myren fra Bergens. Øyvind gikk på en kombinasjon tidlig der han tapte en bonde, og den ble avgjørende for store deler av partiet. Men på slutten av midtspillet vant Øyvind bonden tilbake, og fikk sjøl en fribonde som motstanderen måtte bruke sin siste offiser, en løper for å stoppe. Men med løper og to bønder, i h- og f-, mot fire sammenhengende bønder fra h til e, var det lett for motstanderen å sette opp ei festning som Øyvinds løper og konge ikke kunne bryte opp. Da har Øyvind også 50% score i klassen og 3½ poeng.

Øystein Viken Kallset møtte Porsgrunns Gunnar Lie i klasse 2. Faren til to kjente sjakkspillere. Det ble engelsk åpning på Øystein slik det pleier. Han fikk opp ei god stilling i midtspillet der han dominerte i sentrum, men Lie fikk til et lite kontrastøt i c-linja etter hvert. Øystein bukket springeren da han ikke så kombinasjonen som fulgte, og partiet var tapt. Øystein forsøkte å lure motstanderen sin litt seinere med et godt timet bondeframstøt som truet et av tårnene. Men han lot seg ikke blende av trusselen, og avverget kontant Øysteins forsøk på å få tilbake litt materiell. Og da var det over. Øystein har 3 poeng i klassen, og det er bra. I fjor spilte han i klasse 3.

Onsdag: Audun på førstebordet - mange andre med muligheter

Rune analyserer partiet sitt etter femterunden med Arild Myhre som ser på.

(Tore, 10. juli 2019) Audun spiller på førstebordet i klasse 1 i onsdagens sjetterunde. Partiet sendes direkte på nett. Utvalget av nettsider der partiet finnes, er her...

Arrangøren sier at av og til kan noen av disse nettstedene ha problemer med hvordan de mottar sidene fra NM. Men sidene til lichess, akademisk og livechesscloud har arrangøren full kontroll på, så der er det alltid oppdatert.

Rune Edøy i klasse 4 spiller på tredjebordet. Det er flere hjemme som håper at vi får sett Rune Edøy på et livebrett, siden han ofte får så interessante stillinger. Og sjansen er til stede hvis han vinner i dag. Rune møter Corinna fra Aalesunds, og hun er en god spiller. Hun spilte godt i NM for kvinner på NTG Stabekk i mars.

Eilif Odde spiller også på tredjebordet i Senior 50, men hvis han skal opp på livebrett igjen, må de to øverste rangerte i klassen tape en runde. Eilif møter Raymond Boger i dag, og det er også en utfordrende motstander.

Øystein Viken Kallset i klasse 2 skal møte Porsgrunns Gunnar Lie som er kjent som faren til GM Lie og IM Lie.

I eliteklassen skal GM Aryan Tari i dag spille mot IM Kristian Stuvik Holm. Aryan leder eliteklassen med 4½ poeng. Et helt poeng foran et kobbel av spillere på 3½.

Nye sider for resultatlister og rundeoppsett

(Tore, 10. juli 2019) Programmet Turneringsservice har litt problemer med serveren i Hammerfest.

Arne Unneland har laget ei side med resultater og rundeoppsett. Den finnes her...
Der kan man bytte mellom alle klassene i NM.

Ei statisk side (ingen lenker videre) med gjeldende rundeoppsett
Ei side uten lenker videre med gjeldende resultatliste

En lang dobbeldag - Audun leder klasse 1

Audun Hoem i fjerderunden tirsdag 9. juli.
Foto: Tore Kristiansen

(Tore, 10. juli 2019) GM Aryan Tari fortsetter å storspille i Eliteklassen. Tirsdag vant han mot GM Frode Olsen Urkedal, og leder nå eliteklassen med 4½ poeng. Et poeng foran 4 stykker på 3½.

Tirsdagen ble som forventet en lang dag. Det startet allerede klokka 10 med fjerderunden, og klokka 20 på kvelden var de fleste ferdige med sine partier i femterunden. Noen holdt på til klokka 21.
I fjerderunden ble det 5 seire, 4 remiser og 4 tap.

Femterunden ble litt mer oppløftende med 6 seire, 3 remiser og 4 tap. Summen av disse resultatene for enkeltpersoner er at leder klasse med 4 poeng, og Rune Edøy har klatret oppover i klasse 4. På bloggen fulgte vi våre spillere gjennom hele dagen.

Audun Hoem har overtatt ledelsen i gruppe 1 etter 1½ poeng i de to partiene på tirsdag. Lederen med 3 poeng etter tre runder, Hans Arild Runde, som vant mot Petter i andrerunden tok en walk over i den første av rundene og fikk et halvt poeng på det. (Han skal også stå over sjetterunden, men får da 0 poeng.) Audun leder klasse 1etter 5 runder med 4 poeng sammen med Per Kr Vigdal fra Nordstrand.
Audun spilte remis mot Drammens Ragnar Edvardsen i formiddagspartiet. Det ble et langt parti, der Audun måtte kjempe for remis. Mange mente at Edvardsen måtte "ha noe" på slutten, men Audun forsvarte seg godt, og han kom ikke gjennom. I femterunden hadde Audun svart mot Larviks Audun Engeset. Partiet ble spilt på livebrett, og Audun spilte hyperakselerert drage, men Audun fra Larvik valgte Maroczybindinga mot dragen. Av en eller annen grunn lot han Audun få bytte av både springeren og løperen på d4, og Audun fikk også byttet av springeren på c3. Da hadde svart løst sine startproblemer i åpninga. Etter det var det bare å ta de bøndene han tilbød, og Audun vant.

Vegard Simensen ligger på 3½ poeng i klasse 1. Det er også 10 andre som bare ligger ½ poeng bak Audun i klassen. Også Vegard vant 1½ poeng på dobbeltrundedagen. I fjerderunden hadde Vegard svart mot Eskil Ekeland Grønn fra Oslo Schakselskap. Vegard pleier nå å åpne med 1.b3, men i dette partiet var det Eskil som gjorde det. Det var litt overraskende for Vegard å spille mot den åpninga han spiller sjøl. Det ble remis til slutt, der begge hadde forsøkt å manøvrere seg til bedre stilling. I femterunden fikk Vegard spilt 1.b3 mot Ulrik Olsen fra Oslo Schakselskap. De to brukte et hav av tid på standardtrekk, virket det som. Etter to timers spill hadde de ikke fått ut alle offiserene engang. Men da de kom i tidsnød, og hadde under 5 minutter hver på 15 trekk, da eksploderte det. Vegard mistet bonde foran kongen, og sto dårlig, men svindlet til seg en seier, slik han ofte gjør når det spilles raskt.

Petter Andreas Wadstensvik har 2½ poeng i klasse 1. Det ble to remiser på dobbeltdagen. Petter ante en snev av pollen i lufta mandag kveld, da vi satt ute og spilte lyn i hagen. Om det var det som gjorde det, vet ingen, men tirsdag merket han at han var dårlig. Mot Oslos Lasse Tveter Solbu i fjerderunden spilte Petter mot Grand Prix-angrepet. Han spilte raskt for å prøve å bruke den lille energien han hadde igjen, men det gikk ikke. Det ble et artig parti, for motstanderen, og Petter tapte. Etter mye søvn kom Petter til ettermiddagsrunden klokka 17 og var oppsvulmet i ansiktet. Men han ville spille. Han hadde hvit mot Mattis Mikkelsen fra Bærum. Petter møtte igjen Lf5-varianten i dronninggambit (ligner litt på baltisk forsvar (lenke engelsk wikipedia). Bøndene ble nesten låst av over hele brettet, og det var ikke mange brudd. Etter avbytter og mange forsøk fra Petter, der svart bare forsvarte seg, ble det remis. I ettertid viste det seg at Petter hadde én mulighet, men han tok med seg et kongetrekk først, og det hadde han ikke tid til. Da ble det remis i det partiet.

Tore Kallset har også 2½ poeng i klasse 1. Det ble to remiser på tirsdagen. I det første partiet mot Andreas Strand spilte han mot kongegambit. Det var Tore forberedt på, og han hadde forberedt seg godt. Løpervarianten i kongegambit er ikke av de mest utfordrende av kongegambitene, men hvis man ikke psaser på, får hvit et kraftig angrep. Tore nøytraliserte angrepet, ga tilbake bonden, dvs. han forsvarte aldri gambitbonden sin, og de kom ut i midtspillet til et normalt parti. Det ble et vanskelig sluttspill, der Tore til slutt kom ut med randbonde over i tårnsluttspillet. Men det var remis siden den hvite kongen var nærmere enn hans egen.
Også i femterunden mot Sevlands Halvard Haug Flatebø ble det sluttspill. I midtspillet fikk Tore nøytralisert det meste av det hollandske angrepet nedover f-linja ved å bytte av offiserer og bønder. I tårnsluttspillet hadde svart fordeler, og det var tapt for Tore da han måtte bytte av det siste tårnet. Men så viste det seg at svartspilleren ikke visste hvordan han skulle vinne bondesluttspillet, og tok imot remistilbudet. Remis i kliss tapt stilling, er bra! Vegard hadde kikket kort på stillinga noen minutter før, og hvisket at - Tore står til kliss tap. Da han fikk vite at det ble remis, hoppet han 3 centimeter i været, og sa - Nei, det går ikke an. Det var jo kliss tapt. Eilif sto ved siden av brettet da de tok remis, og viste svartspilleren hvordan han skulle vinne. Men han var ikke enig. Og takk for det! Et gratis halvpoeng.

Det er mye som skjer i partiene til Eirik Viken Kallset. Han har også 2½ poeng etter 5 runder. Partiene hans svinger fra det ene til det andre. Sikkert artig å følge med på for nøytrale tilskuere. I det første partiet spilte Eirik Morragambiten i siciliansk. Haakon Wright spilte hovedvarianten mot Eirik, helt til han gjorde et unøyaktig trekk. Eirik fikk god utvikling og press for bonden han hadde gitt i åpninga. I midtspillet vant han tilbake bonden med renter, og partiet. I femterunden spilte Eirik mot Caro-Kann som Per Gisle Svendsen fra Nordstrand åpnet med. Her fikk også Eirik ei god stilling i midtspillet. Men der Eirik pleier å være god ble det kanskje for unøyaktig denne gangen? Ut i midtspillet der Eirik sto og presset, for han hadde en fin fribonde på d5 som var superdekket av alle hans egne offiserer, greide han ikke å utnytte det. Det ble avviklet og for å unngå matt måtte Eirik gi et tårn. Kanskje fribonden kunne gå inn, men motstanderen stoppet den også, og det ble tap for Eirik i det partiet. Men det gjenstår 4 partier der vi nok får mer underholdning.

I klasse 4 har vi med tre spillere. Rune Edøy har 4 poeng og ligger på delt andreplass etter 5 runder. En spiller har 5 poeng. 4 stykker har 4 poeng. Det ble en fin dag for Rune som vant begge partiene sine. I formiddagspartiet vant Rune raskt og enkelt da motstanderen stilte seg opp med g6 og e6 i de to første trekkene. Det ble for mange hull rundt kongestillinga som Rune utnyttet til fulle, og han var den første som var ferdig av våre i den runden.
Kveldspartiet tok lengre tid, for der var det mye rart. Rune er litt unøyaktig i åpningene, men det fungerer i klasse 4. Da kongestillinga ble angrepet, spilte Rune godt og fant de beste forsvarstrekkene, og plutselig var det ikke noe angrep lenger. I tårn- og løpersluttspillet var Rune bedre, og partiet ble avgjort da Rune fanget motstanderens løper. Et 4 timers parti ble etterfulgt av minst 1 times gjennomgang av partiet etterpå.

Arild Myhre har også kommet i gang i klasse 4. Med to seire i begge partiene har Arild nå 2½ poeng. I det første partiet mot Paul Ivar Johansen fra Trondheim Sjakkforening spilte Arild godt og aktivt. Begge hadde åpne kongestillinger, men det var Arild som var på offensiven. Da motstanderen ikke greide å evig sjakke ham, men måtte gi dronninga for Arilds fribonde var det over. I det andre partiet sto Arild dårlig. Han mistet kvalitet, og løperen til Arild var innestengt. Men i tårnsluttspillet vant han tårn, og til slutt var det den tidligere innestengte løperen som han vant på. Nesten utrolig.

Sverre Hoem gikk på to tap denne dagen og står med 1 poeng. I det første partiet mot Thomas Erma Møller ble han rett og slett overkjørt på kongefløya. I det andre partiet tapte han først offiser, men fikk en kvalitet tilbake slik at Sverre spilte med tårn og bønder mot løperpar mot bønder. Når bøndene til Sverre ikke kunne støtte hverandre, ble det vanskelig å holde det, for løperparet er sterkt når det får åpne flater å arbeide på. Sjøl et tårn blir for lite da.

I Senior 50 har Eilif Odde 3 poeng. FM Petter Fossan har full pott med 5 poeng. To spillere har 3½.
I begge partiene på tirsdag spilte Eilif på andrebordet, og det betyr at han spilte på livebrett. I det første partiet mot Nordstrands Jussi Dyrnes, fikk Eilif tidlig en klar fordel, men sluttspillet med dronning og tårn mot dronning og springer brukte han mange trekk på. Det var et litt typisk Eilif-parti der han filte og filte på stillinga. Til slutt vant han h6-bonden til svart, og da var det over. I kveldsrunden møtte Eilif andrerangerte i klassen, Svein Erik Hansen fra Hammerfest (2064). En liten unøyaktighet av Eilif og han mistet en bonde, og Hansen førte partiet og seieren sikkert i havn. Eilif ønsket nok å vinne partiet, også fordi Hansen satt i full Manchester United-drakt. Til og med shortsen.

Klasse 3 ledes av Robin Wullum fra Hell med 5 poeng etter 5 runder. Øyvind Hoem Vaseng har allerede møtt ham, og Øyvind har 3 poeng. Det ble en seier og et tap på tirsdag. Seieren i fjerderunden mot Morten Smedsrud var fin. Øyvind vant to fribønder i sentrum, og partiet ble vunnet. Det førte ham opp på andrebordet i femterunden, og det betød livebrett. I samme runden satt broren Audun også på livebrett! Artig!
Men Roy Drange Hansen fra Eiker ble for god for Øyvind som tidlig sto til tap.

Amund Pihl Strand har 3 poeng i kadettklassen. Det ble et tap og en seier på tirsdag. Tapet kom mot sterke Sander Fuglestein i formiddagsrunden. Amund ble utspilt i midtspillet, og han tapte da han ikke fikk til noe motspill. Et forsøk på å vinne, slo katastrofalt feil. I kveldsrunden gikk det bedre for Amund som unngikk evig sjakkene til Fredrik Lytomt Jacobsen fra Stavanger og vant da han sto offiser over.

Øystein Viken Kallset har 3 poeng i klasse 2. Også her er det en spiller som har full pott, og som Øystein allerede har spilt mot. I det første partiet på tirsdag ble det engelsk åpning på Øystein, men ingen rokade. Kongen gikk til f2. En kombinasjon gikk feil for Øystein som ble mattet midt på brettet. På e4. Egentlig ga Øystein opp i trekket før da kongen sto på f4, den måtte gå til e4 der den hadde blitt satt sjakk matt. Nesten synd for motstanderen at Øystein ikke spilte trekket. Det hadde blitt et veldig fint bilde med hvits konge satt sjakk matt på e4.
Først så det ut til at det skulle gå skikkelig ille også i kveldsrunden for Øystein. Fransk forsvar førte til en svakhet med en hengende bonde på e6. Ulempen etter hvert var at den hadde to funksjoner. Den skulle både dekke en offiser på f5 og en bonde på d5. Og da mistet Øystein bonden på d5 når offiseren på f5 ble byttet av. Hvit hadde så full kontroll at det nesten var vondt å se på. Men det var et lite håp. Ei lang diagonal ned mot den hvite kongen som sto ubeskyttet på g2. Og det utnyttet Øystein. En bonde ble vunnet, og deretter partiet da hvit spilte feil.

I mesterklassen har Henrik Øie Løbersli 2 poeng etter to remiser i rundene på tirsdag.
I det første partiet mot Per Fredrik Holand rokerte begge langt, og Henrik ofret kvalitet for å få en fin springer i sentrum. Men motstanderen spilte rundt den, og angrep heller nedover c-linja med begge sine tårn, og etterhvert også i b-linja der dronninga hans sto. I tillegg hadde han en løper som også pekte ned mot kongestillinga til Henrik. Til tross for at Henrik hadde to bønder for kvaliteten, virket angrepet sterkt. Et remistilbud i motstanderens tidsnød virket.
I det siste partiet mot Afras Mansoor fra Søråshøgda sto begge veldig trangt, men Henrik hadde en løper på h7 som holdt på å bli innestengt. Han greide å få den ut ved å flytte kongen sin fra g8 til e7, slik at løperen kom ut via g8 til f7. Det var trangt, og Henrik mente at han sto til tap underveis. Remistilbudet ble godtatt også her.

Aryan vant toppoppgjøret - 9 seire på mandag for oss!

Aryan i andrerunden
Foto: Tore Kristiansen

(Tore, 9. juli 2019) Toppoppgjøret i eliteklassen mellom GM Aryan Tari og GM Jon Ludvig Hammer kom allerede i eliteklassens fjerde runde på mandag. Eliteklassen tjuvstartet turneringa på fredag for å unnngå dobbeltrunden i morgen. Det var et spennende parti som Aryan vant. Aryan gjorde visst en grov feil helt på slutten som Jon Ludvig ikke straffet. Se partiet på chess24 her... med maskinvurderingene. Dette kan også være en lærdom til oss klubbspillere som heller ikke ser i våre egne partier når motstanderen som har en stor ledelse, gjør en feil slik at vi har én sjanse til å redde oss. Vi trenger ikke uffe oss over at vi ikke så det i partiet, men så det ved hjelp av ei maskin i etterkant. Stormestrene sliter også med slikt.

Turneringsservice er nede. En ny server til 50 000 kroner trengs, men det er lite penger i norsk sjakk. Arrangøren har fått hjelp av Aalesunds Arne Unneland til å lage nye resultatsider.
Her er sida.. der man kan bytte mellom alle klassene i NM. Og hoppe mellom resultatlister og rundeoppsett. Vi skal få byttet lenke på våre sider også.

Ei statisk side (ingen lenker videre) med gjeldende rundeoppsett og ei
ei side uten lenker videre med gjeldende resultatliste

Og så over til mandagens runde for våre spillere. Det ble en opptur etter søndagens nedtur. 8 seire (burde vært 10), 2 remiser og 3 tap (burde vært bare 2). Det er artig foran tirsdagens dobbeltrunde. Det ble ikke så ofte oppdateringer på bloggen fra tredjerunden siden det fremdeles var etterdønninger etter søndagens kongress som skulle snakkes om.

Rune møtte nok en -berg i dag i runde 3 i klasse 4. Det var den tredje spilleren på rad med etternavn på -berg som Rune møtte. Emil Forsberg fra arrangørklubben Larvik. Han har visst samme navn som en svensk ishockey- eller fotballspiller. I hvert fall en svensk sportsmann av noe slag, men det er ikke samme mann. (se bilde) Rune spilte tre vanlige trekk i siciliansk og fant ut ved brettet at det måtte være lurt å få ut dronninga i det fjerde trekket. Rart at ingen andre har tenkt på det før! Motstanderen gikk feil, og Rune vant én bonde, og så vant han én til etter nok en grov bukk fra motstanderen som ikke brukte noe særlig tid på åpningstrekkene sine. Og til slutt gjorde han også en tredje grov bukk på rad som førte til at Rune fikk den tredje bonden. Sju dronningtrekk på rad ble det for Rune som sto igjen med en gevinst på tre bønder! Ingen må prøve den varianten igjen. Den går bare én gang. Og det var Rune som fikk gjort det!
Motstanderen hadde sjølsagt fått litt utvikling mot de sju dronningtrekkene, men det hjalp ikke. Det var ingen kompensasjon for alle bøndene, og da han ville bytte av dronningene, bukket og takket Rune for det, og vant enkelt i sluttspillet. Tidlig ferdig og det ble en lang dag som tilskuer for Rune i går. Men når man har vunnet, er det bare artig.

Sverre Hoem fikk også god start på brikkene med de hvite fargene i tredjerunden. Han møtte Jens Østmann fra Tønsberg (1211). Sverre spiller som vanlig spansk, og denne gangen ble det en lukket variant. Men Sverre fikk terrengfordelen, og Sverre fikk en bonde på d5 etter at dronningene ble byttet av. Den bonden skapte store problemer for motstanderen for den tok felter fra offiserene hans. Sverre greide å presse motstanderen denne gangen, noe han ikke gjorde i sine to første partier, og da var det grei skuring å vinne partiet. Spill slik i de neste partiene også, Sverre, ikke så passivt i midtspillet som i de to første partiene, og det blir mange poeng i denne klassen.

Arild Myhre var den siste av våre som ble ferdig i klasse 4. Han hadde hvit mot Geirr Alén Rasmussen fra Sortland (1375), og det er en av ratingfavorittene i klassen. Det ble som vanlig Londonsystemet fra Arilds side, og han kom veldig bra ut. Fikk inn tidlig e4, byttet av tårnene tidlig også. Det ble raskt et dronningsluttspill med dronning og to lette offiserer hver. Arild hadde 3+3 bønder på hver fløy, mens motstanderen hadde en isolert d-bonde. Den sto imidlertid som en påle på d5, og spillet dreide seg om den og rundt den. Det ble et langt sluttspill, og til slutt vant Arild springeren til motstanderen og fikk byttet av løperne. Det skulle ha vært vinst, men motstanderen var ikke den som ga opp, og forsøkte å få til stillinger der han fikk evig sjakk. Arild forsøkte sjølsagt å hindre det, men en svart bonde kom også inn i bildet og plutselig gikk Arild matt! Arild spiller bra, og det kommer nye sjanser. I dag, to!
Resultatlista i klasse 4 viser at Rune er nummer 24, Sverre nummer 43 og Arild nummer 46.

I Senior 50 spilte Eilif Odde på tredjebordet mot Kristiansands Leif Bjornes (1898). Etterpå fortalte de hverandre at de hadde møttes i Kristiansand Sjakklubb den gangen Eilif var i militæret nede på Sørlandet i 1979. Leif Bjornes fortalte Eilif at han har noteringsarket fra partiet deres den gangen hjemme!
Eilif spilte nimzoindisk, og tidlig ble alle lette offiserer utenom en springer hver byttet av. Bjornes spilte minoritetsangrepet på dronningfløya, og fikk det til. Eilif fikk en hengende bonde på c6. Den linet Bjornes opp sine tårn og dronning for å ta. Og Eilif måtte sjølsagt forsvare seg. Men så, i løpet av to trekk, var den hengende svakheten på c6 forvandlet til en gardert fribonde på c4! Hvordan hadde det gått til? Jo, Bjornes hadde en springer på e5 som var dekt av bonden på d4. Eilif hadde et tårn som truet springeren, og da kunne ikke Bjornes ta på c5 da c-bonden gikk fram for da ble springeren på e5 tatt. d4-bonden var overbelastet. Og i trekket etterpå gikk sjølsagt bonden et felt fram til c4. Deretter vant Eilif partiet enkelt.
Resultatlista i Senior viser at Eilif er på delt 3. plass med 2 poeng. Men Eilif har allerede møtt den suverene ratingfavoritten.

Amund Pihl Strand i kadettklassen møtte Ingvar Torjesen Kveim, Kragerø (1505) med de hvite brikkene. Amund spilte mot Pircs forsvar (skal visst uttales pirts) og kom veldig bra ut. Fikk rokert tidlig, utviklet alle offiserene, mens motstanderen ikke gjorde det. Amund fikk også byttet av svarts løper på g7 og fikk dronninga si på h6. Den måtte motstanderen ta hensyn til, og den ødela hele spillet hans. Til slutt rokerte han langt, og når det ikke var mer å hente på kongefløya, flyttet Amund dronninga over til dronningfløya der motstanderens konge sto. Angrepet der førte til at motstanderen bukket dronninga si. Amund tok dronninga, men overså at han hadde matt i to i stedet. Uansett, dronning for to springere var enkelt vunnet.
Resultatlista i kadett viser at Amund har 2 poeng og ligger på 12. plass. Storfavoritten, Mathias Unneland fra Aalesunds, har bare 1½ poeng. Han har bare slått Amund.

Øystein Viken Kallset i klasse 2 spilte på fjerdebordet og det ble Winavervarianten i fransk på Øystein. Motstanderen valgte variantene med Dg4, og han fikk bøndene på g7 og h7. Øystein tok igjen på g2, men skulle visst heller ha slått bonden på c3 for deretter å ta e5-bonden. Da hadde han stått litt bedre. Nå var det jevnt. Begges kongestillinger var åpne, og Øystein måtte passe på f7-bonden sin. Hvis den ble tatt, mistet han ikke bare en bonde, men e6-bonden ville sannsynligvis gå med i dragsuget. Så det var ikke bare å spille halsløst på angrep. Det var ei vanskelig stilling som vi forsøkte å spille etterpå, og etter prøving og feiling (og litt hjelp av maskin) fant vi hvordan Øystein skulle ha spilt. Men Øystein måtte sjølsagt finne dette ved brettet alene, og det var ikke enkelt. Og Øystein valgte feil plan og tapte. Øystein ligger på delt 11. plass med 2 poeng i klasse 2.

I klasse 3 spiller Øyvind Hoem Vaseng, og han møtte Bjørn Lie fra Caissa. Sjakklubben Caissa er hjemmehørende i nabobyen Sandefjord. Øyvind spiller systemet sitt, og i dag ble det en overgang til katalansk. Motstanderen fianchetterte også på kongefløya, og de fikk tidlig ei åpen c-linje. Øyvind sto bedre da. Og det var Øyvind som presset. Begge tårnene ble byttet av, og Øyvind hadde dronning og to løpere igjen, men begge hadde 7 bønder hver på brettet. Løperne til Øyvind pekte ned mot motstanderens kongestilling, og plutselig kunne han ta bonden på h5 med dronninga si. g-bonden kunne ikke ta tilbake for den var bundet. Svarts konge sto på h7. Med bonde over og et nytt brudd med sin egen bonde fram til h5, førte til at Øyvind fikk skjært opp kongestillinga til svart. Til slutt gikk han feil i forsvaret og gikk matt. Øyvind har 2 poeng og ligger på 12. plass.

I mesterklassen har Henrik Øie Løbersli 1 poeng og ligger på 40. plass etter remisen mandag mot Stavangers Andre Gjestemoen-vonHirsch. Henrik spilte feil mot engelsk åpning. En liten unøyaktighet førte til et press mot et par av bøndene hans, og Henrik måtte improvisere. Han greide å forsvare dem, men stillinga så veldig rar ut. Uklar. Til slutt valgte de å fortsette på en normal måte, og begge fikk ut offiserene sine, og det ble et normalt midtspill. I sluttspillet fikk motstanderen dårlig tid. Bare 3 minutter igjen på 16-17 trekk. Henrik bukket bonde, men tilbød remis. Tidsnøden til motstanderen var så stor at han tok imot. Henrik mente etterpå at han kunne kanskje ha vunnet hvis han hadde spilt videre. Det var et taktisk remistilbud som det var tenkt at motstanderen skulle bruke opp enda mer av tida si på, og ikke på at han skulle ta imot! Men da ble det remis på Henrik.

Det ble en stordag i klasse 1 i runde3. Hele tre seire (burde vært fire).
Petter spilte mot Elias Hestvik, Bærum (1793). Petter skulle spille Colle, men så kom Lf5. Da ble det transponert til dronninggambit. Varianten med Lf5 av svart kalles vel Baltikumvariant eller noe lignende. Det er en dårlig variant, og den skal straffes og svart må spille veldig nøyaktig i den varianten. Petter straffet ikke svart så bra som han kunne ha gjort. (Mads Wollan Myhre fikk andrepremien i en skjønnhetskonkurranse i Politien Cup i 2015 da han spilte Lf5, men ikke brydde seg om hva hvit gjorde og bare angrep. Førstepremien gikk til danskenes favoritt, en gammel FM på 80 år. At Mads ikke fikk førstepremien hadde kanskje også noe å gjøre med at Mads slo sønnen til sponsoren av turneringa?)
Det ble et litt rart parti, der Petter fikk tidlig kongen opp på c3. Og dette er det tredje partiet i dette NM der Petter ikke har rokert. b-linja ble åpen og Petter fikk tårnet på b7 og der kontrollerte den både b-linja og sjuenderaden. Petter vant bonde, og da motstanderen skulle forsvare den gikk stillinga hans i oppløsning i stedet, og Petter vant. Petter har 2 poeng.

Eirik Viken Kallset møtte sjakkpresidenten, Morten L. Madsen fra Sotra. Han kom seint, 14 minutter etter at runden startet (se bilde, og han spilte gambit igjen. Denne gangen mot fransk forsvar. Eirik tok bonden, og gikk i forsvar. Eirik hadde problemer med å få ut løperen på c8, men det bekymret mer tilskuerne enn Eirik sjøl. For som han sa etterpå: - Det er alltid problemer med å få ut løperen på c8 i fransk. Eirik fikk et press mot seg i sentrum og på kongefløya, og det var masse komplikasjoner. Morten tok en springer til Eirik, men den fikk han tilbake. I tårn- og løpersluttspillet gikk motstanderen feil og Eirik vant partiet. Eirik har 1&frac; poeng.
Vegard Simensen spilte Londonsystemet mot Hallvard Haug Flatebø, Sevland (1857). Vi hadde sett at motstanderen spiller det litt unøyaktig, og det skulle Vegard utnytte. Vegard valgte varianten med springeren på e5, og da han fikk åpnet g-linja var det over. Vegard plasserte kongen på h1, tårnet på g1 og flyttet fram g-bonden. Den forsvant, og det ble åpent ned mot motstanderens kongestilling. Vegards begge løpere og dronninga pekte også ned mot kongestillinga. Slike stillinger pleier Vegard å gjøre kort prosess med, og det skjedde også denne gangen. Vegard har også 2 poeng.
Tore Kallset møtte en av de med høyest rating i klassen, arrangørklubbens Audun Engeset (1944). Tore kom fint ut med svart, og fikk også ei god stilling med en sentralt plassert springer på d5. Dronningene ble byttet av, og Tore hadde muligheten til et vinnende spill, forklarte han etterpå. Han satt og vurderte de ulike variantene men valgte feil. Da ble det to bønder under og tap. Tore har 1&frac1; poeng.

Audun Hoem var den som satt igjen lengst på mandagen. Nesten 6 timers spill ble det på Audun som hadde svart mot Sigurd Kittilsen, Stjernen (1894). Audun spilte dragen men hvit rokerte kort. Audun ofret a-bonden sin, men fikk e4-bonden til hvit til gjengjeld. Det ble et kaotisk midtspill der Audun satte motstanderen på store prøver. Audun spiller godt for tida! Litt seinere i midtspillet valgte Audun å ofre kvalitet for to bønder. Det ble tårnsluttspill med hver sin likefargedeløper, men Audun hadde springer over. Mot noen bønder til hvit. Til slutt fikk Audun byttet av tårnene og tatt alle bøndene på dronningfløya. Det ble et langt sluttspill med tre bønder på kongefløya og løper for hvit, og to bønder på kongefløya, løper og springer til Audun. Audun vant en bonde, og det endte i et sluttspill med løper og springer for Audun. Det har han øvd på, og det burde han ha vunnet, men 5 timer og tre kvarters spill tar på. Audun ble sliten og satte motstanderen patt. Da står Audun med 2%rac12; poeng i klasse 1.

Resultatlista i klasse 1 med Audun på delt andreplass. Førsteplassen står over runde 4 i dag.

En dårlig andrerunde på søndag

Øystein Viken Kallset vant i andrerunden.
Foto: Tore Kristiansen

(Tore, 7. juli 2019) Søndagen ble totalt like dårlig som lørdagen var god. Vi fikk bare tre seire, tre remiser og 7 tap. Men vi har to spillere som har full pott etter to runder, så det er ikke helt svart.

Før starten av runden ble det et minutts stillhet siden Ragnar Hoen døde lørdag. Ragnar Hoen var en av Norges beste sjakkspillere på 1960- og 1970-tallet, og siden var han aktiv som seniorsjakkspiller.
Han var også lagleder for det norske landslaget i mange Sjakk-OL, og han var også lagleder for Oslo Schakselskaps lag i Lag NM-finalene som det het før Eliteserien ble opprettet. En opplevelse vi i Kristiansund var under Lag-NM-finalen i 1982. Finalen ble spilt i Kristi Himmelfartshelga og på dagtid på fredag sto laglederen sjøl over. For de skulle jo bare møte lille Kristiansund. Oslo tapte på første- og andrebordet, og Kristiansund sto godt på de fire resterende bordene også.
Da overhørte en av spillerne at formannen i Oslo Schakselskap, Knut Bøckman, sto i telefonboksen, ringte og sa "Ragnar, du må komme!"
Men da Ragnar Hoen kom fra jobben på Tiedemands Tobakfabrik, var det allerede avklart at vi ikke var gode nok til slutt. Så vi tapte 2-4. Men Ragnar Hoen dukket i hvert fall opp.

Øystein Viken Kallset i klasse 2 spilte mot hollandsk forsvar og Kim Roger Hansen Westrum fra Nittedal. Øystein fikk opp ei god stilling mot Leningradvarianten. Øystein la opp til et aktivt spill på dronningfløya og hadde bønder på b4, c4 og d4. Men svart gjorde som han skulle og angrep på kongefløya. Øystein stoppet sitt angrep på dronningfløya, og forsvarte seg godt. Han vant en bonde, og det ble halvåpne f- og g-linjer. Men svart greide ikke å utnytte dette. Øystein kom inn i den svarte kongestillinga, og med mange mattrusler ble det for mye å passe på for svart. Og Øystein vant. Da er Øystein med i teten i klasse 2 med full pott sammen med 13 andre.

Eilif Odde fikk det vanskelig mot Stavangers FM Petter Fossan, se partiet på chess24 her.... Eilif forsøkte seg med avbyttevarianten mot fransk forsvar. Petter rokerte langt, og angrep kongestillinga til Eilif. Det er ikke enkelt å vurdere stillinga når en spiller med 300 mer i rating gjør det. Det er langt enklere å få vurderingene fra maskinene. De viser at Eilif hadde en mulighet i midtspillet. Da han ikke fant den, ble det overkjøring av Eilifs kongefløy.

Rune Edøy satt på førstebordet i klasse 4, og partiet kan spilles gjennom på chess24 her.... Rune kom fint ut, men ofret løperen på h6 og fikk to bønder der. Men han hadde bare dronninga med videre i angrepet, og det var ikke nok. Maskinene viser at Rune hadde en remismulighet i sluttspillet. Rune var oppmerksom på den underveis i partiet, men spilte ikke Kg2. Den remisvarianten er ikke enkel å finne, og hvit måtte ha funnet alle de korrekte trekkene, mens svart har flere muligheter til å gjøre feil. Så det var et vanskelig sluttspill som Rune spilte godt.
Arild Myhre spilte moderne Philidors forsvar mot Markus Søderholm fra Lofoten. Arild angrep på kongefløya og fikk inn en bonde på f3. Motstanderen hadde ingen offiserer rundt kongen, og han valgte å flytte den bort fra kongefløya, og til slutt kom den bort til c2. Men Arild fikk ikke brutt opp kongefløya med bøndene mens den hvite kongen var i nærheten, og da stoppet angrepet litt opp. Arild fikk åpnet h-linja til slutt, men måtte gi en bonde for å få til det. Arild hadde ikke fått ut løperen sin på c8 og tårnet på a8, og det gjorde det vanskeligere for Arild når de fleste offiserene ble byttet av. Sluttspillet med bonde over og en dårligere løper gjorde det vanskelig. Og til slutt ble det tap.
Sverre Hoem spilte berlinerforsvaret i spansk mot Lillestrøms Terje Wahl. Sverre kom fint ut og pekte offiserene sine mot motstanderens kongestilling. Flere offiserer ble byttet av, men Sverre hadde kontroll over den eneste åpne linja, d-linja. Det så fint ut, men så greide motstanderen å ta kontroll over d-linja, og fikk inn et tårn på d7. Der kontrollerte den både d-linja og 7. raden på dronningfløya. Sverre mistet en bonde i motspillet, og en til. Og da ble det vanskelig å holde stillinga, slik at Sverre tapte.

I kadettklassen spilte Amund Pihl Strand mot Elias fra Oslo. Det ble nimzoindisk forsvar av Amund som hadde de svarte brikkene. Amund fikk raskere ut offiserene sine, og fikk en isolert dronningbonde som han brukte til å ødelegge kongestillinga til hvit. Med springeren inn på d3 måtte den hvite kongen flytte, og til slutt havnet den helt borte på h2. Amund fikk til slutt inn en løpergaffel på dronning og tårn. Han fikk også byttet av dronningene og da var det enkelt å få fram fribonden.

Igjen var det Henrik Øie Løbersli som var den som spilte det lengste partiet. Henrik møtte Magnus Digernes fra Nittedal og spilte mot fransk forsvar. Henrik rokerte langt, og spilte mot den svarte kongestillinga, men før det ble kontakt mellom bøndene til Henrik og svart før aktiviteten dreide seg mot sentrum. Henrik sto vel litt bedre. Motstanderen fikk en fribonde i d-linja, og den skapte litt problemer for Henrik i sluttspillet. I tårnsluttspillet vant Henrik fribonden og sto bonde over. Han fikk også en bonde til, men det var ikke mulig å vinne. Og Henrik spilte remis.

Øyvind Hoem Vaseng i klasse 3 spilte svart mot Robin Wullum fra Hell, og det ble Larsens åpning med b3 etter en overgang. Øyvind kom bra ut, men ble presset bakover. Øyvind fikk ikke med alle offiserene sine i spill, og motstanderen fikk presset stillinga slik at Øyvind måtte gi en kvalitet. Men motstanderen fikk også en fribonde på c6, og den var umulig å stoppe.

I klasse 1 spilte Eirik Viken Kallset et artig parti mot Nordstrands Cornelius Kvendseth. Cornelius fianchetterer på kongefløya både med hvit og svart, men at det kunne gjøres mot Morragambiten i siciliansk som Eirik spilte, var litt uvanlig. Cornelius spilte veldig forsiktig og flyttet ikke d- og e-bøndene fram fra utgangsfeltet i starten. Etter hvert sto de svarte bøndene på de hvite feltene, nesten som dominobrikker. Det var vanskelig å bryte gjennom for Eirik og han slet og slet for å finne ei åpning. Til slutt kom det på h7 etter at Eirik ofret en bonde til. Der fikk Eirik inn dronninga si, men fortsettelsen var vanskelig å finne. I ettertid viste det seg at Eirik hadde en forsert matt i 6 trekk. Men det innebar å ofre det ene tårnet på bonden foran kongen. Det var ikke den enkleste varianten å se, og Eirik valgte ei anna løsning. Det ble ikke matt, og mange offiserer ble byttet av. Eirik kom ut i sluttspillet med bonde under, og tapte.

Vegard Simensen spilte remis mot Moldes Bjørn Robert Unhjem. Det var også et interessant parti. Romkameratene tok remis etter at et stort slag i sentrum i midtspillet.
Petter Andreas Wadstensvik tapte mot Akademisks Hans Arild Runde som spilte Grand Prix-angrepet i siciliansk. Petter fikk opp ei god stilling, men da Runde ofret kvalitet fikk han til et motspill mot Petters svarte konge. I sluttspillet var det springer under for Petter, og det var umulig å redde.
Audun Hoem var en av tre som vant sitt parti i dag. Han spilte mot engelsk åpning, og Audun pleier å spille engelsk sjøl. Audun valgte å spille et angrep som ligner på hollandsk forsvar med angrep nedover f-linja. Audun ofret kvalitet og fikk gjennomslag i motstanderens kongestilling. Audun lot spillet spille seg sjøl. Han ofret tårnet for å få mattmuligheter. Hvis det ikke fungerte, hadde Audun evig sjakk i bakhånd, Men matten kom, og Audun vant!
Audun er en av 6 som har full pott i klasse 1 og tilfeldigvis står han øverst på resultatlista etter to runder.

To livepartier på søndag

(Tore, 7. juli 2019) Tre av våre spiller på livebrettene i andrerunden på søndag.
Det er Rune Edøy som spiller på førstebordet i klasse 4.
Eilif Odde spiller på førstebordet i Senior 50 og møter den store forhåndsfavoritten FM Petter Fossan.

Vi har mange spillere som er med på toppbordene i denne runden. Audun og Petter spiller på fjerde- og femtebordet i klasse 1. I klasse 2 har vi Øystein på fjerdebordet, og i klasse 3 spiller Øyvind på tredjebordet. Vinner disse blir det nok livebrett i tredjerunden.

Det blir nok en spennende runde, og vi får også et lokaloppgjør mellom Moldes Bjørn Robert og Vegard. De to er ikke bare fra to naboklubber men også kamerater. Begge går på USF-akademiet, og de deler rom i huset vi leier i Larvik. Men til tross for det, det var antydning til litt mindgames lørdag kveld.

Følg med oss på bloggen... der Tore følger partiene med argusøyne.

Kongressen blir spennende søndag kveld

(Tore, 7. juli 2019) Kongressen i Norges Sjakkforbund starter søndag klokka 17. Det blir spennende. Det er mye snakk og diskutering her i Larvik. Det siste er at Offerspill bare stiller med 6 delegater. Og det blir media til stede på Kongressen. Kanskje også Tidens Krav? Det blir eget mediarom og egne kameraposisjoner for pressen, se se presseskrivet her... Dette blir en helt annen kongress enn det vi er vant til.

Kongressen blir livestreamet, og lenke kommer på sjakk.no

Møre og Romsdals delegater har et forhåndsmøte søndag klokka 1615 i kantina. Samlinga er ved kristiansundsbordet der kretsleder Tore Kristiansen skal forklare kort om hvordan regler og uskrevne regler på Kongressen.

Og siden pratelagsjakkgeneral Hans Olav Lahlum skal være med på Kongressen, blir det NM i sjokksjakk søndag kveld i stedet.

Kjempestart på NM for Kristiansund

Vegard og Eirik møttes i førsterunden
Foto: Tore Kristiansen

(Tore, 7. juli 2019) Det ble en kjempestart på dette Norgesmesterskapet for kristiansundsspillerne lørdag 6. juli! 3 tap, 2 remiser (innbyrdes) men hele 8 seire! Det er en fin start på dette mesterskapet i Larvik. Slik som det pleier ble starten litt forsinket. Det var ei fin åpning med musikkinnslag. Ordføreren ønsket alle velkommen og snakket varmt om alle lokalmatproduktene vi kunne kjøpe når vi er her. Og hoveddommer Hans Olav Lahlum som fortalte om alle reglene, før han blåste i fløyta si og førsterunden startet.

To av spillerne våre satt på livebrett, og de kan letes opp i jungelen av tilbydere her... Noen av sidene har med maskinevalueringer mens andre har det ikke. Og på ei av dem kan man også slå av maskinevalueringa.

Amund Pihl Strand i kadett havnet rett under streken og møtte da førsterangerte Mathias Unneland, Aalesunds. Det syntes Amund på forhånd var en tøff utfordring. Preppen han fikk rett før han gikk inn i lokalet, fungerte ikke, for Mathias spilte noe annet. Amund følte at han kom svært dårlig ut, og kjempet med ryggen mot veggen hele partiet. Nå var det ikke slik i realiteten, og underveis hadde Amund muligheter til remis. I kantina (som ligger i et annet bygg) der Kristiansund har eget bord, satt Petter og Tore, og heiet på Amund. "Slå nå tårnet på c8, da." Det var ikke enkelt å se remisvarianten, og Amund var redd for motstanderens sentrumsbønder. Og man skal nok være stormester eller maskin for å finne den. Men Amund kjempet godt og lenge og kan være fornøyd med hvordan han spilte mot forhåndsfavoritten.

Henrik Øie Løbersli fikk også tøff motstand i førsterunden i mesterklassen. Han møtte Tromsøs Gunnar Lund. En ung FM. Det så lenge ut til at Henrik kunne holde partiet, men han fikk tidsnød i sluttspillet. Stillinga var uklar, og Gunnar hadde en merbonde i tårn- og springersluttspillet. Det så remisaktig ut, men Henrik hadde bare 3 minutter igjen på alle trekkene sine (+ tilleggstida) mens Gunnar Lund hadde 50 minutter. Og det var der Henrik tapte. Han fikk ikke nok tid til å regne ut hvordan han skulle forsvare seg, og da Gunnar opprettholdt presset, gikk Henrik feil, og tapte.

Eilif Odde ble plutselig tredjerangert i Senior 50-klassen lørdag ettermiddag, siden FM Petter Fossan meldte overgang fra mesterklassen til Senior 50. Dermed ble det ikke livebrett på Eilif i førsterunden. Men han fikk hvit, og møtte turneringssjefen i Norges Sjakkforbund Henrik Sjøl fra Akademisk. De to har aldri møttes, sa Eilif på forhånd. Henrik har bare 1755 i rating, men han spiller av og til svært gode partier. For noen år siden spilte han remis mot IM Axel Smith i et åpent NM på Fagernes. Den gangen ødela Henrik for Axels GM-napp. Eilif kom godt ut i partiet, men i midtspillet kjempet Henrik seg til nesten utligning, og det så veldig remisaktig ut. Men Eilif som er en bedre spiller, filer og filer på småting, og til slutt ble presset for stort for motstanderen som gjorde feil. Og i tillegg fikk Eilif også inn en kombinasjon på slutten som avgjorde partiet raskere. En fin start på Eilif som nok vil være med å kjempe i toppen i klassen.

Øyvind Hoem Vaseng i klasse 3 spiller lange partier. Det ble også et langt parti i førsterunden. Han møtte Aud Norunn Strand fra Modum som Stig Rune spilte mot i Njårdhallen i NM i Oslo i 2011. Øyvind spiller sin faste åpning som er engelsk eller det vi i Kristiansund kaller for "Systemet". Det var det Axel lærte oss. Øyvind vant offiser for to bønder i midtspillet, og seinere vant han en bonde også, slik at de kom ut i sluttspillet med løper over for Øyvind. Da tårnene ble byttet av ble det enkelt å vinne med løper og 5 bønder mot bare 6 bønder for Øyvind. Dette var bra spilt av Øyvind!

Øystein Viken Kallset fikk en enkel seier i førsterunden. Han vant tidlig en bonde, og fikk inn en flott kombinasjon der han tok h3-bonden slik at springeren på f3 ikke var dekket. Da var han to bønder over. Og førte partiet enkelt til seier.

I klasse 4 tapte Sverre Hoem etter et flott spilt parti. Han kom fint ut og hadde et stort utviklingsforsprang. Men motstanderen vant b2-bonden til Sverre. Han kunne ha tatt d4-bonden, men trodde nok at han fikk den seinere, noe han ikke gjorde. Med bonde under gikk Sverre til angrep på kongestillinga til svart, og fikk åpnet den. Dessverre mistet han en springer i forsøket. Mattforsøket litt seinere førte ikke fram, da motstanderen hadde et elegant mellomtrekk som hindret alle Sverres mattrusler. Og med offiser under i sluttspillet var det over.
Arild Myhre har spilt i Landsturneringa før. Han var med og spilte i Oslo i 2015 i klasse 5. Det ble et seigt parti mot Eivind fra Aure. Arild med hvit lot Eivind ta terrengfordelen, men ingen av dem torde å utfordre den andre noe særlig. Til slutt var det et rent bondesluttspill der et mulig feiltrekk kunne ha ført til seier for den andre. Men begge var forsiktige og tok ingen sjanser, og partiet endte i remis. Rune Edøy spilte mot Moldes Stian Kosberg. Stian er forsiktig og la seg bakpå med de hvite brikkene. Det affiserte ikke Rune som linet opp angrepet. Angrepet førte til at de fleste av offiserene ble byttet av, og stillinga så lik ut. Men Rune hadde et press på d4-bonden til Stian, og den vant han. Da fikk Runes fribonde i d-linja sterkt spill, og det ble seier for Rune.

I klasse 1 spilte Vegard Simensen og Eirik Viken Kallset remis. De hadde en forferdelig tidsbruk der de kastet minuttene ut av vinduet i åpninga. Men stillinga var ukjent og uklar, og det var nok mye å bruke tida på, men dette må være siste gangen de gjør dette denne uka. Det var nok Vegard som forsøkte mest, men Eirik hadde sine muligheter i partiet. Stillinga var så rar at det var mange andre varianter de kunne ha spilt begge to. Den var ikke enkel. Da de tok remis, hadde Vegard forsøkt seg med noe men det ble godt parert av Eirik. I sluttstillinga da de tok remis i det 38. trekket, var det nok Eirik som hadde en ørliten fordel. Men sannsynligvis ikke nok, så remis var greit.
Petter Andreas Wadstensvik fikk det enkelt i førsterunden. Han vant en bonde i åpninga, og fikk byttet av dronningene. Det var litt uklart i starten av sluttspillet da motstanderen med to aktive tårn og løperparet kunne forsøke noe, men Petter fikk åpnet ei ny linje på dronningfløya. Etter at et tårn og en løper var byttet av, ga Petter bort den ekstra bonden sin mot å få en aktiv konge. Sluttspillet var vunnet da motstanderen også gikk på en kombinasjon som førte til umiddelbar seier for Petter.
Tore Kallset vant på walk over da motstanderen, Roar Nakken fra Aalesunds, ikke dukket opp. Etter et kvarter kom hovedturneringsleder Lahlum til lagleder Tore og forklarte at kansje hadde Roar meldt fra på forhånd at han ikke kom. Så det var nok arrangørens feil at han ble satt opp i førsterunden og ikke Roars. Litt synd for Tore som ikke fikk spille, men han fikk i alle fall et poeng, og det er en fin start.
Audun Hoem møtte Eskil Ekeland Grønn fra Oslo, og han kom etter et kvarter. Det ble ei fin åpning av Audun, men Eskil utlignet med de svarte brikkene. Men Audun hadde terrengfordelen, og Audun valgte, slik han ofte gjør, å ofre kvalitet for godt spill. Ikke bare godt spill denne gangen, men Auduen fikk også to sammenhengende fribønder i c- og d-linja. Siden begge dronningene var på brettet, var det ikke enkelt for Audun å vinne, siden han måtte ta hensyn til motstanderens aktive dronning. Men etter bytte av et tårn, gikk det lettere, og tida til Eskil gikk ut da han skulle finne trekk i ei svært vanskelig stilling. Tore Kallset mente at stillinga til Audun var vunnet, mens Audun sjøl ikke var helt sikker. Uansett seier er seier, og det var veldig godt spill av Audun mot en god motstander.

Noen forhåndsvurderinger

(Tore, 5. juli 2019) Kristiansundsspillerne i Turneringsservice her...

Eilif Odde er andrerangert i Senior 50-klassen, og han kjemper om et norgesmesterskap. Det er norgesmesterskap i alle aldersklasser samt eliteklassen. Det er jevnt i toppen i senior 50, men med et godt mesterskap er det lov å forvente at Eilif skal kjempe i toppen.

Øyvind Hoem Vaseng spiller i klasse 3. Den har han vunnet før, og han kom opp på slutten i fjor og tok en fin 8. plass. Så Øyvind kan være med i teten, men han spiller litt for lite til at det nok går helt til topps.

I klasse 4 har vi med 3 spillere. Sverre Hoem spilte for første gang i klasse 4 i fjor, og da vennet han seg til nivået i klassen. Det bør derfor gå litt bedre i år og målsetninga må være 50% score eller helst litt mer. Arild Myhre har ikke spilt i Landsturneringa før, men han har vært med på mange. Arild spiller godt, men gjør litt småfeil av og til. Hvis han unngår mange av dem, kan dette bli riktig så bra. Rune Edøy var NM-general da vi arrangerte Landsturneringa i Braatthallen i 2001. Han også spiller godt, men er litt ustødig i sluttspill. Men det spørs om det har så mye å si i klasse 4.

Øystein Viken Kallset tok en sterk andreplass i klasse 3 i fjor. Det blir første gangen i klasse 2, og det kan bli ei tøff tilvenning. Men andre har før ham tatt overgangen veldig bra, så vi håper.

Amund Pihl Strand meldte fredag overgang fra klasse 2 til kadett! Der spilte han i fjor. Det gikk så som så. Amund var da litt overgira til å begynne med, og vi greide ikke helt å justere spenningsnivået hans i det mesterskapet. Men Amund har fått atskillig mer erfaring siden i fjor. Til høsten skal han begynne på sjakklinja på Telemark Toppidrettsgymnas (hos Kjetil A. Lie), og han er mer kjent i miljøet, og de andre kjenner ham. Det er slikt som hjelper på i ei turnering. Kadettklassen er mye tøffere enn klasse 2 som Amund kunne ha vunnet. Men Jonathan Tisdall påpeker at det er bedre for de unge spillerne å spille mot hverandre i NM enn i ratingklassene. De tjener på det på sikt.

Henrik Øie Løbersli og Anton Darnell spiller i mesterklassen. Begge er rangert på den nederste halvdelen. Mesterklassen er en tøff klasse, for der er det mange erfarne spillere som ikke kan så mye teori. De spiller heller sine faste systemer og åpninger som de har spilt i 30 år og kan dem ut og inn. For yngre spillere, slik som Henrik og Anton, som kan mye ny åpningsteori, kan det være frustrende å spille mot slike. Men får man først hull på byllen deres, er de like lette å slå som andre sjakkspillere. Forventer nok at både Henrik og Anton ligger rundt 50%. Anton har de siste årene forsøkt å bli NMs remiskonge. Så han spiller solid. Henrik var ikke med i fjor, og det er første gangen han ikke spiller i en av aldersklassene (kadett og junior). Vi tror at mesterklassen passer Henrik godt.

I klasse 1 har vi med 5 spillere. Vegard Simensen og Petter Andreas Wadstensvik er forhåndsrangert som nummer 6 og 10. Og vi forventer at de er med i toppen underveis. Petter kunne ha spilt i junior i år også, men valgte klasse 1, siden juniorklassen har krympet, og det er mange svært gode spillere med. Vi tror det var et lurt trekk av Petter dette. Eirik Viken Kallset ble forkjøla NM i fjor (for mye ludosjokksjakkspilling i hotellbaren?), og med sin aggressive spillestil forventer vi artige partier som kan gå alle veier. Med den spillestilen vil nok ikke Eirik vinne klasse 1, men han bør komme over 50%.
Tore Kallset og Audun Hoem har såvidt over 1800 i rating og rangert langt ned på lista. Begge vil nok være fornøyd med 50% score.

54 livepartier - fra hver klasse

(Tore, 4. juli 2019, oppdatert 5. juli) Arrangøren forteller at det blir livepartier fra alle klasser...!
Lenke til side med livepartiene: 54 livepartier. I tillegg sendes også partiene på liches, chessbomb, chess.com, Followchess, ChessBase, LiveChessClud, og Akademisk. Det er lenker til alle sammen på sida til arrangøren.

De skal sette opp 54 sensorbrett. De planlegger å sende alle partiene fra eliteklassen og juniorklassen. Og så i år hvor vi ikke har noen med i junior. Typisk!

Men i tillegg skal de sette opp 10 brett i mester og 2 brett i alle de øvrige klassen. Tidligere år har arrangøren prioritert seniorklassen framfor ratingklassene, og det er bra at de har gått bort fra det i år.

Slik det ser ut to dager før Landsturneringa starter vil vi da få både Henrik og Anton i mesterklassen på livebrett. De vil spille på bordene 6 og 7.
Eilif vil spille på andrebordet i Sr50 siden han er andrerangert. (Svein Erik Hansen fra Hammerfest står nederst på lista med 0. Han har 2064 i rating.)

I de andre klassene er det ingen som i førsterunden vil spille på de to øverste bordene. Men det håper vi jo vil endre seg utover i mesterskapet! Det pleier jo det. Kristiansundsspillerne er flinke til vinne klasser i NM!

Av rundeoppsettet i førsterunden vil Vegard i klasse 1 møte Bjørn Robert fra Molde. Og i klasse 4 vil Arild møte Eivind fra Aure. Slik det ser ut nå, men det kan forandre seg til rundestart klokka 16 på lørdag.

Ta med hengelås - bra kaféutvalg

(Tore, 2. juli 2019) Det er sjølsagt ikke lov å ta med mobiltelefoner inn i spillesalen. Tidligere år når det ikke har vært spilt på et konferansehotell, har spillerne oppbevart telefonene sine i bagen til Tore. Eller arrangøren har hatt en innleveringsordning.

Men i år blir det enklere. Det er 1700 låsbare skap i spillelokalet. Men til det trengs hengelås.
Sjakklubben tar med hengelås, og skapene er vel så store at vi får lagt inn flere telefoner der. Men hvis noen vil ha et eget skap, ta med hengelås, eller kjøp i kaféen står det...


Det blir kafé med omfattende utvalg...
Arrangøren skriver at de har et samarbeid med Bakersmia Café og at det blir servert middagsretter hver dag, et assortert utvalg av nystekte baguetter, vafler, kaker, is, brus, kaffi, te og mye mer.

Men får vi servert Chateaubriand? Den middagsretten var på menyen i Idrettshallen da vi arrangerte Landsturneringa i 1992! Den kostet 135 kroner (hvis minnet er til å stole på). Det var flere som skrøt av den retten, og at det var første gangen i ei sjakk-kantine det ble servert så fin middag!

Rapportering fra hver runde

(Tore, 2. juli 2019) Det blir vanlig opplegg i dette NM som vi har hatt alle NM siden 2011 med unntak av Tromsø-NM. Tore skal kommentere fra hvert parti i hver eneste runde. Kanskje ikke kommentere men heller fortelle hva som foregår.
Det kan være ei utfordring med 13 partier som må følges hele tida. Kjekt er det da at alle partiene spilles i samme sal.

Erfaringa tilsier at det blir oppdatering fra partiene omtrent hvert 20. minutt. Men siden vi har med så mange i år, kan det bli litt mindre om hvert enkelt parti. I hvert fall til å begynne med.
Og hvis det blir fotoforbud etter 15 minutter slik det er når Lahlum er hoveddommer, må Tore prioritere å ta bilder de første minuttene. Håper ikke det, for uti rundene blir det litt kjedelige bilder når man bare har starten av partiet å ta bilde av. Det er sjølsagt ikke lov å ta med mobiltelefoner inn i spillesalen, så det er kamera som må brukes under Landsturneringa.

Våre deltakere

(Tore, 2. juli 2019, oppdatert 3. juli, oppdatert 5. juli) I 2019 har vi 13 spillere i 5 klasser. Det er litt rart, men vi har bare én spiller i aldersklassene i år, og det er uvant. Vi har bestandig hatt spillere med i kadett- og juniorklassene de siste 10 årene. Og 5 av spillerne hoper seg opp i klasse 1 og 3 av dem i klasse 4.
(3. juli) Anton står på lista i mestersklassen i dag, og da ble vi 14 spillere i år også. Det samme antallet som i fjor!

(5. juli) Amund melder overgang til kadett! Da han meldte seg på Landsturneringa var kadettklassen veldig topptung. Men nå er nivået litt mer jevnt fordelt.
Dette synes vi er bra, for tidligere toppsjakksjef, GM Jonathan Tisdall, har sagt og skrevet flere ganger at det lønner seg for unge sjakkspillere å spille i aldersklassene i Landsturneringa.

Mester: Henrik Øie Løbersli (2046) og Anton Darnell (2044)

Senior 50: Eilif Odde (1969)

Kadett: Amund Pihl Strand (1665)

Klasse 4: Sverre Hoem (1256), Arild Myhre (1245) og Rune Edøy (1319)

Klasse 3: Øyvind Hoem Vaseng (1531)

Klasse 2: Øystein Viken Kallset (1647)

Klasse 1: Vegard Simensen (1942), Eirik Viken Kallset (1844), Audun Hoem (1807), Petter Andreas Wadstensvik (1925) og Tore Kallset (1810)

Leder og blogger: Tore Kristiansen

Tidligere NM-sider

Sarpsborg i 2018 (Moss)
Stavanger i 2017
Oslo i 2015 (Nordstrand)
Trondhjem i 2014
Lillehammer i 2013
Sandefjord i 2012
Oslo i 2011 (Njårdhallen)