Kristiansund Sjakklubb

ksk - stiftet 1917 

Seriesjakken 2008-2009

Her finner du et fotogalleri med noen bilder fra seriesjakken.

Livesending og blogg fra Tromsømatchen

 (Tore, 27. mars 2009, oppdatert) Det blir livesending fra matchen Kristiansund-Tromsø lørdag 28. mars fra ca. kl. 1300. Matchen begynner kl. 1400.

Vi har nå laget en blogg for matchen, og der kan du legge inn kommentarer underveis. Den finnes på adressa http://kvalelite.ksk.no/. Du trenger ikke logge deg inn, bare klikk på kommentarer og skriv hvis du har noe fornuftig å bidra med. Vi ser helst at du bruker et gjenkjennelig navn.

Klubben sender nedover folk som skal registrere trekkene manuelt på alle bordene og legge dem ut på klubbens sider. Lenke til disse partiene blir lagt ut på denne sida lørdag formiddag.

Kristiansund spiller kvalifiseringskamp til Eliteserien mot Tromsø i Oslo lørdag 28. mars. Matchen går over 6 bord og starter kl. 1400. Betenkningstida er 2 timer på 40 trekk og deretter 1 time på resten av partiet. Altså tar et parti maksimum 6 timer og kl. 2000 lørdag kveld, vil vi vite om vi har kvalifisert oss til Eliteserien neste sesong.
Samtidig og på samme sted, Haraldsheimen i Oslo, spilles 8. og nestsiste runde i Eliteserien denne sesongen.

Partiene fra Verdalsmatchen

 (Tore, 16. mars 2009) Partiene fra i går kan spilles gjennom på denne sida. Pr. 16/3 kl. 1400 mangler de siste 20 trekkene på tredjebordet mellom Terje Lund-Anders Olsen, men de blir lagt til seinere i kveld. Kjell Tore har kommentert sitt parti på femtebord.

Kamp mot Tromsø i Oslo lørdag 28. mars

 (Tore, 16. mars 2009) Vi møter som forventet Tromsø i kvalifiseringskampen til Eliteserien. Vi slo Verdal i går og ble Midtnorges representant i kvalifiseringskampene. SOSS ble vinner av 1. divisjon Østlandsserien med god margin og er deres representant. Stavanger slo SK96 i går og ble Vestlandets representant og Tromsø vant for noen uker siden Nordnorsk Mesterskap for lag. Hvem som skal møte hvem er definert i reglene, og vi har lenge visst at vi skulle møte Tromsø. Nå har forbundet trekt fargene, se meldinga datert 16. mars på Sjakktuelt.
Det ble hvit på førstebord for Kristiansund. Og da får vi svart på andrebord og hvit på tredjebord etc. Det spilles en match over 6 bord, og vinneren får spille i Eliteserien neste sesong. Forbundet har også bestemt at matchen skal spilles på Haraldsheimen i Oslo lørdag 28. mars. Da spilles på samme sted også 8. runden i Eliteserien.
Om laget reiser nedover på fredag for å forberede seg, er mye opp til lagkapteinen i samarbeid med formannen i klubben å avgjøre. (Gode forberedelser vs. økonomi.) Siste fly på lørdag går tilbake så tidlig at det vil bli overnatting til søndag uansett for laget.

Fotogalleriet oppdatert

 (Tore, 16. mars 2009) Nå er det lagt til et nytt fotoalbum i fotogalleriet fra seriesjakken. Det er bilder fra matchen mot Verdal. Sjekk lenka over. Dessverre ble fotografene så opptatt av blogging fra matchen, at det var først helt på slutten, etter at kampene var over, at vi kom på at vi måtte ta bilder. Derfor er det ingen bilder fra partiene.

Soleklar seier over Verdal

Kristiansunds lag etter seieren mot Verdal. Foto: Per Erik Hoem.

Kristiansunds lag etter seieren mot Verdal.
Fra venstre Kjell Tore Sandum, GM Mihai Suba, Eilif Odde, Anders Olsen og Lars Hjelmås.
Foto: Per Erik Hoem.

 (Tore, 15. mars 2009) Det var kanskje nervene som spilte oss et puss søndag 15. mars for et lite stykke uti kampen ville formannen i Sjakklubben vite hvilke regler som gjaldt hvis det ble et uavgjort resultat. Kanskje vi bakspillerne var for dårlige og skjønte ikke stillingene på de fem ulike brettene. Men Verdal ble ikke overkjørt fra trekk 1, og bra var det. Det ble spennende en stund, og når resultatet blir at ingen avgir poeng, da er det ikke noe bedre. Verdal ønsket seg en stormesterskalp med på veien hjem og hadde plassert Kjell Arne Lilleløkken på førstebordet. Han er en spiller som kan gjøre det helt store, men GM Suba fikk opp en stilling han liker og ønsker å spille i hollandsk. Denne gangen fikk han stillinga med motsatte farger da Kjell Arne åpnet med 1.f4. GM Suba spilte raskt og fikk opp tidlig en enorm stilling, der hvit nesten ikke hadde manøvreringsrom. Svart gjorde hva han ville og avslutninga var helt fabelaktig!

Lars Hjelmås spilte også raskt mot Fredrik Lindsøe. Lars hadde hvit og hadde nesten vinststilling etter 10 trekk. Fredrik hadde ingen plan og ble rett og slett overkjørt. Lars var den første som vant og da følte vi at det snudde på flere av de andre bordene også, spesielt på tredje- og fjerdebordet. Anders Olsen hadde nesten innstilt seg på forhånd til å spille remis mot Terje Lund. Anders har en remis og to tap tidligere mot Terje Lund og var innstilt på en slitekamp. Det var først i midtspillet at det snudde, da Terje Lund ikke visste hva han skulle spille. På et helt naturlig trekk brukte han 19 minutter. Det overbeviste både Anders og bakspillerne om at fordelen lå hos kristiansunderen. Deretter fikk Anders overtaket og seieren var enkel da Terje Lund forsvarte f2-bonden med dronninga i stedet for med tårnet.

Eilif Odde på fjerdebordet spilte mot et kjempetalent, 14-årige Pål Andreas Hansen med 1964 i norsk rating. Begge hadde studert kongeindisk på forhånd, men Eilif med hvit spilte feil og kom bakpå. Langt bakpå til å begynne med. Men svart kom ikke gjennom og Eilif holdt stillinga. Etter hvert begynte Eilif å tilbød remis; 3 ganger, men alle gangene fikk Pål Andreas beskjed fra sin lagkaptein om å takke nei til tilbudet. Verdal trengte en seier på fjerdebordet. Da måtte Pål Andreas forsøke å vinne, og Eilif fikk en svært aktiv løper og da også tårnet hans ble aktivt, sto Eilif bedre. Pål Andreas spilte fremdeles på vinst, men måtte til slutt gi seg da Eilifs fribonde hadde fri passasje til forvandlingsfeltet.
Kjell Tore Sandum på femtebordet var det ingen fra Kristiansund som var bekymret for. Kjell Tore sto vel ikke akkurat så sterkt til å begynne med, men Kjell Tore er flink til å utnytte motstanderens svakheter og å få god stilling etter hvert. Kjell Tore hadde svart mot Jan Arne Bjørgvik. Kjell Tore hadde nesten 200 ratingpoeng mer enn Bjørgvik, og det ble en relativt grei seier for Kjell Tore til slutt. Kjell Tore er flink og stødig og en av de beste poengplukkerne på laget.

Resultatet ble 5-0 til Kristiansund over Verdal.
Forrige gang Kristiansund var suveren i en finale i Midtnorgeserien var for noen år siden da Trondheim ble slått 4.5-0.5 og Kristiansund kvalifiserte seg til Lag NM-finaleni Asker. Det var litt spenning foran Verdalsmatchen, men vi viste at vi har et godt lag som er gode nok for Eliteserien. Da er det bare å vinne neste kvalifiseringskamp om to uker, og så er vi der.

Livesending fra kampen mot Verdal

 (Tore, 12. mars 2009) Her følger du livesendinga fra matchen mot Verdal søndag 15. mars. For første gang skal vi prøve å lage ei sending på internett der vi legger inn trekk fra partiene mens matchen pågår. Det betyr at flere kan følge matchen via internett. Det er nok ikke så mange som tar turen til Kløverstua i Surnadal, men denne gangen kan du følge med på partiene underveis.
Sida blir oppdatert sånn omtrent hvert femte minutt, og du må selv sørge for å oppdatere den, hvis du har den åpen. Vi skal også prøve å få til at vi legger ut trekkene i diagrammer slik at du hele tida kan være oppdatert på hva som er gjort i matchen. Vi kommer også til å ha enkelte kommentarer underveis som formidler stemninga på spillestedet.

I Sjakklubben i Hauggata 7 i Kristiansund kan du også komme innom og følge partiene. Der har de analyseverktøy med Fritz, som gjør at de kan bruke det som et hjelpemiddel for å forstå de ulike stillingene.Sjakklokalet er åpent fra kl. 1200 søndag 15. mars.

Kampen følger du altså på denne lenka.

Et sterkt mannskap mot Verdal i Surnadal søndag 15. mars

 (Tore, 10. mars 2009) Søndag 15. mars kl. 1200 starter første kvalifiseringskamp på Kløverstua kafé på Skei i Surnadal. Det er åpent og alle sjakkinteresserte er hjertelig velkommen innom for å følge matchen. (Husk bare å snakke lavt og skru av mobiltelefonen før du går inn i spillelokalet.) I vakre Vårsøgland møter vi første hinderet i kampen om opprykk til Eliteserien. Verdal stiller nok med et sterkt mannskap med 4-5 mann som alle har over 1900 i rating. Men vi har et sterkere mannskap og må regnes som favoritter. GM Mihai Suba spiller på Kristiansunds førstebord i IM Axel Smiths fravær. Det vil være en stor overraskelse om Verdals førstebordspiller tar poeng denne søndagen i Vårsøgland.

Vi har også fått en annen forsterkning i Lars Hjelmås som i Norgesmesterskapet i fjor vant mesterklassen og sikret seg opprykk til Eliteklassen i årets NM. Lars er en meget sterk spiller, opprinnelig fra Gjøvik. Da vi bladde gjennom de gamle sjakkspaltene som Karl W. Strand hadde i Tidens Krav fra ca. 1976 til 1989 fant vi at Lars Hjelmås sto oppført med et parti i sjakkspalta i Tidens Krav tidlig i 1989. Det var et parti fra Nordisk mesterskap i 15-16-årsklassen, men dessverre et parti som Lars Hjelmås tapte mot en svenske som hadde mye lavere rating. Lars Hjelmås blir en god forsterkning for Kristiansundslaget. Om Torger Strand og Brede Kvisvik rekker hjem til denne matchen er foreløpig uklart.

Vi satser på å ha en god livedekning av matchen, slik at de som ikke tar turen til Surnadal skal kunne følge med på internett hvordan det går. Mer om det opplegget seinere i uka. I Kristiansund blir også Sjakklokalet i Hauggata åpent under matchen slik at den kan følges der sammen med andre sjakkinteresserte.

Vi møter Verdal 15. mars

 (Tore, 19. februar 2009) Verdal vant sine to siste kamper i trønderdivisjonen og fikk like mange lagpoeng som Trondheimstudentene 1. Men Verdal sanket ½ poeng flere individuelle poeng og vant 1. divisjon Trøndelag. Kristiansund og Verdal møtes til match i Surnadal 15. mars over 5 bord. Vinneren blir mester i Midtnorge og spiller kvalifisering til eliteserien. Vi regner oss som store favoritter mot Verdal.

I kvalifiseringa møtes vinnerne i de fire sonene (Nord, Midt, Vest og Øst) i to kamper. Vinnerne rykker opp til Eliteserien. På Vestlandet blir det enten Stavanger eller SK96 som blir representanten. Fra Nord-Norge regner vi med at det blir Tromsø. (NNM, Nord-Norsk mesterskap for lag arrangeres førstkommende helg.) I Østlandsserien ser det ut til at SOSS blir vinneren. Uansett blir det en tøff match i kvalifiseringa. Men aller først blir det altså Verdal i Surnadal søndag 15. mars.

Tabell 1. divisjon Møre og Romsdal

Tap mot Aalesund for andrelaget

Tore og Tor Wetle sliter

Per Erik Hoem. Foto: Roger Hojem

 (Tore, 19. februar 2009) Andrelaget var heller ikke favoritter mot Aalesund i tredje runde. Tvert i mot. Hvis Aalesund stilte med sitt beste lag, hadde de et mye bedre lag enn det andrelaget vi kunne stille med denne gangen. Tipsene uka foran kampen tydet på at alle de beste spillerne fra Aalesund var med. For første gang forberedte vi oss som et lag. Lørdag ettermiddag før kampen var de fleste på laget i sjakklokalet og med god hjelp av IM Axel Smith, så vi på hvilke åpninger spillerne fra Aalesund vanligvis spiller, og hva vi skal spille mot det.

Søndagen opprant med klarvær og fine veier til Ålesund. Vi kjørte i to biler og slapp av førstelaget i Molde før vi tok ferga over fjorden til IOGT-huseti Ålesund der Aalesund Schaklag har sitt eget lokale i toppetasjen. Men da vi kom fikk vi beskjed om at de dessverre ikke kunne stille sitt beste lag. Og våre forberedelser mot de enkelte spillerne var litt forgjeves. Det samme gjaldt for Aalesund da noen av dem hadde forberedt seg mot spillere som vi ikke hadde med.

På førstebordet spilte Roar Naalsund Philidors åpning mot Tore Kristiansen. Det var tydeligvis et godt trekk for Tore visste ikke helt hva han skulle spille, og skiftet mellom flere planer hele tida, før det ble for seint. Det endte i tap. Audun Hoem på femtebordet møtte Gunnar Bolsø og fikk til ei god åpning, men gjorde en feil som gjorde at svart fikk initiativet. Da han skulle løse problemene sine, bukket Audun en kvalitet. Men i timene etterpå så viste Audun en god fighting spirit og forsvarte seg godt. Han sto hele tida i klar tapt stilling, men det skal vinnes det også og Audun forsøkte å gjøre det så vanskelig som mulig for svart. Dette partiet var god trening for Audun.

Svart setter matt i 3 trekk.<br>Vegard Simensen-Emil-Lion Nomat.

Svart setter matt i 3 trekk. Vegard Simensen-Emil-Lion Nomat, Aalesund.

Den siste hvitspilleren var Vegard Simensen som møtte Emil-Lion Nomat. Vegard ga fra seg initiativet med en gang i partiet og svart satte i gang et kraftig angrep på kongestillinga til hvit. Da Vegard også rokerte kort, ble det selvsagt litt vanskeligere for ham. Det var et severdig parti, og måten svart brøt gjennom i h-linja på, var svært instruktivt og etter læreboka. På et tidspunkt hadde Emil matt i tre (se diagrammet). Vegard har nettopp spilt 18.Lf1. Her hadde svart matt i tre med 18...Txh2 19.Kxh2 Dh6+ og matt i neste. I stedet ble det spilt 18.Lxf3+ Sxf3 19.Dxf3+ Lg2 20.Txh2+ Kxh2 21.Th8+ Lh3 22.g4 oppgitt. Det var også vakkert! Dette var alle angrepsspilleres drøm: a få mulighet til å ofre tårnet sitt på h2. Dessverre kom Vegard aldri i gang i dette partiet, for vi vet at han kan bedre hvis han får sjansen. Det ble imidlertid et severdig parti med et flott angrep av svart.

Aage Sivertsen møtte Erling Storeide med svart og kom litt passivt ut. Axel har kommentert stillinga der partiet til Aage snudde. Det ble vårt eneste vinstparti mot Aalesund. Det skulle ha vært et til, for Per Erik Hoem på andrebordet mot Per-Christian Stenvaag greide å spille seg til vinst i sluttspillet. Stenvaag kunne nok og burde ha tatt evig sjakk men så ikke varianten, og Per Erik fikk gå inn med h-bonden til dronning. Hvit hadde fremdeles springer og tre sammenhengende fribønder og begge spillerne brukte tida si. Til slutt ble det tidsnød og to minutter igjen på begge spillerne. Per Erik gikk på en springergaffel på dronning og konge da Stenvaag hadde cirka 10 sekunder igjen, mens Per Erik hadde noen få sekunder mer. Dermed ble det 1½ - 3½ i Ålesund mot Aalesund.

Molde – Kristiansund   ½ - 4½

Thomas Bryn – Axel Smith (w) 0-1
Gudmud Farstad – Anders Olsen 0-1
Tor Wetle Hoem – Robin Hoem (w) ½-½
Jostein H Lie - Karl W. Strand 0-1
Magnar Sigerset – Kjell Tore Sandum  0-1


 (Axel Smith, 16. februar 2009) Först klar var Kjell Tore, som trots att han var sjuk spelade gott schack och vann säkert. Han var vit i en benoni där svart tappat ett tempo genom att flytta löparen två gånger och genom att långsamt bondeavancemang på kungsflygeln blev svart helt nedtryckt. Till slut var hans pjäser så instängda att bondedraget d5-d6 vann ett torn. Det var en artig slutställning.

Det kan dock inte vara morsomt för Kjell Tore att alltid spela mot mycket svagare motståndare, både i seriesjakken och klubbturneringen.


Karls motståndare spelade väldigt gott i början av partiet men när fick möta det ena ”Karl-träkket” efter det andra och kom ingen vart. Då tog han chansen med ett pjäsoffer, men Karl neutraliserat rutinerat allt spel och i slutet triumferade extrapjäsen. 2-0.

Dagens bästa parti var följande:

Robin Hoem (1443) - Tor Wetle Hoem (1787)
1.e4 d6 2.d4 g6 3.Nc3 Bg7 4.Nf3 Nf6 5.h3 0–0 6.Be3 b6 Logiskt traek med tanke på att hvid stoppat utvecklingen av löparen till g4. Vanligare är dock att sätta lite hårdare press mot vits centrum. 7.Bd3 [7.Qd2 er en tänkbar förbedring. Spelar sort nu La6 kan hvid ta i ett traek. 0–0–0 och g4 kan ingå i hvids plan.] 7...Ba6 8.0–0 [8.Bxa6!? Nxa6 er fortsatt intressant, eftersom springaren står sämre på a6/c7 än på d7] 8...c5

9.e5! Robin tänkte länge och hittade det bästa. 9...Ne8 [9...Nfd7 10.Be4! vinner tornet på a8 10...Bxf1 11.Qxf1 Na6 12.Bxa8 Qxa8 13.Qxa6 men officer mer; 9...dxe5 10.dxe5 Nd5 11.Nxd5 Qxd5 12.Bxa6 Qxd1 13.Raxd1 Nxa6 14.Rd7ƒ och ett starkt initiativ] 10.Be4 Bxf1 11.Qxf1 Nc7?! springaren kommer helt enkelt dårligt i hjörnet [11...Nd7 12.Bxa8 Qxa8 13.Qb5² och hvid har fortsatt en bitteliten fördel då sort iche fullbordad utvecklingen] 12.Bxa8 Nxa8 13.Rd1 Qc8


14.exd6! Hvid får en svak bonde på d6 att spille mot. 14...exd6 15.Bf4 Rd8 16.Nd5! Qb7 17.Bg5 Ytterligare en fin minioperation från hvids sida. 17...Rf8 så att sort iche er tvongen att ta på f6. 18.Nf6+ [18.dxc5 är bäst nu. Ibland är en trussel starkare än dess genomförande, så man kan vänta med sjakken på f6. Vit står nästan till gevinst.] 18...Kh8 Nu truer sort att vinna officer med h6 följt av g5. Eller gör han det? [18...Bxf6 19.Bxf6 ger hvid evig fordel på de sorta fälten] 19.Ng4 [19.Qd3! Hvid står på positionell vinst. Kan sort vinna officer? 19...h6 20.Bh4 c4 Så att det iche er matt på h7 21.Qe3 g5 22.Bxg5 hxg5 23.Qxg5 Bxf6 24.Qxf6+ Kg8 25.d5 tornet kommer med i angreppet och hvid mattar] 19...h5?! hvid får gå tillbaka till älsklingsrutan 20.Nf6 Nc7 21.d5 Ne8 22.Nxe8 [22.Ne4 er bäst. Byten är generellt sätt gynsamma för sort, fördi att han står trångt och dessutom får han den opne linia.] 22...Rxe8


23.Qd3 Robin offrar bonden på b2. Vi får snart se hvorfor. 23...Qd7 24.Bf4 Bxb2 25.c3! Löparen kommer helt ur spel och riskerar dessutom att bli fangad. 25...Ba3 [25...Qf5 26.Qxf5 gxf5 er sorts bästa försvar men 27.Nh4² hvid tar på d6 och står bedre med en farlig fribonde] 26.Nd2! b5 [26...Qa4 virkar som en farlig dubbeltrussel men Robin hade sett allt! 27.Nc4 b5 28.Nxd6 Qxf4 29.Nxe8 och vinst] 27.Ne4 Qf5


28.Nxd6!? otroligt vackert damoffer, selv om Robin iche hade sett det... [28.Qxb5 Qxe4 29.Bxd6± er hvids bästa hvis man iche gillar att offra drottning. Antingen springaren på b8 eller löparen på a3 faller och hvid blir då bonde över, med fortsatt svaek sort kungsstillning.] 28...Re1+ Robin: "Nu fick jag ont i magen" 29.Rxe1 Qxd3 30.Re8+ Kg7 31.Be5+ f6 32.Re7+ Kf8?? [32...Kh6 blir også matt eller drottningsvinst: 33.Bxf6 Qd1+ 34.Kh2 g5 35.Rg7+-; 32...Kg8! 33.Bxf6 g5 og nu verkar hvid inte ha något bedre än att ta ut remin med Te8+ eller Tg7+]


33.Re8+?? [33.Bxf6 med påföljande matt på e8. Sort har kun en sjakk med drottningen.] 33...Kg7 34.Re7+ Med trekkgjentagelse og remi ½-½

Molde hade vänligheten att bjuda in oss till match i industrilokaler, utan brätt og bricker. Med endast en timmes försening på matchstart kände troligen Robin sig tvungen att bjuda tillbaka genom att ge bort en halva när han hade forcerad matt. Andra möjliga förklaringar är att han var så nöjd med att få remi att han glömde leta efter mera, eller att han inte sovit. Döm själva.

Själv kände jag mig tvungen att spela 1.g3 efter träningen med fianchettolöparen. Heldigtvis hade jag inte pratat om hvordan man räddar tapställningar denna uge, så det blev en säker vinst! Bondeframstöt i centrum, vinst av löparparet, en svag bonde att spela mot och ett slutspel utan motspel. Det var dock inte så enkelt hela tiden...

Anders var inte nöjd med sitt parti och det är lätt att förstå. I skandinaviskt stod han länge sämre innan han fick in en gaffel och vann material. Efter det tillät han onödigt mycket motspel. Nåväl, vinst blev det och den nyblivna mästarklassvärdigheten behölls.

5-0, 4½ - ½ og 4½ - ½ var en övertygande seger i division 1. Nu väntar final i Midtnorgeserien mot Verdal den 15 mars. Från andralagets kamp måste ett par traek visas. Erling Storeide (1680), Aalesund – Aage Sivertsen.:

Aage har varit positionellt pressad med en dålig löparen på b7, men nu har han aktiverat den på c8 och tar chansen till en kontring när den kommer: 21...f4! 22.Te1?! lite passivt 22...fxe3 23.fxe3 Lh6! Ett utmärkt kontringstraek. Nu tänkte vit i 35 minuter innan han fann 24.Ld2? e5! Kristiansunds Mikhail Tal vet att när man kan spela aktivt så ska man inte tveka. Efter fortsatt säkert spel blev det seger.

Per Erik har varit obesegrad i fyra månader nu och spelade ett kämpefint parti mot Aalesundaren Stenvaag. Med 25 sekunder mot 10 på klockan och dam mot springare på brädet gick han till fel ruta med kungen, blev gafflad med remi som följd. Så kan det gå... I övrigt blev det tre tapp och 3½ - 1½ till Aalesund.

Spennende siste to runder i Trøndelagsdivisjonen denne helga

 (Tore, 13. februar 2009) Det blir ei spennende helg i Trøndelag. Den er også interessant for oss, siden vinneren av 1. divisjon Møre og Romsdal (les=Kristiansund) skal møte vinneren av 1. divisjon Trøndelag for å kåre en vinner av Midtnorgeserien 2008-2009. I Trøndelag spiller de to runder denne helga. Tabellen i Trøndelag.

Trondheimstudentene 1 har nok den største sjansen til å vinne divisjonen. De har flest lagpoeng og flest individuelle poeng. På laget spiller bl.a. Øystein Bøyum Fossum (2210), Emil Døving Agdestein (2107). Eirik Viken Kallset (1427) har også spilt en kamp for laget denne sesongen. Lørdag 14. februar møter de Stjørdal. Den kampen vinner de og får til sammen 7 lagpoeng. De har et så sterkt lag at de kan vinne hele 5-0, og det vil nok være en fordel. I så fall får de 15.5 individuelle poeng.

Utfordrerne er Trondheim 2 (førstelaget deres spiller i Eliteserien), men de har bare 4 lagpoeng og en kamp igjen og kan få maks 6 lagpoeng. Den andre utfordreren er Verdal som i dag har 3 lagpoeng, men til gjengjeld har to kamper igjen. Vinner de begge sine kamper, får de 7 lagpoeng og det samme som Trondheimstudentene 1 vil få. Da avgjør de individuelle poengene. Verdal har bare 7.5 individuelle poeng, og det kan vise seg for lite. Verdal møter Trondheimstudentene 2 på lørdag og må vinne så stort som mulig. På søndag møter de Trondheim 2, og det blir en tøffere kamp. For å samle nok individuelle poeng, bør de helst vinne klart der også.

Trondheimstudentene 1 har altså fordelen denne helga i trønderdivisjonen. Kampen mellom oss og trøndervinnerne blir spilt helga om fire uker.

Runde 3

Siste runde i Møre og Romsdal på søndag

 (Tore, 11. februar 2009) Søndag 15. februar spilles siste runde i 1. divisjon Møre og Romsdal i Midtnorgeserien. Begge våre lag skal ha bortekamper. Førstelaget skal til Molde mens andrelaget skal til Ålesund.
Førstelaget trenger kun 1 poeng for å vinne divisjonen og dermed få retten til å møte vinneren i Trøndelag til en match om seier i Midtnorgeserien.
Laget vårt mot Molde blir omtrent det samme som mot Aalesund, der Robin Hoem går inn for Eilif Odde som ikke kan være med. Det er et sterkt lag, og en seier må vi forvente. Hvor stor den blir, det får vi vente til søndag ettermiddag med og se.

Andrelaget får en langt tøffere match mot Aalesund. Øyvind Antonsen blir med; han var ikke med mot Kristiansund 1 og styrker selvfølgelig laget deres. Ellers stiller de samme lag med Roar Naalsund, Roar Nakken, Einar Wattø og Per-Christian Stenvaag. Kristiansund 2s lag er ikke helt klart ennå, men laget kan bli: Tore Kristiansen, Vegard Simensen, Per Erik Hoem og Aage Sivertsen og femtemann blir avklart i løpet av uka. Det blir tøft å møte det gode Aalesundlaget, og vi forventer ikke mye av laget. Men sjakkfeltet har 64 felter og ingen vet hvor springeren hopper.

Runde 2

2.laget tapte i seriesjakken, fikk også poengstraff

Tore og Tor Wetle sliter

Tore Kristiansen og Tor Wetle Hoem sliter i komplisert stilling.
Foto: Roger Hojem

 (Tore, 27. januar 2009) Klubbens andrelag spilte også seriesjakk mot Molde søndag 18. januar. Resultatet ble 3-2 seier til Molde, selv om de bare stilte med Tor Wetle Hoem og 4 andre spillere som vi burde ha slått. Til å begynne med så det ut til at vi skulle vinne 4-1 eller noe sånt. Men Rune Edøy tapte på femtebordet etter litt for rask brikkeflytting mot begynneren David Mindresunde. Pat Schanzenbecher sto også godt mot Stein Ivar Mindresunde (1055) men måtte ta remis.

Trond Harald Saltnes sto svært godt på tredjebordet mot Mats Peter Henøen (1067); kunne tatt tårn, satt matt etc. men måtte der gi tapt til slutt. Bare Vegard Simensen på andrebordet innfridde mot Arne Morten Kästel (1026). Vegard fikk tidlig bonden på f7 og ga aldri initiativet fra seg!

Tore Kristiansen på førstebordet møtte Tor Wetle Hoem som ga bort bonde allerede i åpninga. Tore sto svært godt, men feilet da han ga Tor Wetle anledning til et lite kongeangrep. Sjakkprogrammet viste en forskjell på 3,7 på Tores trekk. Han var heldig som lurte seg til en remis på slutten.

Forbundet har i ettertid fortalt klubben at vi brukte en spiller som det ikke var betalt kontingent for i 2008. Spilleren var dermed ikke spilleberettighet til å spille seriesjakk. Vi ble derfor dømt til tap i det partiet, og i tillegg fikk vi poengstraff på et poeng. Resultatet av kampen ble da til slutt 3.5 - 0.5 til Molde.

Kristiansund 1 avga bare en remis mot Aalesund

Kjell Tore Sandum

Kjell Tore Sandum.
Foto: Roger Hojem

Aalesund ble litt hvite i maska da de kom til Kristiansund søndag 18. januar. Vår 5. bordspiller, Kjell Tore Sandum, hadde høyere rating enn deres 1. bordspiller. Og da vi stilte med IM Axel Smith på 1.bordet så forventet de ikke mange poeng. Det fikk de ikke heller. Karl W. Strand var den eneste som ga bort en remis. Det var etter at Einar Wattø hadde tilbudt remis flere ganger. I analysen av partiet i klubben to dager seinere, fortalte Karl W. at han kom på, da han gikk hjemover i Langveien etter partiet, at han burde ha spilt videre for han hadde vinnende fordel i sluttstillinga.

IM Axel Smith med svart mot Roar Naalsund overrasket tilskuerne med å plassere tårnet sitt fremst av alle offiserene. Men Eilif Odde beroliget oss med å fortelle at han mente at han hadde sett dette før og at dette var ren teori. Puh! Roar Naalsund hadde ikke sett det før, og tapte. Anders Olsen på andrebordet mot Rafael Gonzales vant greit. Det gjorde vel også Eilif Odde på tredjebordet mot Roar Nakken. Eilif har vel aldri tapt mot Roar og selv om Eilif flere ganger ikke sto så bra, så var det ingen som var redde for at Eilif skulle tape partiet. Gammel vane er vond å vende, og Eilif vant selvsagt. Kjell Tore Sandum på femtebordet spilte godt mot Per-Christian Stenvaag, og overtok sakte men sikkert initiativet og var nok egentlig aldri truet i partiet. Aalesund har flere ganger vært vanskelige å bryne seg på, men denne gangen var det i bunn og grunn en grei seier.

Runde 1

Kristiansund 1 - Kristiansund 2     5-0

Kristiansund 2 til venstre

Tidlig i kampen, mens det fortsatt var spenning om utfallet. (Andrelaget til venstre.)
Foto: Roger Hojem

 (Roger Hojem, 28. november 2008) Førstelaget hadde små problemer med å slå andrelaget 5-0 i første runde i Midtnorgeserien. Førstelaget som har ambisjoner å vinne avdelingen var klare favoritter på samtlige bord, og alt annet enn en storseier ville ha vært en overraskelse. Kristiansund 1 stilte med et redusert lag til denne matchen da verken Axel Smith, Brede A. Kvisvik eller Kjell Tore Sandum kunne stille. Det fikk også store konsekvenser for andrelaget da de beste spillerne på andrelaget ble flyttet opp på førstelaget. Dermed måtte andrelaget fylle på med kadettspillere og stilte et meget ungt og urutinert lag. Siden flere av spillerne som i utgangspunktet var tiltenkt å spille på andrelaget spilte på førstelaget, så vil de få en kamp karantene og kan ikke spille på andrelaget i neste runde. En av hensiktene med å stille andrelag er at unge spillere skal få sjansen til å skaffe seg erfaring, så får resultatene komme i andre rekke.

I den andre matchen i runden vant Aalesund hele 3.5 - 1.5 over Molde.

Kristiansund 1 – Kristiansund 2 (PGN)
Anders Olsen – Vegard Simensen (H) 1-0
Eilif Odde (H) – Aage Sivertsen 1-0
Robin Hoem – Audun Hoem (H) 1-0
Karl W. Strand (H) – Trond Harald Saltnes 1-0
Åge Olsen – Paulius Cigriejus (H) 1-0
 

Utskriftsvennlig versjon

Teknisk ansvarlig