Kristiansund Sjakklubb

ksk - stiftet 1917




Arrangørens sider,   programmet,   Resultatliste,   rundeoppsett,   våre bilder   vår blogg   Livepartier

10. runden ble remisrunden

Axel spilte og spilte og lot toget gå søndag ettermiddag.

(Tore, 2. august 2015) Sisterunden kan alltid bli spesiell. Man vet ikke om man sjøl vil spille på vinst, eller om man bare vil hjem, og det samme gjelder motstanderen. Er motstanderen fredelig innstilt eller vil han/hun kjempe med nebb og klør. Blir det et langt parti, eller blir det en tidlig remis?
Det ble fem remiser på våre, og noen av dem var fredelige remiser.

Axel hadde sikret GM-nappet på lørdagen, og møtte den rumenske stormesteren Mihai Marin som trengte en seier for å rettferdiggjøre sin egen deltakelse. Axel var litt mer fredelig innstilt og sa på forhånd at han skulle ta et tog fra Helsingborg i 4-tida, og da måtte han være ferdig kl. 15 etter fem timers spill. Men Marin var ikke spesielt opptatt av en fredelig remis, og kjempet. Axel rakk ikke det toget, og han rakk i det neste heller. For de spilte og spilte. Til slutt var de to de eneste som var igjen på toppbordene. Resten hadde sluttet å spille minst en time tidligere. Marin fikk en fribonde, men Axel sjakk og sjakket. Begge var nede på tilleggstida, og det var kanskje der at Axel gjorde en feil? Etter partiet sa han i hvert fall at han mente at han hadde remisen inne ei stund.

Henrik ga en bonde i firspringerspansk, og det var vel meninga at han skulle få den tilbake? Men den danske motstanderen ga den ikke frivillig, og Henrik kjempet med bonde under i midtspillet. De kom ut i sluttspill med dronning og tårn hver, og Henrik trodde at han hadde remis hvis han byttet tårn. Det gjorde han, men han hadde oversett, fortalte han etter partiet, at kongen kunne gå til g1, slik at motstanderens fribonde fikk et ekstra trekk på å vandre mot forvandlingsfeltet. Henrik sjakket og sjakket, men motstanderens konge spaserte opp mot Henriks kongestilling, og kom seg i skjul blant Henriks bønder. Da var det bare å gi opp.

Mads spilte remis i sitt siste parti. Det var en litt fredelig remis, der det var mye spill igjen for for begge to. Motstanderen sto nok littegrann bedre, og da var det greit for Mads å ta remis.

Petter var nok også mentalt på vei hjem da partiet kom i gang. Motstanderen var dårligere ratet, og det var nok en motstander som Petter vanligvis burde ha kjempet godt mot, men i ei lang turnering er det ikke bestandig ratingtallet som betyr noe på slutten. Det er antall poeng man har tatt, og de to sto på samme poengsum.
Petter gjorde ikke noe forsøk på å vinne heller, men bare byttet av offiserer, og han fikk remis da han ga bort to bønder til. Med to bønder under, var det greit for Petter å ta imot remistilbudet.

Iver spilte mot Caro-Kann i denne runden, og han fikk en spesialvariant av lure Bjornes midt i trynet. Den gjorde at svart fikk rask utligning. Begge rokerte langt, og i midtspillet tapte Iver en bonde. Han fikk den imidlertid tilbake etter at de hadde byttet av dronningene, men Bjornes fikk da et press på Ivers løper. Iver var ikke nøyaktig nok i forsvaret sitt, og i avbyttene tapte han tre bønder, slik at han sto til tap, og da ga han opp.

Vegard spilte en rolig engelsk, byttet av dronningene tidlig, og tok remis etter 16 trekk.

Åge spilte mot en god, ung spiller fra Sandnes i Rogaland. Det ble Caro-Kann, og Åge spilte sin posisjonelle variant mot den oppstillinga. Åge kom fint ut, og han vant en bonde i midtspillet. Litt seinere vant han også en kvalitet, og noen få trekk etterpå ga motstanderen opp.

Roger inviterte til Blackmar-Diemergambit, men det ble avslått. Roger kom fint ut, og fikk nok utligning i partiet sitt, men Roger var litt uforsiktig, og en dobbelttrussel på to bønder førte til at Roger måtte ta remis da motstanderen tilbød dette.

Tore fikk også i denne runden inn preppen sin, og kom veldig godt ut. Han vant bonde i midtspillet og fikk i tillegg en sterk fribonde. At Tore ikke greide å vinne dette partiet var merkelig. Vinsttrekkene var utallige, men han bukket i stedet et tårn. Heldigvis var også motstanderen sliten, for han så ikke hvordan han enkelt kunne vinne, men gikk inn i evig sjakk og tilbød remis. Det remistilbudet var ikke Tore sein med å ta i mot.

Arild fulgte alle partiene nøye, og du kan lese mer om runden her: Runde 10
og mange bilder kan du se her...

Det ble litt kaotisk da vi skulle dra hjem. Arild og Mads skulle ta et fly klokka 17 fra Kastrup, og vi andre skulle rekke fly klokka 19, trodde vi. Helt til Vegard fikk en sms om at flyet hans som gikk klokka 17 var 5 minutter forsinket. Der vi satt i Helsingør var det umulig for ham å rekke flyet. Det ble litt kaotisk da dette skjedde. Axel leita på nett etter flybilletter til Norge, vi andre sjekket om det var mulig å ta drosje til Kastrup, og om det fantes sjansebilletter etc. Men alle fly til Oslo var fulle denne søndagskveldenen. Enden på visa ble at Vegard måtte overnatte på et flyplasshotell og ta bussen til Oslo dagen etter. Det endte godt til slutt, for Vegard kom seg da hjem.

Sjakkspalta i VG fredag 7. med Mads sitt tårnofferparti

Mads satt oppå stolen i 4. runden

(Tore, 8. juli 2015) Sjakkspalta til Simen Agdestein i Verdens Gang viste i går partiet til Mads fra den andre runden der han ofret tårnet sitt. Simen kaller det et praktparti!

Alle partiene til Mads kan spilles gjennom her...

 

 

 

Axel med kort rapport

IM Axel Smith med sitt andre GM-napp.

(Axel, 2. august 2015)Det var gøy å treffe alla igjen. Kul at så mange var med i Helsingør! Skriver en kort rapport nå mens jeg har internet på toget.

De siste årene har det fremfor alt vært en turnering som motivert meg - det svenske mesterskapene. Ifjol fikk jeg ikke være med, men i år var jeg heldig. En annen spiller trakk seg siden han protesterte mot valget av turneringsleder (!), og jeg kom med i siste stund.
Den 12 april begynte jeg å trene mot SM, med mye taktikk men også gjennom å bytte ut samtlige åpninger. Ikke at de nye er bedre, men det er en fordel å overraske - det viser seg ikke minst på klokken. Jeg var fornøyd med SM, og hadde lyst å spille ennå en turnering. Nils Grandelius syntes ikke Politiken Cup var en god idé, det er alt for mange spillere der for å ta napp. Han foreslå Czech Open i stedet. Men da hadde jeg jo misset grillingen i Helsingør, så det var et enkelt valg.

Når jeg var liten reise familien ofte på dagsturer til Helsingør, men jeg husker ikke hva vi gjorde mer enn å spise smørrebrød på båten. Men nå forelsket jeg meg litt i byen, med skogen, stranden, alt grønt mellom husene i mange farger...

Spillet stemte også bra, men jeg var svært nær å bukke tårn i et av de første partiene. Jeg hadde tårn og to bønder mot tårn og hadde regnet inn vinsten, tok ut øreproppene og ventet på at han skulle gi opp. Så sjakket motstanderen med tornet. Men rett før jeg tok tag i kongen merket jeg at han i stedet stillt tårnet ved siden av mitt tårn. Hadde jeg flyttet kongen hadde han slått tårnet. Fikk lite av et sjokk der, og måtte vente ett minutt før jeg tok tårnet hans.

I det siste har jeg trent mye på tidsforbruk, men mot Jan Timman gikk det nesten helt galt. Hadde en god stilling etter åpningen og trodde att jeg måtte vinne for napp, så jeg ble frustrert da jeg ikke fant noe annet en å bytte ner å satsa på remis. Hadde veldig liten lyst å gjøre det, så jeg letet og letet. Etter 58 minutter begynte jeg til sist å bytte. Det ble remis, og Timman gikk til sin benk i skogen hvor han satt etter hvert parti og drakk vin.
Jeg var heldig med trekkningen og fikk Ilia Smirin i siste. Måtte slå ham. I slike situasjoner pleier jeg å kaste alle brikkene på motstanderen, og til sist gi opp når han slått dem ut. Nå tok jeg det i stedet rolig og spilte Russisk for første gang. Det virket som om han ble provosert, for han ofret tidlig offiser og selv om partiet ikke var så klart som jeg trodde underveis gikk det veien.

Nå blir det en turnering til før Ellinor begynner på jobb og jeg må bli i Lund.

Politiken Cup ferdig - oppsummering neste uke

(Tore, 8. august 2015) Siden webansvarlig dro rett fra turneringa og på ferie i Paris, kommer det ikke noen spesiell oppsummering av den tiende runden, eller en oppsummering av hver enkelt spiller, før i neste uke.
Les om den niende runden i bloggen.

Axel, Mads og Roger vant - mange remiser

Henrik, Axel, Mads og Roger var godt fornøyde etter 9. runden

(Tore, 2. august 2015) Det var knyttet stor spenning til denne lørdagen. Axel spilte for GM-napp, og det samme gjorde Kristian. Sluttspurten har også startet. Den spurten som avgjør om hver enkelt føler at turneringa har vært vellykket eller bare sånn passe.

Axel møtte Smirin og vant, og da ble det GM-napp. Les mer om det lenger ned på sida.

Henrik møtte nok en like gammel spiller. Denne gangen Lars Hinrichs fra Hamburg. Henrik hadde svart, og han spilte på livebrett så det var enkelt å følge med på partiet underveis. Henriks motstander gjorde en feil i åpninga, slik at det var enkelt for Henrik å utligne. Han hadde kanskje en ørliten fordel i midtspillet, men det var ikke nok for å gå for vinst, og Henrik tok remis. Henrik har 5½ poeng.

Mads var favoritt i sitt parti mot en kvinnelig spiller fra Sverige. Engelsk åpning som vanlig, og Mads kom fint ut. Hun spilte ikke nøyaktig nok, forklarte Mads etterpå. Så da ofret Mads tårnet sitt på løperen hennes for å få fribønder på dronningfløya. Hun gjorde det litt vel enkelt for Mads, men det var et flott utført angrep på dronningfløya av Mads som nå har 3½ poeng.

Petter sto godt i sitt parti, men gikk på en dronningbukk i sluttspillet. Det var rett og slett en overseelse som vi sjakkspillere av og til gjør. For Petter hadde tenkt på trekket i 5 minutter før han gjorde det. Det var ikke bare i hans tanker at motstanderen kunne sjakke til seg dronninga hans. Petter har 3 poeng.

Iver gikk på ei åpningsfelle i Caro-Kann og tapte. Iver har fremdeles 4 poeng, og det er bra.

Vegard spilte remis. Og det var noe vi ikke hadde trodd på forhånd. Han må tydeligvis ha spist veldig godt til frokost... (se artikkelen om forhåndsvurderinga av runde 9) Det ble siciliansk, og Gunnar Lund fra Tromsø spilte Grand Prix-angrepet. Vegard presset ganske raskt på dronningfløya, men etter hvert kom Gunnar også i gang med sitt angrep. Vegard tok remis i tårnsluttspillet der de sto materielt likt.

Åge sa etterpå at han spilte mot en bedre spiller i denne runden. I midtspillet overså Åge en flott kombinasjon som motstanderen hadde, da han fikk to lette offiserer for tårn. Og da Åge skulle rette opp dette, tok han en forgiftet bonde, slik at han også mistet dronninga, og da var det ikke noe mer å spille om. Åge har 3 poeng.

Roger vant partiet sitt, men han var slett ikke fornøyd da han kom til samlingsbordet vårt etter partiet. Han hadde enkel vinststilling etter 34 trekk, og han måtte bruke 50 trekk på å vinne partiet. - Jeg melder meg på sluttspillkurs hjemme i klubben med Karl W. var noe av det første han sa da han kom. Men Roger vant partiet sitt, selv om det litt tid, og han har nå 3½ poeng.

Tore hadde preppet den Kan-varianten som motstanderen spilte i første runde mot Smirin. Det lignet på en variant som Tore spilte (uten hell) i klubbmesterskapet mot Robin. Men danske Jens spilte denne gangen en annen variant som Tore så vidt hadde sett på i ei fil av Tiger, og han glemte som vanlig de finere finessene i variantene, og kunne ha stått dårlig etter åpninga. Men motstanderen torde ikke presse hardt nok, og de kom ut i midtspillet der Tore hadde utligning. Da var det ingen fare på ferde, og Tore brukte litt tid på å finne ut av hvor de ulike offiserene skulle plasseres. Men han glemte å passe på bøndene sine, og i det samme trekket mistet han en. Dermed ble det fokus på å redde partiet til remis, og han fikk en evig sjakk til slutt. Da har Tore som Vegard, også endt tapsrekka og står nå med 4 poeng.

Arild fulgte alle partiene nøye, og du kan lese mer om runden her: Runde 9
og mange bilder kan du se her...

Axels andre GM-napp!

IM Axel Smith med sitt andre GM-napp.

(Tore, 2. august 2015) Axel hadde muligheten til et GM-napp i 9. runden lørdag, og han grep den. Axel har spilt ei god turnering i Politiken Cup, og han har ikke avgitt poeng til lavere ratede spillere i de første rundene, slik han hadde en tendens til i noen turneringer for noen år siden da han også kjempet om GM-napp.
Axel spilte mot den israelske GM Ilia Smirin som har et høyt ratingtall med 2663. Og det var det høye ratingtallet som gjorde at Axel kunne spille for GM-nappet allerede i den nest siste runden. Man må i åpne turneringer som dette, spille minst 9 runder for at GM-napp skal være gyldige. Det er også en del andre kriterier som ligger til grunn. Ratingmotstanden må også være høy, og det er laget tabeller for hvor mange poeng man må ta etter hvilken gjennomsnittlig ratingmotstand man har hatt. Og man må møte minst 5 tittelholdere og et visst antall GM-er.

Axel hadde også svart mot Smirin, og da er det i utgangspunktet vanskelig å vinne. Men Axel (lenke til Politiken Cup og der alle Axels partier kan spilles gjennom.) valgte ei kjedelig, litt remisaktig åpning med svart, nemlig russisk forsvar. Axel sa etterpå at det var kanskje det som provoserte Smirin til å angripe? Politiken Cup mener på si forside at Smirin hadde et godt angrep:
Undervejs troede vi at hvid stod helt til gevinst da han havde kæmpe angreb. Det smuldrede dog og pludselig kunne svenskeren kontre med et Dronningoffer og han vandt.
Men Axel skjønner ikke helt den vurderinga. Men det hjalp selvfølgelig på for Axel at Smirin ofret offiser for to bønder allerede i det 10. trekket. Da Axel ofret tilbake dronninga hadde han tårn, løper og springer for den. Axel fant ut at han kunne gjøre det, da han fant trekket 25...Te7. Hvit kan ikke spille 26. h5 pga. 26. Te5 hxg6 27. Th5+ og for å unngå matten må dronninga settes mellom tårnet og kongen. Og Axel sto til vinst i partiet, men det skulle fremdeles føres i havn. Det greide Axel på en utmerket måte, og han vant partiet!

Axel har spilt SM tidligere i sommer, og der gjorde han det bra med en fjerdeplass. Om ei uke starter ei GM-turnering i Gøteborg. Det blir den siste turneringa for Axel før jul. Ellinor begynner nå å jobbe, og det er Axel som skal ta seg av Selma i høst. Etter Gøteborgturneringa blir første anledning ei eller anna turnering som starter lille juleaften... Men det blir kanskje heller Rilton Cup i Stockholm som starter i romjula.

I Kristiansund er vi stolte over at Axel har greid et nytt GM-napp. Da han bodde i Kristiansund, var vi med ham i så mange turneringer der han neste greide GM-napp men det ble en remis i siste runde i stedet. Det var litt frustrerende, men det viser hvor høyt et GM-napp egentlig henger. Det er vanskelig. Axels første GM-napp kom da han ble nordisk mester i 2013 (han er fortsatt den regjerende mesteren), og kanskje det tredje og siste kommer i Gøteborg snart?
Vi skal i hvert fall følge med!

Muligheter for GM-napp på Axel og Kristian i dag - mange livepartier å følge med i dag fra kl. 13

IM Kristian Stuvik Holm

(Tore, 1. august 2015) Følg livepartiene i dag! Axel spiller for GM-napp mot Ilia Smirin (2663). Axels liveparti kan følges her... Der vises også partiene til Jon Ludvig Hammer og Tiger Hillarp Persson. De to er blant de fire spillerne som alle leder med 7 poeng. Tiger har vært i Kristiansund flere ganger, og er en hyggelig stormester som vi følger spent med. Han spiller flott og interessante partier. Spesialiteten til Tiger er å bytte av dronninga si for 3 lette offiserer.

IM Kristian Stuvik Holm som tidligere spilte på elitelaget til Kristiansund, spiller også for GM-napp i dag. Han møter den danske stormesteren Jakob Vang Glud i dag, og med seier blir det GM-napp på Kristian. Vi ønsker ham lykke til. Han spiller i Øresundsalen og partiet kan følges direkte her...

Brede og Henrik spiller også på livebrett i dag, og de sitter i et mindre rom. Partiene deres er på denne lenka.... Brede møter bergensgutten Sondre Merkesvik, og det er alltid tøft å møte sterke juniorspillere.
Henrik møtte i går en engelsk junior i samme årgang som han sjøl, og i dag møter han Lars Hinrichs, Hamburg (2205), som også er født i 1997.

Iver er vi spente på i dag. Han er i form, og motstanderen hans har tapt i de to siste rundene. Kurvene deres møtes i dag, men Ivers kurve er på oppadstigende. Tore og Vegard håper å snu trenden med to tap de siste to rundene, og motstanderne i dag er overkommelige. Vegards motstander, unge Gunnar Lund fra Tromsø spiller litt for mange remiser. Han har 5 remiser i denne turneringa, og han spilte også remis mot Petter i kadettklassen i Landsturneringa. Slike spillere spiser Vegard mange av til frokost hver dag, så her har vi en forventning om en seier i dag.
Petter, Åge, Roger og Mads møter alle motstandere i dag som de skal være på talefot med. Mads og Roger er favoritter i sine partier.

Følg Arild på bloggen her...

Lynsjakkturnering fredag kveld

Mads spilte i lynsjakkturneringa mot GM Laurent Fressinet

(Tore, 1. august 2015) Det var lynsjakkturnering fredag kveld. Vi stilte med fire deltakere som spilte i hver si innledende gruppe. Vegard, Mads, Petter og Espen kom alle langt ned på tabellen i gruppene sine. I de fleste gruppene var det plassert en stormester. Mads spilte mot Fressinet, turneringas høyest ratede. Vegard spilte mot GM Rakhmanov (bilde, mens Petter og Espen hadde den danske stormesteren Jakob Vang Glud i si grupper. Petter vant to poeng i si gruppe, mens Espen tok ett poeng. De slo den samme spilleren, og Petter slo Espen.

Alle gikk videre til nye grupper basert på plasseringa i de innledende gruppene. Nils Grandelius spilte i semifinalen (bilde) mot Gawain Jones, men han tapte den ½-1½. Jones tapte så finalen mot Naroditsky.

Espen og Mads møttes i plasseringsgruppa, (bilde, og det var Mads som vant da Espen bukket en offiser. Begge hadde 3 poeng før de møttes i siste runde, og det partiet avgjorde hvem av dem som kom på tredjeplass i gruppa si. Det var bare de to første som vant pengepremie.
Petter (bilde) vant plasseringsgruppa si i lynsjakkturneringa. Og da ble det pengepremie på Petter også denne kvelden. 400 DKK!
Vegard tok også 3 poeng i si plasseringsgruppe.

Henrik, Iver og Åge i siget

Iver, Henrik og Åge vant alle sammen i 8. runden

(Tore, 31. juli 2015) Dagen startet litt hustrig. Det blåste litt denne fredagen i byen ved Øresund som man kan se av dette bildet tatt om formiddagen. Denne runden ble atskillig lystigere enn den forrige. Det ble fire seire, en remis og fire tap.

Axel møtte legenden og den tidligere verdensstjerna Jan Timman (wikipedia). Timman ofret kvalitet for å få noen av Axels bønder, men Axel hadde kontroll. Litt lenger uti partiet forsøkte Axel å vinne, men han måtte nøye seg med remis. Axel kjemper for GM-nappet sitt, og han trenger alle de poengene han kan få. Axel har nå 6 poeng og ligger på en 20. plass. Men i denne turneringa er det ikke plasseringa som teller for Axel, det er nappet.

Henrik har kommet i stimen. I dag satt Henrik igjen på et livebrett. Han møtte like gamle (født i 1997) Joe McPhillips fra Bolton i England. Henrik hadde hvit, og det ble nimzoindisk forsvar. McPhillips ofret en bonde i åpninga, og den tenkte han nok at han skulle få tilbake, men Henrik holdt på den, slik at han fikk bondeovervekt på dronningfløya. Med to sammenhengende bønder som gikk fram, måtte McPhillips ofre en offiser på dem. Men den svarte kongen sto også helt åpent, og Henrik avsluttet meget fikst og vant partiet. Og de trønderske trenerne som under Landsturneringa i Oslo for tre uker siden, mente at Henrik spilte kjedelig sjakk, kan gå hjem og legge seg.

Mads møtte Jonas fra Bergen, en juniorspiller, og det ble semislavisk forsvar på Mads. Begge to spilte litt raskt, men Mads aller raskest, og de kom ut i sluttspillet tidlig i tid. Der hadde Mads dronning og springer, mens Jonas hadde dronning og løper. Begge hadde bondemajoritet på hver sin fløy, og det er nok mulig at Mads spilte litt for unøyaktig i dette sluttspillet. Begge kom inn med ny dronning, men Jonas hadde også en fribonde i tillegg slik at han vant partiet. Mads står fremdeles med 2½ poeng, men det er to runder igjen, og Mads kan fremdeles få mer poeng enn de 4 poengene han fikk i fjor.

Petter møtte Linnea fra Nordstrand, og det ble et interessant parti. Vi tror at Linnea blandet ulike oppsett, men det gjorde ikke noe, for hun fikk terrengfordelen, og Petter mistet hvitfordelen sin. Så truet Linnea å ta en av Petters springere, og den var tapt. Det trekket hadde Petter helt oversett. Det eneste han kunne gjøre, var å ofre springeren sin på h7, og sette i gang et kongeangrep. Det lyktes over all forventning, og Petter vant partiet. Vi brukte en god del tid i analysene etterpå på å finne de interessante variantene i angrepet. Også dansker sto rundt bordet og hjalp til. Petter har 3 poeng.

Iver vant sitt tredje parti på rad! Og denne gangen mot det norske talentet Tobias Lang Nilsen fra Moss. Tobias har 1701 i norsk rating, mens Ivers norske er på 1200-tallet. Altså veldig stor forskjell. Det ble avbyttevarianten i fransk, og Tobias åpnet også c-linja. Etter avbytter kom Iver ut i sluttspillet med fordel, og han vant først en bonde, deretter en til, og så en tredje. Han ga bort en bonde for å få litt bedre spill, og da han fikk byttet av løperne og det ene tårnet, var det umulig for Tobias å hindre Ivers to bønder å gå fram til ny dronning. Iver har 4 poeng, og han er på 6. plass i sin ratinggruppe. Det er bare de to første som får pengepremier, men de på plassene 2-7 har alle 4 poeng.

Vegard tapte sitt andre parti på rad. I denne runden møtte han talentet Tor Fredrik fra Tromsø som er like gammel som Mads. Det ble engelsk åpning som har blitt en vane for Vegard nå, og uti midtspillet hadde Tor Fredrik litt flere bondeøyer enn Vegard, men Vegard fikk ikke til noe motspill og tapte partiet. Vegard står fremdeles med 3½ poeng.

Åge rettet på spillet sitt til denne runden. Han spilte langt mer aktivt og aggressivt enn han har gjort tidligere i turneringa, og det fungerte aldeles strålende. Motstanderen ble hele tida satt på vanskelige avgjørelser. Det førte til at Åge kom ut i sluttspillet med to bønder mer, og det vant han på sin fine teknikk. Da har også Åge 3 poeng.

Roger ble møtt med Trompovskijs angrep i denne runden, og motstanderen spilte veldig aktivt. Han fikk plassert en fribonde på d6, og i tillegg til et kongeangrep. Dette kunne han gjøre siden han kontrollerte sentrum for der sto dronninga hans. Angrepet på kongestillinga ble avgjørende og Roger tapte. Han har 2½ poeng.

Tore gjorde som Vegard og tapte partiet sitt. De to sto med 3½ poeng etter 6 runder, og det har de også etter 8. I dag møtte Tore en dansk spiller fra Køge som spilte Philidorsystemet som er helt nytt. Tore hadde preppet det, men hadde ikke sett godt nok på partiene til motstanderen tidligere i turneringa. Han har bare vunnet mot gode spillere med svart, så systemet hans fungerer. Tore gjorde et par svake trekk i åpninga, og fulgte opp med flere svake trekk, og tapte.

Arild fulgte alle partiene nøye, og du kan lese mer om runden her: Runde 8
og mange bilder kan du se her...

Parlyn torsdag kveld

Parlyn torsdag kveld. Laget Mordi til høyre vant premie

(Tore, 31. juli 2015) Torsdag kveld var det parlyn med hele 50 lag. Vinner ble to stormestre som til sammen avga bare tre remiser!
Det var vanlig betenkningstid, 3 minutter + 2 sekunder tillegg per trekk. Det var flere stormestre med, og blant annet vår tidligere elitespiller, Nils Grandelius, kom over fra Sverige og var med. Bilde her...

Vi hadde med to lag. Jeg trodde også at vår Åge Olsen skulle være med, men det var danske Åge Dalstrup Olsen som er en av dommerne under turneringa. Så da stilte bare ungdommene våre med to lag: Master and Disaster som besto av Vegard og Espen. Det diskuteres fremdeles hvem av dem som var hvem... Espen startet veldig bra med å vinne mot en på nesten 2000 i rating, mens Vegard tapte i samme runde. Espen var særs godt fornøyd med starten sin. (Se bilde...
Vegard kom også med etter hvert da han slo Tromsøs Pål Røyset (eliteklassespiller i Landsturneringa i Oslo i år), og seinere da han vant på tid mot IM Petter Haugli, Moss. Se bilde... Laget kom på 36. plass med 8½ individuelle poeng. De var bare en remis fra pengepremie i den laveste ratinggruppa.

Laget Mordi med Petter og Mads fikk kom på 35. plassen, og det var plassen for Vegard og Espen. De fikk til sammen 9 individuelle poeng. Med det resultatet vant de pengepremie i den laveste ratinggruppa. Se bilde fra kampen mot Mosseguttene.
Petter går under tilnavnet Lucky Luke, for i lynsjakk trekker han raskere enn sin egen skygge :-) . Han kan reglene veldig godt, og vant et parti på feiltrekk. Petter truet dronninga til motstanderen, men motstanderen som hadde si egen dronning av egen bonde, gikk bort fra dekninga av dronninga si da han flyttet fram bonden. Men Petter så ikke at dronninga hans hang, og sjakket kongen i stedet. Den sjakken så ikke motstanderen, og sjakket da Petters konge.
Men da slo Petter til, og krevde partiet vunnet på grunn av feiltrekk! Og i runden etterpå vant Petter på tid. Så tilnavnet Lucky Luke passer godt på Petter i lynsjakk. I sisterunden sto Petter offiser under også, men vant da motstanderen feilet. Det er utrolig hva Petter får til i lynsjakk.
Mads tapte derimot på feiltrekk i sisterunden mot Linnea, og det svir nok litt. At det ble premie allikevel er nok et fint plaster på såret. Mads vant derimot tre andre fine partier, og han tok 4½ poeng, dvs. halvparten av lagets poeng.

Storfint besøk før runden

Ellinor og Selma på stranda foran Vandrehjemmet i Helsingør torsdag formiddag.

(Tore, 30. juli 2015) Selma og Ellinor var på besøk fra onsdag til torsdag, og her er Selma på stranda ned mot Øresund.
Den sjuende runden ble ikke så god som vi hadde håpet. Den endte i 2 seire, 2 remiser og 5 tap.

Axel satt på sjettebordet der han møtte den amerikanske stormesteren Daniel Naroditsky (2622), og Axel var godt fornøyd med remisen. Det ble tårnsluttspill der amerikaneren måtte gå inn i evig sjakk for å unngå å stå dårligst.
Axel hadde problemer med å preppe mot amerikaneren fordi han spiller alt mulig. Men det løste han tydeligvis torsdag formiddag, se bilde der Axel satt i hagen på vandrehjemmet og preppet. Axel har nå 5½ og han ligger på en 15. plass.

Henrik har fått opp stimen og har nå 4 poeng etter at han vant i runde sju. Henrik spilte spansk åpning, og det ble en klassisk variant. Ikke noe berliner. Og det ble et klassisk oppsett på begge spillerne. Henrik som hadde hvit, fikk da en liten fordel, og det løste han utmerket da han vant en kvalitet. Og partiet. Henrik har 4 poeng.

Mads spilte engelsk, og kom forholdsvis greit ut av åpninga, men motstanderen fikk ganske god kontroll over sentrum. Mads kom ut i sluttspillet med bonde under, og den erfarne motstanderen vant partiet. Mads har 2½ poeng.

Petter hadde forberedt berlinervarianten i spansk mot kometen Tobias Lang Nilsen fra Moss. Men Tobias vet at vi fra Kristiansund prepper godt mot motstanderne, og han valgte i stedet å åpne med 1.d4. Det ble da kongeindisk, og Petter som nå har begynt å spille raskt igjen, trodde han fant en flott kombinasjon slik at han ofret en offiser. Den virket ikke, og Petter kom to offiserer under og helt ødelagt kongestilling. Tobias vant i flott stil da han ofret tilbake en kvalitet for å sette sjakk matt. Dessverre har Petter begynt å gjøre det han gjorde før, og ikke det som vi er blitt enige om, og som han hadde så stor suksess med i Landsturneringa i Oslo. Hvis Petter tenker seg litt mer om, vil Petter i de siste rundene ta litt flere enn de 2 poengene han har nå.

Iver vant igjen! Den danske motstanderen spilte engelsk åpning, og det er ikke Ivers favoritt. Men Iver løste utfordringene på en utmerket måte. Begge kongene sto svært luftig på motsatt diagonal på brettet, men Iver hadde mest kontroll på sin egen kongestilling. Iver fikk inn et flott press i a-linja som gjorde at han kom gjennom og fikk sjakket kongen helt inn i si egen stilling der den ble satt sjakk matt. Iver har 3 poeng, og ligger på en 9. plass i ratinggruppa si. 3 plasser foran Mads.

Vegard fikk inn preppen sin mot det svenske talentet Milton Pantzar (født 2001) i dag. Vegard hadde forberedt at han i nimzoindisk skulle trekke løperen tilbake til f8 etter noen trekk, og det greide han. De sto og stampet mot hverandre i midtspillet, før Milton vant Vegards a-bonde i sluttspillet. Da gikk også b-bonden i samme slengen, og Milton fikk inn ei dronning. Men Vegard som hadde dronning og løper, valgte å spille videre mot Miltons to dronninger. Det som gjorde at sjansen til evig sjakk var til stede var at den hvite kongen var utafor bøndene sine, og hadde vanskeligheter med å komme seg i sikkerhet for alle sjakkene til Vegard. De spilte i over 30 trekk etter at siste bonde hadde blitt slått, men da hadde Milton greid å få kongen sin i sikkerhet bak bøndene til Vegard! Man må bruke de ressurser som finnes i ei stilling. Kan man ikke gjemme seg bak sine egne bønder, får man bruke motstanderens. Og da måtte Vegard gi opp.
Det var helt riktig av Vegard å spille videre, for det var ikke enkelt å komme seg unna. Men da ble det null poeng på Vegard i denne runden som står med 3½ poeng. Han ligger på 7. plass i ratinggruppa si, og er den på 3½ poeng som har best kvalitet.

Åge tapte igjen. Han møtte Sverre Skjølingstad fra Stavanger, og Sverre var på grillpartyet vårt onsdagskvelden. Åge spilte Grand Prix-attacket i siciliansk og fikk opp ei fin stilling med bønder i e- og f-linja, men han var kanskje litt for passiv, og skulle ta med seg noen litt for mange ventetrekk, og da kom Sverre fram på dronningfløya, og det ble ikke noe av angrepet til Åge. Åge var ikke fornøyd med spillet sitt etter partiet, og vi, og Åge sjøl, tror det nok skyldes at han er litt rusten. Han har ikke spilt mange turneringer utenbys de siste årene.

Roger spilte remis i den sjuende runden, og Axel så gjennom partiet etter at det var ferdig, og han var fornøyd med Rogers spill. Det var Caro-Kann, og Roger presset på i hele partiet, men han greide ikke komme gjennom. Heller ikke Axel så på stående fot, hvordan Roger skulle bryte seg gjennom stillinga til motstanderen. Det ble derfor remis. Roger har 2½ poeng.

Tore fikk inn preppen sin mot danske Jonas Bjerre (11 år gammel), og det var den italienske åpninga som Iver pleier å spille. Tore spilte svart og har spilt mot Iver mange ganger og kjente til åpninga. Men stortalentet avvek fra både Ivers planer i stillinga, og slik Tore trodde det skulle spilles, og han fikk en klar fordel i sentrum som gjorde at Tore valgte å gi kvalitet for to bønder. Men motstanderen fikk svært aktive offiserer, og partiet var ikke til å redde. Tore har fremdeles 3½ poeng, og ligger fremdeles på andreplass i ratinggruppa si.

Arild fulgte alle partiene nøye, og du kan lese mer om runden her: Runde 7
og mange bilder kan du se her...

Torsdag - det er sol i dag!

Sola kommer opp over Sverige i øst og lyser opp hele Øresund og Danmark i dag!
Foto: Tore Kristiansen

(Tore, 30. juli 2015) Sola lyser over landet i dag! Dagen ser ut til å bli herlig, og i følge yr skal det bli hele 18 grader i dag.


Følg Arild på bloggen her..., og der har Arild også laget en glimrende vurdering av spillere og den kommende runden.

Parlyn i kveld
I kveld blir det parlyn. 5 av oss stiller.
Vegard og Espen har kalt laget sitt for Master and Disaster, mens Petter Andreas og Mads sitt lag heter Mordi. (På dialekt hadde det blitt morra di...)
Åge skal også være med på parlyn og stiller på lag med Lars-Henrik Bech-Hansen.

 

 

Flott grillparty på olsok

Mads, Kjell Håkon, Kristian, Johan-Sebastian og Henrik koste seg på grillparty.
Foto: Tore Kristiansen

(Tore, 30. juli 2015) Olsok (onsdag 29. juli) inviterte Kristiansund Sjakklubb til grillparty ved Vandrehjemmet. Vi pleier å ha et grillparty under Landsturneringa hvert år, men vi fant ikke sted for dette i Oslo i år, så vi flyttet det heller til Politiken Cup.
Det ble Arild og Carina som sto for både innkjøp og grilling i år, se bilde.
Ellinor og Selma kom over fra Lund for å være med på grillpartyet, og vi hadde også invitert dem fra Tromsø og Alta som bodde på Vandrehjemmet, samt Henriks kamerater fra NTG. Og Ragnar fra Hamar og Brede og hans kamerat Carl Fredrik. Og med Stavangers gutter og foreldre ble vi en 40 stykker på grillpartyet.
Været var litt surt, men det kunne vi ikke gjøre noe med. Regnskyllet kom en times tid før grillinga startet, og gjorde at grillkullene ble litt for våte, slik at det tok litt tid før Arild fikk i gang varmen.

Vi delte også ut plakettene til Ellinor og Axel som de andre fikk på årsmøtet i januar. Ellinor fikk plakett for beste spiller i Kristiansund Sjakklubb i 2012. Hun ble da klubbmester og er hittil vår eneste kvinnelige sådan. Axel fikk bragdplaketten for året 2013 for sitt nordiske mesterskap. Og lille Selma som snart blir 2 år (født på samme dag som tidligere verdensmester Aljechin) fikk en duplotraktor.

Det vi erfarte var at i Danmark er det ikke så vanlig med burgere, for det hadde de lite av både på Føtex og på Kvickly, og pølsene var ikke tynne grillpølser som vi er vant til, men av den tjukkere sorten. Men maten gikk ned, og det som overrasket oss var at mye av salaten som Carina hadde laget, også gikk unna. Men det var nok fordi det var en god del voksne til stede.

Det var en hyggelig kveld, men vi er på ei sjakkturnering, og det blir en ny runde neste dag. Det skal forberedes og preppes, og allerede klokka halv elleve, var alle gjestene gått hver til sitt, og vi hadde også fått ryddet opp etter oss.

 

 

Alle med svart tapte - 3 seire, 2 remiser

Iver vant i 6. runden
Foto: Espen

(Tore, 30. juli 2015) 6. runden ble en liten nedtur fra den forrige runden. Alle med svart tapte. Roger og Åge satt ved siden av hverandre og begge møtte gambiter.
Rogers eskapader står om i neste sak, men Åge møtte kongegambit. Det var han ikke forberedt på, og det gikk ikke bra. Det pleier å gå slik når man en svært sjelden gang møter kongegambit, og man ikke har vært forberedt på det. I langsjakk de siste 4-5 årene tror jeg vi bare har en remis på de 4-5 partiene våre klubbspillere har møtt kongegambit i turneringer utafor klubben.

I komplikasjonene i midtspillet kom Petter Andnreas litt skjevt ut til sluttspillet, og motstanderen hadde mer aktive offiserer. Det er som oftest det som gjør susen i sluttspill, og Petter tapte da.
Mads kom litt skjevt ut, men stillinga ble lukket på over nesten hele brettet. Begge spilte raskt, og de byttet av slik at begge to hadde to tårn og en svartfeltløper hver. Men dessverre for Mads var det motstanderen som hadde terrengfordelen, og Mads måtte forsvare seg. Han hadde ikke mange felter for sine to tårn og løper. Det er alltid vanskelig å forsvare seg på denne måten, og ofte skal det bare et lite svakt trekk til før motstanderen kommer gjennom forsvaret. Det skjedde også i partiet til Mads, og han tapte.

Axel spilte mot Petter Haugli fra Moss, og han var godt fornøyd med partiet etterpå. Han vant to bønder og slike sluttspill fører Axel greit hjem. Også denne gangen. Da er Axel med i kampen om et GM-napp fremdeles. Hvor mange poeng han skal ha, det avhenger av ratingen til alle motstanderne hans, og det vet vi sjølsagt ikke før det nærmer seg slutten av turneringa. Axel har 5 poeng.
Nede i E-fløya satt Iver og spilte. Han møtte siciliansk forsvar, og da spiller Iver alltid Grand-Prixangrepet mot det. Iver hadde vel aldri noen problemer i partiet, og angrepet gjennomførte han i stor stil mot Nora fra Tromsø.
Motstanderne til Tore har gradvis gått ned i rating for hver runde, og i 6. runden spilte han katalansk åpning mot en berliner (spiller fra byen Berlin!) som hadde litt under 2000 i rating. Tore lyktes med et minoritetsangrep, og da svakhetene til motstanderen ble åpenbart, avviklet han til et vunnet tårnsluttspill som han vant enkelt.

Vegard spilte mot det danske stortalentet Jonas Bjerre fra Skanderborg. Han er bare 11 år gammel, og har allerede over 2100 i rating. Vegard gikk for engelsk åpning slik han pleier nå for tida, men Bjerre svarte med et merkelig oppsett som dog fungerte. Det ble kamp om posisjonene i midtspillet, før Vegard gikk til angrep. Det angrepet kontret Bjerre godt. Vegard tilbød remis da han kanskje sto litt bedre, men han hadde så lite tid igjen til å regne på alt at han heller safet halvpoenget. Og det er forståelig. Av og til må man ta slike valg.
Henrik spilte mot en nederlender, og det ble et kaotisk parti i midtspillet. Til slutt kom Henrik ut i springersluttspill der han sto en dobbeltbonde under. Det sluttspillet holdt Henrik til remis.

Arild fulgte alle partiene nøye, og du kan lese mer om runden her: Runde 6
og Espen tar bilder som kan du se her...

Det ble ikke Morra - det ble snickers i stedet

Morrakameratene rett før start av 6. runden.

(Tore, 30. juli 2015) Roger møtte William Hørup Philipsen som vi i Kristiansund har døpt om til Professor Morra på grunn av hans mange og gode Morragambitpartier i de tre siste årenes Politiken Cup. Da vi gikk gjennom partiene til William kvelden før, fant Roger ut at han ikke torde å spille Morragambiten med svart mot denne eksperten. Og ikke bare ekspert, han var også flink til å fullføre gambitene sine og ofre videre. - Denne villmannen tør jeg ikke spille Morragambiten mot, sa Roger tirsdag kveld.
Men vi andre hadde allikevel et håp om han ikke kunne unngå det. At Morragambiten trakk ham til seg og styrte hånda hans til c-bonden. Derfor sto Espen pal med fotografiapparat for å bivåne det mulige trekket. Etter at William hadde satt e-bonden sin på e4-feltet, gikk det flere spennende sekunder før Roger gjorde trekket sitt.
Roger stakk handa si over brettet for å gjøre et trekk, men så trakk han den tilbake. Var det mot c-bonden den var rettet? Vi kunne ikke umiddelbart se. Roger stakk fram handa si igjen, og gjorde den klar til å ta i en bonde og flytte den fram. Men nei, han gjorde ikke noe trekk nå heller. Han trakk handa tilbake igjen! Men slik Fantomet er hard mot de harde, var Roger også hard mot seg sjøl. Etter 23 sekunders nøling flyttet Roger d-bonden fram, og han gikk for skandinavisk forsvar i stedet.
For en skuffelse!

William fortalte etterpå at han også ble skuffet, for han hadde preppet at Roger skulle spille fransk forsvar. Men med d5 valgte den tro gambitspilleren fra Danmark i stedet å gå over til Blackmar-Diemergambiten med 2.e4. Det ble et parti der Roger kom litt dårlig ut, og ganske enkelt tapte mot en bedre spiller.

Det som var litt artig når de spilte, var at begge tok fram en snickers for å få litt næring under partiet. Roger hadde tydelig forklart gårsdagens hendelse til William, og når en fra Kristiansund kom inn i spillerommet, lyste Roger opp, mens han flirte og pekte på både sin og Williams snickers!

Etter partiet satt de to i analyserommet i timesvis, der William lærte Roger noen av de finere finessene i Morragambiten. Slik at nå kan Roger bli enda farligere med denne åpninga når han kommer hjem til klubben. Så se opp for Morra, når Roger er i nærheten.

Blir det Morragambit i dag?

Får vi åpninga oppkalt etter denne mannen, Pierre Morra (1900-1969) fra Nice i dag?

(Tore, 29. juli 2015) Gårsdagen var en kjempedag. Ingen tap. Fire seire og fem remiser. Og dagen i dag håper vi blir likedan.

Men det store spørsmålet her i Helsingør blant oss fra Kristiansund er om det blir Morragambit på Roger i dag? Tør han spille den med svart mot en av Danmarks fremste eksponenter på åpninga? Nå liker jo Roger helst å spille den med hvit, og han er ikke så glad i den med svart. Men når muligheten er der til å spille gambiten mot en som kan den godt, og spiller den hele tida, så må vel den muligheten ikke skusles bort?
Vi skal i hvert fall følge nøye med på åpninga av det partiet.

Axel spiller live i dag også, og det er mot Moss' IM Petter Haugli i dag. Henrik er også favoritt i sitt parti.
Vegard møter et dansk stortalent som bare er 11 år gammel, og det blir interessant. Han har over 2100 i rating, men Vegard har vist at han holder det nivået.
Petter møter en god norsk ungdomsspiller i dag, men de andre partiene kan bli jevne. Iver er nok også favoritt, men selv om Nora fra Tromsø bare har 900 i norsk rating, spiller han av og til gode partier mot spillere på Ivers nivå, så han skal ikke undervurdere henne.

Følg Arild og Espen på bloggen her...

 

 

Snickersgate

(Tore, 29. juli 2015, oppdatert 30. juli) I sjakk har vi toiletgate-saken, og i femterunden tirsdag fikk vi også Snickersgate. Det var i Rogers parti at motstanderen ble en skikkelig dårlig taper da Roger vant partiet sitt. Ikke bare kjeftet han på Roger for at han sa sjakk, men han mente at Roger også hadde forstyrret ham da Roger spiste en Snickers ved bordet. - Det var bare nordmenn som gjorde det, påsto han.
Denne spilleren er kjent for å være en ekstremt dårlig taper i internasjonale turneringer. I Gibraltarturneringa i januar var det en av ung norsk spiller som fikk kjeft fordi han hadde på seg hatt. Den kastet litt skygge på deler av brettet, og han var synsømfintlig slik som Fischer. Det er kanskje ikke så rart at han her i Danmark ikke representerer sin norske klubb, men en dansk en.

Etter partiet gikk denne norske,spilleren som vi ikke skal nevne navnet på her, inn til turneringsdommerne og ba om å få et klageskjema. Det fylte han ut, og skrev over hele to sider. Kravet hans ble selvsagt blankt avvist av dommerne, og de lot ham heller ikke få levere inn kravet slik at de slapp å ta stilling til det. Arild skrev om saken i dette blogginnlegget kl. 16.34

I analysene etterpå måtte Roger også sitte gjennom et sluttspillkurs av denne motstanderen sin som han nettopp hadde slått. Mads kom flirende ut fra analyserommet, og fortalte at nå ble Roger belært om sluttspill. Litt etterpå fikk vi beskjed om at nå ble Roger belært om opposisjon!
Men Roger med sine diplomatiske evner greide å skvære opp med motstanderen sin, før de gikk fra analysebrettet, og vi unngikk de internasjonale forviklingene dette kunne ha medført.

Uslåelige i dag!

Henrik vant i 5. runden.
Foto: Espen Haltvik Bakke

(Tore, 28. juli 2015) I dag var vi uslåelige. Se Arilds rapport fra runden i dag. Og Espens 16 bilder fra dagen i dag.

Det ble en enkel seier for Axel i dag. Han sto klart best etter 8 trekk, og i kombinasjonene som fulgte, vant han enkelt. Henrik gjorde også kort prosess i dag.
Roger og Åge satt ved siden av hverandre i femterunden, og de vant også. Begge etter at motstanderne angrep, men de avverget angrepene mot seg og da vant de.

I de andre partiene ble det fem remiser. Iver fortsetter å angripe, og i dag ofret han løperen sin på kongestillinga til motstanderen. Hun avverget angrepet, og partiet endte i remis. Vegards parti var en kampremis i dag. Han kom greit ut med svart, og Vegard presset. Det var uklar stilling, og de tok remis når begge hadde like sjanser. Siden motstanderen hadde over 2100 i rating, tilbød Vegard remis og var fornøyd med det.
Mads spilte remis mot norgesmesteren i lilleputt, Andre Nielsen fra Alta, og det var sterkt gjort. Andre ofret bonde for angrep, men Mads spilte solid og kom også med motstøt som Andre måtte ta hensyn til. På slutten kunne det se ut til at Andre vant en offiser, men Mads hadde kontroll på det med et svært sterkt mellomtrekk, og det ble remis.
Petter spilte Sokolskijs åpning mot en erfaren spiller i dag, og han kom godt ut. Petter gjorde et litt rart trekk, forteller han, og så ebbet det ut i remis.
Tore hadde forberedt noe helt annet i dag også enn det han fikk. Det ble Morragambiten i siciliansk, og Tore håper å vise at den gambiten er dårlig. Men motstanderen visste hvordan han skulle spille gambiten, og han fikk en bonde, men sluttspillet forsvarte Tore seg, og det ble remis.

Brede spilte også remis i dag, mot en FM på 2400!

Vegard og Mads leder hver sine ratinggrupper, og Tore er på 2. plass i si. Det er så bra halvveis, at i kveld går vi ut og feirer!

Nye sjanser i femterunden - tirsdag kl. 13

(Tore, 27. juli 2015) Femterunden (bloggen) spilles tirsdag fra klokka 13. Det er hele 6 runder igjen av turneringa, og hver enkelt spiller vil kjempe om 6 nye poeng. Situasjonen nå og søndag kveld kan være totalt forskjellige for mange spillere. Det er bare Axel som sitter på livebrett i femterunden, men Vegard er nære. Arrangøren har skaffet til veie 69 sensorbrett, og Vegard sitter på bord 70.

Axel er storfavoritt i sitt parti, mens Vegard ikke er favoritten. Men Vegard spiller så godt nå for tida at vi tror at han kan vinne igjen. Vegard lærte mye av å spille i klasse 1 i Landsturneringa, og den lærdommen har han tatt med seg til Danmark. Det er artig å se, for Vegard har egentlig stått på stedet hvil, sjakklig, i 3-4 år.
>Mads møter norgesmesteren i lilleputt, Andre Nielsen fra Alta, og skal Mads ta poeng fra Andre, krever det at han greier å hente fram de ressursene vi vet at han har. Og som han viste seinest i fjerderunden.
Petter møter Leif Bjornes fra Kristiansand. Han tapte for Brede i andrerunden, men er en solid spiller. Petter er ikke favoritt, men har vist at han kan bite godt fra seg. Det skal også bli interessant å følge med Vegards parti.

På papiret ser det ut til at både Henrik, Åge, Roger og Iver skal få hver sine seire i morgen. Men skinnet skal selvsagt ikke selges, før bjørnen blir skutt. Heller ikke her i Danmark. Tore møter nok en litt høyere ratet spiller i femterunden.

Mads imponerte i tårnsluttspill i 4. runden

Mads satt oppå stolen i 4. runden

(Tore, 27. juli 2015) Fjerderunden for oss var god. Den endte i 3 seire, 2 remiser og 4 tap. Det er fremdeles 6 runder igjen.

Mads vant i fjerderunden og har nå 2 poeng. Det var fransk forsvar som Mads spilte, og de første 15-20 trekkene gikk raskt unna for begge parter. De kom raskt i et tårnsluttspill der alle fire tårnene var på brettet. Motstanderen hans fikk et godt press på kongestillinga, og fikk to av bøndene sine langt framme. Mads kontret med å ta flere av bøndene hans, men han var hele tida i fare for å bli satt sjakk matt. Men så plutselig skulle motstanderen gjøre det fint og enkelt og ofret tårnet sitt på bonden på f7. Det var ikke helt enkelt å se at det ikke fungerte, men Mads fant det ut og kontrollerte partiet inn til seier. Da har Mads 2 poeng og står med 50% score så langt.

Axel satt på andrebordet og han møtte (se bildet andrerangerte Ragger fra Østerrike. Det var et vilt parti, men Axel fortalte etterpå at han hadde preppet denne varianten. Det ble tidlig avbytter, og Axel kom ut i tapt sluttspill med kvalitet under. Axel står fremdeles med 3 poeng.

Henrik møtte en eldre danske, og det viser seg at de også kan spille godt. Henrik fikk et godt grep om sentrum tidlig i midtspillet, men da han fikk splittet opp det, fikk han sjansen til et motstøt mot Henriks konge, og det gjorde at Henrik tapte til slutt. Henrik har 1½ poeng.

Petter kom greit ut i en siciliansk, og så fikk han litt aktivitet. I en kombinasjon der Petter ofret løperen, men han tok den ikke. Da var det enkel vinst for Petter som har 1½ poeng. Se også bilde her...

Iver spilte lukket siciliansk, men det lignet mer på dragevarianten uti partiet. Iver rokerte kort og motstanderen fra Sveits rokerte kort. Da var det at begge to angrep hver sin kongestilling. Motstanderen kom raskest fram, og han vant også til slutt. I analysene etterpå viste det seg at Iver på et tidspunkt hadde vinst i partiet, men det var komplisert.

Vegard spilte mot en FM i dag, og han vant! Det er første gangen at Vegard har vunnet mot en så god spiller. FM Hvenekilde spilte flodhestoppstillinga, men Vegard er ikke den som lar seg bry med det. Vegard kjørte fram bøndene sine, og han ofret en bonde for godt spill. Han kom inn i stillinga til FM-en, og han vant en kvalitet. Til slutt jaget Vegard motstanderens konge helt opp til e4, før han begynte å marsjere med sine bønder. Da ga FM-en opp, og Vegard har nå 2½ poeng!

Åge tapte igjen da han møtte en av de faste gjestene i disse Politiken-turneringene. Selv om ratingtallet ikke er så høyt, er de likevel farlige hvis de får spillet inn i sitt spor. Og det gjorde nettopp Ib Willy i dag. Han ofret en bonde, men han fikk mer enn nok kompensasjon for den da han kom inn med et tårn inn i stillinga til Åge. Da også dronninga og en springer kom til, var det umulig for Åge å holde partiet sammen, og han tapte.

Roger møtte tvillingbroren til motstanderen sin fra runden før. Det ble avbyttevarianten i fransk, og Roger safet og tilbød remis etter noen avbytter.

Tore preppet mot feil Mr. Thaler, men det gjorde ingenting da motstanderen til slutt kom inn i den varianten som Tore sjøl spilte en del ganger på 1970- og 1980-tallet. Mr. Thaler fra Sveits spilte det svært passive oppsettet, og låste først av på dronningfløya og deretter sentrum, og da tilbød Tore remis og fikk aksept for det. Tore har 2 poeng.

Brede Kvisvik vant mot den tyske stormesteren Vitaly Kunin i fjerderunden! Kunin har 2576 i rating, og det er en fjær i hatten for Brede å vinne mot ham. Det var et langt parti også, og det er ikke lett å vinne slike dronningsluttspill. Jan-Christian Schröder (Elo 2461) fra Hofheim i Tyskland (født i 1998) vant mot topprangerte Fressinet (Elo 2707).

Arild og Espen fulgte alle partiene nøye, og du kan lese mer om runden her: Runde 4
og mange bilder kan du se her...

Fjerderunden starter mandag kl. 13 - Axel på 2. bord direkte

Axel til høyre her fra 3. runden søndag kveld

(Tore, 27. juli 2015) Fjerderunden (bloggen) starter mandag klokka 14. Axel sitter på andrebordet i turneringa, og han møter den østerrikske stormesteren Markus Ragger. Følg partiet til Axel her...

Seedinga er ikke så brutal nå i fjerderunden siden de over 430 spillerne har fordelt seg over mange poenggrupper. Henrik møter en med klart lavere rating, og vi har Henrik som favoritt på grunn av det. Det samme gjelder også for Petter, men motstanderen Mats Nærheim fra Sandnes har et lavt ratingtall, men han har slått noen bra motstandere. Bl.a. slo han vår Mads i NM for barn og ungdom i fjor høst.

Roger møter tvillingbroren til Alexander som han spilte mot i går kveld. Jonathan har 1218 i norsk rating, og skal da være bedre enn Alexander som Roger spilte remis mot i går. Roger skal være favoritt, men disse lilleputtene som er på frammarsj, er det alltid like vanskelig å spå noe om.

Ellers ser det ut til at våre spillere har litt lavere ratingtall enn motstanderen, og da går vi kjepphøyt ut og sier at dem skal vi kjempe med på like fot :-)
Når rundestart er så seint som klokka 13, får vi god tid til å preppe. Og det begynte vi med allerede seint i går kveld. Vi holdt på til klokka 1 i natt med å se på og vurdere våre ulike motstandere. Heldigvis kan de fleste sove lenge i dag. Men Iver, Petter, Henrik og Tore må ut av rommene de har på vandrehjemmet til klokka 10, for de skal over i campinghytte resten av uka. Akkurat den beskjeden i går kveld, om at de må ut til klokka 10, ble ikke så godt mottatt... Det hadde vært godt å sove ut etter en lang dag med dobbeltrunde.

Alle har fått poeng - Mads med tårnoffer

Åge viser fram partiet sitt til Iver, Arild, Ann-Karin, Petter og Espen (med ryggen til).

(Tore, 27. juli 2015) De to rundene på søndag var lange. Det tok nesten 12 timer før alle var ferdige fra start til mål. Heldigvis er det ikke flere dobbeltrunder. Resten av uka starter runden klokka 13, mens det siste søndagen starter klokka 10. Nå har arrangørene også begynt å legge ut partier, og de finnes blant i informasjonen om hver spiller. Klikk på lenka på navnet, og alle kan spille gjennom partiene.

Mads ofret tårnet! I slavisk forsvar i andrerunden møtte Mads en dansk ungdom som ofret springeren for to av Mads' bønder. Det så ikke særlig godt ut, og de fleste andre ville ha fortsatt med å få ut springeren og slik dekke tårnet i hjørnet. Men Mads tenkte ikke slik, og tok heller rokade. For tårnet var forgiftet. Meget forgiftet. Skulle Julius fra Roskilde redde stillinga si, kunne han ikke ta tårnet. Men det er fristende å ta et helt tårn, og da han gjorde det, kom Mads med sitt angrep på den hvite kongen. Den var ferdig i alle varianter. Kongen forsøkte å gå unna, men Mads satte den sjakk matt oppe på d6!
Vi er alle imponerte over Mads sitt spill, og det var også faren til Julius som er en god sjakkspiller sjøl (FIDE-Elo 2157). Han kom bort til oss og sa at - den dreng Myhre spiller meget godt. Han er en god spiller.
I tredjerunden søndag kveld ble motstanderen for god og Mads tapte. Mads har 1 poeng etter 3 runder.

Axel har 3 poeng på de tre første rundene, og han har møtt grei og enkel motstand. Tidligere hadde Axel i slike åpne turneringer ofte den uvanen at han avga et halvpoeng eller mer mot disse mye lavere, ratede spillerne han møter i de første rundene. Men ikke denne gangen, og Axel har foreløpig ikke møtt på noen humper i veien til GM-napp som er målet hans for turneringa.

Henrik har ikke fått like god uttelling. Han spiller godt, men han er ikke fornøyd med sitt eget spill denne søndagen. I andrerunden møtte han en god, ung nederlender med over 200 poeng mer enn Henrik. Det ble ei uvanlig avslutning på partiet med fire dronninger på brettet ei stund (se bildet). Henrik tapte men mente at han hadde hatt remis på et tidspunkt. Også i avslutningstrekket forsøkte Henrik å lure seg til en patt. Han sjakket med dronninga i trekket 58...Da2, og hvis kongen hadde flyttet, hadde Henrik sjakket på 59...Dg2 og Henrik hadde blitt patt. Men motstanderen bare gikk mellom med dronninga si, og da måtte Henrik rekke handa over bordet og gi opp.
I kveldsrunden søndag spilte Henrik dårlig, i følge ham sjøl. Men han spilte på vinst hele tida, selv da han sto til tap. Men det ble remis. Henrik har 1½ poeng etter 3 runder og har kommet godt i gang.

Petter spiller også gode partier, men får ikke uttelling i poeng. I andrerunden ble det remis etter et kampparti der Petter angrep kongestillinga til motstanderen. Da han ikke fikk noe avgjørende, måtte Petter ta evig sjakk. I 3. runden sto Petter godt i partiet sitt, og fikk flere av bøndene til motstanderen i dronning- og tårnsluttspill. Petter ble kanskje for grådig og burde vel ikke ha tatt den siste bonden, men heller kommet seg i forsvar med dronninga si? I sjakkene som fulgte, ble kongen spiddet med dronninga bak av motstanderens tårn. Men Petter har kommet i gang og har ½ poeng.

Iver fikk et uvanlig remistilbud i andrerunden. I avbyttevarianten i fransk byttet de av begge løperne, og da tilbød motstanderen remis etter 8 trekk! Det ble en tidlig slutt for Iver da. I tredjerunden ble det semislavisk forsvar på Iver, og han tapte en bonde i avbyttene i midtspillet. Da hadde motstanderen bondeovervekt på dronningsida, og det er alltids en fare da det kan bety en fjern fribonde. De spilte og spilte for å få offiserene sine i posisjon helt til Iver gikk på en springergaffel og tapte. Men Iver har også kommet i gang med ½ poeng.

Vegard spiller solid og godt i denne turneringa. I andrerunden møtte han en ung, norsk spiller som Vegard vant mot. Det var ikke helt enkelt, forteller Vegard, men han endte opp i tårnsluttspill med to bønder over. Og det vant Vegard.
Det ble også en norsk motstander i tredjerunden, Svein Rishovd fra Moss. Partiet var jevnt fra start til mål men det var mange muligheter underveis. Spesielt var det Vegard som hadde litt av initiativet og forsøkene. Men Rishovd forsvarte seg godt, og det ble remis. Vegard har da 1½ poeng.

Åge er ikke helt fornøyd med spillet sitt. I andrerunden ofret Åge to springere for tårn og en fribonde. Den fikk han aldri inn, og de endte opp i sluttspill med tårn mot løper og springer. Der sto nok Åge litt svakere. Da Åge skulle ta den siste av bøndene til motstanderen på kongefløya, og få remisstilling, gikk han inn i en springergaffel på konge og tårn, og tapte tårnet. I tredjerunden vant Åge enkelt. Men da har også Åge 1 poeng, og han har kommet i gang!

Roger kom seg da ut mot Hjørnevik fra Sandnes i andrerunden, men valgte nok litt feil plan da han spilte seg sjøl til å få en hengende bonde og en løper som var innestengt. Slikt straffer seg mot gode spillere. I gjennomgangen etter partiet viste det seg at Roger hadde hatt muligheten til remis, men han fant den ikke ved brettet. I tredjerunden sto Roger kjempegodt mot Alexander, en ung og lovende spiller fra Oslo Schakselskap. Roger kom ut i sluttspillet med tårn over, men han hadde ei åpen kongestilling. Det utnyttet Alexander til å sjakke til seg det ekstra tårnet som Roger hadde, og partiet endte i remis.

Tore hadde preppet Tarraschvarianten i fransk forsvar mot franskmannen han møtte i andrerunden. Det har Tore aldri spilt før, men det fungerte det også. Riktignok kom franskmannen fint ut, men det jevnet seg litt ut da han rokerte. Tore mistet en bonde i midtspillet, men han holdt det ulikefargede løpersluttspillet greit til remis. I tredjerunden var ikke Tore helt med, og spilte ikke godt. Dette partiet ble sendt direkte på internett. Det var et enkelt og greit tap. Men da har Tore 1½ poeng og alle tre motstanderne har rating på 2100-tallet!

Arild og Espen fulgte alle partiene nøye, og du kan lese mer om rundene her: Runde 2 og runde 3.

Dobbeltrunde søndag - 2. runden starter kl. 10

Frisk bris og regnbyger søndag morgen fristet ikke til morgenbad.

(Tore, 26. juli 2015) Det ble grått utover lørdagen, men lørdag kveld var fin. Søndagen opprant med regnbyger og frisk bris. Ca 12-13 grader i lufta, men vi får visst se sola i løpet av ettermiddagen. Men det gjør jo ingenting siden søndag er turneringas eneste dobbeltrunde, og hele dagen tilbringes innendørs. Andrerunden (blogg) starter klokka 10, og 17.
Andrerunden blir like tøff som den første. Det er fremdeles seeding, og i dag er det bare Axel og Vegard vi regner som favoritter i partiene sine. Men både Åge og Petter ligger ikke så langt bak i rating i forhold til motstanderen, og spesielt Åge tror vi kan gjøre det bra i dag. Det er litt vanskelig å vurdere styrkeforholdet når man bruker FIDE-ratinga. For spillere under 2000 kan det være så ymse. De kan ha fått ratingtallet på bakgrunn av ei svært god turnering etc.
Men for våre resterende spillere skal vi regne med tap, men alle skal gjøre sitt beste, og vi håper på mye bedre enn det. Ingen har kommet helt ned hit til Helsingør for å tape sjakkpartier!

I dag er det bare Axel som sitter på livebrett i dag. Han sitter i Øresundssalen i dag, og partiet hans kan følges med her...

Arild blogger fra runden i dag. Han har god hjelp av Espen som går rundt og følger med på partiene. Du kan følge dem to på bloggen.

Førsterunden gikk (nesten) som forventet

Espen, Axel, (Vegard), Arild og Roger prepper før førsterunden.

(Tore, 25. juli 2015) Førsterunden startet noen minutter over klokka 14 lørdag ettermiddag. Alle rundene er seedet, men spesielt i førsterunden er det stor forskjell på motstanderne i de 215 partiene som ble spilt.
Men det er alltid noen som greier å slå fra seg nedenifra. Denne gangen var det to stormestre, tyske Kunin og svenske Semcesen, som måtte avgi hvert sitt halvpoeng. Flere andre tittelspillere avga også remis, blant annet FM Brede Kvisvik.
Ved et raskt gjennomsyn ser det ut til at det bare var to spillere som greide å vinne over sin topprangerte motstander. Og den ene var Tore! (Det er litt rart å skrive om seg sjøl..., men da får det bli i tredjeperson.) Tore møtte hyggelige Claus fra Viborg (2193), og Tore glemte helt åpningsfella i Kanvarianten da motstanderen gikk inn i den. Og det var den fella som han har drømt om å få inn... Helt borte. Det betød at Claus kom godt ut i midtspillet, og sto klart best, men det var ressurser til begge i stillinga, og plutselig fikk Tore et gjennombrudd og vinnende stilling. I stedet for å gjøre det enkelt, skulle det nå gjøres skikkelig og vanskelig, og det tok sin tid. De andre fra Kristiansund som var ferdige med sine partier sto rundt og fulgte med. Sukket litt over hvor lang tid det tok. Men til slutt måtte Claus strekke handa over brettet og gi opp. Seieren var et faktum!

Axel møtte bergenseren Roger Sætre og i lukket siciliansk hadde ikke Axel noen problemer. Han vant enkelt og greit. Også Henrik som var seedet, hadde ingen problemer med sin motstander i spansk åpning. Henrik vant løper men måtte gi en kvalitet, men med løperparet på bordet fikk han stor fordel. Selv om motstanderen hadde mange bønder, var det åpent for Henriks offiserer. Slike stillinger pleier Henrik å vinne i blinde. Og da det ble sluttspill med tre lette offiserer mot tårn, var det kroken på døra for Henriks motstander fra Færøyene.
Også Vegard møtte en fra Færøyene. Deres tredje beste spiller, FM Høgni Egilstoft Nielsen. Høgni har Axel spilt mot noen ganger, og Henrik møtte ham i Nordisk mesterskap på Færøyene i februar og tapte. Vegard satt på sensorbrett, og partiet ble sendt direkte på internett. Vegard var litt bekymret på forhånd, for han er ikke så vant til å spille på brett uten notasjon. Vegard har gjort det før; i juniorklassen i 2013 på Lillehammer mot Johannes Haug, og det gikk bra den gangen. Og det gikk også bra nå. Vegard merket ikke en gang at det ikke var notasjon på brettet, når først partiet startet!
Vegard ga fra seg en bonde i åpninga i lukket siciliansk med svart, og den fikk han aldri tilbake. Da blir det vanskelig å forsvare posisjonen sin mot en så god spiller som Høgni. Vegard forsøkte å finne noen kombinasjoner, men de fantes ikke, og sjøl om Vegard fikk løperparet mot springerparet var ikke det heller noen fordel. I dette partiet var springerne mye bedre enn løperne til Vegard. Vegard havnet i tidsnød, og han gjorde sitt 40. trekk med bare 2 sekunder igjen på klokka, men partiet var tapt noen få trekk etterpå.
Roger møtte en CM, og Roger fikk inn preppen sin! Det var sjølsagt Morragambiten i siciliansk, men CM-en gjorde ikke som han hadde gjort i et tidligere parti, og Roger kom inn i hovedvarianten. Der spilte Roger ørlite grann feil, men det gjorde at motstanderen fikk beholde bonden med godt spill. I en kombinasjon uti midtspillet tapte Roger en løper, og da var det gjort.
Åge kom derimot veldig godt ut mot sin motstander. Både Åge og Roger satt på små konferanserom, der det bare var 4 brett (8 spillere) i hvert rom. Det var litt trangt, i hvert fall for tilskuerne. Åge overså et mellomtrekk som gjorde at han tapte et tårn, men ellers var han godt fornøyd med spillet.
Petter, Mads og Iver tapte også sine partier. Mads bukket en springer i sluttspillet. Petter forsøkte seg med Barry's Attack uten at det kom noe ut av det, og Iver fikk et kraftig angrep på kongestillinga si som ikke var mulig å avverge.

Arild fulgte alle de ni partiene direkte, og skrev om det på bloggen vår...

Master and Disaster

(Tore, 25. juli 2015) Vegard og Espen har meldt seg på parlyn som spilles torsdag kveld.
De har meldt seg på som laget Master and Disaster. Vegard har hele 1973 i rating i FIDE-blitz mens Espen vil står med 908 i norsk rating. Da får de et snitt på 1440, og det er det laveste av de 7 lagene som per lørdag formiddag er påmeldt. Vi får vel vente og se til torsdag kveld hvem av dem som er Master og hvem som er Disaster.

Arrangøren med lenke til våre sider også

(Tore, 25. juli 2015) Fredag kveld la arrangøren ut en henvisning til våre sider og om at vi er flere som skal være med i Politiken Cup

- Nu tager vi til Danmark har de kalt artikkelen.
Norge deltager i Politiken Cup med lidt over 100 spillere. Et af de store hold er fra Kristiansund, som stiller med ni spillere og en delegation på i alt 15 personer.
Klubben skriver på sin hjemmeside, at det er den første organiserede udenlandstur siden 2010 og at der bliver blogget fra turneringen, som spillerne har trænet forud til at deltage i.


Det var hyggelig.

 

 

 

 

Middag i hagen på italiensk restaurant

Roy, June, Vegard og Henrik spiste pasta ute i hagen

(Tore, 25. juli 2015) Fredag kveld var alle kommet fram til Helsingør. 11 bor denne første helga på Danhostel Helsingør (bilde), og vi og Roger som bor på luksushotellet ved siden av, gikk ut på byen i Helsingør fredag kveld på leting etter mat. Siden vi hadde med oss en mengde ungdommer, var det pizza vi først og fremst var på leiting etter. Den første restauranten vi fant lå rett ved siden av vandrehjemmet, men der var det fullt, og det var kanskje ikke den type restaurant vi var på utkikk heller, siden de ble overrasket over at 12 stykker kom og ville ha bord uten å ha reservert først.

Dermed var det å gå til sentrum i Helsingør, og på de 15-20 minuttene det tok, kom mørket. Klokka ble 21, og da vi fant en italiensk restaurant der Arild og Mads hadde spist god pasta i fjor, var det bare å gå inn. Vi var sultne og kikket ikke så nøye på menykortet som hang i vinduet.
Vi fikk plass ute i bakgården under pergolaen. Da vi fikk menykortene, oppdaget vi at de ikke hadde pizza. Vi hadde nemlig kommet inn på La Dolce Vita. Det var en restaurant der kelnerne ikke snakket kurdisk, tyrkisk eller et annet språk fra Midt-Østen, men italiensk!. Vi hadde nemlig kommet til en skikkelig italiensk restaurant, og pizza serverte de ikke. Flertallet kjøpte da noe pasta som de ikke visste hva var. (Det var en annen type pasta enn spaghetti, og det var litt uvant for ungdommene våre...) Mads hadde vært der før, så han visste at han kunne bestille Spaghetti Bolognese selv om det ikke sto på menyen. Og Mads likte det så godt at han bestilte en ekstra porsjon. Mamma mia sa eieren da han skjønte at Mads heller ville ha en ny porsjon enn litt is.
Carina, Arild og Tore spiste ulike 3-retters menyer, og maten var kjempegod. Carpaccioen i forretten var skikkelig god, og kjøttet i hovedretten var så mør at den nesten smeltet på tunga. God italiensk vin var det også til. Noen av oss fikk en veldig god start på disse dagene i Helsingør, og La Dolce Vita kan anbefales for dem som vil ha skikkelig italiensk mat i Helsingør.

Har trent godt før turneringa

(Tore, 24. juli 2015) Alle har hatt ulike treninger før turneringa. Ungdommene, Henrik, Vegard, Mads, Petter og Iver, spilte i Landsturneringa som ble ferdig for to uker sida, så det er ikke lenge siden de har spilt. Henrik hadde noen treninger med dem før Landsturneringa, og også etter at de kom hjem har de hatt et par samlinger der de har gått gjennom og analysert noen av partiene sine.
Åge og Roger har også trent godt. Åge har hatt mange treninger med Anders, og Roger har spilt noen langsjakkpartier mot Geir Ove og Eilif slik at overgangen ikke blir for stor fra trening til spill lørdag ettermiddag.
Tirsdag spilte vi ei lita hurtigsjakkturnering, og det gikk akkurat som forventet. Henrik vant alle tre partiene sine. Petter tapte bare mot Henrik, men slo Mads og Tore. Mads vant mot Tore og sto godt mot Petter også. Så alle ungdommene er i rute før Politiken.
Og Axel har bare hatt ei ukes pause mellom SM og Politiken, der han gjorde det bra i SM. De få dagene mellom de turneringene er ikke mange, men det er vel akkurat nok til at Axel har fått analysert de ni partiene sine fra SM?
Uansett skal alle være i så god form som vi kan få dem.

Stor deltakelse fra Kristiansund i Politiken

(Tore, 23. juli 2015) I vinter bestemte vi oss for at vi skulle satse på ei utenlandsturnering for ungdommene i sommer. Da hadde de ei gulrot de kunne jobbe mot.
Vi landa til slutt på Politiken Cup, siden Arild og Mads anbefalte turneringa sterkt, og dette er turneringa som mange nordmenn deltar i. Dette er ei turnering som norske sjakkspillere må ha vært med i, minst en gang i løpet av sjakkarrieren. I tillegg til ungdommene var det flere av de voksne som også slengte seg med, og de siste dagene bestemte også Axel seg for at han skal spille.
Vi blir da hele 9 spillere med i Politiken Cup, og vi bidrar litt til at de setter deltakerrekord. Det er over 400 spillere med i turneringa som starter lørdag 25. juli og varer til søndag 2. august.
Det som er det litt spesielle, er at alle spiller i ei stor gruppe. Slik at hvis vi gjør det godt, kan vi møte en IM eller en GM, eller noe slikt. Slik det er på sjakkturneringer, omgås alle uansett ratingstyrke etterpå, og det er kort vei til de store gutta, slik Arild forklarte det i en kommentarartikkel i Tidens Krav etter at han og Mads hadde vært i Politiken i fjor.

Politiken Cup - tradisjonsrik turnering

(Tore, 23. juli 2015) Politiken Cup er ei tradisjonsrik turnering som har vært arrangert hvert år siden 1979. (Se dansk Wikipedia.) Turneringa spilles på Konventum, som er LO-skolens store lokaler rett utafor Helsingør. Tidligere ble turneringa spilt i København. Turneringa spilles på samme tid hvert år (den ble flyttet pga. Sjakk-OL i fjor.), og det er 9 spilledager. Det spilles over 10 runder, og søndagen er dagen for dobbeltrunde i år. Fra 4. runde til 10. runde som spilles mandag 27. juli til søndag 2. august, starter runden på samme tid hver dag, klokka 13.
Da er det god tid til å komme seg opp, ta et morrabad i Øresund, og slappe av. Og vi får kveldene fri, selv om det er mange interessante kveldsarrangementer som vi selvsagt må få med oss.

Det er ikke sikkert at vi får noe særlig tid til sightseeing i Helsingør eller Nord-Sjælland, men de fleste bør sette av tid til å få sett hvor Holger Danske sitter og våker under Kronborg Slot, siden slottet er bare noen hundre meter fra der de fleste bor.

Arild blogger fra turneringa

(Tore, 23. juli 2015) Slik vi har gjort det siden NM for ungdom i Trondhjem i november 2009, skal vi også blogge fra denne turneringa. Vi har gjort det ved alle store turneringer, der vi har mange deltakere. Denne gangen er det Arild som har ansvaret. Arild har blogget fra flere mesterskap tidligere, så dette er han vant til.

Følg oss i hver runde på bloggen vår her...

 

 

Mange sidearrangementer

(Tore, 23. juli 2015) Det er mange sidearrangementer under Politiken Cup, og det foregår noe hver kveld.
Programmet forteller at det søndag kveld ikke blir noe, siden det er dobbeltrunde den dagen, og da er vi fullt opptatt med å spille.
Men etter det er det flere sideaktiviteter hver dag. Foredragene mandag, tirsdag og onsdag er med innsiktsfulle stormestre. Marin, Timman og Aagaard kan sine saker, og det skal bli interessant å høre hva de forteller. Det blir også flere foredrag om Chessbase og hvordan vi kan utnytte dette gode hjelpemidlet. I dag må alle sjakkspillere ha Chessbaseprogrammet, men vi er jo ikke så flinke til å vite hvordan vi skal bruke alle funksjonene. Under Politiken Cup kommer en fra Chessbase og tegner og forklarer.
Torsdag og fredag blir det lynsjakk. Parlyn torsdagskvelden, og fredagens lynsjakkturnering. Her er det bare plass til 128 deltakere, så her må vi nok melde oss på tidlig, skal vi få vært med.

65 partier sendes direkte - med livekommentering

(Tore, 23. juli 2015) Hele 65 partier skal sendes direkte ut til resten av verden fra Politiken Cup. Det må være ny rekord for ei slik turnering i Norden! (Sjakk-OL i Tromsø hadde selvsagt flere.) Da må vi regne med at vi får sett alle partiene til Axel, men kanskje vi får sett noen av våre andre deltakere også.
Vegard ligger an til å få spilt på et av sensorbrettene i førsterunden, siden han vil møte en som er rangert rundt nummer 50.

Arild forteller også at det er verdt å høre på livekommenteringa fra turneringa. Den skal være typisk dansk.

 

 

Våre 9 deltakere

IM Axel Smith. Han er rangert rundt nummer 30... Nordenmesteren fra 2013 er så lavt rangert! Det sier litt om styrkeforholdet i turneringa.

Ungdommene som vi har med er Henrik Øie Løbersli, Vegard Simensen, Petter Andreas Wadstensvik, Iver Halse og Mads Wollan Myhre. Mads er den eneste av disse som har vært med før. Han spilte i Politiken i fjor.
Henrik er rangert rundt nummer 170 av de over 430 deltakerne. Siden det er sveitserturnering, vil Henrik være seedet i førsterunden, og vil møte en spiller med et lavt ratingtall. Vegard er rundt nummer 260, og han har store muligheter for å spille mot en IM i førsterunden, og da blir kanskje også partiet sendt live. Mads er nummer 341, Petter nummer 349 og Iver nummer 369 et par dager før turneringa starter. Det sier seg sjøl at vi ikke kan forvente den aller største poengscoren fra disse tre.
Veteranene Roger Hojem, Åge Olsen og Tore Kristiansen er også rangert langt nede på lista. Tore har foreløpig nummer 300, Roger nummer 320 og Åge nummer 321. Da vil nok Roger og Åge sitte ved bordene ved siden av hverandre i førsterunden, og de vil spille med motsatte farger.

Totalt er vi 15 stykker fra Kristiansund (14 + Axel) som er i Helsingør i forbindelse med Politiken Cup. Arild er med som reiseleder, for han var i Politiken i fjor og vet hvordan ting foregår. Espen er også med, men han skal ikke spille i hovedturneringa. Han skal delta i sidearrangementene. I tillegg er det med foreldre og koner.

 

Utskriftsvennlig versjon

Teknisk ansvarlig