Kristiansund Sjakklubb

ksk - stiftet 1917 

Gamle nyheter fra 2016

Ny FIDE-liste med høsturneringa (Tore, 31. desember 2016)

De nye ratingtallene fra FIDE som gjelder fra 1. januar 2017 kom i dag. Det er bare langsjakkpartiene fra høstturneringa som har blitt ratet. Noen endringer er det for våre 11 spillere.

Se ratingtallene her...

 

 

Castillo de Lorca i Lorca, Murcia, Spania.

Få partier på Thomas i romjula (Tore, 31. desember 2016)

Thomas Nyland har spilt i ei turnering i Lorca i Murcia i Spania i romjula. Det ble bare 4 partier på Thomas. Han sto over de tre første hurtigsjakkrundene, men da han tapte på tid i to andre runder da han kom 15 minutter for seint, ble det bare 4 partier på Thomas. Men 2½ poeng av 4 mot langt lavere ratede motstandere er ikke Thomas fornøyd med. Han kom i unødig tidsnød i flere partier, og skal nå prøve å ligge foran på klokka mot lavere ratede spillere. Thomas forteller at det var 17 grader og sol i Lorca i romjula!

IM Kristian Stuvik Holm var også med i turneringa. Han spilte alle rundene og fikk 6 poeng. Bonusen til Kristian var en remis mot en argentinsk stormester i sisterunden!

Nå blir det nyttårsfeiring på Thomas i Spania før han tar bussen til Almeria og ei 9. runders turnering som spilles 3. - 8. januar. Der blir også Håkon Hoel, tidligere Molde, med i turneringa.

 

 

Iver følger med på VM i lynsjakk
Foto: Tore Kristiansen

Sølv på Magnus (Tore, 30. desember 2016)

De 9 siste rundene i VM i lynsjakk ble en festlig avslutning på sjakkåret 2016! Det var spennende fra start til slutt.

Karjakin og Magnus hadde like mange poeng, 16½, men Karjakin hadde 5 poeng bedre i ratingkvalitet, og ble verdensmester. Karjakin hadde flere partier der han vant i sluttspillet i ekstrem tidsnød, og etter at han sto til tap. Det var flott lynsjakkspilling av Karjakin som aldri ga opp.

Norgesmester Johan-Sebastian hadde en fin andredag i VM i lynsjakk da han startet med 6 strake seire. Han avsluttet med tre tap, men han fikk 10½ poeng og endte langt høyere oppe enn forhåndsrangeringa.
Nils fikk 11 poeng. Han skriver sjøl at han tar med seg en heldig seier mot Karjakin i hurtigsjakkdelen, og en flott seier mot tidligere verdensmester i lynsjakk, Aronjan.
Aryan fikk 9½ poeng og Simen skrapte sammen 9 poeng.

Vi fulgte partiene i Sjakklubben med vanlig opplegg. Denne dagen fikk vi også ei konfekteske fra Tidens Krav med ønske om Godt nytt år!

 

 

Blir Magnus verdensmester i lyn i dag? (Tore, 30. desember 2016)

De 9 siste rundene i VM i lynsjakk spilles fredag 30. desember med start klokka 13. NRK starter sendingene klokka 1245, og vi følger alt i Sjakklubben fra klokka 1230.

Etter 12 runder har både Magnus og Karjakin 10 poeng og leder klart. 4 spillere følger på 8½ poeng. I den 13. runden får Magnus svart mot MVL. Det kan bli vanskelig nok, vanskelig nok, ifølge NRK.

Aryan har 5½ poeng etter 12 runder. Han startet med å slå Zhigalko som var en av dem som var helt med i teten i VM i lyn i fjor i Berlin. Nils har 6 poeng, og han startet enda bedre med remis mot Aronjan og seier mot MVL i andrerunden!
Simen har 4½ poeng, og det samme har Johan-Sebastian,

 

 

Iver, Per Erik, Henrik og Kjell Tore
Foto: Tore Kristiansen

Vanlig romjulsjakk torsdag kveld (Tore, 30. desember 2016)

Det ble en vanlig romjulsjakk med lynsjakk og pølser med brød torsdag kveld.

Det eneste nye innslaget var at da en av spillerne lå hjemme med dårlig fot, spilte vi lynsjakk mot ham via chess.com Partiene ble vist på storskjerm i klubben slik at alle andre fikk fulgt med på både gode og dårlige trekk. Og slik det er vanlig i uformelle lynsjakksammenhenger i Kristiansund Sjakklubb haglet kommentarene fra alle kanter. Kvelden ble avsluttet med ei lynsjakkturnering som Henrik vant!

 

 

Romjulsjakk torsdag kveld (Tore, 29. desember 2016)

Torsdag kveld, 29. desember, blir den vanlige romjulssjakken i Kristiansund Sjakklubb.
Dette er et arrangement for ungdommene og de voksne, og det starter som vanlig på kvelden. Cirka fra klokka 19. Denne gangen er det Eilif som har ansvaret for programmet.

Det blir nok pølser med brød i klubben og pepperkaker. Til drikke har vi kaffe/te/saft og vatn. Skal du ha julebrus eller annet drikke, må du ta med det sjøl.
Lynsjakk er en ofte spilt sjakkform på disse kveldene.
I fjor tok de to siste, den første bussen neste morgen, men det antydes sterkt fra flere at det blir ikke aktuelt i år. Det er jo VM i lynsjakk også fredag som vi må følge med på.

 

 

VM i lynsjakk i Sjakklubben torsdag 29. fra kl. 1230 (Tore, 29. desember 2016)

Vi følger VM i lynsjakk torsdag 29. desember.

Vi følger med på mange skjermer, og vi følger med på mange partier samtidig sjøl om vi konsentrerer oss mest om tv-sendinga fra NRK og partiene til Magnus.

 

 

Roger fulgte med på skjermene
Foto: Tore Kristiansen

Bronse i hurtigsjakk på Magnus (Tore, 29. desember 2016)

Til slutt ble det bronse på Magnus Carlsen i VM i hurtigsjakk i Qatar. Alle på pallen fikk 11 poeng, men Magnus hadde dårligere kvalitet enn Ivantsjuk som vant og ble verdensmester og Gristjuk som tok sølvet.

Det var en spennende dag. Det begynte med at vi fikk besøk av Roar Halten fra NRK Møre og Romsdal, og det resulterte i hovedinnslaget på tv-sendinga til NRK Møre og Romsdal samme kveld.
Alt det vi snakket om Magnus Carlsen og VM i hurtigsjakk kom ikke med... :)

Etter at Roar hadde dratt, gjorde Magnus en tabbe mot Korobov og tapte partiet. Stemninga i klubben sank betraktelig, og alle håp om VM-tittelen til Magnus forsvant.
Men så spilte han godt i de neste partiene, og motstanderne tok poeng fra hverandre, og Magnus klatret oppover resultatlista. I sisterunden fulgte vi nesten mer med partiene til Ivantsjuk og Gristjuk-Nepomniatsji som hadde rokert til hver si siden, enn Magnuspartiet ei stund. Ivantsjukpartiet var veldig spennende, og det så ut til at Ivantsjuk skulle vinne enkelt, men så greide Melkumyan å avvikle til dronning og løpersluttspill, og vi trodde på remis der. Magnus sto bedre og bedre mot Mamedyarov, og vi hadde troa på seier der. Gristjuk vant bonde mot Nepo som satset på mattangrep på sin side istedet.
Men da Ivantsjuk vant, visste vi at han ble verdensmester. Avslutninga i partiet til Magnus ble ikke så spennende, siden han ikke kjempet om tittelen, og Gristjuk sto også tårn over mot Nepo. Han kjempet om bronsen, og han vant et flott sluttspill. Tredjeplass til Magnus er bra, og tidligere i turneringa hadde han ikke vært så høyt oppe på resultatlista. Avslutte på topp er bra!

Vi fulgte også litt med på de andre norske, samt Nils Grandelius, men på slutten ble det toppoppgjørene vi konsentrerte oss om. Men vi fikk med oss Simens tårnbukk i en av de siste rundene...

 

 

VM i hurtigsjakk i Sjakklubben 4. juledag fra kl. 1200 (Tore, 28. desember 2016)

Magnus spilte bedre og bedre i går i VM i hurtigsjakk, men det ble bare 3½ poeng på han i går også, etter et tap mot Ivantsjuk. Og Magnus har 7 poeng på 10 partier. Ivantsjuk leder turneringa med 8 poeng fulgt av Mamedyarov og Nepo på 7½ poeng.

De 5 siste rundene spilles onsdag 4. juledag, og NRK sender fra klokka 1245. Sendingene varer i cirka 6 timer. Vi følger alt på direkten i Sjakklubben med tv, og andre skjermer. I dag vil vi være i Sjakklubben fra klokka 12. Vi har litt julekaker igjen, og det blir kaffe/te/saft til dem som ønsker det.
Vi vil også følge med på de andre norske spillerne og Nils Grandelius.

I 11. runden som starter klokka 1300 skal Magnus møte Korobov, mens Nepo og Ivantsjuuk skal spille mot hverandre. Av de andre som vi følger hele tida har Simen 4½ poeng. Det samme har Aryan Tari, mens Nils som startet med å vinne mot Karjakin, har 4 poeng. Johan-Sebastian som spiller hurtigsjakk som oppvarming til lynsjakk-VM torsdag og fredag, har 3½ poeng.

 

 

Følg VM i hurtigsjakk i Sjakklubben 3. juledag (Tore, 26. desember 2016)

NRK sender VM i hurtigsjakk og lynsjakk som spilles i Doha i Qatar. Sendingene starter klokka 1245, og det varer i cirka 6 timer. Vi følger alt på direkten i Sjakklubben!
Tirsdag klokka 1230 i Sjakklubben åpner vi i klubben, og følger alle de 5 rundene denne andre dagen i VM i hurtigsjakk til det er slutt.
Vi vil også følge med på de andre norske spillerne og Nils Grandelius.

Oppsettet blir som i VM-matchen med storskjerm, tv og en liten skjerm.

 

 

Sjakklubben ønsker alle ei god jul! (Tore, 24. desember 2016)

Kristiansund Sjakklubb ønsker alle spillere, foreldre og alle andre ei riktig god jul!

Klubbleder Eilif Odde har skrevet en julehilsen til oss alle.
Det er også med litt nytt fra styret i Sjakklubben, og selve hilsenen finner du her...

 

 

Thomas spiller i Spania i romjula (Tore, 23. desember 2016)

Når det er ferie, pleier Thomas å dra på sjakkturneringer. Også i juleferien!

I romjula spiller Thomas ei turnering i Lorca i Murcia i Spania. Spania 26-30 desember. Han tar walkover-remis de første 3 rundene der og spiller 6 runder 28. - 30. desember. Det er god deltakelse i turneringa med 16 GM-er. Det er bare tre nordmenn med i turneringa, og den ene av dem er IM Kristian Stuvik Holm.

Deretter blir det en busstur til ei 9. runders turnering ved Almeria i Spania 3. - 8. januar. Der er det også sterk deltakelse med 18 GM-er. Ingen andre nordmenn er med der.

 

 

Dugnad lørdag 7. januar (Tore, 22. desember 2016)

Det blir dugnad for sjakkspillere i Sjakklubben lørdag 7. januar 2017.

Det har styret bestemt. Dugnaden starter klokka 10 og varer til klokka 14. Denne gangen er det voksne sjakkspillere som skal stille i dugnaden. De siste årene har det bare vært barn, ungdommer og deres foreldre som har stilt. De skal ikke komme denne gangen.
Nå er det de voksne, veletablerte, sjakkspillerne som skal vaske lokalet.

 

 

Sjakkturnering på Batnfjord skule
Foto: Sigvart Bjerga

Sjakkturnering på Batnfjord skule i går (Tore, 21. desember 2016)

På Batnfjord skule ble det i går arrangert ei sjakkturnering. Det var lærer Sigvart Bjerga som var arrangør, og han har hatt flere sjakkturneringer på skolen denne høsten. Nå ble det ei som avsluttet skoleåret.

Det var et populært tiltak med 56 elever som spilte gruppespill. 14 gruppar á 4 elever i hver. Gjøco har spandert 15 brett og brikker på skolen, og klokker lånte de fra Sjakklubben.

Batnfjord skule skal også bli med i sjakkskolen-prosjektet som starter i januar.

 

 

Mads spilte simultansjakk. Jonathan nærmest.
Foto: Roger Hojem

Sjakk på juleballet på Atlanten ungdomsskole (Tore, 20. desember 2016)

Atlanten ungdomsskole hadde juleball mandag kveld. I tillegg til discotek var det også andre aktiviteter som bordtennis og sjakk. Fra Sjakklubben var Roger og Gunnar tilstede med brett, brikker og klokker.

Det var et populært tiltak med masse sjakkspilling. Den store sjakkstjerna var sjølsagt Mads som både spilte simultan, lynsjakk der han hadde 1 minutt mot motstandernes 5 minutt, og Mads vant også et blindsjakkparti!

Jonathan som også er aktiv i Sjakklubben, spilte simultansjakk mot fire stykker. Jonathan vant to av partiene og tapte mot blant annet lærer Sondre.

 

 

Sjakklubben stengt uka før jul (Tore, 19. desember 2016)

Sjakklubben har ikke åpent den siste uka før jul.

De faste åpnerne tar juleferie denne uka, men hvis det er noen som vil bruke Sjakklokalet en dag eller kveld, er det fritt fram. Dere må da organisere det sjøl.

Neste gang Sjakklubben har åpent blir tirsdag 27. desember klokka 1230. Da er det andre dag av VM i hurtigsjakk i Doha i Qatar. De fem første rundene spilles 2. juledag, men da satser vi ikke på å ha åpent i Sjakklubben på dagtid.
NRK sender hver dag i romjula fra klokka 1245 fra andre juledag og til og med sjette juledag den 30. desember.

Sjøl om lokalet ikke holder åpent, kommer hjemmesida fortsatt til å holde åpent, og det blir flere sjakksaker utover i uka!

 

 

Høstturneringa ferdig - ratingtallene er kommet (Tore, 18. desember 2016)

Høstturneringa ble ferdig torsdag kveld da det siste partiet mellom Iver og Vegard ble spilt. Iver spilte for remis med hvit, og da ble det littegrann for passivt. Vegard fikk tidlig utligning i midtspillet og fikk også en fordel. Iver valgte å bytte av dronninga si mot tårn og lett offiser og satse på ei festning. Men Vegard brøt gjennom og Iver ga opp.

At Eilif har vunnet 7 av 7 har vi skrevet om før..., og hans nye ratingtall er over 2000. Da har Eilif blitt mesterspiller, og han kan delta i mesterklassen i NM i Stavanger hvis han har lyst. Eilif har ikke hatt høyere rating tidligere!
De andre som utmerket seg var Vegard som kapret andreplassen med 5½ poeng. Han avsluttet sterkt, og Vegard har heller ikke hatt et så høyt ratingtall før. Iver fikk bare 3 poeng, men han møtte alle de tre beste, og han gjorde ei god turnering. Han har nådd en ny, liten milepæl og har nå et ratingtall over 1400! Og den siste som utmerket seg i høstturneringa var Øyvind som fikk 3½ poeng. Han møtte de to høyest ratede i turneringa, men spilte gode remiser mot både Pat og Petter. Øyvind har kommet over 1100 i rating igjen.

Se ratingtallene etter høstturneringa her...

 

 

Johannes og Stinus i et spennende parti.
Foto: Tore Kristiansen

Sjakkafesjakk (Tore, 17. desember 2016)

I løpet av Sjakkaféen denne lørdagen ble det blant annet spilt ei lita sjakkturnering.
Stinus og Johannes vant turneringa og fikk pokaler, bilde....

Også voksne var innom og fikk litt lynsjakktrening, bilde..., før lynsjakkmesterskapet spilles torsdag 5. januar

Dette blir den siste Sjakkaféen på fire uker, og den neste blir lørdag 14. januar.

 

 

Sjakkafé lørdag kl. 12-14 (Tore, 16. desember 2016)

Det blir en vanlig sjakkafé lørdag 16. desember fra klokka 12-14.

Det er vafler og kaffe/te/saft å få i Sjakklubben. Det er vel noen pepperkaker også for dem som vil ha et.
Det blir ei lita sjakkturnering med pokal til vinneren hvis det kommer nok barn og ungdom til at vi får organisert ei turnering.

Man kan også bare komme innom og spille et parti sjakk, lese om sjakk, løse oppgaver, snakke med andre eller bare slappe av!
Alle er hjertelig velkomne!

 

 

August med svært gode sjakkaker!
Foto: Tore Kristiansen

Avslutning før jul (Tore, 16. desember 2016)

De siste tre dagene har vi hatt avslutninger for barnetreningene på tirsdag og torsdag og ungdomstreninga på onsdager.

Ungdommene fikk pizza og pepperkaker på onsdagskvelden.
Tirsdag og torsdag ble det julekaker og julebrus. August hadde med sjakkaker på torsdag, og de smakte mye bedre enn dem klubben hadde kjøpt på butikk.

Tirsdag var det ei lita lynsjakkturnering og der vant Patrick en marsipangris. Nicole vant marsipangris på torsdag for godt spill i hand og hjernesjakk.
Onsdag og torsdag ble det også spilt bøttesjakk. Det er slikt vi bare gjør en gang i året, og vi bruker gamle brikker til det. To lag spiller mot hverandre, og når man slår en brikke, må den kastes i ei bøtte før man kan slå på klokka. Hvis man bommer, måtte spilleren springe rundt søyla midt i rommet før hun/han kunne slå på klokka.

Da ønsker alle trenerne å takke for et hyggelig halvår, og ønsker alle tilbake igjen til sjakktreninger i januar!

 

 

VM i hurtig og lyn i romjula (Tore, 15. desember 2016)

NRK sender VM i hurtigsjakk og lynsjakk som spilles i Doha i Qatar i romjula! Det spilles på dagtid, og vi følger mesteparten på direkten i Sjakklubben!

Tidsplana viser at det er VM i hurtigsjakk 26.-28. desember og VM i lynsjakk 29. og 30. desember. Partiene starter klokka 13 norsk tid, og NRKs sendinger starter hver dag klokka 1245.

Av deltakerne er det sjølsagt Magnus Carlsen på topp og med bl.a. MVL, Nakamura, Anand, Aronian, Svidler blant toppspillerne. Det er flere norske med utenom Magnus. Simen Agdestein, Aryan Tari og Johan-Sebastian Christiansen. Og Nils Grandelius tar også turen til Gulfen i romjula.

Den første dagen i hurtigsjakk-VM tar vi fri i Sjakklubben, men vi setter opp skjermer og tv fra og med tredje juledag, tirsdag 27. desember. Den dagen blir det 5 runder i hurtigsjakk, og onsdag 28. desember kåres verdensmesteren da de 5 siste rundene spilles.
Torsdag 29. desember blir det 11 runder med lynsjakk, og de siste 11 rundene lynsjakk spilles fredag 30. desember.

Den faste romjulssjakken for ungdom og voksne spillere er i år lagt til torsdag 29. desember.

 

 

Petter tar utfordringa!
Foto: Tore Kristiansen

100 lynpartier sammenhengende! (Tore, 14. desember 2016)

Kristiansund Sjakklubb blir 100 år i november 2017, og vi starter jubileumsåret den første helga med at junioren Petter Andreas Wadstensvik spiller 100 lynsjakkpartier på rad i Sjakklubben!

Han starter lørdag 7. januar klokka 1600 med det første partiet.
Parti nummer 100 starter søndag 8. januar kl. 1230!
(og blant annet parti nummer 61 starter klokka 5 søndag morgen!)

Alle kan spille mot Petter. Liste henger i Sjakklubben.
Det er bare å velge seg et tidspunkt!

Betenkningstida er 3 minutter + 2 sekunder tillegg per trekk, og vi regner med at hvert parti tar i underkant av 10 minutter. Petter spiller i bolker på 15 partier (=2½ time), før han får ei pause på en halvtime, eller en time et par ganger. Petter spiller annen hver gang med de hvite og svarte brikkene. Han vil spille på et bord i nærheten av vinduet, slik at man også kan se partiene fra utsida. Vi planlegger også at alle partiene sendes på internett.

 

 

Pratelagsjakk forrige torsdag
Foto: Tore Kristiansen

Siste treningene denne uka (Tore, 13. desember 2016)

Denne uka blir det de siste treningene i Sjakklubben før jul og nyttår.

Det blir ingen spesiell avslutning denne tirsdagen og torsdagen, for det hadde vi med VM- og adventsturneringa lørdag 3. desember. Men vi har vel litt pepperkaker og klementiner på lur i ei skuffe et sted. Det blir litt førjulshygge både tirsdag og torsdag allikevel!

Ungdommene blir det gjort litt mer stas på onsdag kveld, for de får i tillegg til pepperkaker også pizza. Og det er en flott kombinasjon. Sjakk, pepperkaker og pizza!

Treningene har nå etter denne uka ei pause fram til uke 2 i 2017, og tirsdag 10. januar blir første treningsdag etter nyttår. (Den første uka trenger vi til planleggingsdager.)
Opplegget første halvdel for barn, finnes på pdf-format her...

 

 

Øystein Viken Kallset og Eirik Viken Kallset i NM i Tromsø i sommer.
Foto: Anniken Vestby, sjakknm2016.no

Kristiansund med i Åpent KM i Trøndelag i januar (Tore, 12. desember 2016)

I Trøndelag skal de ha Åpent KM for lag midt i januar.
Vi har lenge vært under påtrykk fra våre medlemmer i Trondhjem om at vi bør stille lag. Øystein Viken Kallset og Eirik Viken Kallset spiller begge sjakk i stiftsstaden men er begge medlemmer i Kristiansund Sjakklubb. Ei stund hadde vi et lite håp om at det kunne ble et rent familielag som stilte i denne turneringa, men nå har det ble blitt avklart at vi sender to andre spillere fra Kristiansund oppover.

Og det er våre to mest aktive turneringsspillere, Thomas og Petter, som blir med på Kristiansundslaget.

Men turneringa spilles i seriesjakkhelga i januar (trønderne har fått utsatt den til helga etterpå), og det er ikke sikkert at det blir nok påmeldte lag. Søndag kveld var det bare Hell og Kristiansund som er påmeldt i A-gruppa, og hvis trønderne sjøl ikke stiller opp i sitt eget arrangement, brenner det et blått lys for turneringa.

 

 

Vanlig sjakkafé lørdag kl. 12-14 (Tore, 9. desember 2016)

Det blir en vanlig sjakkafé lørdag 10. desember fra klokka 12-14. .

Det er vafler og kaffe/te/saft å få i Sjakklubben. Her kan man komme innom og spille et parti sjakk, lese om sjakk eller lese sjakk, løse oppgaver eller bare slappe av!
Alle er hjertelig velkomne!

 

 

Eilif teller alle sju seirene sine.
Foto: Tore Kristiansen

Eilif med 7 av 7 i høstturneringa! (Tore, 9. desember 2016)

I høstturneringa spilles de siste partiene denne uka, og de to siste partiene spilles neste uke.

Eilif Odde har vunnet alle partiene sine denne høsten! Det er godt gjort, og viser at Eilif spiller veldig sterkt for tida! I sisterunden på tirsdag vant han mot Øyvind G. Mikalsen, da Øyvind bukket tårn.

Torsdag kveld var det fire partier i klubben. Det siste partiet i sjetterunden ble spilt mellom Vegard og Tore. Partiet ble spilt over internett, da Vegard måtte være hjemme for å passe hunden. Tore spilte feil i åpninga og tapte.

I sjuenderunden ble det spilt tre partier. Audun vant mot Eli Marit, mens Pat slo Morten. Pat fant et flott mattangrep som avsluttet partiet.
Det siste partiet mellom Petter og Thomas endte i et tårn- og løpersluttspill der Thomas hadde bonde over. Thomas filte og filte, og sakte men sikkert økte fordelen hans slik at han vant partiet.

 

 

Møre og Romsdal fylkes fylkesvåpen

Aalesunds slo Molde i seriesjakken (Tore, 6. desember 2016)

I andrerunden i seriesjakken i Midtnorge har Aalesunds vunnet mot Molde også! Det var to jevne lag som møttes, og da kan resultatet vippe alle veier.
Men hvem hadde trodd at det bare var Molde som skulle stå uten poeng på tabellen etter to runder i 1. divisjon Møre og Romsdal?
Neste runde spilles helga 14. og 15. januar. Kristiansund 2 skal ha hjemmekamp mot Molde, mens Kristiansund 1 skal ha hjemmekamp mot Volda Ørsta.

 

 

7. runde i Høstturneringa spilles torsdag (Tore, 6. desember 2016)

I sjetterunden i høstturneringa skulle det siste partiet spilles i kveld, men pga. sjukdom har det blitt utsatt til torsdag.
Men siden vi må være ferdige med turneringa i neste uke, må sjuenderunden spilles nå, og de fleste partiene er klar uavhengig av hvordan det går i det siste partiet. Det er bare Jørgen og Iver som må vente til partiet Vegard-Tore er ferdig. Vinneren i det partiet møter Iver og taperen møter Jørgen.

De andre partiene i sjuenderunden som kan spilles torsdag kveld, er: Øyvind-Eilif, Petter-Thomas, Eli Marit-Audun og Pat-Morten.

 

 

Skolesjakken kommer til Møre og Romsdal i 2017 (Tore, 6. desember 2016, oppdatert 9. desember og 11. desember)

Skolesjakken er et landsomfattende prosjekt som tilbyr alle landets grunnskoler oppstart eller videreutvikling av sjakkaktivitet. Skolene får blant annet skolering av sjakklærere og en omfattende startpakke med sjakkmateriell - alt helt kostnadsfritt.

I første kvartal i prosjektåret tilbyr SkoleSjakken hurtigkurs, der alle barna på skolen får grunnleggende sjakkopplæring.
I andre kvartal hjelper SkoleSjakken skolene med å arrangere skolemesterskap.
I tredje kvartal arrangeres distriktsmesterskap, typisk 4 slike stevner innenfor hvert fylke.
Prosjektåret avsluttes så i 4. kvartal med en fylkesfinale.

Fredag 13. januar skal Skolesjakken ha kurs for lærere i sjakk på dagtid, og vi har stilt Sjakklubben til disposisjon for Skolesjakken. Da kommer det lærere fra Nordmøre og Romsdal til Kristiansund og sjakklokalet. Dagen før arrangeres det samme kurset i Ålesund.
(Oppdatert 9. desember, og 11. desember: Nå har SkoleSjakken meldt at de kommer til Kristiansund fredag 13. januar allikevel som først meldt.)

 

 

Tidens Krav-artikkel

Faksimile fra TK-artikkel i dag. Klikk på den og se hele artikkelen.

Sjakkfeberen herjer etter VM (Tore, 5. desember 2016)

Tidens Krav har en fin artikkel om VM- og adventsturneringa som ble spilt i Sjakklubben lørdag. Det er sjakkfeber, og det kan vi underskrive på.

Artikkelen finnes også på tk.no på abonnementssidene deres her...

Ei faksimile av hele artikkelen finnes også i fotoalbumet vårt med bilder fra høstsesongen her...

 

 

Møre og Romsdal fylkes fylkesvåpen

Kristiansund 2 med storseier i dag (Tore, 4. desember 2016)

I andre runde i 1. divisjon Møre og Romsdal i Midtnorgeserien søndag 4. desember hadde Kristiansund bortekamp mot Ørsta Volda. Det er en lang tur. Iver som kjørte, hentet Bjørn i Brunsvika klokka halv åtte i dag tidlig, og de var ikke framme i Volda før klokka 12.

Vi hadde forventet at Ørsta Volda skulle stille med et sterkt lag, men det var ikke så godt som fryktet, og Kristiansund 2 vant matchen hele 4½ - ½! Det er godt gjort av et bortelag som har reist i over 4 timer.
Petter Andreas Wadstensvik (1617) vant med hvit mot Sindre Welle (1574) på førstebordet. På andrebordet vant Audun Hoem (1595) med svart mot Erling Sørheim (1478), og på tredjebordet spilte Iver Halse (1379) remis mot Ramunas Karanauskas (-). Det ble seire på de to nederste bordene også. Bjørn Benjaminsen (1301) vant over Ståle Refsnes (1296) og Morten Smenes Frost (1068) slo Jørn T. Kippersund (1145).

 

 

Stor deltakelse i VM- og adventsturneringa (Tore, 3. desember 2016)

Det var rekorddeltakelse i VM- og adventsturneringa som ble spilt i Sjakklubben lørdag 3. desember. Hele 28 spillere var med. 15 mikroputter og her fikk vi også besøk av Matheo fra Molde! Det var 7 lilleputter og 6 miniputter med.

Miniputten Johannes vant alle de seks partiene, og vant suverent. Men i sisterunden sto han dronning under mot Sander, men med to sterke fribønder på sjuenderaden sikret han seieren i det partiet også. Siden det ble tap på Sander i sisterunden, ble det isteden Åsmund som tok seieren i lilleputt. Annelie fikk en ekstra pokal for at hun brukte tida si godt i alle partiene og tenkte lenge på hvert trekk.
Jacek ble beste mikroputt foran Moldes Matheo.

Turneringslederne Roger, Tore og Iver fikk god hjelp av foreldrene Øystein og Ola bilde, og de styrte kjøkkenet med utdeling av pølser og brød og saft.

Flere bilder fra arrangementet, men flest fra kjelleren av en eller annen merkelig grunn, finnes her...

 

 

Barne- og ungdomsturnering lørdag 3. (Tore, 2. desember 2016)

Lørdag 3. desember arrangerer vi ei Advents- og VM-turnering i Sjakklubben.
Turneringa starter klokka 1100, og førsterunden starter umiddelbart. Det blir pokaler til alle, og det blir også pølser med brød til alle deltakerne.
Påmelding kan skje her..., og fredag formiddag har Matheo fra Molde meldt seg på! Deltakerlista.

Det blir 6 runder, og betenkningstida er 12 minutter + 5 sekunder tillegg per trekk.
Roger er turneringsleder, og vi regner med at det blir mange som bilr med i turneringa, og vær så snill og kom i god tid før klokka 11, slik at vi får registrert alle.

Foreldregruppa serverer pølse med brød og saft til deltakerne. Det blir kaffe/te til de voksne ledsagerne og tilskuerne.

Rundeoppsettet og resultatlista

 

 

Pat og Petter i 6. runden torsdag 1. desember.
Foto: Tore Kristiansen

6. runde i høstturneringa (Tore, 2. desember 2016)

I høstturneringa ble det spilt to partier i går kveld, og det ble spilt et parti tirsdag kveld i sjetterunden.

Eilif vant mot Iver på tirsdag. Eilif vant en bonde i midtspillet, men sluttspillet ble vanskeligere enn alle hadde trodd. Det gikk 60 trekk og nesten 4 timer før Iver ga seg. Iver hadde nok muligheter til remis, hvis han hadde spilt litt mer aktivt i tårnsluttspillet. Men betenkningstida i høstturneringa er uten den ekstra halvtimen etter 40 trekk, og det er ofte da at sluttspillet begynner, og man har virkelig behov for den ekstra tida.
Torsdag vant Øyvind mot Jørgen, men det var Jørgen som kom best ut. Han valgte helt rett tidspunkt for et bondebrudd i sentrum. Det var ei komplisert stilling, og Jørgen ga bonde. Han kunne ha vunnet den tilbake med riktig spill, men det var vanskelig å finne. Etter et tårnbukk var partiet over for Jørgen som spiller bedre og bedre mot erfarne spillere denne høsten.

Pat og Petter hadde et interessant parti. Petter presset men hadde en del hull i stillinga si på dronningfløya som Pat kunne utnytte. Men presset til Petter gjorde at Pat istedet bukket bonde. Stillinga var fremdeles remisaktig med riktig spill. Da Pat bukket springeren sin, istedet for å bytte dronning, var det i realiteten over og Petter vant.

 

 

Åge Olsen underviser

Trening klokka 1730-1900 (Tore, 1. desember 2016)

I kveld er det vanlig trening med Åge og Petter fra klokka 1730.
Den treninga varer til klokka 1900.
Åge underviser dem som har kommet litt lengre, og nå holder han på med Åges 30 bud. Det er ei trening som vi alle har vært gjennom en eller annen gang. Disse budene er generelle huskeregler som det lønner seg for alle sjakkspillere på alle nivåer å ta hensyn til.

Petter har ansvaret for dem som holder på med bøkene Sjakkskolen 1 og 2.

Etter at treninga er avsluttet, spilles det to partier i sjetterunden i Høstturneringa. Det er partiene Jørgen-Øyvind og Petter-Pat.

 

 

Magnus Carlsen med VM-trofeet

Magnus verdensmester! (Tore, 1. desember 2016, oppdatert)

Magnus vant de 4 hurtigsjakkpartiene 3-1, og det ble ikke lynsjakk eller armageddon.

Vi gratulerer!

Det var mange i Sjakklubben onsdag kveld som fulgte med på alle de fire hurtigsjakkpartiene. Spenninga var til og ta og føle på under det andre hurtigsjakkpartiet, om Magnus fant vinsten. Skuffelsen var stor da han ikke fant den. Til gjengjeld løftet taket seg da Magnus vant det tredje partiet, og ellevill jubel for matten i det fjerde partiet.

Les mer på VM-sida vår her...

 

 

Roger og Bjørn Frode jubler etter seieren til Magnus i det 10. VM-partiet.
Foto: Tore Kristiansen

Blir det jubel i natt? (Tore, 30. november 2016)

Verdensmester Magnus Carlsen fyller 26 år i dag. Vi gratulerer!
Og vi håper at han også er verdensmester når det blir desember. Det blir spennende i kveld med hurtigsjakkpartier først i VM-matchen. En liten feil kan jo avgjøre hele matchen. Og i hurtigsjakk er Karjakin nummer tre i verden...

Vi følger sjølsagt alt i Sjakklubben fra klokka 1930. (Klubben er åpen fra klokka 18, da det er ungdomstrening.)
Får vi lignende jubel som Roger og Bjørn Frode viste da Magnus vant det 10. VM-partiet og utlignet matchscoren? Vi håper på minst det, og enda større jubelscener i Sjakklubben i natt!

Les mer om hvordan omspillet foregår og kvelden på VM-sida vår her...

 

 

Eilif-Iver spilles i kveld (Tore, 29. november 2016)

I sjetterunden i høstturneringa spilles partiet Eilif - Iver i kveld etter at barnetreninga er over.

To partier spilles torsdag kveld, og det er Jørgen-Øyvind og Petter-Pat.

 

 

Omspill onsdag kveld (Tore, 29. november 2016)

Det raskeste VM-partiet med nytt format ble spilt mandag kveld. Det ble ferdig på 35 minutter.

Nå blir det omspill på onsdag kveld. Les mer partiet på VM-sida vår her...

 

 

Thomas spilte i Trondhjem i helga (Tore, 29. november 2016)

Thomas var med i Rosenborg Grand Prix i helga. Dvs. han sto over hurtigsjakkrundene fredag kvelden, og fikk registrert tre remiser på det.
Turneringa var litt spesiell, siden det var 3 spillere med over 2000 i rating, en på nesten 1200 og resten under 1000. Men Thomas tok det sportslig, og lagde seg sine utfordringer. Thomas valgte å spille hyperaggressivt, men han sto i fare for å avgi poeng mot noen av de tre under-1000-spillerne han møtte da han spilte litt respektløst angrepspill.

Mot Simonas i sisterunden ble det et langt og lærerikt d4-parti med like sjanser i cirka 40 trekk i midtspillet, som Thomas tapte.

 

 

Avgjøres VM i kveld? (Tore, 28. november 2016)

Det 12. VM-partiet spilles mandag kveld. Hvis det blir remis, blir det også spill på onsdag kveld med hurtigsjakkpartier, eventuelt fulgt av flere lynsjakkmatcher og et armageddonparti til slutt.

Men Magnus Carlsen har hvit i kveld, og slik som han har spilt i de siste partiene, har vi troa på Magnus. Nå er det den gamle og kjente Magnus Carlsen som vi kjenner igjen fra mange turneringer de siste årene. Det er Magnus som presser, og han tar sjanser. Med de hvite brikkene for Magnus, er det ikke like lett for Karjakin å sette på bremsa og sikre seg til remis.
Vi forventer mange innom Sjakklubben i kveld.

Les mer om dekninga vår i klubben i kveld på VM-sida vår her...

 

 

Tårnsluttspill mandag kveld (Tore, 28. november 2016)

Klokka 19 blir det tre kvarter med litt tårnsluttspill i klubben i kveld.

I diagrammet er det svart i trekket, og svart holder remis.

Tårnsluttspilltreninga i dag holder dette nivået. Siden det er VM-parti blir det avslutning klokka 1945. Da er det oppgaver å bryne seg på for dem som vil det.

 

 

Jonathan kom med kaker
Foto: Tore Kristiansen

Bursdag og sjakkturnering (Tore, 28. november 2016)

Lørdag kom Jonathan med kaker siden han hadde bursdag denne helga. De smakte veldig godt!

Samtidig ble det også arrangert ei uoffisiell turnering for barn og ungdom med 8 deltakere.
Det var Sander som vant turneringa, etter omspill mot Bjartmar. 7 bilder fra lørdagen finnes her...

Noen voksne spillere holdt på med tårnsluttspill, og fant ut at sjakk er mye mer innviklet med lite brikker på brettet... mens andre satt og spilte.

 

 

Roger med gaven fra Brede
Foto: Tore Kristiansen

11. VM-parti og gave til Roger (Tore, 27. november 2016)

Roger fikk en gave fra Brede Kvisvik i Sjakklubben i går. Direkte levert fra New York av Aage Georg.

Det 11. VM-partiet endte remis, og mer kan du lese her...

 

 

Sjakkafé lørdag kl. 12-14 (Tore, 25. november 2016)

Det blir en vanlig sjakkafé lørdag 26. november fra klokka 12-15. Men vi har åpent fra klokka 11.

Det er vafler og kaffe/te/saft å få i Sjakklubben! Vaflene blir ikke servert før klokka 12. Det blir vanlig opplegg og ikke noen pepperkaker eller annet juleknask. Lørdag er dagen før første søndag i advent, og det er mye som skjer i sentrum. Men Sjakklubben er en rolig oase inniblant alt julestyret.

 

 

Eirik Viken Kallset i Washington Square Park
Foto: Eirik Viken Kallset

Eirik har fulgt matchen i New York (Tore, 25. november 2016)

Eirik Viken Kallset har fulgt de tre siste partiene i VM-matchen i New York.
Han hadde billett til det 8. og det 10. partiet, og Brede skaffet ham adgang til det 9. partiet. Da fikk han med seg litt av hvert av sjakklige nedturer og oppturer.

Eirik tok en del bilder fra spillestedet på mandag og torsdag. Onsdag forsøkte han å være linselus da NRK-reporter Ole Rolfsrud var ute i området for Regulars (De med vanlige billetter og som ikke har adgang til VIP-loungen.) Flere ganger fikk vi melding om at nå måtte vi være obs, for da sveipte NRK-kameraet over folkene. Men det 9. partiet ble jo et raskt parti, og det var ikke så mange muligheter for slike utfyllende reportasjer på NRK. Vi så i alle fall ingen Eirik.

Eirik fikk med seg nedturen i det 8. partiet og den raske remisen i det 9. Da var det nok kjekt at han fikk med seg oppturen i det 10. skulle vi tro. Men dessverre for Eirik, han hadde avtalt Thanksgiving-middag med amerikanske venner, og forlot spillestedet omtrent på den tida da Karjakin kunne ha tvunget fram remis. Prioritering?

Men heldigvis for oss, tok Eirik flere bilder fra spillestedet både på mandag og torsdag. 8 bilder fra mandag starter her...
Og 11 bilder fra torsdag starter her... som inneholder bl.a. en selfie med en ikke så fornøyd Eirik som nettopp hadde fått beskjed om å ta enda flere bilder...

 

 

Roger og Bjørn Frode jubler etter seieren til Magnus!
Foto: Tore Kristiansen

Magnus vant - full jubel! (Tore, 25. november 2016)

Etter 8 remiser og ett tap, endelig vant Magnus Carlsen i VM-matchen i det 10. partiet som ble spilt torsdag 24. november. Partiet fortsatte inn i fredagsnatta, og det var først etter over 6½ times spill at vi kunne juble i Sjakklubben. De få som var igjen!

Det hadde vært mange som var innom Sjakklubben for å følge partiet, nesten 20 stykker, og de fleste satt i mange timer og fulgte VM-partiet.

Les mer om det 10. VM-partiet på VM-sida vår her...

 

 

Audun og Thomas i 6. runde i Høstturneringa
Foto: Tore Kristiansen

Thomas vant et fint parti (Tore, 25. november 2016)

Torsdag kveld mens Magnus og Karjakin spilte det 10. partiet i VM-matchen i New York, satt Audun Hoem og Thomas Nyland i kjelleren i Sjakklubben og gjorde unna sitt parti i sjetterunden

Alle pc-er og skjermer er opptatte med å vise videoer, bilder og diagrammer fra VM-partiene, og derfor kunne vi ikke sende partiet live. Men det ble et interessant parti for det, sjøl om få fikk sett det. Audun ga bort bonde i åpninga, litt umotivert. Det var en avgjørelse han tok på sparket, og det var ikke preppet på forhånd. Den avgjørelsen slet han med resten av partiet, og da Thomas fikk avviklet til tårnsluttspill der han hadde løper mot springer. Og han hadde fremdeles den bonden over, ble det vanskelig for Audun. Thomas mente etterpå at Audun kunne ha forsøkt seg med et aktivt motspill i sluttspillet, men det ble enklere å vinne da han ikke gjorde det. Da har Thomas 4 poeng, og Audun står med 3 poeng etter 6 runder.
De resterende partiene i sjetterunden blir spilt i neste uke.

 

 

Thomas-Audun spilles torsdag kveld (Tore, 24. november 2016)

Torsdag kveld spilles et av toppartiene i sjetterunden mellom Thomas og Audun. Partiet starter klokka 19, og du kan følge med på det i klubben.

Forrige uke vant Morten mot Eli Marit.

 

 

Magnus reddet remis - igjen (Tore, 24. november 2016)

Karjakin imponerer oss! Han spiller godt, og det er Magnus som må forsvare seg til remis i partiene.

Matchen er snudd på hodet de siste partiene i forhold til det vi tenkte på forhånd. Det er Magnus som velger åpningsstillingene, og ikke Karjakin. Og det er Magnus som gjør feil i partiene, og Karjakin som presser. Men det ble remis i natt også. Og på pressekonferansen var det Magnus som viste Karjakin hvordan han burde ha spilt for å få ei god, kanskje vinnende, stilling.

Les mer om det 9. VM-partiet på VM-sida vår her...

 

 

Det er von i hangande snøre (Tore, 22. november 2016)

Sjøl om Magnus tapte i det 8. VM-partiet etter 7 remiser, må vi ikke gi opp. Det er ikke vits å grave seg ned. Det kommer nok heller ikke Magnus til å gjøre. Landslagssjef GM Jonathan Tisdall tvitret hele kvelden og natta om VM-partiet, og avsluttet på morgenkvisten medVM-sida vår... finner du også ei lenke til Tisdalls rapport om nattas VM-parti.

 

 

Brede intervjues av NRK etter at partiet er ferdig. Legg merke til tweeten på skjermen... (Klikk på bildet for større format.)
Foto: Tore Kristiansen

Nedtur, nedtur, nedtur (Tore, 22. november 2016)

Interessant åpning i det 8. VM-partiet. Petter jublet godt da han så trekkene! Vi andre jublet også underveis, da det så ut til at Magnus kom til å få ei god stilling.

Men dessverre ble det ikke dagen for Magnus. Han ville så gjerne vinne, men så ble det Karjakin som tok hele poenget. Karjakin leder med 4½ - 3½ Det er 4 partier igjen, og det er førstemann til 6½ poeng som blir verdensmester.

Les mer om det 8. VM-partiet på VM-sida vår her...

 

 

Vegard og Morten følger med på det 7. VM-partiet søndag kveld.
Foto: Tore Kristiansen

Judith Polgar: - Minimatchen starter nå (Tore, 21. november 2016)

Rask remis, men Magnus ga oss et lite sjokk da han spilte unøyaktig i det 7. VM-partiet søndag kveld.

Les mer på VM-sida våre her...

Nå har Magnus tre hvite på de fem siste partiene. Dette sa Judith Polgar i går kveld, og det er også noe som ekspertkommentator i NRK, IM Torstein Bae, har fremhevet. Magnus avslutter med et flertall hvite partier. Og det starter i kveld!
Du kan følge alt som skjer i Sjakklubben.

(Ungdommene, og andre er også hjertelig velkomne, skal ha en times tårnsluttspilltrening i kveld klokka 19-20, før det 8. VM-partiet starter. Deltakerne får med seg oppgaver hjem.)

 

 

Følg 7. VM-parti i klubben søndag kveld (Tore, 20. november 2016)

Pepperkaker og VM-parti i Sjakklubben søndag kveld!

I det 7. VM-partiet har Karjakin hvit, og vi er spent på om han greier å få noe ut av åpninga denne gangen. Dette kan du følge i Sjakklubben i kveld fra klokka 19. Sendinga på NRK2 starter klokka 1945, og vi følger med på alle trekk, og alle varianter på tre storskjermer!

Les også mer på VM-sida vår her...

 

 

Hurtigsjakkturnering tirsdag kveld (Tore, 20. november 2016)

Tirsdag 22. november spiller vi ei VM-turnering i hurtigsjakk. Det er frikveld i VM-matchen i New York mellom Magnus og Karjakin, og vi benytter den til å spille ei VM-matchturnering i hurtigsjakk.

Påmelding kan skje her... eller i klubben.
Turneringsleder er Roger Hojem, og påmelding kan også skje til ham i klubben.

Det blir hurtigsjakk og ikke lynsjakk, for da får vi litt lengre partier, og kanskje litt bedre kvalitet på partiene!
Det blir vanlig opplegg med 4 runder. Førsterunden starter klokka 1930 og vi er ferdige med sisterunden klokka 2130. Og man kan delta i de rundene som passer.

 

 

Adventsturnering lørdag 3. desember (Tore, 20. november 2016)

Lørdag 3. desember blir den siste barneturneringa før jul. Det blir ei adventsturnering som starter klokka 11, og den er ferdig klokka 14.

Påmelding kan skje her... eller i klubben.
Turneringsleder er Roger Hojem, og påmelding kan også skje til ham.
Denne gangen håper vi at vi også får med flere spillere fra Molde i turneringa.

 

 

Sjakkafé lørdag kl. 12-14 (Tore, 18. november 2016)

Det blir en vanlig sjakkafé lørdag 19. november fra klokka 12-14.

Denne gangen er det Tore som skal styre vaffelpressa. Alle er hjertelig velkommen til å komme innom. Det er vafler og kaffe/te/saft å få i Sjakklubben!

 

 

Rask remis i det sjette VM-partiet (Tore, 18. november 2016)

Nok en gang var det Magnus som styrte åpninga, og valgte hvilken variant som de skulle spille. Og vi som har vært bekymret i et halvt år for Karjakin og teamets gode åpningsforberedelser! Det virker som om Magnus har forberedt seg bedre.

Karjakin spilte anti-Marshall men Magnus fikk inn en gambit allikevel. Spillerne spilte raskt, og det ble remis etter litt over halvannen times spill.

Les mer om partiet og denne kvelden i Sjakklubben på VM-sida vår her...

Lørdag er det fridag igjen i VM-matchen, og det sjuende VM-partiet starter søndag kveld klokka 20. Sjølsagt sender vi alt i Sjakklubben!

 

 

De tre på pallen, fra venstre Jacek, Johannes og Stinus.
Foto: Roger Hojem

VM-barneturnering torsdag ettermiddag (Tore, 17. november 2016, oppdatert 18. november)

Det var 22 barn og ungdom med i VM-turneringa torsdag ettermiddag. Pga. oppsettet av stoler og bord til VM-sendingene, måtte det spilles både oppe og nede.

Resultatliste finnes her...

Johannes vant både denne VM-turneringa og ble skolemester på Dale barneskole i dag! Sjakk hele dagen, både for ham og for de andre fra Dale som var med på turneringa i ettermiddag også. Det må være toppen!
Blant miniputtene på toppen av lista, må det bemerkes at mikroputten Jacek kom på andreplass. Miniputten Stinus tok tredjeplassen!

 

 

Rektor Knut og Johannes, skolemester i sjakk på Dale barneskole.
Foto: Roger Hojem

Mesterskap på Dale barneskole (Tore, 17. november 2016, oppdatert 18. november)

I dag har det vært skolemesterskap i sjakk på Dale barneskole.

Og ikke helt uventet, er det kjente navn på toppen av resultatlista!
På Dale er de ikke ukjent med at elever fra småklassene hevder seg i toppen, slik som her i 2011 da en 2. klassing kom på tredjeplass. Men at en 1. klassing kommer på tredjeplass, og er den eneste som tar poeng fra den suverene vinneren, slik det skjedde i år, er nok også litt uvant, sjøl på Dale.

Bilde av Abel med pokalen for sølvet og bilde av Magnus med pokalen for bronsen

 

 

VM-barneturnering torsdag ettermiddag (Tore, 17. november 2016)

Det blir ei VM-barnesjakkturnering torsdag 17. november klokka 1700-1930 i Sjakklubben.
Magnus Carlsen spiller VM-match i New York, og vi arrangerer ei VM-barneturnering som spilles rett før det 5. partiet i matchen mellom Magnus og Karjakin.

Det blir vanlig opplegg, der vi serverer enkel mat etter at sisterunden er ferdig og før premieutdelinga starter. Det blir pokaler til alle, og vi er ferdige til klokka 1930.
Alle er hjertelig velkommen til å være med!

 

 

Karjakinfestning i 4. VM-parti (Tore, 16. november 2016)

Karjakin kom dårlig ut av åpninga i spansk i 4. VM-parti, men han greide å holde stillinga, da han laget ei festning som Magnus ikke greide å komme gjennom. Partiet endte i remis, og stillinga i matchen er nå 2 -2.

Les mer om partiet og denne kvelden i Sjakklubben på VM-sida vår her...

Onsdag er det fridag i VM, og det femte VM-partiet starter torsdag kveld klokka 20. Sjølsagt sender vi alt i Sjakklubben!

 

 

Vegard og Thomas i 5. runden
Foto: Roger Hojem

Vegard vant toppoppgjøret (Tore, 15. november 2016)

Tirsdag kveld ble det dronninggambit mellom Vegard og Thomas. Thomas valgte Ragozinvarianten, men Vegard fulgte ikke opp hovedplana med tidlig e4. Men det har gode spillere latt være å gjøre, og Vegard fulgte trekkene til gode spillere som Topalov og Pia Cramling.
Thomas rokerte ikke, og kongen skulle stå trygt i sentrum, men da han to ganger spilte fram dobbeltbonden sin i f-linja, ble kongens sikkerhet svak med bare bonden på e6 foran kongen.
Vegard fikk tårnene sine i posisjon, og angrep den svake kongestillinga til Thomas. Tårnene til Thomas kom ikke med i spillet, og partiet ble avgjort da Vegard fikk inn en gaffel på konge og det ene tårnet. Men da hadde Thomas allerede fått ei tapt stilling. Og etter 24 trekk hadde Vegard vunnet partiet.
Vegard har kommet opp på 3½ poeng, og har tatt andreplassen etter fem runder.

Sjetterunden er satt opp. Vi har litt tid på oss til å spille denne runden, og vi setter ikke opp en fast runde førstkommende torsdag. Men dem som vil spille da, får gjerne gjøre det.

 

 

Langt tredjeparti i VM-matchen (Tore, 15. november 2016)

Ti på halv tre natt til onsdag var det jubel i Sjakklubben! Da hadde Espen Agdestein på NRK forklart fra New York at de håpet at Magnus skulle spille tårnet sitt til e6, for det var visst vinststilling. Det samme skrev Radjabov på Twitter, og Judith Polgar på den offisielle sendinga var også inne på trekket.
Da Magnus spilte tårntrekket ble det sjølsagt jubel. (Beklager til naboene at vi bråkte midt på natta...)
Også mandagskvelden var vi en 10 stykker som satt og fulgte på med det 3. VM-partiet. Etter midnatt var vi riktignok bare to. Men med NRK, twitter og andre nettsendinger var vi rimelig godt oppdatert om hva som skjedde i partiet.
Les mer om partiet og denne kvelden i Sjakklubben på VM-sida vår her...

Det fjerde VM-partiet starter tirsdag kveld klokka 20. Sjølsagt sender vi alt i Sjakklubben!

 

 

Toppoppgjør i høstturneringa i kveld (Tore, 15. november 2016)

Tirsdag kveld spilles det siste toppoppgjøret i høstturneringa. Dette er det siste partiet i femterunden.

Vegard har hvit mot Thomas. Partiet starter omtrent klokka 18, og det spilles i kjelleren.

Siden pc-er og skjermer nå er flyttet opp fra kjelleren for å bidra til vår store skjermvegg ved vinduet, kan vi ikke overføre dette partiet direkte. Vil du få det med deg, må du komme ned i Sjakklubben. Samtidig er det også ei barneturnering som er kjekt å følge med på, og etterpå er det 4. parti i VM-matchen fra New York.

 

 

VM-barneturnering torsdag 17. november (Tore, 15. november 2016)

Det blir ei Barnas Grand Prix-turnering torsdag 17. november klokka 1700-1930 i Sjakklubben.
Magnus Carlsen spiller VM-match i New York, og vi arrangerer ei VM-barneturnering som spilles rett før det 5. partiet i matchen mellom Magnus og Karjakin.

Det blir vanlig opplegg, der vi serverer enkel mat etter at sisterunden er ferdig og før premieutdelinga starter. Det blir pokaler til alle, og vi er ferdige til klokka 1930.

Vi spiller 5-6 runder. Forrige turnering var det så mange som brukte tida si veldig godt, og da rakk vi bare å spille 5 runder. Det er det vi håper at alle skal gjøre. Tenke seg litt om før de gjør trekkene sine.

 

 

Mange som fulgte 2. runden i VM matchen lørdag 12. november
Foto: Tore Kristiansen

Remis i andrerunden også - mange fulgte partiet i klubben (Tore, 13. november 2016)

Det ble remis på Magnus Carlsen i andrerunden lørdag kveld, og det var av og til dype trekk som verdensmester Magnus Carlsen gjorde, som vi fikk med oss i Sjakklubben, men som kanskje ble litt enklere forklart på NRK. Men det er naturlig. Vi er blant ekspertene, og NRK-sendingene skal nå ut til alle. Vi har muligheten for å gå i dybden for å forklare trekk i partiet enn det som en allmenkringkaster kan gjøre.

Og kanskje derfor var det mange som tok turen innom Sjakklubben lørdag kveld. Vi var ikke så mange ved start, men det seg på med folk utover kvelden, og vi var nesten 20 sjakkspillere som fulgte litt med på partiet. Noen spilte litt sjakk mot hverandre, og mange spiste en god gryterett fra Sjøstjerna.

Les mer om denne kvelden på VM-sidene vår her...

Tredjerunden starter først mandag kveld, og alle trekk kan følges på skjermene i Sjakklubben!

 

 

Kjempebra KM i Spjelkavik lørdag (Tore, 13. november 2016)

Det var et flott kretsmesterskap for barn og ungdom på Spjelkavika barneskole. Bildet viser jublende mikroputter og miniputter fra Kristiansund, og de var godt fornøyd med mesterskapet. Siden de ble ferdig en time før ungdommene, fikk de premiene sine utdelt slik at de kunne dra hjem. Derfor har vi ikke et fellesbilde med våre deltakere. Men ungdommen fikk også sine pokaler, og hvordan jublende ungdommer ser ut, ser du på dette bildet...

Det ble spilt i tre grupper. I mikroputt var det 6 deltakere, og de spilte alle mot alle på fem runder. Aalesunds Aleksander var suveren, og han vant alle partiene sine. Jacek vant bronsen, og Magnus og Herman gjorde også sine saker bra. Herman var den som spilte best mot kretsmesteren.

I Miniputt var det Johannes som ble kretsmester. Han hadde sikret kretsmesterskapet før sisterunden da han møtte Viljar. I det partiet var han heldig som fant en matt i klart tapt stilling. Sjøl om Johannes vant alle partiene, var han også heldig, eller dyktig, for han sto dårlig også mot Jonas, som vant sølvet i klassen.
Det så ut til å være litt tilfeldig hvilken plass man kommer på, for bl.a. Stinus burde jo ha vunnet mot klubbkameraten Jonas i tredjerunden. Men dette viser bare at vi har flinke, og jevne, miniputter i klubben!

Ungdomsgruppa var slått sammen av tre klasser. Lilleputt (12-13 år), kadett (14-16 år) og ungdom (17-26 år). Ikke alle stilte opp i gruppa etter alder. 11-årige Mathias fra Aalesunds (bilde) valgte ei stor utfordring for seg sjøl, for han stilte opp i ungdomsklassen! Og der tok han sølvet bare med litt dårligere kvalitet enn kretsmester Audun Hoem. Audun vant mot Petter Andreas i sisterunden, og det måtte han, for Petter Andreas ledet med et ½ poeng etter 4 runder. Audun vant da Petter bukket offiser. Iver møtte Mathias på andrebordet og bukket f7-bonden, men Iver var fornøyd med mesterskapet, for han var den eneste som tok poeng fra kretsmesteren, og det var også et helpoeng!
Lilleputtmester ble Kristians fra Aalesunds, og kadettmester ble Aalesunds Eirik.

40 bilder fra kretsmesterskapet, ser du her...

 

 

Sjakkafé lørdag kl. 12-14 (Tore, 12. november 2016)

Det blir en vanlig sjakkafé lørdag 12. november fra klokka 12-14.

Det er vafler og kaffe/te/saft å få i Sjakklubben til alle som kommer innom! Denne gangen er det Eilif som har ansvaret for Sjakkaféen.

 

 

I Sjakklubben fulgte vi med på hva som skjedde, på en vegg av skjermer!
Foto: Tore Kristiansen

Remis i førsterunden - stor oppslutning om VM-matchen lokalt (Tore, 12. november 2016)

Det ble remis på Magnus Carlsen i førsterunden fredag kveld.

Vi var over 20 sjakkspillere som spiste veldig god bacalao og gryterett fra Sjøstjerna. Vi hadde fått 20 porsjoner av hver, men det var så godt at alle spiste mer enn en porsjon hver. Det er litt bacalao og gryterett til dem som kommer og følger andrerunden lørdag kveld.

Les mer om denne kvelden på VM-sida vår her...

I andrerunden har Magnus svart mot Karjakin. Partiet følger vi sjølsagt i Sjakklubben lørdag kveld!

 

 

10 fra Kristiansund til KM lørdag (Tore, 11. november 2016)

Lørdag 12. november er det KM for barn og ungdom på Spjelkavika barneskole som ligger ved de store kjøpesentrene på Moa utafor Ålesund.

Foreløpig er det litt over 20 deltakere. Og vi kommer med 10 spillere fra Kristiansund. Vi stiller med 3 mikroputter, 4 miniputter og 3 ungdommer.
Mikroputtene spiller mot hverandre i ei gruppe. Hvis det ikke kommer flere mikroputter, spiller de etter bergermetoden, alle mot alle.
Miniputtene spiller nok 5 eller 6 runder monrad.
Siden betenkningstida for mikroputter og miniputter er 15 minutter per spiller vil en runde ta ca. en halvtime. Og da kan vi nok forvente at disse blir ferdige til cirka klokka 16.
Lilleputtene, kadettene og ungdommene spiller sammen i ei gruppe, men det blir klassevis premiering. Denne gjengen har lengre betenkningstid, 20 minutter + 5 sekunder per trekk. (Mesterskapet blir ikke ratet.) Med 5 runder kan det nok gå 5 timer før disse er ferdige.

 

 

Foto: FIDE

Magnus med hvit i første parti (Tore, 11. november 2016)

På en gallaaften i New York torsdag kveld ble fargene trekt i VM-matchen. Magnus trakk den hvite kongen, og han starter da med de hvite brikkene i det første partiet som starter klokka 20 i kveld.

I Sjakklubben blir det fullt i kveld. 20 sjakkspillere har meldt at de kommer for å få gryterett eller bacalao fra Sjøstjerna. Vi setter oss til bords klokka 1930, og sendinga på NRK2 starter klokka 1945. Det er åpent og god plass til alle som vil komme innom for å følge partiet også!

Men allerede fra klokka 1800 setter vi i gang med å varme opp til VM-matchen med diverse videoer om Magnus og Karjakin. Roger, Per Erik og Tore er i lokalet allerede fra 1730 hvis noen vil komme tidligere.

Selve partiet følger vi på NRK2 på vår store tv-skjerm, men vi har også to store skjermer ved siden av slik at vi skal ikke gå glipp av et grann.
Du kan lese mer om dette på vår VM-side her...

 

 

Spennende i går kveld (Tore, 11. november 2016)

Torsdag kveld skulle bare Eli Marit komme for å tape partiet sitt mot Petter. Det fortalte hun på forhånd. Men da hun satte seg ved brettet, ville hun jo forsøke å spille, og det ble spill, ja! Petter hang i tauene lenge, for Eli Marit fikk inn et offisersoffer på f7, og et kraftig kongeangrep.

Noen mente at Petter måtte skjelve for han var kraftig trøbbel, men Eli Marit tenkte ikke så lenge på trekkene sine og trakk á tempo, og det lønte seg ikke. Det ble et sluttspill med tårn og løper og bønder hver, og der var Petter bedre. Han vant til slutt, dessverre. For dette var Eli Marits sjanse til å ta en skalp.

Stillinga etter fem runder

 

 

 

 

Hva skrives om VM-matchen? (Tore, 10. november 2016)

Vi har samlet noen lenker til interessante forhåndsartikler om VM-matchen.
Og dem kan du finne på VM-sida vår...

 

 

Et parti i høstturneringa i kveld (Tore, 10. november 2016)

Torsdag kveld spilles det nest siste partiet i femterunden i høstturneringa.

Det er partiet mellom Eli Marit og Petter Andreas som starter etter klokka 1900. Partiet blir ikke sendt direkte, siden vi nå allerede har flyttet om på skjermer og pc-er i klubben til VM-matchen, og da har vi ikke flere pc-er igjen til å drifte sensorbrettene våre. Skal du følge med partiet, må du derfor komme ned i Sjakklubben i kveld!

Det siste partiet i runden mellom Thomas og Vegard blir spilt seinest tirsdag.

 

 

Sjakk på Dale barneskole (Tore, 10. november 2016)

I går, onsdag 9. november, ble en lang dag for Roger i hans Sjakk i skolenprosjekt. Roger var på Dale barneskole. I skoletida var det ei kvalifiseringsturnering til skolemesterskapet, og etterpå var det full rulle på SFO med 30 elever.

Roger Hojem driver prosjektet Sjakk i skolen, og han tilbyr skolene i Kristiansund litt sjakkundervisning og spilling i skoletida. Prosjektet drives med god støtte av KBBL som har sponset brett, brikker og klokker som Roger (som ikke har bil) drar rundt på.

Det er Dale for Roger i dag også. Det er 5.-klassingene som skal spille om retten til å få være med i Dalemesterskapet i sjakk som spilles torsdag 17. november på Dale barneskole. Roger er imponert over hvor gode i sjakk elevene på Dale er, og det er ikke uten grunn at skolen har vunnet lagmesterskapet for barneskoler de siste årene. Og på slutten av dagen skal Roger i SFO undervise og spille med oppimot 30 elever!

 

 

KM for barn og ungdom på lørdag ved Moa (Tore, 9. november 2016)

Lørdag 12. november er det KM for barn og ungdom på Spjelkavika barneskole som ligger ved de store kjøpesentrene på Moa utafor Ålesund.

Siste registrering er klokka 12, og mesterskapet er ferdig til klokka 17. Det blir premier til alle, og det premieres etter hvilke aldersklasser man er i.

Kristiansund Sjakklubb dekker startavgifta for alle våre spillere. For å komme dit i tide, bør vi ta 0945-ferga fra Molde. Da er vi ved skolen cirka halv tolv. Men det går an å ta neste Vestnesferge også, den som går klokka 1030 fra Molde. Men da må det ringes og bekreftes at man er på vei, slik at arrangøren ikke lager et feil rundeoppsett.

I fjor hadde vi bare med 6 spillere (se bildet, men vi tok hele 3 kretsmesterskap den gangen i kadett, lilleputt og mikroputt. Det var et artig mesterskap, og det er flott arrangert av den solide arrangørstaben til Aalesunds Schaklag!

 

 

VM-matchen starter fredag kveld (Tore, 8. november 2016)

Fredag 11. november klokka 20 starter det første partiet i VM-matchen mellom Magnus Carlsen og Sergej Karjakin.
Vi følger alt fra første til siste trekk i Sjakklubben, sjøl om det kan gå utover natta før partiene blir avgjort.

Fredagskvelden blir det stor åpning med gryterett sponset av Løvold på Sjøstjerna, og du får muligheter til å spille litt sjakk med andre eller bare følge med på sendingene fra New York. Vi følger sjølsagt både tv-sendingene fra NRK og kameraene på spillestedet nede på Manhattan.

Du kan lese mer om dette på våre VM-matchside her...

 

 

Johannes og Magnus med pokalene sine.
Foto: Tore Kristiansen

Fornøyd med NM for ungdom (Tore, 8. november 2016)

Magnus, Johannes og Petter er alle tre fornøyd med NM for ungdom i Trondhjem denne helga.

Magnus i gruppe G (9 år og yngre) fikk ett poeng, men han var med for å lære og han har spilt si første helgeturnering. Som 6-åring! Magnus har fremdeles 3 år igjen i samme gruppe i NM for ungdom.

I gruppe F (10 år) har Johannes fikk Johannes til sammen 3 poeng. Det ble en liten nedtur på lørdag etter de to vinstene på fredag, men han satt på høye bord og møtte sterk motstand. Det var da kjekt å avslutte med en seier i siste runde på søndag, se bilde der Johannes setter sjakk matt med dronninga på g2.

Petter Andreas avsluttet også med seier i sisterunden, og han endte på 3 poeng på 6 runder. Petter var nok ikke helt fornøyd med tapet i femterunden etter at motstanderen åpnet med Evans gambit! Kanskje Petter kan få litt instruksjon av Stig som er klubbens ekspert på Evansgambit?

Roger fulgte alt og la ut oppdateringer og bilder på Facebook, se Facebooksida her...
Og Tore tok en del bilder på søndag som du kan se her...

 

 

Mathias fra Aalesunds har vel lært dette av Magnus Carlsen?
Foto: Tore Kristiansen

Mathias tok sølv i NM for ungdom (Tore, 8. november 2016)

Aalesunds Mathias Unneland tok sølv i gruppe E (11 år) i NM for ungdom i helga! Mathias var den eneste som vant mot vinneren, Nordstrands Andreas Tenold, men Mathias kom ½ poeng bak, siden han hadde tapt partiet mot bronsevinneren, Nordstrands Linnea Garberg Tryggestad.
Mathias avsluttet i stor stil i sisterunden. Han hadde materiell over, se bildet og da motstanderen fra Tromsø valgte å flytte tårnet, fikk Mathias inn en flott sjakk matt (se neste bilde
Alle vi fra Kristiansund gratulerer Mathias med sølvet i NM!

De andre fra kretsen gjorde det ikke like bra. Jørgen (bilde) i samme gruppe som Mathias tok 3 poeng. Andreas og Niklas i gruppe C 13-14 år tok henholdsvis 2½ og 2 poeng.
Mens Aleksander fra Aalesunds i gruppe G (9 år og yngre) tok hele 4 poeng!

Bjørn Robert fra Molde tok 3½ poeng i gruppe A (17-26 år), men han var uheldig med sisterunden da han ble satt opp mot en spiller som hadde trekt seg fra mesterskapet på lørdag. Det ble walk over-seier til Bjørn Robert da.

 

 

Magnus og Johannes utafor loungen vår på Lerkendal
Foto: Roger Hojem

Flotte omgivelser i NM for ungdom (Tore, 5. november 2016)

Møre og Romsdal Sjakkrets Ungdom har i samarbeid med sjakklubbene Aalesunds og Kristiansund leid en lounge på Lerkendal slik at spillere, lagledere og foreldre kan slappe av mellom rundene. Loungen har utgang rett ut til tribunen på Lerkendal Stadion som vi ser på bildet! Alle spillerne fra Møre og Romsdal har i løpet av lørdag formiddag skaffet seg poeng, og det er ingen som står på null!

Gruppe A (17-26 år) spiller bare to partier denne lørdagen, og deres fjerde runde startet i ettermiddag klokka 1530. Petter Andreas møter Masfjordens Kjetil Andås og rapportene fra Roger på Facebook forteller at Petter startet med Londonsystemet. Vi tror ikke at de har møttes tidligere. Moldes Bjørn Robert har kommet godt i gang med 2 av 3 og møter Andreas Fossan i ettermiddag.

I gruppene C-G er det tre partier på lørdag, for de har kortere, total betenkningstid. Femterunden startet klokka 1730. Aalesunds har med to spillere i gruppe E (11 år), Mathias og Jørgen. Mathias som er en av favorittene i gruppa, er godt i gang med 3½ poeng på 4 runder. Jørgen var uheldig og møtte Mathias i førsterunden, men han har skaffet seg ett poeng!

I gruppe F (10 år) har Johannes møtt to sterke spillere i tredje- og fjerderunden i dag, og han tapte begge partiene. Men han lærer, og det bør være muligheter for flere poeng!

Magnus i gruppe G (9 år og yngre) vant et flott parti i tredjerunden og han har ett poeng. Aalesunds Aleksander i samme gruppe har 2½ poeng.
I gruppe C (13-14 år) har Aalesunds også med to spillere, Andreas og Niklas, og begge har startet poengjakten.

Roger følger alt og oppdaterer og legger ut bilder på Facebook, se og følg med her...
Også Aalesunds Schaklag følger NM med mye tekst og bilder, se her...

 

 

Johannes i 2. runden. Petter følger med.
Foto: Roger Hojem

Johannes med 2 av 2 på fredag (Tore, 5. november 2016)

Andrerunden ble enda bedre for kristiansunderne i NM for barn og ungdom på Scandic Lerkendal i Trondhjem.
Johannes vant sitt parti igjen. Denne gangen var det ikke flotte kombinasjoner, men et rolig posisjonelt parti som han vant. Johannes er med i teten i klassen etter to runder. Det er fem spillere med fullt hus så langt. Johannes er den eneste uten rating blant dem!

Petter Andreas vant mot Tromsøs Monika Machlik i andrerunden. Petter og Monika spilte remis i Landsturneringa i Tromsø i sommer. Av rapportene fra Trondhjem ser det ut til at Monika overspilte stillinga og skulle vinne i ei remisstilling. Det gikk ikke, og Petter stakk av med hele poenget. Også Bjørn Robert fra Molde har 1½ poeng etter at han i førsterunden slo broren til Monika. Begge to ligger bra an i gruppe A (17-26 år).
Magnus i gruppe G (9 år og yngre) tapte også i andrerunden. Da møtte han en spiller som var 3 år eldre. Magnus vet at han er i Trondhjem for å lære, og han har fremdeles tre år igjen i samme klasse!

Roger følger alt og oppdaterer og legger ut bilder på Facebook, se og følg med her...

Aalesunds Mathias Unneland har fulgt opp favorittstemplet sitt i gruppe E (11 år) med full pott på de to første rundene.

 

 

Bra start i NM for barn og ungdom (Tore, 4. november 2016)

Det har vært en bra start for kristiansunderne i NM for barn og ungdom på Scandic Lerkendal i Trondhjem.
Førsterunden ble 50% score med en seier til Johannes i gruppe F (10 år), remis til Petter Andreas i gruppe A (17-26 år) og tap på Magnus i gruppe G (9 år og yngre).

Roger følger alt og oppdaterer og legger ut bilder på Facebook, se og følg med her...

 

 

Sjakkafé lørdag kl. 12-14 (Tore, 4. november 2016)

Det blir en vanlig sjakkafé lørdag 5. november fra klokka 12-14.

Det er vafler og kaffe/te/saft å få i Sjakklubben til alle som kommer innom! Vi skal også forsøke å holde oss orientert om hva som skjer med våre deltakere (Magnus, Johannes og Petter) i NM for ungdom i Trondhjem.

 

 

Eilif virker ustoppelig (Tore, 4. november 2016)

4 partier ble spilt i femterunden i høstturneringa torsdag kveld. Alle partiene startet omtrent samtidig, og det var artig for spillerne at vi satt nede og spilte runde samtidig, og at vi kan gå rundt og følge med på de andre partiene!

Eilif har nå begynt å kombinere. Alderen tynger ikke, og han har lært seg nye triks. Eilif har nok aldri vært i så god sjakkform som nå. Partiet mot Tore kan spilles gjennom her... Det andre partiet som vi fikk sendt direkte, var litt spesielt mellom Pat og Iver. Iver bukket bonde, men Pat bukket offiser. Øyvind og Morten spilte en rask og grei remis, mens Audun vant mot Jørgen.

Høstturneringa er vel da i realiteten avgjort med Eilif som leder med full pott. Neste uke får vi det andre toppoppgjøret i turneringa mellom Vegard og Thomas. Det skal bli interessant å følge.

 

 

NM for barn og ungdom i helga (Tore, 3. november 2016)

I helga spilles NM for barn og ungdom på Scandic Lerkendal i Trondhjem. Det blir et stort arrangement med over 300 deltakere i alderen 6-26 år!
Kristiansund stiller med Petter Andreas Wadstensvik, Johannes Tylden og 6 år gamle Magnus Tylden spiller i klasse G (9 år og yngre). Roger Hojem blir med som lagleder hele helga, og Tore kommer oppover på søndag.

Vi har ingen forhåpninger om at våre tre skal kjempe om pallen, men det blir god læring. Det er første gangen for Johannes og Magnus at de er med i ei helgeturnering.
Møre og Romsdal Sjakkrets Ungdom har leid et møterom på Lerkendal (vi må ut før fotballkampen søndag ettermiddag), og det blir samlingspunktet for spillerne fra Kristiansund, Molde og Aalesunds.
Våre 9 spillere fra kretsen er:
Klasse A (17-26 år): Petter Andreas Wadstensvik, Kristiansund og Bjørn Robert Løvoll Unhjem, Molde.
Klasse C (13-14 år): Niklas Unneland og Andreas Skrede Hausken, Aalesunds
Klasse E (11 år): Mathias Unneland og Jørgen Lervåg Sæther fra Aalesunds. Mathias er blant favorittene i klassen.
klasse F (10 år): Johannes Tylden, Kristiansund
Klasse G (9 år og yngre): Magnus Tylden, Kristiansund og Aleksander Skrede Hausken, Aalesunds

Det er mobilforbud inne i spillesalen, men vi skal nok greie å formidle hva som skjer underveis i helga.

 

 

5. runde i høstturneringa torsdag kveld (Tore, 3. november 2016)

Fjerderunden i høstturneringa ble ferdig onsdag ettermiddag. De to siste partiene ble preget av skiftende planer og tidsnød. I Eilif-Vegard som ble spilt tirsdag virket det som om Vegard endret litt på planene sine underveis. Hadde han holdt på plana si, kunne det gått annerledes i partiet. Vegard fikk også tidsnød og spilte de siste trekkene på tilleggstida. Til sammen gjorde det at han tapte partiet, men post morten etter partiet viste at Vegard kunne ha kommet ut i sluttspillet med en ørliten fordel.
Det siste partiet mellom Tore og Pat ble spilt onsdag på dagtid i klubblokalet. Her var det Tore som endret planer underveis, og det førte til at Pat fikk et lite overtak. Men Pat kom inn i tidsnød i klar remisstilling i sluttspillet, og han tapte på tid.
Det betyr at Eilif leder etter 4 runder med 4 poeng foran Thomas og Tore med 3 poeng.

Femterunden starter allerede torsdag kveld, og da får vi et toppoppgjør mellom Tore og Eilif. De andre partiene som spilles i klubben i kveld er Pat-Iver, Øyvind-Morten og Audun-Jørgen.
Vi håper at vi får vist tre av partiene på nett, men siden vi ikke fikk opp brettene på tirsdag, er vi litt usikre. Hvis i så fall, kan du følge partiene her.... Men det sikreste er sjølsagt å komme i Sjakklubben og følge partiene direkte der!

 

 

Sisterunden har startet med trener Iver Halse bak.
Foto: Tore Kristiansen

Flott novembermesterskap (Tore, 2. november 2016)

Den månedelige barneturneringa startet klokka 17 tirsdag kveld med 14 spillere. Det var litt uvant at vi bare fikk spilt 5 runder, men det er noe som gleder trenerne. Det betyr at rundene varer lengre, og at alle spiller mer sjakk i hver runde.

Premien for den som brukte mest tid på partiene sine gikk denne gangen til Emilian som tenkte lenge på hvert trekk! Og det er slik vi ønsker at alle skal gjøre. I sisterunden fikk vi toppoppgjøret mellom brødrene Tylden, og det var eldstemann som gikk seirende ut av den duellen.
Det var miniputten Johannes som vant turneringa, foran mikroputtene Herman og Jacek, og resultatlista finnes her...
Etter at siste runden var ferdigspilt og før premieutdelinga kom igang, fikk alle pølser med brød og rødsaft.
Noen bilder fra mesterskapet finnes her...

 

 

Ett parti direkte fra Sjakklubben i kveld - kl. 17 (Tore, 1. november 2016, oppdatert kl. 14)

Partiet Eilif-Vegard i fjerderunden i høstturneringa spilles i Sjakklubben tirsdag kveld. Det siste partiet spilles onsdag formiddag.
Partiene vises også på internett, og du kan følge dem her... (men vi får ikke brettet koblet til nett. Trekkene blir lagt inn manuelt etterhvert.)
og nå har turneringsleder fått beskjed om at partiet starter allerede klokka 17.

 

 

Thomas Nyland
Foto: Roger Hojem

Thomas over 2100 på FIDE-lista (Tore, 1. november 2016)

De nye ratingtallene fra FIDE som gjelder fra 1. november kom i går kveld. Thomas Nyland tjente 52 poeng og står nå med 2103 poeng. Det fører ham opp til en 4. plass på vår lokale ratingliste, men de tre foran ham er ikke aktive lokalt. Det betyr da at Thomas nå er klubbens sterkeste, aktive, lokale spiller!

Se ratingtallene her...

 

 

Barnesjakkturnering tirsdag 1. november kl. 17-1930 (Tore, 31. oktober 2016)

Tirsdag 1. november arrangeres en av våre faste turneringer. Novembermesterskapet i sjakk!

Førsterunden starter klokka 17, og vi er ferdige med sisterunden og premieutdeling klokka 1930. Etter at siste parti er ferdig, men før premieutdelinga, blir det pølser med brød og saft til alle!
Det blir vanlig opplegg med premier til alle. Ny forsyning med premier kom i Sjakklubben torsdag i forrige uke. Det er en forandring, og det er at nå bruker vi reglene som i langsjakk om at spilleren taper først når det er gjort to ulovlige trekk. Ikke bare ett som vi har gjort det siste året.

Kretsmesterskapet i sjakk spilles i Spjelkavika utafor Ålesund lørdag 12. november, og dette blir den siste turneringa i klubben før den spilles. Den blir god trening for dem som skal være med der.

Turneringa er åpen for alle som vil være med, og det er bare å møte opp i Sjakklubben før klokka 17 tirsdag.

 

 

Sluttspillekspert GM Karsten Müller
Foto: Chessbase

Ikke sluttspilltrening i dag (Tore, 31. oktober 2016)

Det blir ikke sluttspilltrening denne mandagen da lokalet er utleid.

I hele år har Tore hatt sluttspilltreninger med ungdommene og de voksne som har lyst å være med hver mandag. Vi har lært oss tårnsluttspill og holder nå på med aktivitet og initiativ i sluttspill.

Utgangspunktet for treningene har vært chessbase-dvd-ene til Karsten Müller. I vår gikk vi gjennom dvd 2 med tårnsluttspill, og nå holder vi på med aktivitet og initiativ som er på dvd 5. Men siden enkelte av deltakerne har fått stemmen til Karsten Müller langt oppi halsen, er det trener Tore som underviser i prinsippene og går gjennom eksemplene.
Men det blir det ikke noe av i dag, siden lokalet er utlånt.

 

 

Petter har gjort sitt fabelaktige springertrekk i seriesjakkmatchen søndag kveld.

Seier til førstelaget (Tore, 31. oktober 2016)

Det ble seier til Kristiansund 1 i matchen mot Kristiansund 2 første runde i 1. divisjon Møre og Romsdal i Midtnorgeserien.

Kristiansund 1 var store favoritter, og sjøl om de ikke stilte med alle sine sterkeste spillere, var de flere hundre ratingpoeng sterkere på alle bord. Det er slik det skal være, det skal være stor forskjell på et førstelag og et andrelag. Men slik det ofte skjer, greide ikke førstelaget å vinne alle partiene sine. Tre av partiene ble sendt direkte, og de kan spilles gjennom her...

Trond Harald og Audun på tredjebordet tok remis, bare sånn uten videre, for Trond Harald var sliten etter en lang dag med musikkinnspilling. Iver Halse fikk opp ei god stilling for Kristiansund 2 på fjerdebordet og Åge Olsen fant ikke annet å gjøre enn å ta en tre-trekker og da ble det også remis. Andrelaget begynte å se at de kanskje kunne overraske i matchen, for på bord 1 og 2 var stillingene uklare.
Men så bukket Pat på femtebordet en offiser, og det gjør man ikke ustraffet mot Karl W. Pat ga sjølsagt ikke opp med en gang. Det er lagsjakk, og da har man et ansvar overfor de andre på laget, men Karl W. gjør ikke feil med springer over. (Dette partiet ble ikke sendt direkte.)

Petter fikk opp ei grei stilling på andrebordet for Kristiansund 2, men i midtspillet fikk Eilif utlignet litt for enkelt. Det så ut til at Eilif som er kjent for å være sterk i sluttspill, skulle føre seieren i havn. Men så fant Petter et svært overraskende springertrekk, se diagrammet, og Petter reddet remisen. På andrebordet sto Thomas på førstelaget offiser over mot Tore, men hadde et par bønder mindre. Spørsmålet var om det var nok eller ikke nok for Tore, og det viste seg at det var ikke nok og Thomas vant.
Da vant førstelaget på bord 1 og 5, mens ungdommene for andrelaget på bordene 2-4 fikk med seg remis! Det er kjekt for ungdommen i klubben!

Den andre kampen i divisjonen endte med seier til Ørsta Volda 3-2 over Aalesunds

 

 

GM Axel Smith i lørdagens runde.
Foto: arrangøren

Axel slo Jon Ludvig! - ble nr. 3 i Nordisk (Tore, 30. oktober 2016)

Nordisk mesterskap ble avsluttet søndag, og det var igjen mange interessante partier. Bare ett av dem ble remis, og det var lederen GM Erik Blomqvist som spilte det mot andremannen, danske Percivaldi. Men de spilte helt til det var patt med randbonde. Blomqvist ble nordisk mester med 7 poeng foran Percivaldi med 6 poeng.

Men den store overraskelsen var at GM Axel Smith (2506) (lenke til chess-results) vant over GM Jon Ludvig Hammer (2628) i dag! Axel har spilt litt forsiktig i dette mesterskapet, og i dette siste partiet mot Jon Ludvig Hammer, var det nok Jon Ludvig som ville for mye. Han overspilte stillinga si, ser det ut til, og da var Axel klar til å trekke fordel av det.

Partiet mellom Axel og Jon Ludvig kan spilles gjennom på chess24 her...

Utav dette, litt forsiktige, spillet ble det bare ett tap, men hele tre seire og resten remiser. Det er mer enn godkjent i et slikt mesterskap! Med dagens seier gikk Axel forbi Jon Ludvig på tabellen, og han kapret tredjeplassen med 5½ poeng.
Vi gratulerer med bronse i Nordisk!

 

 

Kristiansund 1

Kristiansund 2

Seriesjakk søndag kveld - Kristiansund 2-Kristiansund 1 - direkte kl. 18 (Tore, 30. oktober 2016)

Søndag kveld klokka 18 starter seriesjakkmatchen mellom Kristiansund 2 og Kristiansund 1 i 1. divisjon Møre og Romsdal i Midtnorgeserien.

Kristiansund 1 er store favoritter, og det skal ikke forundre noen om laget vinner 5-0. Men det har skjedd før at Kristiansund 2 har vunnet i første runde over førstelaget, og det kan skje igjen! De lagoppsettene som står på livesida for seriesjakken er bare gjetninger. Laglederne har ikke levert inn oppsettet på lagene sine ennå, men her er de satt opp etter ratingrekkefølge, og det er jo mest rettferdig og fornuftig, og da blir det vel disse oppgjørene.

Vi er litt usikre på om vi greier å sende alle partiene direkte. De tre første bordene blir i hvert fall sendt, men det ser ut til at det kan bli problemer med våre to gamle bluetoothbrett, og da går det utover partiene på 4.- og 5. bordet. Partiene kan følges her...

Den andre kampen i divisjonen mellom Aalesunds og Ørsta Volda startet klokka 12 på søndag, og de sender fire partier direkte...

 

 

GM Axel Smith i runde 7.
Foto: arrangøren

Siste runde i Nordisk kl. 11 søndag (Tore, 30. oktober 2016)

Nordisk mesterskap ledes av GM Erik Blomqvist med 6½ poeng foran GM Jon Ludvig Hammer og FM Martin Percivaldi med 5½ poeng. Blomqvist dro ifra de andre da han vant partiet sitt mot Axel på fredag, partiet kan spilles gjennom her... (på chess24). Axel sto godt i midtspillet, men så raknet det for ham, og da han ble stående litt for passivt, fikk Blomqvist sving på brikkene og vant partiet.
Lørdag ble det remis på Axel og før sisterunden står han med 4½ poeng og ligger på 4. plass.

Klokka 11 søndag formiddag spilles sisterunden, og GM Axel Smith (2506) har hvit mot GM Jon Ludvig Hammer (2628). Partiene vises på arrangørens sider her... der alle fem brettene vises på samme skjerm eller på chess24 her...

 

 

Ikke sjakkafé lørdag 29. - lokalet utleid (Tore, 28. oktober 2016)

Det blir ikke vafler i Sjakklubben lørdag 29. oktober.
Lokalet er utleid, og det blir ikke noe slags sjakk heller.
Hva som skjer, står her...

 

 

Møre og Romsdal fylkes fylkesvåpen

Seriesjakk søndag kveld (Tore, 28. oktober 2016)

Søndag kveld klokka 18 starter seriesjakkmatchen mellom Kristiansund 2 og Kristiansund 1 i 1. divisjon Møre og Romsdal i Midtnorgeserien.
Kristiansund 1 mangler noen sine sterkeste spillere som Henrik Øie Løbersli, Kjell Tore Sandum og Vegard Simensen, men laget som består av Thomas Nyland (2074), Eilif Odde (1994), Karl W. Strand (1899), Trond Harald Saltnes (1708) og Åge Olsen (1674) er allikevel store favoritter mot andrelaget. Andrelaget (Tore Kristiansen (1684), Petter Andreas Wadstensvik (1602), Audun Hoem (1594), Iver Halse (1380) og Pat Schanzenbecher (1321)) skal kjempe godt for å få med seg noen individuelle poeng. Det er hjemmekamp for Kristiansund 2, og det betyr at førstelaget har hvit på første-, tredje- og femtebord.

Vi skal forsøke å sende alle kampene direkte. De tre første bordene blir i hvert fall sendt, og hvis vi får opp orden på våre to gamle sensorbrett, blir alle fem partiene sendt direkte.

Den andre kampen i divisjonen er mellom Aalesunds og Ørsta Volda. Den kampen starter klokka 12 på søndag, og Aalesunds skriver på sine hjemmesider at i den matchen er planen å overføre 4 partier.

 

 

GM Axel Smith
Foto: arrangøren

Axel slo Salomon i går - møter lederen i dag kl. 14 (Tore, 28. oktober 2016)

Axel vant et flott parti mot Johan Salomon i Nordisk mesterskap i sjetterunden i går. Partiet kan spilles gjennom på chess24 her...

I går var det ingen remiser, og det er svenske Erik Blomqvist som leder mesterskapet med 5 poeng. Jon Ludvig Hammer og danske Martin Percivaldi ligger på andreplass med 4½ poeng, mens Axel er på fjerde med 4 poeng. Runderapporten fra arrangøren finner du her...

Klokka 14 fredag ettermiddag spiller Axel (2506) hvit mot GM Erik Blomqvist (2541). Partiene vises på arrangørens sider her... der alle fem brettene vises på samme skjerm eller på chess24 her...

 

 

Vi fulgte med på Grandmaster Blitz Battle torsdag kveld.
Foto: Tore Kristiansen

Stor jubel i Sjakklubben i går kveld (Tore, 28. oktober 2016)

Magnus Carlsen vant Chess.com's Grandmaster Blitz Battle Championship som ble spilt på nettet torsdag kveld.
Magnus vant den første bolken med betenkningstida 5+2 med 5½-3½ poeng. Dette varte i 1½ time. Den andre bolken som var en times spill med 3+2 vant Magnus med hele 5-2, og han ledet med 5 poeng før den siste halvtimen med 1+1-partier. Det var på forhånd ventet å være Nakamuras sterkeste kort.

Det var det også, siden han ikke tapte den men vant den så vidt med 5-4. Jon Ludvig Hammer tvitret etterpå at Magnus hadde muligheter til å sikre seg uavgjort i denne bolken også, hvis han hadde funnet et bondetrekk i siste partiet. Men det var nok rettferdig, siden Nakamura spilte bedre enn han gjorde i starten av matchen.

I Sjakklubben var det klapping hver gang Magnus vant et parti, og det ble sjølsagt mye klapping utover kvelden! I intervjuet etterpå fortalte Magnus at han var i Karibia og forberedte seg til VM-matchen mot Karjakin som starter i New York fredag 11. november.

 

 

Sjakk i skolen på Frei ungdomsskole i dag (Tore, 27. oktober 2016)

Roger Hojem driver prosjektet Sjakk i skolen, og han tilbyr skolene i Kristiansund litt sjakkundervisning og spilling i skoletida. Prosjektet drives med god støtte av KBBL som har sponset brett, brikker og klokker som Roger (som ikke har bil) drar rundt på.

Torsdag morgen var det de tre 8. klassene på Frei Ungdomsskole som fikk to skoletimer med sjakkspilling. Først litt generell undervisning, og deretter spilte de mot hverandre. Nesten alle kunne sjakk, og dem som ikke kunne, ble lært opp av sine medelever mens de spilte. De var flinke, og mange kunne både de generelle sjakklæresetningene om å ta kontroll over sentrum og hvordan de skulle sette sjakk matt. Det var heldigvis få som kunne skolematten, slik at alle fikk spille i mange trekk. Noen patter ble det sjølsagt, men det er bare positivt, for da får vi lært dem det også.
I 2017 skal vi ha lagmesterskap for ungdomsskolene, og elevene i 8. klassene på Frei Ungdomsskole vil nok stille sterkt i uttaket på sin egen skole.

Denne gangen fikk Roger støtte av Per Erik som kjørte til skolen, og Tore var med på hele opplegget. Hjemturen ble med buss, men da Roger og Tore ikke visste hvor busstoppet nede ved veien var, stoppet sjølsagt Roger den første bilen som kom kjørende forbi og spurte om de visste. Det var en politibil, og de tok seg en tur og leita etter busstoppet. Da de ikke fant det, fikk Roger og Tore skyss baki svartemarja til busstoppet på Rensvik. :)

 

 

Vi følger Magnus-Nakamura i Sjakklubben torsdag kveld (Tore, 27. oktober 2016)

Chess.com arrangerer Grandmaster Blitz Battle Championship og finalen mellom Magnus Carlsen og Hikaru Nakamura spilles torsdag 27. oktober med start klokka 19. Den vises på Chess.com/tv. Magnus kom seg til finalen med å vinne over Grischuk.
Det spilles mange partier i forskjellige formater. Det er først ett parti med 960-sjakk. Deretter blir det 1½ time med betenkningstida 5 minutter + 2 sekunder tillegg per trekk. Etter det blir det 1 time med betenkningstida 3 minutter + 2 sekunder tillegg per trekk, og det hele avsluttes med bulletsjakk som er 1-minutters sjakk. Der skal det også være 1 sekund tillegg per trekk.

Vi følger alt dette i Sjakklubben i kveld. Og i kjelleren spilles det to partier i høstturneringa også, men hovedattraksjonen i kveld blir den store lynsjakkduellen mellom Nakamura som er nettets lynsjakkonge, og Magnus Carlsen.
Vi setter oss foran den store skjermen i klubben i kveld og følger med!

 

 

To remiser på Axel - møter Johan Salomon kl. 14 (Tore, 27. oktober 2016)

Axel har i runde 4 og 5 i Nordisk mesterskap spilt to remiser, og han står med 3 poeng etter 5 runder. Det er svenske Erik Blomqvist som leder mesterskapetmed 4 poeng. Men Jon Ludvig Hammer har, etter en forferdelig start med bare ½ poeng på de to første partiene, nå vunnet de tre siste, og han ligger på andreplass med 3½ poeng.

Kl. 14 tirsdag ettermiddag har Axel (2506) svart Johan Salomon (2498) som står med bare 1 poeng. Partiene vises på arrangørens sider her... der alle fem brettene vises på samme skjerm eller på chess24 her...

 

 

To partier i høstturneringa i kveld (Tore, 27. oktober 2016)

Torsdag kveld spilles det to partier i fjerderunden i høstturneringa.
Det er partiene Jørgen-Eli Marit og Tore-Pat som starter nærmere klokka 1930 etter at barnesjakktreninga er ferdig klokka 1900.

Partiene vises også på internett, og du kan se partiene her...

 

 

Nye ratingtall etter Knut Brokstad (Tore, 27. oktober 2016)

Etter Knut Brokstads minneturnering i Trondhjem forrige helg har vi fått oppdaterte ratingtall på våre tre deltakere.
Se de nye tallene her...

 

 

Magnus mot Nakamura på chess.com torsdag kveld (Tore, 25. oktober 2016)

Chess.com arrangerer Grandmaster Blitz Battle Championship og finalen mellom Magnus Carlsen og Hikaru Nakamura spilles torsdag 27. oktober med start klokka 19. Den vises på Chess.com/tv. Magnus kom seg til finalen med å vinne over Grischuk.
Det spilles mange partier i forskjellige formater. Det er 960. 5+3, 3+2 og bulletsjakk som er 1-minutters sjakk.

Nakamura er nettets desidert største lynsjakkonge, og han spiller masse. Tidligere i høst spilte han 6 partier mot Petter Andreas! Magnus tar seg litt fri fra treningsleiren sin i Nord-Amerika (de sier ikke hvor det er, bare at det er samme tidssone som New York) for å spille denne matchen.
Og sjølsagt følger vi alt direkte i Sjakklubben torsdag kveld. Dette kan bli livlig!

 

 

Axel på delt 2. - 4. runden kl. 14 (Tore, 25. oktober 2016)

Axel vant i går der han kom gjennom i kongestillinga til islendingen. Partiet kan spilles gjennom her hos chess24.... Jon Ludvig Hammer hadde en avsluttende kombinasjon i partiet mot Johan Salomon som er verdig til å bli vist igjen og igjen! Arrangøren har en flott runderapport her...
Det er finske Vilka Sipilä som leder Nordisk mesterskap (lenke til chess-results) med 2½ av 3. Blomqvist, Axel og danske Percivaldi følger deretter på 2 poeng.

Kl. 14 tirsdag ettermiddag har Axel (2506) hvit mot danske FM Bjørn Møller Ochsner (2428). Partiene kan følges på arrangørens sider her... der alle fem brettene vises på samme skjerm eller på chess24 her...

 

 

Audun var heldig mot Morten (Tore, 25. oktober 2016, oppdatert kl. 20)

Morten og Audun spilte sitt parti i fjerderunden tidlig søndag ettermiddag i Sjakklubben (det var den tida da det ble vist en fotballkamp på tv-skjermen med et lokalt lag; ikke alle sjakkspillere er like opptatte av fotballspillet som bl.a. disse to sjakkspillerne...)

Audun valgte å gå for hyperakselerert drage, men med svart gjorde han en del krumspring slik at han ikke fikk den utligninga han burde hatt tidlig i midtspillet. Audun rokerte kort, mens Morten ikke rokerte og heller satte kongen sin på d2-feltet og satte i gang et angrep på kongestillinga til Audun. Det lyktes han med. Audun bukket et tårn, men det så ikke Morten, han tok heller g-bonden og fikk åpen g-linje. Det var matt i mange varianter, men Morten ble litt forsiktig og brukte litt for mange trekk. Akkurat nok til at Audun fikk brutt gjennom på dronningfløya, og kom inn i stillinga med dronninga si og fikk mattet Morten. Morten var så nære så nære, og han har spilt godt denne turneringa. En gang må det løsne.

De neste partiene i fjerderunden blir spilt torsdag.

 

 

GM Axel Smith
Foto: arrangøren

Axel med to remiser - direkte kl. 14 i Nordisk hver dag denne uka (Tore, 24. oktober 2016)

GM Axel Smith spilte også remis i den andre runden i Nordisk mesterskap i Finland. Det ble også remis på Jon Ludvig Hammer, men vinst til Johan Salomon.

Det er 10 deltakere (lenke til chess-results), og alle møter alle. Alle rundene unntatt den siste starter klokka 14, og det er en runde hver dag.

Kl. 14 mandag ettermiddag har GM Axel Smith (2506) svart mot islandske IM Einar Hjalti Jensson (2378). Partiene kan følges på arrangørens sider her...

 

 

Thomas med 5½ på 4. plass! (Tore, 24. oktober 2016)

Thomas Nyland avsluttet meget sterkt i Knut Brokstads minneturnering i Trondhjem. Søndag spilte han mot to lokale 2100-spillere, og han vant mot begge to! Det er sterkt! Søndag formiddag var det talentet Trygve Dahl som måtte til pers. Etter den runden skrev Thomas at han ikke skulle satse på remis i sisterunden mot Trondheims Tore Kolås, men gå for seier.
Partiet varte og rakk, og det ble tårnsluttspill der Thomas bl.a. hadde en fribonde. Thomas vant partiet, og han fikk samme poengsum som 2. og 3. plassen, men han hadde dårligere kvalitet. Men til tross for det, ble pengepremien på de tre på 5½ poeng delt. Sammen med resultatet i Magdeburg i høstferien, betyr dette at Thomas på neste FIDE-liste kommer over 2100!

Petter Andreas avsluttet med en remis mot en 1300-spiller på lørdag og endte på 2½ poeng.
Eirik vant mot Petter Andreas i sjetterunden søndag formiddag. I sluttspilltreningene som vi har i klubben hver mandag kveld, har vi i det siste sett på aktive og passive tårn. Og i dette partiet fikk Petter Andreas demonstrert hvor godt et aktivt tårn kan være i forhold til hans eget passive. Det ble seier til Eirik, som tapte for Arild Monsøy i sisterunden. Det var et bittert tap, for Eirik har nettopp tapt for ham i pokalturneringa i Trondheim Sjakkforening også. Eirik hadde gitt en offiser for å få et par fribønder i sluttspillet, men det holdt ikke, og det ble 3 poeng på Eirik.

 

 

GM Axel Smith før starten av runde 3 i Sjakk-OL i Baku.
Foto: Maria Emelianova, Sjakk-OL

Axel direkte kl. 14 i Nordisk (Tore, 23. oktober 2016)

GM Axel Smith spilte remis (lenke til chess24) i første runde i Nordisk mesterskap (sider på finsk) som spilles i Sastama utafor Tampere i Finland. Ifølge sjakkcomputerne hadde motstanderen, Mika Kartunen, hadde vinst i sluttstillinga, men han tok i stedet remis ved trekkgjentakelse. Men ekspertene sier at stillinga skal være vanskelig å vinne for finnen.

Det er 10 deltakere (lenke til chess-results), og alle møter alle. Alle rundene unntatt den siste starter klokka 14, og det er en runde hver dag.

De to norske deltakerne, Jon Ludvig Hammer og Johan Salomon, tapte begge sine partier i den første runden.

Kl. 14 søndag ettermiddag spiller Axel andrerunden, og i dag har Axel hvit og møter finnen IM Vilka Sipila. Partiet kan følges på chess24 her...

 

 

En dårlig dag i Trondhjem lørdag (Tore, 23. oktober 2016)

Lørdag ble to runder med langsjakk spilt i Knut Brokstads minneturnering i Trondhjem. Det gikk ikke så bra, poengmessig, for våre tre spillere.
Thomas møtte FM Simonas Zickus i den første langsjakkrunden. Begge to er tidligere spillere for Molde Sjakklubb! Simonas har tapt for 2000-spillere før, bl.a. mot Kristiansunds Anders Olsen i seriesjakken for snart to år siden, men det greide ikke Thomas i går. I femterunden ble det seier for Thomas da han vant mot Arild Monsøy som for flere tiår siden kom fra Sunndalsøra. Thomas har 3½ poeng og er i høyeste grad med i tetkampen i turneringa. Thomas (2021) møter Hells Trygve Dahl (2153) søndag morgen.

For Petter Andreas tapte begge sine partier lørdag og står fortsatt med 2 poeng.
Eirik møtte nok en 2100-spiller i en av langsjakkrundene, men fikk lettere motstand i femterunden lørdag ettermiddag, da Eirik vant raskt og enkelt. Eirik og Petter møter hverandre i sjetterunden søndag morgen. Sist de møttes i Kristiansund (lynsjakk), var det Petter som vant. Dette er begge spillere som liker å angripe, og dette kan bli et severdig parti.

 

 

Bra start i Trondhjem (Tore, 22. oktober 2016)

Fredag kveld var det tre hurtigsjakkrunder i Knut Brokstads minneturnering i Trondhjem. Thomas Nyland tok 2½ poeng og spilte remis mot 2100-spilleren Sondre Tofte fra Trondheim.
Petter Andreas Wadstensvik tok 2 poeng og slo 2100-spilleren Fredrik Aunan Lindsøe fra Levanger!
Eirik Viken Kallset møtte to 2100-spillere men greide ikke å ta poeng fra dem, så han står med 1 poeng på de tre første rundene.

 

 

Sjakkafé lørdag kl. 12-14 (Tore, 21. oktober 2016)

Det blir en vanlig sjakkafé lørdag 22. oktober fra klokka 12-14.

Denne gangen er det Bjørn som skal styre vaffelpressa. Alle er hjertelig velkommen til å komme innom. Det er vafler og kaffe/te/saft å få i Sjakklubben!

 

 

Øyvind G Mikalsen til venstre spilte mot Petter Andreas Wadstensvik i fjerde runde i høstturneringa.
Foto: Tore Kristiansen

En seier og en remis i høstturneringa torsdag kveld (Tore, 21. oktober 2016)

Torsdag kveld ble første kvelden at vi fikk tatt i bruk våre nye sensorbrett. Det ble spilt to partier, og begge partiene ble vist på internett. Du kan se partiene her... i noen dager til, før de tas bort, og nye partier kommer i stedet.
I det første partiet som ble spilt i fjerderunden hadde nok ikke Iver helt troa på at han skulle ha en sjanse mot Thomas. Det bar spillet også tydelig preg av, for Iver gjorde flere grove feil allerede i de 10 første trekkene, og til slutt bukket han en springer. Da var partiet over, og Thomas vant.

Imidlertid ble det andre partiet mer spennende. Her var det nesten like stor ratingavstand mellom spillerne som i det forrige partiet, og Petter Andreas Wadstensvik var stor favoritt i partiet mot Øyvind Grundstad Mikalsen. Det ble engelsk åpning, og det virket som om Petter ikke hadde helt troa han heller. Han spilte litt passivt, og byttet av litt for mange offiserer til at han kunne skape noe i midtspillet. Kanskje han trodde at han skulle utspille Øyvind i sluttspillet? Men det hadde Petter blitt advart mot for et par uker at det burde han ikke gamble på. Øyvind har spilt gode sluttspill tidligere. I partiet avviklet Petter til et sluttspill der han trodde at han vant bonde. Øyvind fant imidlertid et svært sterkt forsvarstrekk som i tillegg ble et angrepstrekk da han fikk plassert springeren sin sentralt. Det ble avviklet til rent bondesluttspill og vinststilling for Øyvind. Han hadde flere måter å vinne på, men han fant dem ikke. Til slutt ble det remis i både stilling og mellom spillerne. Øyvind var fornøyd med å ha greid remis mot den sterke motspilleren, for han viste at han kan ta poeng fra hvem det skal være i klubben.

Det neste partiet i høstturneringa blir Morten-Audun som spilles søndag ettermiddag.

 

 

3 til Knut Brokstad-turneringa i Trondhjem (Tore, 21. oktober 2016)

Knut Brokstads minneturnering blir arrangert i Trondhjem hver høst, og den er en av de faste, årlige turneringene i Midt-Norge. I år stiller vi med tre deltakere, og det er egentlig alt for lite. Tidligere i høst hadde vi planlagt en mye større kontingent fra Kristiansund, men så kom det ting i veien for mange og kontingenten ble kraftig redusert.

Men våre tre utsendte legionærer er Thomas Nyland, Eirik Viken Kallset og Petter Andreas Wadstensvik. Petter Andreas har spilt i Knut Brokstads før, og han har vunnet premie i turneringa. Da spilte han i B-gruppa. Nå spiller han i gruppa over 1500 i rating. Deltakerlista viser at det blir ei sterk og fin turnering. Lista toppes av Moldes tidligere spiller, FM Simonas Zickus. Eirik som tidligere stort sett bare spilte i Landsturneringa hvert år har denne høsten blitt mer aktiv, og han spiller nå i Pokalturneringa i Trondheim Sjakkforening siden han bor i Stiftsstaden.

Det blir tre runder med hurtigsjakk fredag kveld med 20 minutter + 10 sekunder tillegg per trekk på partiet. Det kan bli ganske utfordrende å være så konsentrert i så lang tid, hvis man går ut på tida i alle tre rundene. Fredagskvelden blir tøff for spillerne.
Lørdag og søndag blir det to runder langsjakk hver dag, og det er som vanlig ei turneringshelg.

 

 

2 partier i høstturneringa i kveld - direkte (Tore, 20. oktober 2016, oppdatert kl. 20)

Torsdag kveld er første kvelden for fjerderunden i høstturneringa.
I kveld spilles to av partiene; Iver-Thomas starter cirka klokka 18 mens Øyvind-Petter starter klokka 1930.
De to partiene kan følges direkte her...

Morten-Audun spilles søndag ettermiddag og Tore-Pat blir spilt på dagtid på mandag. Når de to siste partiene blir spilt, er ikke avklart ennå.

I klubben onsdag kveld var det 8-9 spillere som gikk gjennom partiet mellom Thomas og Eilif fra tredjerunden. Begge spillerne var sjøl med, og vi fikk sett på mange varianter. Bl.a. at hvis Thomas hadde dekket opp for mattrusselen, hadde han nok vunnet, siden Eilif hadde kommet i en slags trekktvang til slutt. Men den avsluttende kombinasjonen til Eilif var herlig. Han ofret dronninga, men Thomas kunne ikke ta den hvis han ville unngå matt. Ved det andre dronningofret på få trekk, ga Thomas opp, og Eilif leder høstturneringa isteden.

 

 

Fra oktobermesterskapet i Sjakklubben lørdag 1. oktober
Foto: Tore Kristiansen

3 barnesjakkturneringer før jul (Tore, 20. oktober 2016)

Roger hadde et møte med foreldrene tirsdagskvelden, og de ble enige om følgende datoer for våre egne barnesjakkturneringer resten av 2016.

Tirsdag 1. november kl. 1700-1930
Torsdag 17. november kl. 1700-1930
Lørdag 3. desember kl. 1100-1400

I tillegg er det NM for barn og ungdom i Trondhjem 4.-6. november der Magnus, Johannes og Petter skal spille samt at Roger blir med som lagleder.
Og lørdag 12. november arrangeres kretsmesterskapet på Spjelkavik barneskole på Moa utafor Ålesund. Sjakklubben dekker startavgifta for alle våre deltakere der.

 

 

Roger Hojem i andre runde i Politiken Cup i Helsingør sommeren 2015
Foto: Tore Kristiansen

Sjakk i skolen (Roger, 19. oktober 2016)

Har hatt noen veldig flotte og utfordrende dager ved å lære bort sjakk til integreringsklassene ved Allanengen barneskole og Nordlandet ungdomskole.

Det er veldig motiverende å jobbe merd barn fra forskjellige land og kulturer. Dette gir meg mye å jobbe med barn og sette meg inn i et flerkulturelt samfunn.
Noen språklige utfordringer var det ved at flere av dem ikke snakket norsk eller engelsk og snakket opp til 10 forskjellige språk. Det gikk overraskende veldig bra, og sjakk er jo et internasjonalt spill. Noen av elevene snakket godt norsk og fungerte som tolk og hjalp sine medelever.
Det var en glede å se hvordan de koset seg ved å spille sjakk og du kunne se de strålte av glede. De var utrolig lærevillig, pliktoppfyllende og høflig. Dette har vært noen av de beste og mest spennende dager i mitt liv å få jobbe med så mange barn fra hele verden.
Det blir helt sikkert flere besøk og herlig å føle at du kan være med å bidra og prøve å integrere de i samfunnet.

De neste skolene som får besøk av Sjakk i skolen er Rensvik barneskole og Frei ungdomskole.

 

 

Thomas Nyland og Eilif Odde i tredje runde i Høstturneringa.
Foto: Tore Kristiansen

Eilif leder høstturneringa (Tore, 19. oktober 2016)

De tre siste partiene i tredjerunden ble spilt i Sjakklubben tirsdag kveld.
Jørgen bukket offiser mot Morten, og sjøl om Jørgen fikk bonde for den, ble det Morten som vant til slutt. I partiet mellom Audun og Vegard skulle Audun hindre at Vegard fikk utlignet med svart i midtspillet, men da overspilte han stillinga si, og Vegard kom gjennom. Da Audun skulle redde en sentrumsbonde, tapte han en offiser og partiet.

Toppoppgjøret i høstturneringa kom allerede i tredjerunden mellom Thomas og Eilif. Thomas beholdt hvitfordelen, og han hadde terrengfordelen, og han fikk spilt i den åpne c-linja. Men Eilif fikk inn et lite motstøt på kongefløya, slik at f-linja ble åpen. Thomas presset og presset i c-linja, men ei læresetning som sier at hvis du skal vinne, må du av og til åpne en ny front på brettet. Det gjorde ikke Thomas, og jeg sitter med følelsen av at at han spilte litt for forsiktig. Og helt ut av det blå for Thomas, fikk Eilif inn en kombinasjon som gjorde at han vant en kvalitet. Det var en mattrussel kombinert med at tårnet til Thomas i c-linja ble truet av dronninga. Og da var partiet over.
Eilif leder høstturneringa med 3 poeng. Vegard ligger på andreplass med 2½ poeng.

Fjerderunden er satt opp, og vi får nok et toppoppgjør mellom Eilif og Vegard. Det partiet blir ikke spilt på torsdag, men flere av de andre blir det. Vi har nesten to uker på å fullføre denne runden.

 

 

3 partier i høstturneringa i kveld (Tore, 18. oktober 2016)

De tre siste partiene i tredjerunden spilles i Sjakklubben tirsdag kveld. Roger og Iver har barnesjakktrening klokka 1730-1900, men alle partiene spilles nede i kjelleren.

Partiet Audun-Vegard starter omkring klokka 17 og Morten-Jørgen starter cirka klokka 18. Partiet Thomas-Eilif litt etter klokka 19.

 

 

GM Axel Smith før starten av runde 3 i Sjakk-OL i Baku.
Foto: Maria Emelianova, Sjakk-OL

Axel usikker til Nordisk (Tore, 18. oktober 2016)

GM Axel Smith som er tatt ut av det svenske sjakkforbundet til å delta i Nordisk mesterskap som arrangeres 22. - 30. oktober utafor Tampere i Finland, har blitt usikker om han kan delta.

Forrige mandag spilte Axel en fotballkamp, der han ble sparket i øyet. Etter litt om og men ble det funnet ut at det er brudd i et bein bak øyet. Axel skal opereres i dag, og han skal få satt inn et titannett som gjør at beinet ikke vokser sammen med muskelen!

Derfor avventer Axel hva han skal gjøre til helga, til han har våknet av narkosen og vet hvordan det føles. Han får uansett ikke ta fly etter operasjonen, men Axel er jo vant til å ta både tog og båt for å komme seg til sjakkturneringer.
Vi krysser fingrene for at operasjonen går bra, og at Axel kommer seg såpass at han får forsvare sitt nordiske mesterskap i Finland.

 

 

Capablanca spiller simultan mot 30 spillere i Berlin, juni 1929.
Foto: Bundesarkiv

Sluttspilltrening mandag kveld (Tore, 17. oktober 2016)

Slik vi har gjort det de andre mandagene denne høsten, blir det også sluttspilltrening denne kvelden.
Det er aktivitet og initiativ i sluttspill, for det meste tårnsluttspill, som vi viser, med praktiske eksempler fra stormesterpartier.

Et av partiene vi kommer til å se på er hvordan Anand bruker Capablancas læresetning om at dronning og springer er bedre enn dronning og løper i et sluttspill mot Radjabov.
Treninga starter klokka 18 og er ferdig klokka 20.

 

 

Thomas på 8. i Bad Harzburg (Tore, 16. oktober 2016)

Thomas avsluttet også turneringa 17. Bad Harzburger Schachtage med tap slik det skjedde i Magdeburg tidligere i uka.
Det ble 8. plass på Thomas. Han var rangert som nr. 8 og endte på samme plassen. Og ifølge arrangøren tjente han ett ratingpoeng på turneringa også.
I sjetterunden tapte Thomas mot den eneste stormesteren i turneringa, GM Mikhail Ivanonv (2405) som til slutt vant turneringa. Thomas sto greit i midtspillet, men da det ble sluttspill, var det ingen tvil hvor seieren ville gå. I de to siste rundene vant Thomas mot en 1900-spiller før han lørdag formiddag tapte mot en 2090-spiller.

Ingeborg Nyland endte på 3 poeng.

 

 

Sjakkafé kl. 12-14 (Tore, 15. oktober 2016)

Det blir en vanlig sjakkafé i dag, lørdag 15. oktober fra klokka 12-14.

Det er vafler og kaffe/te/saft å få i Sjakklubben i dag.

 

 

Nsb 3/2016

Norsk Sjakkblad i postkassa (Tore, 15. oktober 2016)

For noen dager siden kom Norsk Sjakkblad i postkassa. Det er stort sett viet til Norgesmesterskapet i Tromsø i sommer og Sjakk-OL i Baku.

Det er flotte artikler fra Tromsø-NM, og fine intervjuer av norgesmesterne og klassevinnerne. I reportasjen fra Sjakk-OL i Baku får vi litt mer innblikk i hva som skjedde, også bak kulissene.
Bilguer kom ut med sin sjakkbok om sluttspill i 1843!, og mye av det gjelder ennå. Det er en artikkel om den, og det er 5 oppgaver fra boka med løsninger. Noen av oppgavene er av det artige slaget. Løsningene står bakerst i artikkelen (snudd på hodet), men prøv å løse oppgavene sjøl. Klubbens beste spillere hadde problemer med noen av dem, men det var nok fordi de ikke greide å tenke utafor boksen!

Dessverre forteller redaktørene at det bare blir 3 nummer av Norsk Sjakkblad i år. Av sparegrunner kommer neste nummer ut i januar neste år. Dette er for dårlig av Norges Sjakkforbund. Av medlemskontingenten går hele 480 kroner til Norges Sjakkforbund, og det er mye. Medlemmene i Kristiansund får mye igjen for kontingenten siden vi har åpent 4-5 dager hver uke, men mange klubber har bare en klubbkveld i uka. Og de fleste medlemmene ser ikke noe til Norges Sjakkforbund utenom Norsk Sjakkblad. Da blir det mye å betale 480 kroner for å få det 3 ganger. Men det har jo blitt flere ansatte på Sjakkontoret, og de skal alle ha sin lønn...

 

 

Møre og Romsdal fylkes fylkesvåpen

Dato for seriesjakkmatchen mellom Kristiansundslagene er satt (Tore, 14. oktober 2016)

I 1. divisjon Møre og Romsdal i Midtnorgeserien, skal Kristiansund 2 møte Kristiansund 1 i første match.
Laglederne møttes i går kveld og ble enige om at vi spiller matchen torsdag 27. oktober. Kristiansund 2 har hjemmekamp og får da svart på førstebordet. Det er 5 spillere på hvert lag, og betenkningstida er like lang som den vi spilte med i klubbmesterskapet i vår.
Spillerne på lagene vil snart få forespørsel fra sine respektive lagledere om de kan spille den torsdagen.

 

 

Thomas Nyland i september 2016.
Foto: Tore Kristiansen

Thomas med to strake på torsdag (Tore, 14. oktober 2016)

Det ble full pott i torsdagens to runder for Thomas i 17. Bad Harzburger Schachtage.

I fjerderunden på formiddagen utspilte han oppskriftsmessig en 1900-spiller i et remissluttspill. Og Thomas vant mot en 1950-spiller i femterunden, der Thomas dro igang med spill utafor sin egen komfortsone. Men angrepet til motstanderen var ufarlig, og Thomas vant.
Fredag formiddag i sjetterunde spiller Thomas hvit mot den eneste stormesteren i turneringa, GM Mikhail Ivanov (2405).

Ingeborg Nyland tapte begge sine partier på torsdag, sjøl om hun burde ha slått en 1600-spiller etter å ha vunnet et tårn. Hun står fortsatt med 2 poeng.

 

 

Eilif suveren i hurtigsjakken (Tore, 14. oktober 2016)

Torsdag kveld ble det spilt ei hurtigsjakkturnering med bare 5 deltakere.
Eilif Odde var suveren og vant alle sine partier. Se resultatlista her...

 

 

Hurtigsjakkturnering torsdag kveld (Tore, 13. oktober 2016)

Torsdag kveld blir det ei hurtigsjakkturnering i Sjakklubben.
Den spilles over 4 runder, og det er etter konradsystemet. Det betyr at rundeoppsettet settes opp etter de spillerne som er tilgjengelige for hver runde. Da kan man delta i noen runder, hvis man ønsker det, og man kan komme inn i turneringa på et seinere tidspunkt. Eller dra tidligere.

Førsterunden starter klokka 1930, og hver halvtime starter en ny runde siden betenkningstida er 12 minutter + 5 sekunder tillegg per trekk. Turneringa er ferdig klokka 2130.
Man kan melde seg på i klubben, eller gjøre det på nett her...

 

 

Thomas med 2/3 i Bad Harzburg (Tore, 13. oktober 2016)

Thomas avsluttet med tap i Magdeburger Open, og han endte da på 4½ poeng på 7 runder. I sisterunden kunne Thomas ha vunnet bonde tidlig i midtspillet, men han gjorde om på trekkrekkefølga. Og da Thomas spilte dårlig i sluttspillet mot 2176-spilleren, ble det tap. Thomas er likevel fornøyd med poengfangsten i Magdeburg sett i forhold til spill og resultat.

Tirsdag ettermiddag dro Thomas videre til Niedersachsen og byen Bad Harzburg (lenke til engelsk wikipedia), for der startet han i 17. Bad Harzburger Schachtage
Der er Thomas rangert på 8. plass, men det har ikke gått så bra med Thomas i de første rundene. Han vant riktignok mot en 1500-spiller i førsterunden tirsdag kveld, men i de to rundene på onsdag ble det to remiser. I andrerunden ble det remis mot en spiller som er rangert på 23. plass (1869 i rating) og i tredjerunden ble det remis mot en spiller som er rangert på 20. plass (1922 i rating). Men det er hele fem runder igjen, og det blir mange muligheter for Thomas til å øke ratingtallet sitt!

Ingeborg Nyland er også med og spiller i Bad Harzburg. Hun tapte i førsterunden, men vant både i runde 2 og 3. Så Nyland(erne) har 2 av 3 i Bad Harzburg!

 

 

Seriesjakken starter i oktober (Tore, 13. oktober 2016)

I Midtnorgeserien i seriesjakksystemet blir det i år en egen 1. divisjon Møre og Romsdal. Det er fem lag med, 2 fra Kristiansund og ett lag fra hver av klubbene Ørsta Volda, Aalesunds og Molde.

Forbundet har trekt oppsettet, og Kristiansund 1 og 2 møtes i den første matchen som spilles lørdag 29. eller søndag 30. oktober.
De fem rundene skal være ferdige i februar, siden marshelga i seriesjakksystemet, brukes til å kåre vinneren i Midtnorge mellom vinneren av Møre og Romsdal og Trøndelag. Vinneren der igjen spiller om kvalifisering til eliteserien.

1. divisjon Møre og Romsdal blir ei fin utfordring. Det er Kristiansund 1 som har kommet best ut av trekninga siden laget bare får en bortekamp mot Molde. Den andre bortekampen deres er mot Kristiansund 2, og det kan vel knapt karakteriseres som en bortekamp. Kristiansund 2 får derimot bortekamp både mot Ørsta Volda og Aalesunds.
Lagledere for Kristiansund 1 er Eilif Odde, og for Kristiansund 2 er det Tore Kristiansen som styrer skuta. Lister over hvem som skal være med på de to lagene fra Kristiansund, blir laget i de nærmeste dagene.

 

 

GM Axel Smith prepper

Axel prepper før en runde i Politiken Cup 2015.
Foto: Tore Kristiansen

Axel med i Nordisk seinere i oktober (Tore, 11. oktober 2016)

GM Axel Smith er tatt ut av det svenske sjakkforbundet til å delta i Nordisk mesterskap som arrangeres 22. - 30. oktober på et hotell ved en av de tusen sjøene i Finland.

Axel er regjerende nordisk mester da han ble beste nordiske spiller i Xtracon Grand Master 2013 i oktober 2013. Det var et overraskende mesterskap den gangen, for Axel var ikke blant de høyest ratede. Men Axel spilte godt og tok også et GM-napp i den turneringa.
Denne gangen arrangeres mesterskapet som ei egen turnering med kun 10 spillere i hovedgruppa. Jon Ludvig Hammer er favoritt, men vi heier sjølsagt på vår egen Axel!

 

 

Thomas gjør det bra i Magdeburg (Tore, 10. oktober 2016)

I Magdeburg Open i Tyskland har Thomas Nyland gjort det bra i de første seks rundene.

Thomas har 4½ poeng på 6 runder. Det er like mye som han i fjor fikk på 7 runder. Thomas har 3 vinst og 3 remiser, og i sisterunden tirsdag kl. 9 møter han en 2100-spiller med svart.
Det er lagt ut flere bilder fra turneringa, og det er tydeligvis skoleferie i Sachsen-Anhalt også, for det er mange barn som er med og spiller. Vi tror at på dette bildet... er det Thomas som sitter med ryggen til og spiller med de hvite brikkene.

 

 

Nils Grandelius

Nils Grandelius i 9. runden i Isle of Man International
Foto: Chess.com Isle of Man International ((Facebookbilde)

Nils avsluttet bra på Isle of Man (Tore, 10. oktober 2016)

Chess.com Isle of Man International ble vunnet av ukrainske Pavel Eljanov på bedre kvalitet enn Fabiano Caruana. Begge med 7½ poeng.
Nils spilte remis mot Naiditsch i 7., men tapte mot Rodshtein i den 8. runden før han vant greit i sisterunden mot en lavere rangert GM.

Ratingmessig førte det Nils opp på 2653,6 poeng, og det er 0,4 poeng for å stå på 100. plass på på den flytende ratinglista hos Live Chess Ratings.
Og akkurat nå er han Nordens nest beste spiller!

 

 

Bra start på Thomas - remis mot sterk FM! (Tore, 9. oktober 2016)

Thomas Nyland har fått en god start i Magdeburg Open som startet lørdag morgen. I førsterunden vant han mot en 1600-spiller, før Thomas spilte remis mot en tysk FM med 2373 i rating lørdag ettermiddag. Det er kjempebra!
Thomas forteller at han holdt et skarpt sluttspill med springer mot løper.
I søndagens morgenrunde ble det remis mot en 1900-spiller, og søndag ettermiddag møter han en 1800-spiller. Skal Thomas nå målet sitt om å nå 2100 i rating etter disse to turneringene i Tyskland, bør han vinne i ettermiddag. Resultatene til Thomas står her...

 

 

Vanlig aktivitet i høstferien (Tore, 9. oktober 2016)

Det blir vanlige aktiviteter i Sjakklubben i skolenes høstferie som er kommende uke fra mandag 10. og til fredag 14. oktober.

Det betyr at på mandag blir det sluttspilltrening mandag ettermiddag kl. 16-18 for ungdommer og voksne spillere.
Tirsdag blir det barnesjakktrening klokka 1730-1900, og sjakk for voksne fra klokka 1930.
Onsdag blir det trening for ungdommer fra 11 år og oppover fra klokka 18.
Torsdag blir det barnesjakktrening klokka 1730-1900, og fra klokka 1930 blir det ei hurtigsjakkturnering for voksne.

 

 

Thomas på ny sjakktur (Tore, 8. oktober 2016)

Thomas Nyland som i sommerferien dro på sjakkturneringer i 4 ulike byer i Ungarn og en by i Frankrike (hele 41 partier på litt over en måned) bruker høstferien til det den er verdt. Nye sjakkturneringer utenlands!

Thomas har nå dratt til Magdeburg i Tyskland (lenke til norsk wikipedia) for å spille i Magdeburg Open som er ei 7-runders turnerinng som startet lørdag morgen (klokka 930). Det er to runder hver dag og sisterunden spilles tirsdag formiddag. Og da drar sjølsagt Thomas videre til ei ny turnering i Bad Harzburg som starter tirsdag kveld!

I Magdeburg Open er det mange gode spillere med i gruppe ottonen, deriblant 1 GM, 1 IM og 7 FM-er. Der er Thomas rangert som nr. 33.
Thomas var med i Magdeburger Open i 2015, og resultatlista viser at han fikk 4½ poeng da. Det var vel et greit resultat, men Thomas har større ambisjoner i år, spillemessig og ratingmessig.

 

 

Smølabonan-skilt på Bjønnahaugen

Sjakkafe fra klokka 10 lørdag 8. oktober (Tore, 7. oktober 2016)

Smølabonan inntar Kristiansund sentrum lørdag 8. oktober, og da gjør vi som vi alltid gjør i Sjakklubben.
Sjakkaféen er åpen fra klokka 10 - 14. Vi er nok i lokalet fra halv ti, men det tar tid å ordne alt, så kaffe/te/saft og vafler får du ikke før klokka 10.
Det er sjølsagt sjakk vi konsenterer oss om, og alle kan komme innom og spille et parti sjakk, eller bare roe ned innmellom alle Smølaslagene.

Og du kan bruke lokalet som midlertidig lagerlokale for en sekk med Smølagulrot eller noe annet godt fra Smøla!

 

 

Nils Grandelius og Michael Adam

Nils Grandelius og Michael Adams som spilte mot hverandre på onsdag.
Foto: Chess.com Isle of Man International ((Facebookbilde)

Nils Grandelius blant verdens 100 beste (Tore, 7. oktober 2016)

I Chess.com Isle of Man International ble det remis for Nils Grandelius da han møtte verdensstjerna Michael Adams i femterunden på onsdag. I gårsdagens sjetterunde vant Nils mot en IM, og de ratingpoengene førte til at han kom inn på 100. plassen på den flytende ratinglista hos Live Chess Ratings. Nils har tjent 11,6 ratingpoeng på Isle of Man. Skal han beholde plassen til neste offisielle ratingliste 1. november bør han nok tjene noen ratingpoeng til. Og akkurat nå, er han Nordens nest beste spiller, foran danske Peter Heine Nielsen og Jon Ludvig Hammer.
Men så solid som Nils spiller nå, forventer vi mer!

I sjuenderunden som spilles fredag ettermiddag klokka 1430, møter Nils en spiller som også er i form. Arkadij Naiditsch har tjent 14 ratingpoeng de siste ukene. Det vi husker best Arkadij Naiditsch fra, er da Magnus Carlsen måtte spille et armageddonparti mot ham for å vinne Grenke Classics i februar 2015. TV2 Sportskanalen hadde sjakksending til etter midnatt!

Partiet mellom Nils og Naiditsch kan følges på chess24 her...

 

 

Henrik i Politiken Cup i 2015.
Foto: Tore Kristiansen

Gjennomgangen av partiet ble ei flott treningsstund (Tore, 7. oktober 2016)

I tredjerunden i høstturneringa ble det torsdag kveld spilt tre av de seks partiene. Eli Marit og Iver var først ute, og det var et flott parti. De holdt på en time, og Eli Marit spilte aktivt og presset Ivers svarte brikker bakover. Iver sa da partiet var ferdig at var vanskelig å spille mot Eli Marit for hun lar deg ikke få et øyeblikks fred til å stabilisere stillinga. Men Iver holdt unna, og i dronningsluttspillet vant han en bonde. Stillinga var fremdeles remis, men da Eli Marit tok denne bonden i stedet for å passe på sin egen konge, ble hun satt sjakk matt av Iver som virket rystet, men lettet, da han kom opp fra kjelleren etter avsluttet parti.
Det andre partiet var mellom Petter og Tore, og siden Petter for tida spiller Londonsystemet, hadde Tore, med noen tips av Henrik, preppet mot det. Tore fikk slått inn på b2 og tatt tårnet på a1, og Petter ga opp i det 15. trekket da han ikke fikk fanget dronninga.

Det lengste partiet i går kveld var mellom Pat og Øyvind. De spilte i litt over to timer, og da ble det remis. Det var ikke noe mer spill i stillinga. De hadde ulikefargete løpere og bøndene sto alle på fargen til egen løper. Og kongene blokkerte hverandre slik at det kunne ikke gjøre noe skade hos motstanderen.
Etterpå ble det en gjennomgang av partiet som Henrik var med på. Han viste Pat og Øyvind hvordan de burde ha spilt i åpninga, og hvilke generelle planer de burde ha lagt. Begge er alt for forsiktige, for de skal ha med seg all verdens av ventetrekk før de gjør noe. Dette gjelder veldig mange klubbspillere, og det var slik, nesten, alle spilte i Kristiansund Sjakklubb for noen år siden. Ulempen med det er at også motstanderen får tid til å forberede seg.
De to timene med Henrik i etterkant av partiet ble en flott treningsstund for spillerne, og det er kjekt at han overfører noe av sin kunnskap og viten til oss vanlige klubbspillere.

 

 

3. runden i høstturneringa i kveld (Tore, 6. oktober 2016)

Nå er vi ferdige med de to første hurtigsjakkrundene i høstturneringa. Sjøl om det var lange hurtigsjakkpartier med 45 minutter + 5 sekunder tillegg per trekk. Og det er bare to av spillerne som har full pott med 2 poeng. Det er Thomas Nyland og Eilif Odde. Det er ikke så rart, for de er de to høyest ratede i turneringa.

Tredjerunden starter torsdag kveld, og det blir spilt med lang betenkningstid nå og resten av turneringa. 90 minutter + 30 sekunder tillegg per trekk.
I klubben torsdag kveld spilles tre av partiene i runden. Det er Pat-Øyvind, Petter-Tore og Eli Marit-Iver. To av partiene (Thomas-Eilif og Morten-Jørgen) spilles etter høstferien. Partiene starter etter at barnetreninga er ferdig litt over klokka 19.

 

 

Pat Schanzenbecher på stand for Sjakklubben i Braatthallen i 2015
Foto: Tore Kristiansen

Oddsbombe i går kveld (Tore, 6. oktober 2016)

I det siste partiet i andrerunden i høstturneringa som ble spilt i kjelleren i Sjakklubben onsdag kveld mellom Vegard og Pat, fikk vi en stor overraskelse. Pat spilte nemlig remis mot Vegard! Med svart!!

Dessverre noterte de ikke partiet, og det var ikke nødvendig siden det var hurtigsjakk (45 minutter + 5 sekunder per trekk). Men sluttstillinga fikk vi sett, og den finnes her... med hvit (Vegard) i trekket. Svart (Pat) truer bl.a. Sd4 med en springergaffel på konge og tårn. Det ser ut til at hvit er pakket helt sammen, og bare må forsvare seg. I diagramstillinga hadde Pat og Vegard gått fram og tilbake med konge og springer, og det ble remis på tre-trekksregelen. Vegard hadde også bare 5 sekunder igjen på klokka, så han var usikker på hva som skjedde hvis Pat spilte noe annet. I post morten-diskusjonen etterpå mente Vegard at Pat hadde hatt ei vinststilling (eller muligheter for vinnende stilling) tidligere i partiet. Da var nok remis et greit nok resultat for begge to.

Dette må være den største sjakkprestasjonen til Pat på mange år! Pat har 1321 i norsk rating mens Vegard har 1827.

 

 

Norske ratingtall etter klubbmesterskapet (Tore, 5. oktober 2016)

I går kveld fikk vi ratingtallene etter klubbmesterskapet.

Se de nye tallene her...

 

 

Første kamp i eliteserien i 2009 for Kristiansund. På førstebord for Kristiansund, GM Nils Grandelius mot GM Emanuel Berg for Oslo. Nils hadde en annen hårstil da. På andrebordet spilte Axel Smith mot Jon Ludvig Hammer.
Foto: Tore Kristiansen

Nok en verdensstjerne i dag for Nils (Tore, 5. oktober 2016)

I Chess.com Isle of Man International møtte Nils Grandelius Hikaru Nakamura i fjerderunden tirsdag. Partiet var litt kjedelig i forhold til partiet mot Caruana, og det må Nakamura ta ansvaret for. Han spilte Laskervarianten i dronninggambit, og der byttes offiserene av, forklarte Henrik oss i klubben i går kveld. Laskervarianten er en litt typisk remisvariant på toppnivå.
Det skjedde også i partiet mellom Nils og Hikaru... Men da har Nils to remiser mot de to beste amerikanerne, og to Topp 10-spillere. Det er sjølsagt ikke noe nytt for Nils, som i Altibox Norway Chess 2016 spilte fem remiser på de ni rundene, og han hadde da remis mot Giri, Vachier-Lagrave og Aronian.

I femterunden onsdag ettermiddag klokka 1430 møter Nils nok en verdensstjerne. Denne gangen er det engelske Michael Adams (lenke til engelsk wikipedia) som Nils skal møte. Adams var blant de ypperste i verdenseliten 10-17 år siden. Og han har holdt seg i verdenseliten de siste 20 årene. I dag ligger han på 18. plass. I forrige VM-kamp for Magnus Carlsen ble det kjent etterpå at Mickey Adams hadde vært med i analyseteamet til Magnus.
Dette blir nok en utfordring for Nils for Adams har vist gryende storform det siste året. Han ble britisk mester i Bournemouth i sommer med det imponerende resultatet 10/11.
Partiet kan følges på chess24 her...

 

 

Interessant parti i går kveld (Tore, 5. oktober 2016)

I andrerunden i høstturneringa spilte Eilif og Audun sitt parti i klubben tirsdag kveld. Det var et interessant parti der Eilif kom godt ut av åpninga, og hadde fordel i midtspillet. Men da han tok med seg et sikringstrekk, var det nok til at Audun kunne slå tilbake. Audun kom ut i sluttspillet med bonde over. Men Eilif vant da han hadde en fribonde som Audun ikke tok kontroll på.

Det siste partiet i andrerunden spilles onsdag ettermiddag mellom Vegard og Pat, og partiet starter klokka 17.

Tredjerunden trekkes så snart de er ferdige, og på den har vi nesten fjorten dager på å få unna. Men første spillekveld i tredjerunden er torsdag 6. oktober.

 

 

Mye sjakk tirsdag i klubben (Tore, 4. oktober 2016)

Tirsdag blir det først vanlig trening for barn fra klokka 1730 med Roger og Iver som trenere.

Tirsdag kveld blir det voksensjakk og slik sitatet fra tidligere verdensmester og nåværende verdenstoer Vladimir Kramnik viser, må man trene sjakk hver dag. Det trener også hjernen. (Klikk på bildet for å få det i større format.)

Etter klokka 1930 spilles også partiet mellom Eilif og Audun i høstturneringas andre runde. Det er hurtigsjakk med 45 minutter + 5 sekunder tillegg per trekk, og da kan partiet vare et par timer.

Og vi følger sjølsagt partiet til Nils fra Isle of Man, hvis det ikke er ferdig tidligere.

 

 

GM Nils Grandelius

Caruana i går - Nakamura i dag kl. 1430 (Tore, 4. oktober 2016)

I Chess.com Isle of Man International møtte Nils Grandelius verdenstreer Caruana i et heidundrende parti i tredjerunden mandag ettermiddag og kveld som du kan spille gjennom her...
I gjensidig tidsnød, med Caruana med dårligst tid, tok de remis etter tretrekksregelen. Det var et vilt parti, og det var ikke den kreative Nils som satte det opp. Det var Fabiano Caruana som gikk rett i strupen på Nils i Najdorfvarianten i Siciliansk.
Før treninga i klubben mandag kveld satt vi og fulgte med på partiet, og vi var enige om at Caruana kom til å vinne. Og det til tross for at han hadde kvalitet under. Men så fant Nils et lite hull hos Caruana på g4 han kunne spille på og plutselig var det den hvite kongen som hadde problemer. Ingen av dem torde å gjøre noe spesielt, og det ble remis. Veldig flott av Nils. Partiet må bare spilles gjennom!

Men dette er ikke den eneste verdensstjerna som Nils møter på Isle of Man. I fjerderunden i dag skal han møte Nakamura. Han har 2787 i rating og ligger på 7. plass i verden. Nils er for øvrig nr. 124. Partiet kan følges fra klokka 1430 hos chess24 her...

Sveriges beste spiller, GM Nils Grandelius, var medlem i Kristiansund i flere år, og han spilte på elitelaget vårt. Han var også og spilte i Kristiansund Grand Prix både i 2009 og 2010. Og tidligere i år spilte han i Altibox Chess Norway med alle verdensstjernene der og gjorde det respektabelt med 2½ poeng.

 

 

Sjakk og matte på Rensvik (Tore, 4. oktober 2016)

Fredag var Roger Hojem på besøk i en 7. klasse på Rensvik skole.
Bakerst i klasserommet har klassen tre brett med brikker og klokker stående, og de står oppstilt hele tida. Roger viste dem litt forskjellige måter å sette sjakk matt på, og noen generelle sjakkråd for at de skulle få litt bedre sjakkforståelse.
Lærer Wenche Tylden sier at sjakk er bra for konsentrasjonen, og når det gjelder matematikk er det bra for regneferdigheter/beregninger og mønstergjenkjenninger.
Det er veldig populært å spille sjakk på Rensvikskolen og også mange jenter spiller. Roger var godt fornøyd med oppholdet i den flotte 7. klassen på Rensvik skole!

 

 

74.Txa7 eller 74.Kxa7. Ett av dem vinner, det andre er remis.
(Klikk på bildet for å få det i større format.)

Sluttspilltrening mandag kveld (Tore, 3. oktober 2016)

Mandag kveld blir det sluttspilltrening i Sjakklubben. Det passer for viderekomne spillere. Ungdommer og voksne.
Temaet i kveld er Aktivitet i sluttspillet, og vi får eksempler fra partier med bl.a. Magnus Carlsen, Kristiansunds tidligere elitespiller Evgeny Romanov og Aronian.

Treninga starter klokka 18, og den varer, med pause, til klokka 20.

Et eksempel på hva vi skal se på i kveld, er stillinga i diagrammet mellom Aronian-Gelfand, 2009. Gelfand har nettopp tatt en hvit bonde på a7. Spørsmålet er nå: Hva skal hvit ta igjen med? Det ene trekket vinner, og det andre trekket fører til remis. Skal hvit spille 74.Kxa7 eller 74.Txa7

Løsninga kommer på treninga i kveld. (Oppdatert: Løsninga er 74.Txa7! Å ta med kongen fører til remis.)

 

 

GM Nils Grandelius

Nils spiller mot Caruana kl. 1430 (Tore, 3. oktober 2016)

Sveriges beste spiller, GM Nils Grandelius, møter Caruana med de svarte brikkene i 3. runde i Isle of Man International i dag. Nils har flere ganger vært i Kristiansund, og han spilte på elitelaget vårt, og vi møtte ham seinest i Politiken Cup i fjor, der han var med og spilte lynsjakk.

Nils har kommet opp på nivå med Jon Ludvig Hammer nå. Og på FIDE-lista for 1. oktober er Nils Grandelius Nordens nest beste spiller (hvis vi ikke tar med Peter Heine Nielsen som sies å være pensjonert). I Sjakk-OL i Baku i september spilte Nils på førstebordet for Sverige og tok 6½ poeng på 11 runder. Der spilte han gode remiser mot bl.a. Leinier Dominguez fra Cuba (2720) og mot Shirov (2673).

I Isle of Man International (rapport på chess24 om 1.- og 2.-runden) skal Nils møte verdenstreer Fabiano Caruana (2813) i dag. Det blir nok litt tøffere enn lavt rangerte 2700-spillere. Men Nils er kjent for å gjøre mye rart (i positiv forstand) på sjakkbrettet, og han kan gjerne overraske Caruana i dag. Chess24 skriver det slik:

The pairings are getting serious for Monday's third round. Fabiano Caruana will face the highly creative Nils Grandelius.
Partiet starter klokka 1430, og det kan følges på chess24 her...

 

 

Fra oktobermesterskapet i Sjakklubben lørdag 1. oktober
Foto: Tore Kristiansen

Suveren seier til Bjartmar (Tore, 1. oktober 2016)

Det var et fint oktobermesterskap i Kristiansund Sjakklubb denne lørdagen. Det varte i nesten fire timer, og dermed fikk vi spilt hele 10 runder. I tillegg ble det også tid til ei pause med saft og vafler og ei ny pause med klokkesimultan som simultanspiller Tore tapte hele 1-13...
Alle spilte i ei gruppe, men det var klassevis premiering blant mikroputter, miniputter og lilleputter.

Bjartmar vant alle partiene sine i oktobermesterskapet, og han var suveren på toppen. Men mot den andre lilleputten, Lucas, måtte han finne det riktige trekket mot Lucas' skolemattmanøver (lenke til bilde), men da han fant det, vant han partiet til slutt.
I miniputtgruppa var det Viljar som var best, og han havnet også delt andreplass i turneringa totalt.
Den andreplassen delte han med vinneren blant mikroputtene, Jacek.
Nicole fikk en spesialpremie for at hun brukte tida si godt i partiene sine.

Turneringa var godt ledet av turneringsleder Roger som hadde god bistand av Petter. Fra turneringa finnes det noen bilder her...

 

 

Vafler i dag også (Tore, 1. oktober 2016)

Det blir ikke sjakkafé i dag, lørdag 1. oktober pga. barne- og ungdomsturneringa som starter klokka 11.

Men det blir vafler og kaffe/te/saft å få i Sjakklubben i dag også, slik som på en vanlig lørdag!
Kom innom og følg med på barna og ungdommen som spiller sjakk!

 

 

Sjakkspillende barn i Kristiansund Sjakklubb
Foto: Roger Hojem

Barne- og ungdomsturnering lørdag 1. oktober (Tore, 30. september 2016)

Lørdag 1. oktober blir det oktobermesterskapet i sjakk for barn og ungdom fra klokka 11 i Sjakklubben!

Oktobermesterskapet spilles i to grupper med de eldste (kadetter og ungdom) i ei gruppe, og lilleputt, miniputt og mikroputt i ei gruppe. Det blir allikevel klassevis premiering.
Påmelding kan gjøres hos Roger, i Sjakklubben rett før turneringa starter lørdag formiddag, eller på nett....

Pga. turneringa blir det ikke sjakkafé denne lørdagen.

 

 

FIDE-tallene 1. oktober (Tore, 30. september 2016)

De nye ratingtallene fra FIDE som gjelder fra 1. oktober kom ut i dag. Klubbmesterskapet er ratet, og det er også flere andre turneringer som våre har deltatt i.

Les mer her...

 

 

Thomas Nyland i september 2016.
Foto: Tore Kristiansen

Thomas har tatt teten i høstturneringa (Tore, 30. september 2016)

Torsdag kveld ble andre runde i høstturneringa spilt i Sjakklubben. 4 av 6 partier ble spilt, i går kveld. Og det ble favorittseire i alle partiene.

Thomas Nyland har tatt teten med 2 poeng i de to hurtigsjakkrundene. Og foreløpig ligger Øyvind G. Mikalsen på andreplass!

Neste torsdag spilles den første langsjakkrunden i høstturneringa, men før vi får oppsettet av tredjerunden må de to gjenstående partiene spilles.

 

 

Barne- og ungdomsturnering lørdag 1. oktober (Tore, 27. september 2016)

Lørdag 1. oktober setter vi i gang klokkene i oktobermesterskapet for barn og ungdom klokka 11.
Vanligvis spiller vi disse månedlige turneringene på tirsdager, men denne gangen vil vi forsøke en vanlig lørdag! Oktobermesterskapet spilles i to grupper med de eldste (kadetter og ungdom) i ei gruppe, og lilleputt, miniputt og mikroputt i ei gruppe. Det blir allikevel klassevis premiering.

Påmelding kan gjøres hos Roger, i Sjakklubben rett før turneringa starter lørdag formiddag, eller på nett....

 

 

Høstturneringa er i gang (Tore, 27. september 2016)

Høstturneringa startet forrige torsdag med fire partier i førsterunden. Og lørdag ettermiddag ble det spilt enda ett. Det gjenstående partiet spilles onsdag ettermiddag i klubben.

13 spillere er med, og det er et jevnt nivå fra topp til bunn. Det er flere spillere med på alle nivåer fra under 1000 i rating til over 2000.
Det har i de første fem partiene blitt favorittseire, og siden førsterunden er seedet, var det også forventet. I de to første rundene spilles det hurtigsjakk. Sjøl om det er lang hurtigsjakk med hele 45 minutter + 5 sekunder tillegg på hver av spillerne.
Andrerunden trekkes så snart Petter og Vegard har blitt ferdig med sitt parti i førsterunden onsdag. Og andrerunden spilles torsdag 29. september, og det er en ny hurtigsjakkrunde.
Den første runden med lang betenkningstid blir neste torsdag, 6. oktober.

 

 

Pratelagsjakk i klubben torsdag 15. september 2016.
Foto: Tore Kristiansen

Pratelagsjakk (Tore, 21. september 2016)

Det er mange måter å spille sjakk på, og et av dem som Hans Olav Lahlum har introdusert i Norge er pratelagsjakk.
Et lag som består av 3-4 stykker spiller mot et annet lag, og de spiller samtidig på flere brett enn det er spillere. Alle spillerne på laget kan utføre trekk på alle brettene. Laget har tid til å prate seg imellom og legge planer, slik at alle kan lære av hverandre. Hver sommer er det NM i pratelagsjakk, og Magnus Carlsen ble norgesmester i pratelagsjakk (lenke til bilde) da han var med på det vinnende laget i NM i Oslo i 2015.

I klubben forrige torsdag hadde vi en pratelagmatch mellom to lag som besto av 3 spillere på hvert lag. De spilte samtidig på 4 brett. Tre av partiene ble raskt ferdige, men det siste partiet trengte mer tid. Lagene brukte nesten en halv time på det partiet, og så lang tid på et sjakkparti er det ikke ofte at de har brukt. Og trenerne var godt fornøyde, for når man bruker tid på å vurdere trekkene i et sjakkparti, da har spillerne kommet opp på et nytt nivå!

 

 

Sjakkafé lørdag (Tore, 17. september 2016)

Lørdag 17. september er det vanlig sjakkafé i klubben med vafler og kaffe/te/saft.
Sjakkaféen åpner klokka 12, og vi avslutter offisielt klokka 14. Vanligvis er det folk i Sjakklokalet utover ettermiddagen, men da garanterer vi ikke at det er igjen vafler!

Alle er hjertelig velkommen inn, selv om man ikke skal spille sjakk!

 

 

Henrik Øie Løbersli i Sjakklubben i august 2016.
Foto: Roger Hojem

Henrik vant hurtigsjakkturneringa torsdag (Tore, 17. september 2016)

Torsdag kveld arrangerte Roger Hojem ei hurtigsjakkturnering. Betenkningstida var litt kort, bare 10 minutter + 5 sekunder tillegg per trekk, men vi fikk spilt noe annet enn lynsjakk.
Vinner av turneringa ble Henrik Øie Løbersli som vant alle sine fire partier, og det mot ganske god motstand!
Vi liker det at dem som har dratt ut for å lære å spille sjakk, er bedre enn oss som har vært hjemme.

I turneringa i Sunny Beach i Bulgaria ble det 4 poeng på Henrik, og sjøl om han ikke er topp fornøyd med, tjente han over 20 ratingpoeng på spillet sitt. Og det er godkjent!

 

 

Viljar til venstre.
Foto: Roger Hojem

Jevnt og spennende i barnesjakkturneringa (Tore, 14. september 2016)

Høstens første barnesjakkturnering ble spilt i klubben tirsdag 13. september. Det var ei fin og flott turnering, og det var både jevnt og spennende på alle måter.

Turneringa ble vunnet av Viljar som ledet fra start til mål, men han gjorde det spennende da han tapte i sisterunden for Herman. Men Viljar hadde bedre kvalitet enn Johannes som fikk like mange poeng som ham, og Johannes måtte nøye seg med andreplassen denne gangen.

Vince tok en klar tredjeplass og tapte bare for Viljar og Johannes.

 

 

Beste Sjakk-OL noensinne! (Tore, 14. september 2016)

Det ble femteplass på det norske laget etter at det ble 2-2 i sisterunden mot India i Sjakk-OL i Baku. Så bra har Norge aldri gjort det før.
Vi gratulerer Magnus Carlsen, Jon Ludvig Hammer, Aryan Tari, Frode Olsen Urkedal, Nicolai Getz (som fikk spille førsterunden da Magnus sto over) og lagleder Jonathan Tisdall.

Det norske kvinnelaget kom på en 42. plass og var rangert som nr. 48.
Sverige med vår GM Axel Smith, gjorde det dårligere enn forventet. De kom på 59. plass og var forhåndsrangert som nr. 39.

 

 

Voksensjakk tirsdag kveld (Roger, 13. september 2016)

Etter at barne- og ungdomssjakkturneringa er ferdig tirsdag kveld, blir det voksentrening etterpå.
Det er voksensjakk tirsdag kveld fra klokka 1930. Morten har noe han tenker å vise oss. Og så er det er det interessant sluttspill mellom Pat og Øyvind som ble spilt mandag kveld som vi kan se på og diskutere. Det var også flere taktiske ting i partiet som må analyseres. Pat vant men mulig Øyvind ga opp for tidlig i gode remismuligheter?
Selvsagt blir det mye spilling også!

 

 

Norge med (ørliten) medaljesjanse i Sjakk-OL (Tore, 13. september 2016)

Mandag ettermiddag var det mange i Sjakklubben som så at det norske laget vant stort i 10. runde mot Iran i Sjakk-OL i Baku. Seieren ble hele 3½-½!
Det er litt synd på Jon Ludvig Hammer, for det ble remis på ham i går også. Når alle de andre på laget vant. Nå håper vi at vi får litt Hammertime i sisterunden. Det fortjener Jon Ludvig.

Og i sisterunden som startet klokka 9 tirsdag formiddag, skal Norge møte India. Det kan bli en jevn kamp. Hvis Gud er norsk som Ingebrigt Steen Jensen sa det på 1990-tallet etter en landskamp i fotball, kan det bli medalje. Men sjansen for at det skjer, er nesten lik null. På toppbordene møter de tre sterkeste lagene (USA, Ukraina og Russland) dårligere lag, og sjansen for at Russland skal ødelegge for seg sjøl, er minimal.

Den internasjonale sjakksendinga kan følges hos chess24 eller på Chesscast. Partiene kan følges direkte hos chess24. Alle partiene fra Åpen klasse, og alle partiene fra kvinneklassen.

Det norske kvinnelaget vant like mye som herrene i går mot Wales. Det ble seier 3½-½!
GM Axel Smith tapte sitt siste parti i Sjakk-OL i 10. runden mot Argentina i går, da Sverige tapte 3-1.

 

 

Barnesjakkturnering tirsdag 13. (Tore, 12. september 2016)

Vi starter høstens barnesjakkturneringer tirsdag 13. september. Førsterunden starter klokka 17, og vi er ferdige med sisterunden og premieutdeling klokka 1930. Det står mer om turneringa her...

Det er åpent for alle barn og ungdommer til å være med, og det er bare å komme. Men sørg for å være i Sjakklubben før førsterunden starter klokka 17. Man kan også melde seg på turneringa på nettet her...

 

 

Henrik Øie Løbersli i Sjakklubben i august 2016.
Foto: Roger Hojem

Henrik med 4 av 7 i Sunny Beach (Tore, 12. september 2016)

Henrik har 4 poeng etter 7 runder i B-gruppa i 15th Memorial Kesarovski-Stanchev.
Henrik er fornøyd så langt, sjøl om han skulle hatt bedre uttelling i noen partier.

De to siste rundene spilles mandag og tirsdag, før Henrik setter seg på flyet tilbake til Kristiansund.

 

 

3-1 tap mot USA (Tore, 12. september 2016)

Søndag ettermiddag var vi flere i Sjakklubben som fulgte internettsendinga fra Sjakk-OL i Baku.
De norske spillerne gjorde det bedre enn forrige gang de møtte USA (tap½-3½ i 2006.) Den gangen var det bare en ung Magnus Carlsen som tok et halvpoeng. Magnus Carlsen spilte remis også denne gangen, og Aryan Tari greide remis mot verdensstjerna Wesley So! Det er utrolig bra. Hammer og Urkedal var ikke bra nok i dette selskapet. Tarjei Svensen har på bloggen sin ei fin omtale av matchen; Norge sjanseløs i storoppgjøret - Aryan viste klasse

I 10. runde skal Norge møte det unge iranske laget. Tarjei Svensen har også skrevet om det på sjakkbloggen mattogpatt; Tisdall: De er unge og veldig farlige

Det norske kvinnelaget tapte også 3-1 for Sveits, og de møter Wales i dag.
Svenskene stilte uten GM Axel Smith mot Brasil og tapte 3-1. At Axel ikke fikk spille etter det forsmedelige tapet på lørdag, var nok naturlig. Svenskene spiller i landslagsdrakter, som kan sees på dette bildet...
Jeg vet ikke om det skal sies så mye om det, men det gir vel en slags lagfølelse å spille i de draktene? Sverige møter Argentina i 10. runden mandag ettermiddag.

Den internasjonale sjakksendinga kan følges hos chess24 eller på Chesscast. Partiene kan følges direkte hos chess24. Alle partiene fra Åpen klasse, og alle partiene fra kvinneklassen.
I Sjakklubben kommer Morten og Vegard ca. kl. 16, og da blir det åpent for dem som vil følge avslutninga av runden i klubben.

 

 

Jon Ludvig Hammer i 8. runde. Heldigvis slipper han å farge håret sitt lyst!
Foto: Maria Emelianova

Norge møter USA søndag kl. 13 - følg matchen i Sjakklubben (Tore, 10. september 2016)

Søndag ettermiddag klokka 13 spilles 9. runde i Sjakk-OL.
Norge skal møte USA og er helt oppe i teten. (Nå kan tv-stasjonene angre seg, at de ikke sender fra Sjakk-OL!) Det blir nok en tøff match for det norske laget med Magnus Carlsen i spissen. USA har verdensstjernene Caruana, Nakamura og So på laget. Norge har bare Magnus som toppspiller. Men Norge har overrasket før og kan gjøre det igjen.

Vi følger alle partiene direkte i Sjakklubben søndag ettermiddag. Og de første 8 som kommer, får også en berlinerbolle.

Som vanlig blir det mange interessante partier i Sjakk-OL, og i Sjakklubben skal vi følge med på det meste. Også kvinnelaget, svenskene med Axel og Tiger samt de andre toppoppgjørene i Åpen klasse med Ukraina-Inda,, Iran-England og Aserbaidsjan-Russland.

I kvinneklassen skal lederne USA-Kina møtes. Og det norske kvinnelaget møter Sveits.

 

 

Høstturneringa starter i slutten av september (Tore, 10. september 2016)

Høstturneringa starter om to uker i Sjakklubben.

Torsdag 22. september starter førsterunden i høstturneringa. Det blir ei turnering med 7 runder monrad, der alle spiller i ei gruppe. Men denne gangen blir de to første rundene spilt med hurtigsjakk. Det blir lang hurtigsjakk med betenkningstid over 45 minutter. Rundene 3-7 spilles som langsjakk med vanlig betenkningstid.

Husk å melde deg på!

 

 

Norge vant og ligger på 4.-6. plass! (Tore, 10. september 2016)

Det norske laget med Magnus Carlsen i spissen vant 3-1 mot Peru i 8. runde lørdag i Sjakk-OL i Baku. Norge har da tatt steget helt opp i tetstriden. Laget ligger etter 8 runder på delt 4.-6. plass! USA, India og Ukraina har 14 poeng, mens Russland, Aserbaidsjan og Norge har 13 lagpoeng.

Det var et spennende parti som Magnus Carlsen spilte på førstebordet. I alle fall syntes vi som så det i Sjakklubben lørdag ettermiddag, at det kunne bli litt vel spennende. Men Magnus hadde kontrollen, og da Perus Emilio Cordova gjorde en feil, var plutselig partiet over.
Aryan Tari og Frode Urkedal vant sine partier etter flott spill, mens Jon Ludvig Hammer tapte etter det som nok var en bukk i sluttspillet. Det var kanskje like greit, for Jon Ludvig som hadde 7 remiser på de 7 første rundene, hadde tvitret før matchen begynte med at

Jon Ludvig Hammer: If I end up with 11 draws, I'm dyeing mye hair blonde.
Det hadde jo vært interessant og sett Jon Ludvig som blondine. Men siden han nå er ferdig med remisrekka, kan vi kanskje få se en vinnende Jon Ludvig?

toppbordene i Åpen klasse ble det 2-2 mellom USA og Russland. Karjakin presset Caruana på førstebordet, men Caruana holdt akkurat stillinga si sammen til en remis. Et av de artigste partiene som vi fulgte i Sjakklubben lørdag ettermiddag, var 1.bordet i matchen mellom Georgia og Ukraina. Etter 17. Lh6 fra Jobava, tenkte Ponomariov i nesten en halv time. Tilskuerne i Sjakklubben fikk også mye tid til å se på de ulike variantene i denne interessante stillinga. Men det var vinst, og Ponomariov ga opp i trekk 21. Han holdt ut til da, sikkert for at dette ikke skulle kunne bli kalt en miniatyr. (Et parti som er avgjort i løpet av 20 trekk.)

Det norske laget i kvinneklassen møtte en sterk motstander i Frankrike idag. Begge Machliksøstrene spilte på laget i dag, og det som var uvant for oss som kjenner dem, er at det var de franske spillerne som hadde tidsnød, og ikke Edit eller Monika! Så har man også sett det. På fjerdebordet kom allikevel Monika Machlik inn i tidsnød hun også, men ikke så sterk som motstanderen. Dessverre var det den franske spilleren som var best i tidsnøden, og den gode stillinga som Monika hadde, ble ødelagt i trekkene før trekk nummer 40. Det ble ½-3½ på Norge i dag.

Sverige vant matchen mot Algerie i dag med 2½-1½. Og merkelig nok var det partiet til GM Axel Smith som var svenskenes tapsparti. Tiger spilte også remis, så det var en dårlig dag for de svenske kristiansunderne i Sjakk-OL. (Aryan Tari som også har spilt for Kristiansund i eliteserien, og faktisk er regjerende klubbmester i hurtigsjakk, vant, så det ble 50% score på oss i dag, da...)

Det er artig å følge med på Sjakk-OL, og også søndag ettermiddag rigger vi oss til i Sjakklubben for å følge med på de norske lagene, og alle de andre!

 

 

Sjakkafé med Sjakk-OL (Tore, 9. september 2016)

Lørdag 9. september er det vanlig sjakkafé i klubben med vafler og kaffe/te/saft.
Sjakkaféen åpner klokka 12, og det er åpent utover dagen, for vi følger med på sendinga og partiene fra Sjakk-OL hele ettermiddagen.

Alle er hjertelig velkommen inn, selv om man ikke skal spille sjakk!

 

 

Magnus Carlsen i 7. runde.
Foto: Eteri Kublashvili

Følg Sjakk-OL i Sjakklubben lørdag og søndag (Tore, 9. september 2016)

Sjakk-OL i Baku er over halvveis. Det er spilt 7 av 11 runder. De siste rundene spilles lørdag, søndag, mandag og tirsdag. Rundene starter klokka 13 på ettermiddagen, og fredag fulgte vi i Sjakklubben masse partier fra OL!

Vi fulgte sjølsagt med det det norske laget som etter 7 runder har 11 poeng og ligger på en 12. plass i Åpen klasse. Det er bare 2 lagpoeng opp til lederen USA, og deretter er det 6 lag som følger på delt andreplass. Det er fire runder igjen å gjøre det på. Fredag vant Norge mot Tyrkia, og det avgjørende partiet kom på førstebordet der Magnus Carlsen med svart vant sitt parti. Like spennende var det å følge avslutninga på fjerdebordet der, ifølge computeren, Frode Urkedal sto til klart tap, men han greide å berge en remis slik at Norge vant 2½-1½ og fikk 2 lagpoeng!

I Åpen klasse følger vi også med på Sveriges lag, siden GM Axel Smith er medlem hos oss, og to av de andre på laget også har vært det tidligere. 3/4 av det svenske laget spilte for Kristiansund i eliteserien! Så det er litt mer vårt lag :-) Axels parti var et typisk Axelparti fra før i tida der han forsvarte seg til en remis. Dessverre tapte Tiger i går slik at Sverige tapte matchen mot Cuba. De har 8 lagpoeng etter 4 seire og 3 tap. I Kvinneklassen etter 7 runder er det 5 lag med 12 poeng i teten. Norge ligger på en 33. plass og var rangert som nr. 48. I går spilte de mot IPCA (International Physical Disabled Chess Associaton), altså funksjonshemmede, og det norske laget var ratingfavoritter på alle bord. På tredjebordet fanget Ellen Hagesæther dronninga til motstanderen, og Monika Machlik fikk inn en flott kombinasjon i det 31. trekket på fjerdebordet.

Vi var også innom mange andre partier og stillinger, og hvordan Sam Shankland greide å vinne på fjerdebordet for USA mot India i toppmatchen var utrolig. Han hadde på et tidspunkt hele -12 på computeren mot seg. Også hvordan Swazilands førstebordspiller i kvinneklassen tapte, fikk vi også med oss. Og internettsendinga til chess24 sto på hele tida, slik at vi fikk med oss mange bilder av Magnus Carlsen i hettegenser eller hoodie som kommentatorene kalte det.

Lørdag blir det mange partier å følge med på. Det norske kvinnelaget møter Frankrike, og det blir tøft. Det norske laget i Åpen klasse møter Peru, noe som bør være overkommelig. Sverige møter Algerie, og det bør bli en klar seier.
Men på førstebordet i åpen klasse får vi matchen Russland-USA! Med Karjakin-Caruana, Nakamura-Kramnik og Nepomniachtchi-So. Det kan bli en rysare. Og alt følger du i Sjakklubben lørdag ettermiddag.

 

 

Sunny Beach er ypperlig til badeliv!

3 av 5 for Henrik i Bulgaria (Tore, 9. september 2016)

Henrik står med 3 poeng etter 5 runder i B-gruppa i 15th Memorial Kesarovski-Stanchev. Han var rangert som nummer 29, og ligger på en 13. plass etter femterunden, betyr at Henrik har startet bra.

Henrik spilte remiser i runde 2 og 3 mot gode spillere, men det var han ikke fornøyd med, for han sier at han skulle ha vunnet i begge partiene. Da ble et kjedelig å tape i fjerderunden mot en bulgarsk spiller med 2291 i rating. Mer enn 200 rating enn det Henrik har.
Men Henrik tok igjen så det monte i fredagens femte runde. Han vant lett, for han sto til vinst allerede etter 9 trekk!

I mattogpatt-artikkelen sto det at NTG-elevene måtte ha med seg skolearbeid og jobbe med det under turneringa. Siden Henrik er ferdig med skolen, bruker han den timen de holder på med dette, til å sove litt ekstra om morgenen. Etter at den økta er over er det nemlig tid for badeliv på stranda for alle! (Og sjakkmessig ser det ut til at det lønner seg for Henrik!)

 

 

Se Magnusfilmen på kino (Tore, 8. september 2016)

Filmen om Magnus Carlsen går på kino i Kristiansund. Den vises torsdag kveld klokka 1800 og lørdag og søndag ettermiddag.
Har du ikke sett den, må du benytte anledninga når den går på kino i Kristiansund.

Filmen handler ikke om sjakk, men om mennesket Magnus, og hvordan han kom til topps. Det er også en ørliten sekvens fra Dalabrekka skole i Kristiansund helt på slutten, men man må nok vite at det er der for å legge merke til det.
Under filmfestivalen i Haugesund, forteller VG at filmen ble vist for 2500 ungdomsskoleelever og responsen har vært enormt bra.

På forhåndsvisninga av filmen i Kristiansund forrige lørdag, var det mange som reiste seg og gikk da rulletekstene begynte å gå. Det bør man ikke gjøre, for det er mye film under rulletekstene også. Helt til slutten!

 

 

Henrik Øie Løbersli i Sjakklubben i august 2016.
Foto: Roger Hojem

Henrik spiller i Sunny Beach i Bulgaria (Tore, 7. september 2016)

Henrik Øie Løbersli har dratt til Bulgaria for å spille ei sjakkturnering i Sunny Beach! Henrik ble ferdig med sjakklinja på NTG i Bærum i juni, og mens han venter på at han skal starte rekruttskolen i H.M. Kongens Garde i oktober, har han blitt med årets NTG-elever til ei sjakkturnering i Bulgaria.

Tarjei Svensen har skrevet om turen på sjakkbloggen mattogpatt

Henrik spiller i B-gruppa som den eneste nordmannen. Det er ei gruppe for spillere med rating 2000-2300.
Og Henrik har startet bra. I førsterunden mandag vant han mot en bulgarsk spiller med over 2200 i rating, og i andrerunden tirsdag spilte han remis mot en tysk FM med rating på 2246. Og Henrik hadde svart i det partiet!
Spilleskjemaet viser at det spilles en runde hver dag i 9 dager. Sisterunden spilles neste tirsdag, den 13, og alle rundene med unntak av den siste, starter om ettermiddagen klokka halv fire. Da blir det nok en del tid til sol og bading på (i ?) Sunny Beach.

 

 

KM for barn og ungdom utsatt til november (Tore, 6. september 2016)

Kretsmesterskapet for barn og ungdom som skulle spilles lørdag 17. september ved Moa utafor Ålesund, blir utsatt til november.
Det er mange som er opptatt med fotballkamper i de ulike aldersklassene den lørdagen i Ålesund, og det passer heller ikke med et mesterskap i oktober. Da er det både høstferie og leikival i Ålesund samt ei treningshelg på NTG for dem som skal dit.
Derfor har kretsstyret (Arne i Aalesunds og Tore i Kristiansund) bestemt at KM for barn og ungdom i Møre og Romsdal blir arrangert i november. Siden Norgesmesterskapet arrangeres så tidlig som den første helga i november i Trondhjem i år, har vi flere ledige helger som KM kan arrangeres i.

 

 

Tittelen på bildet er Old Guys Playing Chess!

Trening for barn fram til kl. 19 - voksne etterpå tirsdag kveld (Tore, 6. september 2016)

Roger forteller at det blir vanlig trening for barn fram til klokka 19 tirsdag kveld.

Da skal stormen og uværet komme, og da blir det sjakk for voksne i klubben denne kvelden. Voksensjakken skal legges til torsdagskveldene, men denne uka blir det også på tirsdag, forteller Roger. Det er flere som allerede har meldt sin ankomst. Førstkommende torsdag blir det ei hurtigsjakkturnering i klubben.

Men denne tirsdagskveldenen blir det kjekt å sitte inne i Sjakklubben når det blåser ute. Tore skal også steike vafler, og da blir det litt lørdagsstemning! På en tirsdagskveld.

 

 

Folkefest og kø for å spille sjakk (Roger, 5. september 2016)

Det ble en gedigen folkefest i Gågata i sentrum søndag i forbindelse med KBBLs jubileum!
Det var kø ved sjakkbrettene hele dagen. Vi kunne ikke fått en bedre scene å vist oss fram og markedsført oss på.

Vi fikk også forespørsel fra to skoler om å holde undervisning og opplæring som vi selvsagt var positive til og flere av klubbens spillere kom også bort til vår stand som var den mest populære.

Se over 20 bilder på vår facebookside...

 

 

KBBL-arrangement i Gågata søndag (Roger, 4. september 2016)

Møt KBBL, KBK og Kristiansund Sjakklubb i Gågata søndag kl 13.

KBBL som fyller 70 år 13. september, er en viktig lokal bidragsyter og hjørnestein bedrift i byen. De er en viktig støttespiller for både KBK og Sjakklubben og er med på å skape toppidrett og breddeidrett.

Søndag har du mulighet til å spille sjakk både med store brikker og med vanlig størrelse.

Håper mange møter opp i Skolegata søndag og blir med på rebusløp, gir Kjetil Thorsen og hans dreamteam en varm velkomst og tar turen til vår stand og tar et slag sjakk.

 

 

Sjakkafé lørdag 3. september med Sjakk-OL (Tore, 3. september 2016)

Lørdag 3. september er det vanlig sjakkafé i klubben med vafler og kaffe/te/saft.
Sjakkaféen åpner klokka 12, og det er åpent utover dagen.

Alle er hjertelig velkommen inn, selv om man ikke skal spille sjakk!

Kl. 13 starter 2. runden fra Sjakk-OL i Baku, og i dag spiller det norske laget mot Bangladesh. I går ble det (bare) 3-1 over Wales, men da spilte ikke Magnus Carlsen. Det er nok forventet at han stiller i andrerunden i dag, siden de startet så dårlig i går.
På Sveriges 3. bord vant GM Axel Smith mot spiller fra Nepal. Sverige vant oppskriftsmessig 4-0, slik de skulle gjøre.

 

 

Stor sjakkdag lørdag 27. (Tore, 27. august 2016)

Klokka 1830 i kveld starter kinofilmen Magnus i Caroline kinosenter.

Filmen har allerede gått sin seiersgang på amerikanske filmfestivaler, og nå har den også fått pris på Den norske filmfestivalen i Haugesund, og VG har litt mer om den samme saken.
Men allerede klokka 1730 blir det samling i foajeen i Caroline kinosenter, for da skal Brede Kvisvik fortelle litt om Magnus Carlsen. Brede var legen til Magnus i de to VM-matchene i 2013 og 2014.

Det er mye sjakk før filmen starter i kveld. Klokka 1430 starter Sjakk i sentrum i Byfestteltet på Kongens Plass. 12 bedrifter kjemper om en stor vandrepokal. Noen bedrifter stiller med egne spillere, mens andre bedrifter har blitt tildelt en sjakkspiller fra klubben. Det blir uansett 11 runder lynsjakk som varer i nesten 2 timer, og det blir liv og røre.
Det settes også ut flere brett og brikker slik at andre kan spille sjakk i Byfestteltet. Noen premier blir det også.

Men først blir det en vanlig sjakkafe i klubben klokka 12-14 med vafler, kaffe, te, og det er åpent for alle å komme innom.

Les mer her...

 

 

Sjakk i sentrums store pokal i vinduet i Sjakklubben
Foto: Tore Kristiansen

I vinduet i Sjakklubben i dag (Tore, 26. august 2016)

I vinduet i Sjakklubben står nå til framvisning den store pokalen som går til beste bedrift i Sjakk i sentrum lørdag 27. august.
Pokalen er kjempesvær, og den er gitt av Surnadal Sparebank (som forøvrig har den flotteste internettadressa av alle banker i Norge, bank.no! Her må det ha vært noen som var tidlig ute med å skjønne at internett var noe for framtida!) Pokalen er kjempesvær, og den blir en vandrepokal.

Det blir 12 bedrifter som skal kjempe om denne store vandrepokalen lørdag ettermiddag i Byfestens store telt på Kongens Plass.
Hver bedrift har enten en egen spiller eller de har fått tildelt en spiller fra Sjakklubben. Det blir ei 11 runders lynsjakkturnering der alle spiller mot alle.
I tillegg blir det brett og brikker på andre bord slik at alle skal få spille mot hverandre hvis de har lyst. Sjakklubben garanterer liv og røre!

Lørdag 27. august blir en stor sjakkdag med sjakkafé i Sjakklubben klokka 12-14. Klokka 1430 starter Sjakk i sentrum i Byfestteltet, og klokka 1730 skal Brede Kvisvik fortelle litt om Magnus Carlsen i foajeen på kinoen, før vi ser kinofilmen "Magnus".

Les mer her...

 

 

Det var mange som samlet seg i teltet til Sjakklubben på UNG KSU.
Foto: Tore Kristiansen

Våt UNG KSU i Gågata fredag (Tore, 26. august 2016)

UNG KSU ble holdt i Gågata i forbindelse med Byfesten i år. Tidligere har lag og foreninger som ville presentere seg for 1. klassingene på de videregående skolene, hatt plass i Braatthallen, men kommunen ville holde det utendørs i år. Og det fungerte fint.
Bare med det unntaket at det bøttet ned med regn underveis.

Sjakklubben har hatt stand på denne dagen i mange år, og sjølsagt måtte vi stille opp i Gågata. Da vi så på værvarslet at det var meldt store nedbørsmengder i løpet av fredagen, ble det hasteinnkjøpt et partytelt torsdag kveld av Per Erik som heldigvis valgte kvalitet framfor pris. Det var enkelt å sette opp.

Det var over 20 ungdommer under vårt tak da det regnet som mest. Vi hadde 3 bord med brett og brikker og disse var opptatt hele tida med gutter og jenter som spilte sjakk mot hverandre. Noen ville også ha litt opplæring i hvordan brikkene gikk, og det fikk de av Petter, Espen og Tore som hadde ansvaret fra vår side denne gangen.
Sjakkinteressen er stor, og sjakkforståelsen er også mye bedre enn den var for bare en 10 års tid siden. Elevene på Kristiansund videregående skole etterlyste brett og brikker, og siden det for ikke så mange årene var valgfag i sjakk på skolen, må det finnes sjakkutstyr på skolen som vi må finne fram og forsøke å få satt ut til benyttelse.

 

 

Henrik Øie Løbersli med førstepremien.
Foto: Roger Hojem

Henrik ble klubbmester i lynsjakk (Tore, 26. august 2016)

Henrik Øie Løbersli tok et suverent klubbmesterskap i lynsjakk torsdag kveld. Henrik fikk 10½ poeng av 12, og han var hele 2½ poeng foran nummer to på lista. Premien var ei sjakkbok til Henrik. Dette er det første klubbmesterskapet i lynsjakk for Henrik. Han har vært kretsmester i lynsjakk (i 2012), men han har aldri vunnet klubbmesterskapet før. Vi gratulerer!

Trond Harald Saltnes avsluttet med en kraftig langspurt, og med det endte han på en andreplass med 8 poeng. I sisterunden ble det et godt spilt parti mot Thomas Nyland som avgjorde pallplassen. Siden Thomas tapte, ble det 7½ poeng på ham og en tredjeplass. De tre siste årenes klubbmestre i lynsjakk (Vegard, Petter og Eilif) endte alle utenfor pallen denne gangen.

Det var bare 7 spillere med, og da ble det spilt dobbel berger. Det ble 14 runder der hver spiller hadde en runde som de sto over, slik at det var 12 poeng som var maksimal score. Alle møtte hverandre med både hvit og svart. Det ble sagt i klubben torsdag kveld at det må ha vært lenge siden det var et så høyt nivå på alle spillerne i klubbmesterskapet i lynsjakk.

Halvveis etter 7 runder ledet også Henrik turneringa, men da hadde han bare ½ poengs forsprang på Vegard og Thomas. Mens Trond Harald la helt nede på fjerdeplassen. I pausa mellom de to halvdelene ble det servert pølser med brød, og om det var det som gjorde det eller noe helt annet, det vet vi ikke men både Henrik og Trond Harald var suverene i den siste halvdelen. Henrik avga bare en remis, mens Trond Harald vant 5 av sine 6 partier og tapte bare mot Henrik.

Det var ei flott turnering, og det var også flere tilskuere som heller ville se på enn å spille sjøl.

 

 

Klubbmesterskapet i lynsjakk torsdag kveld (Tore, 25. august 2016)

Torsdag kveld med start litt over klokka 1900 blir det klubbmesterskapet i lynsjakk i klubben.

Det blir vanlig betenkningstid med 3 minutter + 2 sekunder tillegg. Og som vanlig blir det ingen startavgift. Den er inkludert i medlemsavgifta, og det blir også servert pølser med brød til deltakerne denne kvelden.

 

 

Rune Edøy (til høyre) intervjuer Magnus Carlsen foran kinoen i 2010.
Foto: Roger Hojem

Rune Edøy kommenterer ikke Sentrumssjakken på lørdag (Tore, 25. august 2016, rettelse kl. 1545)

Lørdag 27. august blir det ikke bare eksklusiv visning av kinofilmen om Magnus Carlsen, men også lynsjakk i Byfestteltet på Kongens Plass.
Fra klokka 1430 spilles Sentrumsjakken. 12 bedrifter i Kristiansund har kjøpt seg plass ved brettene, og det er lokale sjakkspillere som spiller for dem. Dette blir den sterkeste lynsjakkturneringa i Kristiansund på mange år. Alle kan komme og se på, og vi setter også opp bord med brett og brikker slik at andre som ikke er med, kan ta seg et slag sjakk.

Og vi har fått med oss Rune Edøy som skal kommentere fra partiene! Rune er en habil sjakkspiller, og hans sterkeste sjakkprestasjon var nok da han vant mot GM Simen Agdestein i en simultan på Futura i 2003. Vi kan få litt kaféstemning med litt snakking i partiene, og Rune vil nok engasjere seg, slik han alltid gjør!

(Retting klokka 1545: Da har vi fått inn melding om at Rune Edøy dessverre må trekke seg fra kommentatorjobben vår på lørdag. Han skal på jobb i Trøndelag. Og da kan han sjølsagt ikke være hjemme i Kristiansund samtidig. Vi jobber for å få inn en ny kommentator.)

Les mer om sjakk i Byfesten og arrangementene her...

 

 

Tematurnering i hurtigsjakk tirsdag kveld (Tore, 23. august 2016)

Tirsdag 23. august arrangerer Roger Hojem ei tematurnering i hurtigsjakk med 4 runder. Utgangspunktet for alle partiene blir Italiensk åpning med 5. d3. Dvs. trekkene 1. e4 e5 2. Sf3 Sc6 3. Lc4 Lc5 4. c3 Sf6 5. d3 er allerede lagt inn på brettet før partiet starter.
Turneringa starter ikke før halv åtte.

I Sjakklubben var det Tiger Hillarp som lærte oss trekket 5.d3 i 2009, og fordelen med det, er at det fører til posisjonelt spill. Nå i år, 2016, har dette også blitt tatt opp helt i verdenseliten, og i Tata Steel-turneringa i Wijk aan Zee i januar, fikk vi mange partier med åpninga. Det virker som om den nå har overtatt for Berlinerforsvaret i spansk for toppspillerne. Bl.a. vant Magnus Carlsen i runde 9 mot Michael Adams med åpninga.

Sjakken igang etter sommeren (Tore, 23. august 2016)

Tirsdag 23. august starter Roger og Iver opp igjen med sjakktreningene for barn. Og torsdag 25. august er det start for treningene som Åge, Petter og Tore har.
Det blir vanlige sjakktreninger klokka 1730-1900.

Høsten 2016 blir en aktiv tid med mange sjakkturneringer. Allerede lørdag 17. august blir det KM for barn og ungdom i Ålesund (Moa) og høstens store satsing for flere av spillerne blir Norgesmesterskapet for barn og ungdom i Trondhjem i november.

Magnus Carlsen og Brede Kvisvik i Sochi 2014.
Foto: Ole Kr. Strøm

Byfest lørdag 27. august - Magnusfilmen på kino - bedriftssjakk på Kongens Plass (Tore, 23. august 2016)

Lørdag 27. august om ettermiddagen og kvelden blir det mye sjakk i Kristiansund! Det er Byfesten, og det blir mye liv i sentrum av Kristiansund denne dagen.
Kristiansund Sjakklubb viser ei eksklusiv forhåndsvisning av Magnus, filmen om Magnus Carlsen. Det er bare 59 plasser i Halvan i Caroline kinosenter, og billetter kjøpes på Caroline kinosenter. Billettprisen blir 112 kroner.
Brede Kvisvik, legen som er med Magnus Carlsen når han spiller om VM-tittelen, kommer hjem til Kristiansund denne dagen, og han skal fortelle litt om Magnus Carlsen og VM en liten halvtime før filmen starter. Alle må være til stede i kinoen kl. 1715, for det er da Brede starter å fortelle nede i foajeen.
Husk å kjøpe billetter. Vi regner også med at det kommer sjakkspillere fra Molde for å se filmen, så ikke vær for seint ute med å bestille billetter.

Bedriftssjakk
Fra litt over klokka 14 blir det bedriftssjakkturnering i et av Byfestens telt på Kongens Plass. 12 bedrifter betaler sjakkspillere for å spille ei lynsjakkturnering. Og dette blir en av de aller beste lynsjakkturneringene i Kristiansund på mange år! Og i spissen for alle er Brede Kvisvik som ble norgesmester i lynsjakk i 2013.
Rune Edøy skal kommentere direkte, og da blir det nok liv.

 

 

Billetter til Magnusfilmen kjøpes på kinoen (Tore, 14. august 2016)

Vi har fått inn litt mer informasjon om forhåndsvisninga av Magnusfilmen.
Den vises lørdag 27. august i Halvan i Caroline kinosenter. Der er det bare plass til 59 personer. Billetter kjøpes på Caroline kinosenter, og billettprisen blir 112 kroner. Det er ingen rabatter på slike forhåndsvisninger. Filmen starter ca. kl. 1800. Det er ikke avklart når filmen starter i tidsrommet kl. 1730-1830 ennå.

Men før filmen starter, blir det ca. en halvtime med Aage Sivertsen som har skrevet boka Magnus.

 

 

Klubbmesterskapet i lynsjakk torsdag 25. august (Tore, 9. august 2016)

Vi starter turneringene denne høsten tidlig. Det blir klubbmesterskapet i lynsjakk torsdag 25. august.
Det blir vanlig betenkningstid med 3 minutter + 2 sekunder tillegg. Og som vanlig blir det ingen startavgift. Den er inkludert i medlemsavgifta, og det blir også servert pølser med brød til deltakerne denne kvelden.

Klubbmesterskapet starter klokka 19, og det er påmelding på nett eller i klubben rett før første runde starter.

Vegard Simensen er regjerende klubbmester fra 2015. Han vant også høstmesterskapet i lynsjakk i desember i fjor, så nå er det vel på tide at noen får prøve å ta ham ned fra pidestallen? :-)

Turneringskomiteen satser på en aktiv høst med mange turneringer, og lynsjakkmesterskapet er det første av dem.

 

 

Magnusfilmen vises lørdag 27. august (Tore, 6. august 2016)

Kristiansund Sjakklubb setter opp Magnusfilmen
lørdag 27. august i Halvan i Caroline kinosenter. Ikke fredagen som tidligere meldt.

Det er via Norges Sjakkforbund at vi har fått tilbud om forhåndsvisning av filmen som allerede har blitt vist på Tribeca filmfestival i USA.

 

 

Teaser trailer av Magnusfilmen

Magnus – the chess movie – privatvisning i Kristiansund (Tore, 2. august 2016)

Filmen om Magnus Carlsen som har premiere på norske kinoer 9. september, får privatvisning i Kristiansund fredag 26. august. Kristiansund Sjakklubb setter opp Magnusfilmen i forbindelse med Byfesten den siste helga i august.

Vi har fått tak i Magnusfilmen og viser den i Halvan i Caroline Kinosenter. Der er det kun plass til 59 personer, og de som skal se den da, må være raskt ute.
Sjakklubben kommer tilbake med mer informasjon om hvor og når billetter kan kjøpes.

Det blir også litt sjakklige aktiviteter før filmen begynner denne kvelden, og mer om det kommer også seinere.

 

 

Per Erik Hoem
Foto: Roger Hojem

Per Erik er 50 år i dag! (Tore, 1. august 2016)

Klubbens kasserer, Per Erik Hoem, fyller 50 år i dag, og Kristiansund Sjakklubb gratulerer!
Per Erik har vært aktivt med i styret i Kristiansund Sjakklubb de siste 10 årene, og de siste årene som kasserer. Utover å være aktivt med i styret har nok hans største jobb i de siste 10 årene, vært at han arrangerte Kristiansund Grand Prix i 2009 og 2010. Turneringa i 2009 var den sterkeste helgeturneringa hittils i Norge på det tidspunktet med 7 stormestre og 5 internasjonale mestre. Det var med 85 deltakere totalt i Handelsstanden den gangen, og Per Erik hadde sørget for at det var hvite duker på alle bord!

I 2010 i forbindelse med hurtigsjakkturneringa med Magnus Carlsen, Vishy Anand, Judith Polgar og Jon Ludvig Hammer i Kinoen, arrangerte Per Erik ei Grand Prix-turnering i Folkets Hus med 81 deltakere. Denne gangen var det 6 stormestre med, blant annet den kvinnelige verdensmesteren Alexandra Kosteniuk.

Per Erik har lovt at han skal starte å spille langsjakk igjen i høst, og da har vi funnet at han trenger litt faglig påfyll. Han har derfor fått boka How to Reassess Your Chess av Jeremy Silman av Sjakklubben. Boka passer for alle middelaldrende sjakkspillere som vil forstå midtspillet i sjakk. (Og andre også. Magnus Carlsen har skrytt av denne boka.) Ulempen for oss i klubben er sjølsagt at nå vil Per Erik bli enda vanskeligere å slå.
Gratulerer med dagen, Per Erik!

 

 

FIDE-tallene 1. august (Tore, 31. juli 2016)

De nye ratingtallene fra FIDE som gjelder fra 1. august kom ut allerede søndag kveld. Eilif har ikke fått med si turnering i Spania, men NM i Tromsø, SM, og Thomas sine turneringer er med.
Les mer her...

 

 

GM Axel Smith

GM Axel Smith, her fra Politiken Cup i 2015. Han har tatt skjegget nå.
Foto: Tore Kristiansen

4. plass på Axel i SM (Tore, 31. juli 2016)

GM Axel Smith spilte i juli i eliteklassen i Schack SM i Uppsala. Vi skulle sjølsagt ha referert til dette arrangementet mens det pågikk, men jeg fant ingen Axel på lista da jeg leita etter det ved starten. Om det var fordi jeg leita etter IM Axel Smith som ble GM i vår, vet jeg ikke.

Axel kom på 4. plass da han avsluttet med en remis i sisterunden mot GM Nils Grandelius. Axel spilte også remis mot både Tiger og Hans Tikkanen. Det var hyggelig gjort mot tidligere lagkamerater. Alle disse fire spilte på elitelaget til Kristiansund Sjakklubb for noen år siden. (Og det betyr at 4 av 10 i Svärigemästarklassen i år har spilt for Kristiansund!)

Axel er også tatt inn i varmen igjen på det svenske OL-landslaget, og han har blitt tatt ut til OL i Baku i september. Axel var med på det svenske laget i Sjakk-OL i Istanbul i 2012, men da gikk det ikke så bra, og han ble ikke tatt ut til Sjakk-OL i Tromsø. (Der var han med isteden som lagleder for Guernsey.)
Det svenske sjakkforbundet har en Tränarbörs, og det er litt artig at artikkelen om Axel Smith er ledsaget med et bilde fra Kristiansund Sjakklubb og med Axel og Mads!

Sørg for å lese intervjuet med Axel som også er lenket til helt først i denne artikkelen

 

 

Eilif Odde

Eilif Odde, her fra Sjakklubben i 2013.
Foto: Tore Kristiansen

Remis i sisterunden - Eilif nest beste norske i Sitges (Tore, 31. juli 2016)

I sisterunden i Sitges spilte Eilif Odde (1902) mot WFM Ingrid Aliaga fra Peru (2119). Partiet endte i remis, men etterpå ble det klart at Eilif hadde tatt imot remistilbudet i - kliss vunnet stilling, som Eilif sjøl skriver. Kjenner vi Eilif rett, så kunne det ikke ha vært så helt enkelt å se vinsten.
Eilif endte på 4½ poeng og han tjente 98 ratingpoeng i FIDE. På ratinglista i september vil han da stå med 2000 i FIDErating! Også i norsk rating tjente han bra med poeng og vil komme over 2000.

Det ble en 52. plass på Eilif, og det er bra, for han var forhåndsrangert som nummer 101. Eilif ble nest best av de norske deltakerne, der FM Lars Hjelmaas ble best med 5½ poeng på en 29. plass. Eilif startet bare med 1 poeng på de fire første rundene. Nå var ikke det en så dårlig start som det kan høres ut som, for i andrerunden møtte han en IM, og der spilte han godt. Det snudde for Eilif da første seieren kom mot Frode Ludvigsen fra Drammen i femterunden, og han avsluttet med 3 remiser og 1 vinst til.
Eilif forteller at det har vært mye morsom sjakk, og han gleder seg til å vise fram partiene i klubben.

 

 

Eilif snart mesterspiller (Tore, 30. juli 2016)

Eilif Odde var ikke fornøyd med remis mot svenske Fredrik Lindh (2258) i åttenderunden i Sitges fredag kveld, da han burde ha vunnet partiet. Eilif har 4 poeng og er fremdeles nest best av de norske deltakerne.
Med de mange ratingpoengene som Eilif tjener i Sitgesturneringa, vil han få en kraftig framgang på sin FIDE-rating, og han vil nærme seg 2000. Men det vil han også få i den norske ratinga. Der har Eilif nå 1953, og da er det litt kortere til det norske mesternivået på 2000. Sjøl med tap i sisterunden er Eilif nære på å komme over mestergrensa på neste, norske ratingliste.

I sisterunden lørdag skal Eilif ha svart mot WFM Ingrid Aliaga fra Peru. Hun har rating på 2119. I Sjakk-OL i Istanbul i 2012 vant hun partiet sitt da Peru møtte det norske laget. Ingrid slo da WIM Ellen Hagesæther, men det er det ingen som bryr seg om i sisterunden i Sitges.

 

 

4. plass på Thomas i Frankrike (Tore, 29. juli 2016)

Thomas Nyland endte på 4. plass med 5½ poeng i Frankrike i 13e Open International d'Aulnoye-Aymeries . Da havnet han rett utafor pallen.
I sisterunden ble det tap mot en fransk spiller med 2077 i rating. Det ble 14 nye ratingpoeng som Thomas tjente i Aulnoye-Aymeries, og Thomas sier det er ok.
Om denne turneringa kommer med på ratinglista på mandag, er vel litt usikkert, men Thomas har tjent 57 ratingpoeng hos FIDE på de fire turneringene i Ungarn.


Siden slutten av juni har Thomas spilt i 5 turneringer og spilt 41 ratede langsjakkpartier. Det er mye, og da er det ikke rart at Thomas nå føler seg mettet av å reise rundt og spille sjakk.

 

 

Tarjei tvitra kl. 1200 - 7 av 8 i Sitges er på minus (Tore, 29. juli 2016)

Den største norske tvitreren når det gjelder sjakk er Tarjei Svensen, opprinnelig fra Molde.
I 12-tida i dag la han ut denne meldinga:

The Norwegians playing in Sitges are not having their best event. 7 out of 8 are on minus.
Den ene av de åtte, er selvfølgelig Eilif Odde! Han har på de sju første rundene tjent 70,80 FIDE-ratingpoeng!

 

 

Albert de Hooghe

Franske Albert de Hooghe, motstanderen til Thomas i 8. runde spiller flute beatboxing. Klikk på bildet og du kommer til en youtubevideo med ham.

Seier for Eilif og 1½ på Thomas! (Tore, 29. juli 2016)

Det ble en kjempedag for Eilif og Thomas torsdag.
Thomas Nyland vant i sjuenderunden torsdag formiddag, og møtte den 18-årige franskmannen Albert de Hooghe med 2149 i FIDErating torsdag ettermiddag. Partiet endte i remis. Albert er ikke bare en god, ung sjakkspiller. Han er også god i musikk, for han spiller flute beatboxing (lenke til engelsk Wikipedia), og han har lagt ut noen videoer på youtube også. Det viser at sjakkspillere er allsidige folk!

Thomas forteller fra Frankrike at det er slitsomt å spille to partier hver dag, siden han bor en halvtime unna med buss, og den bussen går bare annenhver time. Da får han ikke hvilt nok mellom partiene. Men Thomas mener at han har sluppet billig unna når han har gjort feiltrekk i denne turneringa, for det ligger an til et godt resultat, ratingmessig, uansett hvordan det går i sisterunden fredag.

Brikkene til Eilif Odde gikk strålende i dag, forteller han sjøl, for han vant partiet! Eilif har 3½ poeng på 7 runder. Det er ingen av de andre norske spillerne som har flere poeng, og siden flere av de spillerne har 200-300 ratingpoeng mer enn Eilif, må det bety at han gjør det bra.
Eilif er nest beste norske etter 7 runder på 57. plass. FM Lars Hjelmaas med samme poeng, er på 49. plassen.
Fredag ettermiddag har Eilif hvit mot svenske Fredrik Lindh, som ikke har gjort det så bra i år. Han startet med walk over-seier i førsterunden. I Sitgesturneringa i fjor vant han mot en indisk stormester i andrerunden står det å lese om på Inte bara schack-bloggen til Lars Grahn. Så Eilif skal passe seg.

 

 

50% score for Eilif og Thomas i går (Tore, 28. juli 2016)

Det ble en halv dag for våre to utenlandsspillere i går, onsdag. Det ble halv uttelling på begge to.
Eilif Odde spilte remis mot en nederlandsk spiller med 2038 i rating. Det var et parti der Eilif måtte slite med bonde under i sluttspill. Men med ½ poeng kaprer Eilif stadig vekk poeng i 42 Open Internacional d'Escacs Vila de Sitges - Grup A! Det tyder godt for resten av turneringa, og kanskje den usikkerheten han følte i starten, nå er borte? Han ligger på 69. plass etter 6 runder. Det er bra for ham som var forhåndsrangert som nummer 101. Torsdag kveld skal Eilif ha svart mot en katalansk spiller igjen. Denne motstanderen har 2050 i rating.

I nabolandet, men allikevel 1250 kilometer unna, spiller Thomas Nyland i 13e Open International d'Aulnoye-Aymeries. Det ble 1-1 i de to partiene for Thomas i går. I femterunden vant Thomas med svart over det belgiske stortalentet Laurent Huynh. I kveldsrunden i går kveld, sjetterunden spilte Thomas på førstebordet mot GM Vladimir Okhotnik (lenke til engelsk Wikipedia om Okhotnik. Han ble stormester først etter at han ble senior, da han vant VM for seniorer i 2011.
Thomas er et stykke unna målet sitt om å vinne 30-40 ratingpoeng i denne turneringa. Han ligger foreløpig på +10, men Thomas har fjerdeplassen i turneringa, og da kan han kjempe om premiepengene. Det er €100 for tredjeplassen. I torsdagens formiddagsrunde, sjuenderunden, skal han møte en lavere ratet fransk spiller.

 

 

Eilif med seier i Sitges! (Tore, 27. juli 2016)

Eilif Odde var usikker foran møtet med Drammenspilleren Frode Ludvigsen i femterunden i 42 Open Internacional d'Escacs Vila de Sitges - Grup A, men det ble seier for Eilif.
Hans første seier i turneringa, og det mot en god, norsk spiller! Og med de svarte brikkene!

Eilif forteller at det er utrolig mange gode spillere i Sitgesturneringa. Og etter fjerderunden skrev han at det var ei litt for sterk turnering for ham. Men så la han til kanskje. Eilif avsluttet med å si dog at det er - veldig artig å være her.
Av resultatlista etter 5 runder må vi lete langt ned for å finne de gode norske 2200-spillerne. Odin Blikra Vea har 3 poeng, mens FM Lars Hjelmaas har 2½. Så 2 poeng av Eilif ser veldig bra ut!
I sjetterunden onsdag ettermiddag med start klokka 1630 skal Eilif ha hvit mot en nederlender med 2038 i FIDErating.

 

 

Thomas med 3 av 4 i Aulnoye-Aymerie (Tore, 27. juli 2016)

Thomas Nyland ligger på 3. plass i 13e Open International d'Aulnoye-Aymeries. De tre motstanderne Thomas har møtt, har alle vært lavere ratet enn ham (1520, 1641 og 1706). Men Thomas tapte mot en nederlandsk 2094-spiller i 2. runden etter svakt åpningsspill. Han tror at da blir det vanskelig å prestere rundt 2100-2200 i denne turneringa, men Thomas har fortsatt håp om å tjene en 40 FIDEpoeng i denne turneringa.
Det er bare 23 spillere med i turneringa. De fleste franskmenn, men 5 belgiere, 1 nederlender og 1 nordmann!
I femterunden onsdag formiddag skal Thomas møte en U14-spiller, Laurent Huynh fra Belgia, som Thomas mener sjøl er underratet med sine 1995 i rating. Laurent er den beste U14-spilleren i Belgia, og det blir sikkert en tøff match.

 

 

Ny rating etter NM (Tore, 27. juli 2016)

De norske ratingtallene etter NM har kommet. Petter og Audun var våre største ratingvinnere denne gangen. Petter økte med 100 poeng akkurat!
Se de nye ratingtallene her...

 

 

Sitges

Eilif med ny remis og 1 av 3 (Tore, 25. juli 2016)

Eilif spilte svært godt mot IM-en han møtte i andrerunden i 42 Open Internacional d'Escacs Vila de Sitges - Grup A. Eilif forteller at han hadde vinsten flere ganger mot den katalanske IM-en, og Eilif er meget godt fornøyd med partiet til tross for tap.
I tredjerunden møtte Eilif en lokal spiller med FIDE-rating på 2212, og han fikk notert seg for en ny remis med de svarte brikkene! Dette ser ut til å gå svært så bra for Eilif. I fjerderunden mandag, møter han en litt dårligere spiller, en inder med 2079.

 

 

Thomas avsluttet i Eger søndag - ny turnering i Frankrike mandag (Tore, 25. juli 2016)

Thomas Nyland tapte et klart vunnet sluttspill mot tyske IM Ali Habibi (2229) i XL Agria Sakkfesztival Open i Eger på søndag. Det var ikke Thomas fornøyd med, men han havnet på Det ble en 22. plass på Thomas i hans siste Ungarnturnering denne sommeren. Siden han var forhåndsrangert som nr. 33, og han tjente 37,6 FIDE-ratingpoeng, er han nok ikke misfornøyd med turneringa i sin helhet.

Thomas tenkte tidligere at han skulle delta i nok ei turnering i Ungarn, men etter å ha vurdert det, tok han heller fly til Charleroi søndag kveld og deltar i 13e Open International d'Aulnoye-Aymeries. Byen Aulnoye-Aymeries (lenke til engelsk Wikipedia) ligger i nord-Frankrike på grensa mot Belgia. Thomas forteller at - Det blir hektisk 9-runders turnering fra 25.-29. juli. Første runde starter 25. juli kl 10.00. Jeg tror jeg må pendle med buss ca. 30 minutter frem og tilbake til spillestedet hver dag.
Noen internettoppdateringer har vi ikke funnet ennå, men vi ønsker Thomas lykke til i Aulnoye-Aymeries!

 

 

Thomas og Eilif med remiser fredag kveld (Tore, 23. juli 2016)

Thomas spilte remis med svart i 7. og nest siste runde i XL Agria Sakkfesztival Open mot ei WIM med 2159 i rating. Det var hun som tilbød remis i det 20. trekket, og Thonmas analyserte lenge før han aksepterte remistilbudet. Thomas var ikke sikker på om han sto best, og da han ikke fikk kontroll på de taktiske variantene, godtok han remistilbudet. Thomas forteller at - Computeren mener stillingen er lik. Så det var riktig vurdert å ta imot remis. Jeg spiller alltid videre når jeg tror jeg står best og ikke er i tidsnød.
I 8. runde, som blir den siste, skal Thomas møte en tysk IM med rating på 2229. I invitasjonen står det at det er 9 runder, men arrangørene har innført en hviledag på lørdag, og da blir det bare 8 runder og den siste starter søndag morgen.

Eilif startet svært bra i Sitges da han spilte remis mot en 2200-spiller i første runde med svart! Da har Eilif fått en god start på turneringa. I slike turneringer der motstanderne er usikre på nivået til motstanderne de møter, ser de da på hvem motstanderen har møtt og hvordan han har gjort det mot dem. Da er det alltid godt å ha gode resultater mot gode motstandere på kortet sitt. Motstanderene med høyere rating enn Eilif, får da litt respekt for ham, siden han ikke ser ut til å bare være en vanlig 1900-spiller. Og dårligere spillere vil frykte ham.
Da er bare for Eilif å følge opp det gode spillet, for lørdag ettermiddag kl. 1630 møter han en lokal IM med 2308 i rating. Eilif har hvit.

 

 

Lars Hjelmaas jublet for seieren i NM for klubblag med Kristiansund i 2011.

Eilif starter i Sitges fredag ettermiddag (Tore, 22. juli 2016)

Det er ikke bare Thomas som drar utenlands for å spille i sommer. Det gjør også Eilif Odde.
Han har dratt til Katalonia i Spania til Sitges der det blir en runde hver dag med rundestart klokka 1630 i 42 Open Internacional d'Escacs Vila de Sitges - Grup A.

Det er ei internasjonal turnering med bare 3 fra Spania men 29 fra Katalonia! Den nest største kontingenten er India med 23 spillere. Det er 8 fra Norge, og Drammen stiller med en sterk gjeng fra Norge anført av FM Lars Hjelmås som bl.a. ble norgesmester for lag for Kristiansund i 2011. (Derfor bildet som er det artigste sjakkbildet vi har!)
Det er 6 GM-er og 17 IM-er med og totalt 40 tittelkvalifiserende spillere med så det blir ei sterk turnering der Eilif Odde er rangert som nummer 101 av 112 spillere.

 

 

Katedralen i Eger

Thomas med 4 av 6 i Eger (Tore, 22. juli 2016)

Thomas Nyland som spiller i XL Agria Sakkfesztival Open forteller at det har vært gøy å besøke store deler av Ungarn. Stort sett har han funnet brukbare hotell til ca 270 kr natta. Thomas satser på å komme over 2100 i FIDE-rating før han er ferdig med sommerens turneringer. Og han er på god vei.

Thomas vant partiet sitt på onsdag mot en 2000-spiller. Og i dobbeltrunden på torsdag spilte motstanderen, en 2200-spiller, litt tullete i følge Thomas, mot Thomas sin Rubinsteinvariant i fransk. Han forsøkte å skape komplikasjoner og vinstsjanser men så viste det seg at Thomas også kan kombinere og ikke bare spille sluttspill! En kjempeflott kombinasjon der motstanderen overså mattrusselen førte til at Thomas satte ham sjakk matt i det 25. trekket! Men i torsdagens ettermiddagsrunde møtte han en god FM på 2385 i rating og tapte.
Nå er det slutt på dobbeltrundene for Thomas, og fredag møter han ei ungarsk WIM.

 

 

Kulturstøtte fra Kristiansund kommune (Tore, 20. juli 2016)

Vi har i slutten av juni fått beskjed fra Kulturkontoret i Kristiansund kommune at Kristiansund Sjakklubb har fått tildelt 10 000 kroner i kulturstøtte for i år.

Det er flotte midler som kommer godt med i satsinga på barn og ungdom i Sjakklubben!

 

 

Byen Eger i nordlige Ungarn

Thomas har startet bra i Eger (Tore, 19. juli 2016)

Etter turneringa i Püspökladány, dro den spilleglade sjakkspiller, Thomas Nyland, videre til ei ny turnering. Nå er det XL Agria Sakkfesztival Open som spilles nord i Ungarn i byen Eger (lenke til wikipedia) han deltar i.

Turneringa har med 79 deltakere, og Thomas er rangert som nummer 33. Det er litt over midta. Det er med 1 GM og 14 andre tittelholdere i turneringa, og jeg tror at denne turneringa passer godt for Thomas. Her er det gode spillere å spille mot, og hvis han skulle gjøre det litt dårligere, så faller ikke ratingnivået på motstanderne kraftig. Her er det muligheter for å ta seg inn igjen, hvis det skulle gå dårlig et par runder.

Men Thomas har begynt bra med 2 av 3 poeng! Han vant i førsterunden mot en 1300-spiller mandag kveld og i dobbeltrunden på tirsdag, spilte han remis i begge partiene og begge motstanderne var 2100-spillere.
Det lover godt at Thomas holder nivået sitt!

 

 

Thomas Nyland
Foto: Tore Kristiansen

4. plass og bra innsats i Ungarn for Thomas (Tore, 17. juli 2016)

Thomas Nyland fortsatte den gode innsatsen i Püspökladány, og han havnet på en fin 5. plass i IX. FMF Open.
Thomas fikk 5½ poeng. Han vant jo mot FM-en på 2190 i rating som vi har nevnt tidligere, men han vant også mot en annen FM, Peter Donka (2151), men tapte mot den tredje FM-en i turneringa. Thomas avsluttet søndag med å spille remis mot en 2147-spiller!

Og nå drar Thomas videre til den neste sjakkturneringa i Ungarn. Allerede mandag ettermiddag starter han i XL Agria Sakkfesztival Open i Eger. Eger er et godt kjent bynavn fra Ungarn for nordmenn. Det er der den kjente rødvinen, og 80-talls klassikeren, Egri Bikaver kommer fra. Vinmonopolet selger ikke denne rødvinen lengre.
Det blir ei 9-runders turnering med vanlig betenkningstid med doble runder på tirsdag og torsdag og sisterunden spilles neste søndag.

 

 

Eirik Viken Kallset, her fra 5. runden
Foto: Anniken Vestby, sjakknm2016.no

NM ferdig - Eirik på 5. - 5 premievinnere (Tore, 16. juli 2016)

Lørdag ettermidag ble NM i Tromsø ferdig. Kristiansund hadde med 9 spillere, og dem spilte i 5 klasser. Vi fikk en 5. plass som det beste med Eirik Viken Kallset i klasse 2. I NM er det slik at det er 1/3-premiering, og hvis man ikke kjemper i toppen, er en av målsetningene i hvert fall å få premie! 5 av våre fikk premie i år!

I klasse 2 var Mathias Nesheim en suveren vinner med 8½ poeng! Eirik Viken Kallset vant i sisterunden og fikk 6 poeng, og det ble en finfin 5. plass. Så høyt har ikke Eirik vært før i klasse 2.
Audun Hoem spilte mot han som lå på andreplassen, og han kunne ha overtatt den plassen hvis han hadde vunnet. Men Audun tapte partiet sitt, og endte på 5½ poeng. Det ble en flott 7. plass. Så høyt har heller aldri Audun vært før i klasse 2. Masse ratingpoeng har Audun tjent også. Tore Kallset tapte også sitt parti i sisterunden og ble stående med 5 poeng. Det ble en 12. plass. Alle våre i denne klassen fikk premie!

I klasse 5 ble det også premier for begge våre deltakere! Øystein Viken Kallset vant i sisterunden og fikk da 5½ poeng. Det ble en flott 8. plass, mens Sverre Hoem spilte remis i sisterunden og endte på 5 poeng. Det ble en 10. plass. Med 30 deltakere skal det være siste premieplass!

I klasse 1 ble det 13. plass på Vegard Simensen etter at han avsluttet mesterskapet med en remis. Det ble 4½ poeng og 50% score på Vegard som gjorde det mye bedre enn i fjor.

Øyvind Hoem Vaseng avsluttet også med en remis, og Øyvind endte på 4 poeng. Han har holdt nivået sitt og taper bare noen få ratingpoeng.

I juniorklassen ble 16-årige Endre Machlik fra Tromsø juniornorgesmester! Petter Andreas Wadstensvik spilte remis i den 9. runden og endre på 4½ poeng og en 11. plass. Petter hadde juniornorgesmesteren mot tauene i 3. runden, og Petter har spilt overbevisende i NM. Han tar med seg hjem en haug med ratingpoeng! Henrik Øie Løbersli avsluttet også med en remis, og han også fik 4½ poeng og en 13. plass. Det er langt under pari for Henrik, men han har av og til noen dårlige NM-turneringer.

IM Johan Salomon ble norgesmester, og vi gratulerer! Av andre resultater må vi ta med at Aalesunds Mathias Unneland ble nummer to i miniputt, og vi sender en stor gratulasjon sørover til Ellingsøya utafor Ålesund!

 

 

8. runden i NM fredag kl. 11 - følg Petter direkte (Tore, 15. juli 2016)

Åttenderunden i NM i Tromsø spilles fredag med start klokka 11. Denne gangen er det igjen Petter Andreas Wadstensvik som sitter på et av sensorbrettene, og som vi får fulgt direkte. Petter er på 3. bordet i juniorklassen i nest siste runde. Hvem trodde det før turneringa startet? Petter får hvit mot Tromsøgutten Tor Fredrik Kaasen. Han er 2002-årgang, og han kunne ha spilt i lilleputt! Tor Fredrik med norsk rating på 2116, skal være mye bedre enn Petter. Bl.a. er Tor Fredrik den 63. beste spilleren under 14 år i verden! Men han begynte veldig bra i Tromsø med 3 strake seire, før han fortsatte med to remiser og to tap. Så kurva hans er nedadgående.
Partiet kan følges på chess24 her... eller på sida til arrangøren her... og hos chessbomb.
Henrik har kommet seg opp på femtebordet, og han har hvit mot Tromsøjenta Monika Machlik som Henrik har spilt mot mange ganger før. Det var henne som Petter spilte remis mot i går.

I klasse 1 har Vegard kommet seg opp på 3. bordet i den nestsiste runden! Han skal ha hvit mot Snorre Skrede fra Sandnes.

I klasse 5 sitter våre to kombattanter på 3. og 4. bordet. Klassen ledes med to stykker på 6 poeng, men både Sverre og Øystein med 4½ poeng er med i kampen om pallplass. Begge skal ha hvit i dag. Sverre sitter på tredjebordet og møter Erling Tenold fra Nordstrand, mens Øystein møter Nils-Tore Trondsen fra Tromsø. Det var han som Sverre spilte remis mot i femterunden på tirsdag.

Også i klasse 2 har vi med spillere i kampen om pallplass. Audun har kommet seg helt opp på 3. bordet. Det er umulig å gjøre noe med den suverene lederen som har 7 poeng, men det er ganske jevnt bak ham. Audun skal ha svart mot Olav Hjortås fra 1911 som slo Eirik i forrige runde. Audun vant mot Hjortås i Sandefjord i 2012 i sisterunden. Tore sitter på 5. bordet og har hvit mot Øyvind Fossheim fra Fribonden. Og Eirik er på nabobordet på 6. bord, og har svart mot Steinar Leite fra Modum.
Øyvind i klasse 3 skal spille de svarte brikkene mot Tom-Greger Knutsen fra Samisk Sjakklubb. Vi håper at Øyvind holder helt inn i dette partiet, for rapportene fra Tromsø forteller at han spiller bra.

 

 

Audun Hoem, her under 1. runden i NM i Tromsø
Foto: Anniken Vestby, sjakknm2016.no

(Tore, 14. juli 2016, oppdatert kl. 1920) Audun vant - de andre våre i tetstriden tapte i 7. runden

Sjuenderunden ble spilt i NM i Tromsø torsdag, og våre 3 spillere som var med i teten og rett utafor teten i sine klasser, tapte alle i dag. Men Audun vant i klasse 2 og kom seg opp på skuddhold til teten.

Tore Kallset var den som spilte på livebrett i dag, og det partiet som vi kunne følge direkte. Partiet kan spilles gjennom hos chess24 her... Tore mistet en kvalitet, og sjøl om han beholdt løperparet, var det vanskelig å holde partiet. Tore står fremdeles med 4½ poeng, han er på 7. plass i klasse 2 etter 7 runder. Audun Hoem ligger på plassen bak Tore, på 8. plassen etter at han vant i dag. Audun har kommet seg på ei monradbølge, men han er i bedre helse nå, og spiller som han kan! Audun har også 4½ poeng.
Eirik tapte partiet sitt i dag. Eirik forteller:

Jeg hadde hvit i skandinavisk hvor sort fikk et farlig angrep. Jeg fikk motspill og det ble store komplikasjoner. Dessverre fungerte til slutt taktikken i sorts favør i den varianten vi endte opp i. Computeranalysen viste at jeg på det meste var ti poeng over.
Eirik står nå med 4 poeng og ligger på 10. plass.

I klasse 5 ble det også tap på Sverre. Han satt på andrebordet men fikk et berg- og dalbane parti i dag. Sverre kom to bønder under med svart i italiensk. Seinere vant han offiser og sto til vinst, men så gikk rullegardina ned, som Sverre skriver det, og han tapte dessverre. Sverre har 4½ poeng og ligger på 5. plass i klasse 5 etter sju runder.
Øystein synes nok at én remis er nok, for i dag vant han igjen. Øystein hadde et omtrent helt rent parti uten bukker, forteller Eirik som også mener at det er historisk! Øystein står med 4½ poeng og ligger på 7. plass.

Øyvind tapte igjen i klasse 3 i dag og har 3 poeng. Øyvind kommenterer partiet sitt sjøl med at han
kom ganske godt ut i åpningen og hadde initiativet. Så spilte jeg et litt dårlig trekk i midtspillet som gjorde at han kunne bytte dronning, noe som jeg ikke så. Utførte det nok litt for fort. Planen var å sette dronningen under press men presset ble lettet litt mot han når det ble avbytte. Tror jeg regnet litt feil, siden jeg kunnegjort noe lignende noen trekk tidligere. Men da hadde han ikke det feltet for dronningen. Rett etter gjorde jeg en blunder som gjorde at han fikk tårn for det som ville utviklet seg til å bli en dårlig løper. Så at det var en tabbe med en gang jeg trykket på klokken. Etter det så spilte jeg elendig. Gikk på et angrep som jeg trodde ville resultere i at jeg vant en bonde, men regnet totalt feil og mistet offiser. Da ga jeg opp.

Petter fikk et rolig parti mot Monika Machlik. Petter hadde planlagt å spille det samme som han gjorde mot søstra Edit, for han visste at Monika spilte det samme som henne. Både Petter og Monika hadde forbedringer til det partiet. Petter forteller at dette partiet ble litt roligere enn partiet mot Edit, og da de tok remis på trekkgjentakelse litt før trekk 40 var de bare 30 trekk unna 50-trekksregelen. Det må bety at de har ikke byttet av noen brikker de siste 20 trekkene!
Henrik har funnet monradbølga si og fikk sin andre seier på to dager. I går slo han Bjørn Robert fra Molde på 13 trekk, og i dag bukket Eskil Ekeland Grønn bonde i åpninga. Henrik sto allerede litt bedre på det tidspunktet og vant enkelt. Henrik og Petter har begge 4 poeng i juniorklassen.

Vegard mener at han burde ha vunnet i dag, men han spilte litt raskt. Vegard forteller at hun spilte dårlig i åpningen, og at Vegard fikk en bonde. Vegard spilte Taimanov som han har sett endel på. Hun spilte Le3 før springeren, og det skal være feil men Vegard straffet det ikke. Da ble det et likt sluttspill, og partiet endte i remis. Vegard har 4 poeng og har kommet seg helt opp på 8. plass i klasse 1. I fjor satt Vegard på de nederste bordene i klasse 1 i sjuenderunden, så dette går bedre enn i fjor!

 

 

I spabadet i Szechenyi i Budapest spilles det sjakk.

Thomas med vinst over FM i Ungarn i dag (Tore, 14. juli 2016)

Thomas Nyland er på tur i Ungarn og spiller i sjakkturneringer. Nå er han i Püspökladány (lenke til engelsk Wikipedia der det står hvordan bynavnet skal uttales og tysk Wikipedia) som er en by med 14000 innbyggere.
Thomas (lenke til chess-results) står med 2 av 2 etter at han i går kveld vant mot en 1700-spiller, og i morgentimene i dag vant mot FM Sorin Levay (2190) fra Romania som er topprangert. Det er 26 spillere med i turneringa. Det er 19 ungarere 4 slovakere, 2 rumenere og 1 nordmann!
Det er artig at Thomas drar rundt slik og spiller! Betenkningstida er litt uvant med 70 minutter + 30 sekunder tillegg per trekk. Men det er tydelig at det har Thomas greid å venne seg til!

Bildet er bare et turistbilde fra et spa i Budapest, hvis noen lurer og leter etter Thomas på det. Men kanskje Thomas drar innom der og spiller litt sjakk også? Det skal også være et spa i Püspökladány også. Kanskje de spiller sjakk der også?

 

 

Øystein Viken Kallset og Eirik Viken Kallset spilte sjokksjakk søndag kveld.
Foto: Anniken Vestby, sjakknm2016.no

Historisk i Tromsø i går - Øysteins første remis! (Tore, 14. juli 2016)

Eirik har ødelagt telefonen sin, og da jeg i går spurte faren isteden hvordan sønnenes remispartier hadde gått, fikk jeg bare til svar at det var greie remispartier.
Det er litt lite å skrive om, og da det viser seg at dataforbindelsen på telefonen til Eirik virker, fikk jeg denne eposten i går kveld om hvordan partiet deres hadde gått:
Eirik: Nå skal du få høre :)

Jeg (altså Eirik) spilte avbyttevarianten i dronninggambit, som var en av få åpninger jeg var forberedt godt på. Fikk alle trekkene slik jeg ville og nok tempo til at jeg valgte å gå til angrep på kongefløya. Ble farlig nok til at hvit gikk i boksen. Jeg vurderte ikke engang å ofre som han tenkte seg ihjel på. Analysen etterpå vurderte vi det til at jeg burde ofret 1,2 eller 3 offiserer (hadde 5 ved fronten) og iallfall at jeg skulle tenkt hardt og lenge over muligheten. Stockfish etterpå var helt enig i intuisjonen min, det var ingenting. Etter byttene ble det ganske jevnt, men så nedspilt jeg meg men fikk et fort med dårlig løper og to tårn mot god springer og to tårn. Da han bytta bort springeren var jeg trygg, men han spilte videre noen trekk til.

Øystein spilte nok en fransk, men noen unøyaktigheter. Men han vant bonden på g7 med dronninga. Mista så en springer, men hadde noe komp med et par fribønder. Motstanderen hadde også en gardert fribonde men tilbød remis. Helt greit å by og helt greit å motta (for klasse 5). Historisk som Øystein sin første remis. Tidligere har han vunnet med dronning under, så remisen måtte vurderes.

 

 

7. runden i NM torsdag kl. 11 - følg Tore direkte (Tore, 13. juli 2016)

Sjuenderunden i NM i Tromsø spilles torsdag med start klokka 11. Denne gangen er det Tore Kallset som sitter på et av sensorbrettene, og som vi får fulgt direkte. Tore spiller på førstebordet i klasse 2, og partiet kan følges på chess24 her... Livepartiene kan også følges på sida til arrangøren her... og på chessbomb
Tore får et stort ansvar, siden motstanderen, Mathias Nesheim, har full pott, og hvis han ikke skal dra ifra de andre, må Tore ta poeng fra ham. Det vil sjølsagt også hjelpe på Tores sjanser til å vinne klassen! Da Mathias var i Trondheim, var han ikke så god, men det ser ut til at han har spilt mye i Oslo det siste året, og har hatt en kraftig økning i ratinga si. Utifra spillemåten sin ligner det litt på Eiriks måte å spille på, og det skal jo Tore kjenne godt til.
I klasse 2 i sjuenderunden har alle våre tre hvit etter at de hadde svart i går. Eirik sitter på femtebordet og møter Olav Hjortås fra 1911. Han har 0-3 mot kristiansundsspillere. Eirik møtte ham i første runden i NM i fjor. Eirik hadde da svart og spilte sin såkalte gærningvariant. Hjortås avsluttet også i klasse 3 i NM i Sandefjord i 2012 med i 8. runden å tape for Øyvind og i 9. runden å tape for Audun. Skikkelig uheldig der altså.
Og nevnte Audun skal møte Øyvind Hjelle fra Bodø som Tore Kallset vant mot på onsdag i 6. runden.

I klasse 5 i sjuenderunden sitter Sverre på andrebordet og med de svarte brikkene skal han spille mot Erling Engh fra Stavanger som er en av de tre spillerne som leder klassen med 5 poeng. Øystein har hvit mot hyggelige Paul Ivar Johansen fra Trondheim, men opprinnelig fra Tromsø.

I juniorklassen skal Petter møte den tredje av Machlikene fra Tromsø som spiller i denne klassen, Monika. Petter har remis mot søstra Edit og tap for broren Endre. Petter har vel ikke spilt mot Monika før. Henrik får svart mot Eskil Ekeland Grønn. Henrik har møtt ham flere ganger tidligere, og Henrik vant bl.a. mot ham da de møttes i NM for ungdomslag i Kristiansund i 2014.

Øyvind i klasse 3 får hvit mot Erik Norbakken fra Hønefoss, og Vegard i klasse 1 får svart mot Elise Forså fra Tromsø.

 

 

Eirik og Tore Kallset møtte hverandre i 5. runden.
Foto: Anniken Vestby, sjakknm2016.no

Laglyn onsdag kveld - Vegard til semifinalen (Tore, 13. juli 2016)

Laglyn med tidshandikap som ble spilt onsdag kveld i Tromsø, er et av de mest populære ekstraarrangementene i NM-uka.
Vegard Simensen var med på et lag med to andre kamerater fra Byåsen og Tromsø, og de gikk videre til kvartfinalen og deretter til semifinalen. (Skulle sjølsagt hatt et bilde av Vegard isteden, men det ser ikke ut til at NM-fotografen har tatt bilde av ham ennå.)
Forrige gang noen kristiansundere kom til finalen var laget med Espen, Petter og Tore på Lillehammer i 2013 der de riktignok havnet sist...
Anders Olsen ble norgesmester i laglyn i 2000 eller i 2002 og da var han på lag med en viss Magnus Carlsen!
Eirik som vi ser på bildet, var organisatoren for et rent kristiansundslag med Petter og Øystein. De gikk ikke videre, men de hadde det artig, og det er hele vitsen med dette arrangementet. (Og da fikk vi en grunn til å bruke bildet av Eirik og Tore som TK-journalist Rune Edøy hadde bedt NM-fotograf Anniken Vestby om å ta bilde av.)
(De hadde det nok artigere i Tromsø enn det Magnus Carlsen hadde i Bilbao der han for første gang tapte et langsjakkparti mot Nakamura...)

 

 

Tore Kallset fra 4. runden.
Foto: Anniken Vestby, sjakknm2016.no

Tore opp på pallen i klasse 2 (Tore, 13. juli 2016)

Sjetterunden ble spilt i NM i Tromsø i dag, onsdag og nå har alle våre 9 spillere fått minst 50% score. Petter ble tatt ned av pidestallen i juniorklassen, men Tore i klasse 2 og Sverre i klasse 5 sørget for å blande seg inn i tetstriden i hver sin klasse.

Tore Kallset i klasse 2 mener at han var heldig med trekninga til sjetterunden i dag, for: - det var ikke så vanskelig i dag, kommenterte han seieren sin med. Tore har nå 4½ poeng, og ligger på tredjeplass i klasse 2. Det er en suveren leder som har 6 poeng, og så følger 3 spillere på 4½ poeng, og Tore er blant dem.
Eirik spilte remis, og det var et greit parti ifølge faren. Eirik har 4 poeng og ligger på sjetteplass. Det ble også remis på Audun i dag etter over 5 timers spill. Audun har 3½ poeng og ligger på en 11. plass i klassen med 40 spillere.

I klasse 5 har Sverre etter sin seier i dag, 4½ poeng og er oppe på 4. plass i klassen. Det er tre stykker som leder, og de har alle 5 poeng. Sverre fikk inn preppen sin i dag med avbyttevarianten i kongeindisk, og da vant han!
Øystein hadde en grei remis i dag, og han står med 3½ poeng.

Det ble tidlig sorti for Petter i sjetterunden i juniorklassen i dag. I partiet mot Masfjordens Sigve Hølleland glemte han det viktigste vår trener GM Axel Smith har lært oss i Kristiansund. Blundersjekk! eller blundercheck som Axel uttaler det. Det betyr at når man har bestemt seg for å gjøre et trekk, skal man ta seg tid til i 5-10 sekunder å sjekke alle brikkene sine for å se om det er noen av dem som trues av motstanderen. Petter glemte det og utførte trekket sitt raskt. Han hadde en løper som hang, og når han mistet den var det partiet over. Partiet ble sendt direkte, og det kan spilles gjennom på bl.a. chess24 her...
Henrik tok revansje på Bjørn Robert fra Molde i dag og vant tidlig sitt parti. Da har Henrik 3 poeng.

Vegard vant partiet sitt i dag og har fått 3½ poeng i klasse 1.
Øyvind tapte i klasse 3 i dag, og han står fortsatt med 3 poeng.

Det er mange sidearrangementer under et NM om sommeren. I går kveld var det pratelagsjakk, og det er alltid populært og et hyggelig innslag. Der er det også lov til å trashtalke motstanderen. Flere av våre var med der, og onsdag kveld er det laglyn med tidshandikap. Det var der i Oslo i 2011 at Audun Hoem spilte mot Magnus Carlsen. Audun fikk inn en sekkemattrussel på Magnus som måtte gi dronninga si for tårn for å unngå matt. Nå hadde han vunnet Auduns dronning tidligere i partiet, så det var ingen katastrofe, og Magnus brukte bare 13 sekunder før Audun var satt sjakk matt! Men artig var det lell! De får ikke møte Magnus Carlsen i år, for nå sitter han nede i Bilbao og spiller mot Nakamura.

 

 

6. runden i NM onsdag kl. 11 - følg Petter direkte (Tore, 13. juli 2016)

Sjetterunden i NM i Tromsø spilles onsdag med start klokka 11. Petter har rykket opp et bord i juniorklassen, og vil nå spille på tredjebordet. Det sendes direkte (live) på bl.a. chess24 her... Livepartiene kan også følges på sida til arrangøren her... og på chessbomb
Petter møter Masfjordens Sigve Hølleland. Det kan bli en verre oppgave enn de andre han har hatt hittil i juniorklassen. Riktignok har Sigve lavere rating enn Hells Trygve Dahl som Petter vant mot, men Sigve er en vinnertype som det har vært vanskelig for mange å skubbe seg på de siste årene. Men Petter spiller fornuftig og godt i dette mesterskapet, og det er Sigve som har alt å tape i partiet mot Petter. Petter kan spille med lave skuldre, for til tross for at han er den lavest rangerte, har han allerede vist at han har noe å fare med i juniorklassen. Petter har også vist at motstanderne skal spille nøyaktig mot ham, siden han har straffet svakt åpningsspill i nesten alle partiene sine. Alt framover nå er bonus for Petter, og det er da verst for Sigve, håper vi.
Henrik møter Bjørn Robert fra Molde med hvit. I fjor møtte de hverandre i førsterunden, men da hadde de motsatte farger. Den gangen overrasket Bjørn Robert oss stort med å spille remis mot Henrik. Vi forventer nok i år at Henrik vil ha revansje for det resultatet.

I klasse 2 i sjetterunden har alle våre tre svart i dag. Eirik sitter på andrebordet og møter Kai Inge Esbensen fra 1911. Han kjenner vi ikke så mye til. Bare at han kom på plassen bak Nicolai Getz i lilleputt i NM i Molde i 2004. Lilleputtmester den gangen ble Frode O. O. Urkedal, og Eiriks motstander hadde den gangen atskillig mer i rating enn både Getz og Urkedal da. Men det var den gangen. Nå spiller Getz og Urkedal i eliteklassen.
Tore møter Øyvind Hjelle fra Bodø. Han ble nummer 2 i klasse 3 i NM i Oslo i fjor. Og Audun møter Tromsøs Inge Simonsen.

I sjetterunden i klasse 5 får også begge våre spillere de svarte fargene i dag. Sverre har rykket ned til tredjebordet og møter også en fra Tromsø, Morten Johnsen. I følge sida til arrangøren, Dag 4 i tekst og bilder, er Morten Johnsen gymlærer i hallen soom det spilles i!
Øystein møter Nordstrands Lars Paul Huse. Han vant mot Arild Myhre i 8. runden i NM i Oslo i fjor, men såvidt jeg husker sto Arild godt, men tapte da han overså en mellomsjakk.
Også Øyvind i klasse 3 skal spille med de svarte fargene i onsdagens runde. Han møter Markus Slettmoen fra Hamar.
Vegard i klasse 1 skal ha hvit, og han møter Erle Andrea Marki Hansen. Hun er en av kommentatorene på sjakksendingene til TV2. Så Vegard får spilt mot en kjendis!

 

 

Magnus starter i Bilbao onsdag kl. 16 (Tore, 13. juli 2016)

Magnus Carlsen starter onsdag 13. juli klokka 16 i IX Chess Masters Final som spilles i Bilbao, Spania. Der skal Magnus spille dobbel runde mot 5 andre spillere (Karjakin, Giri, So, Nakamura og Yi Wei).
Alle partiene starter klokka 1600, og de 10 rundene spilles hver dag fra onsdag 13. til neste lørdag den 23. juli, men spillerne har en fridag på mandag 18. juli. Det blir altså mye sjakk å følge med på også i neste uke!
Vanligvis pleier vi i Sjakklubben å ha åpent hus når Magnus Carlsen spiller, slik at vi kan følge partiene sammen på nett. Men nå i sommer gjør vi ikke det, og vi får komme sterkere tilbake seinere.

I førsterunden er oppsettet Karjakin-So, Giri-Wei Yi og Carlsen-Nakamura. Magnus Carlsen møter Sergej Karjakin med hvit i tredjerunden på fredag.
Partiene blir sendt på flere sider. Det kan se ut til at det blir videoer på sida til arrangøren. Ellers kan nok også partiene følges på bl.a. chess 24

 

 

Avslutninga av partiet til Petter i 5. runden

Petter Andreas Wadstensvik etter at seieren er sikret i 5. runden.
Foto: Anniken Vestby, sjakknm2016.no

Petter med dronningoffer i dag (Tore, 12. juli 2016, oppdatert 13. juli kl. 0215)

Petter Andreas Wadstensvik har i NM i Tromsø klatret opp til delt 3. plass i juniorklassen etter sin strålende seier over Oslos Ulrik Olsen i femterunden! Avslutningsstillinga står til venstre. Partiet kan spilles gjennom hos chess24 her... og det var et flott parti. Petter kom fint ut med de hvite brikkene og vant en bonde ganske tidlig. Da Ulrik også sørget for at Petters ekstra bonde ble en fjern fribonde, førte det til at Petters stilling ble vinnende. Men den ble lik igjen da Petter overså et mellomtrekk, slik at Ulriks dronning havnet inn i kongestillinga til Petter. Men stillinga var nok lettere å spille for Petter, mens Ulrik måtte trå på ei tynn line. Han fant ikke de rette trekkene, og Petter kunne true matt. Ikke bare matt, han truet også kvelermatt! Ulrik så det sjølsagt og avverget det. Noen trekk seinere ofret Petter dronninga si på tårnet, og da ga Ulrik opp for det ble sekkematt i det neste trekket. Imponerende spilt av Petter!

Petter har 3½ poeng, og det er bare ½ poeng etter Endre Machlik og Tor Fredrik Kaasen, begge Tromsø, på 4 poeng.
Henrik møtte Nordstrands Andreas Tryggestad (2046) med de svarte brikkene. Partiet var kliss remis. Det var ulikefarget løpersluttspill og Henrik hadde en merbonde. Det var riktignok en dobbeltbonde. Men så gikk Henrik på ei taktisk felle på slutten av partiet og tapte.
Moldes Bjørn Robert Løvoll Unhjem vant endelig i juniorklassen i dag etter tre tap, og det var bra. Bjørn Robert bor på samme hotell som Petter og Vegard, og han er en del av gjengen vår. Han er den eneste juniorspilleren i Molde, og da er det naturlig at han blir med oss.

I oppgjøret mellom de to Kallsetene i klasse 2, ble det remis. Eirik forteller at det ble russisk forsvar mellom dem. Åpninga er kjent for å være en remisåpning, og det var jo litt kjedelig av far Tore. Men Eirik skriver at han fikk en fordel, og hadde såpass stor fordel underveis som 4,5 på sin iphonestockfish. Det skal jo være klar vinst, men da har ikke Eirik greid å føre ballen i mål. Eller det er noe i veien med stockfishprogrammet til Eirik, for telefonfunksjonen til iphonen hans har blitt ødelagt... (Eirik vil påpeke at han husket de første 16 trekkene i gærningvarianten han spilte i andrerunden og at han fant de 6 neste trekkene over bordet. Så er det nevnt også.) Både Eirik og Tore har 3½ poeng.
Audun vant sitt parti mot Follomesteren Torstein Furnes og har fått 3 poeng.
Klasse 2 ledes av Mathias Nesheim med 5 poeng! Tore har 5. plassen og Eirik har 7. plassen, mens Audun er best av dem på 3 poeng på en 11. plass.

I klasse 3 ble det nok en remis på Rudolf Steinkellner fra Kirkegata Sjakklubb i Oslo mot en kristiansunder, denne gang Øyvind. Det var et remisaktig spill fortelles det fra Tromsø, og partiet endte i remis. Øyvind har 3 poeng etter 5 runder.

I klasse 5 møtte Sverre fransk forsvar, og det var et udramatisk parti som var helt likt til svart tilbød remis. Det aksepterte Sverre da motstanderen var en sterk spiller, og Sverre er ikke så stødig i sluttspillet. Mener han sjøl.
Øystein tapte sitt parti i dag og står fremdeles med 3 poeng. I klasse 5 er det også en som har full pott etter 5 runder. Sverre ligger på 5. plass, mens Øystein innehar 9. plassen.

Vegard spilte remis mot Kongsvingermannen Ole Smeby i klasse 1. Vegard har 50% score med 2½ poeng.
(Oppdatert kl. 0215 13. juli med litt informasjon om Kallsetoppgjøret.)

 

 

5. runden i NM starter kl. 11 - følg Petter direkte (Tore, 12. juli 2016)

Femterunden i NM i Tromsø spilles tirsdag med start klokka 11. Det ser ut til at det bare blir Petter fra Kristiansund som spiller på sensorbrett slik at vi får følge ham live. Petter startet med walk over, men har i alle rundene etter sittet på 4. bordet i juniorklassen! Så også i morgen da han møter Ulrik Olsen fra Oslo med de hvite brikkene. Partiet vil sannsynligvis bli vist på chess24 akkurat her... Livepartiene kan også følges på sida til arrangøren her... og på chessbomb
Henrik møter Nordstrands Andreas Tryggestad (2046) med de svarte brikkene. Det blir ingen lett kamp.

I klasse 2 får vi et far-sønn oppgjør i femterunden på 4. bordet. Eirik skal ha hvit mot Tore. Det kan bli et interessant parti. En spiller som liker gærne varianter mot ham som spiller mer solid. Hvem trekker det lengste strået av far og sønn? Får vi nå det endelige oppgjøret og får vite om det lønner seg med faderlig solid spill, eller ungdommelig, vilt spill?
Audun får hvit mot regjerende klubbmester i Follo, Torstein Furnes (1644), men så mye mer vet vi ikke om ham.

I femterunden i klasse 5 spiller Sverre på andrebordet med de hvite brikkene, mens Øystein får svart på 4. bordet. Utfordringa for Øystein blir å konsentrere seg om sitt eget parti, og ikke stikke over til klasse 2 ofte for å følge med på partiet mellom de to andre Kallsetene.
I klasse 3 skal Øyvind ha hvit mot Kirkegatas Rudolf Steinkellner. De har møttes før. I NM for klubblag i Oslo i oktober 2014. Den gangen var det Øyvind som hadde svart, og partiet endte i remis. Arild rapporterte fra den runden i gymsalen på Korsvoll skole, og det kan du lese her... Rudolf var også med i teten i klasse 3 den gangen Audun vant klassen på Lillehammer i 2013. Rudolf spilte også remis mot Audun den gangen. Men vi synes at det har vært nok remiser for Rudolf mot brødrene, og i dag bør Øyvind vinne.

Vegard skal ha svart mot Ole Smeby (1799) fra Kongsvinger. Han spilte i mesterklassen i Oslo i fjor, men ratingtallet var på 1700-tallet, så han hadde nok kvalifisert seg til den gjennom et kretsmesterskap.

 

 

Foto: Paolookaville/Johan Wildhagen fra visitkristiansund.com

NM for klubblag i 2017 spilles i Kristiansund (Tore, 12. juli 2016)

Styret i Norges Sjakkforbund har tildelt Kristiansund Sjakklubb arrangementet NM for klubblag i 2017. Det blir arrangert i månedsskiftet mai/juni neste år, og klubben er allerede i samtaler med Scandic Kristiansund om å arrangere det der. Det var der vi også arrangerte det suksessfylte NM for ungdomslag i 2014.
Etter årets NM for klubblag i Stavanger der 1911 ble norgesmestre har det vært en diskusjon om det bør være 7 runder i NM for klubblag. Sentralstyret har ikke bestemt seg, men hvis det blir det, må mesterskapet spilles enten i Kristi Himmelfartshelga eller i pinsehelga for da rekker vi ikke å få det unna på ei vanlig helg. 1. pinsedag neste år er den 4. juni, og Kristi Himmelfartsdag er 25. mai.
Blir det et 6 runders mesterskap er helga 9.-11. juni 2017 den helga vi har blinket ut. Men dette skal klubben diskutere med Sjakkforbundet.

Klubben er 100 år i 2017, og dette blir et av våre hovedarrangementer i jubileumsåret. Styret har store planer om at dette norgesmesterskapet skal merkes i byen og regionen, og vi kommer også til å ha en barnesjakkfestival i tilknytning til dette norgesmesterskapet. Om vi greier å følge opp NM i Tromsøs svært gode internettdekning får vi se på. Vi har i alle fall noe å strekke oss etter.

NM for klubblag er et forholdsvis nytt mesterskap i sjakk-Norge. Vinneren får spille i lag-EM seinere på året. 1911 vant mesterskapet i år, og Asker vant i 2009. Oslo Schakselskap vant mesterskapet i 2008, 2010, 2012, 2013, 2014 og 2015. Her mangler det et år, og det er sjølsagt året 2011 da Kristiansund vant NM for klubblag på Fagernes! Vi er den eneste klubben utenfor Osloområdet som har vunnet NM for klubblag! Du kan lese mer om det på bloggen vår fra den gang... og se en masse bilder her...

 

 

Petter Andreas i klubbmesterskapet i vår.
Foto: Tore Kristiansen

7-2 vant kristiansunderne i 4. runden (Tore, 11. juli 2016)

Mandag var det dobbeltrunde i NM i Tromsø, og den er alltid slitsom. De siste årene har gjengen fra Kristiansund gjort det svært så skarpt i morgenrunden og tilsvarende dårligere på kvelden når det har vært dobbeltrunder i NM. I år ble det motsatt. 3. runden gikk dårlig, totalt sett, men gjengen slo tilbake på kvelden, og hele 7 av våre 9 spillere vant sine partier! (I fjor i Oslo ble det 4½-8½ i 4. runden, og det innledet ei rekke med dårlige resultater utover uka.) Siden de har snudd om på resultatene i år, kan vi håpe på noen gode dager framover.

Sverre Hoem spilte igjen på livebrett på førstebordet i klasse 5. Sverre fikk springeren sin innestengt på motstanderens område uten mulighet til å redde den, og han tapte partiet som bl.a. kan spilles gjennom på chess24 her... Sverre er fremdeles med i tetgruppa i klasse 5 der han ligger på tredjeplass. Øystein Viken Kallset vant igjen i fjerderunden, og han har også 3 poeng og ligger på 6. plass i klassen.

Det andre partiet med våre spillere som ble vist live, var igjen Petter Andreas Wadstensvik sitt parti. Denne gangen møtte han den sterke trønderen Trygve Dahl fra Hell Sjakklubb på Stjørdal. Trygve er den 3. høyest rangerte spilleren i juniorklassen, og det skulle egentlig ha vært rått parti for ham mot Petter. Men det ble ei merkelig åpning i firspringer. Partiet kan bl.a. spilles gjennom på chess24 her..., og Petter ofret springer for 3 bønder. Han fikk raskt en bonde til og ytterligere en bonde til i midtspillet. Petter hadde en enkel sak i tårnsluttspillet, som vi har trent på i Kristiansund i vår. Han avsluttet med en veldig fiks kombinasjon i det 41. trekket som gjorde at han fikk ny dronning. Partiet varte i noen trekk til. Dette var godt spilt av Petter, og han overrasker de andre i juniorklassen, forteller Henrik. Petter er tydeligvis ingen prügelknabe som de andre med langt høyere rating kan forvente å vinne mot.
Henrik Øie Løbersli har begynt å rette opp den dårlige starten da han vant mot sin tidligere lagkamerat fra NTG, Tromsøs Jon Machlik. Partiet kan spilles gjennom her...
Hjemmefavoritten Tor Fredrik Kaasen har tatt teten i
juniorklassen. Moldes Bjørn Robert Løvoll Unhjem ligger nestsist men han kommer nok også. I fjor var det han som gjorde stor furore i juniorklassen da han vant mot Trygve Dahl.

I klasse 2 satt våre tre spillere ved siden av hverandre i 4. runden på 4., 5. og 6. bordet. Altså var alle med i tetkampen.
Tore Kallset vant mot Nordstrands Jussi Dyrnes, og det er en god spiller. Tore har 3 poeng etter 4 runder. Ingen tap! Også sønnen, Eirik Viken Kallset, vant sitt parti, og det mot en spiller fra Drammen. Det partiet som Eirik er mest imponert over sjøl, er det partiet han tapte i andrerunden! Da spilte han noe som blant de yngre kristiansundsspillerne (yngre enn 50 år) kalles for gærningvarianten i Winavervarianten i fransk forsvar. Eirik er stolt over at han greide å huske de 22 første trekkene korrekt! Men han tapte altså partiet...
Audun Hoem spilte mot Svein Dale fra Osloklubben 1911. Men Svein er opprinnelig fra Volda og herjet i de yngre klassene i Møre og Romsdal siste halvdel av 1970-tallet. For et år siden tok han opp sjakken igjen, og han har satset mye på sjakk med turneringer i utlandet, personlig trener osv. så Auduns motstander var ingen avdanket, gammel spiller. Han er en ny gammel spiller. Dessverre tapte Audun for ham, og Audun har nå 2 av 4 poeng. Tore og Eirik ligger på henholdsvis 5. og 6. plass etter 4 runder!

I klasse 3 ble det også seier for Øyvind Hoem Vaseng i partiet mot Trondheims Karl Eirik Ødegaard. Øyvind har 2½ poeng.

Vegard Simensen er også med. Glemte ham i rapporten fra i formiddag... Vegard spiller i klasse 1 og etter seieren i 4. runde har han 2 poeng. Han tapte forsmedelig mot Aalesunds Roar Nakken i 3. runden i formiddag. Det var et parti som Vegard forventet å vinne, siden han har god score mot Roar. Vegard satset i det partiet på et angrep, men han brukte for mye tid på det slik at Roar fikk slått kontra med sitt eget angrep og Vegard tapte. Men Vegard rettet opp scoren i mesterskapet med seier i 4. runden!

 

 

Sverre Hoem fra NM i Oslo i fjor.
Foto: Tore Kristiansen

Sverre Hoem leder klasse 3 med full pott (Tore, 11. juli 2016)

I NM i Tromsø vant Sverre Hoem toppoppgjøret mot Øystein Viken Kallset i tredjerunden. Sverre fikk en en sekkematt på Øystein, og partiet kan bl.a. spilles gjennom på chess24 her...
Sverre startet også med 3 av 3 i NM i Oslo i fjor. Øystein Viken Kallset som meldte seg inn i klubben forrige søndag, viser også godt spill, og han vil nok også være med og kjempe i toppen i klassen.

Det andre partiet med våre 9 kristiansundsspillere som ble vist live, var Petter Andreas Wadstensviks parti mot Tromsøs Endre Machlik. Petter startet førsterunden i juniorklassen med walk over, før han spilte remis mot Edit Machlik, søstra til Endre i går. Petter spilte friskt mot Endre og hadde et artig angrep på kongestillinga hans. Men Petter ofret litt for mye, eller var ikke nøye nok, eller noe sånt, og han tapte partiet som kan bl.a. spilles gjennom på chess24 her...
Petter forteller at det var morsomt å få angripe litt og at det var fint å bli ferdig tidlig når det er dobbeltrunde. Men han sier også at han nok burde ha brukt litt mer tid i begynnelsen av angrepet. Petter er rangert desidert sist i juniorklassen, og vi skal ikke regne med at han får mange poeng. Men han har begynt veldig godt!
Henrik Øie Løbersli har startet dårlig i juniorklassen med bare 1 av 3 poeng. I går bukket han offiser i tidsnøden i det 40. trekket! Og det ble også tap i morgenrunden i dag.

I klasse 2 har vi med 3 spillere og alle har 2 poeng etter 3 runder. Audun Hoem spilte på andrebordet i tredjerunden, men tapte. Tore Kallset spiller solid. Han har en seier og to remiser, mens sønnen, Eirik Viken Kallset, er ikke kjent for å spille solid men heller gå for de spektakulære variantene, så han har to seire og et tap. Eirik vant klasse 3 i NM i Oslo i 2011 da han gjorde comeback på sjakkbrettet.

I klasse 3 har vi med Øyvind Hoem Vaseng, og han har 1½ poeng etter en seier, et tap og en remis.

Fjerderunden starter klokka 17 i ettermiddag. Vi håper at vi får Sverre Hoem på et livebrett igjen. Følg med, følg med.

 

 

Thomas spiller i Ungarn i sommer (Tore, 11. juli 2016)

Klubbmester Thomas Nyland bruker sommerferien til å spille sjakkturneringer i Ungarn. Han er allerede ferdig med to av dem.
I Ancsin Memorial som startet i slutten av juni, var det så som så for Thomas. I turneringa i Györ som var ferdig 10. juli, vant Thomas mot en FM med rating på 2386! Han fikk bare ½ poeng på de to siste rundene den siste dagen, men Thomas var nær ved å vinne begge to. Thomas er ikke helt fornøyd med spillet sitt, og han har håp om bedre resultater i de neste turneringene.

Onsdag skal Thomas starte i IX. FMF Open. Den turneringa spilles i Puspokladany, og Thomas sier at det blir ei interessant turnering med litt annerledes betenkningstid; 70 minutter pluss 30 sekunder per trekk.
Etter at den er ferdig neste søndag drar han til Eger for ei 9-runders turnering, før han avslutter Ungarnoppholdet med Pannonia cup 27.-31. juli.
Det blir mange partier i Ungarn, og kanskje han får noen partier mot Ungarsk forsvar også?

 

 

NM i Tromsø med kristiansundsspillere på direkten (Tore, 11. juli 2016)

I Landsturneringa i Tromsø som startet på lørdag, har vi med 9 spillere fra Kristiansund.

De har hele 30 sensorbrett i Tromsø som de sender direkte fra, og mandag formiddag spiller Petter Wadstensvik i juniorklassen mot Tromsøs Endre Machlik. Partiet kan følges direkte på bl.a. chess24 her...
Toppoppgjøret i klasse 5 er mellom kristiansunderne Sverre Hoem og Øystein Viken Kallset, begge med 2 poeng etter 2 runder. Partiet deres som startet klokka 9, kan følges på bl.a. chess24 her...

 

 

Thomas Nyland ble klubbmester i Kristiansund 2016.
Foto: Tore Kristiansen

Thomas vant klubbmesterskapet (Tore, 11. juli 2016)

Klubbmesterskapet i Kristiansund Sjakklubb ble ferdigspilt rett før helga.
Thomas Nyland vant A-klassen med 3½ poeng etter en remis mot Trond Harald. Vegard Simensen tok andreplassen med 3 poeng etter at han kun tapte mot Thomas.

B-klassen er ikke ferdigspilt ennå. Det gjenstår et parti mellom Pat Schanzenbecher og Øyvind G. Mikalsen. Iver Halse har tatt 4 poeng, og vil vinne klassen. Hvis Pat vinner sitt siste parti, vil han også komme á poeng med Iver, men få dårligere kvalitet. Det siste partiet blir ikke spilt før i august.

 

 

Utskriftsvennlig versjon

Teknisk ansvarlig