Kristiansund Sjakklubb

ksk - stiftet 1917 

Gamle nyheter fra 2014

Rilton Cup i Stockholm (Tore, 30. desember 2014)

De tradisjonelle Riltonturneringene spilles i Stockholm i romjula og på de første dagene på nyåret. Mange av våre, tidligere elitespillere er med. Blant annet FM Brede Kvisvik som ikke har startet særlig bra, med bare 2/4, men det var to tap mot to gode spillere, GM Turov (2591) og FM Vandenbussche (2418).
Av spillere som fortsatt er medlem i Kristiansund, er IM Axel Smith med. Dessverre startet han med et tap mot en lavere, ratet spiller i førsterunden. Men han har vunnet de tre neste rundene, og i femterunden skal han møte GM Evgeny Romanov. Axel og Evgeny spilte på 1. og 2. bordet da Kristiansund vant norgesmesterskapet for klubblag i 2011. Og de spilte også sammen på eliteserielaget til Kristiansund seinre.
Slik tradisjonen er i Riltonturneringene, er det ingen runde på nyttårsaften, og femterunden der Axel og Evgeny møtes spilles 1. januar klokka 15.

 

 

Romjulsarrangementene (Tore, 30. desember 2014)

Søndag kveld var det ungdommene som regjerte i klubben. De hadde en fin kveld med blant annet mye pizza.

Mandag kveld var det klubbens årlige romjulsarrangementet. Det var godt besøkt i år med over 20 sjakkspillere innom i løpet av kvelden. Det var også flere tidligere spillere som er hjemme på julebesøk som kom innom.
Først ble Romjulslynet spilt. 11 spillere medførte 11 runder, og det tok sine to timer. Vegard Simensen var suveren, og avga bare et poeng i nest siste runde, mot Odd Andersen fra Moss. Da var Vegard sikker på seieren. Petter Andreas tok en klar andreplass, og at disse to ungdommene tok de to øverste plassene var ingen tilfeldighet. De er regjerende høstmester og klubbmester i lynsjakk. Eilif Odde vant tredjeplassen.
Bjørn Henrik vant B-klassen på bedre kvalitet enn Iver, og Averøyas Vegard Ohrvik (Odds svigersønn) vant C-klassen.

Det var mye pizza etter ungdomskvelden dagen før, så pizza ble fortært utover mandagskvelden. Det var også en del annet julesnacks og godteri som ble servert. Etter turneringa ble det som vanlig spilt mange lynsjakkpartier, men ingen organiserte turneringer. De siste som forlot klubben, gikk så seint denne gangen at de kunne ha tatt første bussen hjem. Og det er mange år siden vi har holdt på så lenge. Artig var det, og ei fin avslutning på dette store sjakkåret.

 

 

Romjulssjakk 5. juledag - mandag 29. desember - fra kl. 19 (Tore, 28. desember 2014)

Mandag 29. desember, 5. juledag, blir vår faste romjulssjakk arrangert. Vi starter litt før klokka 19.
Først blir Romjulslynet arrangert. Det er ei lynsjakkturnering som også blir FIDE-ratet.
Etter den blir det vår faste romjulssarrangement med mer sjakkspilling og også servering av noe varmt, mest sannsynlig pølser med brød. Og klubben holder åpent til siste mann går hjem. Det har pleid å være utpå natta en gang.

 

 

Ungdomskveld 4. juledag - fra kl. 17 (Tore, 28. desember 2014)

Søndag 28. desember, 4. juledag, blir det en ungdomskveld i Sjakklubben. Denne kvelden er klubben kun åpen for ungdommer. De organiserer alt, og hva og hvilke typer sjakk de skal spille. Det blir nok en del sjokksjakk og lynsjakk. Kanskje også litt royalsjakk?
Det blir pizza og iskrem. Petter har ansvaret for kvelden.

 

 

Roger fikk julestjerne av Tidens Krav
- Ikke matt av sjakk
(Tore, 23. desember 2014)

Roger Hojem fikk en av Tidens Kravs julestjerner i førjulstida.

 

 

Lotteriet trekt (Tore, 22. desember 2014)

Det ble loddtrekning i ungdommens sjakkloteri lørdag 20. desember. Hovedpremien, en stjernekikkert fra Teno Astro ble vunnet av Martin Mokkelbost Stene. Det er ikke første gangen at familien Mokkelbost Stene har vunnet førstepremien, og vi gratulerer.
Alle fem vinnerne er kontaktet.

 

 

Sjakkafé lørdag klokka 12 til 14 med loddtrekning (Tore, 20. desember 2014)

Det blir som vanlig en sjakkafé denne lørdagen også, og den åpner som vanlig klokka 12. Det blir vanlig servering med vafler, kaffe/te.
Det blir også loddtrekning i lotteriet.

 

 

Sjakkturnering med fin avslutning på høsten (Tore, 17. desember 2014)

Tirsdag kveld var det avslutning på høsten med ei flott turnering med 15 deltakere.
Det var 6 runder med betenkningstid på 15 minutter per spiller per parti. Det var bra at så mange brukte store deler av tida si i partiene sine.
Jostein og Ferdinand endte på like mange poeng etter at Jostein hadde ledet hele turneringa, men måtte bite i gresset i sisterunden mot Jonas. Da snek Ferdinand seg forbi på bedre kvalitetspoeng.
Det var godt spill på alle brettene, og dette lover godt framover.
Treninga etter nyttår starter opp igjen allerede tirsdag 6. januar. Roger fortalte også at det blir ei sjakkhelg på Rangøya før påske.

 

 

Barnesjakkturnering tirsdag 16. desember (Roger, 15. desember 2014)

Det blir sjakkturnering for barn og ungdom i klubblokalet tirsdag 16. desember. Dette blir også avslutninga på høstsesongen.
Oppmøte senest 16.45 og start klokken 17. Vi kjører 5 runder med 15 minutter betenkningstid og premier til alle. Det blir premieutdeling klokken 19.30
Alle kan ta med venner, søsken og andre som har lyst å bli med. Eneste forutsetning er at de kan sjakkreglene til en viss grad.

Vi håper på bra deltakelse!

 

 

London Chess Classics

4 poeng for Henrik i London (Tore, 15. november 2014)

Henrik Øie Løbersli fikk 4 poeng i FIDE Open i London Chess Classics.

 

 

Sjakkafé lørdag klokka 12 til 14 (Tore, 12. november 2014)

Det blir som vanlig en sjakkafé denne lørdagen også, og den åpner som vanlig klokka 12. Det blir vanlig servering med vafler, kaffe/te.

 

 

London Chess Classics

Heisturen fortsetter i London (Tore, 12. november 2014)

Henrik er inne i en vanlig heistur i FIDE Open i London Chess Classics. Det er helt vanlig i slike store, åpne turneringer med mange deltakere.
Henrik Øie Løbersli tapte i tredjerunden mot en god motstander og vant igjen i går kveld (torsdag) mot en lavere ratet spiller. Fredag kveld møter han en spiller med rating på 2192, og da er ikke Henrik favoritt, for å si det sånn.
De norske deltakerne gjør det relativt greit. (Det ser ut til at det bare er Masfjordens Sigve Hølleland som har klart å bryte ut av heisturen.)
FM Kristian Stuvik Holm ligger best an med 3/4, men han er også i heisen og møter GM Gormally i kveld. Det partiet kommer nok til å bli sendt direkte her fra klokka 1730...
I London Chess Classic møtes klokka 17 i kveld Nakamura-Anand, Adams-Kramnik og Caruana-Giri. Partiene vises hos chess24 her...

 

 

Johan Hoem mot Eilif Odde i høstmesterskapet i lynsjakk.
Foto: Tore Kristiansen

Høstmesterskapet i lynsjakk i går kveld (Tore, 12. november 2014)

Torsdag kveld ble høstmesterskapet i lynsjakk spilt i klubben med 12 deltakere. Etter 5 runder hadde Eilif og Tore full pott med 5 poeng. Eilif hadde da også vunnet mot Vegard. Iver Halse lå på overraskende god plassering med 3½ poeng, og han hadde også hatt ei vinnende stilling mot Eilif på et tidspunkt i deres parti i fjerderunden. Deretter møtte Tore veggen (les Vegard og Petter) og forsvant ut av tetbildet. Eilif og Vegard fortsatte å vinne sine partier. Etter 8. runden var det fortsatt samme stilling. Eilif ledet med full pott, og Vegard jaktet bak med 7 poeng. Iver hadde tredjeplassen etter å ha slått Tore, og Åge kom halsende bakfra. Petter var også med i bildet bak lederne. I C-klassen ledet Morten med 2½ poeng.

Men så kom de tre avsluttende rundene. Og veldig mye skjedde. Eilif avga en remis mot Tore, men hadde to C-spillere igjen og skulle cruise inn til seier. Vegard var avhengig av at Eilif feilet. Og det skjedde. I partiet mot Johan Hoem (3 bilder) som har gjort comeback i klubben etter 15 års pause, ble det seier til Johan! Og plutselig ledet Vegard med ½ poeng. I sisterunden måtte Vegard vinne mot Bjørn (bilde) for å sikre seieren. Remis var ikke godt nok, for da ville Eilif bli høstmester på bedre kvalitet. Og Bjørn hadde spilt godt. Han hadde vunnet mot Åge og nesten slått Tore, så Vegard tok utfordringa seriøst, og da hadde ikke Bjørn noen sjanse.
Vegard ble høstmester i lynsjakk med 10 av 11 poeng! Eilif tok bare 1½ poeng på de tre siste rundene. Iver sikret nok 3. plassen ved å spille remis mot Åge i 9. runden. Iver vant også B-klassen klart.
Johan Hoem avsluttet turneringa med å slå både Petter og Eilif i de tre siste rundene, og tok dermed en klar seier i C-klassen.
Ni bilder her....

Neste lynsjakkturnering spilles i romjula. Mandag 29. desember (5. juledag) spilles Romjulslynet

 

 

London Chess Classics

Henrik vant i andrerunden (Tore, 10. november 2014)

Det ble seier på Henrik Øie Løbersli i andrerunden i FIDE Open i London Chess Classics tirsdag kveld. Det var også forventet, siden motstanderen hadde lav rating. I kveld møter Henrik en motstander med 2160 i rating. Det er ikke uvanlig i slike store, åpne turneringer at man går som en jojo mellom mye lavere ratede og høyere ratede spillere. Det pleier å roe seg i slutten av turneringa.

 

 

Henrik tapte i 1. runde (Tore, 8. november 2014)

En rask rapport fra London: Henrik tapte mot IM Roberson i førsterunden. Henrik kom 20 minutter for seint til partiet, men etter en time og et kvarters spill hadde de begge lik tid. Henrik tapte etter ca. tre timers spill.

 

 

London Chess Classics

Arkivbilde: Henrik i Gibraltar januar 2014
Foto: Olga Dalzhykova, Stormester&Stormester

Henrik i FIDE Open i London Chess Classics denne uka
møter IM i 1. runde
(Tore, 8. november 2014)

London Chess Classics startet lørdag med mange turneringer og andre sjakkaktiviteter.
Mandag kveld starter FIDE Open med over 200 spillere med første runde klokka 1730. Henrik Øie Løbersli (1961) møter i førsterunden den engelske IM-en Peter T Roberson (2412). Han er født i 1989 og ble utnevnt til IM så seint som i august i år. Så da er det en ung og aktiv IM som Henrik skal møte i kveld. Roberson spiller fransk forsvar mot 1. e4 så hvis ikke Henrik har en spesiell variant han vil prøve ut der, blir det vel ei anna åpning. Caruana spilte 1.Sf3 mot Roberson i European Club Cup i Bilbao i september, så kanskje Henrik velger noe slikt?

Samtidig spilles også ei 5-runders London Chess Classics med Caruana, Anand, Giri, Kramnik, Adams og Nakamura. De skal spille lynsjakk mandag kveld for å finne ut av hvilket startnummer de skal ha. Og deretter blir det i følge tidsplana et parti hver dag onsdag-søndag.
For Henrik og spillerne i FIDE Open blir det kveldspartier denne uka til og med fredag, og det blir doble runder lørdag og søndag.

 

 

Lynsjakk på torsdag (Tore, 8. november 2014)

Torsdag 11. desember blir det høstmesterskapet i lynsjakk.
Det starter klokka 1930, og det spilles som berger. Det blir FIDE-ratet. Alle dem som vil sette regjerende klubbmester Petter Andreas Wadstensvik på plass, må nå kjenne si besøkelsestid...

 

 

London Chess Classics

Henrik i Super-Rapid i London (Tore, 7. november 2014)

I London startet London Chess Classics i går, lørdag med mange turneringer og andre sjakkaktiviteter.
Lørdag og søndag har de hatt ei åpen turnering Super Rapidplay med over 600 deltakere, og verdenseliten var også med som Caruana, Kramnik, Nakamura, Giri og Anand. Simen Agdestein toppet en stor norsk delegasjon, og med mange NTG-elever. FM Johan Salomon (2223) spilte remis mot GM Nigel Short (2714) i andrerunden, og FM Kristian Stuvik Holm (2361) slo GM Mark Hebden (2550)

Henrik som har en hurtigsjakkrating på bare 1781 (standardrating på 1961) møtte den engelske stormesteren Gawain Jones (2629) i førsterunden. Det ble tap, som forventet. Det var 5 runder på lørdag og 5 på søndag, og Henrik sto med 3/5 etter første dag. Henrik slo de han møtte med med lavere rating og tapte mot 2100-spillere helt til den 8. runden. Da møtte han den albanske, 40-årige kvinna, Astrit Zymberit (2116). Hun står nevnt i Chessbases artikkel om første dag av Super-Rapid. (Hun, og Johan Salomon, står nevnt rett over bildet av Vishy Anand i Chessbase-artikkelen.) Henrik spilte remis mot henne, og fortsatte poengfangsten utover søndags ettermiddag og kveld. Han endte til slutt på 6 poeng! Henrik var rangert som nr. 206, og endte på 113. plassen. Og det må være bra!
Nakamura vant turneringa med 9½ poeng. Han avsluttet med seier mot Adams, Caruana, Giri og Anand! Det var en forbløffende rekke med motstandere! Anish Giri tok andreplassen med 8½ poeng.

 

 

Sjakkafé lørdag klokka 12 til 14 (Tore, 5. november 2014)

Det blir som vanlig en sjakkafé denne lørdagen også, og den åpner som vanlig klokka 12. Det blir vanlig servering med vafler, kaffe/te.

 

 

Grand Prix-turnering i Kristiansund i januar (Tore, 5. desember 2014)

Helga 16.- 18. januar arrangerer vi ei Grand Prix-turnering i Kristiansund. Vi har søkt om å få den med i ISBRE Norges Grand Prix 2014-2015 (derfor logoen), og avventer svar på det. Men det pleier å gå i orden.
Turneringa blir etter samme lest som den vi hadde våren 2013. Det blir to hurtigsjakkrunder fredag kveld med betenkningstida 20 minutter + 5 sekunder tillegg per trekk. Disse to rundene blir ratet både med norsk rating og FIDEs hurtigsjakkrating. Lørdag og søndag blir det to runder hver dag med lang betenkningstid (90 minutter + 30 sekunder tillegg per trekk).
Turneringa spilles i Sjakklubben. Hvis det blir flere deltakere enn vi får plass til, flytter vi til et annet lokale i sentrum.
Meld deg på her... eller i klubben.

Vi planlegger en felles Møre og Romsdal-tur 2015 med turneringer i Kristiansund (januar), Ålesund (mars) og Molde (mai/juni), men alle beslutninger er ikke tatt i alle klubbene ennå. Da blir det i tillegg til premiene i de enkelte turneringene, også sammenlagtpremier. Vi regner med at kretsen og klubbene tar en avgjørelse i desember på dette.

 

 

Avslutning med barnesjakkturnering tirsdag 16. desember (Roger, 5. desember 2014)

Det blir sjakkturnering for barn og ungdom i klubblokalet tirsdag 16. desember. Dette blir også avslutninga på høstsesongen.
Oppmøte senest 16.45 og start klokken 17. Vi kjører 5 runder med 15 minutter betenkningstid og premier til alle. Det blir premieutdeling klokken 19.45
Alle kan ta med venner, søsken og andre som har lyst å bli med. Eneste forutsetning er at de kan sjakkreglene til en viss grad.

Vi håper på bra deltakelse!

 

 

Ratingtall fra klubbmesterskapet (Tore, 2. desember 2014)

Ratingtallene fra klubbmesterskapet kom i kveld. Du kan se de nye tallene her...

 

 

Siste partiet i klubbmesterskapet er spilt (Tore, 2. desember 2014)

Klubbmesterskapet er ferdig. Det siste partiet ble spilt i klubben mandag kveld. Hvordan det gikk, kan du lese mer om her...

 

 

Ratingtall fra FIDE (Tore, 2. desember 2014)

Ratingtallene fra FIDE kommer som ei klokke hver måned, og endringene for våre spillere kan du lese her...

 

 

Siste partiet i klubbmesterskapet spilles i kveld (Tore, 1. desember 2014)

Vegard Simensen og Roger Hojem spiller det siste partiet i klubbmesterskapet i klubben mandag kveld.
De kjemper om andreplassen, og Roger tar den hvis de spiller remis. Det blir sikkert et spennende parti, for begge har forberedt seg på å spille mot hverandre i ukesvis allerede.

 

 

Kongen av sjakk var en suksess (Tore, 1. desember 2014)

NRK-programmet Kongen av sjakk ble en stor suksess søndag kveld! I Sjakklubben var vi også samlet og fulgte med på programmet, og vi satt også med app-en og spilte med. Av og til greide vi ikke å bli enige tidsnok, så vi rakk ikke å sende inn trekk...
Men det var god mat i klubben og stemninga var høy gjennom hele tv-sendinga. Det var ikke alle trekkene til Norge vi var like begeistret for, men slik er det når mange hundre tusen spiller sammen. Det er ikke like greit å bli enige om ei plan, og Magnus Carlsen vant fortjent.

 

 

Henrik spiller i Drammen (Tore, 30. november 2014)

Henrik Øie Løbersli fikk 2 poeng da avsluttet med to remiser søndag i Kiwi Konnerud NGP i helga FM Johan Salomon vant turneringa med 4½ poeng.

 

 

Kongen av sjakk på NRK1 søndag - og i klubben (Tore, 30. november 2014)

På NRK1 i kveld sendes tv-programmet Kongen av sjakk fra klokka 1955 og helt fram til klokka 2300!
Det blir et underholdningsshow der det norske folk skal spille mot Magnus Carlsen! Magnus skal spille 8 simultanpartier, og det hele kommenteres av Torstein Bae og Heidi Røneid.

Hele programmet kan du selvsagt følge i Sjakklubben på vår store tv-skjerm. Vi serverer kveldsmat med bl.a. varme karbonader, kaffe/te, melk/juice etc. Det blir også en gryterett for det kom det krav om etter gryteretten som ble servert til seriesjakkspillerne i går.
Vi skal spille mot Magnus ved hjelp av appen Kongen/ og generelt følge med på et over 3 timers underholdningsprogram om sjakk på Norges største tv-kanal!

 

 

Seier 4-1 over Molde - storspill av Anders (Tore, 30. november 2014, redigert 1/12)

Det ble til slutt en storseier med 4-1 mot Molde. Underveis så det ikke slik ut. Molde kom med Simonas og Håkon på de to øverste bordene. På de tre nederste stilte de langt svakere med Marcel, Mats Peter og Bjørn Robert. Vi hadde latt Henrik få fri denne helga, men stilte allikevel med et sterkt lag med Anders, Kjell Tore, Eilif, Karl W. og Tore. På forhånd kalkulerte vi at vi kunne tape på de to øverste bordene, men at vi burde vinne på de tre nederste.
Oppgjørene mellom Kjell Tore Sandum (1950) og Håkon Bentsen (1957) pleier å ende i remis, men Håkon avslo det første remistilbudet fra Kjell Tore. Det var tydelig at Molde gikk for seier i lagkampen. Men Kjell Tore med hvit er ikke så god å bryne seg på, og de tok remis i de 24. trekket. Da lå vi foran skjema.
Men på tredjebordet var det spennende mellom Marcel Mennink (1375) og Eilif Odde (1976). Eilif fikk bonde i åpninga, men Marcel rokerte langt, og Eilif fikk ikke rokert i det hele tatt. Marcel fikk et initiativ, og da spiller han langt bedre enn ratingtallet sitt. Marcel angrep kongestillinga til Eilif, og tilbød remis. Da Eilif tok imot remistilbudet med bonde over, da skjønte vi at det var fare på ferde. Men dermed var vi på skjema igjen.

På femtebordet vant Tore Kristiansen (1577) en bonde i midtspillet mot Bjørn Robert Løvoll Unhjem (1263), og det så lovende ut. Men så gikk Karl W. og spurte lagkapteinen om han kunne tilby remis til Mats. Han fikk beskjed om at det kunne han bestemme sjøl. Siden ingen av oss skjønte stillinga på førstebordet mellom Simonas og Anders, regnet vi med at det kunne bli et tap der, og da kunne det gå til uavgjort hvis vi tok remis på fjerdebordet. Derfor valgte Karl W. å spille videre.

Tore vant en offiser mot Bjørn Robert, og det var bare å avslutte partiet, og det ble et poeng der. Da også Karl W. Strand (1909) fikk inn et avgjørende angrep på kongestillinga til Mats Peter Henøen (1191) og vant, ledet vi plutselig 3-1, og vi hadde vunnet matchen.
Da gjensto bare partiet på førstebordet mellom FM Simonas Zickus (2197, FIDErating på 2293) og Anders Olsen (2007, 2055), og beskjeden kom til oss andre som satt oppe og analyserte partiene våre om at Anders hadde vunnet!
Etterpå spilte vi gjennom partiet til Simonas og Anders. Simonas åpnet slik han pleier å gjøre mot IM-er og andre gode spillere, og der han får gode resultater. Men Anders hadde forberedt seg godt hele uka til partiet, men hadde ikke funnet mange partier av Simonas i databasen. Anders gjorde et par, litt overraskende trekk i åpninga, men de var nok godt planlagt. Anders kom veldig godt ut av åpninga med svart, og Simonas hadde ikke mange planer han kunne stille opp med. Analysene uten datahjelp lørdag kveld antyder at Simonas gjorde et unøyaktig trekk i åpninga med h4. Og vi fant ingen unøyaktige trekk av Anders!
Anders fikk i midtspillet plassert dronninga til Simonas helt borte på a2-feltet, og der sto den deplassert resten av partiet. Vi forsøkte i analysene å få den tilbake i spill igjen, men Anders sine trekk tillot det ikke. Det var kjempegodt spilt av Anders gjennom hele partiet. Stillinga var så komplisert at vi bakspillerne ikke forsto stillinga etter bare noen sekunders kikking på den. Men i ro og mak etterpå var det lettere å se. Dette partiet må Anders vise på en klubbkveld og også på en av treningene med ungdommene.

Iver sto for serveringa av kaffe/te og vafler/gryterett og fikk mange gode tilbakemeldinger for maten.
Da har vi tatt ledelsen i 1. divisjon Møre, og vi skal spille en match mot Molde på nyåret igjen. Kanskje den også spilles i Kristiansund. Men hverken dato eller spillested er avklart ennå.
Endret 1. desember med hvem som tilbød remis på tredjebordet.

 

 

Henrik spiller i Drammen (Tore, 30. november 2014)

Henrik spiller i helga i Kiwi Konnerud NGP i helga. Turneringa startet med en runde hurtigsjakk lørdag formiddag, før det ble to runder langsjakk lørdag, og turneringa avsluttes med to runder langsjakk på søndag.
Henrik (1918) spiller i den sterke A-gruppa. Han tapte i hurtigsjakkrunden, men vant mot Thomas Nyland (1997) (ex-Molde og Kristiansund) i runde 2, før det ble tap mot Trond Støre (1953). Søndag formiddag møter han Eivind Olav Risting (1966).

 

 

Seriesjakk mot Molde i klubben lørdag kl. 13 (Tore, 28. november 2014)

I 1. divisjon Møre og Romsdal er det bare to lag. Kristiansund og Molde. Lagene har blitt enige om å møtes to ganger, og første gangen blir lørdag 29. november klokka 13 i Sjakklubben.
Siden Kristiansund har hjemmekamp, har gjestene fordelen av svart på 1. bord. Det spilles over 5 bord og betenkningstida er den samme som i Landsturneringa og også i klubbmesterskapet i Kristiansund. 90 minutter på de første 40 trekkene, deretter 30 nye minutter på resten av partiet. Det er tillegg på 30 sekunder per trekk.
Molde stiller sterkt med FM Simonas Zickus og Håkon Bentsen, mens Kristiansund har våre 1900-spillere på plass. Dvs. nesten alle, siden Henrik spiller i Drammen i helga. Gjestende lag skal serveres mat står det i seriesjakkreglementet, og slik vi har hatt for vane de siste gangene, blir det varm gryterett med småbrød til på både gjestende spillere og våre egne spillere lørdag ettermiddag. Tilskuere får nøye seg med gratis vafler fra Sjakkaféen.

Vi forventer fem interessante partier, og alle er hjertelig velkommen innom for å følge med på partiene som spilles i kjelleren.

 

 

Sjakkafé lørdag klokka 12 til 14 (Tore, 28. november 2014)

Det blir som vanlig en sjakkafé denne lørdagen, og den åpner som vanlig klokka 12. Det blir vanlig servering med vafler, kaffe/te. Denne lørdagen er det Iver som har ansvaret for kaféen. Kaféen er som vanlig åpen til klokka 14, men Sjakklubben er åpen utover ettermiddagen pga. seriesjakken.

 

 

Partiet i klubbmesterskapet utsatt (Tore, 27. november 2014)

Pga. sykdom ble ikke det siste partiet i klubbmesterskapet spilt torsdag kveld.

 

 

Kongen av sjakk på NRK1 søndag - og i klubben (Tore, 27. november 2014)

På NRK1 søndag 30. november sendes tv-programmet Kongen av sjakk fra klokka 1955 og helt fram til klokka 2300!
Det blir et underholdningsshow der det norske folk skal spille mot Magnus Carlsen!

I det direktesendte underholdningsshowet Kongen av sjakk spiller du og det norske folk mot selveste Magnus Carlsen! Klarer du, naboen og resten av nasjonen å vinne over kongen av sjakk?

I studio utfordres Magnus Carlsen også av toppolitikere, idrettsprofiler, underholdningsartister og juniormestre. Og selv familien Carlsen er klare til å gi slektens store sønn skikkelig motstand! Det er altså duket for dramatikk og nervepirrende dueller når Magnus sjakkevner blir testet til det ytterste.
Hele programmet kan du selvsagt følge i Sjakklubben på vår store tv-skjerm. Vi serverer kveldsmat med bl.a. varme karbonader, kaffe/te, melk/juice etc.

 

 

Kamp om andreplassen i kveld (Tore, 27. november 2014)

I kveld spilles det siste partiet i klubbmesterskapet. Vegard Simensen og Roger Hojem avgjør hvem som tar andreplassen.
Du kan lese mer om det partiet, og partiet til Trond Harald og Eilif her...

 

 

Eilif Odde suveren klubbmester (Tore, 26. november 2014)

Eilif og Trond Harald har spilt sitt parti i sisterunden i klubbmesterskapet onsdag formiddag.
Eilif vant et artig parti, og Eilif har da blitt klubbmester med 6½ poeng.
Kristiansund Sjakklubb gratulerer!

 

 

Seriesjakk på lørdag (Tore, 26. november 2014)

Lørdag 29. november blir det seriesjakk mot Molde. I 1. divisjon Møre og Romsdal er det bare Molde og Kristiansund som er med, og vi skal spille to kamper mot hverandre. Den første spilles førstkommende lørdag med start klokka 13.
Molde kommer i hvert fall med sine to toppspillere FM Simonas Zickus (2187) og Håkon Bentsen (1957). Henrik stiller ikke da han skal spille ei GP-turnering i Drammen, men ellers ser det ut til at vi får et bra lag, men bak de beste spillerne har vi noen frafall, og det kan bli et sprang i nivået på spillerne våre til det(de) nederste bordene.

 

 

Øyvind-Øyvind 0-1 (Tore, 25. november 2014)

Mens VM-matchen pågikk på søndag, ble det også spilt et parti i klubbmesterskapet. Les mer her...

 

 

Nye ratingtall (Tore, 25. november 2014)

Oppdaterte, norske ratingtall etter de to siste turneringene har kommet. Les mer her...

 

 

Vegard med to flotte remiser (Tore, 23. november 2014)

Morten og Vegard og Bjørn Robert fra Molde spilte i helga i Hell Grand Prix i Stjørdal.
Vegard havnet på 7. plass med 3 poeng, men det han tar med seg hjem etter turneringa er remisene mot Johannes Haug (2139) og Edwin David (2147). Morten fikk 1 poeng, og møtte mange gode spillere. I flere av partiene hadde Morten gode initiativer.
Bjørn Robert fikk 2 poeng.

 

 

Magnus forsvarte verdensmesterskapet (Tore, 23. november 2014)

Magnus Carlsen forsvarte verdensmesterskapet og vant VM-matchen med 6½ poeng på 11 partier. Vishy Anand fikk 4½ poeng, og var en mye sterkere opponent enn i matchen i fjor. Det ble 7 remiser i matchen og fire seire. Magnus vant i 2., 6. og 11. runde, mens Anand vant i 3. runde. Alle seirene kom med hvit.

Det var et interessant parti som ble fulgt av nærmere 10 spillere i Sjakklubben i dag. Uti midtspillet ble vi som alle andre, overrasket over at Anand kunne komme på offensiven med 23...b5. Men da han etterpå ofret kvaliteten for en fribonde, gikk det Magnus' vei

 

 

Sjakk-VM i Sotchi

VM-matchen kan avgjøres i dag (Tore, 23. november 2014)

VM-matchen kan bli avgjort i dag, hvis Magnus Carlsen vinner med de hvite brikkene i dag.
Partiet starter klokka 13, og klokka 1230 starter NRK1 sendingene fra Sotchi.

Ta søndagsturen innom Sjakklubben i dag og følg med på partiet. Vi viser partiet i Sjakklubben med alle analyser, og det blir også enkel servering. Øyvind og Øyvind skal også spille sitt parti fra sjuende runde i klubbmesterskapet. De starter sitt parti klokka 12, og det blir sikkert også et fint parti å følge med på.

 

 

Morten og Vegard gjør det bra på Hell (Tore, 23. november 2014)

Morten og Vegard og Bjørn Robert fra Molde spiller nå i Hell Grand Prix.
Morten har ett poeng etter å ha møtt to gode motstandere, mens Vegard har 2½ og spilte remis mot Johannes Haug i går kveld! Bjørn Robert har vært heldigere med motstanderne enn Morten, og han har 2 poeng på tre runder. De to siste rundene spilles søndag.

Kongen av sjakk var en suksess (Tore, 1. desember 2014)

NRK-programmet Kongen av sjakk ble en stor suksess søndag kveld! I Sjakklubben var vi også samlet og fulgte med på programmet, og vi satt også med app-en og spilte med. Av og til greide vi ikke å bli enige tidsnok, så vi rakk ikke å sende inn trekk...
Men det var god mat i klubben og stemninga var høy gjennom hele tv-sendinga. Det var ikke alle trekkene til Norge vi var like begeistret for, men slik er det når mange hundre tusen spiller sammen. Det er ikke like greit å bli enige om ei plan, og Magnus Carlsen vant fortjent.

 

 

 

 

Sjakkafé lørdag klokka 12 til 14 (Tore, 21. november 2014)

Det blir som vanlig en sjakkafé denne lørdagen, og den åpner som vanlig klokka 12. Det blir vanlig servering med vafler, kaffe/te fram til klokka 14.
Denne lørdagen er det Jostein som har ansvaret for kaféen.

 

 

Morten og Vegard i Hell (Tore, 21. november 2014)

Morten og Vegard har sammen med Bjørn Robert fra Molde spiller nå i Hell. Det er ei Grand Prix-turnering i Stjørdal som heter Hell Grand Prix og det er ikke et varmere sted...
Morten møtte FM Lasse Løvik i førsterunden med Grünfeldindisk. Morten satt og tok til seg lærdom i analysene etter partiet. Flott at Lasse gikk gjennom partiet med ham. Vegard vant enkelt da motstanderen bukket allerede i 13. trekket i en dronninggambit.
Bjørn Robert spilte mot leningrad-tysk og trodde han hadde et aktivt press med offiserene men overså et mellomtrekk som førte til at springeren ble fanget på åttenderaden.
Lørdag er det to runder, og de to siste rundene spilles på søndag.

 

 

Sjakk-VM i Sotchi

9. parti i VM-matchen starter klokka 13 (Tore, 21. november 2014)

VM-matchens raskeste parti ble spilt i går. En time og to minutter tok det før de ble enige om remis.
I dag skal Anand ha hvit, og det er kanskje hans siste sjanse til å rette opp scoren. Han greide det mot Gelfand i 2012, men greier han det mot Magnus Carlsen i dag?
Partiet starter klokka 13, og klokka 1230 starter NRK1 sendingene fra Sotchi. Det er Pat som sitter i klubben i dag. Det blir som vanlig at vi viser partiet i Sjakklubben med alle analyser, og det blir også enkel servering.

 

 

To sjakkbomber i klubbmesterskapet i går kveld (Tore, 21. november 2014)

I går kveld detonerte først den ene sjakkbomba med en stor overraskelse i et av de fem partiene, før den andre kom like etterpå. Fem partier ble spilt, og du kan lese mer her...

 

 

5 partier i klubbmesterskapet i kveld (Tore, 20. november 2014)

I kveld starter den siste runden i klubbmesterskapet. 5 av 8 partier spilles i kveld.
Les mer her...

 

 

Sjakk-VM i Sotchi

8. parti i VM-matchen starter klokka 13 (Tore, 20. november 2014)

Det ble en kontrollert remis for Magnus Carlsen med de svarte brikkene på tirsdag. Det var så kontrollert, og ingenting skjedde, så mediene var mer opptatt av posituren til Magnus under partiet. Men for sjakkfolk var partiet svært interessant, for Magnus kom veldig greit ut av åpninga, og det betyr nok at analyseteamet til Magnus har gjort jobben sin. I dag skal Magnus igjen ha hvit, og vi kan nok forvente oss et langt parti i dag også. Kanskje like lenge som mandagens parti?

Det 8. partiet i VM-matchen starter klokka 13, og klokka 1230 starter NRK1 sendingene fra Sotchi. Det blir som vanlig at vi viser partiet i Sjakklubben med alle analyser, og det blir også enkel servering, som vanlig.

 

 

Sjakk-VM i Sotchi

God barne- og ungdomsturnering i går kveld (Tore, 19. november 2014)

Tirsdag kveld ble det arrangert ei barne- og ungdomsturnering i Sjakklubben som het VM-match.
Det var mye godt spill av spillerne. Petter og Mads stilte i ungdomsklassen, og tok selvsagt de to øverste plassene i turneringa. Men vinner av barneturneringa ble Sander Mjønes fra Nordlandet. På delt andreplass kom Viljar og Ferdinand, mens Christan tok tredjeplassen.
Noen få bilder finnes her...

 

 

Barnesjakkturnering tirsdag 18. november (Roger, 17. november 2014)

Det blir sjakkturnering for barn og ungdom i klubblokalet tirsdag 18 november.
Oppmøte senest 16.45 og start klokken 17. Vi kjører 5 runder med 15 minutter betenkningstid og premier til alle. Det blir premieutdeling klokken 19.45
Alle kan ta med venner, søsken og andre som har lyst å bli med. Eneste forutsetning er at de kan sjakkreglene til en viss grad.

Vi håper på bra deltakelse!

 

 

Sjakk-VM i Sotchi

7. parti i VM-matchen starter klokka 13 (Tore, 17. november 2014)

Lørdag så vi plutselig behovet for hjertestarter i Sjakklubben da Magnus gjorde et overraskende trekk.
Vi håper at det ikke blir likedan i dag. 7. parti i VM-matchen starter klokka 13, og klokka 1230 starter NRK sendingene fra Sotchi. Magnus skal ha hvit, og vi både gleder oss til partiet og frykter det litt. Det blir som vanlig at vi viser partiet i Sjakklubben med alle analyser.
Det blir også enkel servering, som vanlig.

 

 

Ekstraordinært årsmøte onsdag klokka 21 (Tore, 17. november 2014)

Onsdag 19. november kl. 21 starter det ekstraordinære årsmøtet som ble bestemt på det ordinære årsmøtet.

 

 

NM for ungdom

Henrik på 3. - Mads 8 - Petter 11 (Tore, 16. november 2014)

Det ble gode plasseringer på de fleste spillerne fra Møre og Romsdal i NM for ungdom i Stavanger/Sandnes i helga. De fem erfarne spillerne gjorde det alle bra, og de tre nykommerne fra Ålesund (Ellingsøya) gjorde seg ikke bort de heller.

Henrik Øie Løbersli kom på tredjeplass i A-gruppa i NM for ungdom denne helga. Henrik spilte remis i femterunden, men vant i sjetterunden etter et langt parti, der de til slutt bare spilte på tilleggstida. Henrik fikk 4½ poeng, og han var den eneste på den poengsummen. Tapet kom mot norgesmesteren, Sigve Hølleland fra Masfjorden. Han ble norgesmester da han hadde bedre kvalitet enn Erlend Kyrkjebø fra Stavanger. De fikk begge to 5½ poeng.
Henrik får også plass i nordisk mesterskap i 2015 siden Erlend Kyrkjebø er for gammel da. Det er nordisk mesterskap inntil 20 år, og Erlend blir 21 år neste år. Da blir det Sigve og Henrik som skal representere Norge i nordisk mesterskap i den øverste klassen.

Petter Andreas Wadstensvik spilte en remis og tapte i siste runde på søndag. I sisterunden mot Cornelius Kvendseth som har mormor i Kristiansund, forsøkte Petter å vinne for mye i ei remisstilling, og da ble det tap i stedet, slik det ofte blir når man overspiller stillinga si. Det ble imidlertid en 11. plass på Petter i B-gruppa, og det var over all forventning. FM Lars Oskar Hauge ble som forventet norgesmester fra denne gruppa.

I D-gruppa var det Andreas Tryggestad, Nordstrand som ble norgesmester da han vant mot vår Mads Wollan Myhre i sisterunden. Mads fikk 5 poeng og en finfin 8. plass. Mads skulle etter forventningene komme på 6-10. plass og innfridde. Med litt mer flaks hadde han unngått den store favoritten i sisterunden, men slik er monradsystemet.
Håkon Hammerås fra Aalesunds tok 3 poeng i D-gruppa, og det samme fikk også Eirik Lorgen. Det er bra gjort i en stor og god gruppe.

I E-gruppa fikk Niklas Unneland en skikkelig god 19. plass etter at han vant begge sine partier på søndag. Øystein Furnes Hammervold vant et parti i gruppa og fikk 1 poeng.

I NMs største gruppe med 113 spillere, G-gruppa, ble det 4 poeng på Mathias Unneland med 3 poeng.

Arild blogget fra mesterskapet, og bloggen kan du lese her...

 

 

NM for ungdom

Henrik på 3. - Mads og Petter topp ti (Tore, 16. november 2014)

De tre kristiansundsspillerne i NM for ungdom er alle på topp ti før de to siste rundene på søndag. Den største overraskelsen er Petter som var rangert på nederste halvdel av lista. Ålesundsspillerne har alle fem også tatt poeng og gjort det bra de første fem rundene.

Henrik vant tapte et parti mot skolekameraten Sigve Hølleland lørdag formiddag, men vant et langt parti mot Kjetil Andås lørdag ettermiddag. Henrik ligger på 3. plass i A-gruppa med 3 poeng og bare ½ poeng bak lederne. Søndag formiddag møter Henrik Ødøn fra Harstad i 5. runde.

Petter vant to flotte seire lørdag, men det var mot to lavere ratede spillere, og Petter ligger på 8.plass etter 4 runder. I 5. runden søndag formiddag møter Petter en 1600-spiller fra Stavanger.

I D-gruppa har vi med tre spillere fra Møre og Romsdal. Mads Wollan Myhre vant to partier lørdag men tapte ett. Han har 4 poeng etter 5 runder og ligger på 10. plass bare ½ poeng bak de fire på 4½ poeng. I 6. runden skal Mads møte en spiller han skal vinne mot.
Ålesundsspillerne Håkon Hammerås og Eirik Lorgen spiller også i D-gruppa. Begge har to poeng, og de møter hverandre i partiet søndag formiddag.
I E-gruppa har vi med Niklas Unneland som har 2 poeng, og Øystein Furnes Hammervold som har 1 poeng.

I NMs største gruppe med 113 spillere, G-gruppa, ligger Mathias Unneland med 3 poeng, og han ligger på 42. plass etter 5 runder.

Søndag spilles det to runder i alle grupper. Arild og hjelperne blogger fra mesterskapet, og det bare å følge med på bloggen her...

 

 

Sjakk-VM i Sotchi

Sjakkafé lørdag fra klokka 12 med VM-match (Tore, 15. november 2014)

Denne lørdagen starter Sjakkaféen som vanlig klokka 12.
Det blir vanlig servering med vafler, kaffe/te, og klokka 1230 starter NRK sendingene fra Sotchi. I dag skal Magnus ha hvit, og vi gleder oss.
Vi kommer også til å følge med på hva som skjer i NM for ungdom i Rogaland.

 

 

NM for ungdom

Bra start i NM for ungdom - Petter med overraskende seier (Tore, 15. november 2014)

Det ble en kjempefin start i NM for ungdom på våre tre deltakere fra Kristiansund og de fem fra Ålesund.
Henrik vant begge sine partier fredag og er en av fire i A-gruppa med 2 poeng. Lørdag formiddag møter han NTG-kameraten Sigve Hølleland fra Masfjorden.
Mads har også gjort sine saker fint i de to første rundene med to seire. I D-gruppa er det hele 14 spillere med 2 poeng etter fredagen. Lørdag formiddag møter han hjemmefavoritten Aleksander Fossan fra Stavanger.

Petter tok en overraskende seier i førsterunden mot Hanne Kyrkjebø, Stavanger (1728).
Våre fem deltakere fra Ålesund (Ellingsøya) har også overrasket, og spesielt Eirik Lorgen tok en overraskende remis i førsterunden i gruppe D.

Arild blogger fra mesterskapet, og i dag står det: - Lørdagen er gjerne den viktigste NM-dagen med tre partier. Tommelfingerregelen i disse mesterskapene er at du er med i kampen om pallen hvis du ikke har avgitt mer enn ett poeng på de fem første rundene.
Så da er det bare å følge med på bloggen her...

 

 

NM for ungdom

NM for ungdom starter fredag ettermiddag (Tore, 14. november 2014)

I helga spilles NM for ungdom i Rogaland.
Fra Møre og Romsdal har vi med åtte spillere, tre fra Kristiansund og fem fra Ålesund. Alle fem fra Ålesund bor på Ellingsøya!

Arild og Arne blogger fra mesterskapet, og de oppdaterer jevnlig fra hver runde. Det er bare å følge med på bloggen her...

 

 

Sjakk-VM i Sotchi

Følg 5. parti i VM-matchen i klubben i dag (Tore, 14. november 2014)

Anand skal ha hvit i 5. parti mot Magnus Carlsen i dag. Partiet starter klokka 1300, og vi har åpent i Sjakklubben fra litt før klokka 1230, slik at vi kan følge sendingene på tv. Det har vært mange folk innom klubben under de tidligere partiene, og spesielt etter et par timer er det mye lokal sjakkekspertise i lokalet. Det blir som vanlig kaffe/te og servering av noe enkel mat.

Det er sjakk i alle kanaler i disse tider, og på puben ved siden av Sjakklubben viste de sjakksendingene på alle tv-ene sine på onsdag.
Tidens Krav forteller fra Sotchi om to kristiansundere som spilte fotball sammen med Magnus Carlsen. Det er selvsagt Aage Sivertsen som vi også så ble intervjuet på NRK1 før 4. partiet, og FM Brede Kvisvik som er i Sotchi som legen til Magnus.

 

 

Ny spenning i klubbmesterskapet (Tore, 14. november 2014)

I klubbmesterskapet har vi fått ny spenning, til og med om førsteplassen, etter torsdagskveldens parti i klubben.
Les mer her...

 

 

Kronerulling til talenter i norsk sjakk (Tore, 13. november 2014)

Norges Sjakkforbund har i forbindelse med VM-matchen startet ei innsamling til norske sjakktalenter. 100 kroner er beløpet som kan gis. Det kan gis enten ved å sende sms med kodeord SJAKK til 2360 og dermed gi 100 kroner der,
eller gå inn på bidra.no/sjakk og betale med kort der.
Norges Sjakkforbunds pressemelding om saken

 

 

Dugnadsløftet

Dugnadsløftet fra Gjensidige Nordmøre og Romsdal (Tore, 13. november 2014)

I Bjørnsonhuset på Molde i går kveld var det Gjensidige Nordmøre og Romsdals Dugnadsløftet der de delte ut 4,2 millioner kroner til lag og foreninger i Nordmøre og Romsdal!
Fra Sjakklubben stilte Roger, Morten og Tore, og vi fikk se et lite show godt ledet av Arild Hoksnes og musikalske innslag av Frode Alnæs. Kristiansund Sjakklubb fikk 15 000 kroner og flere av våre ungdomsforeninger fikk også midler, slik at vi til sammen fikk 31 000 kroner til prosjekter vi har søkt om i Averøy og Kristiansund.
Se også Tidens Kravs reportasje om saken...

 

 

Barnesjakkturnering tirsdag 18. november (Roger, 12. november 2014)

Det blir sjakkturnering for barn og ungdom i klubblokalet tirsdag 18 november.
Oppmøte senest 16.45 og start klokken 17. Vi kjører 5 runder med 15 minutter betenkningstid og premier til alle. Det blir premieutdeling klokken 19.45
Alle kan ta med venner, søsken og andre som har lyst å bli med. Eneste forutsetning er at de kan sjakkreglene til en viss grad.

Vi håper på bra deltakelse!

 

 

NM for ungdom

NM for ungdom til helga (Tore, 12. november 2014)

I helga spilles NM for ungdom i Rogaland.
Fra Kristiansund har vi med tre spillere og fra Ålesund er det fem med. Det blir et stort mesterskap, for det er over 400 påmeldte deltakere! Det blir da det største NM for ungdom noensinne. Spillestedet er Scandic Stavanger Forus, og det er fullt nå!
Det som er nytt i år, er at de to eldste gruppene spiller med lengre betenkningstid, og de spiller bare 6 runder. I gruppe B (født 1998 og 1999) er den sterkeste gruppa med både IM Aryan Tari og FM Lars Oskar Hauge med. Der har vi med Petter.

Vi skal blogge som vanlig, og du kan følge oss på bloggen her...

 

 

Sjakk-VM i Sotchi

VM-matchen vises i klubben (Tore, 12. november 2014, oppdatert kl. 1500)

Mange var innom tirsdag ettermiddag og så at Magnus tapte partiet mot Anand. Eli Marit hadde med en mengde kaker som vi godtet oss med.
Fjerde parti vises i klubben onsdag fra klokka 1230.
(Oppdatert kl. 1500): Tidligere leder i Kristiansund Sjakklubb, Aage Sivertsen, er i Sotchi og ble intervjuet av NRK TV før partiet startet i dag, og også av NTB som Tidens Krav har på tk.no her...

 

 

To flotte treninger i går kveld (Tore, 12. november 2014)

Kjelleren var full med treningsivrige gutter i går kveld, og de har kommet et langt stykke, sier trenerne Åge og Roger. Åpningsfasen av spillet kan de godt nå. Det så vi også i KM, der alle spilte fletta av motstanderne i åpninga.
Oppe hadde Tore ei trening som varte i en halv time lenger enn planlagt, men den var krevende og passer også for voksne spillere på alle nivåer. (Under IM ser det ut til.) Vegard fikk høyest score denne gangen. Neste gang Tore skal ha ei treningsøkt der vi går gjennom et parti, og deltakerne skal finne ulike trekk underveis i partiet, gis det beskjed på forhånd slik at flere kan være med.

 

 

To nye partier i klubbmesterskapet er spilt (Tore, 12. november 2014)

Mandag kveld og tirsdag kveld ble det spilt to nye partier i klubbmesterskapet.
Les mer her...

 

 

Overraskende remis i går kveld (Tore, 10. november 2014)

Søndag kveld ble det spilt et parti i klubbmesterskapet, og det endte i en litt overraskende remis. I alle fall når man ser på ratingforskjellen mellom spillerne. Ting skjer i klubbmesterskapet og ingen resultater kan tas for gitt. Svartspilleren i går kveld tok også poeng fra høyere, ratede spillere i fjor, så han har gjort det før. Så helt overraskende var det nok ikke.
Hvem det var, kan du lese mer om her...

I kveld blir også et parti spilt i klubben mellom Øyvind Hoem Vaseng og Eli Marit Ødegaard.

 

 

Sjakk-VM i Sotchi

Mange folk i Sjakklubben lørdag (Tore, 10. november 2014)

Det var mange folk innom på lørdag. Både Sjakkaféen og det første VM-partiet mellom Magnus og Anand fristet mange.
Det ble selvsagt også spilt en god del sjakk. Vår NTG-elev, Henrik, var hjemme denne helga og fulgte med på VM-partiene i klubben både lørdag og søndag.
Det var to spennende partier i VM-matchen, men Magnus er ikke så nervøs som i fjor, og noen håpte at Magnus kunne vinne i det første partiet også. Seieren i det andre partiet på søndag var en typisk Magnusseier der han kommer greit ut av åpninga, og så forsøker å skape noe i midtspillet. Tårnmanøveren var elegant, og vi fikk også sett en Aljechins kanon i sluttspillet!

 

 

Mads spilte i NTG hurtig GP på lørdag (Tore, 10. november 2014)

Lørdag 9. november prioriterte ikke Mads det første partiet i VM-matchen men spilte heller sjøl i ei hurtigsjakkturnering på NTG på Bekkestua utafor Oslo.
Mads tok 4 poeng på de 7 rundene i NTG hurtig-GP November. Han vant bl.a. mot en NTG-elev! (Vår NTG-elev, Henrik, spilte ikke, for han var hjemme denne helga.)
Turneringa ble vunnet av FM Sebastian Mihajlov med 5½ poeng.

 

 

Sjakk-VM i Sotchi

Sjakkafé lørdag fra klokka 11 med første parti i VM-matchen (Tore, 7. november 2014)

Denne lørdagen starter Sjakkaféen klokka 11, og det er Petter og Espen som har ansvaret denne lørdagen.
Det blir som vanlig vafler, kaffe/te, men klokka 1230 starter NRK sendingene fra Sotchi, og første parti i VM-matchen Carlsen-Anand starter med første trekk klokka 13.

 

 

Magnus i Donald

Magnus i Donald (Tore, 7. november 2014)

I dag kom Donaldbladet ut der Donald spiller et sjakkparti mot Makspuls Clarsyn! Et tema som går gjennom artikkelen er at det hele dreier seg om oppfattelse, logikk og fantasi.
Det er flere andre berømtheter med som bl.a. den kjente stormesteren Ivansmuck, og partiet mellom Donald og Makspuls Clarsyn kommenteres av Lahlum selv om Lahlum ikke har noe navn i artikkelen.
Donald spiller i følge Makspuls Clarsyn litt som Kvakkamura, og partiet er basert på Magnus' parti mot Nakamura i Tata Steel i 2011; dette partiet

Med bladet følger det brett og brikker. Sjakklubben har kjøpt inn to utgaver av Donaldbladet. Et som vi kan lese i, og et annet som kan stå i hylla, uåpnet.

 

 

Sjakk-VM i Sotchi

Følg partiene i VM-matchen i Sjakklubben (Tore, 7. november 2014)

Første parti i VM-matchen mellom parti Magnus Carlsen og Vishy Anand starter lørdag kl. 1300 norsk tid. (Kl 15 i Sotchi.) Sendinga på NRK1 starter klokka 1230, og vi følger hvert eneste trekk i Sjakklubben både tv og på storskjerm der vi har med noen dataanalyser.

Alle partiene kan du følge i Sjakklubben, om det er hverdag eller helg. Vi åpner klubben seinest et kvarter før sendinga starter på NRK1, og det blir enkel servering av kaffe/te og noe å bite i. Alt er selvsagt gratis, og lokalet er åpent for alle som har lyst å følge med, eller bare spørre hvordan det går!

VM-matchen i Sotchi spilles med to runder på to dager etterfulgt av en hviledag før det er to nye dager med to runder. Det spilles best av 12 partier og det 12. partiet spilles tirsdag 25. november.

 

 

6. runden i klubbmesterskapet

6. runden i klubbmesterskapet.
Foto: Tore Kristiansen

Fem partier i går kveld (Tore, 7. november 2014)

Eilif vant mot kanskje den hardeste utfordreren i går kveld, og har tatt et solid steg mot klubbmesterskapet. Det er ikke avgjort, og det kan bli en spennende sisterunde. Roger seiler opp til å ta en plass på pallen, og har også tatt ledelsen i B-klassen, selv om Pat vant et avgjørende parti i går kveld og holder seg stadig innen avstand.
I C-klassen ble det remis mellom de to lederne, og det ble også remis i det siste partiet som ble spilt i går. Hele fem partier ble spilt samtdidig, og det var artig, for det var mye å følge med på.
Les mer her...
Noen bilder ble også tatt i går kveld, og du kan se dem her...

 

 

6. runden i klubbmesterskapet er satt opp (Tore, 4. november 2014)

I klubbmesterskapet har 6. runden blitt satt opp. Den skal spilles torsdag.

 

 

Deltakerne i KM for barn og ungdom 2014

Alle deltakerne i KM for barn og ungdom med sine premier. På bildet er også turneringslederen og -arrangøren.
Foto: Tore Kristiansen

Kjempebra KM for barn og ungdom i Spjelkavika (Tore, 2. november 2014)

Det var et flott kretsmesterskap for barn og ungdom som ble arrangert på Spjelkavika barneskole i går, lørdag. Fra Kristiansund var det 11 spillere som deltok i de fire klassene.
Vi fikk en kretsmester. Mads Wollan Myhre vant kadettklassen, og det til tross for at han er første års lilleputt. Det var bare med 5 kadetter, og de spilte berger, alle mot alle. Mads vant overbevisende, og han vant alle sine fire partier. Gratulerer med kretsmesterskapet, Mads!
Petter Andreas Wadstensvik tok andreplassen med 2½ poeng, mens Iver Halse tok tredjeplassen med 2 poeng. Det var et interessant parti i sisterunden som avgjorde saken.
I lilleputt var det Aalesunds Håkon Hammerås som ble kretsmester. Han var suveren, og burde ha vunnet alle partiene sine i gruppa. Vi hadde med Marc Kenshin Frias og Christian Bjerkås, og begge spilte bra. Marc spilte kanskje litt for aggressivt og uten å ta hensyn til sin egen konges sikkerhet. Christian var kreativ og flink til å forsvare seg når han sto materielt under, og burde hatt flere poeng.
Vi hadde ikke med noen spillere i miniputt, og kretsmester ble som forventet storfavoritten Niklas Unneland fra Aalesunds som forsvarte kretsmesterskapet sitt.

I den største klassen spilte mikroputtene. Det var hele 29 mikroputter og fra Kristiansund var vi 6 stykker med. Suveren kretsmester ble storfavoritten Mathias Unneland fra Aalesunds som vant alle partiene sine. Best av våre ble Stinus Frøseth Sivertsen på 7. plass med 3 seire og 11 poeng. Han kjempet om en pallplass i sisterunden, og han sto også godt i partiet mot Sebastian Måseidvåg Hove som ble nummer tre, men Sebastian var god spiller og greide å overliste Stinus til slutt. Også Viljar Bergh Skeide, Johannes Tylden og Jonas Gils fikk 11 poeng etter godt spill alle sammen. Johannes møtte både nummer tre og fire på resultatlista og kjempet godt mot svært god motstand. Tina Elise Sevaldsen fikk 10 poeng, og hun avsluttet med et fint parti i sisterunden.
Lars Tveiten Ven fikk 9 poeng etter at han tapte for Jonas i sisterunden. I nest siste runde viste Lars god sluttspillteknikk da han enkelt mattet med konge og tårn mot konge. Det var flere partier i samme gruppa der noen spillere ikke greide å sette sjakk matt med dronning og konge mot konge.

Det var et kjempefint arrangement på Spjelkavika barneskole. Turneringsarrangør var Arne Unneland og turneringsleder var Roar Nakken, og de gjorde det slik at arrangementet gikk knirkefritt. Det var også ei bra kantine med pølser og brød, skillingsboller og kaffe, brus. Spillerne fikk saft og vann.

Noen bilder ble også tatt, og du kan se dem her...

 

 

Nye FIDE-tall - Mads med god økning (Tore, 2. november 2014)

Ratingtallene fra FIDE kommer som vanlig i begynnelsen av hver måned. I oktober har våre spillere vært med på en del turneringer, og det har vært en del forandringer i standardtallene (=langsjakk). Mads har bl.a. tjent 44 nye poeng!
Les mer her...

 

 

Sjakkafé lørdag fra klokka 11 til 14 (Tore, 31. oktober 2014)

Denne lørdagen starter Sjakkaféen klokka 11, siden det er Morten og Vegard som har ansvaret for den. Det blir vafler og kaffe/te til dem som ønsker det. Alle er hjertelig velkommen innom!

 

 

KM for barn og ungdom i Spjelkavika lørdag (Tore, 31. oktober 2014)

Lørdag spilles KM for barn og ungdom på Spjelkavika barneskole i Ålesund. Vi har med 10 spillere i alle aldre, og det ser ut til å bli ei stor og god turnering med 40 deltakere
Betenkningstida er 20 minutter per spiller per parti. Det er kanskje litt lite, men da rekker vi 5 runder på en lørdag ettermiddag.

 

 

To partier i klubbmesterskapet i går kveld (Tore, 31. oktober 2014)

Bare to partier ble spilt i klubbmesterskapet i går kveld.
Les mer her...

 

 

Eilif Odde, NM-general i 1992

Arkivbilde av Eilif Odde.

Eilif i teten i klubbmesterskapet (Tore, 30. oktober 2014)

Denne uka har det vært spilt tre partier i klubbmesterskapet. To partier fra fjerderunden og ett allerede fra femterunden. Eilif Odde vant enkelt i går mot Tore Kristiansen og har tatt ledelsen i klubbmesterskapet med 4½ poeng.

I kveld spilles det flere partier fra femterunden, og det er bare å komme ned i Sjakklubben og følge med.
Les mer her...

 

 

Nye ratingtall etter NM for klubblag og Knut Brokstads (Tore, 30. oktober 2014)

Da har de norske ratingtallene etter NM for klubblag og Knut Brokstads minneturnering kommet. Mads har hatt den klart største framgangen med 122 poeng, og Mads har nå norsk rating på 1432.
Les mer her...

 

 

Vinnerne av B-gruppa i Knut Brokstads minneturnering

Vinnerne av B-gruppa i Knut Brokstads minneturnering. Fra venstre Mads, Afsar Mansoor, Søråshøgda og Petter.
Foto: Arild Myhre

Noen bilder fra Knut Brokstads forrige helg (Tore, 30. oktober 2014)

Arild tok noen bilder i Knut Brokstads minneturnering forrige helg.
Det var bare de tre øverste som delte pengepremiene, og ikke alle fire som jeg trodde i helga. Det ble da en pen slump penger på Petter og Mads forrige helg.
Ratingtallene har nå også kommet, og Mads tjente 55 poeng i turneringa. Han har nå 1432 i norsk rating. Petter tjente 12 poeng, og han har 1248 i norsk rating.

 

 

Femterunden i klubbmesterskapet er satt opp (Tore, 26. oktober 2014)

Søndag kveld har vi satt opp femterunden i klubbmesterskapet.
Les mer her...

 

 

Mads på 2. og Petter på 3. (Tore, 26. oktober 2014)

Mads og Petter spilte i Knut Brokstads minneturnering i Trondhjem i helga i B-gruppa. Det ble andreplass på Mads og tredjeplass på Petter. De avsluttet med en remis i siste runde, men det var ingen fredelig remis, for begge forsøkte å vinne.
Det var fire spillere som endte på 4 poeng i B-gruppa, og de deler da pengepremiene.

 

 

3. runde i Knut Brokstads minneturnering

Fra 3. runde. Nærmest sitter Petter og spiller og på bordet bak er det Mads som spiller mot Ulrikke.
Foto: Arild Myhre

Mads leder B-gruppa etter lørdagens kamper (Tore, 25. oktober 2014)

Mads og Petter spiller i Knut Brokstads minneturnering i Trondhjem i helga. Mads leder B-gruppa med tre poeng på tre kamper. Han har bl.a. vunnet mot den høyest rangerte i gruppa i andrerunden. Mads vant en bonde i overgangen til sluttspillet, og det var nok til å vinne partiet. I tredjerunden lørdag ettermiddag bukket Ulrikke fra arrangørklubben dronninga mot Mads. Søndag formiddag møter han den andre som har 3 poeng, nemlig Afras Mansoor (1292) fra Søråshøgda utafor Bergen.

Petter ligger på delt tredjeplass med 2½ poeng. I andrerunden var det Petters motstander som åpnet med 1. b4, og Petter bare gliste. Uti partiet sto Petter best, og han hadde nok vunnet hadde han vært litt mer tålmodig. Han gikk imidlertid til angrep med for lite brikker mens han fortsatt hadde en skummel fribonde mot seg, og Petter måtte nøye seg med remis. I tredjerunden vant Petter offiser, og da vant han partiet også. Petter møter i fjerderunden søndag formiddag den andre som har 2½ poeng, Håvar Dahl fra Hell Sjakklubb.

 

 

Mads og Petter går etter pengepremiene i helga (Tore, 25. oktober 2014)

Mads og Petter som spiller i Knut Brokstads minneturnering i Trondhjem i helga, går nå etter pengepremiene. Mads er rangert som nummer to i B-gruppa og Petter er også blant de høyest rangerte. Da er det ikke mange ratingpoeng å tjene, men da kan de heller satse på å vinne B-gruppa. Det er 3000 kroner til vinneren og 2000 kroner til nummer to.
Petter og Mads vant begge sine partier i førsterunden. Petter fikk satt matt i 16 trekk, mens Mads måtte bruke litt lengre tid. Allerede i andrerunden lørdag som starter klokka 10, skal Mads møte B-gruppas toppspiller Tore Martin Madsø Hauan (1362) fra Trondheim SF.

 

 

Mads og Petter spiller i Trondhjem i helga (Tore, 24. oktober 2014)

I helga spilles Knut Brokstads minneturnering i Trondhjem. Mads Wollan Myhre og Petter Andreas Wadstensvik skal begge være med i B-gruppa
Det er fem runder med gammeldags betenkningstid; 90 minutter på 40 trekk og 30 minutter på resten av partiet. Det er litt merkelig at de ikke har gått over til betenkningstid med tilleggstid i denne turneringa. Den gamle betenkningstida uten tilleggstid skapte problemer for mange spillere i NM for klubblag forrige helg. Men dette vil nok ikke påvirke våre spillere i særlig grad, siden både Petter og Mads er kjent for å spille raskt.
Resultatene kommer her... og første runde starter fredag kveld klokka 19.

 

 

Ingen sjakkafé lørdag - lokalet utleid (Tore, 24. oktober 2014)

Det blir ingen sjakkafé lørdag 24. oktober siden lokalet er utleid.

 

 

Petter remis mot Eilif - 4 partier i klubbmesterskapet (Tore, 24. oktober 2014)

Onsdag og torsdag ble det spilt fire partier i klubbmesterskapet. Den største overraskelsen var at Petter holdt Eilif til remis.
Les mer her...

 

 

Høstmesterskapet for barn (Tore, 21. oktober 2014)

Tirsdagskveldene er det først trening for barna i Sjakklubben, og deretter spiller de et parti i høstmesterskapet.

Det gjør de også i dag. De spiller i kjelleren i Sjakklubben, og det er alltid interessante partier å følge med på.

 

 

NSF-styret avlyser Idrettsforbundsøknaden (Tore, 21. oktober 2014, oppdatert kl. 1630)

I dag har det vært et møte i Norges Sjakkforbunds sentralstyre, og de har vedtatt å avlyse hele prosessen med søknad om innmelding i Norges Idrettsforbund. Det ble vedtatt med 7 mot 1 stemme i følge Aftenposten: Sjakkforbundet snur - blir ikke en del av idretten i dag.

Kristiansund Sjakklubb har engasjert seg sterkt mot forslaget, og det er fornuftig av Norges Sjakkforbunds styre å snu etter den massive motstanden som har kommet fram på infomøtene rundt om i landet og i diskusjonsfelt på sosiale medier. Hos oss har Arild og Tore brukt mange dager på saken. Vi lagde også et dokument om noen momenter som ikke sjakkforbundene tok med i utredninga si, for det var spesielt skuffende at utredninga ikke var bedre enn den var. På et punkt var den direkte feil, og mange punkter som ville ha berørt norske sjakklubber, var ikke tatt med i det hele tatt. Vi kan nå konsentrere oss om å utvikle Sjakklubben og norsk sjakk videre. Kristiansund Sjakklubb sparer da også utgifter til å sende delegater til en ekstraordinær kongress i Oslo.
En fordel med denne debatten er at mange har blitt mer opplyst om forholdene i norsk barne- og ungdomssjakk, og debatten har ført med seg en diskusjon om hvordan vi kan gjøre det bedre. Det kan nok komme noen forandringer.


Oppdatert kl. 1630: Generalsekretær Geir Nesheim i NSF/USF har sendt ut følgende melding i ettermiddag:

Styrene i USF og NSF har i dag hatt møter, og begge har besluttet å avblåse den felles prosess man har hatt knyttet til mulig søknad om medlemskap i NIF.
Bakgrunnen for dette er den manglende oppslutning blant medlemmer, klubber og kretser som har kommet klart til uttrykk i den regionsmøteserien som nå er avsluttet.
Som en følge av at prosessen er avblåst avlyses også det ekstraordinære årsmøtet i USF lørdag 15. november.

 

 

Sånn rundt pari i NM for klubblag (Tore, 19. oktober 2014)

NM for klubblag var ei flott turnering med mange spillere samlet i helga på Korsvoll skole. Det er sjelden at 350 norske, sjakkspillere samles samme helg for å spille på samme sted. Men det gjorde vi denne helga. Det er alplassltid hyggelig å treffe igjen gamle og nye sjakkvenner.
Kristiansunds førstelag tok til sammen 12 poeng, og havnet på 26. plass som var en del bedre enn rangeringa. Henrik og Vegard tok 3½ poeng hver, mens Mads og Petter tok 2½ poeng hver. Målsetninga om å komme foran Molde, gikk greit, siden de bare fikk 10½.
Kristiansunds andrelag havnet på 46. plass av 56 lag, og det var rundt der vi var forventet å havne. Iver var den største poengplukkeren med 3 poeng.

Vi har blogget intensivt hele helga, og leser man den, får man et lite innblikk i hva so skjedde med våre to lag fra Kristiansund og naboklubben i nabobyen.
Se også noen bilder her...

 

 

Noen nye momenter i NIF-saken (Tore, 19. oktober 2014)

I forbindelse med forslaget fra Norges Sjakkforbunds sentralstyre har vi laget et dokument der noen momenter som ikke tas med i utredningene, er berørt. Utredningene fra Norges Sjakkforbund og Ungdommens Sjakkforbund berører ikke alle punktene som klubbene vil bli berørt av, med et medlemsskap i Idrettsforbundet. En del av dem er vektige for norske sjakklubber.
Dette dokumentet finnes som et pdf-dokument her...

 

 

To runder i NM for klubblag søndag (Tore, 19. oktober 2014)

De to siste runden i NM for klubblag spilles søndag med start av femterunden kl. 9 og sjetterunden klokka 1330. Nordstrand leder med 13½ poeng, men Vålerenga følger rett bak med 13 poeng. De skal møtes i et toppoppgjør i femterunden.
For kristiansundslagene har det som forventet ikke blitt den store poengfangsten, men spillerne har gjort sitt beste i alle partier. Kristiansund 1 har 7½ poeng. Det samme har Molde, mens Kristiansund 2 har 5½ poeng. Men i dag er det hele 8 nye poeng å kjempe om, og vi skal gjøre det vi kan.
Følg med oss på bloggen vår her..., for Arild eller Tore blogger fra rundene.
Se også noen bilder her...

 

 

To forventede tap i førsterunden (Tore, 18. oktober 2014)

NM for klubblag startet fredag kveld med første runde på Korsvoll skole i Oslo. Det spilles i to gymsaler, men det var gode spilleforhold i går kveld.
Begge kristiansundslagene tapte matchene sine i går kveld med 4-0. Førsterunden er seedet, og siden våre lag var rangert på den lavere halvdel av de 56 lagene, var det forventet.
Men flere av spillerne spilte godt, og ei stund underveis hadde vi et lite håp om at noen kunne kapre et halvpoeng.
Lørdag spilles det tre runder. Andrerunden spilles klokka 9-13, tredjerunden klokka 1330-1730 og fjerderunden klokka 1800-2200. Det er ganske tøft med bare en halvtime mellom rundene, hvis man bruker hele tida si.
Følg med oss på bloggen vår her..., for innimellom får vi tid til å oppdatere resultater og hvordan det går mens rundene spilles også.

 

 

NM for klubblag i Oslo i helga (Tore, 18. oktober 2014)

Det blir ingen sjakkafé i dag siden alle de faste som pleier å ha den, er i Oslo på NM for klubblag.

 

 

NM for klubblag i Oslo i helga (Tore, 16. oktober 2014)

Ei stormønstring i norsk sjakk blir det i helga med NM for klubblag. 56 lag og 347 spillere er med i et av de største arrangementene i norsk sjakk utenom Landsturneringa hver sommer. NM for klubblag spilles på Korsvoll skole i Oslo, og Kristiansund stiller med to lag. De er rangert på nederste halvdel av startlista, så det er ingen forhåpninger om noe stort.
Det er individuelle poeng som teller først, og derfor kan vi også se på dette som individuelle partier, selv om selvsagt lagfølelsen blir sterk i slike sammenhenger. Man kjemper for laget.
De to lagene våre består av Henrik, Vegard, Mads og Petter på førstelaget, og Tore, Øyvind, Iver, Morten, Sverre og Arild på andrelaget. Der er Tore og Arild først og fremst reserver.
Det blir ei tøff helg med mange kamper. Det spilles 6 runder med en runde fredag kveld, tre runder på lørdag og to på søndag.
Det skal være dårlig forhold for internett på Korsvoll skole, og også få strømkontakter, så vi er litt usikre på om vi greier å oppdatere så ofte fra rundene som vi pleier. Men vi skal selvsagt forsøke.
Følg med oss på bloggen vår her...

 

 

Gjenvalg på årsmøtet (Tore, 16. oktober 2014)

Årsmøtet torsdag kveld startet klokka 1930 og ble ferdig til klokka 22. Årsmøtet ble godt ledet av Eilif Odde.
Det var en kraftig og god diskusjon om mange sider ved regnskapet, Årsregnskapet med revisorrapporten blir tatt opp igjen på et ekstraordinært årsmøte onsdag 12. november klokka 1930.
Det ble gjenvalg i styret og alle komiteene. Alle tre fremsatte forslag ble også vedtatt med små endringer.
Etter at årsmøtet var ferdig takket leder Tore Kristiansen for oppmøtet, og overrakte Norges Sjakkforbunds jubileumsbok til Roger Hojem som takk for god innsats i styret.

 

 

Årsmøte kl. 1930 torsdag kveld (Tore, 16. oktober 2014)

Torsdag kveld blir det årsmøte i Kristiansund Sjakklubb. Det starter klokka 1930. Det blir enkel servering.
I tillegg til vanlige årsmøtesaker kommer det også tre forslag fra styret. Et av dem er at Kristiansund Sjakklubb sier nei til innmelding i Norges Idrettsforbund. Det andre er om lørdagskafé, og det tredje er en jubileumskomite.

 

 

Vegard vant i går (Tore, 15. oktober 2014)

Vegard slo Øyvind i et utsatt parti fra tredjerunden i klubbmesterskapet.
Les mer her...

 

 

Infomøte i Trondhjem i går om innmelding i NIF (Tore, 15. oktober 2014)

Tirsdag kveld var det et informasjonsmøte i Trondhjem om forslaget fra Norges Sjakkforbund om innmelding i Idrettsforbundet. Arild og Tore deltok fra Kristiansund og Møre og Romsdal. Det var en uformell, skriftlig avstemning blant tilhørerne etter møtet som varte i 3 timer med spørsmål, svar og debatt, og resultatet ble 13 mot og 2 vet ikke.
Det kom også et innslag om saken på NRK Sport der Ulrikke fra Trondhjem ble intervjuet.
Arild og Tore informerer om saken på årsmøtet torsdag kveld.

 

 

Audun vant i går - 4. runden satt opp (Tore, 14. oktober 2014)

Audun Hoem vant partiet mot Bjørn Benjaminsen i går.
Da har vi også satt opp fjerderunden. Pga. årsmøtet kommende torsdag blir det ikke spilt noen partier da, så spillerne får avtalte et tidspunkt seg imellom.
Les mer her...

 

 

Sjakkbladet i postkassa (Tore, 13. oktober 2014)

Norsk sjakkblad kom i postkassa midt i forrige uke. Det er den siste utgaven til redaktør Silje Bjerke.
Naturlig nok handler mye om Sjakk-OL i Tromsø, og selv om vi fulgte svært godt med på alt som skjedde i Tromsø, er det mye interessant å lese Sjakkbladet også.

Det er også mye fra Landsturneringa i Trondhjem i juli, og der finner vi to av våre avbildet. På side 40 er det bilde av Morten Smenes Frost som står på pallen etter sin 3. plass i klasse 5, og på side 45 finner vi også at Karl W. Strand er avbildet sammen med de andre vinnerne i seniorklassen i lynsjakk-NM.

 

 

Siste rapporten fra Henrik (Tore, 13. oktober 2014)

Den siste rapporten fra Henrik fra VM for ungdom i Durban i Sør-Afrika, sendte han allerede for 10 dager siden, men vedlegget i eposten ble ikke sjekket, så den ble ikke oppdaget før Henrik etterlyste den.
Men nå er den lagt ut, og den kan leses her...

 

 

2½ poeng for Åge (Tore, 13. oktober 2014)

Det ble tap mot kadettnorgesmesteren, Eskil Ekeland Grønn (1952) i fjerde runde for Åge Olsen søndag, mens det ble seier mot mot Johan Lien, Hønefoss (931) søndag ettermiddag. Johan Lien er far til Kjell Håkon Lien som går på NTG sammen med Henrik, og Johan tapte også i NM i klasse 5 i sommer mot Morten.
Åge møtte to spillere han skulle slå enkelt, og gjorde det, og tre spillere han skulle tape mot. Det var litt synd at han ikke møtte noen på sin egen spillestyrke. Men Åge tok et halvpoeng fra den beste spilleren han møtte, Myhrvold, og det var kjempebra!
Det åpne Buskerundmesterskapet - Hønefoss Grand Prix ble vunnet av Vegar Koi Gandrud, Stavanger med 4½ poeng.

 

 

Aryan gjør det kjempebra i Junior-VM (Tore, 12. oktober 2014)

IM Aryan Tari gjør det kjempebra i Junior-VM
Se bl.a. denne rapporten fra Chessbase der artikkelen åpner med et stort bilde av Aryan.

 

 

Åge tapte for Aleksandar lørdag kveld (Tore, 12. oktober 2014)

Åge Olsen møtte Aleksandar Radojicic i tredje runde i Det åpne Buskerudmesterskapet-Hønefoss Grand Prix lørdag kveld. Åge tapte. Aleksandar bodde i Kristiansund for cirka 10-12 år sida, og var da også en god spiller. Aleksandar vant klubbmesterskapet i lynsjakk 2002-2004 og ble også klubbmester i langsjakk i 2003. I den tida var Kristiansund med i Lag-NM-finalen (før Eliteserien ble laget), og som andrebordspiller for Kristiansund, møtte han andrebordspilleren til NTG. Den spilleren var en svært, ung, lovende spiller ved navn Magnus Carlsen! Partiet endte i remis, og det var Magnus som krevde remis på tretrekksregelen. Første gang stillinga oppsto var omkring trekk 46, og tredje gang samme stilling oppsto i partiet var 10 trekk etterpå. Magnus Carlsen hadde solid kontroll, også den gangen.
Åge møter Eskil Ekeland Grønn søndag formiddag. Eskil er regjerende kadettnorgesmester.

 

 

Iver vant torsdag kveld (Tore, 12. oktober 2014)

Iver vant partiet sitt mot Arild torsdag kveld.
Les mer her...

 

 

Åge med remis mot 2200-spiller på Hønefoss (Tore, 11. oktober 2014)

Det åpne Buskerudmesterskapet spilles på Hønefoss i helga, og Åge Olsen vant mot en lavere ratet spiller fredagskvelden. Men lørdags morgen spilte Åge remis mot Rune Myhrvold, Hønefoss (2253), og det er et svært bra resultat!
Tredjerunden starter lørdag klokka 16, og det spilles to runder på søndag.

 

 

Sjakkafé lørdag fra klokka 12 til 14 (Tore, 10. oktober 2014)

Sjakkaféen lørdag 10. oktober blir av den vanlige sorten, med åpning klokka 12.
Hvis det er partier som spilles i internasjonale turneringer, viser vi dem på tv-en.

 

 

To flotte partier i går - to nye partier i kveld (Tore, 9. oktober 2014)

Onsdag ble det spilt to meget interessante partier fra tredjerunden i klubbmesterskapet. Det siste partiet ble ferdig først ved midnatt, og etter over en times analyser kunne spillere og tilskuere dra hjem i natt.
I kveld spilles det også to partier. Øyvind-Vegard starter klokka 18, mens Iver-Arild starter klokka 1915.
Les mer her...

 

 

Faksimile fra baksida på Tidens Krav torsdag 9. oktober

Stormester er målet for Mads - på TK-TV i dag (Tore, 9. oktober 2014)

Vi benket oss foran fjernsynet i Sjakklubben onsdag kveld klokka 1730 for å følge med på sendinga til TK-TV. Helt på slutten av innslaget var det om Min idrett, og der var Mads Wollan Myhre hovedpersonen.
Mads fortalte kjempebra om hobbyen sin, og målet hans er å bli stormester.
Videoen av innslaget, finnes også på nett, her...

 

 

Roger og Eilif i klubben kl. 19 (Tore, 8. oktober 2014, oppdatert kl. 1515)

Roger og Eilif skal spille sitt ventede oppgjør i Sjakklubben i kveld. De starter klokka 19. Begge spillerne har forberedt seg med ulike åpningsvarianter, og det skal bli spennende å se hva de kommer til å spille.

Petter-Mads spilte sitt parti fra tredje runde onsdag klokka 13 i klubben. Petter åpnet med 1.b4, og de kom inn i et standard oppsett. I midtspillet byttet de av noen bønder slik at de kom ut i sluttspill med dronning og to tårn hver. De hadde litt ulik bondestruktur, men de torde ikke spille ut sluttspillet og tok heller remis.
Oppdatert kl. 1515 med opplysninger om partiet Petter-Mads, og om partiet Roger-Eilif.

 

 

Sjakk som hobby på TK-TV i kveld (Tore, 8. oktober 2014)

I går kveld var TK-TV innom og laget en episode i serien deres om hobbyen min. Det er andre hobbyer enn fotball.
Mads ble intervjuet, og vi får kanskje også se noe fra et lynsjakkparti mellom Petter og Mads. Mads sto godt i partiet, men ofret offiser for bønder, men det sto til tap i sluttspillet helt til Petter glemte Mads sin fribonde. Dramaturgisk var det veldig flott gjort av dem!
Tore måtte også si noen ord foran kamera. Det kommer i sendingene på TK-TV onsdag som starter klokka 1730.
Da er klubblokalet åpent som vanlig, men det blir ikke en helt vanlig onsdagskveld, for da skal vi se på TK-TV.

 

 

Også treninger i høstferien (Tore, 7. oktober 2014)

Denne uka er det skolenes høstferie, men vi har åpent i Sjakklubben til vanlig tid, og alle trenerne er på plass for dem som ønsker litt trening og spilling.
I kveld kommer også TK-TV innom for å lage et innslag til en serie om ungdommer og hobbyen deres.

 

 

Oslo Chess International

Mads med 50% i Oslo Chess International og OCI Blitz (Tore, 5. oktober 2014)

Mads Wollan Myhre tok 50% score med 4½ poeng i Elogruppa i Oslo Chess International som ble avsluttet søndag ettermiddag.
Lørdag vant han enkelt mot en mye lavere, ratet spiller, og det ble remis søndag mot en 1800-spiller! I sisterunden var det Mads som hadde en liten fordel, da han lå kvalitet over, men motstanderen hadde løperparet og det oppveide i stor grad for den ekstra materiellfordelen. Mads kunne nok ha fortsatt å spille, men det var greit med remis i sisterunden. Da ble det også et akseptabelt turneringsresultat for Mads, og han tjener både norsk rating og FIDE-rating på turneringa. (Ratingtallene på Turneringsservice er feil.)

Lørdag kveld var Mads med i OCI Blitz GP, og der ble det også 4½ poeng på 9 runder. Også i den turneringa spilte Mads remis mot en 1800-spiller! Her var det bare FIDEs lynsjakkrating å tjene, og Mads tjente litt over 40 ratingpoeng der. (Også her er ratingtallene i Turneringsservice feil.)

Så alt i alt var det to fine resultater for Mads!

 

 

Oslo Chess International

Seier på Mads fredag kveld (Tore, 4. oktober 2014)

Mads Wollan Myhre vant en flott seier i Elogruppa i Oslo Chess International fredag kveld mot Torgeir Bø, Vålerenga (1426). Mads kjenner Torgeir godt fra før siden han bare er året eldre enn Mads. Torgeir hadde svart og svarte med hollandsk forsvar og han spilte sin vanlige, aggressive variant. Han ofret nytteløst en springer på kongestillinga til Mads. Dronninga til Torgeir ble jaget helt ned på c8, og Mads hadde initiativet og truet sekkematt i flere varianter.
Etter en halvtimes tenkepause fant motstanderen til Mads et slags forsvar, men Mads var i dytten hele tida. Etter 4 timer og 20 minutter var partiet avgjort til Mads sin fordel. Torgeir forsøkte seg med et siste angrep som ikke førte til noe. Dermed var også siste rest av forsvaret borte. Mads brukte 1½ time av den totale tida.
Åttenderunden starter lørdag allerede klokka 1200. For i kveld spilles OCI Blitz GP

 

 

Sjakkafé lørdag fra klokka 10 til 15 - Smølabonan er i by'n (Tore, 3. oktober 2014)

Sjakkaféen lørdag 4. oktober utvides i antall timer. Vi åpner dørene allerede klokka 10 på grunn av at Smølabonan kjæm te byn.
Inni Sjakklokalet er det selvsagt mest sjakk vi er opptatt av, og vi kommer til å følge litt med på sendingene fra Oslo Chess International. og fra Grand Prix-kampene i Baku.
Det blir som vanlig både kaffe/te og vafler.

 

 

Et kjapt og to interessante partier i går kveld (Tore, 3. oktober 2014)

Det ble spilt tre partier i går kveld i klubben. Det ene gikk fort unna, mens de to andre varte lenger. Det var to partier mellom to jevngode motstandere.

Les mer her...

 

 

Oslo Chess International

Mads regnet feil i sluttspillet (Tore, 3. oktober 2014)

Det ble nok et tap for Mads Wollan Myhre i Elogruppa i Oslo Chess International torsdag kveld. ble det dessverre tap for Mads i et bondesluttspill der han feilkalkulerte. Motstanderen hadde fjern fribonde, mens kongen hans var inne i kvadratet til Mads sin fribonde.
Sjuenderunden starter fredag ettermiddag klokka 1630.

 

 

Årsmøte torsdag 16. oktober kl. 1930 (Tore, 2. oktober 2014)

Torsdag 16. oktober blir det årsmøte i Kristiansund Sjakklubb. Det starter klokka 1930, og det blir enkel servering. Forslag som skal behandles på årsmøtet må leveres skriftlig til et av styremedlemmene innen ei uke før årsmøtet starter.
Forslag som kommer inn, blir lagt ut på ksk.no og hengt opp i klubblokalet slik at medlemmene får sett forslagene i god tid før møtet begynner. Styret vil selv komme med 2-3 forslag.

 

 

Fem partier i klubbmesterskapet torsdag kveld (Tore, 2. oktober 2014)

Torsdag kveld spilles det fire partier fra tredjerunden og et fra andrerunden i klubbmesterskapet. Robin Hoem har også trekt seg fra klubbmesterskapet.

Les mer her...

 

 

Oslo Chess International

Det ble tap for Mads (Tore, 1. oktober 2014)

I onsdagskveldens parti i femterunden i Elo-gruppa i Oslo Chess International ble det dessverre tap for Mads Wollan Myhre mot en spiller fra Nordstrand, Konstantin Govatsmark. Etter et par timers spill hadde Mads gitt en offiser for tre bønder. Mads hadde bønder på b4, c4, d4, e4 og f4! Det var et imponerende sentrum! Svart hadde et tårn i ei åpen a-linje, men det tårnet var ikke noen trussel.
Men dessverre ble det tap til slutt for Mads. I sluttspillet avslo Mads et remistilbud for han sto til vinst. Men Mads overså en kombinasjon i sluttspillet som tapte partiet. Rimelig nok er Mads irritert på sitt eget spill i de avgjørende trekkene.
Sjetterunden spilles torsdag kveld med start klokka 1630.

 

 

Nye FIDE-tall (Tore, 1. oktober 2014)

FIDE har sin vane tro kommet med nye ratingtall den første i måneden.
Se forandringene her...

 

 

Oslo Chess International

En flott seier i fjerderunden for Mads (Tore, 1. oktober 2014)

I fjerderunden i Elo-gruppa i Oslo Chess International ble det en seier for Mads Wollan Myhre tirsdag kveld mot Isak Sjøberg fra Nordstrand som Mads har møtt flere ganger før. Isak er året yngre enn Mads.
Det ble engelsk åpning på Mads, og han kom godt ut. Da Mads så ut til å bryte gjennom med klar fordel, ofret Isak flere bønder, og fikk byttet av dronninga si mot begge tårnene til Mads, men det var ikke på noe tidspunkt farlig for Mads, og da han fikk flyttet kongen sin ut av tårnsjakkene, var partiet over, og Mads hadde vunnet. Det var veldig godt parti av Mads!
Femterunden spilles onsdag kveld med start klokka 1630, og da skal Mads møte sin tredje motstander fra Nordstrand hittil i Oslo Chess International.

 

 

Barneturnering

Fra venstre Stinus, Johannes, Jonas, Tina, Viljar, Lars og Christian.
Foto: Tore Kristiansen

Kjempefint spill i barneturneringa tirsdag kveld (Tore, 1. oktober 2014)

Begge trenerne, Åge Olsen og Roger Hojem, var over seg av lovord over det gode spillet i Barneturneringa som ble spilt i Sjakklubben tirsdag kveld. Det var også kjekt at alle brukte tida si, og noen spilte til det nesten ikke var tid igjen. Ulempen var at vi rakk å spille bare fire runder og ikke fem som vi hadde trodd på forhånd. Men det er mye bedre at spillerne tenker og bruker tida si i hvert parti. Det er et godt tegn på at man har kommet opp på et nytt, sjakklig trinn.

Det ble også spennende og jevnt om turneringsseieren. Christian, Stinus og Viljar fikk tre poeng hver på de fire rundene man rakk å spille, og de slo hverandre i innbyrdes oppgjør. Christian og Stinus hadde ørlite grann bedre kvalitet enn Viljar, og de to delte førsteplassen.

 

 

Barneturnering tirsdag kveld (Tore, 30. september 2014)

Tirsdag klokka 1700-1930 blir det ei barnesjakkturnering i Sjakklubben.
Det blir ikke undervisning denne dagen, men ei full turnering med pokaler til alle. Premieutdelinga starter ca. kl. 1920.
Resultatliste...

 

 

Oslo Chess International

Mads tapte i andre- og vant i tredjerunden (Tore, 30. september 2014)

Det ble også et tap på Mads Wollan Myhre i andre runde i Elo-gruppa i Oslo Chess International mandag kveld.
Mads gikk matt etter 5½ times spill. Motstanderen har 1140 i norsk rating, men han har vunnet mot to 1700-spillere tidligere, så det var ingen dårlig motstander. Mads hadde et av disse dårlige partiene, som det bare er å glemme.
Tirsdag spilles den eneste dobbeltrunden. I tredjerunden som startet klokka 10 vant Mads mot Per Magnus Larsen, Porsgrunn (989) etter bare halvannen times spill. Partiet har også kommet ut på Turneringsservice allerede!
Fjerderunden spilles tirsdag kveld med start klokka 1730.

 

 

Henrik avsluttet med remis (Tore, 30. september 2014)

Henrik fikk 4½ poeng etter at han avsluttet med en remis i siste runde i VM for ungdom i Durban i Sør-Afrika.
Les mer her...

 

 

Oslo Chess International

Mads med knepent tap i første runde (Tore, 29. september 2014)

Mads Wollan Myhre spiller i Elo-gruppa i Oslo Chess International som arrangeres av Hans Olav Lahlum i Oslo. Mads hadde en siste briefing med Anders Olsen i Sjakklubben lørdag ettermiddag. Der gikk de gjennom hvilke åpninger Mads bør spille og ikke spille.
I første runde møtte Mads årets lilleputtmesters, Andreas G. Tryggestad fra Nordstrand med 2004 i norsk rating. Mads har 1299, og det skulle være lett match for stortalentet fra Nordstrand. Mads spilte Berlinerforsvaret i spansk med svart. Mads hadde vel utligning ei stund, men han fikk tårnet innesperra i et sluttspill med tårn og likefargede løpere. Mads måtte gi løperen for to bønder for å få tårnet løs, og da vant Andreas enkelt. Mads ga opp etter 3½ timers spill og 45 trekk.
Runde 2 spilles mandag kveld med start klokka 1730.

 

 

Axel på 5. i Västerås Open - Aryan på 2.! (Tore, 29. september 2014)

En av Sveriges største, åpne turneringer ble spilt i helga. Västerås Open 2014 hadde med hele 343 spillere fordelt på to turneringer. I den største var det med 259 spillere som spilte 8 runder, og IM Axel Smith kom på 5. plass med 6½ poeng. Juri Solodovnichenko vant turneringa med 7½ poeng, og Aryan Tari tok andreplassen med 7 poeng! Aryan og Axel møtte hverandre og spilte remis i 5. runden. Axel avsluttet med remis mot Tiger Hillarp Persson, og Tiger tok 4. plassen på kvalitet foran Axel.
Partiene på de øverste bordene ble sendt på chessbomb, og de kan spilles gjennom her...

 

 

Henrik med 4 poeng etter 10 runder (Tore, 29. september 2014)

Det ble en seier for Henrik i nest siste runde søndag kveld. Sisterunden spilles mandag formiddag, før det er premieutdeling og avslutningsseremoni mandag kveld og hjemreise på tirsdag.
Les mer her...

 

 

Oslo Chess International

Mads spiller i Oslo Chess International (Tore, 28. september 2014)

Mads Wollan Myhre skal spille i Oslo Chess International. Første runden er søndag kveld med start kl. 1730 og siste runden spilles neste søndag. Tidsplana her...
Mads skal spille i Elo-gruppa, og han er rangert som nummer 46 av spillerne i den gruppa av 81 deltakere.
Turneringa spilles på Thon Hotel Ullevål Stadion, og turneringsarrangøren er Hans Olav Lahlum.

 

 

3. runde i klubbmesterskapet (Tore, 28. september 2014)

Tredjerunden i klubbmesterskapet er satt opp.
Les mer her...

 

 

Roger Hojem

Henrik Øie Løbersli i 8. runde.
Foto: Chess South Africa

Henrik med rapport fra VM (Tore, 28. september 2014)

De to siste dagene har det blitt to tap på Henrik, men vi har fått en lang tekst fra Henrik med ei svært god forklaring for hvordan de andre partiene til og med torsdag har gått.
Henrik avslører at han ikke badet på hviledagen, slik vi spekulerte i, siden han ble syk.
Vi har også fått oversendt et stort lagbilde av alle de norske VM-deltakerne fra Henrik.
Se det og les mer her...

 

 

Sjakkafé lørdag fra klokka 12-14 (Tore, 26. september 2014)

Det blir en vanlig sjakkafé lørdag 27. september fra klokka 12 til klokka 14.

 

 

Roger Hojem

Roger Hojem

Roger vant en overbevisende seier i går kveld (Tore, 26. september 2014)

Det var artig å følge med på partiet til Roger Hojem i går kveld. Han fikk det virkelig til mot gode Trond Harald Saltnes. Roger hadde forberedt seg godt, og fikk til spillet sitt. Litt spenning om utfallet fikk vi også på slutten av partiet, men det er slik Hollywood skriver manusene sine, og det endte godt for Roger til slutt.

I alle turneringer får vi flere overraskende resultater, og dette var i hvert fall rundens største, og kanskje det blir mesterskapets største når vi regner opp til slutt.

I det andre partiet som ble spilt i går kveld, vant Tore mot Øyvind.

Les mer her...

 

 

Remis i går på Henrik - møter japaner i dag (Tore, 25. september 2014)

Det ble remis på Henrik i VM for ungdom i Durban i Sør-AFrika i går. Han spilte mot klassekameraten Jon Machlik fra Tromsø. I ettermiddag skal Henrik møte en japaner.
Les mer her...

 

 

4 partier i klubbmesterskapet i kveld (Tore, 25. september 2014)

Torsdag kveld spilles de fire siste partiene i andrerunden i klubbmesterskapet.
Et av partiene starter klokka 18, og de andre begynner seinere. Alle er hjertelig velkommen til å følge med på partiene.

Les mer her...

 

 

Ratingoversikt over alle i kretsen (Tore, 24. september 2014)

Det har kommet ei "klage" fra noen av de andre klubbene i kretsen om at de vil ha tilbake ei felles liste over alle spillerne i kretsen (Møre og Romsdal) med oversikt over ratingtallene. De sjekker jo sida vår hver dag etter nyheter, så da er det bare rett og rimelig at vi tar med alle i kretsen, slik vi gjorde før.
Alle de norske ratingtallene til kretsens spillere finnes her...

 

 

En seier og et tap i dobbeltrunden i går (Tore, 24. september 2014)

Det ble både tap og seier på Henrik Øie Løbersli i VM for ungdom i Durban tirsdag.

Les mer her...

 

 

Offisiell norsk ratingliste kom i dag (Tore, 23. september 2014)

I dag kom en av de fire offisielle, norske ratinglistene. Siden ratinga blir oppdatert etter hver turnering, blir ikke disse listene gjenstand for like nøyaktig lesing som tidligere, men de har sin misjon i og med at de teller i for rangering i offisielle mesterskap i Norge.
På topplistene har vi våre vanlige deltakere.
Se de nye ratingtallene og topplistene her...

 

 

Tap i dag - møter belgier i morgen (Tore, 22. september 2014)

Det ble tap for Henrik Øie Løbersli i VM for ungdom i Durban mandag kveld.

I morgen er det dobbeltrunde, og han skal møte en belgier i formiddagsrunden.
Les mer her...

 

 

Rapport fra Henrik (Tore, 22. september 2014)

Henrik har sendt en rapport fra Durban i Sør-Afrika.
Du kan lese om de tre første partiene hans, om tigging og bading her...

 

 

Stranda i Durban

Kanskje det blir bading på Henrik mandag formiddag?

Henrik med 50% etter 3 runder (Tore, 21. september 2014)

Det ble tap på Henrik Øie Løbersli tapte i andrerunden søndag formiddag i VM for ungdom mot en polsk IM, men i kveldsrunden søndag vant Henrik mot en spiller fra Zambia som tidligere på søndag hadde spilt remis mot Torgeir Kjøita fra Norge, og selv om zambieren ikke hadde rating, var han tydeligvis en god spiller siden han tok poeng fra Torgeir.
Arrangørene har nå lagt ut alle partiene fra førsterunden, og når vi spiller gjennom Henriks parti der, ser vi at Henrik fikk spilt en variant i Grünfeldindisk med hvit som han har hatt suksess med før. Henrik fikk godt spill, og avviklet til et remisaktig sluttspill, og til slutt til et helt dødt sluttspill med ulikefargede løpere i trekk 36. Men motstanderen måtte allikevel spille 40 trekk før han innså at Henrik ikke gjorde noen feil, og det ble remis i trekk 75. Slik er det å ha 400 ratingpoeng mindre enn motstanderen. Han kan prøve og prøve, for det er Henrik som i utgangspunktet skal være den dårligste spilleren av de to, som må bevise at han kan holde partiet.

De andre norske resultatene finnes her... Legg merke til Johan Salomon i samme gruppe som Henrik. Han har reist til den andre siden av jordkloden, og på de fire første rundene møter han tre nordmenn!

I morgen blir det bare en runde, og den starter klokka 16. Da blir det kanskje tid til et bad i Det indiske hav før runden starter? Henrik får hvit, igjen, og denne gangen skal han møte Maximilian Ofner (2145) fra Gleisdorf i Østerrike.
Arrangøren sender 10 partier fra Henriks klasse direkte, men foreløpig har ikke Henrik vært i nærheten av de 10 øverste bordene. I morgen spiller han på bord 20.

 

 

Sterk remis i førsterunden (Tore, 20. september 2014)

Henrik Øie Løbersli spilte en sterk remis i første runde i U18 Open i i Durban i Sør-Afrika i VM for ungdom lørdag kveld.
Henrik med FIDErating på 1950 møtte FM Grzegors Nasuta fra Polen (2361) med hvit. Henriks remis er en sterk prestasjon.

Søndag er det dobbeltrunde med andrerunden klokka 10 og tredjerunden starter klokka 17. Henrik skal møte IM Tigran Harutyunian fra Jerevan i Armenia søndag formiddag. Han har FIDErating på 2439, og det blir tøft med de svarte brikkene for Henrik.

 

 

Høstmesterskapet for barn (Tore, 20. september 2014)

Barna som har treninger på tirsdagskveldene, har sitt eget høstmesterskap, og det spilles hver tirsdag. De har betenkningstid på 30 minutter per parti, og det startet forrige tirsdag.
Viljar Bergh Skeide har tatt en foreløpig ledelse med 1½/2.

 

 

Sjakkafé lørdag fra klokka 12-14 (Tore, 19. september 2014)

Det blir en vanlig sjakkafé lørdag 20. september fra klokka 12 til klokka 14.

 

 

Henrik i HZ Chess Tournament i Vlissingen i august.
Foto: de Pion, HZ Chess Tournament

Henrik er på plass i Durban (Tore, 19. september 2014)

Henrik Øie Løbersli landet i Durban i Sør-Afrika i går kveld. Lørdag ettermiddag starter VM for ungdom, og vi har med Henrik i u18 Boys. Henrik er rangert som nummer 53 av 79 spillere i klassen.

Det er totalt 27 norske spillere med fordelt på alle de ulike gruppene.
Tidsskjemaet står her..., og Henrik starter med førsterunden lørdag kl. 16. Det er samme tid i Sør-Afrika som i Norge. Søndag blir det dobbeltrunde, og det blir det også på tirsdag. Onsdag har de fri, før det er en runde hver dag fra og med neste torsdag og til mandag 29. september.

 

 

Fem partier ble spilt i går kveld (Tore, 19. september 2014)

Det ble en avgjørelse i alle de fem partiene som ble spilt i klubbmesterskapets andre runde i går kveld. Det ble ingen remiser, men tre seire for hvitspillerne og to for svartspillerne. Man kan også si at det ble favorittseire i alle femp partiene.
Les mer her...

 

 

2. runde i klubbmesterskapet torsdag kveld (Tore, 17. september 2014)

Torsdag kveld blir det spilt fem partier i andre runde i klubbmesterskapet. Partiene Tore-Øyvind og Eilif-Pat spilles seinere.
Så vidt vi vet i dag, skal de andre partiene spilles torsdag kveld. Audun-Robin skal starte klokka 18, mens Øyvind-Eli Marit ikke starter før klokka 1930. De andre partiene starter nok omkring klokka 19.

Les mer her...

 

 

Ellinor kom foran Axel i Skovbo GM-turneringa (Tore, 16. september 2014)

Det har vel ikke skjedd så mange ganger tidligere at Ellinor har kommet foran Axel når de har spilt i den samme turneringa. Men det skjedde i Skovbo GM 2014 som ble avsluttet søndag.
WIM Ellinor Frisk fikk 6 poeng og endte på 6.-9. plass, mens Axel fikk 5½ poeng og 10.-13. plass. Ellinors motstandere hadde for lav rating til at det ble noe WGM-napp denne gangen. Oppsettet og motstanderne kan man ikke gjøre noe med, men denne turneringa viser at Ellinor fortsetter i samme vinnersporet som fra Tromsø-OL!

 

 

Sjakkafé lørdag fra klokka 12-14 (Tore, 12. september 2014)

Det blir en vanlig sjakkafé lørdag 13. september fra klokka 12 til klokka 14.

 

 

Axel og Ellinor direkte fredag kl. 18 (Tore, 12. september 2014)

Brettet til Ellinor virket ikke i går, slik at det partiet fikk vi ikke fulgt med. Men hun tapte mot den gode dansken. Axels parti fulgte vi, og han fikk inn en flott springer på d3 som ødela hele stillinga til motstanderen. Axel fikk også satt motstanderen matt i Skovbo GM 2014.

I sjetterunden som starter i kveld klokka 18, er både Axel og Ellinor favoritter i sine partier. Littegrann, hvis vi ser bare på ratingtallene.
Partiene vises direkte her...,

 

 

Tre spennende partier i går kveld - ny runde satt opp i klubbmesterskapet (Tore, 12. september 2014)

Det var tre flotte partiet i går kveld i klubbmesterskapet. Andrerunden ble også satt opp.
Les mer her...

 

 

Axel og Ellinor direkte torsdag kl. 18 (Tore, 11. september 2014)

Axel og Ellinor spiller i ei turnering i Danmark der de første rundene ble spilt forrige helg, og der rundene 5-9 spilles fra i kveld og ut helga. I runde 5 som starter torsdag kveld klokka 18, skal WIM Ellinor Frisk (2302) ha hvit mot danske FM Simon Bekker Jensen (2442), mens IM Axel Smith (2481) skal ha svart mot danske WIM Oksana Vovk (2070)
Partiene deres kan følges her..., og vi viser dem også på vår store tv-skjerm i klubben i kveld.

 

 

3 partier i klubbmesterskapet torsdag kveld (Tore, 11. september 2014)

Torsdag kveld blir det spilt tre partier fra første runde i klubbmesterskapet.
Bjørn har blitt syk, så partiet hans mot Eilif har blitt utsatt, men de andre partiene spilles i kveld. Ett av dem starter klokka 18, mens de to andre starter klokka 19.

Les mer her...

 

 

FIDE har kommet med tallene for KM (Tore, 10. september 2014)

FIDE har nå også fått ratet begge kretsmesterskapene fra forrige helg.
De nye ratingtallene finner du her...

 

 

Storturnering i Ålesund lørdag 1. november (Tore, 9. september 2014)

Aalesunds Schaklag arrangerer ei stor barne- og ungdomsturnering på Spjelkavika barneskole lørdag 1. november. Det er ikke helt bestemt ennå, men mest sannsynlig blir denne turneringa også kretsmesterskapet for barn og ungdom i Møre og Romsdal 2014.
Denne turneringa i Spjelkavika må vi delta i med mange spillere fra Kristiansund uansett. Og vi må sette av hele denne lørdagen. Arne Unneland i Aalesunds Schaklag forteller at starttidspunktet vil bli slik at vi rekker å komme dit, og da er det mest vanlig at vi tar ferga fra Molde klokka 945, og da vil nok første runde starte omkring klokka 1130.

Vi skal også ha ei barne- og ungdomsturnering i Kristiansund i slutten av september, og Roger kommer snart tilbake med flere opplysninger om den. Det planlegges også ei helgeturnering på ei storhytte enten i høst eller tidlig på nyåret.

 

 

Henrik under NM i Trondhjem.
Foto: Arild Myhre

Henrik godt fornøyd med partiet mot IM Petter Haugli (Tore, 9. september 2014)

Henrik spilte både mot en stormester og en internasjonal mester i Kragerø Grand Prix i helga.

Mot GM Leif Erlend Johannessen sier Henrik at han spilte ganske dårlig siden han bukket bonde litt uti åpninga. Landslagsspilleren vant uten problemer.

Om partiet mot IM Petter Haugli, forteller Henrik: - I partiet mot Petter kom jeg greit ut av åpningen i Ragozin og utlignet. Han kunne mindre teori enn meg og spilte et litt unøyaktig trekk. Men han fikk konsolidert stillinga og vant til slutt.

 

 

KM-ene registrert hos FIDE (Tore, 8. september 2014)

Begge kretsmesterskapene i helga har blitt sendt inn til FIDE for registrering av rating. Turneringene står her; KM i hurtigsjakk og KM i lynsjakk. Vanligvis kommer FIDE til å rate turneringene rett før den nye ratinglista kommer den første i neste måned.
I reglene, i §6 og §7, står det at man i sveitserturneringer (monradsystemet i Norge) må spilleren ha tatt minst ½ poeng fra en som har et ratingtall fra før. Og i §7.14b står det at man må ha møtt 5 ratede motstandere før man får et ratingtall offentliggjort, og det tallet må i tillegg være over 1000.
For dem som ikke har FIDE Rapid- eller FIDE Blitz-rating, har FIDE tatt utgangspunkt i FIDE standard-ratingtallet og beregnet det nye hurtigsjakk- og lynsjakktallet utifra det.
Derfor blir det en del som får nye tall, men det er ikke mange som ikke hadde et FIDE-tall fra før, som vil få registrert FIDE-rating etter disse turneringene.

 

 

Skiftet til LED-pærer i kjelleren (Tore, 8. september 2014)

Onsdag kveld skiftet Stig, Roger og Tore lyspærene i kjelleren. 15 av 33 lyspærer hadde gått, og de trengte utskiftning. Heldigvis har vi en elektriker med oss, og Stig hadde funnet ut at vi heller skulle ha LED-pærer. Prisen på dem har blitt halvert det siste året, og de varer mye lengre enn vanlige pærer. - Uendelig, sier Stig.
Fordelen med LED-pærer er at de heller ikke avgir så mye varme, og det blir nok en fordel i kjelleren. 33 lyspærer avga en del varme, slik at rommet ble litt for varmt, litt for raskt.
Men nå er det mye bedre lys i kjelleren.

Stig har også forklart at det gir ingen større gevinst å skifte ut lyspærene oppe med LED-pærer, siden de lyspærene ikke koster så mye i innkjøp som de gamle i kjelleren.

 

 

Caruana vant i St. Louis - Magnus på andre (Tore, 8. september 2014)

Sinquefield Cup ble avsluttet lørdag kveld. Magnus spilte remis mot Topalov og var ferdig før det var gått en time. Vi fulgte selvsagt partiene både på storskjerm og fjernsyn i klubben lørdagskvelden. Folk satt igjen etter at KM i hurtigsjakk var over, men siden det ble så raskt ferdig, ble det ikke den seine kvelden denne gangen.
Det ble remis også i de to andre partiene, og Caruana vant dermed turneringa med 8½ poeng, noe som er en av de største turneringsprestasjonene i historien, kanskje den aller største. Magnus Carlsen tok andreplassen med 5½ poeng, og det er vel ett poeng mindre enn vi hadde forventet på forhånd.
Søndag ble det klart at Magnus Carlsen skal delta i VM-matchen mot Anand i november, og da rigger vi selvsagt opp til tv og storskjerm igjen.

 

 

Fra venstre Petter Andreas Wadstensvik, Kristiansund, på 3. plass. I midta kretsmester Håkon Bentsen, Molde, og til høyre FM Simonas Zickus fra Molde som tok tredjeplassen.
Foto: Arild Myhre

Håkon Bentsen ble kretsmester i lynsjakk (Tore, 7. september 2014, kl. 2130)

Håkon Bentsen fra Molde tok en overbevisende seier i kretsmesterskapet i lynsjakk som ble spilt i Sjakklubben søndag. Det var med 14 deltakere, og det var én mer enn forrige gang i 2012. Denne gangen var det bare spillere fra Molde og Kristiansund som var med. Håkon som har en mye høyere lynsjakkrating i FIDE enn sin vanlige rating, 2194 mot 2050, er en meget habil lynsjakkspiller, også på nasjonalt nivå, så at Håkon stakk av med kretsmesterskapet var ingen overraskelse. Håkon fikk 10½ av 11 poeng. Han spilte en remis og vant resten. Det er en god oppskrift på seier. Håkon fikk glassvase og 700 kroner i førstepremie. Remisen kom mot han som tok andreplassen, FM Simonas Zickus, også fra Molde. Simonas avga også en remis mot tredjemann, og helt på slutten ble det også et tap, mot luringen, men dog ikke kjent som en god lynsjakkspiller, Moldes Harald Isachsen. Simonas fikk 9 poeng og en klar andreplass. Det ble også glassvase på ham og 500 kroner i premie.

Petter Andreas Wadstensvik tok en kanskje ikke overraskende tredjeplass. Selv om ratingtallet til Petter var nesten 1000 poeng mindre enn både nummer 1 og 2, har han spilt veldig godt i det siste, og vi som sliter med ham til daglig, var ikke spesielt overrasket. Petter ble som kjent klubbmester i lynsjakk i Kristiansund i forrige uke. Han overbeviste igjen, og viste at seieren i klubbmesterskapet ikke var et engangstilfelle. Det var jevnt hele tida, og plassen til Petter var ikke sikker før etter sisterunden, men Petter overbeviste med godt spill, blant annet med remis mot Simonas.
Petter fikk 7½ poeng, og med det fikk han tredjeplassen. Det ble glassvase og 300 kroner i premie. I tillegg ble også Petter beste junior (premie: glasspokal og 300 kroner), samt at han også vant ratingklasse 4 (premie: glasspokal og 300 kroner) så Petter vant mer penger enn turneringsvinneren!
Petter var bare ½ poeng foran Trond Harald som han også slo i innbyrdes oppgjør. Fjerdeplassen innbrakte en glasspokal og 100 kroner til Trond Harald.

Ratingklasse 3 ble en spennende thriller, der alle tre deltakerne kom på 4 poeng. Men Mads Wollan Myhre hadde ½ kvalitetspoeng bedre enn Harald Isachsen og Iver Halse, og stakk av med glasspokal og 300 kroner i premie. Kristiansunderne kan merke seg at Iver slo Karl W., og det viser at det gror godt blant ungdommen i klubben.
Bjørn Robert Løvoll fra Molde fikk 4 poeng og vant ratingklasse 5, og han fikk samme premie som de andre, glasspokal og 300 kroner. Bjørn Robert kom til Molde Sjakklubb sist torsdag, og har bare spilt på nettet før det. Han overbeviste så stort at de ba ham om å bli med på kretsmesterskapene i Kristiansund denne helga, og vi håper at sjakkturneringer ga mersmak for vanlig brettsjakk for Bjørn Robert.

Premien til beste senior (glasspokal og 300 kroner) gikk til nestor Karl W. Strand som fikk 6½ poeng. Den andre senioren, Harald Isachsen, fikk 4 poeng. De to møttes også som seg hør og bør i sisterunden, og der vant Karl W. Det ble også en 6. plass totalt på Karl W. og en glasspokal og pengepremie (100 kroner) der også. Tore Kristiansen tok 5. plassen.

Det var alt i alt ei god turnering, og stemninga mellom spillerne var god hele tida. Sjakkspillere er hyggelige folk, og er alltid hyggelige mot hverandre. (Om vi være det, fordi vi må forvente å spille mot de samme folkene i 30-40 år, er en annen sak... ) Det var vanlig mat og drikke i klubben, og folk koste seg, slik det skal være på sjakkturneringer.
Vi håper at det ikke blir lenge til vi møtes i ei sjakkturnering igjen!
Tre bilder som Arild tok i dag, kan du se her...

 

 

Axel tapte mens Ellinor vant i dag (Tore, 7. september 2014)

Axel tapte mot en dansk IM i dag, og har bare 2½ poeng på 4 runder i Skovbo GM 2014.
Ellinor vant i dag og har 3 poeng.
Neste runde spilles torsdag kveld.

 

 

Henrik med 3 poeng. Tap mot IM i dag (Tore, 7. september 2014)

Når Henrik på 5 runder i Kragerø møter en GM og en IM, da er han i godt selskap. Og det betyr at han spiller godt, for disse tittelspillerne sitter ikke og vaker på de nederste bordene. Henrik Øie Løbersli vant i fjerde runde søndag formiddag mot unge Henrik Tallaksen fra Stavanger. Det var like bra, for ellers hadde han fått høre det av Mads som slo Henrik Tallaksen i Danmark i juli. I sisterunden møtte Henrik IM Petter Haugli, og tapte. Petter var med som reise-/lagleder på minst en av turene som NTG-gjengen hadde i forrige skoleår, så Henrik kjenner ham godt.
Det er kun et parti av Henrik som har blitt lagt ut, og det er seieren hans fra 2. runde mot Knut Ø. Abrahamsen. Henrik vant offiser da Abrahamsen gikk seg vill i en kombinasjon. Abrahamsen er ingen dårlig spiller, for han kom på 3. plass i klasse 2 i NM i Trondhjem i sommer. Våre beste spillere i klasse 2 havnet på 10. og 12. plass, og Eirik Viken Kallset tapte mot Abrahamsen i nest siste runde i Trondhjem.
Hvis Henrik har spilt greie parti mot stormesteren og IM-en, er han i rute til VM for ungdom i Durban i Sør-Afrika seinere i september. På papiret ser det i hvert fall bra ut for Henrik!

I Kragerø GP 2104 Jubileumsturneringen 10 år ble det delt førsteplass mellom IM Aryan Tari og GM Leif Erlend Johannessen, begge med 4½ poeng og helt lik kvalitet.

 

 

KM i lynsjakk søndag formiddag (Tore, 7. september 2014, oppdatert kl. 950)

Søndag formiddag klokka 11 starter kretsmesterskapet i lynsjakk i Sjakklubben. Premiene er de samme som for hurtigsjakkmesterskapet, men hvis det bare blir 12-14 deltakere blir pengepremiene redusert tilsvarende.
Vi håper at så mange som mulig blir med denne søndags formiddagen i kretsmesterskapet i lynsjakk.
Forrige gang KM ble arrangert, 14. oktober 2012 i Ålesund, tapetserte Kristiansund pallen. I KM Blitz 2012 tok de, den gangen, ikke utpregede lynsjakkspillerne, Henrik, Audun og Tore de tre øverste plassene i KM. Henrik er ikke med i år, og det gir svært gode odds om Kristiansund gjentar mirakelet i Ålesund!

 

 

Axel og Ellinor godt i gang i Skovbo GM - Axel direkte fra kl 12 søndag (Tore, 7. september 2014)

IM AXel Smith har 2½ poeng i Skovbo GM 2014 i Danmark etter tre runder. Det ble remis på Axel i andrerunden mot den franske stormesteren Okhotnik (2391).
WIM Ellinor Frisk har 2 poeng etter at hun i førsterunden møtte den regjerende svenske mesteren, GM Daniel Semcesen og tapte for ham.

Turneringa er ei GM-turnering, men spilleplana er litt spesiell. Det spilles 4 runder denne helga, og søndag blir det kun en runde, med start klokka 12. Den femte runden blir først spilt neste torsdag kveld.
De direktesendte partiene (10 fra hver runde) finner du her...

 

 

Henrik i HZ Chess Tournament i Vlissingen i august.
Foto: de Pion, HZ Chess Tournament

Henrik med to seire og tap for GM (Tore, 7. september 2014)

Henrik Øie Løbersli har to av tre poeng i Kragerø GP 2104 Jubileumsturneringen 10 år. Lørdag formiddag spilte Henrik mot Knut Ø Abrahamsen fra Nordstrand og vant.
Lørdag ettermiddag ble det tap mot stormester og landslagsspiller Leif Erlend Johannessen. Sammen med Aryan Tari er Leif Erlend favoritt til å vinne turneringa. Vi har ikke fått partiet fra Henrik ennå, men det kommer nok i løpet av neste uke, så vi får sett hvordan han spiller mot en stormester.
Søndag formiddag skal Henrik spille mot kadetten og talentet Henrik G. Tallaksen fra Stavanger. "Vår" Henrik bør nok ikke tillate seg å tapte poeng i dette partiet, siden Mads slo nettopp Tallaksen i Politiken Cup i juli. Det kan hende at Henrik får høre det da.

 

 

Fra venstre Rafael Gonzalez, Aalesunds på 2. plass. I midta kretsmester FM Simonas Zickus fra Molde, og til høyre Moldes Håkon Bentsen som tok tredjeplassen.
Foto: Tore Kristiansen

Simonas suveren i KM i hurtigsjakk (Tore, 6. september 2014)

Kretsmesterskapet i hurtigsjakk ble spilt i Sjakklubben lørdag ettermiddag. Det var 18 deltakere, 7 fra Kristiansund, 6 fra Aalesunds og 5 fra Molde.
FM Simonas Zickus var en suveren kretsmester. Han vant alle sine sju partier! Aalesunds Rafael Gonzalez tok 5 poeng og kapret andreplassen da han spilte remis mot Håkon Bentsen i siste runde. Håkon fikk 4½ poeng, og tok tredjeplassen på bedre kvalitet enn Håvard Ramstad og Vegard Simensen.
De tre på pallen fikk hver sin pokal som kan brukes som blomstervase og henholdsvis (800, 600 og 400 kroner i premie. 4.-6. plassene fikk 200 kroner hver.
Det var også flere andre premier i kretsmesterskapet. Beste spiller i ratingklasse 3 (1250-1499) ble Roger Hojem som tok 4 poeng. Det var ½ poeng mer enn Arne Unneland i gruppa. I sisterunden ble det også avgjort i ratingklasse 4 (1000-1249) da Petter A. Wadstensvik vant en sterk seier mot Audun Hoem. Moldes Geir Ove Sommernes vant også sitt parti, men det hjalp ikke, og Petter kom ½ poeng foran og tok pengepremien på 400 kroner og glasspokalen. Petter ble også beste juniorspiller og fikk også 400 kroner og glasspokal for det.
Beste spiller i ratingklasse 5 (under 1000) ble Aalesunds Marius Svinø Frantzvåg med 3 poeng. Han var ½ poeng foran Moldes Bjørn Robert Løvoll og Kristiansunds Espen Haltvik Bakke. Marius vant som de andre både glasspokal og 400 kroner.
Turneringa begynte klokka 14, og premieutdelinga var ferdig litt før klokka 20, så det tok nesten 6 timer. Det ble servert gryterett, vafler og frukt slik at det var litt å velge mellom for spillerne.
FIDEs nye sjakkregler som gjaldt fra 1. juli 2014, fikk vi sett litt konsekvensene av. Nå taper man på ett ulovlig trekk i hurtigsjakk, og det var tre partier hvor det skjedde. Men alle spillerne ble grundig orientert av turneringslederen før første runde om de nye reglene, slik at alle var klar over dem før turneringa begynte. Et parti ble også avgjort på at bonden ikke ble forvandlet da den nådde helt over, men også denne regelen hadde spillerne blitt fortalt om.

 

 

Sjakkafé lørdag kl. 12-14 (Tore, 5. september 2014)

Det blir en vanlig sjakkafé lørdag 6. september med vafler og kaffe/te. Selv om det blir KM i hurtigsjakk fra klokka 14, er kaféen åpen for alle som vil stikke innom.
Sjakklokalet er åpent allerede fra klokka 11, for det er litt som skal ordnes før KM.

 

 

Axel og Ellinor spiller i Skovbo GM i Danmark - direktesendte partier (Tore, 5. september 2014)

IM AXel Smith og WIM Ellinor Frisk spiller i Skovbo GM 2014 i Danmark. De har vært med der tidligere år. Turneringa er ei GM-turnering, men spilleplana er litt spesiell. Det spilles 4 runder denne helga, og så blir det de resterende rundene fra torsdag i neste uke. Førsterunden startet klokka 18, og den sendes direkte her...

 

 

Henrik i Kragerø i helga (Tore, 5. september 2014)

Henrik Øie Løbersli som går på andreåret på sjakklinja på NTG, kan ikke være med på KM-ene i hurtigsjakk og lynsjakk i helga, da han spiller i Kragerø GP 2104 Jubileumsturneringen 10 år. Det er langsjakk, og Henrik må prioritere slike turneringer rett før han skal dra til VM i Durban. Det spilles fem runder, med en runde fredag kveld og to runder lørdag og to runder søndag. Henrik møter i første runde en av Mads sine konkurrenter og kamerater; William Sandberg Olsen fra Moss.

 

 

KM i hurtigsjakk lørdag ettermiddag og KM i lynsjakk søndag formiddag (Tore, 5. september 2014)

Lørdag ettermiddag klokka 14 settes i gang første runde i kretsmesterskapet i hurtigsjakk. Det spilles i Sjakklubben. Foreløpig er det 14 påmeldte, og flertallet er fra Ålesund og Molde. Og det ryktes at enda flere fra Ålesund skal komme. Det er bare 5 påmeldte fra Kristiansund, og det er alt for lite. Skal vi arrangere helgeturneringer i Kristiansund, må i hvert fall spillerne fra egen klubb stille opp. Det er mange premier, og også pengepremier for beste spiller i ratinggruppene. Det blir enkel servering utover ettermiddagen med en gryterett.

Søndag formiddag klokka 11 starter kretsmesterskapet i lynsjakk i Sjakklubben. Premiene er de samme som for hurtigsjakkmesterskapet.

 

 

Carlsen stoppet Caruanas seiersrekke (Tore, 5. september 2014)

Endelig var det noen som stoppet Caruanas seiersrekke i Sinquefield Cup. Magnus spilte remis med de svarte brikkene. Det var spennende underveis, og maskinene var ikke enig med kommentatorene i TV2-studioet. Og i Sjakklubben hadde vi 4 ulike maskinvurderinger oppe på storskjermen, og alle var forskjellig, og til tider svært forskjellig. Stillinga i partiet var tydeligvis svært vanskelig å vurdere.
Vi fulgte med partiet og TV2-sendinga i klubben, mens partier i klubbmesterskapet ble spilt i kjelleren. Og spillerne kunne ta seg pauser fra sine egne partier for å ta et rask kikk på partiet mellom Caruana og Carlsen.
Caruana har da vunnet turneringa, to runder før slutt! Ingen kan ta ham igjen. Caruana har 7½ poeng, mens Magnus har 4½ på andreplass. Topalov har 4 poeng på tredjeplass. Magnus Carlsen møter Aronian med hvit i nest siste runde i kveld. Det blir ikke åpent i Sjakklubben i kveld. Vi lader opp til KM i stedet.

 

 

4 partier i klubbmesterskapet i går kveld (Tore, 5. september 2014)

Øyvind Hoem Vaseng ble den første vinneren i første runde i klubbmesterskapet i går kveld. Men den store overraskelsen var at Petter holdt Vegard til remis.
Stig hadde preppet et uvanlig svar på Øyvinds Systemet, men han glemte å ta vare på bonden sin, og bukket den allerede i åpninga. I stedet for ei engelsklignende oppstilling som Stig hadde sett for seg, gikk Øyvind for ei ei fransklignende oppstilling i stedet. Da Stig også etterpå stilte seg opp med brikkene sine litt uforsiktig, og etterpå åpnet stillinga slik at Øyvind fikk brutt gjennom, ble det et enkelt parti for Øyvind i går kveld.
Trond Harald Saltnes vant også sitt parti mot Øyvind G. Mikalsen. Øyvind kom greit ut med svart, men var litt for forsiktig. Trond Harald presset ham bakover, og stillinga til Øyvind raknet, og Trond Harald vant.
Nede i kjelleren ble det italiensk åpning mellom Iver Halse og Tore Kristiansen. De kom tidlig ut av den generelle teorien i åpninga, og etter noen slagvekslinger i midtspillet, kom de ut i et sluttspill med tårn og ulikefargede løpere. Det så veldig remisaktig ut, og Iver tilbød også remis to ganger i løpet av partiet, men Tore ville forsøke å spille videre. Iver gjorde noen småfeil, og lot være å provosere fram ei enda mer remisstilling, og til slutt ga Iver opp da Tore kom til å vinne to bønder.
Den store overraskelsen var at Petter Andreas Wadstensvik holdt Vegard Simensen til remis i går kveld. Petter spilte sin sedvanlige åpning, og Vegard kom helt greit ut med svart. I midtspillet vant Vegard en bonde, og litt seinere en bonde til. Da så det lyst ut for Vegard som også forsøkte seg med et mattangrep, men det avverget Petter helt fint. Petter vant tilbake en bonde, og de kom ut i tårnsluttspill med bonde over for Vegard. Begge hadde randbonde i a-linja. Vegard hadde bønder på g- og h-linjene mens Petters bonde sto i f-linja. Alle trodde at Vegard kom til å vinne, men Petter spilte veldig bra, og holdt stillinga si. De byttet av tårn og fikk inn hver sin bonde til ny dronning. Det viste seg at Petters dronning kunne sjakke og Vegards konge ikke kunne gjemme seg. Selv ikke da Vegard vant Petters siste bonde, og spilte med to sammenhengende bønder og dronning mot dronning, kunne kongen gjemme seg unna Petters dronning, og de tok remis.
Petter er inne i en bra vinnerrekke for tida, og det skal bli spennende å følge ham i kretsmesterskapene i helga.

De andre partiene spilles i neste uke med unntak for partiet Pat-Arild som spilles i klubben fredag formiddag med start klokka 11.

 

 

Klubbmesterskapet starter i kveld klokka 18 (Tore, 4. september 2014)

Første runde i klubbmesterskapet starter i kveld. 18 deltakere. To av partiene (Iver-Tore og Petter-Vegard) starter allerede klokka 18, mens de andre partiene starter klokka 19 eller litt seinere. Partiet Eli Marit-Roger er utsatt til neste uke.
Alle partiene spilles i kjelleren, for da kan tilskuere analysere partiene som spilles, oppe, eller spille sine egne partier uten å forstyrre dem som spiller langsjakk i kjelleren.
Vi har ikke fått ordnet det nye programmet til sensorbrettene, så det blir ikke direktesendte partier.

 

 

Titanoppgjøret torsdag kveld - Caruana-Carlsen (Tore, 4. september 2014)

Magnus Carlsen vant i går mot Nakamura etter noen "rare" trekk av Nakamura allerede i åpninga. Men Caruana vant også, da Vachier-Lagrave (MVL) også gjorde noe rart. Caruana har utrolige 7/7! Magnus ligger på andreplass med 4 poeng.
I kveld blir det oppgjøret Caruana-Carlsen som blir det mest interessante. Magnus har svart, og greier han å ta poeng fra Caruana?
Vi følger partiene i klubben i kveld, selv om det er runde i klubbmesterskapet. Vi ser på sendingene fra TV2 som starter på internett først klokka 2055, og fortsetter på TV2 Sportskanalaen etter at en hockeykamp er ferdig. Vi følger også partiene på storskjerm oppe i lokalet.

 

 

Sjuende runde kan også følges i klubben onsdag kveld (Tore, 3. september 2014)

Det ble nok en remis på Magnus Carlsen i Sinquefield Cup tirsdag kveld mens Caruana vant igjen.
Vi følger partiene i klubben onsdag fra sendingene starter på TV2.

 

 

Første runde i klubbmesterskapet er satt opp (Tore, 3. september 2014)

Tirsdag kveld trakk medlem av turneringskomiteen Petter Andreas Wadstensvik numrene på de 18 deltakerne i klubbmesterskapet, og vi fikk da følgende runde.
Partiene skal i utgangspunktet startes torsdag klokka 19, men hvis spillerne blir enige om noe annet, flyttes partiene. To av partiene blir allerede utsatt, og minst et parti starter klokka 18.
Det skal bli et spennende mesterskap som først er ferdig i slutten av november.

 

 

Sjette runde i St. Louis tirsdag kveld - følg partiet i klubben (Tore, 2. september 2014)

Det var en hviledag i Sinquefield Cup i St. Louis mandag kveld, og i kveld starter spillerne på den andre halvdelen. Nå skal de spille mot hverandre igjen, bare med motsatte farger. Caruana leder med utrolige 5/5, og det er et av tidenes beste turneringsresultater hittil.
Kan Magnus Carlsen greie å ta igjen det? Magnus åpnet jo svakt i Shamkir i Aserbajdsjan tidligere i år, men kom sterkt etter den første hviledagen der. Kanskje det skjer her også? I kveld skal Magnus ha hvit mot Vachier-Lagrave. De andre partiene er Caruana - Topalov og Nakamura - Aronian.
Sjakklubben er åpen tirsdag kveld og vi følger med på partiene fra USA. Sendinga på TV2 starter klokka 2030, og Sjakklubben har jo åpent helt fra klokka 1700 i dag, så det er bare å komme innom.

 

 

Vanlige treninger i kveld (Tore, 2. september 2014)

Det er vanlige treninger tirsdag kveld. Treningene med gruppene til Åge og Anders starter klokka 17, og Rogers gruppe i kjelleren starter som vanlig klokka 1730.
Sjakklubben er åpent utover kvelden, og det blir tv-sendinger fra Sinquefield Cup seinere på kvelden.

 

 

Ellinor hilser til alle kjente i Kristiansund (Tore, 2. september 2014)

WIM Ellinor Frisk hilser til alle kjente i klubben. Ellinor tok bronse på tredjebordet i kvinneklassen i Sjakk-OL for Sverige og gjorde ei heidundrende, god turnering! Ellinor takker ogsåfor alle fine ord på Sjakklubbens side om hennes prestasjoner og gode spill i Tromsø.
Ellinor bodde et år i Kristiansund, 2011-2012. Hun var da lærer på Rensvik barneskole. Det året Ellinor bodde her ble hun også klubbmester, vår eneste kvinnelige sådan, og hun representerte Kristiansund Sjakklubb i mange turneringer. I to av dem tok hun WIM-napp. Ellinor er fremdeles medlem i Kristiansund Sjakklubb. Sommeren 2012 flyttet Ellinor tilbake til Lund i Sverige, og hun er lærer der.

 

 

FIDE-tallene har kommet (Tore, 31. august 2014)

Mads og Henrik tjente over 100 FIDE-poeng på septemberlista. Ellinor kom over ei magisk grense, og klubbmesterskapet i lynsjakk har allerede blitt ratet. Les mer her...

 

 

Magnus Carlsen mot Aronian søndag kveld - følg partiet i klubben (Tore, 31. august 2014)

Sinquefield Cup i St. Louis, Missouri, USA, er ei spennende turnering. Det var ingen som fulgte med på fjerde runde i klubben lørdag kveld, og kanskje det var bra, for partiet til Magnus varte og rakk.
Remis mot Topalov i går, men det kjekkeste var nok intervjuet TV2 hadde med ham i etterkant, der han både spøkte og lo.
Caruana leder med utrolige 4/4! I kveld skal Magnus Carlsen ha svart mot Aronian, Caruana møter Nakamura og Topalov skal møte Vachier-Lagrave.
Sjakklubben er åpen søndag kveld og vi følger med på partiene fra USA. Sendinga på TV2 starter klokka 2030, og vi åpner litt før tv-sendinga starter.

 

 

KM i hurtigsjakk og lynsjakk spilles neste helg i Kristiansund (Tore, 31. august 2014)

Lørdag 6. september blir det Kretsmesterskapet i hurtigsjakk. Det spilles i Sjakklubben med start første runde klokka 14. Premieutdeling cirka klokka 1930. Det spilles med alle i ei gruppe og 7 runder med betenkningstida 15 minutter + 5 sekunder per trekk. Det er mange premier, og også pengepremier for beste spiller i de lavere ratinggruppene.

Søndag 7. september blir det Kretsmesterskapet i lynsjakk. Det spilles i Sjakklubben med start første runde klokka 11. Premieutdeling cirka klokka 1430. Det spilles med alle i ei gruppe og 11 runder med betenkningstida 3 minutter + 2 sekunder per trekk. Det er mange premier, og også pengepremier for beste spiller i de lavere ratinggruppene.

Påmelding skjer enklest ved å følge lenka til turneringene.

 

 

Sjakkafé lørdag fra klokka 12-14 (Tore, 30. august 2014)

Det blir en vanlig sjakkafé lørdag 30. august fra klokka 12 til klokka 14.
Hvis det er ønskelig, blir det også ei lita lynsjakkturnering etter konradprinsippet (man kan delta i de rundene man har tid til).

 

 

Magnus får hvit mot Caruana i kveld - følg partiet i klubben (Tore, 29. august 2014)

Etter lynsjakkmesterskapet i går kveld fulgte vi med på partiene fra Sinquefield Cup i St. Louis, Missouri, USA. Vi hadde på både TV2-Sportskanalen og fulgte med på sendinga derifra, men vi har også en storskjerm med annen info fra turneringa.
Det ble remis på Magnus i går kveld, og Caruana vant igjen. Magnus har åpnet med to svarte partier, og i kveld skal han ha hvit, og det mot ledende Caruana. Det skal bli spennende.
Sjakklubben er åpen i kveld og vi følger med på partiene fra USA. Sendinga på TV2 starter klokka 2030, og fra da har vi i hvert fall åpent.

 

 

Klubbmester i lynsjakk 2014: Petter Andreas Wadstensvik. Her fra NM i Trondhjem i juli.
Foto: Tore Kristiansen

Ung klubbmester i lynsjakk (Tore, 29. august 2014)

Vi har fått vår yngste klubbmester i lynsjakk noensinne. I alle fall så langt våre registreringer går tilbake, og det er til 1943. Petter Andreas Wadstensvik som er 15 år gammel, vant klubbmesterskapet i lynsjakk i går kveld i suveren stil. Før sisterunden ledet han med 2 poeng, og kunne sikre seg klubbmesterskapet med en enkel remis. Remis ble det, men enkel var den ikke. Petter ble satt patt da Morten hadde bare konge og randbonde igjen. I mange av partiene var Petter ille ute og kjøre, men greide på mirakuløst vis å hente seg inn og ta hele poenget. Bl.a. i førsterunden mot Åge, der Petter ikke sto godt, men Åge overså en matt der Petter fikk springeren på h3 og løperen hans dekket kongens fluktfelter.

Åge tok tredjeplassen på kvalitet foran Mads, og i deres innbyrdes oppgjør gikk også Åge inn i en enkel matt og tapte. Da det også ble tap for Iver, ble det umulig for Åge å ta igjen Petter, selv om han vant overlegent mot Tore som til slutt tok andreplassen 1½ poeng bak Petter. Mads kunne ta andreplassen fra Tore i sisterunden hvis han slo ham, og Mads hadde virkelig sjansen i et vilt parti, men det var Tore som greide å sette Mads sjakk matt først. Dermed ble det fjerdeplassen på Mads.

Iver kom litt tregt i gang. Han hadde også Petter på litt gyngende grunn, men Petter vant partiet da Iver gjorde et ulovlig trekk. Iver vant mot Åge og Mads, og det var to flotte seire. Morten som var lavest ratet, fikk også 2½ poeng som Iver, og han kan skryte av at han var den eneste som tok poeng fra klubbmesteren! Øyvind hadde nok ikke fått noe lynsjakktrening før han startet turneringa, og det ble for tregt. Han kom utover i turneringa, og da ble det et halvpoeng i siste runde.

 

 

Klubbmesterskapet i lynsjakk i kveld (Tore, 28. august 2014)

Klokka 1930 i kveld settes første runde i gang i klubbmesterskapet i lynsjakk.
Det er vanlig lynsjakktid med 3 minutter + 2 sekunder tillegg per trekk, og turneringa sendes inn til FIDE for beregning av rating (FIDE Blitz).
Alle møter alle en gang, bergerturnering, og med cirka 10 minutter på runden, kan man regne sjøl hvor lang tid dette vil ta.

 

 

Utrolig spennende parti i går kveld - Magnus svart mot Nakamura i kveld (Tore, 28. august 2014)

Vi skjønte ingenting i Sjakklubben i går kveld slik som resten av sjakkverdenen da Vachier-Lagrave og Magnus spilte skotsk åpning i første runde i Sinquefield Cup i St. Louis, Missouri, USA. Det var et spennende parti, og i klubben satt vi og fulgte med på partiet men vi brukte også våre egne programmer for å få hjelp til å skjønne hva som skjedde på brettet.
I kveld i andre runde skal Magnus Carlsen ha svart mot Nakamura, og det blir alltid spennende. De andre partiene er Caruana-Vachier-Lagrave og Aronian-Topalov.
Også i kveld vil vi følge med på hva som skjer i St. Louis i klubben, men det blir lydløst eller lite lyd på tv-skjermen til å begynne med, siden de siste rundene i klubbmesterskapet i lynsjakk spilles samtidig.

 

 

Mange påmeldte til klubbmesterskapet (Tore, 28. august 2014)

Neste torsdag starter første runde i klubbmesterskapet i vanlig sjakk. Hittil er det 15 som har meldt seg på, og det er plass til flere. Det er flere vi savner i deltakerlista, og kanskje vi kan komme opp i 20 spillere?
Fristen for å melde seg på er tirsdag kveld, for da settes første runde opp.

Turneringa blir også FIDE-ratet, og betenkningstida er lang. Vi bruker den samme som i NM i sommer. Det blir runde stort sett annahver uke til slutten av november, slik at det er god tid mellom rundene til å få spilt alle partiene. I utgangspunktet skal partiene starte å spille torsdagskveldene klokka 19, men spillerne kan avklare seg imellom at de vil spille på et annet tidspunkt.

 

 

Magnus starter i Sinquefield Cup i kveld - vi følger turneringa i klubben (Tore, 27. august 2014)

Onsdag kveld starter Sinquefield Cup i St. Louis i Missouri, USA. Det skal være verdens sterkeste turnering siden ratingsnittet på de seks spillerne (Magnus, Aronian, Caruana, Nakamura, Topalov og Vachier-Lagrave) er på 2801! Susan Polgar melder at Magnus starter med svart mot Maxime Vachier-Lagrave (MVL) i kveld.
De spiller dobbel runde, og det blir 10 partier. Alle partiene starter klokka 2100 norsk tid, og alt sendes på TV2-Sportskanalen. Der starter sendingene klokka 2030 hver kveld og varer til klokka 2.
Så lenge det er folk i klubben, vil vi vise partiene, og vi vil også sette opp storskjerm slik vi hadde det under Sjakk-OL slik at vi kan følge med på alle partiene, selv om de i fjernsynsstudioet nok vil konsentrere seg mest om partiet til Magnus. Om vi følger partiene i klubben fredag og lørdag kveld, får vi komme tilbake til.

 

 

Klubbmesterskap i lynsjakk torsdag kveld (Tore, 27. august 2014)

Torsdag kveld, den 28. august, spilles Klubbmesterskapet i lynsjakk. Det er åpent for alle til å være med. Turneringa er allerede registrert hos FIDE, og resultatene blir derfor sendt inn til FIDE-rating. Den rates med FIDEs blitzrating (lynsjakkrating). Man trenger bare å slå en som har FIDE-rating fra før, så får man et ratingtall.

Det blir vanlig betenkningstid i lynsjakk, slik det er i NM, med 3 minutter + 2 sekunder tillegg per trekk.
Vi starter klokka 1930, og det blir bergerturnering, alle mot alle, slik at det tar 2-2½ time avhengig av antall deltakere.

 

 

Mads vant Konradturneringa på lørdag (Tore, 27. august 2014)

På lørdag ble det spilt ei lynsjakkturnering i Sjakklubben som Mads vant. Den ble arrangert etter konradprinsippet, og der kan spillerne møte hverandre flere ganger. Det skjedde også.
Mads hadde ørlite grann bedre kvalitet enn Petter som kom på andreplass.
Vaflene fra det nye jernet smakte bedre på lørdag enn forrige gang, så vi kan vel konkludere med at vi er fornøyd med innkjøpet av det nye vaffeljernet.

 

 

Sjakkafé lørdag fra klokka 12-14 (Tore, 22. august 2014)

Det blir en vanlig sjakkafé lørdag 2. august fra klokka 12 til klokka 14.
Det nye vaffeljernet som vi tok i bruk forrige lørdag, var vi litt usikker på. Smakte vaflene like godt som tidligere. De ble sprøstekte, men var det så godt da? Vi får se hvordan de smaker denne gangen.
Axel har anbefalt at vi har ei lita sjakkturnering på lørdagene, siden vi er i Sjakklubben allikevel. Og da blir det ei lita lynturnering lørdag fra klokka 13. Det blir etter konradprinsippet så man kan hoppe ut og inn av rundene som man ønsker. Vi trenger å trene til Klubbmesterskapet i lynsjakk som spilles neste torsdag den 28. august.
Torsdagskvelden var det ei sterk lynsjakkturnering i klubben som Robin vant. Det ble spilt dobbel runde, og han hadde negativ score mot Trond Harald. Men da Trond Harald tapte begge sine partier mot Eilif, og Robin vant resten av partiene sine, hadde ikke Trond Harald sjanse til å ta ham igjen. Også Geir Ove gjorde at det ble mange vanskelige partier i turneringa.

 

 

Presentasjonsdag i Braatthallen (Tore, 22. august 2014)

Fredag formiddag var det den vanlige presentasjonsdagen i Braatthallen der lag og foreninger får presentere seg for førsteklassingene på de videregående skolene i Kristiansund.
Kristiansund Sjakklubb stilte som vanlig, og vi har med brett og brikker slik at elevene får prøve seg. Det er alltid populært, og våre fire sjakksett er stort sett hele tida i bruk.
Elevene har blitt flinkere og flinkere de siste årene. De første årene var det mange som ikke kunne alle reglene skikkelig, men nå er det ingen problemer med det. Et unntak er kanskje patt. Det var mange som har vært med i skoleturneringer som satt og spilte på brettene i går formiddag, og både det og tidas interesse for sjakkspillet har nok hjulpet på det.
Vi har lyst å arrangere en konkurranse mellom byens to videregående skoler i sjakk seinere i høst, men da trenger vi litt hjelp fra flere for å få det til. Interessen er i hvert fall til stede i stort monn.

 

 

KM i hurtigsjakk og lynsjakk første helga i september (Tore, 20. august 2014)

Lørdag 6. september blir det Kretsmesterskapet i hurtigsjakk. Det spilles i Sjakklubben med start første runde klokka 14. Premieutdeling cirka klokka 1930. Det spilles med alle i ei gruppe og 7 runder med betenkningstida 15 minutter + 5 sekunder per trekk. Det er mange premier, og også pengepremier for beste spiller i de lavere ratinggruppene.

Søndag 7. september blir det Kretsmesterskapet i lynsjakk. Det spilles i Sjakklubben med start første runde klokka 11. Premieutdeling cirka klokka 1430. Det spilles med alle i ei gruppe og 11 runder med betenkningstida 3 minutter + 2 sekunder per trekk. Det er mange premier, og også pengepremier for beste spiller i de lavere ratinggruppene.

Påmelding skjer enklest ved å følge lenka til turneringene.

 

 

Tjente rating på sommerturneringene (Tore, 18. august 2014)

Både Mads og Henrik tjente godt med norske ratingpoeng på de turneringene de var med i, etter NM. Se de nye tallene her...

 

 

Sjakktreninga starter opp tirsdag 19. august (Tore, 18. august 2014)

Sjakktreningene starter opp som normalt tirsdag 19. august.
Åge og Anders sine treninger starter klokka 17, og Roger sin trening starter klokka 1730.
Det blir flere kurs og treninger for dem som ikke har vært med i Sjakklubben fra før, men disse starter først om to uker, i første uka i september.

 

 

Bronse til Ellinor i Sjakk-OL (Tore, 18. august 2014)

Ellinor vant bronse på tredjebordet i kvinneklassen i Sjakk-OL, ikke gull slik jeg skrev før helga. Arrangøren sendte ut et regneark der vinnerne sto i motsatt rekkefølge med 3. plassen øverst og ei sein nattestund, ble det feil.
Det er litt rart at det ikke finnes noe bilde av Ellinor med medaljen. Skulle tro at svenskene ville vært imponert over at Pia Cramling tok bronse på førstebordet, og Ellinor på tredjebordet, men det er svært tyst hos det svenske sjakkforbundet. Heller ikke Ellinors klubb, LASK, har noe fra OL. Hadde det vært norske spillere som hadde tatt medaljer i OL, hadde vi slått det opp. De er noe for seg sjøl, svenskene. Den svenske sjakkpresidenten stemte også blankt under valget mellom Kasparov og Iljumzhinov, siden han ikke likte noen av dem...

 

 

Stig vant vår lokale Sjakk-OL-konkurranse (Tore, 17. august 2014)

Ledelsen som Stig opparbeidet seg tidlig, var umulig å ta igjen, og han vant fortjent vår lokale konkurranse i Sjakk-OL. Les mer her...

 

 

Sjakkafé lørdag fra klokka 12-14 (Tore, 15. august 2014)

Det blir en vanlig sjakkafé lørdag 16. august fra klokka 12 til klokka 14. Den blir ikke helt vanlig, siden vi nå skal kjøre i gang vårt nye vaffeljern. I følge reklamen er det også viktig hvilket vaffeljern vi bruker: En god vaffelrøre kommer du langt med, men det er stekingen som avgjør om du får en vaffel, eller en skikkelig god vaffel. En skikkelig god vaffel smaker ikke bare av god røre men av stekekunnskap og tradisjon. Åviken lager vaffeljern med lokk som vaflene kan heve skikkelig under, og stekeplater som gir den helt spesielle nesten-sprø, myke stekeskorpen.
Alle er hjertelig velkommen innom for å smake på vaflene stekt med Åviken dobbeltvaffeljern!

 

 

Gull til Ellinor i Sjakk-OL (Tore, 15. august 2014)

Ellinor Frisk vant gullmedalje for beste tredjebordspiller. Hun tok utrolige 9½ poeng av 11 mulige. Vi har ikke funnet bilder av Ellinor med gullmedaljen, men den kommer nok på ei side i løpet av fredag. Sverige førstebordspiller, Pia Cramling, fikk også gull for 10 av 11 poeng. Dessverre for Sverige var ikke de andre spillerne på høyden, og Sverige endte til slutt på 28. plass.
Målsetninga til Sverige var å bli beste nordiske lag i kvinneklassen, men det greide de ikke.
Norge 1 vant 3-1 mot Montenegro i den siste runden og fikk da 14 poeng og endte på 25. plass.
Norge 2 tapte stort mot Tyrkia, og fikk en 68. plass til slutt. Norge 3 tapte 3-1 mot Sør-Afrika, og det ble 9 lagpoeng og 99. plass. Russland ble vinner med utrolige 20 poeng, foran Kina og Ukraina på 18.

I den åpne klassen vant Kina, foran Ungarn og India!
Norge 1 vant enkelt 4-0 mot Malaysia, men endte allikevel på en skuffende 29. plass. Det var katastrofen i 10. runden som ødela, dessverre.
Norge 2 tapte ikke overraskende for Finland og fikk en 63. plass. Norge 3 tapte for de synshemmede i sisterunden.

 

 

Det er ei lang turnering (Tore, 12. august 2014)

Det ser ut til at det norske førstelaget er trøtt og klar etter ei lang turnering, der de har følt forventningspresset på hjemmebane. Det ble bare et halvt poeng mot Kroatia i dag. Det norske andrelaget i åpen klasse greide 2-2 mot Colombia. Det norske tredjelaget stilte bare med 3 spillere, men de vant 3-1.
I kvinneklassen tapte Russland for Ukraina, men Kina greide bare uavgjort mot Spania, så Russland leder fremdeles.
Det norske førstelaget tapte 3-1 mot Aserbajdsjan. 2. laget slo Nicaragua 3-1, og tredjelaget tapte 3-1 mot Belgia.
Det blir en spennende siste runde som starter torsdag kl. 11.

 

 

10. runde fra klokka 14 i dag (Tore, 12. august 2014)

10. og nest siste runde spilles tirsdag ettermiddag klokka 14. I den åpne klassen er det jevnt i toppen. To lag har 15 poeng, Frankrike og Kina, og de møtes i dag. Det er litt uvant at ingen øst-europeiske lag ligger i teten, men de halser ikke langt bak. Ukraina-Aserbajdsjan har begge 14 poeng og skal møtes, og Ungarn-Romania. Romania er den store overraskelsen i Sjakk-OL. De har en 2600-spiller og resten er 2500-spillere, og har overprestert til de grader. I går spilte de uavgjort mot det sterke aserbajdsjanske laget. Romania var forhåndsrangert som nr. 32, rett foran Sverige. Bulgaria har også 14 poeng og møter Polen som har 13.

Norges førstelag som står med 12 poeng, og må vinne i dag skal de ha håp om å nå målsettinga om å bli blant de 10 beste lagene, møter i dag Kroatia, og det er et lag som er omtrent like sterk som det Tyrkia var i går. Norge 2 skal møte et lag som i utgangspunktet er omtrent like gode som de sjøl, Colombia i dag, men Colombia har bare møtt et godt lag, USA, mens Norge 2 har spilt mot mange sterke lag (Ukraina, Russland, Tsjekkia, Bosnia-Hercegovina, Slovenia og Egypt), og på grunn av det regner vi det norske laget som favoritter i dag.
Norges tredjelag møter Oman i dag, og der er det ingen av spillerne som har rating. Ut fra hva de har prestert i de tidligere rundene skal man ikke ta alt for lett på oppgaven selv om Norge 3 er storfavoritter. De har tatt enkelte poeng fra noen titlede spillere.

I kvinneklassen er det i dag Ukraina som skal prøve å ta poeng fra det sterke russiske laget. Kina skal møte Spania og Tyskland møter Romania.
Norges førstelag møter i dag et sterkt lag i Aserbajdsjan (navnet på landet skrives slik på norsk, og vi skal prøve å huske det.) Men de norske kvinnene har hevet seg tidligere, og vi håper på det beste.
Det norske andrelaget skal opp mot Nicaragua, og de norske jentene er svakere favoritter. Norge 3 møter Belgia, og det blir en vanskelig oppgave.

Sjakklubben er åpen som vanlig fra klokka 1330, og alle er hjertelig velkommen innom for å se på. Vi følger med på sendingene fra NRK, men vi har også storskjerm slik at vi kan følge med på andre partier, og innimellom analyserer vi også stillingene selv.

 

 

Jevnt bak Stig (Tore, 11. august 2014)

Stig holder fortsatt teten i vår lokale konkurranse i Fantasy Chess Olympiad 2014, men han ligger nå bare 14 poeng foran andremann. Det har blitt enda jevnere om de to pallplassene bak Stig, da det er hele 5 spillere innen to poeng. Petter og Tore er svært glade for at de valgte å ta med Ellinor Frisk på laget, siden hun har vært en av dette OLs største poengplukkere! Les mer her...

 

 

IM Torbjørn Ringdal Hansen i Kristiansund høsten 2013. Torbjørn nummer tre fra venstre står her sammen med Morten, Vegard og Kjell Tore.

Litt berg- og dalbanefølelse i dag (Tore, 11. august 2014)

Det var mye blandet fra OL i Tromsø i dag. Norge 2 møtte Russland med Grischuk på topp, og i løpet av sendinga på NRK lærte vi hvordan navnet til Grischuk skal uttales. Norges andrelag har spilt over evne hittil, og det gjorde de også i dag. Aryan Tari på fjerdebordet møtte Nepomniachtchi med hvit, og Aryan brukte mye tid, men fikk avviklet til et dronningsluttspill. Da han ville bytte av dronninger ble både vi i klubben og i NRK-studio litt bekymret, men i klubben forklarte Anders at stillinga var remis, og da ble vi beroliget. Elsness hadde preppet godt mot Grünfeldindiskeksperten Svidler, og kom greit ut, og han holdt også stillinga til remis til slutt.
Den som imponerte mest var Torbjørn Ringdal Hansen som spilte svart mot Karjakin, verdens sjette beste spiller. Torbjørn som hadde treninger hos oss i fjor høst, sto i midtspillet veldig bra, og det var Karjakin som måtte forsvare seg. Imens hadde ikke Frode Urkedal på førstebordet noen sjanse mot Grischuk. Torbjørn derimot sto godt, men det var ikke noen vinstsjanser, og det ble remis. Det er utrolig sterkt resultat av sympatiske Torbjørn.
Norges førstelag spilte mot Tyrkia og var favoritter. Jon Ludvig Hammer på tredjebordet kom fint ut, mens Leif Erlend på fjerdebordet sto litt vanskelig. Simen sto greit, og Magnus Carlsen på førstebordet spilte som vanlig litt rart, og det var vanskelig å skjønne stillinga, men pila på skjermen var såvidt over på motstanderens side. Simen ofret kvalitet, og fikk kompensasjon for offeret, og det så lyst ut. Vi regnet da med en 3-1-seier. Men så begynte det å gå tråere på førstebordet, og tyrkeren sto bedre og bedre. Simen greide ikke å finne den rette fortsettelsen hvis vi skal tro på pila på skjermen, og hos Jon Ludvig gikk ikke pila så mye over på hans side som den burde for at det skulle bli seier. Det så ut til å bli et stortap.
Men så gikk berg- og dalbanen oppover igjen, for tyrkeren på førstebordet havnet i sterk tidsnød mot Magnus, og gjorde noen feil, slik at plutselig var det Magnus som hadde vinnende stilling. Skuffelsen i Sjakklokalet ga seg, for nå sto heller ikke Leif Erlend på fjerdebordet til tap. Det ble remis på Jon Ludvig, men Simen tapte. Magnus vant sluttspillet. I klubben var vi med og satte flere ganger opp stillinga på et brett og forsøkte å finne de ulike vinstene. Til slutt ble det uavgjort i matchen med 2-2.
Norge 1 har da 12 poeng.
Norges tredjelag møtte Nigeria. Kristian Stuvik Holm tok et halvpoeng og Espen Lie vant. Lars Oskar Hauge og Sebastian Mihajlov tapte sine partier.

I åpen klasse har Kina og Frankrike 15 poeng. Norge 1 har 12 poeng og ligger på 26. plass, mens Norge 2 har 11 poeng og ligger på 38. plass. Norge 3 har 8 poeng og ligger på 71. plass. Laget som Axel er trener for, Guernsey har 6 poeng etter at de i dag vant 3½-½ over De amerikanske jomfruøyene. (Dette er øyene i Karibien som var dansk koloni fram til 1918.)

I dag greide vi ikke å følge så mye med på partiene i kvinneklassen, men Ellen Hagesæther vant et flott parti. Da Olga Dolzhikova også vant, og Niina Koskela sikret remisen, ble det seier 2½-1½ til Norge 1 som har 12 poeng og ligger på en kjempefin 25. plass. Det norske andrelaget vant 3-1 over Angola etter at det ble walk over-seier på fjerdebordet, og Norge 3 slo Tunisia 2½-1½.
Ellinor vant igjen med Sverige. Det var hun og Pia Cramling som er Sveriges faste poengplukkere som vant sine partier mot England, og de andre to tapte, slik at det ble uavgjort i matchen. Ellinor har for øvrig tatt et nytt napp i WIM-tittelen, men hun trenger det ikke, fordi hun allerede har de tre nappene som kreves for å bli utnevnt til WIM, og det skulle skje i forbindelse med FIDE-kongressen i dag.
Litt overraskende tapte Kateryna Lagno på førstebordet for Russland i dag, men russerne vant matchen med 2½-1½ og leder kvinneklasen med 18 poeng. De har vunnet alle kampene sine! Kina ligger på andreplass med 16 poeng.

 

 

Frode Olsen Urkedal i 8. runde
Foto: Paul Truong, Sjakk-OL

Norge 2 mot Russland i ettermiddag - følg alle partiene i klubben (Tore, 11. august 2014, oppdatert kl. 1040)

Resultatlista etter den 8. runden i går fra den åpne klassen (lenka viser til Sjakk-OLs resultatliste, den andre resultatlista fra Chess-Results her...), forteller at Kina leder med 14 poeng. 5 lag har 13 poeng (Frankrike, Aserbaidsjan, Ukraina, Tsjekkia og Romania), 12 lag har 12 poeng, og 13 lag har 11 poeng. Blant de lagene med 11 poeng finner vi både Norge 1 og Norge 2. Og favoritten Russland!
Rundeoppsettet for den 9. runden har på toppbordene Kina-Ukraina, Tsjekkia-Frankrike og Aserbaidsjan-Romania. (Rundeoppsettet fra Chess-Result.) Se også forhåndsomtale av arrangøren Her...
Norges førstelag skal møte Tyrkia i dag, og det norske laget er favoritter. Norge stiller med Magnus, Simen, Jon Ludvig og Leif Erlend i dag. Det var forventet siden 4. bordet får svart, og Kjetil A. Lie er best med hvit.
Men den store kampen i dag blir mellom Norges andrelag og storfavoritten Russland. Det er et fryktinngytende lag, og de fire beste spillerne er med i verdenstoppen. Fjerdebordspiller Karjakin har begge årene vunnet Norway Chess foran Magnus Carlsen! Men russerne har ikke imponert i Sjakk-OL så langt, og det unge, norske laget kan kanskje ødelegge litt mer for dem? Norge 2 greide jo utrolige 2-2 mot Ukraina da førstebordspiller Frode Olsen Urkedal slo Ivanchuk. Kramnik og Johan Salomon står over denne kampen i dag, og da blir det oppgjørene Grischuk (2795) - Urkedal (2500), Elsness (2477) - Svidler (2751), Karjakin (2786) - Hansen (2450) og på sistebordet Tari (2440) - Nepomniachtchi (2714).
NRK vil kanskje flytte opp disse to lagene slik de gjorde med kvinnekampen mellom Russland og Kina? (Se om dette i artikkelen til Tisdall på arrangørens sider.)
Norges tredjelag skal møte Nigeria, og det bør vel bli en seier.

I kvinneklassen leder Russland med 16 poeng, de har vunnet alle sine kamper, og Kina ligger på andreplass med 14 poeng. Norge 1 ligger på 33. plass. I 9. runde er det Armenia som skal forsøke å ta poeng fra Russland, mens Kina møter Frankrike.
Norge 1 var heldig mot Tyrkia i går, og det blir Estland i dag. Det ser ut til at Norge er favoritter.
Norge 2 får Angola i dag, og det kan bli en seier, mens Norge 3 møter Tunisia. Vi krysser fingrene for jentene.
Ellinor tapte sitt første parti i går, og da spørs det om hun får være med på laget til Sverige når de møter England i dag. (Oppdatert: Ellinor spiller på andrebordet for Sverige og møter Sue Maroroa (2120) med hvit. Ellinor har 2257 i rating.) Der blir det også et interessant parti mellom svenskenes stormester Pia Cramling (et av de største kvinnetalentene på 1980-tallet (men så kom Polgarsøstrene), og fremdeles verdens 17. beste kvinne), og IM Jovanka Houska som er gift med en nordmann og spiller for Bergen i eliteserien.

Uansett, vi følger alle trekk i Sjakklubben i dag. Vi åpner dørene klokka 1330. Sendinga på NRK starter kl. 1345. Vi serverer kaffe/te/vatn og frukt i dag. Oppdatert kl. 1040 etter at bordrekkefølga kom.

 

 

Som å se maling tørke - før og etter (Tore, 10. august 2014)

I spalta Ukeslutt i Tidens Krav (ingen lenke til selve kommentaren) skriver Arild Myhre artig i lørdagsavisa om oppfatninga av sjakk, før og nå. Og sjakkfamilien.
Du kan lese faksimile av kommentaren her...

 

 

Superjevn runde søndag (Tore, 10. august 2014)

Stig holder fortsatt på ledelsen i vår lokale konkurranse i Fantasy Chess Olympiad 2014. Det var en enda jevnere runde i 8. runde enn runden før. Nå hadde alle, med to unntak, 22 eller 23 poeng. Da ble det svært små forandringer på listene. Unntakene var Henrik som fikk 26 poeng og Petter som fikk 18. Les mer her...

 

 

En oppløftende dag - og to heldige seire (Tore, 10. august 2014)

Det var ikke meininga å ha med bilde av vafler til dagens seanse i klubben, men det passet allikevel, for i går kveld kjøpte vi inn et nytt vaffeljern, Åviken (som skal være det beste dobbeltjernet), og det måtte selvsagt prøves i dag. Det virket som om gjestene som spiste vafler, var fornøyd.
Det var også en langt mer oppløftende dag enn lørdagen i Sjakk-OL i Tromsø. Norges førstelag møtte Bosnia-Hercegovina, og vi forventet en seier, og det ble det! Magnus viste igjen hvorfor han er verdens beste spiller. I analysene etterpå på NRK forklarte han hvorfor motstanderen tapte, og det var pga. av et helt naturlig trekk for oss andre... :-) Simen Agdestein og Jon Ludvig Hammer sto tidlig veldig bra mens Kjetil A. Lie tapte. Dermed ble det 3-1-seier, og Norge 1 har da 11 poeng.
Også Norges andrelag vant i dag. De møtte Marokko og det ble remis på tre bord, mens Torbjørn Ringdal Hansen vant sitt parti. Da har også Norge 2 11 lagpoeng.
Norges tredjelag møtte sterke Danmark, og de ble for sterke. Det ble 4-0 tap. Ei stund hadde vi litt forhåpninger til at Kristian Stuvik Holm skulle redde remisen mot Jacob Aagaard, men stormesteren vant i sluttspillet. Norge 3 har 8 poeng etter 8 runder.
Resultatlista er ikke oppdatert ennå (kl. 2025) og det kan skyldes at det pågår partier ennå. Bl.a. i kvinneklassen. Men Aserbaidsjan tapte litt overraskende for Kina på toppbordet, og det var også mange uavgjortkamper blant topplagene. Det betyr at Norge 1 fortsatt kan være med i pallkampen.

I kvinneklassen spilte Norge 1 mot Tyrkia i dag, og det så ikke lyst ut. Olga bukket og det så også mørkt ut for Silje Bjerke, mens Niina Koskela sto litt dårligere. Det ble remis for Sheila på førstebordet, og det så ut til at det kunne bli bare det halvpoenget i denne matchen. Men så fikk Siljes motstander et anfall av sjakkblindhet i det 40. trekket, og bukket partiet. Silje hadde sjakk matt i ett trekk i ei stilling hun sto til klart tap. Dermed var det 1½-1½ og det var det siste partiet til Koskela som avgjorde matchen. Der sto hun etter hvert også til klart tap, men hun hadde motspillsjanser som tydeligvis forvirret motstanderen. For hun også bukket. Og så vant Niina partiet og matchen. Ett heldig trekk i en slik match er svært uvanlig, men to! Vi syntes nesten synd på tyrkerne, her vi satt i klubben. Men bare nesten. Norge 1 har 10 poeng.
Norge 2 møtte Latvia i dag, og det ble som forventet et tap. Det ble remis på tvillingsøstrene Monika og Edit Machlik, mens Anita Grønnestad og Line Jin Jørgensen tapte. Norge 3 tapte som forventet, 4-0 mot Mexico.
Det var mye å følge med på, og interessant og spennende var det. Det er artig, sammen med andre, å se varianter og trekk i partiene som vises.

 

 

Følg Sjakk-OL fra klokka 1330 i klubben (Tore, 10. august 2014)

Klokka 14 i dag starter 8. runde i Sjakk-OL i Tromsø. Sendinga på NRK 1 starter et kvarter før, og vi følger hvert trekk i Sjakklubben denne søndags ettermiddagen også.
I åpen klasse blir det mange toppkamper. Ledende Aserbaidsjan skal møte Kina, Romania skal opp mot Tsjekkia, og Bulgaria møter Ukraina.
Norges førstelag skal møte Bosnia-Hercegovina, og det laget møtte Norge 2 i 3. runde, og der ble det 2-2. Vi skal derfor forvente en klar seier i dag på Magnus & co. Leif Erlend står over i dag også.
Frode Olav Olsen Urkedal fikk en hviledag i går, men er tilbake på Norges andrelag i dag. De møter Marokko og er klare favoritter. Det er Aryan Tari som står over i dag. Johan Salomon må spille resten av rundene hvis han skal greie et napp. Han må ha spilt 9 runder, og hvis Johan fortsetter poengfangsten kan det være at han blir prioritert i laguttaket.
Norges tredjelag møter sterke Danmark i dag. Danmark har også vært litt i heisen som det norske tredjelaget. De har vunnet stort mot dårlige lag, og så har de møtt et veldig godt lag og tapt stort, før det er på an igjen. Danskene er favoritter på alle bord, men kanskje Kristian greier å spille seg til en remis mot GM og sjakkforfatter av bøker av meget høy kvalitet og nivå, Jacob Aagaard?

I kvinneklassen er det Ungarn i dag som skal forsøke å rive russerne ned fra tronen.
Norge 1 skal møte Tyrkia i dag. Norge skal i utgangspunktet være litt svakere favoritter, men tyrkerne slo Sverige i runde 2. Det er fra den runden at Ellinors eneste halvpoeng kommer fra, så det ser ut til at de spiller litt over sitt nivå da de også spilte uavgjort mot Bulgaria.
Norge 2 møter Latvia i dag, og latvierne er store favoritter på alle bord. Norge 3 skal møte Mexico, og det er samme situasjon i den kampen. Det blir å få flest mulig poeng, for motstanderen er storfavoritter.

Det blir mye sjakk å følge med på i Sjakklubben utover ettermiddagen. Alle er hjertelig velkommen!

 

 

Stig holder på ledelsen i Fantasy Chess Olympiad (Tore, 10. august 2014)

Stig holder på ledelsen i vår lokale konkurranse i Fantasy Chess Olympiad 2014. Det var en jevn 7. runde, men nå har det blitt en kvartett som jakter på Stig. Les mer her...

 

 

En runde der vi gikk litt skuffet hjem (Tore, 10. august 2014)

Det var en av de varmeste dagene i Kristiansund denne sommeren, men Sjakklubben ble fylt opp med interesserte som fulgte 7. runde fra Sjakk-OL i Tromsø. Det var mye å følge med på, men naturlig nok var det Norges førstelag med Magnus Carlsen på topp som fattet den største interessen. På tv-skjermen fulgte vi sendinga fra NRK, og på storskjermen hadde vi de fire partiene fra Norges førstelag i åpen klasse, og fire andre partier som variererte litt.
Vi har blitt litt bortskjemte med at verdensmester Magnus Carlsen vinner og vinner, noen ganger blir det remis, men han taper sjelden partier, og vi blir littegrann skuffet når det skjer. Denne gangen hadde vi også håpet på en lagseier mot Tyskland. Jon Ludvig spilte seg til en tidlig remis, og Kjetil A. Lie greide å redde remisen i sitt parti. På et tidspunkt var det forventet uavgjort i matchen, men da hadde vi regnet inn tap på fjerdebordet for Lie. Håpet steg da han så ut til å ta remis, men da snudde det på førstebordet mellom Magnus og Naiditsch, og Magnus' stilling gikk fra å være god til litt bedre, og i sluttspillet ble det ei tapsstilling som Naiditsch ikke hadde noen problemer med å føre hjem. Simen spilte remis på andrebordet med svart, og det var en flott prestasjon. Men dermed ble det bare 1½-2½ mot Tyskland, og Norge kan glemme muligheten for medalje i Sjakk-OL.

Norges andrelag møtte Egypt, og der ble det også fire interessante partier som vi satt delvis og fulgte med på. De kom opp på storskjermen sammen med førstelagets partier etter en time. I den matchen var det slik at de med hvite brikker fikk gode stillinger, og de hvite vant også sine partier. Det ble da 2-2 i matchen mot gode Egypt, og det var et bra resultat.
Norges tredjelag tapte overraskende hele 4-0 mot jevngode Indonesia, og Kristian Stuvik Holm fikk da sitt første tap i Sjakk-OL.
Aserbaidsjan har tatt teten i åpen klasse med 13 poeng. På 12 poeng er det fire lag, Kina, Tsjekkia, Romania og Bulgaria, mens en av forhåndsfavorittene, Russland, bare har 10 poeng etter 1-3 mot Tsjekkia lørdag. Norge 1 og 2 har begge 9 lagpoeng og ligger på henholdsvis 30. og 31. plass. Norge 3 har 8 lagpoeng og ligger på 66. plass.

kvinneklassen ble sannsynligvis avgjort da Russland slo Kina i dag. Kateryna Lagno vant mot Hou Yifan, og det avgjorde nok matchen. og kanskje det var det som sikret gullet for Russland. Norge 1 tapte stort mot Vietnam. Det ble bare en remis på Sheila Barth Sahl. (Sheila har også vært medlem av Kristiansunds elitelag en gang.) Selv om Vietnam var favoritter var totalresultatet litt skuffende, her som i åpen klasse.
Norge 2 var store favoritter mot Sør-Korea, og de tok en overbevisende seier med 3½-½. Og Norge 3 vant flott med 3-1 mot New Zealand som var favoritter i matchen.
Ellinor vant for Sverige igjen, og sikret uavgjort i matchen.

 

 

Henrik i 9. runde.
Foto: de Pion, HZ Chess Tournament

5 av 9 i Vlissingen for Henrik (Tore, 9. august 2014)

Det ble tap i 9. runde på Henrik i Hogeschool Zeeland Schaaktoernooi 2014. Henrik forteller kort at motstanderen i dag spilte kongeindisk, men det ble en slags Benkø, og Henrik tapte.
Det har vært ei utrolig god turnering av Henrik. De ratingpoengene han tapte i NM, har han tjent inn med renter i Vlissingen i Nederland. Man kan si at de to turneringene den siste måneden for Henrik, var et skritt tilbake, og to skritt frem. Ratingmessig har Henrik tjent over 100 poeng i FIDE, og over 80 poeng i norsk rating. Så Henrik kommer tilbake på det nivået han har vært og passerer det, ratingmessig!
Det var ikke noen bilder av Henrik på bildesida til arrangøren, og Tore sendte ei melding i morges og spurte om de kunne ta et bilde av Henrik. Og det gjorde de. Ikke bare ett, men hele tre.
Det første bildet av Henrik der han spiller i dag mot Mees van Osch. Og så fikk vi to personbilder av Henrik; det andre bildet, og det tredje bildet.

 

 

Sjakkafé lørdag fra klokka 12 - Sjakk-OL fra klokka 14 (Tore, 9. august 2014)

Sjakkaféen åpner som vanlig klokka 12, og i dag blir det servert vafler. Brus kan kjøpes, og kaffe/te/vatn er gratis.
Men klokka 14 starter runde 7 i Sjakk-OL.
I åpen klasse får vi et toppoppgjør mellom Aserbaidsjan og Cuba. Tsjekkia møter Russland på andrebordet, mens Norges førstelag skal møte det sterke tyske laget i dag. De slo Norge 3 hele 4-0 i den andre runden, men mot Norges førstelag får de det tøffere. På papiret ser det ut til at det kan bli en jevn match.
Norge 2 møter Egypt, og egypterne må nok regnes som svake favoritter. Norge 3 skal opp mot Indonesia, og de må også regnes som litt svakere favoritter mot vårt lag.

I kvinneklassen får vi toppoppgjøret, og den moralske finalen, mellom Kina og Russland i dag.
Norge 1 skal møte Vietnam i dag, og det håper vi blir jevnt. Vietnam spilte uavgjort, 2-2, mot Sverige i går, og det norske laget spiller så godt at det resultatet kan de gjenta eller også overgå. Norge 2 skal møte Sør-Korea, og det ser ut til at det norske laget er favoritter, mens Norge 3 skal møte New Zealand og der er kiwiene favoritter.

Det blir mye sjakk å følge med på i Sjakklubben utover ettermiddagen. Alle er hjertelig velkommen!

 

 

Vinst i 8. runde for Henrik (Tore, 9. august 2014)

Også i 8. runden vant Henrik partiet sitt i Hogeschool Zeeland Schaaktoernooi 2014 i Vlissingen i Nederland. Henrik møtte ei russisk WIM med FIDErating på 2063, mens Henrik har 1839.
Henrik melder at - Hun spilte italiensk og spilte ganske raskt. Hun hadde presset fra åpningen, så jeg byttet brikker. Vi kom inn i et bondesluttspill som var remis, men hun skulle presse for å vinne og endte opp i et tapt stilling. :)
Vi hadde fire bønder hver på kongefløyen. Hun hadde en c-bonde, og jeg en a-bonde. Så hvis vi plukket hver vår bonde, ville jeg være raskest til å plukke bøndene hennes på kongefløyen.
9. og siste runde starter lørdag formiddag kl. 1130, og Henrik skal møte en nederlender, Mees van Osch med 2200 i rating.

 

 

Stig økte ledelsen i Fantasy Chess Olympiad (Tore, 9. august 2014)

I følge uoffisielle tall, våre egne, har Stig økt ledelsen sin i Fantasy Chess Olympiad 2014 med 5 poeng på de to nærmeste. Les mer her...

 

 

Niina Koskela på Norge 1 vant et langt sluttspill i 6. runde.
Foto: Daniel Skog, Sjakk-OL

Mange, flotte seire fredag (Tore, 9. august 2014)

Tidlig fredag kveld var det ett parti igjen for de norske spillerne i Sjakk-OL. Det var Niina Koskela (bildet) som spilte på Norges førstelags tredjebord i kvinneklassen. De tre andre spillerne hadde allerede vunnet sine partier, og det ble som forventet en storseier mot Venezuela. Niina Koskela hadde dronning mot tårn, men venezuelaneren (heter det det?) hadde laget seg ei festning, og det skulle ikke la seg vinne. Det sa ekspertene i studio, og lagvenninnene til Niina sa til og med at det bare var å ta remis.
I Sjakklubben satte vi opp stillinga på et brett og forsøkte oss. De som ikke visste hva ei festning var, ble vist det. Med riktig spill av hvit var det remis. Petter fant en variant der dronninga til Koskela kunne forsøkte å jage den hvite kongen litt ut på brettet, og rett etterpå så vi at det var det hun gjorde. Men festninga var fortsatt intakt. Noen trekk seinere var kongen litt lenger ute på brettet, men alt hang fremdeles sammen. Vi satt med stillinga på et brett og forsøkte å skvise ut en vinst. Konklusjonen var at hvit skulle greie remis hvis hun ikke slapp ut kongen til Koskela. Og så skjedde akkurat det. En liten unøyaktighet, og den svarte kongen kom seg ut, og plutselig hadde Koskela vunnet! Og Norge 1 hadde slått Venezuela 4-0!
Tidligere på dagen hadde Anders vist den flotte kombinasjonen til Silje Bjerke fra førsterunden, og han forklarte også hvorfor Simen tapte i femterunden mot Armenia. I Sjakklubben følger vi med på det som skjer på tv-skjermen i Sjakk-OL, men vi gjør også våre egne analyser, og ser på andre partier underveis. Bare kom innom, vi gjør litt mer enn bare følger tv-sendingene.
Norges andrelag fikk det tøft mot Australia og tapte hele 3½-½, og det ble en jevn match for Norges tredjelag, og den endte 2-2.
Ellinor Frisk på Sverige fortsetter den utrolige poengfangsten og vant også i går. Hun har bare en remis og resten seire! Axel forteller at Ellinor skal stå over en runde. Laglederen har bestemt at alle skal stå over minst en runde, men problemet hans er at Ellinor og GM Pia Cramling på Sverige, vinner og vinner, og han vet ikke når han skal sette ut en av dem. Ellinor vil selvsagt spille alle rundene. I går ble det 2-2 mot Vietnam, og det var Pia og Ellinor som vant sine partier.
Kina og Russland leder kvinneklassen med 12 poeng.

I den åpne klassen ble det seier til Aserbaidsjan og Bulgaria på toppbordene. Norges førstelag møtte sterke Italia, men Kjetil A. Lie, Jon Ludvig Hammer og ikke minst Magnus Carlsen vant sine partier, og det ble 3-1-seier. Magnus utnyttet noen svake trekk av Caruana og fikk ei vinnende stilling, og det var rett og slett imponerende mot verdenstreeren!
Norges andrelag fikk en liten nedtur fredag da både Frode Olsen Urkedal og Aryan Tari bukket. Urkedal bukket direkte, mens Aryan hadde nok slitt uansett med et kraftig angrep på kongestillinga. Johan Salomon og Torbjørn Ringdal Hansen spilte remis med svart (!), mot sterke spillere på Tsjekkia. Både Torbjørn og Johan har 200 ratingpoeng færre enn motstanderne.
Norges tredjelag vant hele 4-0 mot Guatemala, og det var i overkant. Godt spilt av Djurhuus og kadettene Lars Oskar, Kristian og Sebastian. De tre er født i årene 1998 og 1999! Man kan ikke si annet enn at det gror godt i norsk sjakk for øyeblikket.

 

 

Stig leder den lokale konkurransen - på 8. plass totalt (Tore, 8. august 2014)

Stig med laget Warriors leder fortsatt vår lille, lokale konkurranse i Fantasy Chess Olympiad 2014. Stig har 127 poeng, og med det ligger han også på 8. plass etter 5 runder!
Vi har nå laget ei egen side med oversikt over våre 10 spillere, og den oppdaterer vi etter hver runde. Se sida her...

 

 

Følg OL-kampene i Sjakklubben fra kl. 14 fredag (Tore, 8. august 2014)

Det blir mange interessante partier å følge med på i den åpne klassen i 6. runden som vi følger med på i Sjakklubben i ettermiddag fra klokka 1300. Partiene starter klokka 14, og NRK starter sendinga klokka 1345. Det blir vanlig servering, og i ettermiddag er det Tore som har ansvaret for lokalet. Morten serverte fiskesuppe i en av de tidligere rundene, og det smakte godt, selv om de yngste ikke torde å smake på den... Vi får se hva vi finner på i dag, men vafler blir det i hvert fall ikke.

Norges førstelag skal møte Italia i dag. Da blir det en kamp på førstebordet mellom Caruana og Magnus Carlsen. Siden Norge 1 ikke stiller med Simen Agdestein, blir det en litt jevnere match enn forventet. Både Kjetil A. Lie og Leif Erlend Johannessen har lavere rating enn sine motstandere, men Leif Erlend spiller bra i OL, så vi satser på seier i dag.
Mot Armenia i femterunden så det ut til at det skulle bli remis på alle bord, men Simen tapte sluttspillet til slutt, og Norge 1 fikk sitt første tap i OL.

Norges andrelag fortsetter storspillet og Norges fire IM-er vant mot Slovenia som stilte med 4 GM-er. Torbjørn Ringdal Hansen som hadde noen treningsdager i Kristiansund forrige høst, og Aryan Tari vant sine partier. (Vi skal ikke begynne å regne på tittelnormer ennå, det er alt for tidlig, men bare nevner at i OL teller den dobbelt.) I dag skal Norge 2 møte det enda sterkere Tsjekkia med David Navara på førstebordet. Men de har også sterke 2600-spillere på 2. og 3. bord, så dette skal bli tøft. Tsjekkia slo Sverige med 3-1 onsdag. Elsness går ut og unge Johan Salomon går inn på laget i dag.
Norges tredjelag vant enkelt 4-0 mot Kamerun på onsdag, og det blir Guatemala i dag. Espen Lie står over, og det blir GM Djurhuus med ungguttene Lars Oskar, Kristian og Sebastian som nok er svakere favoritter.

Hele 7 lag har 9 poeng etter 5 runder i den åpne klassen. Det er mange uventede lag som Kasakstan, Serbia og Usbekistan, men øverst ligger Aserbaidsjan, og det er litt mer forventet. Russland og Frankrike ligger blant lagene på 8 poeng. Norge 2 ligger på 19. plass, mens Norge 1 ligger på 38. plass, og Norge 3 på 60. plass.
Det er også mange andre matcher å følge med på og på de nederste bordene får vi nabooppgjøret mellom Jersey og Guernsey. Da Fred Hamperl fra Guernsey var innom Kristiansund et par dager før OL startet, sa han at det viktigste for dem var å komme over Jersey på resultatlista, så dette blir nok den aller viktigste kampen mellom disse to lagene fra kanaløyene. Axel Smith er trener for Guernsey, og har nok måttet jobbe godt foran denne matchen.

I kvinneklassens 6. runde blir det et toppoppgjør Kina-Ungarn og Serbia-Russland. Norge 1 vant som forventet hele 4-0 mot Barbados på onsdag, og de møter nok et latinamerikansk lag i dag. Vi forventer nok en storseier mot Venezuela.
Norges andrelag tapte som forventet mot Sverige på onsdag. Der ser vi at poengplukkerne er stormester Pia Cramling som er den 17. beste kvinnen i verden, og Ellinor Frisk! Begge har tatt 4½ poeng. Norge 2 skal møte Australia som er litt favoritter i dag.
Og Norges tredjelag tapte 0-4 mot Canada som forventet på onsdag, men møter i dag Den dominikanske republikk som det heter på norsk, og det kan bli en jevn og spennende kamp. Lagene er forhåndsrangert som nr. 91 og 92.
Alle er hjertelig velkommen innom Sjakklubben!

 

 

Oversikt over spillelokalet.
Foto: de Pion, HZ Chess Tournament

Henrik med 4 av 7 i Nederland (Tore, 8. august 2014)

Henrik med en FIDE-rating på 1839 gjør det veldig bra i Hogeschool Zeeland Schaaktoernooi 2014 i Vlissingen i Nederland. Onsdag kveld vant Henrik mot en spiller med 2102 i rating! Og Henrik hadde svart! Etterpå forklarte Henrik at motstanderen åpnet med 1.c4 "og jeg svarte med 1...e5 (engelsk åpning og fikk en fin fordel ut av åpninga og hadde kontroll hele veien." Henrik vant ganske raskt.
Torsdagskvelden i sjuenderunden møtte Henrik FM Peter Sowray, England (2325). Henrik forteller at engelskmannen spilte ganske bra og fikk en bonde i åpninga. Sowray avviklet til sluttspill som var enkelt for han å vinne.
I kveld skal Henrik møte russiske WIM Ilena Krasenkova (2063). Henrik har svart.
Arrangøren legger ut alle partiene, og de kan spilles gjennom her...

 

 

Toppkamp mot Armenia - følg 5. runden i Sjakklubben (Tore, 5. august 2014)

Oh-la-la. I 5. runden i åpen klasse får vi et av de oppgjørene vi har ventet på. Norges førstelag skal møte Armenia! Vi får oppgjøret Aronian-Carlsen på førstebordet. Det blir en tøff match for Norge, og vi håper at Simen og Jon Ludvig spiller opp mot sitt maksimale. Det trenger vi.
Du kan følge dette oppgjøret og alle de andre partiene i Sjakklubben onsdag fra litt før klokka 14. NRK starter sendinga klokka 1345, og vi viser den både på tv, og vi følger andre partier på storskjerm. Kom innom, dette kan bli et av de episke oppgjørene i Sjakk-OL for Norge.
Norges andrelag møter det sterke Slovenia, og kommer de seg unna uten et stortap, er det imponerende. Norges tredjelag møter Kamerun, og det skal gå greit, kanskje en storseier?

I kvinneklassens 5. runde skal Norge 1 møte Barbados, og da forventer vi en storseier. Norges andrelag møter Sverige og da blir det nok et stortap. Det skal bli artig å se om Ellinor spiller i morgen. Og Norges tredjelag møter Canada, og det blir svært tøft.
Følg alle partiene på NRK, på arrangørenes sider... og/eller følg alt sammen i Sjakklubben i Hauggata!
Alle er hjertelig velkommen innom Sjakklubben!

 

 

Henrik under NM i Trondhjem.
Foto: Arild Myhre

Seier for Henrik i Vlissingen (Tore, 5. august 2014)

Henrik (1839) vant i dag i 5. runde i Hogeschool Zeeland Schaaktoernooi 2014 da han slo den nederlandske spilleren Cees Ijzermans (2009) med de hvite brikkene.

Henrik forteller sjøl at han vant på 26 trekk i kveld, og han sier at han spilte ganske bra. Henrik åpnet med 1. d4, men det transponerte til Maroczy.

Det betyr det, at Henrik har 3 poeng av 5 mulige!

 

 

Stig leder den lokale konkurransen (Tore, 5. august 2014)

Stig med laget Warriors leder vår lille, lokale konkurranse i Fantasy Chess Olympiad 2014. Stig gjorde en god 4. runde og fikk hele 28 poeng, og har nå 100! Det har dannet seg en liten tettrio, og If I was God (Henrik) har 97 poeng etter 25 poeng tirsdag. Den siste i tettrioen er J'adoube, pawns! (Morten) som har 91 poeng (21 poeng tirsdag).
Det har også blitt en trio i bunnsjiktet etter at Handlingsregelen (Sverre) bare fikk skrapet sammen 12 poeng, og har 80 poeng. The Funkytown Fishers (Petter) gikk forbi da laget fikk 22 poeng tirsdag, og ligger på fjerdeplassen med 84. Sist ligger Polar Fox (Tore) med 78 poeng og 19 poeng i 4. runden.
Er det flere med tilknytning til Kristiansund som har dannet et lag, gi oss beskjed, og de kommer med i den interne konkurransen.

 

 

Magnus leder troppene sine (Tore, 5. august 2014)

Det er stor forskjell på verdens beste sjakkspiller, Magnus Carlsen (2877), og en veldig god spiller som Polens bestemann, Wojtaszek (2735) som er den 23. beste spilleren i verden. Magnus bare kjørte over ham. Nå leder Magnus laget sitt an, og seieren gjorde at de andre slapp å ta fram det aller beste, og det ble remis på de tre andre bordene for Norges førstelag. Seier med 2½-1½ mot Polen smaker bra i Sjakk-OL.
Norges andrelag bare imponerer! Det var forventet at de kunne vinne stort mot Pakistan, men det skulle også gjennomøres, og de vant hele 3½-½. Elsness spilte remis, mens de andre tre vant. Aryan sto over denne runden.
Norges tredjelag var det Espen Lie som ledet an for ungguttene denne runden. Lars Oskar Hauge og Kristian Stuvik Holm spilte remis, mens Sebastian Mihajlov vant.

Iran og Kina leder i kvinneklassen etter overbevisende seire i dag. Norge 1 tapte mot Tsjekkia, etter at det ble tap på de to svarte bordene, og remis på de hvite.
Norges andrelag vant som forventet mot Japan. Det ble en flott 3-1 seier, mens Norges tredjelag spilte uavgjort, 2-2, mot Costa Rica. Det var forventet å være en jevn kamp, og det ble det. Litt artig at 13-årige Elise Sjøttem Jacobsen spilte remis. Hun har da 50% score i sine, foreløpige, tre OL-partier.

NRK sender direkte fra alle rundene hver dag, og tv-sendinga starter et kvarter før runden.
Alle partiene fra alle kampene sendes direkte, og de sendes på mange nettsteder, men arrangørens sider er flotte. Her vises alle partiene...
I Sjakklubben har vi hatt åpent i hver runde, og det blir det også i femterunden onsdag. Det er Petter som har ansvaret. I tillegg til NRK-TV har vi også en storskjerm slik at vi kan følge flere partier og lag.
Alle er hjertelig velkommen innom Sjakklubben!

 

 

Fantasy Chess Olympiad (Tore, 5. august 2014, oppdatert kl. 1615)

I Fantasy Chess Olympiad 2014 startet Morten (med laget j'adoube, pawns!) bra da han fikk 30 poeng i første runde. Etter 3 runder har Morten 70 poeng (30-15-25) og ligger på 248. plass etter en dårlig andrerunde. Sverre med laget Handlingsregelen startet også bra med 29 poeng i første runde, men har hatt en nedadgående trend (29-22-17), og han har nå 68 poeng og han ligger på 316. plass.
Stig Rune (med laget Warriors) har 72 poeng (24-27-21) og ligger på 175. plass, mens Tore (Polar Fox) har bare 59 poeng (18-17-24) og ligger på en av de siste plassene på 624. plass av totalt 696 deltakere, og det er ikke mange spillere bakom. Petter med laget The Funkytown Fishers (er det Kristiansund mon tro?), har 62 poeng (22-14-26).
Oppdatert kl. 1815: Også Henrik som spiller i Nederland, har med et lag. If I was God. Etter tre runder har Henriks lag 72 poeng (24-26-22).
Siden man bare kan ha med en spiller fra hvert land i hver klasse, er det interessant å se hvilke norske spillere de har tatt med. Sverre har med Simen Agdestein, Tore og Petter har med Aryan Tari på Norges 2. lag, mens Morten, Stig Rune og Henrik har med Magnus Carlsen. Det er bare Tore og Petter som har tro på de norske jentene, og de har begge størst tro på Tromsøjenta Edit Machlik fra det norske andrelaget.
Oppdatert kl. 1630 med opplysningene om Petters lag. Og kl. 1815 om Henriks lag.

 

 

Henrik med nok en remis mandag kveld (Tore, 4. august 2014)

Henrik (1839) spilte remis mot Johan de Zwart (2005) i fjerde runde i Hogeschool Zeeland Schaaktoernooi 2014. Det er bra spilt av Henrik, og han tjener en masse rating på at han tar poeng fra de høyere ratede spillerne.

 

 

Magnus Carlsen da han vant lyn- og hurtigsjakktrofeene i juni.
Foto: Rashid Mohammed

Magnus med magi i dag (Tore, 4. august 2014)

Verdens beste sjakkspiller, Magnus Carlsen, viste litt av sin magi i partiet mot Montenegro i dag. Sjakk-OL for Norges førstelag spilte endelig litt overbevisende, og de vant 3-1 mot Montenegro. Magnus Carlsen viste spill av verdensmestersklasse i dag! Magnus og Jon Ludvig Hammer vant, mens Simen og Leif Erlend spilte remis. I morgen møter de Polen, og det kan bli en jevn kamp. Norge er rangert som nummer 14, og Polen er på plassen bak.
Norge 2 spilte igjen en meget god lagkamp i dag. De var ikke favoritter mot Bosnia-Hercegovina, men greide uavgjort med 2-2! Eldstemann Elsness tapte, men Frode O. O. Urkedal spilte remis mot en bedre motstander, Aryan Tari spilte også remis med svart, mens junioren Johan Salomon vant med hvit! I morgen møter de Pakistan, og det ser ut som om Norge 2 er favoritter.

Norges tredjelag i åpen klasse tapte 1½-2½ mot Zambia, og det var kadetten Kristian Stuvik Holm, tidligere elitespiller for Kristiansund, som tok det ene poenget etter flott spill. I morgen møter de nok et lag fra det sørlige Afrika, og Angola sitter på andre sida av brettet.
Frankrike leder etter at de vant 3-1 mot Armenia i dag. De deler ledelsen med Serbia. Hele 11 lag har 6 lagpoeng.

I kvinneklassen er det Iran, Kina og Armenia som leder. Det er 12 lag som har 6 lagpoeng. Norge 1 tapte som forventet mot Ungarn i dag. Det ble 1-3. I morgen møter de Tsjekkia, og det kan bli en jevn kamp.
Norge 2 spilte uavgjort, 2-2, mot Paraguay, og det ble som forventet et jevnt oppgjør der Norge tapte på de to øverste bordene og vant på de to nederste. I morgen møter de Japan, og det ser ut som en enkel seier. Norge 3 spilte overbevisende, og greide uavgjort mot Makedonia i dag. I morgen møter de Costa Rica.

NRK sender direkte fra alle rundene hver dag, og tv-sendinga starter et kvarter før runden.
Alle partiene fra alle kampene sendes direkte, og det er på sida til arrangøren at de vises bra, og der kan alle klikke og følge med på det partiet som interesserer. Her vises alle partiene...

I Sjakklubben har vi åpent i hver runde. Det er Petter som har ansvaret de første fem rundene. I tillegg til at vi selvfølgelig følger sendingene på NRK-TV, vil vi også ha en storskjerm slik at vi kan følge flere partier og lag. Det blir vanlig servering.
Alle er hjertelig velkommen innom Sjakklubben!

 

 

Frode Olav Olsen Urkedal i NM i Sandefjord i 2012.
Foto: Tore Kristiansen

Frode slo Ivanchuk - følg tredjerunden i Sjakklubben fra kl. 14 (Tore, 4. august 2014)

Det ble nok en skuffende dag i Sjakk-OL for Norges førstelag da de greide bare 2-2 mot Finland, og det med selveste Magnus Carlsen på førstebordet. I dag blir det enda tøffere motstand mot Montenegro, men det norske laget er favoritter.
Men guttene på Norge 2 gjorde det atskillig bedre da de også spilte 2-2, men det mot selveste Ukraina. Årets norgesmester, unge IM Frode Olav Olsen Urkedal, slo selveste Ivanchuk, det ble remis på bord to og tre og Aryan (2440) tapte på fjerdebordet mot Moiseenko (2707). Dette var en skrell som har gitt gjenlyd i sjakkverdenen! I dag skal de møte Bosnia-Hercegovina, og det er bosniakkene som er litt større favoritter.
Norges tredjelag i åpen klasse tapte som forventet, stort mot Tyskland i går, og får Zambia i dag. På papiret ser det ut som om det norske laget er favoritter, men som det norske førstelaget har erfart, er det ingen lette matcher i Sjakk-OL.
Det er hele 23 lag som har 8-0 etter de to første kampene i åpen klasse.

I kvinneklassen leder bl.a. Kina og Russland. Norge 1 vant stort med 4-0 i går, men møter Ungarn i dag, og det kan bli tøft. Norge 2 tapte ½-3½ for Bulgaria i går, og det var bare Line Jin Jørgensen som tok et halvpoeng. I dag møter de Paraguay, og det kan bli et jevnt lagoppgjør. Norge 3 vant matchen sin i går, og de møter Makedonia (FYROM) i dag. På papiret ser det litt tøft ut.

NRK sender direkte fra alle rundene hver dag, og tv-sendinga starter et kvarter før runden.
Alle partiene fra alle kampene sendes direkte, og det er på sida til arrangøren at de vises bra, og der kan alle klikke og følge med på det partiet som interesserer. Her vises alle partiene...

I Sjakklubben har vi åpent i hver runde. Det er Petter som har ansvaret de første fem rundene. I tillegg til at vi selvfølgelig følger sendingene på NRK-TV, vil vi også ha en storskjerm slik at vi kan følge flere partier og lag. Det blir vanlig servering.
Alle er hjertelig velkommen innom Sjakklubben!

 

 

1½ poeng på Henrik i dobbeltrunden søndag (Tore, 4. august 2014)

I dobbeltrunden søndag i Hogeschool Zeeland Schaaktoernooi 2014 ble det 1½ poeng på Henrik. I andre runde møtte Henrik en en nederlandsk spiller med 1603 i rating, og Henrik vant. I tredje runde spilte Henrik remis med svart mot en nederlandsk spiller med 2065 i rating. Det høres bra ut. Mandag kveld skal Henrik møte nok en nederlender, og han har 2005 i rating. Henrik har hvit i kveld.

 

 

Henrik tapte i første runde - dobbeltrunde søndag (Tore, 3. august 2014)

Det meldes om fint vær i Vlissingen, og det er strandvær. Henrik hadde svart mot ei indisk WIM med rating på 2275 i første runde lørdag kveld, og han tapte. Søndag er det dobbeltrunde, og i andrerunden søndag formiddag møter han en nederlandsk spiller med 1603 i rating.

 

 

Litt skuffende start i Sjakk-OL - følg andrerunden i Sjakklubben fra kl. 14 (Tore, 3. august 2014)

Sjakk-OL i Tromsø startet lørdag ettermiddag med en vanlig førsterunde, der favorittene vant sine partier. Hele 67 lag vant 4-0 i første runde i Åpen klasse, deriblant Norge 2 og Norge 3. Førstelaget skuffet derimot og greide bare 2½-1½. Ut fra intervjuene i etterkant hørtes det ut som om det var nerver som var årsaken.

Andrerunden starter klokka 14 søndag ettermiddag, og vi viser selvsagt alt i Sjakklubben.
Norge 2 får tøff motstand i dag da de skal opp mot et av de sterkeste lagene som Ukraina. Norge 3 møter sterke Tyskland, mens Norge 1 slipper billigere unna og får Finland i dag.

I kvinneklassen var det hele 49 lag som vant 4-0 og Norge 2 var blant de lagene. I dag får de tøff motstand i Bulgaria. Norge 1 vant 3-1 i går, og de møter Ecuador i dag. Norge 3 tapte alle partiene i går, og møter Portugal i dag.

NRK sender direkte fra alle rundene hver dags, og tv-sendinga starter et kvarter før runden i dag.
Alle partiene fra alle kampene sendes direkte, og det er på sida til arrangøren at de vises bra, og der kan alle klikke og følge med på det partiet som interesserer. Her vises alle partiene...

I Sjakklubben har vi åpent i hver runde. Det er Petter som har ansvaret de første fem rundene. I tillegg til at vi selvfølgelig følger sendingene på NRK-TV, vil vi også ha en storskjerm slik at vi kan følge flere partier og lag. Det blir vanlig servering.
Alle er hjertelig velkommen innom Sjakklubben!

 

 

Sjakkafé lørdag fra klokka 12 - varer hele dagen (Tore, 2. august 2014)

I dag blir det ikke en vanlig sjakkafé. Den blir vanlig siden klubben åpnes klokka 12, og det blir vafler, men det er Sjakk-OL i dag, og vi holder åpent utover ettermiddagen slik at vi kan følge partiene fra Tromsø.
Alle er hjertelig velkommen innom!

 

 

Sjakk-OL starter i ettermiddag kl. 1445 - følg rundene i Sjakklubben (Tore, 2. august 2014)

Det var en flott åpningsseremoni fra Sjakk-OL i Tromsø som ble vist på NRK i går kveld. Og i ettermiddag starter førsterunden klokka 1500, og der vil Norges førstelag i den åpne klassen møte Jemen, ser det ut til. Selv om Magnus Carlsen sannsynligvis ikke spiller i dag, forventer vi at Norge 1 vinner 4-0. Det er vanlig at de store kanonene står over de første rundene, der de gode lagene møter dårligere lag pga. seeding.
Også Norge 2 med bl.a. Aryan Tari forventes også å vinne stort i førsterunden. Om Norges tredjelag med bl.a. Kristian Stuvik Holm får bli med, bestemmes i løpet av lagledermøtet kl. 9 lørdag. På ei liste lørdag formiddag står det at de skal møte Bahamas i første runde. Vi får se hva som skjer.

I kvinneklassen er det 136 lag med. Norges 1. lagNorges 2. lag på 62. plass, og siden begge lagene er seedet skal de vinne greit i førsterunden. Norges 3. lag er rangert som nummer 91 og skal få tøff motstand i førsterunden. I kvinneklassen er Kina og Russland favoritter. WFM Ellinor Frisk (hun blir utnevnt til WIM på FIDE-kongressen i Tromsø) spiller på det svenske laget, og de har fått med seg stormester Pia Cramling, og Sverige er rangert som nummer 29. Vi ønsker Ellinor lykke til i Tromsø.
Hennes mann, IM Axel Smith, skal være barnevakt for dattera Selma på dagtid og trene Guernsey på kvelds- og nattestid. Vi kan vel holde et visst øye med hva som skjer med dem også.

Av andre kjente spillere som har tilknytning til Kristiansund, er det selvsagt det svenske laget der tre av fem spillere spilte for Kristiansund Sjakklubb da vi hadde lag i eliteserien. Vi krysser fingrene for Nils Grandelius, Hans Tikkanen og Tiger Hillarp. Det meldes også at Jevgenij Romanov som seinest var sekundant for Simen i Norway Chess, og som ble norgesmester for Kristiansund i 2011 og spilte i eliteserien seinere for oss, skal være med som assisterende lagleder for det norske førstelaget. Laglederen er Ole Chr. Moen.
NRK sender direkte fra alle rundene hver dag. Lørdag ettermiddag sendes åpningsseremonien i reprise fra kl. 1345, og førsterunden starter sendinga klokka 1445.
I tillegg til at NRK sender fra alle partiene, ser det ut til at de blir vist på Chessdom

I Sjakklubben har vi åpent i hver runde. Det er Petter som har ansvaret de første fem rundene. I tillegg til at vi selvfølgelig følger sendingene på NRK-TV, vil vi også ha en storskjerm slik at vi kan følge flere partier og lag. Det blir vanlig servering, og vi følger rett og slett opplegget fra VM-matchen i fjor høst.
Alle er hjertelig velkommen innom Sjakklubben!

 

 

Lag ditt eget sjakkteam i Sjakk-OL (Tore, 1. august 2014, kl. 18)

Morten har tipset om at vi kan lage oss våre egne lag i Sjakk-OL. I Fantasy Chess Olympiad 2014 kan du velge 10 spillere, 5 fra den åpne og 5 fra kvinnelagene. Man får poeng, og mest poeng når en spiller på laget vinner med svart. Det er ikke sikkert at det er det lureste å ha med bare toppspillere, men kanskje noen gode spillere på dårlige lag kan sanke mange poeng. Anbefaler å lese Hints and tips før du komponerer de to lagene dine. Man kan også bare velge en spiller fra samme nasjon, så vi kan ikke både ha med Magnus Carlsen og Aryan Tari, for eksempel.

Morten foreslår at vi lager en liten konkurranse av dette. Fristen er kl. 12 (GMT) lørdag 2. august, bare en time før første runde, og det skal da være klokka 14 norsk tid, så det er ikke så god tid til å komponere to lag.

 

 

Henrik under NM i Trondhjem.
Foto: Arild Myhre

Lørdag starter Henrik i Vlissingen (Tore, 1. august 2014)

Henrik er med familien på ferie i Vlissingen, og der han skal spille Chess by the Sea. Det er turneringa Hogeschool Zeeland Schaaktoernooi 2014 eller HZ Chess Tournament 2014 på engelsk.
Henrik er eneste norske på deltakerlista, Henrik står på nummer 165 av 250 etter at FIDE-tallene for august har kommet. Det er bare en annen skandinav med og det er årets svenske mester, GM Daniel Semcesen. Politiken Cup-vinneren, kinesiske Bu Xiangzhi er eneste spiller over 2700 med i turneringa som ellers har med 12 stormestre, og det er ei god, åpen turnering.

Turneringa spilles 2.9. august. Første runde starter lørdag kveld kl. 1830. Søndag er det dobbeltrunde, mens det mandag-fredag i neste uke er rundestart hver kveld klokka 1830. Sisterunden starter lørdag 9. kl. 1130. Dette ser ut til å være ei fin turnering der man kan nyte fine feriedager og sjakk hver kveld.

 

 

Nye ratingtall fra FIDE i dag (Tore, 1. august 2014)

FIDE har kommet med oppdaterte ratingtall. For våre spillere er det NM som gjør at mange har fått endret ratingtallet sitt. Åge Olsen er ny på lista med 1701. Ingen av spillerne våre i klassene 4 og 5 i NM møtte en annen spiller med FIDE-rating, slik at de fikk ikke registrert noen resultater fra NM på denne ratinglista. Se tallene her...

 

 

FM Fred Hamperl og kona Alison fra Guernsey Chess Federation.
Foto: Tore Kristiansen

Besøk fra Guernsey i dag (Tore, 31. juli 2014)

Sjakklubben hadde fint besøk i dag. FM Fred Hamperl og kona Alison var innom på besøk. De var med cruisebåten som tilfeldigvis valgte Kristiansund som erstatning da de ikke kom til havn der de hadde planlagt. Fred er General Secretary og Delegat i Guernsey Chess Federation, og de hadde i juni besøk av FIDE-president Kirsan Iljumzhinov, der Fred er med på mange bilder.
De likte Sjakklubben vår og syntes den var stor til å være i en liten by. Etterpå fikk de en liten times orientering om Kristiansund og litt historie av Tore.

Guernsey har IM Axel Smith som trener, og siden de ikke har truffet Axel, bare lest boka hans, fikk de med våre aller beste anbefalinger om Axel som trener og coach. Det blir nok en del nattarbeid på Axel, for på dagtid, mens Ellinor spiller for det svenske kvinnelaget, skal Axel passe på dattera Selma. Men det passer nok Axel, for da han coachet våre lag og spillere ved flere anledninger, var det på nettene han jobbet mest. Og det er nok på nettene han skal finne fram til varianter som laget fra Guernsey skal spille. Vi ønsker Guernsey lykke til i Sjakk-OL!

 

 

Åpent i klubben torsdag kveld (Tore, 31. juli 2014)

Vi prøver å ha sommerstengt i Sjakklubben, men det går ikke. I går kveld var det flere som satt og spilte lynsjakk i Sjakklubben. Og flere har spurt om det er åpent i kveld, så da er det bare å ha åpent til vanlig tid!

 

 

Oversikt over turneringer i høst (Tore, 31. juli 2014)

Høstens turneringsaktiviteter begynner å ta form. Det er fremdeles noen planer som ikke er lagt, og det er spesielt Barnas Grand Prix-turneringer, men en oversikt over en del andre turneringer har nå kommet.
For eksempel har vi allerede fått 11 påmeldte til klubbmesterskapet som starter først om en måned.
Lista med turneringer i høst finner du her...

 

 

Sjakk-OL starter lørdag kl. 1445 - følg rundene i Sjakklubben (Tore, 30. juli 2014)

Sjakk-OL starter i Tromsø på lørdag med første runde klokka 15. Programmet viser at fra og med runde to på søndag er det rundestart klokka 14.
NRK sender direkte fra alle rundene hver dag, og de sender også åpningsseremonien fredag kveld. De starter sendingene et kvarter før rundestart. Dvs. klokka 1445 på lørdag og ellers klokka 1345. Det spilles fem runder, en fridag, fem runder og sisterunden torsdag 14. august. I tillegg til at NRK sender fra alle partiene, ser det ut til at de blir vist på sida til arrangøren også og sikkert en haug med andre sider.

I Sjakklubben har vi åpent i hver runde. Det er Petter som har ansvaret de første fem rundene. I tillegg til at vi selvfølgelig følger sendingene på NRK-TV, vil vi også ha en storskjerm slik at vi kan følge flere partier. Det blir vanlig servering, og vi følger rett og slett opplegget fra VM-matchen i fjor høst.
Alle er hjertelig velkommen innom Sjakklubben!

 

 

Mads med remis i sisterunden - 4 gode poeng (Tore, 29. juli 2014)

Mads Wollan Myhre avsluttet med en remis i sisterunden i Politiken Cup.
Det ble Tarraschvarianten i fransk, og Mads kom elendig ut. Motstanderen fikk åpnet f-linja og tatt bonden på f7, og kjørte på med et skikkelig angrep. Mads kontret med dronninga si nedover i a-linja, men stillinga til Mads var håpløst fortapt. Av en eller annen grunn ser ikke motstanderen at han har ei vinststilling, han må ha vært redd for at Mads tok litt materiell fra ham. Det må ha vært ei sjakktåke av dimensjoner, for han gjentar samme stillinga tre ganger, og det blir remis. Et av sjakkprogrammene angir at Mads står under med 34 poeng. Da hadde Mads bare 26 poeng igjen på brettet, så det var helt fortapt. Vanskelig å se var det heller ikke. Dette må være klubbrekord i redning av et halvpoeng!
Trond Harald og Eirik hadde under NM et lag de kalte de for Lucky Bastards. Mads var i pratelagsjakken med på dette laget, og etter denne remisen må Mads få livsvarig medlemsskap hos Lucky Bastards!
Da ble det til sammen 4 poeng på Mads i de 10 rundene, og han tjente en masse ratingpoeng. Ca. 100 norske og 50 FIDE. Mads kom på 239. plass av de 313 deltakerne, men han var forhåndsrangert som nummer 298, og Mads må være godt fornøyd med turneringa og poengfangsten!

Politiken Cup ble vunnet av kineseren Xiangzhi Bu med 9 poeng. Aryan Tari fikk 7 poeng og 24. plass, og Aryan avsluttet med remis mot den gamle verdensstjerna Jan Timman i sisterunden. Det gir gode vibrasjoner før Sjakk-OL der Aryan spiller på Norges 2. lag. Tiger Hillarp fikk også 7 poeng, og Jevgenij Romanov fikk 7½ poeng og endte på 7. plass.

 

 

NM-sidene oppdatert (Tore, 29. juli 2014)

NM-sidene våre... er oppdatert med et par saker.
Det skal også komme litt om NM i lynsjakk og ei lita oppsummering etterhvert (når regnet kommer til Kristiansund).

 

 

Mads vant mandag i 9. runde (Tore, 28. juli 2014)

I niende og nest siste runde mandag ettermiddag ble det endelig en seier på Mads Wollan Myhre (1509) igjen etter tre runder med tap. Mads hadde hvit mot kadetten Henrik Tallaksen fra Stavanger. Henrik har 1771 i FIDE-rating og 1605 i norsk rating, mens Mads har 1519 og 1186. Det skal være forskjell på spillerne, men i følge forhåndsrapportene tok ikke Henrik lett på oppgaven, for plana hans var å avvikle til sluttspill tidlig, for han mener at han er bedre enn Mads i sluttspill.
Mads spilte sin vanlige engelske åpning, men denne gangen spilte han litt vågalt i åpninga og kom littegrann bakpå. Tallaksen skulle utnytte dette til et enkelt angrep på kongestillinga til Mads, men da gikk han feil og bukket en offiser allerede i det 14. trekket. I stedet for å trekke seg tilbake med offiser under og et tap på horisonten forsøkte Henrik å fortsette angrepet med å ofre begge tårnene på en springer og en løper. Og så ofret han en springer til for å prøve å få til evig sjakk, men Mads hadde full kontroll, og det var bare for Henrik å gi opp partiet og gi poenget til Mads. Da har Mads 3½ poeng i Politiken Cup.

 

 

Mads med tap både lørdag og søndag (Tore, 27. juli 2014)

Mads Wollan Myhre har tapt begge partiene sine både lørdag og søndag i Politiken Cup. I sjuenderunden på lørdag spilte Mads engelsk åpning, men motstanderen bare presset ham bakover, og det var et greit tap for Mads. I søndagens parti møtte han en svenske som tidligere i turneringa, har spilt mange angrep selv om åpningsspillet hans ikke har vært det beste. Det ble et typisk Pirc-parti der de rokerte til hver sin kant, og angrep tilsvarende på hver sin fløy. Mads fikk byttet av dronningene, og det tok luven av angrepet til svensken. Da kunne Mads ha vunnet en kvalitet med en avdekker, men han satte springeren på feil felt slik at tårnet kunne ta den. Det var et anfall av sjakktåke/sjakkblindhet eller en hjernefjert som Mads selv kaller det. Det er slikt som skjer i ei lang turnering. Mads har fremdeles 2½ poeng.

Lørdagskvelden ble brukt til ei lynsjakkturnering, og Mads havnet i ei innledende gruppe med en GM (Gawain Jones som leder Politiken Cup), en IM og tre (W)FM-er, og den nest lavest ratede i gruppa hadde 1944 i lynsjakkrating, og snittet på motstanderne var 2231. Mads fikk 1½ poeng, etter en seier mot FM Peter Jacobsen som tapte på tid etter at Mads hadde ofret en bonde frem til sjuenderaden som måtte passes på. Da kunne ikke FM-en sette matt. I B-gruppa etterpå ble det ikke noe enklere med en snittmotstand på 2026. Mads spilte remis mot en danske med 2251 i rating, og det gir litt ekst

 

 

Sjakk som den ultimate lidenskap (Tore, 26. juli 2014)

Politisk redaktør i Tidens Krav, Åge Olsen, har i sin kommentar ved ukeslutt i dag skrevet om sjakk, sjakkspillet, Landsturneringa i Trondhjem og mer.

Kommentaren må leses, og du finner den i avisa på sidene 8 og 9 (faksimile av avissidene her...), eller på nettsidene til Tidens Krav her...

 

 

Mads tapte sluttspillet fredag (Tore, 26. juli 2014)

Det ble et langt parti på Mads Wollan Myhre fredag ettermiddag i Politiken Cup.
Denne gangen var det en fra Færøyene som var motstander, og Mads kom bra ut i engelsk åpning. I midtspillet gjorde Mads en fingerfeil, for han skulle ta motstanderens springer med sin egen springer og i neste trekket skulle han slå bonden med tårnet. Men så tok han tak i tårnet først, og Mads måtte gi bort en kvalitet. Men Mads fikk løperparet som ble veldig sterkt i sluttspillet, da færøyingen spilte med tårn og springer. Det var godt og kreativt spill av Mads i denne fasen av spillet, og han skapte store problemer for motstanderen. Til slutt fikk Mads inn en bonde til ny dronning som svart måtte gi tårnet på.
Deretter var det sluttspill der Mads hadde en løper mot to bønder i h- og f-linja. Sluttspillet er remis, men Mads gjorde en liten feil som ikke trengte å få noen konsekvenser, og til slutt en stor en, som gjorde at partiet ble tapt.
Alle partiene til Mads kan spilles gjennom, og de finnes ved å klikke på navnet hans først i denne saken. Lørdag starter den sjuende runden klokka 13, og Mads skal ha hvit mot en dansk spiller, Mikkel Manosri Jacobsen som har 1878 i dansk rating og 2030 i FIDE-rating.
Det sendes mange fra Politiken Cup, og de partiene ser du fra klokka 13 her...

 

 

Mads vant i går igjen (Tore, 25. juli 2014)

Etter halvspilt turnering i Danmark står Mads Wollan Myhre med 2½ poeng i Politiken Cup etter at han vant i går igjen!
Motstanderen var en svenske, Bohman (1885) som spilte Londonsystemet, og det har han gjort i mange år. Mads var godt forberedt, og det var svensken som gikk først ut av kjent teori eller skal vi si kjente partier spilt av mesterspillere. Mads fikk til og med en liten fordel i åpninga, men den var vanskelig å utnytte, og stillinga var helt lik gjennom store deler midtspillet. Der bukket Mads en bonde, men uten at han tapte så mye på det, for Mads hadde litt mer aktive offiserer, og stillinga var fremdeles remisaktig. I Kristiansund hadde vi også hjulpet til med forberedelsene, og Robin hadde analysert motstanderen og fortalte til Mads at han spiller for forsiktig, så det er ingenting å være redd for. Den forsiktigheten så vi i partiet også, da Bohman kunne ha tatt initiativet ved flere anledninger, men hver gang trakk han offiserene sine bakover. Det så veldig remisaktig ut, helt til svensken bukket en springer, og så en bonde og hele stillinga hans kollapset, og det ble ett poeng til Mads.
Mads har da 2½ poeng på 5 runder, og det mot en gjennomsnitt på motstanderne på 1963 i rating. Det er svært bra. I Politiken Cup spiller alle 313 spillerne i samme gruppe, og det er premier for gode plasseringer i ratingklassene. Mads ligger på delt andreplass i ratinggruppa 1501-1700. Det er kameraten Tor Fredrik fra Tromsø som leder gruppa med 3 poeng. Tor Fredrik og Mads har bestemt seg for en god taktikk i denne turneringa. De skal spille aggressivt mot de gamle karene, slik at de ikke får ro og mak til å spille sine vante systemer som de har spilt i mange tiår. Det har tydeligvis fungert.
Alle partiene til Mads kan spilles gjennom, og de finnes ved å klikke på navnet hans først i denne saken. Fredag starter runden klokka 13, og Mads skal ha hvit mot Sigurd Justinussen (1978) som er fra Thorshavn på Færøyene.

Aryan Tari har 4 poeng etter at han spilte remis mot en amerikansk GM i går. Tiger Hillarp og Evgenij Romanov har begge 4½ poeng, og de ligger på delt andreplass etter kineseren Xiangzhi Bu som har 5. Evgenij (tidligere elitespiller for Kristiansund og nå i Norway Chess var han sekundanten til Simen) måtte bytte lag med Mads da de spilte fotball onsdagskvelden. Mads sitt lag ledet 3-0, og Evgenij ble regnet som dårligere enn 11-åringen Mads...
Det er mange spennende partier i Politiken Cup. De sender mange, og de partiene ser du fra klokka 13 her...

 

 

Grand Prix-turnering tidlig på høsten? (Tore, 25. juli 2014)

Flere spillere fra Trøndelag har kommet med ønske om at vi har ei Grand Prix-turnering tidlig på høsten. Vi har tenkt å bruke det samme turneringsoppsettet som i Kristiansund Grand Prix i fjor med to hurtigsjakkrunder fredagskvelden, og to langsjakkpartier lørdag og to på søndag.
De aktuelle helgene er 29.-31. august og 5.-7. september.
Hvis noen har synspunkter på hvilken av disse helgene som passer, gi beskjed til Tore. Vi tar ei beslutning i løpet av få dager.

 

 

Seier på Mads i går (Tore, 24. juli 2014)

I fjerderunden onsdag ble det en seier på Mads Wollan Myhre (1509) i Politiken Cup i Helsingør i Danmark.

Mot finske Timo Akkanen (1771) i fjerderunden hadde Mads forberedt seg på å spille mot Nimzowitsch/Larsen-åpninga med b3. Men finnen spilte heller dronninggambit, og Mads gikk inn i Cambridge Springs-varianten. Mads kom godt ut av åpninga, men lot seg bli presset bakover i midtspillet. Der fikk finnen et godt overtak, og Mads sto bare dårligere og dårligere. Mads måtte finne forsvarstrekk hele tida, mens finnen bare kunne kontrollere og flytte brikkene sine rundt slik han ønsket. Det var absolutt ingen ønskestilling for svart. Da det bare var noen få trekk før Akkanen hadde avgjort partiet, gjorde han, som vanlige klubbspillere alltid gjør, et litt svakere trekk. Det som ikke er så vanlig er at motspilleren finner motspillet med en gang slik Mads gjorde i dette partiet. Mads fant ikke bare det første mottrekket men også det andre der han ofret en bonde slik at løperen hans kom seg fri. Og akkurat der ble partiet avgjort. Finnen hadde nok fremdeles vinststilling, men ikke så klart som tidligere. Han måtte bytte tårnene, og da ville han komme inn i et sluttspill som han et par trekk tidligere ikke hadde sett for seg. I stedet tok Akkanen bonden, og løperen til Mads kom ut på brettet. Mads førte resten av partiet til en elegant seier. Det var virkelig flott spilt av Mads.
Da har Mads 1½ poeng på 4 runder, og det er i overkant av forventningene mot de motstandere han har møtt. I dag kl. 13 skal Mads møte en svensk spiller, Leif Bohman (1885), og Mads skal igjen ha svart.
Alle partiene til Mads kan spilles gjennom, og de finnes ved å klikke på navnet hans først i denne saken.
Det sendes direkte fra mange partier i Politiken Cup, og de partiene ser du her...

 

 

Klubbmesterskap i lynsjakk i slutten av august (Tore, 23. juli 2014)

Klubbmesterskapet i lynsjakk spilles i klubben torsdag 28. august. Se invitasjon her...
Med så mange gode lynsjakkspillere i klubben som tok så mange premier i Norgesmesterskapet i lynsjakk, regner vi med ei god og sterk turnering. Klubbmesterskapet blir FIDE-ratet med lynsjakkrating.

 

 

Felles 1. divisjon i Midt-Norge? (Tore, 23. juli 2014)

I NM-uka kom Torbjørn Dahl, kretsleder i Nord-Trøndelag og leder av Hell Sjakklubb, med et forslag om at vi burde samle 1. divisjon i seriesjakken til en felles divisjon i Midt-Norge. Nå spilles 1. divisjon i Trøndelag og Møre og Romsdal hver for seg, og vinneren fra begge divisjonene møtes til en kamp for å kåre en Midt-Norge-vinner som får spille kvalifisering til eliteserien.
I Møre og Romsdal er både Aalesunds og Molde i utgangspunktet positive til forslaget, og forbundet er også positivt innstilt. Sør-Trøndelag sjakkrets må også ha ei mening om dette, og inntil videre vet vi ikke om dette blir noe av. Men de fleste klubbene som er aktuelle, er positive til det.

 

 

Nye ratingtall etter NM (Tore, 23. juli 2014)

Ratingtallene er oppdatert etter NM. Espen Haltvik Bakke fikk den største fremgangen av våre, og det til tross for at han spilte bare sju runder. Og i de to siste av dem var han sjuk og tapte. En frisk Espen hadde nok fått langt flere ratingpoeng. Petter fikk også over 100 poeng.
Tallene finner du på ratingsida vår her...

 

 

Mads med god start i Politiken Cup (Tore, 23. juli 2014)

Mads Wollan Myhre (1509) har startet veldig bra i Politiken Cup i Helsingør i Danmark.
I førsterunden åpnet Mads med engelsk åpning som han pleier, og han møtte Franzen (2050) fra Lund i Sverige (Axel og Ellinors klubb) og han hadde sin storhetstid på 90-tallet, og da med engelsk åpning. Det kunne vel ikke gå bra for Mads? Men Franzen ofret seg i hjel på kongestillinga til Mads og da han ikke fant en matt, måtte han redde seg inn med evig sjakk, og det ble remis. Det var et flott halvpoeng for Mads. Axel forteller at Franzen sto til kliss vinst mot Axel i klubbmesterskapet i Lund i fjor høst, men han bukket i tidsnøden og tapte. Axel skriver at - Det var sterkt spilt av Mads!
Tirsdag ble den eneste dobbeltrunden i turneringa spilt, og i formiddagsrunden spilte Mads slavisk forsvar mot Eric Brøndum (2071). Mads kom svært dårlig ut. I midtspillet mistet han en viktig forsvarsbonde slik at motstanderen kom inn i stillinga til Mads, og da var det over. I ettermiddagsrunden fikk Mads hvit igjen og han møtte han Tim Rogers (2011) fra Hackney i England. Rogers hadde et merkelig parti mot turneringsfavoritten, ungarske Richard Rapport (2701) i første runde da Rogers gikk sjakk matt i det femte trekket! I Danmark spekuleres det at dette var avtalt spill for å spare krefter. Den danske kommentatoren på nettsida konstaterte på tørt dansk at - man tror man har sett det verste, men det blir stadig verre. Uansett har han inkrimineret sig selv. Mads spilte ikke engelsk åpning, men valgte i stedet dronninggambit. Men Mads da, når man spiller engelsk åpning til vanlig og endelig møter en engelskmann, da skal man selvsagt velge å spille engelsk! Det blir nok flere sjanser for Mads å gjøre det. Mads bukket offiser allerede i åpninga, var partiet over, selv om Mads spilte noen trekk til.
I fjerderunden som starter onsdag kl. 13, skal Mads ha svart mot finske Timo Akkanen (1771). Han spilte remis mot Amalie Merkesvik fra Bergen i tredjerunden. Amalie er miniputt og har norsk rating på 1040. I det eneste hvitpartiet som Akkanen har spilt i denne turneringa, åpnet han med Nimzowitsch/Larsens åpning, og hvis han gjør det igjen, skal Mads være kjent med motspillet. Det er så mange i klubben som åpner med 1.b4 at systemet med åpning med en b-bonde har Mads spilt mange ganger mot. I denne runden har vi et håp om at det kan bli poeng på Mads,
Alle partiene til Mads kan spilles gjennom, og de finnes ved å klikke på navnet hans først i denne saken.
Det sendes direkte fra mange partier i Politiken Cup, og de partiene ser du her...

 

 

Mads spiller i Politiken Cup i dag (Tore, 21. juli 2014)

Mads Wollan Myhre ble så vidt ferdig med NM i Trondhjem i går, for han og faren dro rett til Danmark og Politiken Cup i Helsingør. Det spilles 10 runder, og første runde starter allerede mandag klokka 12. Tirsdag er det dobbeltrunde, og deretter er det en runde hvr dag fram til neste tirsdag som er siste spilledag. Betenkningstida er den samme som i NM.
Det er mange norske spillere med, og det er ei stor åpen turnering som toppes av GM Moiseenko (2708). Politiken Cup har bestandig vært populær hos norske spillere. Magnus Carlsen fikk sitt tredje IM-napp i Politiken i juli 2003, og Kristian Stuvik Holm greide nesten et IM-napp i fjor. Sikkert pga. forberedelser til Sjakk-OL er det Aryan Tari som er beste norske spiller som er med i år. Av andre gamle kjente er både Evgeny Romanov med, og det samme er Tiger. Begge to spilte på elitelaget til Kristiansund den gangen vi hadde ett.
Mads er med sine 1509 ratingpoeng i FIDE, rangert som nummer 298 av 309 spillere. Det er også andre norske lilleputter og miniputter med i turneringa.
Det sendes direkte fra mange partier i Politiken Cup, og de partiene ser du her...

 

 

4 pallplasser i NM i lynsjakk (Tore, 20. juli 2014)

I NM i lynsjakk i Trondhjem søndag 20. juli fikk vi hele fire på pallen og to som var helt i nærheten!
Karl W. Strand vant 3. plassen i senior, Eilif Odde fikk 2. i klasse 1. I klasse 4 fikk vi hele to på pallen med Bjørn Benjaminsen på andre og Petter Andreas Wadstensvik på tredje. Vegard Simensen fikk fjerdeplassen i klasse 2, og Mads Wollan Myhre tok sjetteplassen i lilleputt.
Til tross for at det var meget hektisk, og vi hadde med mange spillere, greide vi å oppdatere sånn noenlunde bloggposten vår... underveis i NM for lynsjakk. Der står det litt mer om hva som skjedde.

 

 

NM i lynsjakk søndag kl. 11 (Tore, 20. juli 2014)

NM-uka i Trondhjem avsluttes søndag 20. juli med Norgesmesterskapet i lynsjakk. Mange har dratt hjem, men vi har fått forsterkninger fra Anders, Karl W., Eilif og Bjørn. Totalt blir vi 9 deltakere i år.
Det blir noen få oppdateringer underveis på bloggen vår...

 

 

Norges Sjakkforbund er 100 år i dag! (Tore, 20. juli 2014)

Norges Sjakkforbund ble stiftet i Oslo 20. juli 1914.
Det er på dagen 100 år siden, og Kristiansund Sjakklubb gratulerer!

 

 

3. til Morten - premier til fem andre (Tore, 19. juli 2014)

Morten Smenes Frost kapret tredjeplassen i klasse 5. Det ble også premier på Sverre Hoem i klasse 5, Petter Andreas Wadstensvik og Iver Halse i klasse 4 og Eirik Viken Kallset og Vegard Simensen i klasse 2.
IM Frode Olav Olsen Urkedal vant eliteklassen og ble Norgesmester!
Eivind X Djurhuus vant juniorklassen og ble juniornorgesmester!

Les mer på NM-sida vår her...

Vi har også fulgt alle partiene fra første trekk og helt til det siste trekket på bloggen vår her...

Bilder fra premieutdelinga kommer seint i kveld.
Lørdag kveld er det Sjakkforbundets 100 års-jubileumsfest, og søndag er det NM i lynsjakk.

 

 

Siste runde lørdag formiddag (Tore, 19. juli 2014)

Niende og siste runde i Norgesmesterskapet i sjakk starter i den store kongressalen på Clarionhotellet i Trondhjem lørdag formiddag klokka 11. Våre spillere er fit for fight og er klare til å kjempe om alle poenger. I dag skal man rette opp den totale poengsummen sin, og noen kjemper også om premier og høye plasseringer i klassene.
Les mer på NM-sida vår her...

Vi følger nøye med på alle partiene fra første trekk og helt til det siste trekket. Bloggen oppdateres kontinuerlig under hele runden. Du kan også følge oss på bloggen vår her...

 

 

Klubbmesterskapet starter i september (Tore, 18. juli 2014)

Invitasjonen til klubbmesterskapet er kommet. Det blir 7 runder monrad der alle spiller i ei stor gruppe, men det blir klassevis premiering. Vi starter første uka i september og holder på til slutten av november. Det blir runder stort sett annenhver uke.
Meld deg på her...

 

 

Morten Smenes Frost.
Foto: Arild Myhre

Sluttspurten starter fredag formiddag (Tore, 18. juli 2014)

Morten Smenes Frost har kommet tilbake igjen i klasse 5 og er med i pallkampen. Det er også Iver Halse og Petter Andreas Wadstensvik i klasse 4 og Eirik Viken Kallset og Vegard Simensen i klasse 2.
Det er, alltid, 1/3-dels premiering i NM, og hvis man ikke er med i tetkampene, er det alltid kjekt å kunne få en premie for innsatsen. Derfor er det mange poeng å kjempe om, også for dem som i år ikke er helt med oppe i teten i klassene.
Espen Haltvik Bakke som ledet klasse 5 ei stund, har måttet trekke seg fra NM pga. sykdom. Det var synd at migrenen slo til, for Espen spilte virkelig som en vinner.
Les mer på NM-sida vår her...

Vi følger nøye med på alle partiene fra første trekk og helt til det siste trekket. Bloggen oppdateres kontinuerlig under hele runden. Du kan også følge oss på bloggen vår her...

 

 

Dårlig dag i går - nye sjanser i dag (Tore, 17. juli 2014)

Vi trodde aldri at vi bare skulle få 3 poeng til sammen i dette NM, etter den gode starten forrige helg. Men det skjedde i sjetterunden onsdag. Men den er nå glemt. I går kveld var det laglyn, og det var artig, sosialt og hyggelig. I dag er det nye sjanser.

Les mer på NM-sida vår her...

Og du kan også følge oss på bloggen vår her...

 

 

Vegard Simensen.
Foto: Arild Myhre

Vi er med i 5 klasser - 6. runde onsdag kl. 11 (Tore, 16. juli 2014)

Det blir nok en spennende dag i Sjakk-NM. Kristiansundsspillerne gjorde det litt forskjellig i går. Vi fikk både uventede tap, seire og remiser. Vegard og Eirik er med i tetkampen i klasse 2. Mads og Åge klatrer i sine klasser, og Iver er med i teten i klasse 4, og Espen er fortsatt en vinnerkandidat i klasse 5.
Les mer på NM-sida vår her...

Og du kan også følge oss på bloggen vår her...

 

 

Espen Haltvik Bakke til venstre sitter på førstebordet i klasse 5.
Foto: Arild Myhre

Espen leder klasse 5 - med i teten i klasse 4 og 2 også (Tore, 15. juli 2014)

Espen Haltvik Bakke leder klasse 5 etter 4 runder. Han sitter på førstebordet i klassen og beholdt plassen som klassens dux etter mandagens dobbeltrunde. Espen måtte avgi en remis i fjerderunden mandag kveld, men han leder klassen fortsatt med 3½ poeng.
I klasse 4 ligger Petter Andreas på 3. plass, og det bare ½ poeng bak ledende Arne Unneland fra Aalesunds, og Iver har fjerdeplassen med 3 poeng.
Vegard Simensen slo klubbkamerat Trond Harald i går i klasse 2, men måtte avgi en remis i kveldsrunden på mandag. Det er Eiriks nemesis, Ole Liabøtrø fra Akademisk, som leder klassen, men Vegard har tredjeplassen ½ poeng bak ham, og Eirik og Trond Harald ligger på 9. og 10. plass med 3 poeng, bare 1 poeng bak lederen.
Hva er det som skjer i turneringer som NM i sjakk? Kristiansundere har tydeligvis for vane å være med i teten i klassene sine. Og når noen spillere forsvinner ut til andre klubber eller ikke er med, kommer det andre talenter opp. Det må være den kristiansundske vinnervilja. Jeg kan ikke skjønne noe annet...
Les mer på NM-sida vår her...

Og du kan også følge oss på bloggen vår her...

 

 

Dobbeltrunde i NM på mandag (Tore, 14. juli 2014)

Mandag er den store dagen da det er en formiddagsrunde med start klokka 930 og en kveldsrunde som starter klokka 17. Utrolig nok har hele 7 av våre 14 spillere 2 poeng etter 2 runder. Det blir et internt klubboppgjør i klasse 2 mellom Vegard og Trond Harald, og det blir interessant å følge med på. Der vil nok ingen av dem gi ved dørene. Det blir også mange andre interessante partier å følge med på i dag.
Les mer på NM-sida vår her...

Og du kan også følge oss på bloggen vår her...

 

 

Flott start på NM i går - ny runde søndag (Tore, 13. juli 2014)

Åge Olsen (bildet) hadde en flott start på NM i Trondhjem. Han vant i førsterunden i senior A.
Det gjorde også hele 8 andre av vår 14 mann store tropp til Sjakk-NM!

Les mer på NM-sida vår her...

Og du kan også følge oss på bloggen vår her...

 

 

Sjakk-NM starter lørdag ettermiddag (Tore, 12. juli 2014)

Sjakk-NM starter i Trondhjem lørdag 12. juli med første runde klokka 16.
Kristiansund Sjakklubb har med 14 spillere. Les NM-sida vår her...

Vi kommer som vanlig de siste 4-5 årene, å blogge fra hver runde, og første runde kan du følge her...

 

 

TK: Årets høydepunkt (Tore, 12. juli 2014)

Fredag 11. juli var det sjakk over hele førstesida på Sportssidene i Tidens Krav.

Faksimiler av sida har vi lagt inn her...

 

 

Sjakk-NM 1992 på TKTV (Tore, 10. juli 2014)

Mandag 7. juli var det fra Sjakk-NM i Idrettshallen i 1992 i programmet Gjensyn på Fjernsyn på TKTV. Programmet kommer inn cirka 23 minutter uti sendinga.

Det er et intervju med NM-generalen, Eilif Odde, som er veldig godt fornøyd med alle de frivillige som gjør en stor innsats, og han forteller at vi er en stor sjakkfamilie.

Det er også et intervju med 6 år gamle Eirik Viken Kallset som spiser is mesteparten av intervjuet.
Faksimiler fra programmet av Eilif og Eirik til høyre.

 

 

Axel skal være coach i Sjakk-OL (Tore, 10. juli 2014)

Axels blogg står det helt på slutten at også han skal til Sjakk-OL i Tromsø i august.
Han skal være coach for kanaløya Guernsey!

 

 

Norsk Sjakkblad i postkassa (Tore, 8. juli 2014)

I disse dager kommer Norsk Sjakkblad 2/2014 i postkassa. Det er som vanlig mye innholdsrikt å lese og spille gjennom.
Denne gangen er det bl.a. to sider om Bredes tredje IM-napp i Reykjavik i mars.
Og GM Leif Erlend Johannessen har en omtale av boka til Axel med overskrifta Suverent av Smith. Leif Erlend gjengir også et eksempel fra boka, og det er fra klubbmesterskapet i Kristiansund i 2012 mellom Ellinor og Robin. Leif Erlend avslutter med:

Kort sagt: Boka er spekket med innsiktsfulle råd og tips, og jeg er overbevist om at alle - fra nybegynnere til verdensmestere vil ha utbytte av den. Jeg gir boka de varmeste anbefalinger.

 

 

Siste treninga med Anders før NM (Tore, 8. juli 2014)

I kveld skal Anders Olsen ha den siste treninga med sine elever før Sjakk-NM starter i Trondhjem til helga. De har fått beskjed om å forberede seg som om de skulle spille et langsjakkparti i ei turnering. Det betyr at de skal forberede hvilke åpninger de skal spille eller kan bli møtt med. Treninga med Anders starter klokka 18, og Sjakklubben er åpen fra da og litt utover kvelden.

 

 

Våre deltakere i NM - noen forhåndsvurderinger (Tore, 7. juli 2014)

Vi har foreløpig med 14 påmeldte i NM i Trondhjem som starter førstkommende lørdag. Så vidt vi vet er det to til som lurer på om de skal bli med, men det blir vel først avklart lørdag ettermiddag.

De siste årene har Kristiansund Sjakklubb blitt bortskjemte med klasseseire. I Oslo i 2011 vant våre spillere eliteklassen (Axel), mesterklassen (Brede) og klasse 3 (Eirik).

I Sandefjord i 2012 fortsatte seiersrekka med juniorklassen (Aryan), klasse 2 (Trond Harald) og klasse 3 (Øyvind). I tillegg ble også Aryan Tari juniornorgesmester i lynsjakk.

Lillehammer i fjor forventet vi ikke noen klasseseire i det hele tatt, men de kom der også! Audun vant klasse 3 og Emil vant kadett B. Henrik kjempet om norgesmesterskapet i kadett, men måtte gi tapt i sisterunden. Og Brede ble Norgesmester i lynsjakk!

Siden i fjor har vi lagt ned elitelaget, og våre elitespillere med unntak av Axel har forsvunnet til andre klubber, Vålerenga og Hell, slik at deres innsatser kan vi ikke regne med i år. Men som vi ser av lista har også de lokale spillerne gjort det meget bra de siste årene, og vi kan håpe at også i år vil den kristiansundske vinnerviljen vise seg i Sjakk-NM!

Les mer her...

 

 

Jubileumsboka sendt til trykkeriet (Tore, 6. juli 2014)

Øystein Brekke meldte på Facebook for noen dager siden at boka Norske Sjakktrekk, Norges Sjakkforbund 100 år ble sendt til trykkeriet. Første salgsdag blir fredag 18. juli under Landsturneringa i Trondhjem.

Boka er på 328 sider i A4-format. Øystein Brekke er Norges fremste sjakkhistoriker, og det var naturlig at han fikk oppdraget av Norges Sjakkforbund med å skrive jubileumsboka.

I arbeidet med jubileumsboka fant han bl.a. ei annonse i desember-nummeret i 1909 av Tidskrift för Schack, som var organ for det nordiske sjakkforbundet. I annonsen i det svenskspråklige tidsskriftet står det: Kristiansunds schakselskab bildades den 16 Nov. med 22 medlemmar. Sällskapet sammanträder hvar tisdag afton å Grand Hotel. Ordförande är adjunkt Gran.
Øystein er en god forfatter som skriver både godt og med stor innsikt, og vi gleder oss til å lese boka!

 

 

Sjakkafé lørdag fra klokka 12 (Tore, 4. juli 2014)

Det blir en vanlig sjakkafé lørdag 5. juli med vafler og kaffe/te.
Dette blir nok den siste før litt uti august, for neste helg starter NM i Trondhjem.
I neste uke blir det i hvert fall åpent tirsdagskvelden fra klokka 18 for da har Anders Olsen den siste treningsøkta med NM-farerne.

 

 

Henrik spiller i Nederland i august (Tore, 4. juli 2014)

Henrik Øie Løbersli som til daglig går på NTGs sjakklinje på Stabekk, skal ikke bare spille i NM i Trondhjem i sommer. Ferien i august skal brukes til å spille i Nederland. Hogeschool Zeeland Schaaktoernooi 2014 er en av de store, faste, åpne sjakkturneringene, og den har vært spilt årlig siden 1995.
Henrik er foreløpig eneste norske på deltakerlista, Henrik står på nummer 97. En annen skandinav er påmeldt, og det er GM Daniel Semcesen fra Sverige. En av Axels kamerater.
Turneringa spilles 2.-9. august.

 

 

14 spillere i NM som starter neste helg (Tore, 4. juli 2014)

Kristiansund stiller med 14 spillere i Landsturneringa i Trondheim som starter neste lørdag 12. juli. Det er mange arrangementer i NM-uka og den varer helt til søndag 20. juli. Det er et par spillere som fremdeles er i tenkeboksen på om de skal delta, og siste frist for påmelding er samme dag som førsterunden starter.
Det er også flere som skal oppover til Trondhjem den siste helga, for å få med seg NM i lynsjakk, og få med seg stemninga i de siste rundene. Norges Sjakkforbund har også 100-års jubileumsfest den siste lørdagskvelden.

Du kan lese mer om arrangementet og våre deltakere her...

 

 

Tilbud om forsikring for medlemmene (Tore, 4. juli 2014)

Norges Sjakkforbund har inngått et samarbeid med Codan Forsikring, og som gir Sjakkforbundets medlemmer tilgang på rabatterte forsikringsavtaler. Les mer her...

 

 

Vegard vant hurtigsjakken torsdag kveld (Tore, 3. juli 2014)

Torsdag kveld ble det spilt ei vanlig hurtigsjakkturnering i klubben. Vegard Simensen (bildet) vant alle partiene, og det mot god motstand. Vegard viser god form ei uke før NM starter i Trondhjem.

Robin tok andreplassen etter at han vant mot Henrik i sisterunden. Og da ble det tredjeplassen på Henrik som han delte med Petter.

 

 

Nye sjakkreglene (Tore, 3. juli 2014)

Den norske oversettelsen av sjakkreglene og kommentarene fra Reglementsutvalget om endringene som gjelder fra 1. juli 2014, finnes her...

 

 

Forslag på Kongressen om innmelding i Idrettsforbundet (Tore, 3. juli 2014)

På Norges Sjakkforbunds Kongress søndag 13. juli legges det fram et forslag om at Norges Sjakkforbund skal søke om medlemskap som særforbund i Norges Idrettsforbund. Forslaget med kommentarer fra Sentralstyret står i kongresspapirene fra side 34.
Det ser ut til at det er barneidrettsreglene som vekker debatt. Styret diskuterer saken, og vi har en klar oppfatning av hva vi skal stemme, men det hadde også vært kjekt med innspill fra medlemmene. Ta kontakt med et styremedlem og gi ditt besyv med.

 

 

Bjørn blir matchdommer i Sjakk-OL (Tore, 3. juli 2014)

Bjørn Benjaminsen er av FIDE tatt ut som matchdommer under Sjakk-OL i Tromsø i august. Bjørn står som nummer 64 av matchdommerne fra Europa i lista fra FIDE.
Det er også andre kjente dommere med tilknytning til Kristiansund eller kretsen på lista. Magnus Aanstad bodde i Kristiansund i mange år før han vendte hjem til Narvik. Magnus var også dommer i Sjakk-OL i Istanbul i 2012. Egil Arne Standal fra Ørsta og Øyvind Bentsen som er fra Molde men som nå representerer Sarpsborg.
Vi ønsker alle dommerne lykke til!

 

 

Nye sjakkregler fra FIDE (Tore, 1. juli 2014)

FIDE har endret sjakkreglene, Laws of Chess, slik de gjør fra tid til annen. De nye reglene gjelder fra 1. juli 2014. Norges Sjakkforbund kommer med en norsk oversettelse og kommentarer til de nye reglene i løpet av uka, men inntil da kan vi lese hva Peter Doggers skriver om endringene på chess.com

 

 

Axel forsøkte og forsøkte (Tore, 29. juni 2014)

IM Axel Smith greide ikke GM-nappet i Visma Chess i Växsjö i Sverige, men det var ikke fordi han ikke forsøkte!
Både i åttenderunden søndag formiddag holdt han på lenge og spilte partiet helt ut til det ble remis. I nienderunden møtte han finske Sipilä som i åttenderunden hadde tapt katastrofalt for Aryan Tari etter at finnen hadde stått til klar vinst. Axel forsøkte et angrep som finnen parerte enkelt, men så ble det tidsnød på begge to, og der ble det muligheter for Axel. Han forsøkte å vinne, men finnen hadde motangrep som han utnyttet. I stedet for å ta remis forsøkte Axel til slutt en enkel sak, men finnen så det og satte i stedet Axel sjakk matt i 5-6 trekk. Dermed ble det ikke GM-napp på Axel.
Da ble det 5 poeng på Axel. Danske Mads Andersen vant turneringa med 5½ poeng, og det var hele 4 stykker på 5 poeng. I tillegg til Axel fikk også både Tiger og Aryan Tari 5 poeng. Spesielt Tigers partier har vært artige å følge med på. Han spiller svært så publikumsvennlig.
Kristian Stuvik avsluttet med tap og seier siste dagen og han fikk til sammen 3½ poeng i IM-gruppe A.
Ellinor avsluttet også med en sterk remis i sisterunden og endte på 4½ poeng i IM-gruppe B.

 

 

Ellinor blir WIM - tredje nappet i Växsjö (Tore, 29. juni 2014, kl. 1440)

WFM Ellinor Frisk spiller også i Visma Chess i Växsjö i Sverige. Hun spiller i IM-gruppe B. Etter 8 runder har Ellinor 4 poeng, og det betyr at hun allerede har greid et nytt WIM-napp, og det ei runde før slutt! Ellinor har to WIM-napp fra før. Begge fra 2012 da hun bodde i Kristiansund.
Kristiansund Sjakklubb gratulerer med tittelen Women International Master!

 

 

Axel fortsatt i teten i Växsjö - kan ta GM-napp søndag (Tore, 28. juni 2014)

IM Axel Smith leder fortsatt i Visma Chess i Växsjö i Sverige, etter to solide remiser lørdag. Axel har 4½ poeng og leder turneringa frac12; poeng foran tre stykker på 4 poeng. IM Aryan Tari har kommet opp på 3½ poeng etter en solid seier over den australske stormesteren Smerdon lørdag kveld.
For å greie GM-napp må Axel ha 6 poeng til slutt, og da må han ta 1½ poeng i de to rundene på søndag. I åttende runde søndag klokka 10 får Axel svart mot Smerdon og han avslutter turneringa søndag ettermiddag klokka 1530 med hvit mot finske Sipila. Sipila vant for øvrig turneringa i fjor.
Aryan Tari må også ha 6 poeng for å få GM-napp, og det kan han ikke greie på de to siste rundene.
Kristian Stuvik Holm spilte to solide remiser i IM-gruppe A på lørdag.
Alle partiene sendes direkte her..., og rundene spilles søndag klokka 10 og med siste runde søndag klokka 1530.

 

 

Sjakkafé lørdag fra klokka 12 (Tore, 27. juni 2014)

Det blir en vanlig sjakkafé lørdag 28. juni med vafler og kaffe/te.
Vi kommer også til å følge partiene fra Visma Chess.

 

 

Axel i teten i Visma Chess (Tore, 27. juni 2014)

Visma Chess spilles i Växsjö i Sverige, og IM Axel Smith leder etter 5 runder. Første runde ble spilt onsdag kveld, og deretter var det to runder torsdag og fredag. Det er også to runder lørdag og de to siste rundene på søndag. Rundene starter kl. 10 og kl. 1530 og partiene kan følges direkte her...
Det er også andre kjenninger i Visma Chess. Både IM Aryan Tari og GM Tiger Hillarp som tidligere spilte for Kristiansunds lag i eliteserien, er med i GM-gruppa, mens FM Kristian Stuvik Holm spiller i IM-gruppe A.
Aryan begynte turneringa med å slå Axel i førsterunden. Det er bestandig artig og kjekt at eleven slår læreren sin! Lørdag i sjette runde møter Axel en svensk IM, mens Aryan har svart mot Tiger. Lørdag ettermiddag skal Axel og Tiger møtes. Vi følger partiene i klubben når Sjakkaféen er åpen.

 

 

Sjakklubben også åpen til uka (Tore, 22. juni 2014)

Sjakklubben har også åpent på de vanlige dagene i uke 26, uka som starter med St. Hansaften på mandag. Det er Morten og Petter som har ansvaret for klubben denne uka.
Siden det er skolefri, kan det jo hende at flere benytter sjansen til å bruke Sjakklubben på dagtid også. Det ser jo ikke ut til at sommertemperaturene kommer i kommende uke. Er du interessert i det, ta da kontakt med Morten eller Petter.

 

 

Magnus Carlsen med to VM-trofeer.
Foto: Rashid Mohammed

Magnus Carlsen verdensmester i både hurtigsjakk og lynsjakk (Tore, 22. juni 2014)

Kristiansund Sjakklubb gratulerer Magnus Carlsen med verdensmesterskapene i hurtigsjakk og lynsjakk! Fredag avsluttet ei uke med to nye verdensmesterskap til Magnus, og han har nå alle tre VM-titlene.

 

 

Sjakkafé lørdag fra klokka 12 (Tore, 20. juni 2014)

Det blir en vanlig sjakkafé lørdag 20. juni med vafler og kaffe/te.
Klokka 12 skal Petter og Morten spille et langsjakkparti som trening før NM.

 

 

Vegard overbeviser før NM (Tore, 20. juni 2014)

Vegard Simensen vant overbevisende hurtigsjakkturneringa torsdag kveld. Han vant alle partiene sine, mot Mads, Petter, Tore og Robin. De to sistnevnte delte andreplassen etter å ha spilt remis innbyrdes. Vegard viser da god form før Landsturneringa starter i Trondhjem om tre uker. Vegard skal spille i klasse 2, og der er han forhåndsrangert som nummer to av de 76 påmeldte.

 

 

Hurtigsjakkturnering i kveld (Tore, 19. juni 2014)

Torsdag klokka 1930 startes klokkene på ei vanlig hurtigsjakkturnering i klubben. Det er vanlig betenkningstid, 12 minutter + 5 sekunder tillegg per trekk. Det er 4 runder, og vi er ferdige seinest klokka 2130. Og som vanlig er det lov å bare delta i noen runder hvis det passer bedre.
Fjernsyn har vi også, hvis noen har lyst å følge med på VM-kampene i tillegg. De siste kveldene har flere fulgt VM-kampene på Sjakklubbens store tv.

 

 

Også Trond Harald skal også delta i Landsturneringa i juli (Tore, 19. juni 2014)

Landsturneringa i Trondheim starter lørdag 12. juli og varer helt til søndag 20. juli. Nå har også Trond Harald Saltnes meldt seg på. Han vant klasse 2 i 2012 og spilte i klasse 1 i fjor, men må i år igjen spille i klasse 2. Det er den desidert største klassen med foreløpig 76 påmeldte. Kristiansund har nå 5 spillere i den klassen.
Åge Olsen skal spille i Senior A i stedet for i klasse 1, og det ser ikke ut til at det blir en egen kadett B-klasse, og da vil Petter spille i klasse 4.

 

 

Offisiell ratingliste (Tore, 18. juni 2014)

Norges Sjakkforbund har kommet med ei av sine offisielle ratinglister. Det er fire av dem i året. Lista med våre medlemmer finnes her...

 

 

Alle spillerne fikk premier. Simen gikk før bildet ble tatt. Foto: Tore Kristiansen

Klubbmesterskapet for de under 11 år (Tore, 18. juni 2014)

Klubbmesterskapet for spillerne under 11 år ble ferdigspilt tirsdag kveld i klubben.
Det var mange flotte partier, og spillerne har lært mye sjakk av trener Roger. Det er lett å se.
Resultatlista her...

 

 

Sjakkafé lørdag fra kl. 12 (Tore, 13. juni 2014)

Også lørdag 14. juni er det en vanlig sjakkafé i Sjakklubben. Dørene åpnes klokka 12.

 

 

Spennende avslutning på Norway Chess (Tore, 13. juni 2014)

Også nienderunden i Norway Chess ble lang og spennende. Magnus Carlsen greide å vinne mot Simen men Karjakin vant sitt parti mot Caruana, og Karjakin vant turneringa i år som i fjor. Vi hadde åpent i Sjakklubben hele ettermiddagen og kvelden, og det var relativt godt besøkt. Et par stykker kom rett fra skolen og gikk ikke hjem før etter fotballkampen mellom Spania og Nederland var ferdig en time før midnatt.

 

 

Følg sisterunden i klubben i dag fra 1330 (Tore, 13. juni 2014)

Det ble en utrolig spennende åttenderunde i Norway Chess i går. All spenning ble fulgt på skjermene i Sjakklubben og vi skiftet på å følge de tre ulike kanalene; Sportskanalen på TV2 med Hammer og Espen Lie, VGTV med Lahlum og Kjetil A. Lie, og den internasjonale sendinga fra Norway Chess sjøl med Nigel Short som kommentator.
Det kan det hende at vi gjør i dag også, når sisterunden spilles. Den starter en time tidligere enn vanlig, og partiene starter klokka 1430. Vi er i klubben fra klokka 1330, og følger med på hva som sies på forhånd også.
Vi får det norske oppgjøret i dag, og Magnus skal ha hvit mot Simen. Det kan bli en lang dag, for hvis to eller flere spillere topper tabellen med samme poengsum, skal det avgjøres med lynsjakk.

 

 

Petter vant hurtigsjakken torsdag kveld (Tore, 13. juni 2014)

Til slutt ble det 7 spillere som var med i hurtigsjakkturneringa torsdag kveld etter at flere var påmeldt men meldte avbud rett før. Det var fine partier for vi som spilte. Petter Andreas tok en fin seier med 3½ poeng!

 

 

Hurtigsjakk torsdag kveld (Tore, 12. juni 2014)

Torsdag klokka 1930 starter vi ei vanlig hurtigsjakkturnering med vanlig betenkningstid. Det er 4 runder, og vi er ferdige seinest klokka 2130. Og som vanlig er det lov å bare delta i noen runder hvis det passer bedre.

 

 

De to siste rundene kan følges i klubben (Tore, 12. juni 2014)

Etter en dag med pause i No Logo Norway Chess er det på an igjen i ettermiddag med åttende runde. Sjakklubben er åpen i ettermiddag fra første trekk kl. 1530. Magnus Carlsen skal ha svart mot Svidler, mens Simen får hvit mot Topalov. Og så er det tre andre interessante partier; Aronian-Caruana, Karjakin-Kramnik og Grischuk-Giri.
Fredag starter sisterunden kl. 1430, og der får vi oppgjøret mellom Magnus og Simen. Vi satser på at vi følger hele partiet direkte i Sjakklubben!

 

 

Klubbmesterskapet for de yngste er i gang - Stinus leder (Tore, 12. juni 2014)

Klubbmesterskapet for de yngste kom i gang tirsdag kveld, og det er spilt noen partier. Forhåpentligvis blir vi ferdige neste tirsdag. Stinus leder med 3½ poeng. Resultatlista finnes her...

 

 

Klubbmesterskap for de under 13 år starter i kveld (Tore, 10. juni 2014)

Denne tirsdagen og neste tirsdag spilles det klubbmesterskap for de yngste i Sjakklubben.

 

 

Spennende parti av Simen i går (Tore, 10. juni 2014)

Det ble nok en lang dag foran skjermene 2. pinsedag. Magnus Carlsen spilte en effektiv og rask remis mot Karjakin, men det var nok av andre interessante partier å følge med på! Og litt for mange kanaler å følge med på... Både TV2 med Jon Ludvig Hammer, VGTV med Hans Olav Lahlum og den internasjonale sendinga fra Norway Chess med Nigel Short har alle tre tidvis kommentarer, og siden det snakkes i alle tre kanaler er det ikke like greit å følge med alle tre på en god måte...
Runde 8 starter i ettermiddag til vanlig tid kl. 1530. I Sjakklubben følger partiene når vi åpner til vanlig tid i ettermiddag; litt etter klokka 17.

 

 

Henrik avsluttet med seier (Tore, 10. juni 2014)

Henrik avsluttet i Stavanger Open med seier og fikk da til slutt 2½ poeng på 6 runder.

 

 

Lang søndag i Stavanger (Tore, 7. juni 2014)

Det ble en lang dag foran skjermene på søndag da vi fulgte partiene fra Stavanger. Simen imponerer i Norway Chess, og Magnus vant! Hans parti var et skikkelig hawaiiparti som svingte fram og tilbake. Men det er vel typisk at Magnus Carlsen står som vinner etter slike partier. Klokka var nesten blitt 22 om kvelden før partiet var ferdig etter 93 trekk.

I Stavanger Open ble det ikke fullt så bra for Henrik med et tap og en remis på søndag. Siste runde i Stavanger Open spilles mandag formiddag.

 

 

Søndag var en dårlig dag i Trondhjem (Tore, 9. juni 2014)

I Rosenborg pinseturnering i Trondhjem ble det også to tap på søndag for Mads. Han spiller godt, men gjør noen småfeil i åpninga som taper bonde, og da blir det vanskelig å vinne på dette nivået. Turneringa begynte bra, og det er det Mads får ta med seg videre. Arild fikk også totalt 2 poeng i turneringa, etter at han spilte remis i sisterunden mot talentet Ian Dahl fra Hell Sjakklubb i Stjørdal.

 

 

Mads på NM for ungdom på Hamar i 2013
Foto: Tore Kristiansen

Myhrene tapte i fjerde runde (Tore, 7. juni 2014)

I Rosenborg pinseturnering i Trondhjem ble det tap på Arild i ettermiddag. I formiddagsrunden tapte han mot Østgaard fra Trondheim. Østgaard trodde at han hadde bukket tårn, men plutselig oppdaget han at han hadde en matt i stedet. Dessverre oppdaget ikke Arild den. Arild skriver at det var en elegant matt, nesten synd at det ikke var meningen.
Arild deltar i turneringa etter bønn fra turneringsleder Torbjørn Dahl (ex-Aure), for å slippe at det blir walk over i turneringa. I ettermiddag tapte Arild for Ulrikke Langvik også fra Trondheim.

Mads tapte i ettermiddag mot Østgaard, og han tapte også i tredjerunden i formiddag. De to siste rundene spilles 1. pinsedag.

 

 

Henrik i NM på Lillehammer i 2013.
Foto: Tore Kristiansen

Henrik vant lørdag ettermiddag (Tore, 7. juni 2014)

I Stavanger Open ble det vinst på Henrik lørdag ettermiddag. Henrik som har 1926 i norsk rating, vant mot Eivind Aartun fra Stavanger med 1717 i rating.

 

 

Petter vant et treningsparti i dag (Tore, 7. juni 2014)

I et treningsparti i klubben i dag vant Petter mot Magnus. Det var et parti med lang betenkningstid selv om spillerne valgte å ikke bruke så mye av den. Magnus hadde hvit og valgte ikke å spille skotsk åpning, som Petter hadde forberedt seg på, men i stedet ble det Albins motgambit. Magnus valgte en rolig fortsettelse, og kom ut i midtspillet isolanibonde. Der valgte han ei feil plan og overså Petters angrepsmuligheter som endte i vinst for Petter.
Etter partiet analyserte vi som var i lokalet, en variant i Albins motgambit, som Spasskij har spilt, men vi fant vel ut at det er en grunn til at den ikke er så mye spilt.

 

 

Sjakkafé lørdag 7. juni (Tore, 7. juni 2014, kl. 1215)

En veldig sein beskjed men til tross for at det er pinsehelg, er det folk i Sjakklokalet også denne lørdagen. Petter og Magnus skal spille et treningsparti klokka 13, men de er i klubben nå. Det blir nok ikke vafler denne lørdagen, men heller litt kake, og hvis noen ønsker kaffe, må du nok trakte den sjøl. Men klubben er i hvert fall åpen!

 

 

Mads med 2 av 2 i Trondheim - Arild med 1½ av 3 (Tore, 4. juni 2014)

I Rosenborg pinseturnering i Trondhjem i pinsehelga deltar Mads Wollan Myhre. Mads har begynt turneringa med to strake seire, og lørdag formiddag møter han en uratet spiller fra Sevland som riktig har begynt bra, så han kan være en god spiller som tilfeldigvis ikke har fått rating ennå.
Arild Myhre spiller også i Trondhjem. Han sto over første runde fredag kveld, og fikk da ½ poeng, vant i andrerunden fredag kveld mot Lars Hope fra Trondheim med 1027 i rating, og tapte nå i formiddagsrunden lørdag.

 

 

Henrik i gang i Stavanger Open (Tore, 7. juni 2014)

I Stavanger Open som startet med første grunde fredag kveld deltar Henrik Øie Løbersli. Henrik tapte for Johan-Sebastian Christiansen i går kveld. Johan-Sebastian er medlem av Dream Team-satsinga til forbundet, og er en svært lovende ung spiller. Forrige lørdag fulgte vi i klubben med på partiet hans i ei svensk turnering da han spilte mot stormester Tiger Hillarp. Johan- Sebastian spilte godt, men ble lurt av Tiger. I formiddag spiller Henrik mot et annet medlem av Dream Team, bergenseren Sondre Merkesvik.
Det blir også runde i ettermiddag, to runder på søndag og en runde på mandag. Spillerne skal også innimellom få tid til å følge med på partiene i Norway Chess

 

 

Hurtigsjakkturnering torsdag kl. 1930 (Tore, 4. juni 2014)

Det blir ei vanlig hurtigsjakkturnering i Sjakklubben torsdag kveld. 4 runder hurtigsjakk fra klokka 1930. Vi er ferdige seinest klokka 2130, og hvis noen ikke kan spille alle rundene, er vi veldig fleksible. Betenkningstida er 12 minutter + 5 sekunder tillegg per trekk.
Tidligere på dagen følger vi med på partiene fra Norway Chess, men først fra kl. 18 når vi åpner klubblokalene som vanlig en torsdag kveld.

 

 

Sjakklubben åpen hele ettermiddagen onsdag (Tore, 4. juni 2014)

I Sjakklubben onsdag følger vi andre runde i No Logo Norway Chess. Årsaken er at vi kl. 14 i dag får besøk av en klasse fra Bergmo ungdomsskole i Molde, og siden vi da allerede har åpnet, holder vi åpent hele ettermiddagen, og helt til siste person går i kveld i 21-22-tida.

 

 

Mads spiller i Trondheim i pinsehelga (Tore, 4. juni 2014)

Mads skal også ut og spille i pinsehelga. Han skal være med i Rosenborg pinseturnering som spilles i Trondhjem fredag til søndag i pinsehelga. Det er ei turnering med blandet deltakelse, og det passer for Mads. Turneringsaktivitet er god trening før de store turneringene i juli. Mads skal i tillegg til å være med på Landsturneringa i Trondheim som spilles 12.-20. juli, dra direkte derifra til Danmark og spille i Politiken Cup som starter mandag 21. juli.

 

 

Henrik deltar i Stavanger Open i pinsehelga (Tore, 3. juni 2014)

Et av sidearrangementene til superturneringa i No Logo Norway Chess er ei stor, åpen turnering. Stavanger Open starter fredag og spilles hele pinsehelga. Henrik Øie Løbersli skal delta i turneringa. Det er 6 stormestre og 6 IM-er med i denne turneringa, slik at Henrik nok får brynt seg hvis han får litt poeng. Lista over deltakere finnes her...

 

 

Norway Chess starter mandag - vi følger partiene fra tirsdag i klubben (Tore, 2. juni 2014)

No Logo Norway Chess med ei lynsjakkturnering mandag ettermiddag for å bestemmer startrekkefølga. Tirsdag starter 1. runde kl. 1530, og alle rundene starter på det klokkeslettet med unntak av siste og niende runde neste fredag 13. juni som begynner en time tidligere.
Dette er årets viktigste superturnering med Magnus Carlsen. Siden denne spilles på ettermiddagene når vi allikevel har åpent, kommer vi sjølsagt til å følge med på disse partiene i klubben.

 

 

Mange fra Kristiansund deltar i Landsturneringa i juli (Tore, 2. juni 2014)

Landsturneringa i Trondheim starter lørdag 12. juli og varer helt til søndag 20. juli. Det spilles som vanlig med 9 runder langsjakk i Norgesmesterskapet, og det er i tillegg flere andre sjakkaktiviteter.
Arrangementet avsluttes med festmiddag lørdag 19. juli og NM i lynsjakk søndag 20. juli. Årsaken til at Landsturneringa avvikles ei uke etter vanlig mønster, er at den 20. juli er det akkurat 100 år siden Norges Sjakkforbund ble stiftet i 1914.
Foreløpig er det 12 spillere fra Kristiansund som har meldt seg på, og Tore skal være med som lagleder.
Noen skal bo privat, andre skal bo på spillestedet som er Clarion Hotel & Congress i Brattøra, og flere av ungdommene skal bo på Pensjonat Jarlen der Sjakklubben har bestilt flere rom, og der vi har ledige rom ennå.

I junior A skal Henrik Øie Løbersli spille, og Mads Wollan Myhre skal spille i lilleputt. Åge Olsen skal spille i klasse 1. I klasse 2 får vi med mange med Vegard Simensen, og de tre som har vunnet klasse 3 i Landsturneringene de siste tre årene, Eirik Viken Kallset, Øyvind Hoem Vaseng og Audun Hoem. I kadett B eller klasse 4 skal Iver Halse og Petter Andreas Wadstensvik spille. (Iver drar på ferie siste lørdagen og skal bare spille 8 runder.) I klasse 5 skal Sverre Hoem, Morten Frost og Espen Haltvik Bakke spille. I tillegg vet vi at det er noen som ennå ikke har bestemt seg. Siste frist for påmelding er første spilledag, 12. juli.
Det er også flere som snakker om å reise oppover siste helga for å se på de siste rundene og være med på NM i lynsjakk den siste søndagen.

 

 

Sjakkafé lørdag kl. 12-14 (Tore, 30. mai 2014)

Det blir en vanlig sjakkafé lørdag 31. mai med vafler og kaffe/te.

 

 

Mads med parti i Aftenposten forrige torsdag (Tore, 26. mai 2014)

Mads fikk avslutninga av partiet sitt fra første runde i Det åpne NM i spalta til Rune Djurhuus i Aftenposten torsdag 22. mai. Spalta finner du som ei pdf-fil her...
Og hele partiet kan spilles gjennom her. Mads spilte et godt parti mot Sigve Hølleland fra Masfjorden (en klassekamerat på Sjakklinja på NTG til Henrik). I stedet for 29.Se7 som førte til at Sigve fikk spilt trusselen som det står i Aftenpostenspalta, kunne Mads ha beholdt initiativet i partiet med 29.De7. Sjakkprogrammene anbefaler forsvarstrekket 29.Dd2. Mads var også irritert på seg sjøl over at han ikke så avdekkeren som avsluttet partiet.

 

 

Sjakkafé lørdag kl. 12-15 (Tore, 23. mai 2014)

Det blir en vanlig sjakkafé lørdag 23. mai med vafler og kaffe/te. Denne gangen er det Tore som åpner kafeen, og Morten og Petter stenger lokalet.

 

 

Bykamp mot Molde? (Tore, 23. mai 2014)

Molde Sjakklubb har spurt om vi er interessert i en bykamp mot dem nå før sommeren. Det blir i så fall en match med mange spillere fra begge klubbene. Det vil da være spillere i alle aldre og på alle nivåer. Og alle spillerne møter en fra den andre klubben som er noenlunde jevnbyrdig. Forrige gang vi hadde en bykamp møttes vi midt mellom byene, i Batnfjorden, men denne gangen har Molde sagt at de like greit kan komme til oss, siden vi har et så fint lokale!
Det er ikke avklart når det blir, og om det blir, men skal det bli en lørdag må det bli etter pinsa, men hvis vi greier å organisere det, håper vi at så mange som mulig kan være med.
Nærmere beskjed kommer.

 

 

Trening på tirsdager (Tore, 23. mai 2014)

På tirsdagskvelden er vår faste treningskveld for barn og ungdom. I kjelleren har Roger si gruppe (bildet), og det er flinke gutter som har gjort store sprang i si sjakklige utvikling det siste året. Kanskje vi ser en kommende verdensmester på bildet?
Ovenpå har Åge Olsen trening med ei gruppe, og Anders Olsen trener ei anna gruppe med fremadstormende ungdommer.
Det er en flott aktivitet på tirsdagskveldene i Sjakklubben!

 

Axel bukket - ble nummer to (Tore, 19. mai 2014)

I Sigemanturneringa i Malmö bukket Axel partiet i det 40. trekket! Partiet kan spilles gjennom her... Axel hadde hvit mot Nils og sto littegrann bedre gjennom midtspillet, men ikke så godt at det var vinstsjanser. Men Nils Grandelius er stormester, og stormestre gir ikke opp sjansene sine før de er nødt. Han skapte noen trusler mot Axels kongestilling, og det var der at Axel spilte feil. Kongen gikk til e2 i stedet for til e1. Nils fant varianten der han vant kvalitet (springer for tårn), men Axel tok i stedet springeren og tapte da i få trekk.
Siden Fressinet og Jon Ludvig Hammer spilte remis, vant Fressinet Sigemanturneringa med 3½ poeng, og Axel kom på andreplass med 3 poeng. Det er også et kjempegodt resultat, for han var den eneste IM-en i selskapet og han var den lavest ratede. Men avslutninga ødela jo selvsagt litt av inntrykket. Når vi får det litt på avstand, så ser vi hele turneringa under ett, og da kommer nok dette til å være et av Axels beste turneringsresultater.
Neste mandag kveld skal Axel ha skypetrening med Mads, Petter og Iver igjen etter noen ukers opphold.

 

 

Henrik tatt ut til EM og VM (Tore, 19. mai 2014)

Henrik Øie Løbersli har blitt tatt ut til EM og VM i sjakk.
Uttakingskomiteen i Ungdommens Sjakkforbund (USF) har oppdatert uttaket sitt med flere som får anledning til å stille hvis de vil. Henrik var jo kvalifisert tidlig i og med sin andreplass i NM i november i fjor. Uttaket finnes her....
Europamesterskapet for ungdom 2014 spilles i Batumi, Georgia, 18.-29. oktober, og verdensmesterskapet for ungdom arrangeres i Durban i Sør-Afrika 18.-30. september.
USF har ikke noen midler til å støtte reiser og overnatting, men man må betale alt sjøl. USF stiller med reiseleder/sekundant/trener.

 

 

Solid remis mot Hammer - siste runde mandag kl. 12 (Tore, 19. mai 2014)

I Sigemanturneringa i Malmö spilte IM Axel Smith, som trener flere av våre spillere (Mads, Petter og Iver) via Skype, en solid remis mot Norges nest beste spiller, GM Jon Ludvig Hammer i går. Axel hadde svart, men kontrollerte det hele veien. Nils Grandelius vant endelig et parti, mens det ble remis i det siste partiet. Axel og Fressinet ligger fremdeles i teten med 3 poeng, et helt poeng foran nummer 3.

Mandag klokka 12 starter sisterunden. Axel skal ha hvit mot Nils Grandelius, sin elev. Axel kjemper for turneringsseier, mens Nils må rette opp et par dårlige partier så vi må nok regne med at Nils spiller for å vinne. Fressinet skal møte Jon Ludvig med hvit, og det er heller ingen enkel oppgave. Også Jon Ludvig må rette opp et par dårlige resultat, og det går an å vinne med svart, så Jon Ludvig vil nok forsøke. Det kan bli en spennende mandag ettermiddag.
Partiene følges direkte her..., og der kan du også spille gjennom de partiene som har blitt spilt.
Også Chessbase har overskrifta om at Axel Smith leads Sigeman Chess Tournament i en artikkel som vel bare forteller om spillerne og spillelokalet og ikke noe om partiene som har blitt spilt.

 

 

Axel vant etter kjempebrøler i går- møter Hammer kl. 14 søndag (Tore, 18. mai 2014)

I Sigemanturneringa i Malmö i Sverige i går fikk vi oppleve et av de merkeligste trekkene vi noen gang har sett blitt gjort av en stormester. Vår gamle trener, IM Axel Smith, spilte mot GM Erik Blomquist, som dagen før hadde slått Jon Ludvig Hammer. Axel kom godt ut med svart, eller, det var nok helst hvit som gjorde litt for mye rart, og de tenkte og tenkte, og hadde brukt over to timer på bare 14 trekk. Vi satt og fulgte partiet direkte i Sjakklubben i går. I det 15. trekket bukket Blomquist en offiser. Han flyttet løperen sin til a3, slik at dronninga hans ikke hadde fluktfelt og ble fanget! Han måtte gi en offiser for å unngå å tape dronninga.
Mads var nesten helt på styr da han så trekket til hvit. Men kan ikke Axel bare spille Ld7 ropte han ut, før vi andre hadde fått sett på stillinga. Jo, vi var også enige i at dette så veldig bra ut for Axel! Da slo vi også på livekommentarene fra Sverige med stormester Stellan Brynell, og han sa fra studioet i Malmø at han aldri hadde sett en stormester gjøre et slikt dårlig trekk før.
Axel tenkte i nesten 8 minutter før han gjorde trekket, og spenninga i klubben var til å ta og føle på. Kanskje Axel så spøkelser og ikke torde gjøre trekket? Men nei, Axel skulle nok bare sjekke alle variantene for med offiser over skal det være enkelt vinst.
Og dermed ble partiet ferdig til borgertoget startet. Utrolig at man på dette nivået kan vinne et parti på 15 trekk! Men det er jo derfor sjakk er så fascinerende. Selv mesterspillere gjør enkle feil.

Axel leder med 2½ poeng sammen med Fressinet som slo Nils Grandelius i går. Jon Ludvig Hammer spilte remis mot Timman.
I fjerde runde som starter søndag kl. 14, skal Axel ha svart mot Jon Ludvig Hammer. Jon Ludvig som før denne turneringa aldri hadde tapt for en svenske, brøt den barrieren da han bukket mot Blomquist på fredag. Kanskje Axel kan fortsette ydmykelsen? Partiene følges direkte her..., og der kan du også spille gjennom de partiene som har blitt spilt. Stormester Stellan Brynell kommenterer også alle partiene i hver runde, og han kan følges her...

(Axel kan ikke ta stormesternapp i denne turneringa, da det spilles for få partier. I vanlige turneringer må han spille minst 9 partier for å få godkjent et GM-napp. I denne turneringa spiller de om premiene, æren og ratingpoengene.)

 

 

Det ble også litt tid til sjakkspilling mellom kakene.

Godt besøkt Sjakkafé i går (Tore, 18. mai 2014)

Det var mange innom Sjakklubben i går på 17. mai! Oppe satt folk og spiste kaker og drakk kaffe og brus, mens nede i kjelleren ble det sjakkspilling. Det ble som vanlig fullt rett etter barnetoget, mens det utover dagen var litt bedre plass. Det var mange som hjalp til, og vi takker alle!
Den andre romkaka vi kjøpte, ble ikke åpnet, så den blir servert på tirsdag til dem som kommer da!

 

 

Sjakkafé mellom togene (Tore, 17. mai 2014)

Sjakklubben er åpen som vanlig 17. mai, cirka fra klokka 10 og til klokka 16. Det er salg av kaker og pølser med brød, brus og kaffe, påsmurte og vafler.
Sjakklubben er et fint sted å komme innom for å sette seg ned mellom slagene en 17. mai i Kristiansund sentrum.
Sjakk kan også spilles, nede i kjelleren står brettene og brikkene klare for dem som ønsker det.

 

 

Axel med remis mot Fressinet i Sigemanturneringa fredag (Tore, 16. mai 2014)

Axel Smith, tidligere bosatt i Kristiansund, spilte remis i andre runde i ettermiddag Sigemanturneringa mot den gode, franske stormesteren Fressinet. Partiet var ganske likt hele veien, helt til sluttspillet der Axel ga en bonde, men det virket som han hadde kontroll og safet inn til remis.
Kontroll hadde i hvert fall ikke Jon Ludvig Hammer som bukket i tidsnøden, og tapte sitt parti. Gamle Jan Timman slo tilbake etter tapet mot Axel i går, og slo svenskenes yndling, GM Nils Grandelius (20 år gammel). Det var kraftig tidsnød i alle tre partiene, og de kan spilles gjennom her...
Lørdag skal Axel ha svart mot Blomquist, Timman møter Jon Ludvig og Fressinet har hvit mot Nils. Partiene starter kl. 14, og de blir nok vist på en pc (ikke storskjerm) i Sjakklubben lørdag ettermiddag. Storskjermen er avsatt til tv.

 

 

Axel slo Timman i Sigemanturneringa i går (Tore, 16. mai 2014)

IM Axel Smith er en av seks spillere i den kjente Sigemanturneringa i Malmö i Sverige. De internasjonale stjernene er GM Laurent Fressinet (2711), den gamle toppspilleren Jan Timman (2615) og Jon Ludvig Hammer (2638), og de spiller mot tre svensker med GM Nils Grandelius i spissen. Nils har vært flere ganger i Kristiansund og spilte på vårt elitelag i alle sesongene vi var med i eliteserien. Sigeman spilles med fem runder, og det er rundestart kl. 14 hver dag med unntak av sisterunden på mandag som starter kl. 12.
Partiene følges direkte her..., og de har også en stormester som kommenterer i hver runde, og den kan følges her...

I førsterunden i går ble det remis mellom Nils og Jon Ludvig, mens Fressinet slo Blomquist, og Axel vant med svart! mot Timman.

 

 

Sjakklokalet ble pyntet torsdag kveld

Sjakklokalet er pyntet til 17. mai (Tore, 16. mai 2014)

Det blir som vanlig en åpen kafé for venner og kjente i Sjakklokalet også denne 17. mai!
Torsdag kveld ble lokalet pyntet med hvite duker på bordene, flagg i vinduet og flaggborder på veggene, og generelt ordnet og gjort klart. Det blir vanlig servering med kaker, kaffe, pølser med brød og påsmurte rundstykker. Flere foreldre stiller med kaker, og vi har også kjøpt noen romkaker.

 

 

Hurtigsjakkturnering torsdag kveld (Tore, 3. april 2014)

I kveld til vanlig tid blir det ei lita hurtigsjakkturnering. Den starter klokka 1930 og det blir fire runder. Betenkningstida blir den vanlige på 12 minutter + 5 sekunder tillegg per trekk. Da blir det en ny runde hver haltvime, og vi er ferdige seinest klokka 2130. Vi er veldig fleksible med oppmøte. Turneringsleder blir Petter Andreas.
Alle er hjertelig velkommen!

 

 

Sjakkafé og hurtigsjakk lørdag kl. 11-14 (Tore, 21. februar 2014)

Det blir en vanlig sjakkafé lørdag 21. februar med vafler og kaffe/te. Denne gangen er det Morten som har ansvaret. Siden det er Vinter-OL vil nok også tv-en stå på, slik at det er mulig å følge med på det som skjer i Sotchi.
Det blir også ei hurtigsjakkturnering fra kl. 1230. Vil du være med, er det bare å komme innom.

 

 

Henrik avsluttet med remis - fikk 2 av 6 (Tore, 16. februar 2014)

Henrik Øie Løbersli spilte en forholdsvis rask remis i sisterunden søndag ettermiddag. Dermed fikk Henrik 2 poeng og endte på 10. plass i 1997-1998. Johan-Sebastian Christiansen fra Sandefjord ble nordisk mester med 5 poeng. Vi gratulerer!
Henrik spilte mange gode partier, men gjorde enkelte feil som sikkert ergrer ham i flere av partiene. Søndag kveld er det avslutning med premieutdeling og middag før hjemreisen starter mandag. Da kommer Henrik rett til Kristiansund, og vi får se ham i Sjakklubben.
De andre nordiske mestrene ble Martin Lokander fra Sverige i 1994-1996, danske Tobias Dreisler i 1999-2000, finske Toivo Keinänen i 2001-2002 og danske Filip Boe Olsen i 2003-2004

 

 

Mads får premien av Edwin David
Foto: Arild Myhre

Mads vant B-gruppa i Rosenborg Grand Prix (Tore, 16. februar 2014)

Mads Wollan Myhre vant i sjette og siste i B-gruppa i Rosenborg Grand Prix søndag ettermiddag.
Mads vant gruppa alene på 5 poeng, siden de to andre som hadde 4 poeng etter femterunden, begge tapte sine partier. Mads tok hjem førstepremien på 750 kroner.

 

 

Mads med i teten i Rosenborg Grand Prix (Tore, 16. februar 2014)

Mads tapte i fjerde runde lørdag kveld i Rosenborg Grand Prix. Det var et parti med bukker fra begge parter, og Mads trakk det korteste strået. Det er fire spillere i B-gruppa som har skilt seg ut, og i dag måtte de sette opp runden manuelt slik at de sikret seg at alle de fire møtte hverandre i løpet av turneringa. Det førte kanskje til at Mads fikk møte en av de dårligere i femterunden, og da blir kvaliteten hans lavere. Slik at turneringsseieren kan glippe.
I femte runde søndag formiddag vant Mads sitt parti, og siste runde starter klokka 1430.

 

 

Henrik tapte i går kveld, remis i formiddag - siste parti klokka 16 (Tore, 16. februar 2014)

Henrik tapte i 4. runde i går kveld i Nordisk mesterskap for ungdom, og det ble remis i femterunden søndag formiddag. I går kveld avviklet Henrik til sluttspill og remisstilling, men motstanderen var flinkere til å file og file på stillinga, og til slutt gjorde Henrik de avgjørende feilene som gjorde at han tapte. På et tidspunkt i sluttspillet hadde Henrik også en vinstmulighet, men den var veldig vanskelig å se ved brettet. Den er mye enklere å finne når f.eks. sjakkprogrammet til Chessbomb viser den, men Henrik hadde dårlig tid, og at han ikke så vinstmuligheten er ikke så rart.

I dag møtte Henrik en lavere ratet spiller, og nok en gang, avviklet Henrik til sluttspill med lette offiserer. Det var remis i stillinga, men nå var det Henrik som filte og filte helt til motstanderen spilte feil. Men da Henrik fikk opp ei klar vinststilling var det Henrik som spilte feil og partiet endte i remis. På de siste treningene i klubben med de litt yngre juniorene har vi nettopp gått gjennom stillinger med randbonde og løper som ikke dekker forvandlingsfeltet. Når Henrik ikke greide å hindre motstanderens konge å dekke forvandlingsfeltet, var det remis. Det er nok et resultat Henrik ikke er fornøyd med.

Siste runde i Nordisk spilles klokka 16 og partiet vises direkte her... og på Chessbomb viser partiene med Stockfishanalyser.

 

 

Mads spiller i Trondhjem i helga (Tore, 15. februar 2014)

Mads er med i Rosenborg Grand Prix i helga. Turneringa spilles i Trondhjem, og det er seks runder. De to første rundene var hurtigsjakk, mens de fire siste rundene er langsjakk. Mads valgte å spille i B-gruppa, siden laveste rangerte i A-gruppa hadde 1400 i rating da han meldte seg på. B-gruppa skal da være litt for enkel for Mads.
Mads vant i de to første rundene med hurtigsjakk, og slo blant annet den antatt sterkeste utfordreren, Ulrikke Langvik, i andre runde. Men i tredje runde brukte Mads hele 3½ time på å vinne mot en uratet spiller, men som i følge Arild holder 1200-nivå. Det er flott, for da blir det utfordrende for Mads i B-gruppa også. 4. runden starter klokka 1730, og de to siste rundene spilles på søndag.

 

 

Henrik vant i formiddag - 4. runde direkte kl. 18 (Tore, 15. februar 2014)

Henrik vant et flott parti i 3. runde i Nordisk mesterskap for ungdom. Partiet startet jo klokka 8.30, og det ble ferdig samtidig med damestafetten fra OL. I Sjakklubben fulgte vi med på begge deler, men det var Henriks parti som gledet i dag.

I fjerde runde lørdag kl. 18 skal Henrik møte den andre danske spilleren som har rating på 2117.
Partiet vises direkte her... og på Chessbomb viser partiene med Stockfishanalyser.

 

 

Sjakkafé lørdag kl. 10-14 (Tore, 14. februar 2014)

Det blir en sjakkafé lørdag 14. februar med vafler og kaffe/te. Siden det er Vinter-OL vil tv-en stå på, slik at det er mulig å følge med på det som skjer i Sotchi.
Vi skal også følge med på Henriks parti fra Nordisk mesterskap for ungdom. Det starter klokka 10, og vi følger det direkte i klubben.

 

 

Henrik tapte begge partiene i dag i Nordisk (Tore, 14. februar 2014)

Henrik Øie Løbersli tapte begge partiene sine i Nordisk mesterskap for ungdom i Billund på Jylland i dag. Henrik spiller i B-gruppa.
Henrik var nok litt på hæla i det første partiet i formiddag, og han ble presset bakover nesten fra det første trekket av. Henrik valgte å gi dronninga for tårn og løper, men stillinga kunne ikke holdes selv om Henrik hadde løperparet. Partiet tok en litt raskere slutt da Henrik ikke så matten som truet.

I andre runde spilte Henrik mot en god spiller fra Færøyene, og også i dette partiet hadde Henrik svart. Henrik ble presset bakover også i dette partiet, men motstanderens angrep var ikke så farlig som det så ut til, og Henrik kom ut i sluttspillet med bonde over og vinnende stilling. De greide tidsnøden begge to, men i trekk 41 bukket Henrik partiet. Chessbomb viser partiene med Stockfishanalyser, og Henrik gikk fra en fordel på 2,51 til å ligge under med 3,86. Det var en skikkelig brøler.
Men resten av partiet viser at Henrik har nivået inne, og han må bare unngå disse bukkene i tidsnøden.

I tredjerunden lørdag kl. 10 skal Henrik møte en danske med rating på 2042. Partiet vises direkte her...

 

 

Mads var best i tippinga (Tore, 14. februar 2014)

Vi hadde en tippekonkurranse der vi skulle tippe hvor mange timer Henrik Øie Løbersli brukte totalt på 20 langsjakkpartier i Gibraltar Open.
Henrik brukte 66 timer og 10 minutter på de 20 partiene. Det lengste partiet var over 6 timer, men han hadde også flere 2-timerspartier.
Mads var nærmest med 64 timer og 30 minutter. Axel hadde tippet 64 timer og 17 sekunder, og Arild Myhre tippet 69 timer. Vi som tippet at Henrik skulle bruke cirka 4 timer på partiene var helt på bærtur.
Det var 17 innsatser på 10 kroner hver, og Mads vant da hele potten!

 

 

Nordisk i helga - Henrik direkte kl. 9 og 15 (Tore, 14. februar 2014)

Nordisk mesterskap for ungdom spilles i Billund på Jylland i helga. Henrik Øie Løbersli kvalifiserte seg til Nordisk ved at han ble nummer to i NM for ungdom i november.
Det spilles 6 runder, to hver dag. Fredag spilles partiene klokka 9 og 15, lørdag klokka 10 og 18. Det blir kveldsrunde på lørdag fordi deltakerne får en omvisning i Legoland lørdag ettermiddag. På søndag spilles rundene klokka 10 og 16.

Vi forventer ikke at Henrik skal komme på pallen i Nordisk. I klassen sin, 1997-1998, er han rangert som nummer 9 av 12. I første runde møter Henrik svenske Egor Norlin som har rating på 2117, mens Henrik har 1861.

Alle partiene sendes direkte her...

 

 

Flott barneturnering i går kveld (Tore, 14. februar 2014)

Roger arrangerte ei barneturnering i går kveld i Sjakklubben. Ole Mathias Lystad Høghaug gikk av med seieren med 14 poeng på fem runder. Det så ut til at han skulle gå ubeseiret gjennom turneringa men han satte Johannes Tylden patt i fjerderunden.
Johannes hadde muligheten til selv å vinne da han på flere tidspunkt sto til vinst mot Jonas Gils i sisterunden, men det var Jonas som tok det siste stikket der, og han kapret dermed andreplassen foran Johannes. Det var mye godt spill av alle spillerne, og det har vært stor fremgang på alle sammen.

 

 

Sjakkafé lørdag kl. 11-14 (Tore, 8. februar 2014)

Det blir en vanlig sjakkafé lørdag 8. februar med vafler og kaffe/te. Siden det er Vinter-OL vil tv-en stå på, slik at det er mulig å følge med på det som skjer i Sotchi.

 

 

Henrik i Gibraltar
Foto: Olga Dalzhykova, Facebooksida til Stormester&Stormester

Henrik avsluttet i Gibraltar i dag (Tore, 6. februar 2014)

Henrik tok 3 poeng i Amateur A som ble spilt i forrige uke.
Denne uka ble det 2½ poeng i Amateur B som ble spilt på formiddagene.

I hovedturneringa avsluttet Henrik betydelig sterkere enn han begynte og tok 4 poeng i Mastersturneringa, og det var et godt resultat. Ivanchuk vant turneringa med 8 poeng, og Simen Agdestein havnet på 16. plass med sine 7 poeng.

I følge facebooksida til Stormester&Stormester skal gjengen fra NTG bade i Middelhavet i ettermiddag!

 

 

Hurtigsjakk torsdag kveld - lynsjakk lørdag (Tore, 30. januar 2014)

Torsdag kveld kl. 1930 starter den 4. hurtigsjakkturneringa i Kristiansund Sjakklubb. 4 runder spilles og alle kan delta.

Lørdag ettermiddag arrangerer vi ei lynsjakkturnering med start klokka 13. Den avsluttes slik at vi rekker å følge med på partiet til Magnus Carlsen i Zürich fra klokka 15.

 

 

Henrik med sterk remis i går - møter Silas i ettermiddag (Tore, 29. januar 2014)

Henrik fortalte i går kveld at han var fornøyd med å ha greid remis i første runde i Mastersturneringa i Tradewise Gibraltar Open i går. Henrik spilte remis mot en sterk tysker med rating 2358. Alle partiene fra første runde kan spilles gjennom her... Henriks parti er langt nede på den lista, og det var bra gjennomført. Henrik sto godt og avviklet til remis i sluttspillet.

I Amateur A-gruppa vant Henrik de to første rundene, men tapte i formiddag.
I Mastersturneringa onsdag ettermiddag skal Henrik i andrerunden møte den danske IM'en Silas Lund (bildet). Silas var besøkte Ellinor og Axel her i Kristiansund høsten 2011, og han hadde da et par treninger i klubben. Han var ikke sikker på nivået, og Henrik & co. fikk den samme treninga som det danske juniorlandslaget. Det var til da utvilsomt den tøffeste, og beste, treninga vi noen gang hadde gjennomgått. Kanskje vi kan håpe at Henrik må stoppe en randbonde med en springer mot Silas i kveld? Det var i alle fall det Silas lærte oss den gangen.

 

 

Henrik vant i går - to partier i dag (Tore, 28. januar 2014)

Henrik Øie Løbersli og hans klassekamerater på sjakklinja på NTG skal være med i Tradewise Gibraltar Open som startet i går.
Henrik spiller i Amateur A-gruppa og han vant det første partiet i går. Det andre partiet spilles tirsdag formiddag.
I Mastersturneringa møter Henrik en sterk tysker i dag.
I tippekonkurransen har vi også fått inn et forslag fra Axel. Fristen er ikke ute ennå. Det er bare å skrive forslag på tavla i Sjakklubben.

 

 

Stor lynturnering i Stavanger mandag kveld (Tore, 28. januar 2014)

Tore var i går kveld i Stavanger i et annet ærend, og da kvelden var fri, måtte det sjølsagt finnes ut om det var sjakk i Stavanger. Det var det. Åpent lynsjakk-KM i Rogaland ble spilt med hele 80 spillere. (Tore var påmeldt men brukte en time på å finne parkeringsplass og kom for seint.)
Det var spillere i alle aldre. Yngstemann var 6 år gammel. Ca 1/4 var under 12 år. Turneringa startet klokka 1830 og var ikke ferdig før kl. 22. Alle var med fra start til slutt. Men de pleier ikke å være så seint i klubben. Dette var pga. KM.
Det var et stort spenn på spillerne også, fra elitespillere og til vanlige hobbyspillere, gode juniorspillere og nesten nybegynnere.

I Stavanger er de flinke til å få med de yngste i slike turneringer. Vi har nok noe å lære av dem.

 

 

Tippekonkurranse: Hvor mye tid bruker Henrik i Gibraltar? (Tore, 25. januar 2014)

I Sjakklubben har vi nå gående en tippekonkurranse. Hvor mange timer kommer Henrik Øie Løbersli til å bruke på alle hans 20 partier han skal spille fra og med mandag 27. januar til torsdag 6. februar?
Henrik skal delta i to turneringer i Tradewise Gibraltar Open. Ei turnering som starter hver formiddag klokka 9:45 og hovedturneringa som starter klokka 15 hver dag. Betenkningstida er 110 minutter + 10 sekunder per trekk i formiddagsturneringa, og i Mastersturneringa er den på 100 minutter på 40 trekk, deretter 50 minutter på 20 trekk og 15 minutter på resten av partiet. Spillerne får 30 sekunder tillegg per trekk fra det første trekket.
Henrik er jo en spiller som tenker og bruker lang tid på alle partiene sine, men kommer han til å bruke 4 timer i snitt på hvert parti?

I tippekonkurransen kan alle levere flere forslag. Det koster kr 10 per forslag, og den som kommer nærmest, får alle innsatsene. Siste frist for forslag er satt til onsdag 29. januar klokka 20. Du kan også melde innsats på sms til Tore.
Foreløpig er det kommet fire forslag i Sjakklubben, og de spenner fra 65 timer og 30 minutter til 80 timer og 30 minutter.

 

 

Sjakkafé lørdag kl. 12-14 (Tore, 24. januar 2014)

Det blir en vanlig sjakkafé lørdag 25. januar med vafler og kaffe/te. Vanligvis åpner vi litt tidligere enn klokka 12 og holder åpent også utover klokka 14 hvis det er interesse for det.

 

 

Dommen mot Aage berører ikke oss - kan leses i Sjakklubben (Tore, 24. januar 2014)

For et par uker siden omtalte Tidens Krav at vår tidligere leder, Aage Georg Sivertsen, ble dømt i en sivil rettssak mellom ham og Sofista Eiendom. Flere medlemmer har spurt om Kristiansund Sjakklubb har blitt berørt i denne saken. Aage var daglig leder og deleier av Sofista Eiendom da Aage kjøpte lokalet hvor Sjakklubben er, av selskapet. (Han kjøpte det for 1 150 000 kroner av Sofista Eiendom og solgte det videre til Kristiansund Sjakklubb for 1 400 000 kroner...)
Sjakklubben er nevnt i domspapirene fordi Aage i den tida han personlig eide Sjakklubbens lokaler, utgiftsførte de kommunale avgiftene på vårt lokale i regnskapet til Sofista Eiendom i stedet for å betale dem sjøl.
Så Kristiansund Sjakklubb var bare en uskyldig tredjepart i saken.

Dommen er tilgjengelig og kan leses i Sjakklubben for dem som ønsker det.

 

 

Tore vant hurtigsjakkturneringa i går kveld (Tore, 24. januar 2014)

Bare 5 stykker med i den 3. hurtigsjakkturneringa 2014 som ble spilt i Sjakklubben torsdag kveld. Det var dog et rimelig bra nivå på deltakerne. Det var bare tøffe partier.

 

 

Henrik i NM for ungdom på Hamar i november 2013.
Foto: Tore Kristiansen

Henrik drar til Gibraltar i helga (Tore, 23. januar 2014)

Henrik Øie Løbersli og hans klassekamerater på sjakklinja på NTG skal være med i Tradewise Gibraltar Open som starter på mandag. Det er nesten 70 stormestre som er med, og det er en av de største åpne turneringene som spilles. I fjor var Brede Kvisvik på jakt etter IM-napp i Gibraltar. Det er mange andre norske spillere med også, og flere fra Dream Team, bl.a. Aryan Tari. Også Henriks lærere, Simen Agdestein, Olga Dolzhikova og Petter Haugli skal spille i Masterklassen. (Du finner Henrik på side 4.)
Hovedturneringa er ei 10 runder turnering som starter på tirsdag og er ferdig torsdag 6. februar. Alle rundene starter kl. 15 på ettermiddagen.

Men Henrik, og hans øvrige klassekamerater skal ikke bare spille 10 partier mens de er i Gibraltar. De skal også delta i formiddagsturneringene samtidig! Det er to turneringer med 5 runder i hver. Og det er lang betenkningstid i dem også. Henrik skal først spille i Amateurs A som starter på mandag og er ferdig på fredag i neste uke, og deretter i Amateurs B som starter neste lørdag.
Det blir nok tøft for Henrik, for han er ikke kjent for å avgjøre partiene sine raskt. Det kan bli mange timer ved brettet for Henrik i Gibraltar.
Den heseblesende timeplana her...

 

 

Pump up...       Book of the year! (Tore, 22. januar 2014)

Chesscafe har for 14. året på rad kåret fjorårets sjakkbok. Og vinneren i Book of the Year ble boka til Axel Pump up your rating
Vi gratulerer!

Chesscafe har kopiert noen av det leserne har skrevet, og en av dem kjenner vi igjen:
I've never seen anything like it – entertaining and a true recipe on how to increase your playing strength." – Kjell Tore Sandum

 

 

Magnus Monsen i NM 2012 i Sandefjord.
Foto: Tore Kristiansen

Magnus Monsen er død (Tore, 22. januar 2014)

Magnus Monsen, Sandnes, døde 79 år gammel forrige fredag. Magnus var rogalending, men han bodde i Batnfjorden i mange år på 1980- og 1990-tallet der han startet en krydderfabrikk. Magnus trakk seg som president i Norges Sjakkforbund i 1981 da han flyttet til Nordmøre, for å bli reservetrønder som det sto i Norsk Sjakkblad den gangen. Han bosatte seg midt mellom to sjakklubber, men han valgte Kristiansund Sjakklubb den gangen på begynnelsen av 1980-tallet. Magnus var mesterspiller og en styrke for klubben. Han var ikke med på så mange langsjakkturneringer da han den gangen måtte ta ferge for å komme til Kristiansund. Han fikk også litt problemer som gjorde at han ikke kunne sitte stille så lenge av gangen. Derfor ble det mest lynsjakk og hurtigsjakk på Magnus.

Da Kristiansund arrangerte Norgesmesterskapet i sjakk i 1992 (ei uke i Idrettshallen) var Magnus med i arrangementskomiteen som kantineansvarlig. Pølsemakermester Monsen slo på stortromma og serverte chateaubriand til 129 kroner. Det var første gangen at det hadde blitt servert chateaubriand i ei kantine under et NM, og det er også siste gangen.

Etter at Magnus ble pensjonist flyttet han tilbake til Sandnes, og ble meget aktiv i skolesjakk der. Han dro rundt og arrangerte skolesjakkurs på mange skoler i Sandnesområdet. De siste årene traff vi Magnus hvert år på NM der han spilte i seniorklassen. Han tålte ikke å spille lange partier, men han kunne ikke la være heller. Magnus i NM i Sandefjord 2012 mot tidligere norgesmester Ragnar Hoen. I Sandefjord bodde Magnus på samme campingplass som kristiansundsgjengen, og da var han også på vår grillaften. Magnus hadde mye å bidra med, og det ble ofte lange samtaler om både sjakk og andre ting. Vi vil savne ham.

 

 

Petter og Mads tjente ratingpoeng i Bybroen Grand Prix (Tore, 19. januar 2014)

Mads Wollan Myhre og Petter Wadstensvik var begge to med i Bybroen Grand Prix som ble spilt i Trondhjem i dag. Det var ei hurtigsjakkturnering med 5 runder.
Mads fikk 1 poeng, og han møtte veldig gode motstandere. Ratingsnittet på motstanderne var nesten 1600.
Petter tok 2 poeng mot et litt lavere snitt, men sjåfør Arild skriver at Petter holder greit 1300-1400 nivå nå.

Vår gamle kjenning, Christian Laverton, vant turneringa.

 

 

Dailychess med svært positiv anmeldelse av boka til Axel (Tore, 19. januar 2014)

Fra Kjell Tore har vi fått at Dailychess.org har en kjempeflott anmeldelse av boka til Axel.

 

 

Henrik med 3½ poeng i Praha (Tore, 19. januar 2014)

Henrik endte med 3½ poeng på de 9 rundene i Praha Open som var ferdig på fredag. Henrik har sendt en rapport etter de fem første rundene:

Runde 1-5
Til nå har det blitt 2 poeng på 5 runder. Jeg er ikke helt fornøyd med det. De to vinstene kom mot langt lavere ratede motstandere. Jeg føler jeg har spilt godt i de fleste partiene, men så har jeg gjort en avgjørende feil som har ført til tap.

Vi bor i en leilighet i sentrum som er et stykke unna hotellet der vi spiller. Vi bruker omtrent en halvtime med t-bane fra leiligheten til hotellet. Simen kom først på mandag ettersom han har spilt for OSS i eliteserien.

Etter runden bruker vi og samles i leiligheten med Simen. Der analyserer vi partiene våres og prepper til neste runde.
I første runde hadde jeg hvit og motstanderen min spilte Benkögambit. Jeg kom godt ut av åpningen og hadde egentlig ren bonde over, men etter at jeg gjorde et feil avbytte fikk motstanderen min det vanlige presset i b-linjen og brøt igjennom med ei bedre stilling. Til slutt mistet jeg også e-bonden og da var alt over.
I andre runde hadde jeg svart, og det oppsto ei italiensk-lignende stilling. Vi hadde en lik stilling helt til han fikk brutt opp a-linja etter a4 og slag på b5. Da fikk han en mye lettere stilling å spille og han hadde ikke store problemer med å vinne.

I runden etter det hadde jeg hvit mot en gammel 1500-spiller. Han hadde ingen posisjonell forståelse og ga meg flere svakheter jeg kunne angripe. 1-0.
I fjerde runde hadde jeg svart igjen. Motstanderen min spilte: 1.e4 e5 2.Lc4. Jeg fikk inn preppen og hadde ei grei stilling. Jeg undervurderte angrepet til motstanderen min som var farligere enn jeg trodde. Til slutt måtte jeg ofre kvalitet og bonde for å redde meg og da hadde jeg ingenting igjen.
I femte runde møtte jeg en som hadde 1000 i rating. Han var svært underrated, men det var ikke vanskelig å slå han. Han spilte 9 bondetrekk på de 11 første trekkene.

Henrik

 

 

Axels bok med i kåring på Chesscafe: Book of the year (Tore, 18. januar 2014)

Nettsida Chesscafe har en kåring for årets bok for 2013. Axels bok, Pump up your rating er en av tre bøker som har gått til finalen.

De to andre bøkene er Aron Nimzowitsch 1928-1935, redigert av Rudolf Reinhardt og John Shaws bok The King's Gambit.

Du kan delta i avstemninga ved å sende inn en epost.

 

 

Bybroen Grand Prix i Trondhjem på søndag (Tore, 14. januar 2014)

Mads og Petter skal begge to være med i Bybroen Grand Prix som starter i Trondhjem søndag klokka 11. Det er ei hurtigsjakkturnering med 5 runder. De skal kjøre oppover lørdag ettermiddag og overnatte privat. De har plass til 1-2 til i bilen. Ta kontakt med Arild hvis du vil sitte på.

 

 

Henrik har 2 av 5 i Praha (Tore, 14. januar 2014)

Henrik står med 2 poeng etter 5 runder i Praha Open. Det er 4 runder igjen, en hver ettermiddag fram til og med fredag.

 

 

Henrik tapte i 1. runde - spiller to partier lørdag (Tore, 10. januar 2014)

Henrik tapte i første runde fredag kveld. Henrik møtte en jevnaldrende, en tsjekker som også er født i 1997, men som hadde 300 ratingpoeng mer enn Henrik. Det tok veldig lang tid før resultatet i Henriks parti kom opp, så han har nok spilt lenge.
I morgen, lørdag, spilles det to partier, og det første starter allerede klokka 9. Dette er eneste dagen det er dobbeltrunde i Praha Open.

 

 

Sjakkafé lørdag kl. 12-14 (Tore, 10. januar 2014)

Det blir en vanlig sjakkafé lørdag 11. januar med vafler og kaffe/te.

 

 

Henrik i NM for ungdom på Hamar i november 2013.
Foto: Tore Kristiansen

Henrik er med i Praha Open fra fredag (Tore, 9. januar 2014)

Henrik Øie Løbersli skal være med i Praha Open som starter i morgen fredag den 10. og spilles med ni runder helt til og med neste fredag. Det er NTG-gjengen + noen andre norske spillere som drar til denne turneringa. Seinere i januar skal de til Gibraltar og rett etter at de har kommet hjem derifra skal Henrik til nordisk i Danmark. Det blir mye utenlands på Henrik de neste 6 ukene.

Henrik fortalte i juleferien at kanskje kunne bli tur til Praha. Rett før jul hadde lærer Simen Agdestein nevnt det som en mulighet. Og seint i går kveld ringte Henrik og fortalte at det blir tur til Praha. De skal bo i en leilighet og ikke på spillestedet, og det er Simen sjøl som blir med som lagleder og trener, men han kommer nedover først over helga.

Henrik skal komme med noen oppdateringer underveis. Henrik og de andre skal delta i A-gruppa og er forhåndsrangert som nummer 162 av 197 spillere.

 

 

Hurtigsjakk torsdag kveld (Tore, 9. januar 2014)

Torsdag kveld blir det ei vanlig hurtigsjakkturnering etter samme lesten som turneringene i fjor. 1. hurtigsjakkturnering 2014 starter klokka 1930 og har 4 runder.

 

 

Mads med fire tap andre NM-dag (Tore, 5. januar 2014)

Mads endte på 3½ poeng i Det åpne NM i hurtigsjakk 2014 i Fredrikstad. Det var god motstand i dag, spesielt i de to første partiene.
Mads var ikke helt våken til det første partiet søndag. Han gjorde en feil som gjorde at han måtte gi opp. Mot 1700-spilleren i åttende runde gikk Mads på en gaffel i sluttspillet. Det var litt synd for han lå bonde over, riktignok med god kompensasjon for sort. I den niende runden mot Tallaksen fra Stavanger misset Mads i sluttspillet. Tallaksen greide å isolere kongen til Mads slik at Mads ikke kunne hindre fribonden i å gå inn uten å gi tårnet sitt for det.
I sisterunden fikk motstanderen fanget tårnet til Mads, og Mads tapte. Mads er ikke fornøyd med spillet i dag og spesielt ikke i de to siste partiene. Mads får ta med seg hjem at han spilte godt i går!

GM Alexei Shirov fra Latvia ble norgesmester i hurtigsjakk med 9½ poeng. Han avga bare en remis mot Lars Oskar Hauge. Brede Kvisvik fikk 6 poeng i A-gruppa.

 

 

Mads med 3½ av 6 mot god motstand første NM-dag (Tore, 4. januar 2014)

Mads har 3½ poeng etter første dag i Det åpne NM i Fredrikstad. Han har møtt veldig god motstand den første dagen, og dette viser at Mads har kommet opp på et nytt nivå sjakkmessig.
Arild i en sms skriver at Mads i sjette runde fikk en fin matt i hjørnet. Dagens prestasjon var likevel remisen. (Mads) fant et gulltrekk som vant tilbake kvalitet og satte evig sjakk med bonde under.

 

 

Mads. Bildet tatt under NM på Lillehammer.
Foto: Arild Myhre

Mads i hurtigsjakk-NM i Fredrikstad i helga (Tore, 4. januar 2014)

Mads Wollan Myhre deltar i helga i B-gruppa i Det åpne NM i Fredrikstad. Det er 10 runder med 6 runder lørdag og 4 på søndag. Det er ei tøff gruppa som Mads spiller i, og lørdagen har han møtt bare spillere som har høyere rating enn ham. Og allikevel har Mads tatt 2½ poeng på de første fem rundene!

FM Brede Kvisvik gjorde det bra i fjor, men har allerede avgitt 2½ poeng i A-gruppa første dagen i år.

 

 

Sjakkafé lørdag kl. 11-14 (Tore, 3. januar 2014)

Det blir en vanlig sjakkafé lørdag 4. januar. Vi åpner en time tidligere enn vanlig, og det er mulig å følge med på vintersportsendingene i klubben denne lørdagen.

 

 

Henrik trente Mads og Petter fredag 3. januar 2014.
Foto: Tore Kristiansen

Trening i klubben (Tore, 3. januar 2014)

NTG-elev Henrik Øie Løbersli hadde trening fredag ettermiddag med Mads og Petter. Siden det fremdeles er juleferie nektet de tre å starte tidligere enn klokka 14, og dermed ble det ettermiddag før treninga startet...

På bildet spiller Henrik samtidig mot begge to. Før dette hadde Henrik gått gjennom åpningene slavisk forsvar og Albins motgambit med dem. Mads spilte slavisk og Petter valgte Albins. Det er åpninger som begge to er litt ukjente med. De fikk brynt seg litt, men de kom greit ut sjøl om Henrik vant til slutt.
Det er flott at de eldre juniorene lærer bort litt av sin kunnskap til de yngre.

 

 

Så enkelt var det å vinne tre premier...
Robin Hoem med premiene for klubbmesterskapet 2013, vinner av hurtigsjakken høsten 2013 og som lynsjakkmester høsten 2013.
Foto: Tore Kristiansen

Robin ble lynsjakkmester (Tore, 3. januar 2014)

Det var ikke helt uventet at Robin Hoem også vant den offisielle lynsjakkturneringa for høsten 2013 i går kveld. Det var bare 7 spillere med, og vi spilte dermed dobbel runde slik at alle møtte alle med både svart og hvit. Det er ei stund sida at vi har spilt 14 runder i offisielle lynsjakkturneringer i klubben.

Det var ikke bare, bare hele veien for Robin, sjøl om det kan se slik ut på bildet. Men det var mest til ære for fotografen.
Blant annet tok Henrik remis i ei stilling der han kunne ha gaflet til seg en kvalitet mot Robin, og Vegard sto også godt mot Robin i det siste partiet deres. Men siden Robin var på vinnersporet i går kveld, går alle slike stillinger vinnerens vei. Dermed avga han bare ½ poeng på de 12 partiene. Robin fikk glassvasen, og han vant hele settet, alle tre, for 2013.
Henrik fikk en like klar andreplass med 9½ peong, for Vegard greide ikke ta ham igjen, selv om han vant i siste runde mot ham. Åge fikk en flott fjerdeplass med 6½ poeng.

Mads vant B-klassen med 2½ poeng og godt spill i går kveld.

 

 

Lynsjakkturnering torsdag 2. januar (Tore, 1. januar 2014)

Den offisielle lynsjakkturneringa rakk vi ikke å spille i høst, og vi starter imidlertid det nye året med ei offisiell lynsjakkturnering i klubben, og denne gangen også med premie til vinneren.
Torsdag 2. januar kl. 1930 settes klokkene i gang i Høstturneringas lynsjakkturnering

 

 

Nye FIDE-tall (Tore, 1. januar 2014)

Det var lite endringer i FIDE-tallene for våre denne gangen. Mads har fått hurtigsjakkrating. Se endringene her...

 

 

Mads i Hell Rapid i romjula (Tore, 1. januar 2014)

Mads Wollan Myhre brukte romjula til å spille ei turnering i Stjørdal, Hell Rapid GP lørdag 28. desember. Mads spilte i A-gruppa, og det ble ½ poeng på Mads.

 

 

Utskriftsvennlig versjon

Teknisk ansvarlig