Kristiansund Sjakklubb

ksk - stiftet 1917 

Ungdoms-VM i Durban 19.-30. september - Henrik deltar

Tidsskjema, resultatliste for alle norske, Henriks resultater

De norske deltakerne

De norske VM-deltakerne

De norske deltakerne i VM for ungdom i Durban, Sør-Afrika

(Tore, 28. september 2014) Henrik har oversendt dette bildet fra Sør-Afrika. Det er de norske deltakerne i VM for ungdom i Durban, Sør-Afrika.

Siste rapport fra Henrik

(Henrik, 3. oktober 2014) I runde 8 møtte jeg en japaner som spilte 1.e4 og jeg svarte med Berlinerforsvaret. Han unngikk hovedvarianten med 4.d3 som mange gjør nå for tiden etter at Carlsen viste i VM-matchen mot Anand hvor solid det er. Det ble en slags Italiensk-oppstilling. Jeg ble litt passiv i midtspillet og tillot han spill på kongefløyen. Med aktivt spill vant han en bonde, men da fikk jeg heldigvis litt mer aktivitet i brikkene mine. Men japaneren holdt hodet kaldt og førte i land seieren med bonde over uten særlig store problemer.

I runde 9 møtte jeg en spiller fra Kirgisistan. Jeg spilte 1.d4 og ble møtt med kongeindisk. Han spilte tidlig g5 i åpningen som var dårlig og jeg fikk utnyttet det på en god måte. Jeg hadde nesten pakket han sammen og stod til klar vinst. Jeg hadde flere måter å avgjøre partiet på, men endte opp med å spille et dårlig trekk. Jeg hadde fremdeles en liten fordel, men det ble vanskeligere. I tidsnøden fikk han fordel og kunne angripe en svak bonde på f4 som ikke kunne dekkes. Til slutt bukket jeg tårn og da var det bare å gi opp.

I nest siste runde møtte jeg en sørafrikaner. Han spilte 1.e4 og jeg spilte Najdorf. Han spilte varianten med 6.Lg5, men kunne ikke så mye teori på det. Jeg spilte på en vanlig plan med en tidlig g5. I stedet for å ta bonden trakk han løperen sin på h5 tilbake til f2. Da kunne jeg bare ta bonden hans på f4 uten at han kunne ta tilbake på grunn av en gaffel på e5. Litt senere trodde jeg at jeg kunne vinne offiser med den samme gaffelen, men jeg oppdaget at det ville bli ganske farlig for meg så jeg gikk for plan B. Jeg hadde uansett en liten fordel. Da jeg begynte å få spill på dronningfløyen der han hadde rokkert, ofret han kvalitet. Jeg måtte bruke litt tid på finne ut hvordan jeg skulle vinne det, men da han spilte noen dårlige trekk i tidsnøden vant jeg enkelt.

I siste runde møtte jeg nok en sørafrikaner og nok en gang med kongeindisk der jeg hadde de hvite brikkene. Han spilte ganske bra og vi stod likt en stund. Han fikk til slutt brutt på b5 på dronningfløyen slik at han fikk doblet i b-linjen. Da var det han som hadde en liten fordel. Jeg var litt uoppmerksom og tillot han å ta en bonde på b3, men jeg fikk nok spill for den, og han måtte dekke sine egne bønder. Sluttspillet var remis, men han gjorde det ganske enkelt for meg da han tilbød remis med bonde over.

Alt i alt er jeg ikke særlig fornøyd med turneringen. Jeg spilte bra i noen parti og andre ikke. Det ble til slutt 4½/11 noe som førte til at jeg gikk ned i rating. Litt uheldig er også at noen jeg slo ikke hadde rating. Men jeg fikk opplevd en del og den siste dagen var vi på en slags tur der vi fikk se hvor Nelson Mandela skjulte seg og vi var i en dyrepark der vi kjørte med løver et par meter ved siden av bilen. Vi spilte også en del fotball. Det var ganske slitsomt å komme seg til Sør-Afrika. Vi brukte rundt et døgn med reise.

Neste turnering nå blir NM for klubblag. Der har jeg hørt at det blir flere andre fra Kristiansund som skal være med, så jeg ser frem til det.
(Henrik, 3. oktober 2014)

Henrik tapte 39 ratingpoeng

(Tore, 1. oktober 2014) Henrik tapte 39 ratingpoeng i FIDE på VM-innsatsen sin. Den store nedgangen skyldes nok at Henrik spilte mot tre uratede spillere; 1 fra Zambia og 2 fra vertsnasjonen Sør-Afrika, og mot dem tok han 2½ poeng. Men slik er det. Det er mer vanlig at turneringene rates hos FIDE i vestlige land enn resten av verden. Det kan ha noe med økonomi å gjøre, siden FIDE har en avgift per spiller i alle turneringene som skal rates.

Remis i sisterunden

(Tore, 30. september 2014) Det ble remis i sisterunden på Henrik i VM for ungdom. Henrik fikk 4½ poeng og endte på 55. plass. Han var forhåndsrangert som nr. 53.
Henrik kommer til å tape en del ratingpoeng, siden tre av dem han tok poeng mot, ikke hadde FIDE-rating fra før. Det er ganske vanlig for norske ungdommer i slike mesterskap. Vi spiller langt flere turneringer som blir ratet hos FIDE, enn i mange andre steder i verden. Ingen av de tre, gode spillerne som Henrik møtte fra Afrika, hadde FIDE-rating. Sånn er det bare.
Vi får håpe at Henrik hadde ei fin tid i Durban. Tirsdag er det hjemreise for spillerne, og det kommer nok en siste rapport fra Henrik i løpet av noen dager.

Beste plassering av de norske fikk Johan Salomon, Nordstrand, i U18 Open med en 16. plass. Peter Flermoen, Harstad, i samme klasse fikk en 21. plass, mens Johan-Sebastian Christiansen, Vålerenga, i U16 Open fikk en 22. plass til slutt etter at han avsluttet med 5 remiser.
Av jentene var det Monika Machlik, Tromsø, som fikk den beste plasseringa med en 27. plass i U18 Girls, mens Ingrid Andrea Greibrokk, Alta kom på 28. plass i U14 Girls.

Seier i 10. runde

(Tore, 29. september 2014) I 10. runden søndag kveld kom det en etterlengtet seier for Henrik. Sisterunden spilles mandag formiddag kl. 10-14, og Henrik møter en sør-afrikansk spiller.

To tap for Henrik fredag og lørdag - bilder på Facebook

(Tore, 28. september 2014) I 7. og 8. rundene fredag kveld og lørdag har det blitt to tap på Henrik.
Det gjenstår to runder. 10. runden starter søndag kl. 16 og 11. og siste runde starter mandag formiddag.

Arrangøren har ikke lagt ut noen bilder på sin egen hjemmeside, men de er lagt ut på Chess South Africa si Facebook-side. Der er det sikkert 1000 bilder, og jeg har bladd meg gjennom mange av dem. Det er mange, fine sjakkbilder, men ikke mange der jeg har funnet Henrik. Det er imidlertid to bilder fra 8. runden der Henrik er med på noen oversiktsbilder. Det ene er dette der vi så vidt ser Henrik på bord nummer tre fra fotografen, og fra det samme partiet der vi ser et oversiktsbilde, og der sitter med ryggen til.
Men de legger ut stadig vekk masse bilder.

Ny rapport fra Henrik - har vært syk

(Henrik, 26. september 2014) Jeg ble uheldigvis syk i noen dager så jeg har ikke skrevet noe, men det kommer nå.

I det fjerde partiet møtte jeg Maximilian fra Østerrike. Jeg spilte 1.e4 og ble møtt med Caro-Kann. Han spilte en variant med en tidlig c5 som jeg ikke kunne mye teori på. Jeg valgte feil trekkrekkefølge som tillot han å slå på d4 med sin c-bonde. Vi kom kjapt ut av kjent teori med en liten fordel til meg. Jeg hadde plassert hvitfelts-løperen min på d3, rokkert og spilt f4 for å støtte bonden på e5. Det så ganske farlig ut å rokkere kort så han bestemte seg for å rokkere langt. Jeg var først med angrepet på kongefløyen og han måtte forsvare seg. Han var alt for treg på kongefløyen, men det gjorde ikke så mye fordi han fant en god måte å stoppe angrepet på. Vi sto ganske jevnt og ingen av oss hadde noen gode planer å spille på. Det ble til slutt et dronningsluttspill der han hadde fribonde i d-linjen, men det skulle være remis på grunn av evigsjakk. Jeg spilte et dårlig trekk i slutten som gjorde at han fikk dekket seg for sjakkene og gå med d-bonden og han vant partiet.

I parti seks møtte jeg Jonas Sidabras fra Litauen. Jeg var svart og han spilte 1.d4. Det ble en slags Ragozin der jeg hadde slått springeren på c3 med løperen min på b4 litt tidligere enn normalt. Da vi uansett spilte de vanlige teoritrekkene kom vi inn igjen i hovedvarianten. Jeg fikk en liten fordel da han ikke visste at han skulle bytte løperen sin på h3 mot springeren min på d7 som vanligvis blir bra når den kommer til d5. Sentrum var låst og han prøvde å bryte ved å spille f3 og doble tårnene sine på f2 og f1. Jeg hadde en bonde på e4 som blokkerte mye for han. Til slutt fikk han spilt g4 og det så litt farlig ut, men da han brøt igjennom ofret jeg en bonde og hadde en god fordel. Kongestillingen til begge var risikabel så det var ikke så klart, men jeg hadde fått en bonde på f3 som ble ganske farlig. Jeg fikk inn en kombinasjon få trekk senere slik at jeg vant. 

Mot Jon spilte jeg 1.d4 og det ble som vanlig Stonewall. Jeg hadde preppet og var forberedt. Jeg hadde en løper på f4 som ble byttet mot hans løper på d6. Jeg hadde også spilt f4 og Se5 slik at vi hadde en nesten symmetrisk bondestruktur (c4 og c6 som forskjell). Jeg fikk byttet av min løper og springer for begge hans springere slik at jeg satt igjen med en monsterspringer på e5 mot løperen hans på d7 + dronning og to tårn for begge. Jeg spilte bra hele veien og presset som jeg skulle, men da jeg fikk liten tid visste jeg ikke hva jeg skulle gjøre i en vunnet stilling og tok evigsjakk. Det skulle blitt et helpoeng der.

Jeg ble uheldigvis syk og måtte tilbringe fridagen på hotellrommet. Jeg ble mye bedre dagen etter, men jeg var ikke 100% frisk. Men jeg følte meg bra nok til å spille partiet mot Jon. Nå er jeg i hvert fall helt bra igjen og ser frem til å spille mer. 

Henrik med remis mot kameraten

(Tore, 26. september 2014) Det ble som forventet en remis for Henrik mot kameraten Jon Machlik fra Tromsø. Begge går på NTG, og de deler den samme leiligheten. Fredag kveld skal Henrik møte en japaner, Mahiro Abe med 2146 i rating.
I tetbildet av de norske er det nå Peter Flermoen fra Harstad som har en 15. plass i U18 Open, mens Johan-Sebastian Christiansen har 18. plassen i U16 Open. Av jentene er det Ingrid Andrea Greibrokk fra Alta som ligger best an med 22. plass i U14 Girls.

Henrik med ett tap og en seier på tirsdag - fridag onsdag

(Tore, 24. september 2014) Henrik tapte også i 5. runden mot belgieren tirsdag formiddag. Tirsdag kveld kveld ble det seier på Henrik mot Jonas Sidabras, Litauen (1828). Onsdag er det fridag, og torsdag skal Henrik møte klassekameraten sin fra NTG, Jon Machlik fra Tromsø. De er ikke bare klassekamerater, men de deler også leilighet. Det skal vel ikke forundre mange om det blir en rask remis mellom dem.
Femterunden og sjetterunden var litt spesielle. I U18 Open ble det 1-7 på de åtte, norske guttene i femterunden. Bare Johan Salomon vant. Men i sjetterunden ble det motsatt resultat. Da tapte Johan, og alle de andre vant! Det samme skjedde i U14 Open med de tre norske, guttene der. Tap på alle tre i femterunden og seier i sjetterunden.
Jentene gjør det heller ikke særlig bedre, og etter seks runder er det Peter Flermoen fra Harstad i U18 Open som har beste plassering med en 23. plass. Monika Machlik, Tromsø, har en 24. plass i U18 Girls.
Det gjenstår 5 runder, og den første av dem torsdag klokka 16.

Henrik tapte for østerrikeren mandag kveld

(Tore, 22. september 2014) Det ble tap for Henrik i 4. runde mandag kveld. Vi har ingen opplysninger om partiet, bare resultatene. Partiet mellom Johan Salomon og Peter Flermoen endte i remis.
Tirsdag blir det dobbeltrunde, og i femterunden skal Henrik møte belgiske Nathan de Strycker (2133). Her er en omtale av ham i lokalavisa i Belgia før han dro til Durban. I forrige runde spilte Nathan remis mot Jon Machlik fra Tromsø. Jon går også på NTG, og deler leilighet med Henrik, så utvekslinga av informasjon om morgendagens motstander skal ikke være noe problem. Men Henrik får svart mot ham, mens Jon hadde hvit så hvordan han spiller med hvit, trenger ikke være så kjent for de norske spillerne.

I kveld har arrangøren også lagt ut alle partiene fra andrerunden. Og der kan vi laste ned og spille gjennom det partiet som Henrik sjøl mener han spilte ganske dårlig i åpningen.
Vi skal se seinere i uka om vi får tatt ut Henriks partier og vist dem her på sida også.

Mandag 22: Rapport fra Henrik

(Henrik, 22. september 2014) I det første partiet spilte jeg 1.d4 og motstanderen min spilte Grünfeld. Jeg spilte en sidevariant som jeg har spilt litt tidligere og som Axel har vist meg. Motstanderen min, og som mange andre jeg har spilt mot, kunne ikke så mye teori og brukte lang tid i åpningen. Jeg fikk en grei stilling og hadde en liten fordel, men i midtspillet overså jeg et trekk som ga han en liten fordel. Jeg så at jeg kunne gi en bonde samtidig som jeg fikk en dobbeltbonde for å få et sluttspill med ulikefargede løpere. Jeg trodde det skulle være remis og gikk for det.
Motstanderen min gjorde litt enkelt for meg da han tillot meg å bytte tårn. Det så litt skummelt ut med to fribønder for polakken, men jeg holdt sluttspillet greit.

I det andre partiet spilte jeg mot en IM fra Armenia. Jeg spilte ganske dårlig i åpningen da jeg prøvde å komme inn i ei piggsvin oppstilling. Jeg så et trekk (9.Dc8) som ville dekke truslene, men jeg ville ikke flytte dronningen i åpningen så jeg bestemte meg for å utvikle hesten. Det var veldig dårlig og lot motstanderen min spille både ...e5 og ...d5 i to trekk. Jeg fant i ettertid ut at 9.Dc8 var teori. Jeg følte jeg måtte gi to offiserer for tårn for å overleve, men IM'en vant sluttspillet uten problemer.

I det tredje partiet møtte jeg en uratet spiller fra Zambia. Det er en del uratede spillere med i klassen, men de er ikke dårlige. Jeg spilte 1.e4 og ble møtt med Pirc. Han kunne teori, men etter det spilte han et ubrukelig trekk (10.Ld7) som gjorde at jeg fikk plassert løperen min på d6 med tempo på dronningen hans, og jeg fikk tatt bonden hans på e5. Etter noen trekk valgte han å ofre dronningen for tårn og springer. Brikkene hans ble aktive, men jeg stoppet spillet hans bra, men jeg overså en plan der han spilte d4 som ga meg litt problemer. Da han ble for aggressiv og prøvde å angripe kongen min, ble han matt selv.

Det er ganske fint her. Vi bor på et hotell ved sjøen. Vi har ikke rukket og gjort så mye annet enn sjakk, men vi har spilt fotball og det blir tid til bading. Folk er veldig fattige her, og vi har blitt oppfordret til å gå i ei gruppe på minst tre personer når vi går ut. Den første dagen dro Sigve og jeg til butikken. Vi ble forfulgt av en unge som tigget etter penger. Han ble til og med inn i butikken til noen av de ansatte jaget han ut.

I dag spiller jeg mot en spiller fra Østerrike på 2145 i rating. I morgen er det dobbeltrunde igjen, men etter det får vi en fridag.

Henrik med 50% etter 3 runder

(Tore, 21. september 2014) Det ble tap på Henrik Øie Løbersli tapte i andrerunden søndag formiddag i VM for ungdom mot en polsk IM, men i kveldsrunden søndag vant Henrik mot en spiller fra Zambia som tidligere på søndag hadde spilt remis mot Torgeir Kjøita fra Norge, og selv om zambieren ikke hadde rating, var han tydeligvis en god spiller siden han tok poeng fra Torgeir.
Arrangørene har nå lagt ut alle partiene fra førsterunden, og når vi spiller gjennom Henriks parti der, ser vi at Henrik fikk spilt en variant i Grünfeldindisk med hvit som han har hatt suksess med før. Henrik fikk godt spill, og avviklet til et remisaktig sluttspill, og til slutt til et helt dødt sluttspill med ulikefargede løpere i trekk 36. Men motstanderen måtte allikevel spille 40 trekk før han innså at Henrik ikke gjorde noen feil, og det ble remis i trekk 75. Slik er det å ha 400 ratingpoeng mindre enn motstanderen. Han kan prøve og prøve, for det er Henrik som i utgangspunktet skal være den dårligste spilleren av de to, som må bevise at han kan holde partiet.

De andre norske resultatene finnes her... Legg merke til Johan Salomon i samme gruppe som Henrik. Han har reist til den andre siden av jordkloden, og på de fire første rundene møter han tre nordmenn!

I morgen blir det bare en runde, og den starter klokka 16. Da blir det kanskje tid til et bad i Det indiske hav før runden starter? Henrik får hvit, igjen, og denne gangen skal han møte Maximilian Ofner (2145) fra Gleisdorf i Østerrike.
Arrangøren sender 10 partier fra Henriks klasse direkte, men foreløpig har ikke Henrik vært i nærheten av de 10 øverste bordene. I morgen spiller han på bord 20.

Sterk remis i førsterunden

(Tore, 20. september 2014) Henrik Øie Løbersli spilte en sterk remis i første runde i U18 Open i i Durban i Sør-Afrika i VM for ungdom lørdag kveld.
Henrik med FIDErating på 1950 møtte FM Grzegors Nasuta fra Polen (2361) med hvit. Henriks remis er en sterk prestasjon.

Søndag er det dobbeltrunde med andrerunden klokka 10 og tredjerunden starter klokka 17. Henrik skal møte IM Tigran Harutyunian fra Jerevan i Armenia søndag formiddag. Han har FIDErating på 2439, og det blir tøft med de svarte brikkene for Henrik.

Henrik er på plass i Durban

Henrik i HZ Chess Tournament i Vlissingen i august.
Foto: de Pion, HZ Chess Tournament

(Tore, 19. september 2014) Henrik Øie Løbersli landet i Durban i Sør-Afrika i går kveld. Lørdag ettermiddag starter VM for ungdom, og vi har med Henrik i u18 Boys. Henrik er rangert som nummer 53 av 79 spillere i klassen.

Det er totalt 27 norske spillere med fordelt på alle de ulike gruppene.
Tidsskjemaet står her..., og Henrik starter med førsterunden lørdag kl. 16. Det er samme tid i Sør-Afrika som i Norge. Søndag blir det dobbeltrunde, og det blir det også på tirsdag. Onsdag har de fri, før det er en runde hver dag fra og med neste torsdag og til mandag 29. september.

 

Utskriftsvennlig versjon

Teknisk ansvarlig