Kristiansund Sjakklubb

ksk - stiftet 1917

Høstturneringa 2015

Tidsplan og regler   rundeoppsett,   resultatliste

Femterunden er satt opp

(Tore, 24. oktober 2015) Pat vant mot Arild i det siste partiet i fjerderunden fredag kveld, og da kan vi sette opp neste runde i høstturneringa.
Femterunden har vi nå over fjorten dager på å få spilt partiene. Neste torsdag, 30. oktober, er satt av i rundeoppsettet, men det er mulig å spille partiene andre dager også.

Fredagsparti

(Tore, 23. oktober 2015) Det siste partiet i fjerderunden spilles fredag kveld i Sjakklubben. Det er partiet mellom Pat og Arild, og det starter klokka 18.
Lørdag formiddag får vi da oppsettet for femterunden.

Flodhestbesøk i Hauggata torsdag kveld

(Tore, 23. oktober 2015) Flodhesten besøkte Sjakklubben nok en gang torsdag kveld i 4. runde i høstturneringa.
Det var Øyvind G Mikalsen som hadde med seg flodhesten sin denne gangen også. Han spilte flodhestforsvaret mot Roger Hojem. I førsterunden hadde Øyvind også tatt med seg flodhesten sin til klubben.
Flodhestforsvaret er ei anerkjent åpning, og Spasskij spilte åpninga to ganger i VM-matchen mot Petrosjan i 1966. Begge gangene ble det remis. Tiger har i boka si Tiger's Modern skrevet dette om åpninga som på engelsk kalles for Hippopotamus Defence, og for enkelthets skyld bare forkortes the hippo:
The Hippo lies low in the water. It looks almost ridiculously passive and many theoreticians consider the Hippo to be a peaceful, almost meek animal. But nothing could be further from the truth.
On closer scrutiny the animal, the position, and the statistics look almost entirely different. The Hippo is a fierce animal; ready to crush anyone who gets too close.
Dette snakket også Tiger om da han hadde ei treningsuke i Kristiansund for noen år siden. Det man ser av flodhesten er at litt av ørene og øynene stikker opp av vannet. Det er bondeformasjonen a6, b6, d6, e6, g6 og h6. Vi ser ikke de store tennene som er skjult under vannet, sa han, og fortsatte med at flodhesten er det dyret i Afrika som tar livet av flest mennesker.
Litt av dette erfarte Roger i går kveld. Nå gikk ikke Øyvinds flodhest til motangrep, men den lå hele tida og vaket i overflata og lå klar til å utnytte at Roger gjorde feil.

Det var Roger som angrep tidlig med h4 og lang rokade. Roger fikk brutt gjennom med g4, og fikk et press på bonden på f7. I klubben satt Karl W. og Tore og fulgte med på partiet, og stadig vekk mente vi at nå var partiet tapt for Øyvind, men hver gang fant vi nok en ressurs i forsvaret hans som Roger måtte være oppmerksom på.
Roger fikk tatt bonden på f7, og det som overrasket tilskuerne mest, var at hvit ikke fikk mer ut av stillinga. For det så jo ut som om hvit overkjørte svart, men han kom bare ut av det med bonde over i sluttspill der det også var ulikefargede løpere. Uten at vi kjenner flodhestforsvaret godt, kan det være at dette var resultater av den svarte oppstillinga.
Begge kunne ha spilt sluttspillet bedre, men det var selvsagt langt enklere for tilskuerne som satt og spilte gjennom stillingene deres. Vi fikk jo lov til å prøve å spille de ulike variantene, mens spillerne selv måtte finne ut alt i hodet før de gjorde trekkene. Det var langt enklere for oss andre å finne de beste trekkene da. De kom i hvert fall ut i tårnsluttspill der Roger hadde 3 bønder mot 1 på dronningfløya, men Øyvind hadde i tillegg en fribonde i g-linja. Teoretisk sett skal stillinga være vinst for hvit, men det er ikke så lett å spille i praksis. Da Roger bukket den ene av bøndene sine, ble det også ei teoretisk remisstilling, og Øyvind greide å holde den, selv om Roger forsøkte å vinne i mange trekk. Det ble remis, og Roger har da 2½ poeng mens Øyvind har 1½ poeng.

Tirsdag kveld fikk vi toppoppgjøret i fjerderunden mellom Trond Harald Saltnes og Vegard Simensen. Det var et kjedelig parti for tilskuerne. Hver gang Trond Harald med hvit forsøkte seg på noe, ble det kontant avvist av Vegard. Da Trond Harald fikk dronninga si opp på kongefløya for om mulig å sette i gang et angrep på den svarte kongestillinga, greide Vegard å bytte av dronningene. Da Trond Harald ville åpne a-linja, lukket Vegard hele dronningfløya, slik at det ikke ble noe spill der. Ulempen med det for Vegard var at da reduserte han sine egne vinstsjanser. Vegard fikk i sluttspillet en ørliten fordel da han fikk kontroll over den eneste åpne linja i partiet, men de byttet av et tårn og tok remis. Selvfølgelig. Noe annet hadde vært umulig i dette partiet som nok var mer spennende for spillerne enn tilskuerne. Både Vegard og Trond Harald har 3 poeng på 4 runder.

 

 

Tre vinstpartier med hvit - men svart hadde sjanser

Iver vant i går kveld.
Her fra 6. runde i Politiken Cup i Danmark i sommer.
Foto: Espen Haltvik Bakke

(Tore, 16. oktober 2015) Torsdagskvelden ble det spilt tre partier i fjerderunden. Og merkelig nok var det nesten samme utvikling i alle tre partiene. Hvit utnyttet terrengfordelen og fordelen av å ligge et trekk foran, og la i alle tre partiene et press på svart allerede tidlig i midtspillet. Da svart måtte forsvare seg, fikk hvit klar fordel i alle tre partiene. Det viste seg at det var ikke så enkelt å finne vinsten, og svart hadde muligheter til å redde seg i alle partiene. Slik det ofte gjør, ble presset for stort til å finne akkurat det riktige trekket, og hvit vant.

Først ferdig i går kveld var partiet mellom Mads og Petter. Mads åpnet med 1. c4 og tilbød remis! De har ei lang historie med remispartier mellom seg, men dette var litt for tidlig for Petter, så han spilte videre. Petter ville ut av teorien, men måten han gjorde det på, bør ingen gjenta. Petter ga bonden på e5, men tok den tilbake med dronninga si. Det førte imidlertid til at på de 10 første trekkene ble det 4 dronningtrekk på Petter. Dd8-a5-e5-a5-d8. Disse tempiene utnyttet selvfølgelig Mads, og han fikk langt bedre utvikling, og før Petter var klar for det, brøt Mads gjennom i sentrum. I angrepet gjorde Mads en liten feil, men da Petter ikke straffet det, var det vinststilling for Mads, og Petters konge ble satt sjakk matt helt oppe på g4!
Det var et flott parti av Mads. Et skikkelig godt angrep som satte Petter under kraftig press.

Iver og Morten var det neste partiet som ble ferdig torsdagskvelden. Her var det nesten 300 ratingpoeng i forskjell mellom spillerne, og det skal være betydelig. Morten som den lavest ratede skal ikke undervurderes, for i klubbmesterskapet i vår vant han mot Iver. Morten hadde forberedt seg på avbyttevarianten i fransk, og han skulle åpne tidlig med c5 slik at han fikk en isolert dronningbonde å spille med. Og slik ble det.
Iver fikk et bedre spill i den åpne e-linje, enn det Morten greide i den halvåpne c-linja, og da Mortens offiserer var ukoordinerte, ofret Iver springeren sin på de tre bøndene foran Mortens konge. Da Iver ikke fant den rette fortsettelsen, hadde Morten muligheten til å få ei remisstilling, men slik det ofte skjer under press i slike stillinger, gjorde han et unøyaktig trekk, og Iver vant.

Det siste partiet som ble ferdig var mellom Tore og Audun. De fulgte partiet fra førsterunden mellom Morten og Audun, og det ble Benoniforsvaret igjen og hvit spilte med Ld3 og h3 slik Axel anbefaler å spille mot Benoni. Da svart ofrer bonden på b5 mot å få e4-bonden valgte Tore å slå b-bonden med springeren i stedet for med løperen slik Morten gjorde. (Axel anbefaler å slå med løperen.) Dette var en variant som Audun ikke hadde sett mye på, og hvit kom godt ut av komplikasjonene i sentrum, og han fikk plassert en bonde på e7 som ble farlig for svart. Tore valgte å gi e-bonden for kvalitet, og det førte til at Audun hadde remismuligheter. Da Tore også neglisjerte Auduns fribonde i a-linja, så det ut til at Audun kunne ha vinstmuligheter. Ingen av dem gjorde vel de beste trekkene, eller så de beste variantene. Audun som hadde ei vidåpen kongestilling måtte også passe seg for ikke å bli satt sjakk matt, men de ekstra trekkene han tok, gjorde at Tore fikk hindret at a-bonden kunne gå inn, og kom ut i vinnende tårnsluttspill med tre mot en bønder på kongefløya.

Tore har tatt ledelsen med 3½ poeng foran Mads som har 3 poeng.

 

 

Eli Marit trekker seg pga. sykdom

Eli Marit i 1. runde i Landsturneringa i Oslo i sommer.
Foto: Tore Kristiansen

(Tore, 15. oktober 2015) Eli Marit har brekt begge albuene og blir borte i noen måneder. Hun falt og var svært uheldig da hun brakk begge albuene sine. Det høres ikke godt ut. Eli Marit ligger på Sykehuset og vil gjerne ha sjakkbesøk.

I morgen skal vi stikke oppom med brett og brikker. Men hun kan bli sendt til St. Olav i Trondhjem for operasjoner, og det er litt usikkert om hun blir på Sykehuset her i byen.

Eli Marit har walk over i fjerderunden uansett, og da får ikke dette noen innvirkning på rundeoppsettet før i neste runde.

Eli Marit avslutter da turneringa med 1 poeng. Hun har møtt veldig god motstand mot Mads, Øyvind og Iver, og hun kunne hatt ½-1 poeng mer. Spesielt i partiet mot Mads spilte hun veldig godt, og det var på nære nippet at Mads vant det partiet.

 

 

 

 

Fjerderunden er satt opp

(Tore, 13. oktober 2015) 4. runden har blitt satt opp. Partiet skal i utgangspunktet spilles torsdag 15. oktober.

Favorittene i delt ledelse etter tredje runde

Svart har nettopp spilt Sd3. Hva gjør hvit?

(Tore, 13. oktober 2015) Etter at tredjerunden ble ferdigspilt mandag kveld, har de tre ratingfavorittene, Vegard, Trond Harald og Tore, tatt ledelsen med 2½ poeng.

I går ettermiddag spilte Vegard og Tore, og det ble dronninggambit. Vegard ville ut av teorien og ønsket heller ikke å spille Laskervarianten, så han trakk løperen sin tilbake til f4. Det ville Tore straffe med Sh5, og stillinga ble ubalansert med ei halvåpen h-linje mot Tores kongestilling. Men stillinga virket ganske jevn gjennom hele partiet, og da Tore gikk byttet av resten av de lette offiserene og til slutt dronningene, ble de enige om remis.

Audun vant mot Pat i går kveld, etter at han åpnet med Systemet. Audun fikk tidlig kontroll over sentrum, og han ventet ikke med å presse videre på til han hadde fått med alle offiserene sine. Pat hadde ikke fått ut dronningløperen sin, og måtte både gjøre det, samt at han møtte et sterkt press i sentrum der Audun kom gjennom. Det endte med at Audun fikk en bonde på 7.-raden, og Pats to tårn og springer måtte stå og passe på at den ikke kom inn. Svart fikk trekktvang, og Auduns konge kunne bare rolig spasere over hele brettet og ta bøndene på dronningfløya uten at Pat kunne gjøre noe. Da Pat så det, ga han opp. Det var flott spilt av Audun som tydeligvis har lært av Suba hvordan man skal spille dynamisk sjakk!

Forrige torsdag var det Roger som vant mot Morten. Det var et interessant parti og både Roger og Morten mente at Morten sto godt underveis men at han valgte feil forsvarsplan. Da vi kikket på partiet på treningsleiren på Edøya, var vi ikke helt enige i den vurderinga. Roger med hvit hadde en litt større fordel enn det spillerne sjøl trodde. Roger hadde kontroll på den eneste åpne linja på brettet, og sto nok litt bedre. Og da Morten spilte litt over evne i den tro at han sto mye dårligere, ble det enklere for Roger å vinne partiet.

Det siste partiet i tredjerunden som ble spilt mandag kveld, var mellom Øyvind og Mads. Det ble fransk forsvar, men Øyvind valgte en svært så uvanlig variant med hvit: 1. e4 e6 2. e5 d5 3. exd6 e.p. Mads kom greit ut, og Øyvind forsøkte seg med et kongeangrep og fikk g-bonden sin opp på g5 uten at det så farlig ut for Mads. I midtspillet vant Mads en bonde, og da han kom inn i stillinga til Øyvind med de tunge offiserene, så det vanskelig ut for Øyvind med bonde under. Men så valgte Mads å bytte av alle offiserene og beholdt bare en springer. Og vi fikk stillinga i diagrammet.

Stillinga ser ut til å være remis. Hvit må spille Kf3 for å dekke bonden på g4. Hvis svart (Mads) spiller Sc1 for å true bonden på a2, spiller hvit bare Sb4. Det dekker a-bonden og truer også svarts a-bonde. Den hvite kongen er nærmere enn den svarte, og hvis hvit får en springer på d6, står den og truer f7-bonden til svart. Men pga. merbonden skal nok hvit være nøyaktig og ikke gjøre for mange feil før svart får ei vinnende stilling. Men hva gjorde Øyvind etter Sd3 i diagramstillinga?
Han ga opp, nesten uten å tenke seg om. Moralen er at når man tenker på å gi opp, så bør man i hvert fall tenke på det ei stund og være sikker på at stillinga er tapt.

Iver og Trond Harald vant

(Tore, 2. oktober 2015) Torsdagskvelden ble det spilt to partier i 3. runden i Sjakklubben.
Iver Halse hadde hvit mot Eli Marit Ødegaard, og han fikk sin sedvanlige, lukkede italienske stilling, selv om Eli Marit valgte å spille litt annerledes. Hun er mer tro mot sin ungarske åpning, for da får hun lagt press på den hvite springeren på f3. Eli Marit spilte aktivt, men hun tok ikke nok hensyn til sin egen konges sikkerhet, og det var det Iver prøvde å utnytte. Med den svarte kongen stående i sentrum ble den utsatt for press.
Iver bukket løperen da han overså at Eli Marit fikk inn en mellomsjakk, men han hadde da to bønder for løperen. Og med den utsatte kongestillinga hadde nok Iver kompensasjon for løperen sin. Han vant få trekk etterpå da han fikk begge tårnene sine i de åpne linjene i sentrum, og partiet var over for Eli Marit. Hun spiller aktivt og godt, men av og til kunne hun ha husket på at også egen konge trenger litt forsvar.

Det andre partiet var mellom Petter Andreas Wadstensvik og Trond Harald Saltnes. Petter hadde forberedt ei ny åpning til partiet. Han har fått noen tips av IM Axel Smith til hva han skal spille, og de siste dagene før partiet hadde han sett en del på Colles system. Det ble det da også, men den åpninga gir også svart muligheten til å utligne ganske greit, og Trond Harald hadde ikke problemer med det.
I midtspillet skaffet Petter seg en isolert d-bonde, og da ble det spill om den. Treninga med Anders sist mandag handlet nettopp om isolanibønder, og hvordan man skal spille med og mot dem. Det var kanskje en av grunnene til at Petter nettopp valgte å gjøre det i dette partiet?
I spillet rundt den hvite d-bonden samlet alle offiserene seg, både de hvite og de svarte, og det var der at Petter bukket en kvalitet. Trond Harald greide da å bytte av de andre offiserene slik at de sto igjen med bare dronning og løper mot dronning og tårn. Petters løper på b2 var nesten ubrukelig, for den sto og stanget i egen bonde på d4. Trond Harald sjakket en del ganger slik at Petters kongestilling ble mer åpen, og det førte til at Petter ble satt sjakk matt. Petter sto hele tida i fare for å miste løperen på b2, så kvalitetsbukken var nok egentlig ikke bare det, for det førte til ei svært så vinnende stilling for Trond Harald.

De resterende partiene i runden, håper vi blir spilt i neste uke

3. runden er satt opp

(Tore, 29. september 2015) 3. runden har blitt satt opp. Partiet skal i utgangspunktet spilles torsdag 1. oktober, men tre av partiene har blitt utsatt.

Var det en falsk trussel som avgjorde partiet mellom Mads og Vegard?

Mads-Vegard i 2. runden. Etter 15...Se5. Er dette en falsk trussel?

(Tore, 29. september 2015) Mandag kveld ble det som forventet engelsk åpning mellom Mads Wollan Myhre og Vegard Simensen i det siste partiet i 2. runden.

Mads stilte seg opp på sedvanlig vis, og han hadde plusstid på klokka etter 10 trekk. Vegard derimot brukte over halvtimen. Kanskje det var velbrukte minutter, for de neste 5 trekkene brukte Vegard bare 15 ekstra minutter på, og da mente han at han hadde funnet et trekk for hvordan stillinga kunne kompliseres og sette Mads under press.

Forrige mandag hadde vi ei trening med juniorene om falske trusler. Det er mange trusler i løpet av et sjakkparti, og mange av dem er falske. Vi lærte, og både Mads og Vegard var med på treninga, at når man tar hensyn til en falsk trussel, hjelper man motstanderen sin til å unngå å tape.
Og det var nettopp det Mads måtte avgjøre i sitt parti. Var det en falsk trussel fra Vegard han kom med i midtspillet?
Det er stillinga i diagrammet som Mads måtte vurdere. Vegard har nettopp spilt 15...Se5 Springeren truer å gå til d3 og c4. På d3 truer den gaffel på løperen på b2 som ikke er dekket av en annen brikke og tårnet på e1. Og på c4 vil den true løperen. I bakhånd har svart også en løper på g7 som kan komme dundrende nedover den lange diagonalen g7-a1. Er dette en ekte eller falsk trussel?

Mads vurderte det til å være en ekte trussel, byttet av dronninger og spilte 17. Sb5. Da kom 17...Sd3 fra Vegard, og Mads ga bort en kvalitet. I sluttspillet som fulgte, var Mads' lette offiserer så aktive at Vegard ga tilbake kvaliteten. Men han fikk da en enkel vunnet stilling med løperparet mot løper og springer, da Vegard fikk tatt en av bøndene til Mads på dronningfløya samtidig som han hadde 4 mot 2 bønder på kongefløya. Mads ga opp.

Men tilbake til diagramstillinga. Kan Mads dekke trusselen på d3/c4? Var dette en ekte eller falsk trussel?
Forslag mottas i Sjakklubben der diagramstillinga henger på veggen.

 

 

Siste partiet i 2. runden mandag kveld

(Tore, 28. september 2015) Mandag kveld klokka 19 starter det siste partiet i 2. runden i høstturneringa. Det er Mads som skal spille mot Vegard. Siden begge to nå pleier å åpne med engelsk åpning, gir det ikke høye odds hvilket førstetrekk vi får se i kveld.
Etter at partiet er ferdig, settes tredjerunden opp.

Åpningsfeil i to partier torsdag kveld

(Tore, 28. september 2015) Torsdagskvelden, 24. september, ble to partier spilt i høstturneringa.
Arild Myhre tapte for Morten Smenes Frost. Arild mikset åpningsforberedelsene sine, for han spilte et system mot 1.e4 e5 som han skal spille mot 1.e4 c5. Morten med svart hadde klar fordel etter bare 5 trekk, og da ble det vanskelig for Arild. Morten fikk angrepet på kongefløya, og Arild tapte tidlig. Morten spilte bra mot ei ukjent åpning, og utnyttet at hvit ikke kom i gang med utviklinga si.

I det andre partiet torsdagskvelden var det også en åpningsfeil. Men denne gangen av svart. Roger Hojem og Tore Kristiansen har spilt Morragambiten i siciliansk de to siste gangene de har møttes, og Tore trodde selvsagt at det ble det den tredje gangen de skulle møtes i løpet av et år også. Men Roger hadde lagt merke til da de spilte sammen i Danmark i sommer, at Tore var for rask ute med dronninga si i Kanvarianten i siciliansk. Og den preppet da Roger mot. Han fikk hjelp med noen varianter på sjakkaféen forrige lørdag, da Tore var i Ålesund.

Men Tore valgte å forsvare seg med den varianten som Roger, og sjakkafégjestene, ikke trodde at han kom til å spille. Dermed var Roger ute av preppen sin, og han fortsatte med et par litt unøyaktige trekk, slik at Tore ikke ble straffet så hardt for åpningsfeilen sin. Roger skulle ha spurt ungdommene i klubben, for de visste hva Tore ville ha spilt i den stillinga. Både i sommer og tidligere i september hadde Tore forklart dem at når hvit kommer ut med dronninga på g4 når svart ikke har fått rokert, er det ofte best for svart å forsvare g7-bonden med trekket Kf8.

Da Roger fikk både dronning og løper på kongefløya, og svart ikke hadde rokert, forsøkte Tore å fange en av dem. Det var det hele partiet dreide seg om de neste timene. Kunne Tore fange dronninga til Roger, og greide Roger å komme seg unna? Det ble mange og lange varianter som måtte kalkuleres. De var vanskelige å se over brettet, og Roger valgte å gi en springer for bonde. Etter det var det enkel vinst for svart, og Tore vant partiet. Roger kunne ha kommet seg unna med både løperen og dronninga, eller med nok materiell til at partiet var spillbart. For svart med kongen på f8, kunne ha fått ei svært så hullete forsvarsstilling, men hvit valgte ikke de riktige motspilltrekkene. Heller ikke svart spilte konsekvent, og flere av stillingene i partiet er fremdeles under analyse. Det er så mye å se på.

Trond Harald vant med Hillbilly-angrepet

Hillbillyangrepet i Caro-Kann

(Tore, 24. september 2015) Trond Harald Saltnes spilte Hillbillyangrepet i Caro-Kann i partiet mot Iver Halse i andrerunden i Høstturneringa tirsdag kveld. 1. e4 c6 2. Lc4 d5 3. Lb3 Det er en gambit der hvit ofrer en bonde for å få dronninga si opp på h5 og slik få et press på den svarte kongefløya utover i midtspillet. Det ser ut til at svart bør spille g6 og jage dronninga til h4, og fianchettere løperen ut til g7.
I oversikten til Chessbase finnes det bare to stormesterpartier med åpninga. Simon Williams spilte den i 2011 mot Gawain Jones, og Emanuel Berg spilte denne åpninga i Sverigemesterskapet i sommer mot Tiger Hillarp Persson. Tiger tapte partiet, men det var i midtspillet han gjorde en feil. Se partiet nederst i denne artikkelen...
Det ser ut til at åpninga har hatt en viss popularitet de siste årene. Så Caro-Kann-spillere bør bruke en liten time på åpninga, men det er jo bare å ta imot bonden og holde unna ei stund. Svart kan også gi tilbake bonden for å få utligning. Hvit bruker mange trekk med dronninga, mens svart utvikler seg. Trond Harald er sikkert uenig i denne analysen...

Iver tok ikke imot bonden, og spilte i stedet 3...Sf6 Da ble den jaget med 4.e5, og Iver slet med å koordinere brikkene sine. Tidligere på kvelden hadde Iver og Tore hatt ei undervisning for barna om å passe på f-bonden. Og en av de tre f-bondereglene heter: Hvit må passe seg for et mattangrep i diagonalen h4-e1 og svart i diagonalen h5-e8!
Dette husket ikke Iver da han spilte mot Trond Harald, for han ga Trond Harald muligheten til å ofre e-bonden på e6. Hvis Iver hadde tatt den, ville han ha blitt satt sjakk matt i diagonalen h5-e8 siden den hvite dronninga kunne gå til h5, og kongen kunne ikke rømme unna. Så Iver kunne ikke ta bonden på e6, men måtte tillate at Trond Haralds hvite bonde fikk slått inn på f7 med sjakk. Kongen måtte gå unna, og stillinga var fullstendig tapt. Det var ingen umiddelbar mattfare, men Iver kom til å spille videre med tre innelåste offiserer, og han ga fornuftig nok da opp.

I kveld spilles det to partier i andrerunden. Det er Arild mot Morten som starter litt over klokka 18, mens Roger og Tore starter sitt parti litt over klokka 19.

Endelig lyktes det for Petter

Audun har nettopp spilt 20.Dd1. Hva fortsetter Petter med?

(Tore, 18. september 2015) To partier ble spilt i 2. runden i Sjakklubben i går kveld. De fire siste partiene spilles i neste uke.
Øyvind Grundstad Mikalsen og Eli Marit Ødegaard møttes med de samme fargene de de spilte mot hverandre i vår. Da vant Eli Marit, etter at Øyvind hadde oversett en offisersgevinst. Denne gangen skjedde det ikke noe dramatisk på det nivået. Øyvind forsøkte seg på Londonsystemet sitt, men Eli Marit er kreativ og utfordrende å spille mot, og spilte svært aktivt mot systemet til Øyvind, og hun kom svært bra ut av åpninga. Det skyldes nok også at Øyvind var litt for passiv. Men Øyvind vant h-bonden til Eli Marit og gikk inn i midtspillet med bonde over. Han rokerte langt.
Til tross for at Eli Marit hverken hadde h- eller g-bonde valgte hun å rokere kort. Det så litt merkelig ut, og et trekk som få ville ha valgt i den stillinga. Men det var det beste. For på det tidspunktet hadde de byttet av tre lette offiserer hver, og det var ikke noen stor risiko for at Øyvind kunne sette i gang et vellykket angrep på kongen hennes. Og siden Øyvind hadde en fjern fribonde i h-linja, var det bedre at Eli Marit rokerte kort, for hvis resten av offiserene ble byttet av, sto den svarte kongen allerede på kongefløya og slapp å bruke mange trekk for å vandre bort dit, hvis hun i stedet hadde rokert langt. Eli Marit spiller kreativt og godt i midtspillet.

Øyvind vant en bonde til og byttet av dronningene, men han glemte at Eli Marit fikk bundet springeren hans på kongen, og etter avbytte fikk han en trippelbonde i f-linja. Begge to gikk da for motstanderens andrerad med sitt gjenværende tårn, og siden Øyvind var først ute, vant han flere bønder. Eli Marit vant trippelbøndene, men det var verre å miste a- og b-bøndene sine, og Eli Marit ga da opp. Stillinga før de invaderte hverandres andrerad, var nok vunnet for hvit (Øyvind) hvis han spilte pinlig korrekt. Men et lite unøyaktig kongetrekk for ' eksempel og plutselig kunne det være vinststilling for svart. Eli Marit hadde bondemajoritet på dronningfløya som hvit måtte passe på, og den hvite trippelbonden var ikke god. Den svarte kongen som sto på kongefløya, kunne bare gå å ta den Øyvinds fjerne fribonde i h-linja. Men slik endte det ikke, og Øyvind fikk revansje for tapet fra i vår.

Audun Hoem og Petter Andreas Wadstensvik spilte kongeindisk. Petter har forsøkt å spille kongeindisk siden Rosecupen i mai i langsjakk, og det var først i går kveld at han lyktes med åpninga.
Diagrammet viser stillinga etter at Audun nettopp har flyttet dronninga tilbake til d1 etter en liten ekspedisjon ute på a4. Audun ga bort litt for mange tempi i åpninga og kom på hæla. Petter fikk spille angrepet sitt slik han ville.

Petter spilte 20...g3! og hvit kan bare gi opp. 21. h3 fungerer ikke fordi svart bare ofrer løperen sin på h3. Audun valgte 21. hxg3 fxg3 22. f4 og nå er det ugarderlig matt. Audun kunne valgt å ofre en offiser på g-bonden, men det er jo tap uansett. Partiet ble avsluttet med 22...Dh4 23. Tf3 Dh2+ 24. Kf1 Dh1#

Det var kjekt for Petter, dette. Endelig fungerte åpninga, og han fikk erfart hvor effektivt og farlig et angrep på kongestillinga til motstanderen kan være.

 

 

Andrerunden er satt opp

(Tore, 15. september 2015) 2. runden ble satt opp mandag kveld. Pat er bortreist og har meldt avbud.
Det blir mange interessante partier. Mads skal prøve seg mot Vegard, og siden begge to spiller engelsk åpning, blir det vel engelsk uansett i det partiet? Roger skal møte Tore, og etter hans mange læretimer hos professor Morra i Danmark i sommer, blir det kanskje Morragambiten i siciliansk?
Og vi får allerede oppgjørene mellom de fire som er ratet lavest i turneringa.

Spilledatoen for andrerunden er førstkommende torsdag, 17. september, men nå har spillerne nesten to uker på seg til å få spilt partiene, så vi får se hvor mange partier som blir spilt allerede torsdag kveld.

To raske partier på valgkvelden

Morten (hvit) skal gjøre sitt 13. trekk i partiet mot Audun i 1. runde i høstturneringa.

(Tore, 15. september 2015) Audun Hoem har spilt Benoniforsvaret i mange år, og Morten Smenes Frost var godt forberedt på den åpninga da han møtte Audun i første runde mandag kveld. I løpet av helga hadde Morten sett en 25 trekks-variant som han hadde håpet på å få spille.
Men Audun avvek og ofret bonden på b5 som vi kan se av diagrammet. Det er et skinnoffer, og hvit skal ta bonden i følge Audun i analysene etter at partiet var over. Men Morten spilte litt feil da han gikk mellom med dronninga da svart sjakket på a5.

I diagramstillinga står Morten allerede klart dårligere, og her valgte han forsvarstrekket 13.Sc3, og det førte til ei klar tapsstilling. Han taper minst en offiser på det. I stedet burde ha Morten ha spilt 13.Sxd6 og sjøl med bonde over, står han dårligere siden den hvite kongen er låst i sentrum. Det er viktig for svart å hindre rokade. I den varianten som vi kikket litt på i går kveld, ville Audun ha spilt 13...Da6 Med 14.Sxc8 ville Audun ha svart med 14...Te8+ og etter 15.Kd1 ville svart ha tatt springeren, og seinere d-bonden. Hvits åpne kongestilling er katastrofal. Det samme skjer etter 14.Df4 som var den varianten vi kikket mest på, men Audun sa at han bare ville fortsette med det naturlige trekket 14...Sd7, og svart har stor fordel.

Men varianten som Morten valgte, førte til direkte tap etter 13.Sc3 Te8+ 14. Se2 La6 og svart har tre offiserer som truer springeren på e2. Morten måtte trekke sin andre springer inn igjen til 15.Sfg1 for å forsvare springeren på e2, men Audun bare økte presset med 15...Sd7 Den lange løperdiagonalen fra g7-a1 som svart kontrollerte samt at springeren kom opp via e5 til c4 gjorde at Morten ga opp i løpet av 5 trekk.
At Benoniforsvaret kunne være ei sånn aktiv åpning allerede tidlig i partiet var en øyeåpner for mange i går kveld.

I det andre partiet mellom Vegard og Iver ble det engelsk åpning, og Iver svarte med 1...e5. I midtspillet spilte Iver littegrann for passivt, og da fikk Vegard klar fordel da han fikk sentrumsbøndene etter noen avbytter. I samme rennet vant han også en bonde, og Iver ble presset bakover og måtte trekke offiserene ned til åttenderaden. Ei stilling som det er håpløst å spille mot Vegard, og Iver ga opp i stedet for å slite noen timer til.

I sveitsersystemet er det seeding i alle rundene, og det ble favorittseire i alle partiene i førsterunden med unntak av at Pat tok et halvpoeng fra Trond Harald. Det pleier å komme et unntak, og vi fikk det også denne gangen.

 

 

To kamppartier i går kveld

(Tore, 11. september 2015) I partiet mot Trond Harald Saltnes torsdag kveld kunne Pat Schanzenbecher ha avgjort det med det flotte trekket
39.Dd3! Pat ringte tidlig fredag formiddag og fortalte det! Dronninga er overbelasta, og hvits sterke springer på e5 gjør at alle forsvar ikke virker.

Men Pat så ikke dette under partiet og spilte heller 39.Txc8+ Det er fremdeles vinststilling, men det er ikke så klart. Det fulgte 39...Dxc8 40. Db2 Dc7 41. Db4 Kg7 42. Db2 Da7 43. Db4 Dc7 44. Db2 Da7 45. remis I sluttstillinga har Pat også vinststilling pga. fribonden sin, sin monsterspringer på e5 og svarts utsatte kongestilling. Men svart har en mulighet til å angripe f2-bonden, og hvis hvit kjører seg fast i et mattangrep på den svarte kongen, blir det hvit som går matt. Pat så ikke hvordan han skulle vinne, og tok da heller remisen.

Det blir en utfordrende høst for spillerne i høstturneringa, for alle spiller nå andre åpninger enn vi har blitt vant til. Trond Harald åpnet med hollandsk forsvar mot Pat, og det har han aldri spilt før. Det var også tydelig at han ikke hadde sett på åpninga før han spilte den, for han fulgte ikke de vanlige planene med press nedover f-linja. Nei, Trond Harald forsøkte seg med et lite angrep i h-linja og fikk tårnet sitt på h6, og løper og springer på h5. Pat forsvarte seg enkelt mot det, og han fikk vinststilling da han presset på dronningfløya. Trond Haralds offiserer på h-linja var 3-4 trekk unna på å hjelpe til, og da Pat også fikk plassert sin sterke springer på e5, fikk han opp ei svært god stilling, og da Trond Harald ikke tok nok hensyn til sin utsatte konge, ble det vinststilling på Pat. Vinsten var imidlertid vanskelig å se, og partiet endte i remis. Det var første gangen at Pat har spilt bra mot Trond Harald, sa han i går kveld, og det var første gangen at han har tatt poeng fra ham, og da partiet var slutt var Pat fornøyd med halvpoenget. Pat skal reise bort i noen uker nå, og har meldt walk over til andrerunden.

Også Øyvind Grundstad Mikalsen kom med ei ny åpning i det andre partiet som ble spilt i klubben i går kveld. Han spilte flodhest mot Tore Kristiansen, og den åpninga har ikke Øyvind spilt i langsjakk før. Åpningsvalget hans førte til at Tore kom inn i tidsnød, for det var jo så mange muligheter til å bryte at mye måtte tenkes gjennom... Øyvind spilte alle flodhesttrekkene og gikk også med kongen e8-f8-g8-h7 i stedet for å ta rokade. Og han hadde tid nok til det. I midtspillet fikk Tore brutt, og kampen sto om sentrum, mens Øyvind forsøkte seg med et angrep nedover g-linja. Det var litt uvant av Øyvind som i mange år nå har spilt litt for passivt, men det viser at ikke bare har han lært seg nye åpninger, han tør også å spille annerledes enn han har gjort før.
Det var imidlertid g-linjeangrepet som gjorde at noen av offiserene hans ble stående litt offside, og det førte til at Tore vant en bonde i sentrum og fikk også et mattangrep. Men all honnør til Øyvind som tør å prøve nye ting på sjakkbrettet.

De to siste sjakkpartiene i første runde, starter mandag kveld. Da blir det Vegard-Iver og Morten-Audun.

 

 

Mads vant første partiet

Eli Marit med hvit trekket

(Tore, 9. september 2015) Det første partiet i høstturneringa ble spilt tirsdag kveld da Eli Marit ikke kan spille på torsdag. Mads spilte fransk forsvar, og Mads vant bonden på e5 i åpninga. Begge spilte raskt, litt for raskt, for Eli Marit kunne ha vunnet bonden tilbake med en gang, men så det ikke.
Mads kom dermed ut i midtspillet med bonde over, men da han byttet av dronningene overså han at han mistet a-bonden sin. De gikk ut i sluttspillet med litt bedre stilling til Eli Marit med hvit, men da hun fikk en hengende bonde på c3, fikk Mads noe å spille mot. Men Eli Marits svartfeltløper var nok litt bedre enn Mads sin springer, og stillinga var nok ganske lik, selv om hvit hadde litt mer å spille på med sin bondemajoritet på dronningfløya. Mads spilte på hvits svakheter i stillinga og forsøkte å utnytte dem. Han spilte nok på litt risiko, siden han vet at han i utgangspunktet er en bedre spiller. Men Eli Marit har vist gang på gang at hun spiller godt bare hun kommer ut av åpninga.

I diagrammet har Mads nettopp spilt Tc8 og Eli Marit fortsatte med å slå bonden 1. Txd5. Mads fikk dermed sjansen til å forsøke å vinne enkelt, og fortsatte med 1...Sxb4 Det truer en gaffel på d3.
Partiet ble avsluttet med 2. Td7+ Kd8 3. Tcd1 Sd3+ 4. Ke3 Kxd7 5. oppgitt Eli Marit burde heller ha spilt 2.Tf5+ og stillinga ville ha vært lik. Også 4. T7xd3 var selvsagt bedre, og selv om svart fikk kvaliteten, har hvit en sterk løper som kan gjøre at hvit greier å holde remis.
Men Eli Marit var godt fornøyd etter partiet, for hun har aldri spilt så godt mot Mads før. Og dette var også det første sjakkpartiet etter Landsturneringa i Oslo i sommer. Siden hun spilte så bra i dette partiet, er det nok mange som skal passe seg utover høsten, når Eli Marit får spilt litt mer.

I ettermiddag, onsdag, klokka 17 starter partiet mellom Petter Andreas og Arild.

 

 

Førsterunden er satt opp - første parti tirsdag

(Tore, 8. september 2015) Det ble 13 deltakere med i høstturneringa. Det er en fin blanding av spillere på alle nivåer.

Førsterunden ble satt opp med sveitsersystemet, der alle blir rangert etter nasjonal rating. Siden Roger meldte forfall pga. brist i et ribbein, var det enkelt oppsett. Det var bare å trekke fargene for det første partiet, og der fikk Vegard hvit, og da ga resten seg sjøl.

Partiene spilles på torsdag kveld med. Det er to unntak. Eli Marit skal på en langhelgtur denne uka og må spille sitt første parti i kveld mot Mads. Det starter i klubben i kveld klokka 1930.
Og Vegard-Iver spilles neste mandag kveld.

Påmeldingsfrist mandag 7.

(Tore, 3. september 2015) Påmeldingsfristen for å bli med i høstturneringa er mandag 7. september. Man kan melde seg på her...

7 runder sveitserturnering i høst

(Tore, 3. september 2015) Høsten 2015 spilles høstturneringa slik vi har gjort det de siste årene. Alle spiller i ei stor gruppe, og det blir runder annen hver uke med unntak mellom første- og andrerunden der det bare er ei uke. Turneringskomiteen har da tatt hensyn til at høstferien for skolene starter mandag 5. oktober, slik at det ikke er runde i høstturneringa den uka. Siden turneringa skal FIDE-rates kan vi bare bruke 90 dager på den også.

Betenkningstida blir 90 minutter på 40 trekk + 30 minutter på resten + 30 sekunder tilleggstid per trekk fra første trekk

Spillesystemet blir Sveitsersystemet (Hollandsk system)

Rangeringsrekkefølga blir
Poengsum
Bucholz-2 (monradkvalitet, de to dårligste strøket)
Bucholz-1 (monradkvalitet, den dårligste strøket)
Bergerkvalitet
Gjennomsnittlig ratingmotstand (norsk rating)
Påmeldingsfristen er mandag 7. september klokka 19

Tidsplana er slik. Partiene starter klokka 1900 torsdagskveldene. Spillerne kan avtale både et annet klokkeslett og en annen dag, men da må de gjøre det seg imellom og gi beskjed til turneringsleder.
1. runde: Torsdag 10. september
2. runde: Torsdag 17. september
3. runde: Torsdag 1. oktober
4. runde: Torsdag 15. oktober
5. runde: Torsdag 29. oktober
6. runde: Torsdag 12. november
7. runde: Torsdag 26. november
Spillestedet er kjelleren i Sjakklubben

Høstturneringa rates både med norsk rating og med FIDEs standard rating

Diverse regler
Runden settes opp seinest mandag kveld samme uke som den skal spilles.
Spillerne kan sjøl avtale seg imellom at de spiller på et annet tidspunkt og en annen dag enn det som står i tidsplana. Men da må de også gi beskjed til turneringsleder.
Partier som ikke er ferdigspilt i løpet av mandagskvelden samme uke som ny runde spilles, blir satt til et resultat av turneringsleder. Den beslutninga er inappellabel. Spillerne kan ha forskjellig oppfatning av hvem som har ansvaret for at partiet ikke har blitt spilt, og det er turneringsleder som tar beslutninga hvis spillerne ikke er enige. Partier som ikke spilles, blir ikke ratet.
Mobiltelefonforbudet håndheves strengt. En eneste lyd fra en telefon og partiet er ubønnhørlig tapt. Telefoner kan oppbevares oppe i lokalet, men da må de være satt på lydløs eller bare vibrering. Partiet tapes hvis spilleren ikke har kommet en time etter at partiet har blitt satt igang. Og hvis spilleren ikke har gitt tilstrekkelig beskjed på forhånd.
Spillere kan stå over runder hvis de gir beskjed om dette før runden settes opp.
ved Turneringskomiteen
Tore Kristiansen (leder), Petter Andreas Wadstensvik og Roger Hojem

 

Utskriftsvennlig versjon

Teknisk ansvarlig