Kristiansund Sjakklubb

ksk - stiftet 1917 

Gamle nyheter fra 2015

Romjulssjakk i Sjakklubben mandag 28. desember fra kl. 19 (Tore, 27. desember 2015)

Den vanlige romjulssjakken i Sjakklubben blir holdt 4. juledag, mandag 28. desember, denne gangen. Det blir sjakkspilling for ungdommer og voksne. Vanligvis blir det mest lynsjakkspilling, og vi pleier å holde på noen timer.
Det blir også servert en gryterett, og i år blir det en cowboyrett fra Texas, chili con carne.

 

 

Adventsturnering i Sjakklubben lørdag 5. kl. 11-14 (Tore, 4. desember 2015)

Det blir ei stor barne- og ungdomsturnering i Sjakklubben også i denne adventstida. Lørdag 5. desember klokka 11-14 har vi ei stor, åpen sjakkturnering som er åpen for alle. Det er bare å komme innom og være med. Alle får premier.

Alle får premier etter hvilken klasse de er med i, men klassene blir slått sammen til flere grupper slik at de kan spille mot andre fra andre klasser. Vi slår nok sammen miniputt, mikroputt og lilleputt til ei gruppe, men det blir klassevis premiering. Likedan blir kadett og ungdom slått sammen til ei gruppe.
Foreldregruppa kommer og serverer pepperkaker og pølser med brød.

 

 

Henrik Øie Løbersli

Henrik Øie Løbersli kjemper om Norgesmesterskapet i sisterunden. Det ble remis og tredjeplass.
Foto: Arild Myhre

Bronse på Henrik i NM for ungdom (Tore, 15. november 2015)

NM for barn og ungdom ble spilt på Sandsli utafor Bergen i helga.

Henrik (bilde) ble nummer tre i gruppe A etter at han kjempet to lange partier på søndag. Det ble remiser i begge partiene, men det var Henrik som presset i dem begge to. Det ble 4½ poeng på Henrik Øie Løbersli (lenke til Turneringsservice), og han hadde litt dårligere kvalitet enn Sigve Hølleland, men bedre enn Stavangerguttene Erlend Kyrkjebø og Martin Nilsen. Johan-Sebastian Christiansen fra Caissa i Sandefjord ble norgesmester med 5 poeng. Henrik hadde tatt førsteplassen hadde han vunnet i sisterunden, og det var mange som fulgte med på bloggen vår der Arild var som en sportsjournalist og fortalte hvordan avslutninga av partiet gikk. På slutten fikk Arild også lov av arrangørene til å ta med seg pc-en inn i spillelokalet slik at han kunne oppdatere raskere!

Henrik fikk også tredjeplassen i fjor, og gjentok plasseringa i år. I år var han riktignok rangert på 2. plass, men de som var rangert som nummer 2-5 var ganske jevne, og de spillerne fordelte seg også på de plassene og alle fik 4½ poeng. Det var monradkvaliteten som avgjorde plasseringa dem imellom. Så da var det greit. Men tredjeplassen til Henrik betyr at da blir han ikke tatt ut til Nordisk mesterskap i februar, og det var ei målsetning som Henrik hadde.

Mads Wollan Myhre fikk 4,5 poeng i gruppe C etter et tap og en remis sistedagen. Mads (bilde) kom på 12. plass i gruppe C, og han tjente 20-30 ratingpoeng på turneringa. Det er han nok fornøyd med.

Petter Andreas Wadstensvik fikk 2½ poeng i gruppe B etter at han avsluttet søndagen med et tap og en remis. Petter (bilde) møtte fire spillere som var mye høyere ratet enn ham i mesterskapet, og ett poeng mot dem var godt. Petter tjente også rating på mesterskapet og har skaffet seg enda mer erfaring. Han har nå slått sin første 1800-spiller, og da har han brutt en ny barriere.

I gruppe F (født 2005) km Aalesunds Mathias Unneland på en flott 8. plass med 5 poeng.

Arild skrev blogg fra mesterskapet og den kan du lese her...

 

 

Henrik Øie Løbersli

Henrik Øie Løbersli i NM for ungdom i Bergen.
Foto: Arrangøren

Henrik og Mads med i teten etter to dager i NM for ungdom (Tore, 15. november 2015)

I NM for ungdom i Bergen ligger ligger Henrik på delt førsteplass i gruppe A etter at 4 partier er spilt lørdag kveld. Henrik er i teten etter tre seire, og en remis mot Sigve Hølleland lørdag kveld. Det var Sigve og Henrik som ble nummer 1 og 3 i NM for barn og ungdom i Stavanger i 2014.
Og de to leder nå klassen med 3½ poeng. I femterunden som starter søndag klokka 9 skal Henrik møte Martin Nielsen med de hvite brikkene.

Mads har 4 poeng i gruppe C etter 4 seire og 1 tap. Han er også med i teten i gruppe C, og det er bare ½ poeng opp til de tre lederne på 4½ poeng. Og Mads skal møte en av dem i sjetterunden. Det er Tor Fredrik Kaasen fra Tromsø som Mads møter. På papiret skal Tor Fredrik vinne siden han har langt mer i rating, men erfaringsmessig teller ikke ratingavstanden så mye i slike turneringer.

Petter Andreas Wadstensvik vant mot Nordstrands Cornelius Kvendseth i den første runden på lørdag, og det er et godt resultat. Cornelius er mye høyere ratet enn Petter. I sisterunden på lørdag ble det imidlertid tap for Eskil Grønn. I femterunden skal Petter møte Benjamin Fossan fra Stavanger, og det er også et parti der Petter ikke er favoritt.

I gruppe F (født 2005) er Aalesunds Mathias Unneland også med i teten med 4 av 5 poeng. Mathias ligger på en sterk sjetteplass, og det skal bli spennende å følge ham i de to siste rundene i mesterskapet også.

Arild lager runderapporter, og de kan du følge med på bloggen her...

 

 

Nye sjakkopper (Tore, 15. november 2015)

Sjaklubben har fått 4 nye krus med sjakkmotiv.
For noen uker siden fikk vi fra familien Nedal på Averøya disse flotte krusene med sjakkmotiv. Det er fire, fine flotte kurs, og vi takker for den fine gaven.

 

 

Henrik har startet bra i NM for ungdom (Tore, 14. november 2015)

I NM for ungdom i Bergen ble det spilt to runder fredag ettermiddag og kveld.
Henrik Øie Løbersli er rangert som nummer to, og som forventet har han vunnet de to første partiene sine mot Jonas fra Bergen og klassekameraten på NTG, Kimiya. I formiddagsrunden lørdag møter han WFM Maud Rødsmoen, og Henrik er favoritt.
Petter Andreas Wadstensvik vant mot en uratet spiller i førsterunden og tapte mot en 2000-spiller i andrerunden. Petter spilte trekkene i feil rekkefølge og bukket kvalitet. I tredjerunden møter han Cornelius Kvendseth som har aner fra Skorpa (Sandvikslekta), og Cornelius har vært innom Sjakklubben vår i Hauggata flere ganger. Cornelius er favoritt.
Mads Wollan Myhre vant enkelt i førsterunden men spilte litt raskt i andrerunden mot Benjamin fra Tromsø i andrerunden og tapte. I tredjerunden møter han en langt lavere ratet spiller og skal vinne.
Aalesunds stiller med seks spillere og Mathias Unneland i F-klassen har 2 av 2 poeng etter de to første rundene. Mathias er en av dem som kan være med og kjempe i toppen i klassen.

Arild er med og han lager runderapporter. Det blir ikke oppfølging underveis i runden. Vi får rapporter etter hver runde om hvordan de har spilt partiene sine.
Følg med på bloggen her...

 

 

Sjakkafé lørdag 14. november (Tore, 14. november 2015)

Lørdag 14. november er det vanlig sjakkafé i klubben med vafler og kaffe/te/saft.
Sjakkaféen åpner klokka 12, og det er åpent til klokka 14.
Denne lørdagen er det Tore som har ansvaret for sjakkaféen. Vanligvis har vi på fjernsynet slik at det er mulig å se skisport i vintersesongen, men det blir nok mest nyheter fra Paris på tv-en i dag.

Alle er hjertelig velkommen inn, selv om man ikke skal spille sjakk!

 

 

NM for ungdom spilles i Bergen i helga (Tore, 13. november 2015)

Fredag 13. november starter NM for ungdom på Sandsli utafor Bergen.
Vi har med tre spillere denne gangen. Mads Wollan Myhre spiller gruppe C som er spillere født i 2001 og 2002. Henrik Øie Løbersli spiller i den eldste gruppa (født 1989-1998), og Petter Andreas Wadstensvik spiller i gruppe B som er spillere født 1999 og 2000.
Petter er rangert som nummer 20 av de 44 spillerne, og han spiller for å prøve ut sine åpninger og få enda mer erfaring på dette nivået.
Henrik er forhåndsrangert som nummer 2 bak kameraten Johan-Sebastian Christiansen fra Caissas ungdom (Sandefjord). De to har fulgt hverandre i NM for ungdom, og de to har vært på pallen sammen i de to siste årene, og de to har da blitt tatt ut til å representere Norge i Nordisk og EM/VM.
Mads er forhåndsrangert som nummer 16 av de 58 spillerne i klassen hans.

Arild er med og han kommer til å lage noen runderapporter. Men det blir ikke oppfølging underveis i runden. Vi får rapporter etter hver runde om hvordan de har spilt partiene sine.
Følg med på bloggen her...

 

 

Sjakkafé lørdag 31. oktober (Tore, 30. oktober 2015)

Lørdag 31. oktober er det vanlig sjakkafé i klubben med vafler og kaffe/te/saft.
Sjakkaféen åpner klokka 12, og det er åpent til klokka 14.
Denne lørdagen er det Åge og Ann-Karin som har ansvaret for sjakkaféen.

Alle er hjertelig velkommen inn, selv om man ikke skal spille sjakk!

 

 

6 spennende partier ble spilt torsdag kveld (Tore, 30. oktober 2015)

Alle partiene i femterunden ble spilt i Sjakklubben torsdag kveld. Det er uvanlig at alle partiene i en runde spilles samlet.
Troikaen som var forhåndsfavoritter, har nå skilt seg ut fra de andre, men både Roger og Mads la mange planker i veien for Vegard og Tore i partiene sine. Men det gikk ikke, og Tore leder fortsatt med 4½ poeng. Vegard har 4 poeng og det samme har Trond Harald som vant et skikkelig spennende parti mot Audun.
Petter og Iver hadde et spennende oppgjør, der Petter sto materiell over, men tilskuerne var usikre på om Iver kunne holde remisen i sluttspillet eller ikke. Vi får nok sett på partiet på lørdag. Pat vant enkelt mot Morten, og det ble remis mellom Øyvind og Arild. Det kommer mer om partiene over helga.

 

 

6 partier i høstturneringa torsdag kveld (Tore, 29. oktober 2015)

Den femte runden i høstturneringa spilles i Sjakklubben torsdag kveld. Og for første gangen i denne turneringa skal alle partiene spilles på samme kveld!
Det blir derfor mye interessant sjakk å følge med på i klubben i kveld.

Allerede klokka 1800 starter to av partiene, Audun-Trond Harald og Morten-Pat. De fire andre partiene starter omkring 19-tida.

 

 

Viljar vant oktoberturneringa (Tore, 28. oktober 2015)

Tirsdag kveld var det vår månedlige barneturnering, og denne gangen var det Vilijar som gikk seirende ut.

Resultatlista

 

 

Voksensjakk tirsdag kveld (Tore, 27. oktober 2015)

Etter at barneturneringa er over i kveld blir det som vanlig litt trening og spilling for voksne.

Fra klokka 1930 er det åpent for voksne som vil ha littegrann undervisning. Etter treninga som Roger og Karl W. har ansvaret for, blir det litt spilling utover kvelden.

 

 

Henrik med 1 av 2 i VM for ungdom (Tore, 27. oktober 2015)

I VM for ungdom og kadetter, FIDE World Youth & Cadets Chess Championships, i Hellas har Henrik Øie Løbersli (lenke til Chess-results) startet som forventet med 1 av 2 poeng.
I førsterunden møtte han en spiller med nesten 2400 i rating, og tapte. I andrerunden møtte han en ire som er langt lavere ratet enn ham sjøl (1854) og det partiet vant Henrik. Det er vanlig i slike store grupper som dette med 114 deltakere, at kvaliteten på motstanderne kan svinge sterkt fra runde til runde.

Førsterunden ble merkelig nok en veldig dårlig runde for de 35 norske deltakerne (lenke til Chess-results). Det betød selvfølgelig at andrerunden ble atskillig bedre. Nå får vi håpe at de har fått ristet av seg VM-nervene, og at de vinner mange partier i de ni resterende rundene. Det er mange partier igjen ennå og god tid til å få et godt resultat.

Det sendes mange partier fra hver gruppe, men Henrik har ikke vært oppe på sensorbrettene ennå. Fra gruppa til Henrik, Open U18, sendes det 18 partier direkte, og det gjør det også i Open 16. Fra de andre gruppene sendes det 12 partier direkte.
Live Games fra VM for ungdom.

I tredjerunden som starter tirsdag lokal tid klokka 15, det blir klokka 14 norsk tid, får vi se tre norske i aksjon. Sebastian Mihajlov og Benjamin Haldorsen i Open U16 og Monika Machlik fra Girls U18.

 

 

Barnesjakkturnering tirsdag 27. oktober (Tore, 26. oktober 2015)

På tirsdag blir det den vanlige siste-tirsdag-i-måneden-turneringa med oktoberturneringa for barn.
Den starter klokka 17, og vi er ferdige med premieutdelinga klokka 1930. Det blir også ei pause med servering av kveldsmat. Forrige gang ble det smørgraut, og det kan det jo bli denne gangen også. Vi får se hva vi får til...

Turneringa er åpen for alle barn, og det er bare å ta med seg søsken, venner og kjente.
Du kan melde deg på turneringa på nettet, på denne lenka, eller gi beskjed til Roger, eller bare møte opp i Sjakklubben i Hauggata seinest 5 minutter før førsterunden starter klokka 17.
Hvis det er noen som kommer seinere, får de også bli med, og da settes de inn i turneringa når neste runde starter.

 

 

Ny runde i høstturneringa (Tore, 26. oktober 2015)

I høstturneringa er vi nå ferdig med fjerderunden, og det jevner seg ut med poengene.

Femterunden er satt opp, og de fleste partiene spilles allerede førstkommende torsdag. Les mer her...

 

 

Henrik Øie Løbersli

Henrik Øie Løbersli i Politiken Cup i Danmark i sommer.

Henrik starter i VM for ungdom i morgen (Tore, 24. oktober 2015)

VM for ungdom og kadetter World Youth & Cadets Chess Championships starter i morgen, søndag, i Porto Carras i Halkidiki i det nordlige Hellas. Henrik Øie Løbersli er med igjen slik han var med i VM i Durban i Sør-Afrika i fjor.

Henrik spiller i gruppa U18 Open, og i den gruppa er Henrik rangert som nr. 79 (lenke til Chess-results). Det er 118 deltakere i Henriks klasse, og da er han rangert på den laveste halvdelen. IM Johan Salomon er høyest rangert av de norske i denne gruppa på en 6. plass.

I de 12 ulike klassene stiller Norge med hele 35 deltakere (lenke til Chess-results). Norge stiller ikke med deltakere i de laveste årsklassene, U8 og U10, men vi er da godt representert i de 8 andre klassene.

Det spilles 11 runder, en runde hver dag. Rundestart er klokka 15 lokal tid. Torsdag 5. november starter sisterunden klokka 11, og det blir avslutningsseremoni på kvelden og hjemreise neste dag.

Henrik forteller litt om opplegget:

Jeg reiser på lørdag. Jeg er litt usikker på hvor vi bor. Tror vi bor på spillestedet (ganske sikker). Det er til sammen 61 deltagere i Norges delegasjon; 35 spillere og 26 medreisende (inkl. 3 trenere). Atle og Vibeke Grønn er delegasjonsledere. Atle reiser hjem mandag 2/11, mens Vibeke blir tiden ut. Som trenere har USF utnevnt Anders Hagen, Elise Forså og Benjamin Arvola.

Jeg har egentlig ikke forberedt meg så mye. Har bare sett litt på nye åpninger og varianter. I og med at Simen spiller i Makedonia har vi ikke sjakk på NTG denne uka.

Jeg håper det blir en morsom og lærerik tur. Det blir i hvert fall mye sjakk!
Jeg har ingen store mål for turneringen. Jeg skal spille interessante partier og prøve å gjøre det bedre enn forventet. Hvis jeg går opp i rating er jeg fornøyd.

Og det håper vi at Henrik får til. Vi ønsker ham lykke til, og skal følge godt med på resultatene fra Hellas.

 

 

Sjakkafé lørdag 24. oktober (Tore, 23. oktober 2015)

Lørdag 24. oktober er det vanlig sjakkafé i klubben med vafler og kaffe/te/saft.
Sjakkaféen åpner klokka 12, og det er åpent til klokka 14.
Vaflene våre har blitt mye bedre den siste tida, så kom inn og smak på dem.

Alle er hjertelig velkommen inn, selv om man ikke skal spille sjakk!

 

 

Flodhesten vaket i vannflata i klubben torsdag kveld (Tore, 23. oktober 2015)

I går kveld var det en flodhest som bare viste fram ørene og øynenen sine i klubben. Den skjulte de svære tennene sine godt under vannflata, eller på sjuende- og åttenderaden.
Det var i partiet mellom Roger og Øyvind at flodhesten kom vakende i går kveld.
Les mer her...

 

 

KM for barn og ungdom i Spjelkavika neste lørdag (Tore, 23. oktober 2015)

Neste lørdag, den 31. oktober, spilles kretsmesterskapet for barn og ungdom i Spjelkavika utafor Ålesund.
KM spilles på barneskolen i Spjelkavika, og den ligger ikke langt unna kjøpesentrene på Moa. Det er samme sted som vi var i fjor høst.

Turneringa starter først klokka 1230, og da kan de som kjører ta ei ferge fra Molde klokka 1030. De som tar Timesekspressen, flest ungdommer, kommer fram tidligere og de vil være med 0945-ferga fra Molde. Det står i invitasjonen at KM er ferdig seinest klokka 17, men det gjelder de eldste aldersgruppene siden de har lang betenkningstid. De yngre aldersgruppene vil være ferdig med turneringa tidligere og premieutdelinga vil ikke vente på at de eldste skal bli ferdig med sine partier.

 

 

Sjakkafé lørdag 17. oktober (Tore, 16. oktober 2015)

Lørdag 17. oktober er det vanlig sjakkafé i klubben med vafler og kaffe/te/saft.
Sjakkaféen åpner klokka 12, og det er åpent til klokka 14. Vanligvis holder vi åpent utover ettermiddagen også i noen timer.
Vaflene våre har blitt mye bedre den siste tida, så kom inn og smak på dem.

Alle er hjertelig velkommen inn, selv om man ikke skal spille sjakk!

 

 

Mads har 2. plassen i høstturneringa etter at han vant i går kveld.
Her fra 7. runde i Landsturneringa i Oslo i sommer.
Foto: Tore Kristiansen

Tre partier i høstturneringa i går kveld ble avgjort med hvitfordelen (Tore, 16. oktober 2015)

I høstturneringa i går kveld utnyttet hvit i alle tre partiene at han har fordelen av førstetrekket og presset svart fra første stund av. Hvit vant i alle tre partiene men ikke uten at svart hadde sjanser til å utligne.

De tre partiene var alle forskjellige. Et parti begynte som en teoriduell. I et annet valgte svart å gi bort alt for mange tempi i åpninga, og i det tredje spilte svart med isolert dronningbonde (IQP). De tre partiene var forskjellige i struktur, men alle var også merkelig like.

Les mer her...

 

 

Eli Marit fra da hun spilte i Landsturneringa i Oslo i sommer.
Foto: Tore Kristiansen

Eli Marit trekker seg fra høstturneringa (Tore, 15. oktober 2015)

Eli Marit ga beskjed i går kveld om at hun trekker seg fra høstturneringa. Hun har havnet på Sykehuset fordi hun har brekt begge albuene sine. Hun vet ikke om hun sendes til St. Olav eller om hun opereres her i byen.

Denne runden hadde Eli Marit walk over, og det blir derfor ingen forandringer i rundeoppsettet av den grunn. Torsdag kveld spilles det i hvert fall to partier i 4. runden, Tore-Audun og Iver-Morten. Tre partier er definivt utsatt til neste uke, men kanskje partiet Mads-Petter også vil spille i kveld.
Husk også lynsjakkturneringa som Roger arrangerer i kveld med start klokka 20.

 

 

Lynsjakk i klubben torsdag klokka 20 (Tore, 14. oktober 2015)

Torsdagskvelden er kvelden for langsjakkpartier og rundene i høstturneringa. Men denne torsdagen er det flere som har meldt avbud til runden, og det blir spilt en 2-4 partier.

Derfor vil Roger arrangere ei lynsjakkturnering som starter klokka 20. Alle kan komme og være med på den. Langsjakkpartiene spilles i kjelleren, og man kan også følge med på dem, hvis man vil. Klokka 20 er de godt i gang med spillet sitt nede i kjelleren.

 

 

Vi følger siste dag i VM i lynsjakk i klubblokalene (Tore, 14. oktober 2015)

Magnus Carlsen liger på andreplass i VM i lynsjakk etter at han tapte i den 11. runden i går kveld!
I dag blir alt avgjort, og vi følger alle trekkene hans direkte i Sjakklubben.
Den 12. runden starter klokka 1400, blir nok ikke ferdig før etter klokka 19.

 

 

Lynsjakk både på brett og tv i går kveld
Foto: Tore Kristiansen

Lynsjakk for alle i klubben i går kveld (Tore, 14. oktober 2015)

Tirsdag ettermiddag var vi mange som satt og fulgte med på tv-sendingene fra Berlin, og Magnus Carlsens spill i VM i lynsjakk.

På tidlig kveldstid ble det ei lynsjakkturnering for barna, samtidig som tv-sendingene gikk. På bildet ser vi Torstein Bae på tv-skjermen, mens Jonas og Kristian spiller mot hverandre. Felix og Jack følger med på partiet deres. Det var Johannes som vant den lynsjakkturneringa på bedre kvalitet enn Jonas.

Så lenge barnelynsjakkturneringa pågikk, spilte Magnus veldig bra i Berlin, men straks de hadde dratt hjem for kvelden, og de voksne kom, ble det tap for Magnus i sisterunden av den første dagen i VM.

 

 

Magnus Carlsen i Berlin i VM i hurtigsjakk
Foto: arrangøren

Magnus verdensmester i hurtigsjakk! - vi følger lynsjakken i klubblokalene også (Tore, 13. oktober 2015)

Magnus Carlsen forsvarte verdensmesterskapet sitt i hurtigsjakk i Berlin i går kveld!
Det var noen spennende partier, men han var en bedre spiller. Vi gratulerer!

VM i lynsjakk spilles tirsdag og onsdag, og vi samles igjen i Sjakklubben for å følge alle rundene på tv-skjermen.

 

 

Vegard Simensen i ledelsen i høstturneringa. Her spiller han blindsjakk på Edøya i helga.
Foto: Tore Kristiansen

Vegard i teten i høstturneringa (Tore, 13. oktober 2015)

Høstturneringa har spilt 3 runder, og de tre ratingfavorittene er allerede samlet i teten.
Den største ratingfavoritten, Vegard Simensen, er en av de tre på 2½ poeng etter at det ble remis i går kveld mot en av de to andre. Og han møter den andre forhåndsfavoritten allerede i fjerderunden! Vegard kan avgjøre mye av høstturneringa denne uka.

Det ble favorittsseire i de andre partiene også, hvis vi bare ser på ratingforskjellen mellom spillerne.
Les mer her...

 

 

Magnus Carlsen i Berlin i VM i hurtigsjakk
Foto: arrangøren

VM i hurtigsjakk fra kl. 14 mandag - to partier i høstturneringa også (Tore, 12. oktober 2015)

Den siste dagen i VM i hurtigsjakk spilles i Berlin i dag mandag kl. 1400.
Magnus Carlsen er en av to spillere på 8 poeng, og han er dermed i ledelsen før de siste 5 partiene spilles i dag.
Simen Agdestein har 5½ poeng og Aryan Tari har 4½ poeng. De ligger på henholdsvis 51. og 104. plass (lenke til chessresults), og det er over forhåndsrangeringa på begge to.

Vi følger sendingene på NRK1 i Sjakklubben i dag fra første sekund og til verdensmesteren er kåret i kveld. Du kan også følge partiene direkte på VGTV eller på chess24.

Det blir også to partier i Høstturneringa i klubben i dag. Tore-Vegard starter partiet sitt klokka 15 mens Audun-Pat spiller fra klokka 18.

 

 

Sjakk med utsikt på treningsleiren på Edøya i høstferien
Foto: Arild Myhre

Treningsleir på Edøya i høstferien (Tore, 10. oktober 2015)

De eldste ungdommene i klubben samt Bjørn Robert fra Molde var samlet på Edøya noen dager i høstferien for en treningsleir.
Familien Myhre hadde velvillig lånt ut hytta si. Den ligger idyllisk til ved Edøyfjorden (bilde), og Arild stilte også som organisator og kokk.

Det ble mange og lange treninger, og de fleste var hentet fra Yusupovs bøker. Blindsjakk var et av elementene i treninga, for det hjelper på med visualiseringa av brettet. Det var Petter og Iver som spilte det lengste blindsjakkpartiet, og de tok remis etter 30 trekk.
Treningsleiren startet allerede ved middagstider torsdag, mens Vegard og Morten kom etter arbeidstid på fredag. Det ble også tid til sosiale aktiviteter, men vi er ikke sjakkspillere for ingenting, (se bilde). Lørdag kveld dro vi hjem.

Åtte bilder fra treningsleiren finnes her...

 

 

Mads Carlsen intervjues på rød løper i Berlin før åpningsseremonien starter.
Foto: Mads Nyborg Støstad, NRK

VM i hurtigsjakk starter kl. 14 lørdag - NRK sender 1345-1900 (Tore, 10. oktober 2015)

VM i hurtigsjakk og lynsjakk starter i Berlin i dag lørdag kl. 1400.
Det er først VM i hurtigsjakk som spilles lørdag, søndag og mandag, før det blir VM i lynsjakk på tirsdag og onsdag. Og alt sendes på NRK1 som har tv-sendinger på hovedkanalen hver ettermiddag. Lørdag starter sendinga klokka 1345 og varer helt fram til Lørdagsrevyen. Det er Torstein Bae som er sjakkeksperten i NRK-studio.
Også VGTV sender med Hans Olav Lahlum og Jon Ludvig Hammer i studio.
Dessverre får vi ikke vist dette i Sjakklubben siden så mange av våre ansvarlige er på treningsleir på Edøya denne dagen.

Men søndag fra klokka 1330-1900 er vi på plass i Sjakklubben og følger tv-sendingene.

I tillegg til regjerende verdensmester Magnus Carlsen stiller Norge også med Simen Agdestein og Aryan Tari.

Oppdatert kl. 1230: På VGTV i dag skal Aage Georg Sivertsen være gjest i studio sammen med Hans Olav Lahlum.

 

 

Aage med bok om Magnus Carlsen (Tore, 9. oktober 2015)

Aage Georg Sivertsen gir ut på Kagge forlag boka Magnus om Magnus Carlsen.

VG har en sak om boka i dag; Bråk om ny Carlsen-bok - Simen Agdestein føler seg misforstått
Kjenner vi Aage Georg Sivertsen rett, er det nok ei lesverdig bok.

 

 

Ikke Sjakkafe lørdag 10. (Tore, 9. oktober 2015)

Vi har ikke fått noen til å ha Sjakkaféen lørdag 10. oktober, og da blir det ikke åpent i Sjakklubben denne lørdagen.

 

 

Høstturnering torsdag kveld (Tore, 8. oktober 2015)

I høstturneringa spilles det et parti i Sjakklubben torsdag kveld.
Det er partiet mellom Morten og Roger som starter allerede klokka 18.

 

 

Mads med 2 poeng i Trondhjem (Tore, 8. oktober 2015)

Det ble bare 2 poeng på Mads i Trondhjem forrige helg i Knut Brokstads minneturnering.
Det var ikke Mads fornøyd med.

 

 

FIDE-lista for oktober (Tore, 2. oktober 2015)

Lista for oktober viser få endringer for våre spillere.
Les mer her...

 

 

Mads etter en seier i Politiken Cup i sommer.

Mads spiller i Trondhjem i helga (Tore, 2. oktober 2015)

Knut Brokstads minneturnering i Trondhjem spilles i helga. I sommer var det mange fra Kristiansund som planla å delta i denne turneringa, men det ble bare Mads Wollan Myhre som dro oppover til Stiftstaden.

Det spilles i tre grupper, og Mads deltar i den midterste gruppa, de med rating 1250-1749. Mads og Petter vant B-gruppa i fjor, men det blir vanskeligere for Mads i år å vinne pengepremie. Det er 18 forhåndspåmeldte i den midterste gruppa, og Mads er rangert som nummer 6 av dem.

Det spilles 5 runder med langsjakk, og den første starter fredag kveld klokka 1930.

 

 

Sjakkafé lørdag 2. oktober kl. 12-14 (Tore, 2. oktober 2015)

Det er Smøladag denne lørdagen, og Sjakkaféen er selvsagt åpen som vanlig kl. 12-14.
Alle er hjertelig velkommen inn, selv om man ikke skal spille sjakk! Det er kaffe/te/saft og vafler til alle.

Denne lørdagen er det Iver som har ansvaret for kaféen.

 

 

Bjartmar vant barneturneringa på tirsdag (Tore, 1. oktober 2015)

Tirsdag kveld hadde vi den månedlige barnesjakkturneringa i Sjakklubben.
I alle turneringene i år har det vært forskjellige vinnere, og vi fikk en ny vinner denne gangen. Det var Bjartmar (bilde) som vant alle partiene sine, og ble en suveren turneringsvinner. Bjartmar har hatt mange andreplasser, men denne gangen gikk han endelig til topps i Septemberturneringa.

Det var mye godt spill i turneringa, og vi fikk spilt 6 runder. Flere av spillerne brukte mesteparten av tida si, og det er positivt.
Det var også ei pause med kveldsmat, og Tore og Iver lagde fløyelsgraut (smørgraut) siden 29. september er Mikkelsmesse, og da skulle det, i gamle dager, serveres graut.
Om en måned blir det kretsmesterskap for barn og ungdom i Spjelkavika utafor Ålesund, og vi er nok i rute til det.

 

 

Gamle nyheter fra 1. januar - 30. september 2015

Barnesjakkturnering tirsdag 29. september (Tore, 29. september 2015)

Det blir det den vanlige siste-tirsdag-i-måneden-turneringa med Septemberturneringa for barn.
Den starter klokka 17, og vi er ferdige med premieutdelinga klokka 1930. Det blir også ei halvtimes pause med servering av kveldsmat.

Turneringa er åpen for alle barn, og det er bare å ta med seg søsken, venner og kjente.
Du kan melde deg på turneringa på nettet, på denne lenka, eller gi beskjed til Roger

 

 

3. runde i høstturneringa er satt opp (Tore, 29. september 2015)

Mandag kveld satte vi opp 3. runden i høstturneringa etter at det siste partiet i 2. runden ble ferdig..
Les mer her...

 

 

Bedriftsjakksamling i klubben i kveld (Tore, 28. september 2015)

Åge Olsen har invitert mange bedrifter til en bedriftssjakkserie i Kristiansund. I kveld, mandag 28. september klokka 19, kommer mange fra 8-10 bedrifter innom Sjakklubben for å diskutere opplegget.

Det blir også litt undervisning for dem, og de skal også spille litt.

 

 

Pawn Sacrifice settes opp i Kristiansund også (Tore, 28. september 2015)

Filmen Pawn Sacrifice med Tobey Maguire som Bobby Fischer kommer også til Kristiansund! Filmen hadde premiere på de 9 største kinoene i Norge på fredag.
Sjakkbloggen har en reportasje fra premieren i Oslo.

Sjakklubben var i kontakt med kinosjefen i Kristiansund i forrige uke, og han bekrefter at filmen kommer til Kristiansund. Da skal vi i Sjakklubben også ha et sjakkarrangement eller et sjakkstunt i forbindelse med premieren i Kristiansund.
Hadde vi ikke fått sett filmen på ordinær måte, hadde vi tenkt at vi skulle ha bestilt den for en privat filmvisning på kino, men det slipper vi nå.

Traileren for filmen kan sees her...

 

 

Siste parti i høstturneringas 2. runde i kveld (Tore, 28. september 2015)

Mandag kveld spilles det siste partiet i 2. runden i høstturneringa mellom Mads og Vegard. Når de er ferdige, settes 3. runden opp.

To partier i 2. runden ble også spilt torsdag kveld. Les mer her...

 

 

Henrik var ikke fornøyd (Tore, 28. september 2015)

Henrik (lenke til Turneringsservice fikk bare 3 av 5 poeng i Stavanger Chess Grand Slam i helga, og han var ikke fornøyd med det. - Det var en forferdelig start, sier han. I førsterunden tapte han for Knut Jarle Hjørnevik, Sandnes (1852). Hjørnevik har da 3-0 mot spillere fra Kristiansund siden juni (Petter, Roger og Henrik). I andrerunden lørdag møtte Henrik sin tidligere skolekamerat, Sigve Hølleland, og tapte der også.

Henrik avsluttet med tre strake seire, og fikk da rettet opp noe av inntrykket.
Denne uka er det skolenes høstferie i Akershus, men Henrik blir på Østlandet denne uka og kommer ikke hjemom en tur. Neste turnering for Henrik sin del blir nok ei hurtigsjakkturnering i Oslo Schakselskap.
I slutten av oktober skal Henrik delta i VM for ungdom i Hellas.

 

 

Sjakkafé lørdag 26. september (Tore, 25. september 2015)

Lørdag 26. september er det vanlig sjakkafé i klubben med vafler og kaffe/te/saft.
Sjakkaféen åpner klokka 12, og vi holder i hvert fall på til klokka 14, men vanligvis holder vi åpent utover ettermiddagen. Forrige lørdag var det mange nye som var innom på Sjakkaféen, og det var artig. Alle er hjertelig velkommen inn, selv om man ikke skal spille sjakk!

Denne gangen er det Tore som har ansvaret for kaféen.

 

 

Henrik Øie Løbersli

Henrik Øie Løbersli i Politiken Cup i Danmark i sommer.

Henrik spiller i Stavanger Chess Grand Slam i helga (Tore, 25. september 2015)

I helga spilles ei stor sjakkturnering i Stavanger. Stavanger Chess Grand Slam 2015 spilles med tre grupper, og det er påmeldt 139 deltakere! Denne høsten ser det endelig ut til at vi får se Magnuseffekten i norsk klubbsjakk. Turneringa spilles med 5 runder langsjakk og førsterunden starter fredag kveld klokka 18.

Det er to runder lørdag og to runder søndag. Det spilles i tre grupper, og i A-gruppa er Henrik rangert som nummer 10 av de 33 påmeldte. Det er med to stormestre, Neiksans og Rozentalis, og to IM-er, Fossan og Gullaksen.
Det sendes ikke noen partier på internett fra turneringa.

(Oppdatert kl. 1930:) og endelig fikk vi vite oppsettet. Henrik (lenke til Turneringsservice (2121) møter Knut Jarle Hjørnevik, Sandnes (1852) i førsterunden. Knut Jarle er en hyggelig fyr, men vi håper nå at Henrik kan vinne mot ham. I NM for klubblag i juni i Haugesund spilte han på laget som slo Kristiansund 3½-½ i 2. runden (lenke til bloggen). Da vant han mot Petter Andreas.
I Politiken Cup i Danmark slutten av juli slo han Roger, også det i 2. runden (lenke til bloggen). Så det er vel på tide nå at en fra Kristiansund vinner mot ham?

 

 

Barnesjakkturnering tirsdag 29. september (Tore, 24. september 2015)

På tirsdag blir det den vanlige siste-tirsdag-i-måneden-turneringa med Septemberturneringa for barn.
Den starter klokka 17, og vi er ferdige med premieutdelinga klokka 1930. Det blir også ei halvtimes pause med servering av kveldsmat.

Turneringa er åpen for alle barn, og det er bare å ta med seg søsken, venner og kjente.
Du kan melde deg på turneringa på nettet, på denne lenka, eller gi beskjed til Roger

 

 

Illustrasjonsbilde. Ingen av disse heter Trond Harald.

Hillbillysjakk i høstturneringa tirsdag kveld - to nye partier i kveld (Tore, 24. september 2015)

Trond Harald valgte å spille Hillbilly-angrepet i Caro-Kann i partiet mot Iver, fortalte han da han kom opp fra kjelleren tirsdag kveldetter at partiet var ferdig. Og da fikk vi andre også vite navnet på den ukjente åpninga.
Og det viser seg at vi har ei bok om åpninga i Sjakklubben allerede! I boka Taming Wild Chess Openings står det to sider om Hillbilly Attack...
Les mer om den spesielle åpninga, og et stormesterparti nettopp spilt med den, her...

I kveld, torsdag, forventer vi ikke at åpninga blir gjentatt i partiene mellom Arild-Morten og Roger-Tore. Partiene starter henholdsvis i 18- og 19-tida.

 

 

Illustrasjonsbilde

Voksensjakk tirsdag kveld (Roger, 22. september 2015)

I kveld er det voksensjakk, og vi starter klokka 1930.
Her blir det mye sosialt og sjakkspilling. Alle voksne er velkomne i kveld.

Dette arrangementet ble en suksess i vår, og vi ønsker å gjenta suksessen i høst.

 

 

Ålesund

Pallen i KM i hurtigsjakk. Fra venstre Bjørn Robert Løvoll Unhjem, Molde (3), kretsmester Adel Gharebagi Fard, Aalesunds, Rafael T. Gonzalez, Aalesunds (2), Tore Kristiansen, Kristiansund (4), Haavard Ramstad, Aalesunds (5) og Stig Sætre, Aalesunds (6)
Foto Petter A. Wadstensvik

Adel suveren i KM hurtigsjakk - Tore på 4. (Tore, 21. september 2015)

Aalesunds Adel Gharebagi Fard vant kretsmesterskapet i hurtigsjakk mer suverent enn det lagkameraten gjorde i lynsjakken på lørdag. Adel (bilde) var suveren og han vant (lenke til Turneringsservice) alle partiene sine. Han hadde ingen problemer i noen av partiene sine. I alle partiene sine spilte han Stonewall, både med hvit og svart, men utfordringa med å spille mot Adel er at han spiller utrolig raskt, og han gir ikke motstanderen tid til å tenke på hans tid. Det var en verdig kretsmester som spilte god angrepssjakk hele veien!

Kretsmesterskapet ble spilt i de nye lokalene til Aalesunds Schaklag søndag 20. september, og pga. av en tippeligakamp i fotball var starten satt så tidlig som klokka 10 søndag formiddag. Det var litt tidlig, men det var hele 30 spillere med i mesterskapet, og det er lenge siden vi var så mange. Det var 3 fra både Molde og Kristiansund og 2 fra Volda Ørsta, og resten var Aalesundsspillere!

Rafael Tirado Gonzalez tok andreplassen med 5½ poeng, et lite halvpoeng foran et stort kobbel på 5 poeng. Rafael kom bakfra i ei fin monradbølge, for han hadde avgitt en remis mot Mads Wollan Myhre (lenke til Turneringsservice i andrerunden. Mads gjorde ei god lynsjakkturnering og fikk 4 poeng, og siden han hadde sittet på høye bord under hele turneringa hadde han best kvalitet av dem på 4 poeng, og det ble 9. plass på Mads. Det var ingen premie for beste kadett, så det ble ikke premie på Mads denne gangen. Bilde fra førsterunden da Mads vant mot Jan-Ove Hammerås.

Petter Andreas Wadstensvik (lenke til Turneringsservice) avsluttet med 3 strake seire, og han fikk med det 5 poeng. Sisterunden mot Helge Storeide var spennende, og det var det siste partiet som ble avsluttet i mesterskapet.
Petter sto vel til tap, men greide med bonde under å få til ei remisstilling (bilde) med ulikefargede løpere. Han tilbød remis, men Helge avslo. Da Helge forsøkte å vinne, fikk Petter tak i flere av Helges bønder, og det ble et race for å seg ny dronning. Ulempen for Helge var at Petter hadde en bonde til på andreraden som kunne gå inn til dronning, og Petter vant da han gikk inn med sjakk, og vant Helges løper og fikk enkel vinststilling (bilde). Dermed ble det ½ poeng mer på Petter.
Petter er for tida i en lærefase der han prøver nye åpninger, og søndag lærte han noe mer om avbyttevarianten i kongeindisk i partiet mot Tore som han ikke kjente til fra før. Petter vant pengepremien for beste junior (500 kroner) siden Bjørn Robert fra Molde som beste junior vant premie for 3. plassen.

Tore Kristiansen (lenke til Turneringsservice) kom på fjerdeplass med 5 poeng. Med litt dårligere kvalitet enn Moldes Bjørn Robert Løvoll Unhjem på tredjeplassen. Men Tore tapte det innbyrdes oppgjøret mot ham, da Tore forsøkte å vinne i et svært så remisaktig sluttspill, og da var jo det greit at Bjørn Robert kom foran. Tore var mest fornøyd med at han vant begge partiene mot de to ungdommene fra Kristiansund, Mads og Petter. Det har da gått enda ei turnering der han har holdt seg foran de fremadstormende ungdommene! Det varer nok ikke lenge før de er langt foran, men en ny måned kan krysses av... Tore fikk pokal (bilde)

Noen bilder fra helga har vi lagt ut her..., og vi har også fått mange bilder fra Aalesunds Arne Unneland.

 

 

KM i hurtigsjakk starter klokka 10 søndag (Tore, 20. september 2015)

KM i hurtigsjakk starter klokka 10 i Ålesund søndag formiddag. Det er 7 runder med betenkningstida 15+5.
Vi har med Mads, Petter og Tore.

 

 

Ålesund

Pallen i KM lyn. Fra venstre Adel Gharebagi Fard, Øyvind Antonsen og Tore Kristiansen.
Foto Petter A. Wadstensvik

Øyvind Antonsen ble kretsmester i lynsjakk - Tore på tredjeplass (Tore, 20. september 2015)

Aalesunds Øyvind Antonsen vant suverent
kretsmesterskapet i lynsjakk som ble spilt i de nye lokalene til Aalesunds Schaklag. Dette var også ei åpen turnering som Ålesund Grand Prix, og to utflyttede sunnmøringer tok tredje- og fjerdeplassen i Grand Prix-turneringa, men siden de ikke representerte klubber i fylket, rykket Tore på femteplassen opp to plasser i kretsmesterskapet.

Øyvind spilte suverent, og han hadde også den nødvendige glien man skal ha i slike turneringer. Han fikk 10 poeng på de 11 rundene, og han avga bare mot Masfjordens Dag Orseth. Den store overraskelsen, for oss utenifra, var Aalesunds nye mann, Adel. Han er uratet men tok andreplassen i turneringa med 9 poeng og med bedre kvalitet enn Dag Orseth.
Tore Kristiansen fikk en femteplass i turneringa med 7½ poeng, og heldigvis var det hele 1½ poeng opp til pallen, for da er det ikke vits å ergre seg over et remisparti som egentlig burde ha vært vunnet. Men det ble jo da 3. plass i KM og pokal, og det er Tore godt fornøyd med.

Petter Andreas Wadstensvik fikk 6 poeng og kom ikke på premieplass denne gangen. Han var nest beste junior, bak Moldes Bjørn Robert Løvoll Unhjem.
Mads Wollan Myhre kapret 5½ poeng, og han var ikke fornøyd med det. Han møtte gode spillere, men hverken Petter eller Mads hadde dagen. De møttes innbyrdes tidlig i turneringa, og da gikk det slik: 1. b4 remis
Mads og Petter ble også satt opp mot nummer en og to i sisterunden, slik at de fikk vanskeligheter med å pynte på resultatet til slutt.

Pga. mobiltelefonforbudet ble det ikke tatt mange bilder, og de som ble tatt var dårlige, men Aalesunds Schaklag har lagt ut noen bilder her...

 

 

Mads blir satt sjakk matt

Hvit setter matt i to trekk.

Førsteraden har kommet med nytt nummer (Tore, 18. september 2015)

Førsteraden har kommet ut med nytt nummer. Det er nummer 4/2015, og det heter Sommer, sol og sjakk (en ironisk tittel?). Numret er det fjerde i 2015, og det har undertittelen:
Sommerens høydepunkt: Landsturneringen i Oslo, og mesteparten av numret har stoff derifra.

Det er også 6 oppgaver der leseren skal finne matten. I den fjerde oppgaven (se diagrammet) var det Mads som var på den tapende siden, men det ble en fin sjakk matt av det allikevel. Finner du matten?

Partiet mellom Isak og Mads, kan du spille gjennom her... Det var et parti som Mads ikke var spesielt godt fornøyd med.
Bladet ligger i klubben for dem som ikke har lest det.

 

 

Sjakkafé lørdag 19. september (Tore, 18. september 2015)

Lørdag 19. september er det vanlig sjakkafé i klubben med vafler og kaffe/te/saft.
Sjakkaféen åpner klokka 12, og alle er hjertelig velkommen inn, selv om man ikke skal spille sjakk!

Denne gangen er det Roger som har ansvaret for kaféen.

 

 

Bedriftsserie i sjakk i høst? (Tore, 18. september 2015)

Sjakklubben prøver nå å organisere en bedriftsserie i sjakk i Kristiansund. Det er Åge Olsen som jobber med dette, og han har allerede kontaktet flere bedrifter. Det er en 7-8 som har vist sin foreløpige interesse.

Det blir fire sjakkspillere på et lag fra hver bedrift, og hvis en bedrift ikke har nok sjakkspillere til et lag, kan de organisere bransjelag. Starten blir seinere på høsten med serien.

 

 

To vinstpartier i høstturneringa i går (Tore, 18. september 2015)

De to partiene som ble spilt i høstturneringa i klubben i går kveld, var vidt forskjellige. Det ene var et parti der vi fikk se et klassisk angrep i kongeindisk, mens det andre var en kamp om sentrum, og det ble ikke avgjort før i sluttspillet der svart valgte feil plan.

Les mer her om partiene...

 

 

To partier i høstturneringa i kveld (Tore, 17. september 2015)

Torsdag kveld blir det spilt to partier i høstturneringas 2. runde.
3 partier er utsatt til neste uke pga. sykdom. Men Øyvind-Eli Marit og Audun-Petter spilles i kveld.

 

 

Morten og Audun

Morten og Audun første runde i Høstturneringa.

To raske partier mandagskvelden (Tore, 15. september 2015)

Mandag kveld ble de to siste partiene i førsterunden i Høstturneringa spilt i Sjakklubben. Det tok ikke mange timene, og begge partiene var ferdige før valgsendingene tok til.
Morten hadde forberedt en 25-trekks variant i Benoniforsvaret som Audun pleier å spille, men de kom inn i en annen variant, og den gikk ikke like bra.
Vegard spilte engelsk åpning mot Iver

Les mer her...

 

 

Ålesund

KM i lyn og hurtig i Ålesund til helga (Tore, 13. september 2015)

Helga 19. og 20. september spilles kretsmesterskapene i lynsjakk og hurtigsjakk i Ålesund. De arrangeres i Aalesunds Schaklags lokaler i Steinvågveien 60.
KM i lynsjakk starter lørdag klokka 17, og det blir 11 runder. Denne gangen, og det er vel første gangen, er disse turneringene en del av Norges Grand Prix, og de er også åpne for spillere utafor fylket.
Så tidlig som søndag klokka 10! starter KM i hurtigsjakk. Det er 7 runder med betenkningstida 15+5.
Det er tilbud om overnatting på Scandic Parken med 645 kr i enkeltrom og 445 kr per person i dobbeltrom. Og det er jo rimelig for dette hotellet!

Fra Kristiansund skal Petter, Mads og Tore nedover, og vi håper at vi får med oss flere.

 

 

Sjakkafé lørdag 12. september (Tore, 11. september 2015)

Lørdag 12. september er det vanlig sjakkafé i klubben med vafler og kaffe/te/saft.
Sjakkaféen åpner klokka 12, og alle er hjertelig velkommen inn, selv om man ikke skal spille sjakk!

 

 

Hvit trekker og vinner (Tore, 11. september 2015)

I et av de to partiene som ble spilt i klubben i høstturneringa i går kveld, kunne hvit ha avgjort partiet med sitt 39. trekk. Pat spilte hvit mot Trond Harald, og i denne stillinga hadde han et kjempetrekk. Dessverre fant han det ikke over brettet i går kveld.
Finner du hvilket trekk som Pat burde ha gjort?

Trekket står på sida til høstturneringa... der du kan lese mer om hva Pat gjorde, og hvordan det gikk i de to partiene.

 

 

Høstturneringa startet i går kveld (Tore, 9. september 2015)

Eli Marit og Mads startet høstturneringa litt på forskudd da de barket sammen i går kveld. Det var et interessant parti og da Eli Marit hadde lik stilling og kanskje muligheter til å vinne i sluttspillet, gjorde det at tilskuerne ble sittende rundt og se på partiet i stedet for å gå hjem etter at treninga var over.

Les mer her om partiet...

Kl. 17 i ettermiddag skal Petter Andreas og Arild spille sitt parti fra førsterunden.

 

 

Henrik i lynsjakk i Oslo (Tore, 9. september 2015)

Henrik som går på sjakklinja på NTG, spilte i går kveld i lynsjakkturneringa i Oslo Schakselskap og han fikk 6 poeng og endte midt på tabellen.
Det var klassekameratene hans som dominerte toppen av resultatlista (Sjakkbloggen)

 

 

Mads Wollan Myhre

Mads i Politiken Cup i juli

Høstturneringa starter - første parti i kveld (Tore, 8. september 2015)

Førsterunden i høstturneringa er trekt, og det ble 13 deltakere med.
Men allerede i kveld får vi det første partiet mellom Eli Marit og Mads. Partiet starter klokka 1930 i Sjakklubben.

Les mer her...

 

 

Henrik Øie Løbersli

Henrik Øie Løbersli i Politiken Cup i slutten av juli.

Over 2100 i norsk rating på Henrik (Tore, 6. september 2015)

Henrik gjorde ei kjempeturnering i Wien, og tjente 112 ratingpoeng i FIDE og står nå med 2128 i rating hos FIDE.

Turneringer med norske deltakere i utlandet blir også ratet med norsk rating, siden det er viktig for det norske ratingsystemet å ha samsvar mellom de norske tallene og FIDE-tallene.
Før turneringa i Wien hadde Henrik 1994 i norsk rating. Han tjente 127 poeng i Østerrike, og står nå med 2121 i norsk rating.
Henrik har alltid hatt en positiv korrelasjon mellom sitt norske ratingtall og FIDE-tallet. Unntaket var Landsturneringa og Politiken Cup i sommer. Men nå er det bare 7 poengs forskjell igjen!

 

 

Petter Andreas Wadstensvik

Petter i Politiken Cup i Danmark i slutten av juli.
Fotograf: Espen Haltvik Bakke

Petter vant hurtigsjakken (Tore, 6. september 2015)

Det var mange innom sjakkaféen i klubben lørdag, og vi lagde dobbelt opp med vafler.

Hurtigsjakkturneringa ble vunnet av Petter foran Kjell Tore.

 

 

Sjakkafé lørdag 5. september - med hurtigsjakk (Tore, 4. september 2015)

Lørdag 5. september er det vanlig sjakkafé i klubben med vafler og kaffe/te/saft. Vi har sluttet med salg av brus.
Sjakkaféen åpner klokka 12, og alle er hjertelig velkommen inn, selv om man ikke skal spille sjakk!
Cirka fra klokka 13 blir det ei hurtigsjakkturnering etter konradmetoden.

Torsdag kveld spilte vi også hurtigsjakkturnering, men Vegard fikk svart i alle partiene sine slik at han fikk trent seg på å spille fransk forsvar. Det ble to partier med Tarraschvarianten og to med Milner Barry-gambiten.
Torger Strand, klubbens desidert beste spiller på 1970-, 1980- og 1990-tallet var innom Sjakklubben torsdag kveld, og han kommer kanskje innom Sjakkafeen lørdag også.
Bilde fra da Torger spilte simultan i klubben i 1984, ser du her...

 

 

Øker sjakktilbudet til barn (Tore, 4. september 2015)

Sjakklubben øker nå tilbudet til barn. Nå har vi også treninger for barn på torsdagene i tillegg til tirsdagene. Det er treningsgrupper for barn, 6-11 år, både tirsdager og torsdager klokka 1730-1900.

Se hvilke treningsgrupper vi har her...

 

 

Aryan i junior-VM - direkte kl. 12 (Tore, 3. september 2015)

IM Aryan Tari deltar i Junior-VM i Khanty-Mansyisk i Sibir i Russland. Junior-VM er mer eksklusivt enn ungdoms-VM og ungdoms-EM og Norge kan bare stille med en spiller i åpen klasse (gutter) og en spiller i jenteklassen. Det er ingen norske jenter med i år.
I førsterunden (lenke til partiet på chess24) i går vant Aryan enkelt mot en FM etter at han åpnet med Caro-Kann.

Rundene starter klokka 12 norsk tid, og det er runde hver dag fram til 15. september med unntak av fridagen onsdag 9. september. Tarjei har forhåndsrapport på Sjakkbloggen
Følg partiene på sida til arrangøren eller hos Chess24

 

 

Barnesjakk og hurtigsjakk torsdag kveld (Tore, 3. september 2015)

Torsdag kveld blir det hurtigsjakk for de voksne fra klokka 1930. Fire runder og vi er ferdige til halv ti. Det ryktes at Vegard skal har trent på fransk forsvar med svart, så de som møter Vegard med hvit bør spille 1.e4 mot ham slik at han får trent litt.
Husk også påmelding til høstturneringa.

Åge trener ei barnesjakkgruppe hver torsdag klokka 1730-1900 i klubben, og de starter i kveld med si første trening.

 

 

GM Nils Grandelius

Nils Grandelius i Abu Dhabi.
Foto: Amruta Mokal

Nils vant i Abu Dhabi! (Tore, 31. august 2015)

Nils vant 22. Abu Dhabi International mandag!

Nils står på toppen av resultatlista (Chess-Results) med 7 poeng sammen med fire andre, men Nils hadde best kvalitet, og vant førstepremien på $12000 og i følge bildet også en kjempestor pokal!
Nils tapte i åttenderunden men han vant i sisterunden mot armenske Akopian, og da de andre på toppbordene spilte remis innbyrdes, gikk han forbi på bedre kvalitet!

Det står litt mer om avslutninga på denne russiske sjakksida... (oversatt til engelsk)

 

 

Fra venstre Morten, Mads, Petter, Iver og Vegard.
Foto: Tore Kristiansen

Treningene har startet (Tore, 31. august 2015)

Treningene starter denne uka og allerede mandag kveld kom den første gruppa i gang. De trenes av Anders Olsen og består av våre beste ungdommer.. Anders vil, til å begynne med denne høsten, fokusere på bondestrukturer.

Vi har også fått klubbens tidligere trener, IM Axel Smith, til å lage ei kompetanseplan for de fem ungdommene (Henrik, Mads, Iver, Petter og Vegard) som deltok i Politiken Cup. Og mandag kveld fikk de overlevert Axels vurderinger av deres partier og hva de skal jobbe med videre. Axel har også kommet med noen små kommentarer til hver enkelts 10 partier fra Politiken, men det skal de gjennomgå med en av klubbens trenere, før de får den pgn-fila.
I løpet av høsten skal de også ha ei treningssamling noen dager på ei hytte på Smøla. Målsetninga for gruppa blir selvsagt Landsturneringa i Tromsø og Politiken Cup neste sommer, men først blir det NM for ungdom i Bergen i november.

 

 

FIDE-lista for september (Tore, 31. august 2015)

Lista for september har kommet. Den har med endringene etter Politiken Cup og Wien, og den viser at Henrik tjente 100 poeng i august, og han har nå 2128!
Les mer her...

 

 

GM Nils Grandelius

Nils Grandelius i Abu Dhabi.
Foto: Amruta Mokal

Nils leder i Abu Dhabi - direkte kl. 16 (Tore, 30. august 2015)

GM Nils Grandelius (2628) leder 22. Abu Dhabi International Chess Festival med 6 av 7 poeng (Chess-Results)!

Etter sjetterunden var det en fin artikkel i Chessbase på lørdag der det også var et parti med Nils. Og lørdag ettermiddag vant Nils (lenke til partiet på chess24) over det ungarske talentet Richard Rapport (2671) (født i 1996). Nils hadde svart og spilte mot Trompovskijs åpning. Med 6 poeng har Nils ½ poengs ledelse to runder før slutt.

Søndag ettermiddag klokka 16 starter åttende runde og Nils har svart igjen og denne gangen mot ukrainske GM Areschenko (2661). Følg partiet på Chess24 her...

 

 

Sjakkafé lørdag 29. august - med hurtigsjakk (Tore, 28. august 2015)

Lørdag 29. august er det vanlig sjakkafé i klubben med vafler og kaffe/te/saft. Vi har sluttet med salg av brus.
Sjakkaféen åpner klokka 12, og alle er hjertelig velkommen inn, selv om man ikke skal spille sjakk!

Vi forsøker å arrangere ei fast hurtigsjakkturnering på lørdagene det passer. Den starter klokka 13, og det spilles etter konradmetoden. Dvs. at man komme inn i rundene etter som det passer. Før runden settes opp, kan man velge om man skal delta i den kommende runden, og spillere kan, hvis det er få spillere, møte den samme spilleren to ganger.

 

 

Høstturneringa starter om fjorten dager (Tore, 28. august 2015)

Høstturneringa starter torsdag 10. september. Det blir lang betenkningstid, noe som betyr at det er mange ratingpoeng å hente for dem som er interesserte i det...
Det blir 7 runder sveitser, og rundene spilles annahver uke, med unntak av de to første rundene, der det bare er ei uke mellom.
Turneringskomiteen forventer nesten 20 spillere, og det er bare å melde seg på!

Ei hurtigsjakkturnering ble spilt i klubben torsdag kveld med ikke så mange deltakere. Det var tross alt den siste kvelden med antatt sommervarme denne sommeren.

 

 

Tidens Krav: Sjakk-sjokk fra Henrik (Tore, 25. august 2015)

Tidens Krav har i dag en fin artikkel om Henriks prestasjon i sjakkturneringa i Wien.
Sjakk-sjokk fra Henrik forteller om Henriks gode prestasjon i Wien, og det er også et intervju med ham.

 

 

Henrik Øie Løbersli

Henrik Øie Løbersli i 3. runde i Wien.
Foto: Gerhard Peyrer

Henrik vant i sisterunden og fikk 5 poeng i Wien (Tore, 23. august 2015)

Henrik avsluttet med seier i 19. Wien Open.
Det ble tap i den åttende runden på lørdag, men i sisterunden som startet søndag formiddag ble det endelig en seier igjen på Henrik (lenke til Chess-Results) som endte på 5 poeng. Han begynte bra med 3 poeng på de 4 første rundene, før han hadde en svakere periode med 1 poeng på de neste fire rundene, men han avsluttet med seier og fikk et kjempegodt resultat!

Henrik var forhåndsrangert som nummer 299, og halverte akkurat det da han fikk en 148. plass! Henrik tjente 112 ratingpoeng i FIDE, og vil på septemberlista ligge godt over 2100. I norsk rating tjente Henrik enda mer, og her vil han også komme godt over 2100.

Av de andre norske spillerne var det Aryan Tari som ble best med 7 poeng og en 9. plass. Det ble ingen norske napp på de norske guttene i denne turneringa.

 

 

Magnus på TV2 fra kl. 20 i kveld - vi følger det i Sjakklubben (Tore, 23. august 2015)

Søndag 23. august starter Sinquefield Cup i St. Louis i USA. De sju beste i verden samt Grischuk (9), Aronian (11) og Vachier-Lagrave (24) stiller på startstreken klokka 20 søndag kveld.
Tarjei på Sjakkbloggen har flere innsiktsfulle forhåndsanalyser.

I tillegg til at alle partiene sendes på mange nettsider (bl.a arrangørens, chess24, tv2.no med flere) går sendingene i Norge også på TV2 Sportskanalen. Der er Jon Ludvig Hammer og Hans Olav Lahlum med som kommentatorer.

I Sjakklubben i kveld følger vi sendingene på TV2 Sportskanalen på fjernsynet fra klokka 20, samt at vi følger med på diverse andre nettsider. Vi håper at sendingene fra TV2 blir bedre denne gangen enn de var fra Norway Chess i juni og Shamkir Chess i vår. Det er en av kommentatorene som prater alt for mye og overdøver den største ekspertkommentatoren. Kanskje det går hjem hos vanlige folk, men sjakkspillere vil heller høre hva Jon Ludvig sier. Dette var også en vanlig kommentar i Danmark når de fortalte at de hadde sett på sendingene fra Norway Chess på tv.
Men vi gir TV2 en sjanse til :-)

 

 

Sjakkafé lørdag 22. august (Tore, 22. august 2015)

Lørdag 22. august er det vanlig sjakkafé i klubben med vafler og kaffe/te/saft. Vi har sluttet med salg av brus.
Sjakkaféen åpner klokka 12, og det er Petter som har ansvaret for denne sjakkaféen. Den er åpen til klokka 14, men ofte er det noen i lokalet utover lørdag ettermiddag, og det stenger når sistemann går.

 

 

Henrik fortsetter det gode spillet i Wien (Tore, 22. august 2015)

Henrik (lenke til Chess-Results) har nå 4 av 7 poeng etter at han spilte to remiser i den femte og den sjette runden i 19. Internationales Wien Open
Den interne regelen for turneringer som vi har, er at vi regner ikke på rating og slikt før turneringa er over, men på Chess-Results er det umulig å overse at Henrik har tjent 97 ratingpoeng i FIDE etter de 7 rundene. Og det betyr at han nå har en liverating på over 2100! Henrik tapte 12 FIDEratingpoeng i Politiken, og står med 2016 ved inngangen til denne turneringa i Wien. Også med norsk rating har Henrik nå kommet seg over 2100. Med kun ett poeng!
Men vi håper at Henrik ikke leser denne sida før han spiller de to siste rundene. 8. runden starter klokka 15 lørdag ettermiddag, og den 9. runden starter søndag formiddag klokka 10.

Av de andre norske spillerne har Aryan Tari og Johan Salomon 5½ poeng. Det er et stykke fram til normer for de norske guttene. Nappsjanser ser det ut til at det er Sebastian som har den beste sjansen. Han har det høyeste ratingsnittet på motstanderne sine. Også Lars Oskar og Aryan har møtt det antallet tittelholdere de skal (5), men begge to har et litt lavt ratingsnitt på motstanderne, så ratinga på motstanderen i sisterunden må være høyt.

 

 

Presentasjonsdagen i Braatthallen

Mange spilte sjakk på Presentasjonsdagen for førsteklassingene på de videregående skolene fredag 21. august.

Stor aktivitet rundt sjakkbordene på Presentasjonsdagen (Tore, 22. august 2015)

Fredag 21. august ble den årlige Presentasjonsdagen for førsteklassingene på de videregående skolene i Kristiansund arrangert i Braatthallen.
Sjakklubben var selvfølgelig til stede slik vi har for vane. Vi stilte opp med fire sjakksett slik at alle kunne sette seg ned og spille. To klokker hadde vi også med, men de var ikke så populære. Alle hadde spilt sjakk før og nivået på sjakkspillinga blir bare bedre år for år. Noen av jentene sa at de hadde ikke spilt sjakk siden ei skoleturnering på barneskolen, men de kunne da reglene. Det var ofte ikke tilfellet for 7-8 år siden.
Se noen bilder her... fra arrangementet.
Sjakklubben har ungdomskveld på onsdagskveldene, og vi håper at mange kommer innom oss der.

I høst skal vi også arrangere en skolematch mellom Kristiansund og Atlanten videregående skoler. Det blir over 20 bord og 5 av dem er satt av til jenter. Men før matchen arrangeres i november, blir det kvalifiseringer på begge skolene. Det er også utpekt en lagkaptein på hver skole som har ansvaret for å bestemme bordrekkefølga, og er kontaktperson på skolen. På Atlanten er det Jostein Furnes, 2ST5, og på Kristiansund er det Iver Halse, 2DA1.

 

 

Henrik Øie Løbersli

Henrik Øie Løbersli i Politiken Cup i slutten av juli.

Henrik spiller sterkt i Wien (Tore, 20. august 2015)

Henriks første tap i 19. Internationales Wien Open kom onsdag kveld i femterunden mot en italiener. Henrik (lenke til Chess-Results) vant derimot i fjerderunden mot en annen italiener, og Henrik har 3 av 5 poeng. Det er sterkt.
Henrik forteller at i parti 3 mot litauiske Laimonas Kudzma (2216) sto han best, men så gjorde Henrik noen dårlige beslutninger slik at litaueren fikk motspill og greide remis. Mot italieneren i fjerderunden spilte Henrik veldig bra, og han sier sjøl at han hadde fordel hele veien.

En liten fordel for oss hjemme med Henriks tap er at vi slipper nå å regne på om Henrik kan ta IM-napp i turneringa... Så godt spiller Henrik! Hadde han vunnet mot italieneren onsdag kveld, hadde IM-nappet vært klart innen rekkevidde.

Av de andre norske spillerne er det Aryan Tari som ligger best an med 4½ poeng.

 

 

Sjakksesongen for barn starter neste tirsdag pga. finværet (Tore, 18. august 2015)

Sola har endelig kommet til Nordmøre, og på grunn av finværet venter vi med å starte med sjakksesongen for barna til neste uke. Tirsdag den 25. august kl. 1730-1900 blir derfor første gangen at Roger og Åge har treninger for barn under 12 år.
Sjakklubben er allikevel åpen i ettermiddag og kveld for dem som ønsker å komme innom.

Onsdager fra klokka 1800 er det ungdommene som regjerer i klubben, og de starter allerede denne uka.

 

 

Henrik med nok en sterk remis (Tore, 18. august 2015)

Også i tredjerunden i 19. Internationales Wien Open mandag kveld, ble det remis på Henrik (lenke til Chess-Results) mot en 2200-spiller. Henrik forteller at motstanderen i førsterunden spilte dårlig, så det var greit at han vant. Men Henrik forteller også at han burde ha vunnet i andrerunden der det ble remis.

Det ble remis mellom Aryan og Sebastian i går kveld, og med noen flere remiser og tap, har alle de norske spillerne avgitt poeng.

 

 

Vegard over 1800 i rating (Tore, 18. august 2015)

Politiken Cup har nå også blitt beregnet med norsk rating. (For de norske spillerne.)

Vegard har for første gang fått over 1800 etter at han tjente over 50 poeng i Danmark. Vi har ventet noen år på at dette skulle skje, og i sommer har det løsnet for Vegard igjen. Så godt som Vegard spiller nå, tar det nok ikke fire år før han blir en 1900-spiller.
Mads har også kommet seg over 1500-grensa med en formidabel økning i ratingtallet sitt på 107 fra Politiken. Også Tore tjente så mye at han ikke har hatt flere norske, ratingpoeng siden 1990-tallet.
Se de nye, norske ratingtallene for våre 8 deltakere i Politiken Cup her...

 

 

Henrik tok trappa! (Tore, 16. august 2015)

Henrik (lenke til Chess-Results) ville ikke sitte fast i heisen denne gangen, så han tok heller sjakktrappa!
I førsterunden lørdag i den 19. Internationales Wien Open vant Henrik mot en østerriksk FM med rating på 2318. Med de svarte brikkene! Og i andrerunden søndag spilte han remis mot nok en østerriksk FM, denne gangen en med rating på 2260. Henrik har uten tvil startet veldig bra i turneringa, og han har unngått den berømte heisen der han møter henholdsvis sterke og svake spillere i annenhver runde.

I tredjerunden skal Henrik møte en 2200-spiller fra Litauen. Tredjerunden starter først klokka 17 mandag kveld, og Henrik sitter på bord nummer 71. Det er bare de øverste 36 bordene som sendes direkte, så vi får ikke sett Henrik spille.

Det er mange spillere som fremdeles har 2 poeng etter to runder, og deriblant fem norske spillere (lenke til alle de norske spillerne i turneringa). To av dem møtes i morgen, Aryan skal ha svart mot Sebastian Mihajlov. Deres parti samt partiene til IM Kristian Stuvik Holm, FM Lars Oskar Hauge og IM Petter Haugli kan alle følges direkte...

 

 

Henrik Øie Løbersli

Henrik Øie Løbersli i Politiken Cup.

Henrik starter i Wien i dag (Tore, 15. august 2015)

NTG-klassen er på tur til Wien der de skal spille i 19. Internationales Wien Open.
Det er vanlig, lang betenkningstid, og det spilles et parti hver dag. Niende og siste runde blir da neste søndag, den 23. august. Det er ei stor åpen turnering, og nesten 500 spillere i A-gruppa med, og over 800 spillere totalt i alle tre gruppene. Det spilles i Festivalhallen i rådhuset i Wien, og der er det i hvert fall høyt under taket.
Henrik er rangert som nummer 302, og er da plassert på den nederste halvdel av lista. Førsterunden starter klokka 15 lørdag ettermiddag, og oppsettet kommer først rett før rundestart, men Henrik vil møte en 2330-2340-spiller i første runde. I ei så stor turnering kan Henrik komme i heisen. Dvs. at han møter henholdsvis meget sterke og mye svakere spillere i annenhver runde, men vi håper at han kan komme seg ut av heisen ved å vinne eller spille remis mot en sterkere spiller. Henrik viste i Politiken Cup at han spiller godt mot gode spillere.

Sjakkbloggen har Tarjei bilder og intervju med Simen om årets NTG-klasse, og turen til Wien.

 

 

IM Axel Smith

IM Axel Smith

4½ poeng på Axel i Gøteborg (Tore, 15. august 2015)

I Manhems Schackvecka i Gøteborg ble det 4½ poeng på IM Axel Smith
Axel avsluttet med ei rekke med remiser, før det ble tap for Tiger i sisterunden i går.

Alle partiene kan spilles gjennom her...

 

 

Axel møter villmann kl. 14 tirsdag (Tore, 11. august 2015)

I Manhems Schackvecka i Gøteborg skal Axel i dag kl. møte en dansk spiller, Jens Ove Fries Nielsen (også kjent som JOFN) som er kjent for å ikke være spesielt tilbakeholden i partiene sine, og i dag har JOFN hvit mot Axel!
Partiet kan følges direkte her...

De har møttes flere ganger før, og da Axel ble nordisk mester i 2013 vant han mot ham (lenke til partiet).

Axel har 2½ poeng etter 4 runder da han tapte i tredjerunden søndag kveld. Da blir det vanskeligere å ta GM-napp, for Axel må ha 6½ poeng til sammen i denne turneringa for å få det siste nappet han trenger for å få GM-tittelen. Og i i de tre siste rundene møter han de tre høyest ratede (Rozentalis, Blomqvist og Tiger) i turneringa.

 

 

Axel i dobbeltrunde i dag - kl. 10 og 17 (Tore, 9. august 2015)

Det ble remis i første runde på IM Axel Smith lørdag i Manhems Schackvecka i Gøteborg.
Søndag spilles det dobbeltrunde, og Axel møter i begge rundene to spillere på 2300-tallet. Skal han nå målet sitt om GM-napp i denne turneringa, bør han helst vinne begge partiene.

Partiene kan følges direkte her...

 

 

IM Axel Smith

Axel med i GM-turnering i Gøteborg - start lørdag kl. 14 (Tore, 8. august 2015)

I Gøteborg spilles nå Manhems Schackvecka, og i GM-turneringa der, er Axel med som en av 10 spillere. Det spilles ni runder frem til og med neste fredag. Det blir dobbeltrunde søndag og onsdag. Axel starter med svart lørdag klokka 14 mot IM Westerberg (2464), og Axels oppsett i Chessresults finnes her...

Det blir direktesendte partier, og dem kan følges her...

Les også Axels korte rapport fra Politiken Cup som han skrev på toget på vei til Gøteborg på Politiken Cup-sidene våre her...

 

 

Mads satt oppå stolen i 4. runden
Foto: Tore Kristiansen

Mads med tårnofferpartiet sitt i VG (Tore, 8. august 2015)

Mads sitt flotte parti fra den andre runden der han ofret tårnet sitt, ble i går, fredag den 7. august, vist i sjakkspalta til Simen Agdestein i Verdens Gang. Simen kaller det et praktparti!

Siden webansvarlige dro rett fra sisterunden i Politiken og på ei ukes ferie, kommer det først oppsummeringer av den siste runden og en oppsummering av hver enkelt spiller, først i neste uke.

Axel har allerede kommet med en liten kort rapport som han skrev på toget fra Helsingborg. Les om det på Politiken Cup-sidene våre her...

 

 

Mads Wollan Myhre etter sin seier i 9. runden. Blir det en ny seier i 10.?

Sisterunden starter kl. 10 - Axel og Henrik direkte (Tore, 2. august 2015)

Sisterunden i Politiken Cup spilles søndag klokka 10. Det blir tidlig opp, for alle skal ut av rom og hytter. Det skal Lørdagskvelden grillet (bilde) vi restene etter grillpartyet på onsdag, men det ble en tidlig kveld. Allerede klokka 23 var de fleste i seng.

Axel og Henrik skal i dag også spille på livebrett, så det er bare å følge med.
Les mer på Politiken Cup-sidene våre her... om runden i går og Axels GM-napp.

Følg også Arild på bloggen vår... der han skriver om rundene og ting og tang rundt.

 

 

Axel analyserer partiet sitt med Smirin

Axel tok GM-napp i Politiken (Tore, 1. august 2015)

Axel hadde svart mot GM Ilia Smirin i dag, og Axel vant!
Axel tok dermed sitt 2. GM-napp!
Vi gratulerer!

Les mer på Politiken Cup-sidene våre her... og Arild på bloggen vår...

 

 

IM Axel Smith

Mulighet for GM-napp for Axel fra kl. 13 (Tore, 1. august 2015)

Axel spiller for stormesternapp mot GM Smirin fredag ettermiddag. Hvis Axel vinner, har han greid et nytt napp.

Fredag kveld var det den tradisjonelle lynsjakkturneringa. Petter vant si plasseringsgruppe, og Mads og Espen kom høyt opp i sine.

Det er mange livepartier som man kan følge med på i dag. Axel, Brede og Henrik spiller alle direktesendte partier. Tiger og Jon Ludvig spiller for turneringsseier, og Kristian Stuvik Holm spiller også for sitt første GM-napp i dag. Runden starter klokka 13, og nå starter sluttspurten. Det er som oftest resultatet i de siste rundene som avgjør for en spiller om turneringa har vært god eller ikke.

Les mer på Politiken Cup-sidene våre her... om runden i går, lynsjakkturneringa og noen forventninger til dagens runde.

Følg også Arild på bloggen vår...

 

 

FIDE-lista for august (Tore, 1. august 2015)

Lista for august har kommet. Den har med endringene etter Landsturneringa og SM.
Les mer her...

 

 

Espen med bra resultat i parlyn torsdag kveld

Parlyn i går kveld - Axel mot Jan Timman kl. 13 i dag (Tore, 31. juli 2015)

Runden torsdag gikk ikke så bra, men både Iver og Henrik har startet sluttspurten. Henrik har nå 4 poeng, og Iver har 3 poeng.

Torsdag kveld var det parlyn, og vi stilte med to lag. Espen startet bra med å vinne mot en 2000-spiller, og han sto også veldig godt mot en 2000-spiller seinere i turneringa. Men det var laget til Petter og Mads som vant pengepremie i den laveste ratinggruppa. De var bare ½ poeng foran laget til Espen og Vegard.

Les mer på Politiken Cup-sidene våre her... om runden i går og parlyn.

Arild har skrevet om forventningene til dagens runde og om ratinggruppene på bloggen. Les det og følg dagens runde på blogger fra dagens runde her...

Axel har hvit mot den tidligere verdenstoppen, nederlandske Jan Timman kl. 13 i dag. Følg partiet hans direkte her....
Brede Kvisvik skal i dag møte den engelske stormesteren Gawain Jones, og partiet følges her...

 

 

Arild og Carina grillet til den store gullmedalje olsokkvelden.

Flott grillparty i går kveld - 7. runden kl. 13 (Tore, 30. juli 2015)

Olsokkvelden hadde vi et stort grillparty der vi var 40 stykker. Sjakklubben stilte med kjøtt, salat og brus, og venner og kjente kom innom. Det var en hyggelig kveld, men uten Arild og Carina som gjorde alt arbeidet, hadde vi ikke greid det.

Runden i går gikk sånn litt pari med totalt 4 poeng. Av andre norske tapte Brede mot danske GM Rasmussen, men det var svært gledelig at IM Kristian Stuvik Holm (som ble norgesmester for lag med Kristiansund i 2011) vant mot den engelske stormesteren Gawain Jones.

7. runden i dag blir spennende. Axel spiller live... , og Jon Ludvig Hammer har endelig kommet seg opp på førstebordet.

Les mer på Politiken Cup-sidene våre her..., og Arild blogger fra dagens runde her...

 

 

Blir det Morragambiten på Roger i dag?

Siste halvdel starter kl. 13 i dag (Tore, 29. juli 2015)

Det var en stor dag i går, og vi satser på å få til det samme i dag.
Roger møter en dansk spiller som bare spiller Morragambiten i siciliansk. Det har han gjort til de grader i de tre siste Politiken Cup at Roger, som sjøl kaller seg Dr. Morra, fant ut at denne spilleren måtte være Professor Morra. Roger liker selvsagt å spille Morragambiten med hvit, og i dag har han svart. Tør Roger å spille Morragambiten mot en ekspert? Vi håper det, og Espen står klar med fotografiapparat og video for å bivåne åpninga på akkurat det partiet klokka 13 i dag.

Les mer på Politiken Cup-sidene våre her..., og Arild og Espen blogger her...

 

 

Middag på Asia House tirsdag kveld for å feire at vi er med i teten i tre ratinggrupper!

Kjempedag i Politiken (Tore, 28. juli 2015)

Det var en stor dag i Helsingør tirsdag. 4 seire og 5 remiser!
I dag var vi uslåelige, og de dårlige partiene reddet vi også til remis. Axel og Henrik vant enkelt, mens Åge og Roger brukte litt lenger tid på å vinne sine partier.
Iver, Petter, Vegard, Mads og Tore spilte remis. Spesielt bra innsats var partiet til Mads mot norgesmesteren i lilleputt.

Og halvveis i turneringa leder Vegard si ratinggruppe, Mads ligger på andreplass i si gruppe. Tore er på tredjeplass i si gruppe og Petter er på femte i samme ratinggruppe som Mads. (Oppdatert tirsdag kveld.)

Les mer på Politiken Cup-sidene våre her..., og Arild og Espen har fulgt med på alle partiene våre, og det kan du lese om på bloggen vår her...

 

 

Vegard spiller solid

Mads med tårnoffer og Vegard spiller solid (Tore, 27. juli 2015)

Mads hadde et spektakulært tårnoffer i andrerunden søndag formiddag som imponerte både oss og danskene. Vegard spiller solid og tok 1½ poeng i dobbeltrunden søndag. Axel har startet turneringa bra med full pott.

Det kjekke for oss som deltar her, at alle våre ni spillere har fått poeng i de tre første rundene. Da er vi kommet i gang! Etterhvert blir det så mange poenggrupper at det ikke blir så store utslag på seedinga heller. Utover i rundene får vi litt mer normale styrkeforholder mellom spillerne, og det gjør partiene enda mer spennende.
Arrangøren har lagt ut alle partiene til gjennomspilling, og det er bare å gå på Politiken Cup-sidene våre her... og klikke på navnet til den enkelte spilleren og spille gjennom alle partiene hans.

Fjerderunden starter klokka 13, og Axel sitter på andrebordet mot nest høyest rangerte GM Markus Ragger fra Østerrike. Partiet kan følges direkte her...

Arild og Espen følger med på alle partiene våre, og det skriver de om på bloggen vår her...

 

 

Dobbeltrunde i Politiken Cup søndag kl. 10 og 17 (Tore, 26. juli 2015)

Turneringa startet flott lørdag ettermiddag. Axel, Henrik og Tore vant sine partier. Les mer på Politiken Cup-sidene våre her...

I dag blir det dobbeltrunde, og da gjør det ingenting at det er frisk bris og regnbyger, 13 grader og litt ufyselig. For det blir sjakk hele dagen og hele kvelden. Det kan bli like tøft å få poeng i andrerunden som i første, for det er fremdeles bra med seeding.

Arild og Espen følger med på alle partiene våre, og det skriver de om på bloggen vår her... Følg med, følg med!

 

 

Første runde i Politiken Cup starter kl. 14 - livepartier med Axel og Vegard? (Tore, 25. juli 2015)

Kristiansund stiller med 9 spillere i Politiken Cup, og det blir den største, åpne sjakkturneringa i Norden i år. 435 spillere er påmeldt lørdag formiddag.
Denne helga er vi 15 stykker til stede i Helsingør, og du kan lese mer om oss og våre aktiviteter på Politiken Cup-sidene vår her...

Arrangøren setter opp hele 69 livebrett. Da regner vi med at vi fra førsterunden får sett Axels parti, siden han vil sitte på omkring bord 30. Vi tror også at Vegard vil sitte på et livebrett i dag, siden vi har regnet ut at han vil sitte på omkring bord 50.

Uansett vil Arild blogge fra alle rundene, slik at alle kan få vite underveis hvordan det går med våre. Følg oss på bloggen vår her...

 

 

KM i lyn- og hurtigsjakk i Ålesund i september (Tore, 24. juli 2015)

Arne i Aalesunds Schaklag melder at det ser ut som det blir kretsmesterskap i lynsjakk på ettermiddagen lørdag 19. september og hurtigsjakk fra formiddagen 20. september. Vi pleier å ha disse to kretsmesterskapene samme helga, og vi har også pleid å starte høstsesongen med dem i Møre og Romsdal.
Arne skriver at grunnen til at det blri såpass seint er at de to andre helgene i september kolliderer med store turneringer (fotball?) lokalt i Ålesund. og helgen før kolliderer med samling for ungdomslandslagene i USF.
Kretsmesterskapene arrangeres i Aalesunds Schaklags nye lokaler i Steinvågvegen 60.

 

 

Nå drar vi til Danmark (Tore, 24. juli 2015)

15 personer er i løpet av fredagen underveis til Danmark. Der skal 9 av dem spille i Politiken Cup, som er den største, åpne sjakkturneringa i Norden. 433 spillere er påmeldt står det på sidene til arrangøren seint torsdag kveld. Uansett blir det deltakerrekord. Det er over 100 nordmenn med i alle aldre, og dette er også den turneringa utenlands som er mest populær blant oss norske sjakkspillere.
Dette er den første, organiserte utenlandsturen klubben har hatt siden 2010, og vi gleder oss stort. Det blir selvsagt blogging fra turneringa, og siden det skal sendes fra 65 partier direkte ut på nettet, håper vi at noen av våre kommer så høyt at vi får sett partiene direkte. Vi tror at vi får med 2 spillere i førsterunden som starter lørdag klokka 14.
Uansett blir alle partiene lagt inn, slik at de etterhvert blir tilgjengelig for alle til å spille gjennom.

Les også mer her...

 

 

Axel med 4. plass i SM

Axel på 4. i SM (Tore, 23. juli 2015)

I forrige uke ble Sverigemesterskapet spilt i Sunne, og Axel var den eneste IM-en i SM-gruppa. Han var den med den laveste svenske ratinga, og nest lavest med FIDErating. Men det ble en flott 4. plass på Axel med 4½ poeng.
Axel sto, i følge denne rapporten også godt i sisterunden der han kunne ha vunnet. Men Axel gikk ikke glipp av et GM-napp med remisen i sisterunden. Han måtte ha fått 6 poeng for det.
Ellinor spilte i den nest øverste gruppa, Mästar-Elit, der hun fikk 3½ poeng og endte på 9. plass.

Resultatlister her...

 

 

Mads spilte remis i sisterunden.
Foto: Tore Kristiansen

Mange remiser i sisterunden - Landsturneringa ferdig (Tore, 12. juli 2015)

Landsturneringa i Oslo er ferdigspilt. Premieutdeling ble holdt lørdag ettermiddag. Vi fikk ikke så mange premier i år heller.
I sisterunden ble det mange remiser, men det var ingen stormesterremiser blant dem. Det var kampremiser og partiene varte lenge.
Les mer her...

 

 

Sisterunden spilles lørdag kl. 1030 (Tore, 11. juli 2015)

Niende og siste runde i Landsturneringa starter lørdag formiddag klokka 1030.
Følg oss på NM-bloggen vår...

 

 

Fra venstre Vegard Simensen, Bjørn Robert Løvoll Unhjem og Petter Andreas Wadstensvik
Foto: Tore Kristiansen

Vinnere i NM i lynsjakk fredag kveld (Tore, 11. juli 2015)

NM i lynsjakk ble spilt fredag kveld i spillesalen i Landsturneringa. Vi hadde med flere spillere i de innledende gruppene. Petter Andreas gikk videre til finalen i kadettklassen der han tok en gledelig tredjeplass!
Vegard vant si innledende gruppe i klasse 2, og i finalen ledet han til det gjensto to runder. Det ble tredjeplass også på Vegard!
Bjørn Robert ble av en eller annen grunn plassert i klasse 4, og der vant han innledningsgruppa si suverent. I finalen avga han to remiser, og det ga ham en andreplass! Moldes Jan M. Svensen tapte omkampen om seieren i klasse 3, og det ble også 2. plass på ham. Les mer her...

 

 

Henrik vant i 6. runden onsdag
Foto: Tore Kristiansen

Henrik vant og Vegard kombinerte (Tore, 9. juli 2015)

I sjetterunden onsdag i Landsturneringa fikk vi både opp- og nedturer. I aldersklassene vant både Henrik og Mads sine partier, mens Petter spilte nok en remis. Sverre Hoem i klasse 5 vant og han er fortsatt med i teten i klasse 5.
Vegard forsøkte seg med en spektakulær kombinasjon, men dessverre gikk den ikke. Men det er for slike trekk og slike kombinasjoner vi sjakkspillere lever og ånder for. Hadde den lyktes, hadde partiet vært rundens parti.

Sjuenderunden starter torsdag formiddag, og det er nye muligheter for alle sammen. Kanskje vi får en ny flott kombinasjon av Vegard også?

Les mer her... om runden i går, og noen forventninger til dagens runde. Detaljene finner du på NM-bloggen vår..., og der følger vi (nesten) alle trekkene til alle våre spillere.

 

 

Sjetterunden spilles onsdag (Tore, 8. juli 2015)

Tirsdag ble femterunden spilt, og vi hadde mange spennende partier. Gruppa totalt fikk ikke så mange poeng, men det er også litt forventtet. Tirsdag kveld var den tradisjonelle fotballturneringa, og vi hadde med et forsterket lag.
Onsdag formiddag starter sjetterunden, og i kveld spilles laglynturneringa. Det er mye å følge med på.
Les mer her... , og detaljene fra rundene finner du på NM-bloggen vår...

 

 

Morten Smenes Frost vant i tredjerunden mandag formiddag.
Foto: Tore Kristiansen

Dobbeltrunden ble først en stor opptur, deretter litt nedtur (Tore, 7. juli 2015)

Mandag ble det spilt to runder i landsturneringa i Oslo. Dobbeltrunden er fryktet av mange, og selv om mange av våre fikk raske partier i den første runden ble vi ikke forskånet fra en liten nedtur i kveldsrunden.
Men tredjerunden ble en stor opptur. 7 seire, 4 remiser og bare 2 tap. Det må sies å være bra!
Fjerderunden ble desto verre med kun 1 seier, 7 remiser og 5 tap.

Sverre Hoem er i tetgruppa i klasse 5 og Arild Myhre er bare ½ poeng bak Sverre igjen. Petter Andreas Wadstensvik spiller på toppbordene i kadettklassen denne tirsdagen, og Vegard Simensen nærmer seg toppbordene i klasse 1. Eirik Viken Kallset måtte ta remis i går, men er fremdeles med i den store klasse 2, og Tore Kallset er rett bak. Øyvind Hoem Vaseng spiller godt i klasse 3, og nå har også Iver funnet formen sin. Det er fem runder igjen, og fem poeng å kjempe om for alle sammen. Og mulighetene ligger der på brettet.

Les mer her... om opp- og nedturene fra mandagen, og detaljene finner du på NM-bloggen vår... der vi har fulgt nesten hvert trekk i alle partiene. Det kommer vi også til å gjøre i dag.

 

 

Dobbeltrunde i dag (Tore, 6. juli 2015)

I landsturneringa er det dobbeltrunde mandag. To langsjakkpartier på samme dag kan være utfordrende. Men vi er godt forberedte, og preppinga til dagens tredjerunde som starter allerede klokka halv ti, begynte med en gang rundeoppsettet kom søndag kveld.

Les mer her... og på NM-bloggen vår... følger vi alle partiene hele dagen..

 

 

Sverre Hoem har full pott etter 2 runder.
Foto: Tore Kristiansen

Sverre og Eirik har to poeng etter to runder (Tore, 5. juli 2015)

I landsturneringa har våre spillere hatt en fin dag søndag.
Sverre Hoem og Eirik Viken Kallset er de eneste av våre som har to poeng på to runder. Sverre i klasse 5 og Eirik i klasse 2. Mange har også 1½ poeng. Henrik i junior, Tore Kallset i klasse 2, og Arild Myhre i klasse 5.

Les mer her... om søndagens runde, og vil du ha flere detaljer kan du sjekke NM-bloggen vår... der vi har fulgt nesten hvert trekk i alle partiene.

 

 

Eli Marit var den første av våre som vant (Tore, 5. juli 2015)

Landsturneringa startet i Oppsal Arena i Oslo lørdag ettermiddag. Vi har med 13 spillere i 8 klasser.
Eli Marit var den første av våre som ble ferdige med partiet sitt, og det var også en vinst! Mads fulgte opp i lilleputtklassen med en seier, og da så det veldig bra ut ei stund, men både Eli Marit og Mads var blant dem som var seedet i runden. Vi fikk 4 seire, 6 remiser og 3 tap i går.
I dag spilles det en runde, og den starter klokka 1030. Les mer her... om runden i går.

Følg oss også på NM-bloggen vår... der vi oppdaterer flere ganger i timen når runden er kommet i gang.

 

 

Landsturneringa starter i helga (Tore, 3. juli 2015)

Landsturneringa i sjakk starter i Oslo lørdag ettermiddag. Det spilles med 9 runder og starter lørdag 4. juli og er først ferdig lørdag 11. juli. Det kåres en del norgesmestre, og vinneren av eliteklassen får også kongepokal.
Kristiansund har med 13 spillere fordelt på 8 klasser, og de fleste er vel nå, fredag ettermiddag, på vei til, eller har allerede, ankommet NM-byen.
Det blir på NM-bloggen vår at vi kommer til å oppdatere oftest. Når rundene kommer i gang, kommer vi til å følge alle spillerne våre konstant.
Les også mer her...

 

 

Mange drar til Politiken Cup i slutten av juli (Tore, 2. juli 2015)

Politiken Cup er en av de turneringene utenlands med flest norske deltakere.
Mads deltok i fjor, og i år blir vi hele 8 spillere med. Turneringa spilles med 10 runder på 9 dager, og det er også masse andre kveldsaktiviteter.
Våre deltakere finner du her...

 

 

Sjakklubben stengt pga. finvær (Tore, 2. juli 2015)

Torsdag 2. juli er det meldt finvær på Nordmøre, og siden dette kan bli den flotteste sommerdagen her på berget dette året, holder vi ikke åpent i Sjakklubben torsdag kveld.
Siden landsturneringa starter i Oslo lørdag ettermiddag blir Sjakklubben nå stengt framover. Kanskje vi åpner igjen når vi har kommet tilbake fra Oslo i midten av juli.

Det var hurtigsjakkturneringer både tirsdag og onsdag denne uka. Tirsdag vant Trond Harald mot røkla. Han vant alle partiene sine. Litt uvant, men Trond Harald var desidert yngst av spillerne denne tirsdagskvelden.
Onsdag kveld var det også ei hurtigsjakkturnering, og denne ble vunnet av Henrik med full pott. Det gledelige var at de to andre NM-deltakerne, Petter og Iver, viste svært gode takter og er tydeligvis i god form.

 

 

FIDE-lista for juli (Tore, 30. juni 2015)

Tirsdag ved middagstider presenterte FIDE sin nye ratingliste for juli. På topplista ser vi nå at Magnus Carlsen har 2853 i rating. Anand og Topalov deler andreplassen med 2816.
For våre medlemmer er det noen få forandringer i både standard og lynsjakkratinga.
Les mer her...

 

 

Hurtigsjakk tirsdag kveld (Tore, 29. juni 2015)

Tirsdag kveld, den 30. juni, blir det arrangert ei hurtigsjakkturnering i Sjakklubben.
Vi starter som vanlig klokka 1930, og betenkningstida blir 10 minutter + 3 sekunder tillegg per trekk. Da rekker vi 4 eller 5 runder, avhengig av hva turneringslederen bestemmer.

 

 

Norgesmesterskapet starter neste helg (Tore, 28. juni 2015)

Landsturneringa/Norgesmesterskapet i sjakk starter i Oslo neste lørdag. Det spilles med 9 runder og starter lørdag 4. juli og er først ferdig lørdag 11. juli.
Kristiansund har med 13 spillere fordelt på 8 klasser. I år har vi i utgangspunktet ingen forhåpninger om pallplasseringer. Våre er i beste fall rangert fra 10.-15. plass i sine respektive klasser. Men vi har blitt overrasket før av godt spill og spillere som sanker poeng, og det kan godt skje i år igjen.
Det blir som vanlig en blogg fra mesterskapet, der vi nesten følger alle spillernes trekk for trekk. I alle fall blir det oppdateringer minst hver halvtime.
Les også mer her...

 

 

Treninger med Henrik mandag og tirsdag (Tore, 28. juni 2015)

Mandag og tirsdag har Henrik treninger i klubben. Det er bare noen dager til Norgesmesterskapet i sjakk starter i Oslo neste lørdag, og nå er det siste sjanse for å få litt trening med en meget god trener i klubben!
Treningene er i tidsrommet kl. 1430-1630 begge dagene. Tidspunktet passer både for ungdommer som sover seint nå når de har sommerferie, og for arbeidsfolk som slutter arbeidsdagen sin...
Henrik har gode treninger, og han begynner med litt forskjellige oppgaver. Det er både oppgaver som fører til matt, sluttspillsoppgaver og man får ikke lov til å flytte brikkene på brikkene, men må se variantene inne i hodet sitt, slik man må gjøre når man sitter ved brettet under et parti og skal vurdere de ulike variantene.
Henrik er også flink til å variere med andre ting, f.eks. at elevene skal spille stillinger mot hverandre. Før NM er dette treninger det er verdt å få med seg!

 

 

Ser ikke ut til å bli noen napp (Tore, 26. juni 2015)

Visma Chess Tournament i Växsjö i Sverige spilles nå med både Axel, Ellinor, Aryan og Brede. Etter fem runder ser det ikke ut til at det blir noen napp på dem. Aryan har avgitt 3½ poeng allerede i GM-gruppa. Der har Axel fremdeles en sjanse, siden han bare har avgitt 2½ poeng. Det kreves 6 poeng for GM-napp, så Axel kan avgi en remis til. Men han har igjen to stormestre.
I femterunden fredag ettermiddag ble det remis mellom Axel og Aryan. I fjor i samme turnering tapte Axel for Aryan i førsterunden.

I IM-gruppe A har Ellinor gått på to tap og har tre remiser, mens Brede har et tap og fire remiser. Begge tapte for danske IM Jacob Carstensen. Ellinor og Brede møter hverandre i sjuende runde lørdag ettermiddag.

Alle partiene sendes direkte her... og GM Stellan Brynell har Live Video kommentering her...

 

 

Sjakkafé lørdag 27. juni - den siste på ei stund (Tore, 26. juni 2015)

Lørdag 27. juni er det vanlig sjakkafé i klubben med vafler og kaffe/te/saft. Sjakkaféen åpner klokka 12. Dette blir den siste sjakkafeen på ei stund, siden NM starter neste helg i Oslo. Og da er de fleste av oss der i stedet.

Vi kommer til å følge partiene direkte fra Växsjö der Axel og Ellinor spiller samt også Brede og Aryan.
Det blir nok også litt spilling og kanskje også litt kontemplering av resultatene i Norway Chess.

 

 

Petter vant hurtigsjakken torsdag kveld (Tore, 26. juni 2015)

Torsdag kveld ble det spilt ei lita hurtigsjakkturnering i klubben med 10 minutter + 3 sekunder tillegg i betenkningstida.

Det var ei solid turnering av ungdommene våre, for Iver gjorde det også bra med remis mot Vegard, og Iver sto til klar vinst mot Petter i sisterunden. Det lover bra før NM starter neste helg.

 

 

Axel, Aryan, Ellinor og Brede starter i Växsjø i kveld (Tore, 24. juni 2015)

Visma Chess Tournament i Växsjö i Sverige har de siste årene etablert seg som ei turnering der gode spillere kan få GM- og IM-napp. Det er ei lukka turnering der tittel- og tittelkvalifiserende spiller i bergergrupper mot hverandre.
Det er ni runder fram til og med søndag. Førsterunden starter klokka 18 onsdag kveld, og deretter er det to partier hver dag. De starter klokka 10 og 1530.

I år er det ei GM-gruppe der vi har med IM Axel Smith (2452). (Klubbmester i 2011.) Der spiller også vår tidligere elitespiller, IM Aryan Tari (2521). (Han ble klubbmester i hurtigsjakk i 2012.) I førsterunden skal Axel ha svart mot den tyske IM-en Rasmus Svane (2519), og Aryan skal ha svart mot IM Jonathan Westerberg, Sverige (2443)

I IM-gruppe A skal WIM Ellinor Frisk (2249) spille (klubbmester i Kristiansund i 2012.) Der er også FM Brede Kvisvik (2293) fra Frei med. (Han ble klubbmester i Kristiansund i 2002). Brede har allerede nok IM-napp, men han trenger å få ratinga si over 2400 for å få IM-tittelen. Han tjente 10 poeng i NM for klubblag i Haugesund, men det er fremdeles nesten 100 poeng igjen. I førsterunden deres skal Ellinor ha hvit mot IM Carsten Jacobsen, Danmark (2358) og Brede åpner med svart mot FM Anders Pettersson, Sverige (2310).
Den tredje nordmannen som deltar er NTG-eleven FM Johan-Sebastian Christiansen (2398), og han spiller i IM-gruppe B. Henrik og Johan-Sebastian skal dele leilighet sammen når skoleåret starter på NTG til høsten, så Henrik er nok interessert i å følge med hvordan det går med ham.

Alle partiene sendes direkte her... og GM Stellan Brynell har Live Video kommentering her...

 

 

Petter, Iver og Mads trente med Henrik torsdag ettermiddag.
Foto: Tore Kristiansen

Trening med Henrik (Tore, 24. juni 2015)

Onsdag og torsdag ettermiddager hadde NTG-eleven vår, Henrik, treninger før NM som starter neste helg.
Det var tøffe og utfordrende oppgaver som Henrik ga, men de var ikke så vanskelige at de var uløselige. De kikket også på en ny åpningsvariant i dronninggambit som Nakamura (og Karjakin) har spilt en del de siste årene. De både studerte varianten, og spilte den. Treninga viste at Henrik er en veldig flink trener, og han tilpasser stoffet til nivået til elevene.
Vegard kom også med på slutten av treninga da han kom rett fra jobb.

 

 

FIDE har ratet lynsjakken (Tore, 24. juni 2015)

FIDE har ratet klubbmesterskapet i lynsjakk. Noen forandringer i lynsjakkratingen ble det for nesten alle.
Les mer her...

 

 

Spillerne i turneringa på søndag
Foto: Tore Kristiansen

Flotte turneringer i Surnadal i helga (Tore, 23. juni 2015)

Laksefestivalen i Surnadal i helga, arrangerte vi to sjakkturneringer. Ei lørdag og ei søndag. De ble spilt i Svorkasalen på Kulturhuset.
Både turneringa på lørdag og turneringa på søndag ble vunnet av Amund Strand. Han spilte godt, og da han ikke gjorde noen feil, vant han alle partiene sine.
Vi håper at vi kan få i gang igjen et sjakkmiljø i Surnadal etter at det har ligget nede i en 20 års tid, og i helga erfarte vi at det er mye å bygge på!

Henrik spilte simultan lørdag ettermiddag mot 11 spillere. Dette var en vanlig gammeldags simultan, ingen klokkesimultan, og det tok en times tid før Henrik hadde vunnet alle partiene sine.

På standen til Surnadal Sparebank sto Vegard Simensen og Roger Hojem. Roger orienterte om sjakk og delte ut brett og brikker, mens Vegard spilte lynsjakk mot dem som ville. Vegard hadde ett minutt mens motstanderne hadde 9 minutter. Vegard vant alle partiene sine, men mot sjakktalentet Amund Strand måtte Vegard bruke 60 sekunder på å vinne. Vegard satte sjakk matt akkurat da tida gikk ut.
Til høsten skal vi dele ut brett og brikker på skolene i Surnadal, og det gleder vi oss til!
Noen bilder fra sjakkarrangementene i Surnadal, finnes her...

 

 

Flott sjakkhelg på Laksefestivalen (Tore, 20. juni 2015)

Sjakkhelga på Laksefestivalen er fin og flott. Det er varmt vær, det beste vi har hatt på Nordmøre hittil i år!
Det er en fin og stor festival med mange stands. På en av dem sto Vegard Simensen på standen til Surnadal Sparebank og spilte ettminuttere mot forbipasserende. Motstanderne hadde 9 minutter på partiet mens Vegard bare fikk ett minutt. Vegard vant alle de 25 partiene han spilte lørdag. Ett av dem vant han i sitt 60. sekund, men han satte matt. Siden matten går foran, regnet vi det også som en seier, men motstanderen fikk selvsagt premie for godt spill. Vegard fortsetter søndag på standen, og vil forsøke å opprettholde sin gode score.

I Svorkasalen på Kulturhuset var det både sjakkturnering og simultan. Laksefestivalens første sjakkturnering lørdag 20. juni ble vunnet av Surnadals egen Amund Strand! Han vant alle sine fire partier. Johannes Tylden ble nummer to.
Henrik Øie Løbersli spilte også ei simultan mot 11 spillere og vant alle sammen.

Søndag spilles ei ny barnesjakkturnering i Svorkasalen, og resultatene kan følges her...

 

 

Vegard klubbmester (Tore, 18. juni 2015)

Vegard Simensen vant klubbmesterskapet i lynsjakk torsdag kveld. Vegard spilte remis mot andremann, Åge Olsen, og vant resten. Vegard fikk 5½ poeng av 6 mulige. Det er det første klubbmesterskapet i lynsjakk som Vegard har tatt.
Vi gratulerer!
Åge Olsen tok andreplassen med 5 poeng. I tillegg til remisen mot Vegard, avga han også mot tredjemann, Robin Hoem som hadde ei dårlig start på turneringa med tap og remis, og da var det umulig å hente inn Åge og Vegard.

 

 

Klubbmesterskap i lynsjakk i kveld (Tore, 18. juni 2015)

Torsdag kveld spilles klubbmesterskapet i lynsjakk.
Det starter klokka 1930, og det spilles etter bergersystemet, alle mot alle. Betenkningstida er 3 minutter + 2 sekunder tillegg per trekk.
Påmeldingsfristen er fem minutter før start av første runde.

 

 

16. plass i NM for klubblag (Tore, 14. juni 2015)

NM for klubblag i Haugesund var et flott arrangement med gode spilleforhold, fint hotell og god atmosfære.
Kristiansund tapte stort i morgenrunden søndag mot juniorene fra Stavanger, mens det ble hele 4-0 mot Sevland 3 søndag ettermiddag.
Den store seieren førte oss langt oppover på resultatlista, og vi endte på en finfin 16. plass. Vi var forhåndsrangert som nummer 20, og det er bedre enn det vi gjorde det i fjor. Laget besto bare av ungdommer og en lagkaptein. Vi er slitne men godt fornøyde!

Oslo Schakselskap ble norgesmestre og vi gratulerer dem med et velfortjent mesterskap! 1911 vant sølvet og Bergens tok bronsen. Men den store overraskelsen var Stavanger 3 som vant fjerdeplassen. Det var dem vi tapte for søndag morgen.
Vi har vært svært aktive på bloggen vår her... og der kan du lese mer detaljert om det som har foregått denne helga. Og mange bilder her...

 

 

3 tøffe runder lørdag - 2 nye søndag (Tore, 14. juni 2015)

Det ble en lang lørdag i NM for klubblag i Hotel Scandic Maritim i Haugesund. Hotellet ligger fint til ved Smedasundet som Tarjei Svensen skriver på Sjakkbloggen. Men lørdag var det ingen av oss som hadde tid til å nyte de omkringliggende områdene. Nesten ingen var utafor dør. Det var bare to av guttene som gikk 50 meter til nærmeste butikk. For det var prepping, frokost, spilling, postanalyse, prepping, lunsj, prepping, spilling, postanalyse, litt hvile på rommet, spilling, postanalyse før det ble middag kl. 21 om kvelden. Det er utfordrende for konsentrasjonen, for vi er aldri av. Men det er jo slik for nesten alle de 40 lagene som er med. Det er bare topplagene som har med mange spillere slik at de kan sirkulere på laget.
I andrerunden lørdag morgen møtte vi Sandnes, og siden det ikke var et av topplagene håpet vi at vi kunne ta poeng fra dem. Det gikk skeis da Henrik bukket bonde og kvalitet allerede i det 10. trekket. På de andre bordene var ratingforskjellen på over 400 poeng på alle bordene i Sandnes' favør. Petter sto godt ei stund, men små feil blir hardt straffet når nivåforskjellen er så stor, og det var bare Iver på fjerdebordet som holdt partiet sitt til remis. Og det var kjempebra!
I tredjerunden som ble spilt midt på dagen etter lunsj, møtte vi kadettlaget til Bergens, og der var det vi som var de store favorittene. Det ble en enkel og grei 3½-½-seier.
Fjerderunden lørdag kveld møtte vi lilleputtene fra Tromsø, og med unntak av førstebordet der spillerne var ratingmessig likt, var de favoritter på de tre andre bordene. Iver tapte etter en strukturell feil på fjerdebordet, mens det ble remiser på de tre andre bordene. Petter som sistemann som ikke var ferdig, spilte og spilte i håp om seier. Han sto til tap i sluttspillet men reddet i land remisen til slutt, og det ble 1½-2½-tap. Etter 4 runder ligger vi omtrent midt på tabellen på en 16. plass. Vi var forhåndsrangert som nummer 20.

Søndag blir det to nye runder der den første allerede starter kvart over åtte, Vi skal møte juniorlaget til Stavanger, og vi er ikke favorittene i det oppgjøret.

Vi kommer til å oppdatere fra hver runde, så følg oss på bloggen her...

 

 

NM for klubblag godt i gang (Tore, 13. juni 2015)

Fredag kveld startet NM for klubblag i Haugesund. Det spilles på Hotel Scandic Maritim ved Smedasundet.
Laget vårt vant enkelt 4-0 mot Sevland 5, der beste spiller hadde litt over 600 i rating. Det er seeding i førsterunden, og hele 16 av de 40 lagene vant matchene sine med 4-0!
I andrerunden som starter lørdag morgen klokka 9, møter disse lagene hverandre. Og Kristiansund møter laget fra Sandnes. Vi hadde i utgangspunktet regnet med å møte et mye sterkere lag, og er fornøyd med å møte Sandnes. De er selvsagt ratingfavoritter, og i utgangspunktet skal vi tape 3-1 eller noe i den dur, men ingen har har vunnet en sjakkmatch ved å gi opp på forhånd, og det har ikke laget vårt tenkt å gjøre heller.

Vi kommer til å oppdatere hele tida i hver runde, så følg oss på bloggen her...

 

 

Ikke sjakkafé i morgen (Tore, 12. juni 2015)

Det blir ingen sjakkafé i morgen, siden de fleste av de faste oppmøterne er i Haugesund og spiller NM for klubblag.

 

 

Axel fikk brukt trekk han har spart på i 3 år! (Tore, 12. juni 2015)

IM Axel Smith var med på finalen i lagmesterskapet i Frankrike, og han spilte for Montpellier. Det var 12 lag som spilte mot hverandre, 11-runder, over 8 bord.
Axel skriver om hvordan en toppspiller har det. Slik er det å være spiller på toppnivå. Man finner trekk, og sparer det til man kanskje får bruk for det noen år seinere... Axel skriver:

Har nettopp spilt Top12 (franska ligaen) for Montpellier. Fem remiser og et tap for min del, men det er jeg fornøjd med. Fremfor alt partiet med sort mot Radoslaw Wojtaczek, 16-rangert i verdenen. Før partiet skrev Chessvibes at han kanskje var verdens beste hvitspiller, som sekundant til Anand og med seier mot Carlsen & Caruana i Corus i januari. Men han blev utpreparert og tapte 20 minutter i åpningen. Riktignok fikk han sikkert en liten fordel, men etter tidsnøden stod han så dårlig at han tilbød remis til tross for at det sikret lagseiern til oss! (Fast noen sa at han trodde at matchen allerede var tapt, men det var den ikke, vi vant med 4½-3½.)

Mitt trek 7...Te8 fant jeg opp i Kristiansund for tre år siden, de siste ukerne da vi bodde på Innlandet og jeg preppet for SM. Nigel Short spilte 10...Te8 i en helt annen stilling mot Tomi Nybäck i Sigemanturneringen og når han snakket om partiet etterpå kalte han det for et "Fuck You-trekk" - et ventetrekk som sier til motstanderen at han ikke kan gjøre noe som helst. Det blev inspirasjon for mitt trekk, og siden har jeg spart det i tre år. Tenkte at det var godt å unngå vanlige mainlines mot Wojtaczek.
Siste rapporten fra Chessbase om Top 12 og en av rapportene fra Chess24 der de bl.a. nevner at Wojtaszek spilte remis mot Axel.

 

 

Delt seier i hurtigsjakken (Tore, 12. juni 2015)

Torsdag kveld spilte vi ei hurtigsjakkturnering i klubben. Roger satset på hat-trick siden han vant både på lørdag og tirsdag, men det ble vanskelig da kanonene kom.
Robin og Eilif spilte remis i innbyrdes oppgjør og vant resten, og det var umulig å skille dem på kvalitet. Petter Andreas viste god form til NM for klubblag i helga.

 

 

NM for klubblag spilles i Haugesund i helga (Tore, 11. juni 2015)

Fredag kveld starter NM for klubblag i Haugesund. Det spilles på Hotel Scandic Maritim ved Smedasundet i Sildejazzbyen.
Kristiansund stiller bare med et ungt lag i år. Vi har de siste årene deltatt med to lag, men det ble bare med ungdomslaget i år. Mange nok av elitespillerne våre kunne ikke denne helga, eller de kunne ikke gi beskjed tidlig nok (før påske) om at de kunne stille slik at vi fikk kjøpt billige flybilletter. Dermed ble det bare et rent ungdomslag. Tore er med som lagleder og blogger. Han står med på laglista bare i tilfelle noen av ungdommene ikke kan spille en runde.

Det er 40 lag som er påmeldt, og hele 189 spillere. Det blir ei stor turnering av det. Vi er det eneste laget fra Midt-Norge, og det er litt rart at ingen trønderlag stiller.
Til arrangementet i år er reglementet forandret, og det skilles nå på lagpoeng. Tidligere har det vært individuelle poeng som har skilt lagene, men i år blir det litt mer jobbing på lagleder Tore som må følge enda mer med på potensielle konkurrenter, og spillernes valg av åpninger kan bli endret. Det blir ikke spilt usunne, ville gambiter i ei slik setting, for det uroer medspillerne i for stor grad.
Det blir som vanlig blogging fra mesterskapet.

 

 

Hurtigsjakk torsdag kveld (Tore, 11. juni 2015)

Torsdag kveld blir det ei ny hurtigsjakkturnering i Sjakklubben med betenkningstida 10 minutter + 3 sekunder tillegg per trekk. Vi starter klokka 1930 og er ferdige før klokka 22.
Og som vanlig kan man komme og delta når det passer.

 

 

Ungdomsturnering i klubben onsdag 10. juni
Foto: Tore Kristiansen

Avslutning for ungdommene i går kveld (Tore, 11. juni 2015)

I går kveld var siste gangen at alle ungdommene kunne møte en onsdag kveld, så vi hadde ei avslutning med litt sjakk og pizza.

Turneringa var uformell, og det var ikke alle som var med i den. Det ble også tid til andre sjakkaktiviteter som stafettsjakk mellom supporterne til fotballklubbene Barcelona og Manchester United, og sjokksjakk. Det var cirka 15 ungdommer innom på ungdomskvelden i går kveld.
Selv om dette var ei slags avslutning på sjakksesongen, kommer vi også til å ha åpent på onsdagskveldene ut juni.

 

 

Ungdomsturnering onsdag kveld (Tore, 9. juni 2015)

Onsdag 10. juni blir det ei ungdomsturnering i Sjakklubben. Dette blir en liten avslutning før sommeren med bare ungdommene, 12 år og oppover.
Da spiller vi litt hurtigsjakk, og det blir servert pizza og brus. Vi starter turneringa klokka 18, og er ferdige til klokka 20.

 

 

Avslutning på Laksefestivalen i Surnadal neste helg (Tore, 9. juni 2015)

Sjakksesongen for barn og ungdom avsluttes på Laksefestivalen i Surnadal neste helg. Lørdag 20. og søndag 21. juni er vi på Skei og spiller sjakk, går på tivoli og koser oss.
På standen til Surnadal Sparebank skal Roger være for å orientere om sjakk, mens Vegard Simensen som vant B-gruppa i NM i hurtigsjakk i 2013, skal spille lynsjakk. Alle festivaldeltakerne kan utfordre ham til et slag sjakk. Vegard får ett minutt, mens motstanderen får 9 minutter. Det blir premie til den som vinner mot Vegard. Vi tar ikke med mange premier, for forrige gang da Vegard gjorde dette, på Amfi Storkaia i 2012, vant han alle partiene, og det også mot noen svært gode sjakkspillere.

I Svorkasalen på Kulturhuset (på det nedre planet) skal vi, både lørdag og søndag, ha forskjellige aktiviteter. Det blir ei barne- og ungdomsturnering, litt sjakkundervisning for dem som kommer innom (der må vi alle hjelpe til) og NTG-elev Henrik Øie Løbersli skal spille en simultan.

Dette blir avslutninga på sjakksesongen, og vi skal på tivoli etter alle sjakkaktivitetene.
Opplegg og program finnes her.... Frist for påmelding er mandag 15. juni.

 

 

Sjakkafé lørdag 6. juni - hurtigsjakk fra klokka 13 (Tore, 5. juni 2015)

Lørdag 6. juni er det vanlig sjakkafé i klubben med vafler og kaffe/te/saft. Sjakkaféen åpner klokka 12. Sommeren kommer heller ikke denne helga, og det er meldt regn på lørdag, og da passer det å komme inn og spille eller se på litt sjakk!

Fra klokka 13 blir det ei lita hurtigsjakkturnering med betenkningstida 10 minutter + 3 sekunder tillegg per trekk. Og som vanlig fleksibel deltakelse som betyr at man kan delta i de rundene som passer. Alle kan være med. Man kan også la være å delta, og heller se på eller gjøre andre ting.

Oppdatert med Resultatlista fra kafésjakken lørdag 6. juni. Vi spilte tre hurtigsjakkturneringer denne uka, og det var tre forskjellige vinnere!

 

 

Karl W. vant hurtigsjakken (Tore, 5. juni 2015)

Torsdag kveld spilte vi ei hurtigsjakkturnering i Sjakklubben med betenkningstida 10 minutter + 3 sekunder tillegg per trekk.

Det var ikke så mange deltakere denne kvelden, og Karl W. vant turneringa! De gamle er fortsatt eldst.

 

 

Torger Strand spilte simultan i Sjakklubben i januar 1984.
Foto: Steinar Brunsvik, Tidens Krav

Gamle bilder fra klubben (Tore, 4. juni 2015)

Åge Olsen har ryddet ut av kontoret sitt og han har kommet med en god del gamle svart hvitt-bilder som har blitt brukt i Tidens Krav. Vi skal skanne dem, og legge dem ut etter hvert.

Noen få bilder er lagt ut her... og flere skal komme til. Kristiansund Sjakklubb blir 100 år i 2017, og vi snakker om at vi skal lage ei jubileumsbok. Til det trenger vi bilder, og hvis det er noen som har gamle bilder, er det bare å ta kontakt.

 

 

Offisiell ratingliste for juni (Tore, 3. juni 2015)

Den siste, offisielle ratinglista før Landsturneringa i sommer har kommet. Og som vanlig har vi med en oversikt over alle alle fylkets spillere. 4 passive spillere har blitt tatt ut, slik at den er mer reell nå.
Lista finnes her...

 

 

Hurtigsjakk i går kveld - ny hurtigsjakk torsdag (Tore, 3. juni 2015)

Tirsdagskvelden ble det spilt ei lita hurtigsjakkturnering i Sjakklubben med betenkningstida 10 minutter + 3 sekunder tillegg per trekk. Det var 8 deltakere, men denne gangen var det litt uventede resultater.

Torsdag kveld blir det nok ei hurtigsjakkturnering som starter klokka 1930. Betenkningstida 10+3 fungerte greit. Torsdagskveldene har vi vanligvis hatt 12+5, men med 10+3 fikk vi spilt litt flere runder, og kanskje vi prøver med det på torsdag også.

 

 

Mads tapte klokkesimultanen mot Simen (Tore, 31. mai 2015)

Mads Wollan Myhre som denne helga har vært på landslagssamling på sjakklinja på NTG på Bekkestua, hadde en positiv opplevelse. Deltakerne ble delt inn i grupper, og gruppa til Mads hadde 16-årige, FM Lars Oskar Hauge som trener.
Det ble også den sedvanlige klokkesimultanen, og Mads åpnet med fransk forsvar mot GM Simen Agdestein. Simen spilte mot 8 spillere samtidig, og alle, også Simen, hadde bare 10 minutter hver på klokka. Simen vant 5 av 8, og det er nok ikke et resultat som Simen er fornøyd med. Det ble altså en liten seier til ungdommene, selv om Mads var en av dem som tapte sitt parti mot stormesteren.
Ei landslagssamling er også en sosial aktivitet der man får muligheter til å vedlikeholde og fornye vennskap og bekjentskap med spillere fra andre deler av landet, og det var det også denne gangen.
Lørdagskvelden var det ei lynsjakkturnering med tidshandikap. På Facebooksida til Stormester og stormester har de lagt ut et et bilde som ble tatt klokka 21 lørdag. 70 deltakere! For å finne Mads på resultatlista må du se nesten nederst, og det er litt uvant å se at Mads har tapt 3 partier mot spillere under 1000 i rating. Men forklaringa er tidshandikapen. Mads hadde bare 30 sekunder på partiet mens motstanderne hadde 9½ minutter... og det er ikke mye tid å vinne et sjakkparti på.

 

 

Nye FIDE-tall 1. juni (Tore, 31. mai 2015)

Den vanlige månedsoppdateringa av FIDEs ratingtall har kommet. For våre har vi fått med klubbmesterskapet og Rosecupen, og det betyr forandringer i ratingtallene for nesten alle sammen.
De tre spillerne i klubbmesterskapet som ikke hadde standard rating, har fått det nå, og det var spesielt to spillere som tjente grovt med ratingpoeng i B-gruppa i klubbmesterskapet.
Se tallene her...

 

 

Mads er på landslagssamling (Tore, 30. mai 2015)

Mads Wollan Myhre er denne helga på landslagssamling i sjakk.
Samlinga er på NTG på Bekkestua, og koordinator for samlinga er som vanlig GM Simen Agdestein.

 

 

Sjakkafé lørdag 30. mai - hurtigsjakk fra klokka 13 (Tore, 29. mai 2015, oppdatert)

Lørdag 30. mai er det vanlig sjakkafé i klubben med vafler og kaffe/te/saft. Sjakkaféen åpner klokka 12.

Fra klokka 13 blir det ei lita hurtigsjakkturnering med betenkningstida 10 minutter + 3 sekunder tillegg per trekk. Og som vanlig fleksibel deltakelse som betyr at man kan delta i de rundene som passer. Alle kan være med.

(Oppdatert 30. mai) Resultatlista

 

 

Robin vant hurtigsjakken (Roger, 28. mai 2015, oppdatert 30. mai)

Robin vant hurtigsjakkturneringa med 3½ poeng. Han avga kun remis mot Karl W Strand i siste runde.

Petter Andreas ble nummer to med 3 poeng på bedre kvalitet enn Karl W Strand. Petter Andreas hadde enorm glid i går. Det er sjelden at en spiller har så god uttelling, for han stod til tap i alle partier. I første runde mot Roger hadde han to bønder under i et håpløst sluttspill hvor begge hadde tårn og en offiser hver. Da fikk han inn en éntrekker og vant kvalitet og førte derfra partiet sikkert inn. I andre runde stod han kvalitet under mot Øyvind G M, men Øyvind bukket bort partiet. I siste runde mot Geir Ove var han presset og Geir Ove fikk opp mattangrep og hadde matt i to trekk, men overså matten og bukket dronning og tapte partiet i tidsnøden. Petter har hatt stor framgang og er en god lyn- og hurtigsjakkspiller og ser hele tiden muligheter og gir ikke opp selv om stillingen er fortapt. Det er en meget god egenskap, og det fikk han bra betalt for torsdag. Han fikk etter turneringen klengenavnet Lucky Lock. Morsomt for Petter og et bevis på at man aldri skal gi seg og ta vare på mulighetene som oppstår.

Karl W. viser at han fortsatt er en god sjakkspiller og spilte godt og solid i hele turneringen og avga kun remis mot Geir Ove og Robin.
Geir Ove ble nummer fire i turneringen med 2½ poeng men hadde han sett matten mot Petter Andreas i siste runde, så hadde han blitt nummer to i turneringen med 3½ poeng men dårligere kvalitet enn Robin. Sterkt comeback av Geir Ove.

Gledelig at hele 9 spillere deltok og det ble spilt mye god sjakk, men med kort betenkningstid så vil det også komme noen bukker og overseelser. Tilbakemeldingene fra deltakerne var at dette var et positivt tiltak og at vi bør ha flere slike turneringer.
(Oppdatert 30. mai med lenke til resultatlista.)

 

 

Hurtigsjakkturnering torsdag kveld (Tore, 28. mai 2015)

Torsdag 28. mai arrangerer Roger ei lita hurtigsjakkturnering i Sjakklubben.
Turneringa starter klokka 1930 og varer i to timer. Det spilles fire runder og betenkningstida er 12 minutter + 5 sekunder tillegg per trekk. Da rekker vi akkurat å spille fire runder på to timer. Turneringa er veldig fleksibel, og man kan hoppe av rundene hvis man har andre ting man må gjøre, eller man kan komme seinere. Her er det sjakkspillet som står i høysetet, ikke poengsummene.

 

 

Fra Maiturneringa
Foto: Tore Kristiansen

Viljar vant maimesterskapet på tirsdag (Tore, 28. mai 2015)

I maimesterskapet for barn som ble spilt i Sjakklubben tirsdag kveld, fikk vi enda en ny vinner. Det har vært forskjellige vinnere hver gang, og denne gangen var det Viljar som toppet resultatlista. Bjartmar er den eneste spilleren som har vært med i toppen alle gangene.
Det var 13 deltakere; spilleren på 14. plass /Walter Olsen er et annen navn for walk over. Det ble som vanlig mye god kveldsmat for deltakerne.
Noen bilder finnes her...

 

 

Annelie til venstre og Kristian til høyre møttes i aprilmesterskapet
Foto: Tore Kristiansen

Maimesterskapet for barn og ungdom spilles tirsdag fra kl. 1700 (Tore, 25. mai 2015)

Tirsdag 25. mai spilles Maimesterskapet for barn i Sjakklubben.
Førsterunden starter klokka 17 akkurat, så de som skal være med bør helst komme litt før. Har man ikke anledning til å komme da, får man bli med i turneringa når man kommer når neste runde starter.

Det starter som vanlig klokka 17, og turneringa er ferdig med premieutdeling og det hele til klokka 1930.
Foreldregruppa serverer kveldsmat.

 

 

Nye ratingtall fra Rosecupen (Tore, 25. mai 2015)

De norske ratingtallene fra Rosecupen for alle deltakerne finnes her...

 

 

Pallen i Rosecupen. Fra venstra Afras Mansoor, Simonas Zickus og Roar Nakken.
Foto: Tore Kristiansen

Simonas vant Rosecupen (Tore, 25. mai 2015)

I Rosecupen ble de to siste rundene spilt søndag. Da søndagen opprant ledet kometen, 11-årige Afras Mansoor fra Søråshøgda utafor Bergen med 3½ poeng sammen med Simonas. Med 1487 i norsk rating hadde Afras greid det utrolige å spille remis mot hjemmefavoritten FM Simonas Zickus, 2238. Det var et langt parti der de ble enige om remis til slutt. Turneringsseieren ble avgjort til Simonas' fordel i 5. runden da Afras tapte for Aalesunds Roar Nakken. Afras bruker tida si, så ung han er, og dette var også et parti som varte over 4 timer. Afras vant mot Trondheims 14-årige Eivind Bruaset i sisterunden og tok andreplassen i Rosecupen. Det er mange gode ungdommer for tida!

Simonas avgjorde dermed turneringa med først å vinne mot Tor Wetle Hoem i femterunden, og i sisterunden mot Roar Nakken. FM Simonas Zickus, Molde, vant Rosecupen med 5½ poeng. Afras Mansoor, Søråshøgda, kom på 2. plass med 4½ poeng, mens Roar Nakken, Aalesunds kom på 3. plassen med 4 poeng.

Kristiansundsspillerne hadde ingen god femterunde. I internoppgjøret mellom Tore og Vegard ble det remis. En remis så tidlig der det fortsatt er spill igjen i partiet skyldes nok at rundestart var klokka 9, og at det var et bryllyp på hotellet. Både Vegard og Tore overnattet på Hotel Alexandra, og hørte dunkinga fra bassen fram til halv tre om natta, så det var ingen god oppladning til å spille et godt parti sjakk.
Petter spilte Stonewall-attack (se bilde...) mot russiske Elena Marder (FIDE-rating 1786). Petter har ikke spilt åpninga før, heller ikke på nettet, og det var tydelig gjennom partiet. Han har bare preppet åpninga fra svarts side. Tapet var litt fortjent når han var så skjødesløs. Da ble det walk over på Petter i sisterunden, og det ble med de 1½ poengene han tok i hurtigsjakkrundene. Petter har gjort dette før. Tatt poeng i hurtigsjakkrundene og falt gjennom i langsjakken. Vi får se på hvordan vi skal få rettet på det til NM da Petter skal spille i kadettklassen.

Mads var opp mot CM Joachim Solberg søndag formiddag. Mads spilte raskt og tapte. I ettertid forteller sjakkmotorene oss at Mads hadde en variant i partiet der han kunne ofret en offiser og få vinnende stilling. Men ved rask gjennomspilling av partiet ser jeg ikke denne varianten, selv om jeg vet at det skal finnes et offer et sted. Så den var nok vanskelig å se over brettet.
Morten bukket kvalitet mot Gudmund Farstad der han hadde kommmet fint ut av åpninga. Etter det var partiet tapt.

Sjette og siste runde ble litt bedre for oss. Ingen av oss var oppe i kampen om pallen i denne turneringa, så det var bare å kjempe om ære og poeng, og ratingpoeng, både norske og FIDEs. Mads vant et fint, spilt parti mot Moldes Bjørn Robert. Mads endte da som beste kristiansunder på 6. plass med 3½ poeng. Mads fikk også premie for beste putt (bilde) siden Afras vant andrepremien, og ingen kunne få mer enn en pengepremie. 1½ poeng på langsjakkrundene ser normalt ut for Mads, og da han også hadde vinstsjanser i begge tapspartiene sine, er dette et viktig steg, spillemessig, framover for Mads.

Tore endte også på 3½ poeng og plassen bak Mads på tabellen etter at han vant mot russiske Elena i sisterunden. Det var bare så vidt, for mattrusselen hennes ble avverget med kun ett riktig, spilt trekk. Hun ofret bonde for å få til denne trusselen, og da ikke det gikk, vant Tore sluttspillet.

Vegard spilte som nevnt tidligere remis i femterunden, og møtte Ivar Kosberg, Molde i sisterunden. Vegard kom fint ut, men greide ikke finne vinsten, og det endte i remis. Vegard tok 3 poeng. Det beste var nok remisen lørdag ettermiddag mot Joachim Solberg. Denne turneringa var et viktig steg framover for Vegard, da han virker litt sikrere på spillet sitt enn det han har vist hittil denne våren.

Morten (bilde) fikk premie for beste spiller under 1250 i rating. Han var den eneste spilleren i den gruppa. Morten var desidert lavest ratet av alle spillerne, og det var 300 ratingpoeng opp til den nest laveste. Da blir det vanskelig å få poeng, noe Morten heller ikke fikk. Men i det siste partiet mot Trondheims senior, Tore Høe Løvaas, trodde tilskuerne rundt trekk 25 at Morten skulle holde partiet til remis. Men han tok ikke nok hensyn til Tores gjennombrudd på dronningfløya, og tapte også det partiet.

Det var ei fin turnering i Molde på Hotell Alexandra. Den var godt ledet av Håkon Bentsen som noe uvanlig fikk hele tre saker å forholde seg til gjennom helga. Lørdag ble det en Nokiagambit, og dette var en skikkelig Nokiagambit siden spilleren hadde en gammel Nokiatelefon som ringte! En spiller krevde remis på tretrekksregelen, men kravet viste seg å være feilaktig, og en spiller fikk en advarsel om å holde orden på noteringsarket sitt. Det er litt uvanlig med så mye "action" for en turneringsleder i ei lita turnering. Spillerne trivdes med spilleforholdene som var flotte. Det var gratis vann og kaffe/te alle tre dagene samt frukt og kaker. Vi håper at Rosecupen gjenopplives som en fast tradisjon i Molde, for dette var det verdt å være med på.

33 bilder fra turneringa her...

 

 

5. runden starter kl. 9, sisterunden kl. 14 (Tore, 24. mai 2015)

I Rosecupen spilles de to siste rundene første pinsedag på Hotel Alexandra i Molde.
I 5. runden starter allerede klokka 9, og vi får et internoppgjør mellom Tore og Vegard. Mads skal møte CM Joachim Solberg, mens Petter får hvit etter å ha hatt to svarte i går. Petter møter russiske Elena Marder. Morten skal opp mot Moldes veteran, Gudmund Farstad.
Turneringsleder Håkon Bentsen legger inn partiene når de er ferdige, så man kan spille gjennom dem etter hvert.

 

 

Vegard med remis mot 2200-spiller (Tore, 24. mai 2015)

Det ble ikke mange poengene på kristiansundsspillerne i de to langsjakkrundene pinseaften i Rosecupen. Det ble bare en seier, og det var i et innbyrdes oppgjør mellom Morten og Tore det kom.
I 3. runden ble det sågar kun kun et poeng samlet, og det kom ved at Morten hadde walk over. De fire andre tapte. Mads hadde vinstsjanser mot kometen, 11-årige Afras Mansoor fra Søråshøgda utafor Bergen, mens Tore overså at han kunne reddet offiseren sin mot Tor Wetle Hoem og tapte da sluttspillet. Petter gikk raskt ned i en kongeindisk, og Vegard kom skjevt ut av åpninga mot FM Simonas Zickus. Alle partiene er lastet opp og kan spilles gjennom. Et poeng er vel tidsbruken. Vegard brukte en time på de første femten trekkene mot Simonas, mens Mads bare brukte femten minutter på de 20 første trekkene. En mellomting på begge to, kunne ha gjort susen.

4. runden gikk bedre poengmessig. I internoppgjøret mellom Morten og Tore, gikk det Tores vei, men det tok sine tre timer før partiet var over. Morten ofret et par bønder i sentrum for spill og angrepssjanser, og det var mye å regne på for begge parter, men Tore holdt unna. Petter kom skjevt ut igjen i kongeindisk mot Aalesunds Roar Nakken. På et tidspunkt så det ut til at det var kongen hans som gikk i angrep. Petter bukket en bonde, men kom seg unna i midtspillet uten å tape. I sluttspillet var det dronning og lett offiser på dem, men Petter fremdeles med bonde under. Roar hadde som vanlig dårlig tid, og på et tidspunkt hadde han under halvminuttet igjen på klokka. Petter gikk da for å forsøke å lure Roar, men det skar seg. Petter hadde muligheter til å sikre seg at Roar måtte ta evig sjakk og få remis, men Petter ofret heller løperen sin for å spille videre. Roar tok løperen, spilte raskt, og opparbeidet seg så mye tid på klokka at det ikke var noe problem med å finne vinsten.
Mads møtte Eivind Bruaset fra Trondheim Sjakkforening, og det ble vinggambiten i fransk igjen. (1.e4 e6 2.Sf3 d5 3.e3 c5 4.b4) Forrige gang de møttes tok Mads bonden på b4, og tapte, så denne gangen tok han ikke gambitbonden. Det ble allikevel et heidundrende parti. Men med kvalitet over, feiget Eivind ut og tok evig sjakk. En litt skuffende avslutning på et artig parti.
Vegard møtte CM Joachim Solberg, som også er kjent som sjakkbloggeren joasol. Joachim hadde en dårlig fredagskveld, da han ikke rakk første runden for han måtte kjøre rundt Kleive da Fannefjordtunnelen er stengt på kveldstid, og i andrerunden tapte han partiet mot Moldes Bjørn Robert. Vegard hadde bedre kontroll på klokka i denne runden, og åpnet med 1. d4 igjen etter ei stund nå å ha flørtet litt med kongebonden i førstetrekket. Det gikk bedre for Vegard, og han kom greit ut. Det ble spill mot isolanibonde ei stund før Joachim fikk skiftet den ut. Vegard hadde spillet, men bare en liten fordel. Da Vegard også holdt i sluttspillet aktive offiserer, og han fikk til slutt en fribonde, men tårnsluttspillet er remis, og de tok remis. Dermed ½ poeng på Vegard mot to 2200-spillere lørdag, og det er et bra resultat.
Noen bilder her...

 

 

Mads leder Rosecupen (Tore, 23. mai 2015)

Mads leder Rosecupen etter de to første hurtigsjakkrundene fredag kveld. Det er tre spillere med 2 poeng; Mads Wollan Myhre, Kristiansund, Simonas Zickus, Molde og Afras Mansoor, Søråshøgda.
Mads vant mot Roar Nakken og Gudmund Farstad fredag kveld, og han møter Afras i den første langsjakkrunden lørdag formiddag. Vegard Simensen har 1½ poeng etter bl.a. remis mot Petter Andreas, og Vegard møter Simonas på andrebordet i 3. runde. Petter Andreas vant først mot Tore, og remis mot Vegard, og han sitter på tredjebordet der han møter Moldes Bjørn Robert Løvoll Unhjem. Bjørn Robert vant sævrt overraskende hurtigsjakkpartiet sitt mot 2200-spilleren Joachim Solberg fredagskvelden.
På fjerdebordet sitter Tore Kristiansen som møter Tor Wetle Hoem, Molde. Morten har walk over i tredjerunden.
Det ser ut til at turneringsservice har litt problemer med å oppdatere resultatsidene. Vi opplevde dette også i går, men da fungerte det for noen og på noen plattformer, men ikke på alle. Og det har vekslet litt. Prøv en annen webleser, hvis du ikke får opp lista, for turneringsleder Håkon Bentsen oppdaterer stadig vekk.
Noen bilder her...

 

 

Ratingtallene fra klubbmesterskapet (Tore, 22. mai 2015)

De norske ratingtallene fra klubbmesterskapet har kommet.
Du finner dem her...

 

 

Fine spilleforhold i Rosecupen (Tore, 22. mai 2015)

Det blir fine spilleforhold på Hotel Alexandra i Molde i helga da Rosecupen spilles fredag til søndag.
Fredag kveld blir det to hurtigsjakkrunder, mens det lørdag og søndag blir to langsjakkrunder hver dag.

Se også sidene til Molde Sjakklubb

 

 

Trond Harald Saltnes, klubbmester 2015
Foto: Tore Kristiansen

Trond Harald ble klubbmester 2015 (Tore, 22. mai 2015)

Torsdag kveld ble det spilt omspill om Klubbmesterskapet siden både Trond Harald Saltnes og Robin Hoem fikk begge 4 poeng i klubbmesterskapet.
Omspillet startet med to hurtigsjakkpartier først. I det første av dem hadde Trond Harald hvit, og Robin ofret offiser for et par gode bønder i midta, men da han ikke fant den rette fortsettelsen vant Trond Harald. I det andre hurtigsjakkpartiet var det Robin som hadde hvit, og han kom godt ut allerede i åpninga, og han vant partiet. Sjøl om de hadde 25 minutter + 5 sekunder tillegg per trekk, brukte de bare omtrent en halvtime på hvert parti. Og det som overrasket tilskuerne litt var at begge to spilte aggressiv sjakk. I utgangspunktet skulle en tro at det favoriserte Trond Harald.
Men det sto 1-1 etter hurtigsjakkpartiene, og de måtte spille to lynsjakkpartier.
Trond Harald startet igjen med hvit, og her også vant han, men nå brukte de lengre tid av betenkningstida som var den vanlige lynsjakktida med 3 minutter + 2 sekunder tillegg per trekk. Da ble det hvit igjen på Robin, og han måtte vinne for komme seg til et eventuelt armageddonparti. Det ble Kan-varianten i siciliansk, og den vet Robin at Trond Harald spiller, og Robin skal ha grei kontroll på den. Men i lynsjakk fikk Trond Harald til et angrep på kongestillinga til Robin som gjorde at Trond Harald brøt gjennom Robins forsvar, og han vant partiet.

Vi fikk ei litt spesiell situasjon da Trond Harald angrep kongestillinga. Med dronninga si på c7 slo han Robins bonde på g3, men da han utførte trekket veltet han i farten sin egen bonde på d5. Da han skulle sette den opp igjen, plasserte han bonden på d6. Tilskuerne så hva som skjedde, men ingen av spillerne reagerte. Da dronninga ble truet på g3 i trekket etterpå, leitet Trond Harald etter hvor han skulle flytte dronninga tilbake, men han hadde da sperret fluktveien sin da han satte opp bonden på d6-feltet. Den kom seg ikke tilbake til c7! Dermed måtte han deplassere dronninga si på randa på kongefløya, men Robin greide ikke å utnytte det, og tapte allikevel. Hvis Robin hadde påpekt feilen, hadde det ikke skjedd noe annet enn at Trond Harald hadde fått en advarsel. Dommeren kunne gitt en tidsstraff på ett minutt, men siden denne feilen tydelig ikke var med vilje, og det var første gang han veltet brikker, hadde bare Trond Harald fått en advarsel. Noen av tilskuerne mente etter at partiet var over, at Robin kunne krevd partiet tapt på feiltrekk. Men FIDEs sjakkregler, §§7.4 og B.2 tillater ikke en så drakonisk straff.

Trond Harald ble klubbmester 2015, og det var litt overraskende. Det var litt overraskende at han fikk 4 poeng i klubbmesterskapet, og det var litt mer overraskende at han vant omspillet mot Robin. Men dette var en fortjent seier, siden Trond Harald hadde flest kvalitetspoeng i klubbmesterskapet også, og nettopp fordi han vant mot Robin der. Trond Harald har blitt sikrere i flere deler av spillet enn før, spesielt sluttspillet, og det var imponerende hvordan han vant mot Robin og holdt Eilif til remis i sluttspilet. Trond Harald vil nok herje på resultatlistene i år fremover.
Vi gratulerer Trond Harald med klubbmesterskapet!

 

 

4 runder hurtigsjakk i kveld (Tore, 21. mai 2015, oppdatert 22. mai)

Roger arrangerer ei 4-runder hurtigsjakkturnering i klubben torsdag kveld.
Start klokka 19. Betenkningstida blir 15 minutter + 5 sekunder tillegg per trekk. Oppdatert 22. mai med resultatlista.

 

 

Omkamp i klubbmesterskapet kl. 1930 i kveld (Tore, 21. mai 2015)

I kveld spilles omkampen i Klubbmesterskapet. Trond Harald Saltnes og Robin Hoem fikk begge 4 poeng i A-klassen og da må det spilles omkamper for å kåre en klubbmester.
Det blir først to hurtigsjakkpartier med lang betenkningstid; 25+5. Står det 1-1 etter disse to partiene, blir det to lynsjakkpartier, og er det fremdeles uavgjort avgjøres det hele med et armageddonparti.
Og alt skjer i Sjakklubben i kveld!

Siden Trond Harald hadde best kvalitet i klubbmesterskapet, fikk han velge farge først, og han har valgt hvit i første runde. Det starter klokka 1930.

 

 

Alle langsjakkpartiene i klubbmesterskapet er ferdig (Tore, 21. mai 2015)

Det siste partiet i B-klassen ble spilt onsdag kveld. Mads hadde hvit mot Arild, og Arild svarte med semislavisk forsvar. Tidlig i midtspillet fikk Mads en liten fordel da han truet en springergaffel og vinne kvalitet. Det kunne ikke Arild hindre, men da Arild i stedet forsvarte seg, fikk Mads to sammenhengende fribønder bak bøndene til Arild. Da tok det ikke lang tid før Mads hadde vunnet.
Mads tok dermed andreplassen i B-klassen på bedre kvalitet enn Bjørn. Mads startet med overraskende tap og remiser i turneringa, men tok seg godt inn på slutten. Arild havnet sist, men tok 1½ poeng i en tøff klasse. Han hadde flere gode stillinger og han kunne hatt flere poeng.

A-klassen er også ferdigspilt da oppgjøret om fjerde- og femteplassen ble avgjort i går kveld. Tore Kristiansen fikk inn preppen sin mot Vegard Simensen, trodde han. (Det viste seg etterpå at han hadde blandet varianter.) Det var en aggressiv variant mot Vegards Najdorf som var ei linje som Henrik og Tore fikk fra Axel for et par år siden. Vegard hadde ikke møtt dette før, og spilte ikke med vanlig gusto. Han spilte litt forsiktig i åpninga, men kom greit nok ut av den da begge rokerte langt.
Men i midtspillet valgte Vegard feil bondeframstøt i sentrum, og sto plutselig til tap. Vegard ga opp i det 21. trekket, da han måtte gi dronninga for å unngå matt.
Tore fikk da 4. plassen med 2 poeng. Han er fornøyd da de to poengene kom etter intensive åpningsstudier, og det lønte seg.
Vegard tok bare 1½ poeng, og han er ikke fornøyd med det. Dette var en tøff klasse med få partier, og da teller hvert enkelt resultat desto mer.

 

 

Petter Wadstensvik. Her fra NM i Trondhjem i juli i fjor.
Foto: Tore Kristiansen

Petter vant med høyrisikosjakk (Tore, 20. mai 2015)

Petter tok i bruk alle de sjansene han fant i det avgjørende partiet mot Bjørn i går kveld. Remis var ikke nok for Petter, siden Bjørn ledet med ½ poeng. Petter spilte kongeindisk forsvar, som han hadde forberedt mot Stonewall-angrepet til Bjørn, men Bjørn spilte ikke bonden fram til f4, så da ble det ikke kongeindisk men heller noe dronningbondespill. Petter gikk i angrep på kongefløya etter at han fikk plassert sine bønder på e4, f5, g6 og h7. Bak disse bøndene på kongefløya forsøkte Petter å få til noe. Bjørn spilte forsiktig, men lurt, men han tok ikke nok hensyn til Petters angrep. Petter hadde flere muligheter til å ofre offiserer på bøndene foran kongen til Bjørn, men siden Petter måtte vinne, tok han ikke sjansen siden han ikke så langt nok til å se at det ble matt. I enkelte varianter var det også evig sjakk, så Petter spilte høyrisikosjakk tirsdag kveld. Til slutt fikk Petter kongen sin opp på f3, og med dronninga på h3 truet han ugarderlig matt på g2.
Bjørn kunne hindret det med å plassere dronninga si på b3 og hindret kongevandringa helt opp til tredjeraden, men han satte dronninga i den lange diagonalen og tenkte ikke på at kongen kunne gå til f3.
Dermed ble det seier til Petter i B-klassen.

 

 

Salg på Chessbase i dag (Tore, 19. mai 2015)

Chessbase som lager det beste databaseprogrammet i verden som sjakkspillere ikke kan greie seg uten, har i dag 25% rabatt på alle varene i sortimentet sitt. Salget varer fram til midnatt i dag, tirsdag 19. mai.
Chessbase' store produkt er Chessbase 13 mega package eller bare Chessbase 13 Download som er databaseprogrammet sjakkspillere verden over bruker til å analysere sine egne sjakkpartier samt forberede seg mot motstandere. Det er nesten umulig å klare seg uten i dagens sjakkverden.
Chessbase er også den største produsenten av sjakkdvd-er. Det finnes minst en dvd om hver eneste sjakkåpning, samt at det er mange andre om sluttspill, midtspill og andre sjakksaker.
Det er verdt å ta en titt på dagens salg for de pleier bare å ha salg en gang i året.

 

 

B-klassen avgjøres tirsdag kveld (Tore, 19. mai 2015)

Klokka 1830 i kveld starter det avgjørende partiet i B-klassen. Det er toppoppgjøret mellom Bjørn Benjaminsen og Petter Andreas Wadstensvik som spilles da.
Det siste partiet i A-klassen spilles onsdag kveld, og torsdag kveld spilles omkampen mellom Trond Harald og Robin om klubbmesterskapet.

 

 

Mange innom 17. mai-kaféen (Tore, 18. mai 2015)

Det var mange innom Sjakklubben 17. mai. Til tider var det så fullt at noen måtte snu i døra.
Det var servering av kaker, kaffe, brus og pølser med brød. Vi hadde åpent fra Skoletoget gikk, og til Borgertoget kom forbi utpå ettermiddagen.
Noen få bilder her....

 

 

Sjakklubben ferdig preppet til 17. mai-kafé (Tore, 16. mai 2015)

Lokalet er gjort klart til 17. mai-kaféen i morgen. Det er kommet hvite duker på bordene, flagg står både på bordene og i vinduet, de fleste kakene har kommet, og nå kan alle bare komme!
Fra klokka 9 er det folk i lokalet, og da er det bare å komme. Nå går ikke skoletoget opp Hauggata lengre, så vi forventer ikke at massene kommer før etter at skoletoget er kommet til Kongens Plass.
Det blir kaffe, te, brus, pølser med brød og kaker å få kjøpt i Sjakklubben 17. mai, og prisene er rimelige. Det er også bare å ta med seg venner og kjente.
Vi stenger lokalet når Borgertoget har gått forbi utpå ettermiddagen en gang.

 

 

Jon Ludvig vant etter en spennende kveld (Tore, 16. mai 2015)

Jon Ludvig Hammer vant EnterCard Chess Qualifier etter en svært så spennende fredagskveld, der spillerne spilte fem runder hurtigsjakk mot hverandre. Det var ikke så overraskende at Jon Ludvig vant turneringa, men at Aryan Tari tok 3. plassen, det var det ikke mange som så på forhånd.
Det var skuffende å følge med hurtigsjakkpartiene til Nils denne fredagskvelden. Riktignok står han ikke oppført noen spilte hurtigsjakkpartier i FIDE fra før, men at han var så dårlig, det var, litt rart. Vinststillinger ble jo satt over stadig vekk. Det var også litt skuffende at Simen Agdestein havnet på sisteplassen, men slik han spilte i denne turneringa, var det ingen stor overraskelse. Det var en del merkelige åpningsvalg underveis. Han sa i løpet av uka at det var elevene hans på NTG som var sekundantene hans... mens det var Aryan som hadde overtatt Evgenij som sekundant.
Da er det bare å glede seg til Norway Chess i juni!

 

 

Sjakkafé lørdag 16. mai fra klokka 12 (Tore, 15. mai 2015)

Lørdag 16. mai er det vanlig sjakkafé i klubben med vafler og kaffe/te/saft. Sjakkaféen åpner klokka 12. Utpå ettermiddagen blir det ryddet i lokalet til 17. mai-arrangementet.

 

 

Hurtigsjakk i EnterCard i kveld fra kl. 19 - alt følges i klubben (Tore, 15. mai 2015)

I femterunden i går kveld i EnterCard Chess Qualifier ble det remiser på begge de to lederne, Jon Ludvig Hammer og Laurent Fressinet. Curt Hansen slo Simen Agdestein.
I kveld spilles det fem runder hurtigsjakk, og vi følger alle rundene i Sjakklubben i kveld fra klokka 19.
Alt sendes på TV 2 Sportskanalen fra klokka 19, og sendingene kan også følges på TV2s nettsider TV 2s sjakk livesenter Du kan også følge alle partiene direkte på Chess24. De har også en app som du kan laste ned til mobilen, og følge partiene på den.
Og sjølsagt viser vi alt i klubben i kveld. Det spilles mange partier i klubbmesterskapet i kjelleren, så i kveld er det mye å følge med på.

 

 

Trond Harald Saltnes.
Foto: Tore Kristiansen

Trond Harald og Robin vant - omkamp om klubbmesterskapet (Tore, 15. mai 2015)

Sisterunden i A-klassen ble spilt i går. Det er første gangen på de fem rundene at en hel runde har blitt spilt samtidig, og det var både artig og spennende.
Vegard som var en av forhåndsfavorittene lå sist før gårsdagens parti, og han kunne risikert å ende der. I går spilte han mot Roger Hojem som spilte fransk forsvar. Roger hadde forberedt seg godt på Vegards åpning i fransk, men Roger kom ut av det, da Vegard byttet om på trekkrekkefølgen. Vegard spilte litt uforsiktig i åpninga, men siden Roger ikke straffet det, fungerte det godt, og Vegard fikk ei bra stilling. Sentrum var blokkert, men Vegard fikk åpnet på begge fløyene, og bare kjørte over Roger. Han hadde terrengfordelen over hele brettet. Roger hadde muligheter til å bryte i sentrum, men da han ikke torde å gjøre det, var partiet tapt, og Vegard vant enkelt. Vegard har et parti igjen, og det spilles i neste uke. Roger endte sist i A-klassen med ½ poeng. Han rykket opp fra B-klassen etter fjorårets gode resultat. Det ble en sterk remis mot Trond Harald, og ukene før han møtte Eilif var underholdende for alle oss andre i klubben, siden de forberedte mange ulike åpninger mot hverandre. Men det var en sterk A-klasse i år.

Trond Harald spilte skandinavisk forsvar mot Tore, og Trond Harald valgte sjølsagt den mest aggressive varianten med Lg4. Men deretter i åpninga spilte Trond Harald litt forsiktig, og det var litt merkelig. Han rokerte ikke langt, men tok i stedet tårnet sitt til d8, og han tok ikke imot d4-bonden som Tore ofret. Ingen skjønte dette, men Karl W. mente at han hadde ei forklaring på det: - Trond Harald liker ikke at man ofrer mot ham, for det er han som skal stå for ofrene i partiene...
Uansett så gjorde det ingenting, for Tore bukket offiser tidlig i midtspillet. Trond Harald kunne ha avgjort partiet med en gang med å ofre løper og tårn på kongestillinga og fått matt, men han var ikke sikker på alle variantene og gjorde det ikke. Dermed ble det litt spill, der Tore kunne gjøre et skinnoffer av et tårn på kongestillinga til Trond Harald som han ikke tok imot men heller vandret unna med kongen i sikkerhet. Pysete, men effektivt, for det vant partiet.
Trond Harald vant tre partier og spilte to remiser, og det var det ingen som hadde trodd på forhånd at han skulle være helt i teten. Men Trond Harald ser ut til å være tilbake i god gammel form, som i 2013 da han vant klasse 2 i Landsturneringa i Sandefjord. Vinst mot Robin og remis mot Eilif er solide saker, og det var ikke vanlige poeng han tok der, men han fikk poengene i sluttspillene.

Toppoppgjøret mellom Eilif og Robin var spennende saker. Eilif utmanøvrerte Robin i åpninga med en annen trekkrekkefølge, slik at Robin valgte å spille ei åpning han ikke hadde forberedt seg på. Solid spill av begge to. Eilif hadde muligheter til å ofre kvalitet for godt spill, men valgte å ikke gjøre det. Etterpå fikk Robin en mulighet til å vinne tårn mot lett offiser og bonde. Eilif flyttet fram en bonde slik at Robins løper fikk et enda bedre trekk, og han spilte turneringas beste trekk. Le2 med svart. Løperen truet Eilifs dronning på d1 og springeren på f3 som bare var dekket av dronninga. Eilif hadde også begge tårnene sine som dekket e2-feltet. Robin hadde også en springer på d4 som truet hesten på f3 og dekket løperen på e2. Med det trekket vant Robin en kvalitet. Det var sjølsagt mye spill etter det, men Robin vant partiet, og kom da á poeng med Trond Harald.
Robin fikk 4 poeng, og han tapte bare for Trond Harald. Robin startet litt rusten i starten av turneringa, men har spilt seg godt opp etter hvert.
Eilif fikk 3 poeng. Vant mot de to svakeste spillerne, remis mot Vegard og Trond Harald, og tapte på et svært godt trekk av Robin i går kveld.

I klubbmesterskapet er det ikke kvalitetspoengene som avgjør tittelen hvis to eller flere spillere kommer på samme poeng. Det blir omkamp mellom Trond Harald og Robin som endte likt med 4 poeng. De skal spille to hurtigsjakkpartier med betenkningstida 25 minutter + 5 sekunder tillegg per trekk. Hvis de to partiene ender uavgjort, blir det to lynsjakkpartier med tida 3+2. Blir det uavgjort der også, blir det et armageddonparti som avgjør hvem som blir klubbmester.

 

 

Iver Halse i april i år.
Foto: Tore Kristiansen

Iver vant og tok femteplassen (Tore, 15. mai 2015)

Iver vant sitt siste parti i går kveld, og endte på 4 poeng. Det blir en 5. plass i B-klassen selv om det gjenstår to partier.
Iver møtte Pat som er en hard nøtt å knekke, og Pat kjempet om andreplassen i mesterskapet. Iver kommer alltid fint ut i partiene sine, og han spiller solid og forsiktig, og det skjedde også i går kveld mot Pat. Det ble Grand Prix-angrepet i siciliansk, og det er det Iver pleier å svare når han møter 1...c5. Sentrum ble blokkert, og det var bare åpne linjer på dronningfløya uti midtspillet. Etter litt avbytter der de hadde dronning og to lette offiserer hver, var det Iver som hadde en terrengfordel, og han presset med bøndene på kongefløya, mens Pat hadde ei aktiv dronning på baksida av Ivers bønder. Iver forsvarte dem, og til gjengjeld hadde ikke Pats løper og springer så mange plasser å komme gjennom på. Iver presset på kongefløya med alle bøndene sine på fjerderaden. Pat tenkte og tenkte og gjorde et trekk innimellom.
Iver flyttet fram en ny bonde. Pat tenkte. Og sånn gikk nå dagan... Det endte med at Pat tapte på tid etter 32 trekk...
Iver hadde en forferdelig dårlig start på turneringa med tap både mot Morten, Mads og Øyvind og remis mot Øyvind GM. Avslutninga derimot ble mer som vi kjenner Iver, som en solid og god spiller. Remis mot Bjørn var bra, og det var bra spilt mot Pat. Og når vi tar med i betraktninga at han sto til vinst mot Petter, avslutter Iver turneringa på ei oppadstigende kurve. Det er bra for i sommer skal Iver være med både i Landsturneringa og i Politiken Cup i Danmark.

For tredje gang etter nyttår taper Pat på tid i et langsjakkparti. De to forrige gangene var begge mot Mads (Kristiansund Grand Prix i januar og klubbmesterskapet). Det er ikke så lite tid spillerne har til disposisjon. Det er jo tross alt 90 minutter + 30 sekunder tillegg per trekk på de 40 første trekkene. Men Pat greide ikke å komme dit i går kveld. Iver hadde nok ei bedre stilling da Pat tapte, men med dronningene på brettet, er det ikke alltid like lett å vinne slike sluttspill. Men det var Ivers gode spill i sluttspillet som gjorde at Pat brukte opp tida si, så det var nok fortjent at Iver stakk av med poenget. Dermed blir det ikke pallplass på Pat men en solid fjerdeplass med 6 poeng. To av de tre tapene hans kom på tid, og sjøl om stillingene ikke var så gode da partiene ble avsluttet, er det alltid sjanser til å kjempe om halvpoeng i sluttspill. Resultatmessig har det vært ei grei turnering for Pat, og ratingmessig ser det ut til at han taper noen få norske ratingpoeng, men tjener FIDE-rating.

 

 

Morten Smenes Frost under Landsturneringa i Trondhjem i fjor.
Foto: Arild Myhre

Morten vant C-klassen (Tore, 15. mai 2015)

Det ble seier på Morten i går, og han vant da C-klassen med 4 poeng. Arild har et parti igjen, men han kan ikke ta igjen Morten.
I partiet mellom Morten Smenes Frost og Øyvind Grundstad Mikalsen ble det Tartakower-varianten i Caro-Kann, også kjent som fantasivarianten. Det er den varianten der hvit spiller 3.f3 og er et solid svar fra hvit. Morten fikk en fordel i midtspillet da han fikk kontroll over den åpne d-linja, og han kom inn i stillinga til Øyvind. I tårnsluttspillet fikk Morten tatt noen bønder slik at han hadde tre sammenhengende bønder på dronningfløya mot Øyvinds ene, mens Øyvind hadde fribonde i h-linja. Øyvind med svart forsøkte å få h-bonden sin inn til ny dronning, men Morten kontrollerte det hele til sikker vinst. Dette sluttspillstapet var greit nok for Øyvind, for det var tapt i utgangspunktet, men i flere partier har han hatt vinststilling i sluttspillet og allikevel tapt. Kanskje Øyvind heller bør forsøke å spille litt mer i midtspillet i stedet for bare å bytte av offiserer for å komme til sluttspill?
Øyvind startet fint med fire remiser, deriblant mot to av ratingfavorittene, men det ble bare en remis til og fire tap.

Morten har gjort ei bra turnering med fire seire og fem tap. Morten gir ikke ved dørene, og det er enten eller i partiene hans. Når han blir litt sikrere, vil han få enda flere poeng. Morten slo to spillere med over 1300 i rating, og det er bra! Og ratingmessig tjener han både norsk og FIDE-rating på klubbmesterskapet.

 

 

Åpent i Sjakklokalet 17. mai (Tore, 14. mai 2015)

Sjakklubben er åpen som vanlig 17. mai, cirka fra klokka 10 og til klokka 16. Altså mellom barnetoget og borgertoget.
Det blir salg av kaker og pølser med brød, brus og kaffe og påsmurte rundstykker.
Sjakklubben er et fint sted for å sette seg ned mellom slagene en 17. mai i Kristiansund sentrum. Det er bare å ta med seg slekt og venner.
Sjakk kan også spilles; nede i kjelleren står brettene og brikkene klare for dem som ønsker det.

 

 

Sisterunden i A-klassen i kveld (Tore, 14. mai 2015)

For sjakkspillere gjør det ingenting om det er langhelg og Kristi Himmelfartsdag i dag. I kveld spilles det full runde i A-klassen, og det er sisterunden som spilles i kveld. Vegard-Roger starter klokka 1830, mens Tore-Trond Harald og toppoppgjøret Eilif-Robin starter kl. 19-1930.
I B-klassen spilles også to partier fra 9. runden, og det er Morten-Øyvind GM og Iver-Pat som møtes i kveld. Pat kjemper om en plass på pallen, mens Iver, Øyvind og Morten har femteplassen i sikte. Disse to partiene starter også litt over klokka 19.

 

 

Siste langsjakkrunde i kveld (Tore, 14. mai 2015)

Både Hammer og Fressinet vant sine partier i fjerde runde i går kveld i EnterCard Chess Qualifier. Aryan Tari spilte remis mot danske Curt Hansen, ei beslutning som Magnus Carlsen kritiserte. Han mente at det fremdeles var spill igjen i stillinga, og spillerne godt kunne ha forsøkt noen trekk til. Simen Agdestein tapte mot Fressinet i nok et interessant parti, mens Nils havnet i en prepp av Jon Ludvig, og ble stående litt dårligere i midtspillet, og tapte til slutt. Les hva Ellinor skriver om dette på schack.se Norsk nyhet fällde Nils
(I den forrige artikkelen fra turneringa, hentet Ellinor bildet av Nils Grandelius fra vår side: Nils skugger ledarduon)

I kveld spilles den siste langsjakkrunden med partiene Simen Agdestein-Curt Hansen, Aryan Tari-Jon Ludvig Hammer og Nils Grandelius-Laurent Fressinet. De som heier på Jon Ludvig, håper at Nils skal slå Fressinet i kveld, og det er han fullt kapabel til.
Alt sendes på TV 2 Sportskanalen fra klokka 20 torsdag kveld, og sendingene kan også følges på TV2s nettsider TV 2s sjakk livesenter Du kan også følge alle partiene direkte på Chess24. De har også en app som du kan laste ned til mobilen, og følge partiene på den.
Og sjølsagt viser vi alt i klubben i kveld. Det spilles mange partier i klubbmesterskapet i kjelleren, så i kveld er det mye å følge med på.

 

 

Mange til Politiken Cup i Danmark i sommer (Tore, 13. ma1 2015)

Politiken Cup er en av de klassiske turneringene i Skandinavia om sommeren. Den har de siste årene blitt spilt ved Helsingør. Den spilles samme uke hvert år, og det er ei flott turnering for spillerne. Det er også mange sosiale aktiviteter. Turneringa spilles fra lørdag 25. juli og til søndag 2. august.
Fra Kristiansund vil vi delta med flere spillere. Mads var med i fjor, og i år vil både Henrik, Mads, Petter, Iver, Åge, Roger og Tore være med. Arild er med som lagleder og blogger. Vi blir en fin gjeng der. De fleste skal bo på Danhostel Helsingør som ligger ca. 1 km unna spillestedet, mens Åge og Ann Karin skal bo på hotellet på spillestedet.
Er det flere som har lyst å være med, så ta kontakt og vi formidler opplegget.

 

 

IM Aryan Tari på Island i mars 2015.
Foto: Fiona Steil-Antoni

To spennende partier i går kveld - kanskje tre i kveld? (Tore, 13. mai 2015)

IM Aryan Tari som er lavest rangert av alle spillerne i EnterCard Chess Qualifier sto veldig godt mot GM Nils Grandelius i sluttspillet i går kveld. Sjakkmotorene anga at det var fordel til Nils, men kommentator Magnus Carlsen mente at stillinga til Aryan med svart var best. Og når begge spillerne kom i studio etter partiet fortalte Nils at han trodde at han kom til å tape. Det var imidlertid Nils som kom svært godt ut av åpninga, og Aryan mente at han hadde fått en prepp mot seg. Men bøndene til Nils på e4 og f4 ble enkle å angripe for Aryan, og det var dette som snudde fordelen til svart. Men da Aryan byttet av sin gode løper mot Nils' springer i sluttspillet, var det ikke noe mer i stillinga enn remis.
Fressinet vant greit mot Curt Hansen, men partiet mellom Simen og Jon Ludvig svingte. Simen spilte artig sjakk, men Jon Ludvig fikk en fordel i midtspillet. Simen kom inn i sin vante tidsnød, men da spilte han godt, og det var Jon Ludvig som feilet. Da tidsnøden var over, var det Simen som hadde klar fordel i partiet. Men så skulle trekk 41 gjøres av Simen. Han tenkte i 8 minutter. På skjermen sto det at prosentene til Simen var høye. Vi skjønte ikke så mye, før Per Erik fant trekket med 41.Th5!. Men hva med 41...Le7? - Hmm, sa Per Erik, og kom opp med svaret 42.g5!. Og et par minutter seinere var det akkurat den varianten Magnus viste fra tv-studioet på Karl Johans gate. En stjerne i margen til Per Erik, dette!
Men Simen gjorde ikke det trekket, og tapte partiet i stedet. Dermed leder Fressinet og Jon Ludvig med 5 poeng.

I kveld er det partiene Hammer-Grandelius, Fressinet-Agdestein og Tari-Hansen. Det skal bli spennende å følge med på tv-skjermen i klubben.
Alt sendes på TV 2 Sportskanalen fra klokka 20 onsdag kveld, og sendingene kan også følges på TV2s nettsider TV 2s sjakk livesenter
Du kan også følge alle partiene direkte på Chess24. De har også en app som du kan laste ned til mobilen, og følge partiene på den.

 

 

Bjørn i teten i B-klassen igjen (Tore, 13. mai 2015)

Nå har Bjørn Benjaminsen fått et lite overtak i kampen om seieren i B-klassen. Tirsdag kveld spilte han remis mot Iver Halse i et utsatt parti fra førsterunden, og Bjørn leder nå B-klassen med 7 poeng. Det er ½ poengs ledelse på Petter, og de to møtes i siste runde i neste uke. Iver og Bjørn spilte Caro-Kann, og Bjørn kom greit ut med svart. Men siden han helst burde vinne partiet, var han ikke fornøyd med lik stilling og måtte forsøke å få til noe. Men i midtspillet var det Iver som hadde det lille initiativet som var. Iver var fornøyd med remis, og han sørget for å bytte av offiserer, men ville helst beholde bøndene slik at Bjørn ikke fikk noen motspillmuligheter. I sluttspillet var det Iver som kunne ha fått en ørliten fordel hvis han ville ha utnyttet Bjørns lettere desperate forsøk på å få til noe, men Iver tilbød remis. Det skal sies at det ville ha vært vanskelig å vinne stillinga for begge parter også.

Tidligere på dagen hadde Mads spilt mot Øyvind. Det ble som forventet engelsk åpning fra Mads, og Øyvind satte opp sitt sedvanlige forsvar. Dette har vi sett så mange ganger før. I midtspillet ble det litt forandringer fra den vante gangen, siden Mads tillot Øyvind å ta en bonde. Eller var det en bukk? Uansett, Øyvind tok bonden. Det skulle han ikke ha gjort. Den bonden må ha vært forgiftet, for Mads fikk jaget springeren og fikk mer enn nok kompensasjon for bonden. Det var litt rart å se hvordan ei tilsynelatende grei stilling for Øyvind med svart bare kollapset siden Mads fikk presset springerne hans bakover. Det endte til slutt med en løpergaffel på e6 som sjakket kongen og truet en springer. Mads vant og er fremdeles med i kampen om en pallplass.

Det blir ikke spilt noen partier i klubbmesterskapet onsdag kveld, så vidt turneringslederen vet, men torsdag kveld (Kristi Himmelfartsdag) blir sisterunden i A-klassen spilt, sammen med et par av partiene i B-klassen.

 

 

To partier i B-klassen - pallen kan avgjøres i kveld (Tore, 12. mai 2015)

Tirsdag kveld spilles to partier i B-klassen. Det er partiene mellom Iver og Bjørn, og spilles tre av de fire utsatte partiene i kveld. Det er Iver Halse mot Bjørn Benjaminsen og Mads Wollan Myhre mot Øyvind Hoem Vaseng.
Bjørn kan sikre seg et godt utgangspunkt før sisterunden hvis han vinner i kveld, og Mads må slå Øyvind hvis han skal ha håp om å komme på pallen i B-klassen. Men Iver og Øyvind som er gode spillere, men i denne turneringa ikke har spilt særlig godt, vil nok kjempe med nebb og klør for å få med seg flest mulig poeng. Det kan bli to spennende partier som spilles, samtidig som Magnus Carlsen kommenterer tre andre partier som spilles i Oslo.

 

 

GM Nils Grandelius i TV 2-studioet på Karl Johans gate mandag 11. mai 2015.
Faksimile fra tv-skjermen.

Nils-Aryan og Simen-Jon Ludvig i kveld - vi følger alt i Sjakklubben (Tore, 12. mai 2015)

Nils Grandelius vant det eneste partiet i EnterCard Chess Qualifier i andrerunden i går kveld. Nils som tidligere var medlem i Kristiansund Sjakklubb har åpnet med to svarte partier, men med en remis og en seier, deler han teten med Jon Ludvig Hammer og Laurent Fressinet. De har 3 poeng hver. (Spillerne får 2 poeng for seier i langsjakkpartiene.) Vi fulgte sjølsagt med på sendinga på TV 2 Sportskanalen i Sjakklubben i går kveld, og det mest interessante var nok kommentarene til Magnus Carlsen!

Også Aryan Tari hadde et godt parti mot Simen Agdestein, og det var ei stund der at vi trodde at Aryan hadde vinsten innen rekkevidde. Men det ble remis. Aryan er regjerende klubbmester i hurtigsjakk i Kristiansund Sjakklubb, og det ble han høsten 2012. (Vi har ikke arrangert noe klubbmesterskap i hurtigsjakk etter det.)
I kveld skal nettopp Nils Grandelius og Aryan Tari møtes. Disse to ble lagkamerater da begge spilte på Kristiansunds elitelag i 2012-2013-sesongen, og begge to gikk over til Vålerenga da vi la ned elitelaget vårt. Aryan har også spilt lagkamper for Nils' svenske klubb, Lund, så de er venner, og helt på tampen av tv-sendinga i går kveld, sa Nils at han likte ikke å spille mot venner. Han liker mer å spille mot noen han ikke har møtt før.

Det skal også bli interessant å følge partiet mellom Simen Agdestein og Jon Ludvig Hammer. Begge har nok lyst til å vinne det partiet.
Alt sendes på TV 2 Sportskanalen fra klokka 20 tirsdag kveld, og sendingene kan også følges på TV2s nettsider TV 2s sjakk livesenter
Du kan også følge alle partiene direkte på Chess24. De har også en app som du kan laste ned til mobilen, og følge partiene på den.

 

 

EnterCard spilles fra kl. 20 i kveld - vi følger den i klubben (Tore, 11. mai 2015)

I går kveld startet EnterCard Chess Qualifier TV 2 Sportskanalen med Magnus Carlsen som kommentator. Det var interessant å høre hvordan Magnus forklarte stillingene. Dette var kommentarer på et høyere nivå enn vi har vært vant til i norske tv-sendinger. Kanskje det bare var sjakkspillere som fikk med seg alle nyansene hans?
Aryan Tari tapte mot topprangerte Laurent Fressinet i det som kanskje var en prepp fra franskmannens side. Aryan ble overkjørt, og da var det greit med null poeng i første runde. Jon Ludvig Hammer vant mot danske Curt Hansen som har gjort come back etter 8-10 års pause. Det mest interessante partiet var mellom Simen Agdestein og Nils Grandelius. De gikk tidlig ut av kjent teori, og det ble skikkelig spennende i midtspillet. Den ene springeren til Nils sto i slag i fem trekk før han flyttet den. (Simen kunne ikke ta den, for da hadde han mistet bonde.) Nils fikk et svært lovende spill utover i midtspillet, men han avviklet til et remissluttspill. Det var flott å se at Nils kjempet med de svarte brikkene, og han forsøkte å vinne. Slike spillere er gull verdt i turneringene for det gjør at det aldri blir runder med bare kjedelige partier. Tarjei Svensen (ex-Molde) har skrevet om førsterunden på Sjakkbloggen...

I kveld spilles andre runde og tv-sendinga starter klokka 2000. Jon Ludvig Hammer skal ha hvit mot Laurent Fressinet, og det er det forventede toppoppgjøret. Aryan Tari skal ha hvit mot Simen Agdestein, mens Nils Grandelius igjen skal ha svart; denne gangen mot danske Curt Hansen.

 

 

EnterCard Chess Qualifier starter søndag kveld - vi følger alt i klubben (Tore, 8. mai 2015)

Søndag klokka 1700 starter Sjakknatt med Magnus på TV 2 Sportskanalen. Magnus Carlsen debuterer som kommentator i ei sjakkturnering, og alt sendes direkte. Magnus skal kommentere partiene i EnterCard Chess Qualifier som er kvalifiseringsturneringa til Norway Chess i juni. EnterCard Chess Qualifier spilles i lokalene til TV2 på Karl Johan i Oslo, mens Magnus Carlsen skal sitte i et glassbur på Karl Johan og kommentere partiene derifra.

De seks spillerne skal spille en runde mot hverandre med betenkningstida 1½ time på 40 trekk og deretter ½ time på resten av partiet. Den sjette dagen skal de spille hurtigsjakk mot hverandre. Vinneren får den 10. plassen i Norway Chess. Søndag starter sendinga kl. 17, men mandag-fredag i neste varer sendingene fra klokka 20 og fram til midnatt. I Sjakklubben holder vi selvsagt åpent alle kveldene.

Blant de seks deltakerne i EnterCard Chess Qualifier er to som har vært medlemmer hos oss og har spilt på elitelaget vårt. Det er IM Aryan Tari (bildet er fra NM i Sandefjord i 2013 der Aryan står midt blant våre andre premievinnere). Aryan går fremdeles på ungdomsskolen og er et stort sjakktalent. Aryan ble også klubbmester i hurtigsjakk i Kristiansund i 2012. Aryan er den laveste rangerte spilleren i feltet, og han er nok med for å få erfaring.
Den andre spilleren i feltet som er "vår" er den svenske deltakeren, GM Nils Grandelius (bildet tatt i eliteseriematchen mot Oslo Schakselskap i november 2009. Nils til venstre med dreadlocks møtte GM Emanuel Berg. GM Jon Ludvig Hammer satt på andrebordet for Oslo den gangen. Nils er i begynnelsen av 20-årene, og er svenskenes største sjakktalent på noen tiår. Nå har han også blitt deres beste spiller. Nils var også og spilte i Kristiansund i Grand Prix-turneringene vi arrangerte i 2009 og 2010.
Vi ønsker både Aryan og Nils lykke til!

 

 

Sjakkafé lørdag 9. mai fra klokka 12 (Tore, 8. mai 2015)

Lørdag 9. mai er det vanlig sjakkafé i klubben med vafler og kaffe/te/saft. Sjakkaféen åpner klokka 12 og er åpen til klokka 15 denne lørdagen.

 

 

Økt spenning i begge klassene (Tore, 8. mai 2015)

Det ble ikke spilt ei hurtigsjakkturnering torsdag kveld, for vi som ikke spilte partier i klubbmesterskapet var for opptatte med å følge med på de tre interessante partiene, til å kunne spille en egen turnering.
Alle tre partiene varte lenge, og det lengste var ikke ferdig før etter nesten fem timers spill ved midnatt. Iver og Bjørn valgte heller å spille sitt parti kommende tirsdag, men i B-klassen fikk vi en ny utfordrer da Mads vant mot Pat. Mads står med 5 poeng, og kan komme opp på 7 hvis han vinner de to siste partiene sine. Pat har 6 poeng og et parti igjen, og han kan også komme opp på 7 poeng. I partiet mot Mads i går kveld, gikk det som det gikk i partiet mellom dem i Kristiansund Grand Prix i januar. Pat tapte på tid. Men denne gangen var fordelen til Mads overveldende, og det var bare for Pat å gi opp. Pat fikk et kraftig press på kongestillinga til Mads, men det avtok litt da han blokkerte sentrum. Da ble begge løperne til Pat, stående ubrukte. Mads fulgte den naturlige motplana å bryte på dronningfløya for å få til motspill. Der var ikke Pat helt på høyden, for da gikk han på en dronninggaffel på konge og løper. Med løper over, var det lett for Mads å sikre seieren.

I det siste partiet mellom to av spillerne i C-klassen, Arild og Morten, ble det et parti som svingte i alle retninger og som Arild vant til slutt. Arild spilte sentrumsgambit, men den hadde Morten forberedt seg på og han kom godt ut av åpninga med svart. I midtspillet da Morten forsøkte seg med et lite angrep på kongestillinga til Arild, bukket Morten dronninga si, men han fikk et par trekk seinere tilbake et tårn, og noen trekk til også det andre tårnet. Det var imponerende hvordan Morten kom tilbake i partiet. Arild fikk til et angrep på kongestillinga til Morten, slik at Mortens konge måtte vandre over til den andre sida. De kom ut i sluttspillet med dronning mot to tårn og hver sin likefargede løper. Det var remisstilling, men Morten trodde at han sto til tap siden Arild hadde en fribonde i a-linja. Løsninga på forsvaret var ikke lett å finne over brettet, siden han ikke hadde lært dette på forhånd. Men det er jo av slike stillinger og tap vi lærer, og neste gang vet Morten hvordan det skal gjøres.

Kveldens lengste parti, og det som holdt tilskuerne i klubben til over midnatt var partiet mellom Trond Harald og Eilif i A-klassen. Det ble Caro-Kann og en variant de har spilt mot hverandre før. Eilif fikk et utviklingsforsprang med svart, og presset Trond Harald kraftig i midtspillet. Eilif tilbød også et springeroffer da han slo bonden på h2. Den springeren tok ikke Trond Harald imot, og det var bakspillerne også enige i etter hvert. Stillinga ble analysert oppe i lokalet i mange og lange varianter, før vi også konkluderte med at offeret var korrekt. Ulempen med stillinga etterpå for Eilif, var at den lille fordelen han hadde forsvant, for Trond Harald fikk tilbake bonden da han tok Eilifs isolanibonde, og de foretok et generalavbytte og kom ut i sluttspill med tårn og springer samt to bønder hver. Trond Haralds ene bonde kom raskt fram på sjetteraden, mens Eilifs to bønder var sammenhengende. Det var mye å passe på for begge parter, og et lite feilsteg kunne føre den ene av dem rett i fortapelsen. Men det unngikk de og det ble remis da tårnene ble byttet av og den siste bonden ble tatt.
Eilif og Trond Harald har begge 3 poeng, det samme som Robin med 3 poeng.

 

 

4 partier i klubbmesterskapet - og hurtigsjakk (Tore, 7. mai 2015)

Torsdag kveld blir det ei lita hurtigsjakkturnering i klubben, mens det spilles fire partier i klubbmesterskapet. Brede kommer til Kristiansund i dag, og vi har et håp om at han kommer innom klubben i kveld, og spiller litt hurtigsjakk. Det blir ei vanlig hurtigsjakkturnering som starter klokka 20, 4 runder og betenkningstida 12 minutter + 5 sekunder tillegg per trekk. Alle kan komme inn og hoppe av turneringa når det passer dem.

I A-klassen spilles det et parti i kveld. Trond Harald Saltnes skal ha hvit mot Eilif Odde. De kjemper om seieren i mesterskapet begge to, og ingen av dem har råd til å tape.
I B-klassen spilles tre av de fire utsatte partiene i kveld. Det er Iver mot Bjørn fra førsterunden, Pat skal ha hvit mot Mads fra sjetterunden, og Arild skal ha hvit mot Morten i et parti fra åttenderunden.

 

 

Flott dugnad i går kveld (Tore, 7. mai 2015)

Det var en flott dugnad i Sjakklubben onsdag kveld. Vi fikk tømt kjelleren for rask og brakt det ut i en container i bakgården. Nå har vi et bra lagerrom i kjelleren. Og vi fikk flere forslag fra Haavard og Arve til hvordan vi skal kunne pusse opp kjelleren.
Også kjøkkenet ble ryddet og ordnet, og nå har flere ting skiftet plass i skuffene.
Til sammen brukte vi 35 dugnadstimer på dette, og med en verdi på 150 kroner per time, var det en verdi av 5250 kroner på dugnaden i går.
De voksne, medlemmene av Sjakklubben som ikke var med på dugnaden onsdag kveld, får muligheter neste uke til å bidra. Da skal vi desinfisere brikkene, klokkene og andre brukte overflater som dørhanker o.l. Plastbrikkene skal også sorteres etter type, så det er mye å gripe fatt i.

 

 

Dugnad i Sjakklubben onsdag 6. mai (Tore, 5. mai 2015)

Onsdag blir det en dugnad i Sjakklubben fra klokka 18-20.
Vi skal i denne omgangen rydde unna i kjelleren. Aages møbler som står lagret der, skal ut, og er det noen som ønsker seg en sofa eller noe av det som står der, må det tas unna før det går i containeren til gjenvinning. Vi har også samlet en del annet rask i kjelleren som skal kastes.
Roger og Tore har tenkt at vi i løpet av året skal få laget et nytt rom i kjelleren, og da må vi få ryddet først!
Dugnaden onsdagskvelden blir derfor en del bæring fra kjelleren og opp og ut. Det kan være lurt å ta med hansker.

Det skal også ordnes litt oppe i lokalet, og det blir litt andre aktiviteter enn bæring og sjauing. For foreldre som kommer, har vi et tilbud om at barna får litt trening og spilling.

 

 

Petter med ny ledelse i B-klassen (Tore, 3. mai 2015, oppdatert 5. mai)

Petter overtok ledelsen i B-klassen etter at han torsdag kveld vant partiet sitt mot Iver. Iver sto godt lenge, men glemte mattrusselen på sisteraden og tapte.
Søndag vant Pat mot Øyvind GM og det betyr at Pat også er med i tetkampen. Det blir en spennende avslutning.

Mandag kveld ble nok et utsatt parti spilt i B-klassen. Øyvind Hoem Vaseng og Pat Schanzenbecker spilte et langt parti, og til slutt var det Pat som avgjorde det, og han vant. Pat har nå 6 poeng, og ligger på andreplass. Pat har bare avgitt et poeng, mot Bjørn, og han har to partier igjen. Det er to tøffe motstandere i Mads og Iver, og han må virkelig kjempe for å vinne B-klassen.
Andreplassen til Pat kan Bjørn Benjaminsen overta i kveld igjen, hvis han vinner partiet sitt mot Øyvind Grundstad Mikalsen. Det spilles i klubben tirsdag kveld. Bjørn har bare avgitt ½ poeng, men han har igjen Øyvind i kveld, samt Iver og Petter. Petter har bare et parti igjen, og det er mot Bjørn. Avslutninga i B-klassen blir en thriller!

 

 

Aalesunds Schaklag i nye lokaler! (Tore, 1. mai 2015)

Aalesunds Schaklag flytter i vår fra IOGT-huset i sentrum. De får leid et lokale på 140 m² i Steinvågen som ligger ute på Aspøya. (Til sammenligning har vi 120 m² + lagringsrom.) Det har vært et samvirkelag i lokalene tidligere. Aalesunds Schaklag leier lokalet av Ålesund kommune, og klubben har lokalet alene. Så nå kan de øke aktiviteten sin kraftig.
For å greie husleieutgiftene skal de leie det ut til konfirmasjoner, barnedåper og lignende. Lokalet brukes til det i dag også.

Det er flott at Aalesunds nå får seg nye og bedre lokaler. Spesielt om vinteren har det tidvis vært kaldt på toppen av IOGT-bygget, og lokalene er ikke store nok til den kraftige økningen i sjakkspillere i Ålesundsområdet.
Vi gratulerer og håper at det ikke blir lenge til før vi får komme og spille i de nye lokalene!

 

 

Lokalet utlånt til konfirmasjon-ikke sjakkafe (Tore, 1. mai 2015)

Det blir ikke Sjakkafé lørdag 2. mai siden lokalet er lånt ut til et tidligere medlem som skal feire konfirmasjonen sin.

 

 

Nye FIDE-tall 1. mai (Tore, 30. april 2015)

Den vanlige månedsoppdateringa av FIDEs ratingtall kom i går. For våre er det bare forandringer i tallene for tre av spillerne. Men Magnus Carlsen troner helt alene på toppen av listene. Aryan Tari er også høyt oppe på listene!

Se tallene her...

 

 

Robin i ledelsen i A-klassen (Tore, 29. april 2015)

Robin Hoem overtok ledelsen i A-klassen tirsdag kveld, da han vant partiet sitt mot Vegard Simensen. Det ble Arkhangelskvarianten i spansk, og Robin med hvit fikk en liten fordel midtspillet. Vegard spilte passivt i midtspillet, og satset hele tida på å forsvare seg. Robin økte presset litt hele tida, og Vegard unnlot å gripe de mulighetene han hadde til å forsøke å få motspill. Da endte det i tap.
Robin har tre poeng på fire runder, og han har igjen Eilif. Torsdag spilles partiet Tore-Vegard.

Torsdagskvelden blir det også åttende runde i B-klassen. Foreløpig litt uklart hvor mange partier som blir spilt der.

 

 

Kakefeiring tirsdag kveld (Tore, 29. april 2015)

Det Det ble ei anna kake på Karl W. Strand seinere på tirsdagskvelden. Karl Wilhelm fylte år, og siden det var tirsdagskveld ble det ei lita feiring med god kake. Karl Wilhelm har vært aktiv i Sjakklubben siden før 1960, og han er fremdeles aktiv! Han står som nummer tre på lista over eldre senior (+75 år) på ratinglista, og han ble nummer tre i lynsjakk i seniorklassen i Landsturneringa i fjor. De fleste han spilte mot var 15 år yngre, så Karl W. biter fremdeles godt ifra seg. Og han har de fleste utmerkelsene som finnes fra klubb og forbund.

12 år eldre Jacob Gjengstø var også med på feiringa. Jacob var formann i turneringskomiteen i den første Landsturneringa i sjakk som Sjakklubben arrangerte i Kristiansund. Vi benyttet da anledninga til å ta et fellesbilde av de tre NM-generalene våre; Jacob Gjengstø (1970), Eilif Odde (1992) og Rune Edøy (2001). Bildet vil komme opp på veggen litt seinere i mai.

 

 

Stinus vant i går kveld - Annelie beste jente (Tore, 29. april 2015)

Tirsdag 28. april ble Aprilmesterskapet for barn spilt i Sjakklubben. Vinneren denne gangen ble Stinus Frøseth Sivertsen og dette var hans første turneringsseier. Stinus vant sine fem første partier med flotte matter, men måtte bite i gresset i sisterunden. Men Stinus hadde sittet på førstebordet i hele turneringa, og da hadde han møtt alle de andre på toppen av turneringslista, og han fikk best kvalitet. Dermed førsteplass og seier til Stinus!
Bjartmar Nedal fra Averøya og Johannes Tylden fra Kristiansund fikk også 16 poeng. Disse tre på toppen slo hverandre innbyrdes, og det var kvalitetspoengene som avgjorde plasseringa.

Den yngste spilleren i turneringa, 7 år gamle Annelie Nedal fra Averøya ble beste jente med 13 poeng, og hun kom også på en kjempefin 7. plass.
Det var mye god sjakk utenom toppbordene, men denne gangen la oss få trekke fram Viljar som var den som brukte tida si i alle partiene. Og Lars som spiller veldig gode tårnsluttspill. Lars reddet noen poenger på grunn av sine gode sluttspillegenskaper.
Det var Kyrre som sto for kveldsmaten denne kvelden, og det var ikke bare brødmat han hadde ordnet, men også ei flott sjakkake som var god og veldig populær.
Rune kom og tok en del bilder, og noen av dem blir rammet inn og kommer opp på veggen. Noen få andre bilder her...

 

 

Karl W. Strand spilte på laget til Kristiansund i Midtnorgefinalen mot Hell i mars.
Foto: Tore Kristiansen

Karl Wilhem feires i klubben i kveld (Tore, 28. april 2015)

Karl W. Strand fyller år i dag. Det er ingen runddag på Karl Wilhelm i dag, men siden det er tirsdag, og han er i klubben hver tirsdag kveld, blir det ei lita feiring i kveld fra klokka 1930. Kaffe med nogo attåt. Karl W. er internasjonal mester i postsjakk og fremdeles en svært habil sjakkspiller. Han spilte bl.a. på førstelaget til Kristiansund i seriesjakken i vinter.

I kveld kommer også en fotograf, Rune Edøy, for å ta flere bilder av oss sjakkspillere i klubben. Vi må ha noen nye bilder på veggene av både barn, ungdom og voksne, og da blir det nok bedre om noen som kan fotografere og har skikkelig utstyr kommer og tar dem. Vi har tenkt at vi skal ha litt actionbilder, for det er ikke først og fremst oppstilte bilder som Rune vil ta i kveld.

 

 

Aprilmesterskap i kveld for barn og ungdom (Tore, 28. april 2015)

I kveld spilles Aprilmesterskapet for barn og ungdom i Sjakklubben.
Det starter som vanlig klokka 17, og turneringa er ferdig med premieutdeling og det hele til klokka 1930. Vi rekker nok ikke å spille sju runder som det står i invitasjonen, for nå har spillerne blitt så gode at de bruker tida si, og det er vi veldig godt fornøyd med. Men fem runder blir det uansett tid til.
Det blir servert kveldsmat.

 

 

Lederseminar og årsmøte i USF i helga (Tore, 28. april 2015)

Lørdag og søndag var det lederseminar og årsmøte i Ungdommens Sjakkforbund. Det var forstemmende få som møtte på lederseminaret på lørdag. Bare 12 stykker, og store kretser som Buskerud, Trøndelag og Hordaland glimret med sitt fravær. (De dukket heller ikke opp til årsmøtet på søndag...)
Generalsekretær Geir Nesheim innledet seminaret med å si at Mange dører er åpne for oss nå, og mange er åpne uten at vi vet det. Og det er nok helgas fyndord: Mange dører er åpne nå
Dette gjelder media, barn, foreldre, sponsorer, skoler, myndigheter etc.
Det nye på lederseminaret var at USF ønsker å sette i gang et internasjonalt forskningsarbeide på Sjakk i skolen. Sjakkontoret jobber for å få til finansiering for et prosjekt som vil starte i 2016. Og Forbundsstyret har satt igang et samarbeide med Yes2Chess i Storbritannia.

Årsmøtet på søndag samlet bare 16 deltakere. Det er merkelig at Hordaland og Trøndelag som var så aktive i fjor høst i forbindelse med NIF-saken, ikke kom på årsmøtet. Forbundsstyrets forslag om økning av kontingenten fra 80 til 100 kroner ble nedstemt. Et forslag om å gi styret mandat til å gi 100 000 kroner i 2015 og 150 000 kroner i 2016 til prosjekter ble vedtatt med stort flertall. Det fører til underskudd i USF, men USF har en stor egenkapital på nesten 1,2 millioner. Flertallet så på dette som at det er bedre at pengene brukes til økt aktivitet enn at de står i bank (som ikke gir særlig avkastning nå for tida).
8-årsklasse i NM for ungdom ble nedstemt med stort flertall, mens de andre innkomne forslagene ble oversendt forbundsstyret. Sverre Johnsen fra Oslo ble etter forslag fra Johannes Kvisla, utnevnt til æresmedlem i USF. Vi gratulerer, for det er fortjent.
Valgene var enstemmige, og Carsten Beer Jacobsen fra Stavanger overtar som ny leder i USF.

Det var en litt merkelig hendelse under diskusjonen om justert budsjett 2015 og budsjett 2016. Tre av styremedlemmene, deriblant påtroppende leder, mente at styret ikke hadde vedtatt at det skulle brukes penger fra USF på å dekke lønn til den nye Toppsjakksjefen. Avtroppende leder og generalsekretær mente at det var blitt tatt opp i styret. Dette viser nok at styremøtene ikke har fungert, siden et flertall av styremedlemmene ikke har fått med seg alt som har foregått. Eirik Næss som leder i USF har ikke vært en suksess etter vår oppfatning, og vi er glade for at Carsten Beer Jacobsen ble den nye lederen i USF. Vi tror at Carsten blir en god leder for USF, og han vil nok være mer lydhør for hva organisasjonen mener.

Etter at årsmøtet ble avsluttet, fortalte GM Simen Agdestein og WGM Olga Dolzhykova om sine aktiviteter i Dragulf.

 

 

Arkivbilde av Henrik Øie Løbersli

Henrik tatt ut til VM og EM for ungdom (Tore, 26. april 2015)

Den nye toppsjakksjefen, GM Jonathan Tisdall, har tatt ut Henrik Øie Løbersli til å kunne delta i Åpen klasse (gutter) U18 i EM for ungdom og VM for ungdom.
Det var Henriks 3. plass i NM for ungdom i Stavanger i fjor som sikret dette.
EM for ungdom spilles i Porec, Kroatia 20. september - 1. oktober, mens VM for ungdom spilles i Halkidi i Hellas 20. oktober - 5. november. Ingen av arrangørene har fått opp ei side på nett ennå, men på wikipedia står det artikler om VM og EM.
Henrik får ikke noe støtte av Ungdomens Sjakkforbund til disse arrangementene, så her er det foreldre og klubb som må tre støttende til.

 

 

Sjakkafé og Magnus Carlsen-parti lørdag 25. april (Tore, 24. april 2015)

Lørdag 25. april er det vanlig sjakkafé i klubben med vafler og kaffe/te/saft. Det er Petter som er ansvarlig for Sjakkaféen denne lørdagen.

Klokka 12 starter Magnus Carlsen sitt parti fra ShamkirChess mot Wesley So. Magnus skal ha svart, og vi håper at Magnus Carlsen fortsetter med sitt imponerende spill.
Anand vant også i dag, og han ligger bare et poeng bak Magnus. Vishy skal ha hvit mot Mamedyarov lørdag ettermiddag.

 

 

Mads uttatt til landslagssamling (Tore, 24. april 2015)

Mads Wollan Myhre er uttatt til landslagssamling i sjakk i slutten av mai!
Samlinga er på NTG på Bekkestua, og samlinga ledes som vanlig av GM Simen Agdestein. Mads er en av 16 spillere i aldersgruppa 2002 som er tatt ut.

 

 

Bjørn har overtatt teten i B-klassen (Tore, 24. april 2015)

Bjørn Benjaminsen vant torsdag kveld mot Arild Myhre i et interessant parti der Bjørn som hvit stilte seg opp i Stonewallformasjon. Det var mange varianter i midtspillet å regne på, og hverken spillerne eller tilskuerne hadde kontroll over alle. Men Bjørn fikk plassert en springer inne i stillinga til Arild, og sakte men sikkert presset han seg til vinst.
Bjørn leder B-gruppa med 5½ poeng. Det er samme poengsum som Petter Andreas har, men Bjørn har et parti fra førsterunden mot Iver han ikke har spilt.
Petter spilte mot Pat i går kveld, og de byttet av alle de lette offiserene, men ingen av bøndene og de tunge offiserene. Petter forsøkte seg med et angrep på kongestillinga til Pat, men det avverget Pat ganske greit. Da Petter ikke tok hensyn til at Pat kom gjennom på dronningfløya, vant Pat partiet.
Dermed har også Pat meldt seg på i kampen om klasseseieren. Pat har bare tapt et parti, og det var mot Bjørn. Også Mads har 4 poeng.
Det siste partiet i B-klassen i går kveld, var partiet mellom Morten og Eli Marit. Morten kom godt ut av åpninga, men Eli Marit kom fint med i midtspillet og fikk utligning. Det så ut til at Eli Marit hadde en ørliten fordel også, helt til hun bukket bort to av de sentrale bøndene sine og deretter var det ugjenkallelig tapt. Siden Eli Marit skal reise bort i noen uker, gjorde hun seg ferdig turneringa, og hun ender på 2½ poeng. Det er et bra resultat for Eli Marit som hadde 200 ratingpoeng lavere enn den neste på lista. Hun kommer til å tjene en haug med ratingpoeng på klubbmesterskapet, og hun kommer også til å få en anstendig FIDE-rating på omkring 1400 når turneringa blir sendt inn til FIDE.

I A-klassen ble det bare spilt et parti torsdag kveld, og det var et bunnoppgjør mellom Roger og Tore. Det ble Morragambiten i siciliansk, men i motsetning til i fjor høst, var Tore forberedt dennee gangen. Roger fikk ikke noe ut av åpninga, og Tore avviklet til sluttspill som han vant etter litt for mye om og men.

Noen bilder fra klubbmesterskapet en torsdag kveld for et par uker siden, finnes her...

 

 

Nye klubbgensere (Tore, 24. april 2015)

Sjakklubbens barn og unge har fått nye klubbgensere. Det er hettegensere som er gråfarget.
Genserne er sponset av Servicegrossisten Møre AS (TP-Engros),
Kristiansund Bilpleie og Fosna Energy

Alle barn og ungdom som har betalt medlemskontingenten får disse genserne. Dette er flotte gensere som spillerne kan bruke på sjakkturneringer og andre aktiviteter. De fleste fikk utdelt genserene på treningssamlinga på Rangøya.

 

 

Rosecupen i Molde i pinsa (Tore, 23. april 2015)

I pinsa spilles Rosecupen på Hotel Alexandra i Molde.
Det er samme turneringsopplegg som vi hadde i Kristiansund Grand Prix i januar og som det var i Ålesund Grand Prix i mars. Det blir to hurtigsjakkrunder fredag kveld, to langsjakkrunder lørdag og to langsjakkrunder søndag.

Dette blir ei fin anledning til å teste formen mot spillere utenbys før sommerens turneringer, og alle i Kristiansund oppfordres til å stille opp.

 

 

Trond Harald leder klubbmesterskapet (Tore, 23. april 2015)

Trond Harald Saltnes har overtatt ledelsen i A-gruppa i klubbmesterskapet etter at han vant mot Robin Hoem i forrige uke. Det har ikke blitt spilt noen andre partier i A-gruppa, men vi regner med at det spilles to stykker i kveld.

I B-gruppa ser det ut til at det kan bli et oppgjør mellom Petter og Bjørn. Petter har 5½/6 mens Bjørn har 4½/5, og de to skal møtes i siste runde!
Ellers har det blitt spilt mange partier. Øyvind Hoem Vaseng har tapt mot bl.a. Eli Marit og Morten, og det var litt uventet i begge partiene, men det var godt spilt av både Morten og Eli Marit i de to partiene. De skal for øvrig møte hverandre i kveld.
Øyvind GM fortsatte remisrekka si da han spilte remis mot Iver på tirsdag. Men i forrige uke bukket han en løper i åpninga mot Petter og tapte raskt.
Det blir en del partier å følge med på i klubben torsdag kveld.

 

 

Norsk rating (Tore, 23. april 2015)

Den offisielle norske, ratinglista for april har kommet. Alle spillerne i fylket finnes her...

 

 

Flott treningssamling på Rangøya (Tore, 23. april 2015)

Helga 10.-12. april var fylkets barn og ungdommer samlet på Rangøya på Averøya for ei flott treningssamling.
Det var 33 deltakere i alderen 7-16 år.
Uten god støtte fra foreldre som var med og bidro på kjøkkenet, og sponsorer hadde vi ikke greid å gjennomføre denne samlinga. Vi fikk pengestøtte fra NEAS, brødmat fra Tor Sevaldsens bakeri, og lasagne lørdagskvelden fra Bjartmars favorittkro.

Det var mange treninger, men det var også god tid til sosiale aktiviteter og litt fysiske aktiviteter. Rangøya var perfekt for oss på alle måter!
Du kan lese litt mer om treningssamlinga her...

 

 

Sjakkafé og Magnus Carlsen-parti i dag (Tore, 18. april 2015)

Lørdag 18. april er det vanlig sjakkafé i klubben med vafler og kaffe/te/saft.
Klokka 12 starter Magnus Carlsen sitt parti fra Shamkir Chess mot Mamedyarov.

 

 

Ingen Sjakkafé lørdag 11. april (Tore, 10. april 2015)

Siden mange er ute på Rangøya denne helga, blir det ikke åpent i Sjakklubben denne lørdagen.

 

 

Treningssamling på Rangøya i helga (Tore, 10. april 2015)

Det blir 33 deltakere fra Møre og Romsdal som skal delta på treningssamlinga for barn og ungdom på Rangøya på Averøya i helga! I tillegg blir det med foreldre og ledere nesten 20 voksne, så befolkninga på Rangøya mangdedobles denne helga.
Treningssamlinga får støtte av NEAS slik at den blir litt rimeligere for alle. Opplegget står her...
Også Tor Sevaldsens bakeri støtter samlinga, og Morten Sevaldsen har fylt opp bagasjerommet på bilen sin med 40 brød som skal ut på Rangøya.

Hovedtrener er naturlig nok den regjerende kretsmesteren i fylket, FM Simonas Zickus fra Molde. Også Roger Hojem, Tore Kristiansen, Arne Unneland og Morten Smenes Frost er med som trenere. Det blir samling og treninger i løa på Rangøya. De fleste deltakerne skal overnatte på madrasser i andreetasjen i løa, mens noen, flest voksne, skal overnatte i ulike rorbuer rundt om på Rangøya.
Se noen bilder her som vi tok i påskeuka...
Med så mange deltakere, må vi også ha et organisert sosialt tilbud, og det er det Jostein og Petter Andreas som har fått ansvaret for. Vi har hørt at de to har snakket om bondesjakk, laglyn, stafettsjakk og lignende aktiviteter.

 

 

Tre avgjørelser (Tore, 9. april 2015)

Det ble spilt tre partier i Sjakklubben torsdag kveld. Ett i A-klassen og to i B-klassen.

I B-klassen hadde Eli Marit det travelt, og hun spilte litt for raskt mot Iver. Iver spilte rolig og safe, og han hadde full kontroll. Han vant noen bønder i midtspillet, og da han vant et tårn i sluttspillet, ga Eli Marit opp.
Det andre partiet var mellom Petter og Arild. Det var et interessant parti, og vi brukte lenger tid på å analysere det enn de brukte på å spille det. Petter fikk åpnet h-linja tidlig, og Arild rokerte kort. Da Petter rokerte langt, åpnet Arild et motangrep på dronningfløya, men da han bukket en løper, var partiet i realiteten over, og etter noen få trekk vant Petter. Det var stillinga før bukken vi kikket på i klubben i over en time etter partiet. Petter hadde et sterkt angrep på kongestillinga til Arild, men kunne Arild komme seg unna og/eller lykkes med sitt eget angrep. Det hadde vært mange varianter å regne på for begge to, hadde de spilt dette. Petter leder nå med 4½ poeng.

Eilif vant partiet i A-klassens 3. runde mot Roger. Det var også et interessant parti som ble fulgt av mange. Eilif fikk press i midtspillet, og da han vant en bonde, førte han partiet til vinst.

 

 

Vi har fått en remiskonge - Ny runde i klubbmesterskapet torsdag kveld (Tore, 9. april 2015)

Et av de utsatte partiene fra førsterunden i B-klassen ble spilt i klubben onsdag kveld. Remiskongen, Øyvind G Mikalsen, fornektet seg ikke i kveld heller, og spilte sin fjerde remis på fire partier! Onsdag kveld ble det remis mot Mads. I midtspillet bukket Mads en bonde, og rett etterpå lukket han dronningfløya. Da var det enkelt for Øyvind å holde remis med bonde over. Og remis er i utgangspunktet bra for Øyvind mot klassens dux.
Øyvind har da blitt en foreløpig remiskonge! På de fire første rundene har han spilt remis mot de to i klassen med lavest rating, men han har også spilt remis mot de to som har den høyeste ratinga. Og det er godt spilt av Øyvind GM som er forhåndsrangert på 7. plass.

Torsdag er det ny runde i klubbmesterskapet. Femterunden i B-klassen, men turneringslederen er usikker på om det er andre enn Øyvind og Bjørn som vet at de skal spille?
I A-klassens 3. runde er det i hvert fall klart at partiet mellom Tore og Vegard blir utsatt. Men kanskje de to andre partiene blir spilt?

 

 

Treningssamling på Rangøya til helga (Tore, 7. april 2015)

I helga, 10.-12. april, blir det ei treningssamling for barn og ungdom på rorbuene på Rangøya på Averøya! Vi blir 30 deltakere, og vi får seks forskjellige treninger hele helga. Det blir også god tid til sosiale aktiviteter. Det kommer deltakere fra både Molde og Ålesund i tillegg til Kristiansund og Averøya.
Det blir også 16 voksne som skal overnatte fra fredag til søndag samt at flere foreldre vil komme innom. Opplegg og mer informasjon står i dette pdf-dokumentet som også kan lastes ned og skrives ut.

 

 

Henrik på 12. plass i Det åpne NM med 5½ (Tore, 5. april 2015)

Henrik avsluttet med et tap, en seier og en remis på de tre siste rundene i Det åpne NM som ble avsluttet på Fagernes i dag. Det ble 5½ poeng på Henrik og en 12. plass. Det var litt under forventningene, og spesielt etter den gode starten.
Martin Nilsen, Oslo Schakselskap vant turneringa med 7 poeng.
Moldes Håkon Bentsen fikk 6 poeng og en 7. plass, mens Tor Wetle Hoem, også fra Molde, fikk til slutt også 5½ poeng og en 17. plass. Aalesunds Bjørn Noralf Dybvik samlet sammen 4 poeng.
GM Jon Ludvig Hammer vant Fagernes Chess International med 7 poeng.
Fra arrangementet finnes det mange bilder bilder her.... Bilder med Henrik finnes bl.a. her og her og begge er fra onsdagen da Henrik satt på førstebordet og spilte mot Maloberti.

 

 

Henrik bukket i går - tidlig remis i dag (Tore, 2. april 2015)

Det var ingen aprilspøk i går, 1. april, da Henrik gikk på en løpergaffel i partiet mot ledende David Maloberti. Henrik har fremdeles 3½ poeng, og i ettermiddag møter han Moldes Håkon Bentsen. Håkon er veldig flink til å spille remis, så sannsynligheten for at det blir remis er nok litt høy i dag.
Oppdatert kl. 1730: Det ble som forventet en tidlig remis mot Håkon Bentsen i dag for Henrik. Henrik sjøl regner med at han må vinne de tre siste partiene skal han ha håp om å vinne turneringa.
Henrik forteller at han bor i ei hytte på Fagernes camping sammen med noen kamerater fra NTG.

 

 

Nye FIDE-tall (Tore, 2. april 2015)

Den vanlige månedsoppdateringa av FIDEs ratingtall kom i går. Ålesund Grand Prix og matchen mot Hell har blitt registrert.
Se tallene her...

 

 

Grand Prix-turnering i Molde i pinsehelga (Tore, 1. april 2015)

Marcel i Molde Sjakklubb melder at de nå har fått i orden avtalene om ei sjakkturnering i Molde i pinsehelga.
Fredag 22. til søndag 24. mai arrangerer de ei stor Grand Prix-turnering på Alexandra Hotell i Molde. Siden det er Marcel som arrangerer denne, regner de også med at det kommer noen mesterspillere fra Nederland med i turneringa.

 

 

Henrik i teten i Det åpne NM (Tore, 1. april 2015)

I Det åpne NM som spilles på Fagernes i påska, er det fem spillere som har 3½ poeng etter fire runder, og en av dem er Henrik.
I tirsdagens dobbeltrunde vant Henrik først mot senioren Vidar Taksrud (2058), før han spilte remis mot Monika Machlik i kveldsrunden. Monika er omtalt i siste nummer av Norsk Sjakkblad der det står at hun tjente over 200 ratingpoeng i Gibraltar.
Henrik spiller på førstebordet i femterunden som starter klokka 14 i dag, og han møter franske David Maloberti (2140).

Håkon Bentsen fra Molde spilte to remiser i går og har 3 poeng. Tor Wetle Hoem, Molde, vant begge sine partier i går og står med 2 poeng, mens Aalesunds Bjørn Noralf Dybvik spilte en remis i går og har 1½ poeng.

 

 

Robin vant i går kveld (Tore, 1. april 2015)

Robin Hoem vant partiet som ble spilt i klubben i går kveld i A-klassens andre runde mot Tore Kristiansen. Robin kom godt ut av Kan-varianten i siciliansk. Tore hadde preppet varianten, og Robin hadde studert den grundig for noen år siden. Robin fikk overtaket i midtspillet, men greide ikke å få inn det avgjørende stikket. Da fikk Tore presset seg tilbake, og sto vel til vinst da han hadde noen gode fribønder og et av Robins tårn var demobilisert på kongefløya. Men akkurat i det 40. trekket fikk Robin inn det eneste motspillet som fantes, og med litt tidsnød valgte Tore heller å gå inn i en mattvariant enn å gå for evig sjakk. Robin satte da sjakk matt midt på brettet.

 

 

Politiken Cup i Danmark i sommer (Tore, 31. mars 2015)

Styret i Sjakklubben bestemte i går kveld at vi skal forsøke å delta med mange spillere i Politiken Cup i Danmark i sommer.
Turneringa spilles utafor Helsingør fra lørdag 25. juli og til lørdag 2. august.
Klubben vil gi unge spillere litt turneringsstøtte hvis de følger treningsopplegget i klubben i vår. Denne turneringa kommer i tillegg til Landsturneringa som spilles i Oslo i begynnelsen av juli.
For at vi skal få ordnet en plass å bo, trenger vi å vite så tidlig som mulig hvem som er interesserte i å være med. Det er Arild som har all informasjon om turneringa. Han og Mads var der i fjor. Kontakt derfor Arild om du er interessert. Styret håper også at flere voksne spillere blir med.

 

 

Sjakklubben åpen i kveld (Tore, 31. mars 2015)

Sjakklubben har åpent i kveld, tirsdag, som den eneste kvelden i den stille uke.
Det blir åpent fra klokka 18 og utover kvelden. Klokka 20 blir det spilt et parti i klubbmesterskapets A-klasse fra andrerunden mellom Robin og Tore.
Alle er hjertelig velkommen inn for enten å følge med på partiet, eller spille sjøl!

 

 

Henrik vant i går - to partier i dag (Tore, 31. mars 2015)

Fagernes International og Det åpne NM som spilles nå i påska har kommet godt i gang med Hans Olav Lahlum som arrangementssjef på Fagernes i Valdres.
I andrerunden i går spilte Henrik mot Per Omtvedt, og Henrik vant et flott parti. Omtvedt bukket vel offiser i en slagveksling i sentrum, og da han skulle rette det opp, bukket han en ny en. Det er sånt som skjer, og det var bra for Henrik, for da ble han tidlig ferdig. Dette var et av de første partiene som var ferdig i Det åpne NM i går ettermiddag.
Det var bra for tirsdagen har en dobbeltrunde med tredjerunden som starter klokka 9 og fjerderunden halv fem i ettermiddag. I formiddagsrunden skal Henrik møte Vidar Taksrund fra Tempo i Drammen. Taksrud er omtrent samme årgang som Omtvedt, men Taksrud er en sterkere spiller.

Det er også flere fra Møre og Romsdal som er med og spiller i Det åpne NM. Fra Molde stiller Håkon Bentsen som også har 2 av 2, og Tor Wetle Hoem som har startet med to tap mot to gode spillere. Aalesunds stiller med leder av klubben sin, Bjørn Noralf Dybvik som står med en seier. Han møtte Håkon Bentsen i førsterunden.

 

 

Lerøy er ute som bidragsyter til Sjakklubben (Tore, 30. mars 2015)

Lerøy har gitt beskjed om at de ikke fortsetter samarbeidet med Kristiansund Sjakklubb. Sjakklubben og Lerøy har samarbeidet godt i flere år. Samarbeidet startet den gangen det het Lerøy Hydrotech AS, og vi har til sammen fått 113 000 kroner fra Lerøy Hydrotech og Lerøy Midt i disse årene.
Lerøy Midt takker for samarbeidet og ønsker Sjakklubben lykke til videre!

 

 

Det åpne NM og Fagernes Int. startet i går - Henrik er med (Tore, 30. mars 2015)

Søndagskvelden startet Fagernes International og Det åpne NM på Fagernes i Valdres.
Henrik Øie Løbersli er den eneste fra Kristiansund som er med i år. Henrik spiller i Det åpne NM som egentlig er klassen for de under 2200-2100 i rating. I GM-gruppa er det som vanlig sterke GM-er med.
Henrik spilte i går mot Øyvind Mørkedal og det var det partiet som varte lengst i går kveld. Nesten uansett hvor seint vi oppdaterte resultatlista sto det fremdeles blankt i Henriks parti. 73 trekk varte det, men motstanderen kunne nok ha gitt opp noen titalls trekk før.
På Fagernes er det dobbeltrunde tirsdag, men ellers en runde hver dag. De starter klokka 14 på dagene, og i andrerunden møter Henrik noen-og-70-årige Per Omtvedt fra Stjernen som har beholdt kraften og styrken i spillet sitt. Så Henrik skal ikke undervurdere ham.

 

 

Bukkesjakk torsdag kveld (Tore, 28. mars 2015)

Torsdag kveld ble tre av partiene i B-klassens 4. runden spilt i klubben. Eli Marit bukket i det 21. trekket mot Petter Andreas, og da vant Petter. Morten hadde bukket også mot Pat i midtspillet, og da er det ingen nåde å hente hos Pat. Da fører han partiet sikkert i land. Morten hadde forberedt seg godt mot Pat, men dessverre med feil farger. Den åpninga Morten har sett på, vil nok komme ham til gode seinere.
Også Øyvind hadde forberedt seg og preppet en fantasivarianten i Caro-Kann mot Arild. Det ble et artig parti, og Arild kjente ikke til varianten og bukket to bønder i åpninga. Men Øyvind så litt spøkelser og torde bare ta en av bøndene. Arild sitt løperpar dominerte, og han hadde aktive brikker. Øyvind så bare truslene og ikke mulighetene som spillet innbød til. Og da ebbet partiet ut i remis til slutt.

 

 

Ikke sjakkafe palmeaften (Tore, 26. mars 2015)

Det blir ikke sjakkafe lørdag 28. mars, palmeaften.
Sjakklubbens lokale er lånt ut på lørdag.

 

 

Nødbremsesjakk i går kveld-nye partier i klubbmesterskapet i kveld (Tore, 26. mars 2015)

I klubbmesterskapet onsdag kveld ble det spilt to partier i B-klassen. Det siste partiet fra 3. runden mellom Øyvind og Eli Marit endte i remis. Øyvind åpnet selvfølgelig med Londonsystemet sitt som han kjenner så godt, og Eli Marit hadde en svært uortodoks svar på dette. Men det fungerte godt, og Eli Marit med svart kom greit ut av åpninga. Hun var også svært aktiv med brikkene og lot ikke Øyvind få fred. Det var litt takter ala stormester Mihai Suba og dynamisk spill av Eli Marit i åpninga. Øyvind kunne nok ha straffet dette aktive spillet, men trakk i stedet litt i nødbremsa, og da fikk Eli Marit tid nok til å få kongen i sikkerhet. Også seinere i partiet var det muligheter for sjanser for begge parter, men det var sikrere å ikke ta noen sjanser. Nødbremsa ble tatt i bruk også i sluttspillet da Eli Marit igjen spilte svært dynamisk og aktivt. Til slutt var det et springersluttspill som ble remis da Eli Marit ofret springeren sin på den siste bonden til Øyvind. Godt spilt av Eli Marit, og kanskje litt for forsiktig spilt av Øyvind.

Nødbremsesjakk var det også i partiet mellom Mads og Bjørn i 4. runden. Det var et utrolig interessant parti med mange varianter å regne på. Etter partiet satt vi og analyserte det i nesten like lang tid som spillerne brukte på partiet. Og vi kunne nok ha fortsatt utover natta, for det var mange stillinger hvor det var mange varianter å se på. Bjørn satte opp Stonewallforsvaret sitt, men Mads fikk brutt gjennom på dronningfløya, og Bjørn fikk til noe motspill på kongefløya. Det som ødela for Mads, var at Bjørn fikk ødelagt rokaden til Mads da kongen måtte flytte til f1. Begge hadde hvert sitt press på motstanderen, men Bjørn hadde muligheten til evig sjakk, hvis angrepet hans gikk i stå. Den benyttet han, og det ble remis på tre-trekksregelen.

I kveld blir det flere partier i B-klassens runde 4. Det første partiet mellom Petter og Eli Marit starter allerede klokka 17 i klubben.
Alle er hjertelig velkommen innom til å følge med på partiene!

 

 

Laget fra Dale barneskole jubler for seieren. Fra venstre Johannes, Thomas, Emil og Hugo.
Foto: Tore Kristiansen

Dale barneskole vant lagmesterskapet i sjakk i dag (Tore, 25. mars 2015)

Dale barneskole vant lagmesterskapet for barneskolene en liten hårsbredd foran Dalabrekka i dag. Mesterskapet ble spilt i Sjakklubbens lokaler i sentrum, og det var fem barneskoler i Kristiansund som stilte opp.
Det var jevnt hele tida, og det var mange som tok poeng fra hverandre. Både Dale og Dalabrekka fikk 12 lagpoeng, men Dale kom foran på flere individuelle poeng med sine 12½, mens Dalabrekka fikk 11½. Det ble en spennende slutt på mesterskapet siden Dale og Dalabrekka møttes i siste runde. Det endte uavgjort med 2-2 etter at Dalabrekka tidlig ledet 2-0.

Det var også hard og tøff kamp om plassene bak de to beste skolene i år. Frei gjorde en stor innsats, men slet litt med at ingen av spillerne er aktive i Sjakklubben. De tok noen gode poeng, og holdt på å ta skalpen til Nordlandet, der de vant et parti og spilte en remis.
Om tredjeplassen ble det også avgjort i siste runde da Nordlandet møtte Gomalandet. Begge hadde like mange lagpoeng før runden, og det svingte i flere av partiene. NOrdlandet ledet 2-1 og det var et parti igjen i matchen og i hele mesterskapet. Alle sto rundt og fulgte med. Men det var det vanskelig for Henning fra Nordlandet å unngå sjakk matt siden Jehia fra Gomalandet hadde to dronninger. Da Jehia fant matten, ble det jubel på Gomalandet som greide uavgjort i matchen! Men det ble likevel tredjeplass på Nordlandet siden de hadde 8 individuelle poeng, mens Gomalandet hadde 6½.

Det var pokaler til de tre beste lagene, og i tillegg fikk hver spiller sin individuelle pokal.
De beste spillerne på hvert ble Mads Wollan Myhre fra Dalabrekka på førstebordet som tok 4 av 4 poeng. På andrebordet tok Sander fra Nordlandet 3½ poeng. På tredjebordet tok både Martin Hjelmaas fra Dalabrekka og Johannes Tylden fra Dale 3 poeng. På fjerdebordet var det Dales Emil Sivertsen som var best da han vant alle sine fire partier.

Noen bilder fra mesterskapet finnes her...
TK-tv var også innom og gjorde mange opptak, og det kommer nok på TK-tv samt også i Tidens Krav i morgen. Og på hjemmesida til Dale barneskole feirer de også seieren!

 

 

Lagmesterskap for barneskoler i Sjakklubben i dag (Tore, 25. mars 2015)

I dag spilles Lagmesterskapet i sjakk for barneskolene i Kristiansund. Mesterskapet arrangeres i Sjakklubbens lokaler, og vi oppdaterer resultatene resultatene hele tida underveis på internett.
Det er åpent for alle til å komme innom Sjakklubben og følge med på mesterskapet. Premieutdeling blir litt før klokka 13.

 

 

Johannes vant marsmesterskapet (Tore, 25. mars 2015)

Det ble en flott seier til Johannes Tylden i marsmesterskapet for barn og unge som ble spilt i Sjakklubben tirsdag kveld. Det ble en hard kamp mot Ferdinand i siste runde, men Johannes gikk seirende ut av den. Ferdinand tapte også andreplassen til Viljar som kom opp bakfra og tok den.
Beste jente ble Tina Sevaldsen som hadde et ørlite kvalitetspoeng mer enn Alida Bach.
14 spillere var med, og vi fikk bare spilt 5 runder i går kveld, siden alle nå har vent seg til å bruke tida si. Da tar partiene lengre tid, og ingenting gleder en sjakktrener mer enn det.

 

 

Lagmesterskap for barneskoler på onsdag (Tore, 23. mars 2015)

Onsdag 25. mars spilles lagmesterskapet i sjakk for barneskolene i Kristiansund.
Lagsjakkmesterskapet spilles i Sjakklubbens lokaler i sentrum, og hver skole kan stille med et lag hver. Hvert lag spiller med fire spillere i hver runde. Det blir servert lunsj for elevene cirka i 11-tida. Alle lagene spiller samme antall runder.

Mesterskapet blir ferdig med premieutdeling til klokka 13.

 

 

Marsmesterskapet for barn og ungdom tirsdag (Tore, 23. mars 2015)

Marsmesterskapet for barn og ungdom spilles tirsdag 24. mars i Sjakklubben.
Det blir vanlig opplegg med at første runde starter klokka 17 og at siste runde og premieutdelinga er ferdig til klokka 1930.

Skal man være med må man møte opp seinest klokka 1645, eller gi beskjed til Roger om at man blir sein. Det blir også servert kveldsmat og frukt.

 

 

Trondheim vant kvalikkampen (Tore, 22. mars 2015)

I dag har det vært en kvalifiseringskamp på Rasteplassen Kafe på Liabø i Halsa mellom Molde og Trondheim om retten til å spille eiteseriekvalifisering. Da vinnerne i de to 1. divisjonene i Midt-Norge, Hell og Kristiansund begge takket nei, måtte det ei kvalifiseringskamp til mellom andreplassene i de to divisjonene for å finne ut hvem som skulle representere Midt-Norge i eliteseriekvalifiseringa neste helg.
Håkon melder at Trondheim har vunnet den kampen med 4-1! For Molde var det bare FM Simonas Zickus (2216) som vant sitt parti mot Even Thingstad (2261).
De andre fire fra Molde, som ikke greide å stille med sitt aller beste lag på så kort varsel, tapte. På andrebordet kjempet Moldes Håkon Bentsen (1949) for remis mot Tore Kolås (2152), men Håkon tok ikke sjansen på et passivt forsvar og tapte.
Marcel Mennink (1391) og Harald Isachsen (1476) tapte relativt raskt mot Sondre Waage Tofte (2182) og Kristoffer Madland (2056). Bjørn Robert Løvoll Unhjem så ut til å ha mulighet til å klare remis mot Christian Laverton (2043), men han fikk et angrep mot seg og tapte.
Da er det Trondheim som spiller eliteseriekvalifisering neste helg mot Moss, Alta og Sotra. De to beste lagene rykker opp til Codanserien.

 

 

Rating etter Ålesund Grand Prix (Tore, 20. mars 2015)

De norske ratingtallene etter Ålesund Grand Prix har kommet. De finnes her...

 

 

Sjakkafé lørdag fra klokka 12 (Tore, 20. mars 2015)

Det blir som vanlig en sjakkafé lørdag 21. mars også. Den åpner som vanlig klokka 12, og det blir vanlig servering med vafler, kaffe/te. Det er åpent for alle som vil komme innom og spille litt sjakk, se på sjakk, snakke om sjakk, eller bare ta en kaffe og en vaffel. Vi holder nok ikke åpent så lenge utover ettermiddagen denne lørdagen, men til klokka 15 kommer vi til å holde åpent.

 

 

Molde mot Trondheim på Rasteplassen, Liabø på søndag (Tore, 20. mars 2015)

Molde benytter seg av sjansen da Kristiansund ikke vil spille eliteseriekvalifisering. I helga skal de spille først en kvalifiseringskamp mot Trondheim på Rasteplassen kafé på Liabø i Halsa, og hvis de vinner den, blir det eliteseriekvalifisering med tre matcher neste helg. Kampen starter klokka 1330 på Rasteplassen på søndag. Vi krysser fingrene for Moldelaget!
Tore var på besøk i Molde Sjakklubbs lokaler i Harmonien i Parkveien i Molde i går kveld. Der var det stor interesse for å spille kvalifiseringskampene selv om dette kom brått på, og det er mye som skal ordnes på kort tid. Molde har fine spillelokaler, og de tar gjerne imot besøk på torsdagskveldene som er spillekveldene deres.

 

 

3 remiser, 3 vinster (Tore, 20. mars 2015)

I klubbmesterskapet ble det spilt 6 partier i klubben i går kveld. Fire partier i B-klassen og to i A-klassen. Begge A-klassepartiene endte i remis, mens ett av B-klassepartiene gjorde det samme. Det var mye interessant og godt spill i går kveld.
I 3. runden i B-klassen startet Petter og Øyvind allerede klokka 18. Det var et gørrkjedelig parti der de etter hvert byttet av offiserer og bønder, og til slutt var det bare å ta remis.
Arild og Pat spilte dronninggambit. Arild fikk en isolert d-bonde, men den byttet Pat av. Arild var ikke oppmerksom nok på et press som Pat fikk på springeren på f3, og da tapte han en offiser, og etter en del avbytter var det ikke vits å spille videre. Iver og Mads spilte avbyttevarianten i fransk, og den aller mest kjedelige utgaven. Iver fikk en bonde på e5 som han forsøkte å spille med, men Mads fikk litt motspill. I tårn-og dronningsluttspillet valgte Iver feil avbytter med tårnene, og da fikk Mads vinnende fordel i sluttspillet. Da også dronningene ble byttet av, var det bare for Mads å føre partiet inn, og det greide han på en utmerket måte. Bjørn satte opp sin sedvanlige oppstilling mot Morten som imidlertid var forberedt og fikk rokert langt. Det ble et veldig interessant parti der begge fikk press og det var mye å regne på. Morten vant en kvalitet tidlig i sluttspillet, men siden Bjørn hadde løperparet og et press på kongestillinga til Morten, hadde han nok kompensasjon for materiellet. Det så ut til å gå mot remis, da Morten bukket offiser i en liten kombinasjon som Bjørn satte opp.

I A-klassens runde 2 spilte Eilif og Vegard remis. Eilif kom flott ut, men på sedvanlig Vegardvis tok han initiativet i midtspillet. De tok etter hvert remis.
Partiet mellom Roger og Trond Harald var spennende. Det ble Morragambiten i siciliansk, og Trond Harald forsøkte seg på Sibirfella, som han kalte den etterpå. Hvis Roger hadde gått på den, hadde han tapt. Men Roger satte på bremsene og tenkte at her var det noe, så han fikk blokkert mattrusselen på h2. Det var mye som kunne ha skjedd i midtspillet, men ingen av dem torde å ofre offiser for godt spill. Det tok lang tid før Trond Harald fikk rokert, og i den tida kongen sto i sentrum, var det trusler om springeroffer fra Roger, som ikke så langt nok og derfor ikke gjorde det. Sluttspillet var også interessant, men istedet for å ta sjanser, byttet de av bøndene til hverandre og ble enige om remis i ei remisstilling.

 

 

Dalemesterskapet i sjakk

Fra venstre Viljar, Martin, Johannes, Hugo, Thomas, Amund og Tina Elise.
Foto: Tore Kristiansen

Hugo ble sjakkmester på Dale (Tore, 19. mars 2015)

I dag, torsdag, har Dale barneskole arrangert sitt eget sjakkmesterskap. Det har vært kvalifisering fra 5.-7.-klassene og i tillegg fikk elever som er aktive i Sjakklubben som går i 1-.4. klasse være med. Det var 21 spillere som fylte Mediateket med god spilling i dag.
Vinner av Dale barneskoles sjakkmesterskap ble Hugo Tam, 6A, med 19 poeng. På andreplass kom Thomas Santi Johnsen, 6B, med 18 poeng, mens Johannes Tylden fra 3A tok tredjeplassen med 17 poeng. Johannes hadde best kvalitetspoeng av dem på 17. Johannes er aktiv i klubben nå, og Hugo og Thomas gikk i Sjakklubben for noen år siden.
Det er ikke mange idretter, sporter og slikt at en tredjeklassing vinner mot 6.- og 7. klassinger, men i sjakk er det vanlig. Vi ser ikke på alder, kun på hvilket nivå man viser når man sitter ved brettet og spiller. Også Hugo og Thomas var høyt oppe på lista i skolemesterskapet på Dale den gangen de sjøl gikk i 2. klassen.
De tre beste guttene får representere Dale barneskole i neste ukes Kristiansundsmesterskap for skolelag, og i tillegg skal den beste jenta være med.

 

 

Ikke eliteseriekvalifisering neste helg på oss (Tore, 19. mars 2015, oppdatert klokka 1400)

Kristiansund stiller ikke opp i eliteseriekvalifiseringa. Det ble bestemt seint onsdag kveld. Norges Sjakkforbund ga beskjed onsdag ettermiddag om at kvalifiseringssystemet er endret fra og med i år, og at det nå blir tre matcher; fredag, lørdag og søndag, men at alle matchene kunne spilles over internett.
Vi synes det er litt merkelig at forbundet har lagt dette til palmehelga, men det var ikke det som avgjorde saken for oss. Det var mer at vi ikke hadde organisatorer, og at det ikke var tid nok til å stille med sterke nok lag i alle rundene.
Hvem Sjakkforbundet plukker ut til å spille i stedet, vet vi ikke, men Kristiansund synes at det er mest naturlig at et lag fra Midt-Norge får den plassen, og den mener vi i Kristiansund bør gå til Molde som kom på andreplass i 1. divisjon Møre og Romsdal. Trondheim Sjakkforening har også lyst til å spille kvalifisering, men de har ikke greid å etablere seg i eliteserien de gangene de har prøvd. De har alltid kommet sist eller nest sist og rykket rett ned igjen. De har vist gang på gang at de ikke har noe i eliteserien å gjøre. Molde har en FM og kan ha et sterkt nok lag til å kvalifisere seg, og vi håper at de får tilbudet og at de stiller!

Oppdatert kl. 1400 Turneringssjef Sjøl skrev i morges da vi takket nei, at Molde og Trondheim måtte spille en match seg i mellom om retten til å få spille elitseriekvalifisering, siden de to lagene ble nummer to i hver sin divisjon i Midtnorgeserien.
Torsdag ettermiddag meldes det fra Molde at de har problemer med å stille lag uansett neste helg, så da blir det nok Trondheim som får representere Midt-Norge i eliteseriekvalifiseringa.

 

 

Mange partier i klubbmesterskapet i kveld (Tore, 19. mars 2015)

I B-klassen spilles alle partiene med unntak av det mellom Øyvind og Eli Marit. Det første starter klokka 18, og så begynner de utover kvelden etter det.
I A-klassen har vi ikke fått noe annen informasjon enn at to av partiene spilles; Roger-Trond Harald og Vegard-Eilif.
Husk at alle partiene skal spilles i kjelleren, siden lokalet oppe brukes til analyser, lynsjakk og lignende av tilskuerne.

 

 

Elitespillkvalifisering allikevel? (Tore, 17. mars 2015)

I dag har vi fått beskjed om at Hell har trekt seg fra kvalifiseringskampen til Eliteserien som skal spilles neste helg (palmehelga), og at vi kan få spille den matchen hvis vi vil. Vi må gi beskjed på torsdag, og i løpet av onsdag tar klubben en avgjørelse.
Matchen kan spilles over internett. Vi synes nok at vi ikke har et sterkt nok lag til å spille i eliteserien ennå, men det kan være kjekt for spillerne å få møte god matching i et parti. Hvis vi deltar, blir det mot Moss som vant Østlandsserien. Sotra vant Vestlandsserien og Alta vant nordnorsk mesterskap, og de møter hverandre. Matchen spilles over 6 bord.

 

 

Remis mellom Øyvind og Øyvind - ny runde torsdag (Tore, 17. mars 2015)

Mandagskvelden ble det remis mellom Øyvind og Øyvind i det siste partiet i andrerunden i B-klassen. Begge to forsøkte hardt å vinne underveis, men da de kom til sluttspillet ble begge to litt mer forsiktige og partiet endte i remis.
tredjerunden spilles torsdag 19. mars. Husk at spillerne er sjøl ansvarlige for å få spilt de utsatte partiene.
I A-klassen spilles det siste partiet fra førsterunden mellom Eilif og Tore i Sjakklubben i kveld fra klokka 1930. Det partiet spilles i kjelleren, siden det er undervisning i lokalet oppe. I A-klassen blir det også en ny runde på torsdag, men Tore har allerede meldt avbud.

 

 

Dale barneskole

Sjakkmesterskap på Dale barneskole på torsdag (Tore, 16. mars 2015)

Torsdag 19. mars skal Dale barneskole arrangere sitt sjakkmesterskap. Foreløpig er det 21 påmeldte.
Opplegget er i regi av rektor Knut E. Olsen og arrangementsstøtte gis av Sjakklubben ved Tore.

 

 

Simonas ble kretsmester (Tore, 15. mars 2015, oppdatert 16. mars kl. 1245)

FM Simonas Zickus fra Molde vant fredag kveld. Ålesund Grand Prix i helga med 5½ poeng. Han sikret seg med en remis i sisterunden. Det er fremdeles tre partier igjen, og toppen av lista er ikke klar.
Turneringa var også Kretsmesterskapet for Møre og Romsdal 2015 og Simonas ble da også kretsmester. Vi gratulerer!

For kristiansunderne var det nok totalt ei turnering litt under pari. Vi tok ikke så mange poeng som vi hadde forventet. Men Vegard fikk 4 poeng, og det er han fornøyd med.
Iver og Tore fikk 3½ poeng, og det er nok Iver mest fornøyd med. Iver viste glimrende takter i løpet av helga, men avsluttet dessverre med et tap.
Petter og Bjørn fikk 3 poeng, og Bjørn er nok godt fornøyd, også siden han måtte spille mot Håkon Bentsen i sisterunden. Mads skuffet litt med 2 poeng, og Arild gikk inn i de rundene der det var oddetall, og det fungerte ikke så godt. Lite tid til opplading blant annet.

Vi har hatt en blogg... i helga der vi har skrevet litt om hva som skjedde i alle rundene. Der er det også lenke til noen bilder.

Oppdatert 16. mars kl. 1245: Andreplassen og tredjeplassen i Kretsmesterskapet gikk til Thorstein Olsen, Aalesunds og Håkon Bentsen, Molde. De får også sine pokaler, og Kristiansund Sjakklubb gratulerer med god innsats. Kjekt å se at Thorstein Olsen gjør det så bra!
Aalesunds Schaklags sider er det mange bilder og stor omtale av arrangementet.

 

 

Mads og Vegard med 2/2 i Ålesund fredag kveld (Tore, 14. mars 2015)

Hele 11 spillere fikk full pott og 2 poeng etter de to hurtigsjakkrundene i Ålesund Grand Prix fredag kveld. Resultatlista viser at der er det to kristiansundere, nemlig Mads Wollan Myhre og Vegard Simensen. Det er ikke uventet at Vegard er med i teten så tidlig, men at Mads er med er en liten overraskelse. Mads nedspilte den svært sterke Rafael T. Gonzalez fra arrangørklubben Aalesunds i andre runde fredag kveld. Mads fortalte at han spilte gærningvarianten i fransk! Det er et navn på en bivariant i Winavervarianten i fransk forsvar som Eirik Viken Kallset har kommet opp med. Og det var nettopp Eirik som lærte Mads denne varianten i Trondhjem i fjor sommer. Så Mads sender sine takk nordover til Eirik for at han lærte ham den!

Vi har med sju spillere da Arild slengte seg med i siste liten for at det ikke skulle bli noen som fikk walk over i rundene. Det ble tøft for Arild som tapte begge sine partier, det siste mot Iver. De fire andre, Petter, Iver, Bjørn og Tore har alle sammen et poeng på de to første rundene og det var som forventet.
Vi har en blogg... der vi har skrevet litt om de to første rundene.

3. runden starter klokka 10 lørdag formiddag. Det er da langsjakk med betenkningstida 90 minutter på hele partiet samt 30 sekunder tillegg for hvert trekk.
Våre forventninger til runden og rundeoppsettet kan du lese mer om på bloggen vår...

 

 

Ny rating etter seriesjakken (Tore, 14. mars 2015)

Kristiansund spilte to seriesjakkmatcher mot Molde og en Midtnorgefinale mot Hell. Den siste forrige søndag. Det var bare 9 spillere som var med på disse matchene, nå har disse partiene også blitt ratet med norsk rating.
Se tallene her...

 

 

To hurtigsjakkrunder i Ålesund GP/KM fredag kveld (Tore, 13. mars 2015, kl. 2359)

Ålesund Grand Prix 2015 starter med to runder hurtigsjakk fredag kveld. Det er ca. 50 deltakere, og det blir ei fin og god turnering. Fra Kristiansund har vi bare med 6 spillere, i det som også er kretsmesterskapet for Møre og Romsdal.
Vi har laget en blogg... der vi kommer til å skrive litt om hvordan det går. Foreløpig er vi litt usikre på hvor mye tid vi får til å oppdatere fra hver runde. Det blir nok litt lettere på lørdag og søndag når vi spiller langsjakk.

 

 

Sjakkafé lørdag fra klokka 12 (Tore, 13. mars 2015)

Det blir som vanlig en sjakkafé lørdag 14. mars også. Den åpner som vanlig klokka 12, og det blir vanlig servering med vafler, kaffe/te. Det er åpent for alle som vil komme innom og spille litt sjakk, se på sjakk, snakke om sjakk, eller bare ta en kaffe og en vaffel. Denne lørdagen er det Morten som har ansvaret for kafeen.

 

 

5 partier i klubbmesterskapet torsdag kveld (Tore, 13. mars 2015)

I A-klassen ble det spilt et parti fra førsterunden i går. Roger åpnet med Evans gambit, men den hadde Robin kontroll på, og han kom greit ut av åpninga. Deretter så det ut til at Roger skiftet taktikk og gikk inn i noe som lignet på Max Lange-angrepet på kongefløya, men han hadde noen store svakheter på dronningfløya. Robin kom ut av dette og vant partiet.

I B- og C-klassen ble fire av fem partier spilt i går. Petter vant mot Mads i det som kanskje ble gruppas toppoppgjør. Petter satte igang et kraftig angrep på kongestillinga til Mads, og da Mads begynte å ta hensyn til det, var det for seint. Eli Marit slo Arild i et langt parti, der Arild med svart kom veldig fint ut i avbyttevarianten i fransk. I midtspillet sto Arild best, men da han skulle bryte gjennom, ofret han en bonde, og da kom offiserene til Eli Marit løs, og hun overtok spillet. Arild ga også et par bønder til, og det førte til at Eli Marit vant sluttspillet.
Iver tapte mot Morten. Morten med hvit kom ut av åpninga med to bønder under i Caro-Kann-forsvaret. Det ble da en del halvåpne linjer som Morten kunne arbeide i, og det førte til at Iver ikke greide å bestemme seg for hvilken side han skulle rokere til. Til slutt førte det til at kongen til Iver ble fanget i sentrum, og for å unngå matt måtte Iver gi dronninga, men det var forsert matt i få trekk etterpå allikevel.
Bjørn spilte Black Knights Tango mot Pat. Springerne hoppet og spratt rundt, og i midtspillet hadde Pat full kontroll over sentrum. Men så hoppet springerne litt mer, og plutselig var det de som plasserte seg i sentrum. Der sto så godt at Bjørn vant.

 

 

Barne- og ungdomshelg på Rangøya helga etter påske (Tore, 13. mars 2015)

Helga etter påske, 10.-12. april, blir det ei barne- og ungdomshelg i rorbuene på Rangøya på Averøya! Dette er et tilbud for alle unge sjakkspillere i Møre og Romsdal.
Det begynner fredag kveld, og det varer helt til søndag ettermiddag. Det blir både turneringer og treninger. Det blir også mye sjakksosialt om kveldene.
Helga koster bare 600 kroner, og da er 6 måltider fra fredag kveld til lunsj på søndag. Dette inkluderer også startavgifter i turneringa og alle treningene.

 

 

Grand Prix-turnering i Ålesund til helga (Tore, 10. mars 2015)

Ålesund Grand Prix 2015 spilles på Clarion Collection Hotel Bryggen kommende helg. Foreløpig er det påmeldt 48 deltakere, og sju av dem er fra Kristiansund; Vegard, Tore, Mads, Øyvind HV, Petter, Iver og Bjørn.
Turneringa er også kretsmesterskap for Møre og Romsdal.

 

 

Øyvind vant mot Arild - B-klassen ny runde torsdag (Tore, 10. mars 2015)

Mandagskvelden vant Øyvind Hoem Vaseng sitt førsterundeparti mot Arild Myhre. Øyvind var storfavoritt, men Arild ga seg ikke så lett. Det ble sentrumsgambit. Det er ei åpning av hvit som ikke byr svart på de største problemene, og svart får tidlig utligning. Arild bukket bonde i midtspillet og en kvalitet i sluttspillet. Da var det enkelt for Øyvind å føre partiet i havn.

Andrerunden i B- og C-klassen spilles allerede torsdag 12. mars. Spillerne får selv finne tid til å spille de utsatte partiene. Det blir en ny runde hver uke framover.

 

 

Hell vant Midtnorgefinalen med 3½-1½ (Tore, 8. mars 2015, oppdatert kl. 1650)

Finalen i Midtnorgeserien spilles startet søndag 8. mars kl. 12 på Rasteplassen kafe på Liabø i Halsa.
Det var ingen overraskelser på lagoppsettene. Hell kom med Edwin David, Jarle Reite, Trygve Dahl, Øyvind Andersen Lundeby og Torbjørn Dahl.
Vi stiller med Henrik Øie Løbersli, Kjell Tore Sandum, Trond Harald Saltnes, Karl W. Strand og Vegard Simensen.
På den første lenka står også rundeoppsettet.
Kl. 1240 Alle spillerne er fremdeles i åpningsspillet, og ingen har fått noen fordeler. Henrik spiller berlinerforsvaret i spansk mot Edwin som svarte med 4.De2 og 5.c3. De har bare spilt 7 trekk. Kjell Tore og Jarle på andrebordet spiller dronningbondespill, og åpninga har også kanskje et annet navn uten at jeg vet det. Trond Harald spiller Kanvarianten i siciliansk mot Trygve, og selvsagt en lite spilt variant. Karl W. med hvit mot Øyvind har spilt avbyttevarianten i fransk, og den kjedelige fortsettelsen der han ikke angriper d-bonden, men har satt bonden sin på c3. Den varianten som guttene i klubben ikke får lov til å spille, fordi den er for passiv. Men i dette tilfellet passer den Karl W. som nok vil være svært godt fornøyd med remis.
Det spilles også siciliansk på femtebordet, og det var ingen overraskelse. Torbjørn pleier å åpne med 1.e4 og da svarte Vegard selvsagt med sin vanlige Najdorfvariant i siciliansk.
Her på sida vil det nok bli en del oppdateringer sånn kanskje hver halve time.
Følg også den spennende avslutninga i Codanserien der Vålerenga spiller mot Oslo Schakselskap. Hvis Vålerenga vinner, blir de seriemestre. Tre av våre tidligere elitespillere er på laget til Vålerenga. Brede Kvisvik spiller mot Einar Gausel, og Aryan Tari mot Emanuel Berg. Kristian Stuvik Holm har allerede tatt remis mot Lars Oskar Hauge. Partiene sendes direkte her...

Kl. 1315 Karl W. har bukket bonde, og kanskje mer. Øyvind AL har ikke tatt imot tilbudet ennå, men det ser ikke bra ut for Karl Wilhelm. Tidligere så det ut til at Henrik skulle rokere langt, men det har Edwin forhindret, og Henrik rokerte kort. Begge førstebordsspillerne har brukt like mye tid.
Trond Harald ofrer en springer nå. Trygve på Hell kan ikke ta imot offeret, for da taper han. Da får Trond Harald ei åpen h-linje inn mot kongestillinga til hvit, så det kan ikke Trygve gjøre. Han har tenkt i minst 20 minutter på svaret sitt nå.
Kjell Tore står greit og solid mot Jarle Reite. Og det samme gjør Vegard mot Torbjørn.

Kl. 1350 Karl W. måtte gi to bønder, men fikk tilbake en. Nå er det egentlig et tapt sluttspill for ham, men han spiller videre. Begge har to tårn og tre bønder hver på kongefløya. Øyvind har i tillegg løper og tre bønder på dronningfløya. Karl W. har en springer og en dobbeltbonde på dronningfløya.
Det kommer litt avklaringer nå i de fleste partiene. Kjell Tore ser ut til å stå godt mot Jarle Reite. Torbjørn forsøker å presse Vegard, men Vegard har ei god, defensiv stilling ennå. Trond Harald fikk plassert springeren sin i sentrum, men ligger atskillig bak i utvikling. Henrik har en hengende bonde på d6 som kan gi ham problemer seinere.
Kl. 1355 Kjell Tore Sandum og Jarle Reite har blitt enige om remis på andrebordet.
Kl. 1435 Karl W. måtte bytte av det siste tårnet sitt nå, og det var ikke noe han hadde lyst til. Karl W. har tre bønder mot to på kongefløya, men han har fremdeles dobbeltbonden mot tre sammenhengende på dronningfløya. Karl W. har springer og Øyvind har en løper. Det ser lyst ut for Øyvind. Edwin har fått et ørlite overtak på Henrik nå. Vegard har vunnet en bonde, den på b2, og Torbjørn sitter og tenker. Og tenker. Og tenker. Han har sittet over en halvtime nå. Vegard har ikke fått rokert ennå. Trond Harald har heller ikke rokert, men det ser ikke farlig ut. Ellers ligner det et typisk Trond Harald-parti, og da kan alt skje.
Kl. 1505 Karl W. prøver å holde sluttspillet. Henrik er litt under press. Edwin tilbyr å bytte av dronningene, og da vil Edwin ha to springere i sluttspillet mens Henrik har løper og springer. Torbjørn har bare 3 minutter igjen på 20 trekk (+ 30 sekunder per trekk), men det er lite. Han kunne ha fått utligning, men han stilte seg bare opp i forsvar, så Vegard står nok littegrann bedre. Vegard har bonde over, men Vegard har også en dobbeltbonde, så foreløpig er ikke den ekstra bonden spesielt mye verdt. Trond Harald har endelig flyttet kongen; til f7, der den står trygt. Trygve har bondemajoritet på dronningfløya; to mot en hvis det blir sluttspill, men da har Trond Harald til gjengjeld en fribonde i d-linja.
Kjell Tore og Jarle satt lenge og analyserte partiet sitt. Åpninga var kongeindisk. Det som var litt artig å høre på, var at to sånne posisjonelle spillere, satt og vurderte stillinga si posisjonelt, men hele tida hadde de i tankene at de kunne ofre kvalitet, eller en bonde eller lignende.
Kl. 1507 Henrik har tapt partiet. I stedet for å bytte av dronningene, flyttet han si, og tenkte ikke da på at Edwin bare kunne ta springeren hans. Da er det 1½-½ til Hell.
Kl. 1535 Tidsnød i to av partiene som er igjen. Både Torbjørn og Trygve på Hell har lite tid. Vegard har vinststilling mot Torbjørn, mens Trygve ser ut til å ha ei god stilling mot Trond Harald. Øyvind og Karl W. fortsetter å kjempe i sluttspillet.
Kl. 1545 Vegard har vunnet! Da har stillinga i matchen blitt utlignet til 1½-1½! Trond Harald og Trygve har også nådd 40 trekk, og får nå en halvtime ekstra tenketid. Trygve har to fribønder på dronningfløya, mens Trond Harald har en fribonde i d-linja. Trygve har to springere, mens Trond Harald har løper og springer. Karl W. og Øyvind spiller fortsatt, og Karl W. forsøker så godt han kan å redde et halvpoeng.
Kl. 1600 Trond Harald bukket den fine fribonden sin, og da ser det vanskelig ut, siden Trygve har to sammenhengende fribønder. Karl W. kommer til å gi opp ganske snart, siden han ikke kan hindre at Øyvind kommer inn med ny dronning.
Kl. 1600 Karl W. ga opp, og Trond Harald ga opp. Da vant Hell matchen 3½-1½
Noen bilder fra matchen finnes her...

 

 

Midtnorsk finale mot Hell søndag 8. mars (Tore, 7. mars 2015)

Finalen i Midtnorgeserien spilles søndag 8. mars på Rasteplassen på Liabø i Halsa. Det er litt sjakktradisjoner i Halsa også. Lars Nybrott som døde for en 10 års tid siden, bodde i Halsa. Han var en sterk andrebordspiller på Surnadal Sjakklubb, og da den ble nedlagt meldte han seg inn i Kristiansund, og spilte mange kamper på vårt andrelag.
Hell vant trønderdivisjonen og spiller mot vårt lag som vant 1. divisjon Møre og Romsdal.
Kristiansunds lag er svekket ved at et par av de beste spillerne ikke kan spille denne søndagen, og vi forventer at Hell er favoritter. Men selvsagt skal vi ikke gi oss uten kamp.
Matchen spilles med fem spillere på hvert lag, og den starter klokka 12. Vanligvis vil den da bli ferdig rundt klokka 16.
På Rasteplassen kafé på Liabø vil det være åpent for alle til å komme og se på. Det er bare hyggelig om noen kommer. Tore er også med som lagleder og kan informere og orientere tilskuere om hva som foregår.

 

 

Sjakkafé lørdag fra klokka 12 (Tore, 6. mars 2015)

Det blir som vanlig en sjakkafé lørdag 7. mars også. Den åpner som vanlig klokka 12, og det blir vanlig servering med vafler, kaffe/te. Det er åpent for alle som vil komme innom og spille litt sjakk, se på sjakk, snakke om sjakk, eller bare ta en kaffe og en vaffel. Denne lørdagen er det Petter som har ansvaret for kafeen.
Vår NTG-elev, Henrik Øie Løbersli, kommer hjem fredag kveld for å spille i seriesjakken på søndag, og vi regner med at han blir å treffe også.

 

 

Bare tre partier torsdag (Tore, 6. mars 2015)

Torsdag kveld startet klubbmesterskapet men bare tre partier ble spilt.
I A-klassen har også Robin Hoem blitt med, så der er det 6 spillere, og de får 5 runder. I det ene partiet som ble spilt, vant Trond Harald mot Vegard.

I B- og C-klassen ble det spilt to partier i førsterunden. Petter fikk endelig revansje mot Morten og vant partiet mellom dem. To pensjonerte lærere møttes også, og det var Pat som gikk av med seieren mot Eli Marit.

 

 

Flere barneturneringer framover (Tore, 5. mars 2015)

Det blir aktivitet for barn og ungdom framover.
Skolemesterskapet for lag i Kristiansund spilles siste uka før påske.
Helga 10.-12. april blir det ei helg på Rangøya med trening og sjakkturnering. Siste lørdagen i april blir det ei barnesjakkturnering i Surnadal, og vi har også det faste marsmesterskapet og aprilmesterskapet.
Vi kommer tilbake med mer informasjon om disse turneringene over helga.

 

 

Klubbmesterskapet starter denne uka (Tore, 1. mars 2015)

Klubbmesterskapet starter med første runde torsdag 5. mars. Det er to grupper, og begge gruppene spiller etter bergermetoden, alle mot alle. I A-klassen er det 5 spillere, og i B- og C-klassen er det 10 spillere.

B- og C-klassen spiller samlet, og 1. runde er den første av hele 9 runder. Det kan se ut til at runden er seedet, for i fire av partiene er det stor ratingmessig forskjell på spillerne. Men Morten vant mot Petter i klubbmesterskapet i fjor høst, så det er nok ingen enkle partier i gruppa.
I A-klassen er det bare to partier, og førsterunden er det Roger som har walk over, mens Trond Harald møter Vegard, og Eilif møter Tore.

 

 

Nye FIDE-tall (Tore, 1. mars 2015)

Den vanlige månedsoppdateringa av FIDEs ratingtall kom lørdag.
Henrik har gått opp 74 poeng denne måneden, og Anders har tjent 12. Ellers er det mindre endringer.
Se tallene her...

 

 

Sjakkafé lørdag fra klokka 12 (Tore, 27. februar 2015)

Det blir som vanlig en sjakkafé lørdag 28. februar også. Den åpner som vanlig litt før klokka 12, og det blir vanlig servering med vafler, kaffe/te. Det er åpent for alle som vil komme innom og spille litt sjakk, se på sjakk, snakke om sjakk, eller bare ta en kaffe og en vaffel.
Siden det er VM på ski vil tv-en stå på, og man kan godt følge med på sendingene fra Falun i Sjakklubben denne lørdagen.

 

 

Kort og greit årsmøte (Tore, 27. februar 2015)

Årsmøtet i Sjakklubben torsdag kveld varte i en time, og da hadde vi også fått tid til å dele ut noen utmerkelser. Det skal vi komme mer tilbake til ved en seinere anledning. Årsberetning og regnskap ble godkjent. Regnskapet viste i 2014 et overskudd på 70 000 kroner. (I årene 2012 og 2013 hadde Sjakklubben et samlet underskudd på omkring 200 000 kroner.) 50 000 av overskuddet ble etter forslag fra styret, satt av til å betale ned på huslånet.
Jubileumskomiteen orienterte deretter om sitt arbeide.
Stig Rune Jenssen som trakk seg fra styret, ble takket for sin innsats, og han fikk også en erkjentlighetsgave. Resten av styret stilte til gjenvalg, og de ble da også valgt. Åge Olsen kom inn som nytt styremedlem. I turneringskomiteen ble Robin Hoem erstattet av Roger Hojem.
Det ble servert både gryterett og kaffebrød på årsmøtet. Etter at årsmøtet var over ble det litt lynsjakkspilling.

 

 

Ratingtall etter Hell GP (Tore, 26. februar 2015)

Det ble ikke store forandringa i den norske ratinga på våre fem spillere som var med i Hell Grand Prix forrige helg. Se tallene her...

 

 

Bilder fra Februarmesterskapet (Tore, 26. februar 2015)

Roger tok 12 bilder da Februarmesterskapet ble spilt i klubben på tirsdag.

Bildene kan du se her...

 

 

Årsmøte torsdag 26. februar klokka 19 (Tore, 26. februar 2015)

Husk at Sjakklubbens årsmøte blir torsdag 26. februar klokka 19. Ingen forslag er kommet inn til styret. Det blir ei kort pause under årsmøtet, og da blir det servert varm mat. Det blir Thaigryte med kyllingbiter.

 

 

Midtnorsk finale mot Hell søndag 8. mars (Tore, 25. februar 2015)

Finalen i Midtnorgeserien spilles søndag 8. mars på Rasteplassen på Liabø i Halsa.
Hell vant trønderdivisjonen og stiller med et sterkt lag i Midtnorgefinalen. De kommer ikke til å stille med en GM på førstebordet, men har da allikevel Edwin David der. Edwin spilte på Kristiansunds elitelag, men meldte overgang til Hell da vi la ned elitelaget vårt i 2013. Hell er favoritter, og stiller med et sterkt lag.
Vinneren får rett til å spille kvalifisering til eliteserien.
Kristiansund vant 1. divisjon Møre og Romsdal og vi henter heller ikke IM Axel Smith til matchen. Det blir dermed ikke et oppgjør mellom en GM og IM på førstebordet. Men vi har et godt lag likevel med Henrik på topp.

På Rasteplassen kafé på Liabø vil det være åpent for alle til å komme og se på.

 

 

Stor aktivitet i sjakklubben tirsdag (Roger, 25. februar 2015)

Hele 19 spillere deltok i Februarmesterskapet tirsdag som er ny rekord. Mange foreldre var tilstede og foreldregruppa serverte kveldsmat og frukt. Det ble spilt mye bra sjakk, og det var spenning helt til siste trekk om hvem som skulle vinne. Tre spillere endte på 13 poeng og det ble Kristian Flatval som vant på bedre kvalitet enn Johannes Tylden og Ferdinand Hermundsli.
Gledelig at stadig flere jenter deltar og Tina Elise Sevaldsen fikk premie for beste jente med 9 poeng. Flere nye var med i turneringen og gjorde det meget sterkt, og 7 år gamle Aleksander Fladvad Klaussen imponerte ved å sette sjakkmatt med tårn og springer mot tårn mot Jonas Gils som vant forrige turnering. Tor Sevaldsen konditori AS spanderte kaffebrød.
Alle deltakerne fikk flotte premier for innsatsen og etter premieutdeling og fotografering var det de voksne sin tur.

Karl W. startet med å gå gjennom noen generelle regler og deretter ble det å gå gjennom en del enkle prinsipper i sluttspill om blant annet åpne og halvåpne linjer og aktive brikker. Karl W. viste en del eksempler på bondesluttspill. Vi vil også de to neste tirsdagene gå gjennom enkle bonde og tårnsluttspill. Vi avsluttet kvelden med spilling og 15 minutter pr. spiller. Nivået på kursdeltakerne er overaskende bra og det ser ut som om de koser seg i sjakklubben.

Det gror godt i sjakklubben for tiden både blant store og små. Tirsdag var det nesten 70 års aldersforskjell fra den yngste Aleksander Fladvad Klausen (7) og Karl W. Strand (76).

 

 

Henrik på 8. og Mads på 10. (Tore, 23. februar 2015)

Det ble remis på Henrik i det siste partiet i Hell Grand Prix i Stjørdal. Henrik sto ikke så godt mot Levangers Terje Lund, men greide allikevel å holde remisen! Da ble det 5 poeng på
Henrik, og han endte på 8. plass. Han tjente noen få ratingpoeng også, så det var ei grei turnering for Henrik.

Mads fikk 10. plassen og ble også beste putt (født 2002 eller seinere) og fikk da med seg en pengepremie.

 

 

Bra sisterunde i/på Hell (Tore, 22. februar 2015, kl. 1715)

7. runden ser veldig bra ut for våre spillere i Hell Grand Prix i Stjørdal.
Mads møtte e5-varianten i fransk. Han fikk inn en kombinasjon og motstanderen ga opp i det 22. trekket! 5 poeng på Mads, og da blir det nok en premie på ham.
Henrik og Petter spiller begge klassisk dronninggambit. Petter er bonde over, men det ser ikke ut til at den betyr så mye, ennå.
Eirik vinner lett, og Morten står godt og har masse muligheter.

Oppdatert kl. 1715) Eirik har vunnet, og han endte på 4½ poeng. Morten spilte remis. Han sier at han sto til tap, men reddet remisen. Morten fikk da 3½ poeng, og det er han nok fornøyd med.
Petter fikk også remis, til tross for at han sto løper under i sluttspillet. Det ble også 3½ poeng på Petter, og det kan han ikke være fornøyd med.
Henrik står jevnt mot Terje Lund ennå, etter snart tre timers spill. Arild har tatt et bilde av stillinga kl. 1715, og det ser du her...
Jeg kommer ikke til å oppdatere fra denne turneringa før mandag ettermiddag, og hvordan det går med Henrik må dere se selv på resultatlista.

 

 

Barne- og ungdomsjakkturnering tirsdag kveld (Tore, 22. februar 2015)

Februarmesterskapet for barn og ungdom spilles i Sjakklubben tirsdag 24. februar fra klokka 1645. Førsterunden starter klokka 17, og premieutdelinga er seinest klokka 1930.
Turneringa er åpen for alle barn og ungdom som vil spille sjakk. Man trenger ikke være medlem av Sjakklubben for å være med. Det blir premier til alle.

Januarmesterskapet ble vunnet av Jonas Gils.

 

 

Årsmøte torsdag 26. februar klokka 19 (Tore, 22. februar 2015)

Husk at Sjakklubbens årsmøte blir torsdag 26. februar klokka 19. Ingen forslag er kommet inn til styret. Det blir ei kort pause under årsmøtet, og da blir det servert varm mat. Enten bacalao eller en gryterett av noe slag.

 

 

Bra 6. runde på Hell - 7. runden startet (Tore, 22. februar 2015, kl. 1430)

I Hell Grand Prix i Stjørdal spilles 7. runden klokka 1430 søndag ettermiddag. Det blir nok en tøff runde på våre fem deltakere. Henrik møter Terje Lund i i sisterunden. Mads skal møte Bucco van den Berg som Morten har spilt mot. Mads ligger an til å vinne premie hvis han vinner i sisterunden.
Eirik får en lett motstander og møter han som Henrik spilte mot i sjetterunden. Det skal gå greit.
Petter får svart mot Moldes Bjørn Robert. Sist de spilte, i seriesjakkmatchen i januar, tapte Petter for Bjørn Robert. Da hadde Petter hvit.
Og Morten får en vanskelig motstander i Tommy Drevland. Han har slått både Petter og Bjørn Robert.

6. runden endte mye bedre enn femterunden lørdag kveld. Petters motstander dukket ikke opp, og han vant over. Henrik satte sin motstander sjakk matt i 21 trekk, og Mads vant også greit mot Trondheims Ulrikke Langvik. Eirik slet litt mer. Han møtte Owens forsvar (1.e4 b6), og i midtspillet så det ut som om det bare var å velge og vrake for Eirik hvilken fordel han ville ha. Han vant en merbonde, men ga den bort og fikk et sluttspill der begge hadde en fribonde hver. Men Eiriks fribonde var en randbonde, og det ble remis.
Morten møtte siciliansk forsvar, og det ble litt kaos på brettet. Morten fikk imidlertid en fordel i sluttspillet og vant til slutt.
Det som var litt overraskende var at GM Kasparov spilte remis mot FM Lasse Løvik. Da leder Løvik turneringa med ½ poeng en runde før slutt.

 

 

6. runden på Hell starter klokka 10 søndag (Tore, 22. februar 2015. oppdatert kl. 1125)

I Hell Grand Prix i Stjørdal spilles 6. runden klokka 10 søndag formiddag. Når femterunden endte katastrofalt dårlig for våre, kan det ende helt motsatt i sjetterunden.
Alle våre fem deltakere er satt opp mot spillere som de i utgangspunktet bør ha en grei sjanse til å vinne mot.

Oppdatert kl. 1125 søndag 22. februar: Petters motstander dukket ikke opp i dag, så han har vunnet på walk over. Henrik satte sjakk matt i 21 trekk etter at han møtte fransk åpning.
Eiriks motstander spiller Owens forsvar (1.e4 b6), og det virker jo ikke særlig lurt mot Eirik. Motstanderen hans har også fått mange svakheter i stillinga si, og det er bare for Eirik å velge hvilken han skal utnytte etter at løperen på b7 er byttet av. Mads spiller engelsk åpning, og han har fått en bonde og har i tillegg en monsterløper, så det bør gå bra.
Mortens motstander spilte siciliansk forsvar, og underveis har det blitt meldt at det var et kronglete kaos på brettet til Morten, men at han har muligheter nå. Han har imidlertid en litt dårlig forsvart kongestilling, så Morten bør ikke gi motstanderen sin muligheter til et motangrep.

 

 

Klokkesimultan Hell GP

Fra starten av 8. runde i Hell Blitz GP. Nærmest Petter Wadstensvik mot Brede Hagen.
Foto: Arild Myhre

Mads beste putt i Hell Blitz Grand Prix (Tore, 21. februar 2015)

Lørdag kveld ble Hell Blitz Grand Prix spilt i i Stjørdal. Vi hadde med fire spillere. Eirik Viken Kallset fikk 5 poeng, mens Morten Smenes Frost, Petter A. Wadstensvik og Mads Wollan Myhre alle fikk 4½ poeng på de 9 rundene.
Vinner ble GM Sergei Kasparov med 8½ poeng. Han møtte Morten og Petter i de to første rundene.
Det var kun to premier i Hell Blitz Grand Prix. 50% av deltakeravgifta gikk til vinneren, og 250 kroner til beste putt. Og beste putt ble Mads Wollan Myhre!
Så de to eneste som fikk premier i turneringa var Kasparov og Mads!

 

 

0-5 i 5. runden på Hell (Tore, 21. februar 2015)

I 5. runden ble det fem tap på våre spillere i Hell Grand Prix i Stjørdal denne lørdags ettermiddagen og tidlig kveld. Det var tøffe motstandere på de fleste av spillerne våre.

Henrik møtte GM Sergei Kasparov med svart, og Henrik valgte spansk åpning. Kasparov fikk en bonde på g4 og plasserte dronninga si på h2 tidlig i partiet. Henrik fikk to dobbeltbønder og Kasparov angrep, men Henrik avverget det. I sluttspillet fikk Kasparov noen fribønder, mens Henrik bare hadde en. Kasparovs springer var bedre enn Henriks løper, for den hadde ikke noen åpen diagonal den kunne jobbe i. Henrik forsvarte seg godt. Alle de andre partiene ble ferdige, og det var bare dette partiet igjen. Henrik tapte da Kasparov ofret tårnet på løperen, men han tok den tilbake med et fikst gaffeltrekk.

Mads spilte fransk åpning, og han kom litt på hæla da han vant d-bonden, og han ble presset litt bakover. Mads forsvarte seg bra, men han slet litt med å finne ei plan for motspillet. Der ble han kanskje litt for passiv, og stillinga hans raknet sammen, og han tapte.
Eirik møtte Terje Lund fra Levanger. Terje vant mot Mads i 3. runden og vant også mot Eirik. Eirik ble presset bakover fra første stund av, og mistet også kvalitet og da ble sluttspillet vanskelig.
Petter bukket offiser og tapte partiet sitt, og Morten bukket også en offiser og tapte.

Turneringsservice virket ikke store deler av dagen, så vi la ut litt oppdateringer fra Arild som er til stede i Hell. Se nedenfor.
Lørdagskvelden blir det Hell Blitz Grand Prix.

 

 

5. runden i Hell lørdag ettermiddag (Tore, 21. februar 2015. kl. 1640, rettet kl. 1655)

Turneringsservice virker ikke lørdag ettermiddag. (Rettet kl. 1650: Virker nå.)
Arild melder fra Lånke menighetshus på Hell at femterunden ikke ser ut til å bli særlig bra for våre. Mads har tapt mot Bjørn Emil Jørgensen (1643). Morten har bukket offiserer. Morten spiller mot Bucco van den Berg kan kontre hvis ikke Bucco ser at han må hindre et offer på kongestillinga. Men Morten er på defensiven.
Petter bukket også offiser og har tapt sitt parti.
Henrik spiller spansk mot GM Sergei Kasparov. Kasparov har en bonde på g4 og i tillegg ble Kasparovs dronning satt på feltet h2 i det 11. trekket. Derfra dominerer den mye av sentrum, og Kasparov er nå på offensiven.
Kl. 1700: g4-bonden til Kasparov er nå slått av, og han og Henrik har en dobbeltbonde hver.
Eirik som spiller mot Levangers Terje Lund (2012) har heller ikke fått noe godt sentrum, og han er på defensiven. Men Eirik kan finne på hva som helst på et sjakkbrett, og det er ikke over før det er over. Men Terje Lund er en svært solid spiller, så remis vil være et svært godt resultat av Eirik.
Kl. 1700: Morten ble rundspilt og har tapt.
Rettet kl. 1700 med opplysningene fra Henriks parti.

 

 

4. runden i Hell (Tore, 21. februar 2015)

Turneringsservice virker ikke lørdag ettermiddag.
I fjerderunden spilte Henrik remis mot Fredrik A Lindsøe. Henrik spilte mot dobbeltbonde i sluttspillet og hadde nok en svak fordel, men det var vanskelig å vinne. Morten spilte Maroczsy-binding med svart, og han mistet bonde i åpninga. Og partiet også etter ei stund. Eirik vant enkelt, og Mads vant også til slutt. Motstanderen ville spille remis, så Mads måtte slite seg gjennom. Mads tilbød ofring av tårn, men da hadde han gått inn med bonde, så det kunne ikke motstanderen ta imot. Mads kom da ut med bonde over, og bønder på b6 og c7 med likefargede løpere, og det vant Mads helt fint!
Petter spilte en helt grei remis i følge ham sjøl.

I femterunden som startet klokka 15, møter Henrik stormester Kasparov. Mads spiller mot Trondheims Jørgensen, og Eirik mot Terje Lund. Det blir tre tøffe partier for våre det.
Petter møter Drevland og skal ha vinstmulighet. Morten møter van den Berg med det tvilsomme sjakkfornavnet Bucco...

 

 

God innsats i hurtigsjakkrundene (Tore, 20. februar 2015)

Fredag kveld ble det spilt tre runder med hurtigsjakk i Hell Grand Prix i Stjørdal.
I 3. runden fredag kveld var det kristiansundsspillere på 4., 5, og 6. bordet!
Henrik Øie Løbersli er den eneste av våre fem deltakere som har 3 poeng etter fredagen. Og det var som forventet. Mads Wollan Myhre har 2 poeng, og det er flott etter at han vant mot Tore Sandmark (1614) som bukket offiser, men i 3. runden ble Terje Lund (2015) for sterk.
Eirik Viken Kallset står også med 2 poeng etter to forventede seire og et tap mot en god motstander. Petter Wadstensvik har 1½ poeng og reddet remisen i 3. runden der han sto til tap ei stund. Morten Smenes Frost har også 2 poeng og det er bra.

I 4. runden møter Henrik en av dem han kjemper mot, Fredrik A. Lindsøe. Morten får en vanskelig motstander, mens Eirik får en som på papiret skal være enkel. Petter og Mads møter spillere som har litt lavere rating, men det kan være spillere som er på vei opp, og det er litt vanskelig å spå. Mads' motstander vant mot Moldes Harald Isachsen i en av hurtigsjakkrundene fredag kveld.
4. runden starter klokka 10, og 5. runden klokka 15.

 

 

Sjakkafé lørdag fra klokka 12 (Tore, 20. februar 2015)

Det blir som vanlig en sjakkafé lørdag 20. februar også. Den åpner som vanlig litt før klokka 12, og det blir vanlig servering med vafler, kaffe/te. Det er åpent for alle som vil komme innom og spille litt sjakk, se på sjakk, snakke om sjakk, eller bare ta en kaffe og en vaffel.
Vi kommer nok også til å få noen oppdateringer underveis i partiene fra dem som spiller i Hell GP i helga.

Siden det er VM på ski vil tv-en stå på, og man kan godt følge med på sendingene fra Falun i Sjakklubben denne lørdagen.

 

 

Klokkesimultan Hell GP

Henrik til venstre i klokkesimultan på Hell mot GM Sergei Kasparov.
Foto: Arild Myhre

God innsats mot Kasparov (Tore, 20. februar 2015)

Hell Grand Prix i Stjørdal startet med blant annet en klokkesimultan som GM Sergei Kasparov hadde fredag ettermiddag. Han møtte 23 motstandere og hadde bare 45 minutter på seg, og det virker som lite tid. Simen Agdestein som er en kløpper på klokkesimultan, krever minst 2 minutter per spiller, og Simen er i tillegg veldig rask, både med brikkene og med føttene. GM Kasparov som er en svært så hyggelig fyr, sprang ikke mellom brettene, og måtte ha hjelp av dattera si for å få beskjed om partier der han hadde dårlig tid.
Kasparov hadde forventet at motstandere som bukket offiserer, ga opp, men det gjør ikke norske sjakkbarn og -ungdommer. De spiller så lenge som mulig, og har heller ikke respekt for en stormestertittel, som kanskje ukraineren er vant til fra andre steder i Europa. Kasparov tapte dermed en del partier på tid, og cirka en tredel av partiene endte i remis eller tap for ham. Med så lite tid virker det som et greit resultat. Kasparov unnskyldte seg også etter klokkesimultanen med at nivået på motstanderne var høyere enn ventet.
Henrik fikk tidlig et remistilbud av Kasparov og tok imot. Mads fikk også remistilbud, men han avviste det, og da ga Kasparov opp. Det er litt typisk i slike simultansituasjoner at man må få redusert antall partier som man spiller.
Morten spilte engelsk og hadde ei remisstilling ganske lenge, helt til Kasparov fikk dyttet a-bonden fram til a6. Morten ga opp da han mistet løperen sin i ei binding på kongen. Petter bukket offiser men valgte å spille videre. Petter tapte allikevel.
Men 1½ - 2½ i en klokkesimultan mot en GM er ganske akseptabelt!

 

 

Hell Grand Prix i helga (Tore, 20. februar 2015)

I helga er det Hell Grand Prix i Stjørdal.
Vi har med Henrik, Eirik, Mads, Petter og Morten. Og Arild kjører, og kanskje han blir med også?
Det er et kjempeflott arrangement som starter med at GM Sergei Kasparov skal holde en simultan klokka 15 i dag. Der skal Mads, Petter og Morten være med. Spillerne kan også få forberedt partiene sine med Edwin David, og analysert partiene sine etterpå med stormester Kasparov. Og lørdagskvelden blir det ei lynsjakkturnering i Lånke menighetshus på Hell.

Det er tre spillere som skiller seg litt ut, og det er GM Kasparov, Lasse Løvik og Simonas fra Molde. Bak dem er det ei gruppe med 6-7 spillere der vi har med Henrik.
Fredagskvelden er det tre runder med hurtigsjakk, og i langsjakkpartiene på lørdag (to av dem) vil de fleste spillerne da møte andre spillere på eget nivå. Det ser ut til å bli et fint felt, for det er mange spillere på alle nivåer i turneringa.

 

 

Roger gjorde det bra i går kveld (Tore, 20. februar 2015)

Torsdagskvelden spilte vi ei hurtigsjakkturnering i klubben. Resultatlista gir ikke et riktig bilde, siden turneringslederen var mer oppsatt på at hver enkelt skulle få riktig matching, enn å følge reglene for rundeoppsett. Det var bare 3 av de 9 deltakerne som spilte alle rundene, og Roger Hojem gjorde det godt med remiser både mot Eilif og Henrik! I sisterunden mot Henrik hadde Roger også vinst i sluttspillet, men siden han hadde gjort et feiltrekk tidligere i partiet tilbød han Henrik remis.

 

 

Hurtigsjakkturnering torsdag kl. 17 (Tore, 18. februar 2015)

Torsdag 19. februar klokka 17 blir det ei hurtigsjakkturnering i klubben.

Pga. skolenes vinterferie og at flere av ungdommene skal dra tidlig fredag morgen for å delta i Hell Grand Prix i Stjørdal starter turneringa så tidlig. Det blir fem runder og hver runde tar cirka 40 minutter. Det er lov til å komme inn i turneringa i den runden som passer for deg. Betenkningstida blir 15 minutter og 5 sekunder tillegg per trekk, og det er littegrann mer betenkningstid enn vi har pleid å spille hurtigsjakk med de siste årene.
Hurtigsjakk er en fin sjakkform for å trene på noe nytt, eller bare for å få seg litt sjakktrening. Dette passer for alle!

 

 

Henrik til venstre da han hadde trening i klubben i romjula.
Foto: Tore Kristiansen

Åpent fra klokka 17 onsdag (Tore, 18. februar 2015)

Onsdag er Sjakklubben åpen som vanlig fra klokka 17 og i et par timer.

For ungdommene som har vinterferie denne uka, skal Henrik ha ei trening denne onsdagen i noen timer fra klokka 14.

 

 

Voksentrening i kveld (Tore, 17. februar 2015)

Det blir vanlig voksentrening denne tirsdagskvelden. Det blir da litt instruksjon om et emne. Forrige gang var det bl.a. om kvadratet og opposisjon.
På treninga i kveld som starter klokka 1930 blir det litt om bondeøyer, bondekjeder og fribønder samt om åpne og halvåpne linjer og aktive og passive brikker.

Sjakklubben er åpen tirsdag fra klokka 17 for alle som vil komme innom!

 

 

Ingen ordinære treninger for barn denne uka (Tore, 16. februar 2015)

Denne uka er det skolenes vinterferie, og i Sjakklubben er det ikke treninger for barn på tirsdag.
Men det er åpent i Sjakklubben fra klokka 17 på tirsdag. Det er da muligheter for å komme og spille eller for eksempel løse noen oppgaver. Vi har oppgavebøker som passer til alle nivåer.
Husk at neste tirsdag, 24. februar, spilles Februarmesterskapet for barn og ungdom i klubben.

 

 

Klaksvik på Borðoy, Færøyene
Foto: Erik Christiansen, Wikimedia Commons

Henrik på 7. plass i nordisk (Tore, 15. februar 2015)

I Nordisk mesterskap i skolesjakk i Klaksvik på Færøyene i helga ble det 7. plass og 3 av 6 poeng på Henrik Øie Løbersli i helga. Henrik møtte alle de tre som sto på pallen og tapte for dem. Men Henrik vant 10 ratingpoeng i turneringa.
Søndag møtte han Sigve Hølleland og vant mot ham. Sigve spilte merkelig med svart, og fra denne sida av Nordsjøen så det ut til at Sigve spilte for å tape. 1...a6 pleier ikke være en vinneroppskrift. Henrik overså en matt i fire tidlig i midtspillet. Det var en matt i to, men siden en løper kunne settes imellom, hadde det blitt matt i fire. Den svarte kongen hadde blitt matt på d6 av løperne til Henrik som laget et mattnett. Men Henrik sto til vinst i partiet og da er det lett å overse slike ting.
I sisterunden søndag kveld spilte Henrik svart mot hjemmefavoritten Høgni Egilstoft Nielsen (2372). Henrik var littegrann for passiv i overgangen til midtspillet og kom litt på hæla. Da han seinere også tok en av bøndene i en dobbeltbonde på dronningfløya med dronninga si, fikk Høgni ofret løperen sin på kongestillinga til Henrik, og det endte med seier til hvit.
Noe overraskende var det islendingen Dagur Ragnarsson som vant klassen 1995-1997 med 5 poeng. Høgni kom på andreplass med 4½ og Henriks motstander på fredag, svenske Joar Ölund tok tredjeplassen.
Den eneste norske, nordiske mesteren ble Lars Oskar Hauge, Oslo, som vant klassen 1998-1999.

 

 

10. plass på Axel i Växsjö (Tore, 16. februar 2015)

Det ble 6 poeng og 10. plass på Axel i Svensk Grand Prix-turneringa Elite Hotels Open i Växsjö i helga. Det var mange GM-er med, men Axel ser ut til å ha brukt flere av partiene mot litt svakere motstandere på å trene tårn- og løpersluttspill. Til slutt ble det i hvert fall 6 poeng, og han tapte bare et par ratingpoeng på turneringa.

 

 

Henrik i Nordisk mesterskap i skolesjakk i Klaksvik på Færøyene.
Foto: Arrangøren Talvsamband Føroya

Henrik med 2/4 - søndag direkte kl. 11 og 17 (Tore, 15. februar 2015)

Henrik fikk en seier og et tap i Norðurlandameistaraheitið í skúlatelving (Nordisk mesterskap i skolesjakk) i Klaksvik på Færøyene lørdag.
Vi fulgte med partiet fra tredjerunden lørdag formiddag i Sjakkaféen, og vi så at Henrik ikke tok initiativet med hvit, men overlot det til svart i ei åpning der islendingen Dagur Ragnarsson spilte hollandsk forsvar. Henrik vant en bonde i midtspillet, men ble rett og slett overkjørt på kongefløya, og det ble tidlig klart at Henrik kom til å tape.
I fjerderunden møtte Henrik en dårligere finne og vant enkelt.

Søndag settes 5. runden i gang klokka 11 (norsk tid) og fjerderunden klokka 17. I formiddagsrunden skal Henrik møte den andre norske representanten, Sigve Hølleland fra Masfjorden.
Partiene vises her...

 

 

Axel med to remiser lørdag - direkte kl. 9 og 14 (Tore, 15. februar 2015)

I Elite Hotels Open i Växsjö i Sverige ble det to remiser på Axel lørdag. Vi satt og fulgte med femterundepartiet mot GM THomas Ernst lørdag formiddag i Sjakkaféen. Axel fikk en klar fordel i midtspillet da han vant bonden på f7. Men da Axel i sluttspillet ikke greide å beholde noen av bøndene på dronningfløya, ble det tårnsluttspill med tre mot to bønder på samme fløy, og på dette nivået er det grei remis. I sjetterunden spilte Axel nok en remis.

De to rundene søndag sendes klokka 9 og klokka 14 direkte her...

 

 

Klaksvik på Borðoy, Færøyene
Foto: Erik Christiansen, Wikimedia Commons

Henrik direkte kl. 11 og 17 (Tore, 14. februar 2015)

Alle partiene fra Norðurlandameistaraheitið í skúlatelving (Nordisk mesterskap i skolesjakk) sendes direkte. Henrik tapte i første runde fredag mot den beste svenske spilleren, FM Joar Ölund (2291) i et parti der Henrik med hvit ble presset bakover ganske tidlig i partiet. Begge fikk tidsnød, men svensken fikk inn en fin matt. Henrik vant det andre partiet fredag kveld, men der stoppet overføringa av alle partiene etter omkring 15 trekk, og vi fikk ikke sett partiet. Bare at Henrik spilte prøyssisk og at den færøyske motstanderen spilte en variant som Henrik har møtt før, for Robin i klubben har spilt den noen ganger. Henrik vant partiet og står med ett poeng.

Lørdag settes 3. runden i gang klokka 11 (norsk tid) og fjerderunden klokka 17. I formiddagsrunden skal Henrik møte Dagur Ragnarsson (2059) fra Island med hvit.
Partiene vises her...
og selvsagt følger vi med på det i klubben i Sjakkaféen i dag.

 

 

Axel spiller i Växsjö i helga - direkte kl. 10 og 16 (Tore, 14. februar 2015)

IM Axel Smith (2488) spiller i helga i ei av turneringene i den svenske Grand Prix-serien, i Elite Hotels Open i Växsjö. Axel er forhåndsrangert som nummer 6. Det er et par gode GM-er med, bl.a. vår tidligere elitespiller GM Tiger Hillarp. I denne turneringa spilte de 4 runder med hurtigsjakk fredag kveld, og Axel vant enkelt sitt første parti etter trekkene 1.g3 d5 2.Sf3 c6 3.Lg2 Lg4 4.c4 e6 5.cxd5 cxd5 6.Da4+ og svart tapte offiser!
Lørdag spilles rundene klokka 10 og klokka 16. I femterunden som starter klokka 10 skal Axel møte GM Thomas Ernst (2369).

Partiene sendes direkte her... og vi følger sjølsagt med på partiet under Sjakkaféen i dag fra klokka 12.

 

 

Postkort fra Gibraltar med hilsen fra Nakamura, Axel, Ellinor, Henrik, Nils, Aryan og Kristian.

Hilsen fra Nakamura og Gibraltar (Tore, 14. februar 2015)

I postkassa kom det et postkort denne uka fra våre deltakere i Gibraltarturneringa.
Det er en hilsen fra våre medlemmer og tidligere medlemmer. Ellinor, Axel og Henrik har signert på kortet. Det har også våre tidligere elitespillere GM Nils Grandelius, IM Aryan Tari og FM Kristian Stuvik Holm gjort.

Postkortet er også signert av superstjerna Hikaru Nakamura, ca. midt på kortet. Axel mente at underskrifta hans var så uklar at han bokstaverte navnet hans under signaturen hans.

 

 

Arkivbilde av Henrik Øie Løbersli

Kanskje liveparti med Henrik i helga? (Tore, 13. februar 2015)

Sjakklubben på Færøyene (Talvsamband Føroya) har nå laget en post på nettsida si om Norðurlandameistaraheitið í skúlatelving der Henrik Øie Løbersli deltar.

I følge programmet starter første runde klokka 16 fredag ettermiddag (klokka 15 lokal tid), og det ser ut til at andrerunden starter etter middagen i kveld en gang.

Det blir direktesendte partier fra Nordisk mesterskap i skolesjakk, og de vises her...
Kanskje et av Henriks partier blir sendt direkte også? Vi får bare vente og se.

 

 

Sjakkafé lørdag fra klokka 12 (Tore, 13. februar 2015)

Det blir som vanlig en sjakkafé lørdag 14. februar også. Den åpner som vanlig klokka 12, og det blir vanlig servering med vafler, kaffe/te. Det er åpent for alle som vil komme innom og spille litt sjakk, se på sjakk, snakke om sjakk, eller bare ta en kaffe og en vaffel.

Hvis et av Henriks partier fra Nordisk mesterskap på Færøyene blir overført direkte lørdag ettermiddag, vil vi nok være i klubben utover ettermiddagen og følge med på det.

 

 

Klaksvik på Borðoy, Færøyene
Foto: Erik Christiansen, Wikimedia Commons

Henrik spiller i Nordisk mesterskap i helga (Tore, 12. februar 2015)

Henrik Øie Løbersli kom på 3. plass i NM for ungdom i øverste klasse i Stavanger i november i fjor. Han ble da kvalifisert til å delta i nordisk mesterskap siden nummer to er over 20 år i år og for gammel til å delta i klassen 17-20 år. De norske representantene er NTG-elevene Sigve Hølleland og Henrik.
Nordisk mesterskap i skolesjakk spilles på Klaksvik på Færøyene. Henrik reiser i dag over Nordsjøen. Han er rangert som nummer 8 av 12 i gruppa 1995-1997. Det spilles seks runder med betenkningstida 90 minutter + 30 sekunder per trekk.

I disse dager kan det vel også nevnes at sykehusstriden på Klaksvik hadde litt mer alvorligere dimensjoner på 1950-tallet enn den mellom Molde og Kristiansund nå for tida.
De ville beholde legen på sykehuset sitt som legeforeninga ville avsette. Regjeringa i København sendte et skip med lagmannen, seks journalister (!), ca. 50 kasser med våpen og ammunisjon, en utrykningsvogn, 120 politibetjenter og 6 politihunder til Klaksvik. Men i Klaksvik sperret de innseilinga med et gammelt skip fylt med sprengstoff. Dette var altså i 1955! Seinere samme år sendte regjeringa en fregatt og to orlogskuttere til Klaksvik. 100 ungdommer hadde møtt opp på kaia for å hindre dem i å gå i land, men de 30 politibetjentene som var med ombord slo seg gjennom med køllene sine. Et tomt hus som skulle brukes av politiet ble sprengt i lufta, lagmannens hus ble beskutt med maskingeværkuler, og en bombe ble sprengt utafor politistasjonen av de gjenstridige beboerne i Klaksvik som ville beholde legen på sykehuset sitt!
Les mer på dansk wikipedia om Klaksvikstriden...

 

 

Trening i kveld (Tore, 12. februar 2015)

I kveld blir det ei trening for alle spillere med et nytt parti fra boka Test Your Chess. Treninga tar 2 timer, og vi går gjennom et parti der vi underveis skal finne de riktige trekkene.
Vi starter litt etter klokka 1930 i kveld.

 

 

Ungdomsturnering i går kveld (Tore, 12. februar 2015)

Onsdagskveldene er ungdomskveld i Sjakklubben, og i går spilte vi ei lita hurtigsjakkturnering som ble vunnet av Espen Haltvik Bakke.
De andre ungdommene hadde trening med Anders nede i kjelleren, og noen av dem ble igjen for å spille ei hurtigsjakkturnering etter at treninga var over. Nå ble det bare en runde på de fleste, men Mads fikk igjen vist at han kan sine saker, og vant restene av den turneringa.

 

 

Kristiansund første lag påmeldt i NM klubblag (Tore, 10. februar 2015)

Kristiansund ble påmeldt med et lag i NM for klubblag i dag. Arrangementet spilles i Haugesund 12. - 14. juni, og Kristiansund skal i hvert fall delta med et lag, kanskje to hvis vi har nok spillere som er interessert. Da vi fikk tilbakemeldinga fra arrangementskomiteen sto det

Takk for påmeldingen, og gratulerer med å være de første på listen!
Og da vi sjekket det seint tirsdag kveld, var det bare et lag på deltakerlista, nemlig Kristiansund.
Vi stiller uansett med et ungdomslag, og kanskje med et lag til. Men siden det blir dyre flybilletter til Haugesund, må de som skal være med, bestemme seg tidlig.

 

 

Årsmøte torsdag 26. februar (Tore, 10. februar 2015)

Styret innkaller med dette til årsmøte i Kristiansund Sjakklubb torsdag 26. februar klokka 19.
Et av punktene på dagsorden er innkomne forslag, og skal et forslag behandles på årsmøtet må det leveres til et av styremedlemmene, eller i Sjakklubbens lokale, seinest ei uke før årsmøtet åpner.
I tillegg til de normale årsmøtesakene blir det også en rapport fra jubileumskomiteen som det forrige årsmøtet oppnevnte.

Denne gangen vil det bli servert varm mat, og forslag på hvilken type varmmat som skal serveres, må vi få i god tid. Det kan også opplyses om at revisorene allerede er ferdig med revideringa av regnskapet, og at styret har laget et budsjettforslag for 2015. Årsberetninga er også ferdig behandlet av styret, og når alle detaljene er dobbeltsjekket, vil vi legge den ut, slik at medlemmene kan lese den på forhånd.

 

 

Tina til høyre på jenteleir på NTG i helga.
Foto: Stormester & Stormester på Facebook

Tina var på jenteleir på NTG i helga (Tore, 10. februar 2015)

Tina Sevaldsen var på jenteleir på sjakklinja på NTG i helga.
Det var WGM Olga Dolzhykova som var ansvarlig og jentene på sjakklinja hjalp til. Ut fra bildegalleriet på Facebooksida til Stormester & Stormester ser det ut til at jentene har hatt det artig, og at de også har hatt mye undervisning.
Vi gleder oss til å høre fra Tina i kveld om hvordan det var.

 

 

Hell har vunnet trønderserien (Tore, 8. februar 2015)

Torbjørn Dahl melder fra Stjørdal at Hell Sjakklubb i går vant 3-2 over Trondheim 1, og de har da vunnet 1. divisjon Trøndelag i Midtnorgeserien uansett hvordan det går mot Trondheim 2 i dag.
Siden Kristiansund vant 1. divisjonen i Møre og Romsdal, skal vi møte Hell til en match helga 7. og 8. mars for å kåre vinneren av Midtnorgeserien. Vinneren får også rett til å spille kvalifiseringskamp til eliteserien i palmehelga. Kristiansund tror ikke vi har et sterkt nok lag nå til å delta i eliteserien, så vi har ikke noe umiddelbart ønske om å komme dit ennå. Det betyr at vi ikke kommer til å hente IM Axel Smith til kvalifiseringskampen mot Hell, men vi kommer selvsagt til å stille med våre andre, gode spillere, og hvis vi vinner, så vinner vi.
Vi holder nå på å diskutere hvor vi skal spille matchen mot Hell, og vi kan møtes på midten i Surnadal. Dette blir nok avklart ganske tidlig i neste uke.

 

 

Henrik til venstre da han hadde trening i klubben i romjula.
Foto: Tore Kristiansen

Henrik over 2000 (Tore, 8. februar 2015)

Henrik Øie Løbersli har med sitt gode resultat fra Gibraltarturneringa tjent nesten 50 ratingpoeng i det norske ratingsystemet. Han har nå 2037 i norsk rating og har da blitt en norsk mesterspiller. Så seint som i fjor høst var det noen i av oss i klubben som hadde mistet litt av troa på at Henrik tjente på å gå ved sjakklinja på NTG. Men Henrik har blitt atskillig bedre i alle aspekter av spillet, og det har bare vært å få ut dette i resultater. Det ser ut til at dette skjedde ved nyttår, for i de to siste turneringene, i Prague Open og i Gibraltar, har Henrik tjent 115 norske ratingpoeng og 103 poeng i FIDE-rating!
Axel bekrefter også at Henrik har blitt en sterk spiller.
Henrik skal delta i Nordisk mesterskap i skolesjakk i Klaksvik på Færøyene allerede på torsdag. Han vet ikke foreløpig om han kommer hjem i vinterferien eller om han skal jobbe på NTG uka etter nordisk.

 

 

Sjakkafé lørdag fra klokka 12 (Tore, 6. februar 2015)

Det blir som vanlig en sjakkafé denne lørdagen også. Den åpner som vanlig klokka 12, og det blir vanlig servering med vafler, kaffe/te. Det er åpent for alle som vil komme innom og spille litt sjakk, se på sjakk, snakke om sjakk, eller bare sitte og kontemplere et eller annet.

Klokka 1500 starter Magnus Carlsen sitt parti i Grenke Chess Classic i Baden-Baden, og vi er litt usikre på om vi holder ut så lenge. Magnus skal spille mot prygelknaben i turneringa, Baramidze (2594), lørdag ettermiddag. Partiet til Magnus kan følges med på TV2 Sportkanalen og/eller på arrangørens sider her...

 

 

Foto: GM Pia Cramling

Bilde fra Gibraltarturneringa - fotografert av Pia Cramling! (Tore, 6. februar 2015)

Axel har sendt oppover et bilde fra partiet mellom Henrik og Ellinor i 9. runde i Gibraltarturneringa.

Fotografen er ingen ringere enn GM Pia Cramling! Det var Pia og Ellinor som stort sett tok alle poengene til det svenske kvinnelaget i Sjakk-OL i Tromsø. Ellinor på 3. bord og Pia på 1. bordet. Da Pia Cramling kom fram på den internasjonale sjakkhimmelen på begynnelsen av 1980-tallet var hun Vestens kvinnelige sjakkhåp. Og hun var håpet om at det var mulig å jekke ned de gode sovjetiske spillerne fra sjakktronen, før Polgarsøstrene entret banen. Rundt 10 år siden var hun rangert som nummer 3 i verden. GM Pia Cramling (2514) er fremdeles den sterkeste spilleren i Vest-Europa, og er den 14. beste kvinnelige sjakkspilleren på februarlista til FIDE. Det er godt gjort av ei som er født på første halvdel av 1960-tallet!

Axel skriver også at - Henrik er en sterk spiller nå! og det er vi godt fornøyd med at Axel forteller oss. Og det er sikkert også Henrik fornøyd med å få vite. Og når vi tenker oss om, er sikkert også Axel fornøyd med det, for det var jo Axel som har lagt grunnlaget for store deler av Henriks spillestyrke!

 

 

Arkivbilde av Henrik. Fra HZ Tournament i august 2014.
Foto: de Pion, HZ Chess Tournament

Henrik med tap i 10. - svært god turnering (Tore, 5. februar 2015)

Det ble også et tap på Henrik i sisterunden i Mastersturneringa i Tradewise Gibraltar Chess Festival. Dermed endte Henrik på 4 poeng på de 10 rundene. Han startet med tre tap og avsluttet med to tap. Men Henrik må være fornøyd med resultatet, for han tjener over 50 ratingpoeng på dette. Når nå også runde 9-partiene har blitt lagt ut, ser vi at det var en heftig kamp om sentrum i partiet mellom Henrik og Ellinor. Det ser ut til at Ellinor ville mest, og at Henrik bare ble stående litt statisk og forsvare seg. Men det ser også ut til at Ellinor har lest bedre kapittel 1 i boka til Axel Pump up your rating. Kapitlet heter No pawn lever, no plan og handler om bondegjennombrudd.
Men Henrik har tydeligvis kommet opp på et litt høyere nivå siden i fjor høst, og det er flott. Allerede neste torsdag skal Henrik være på plass i Klaksvik på Færøyene der han skal representere Norge i Nordisk mesterskap i skolesjakk. Så det er få pauser mellom turneringene!

Ellinor tapte mot GM-en hun møtte i dag, og endte da på 5 poeng. Hun holder ratinga si og tjener vel ett poeng.
Axel vant i sisterunden og fikk 6 poeng til slutt. Med vinsten sin i dag reparerte han litt i ei dårlig turnering, for han taper 8 ratingpoeng.

Kristian vant i sisterunden. Det ble 5½ poeng og cirka 25 ratingpoeng i pluss. Aryan og Nils spilte remis mot hverandre, og begge fikk 6 poeng. Aryan var nok bedre fornøyd med det enn Nils.
Nakamura vant turneringa med 8½ poeng. Han tjente 16 ratingpoeng, og har klatret oppover live chess rating-lista. Han får nå 2792 på 7. plass og er igjen beste amerikaner.

 

 

Pause på Axels blogg (Tore, 5. februar 2014)

IM Axel Smith meldte før jul på bloggen sin at den blir ikke oppdatert på ei stund siden han er i gang med et nytt bokprosjekt.

Og derfor har vi tatt den bort fra snarveiene på venstresida her på sida.

Legg også merke til innlegg nr. 2 på bloggen til Axel, datert i november i fjor, A Theoretical Endgame. Det er kristiansundsspiller Kjell Tore Sandum som har kommet med en forbedring av en sluttspillanalyse.

 

 

Ellinor vant internoppgjøret (Tore, 5. februar 2015)

Siste runde spilles i Mastersturneringa i Tradewise Gibraltar Chess Festival torsdag klokka 11. I klubboppgjøret mellom Henrik og Ellinor endte med seier til Ellinor. Arrangøren har ikke lagt ut partiene fra runde 9 i skrivende stund, så vi har ikke ennå fått sett hvordan partiet gikk. Ellinor møter en GM i sisterunden, men ratingsnittet på motstanderne er ikke høy nok til at hun greier et WGM-napp, selv med seier i dagens parti.
Henrik møter Victor Havik fra Stavanger i sisterunden. Han er en god 2100-spiller, og siden Henrik har svart skal vi være godt fornøyd hvis Henrik spiller remis.
Axel spilte remis i går kveld mot en langt lavere ratet FM, og bør nok helst vinne i dag skal han redde litt av æren i denne turneringa.

Dessverre endte det med tap på FM Kristian Stuvik Holm i går. Og han var maks uheldig med rundeoppsettet i dag, og møter en spiller ratet med 2153. Det gjør at Kristians ratingsnitt på motstanderne blir for lavt til at han greier IM-napp med seier i dagens parti. Det er synd. Kristian har opplevd det før, bl.a. i eliteklassen i NM i 2013 på Lillehammer (da han representerte Kristiansund). Den gangen møtte han den laveste ratete spilleren i sisterunden og mistet muligheten til å ta IM-napp.
Aryan og Nils spilte begge remis i går. Aryan mot en 2600-GM. Aryan har heller ikke sjanse til GM-napp. Han mangler et ½ poeng hvis han skal vinne i dag. Og han møter Nils! Det skal bli interessant. Sveriges beste spiller mot Norges beste junior. Aryan er også rangert som den 8. beste spilleren i verden under 16 år. Han er der Nils var for 6 år siden!

 

 

Grand Prix-turneringa i Ålesund blir også KM (Tore, 4. februar 2015)

Ålesund Grand Prix 2015 spilles på Clarion Collection Hotel Bryggen 13.-15. mars.
Turneringa blir nå også kretsmesterskap for Møre og Romsdal.
Dette blir ei fin turnering, og det er mange påmeldte allerede.

 

 

Arkivbilde av Henrik. Fra HZ Tournament i august 2014.
Foto: de Pion, HZ Chess Tournament

Arkivbilde av Ellinor. Fra Sjakk-OL i Tromsø i sommer.

Lokaloppgjør i Gibraltar onsdag ettermiddag (Tore, 4. februar 2015)

I Tradewise Gibraltar Chess Festival blir det et oppgjør mellom to av våre klubbspillere i den 9. runden som starter klokka 15.
Henrik har hvit mot Ellinor. Så vidt vi husker har de bare møttes tre ganger mot hverandre i langsjakk, og Ellinor leder med 2½-frac12;. Men det var så langt tilbake som i 2012. I eliteklassen i klubbmesterskapet var Henrik den eneste som tok poeng fra Ellinor. Men Henrik har blitt mye bedre på disse tre årene. Ellinor har også blitt bedre, og hun har gått fra å være en WFM til en WIM. Ellinor har 2252 i rating mens Henrik har 2004 på februarlista til FIDE. Siden Henrik har hvit og har spilt meget godt i denne turneringa; han er inne i flytsonen, kan det være at Henrik har en sjanse. Men Ellinor har høyere rating og er en spiller som aldri gir opp. Så Ellinor er nok favoritten i oppgjøret.

FM Kristian Stuvik Holm kjemper for IM-nappet sitt i dag. Med remis mot den tysk IM Donchenko, har han greid kravet til IM-napp. Det er ei 10 runders turnering så Kristian har sjansen i sisterunden også hvis han taper i dag.
Aryan og Nils spiller på bord nr. 22 og 23 i dag, men arrangøren sender fra 21 livebrett så partiene deres blir nok ikke sendt. Partiene fra toppbordene kan følges fra klokka 15 her....

 

 

Anderskurset flyttet til onsdager (Tore, 4. febuar 2015)

Kurset som Anders Olsen holder for ungdommene har blitt flyttet til onsdager med start klokka 18.

 

 

Bilder fra barnas januarturnering forrige tirsdag (Tore, 4. febuar 2015)

Fra januarturneringa forrige tirsdag har Morten tatt noen bilder av alle spillerne med sine premier. Det er tre bilder, og du finner dem her...

 

 

Stor og aktiv deltakelse på voksenkurset (Tore, 4. febuar 2015)

I går kveld startet et sjakkurs for voksne over 25 år, og det var 16 stykker som kom. Det var godt nivå og stor aktivitet. Først viste Karl W. og Roger litt generelt om åpningsspill, før de spilte mot hverandre. Klokka 23 satt det fremdeles 8 stykker igjen og spilte.

 

 

Strålende spill av Henrik i Gibraltar (Tore, 4. februar 2015)

Det nærmer seg slutten i Tradewise Gibraltar Chess Festival. Etter den 8. runden som ble spilt tirsdag kveld, leder Nakamura med 7½ poeng. Men det spilles også godt nede på bordene, og Henrik Øie Løbersli har spilt strålende mot god motstand og har i de siste tre rundene fått 2½ poeng. Han spilte remis i sjetterunden, før han vant i både 7. og 8. Og det mot gode motstandere på 2100- og 2200-nivå. Vinstpartiet fra 7. runden viser stor styrke i kalkulering. Partiene fra Masterturneringa runde 1-5 og runde 6-10 finnes her. De kan både lastes ned og spilles gjennom. I skrivende stund er ingen partier fra runde 8 lagt ut. Men 7. runde-partiet til Henrik der han vinner partiet til motstanderens dronning er en nytelse å spille gjennom. Henrik vant dronninga mot å gi tårn og lett offiser, og partiet varte i over 30 trekk til før motstanderen ga opp. Henrik har 50% score, 4/4.

WIM Ellinor Frisk har også 4 poeng etter at hun tapte for en GM og vant mot to lavere ratede spillere. IM Axel Smith har 4½ poeng, og han spilte bl.a. remis mot Kristian Stuvik Holm!

Av våre tidligere elitespillere er det FM Kristian Stuvik Holm vi følger mest med på nå. Etter en kjempestart har han de siste tre rundene spilt tre solide remiser. Mot to GM-er og mot Axel. Kristian er en svært solid spiller, og hvis han vil spille remis mot spillere som er ratet 100-200 poeng over ham, så greier han det. Kristian jakter et IM-napp.
Aryan og Nils har begge 5 poeng.

 

 

Klubbmesterskapet starter i februar (Tore, 1. febuar 2015)

Klubbmesterskapet spilles denne våren som bergerturnering. Det deles inn i to klasser, over og under 1500 i rating. Roger som kom på tredjeplass i fjor høst, kvalifiserte seg da til A-klassen.
Vi starter seinere i februar, og må være ferdige med alle partiene litt uti mai. Klubbmesterskapet blir ratet både med norsk og FIDE-standard rating. Spillekveld er torsdagskveldene, men siden det spilles etter bergersystemet, er det lettere for alle å bli enige om når og hvor de skal spille.

 

 

Vinnerne i turneringa fra venstre Torben, Fredrik, Sverre, Selma, Maja, Aleksander og Johannes. Bendik hadde gått hjem da bildet ble tatt.
Foto: Tore Kristiansen

Flott kurs og fin turnering søndag (Tore, 1. februar 2015)

Lørdag og søndag arrangerte vi et sjakkurs for barn i Sjakklubben. Jostein, Morten, Petter og Tore var trenere. Dette ble avsluttet med ei lita turnering de siste timene av kurset på søndag. Alle spilte godt og alle kunne like gjerne ta poeng fra de andre. Det som overrasket trenerne i positiv forstand, var at alle brukte god tid på partiene sine, slik at turneringa varte litt lenger enn planlagt.
Til slutt var det Sverre som kom ut på topp med 12 poeng, mens Selma fikk 11 poeng. Bendik ble syk underveis og gikk hjem og ble erstattet av Johannes som kom inn og spilte de siste rundene. Morten var med i turneringa for å unngå at noen fikk walk over.
Alle spilte svært så god sjakk, og vi ble overrasket over hvor mye sjakk alle kunne.

Vi starter opp ei gruppe for denne gjengen, og andre som er interesserte i å begynne på sjakk i alderen 6-11 år. Den blir på tirsdagene fra klokka 1800-1915. Les mer her...

 

 

Henrik med remis mot god spiller (Tore, 1. februar 2015)

Halvparten av rundene i Mastersturneringa i Tradewise Gibraltar Chess Festival ble ferdig lørdag kveld da femterunden ble spilt.
Henrik Øie Løbersli vant mot Ingrid Andreas og spilte lørdag remis mot en svensk spiller på over 2100 i rating! Det er bra. I sjetterunden søndag ettermiddag møter Henrik også en 2100-spiller, og han får det tøft i denne turneringa.

WIM Ellinor Frisk har 2 av 5 poeng, og i de tre rundene hun har tapt, har hun møtt 3 GM-er, og det er ikke bare Henrik som møter gode motstandere i denne turneringa. (Ellinor er den eneste kvinnen som har blitt klubbmester i Kristiansund Sjakklubb.) Ektefellen IM Axel Smith som ikke stilte opp i klubbmesterskapet den gangen Ellinor vant, har 3½ poeng på 5 runder, men har ikke møtt like gode motstandere som Ellinor. Søndag ettermiddag møter han riktignok en indisk stormester. møtte en av de andre toppkandidatene i andrerunden da han ble satt opp mot bulgarske Ivan Cheparinov. Det ble dessverre tap for Axel.

Av våre tidligere elitespillere har IM Aryan Tari 3½ poeng på 5 runder. I femterunden spilte han en solid remis mot den franske stormesteren Romain (2638). GM Nils Grandelius spilte på førstebordet i fjerderunden da han tapte for Nakamura. Han tapte også mot en IM i går og står fremdeles med bare 3 poeng. FM Kristian Stuvik Holm er også med i Gibraltar. Hamargutten som spilte på elitelaget vårt. Kristian har 3 poeng etter at han vant mot en amerikansk GM i fjerderunden! Det er kjempebra.

Det er en runde hver dag søndag-torsdag og rundene starter klokka 15 hver dag med unntak av sisterunden på torsdag som starter klokka 11. Partiene fra toppbordene kan følges her...

 

 

Sjakkturnering for barn søndag kl. 1330-1500 (Tore, 31. januar 2015)

I forbindelse med sjakkurset for barn som vi har i klubben i helga, avslutter vi med ei lita turnering søndag fra klokka halv to. Det er mulig for andre barn å være med på denne turneringa. Det er bare å møte opp litt før klokka halv to i Sjakklubben søndag.
Det blir pokaler til alle.

 

 

Nye FIDE-tall (Tore, 31. januar 2015)

Den vanlige månedsoppdateringa av FIDEs ratingtall kom i dag, en dag før tida!
Fra Kristiansund har vi fått med både klubbmesterskapet i fjor høst, Kristiansund Grand Prix og Romjulslynet, så denne gangen er det mange som har fått forandringer i ratingtallene sine.
Bjørn og Pat har fått standardtall for første gang, og de har kommet inn på et høyt nivå! Henrik har etter Prague Open kommet over 2000 i FIDE-rating (han har 1991 i norsk for øyeblikket). Mads har også økt og ligger nå helt likt med Åge Olsen selv om også Åge tjente 20 poeng i januar!
Se tallene her...

 

 

Sjakkurs for barn i klubben i helga (Tore, 30. januar 2015)

Lørdag og søndag er det sjakkurs for barn i Sjakklubben.
Det starter lørdag klokka 11 og varer i 4 timer til klokka 15. Det er inklusive pauser med frukt og drikke.
Alle får sjakkboka Sjakkskolen 1.
Søndag er det kurstid klokka 12-15.

 

 

Tøff åpning for Henrik i Gibraltar - Axel og Ellinor spiller også (Tore, 30. januar 2015)

Vi hadde bare sjekket hvem som spilte av de norske spillerne før Tradewise Gibraltar Chess Festival startet, så vi fikk ikke med oss at både Axel og Ellinor skulle være med
WIM Ellinor Frisk startet svært så friskt da hun møtte Peter Svidler i førsterunden. Det var ei heidundrende parti som dessverre Ellinor tapte. Ektemannen IM Axel Smith møtte en av de andre toppkandidatene i andrerunden da han ble satt opp mot bulgarske Ivan Cheparinov. Det ble dessverre tap for Axel.
Henrik Øie Løbersli har startet med tre tap i de tre første rundene, men det er mot gode motstandere alle tre. Fredag møter han Altas Ingrid Andrea Greibrokk.
Av spillere som tidligere har spilt for elitelaget til Kristiansund, men som nå representerer andre klubber, er det IM Aryan Tari med. Også han møtte en av favorittene i ungarske Richard Rapport men tapte i andrerunden. Sist men ikke minst er Sveriges største talent med, GM Nils Grandelius som nå har kommet seg over 2600 i rating. Nils var en stødig poengplukker på elitelaget til Kristiansund. Han var en av få som startet turneringa med 3/3 poeng. I fjerderunden fredag møtte han Nakamura på førstebordet, men ble presset bakover fra første trekk av, og Nils har tapt.

 

 

Jonas vant tirsdagsturneringa (Tore, 30. januar 2015)

Den siste tirsdagen i hver måned spilles det ei turnering for barn og ungdom. Tirsdag 27. januar ble januarturneringa arrangert, og denne gangen var det Jonas Gils som så vidt tok seieren foran Boris Devyaktov. Det var 15 spillere med, og nivået på spillet er bra, sier trenerne Åge og Roger.

 

 

Henrik spiller i Gibraltar fra tirsdag (Tore, 26. januar 2015)

Henrik Øie Løbersli som går på sjakklinja på NTG, spiller denne og neste uke i Tradewise Gibraltar Chess Festival. Henrik skal delta i Mastersturneringa. Der er han rangert som nummer 215 av 244 spillere, så i utgangspunktet kan vi ikke forvente at det blir så mange poeng på Henrik på de 10 rundene. Tidsplana viser at det blir et parti hver dag i 10 dager fra i morgen tirsdag og til og med neste torsdag. (Henrik skal da så vidt hjemom før han drar videre til Nordisk mesterskap på Færøyene. Mer om det seinere.)
I fjor spilte Henrik også i Challengergruppene som spilles på formiddagstid. Da ble det 20 partier på 10 dager, og det ble litt for mye spilling på Henrik og litt for lite kvalitet på partiene etter hvert. I år skal han derfor bare delta i den store turneringa, Masters. Der spiller også verdensstjerner som blant annet Topalov, Nakamura, Svidler og Hou Yifan og drømmen er nok å møte en av dem. Men da må nok Henrik spille over evne i de første rundene. Henrik vil møte en 2100-spiller i første runde tirsdag ettermiddag, og det blir nok tøft det også.

 

 

Barneturnering tirsdag kl. 1700-1930 (Tore, 26. januar 2015)

For de yngste som har vært med ei lita stund, blir det ei turnering tirsdag 27. januar fra klokka 1700.
Siste oppmøte er klokka 1645, eller gi beskjed til Roger hvis du kommer litt for seint.

 

 

Sjakkafé lørdag fra klokka 12 - fra 1330 følger vi Magnuspartiet (Tore, 24. januar 2015)

Det blir som vanlig en sjakkafé denne lørdagen også. Den åpner som vanlig klokka 12, og det blir vanlig servering med vafler, kaffe/te.
Klokka 1330 starter Magnus Carlsen sitt parti i Tata Steel i Wijk aan Zee mot kinesiske Ding Liren. Sendinga på TV2 Sportskanalen starter klokka 13, og det følger vi med på. Partiene fra Tata Steel kan også følges med på arrangørens sider her...

 

 

Sjakkurs for barn neste helg (Tore, 24. januar 2015)

Neste helg, lørdag 31. januar og søndag 1. februar arrangerer Sjakklubben et kurs for barn i alderen 6-12 år. Det blir 4 timer på lørdag og 3 timer på søndag.
Det blir artig og mye spilling.

Les mer her...

 

 

Grand Prix-turnering i Ålesund i mars (Tore, 23. januar 2015)

Aalesunds Schaklag melder at de planlegger ei Grand Prix-turnering i Ålesund helga 13.-15. mars. Den blir spilt på Clarion Hotel Bryggen, og der har vi vært mange ganger før de siste fem årene. De legger seg på samme formatet i Ålesund som vi hadde i Kristiansund Grand Prix med to hurtigsjakkrunder fredag kveld og fire runder med standard betenkningstid lørdag og søndag.
Når prisene på hotellet blir klart, kommer vi nærmere tilbake til turneringa.

 

 

Voksenkurs på tirsdager - starter februar (Tore, 23. januar 2015)

Sjakklubben og Roger Hojem starter et kurs for voksne på tirsdagskveldene.
Første kveld er tirsdag 3. februar, og det er åpent for alle som vil spille litt sjakk, eller lære litt mer. Man må være over 25 år gammel, og kvelden starter klokka 1930. Da er de yngste gått hjem på tirsdagskveldene, og de voksne har klubben for seg sjøl. Dette passer for alle nivåer, fra begynnere og til dem som har spilt en god del. Sjakklubben stiller med instruktører og lærere på alle nivåer.
Les mer her...

 

 

Norske ratingtall etter Kristiansund GP (Tore, 23. januar 2015)

De norske ratingtallene etter alle seks rundene i Kristiansund Grand Prix, finnes her...

 

 

Pallen i Kristiansund Grand Prix 2015. Fra venstre Vegard Simensen ble nr. 3, Trygve Dahl vant og Åge Olsen til høyre ble nummer to.
Foto: Tore Kristiansen

14-årige Trygve Dahl vant Kristiansund Grand Prix (Tore, 18. januar 2015)

Kristiansund Grand Prix endte med at forhåndsfavoritten Trygve Dahl fra Hell Sjakklubb i Stjørdal vant. Trygve er bare 14 år og et stort talent. Han hadde desidert høyest rating av deltakerne, og han var suveren da han avga bare en remis i en av hurtigsjakkrundene på fredag. Trygve vant med 5½ poeng, et helt poeng foran Åge Olsen som kom på andreplass med 4½ poeng. Åge tapte for Trygve, og tok en tidlig remis mot Vegard Simensen i sisterunden. Dermed gikk de begge to rundt i flere timer og lurte på hvem av dem som fikk best kvalitet. Da det siste partiet var ferdig, var det Åge som kom ut med ½ kvalitetspoeng bedre, og han kapret 2. plassen så vidt foran Vegard. Begge tapte for Trygve og spilte remis mot hverandre, så det var litt tilfeldigheter hvem av dem som kom foran den andre. Begge var fornøyde med ei god turnering.

Også Mads Wollan Myhre og Petter Andreas Wadstensvik fikk 4½ poeng, men hadde lavere kvalitet enn Åge og Vegard. Mads ble beste spiller i klasse 3 mens Petter fikk premie for beste junior. (Trygve var selvsagt den beste juniorspilleren, men siden en spiller bare fikk en premie, gikk det til nestemann på lista.) Moldes Bjørn Robert Løvoll Unhjem gjorde ei god turnering med 4 poeng, men havnet utenfor alle stoler når det gjaldt pengepremiene. Det var nok Mads som alle partiene sett under ett spilte mest imponerende av disse tre juniorene denne helga. Men det kan fort være en av de andre i neste turnering. Det er kjekt med et miljø der ungdommene pusher hverandre. Aalesunds har også et slikt miljø, og det gir resultater.

Øyvind G Mikalsen ble beste spiller i klasse 4 der han hadde best kvalitet foran Bjørn Benjaminsen.
Klasse 5 ble vunnet av Niklas Unneland med 3½ poeng. Niklas begynte jo bra med sine to poeng i hurtigsjakkrundene på fredag, og han møtte veldig, sterke motstandere i lørdagsrundene, men søndag vant han mot sin nærmeste utfordrer i klassen, Eli Marit Ødegaard, i femterunden, og sikret klasseseieren med en tidlig remis i sjetterunden mot vinneren i klasse 4, Øyvind GM. Det var tydelig to spillere som tenkte mer på pengepremien de skulle få enn på å få mer erfaring gjennom å spille et parti... :-)
Beste senior ble Åge Olsen, men siden han fikk premie for sin andreplass, gikk pengepremien videre til nest beste senior, Eli Marit Ødegaard med 3 poeng og litt bedre kvalitet enn Pat Schanzenbecher som greide å tape på tid i sisterunden mot Mads. Men Mads presset gjennom hele partiet, og det var mye å se på for Pat som til slutt brukte opp all tida si. Da hadde nok Mads en fordel i springer- mot løpersluttspillet som de spilte.
Beste putt ble Mads Wollan Myhre, men han fikk en større pengepremie for sin seier i klasse 3, og premien gikk da videre til Aalesunds Marius Svinø Frantzvaag, som har gjort det til en vane å reise hjem fra sjakkturneringene i Kristiansund med pengepremie. I KM i hurtigsjakk i fjor høst vant han også en pengepremie. Marius spiller veldig godt og gir ikke opp. Hans vinnervilje gjorde at han reddet et halvpoeng i sisterunden. Det var også det lengste partiet i sisterunden. Det er litt uvanlig, men desto mer gledelig, at det er de yngste spillerne som bruker lengst tid på et parti.

Det var ei flott turnering. Ikke ei topptung ei, men ei bra turnering for den jevne klubbspiller. Kristiansund Sjakklubb er veldig godt fornøyd med turneringa, og vi håper også at de tilreisende var det. Vi lovte på slutten at vi skal arrangere ei ny Grand Prix-turnering til høsten. Neste turnering i Midt-Norge blir Hell Grand Prix i februar, og der planlegger i hvert fall vi fra Kristiansund stor deltakelse; kanskje vi drar oppover med minibuss. Og Aalesunds undersøker om de kan arrangere ei Grand Prix-turnering i mars. Det blir mange, fine anledninger til å spille sjakk framover OTB! (over the board som det heter på internetspråket)

I underkant av 40 bilder fra turneringa finnes her...

 

 

Magnus med en utrolig seiersrekke (Tore, 18. januar 2015)

Det var nok et spennende parti i Tata Steel i Wijk aan Zee lørdag da Magnus Carlsen møtte den kvinnelige verdensmesteren Hou Yifan. Vi fulgte med på partiet i Sjakklubben også.
Søndag skal Magnus ha svart mot georgiske Baadur Jobada. Magnus har nå fire seire på rad, og han har nå kommet opp i delt ledelse med Ivansjuk. Partiet starter klokka 1330 søndag, og partiene kan følges på arrangørens sider her...,,og på TV2 Sportskanalen.
I Sjakklubben spilles det turneringspartier når Magnus spiller, men partiet kan følges via tv'en og sendinga på TV2 Sportskanalen i klubben. TV-en vil stå på lydløs, men i kjelleren kan vi følge med på partiet på pc-en.

 

 

Mads Wollan Myhre, her fra NM for klubblag i Oslo i oktober.
Foto: Tore Kristiansen

Etter lørdagen leder en 12-åring - Mads! (Tore, 17. januar 2015)

I Kristiansund Grand Prix spilte vi to runder lørdag. Dette var partier med lang betenkningstid. Fredag kveld ledet 11-årige Niklas, og de unge fortsetter å dominere i turneringa også etter lørdagens to runder.
Etter fire runder leder 12-årige Mads med 3½ poeng på litt bedre kvalitet enn 14-årige Trygve Dahl og 16-åringen Petter Andreas Wadstensvik.
Mads møtte sønn og far Dahl fra Hell Sjakklubb i de to rundene på lørdag og vant mot begge. Og søndag morgen møter han den siste av familien Dahl som er med i turneringa, Trygve. Trygve er nok favoritt i partiet mellom dem, men Mads spilte veldig bra lørdag, og er det noen som kan stoppe Trygve i å ta turneringsseieren, er det Mads.
Vegard og Åge ligger rett bak teten med 3 poeng, og begge to leder klasse 2. Klasse 3 ledes av Mads og Petter, mens i klasse 4 er det Håvar Dahl som har ledelsen med 2½ poeng.
Det er Niklas og Eli Marit som har teten i klasse 5, og de skal møtes i partiet i femterunden som starter søndag morgen klokka 9.
Sjette og siste runde starter seinest klokka 1330, men sannsynligvis litt tidligere.
Det er åpent bare for alle å komme innom og se på partiene. Ta seg en kaffekopp eller en brus og følge med på både yngre og eldre spillere. Også partiet til Magnus kan en følge med i Sjakklubben lørdag ettermiddag.
Noen bilder fra lørdagen, finnes her...

 

 

Magnus vant igjen (Tore, 17. januar 2015)

Det var nok et spennende parti i Tata Steel i Wijk aan Zee lørdag da Magnus Carlsen møtte den kvinnelige verdensmesteren Hou Yifan. Vi fulgte med på partiet i Sjakklubben også.
Søndag skal Magnus ha svart mot georgiske Baadur Jobada. Magnus har nå fire seire på rad, og han har nå kommet opp i delt ledelse med Ivansjuk. Partiet starter klokka 1330 søndag, og partiene kan følges på arrangørens sider her...,,og på TV2 Sportskanalen.
I Sjakklubben spilles det turneringspartier når Magnus spiller, men partiet kan følges via tv'en og sendinga på TV2 Sportskanalen i klubben. TV-en vil stå på lydløs, men i kjelleren kan vi følge med på partiet på pc-en.

 

 

Niklas Unneland, Aalesunds
Foto: Tore Kristiansen

Niklas i teten med 2 poeng! (Tore, 16. januar 2015)

I Kristiansund Grand Prix ble det fredag kveld spilt to hurtigsjakkrunder. Grunnen til at vi startet med det, var at det pleier å bli favorittseire i nesten alle partiene i de to første rundene pga. seedinga. Vanligvis er resultatene litt kjedelige. Men ikke slik i denne turneringa! Her var det flere overraskende resultater i begge rundene.
Det er bare tre spillere som har full pott med 2 poeng etter de to første rundene, og veldig overraskende er 11-årige Niklas Unneland fra Aalesunds Schaklag en av de tre. Han er forhåndsrangert på den nederste delen av spillerlista, men det ser ikke ut til å affisere ham.
Han startet først med å vinne mot klubbkameraten Bjørn N. Dybvik, før han i andrerunden også vant mot Pat Schanzenbecher. Også Vegard Simensen og Åge Olsen har 2 poeng, men de jages av mange spillere på 1½ poeng.
Men lørdag formiddag kl. 10 starter alvoret. Da settes klokkene i gang på den første runden med langsjakk, runde 3.
Fjerderunden starter lørdag ettermiddag klokka 15.
Det er bare for alle å komme innom og se på partiene. Ta seg en kaffekopp eller en brus og følge med på både yngre og eldre spillere. Også partiet til Magnus kan en følge med i Sjakklubben lørdag ettermiddag.

 

 

Magnus Carlsen mot Caruana fredag kl. 1330 (Tore, 16. januar 2015)

Det var et spennende parti i Tata Steel i Wijk aan Zee da Magnus Carlsen møtte Fabiano Caruana fredag. Og Magnus Carlsen vant! Med svart! Og det var ikke et typisk sliteparti som varte i timesvis, men Magnus spilte aktivt og aggressivt, og det var artig å følge med på.
Lørdag skal Magnus ha hvit mot Hou Yifan, den kvinnelige verdensmesteren. Partiet starter klokka 1330 i dag, og partiene kan følges på arrangørens sider her...
I Sjakklubben er det turnering da, men partiet kan følges med via tv'en og sendinga på TV2 Sportskanalen i klubben. Hvis det spilles partier da, vil tv-en være på lydløs, men i kjelleren kan vi følge med på partiet på pc-en.

 

 

Magnus Carlsen ble hedret av Bærum kommune før jul. NTG-gjengen var også invitert, og vi finner blant annet vår egen Henrik til høyre for Magnus.
Foto: Facebooksida til Stormester og Stormester

Henrik vant i Praha fredag - 5/9! (Tore, 16. januar 2015)

Henrik vant i sisterunden i Prague Open i Praha i Tsjekkia fredag!

Henrik fikk 5 poeng på de 9 rundene, og han gjorde ei kjempeturnering.
Henrik og resten av NTG-gjengen kom hjem til Norge fredag kveld, og Henrik forteller at han er godt fornøyd med turneringa. Etter denne turneringa kommer Henrik over den magiske 2000-grensa i FIDE-ratinga!

Det blir bare ei uke på skolen for Henrik og de andre NTG-elevene, for allerede neste helg drar de nedover til Gibraltar for å være med i den store turneringa der.

 

 

Magnus Carlsen mot Caruana fredag kl. 1330 (Tore, 16. januar 2015)

I Tata Steel i Wijk aan Zee skal Magnus Carlsen i dag møte Fabiano Caruana. Etter en litt treg start med to remiser og et tap på de første tre rundene har spillet til Magnus Carlsen tatt seg opp de to siste rundene. I går var det Aronian som måtte ned mot Magnus.
Kl. 1330 i dag spilles sjette runde, og partiene kan følges på arrangørens sider her...

 

 

Henrik i sisterunden i Praha i dag (Tore, 16. januar 2015)

Henrik Øie Løbersli har den siste uka spilt i Prague Open i Praha i Tsjekkia. Siste runde spilles i dag, før Henrik og resten av gjengen returnerer til Norge. Dessverre rekker ikke Henrik å komme tilbake tidsnok til at han blir med i Grand Prix-turneringa vår i helga.
Henrik kom ut av heisen allerede i tredjerunden da han vant mot en 2103-spiller. Det medførte at Henrik de neste tre rundene møtte gode motstandere. Henrik har 4 av 8 poeng. Dagens motstander har en rating på 2027, og skal være mulig å komme på talefot med.

 

 

Kristiansund GP starter i kveld (Tore, 16. januar 2015)

Kristiansund Grand Prix starter i Sjakklubben fredag kveld med første runde kl. 20. Oppmøte er seinest et kvarter før, hvis det ikke er gitt beskjed til en av turneringslederne.
Dette blir ei lita turnering som vi spiller i vårt eget lokale. Det er pengepremier i alle ratinggrupper og aldersklasser, og de står fast, slik at vi nok kommer til å gå litt i underskudd på turneringa. Fredag kveld blir det to hurtigsjakkrunder, før det blir vanlig langsjakk med to runder lørdag og de to siste rundene på søndag.
Årsaken til at vi spiller hurtigsjakk først er at vi da raskt gjør unna de rundene der seedinga influerer på oppstillinga, slik at vi allerede lørdag formiddag kan få mange partier mellom relativt jevngode spillere.
Det er bare for interesserte og tilskuere å komme innom i løpet av helga og følge med på partiene. Men i lokalet oppe må man være stille. Analyserom og rom for andre sjakklige aktiviteter er i kjelleren.

 

 

TK: Sjakkveteran på høyt nivå (Tore, 15. januar 2015)

Vår eminente æresmedlem og eldste medlem, Karl W. Strand ble intervjuet av Tidens Krav til Hjørnet, og det sto på trykk torsdag 15. januar.
Karl W. fortalte bl.a. historia om ham som flytta fra Kristiansund til Molde, og saken finnes også i nettutgaven av Tidens Krav her...

 

 

Morten med i Det åpne NM i lynsjakk i kveld (Tore, 2. januar 2015)

I helga spilles Det åpne NM i hurtigsjakk og lynsjakk i Drammen. Fredag kveld spilles Det åpne NM i lynsjakk, og vi har med Morten Smenes Frost i C-gruppa. Det spilles 9 runder med betenkningstida 3 minutter og 2 sekunder tillegg per trekk. Første runde startet klokka 19.

 

 

Nye FIDE-tall (Tore, 2. januar 2015)

Den vanlige månedsoppdateringa av FIDEs ratingtall kom i går. Fra Kristiansund har vi fått med høstmesterskapet i lynsjakk, og Eilif har kommet opp på 2000! Akkurat 2000, siden han tjente ett ratingpoeng i den turneringa. Iver tjente derimot 82 poeng og fikk et stort byks oppover. Bjørn, Pat og Johan fikk for første gang registrert et ratingtall i lynsjakk.
Se tallene her...

 

 

Sjakkafé lørdag klokka 12 til 14 (Tore, 2. januar 2015)

Det blir som vanlig en sjakkafé denne første lørdagen i 2015 også. Den åpner som vanlig klokka 12, og det blir vanlig servering med vafler, kaffe/te.
Siden Henrik skal ha ei trening som starter klokka 14, vil nok klubben holde åpent utover ettermiddagen.

 

 

Trening med Henrik (Tore, 2. januar 2015)

Vår NTG-elev, Henrik Øie Løbersli, er hjemme på juleferie, og benyttet fritida til å ha litt trening med Mads, Petter og Iver på dagtid fredag i Sjakklubben. De kikka på ei åpning, og spilte den mot hverandre etterpå. Henrik forklarte hvorfor et trekk som de foreslo, ikke var så godt med: - Kazimdshanov spilte det trekket mot Topalov, og han fant ut at det ikke fungerte.
Det var sjakk på høyt nivå de kikket på i dag.
Henrik skal også ha trening lørdag ettermiddag kl. 14 med de samme elevene. Han har nok plass til noen flere.

 

 

   Kristiansund Sjakklubb ønsker alle et godt nytt år!

 

 

Utskriftsvennlig versjon

Teknisk ansvarlig