Kristiansund Sjakklubb

ksk - stiftet 1917 

Nyheter fra 2017

Thomas med 50% i Lorca (Tore, 31. desember 2017)

Thomas Nyland tok bare 3½ poeng på de 7 rundene han spilte i VI Festival Internacional de Ajedrez Ciudad de Lorca.

Det var nok en litt mindre poengfangst enn Thomas hadde regnet med. Han tapte mot de to FM-ene han møtte, men avga også poeng mot to spillere med 100 ratingpoeng færre enn det Thomas har, og det er nok ikke Thomas noe fornøyd med.

Turneringa i Lorca ble vunnet av storfavoritten Alexei Shirov med 7½ poeng.

For Thomas er det en ny sjanse da han forflytter seg litt sørover i Spania og inn i Andalucia til Middelhavskysten og byen Almeria (lenke til norsk wikipedia) der han skal spille i XXIX Internacional Roquetas de Mar 2. til 7. januar. Det er ei 9 runders turnering med nesten 300 påmeldte spillere. Der er Thomas rangert soom nummer 75, og han skal spille sammen med tidligere Moldespiller Håkon Hoel.

 

 

Henrik med 3 av 4 i Riltonturneringa i Stockholm (Tore, 31. desember 2017)

Henrik vant de tre første rundene i Rilton Elo, og tapte i fjerderunden 6. juledag mot en russer med 2105 i rating. Det er en bra start av Henrik.
Nyttårsaften er det fridag i Stockholm, og femterunden starter først 1. nyttårsdag klokka 15. Da skal Henrik (2049) ha svart mot svenske Mikael Arovén (2116).

Anton Darnell har imidlertid hatt en tråere start i Rilton Elo. Han spilte remis i de to første rundene, før han tapte mot den tidligere klassekameraten fra NTG, Kimiya Sajjadi. Og det snudde ikke for Anton i partiet i går heller da Anton (2081) tapte mot en ire med 1780 i rating. Vi håper at pausa i dag gjør Anton godt og at han slår godt fra seg de siste 5 rundene.

I Rilton Cup er det 7 spillere på 3½ poeng, og blant dem er GM Nils Grandelius.

 

 

Vindusutstillinga i Sjakklubben. Vi gratulerer de to verdensmestrene i lynsjakk og hurtigsjakk.
Foto: Tore Kristiansen

Magnus ble verdensmester i lynsjakk! (Tore, 30. desember 2017)

Magnus Carlsen imponerte stort i VM i lynsjakk i Riyadh i Saudi-Arabia den andre dagen.
Han startet dagen etter de 11 første rundene med å ligge to poeng bak Karjakin. Og han avsluttet med å ha vunnet VM en runde før slutt da han ledet med to poeng!

I Sjakklubben fulgte vi sjølsagt hvert eneste trekk som ble sendt på NRK1. Det har vært fem fabelaktige dager med lange og svært så gode sjakksendinger med flott kommentering av IM Torstein Bae og mange gode og underfundige historier og analyser av IM Atle Grønn.

I dag hadde vi som vanlig en ekstra skjerm der vi viste alle partiene til Johan-Sebastian, og på storskjermen viste vi partiene til Pia Cramling i kvinneklassen. Der viste vi også bord 2 og 3 i åpen klasse, slik at vi hele tida hadde et øye med på hvordan Karjakin og MVL gjorde det.

Anand ble verdensmester i hurtigsjakk på torsdag, og Kristiansund Sjakklubb gratulerer begge verdensmestrene med en gratulasjon i vinduet i Sjakklubben.
Bildet av Anand er tatt på kaia i Kristiansund i 2010.

 

 

Sjakkafé og VM i lynsjakk lørdag 6. juledag (Tore, 30. desember 2017)

Det ble svært så spennende den første dagen i VM i lynsjakk på fredag med også kontroversielle dommerbeslutninger.

Siste dag i VM i lynsjakk følger vi alle trekkene til Magnus og Johan-Sebastian i Riyadh. Vi følger også med på Pia Cramling som leder kvinnenes VM i lynsjakk.

Det blir vafler i dag. Sendinga på NRK1 starter klokka 1145, og Sjakklubben er åpen fra klokka 1130.

 

 

Følg første dag i VM i lynsjakk fredag 5. juledag i Sjakklubben -
Romjulssjakk fredag kveld
(Tore, 28. desember 2017)

Vi fulgte med på VM i hurtigsjakk i Sjakklubben på 3 skjermer 4. juledag. Det ble en spennende dag med mange flotte partier.
Dessverre ble det tap for Magnus i sisterunden, og verdensmesterskapet i hurtigsjakk glapp unna.

Fredag, 5. juledag, starter VM i lynsjakk med 11 runder. Alt sendes på NRK1 fra klokka 1145, og Sjakklubben har åpent fra klokka 1130.
Vi følger med på Magnus' partier, og også Johan-Sebastians partier samt noen andre partier. Det varer nok til cirka klokka 17.

Det blir litt ludosjakk før klokka 14 i Sjakklubben, siden oppfinneren av ludosjakk, Eirik Viken Kallset, kommer på besøk før han tar hurtigbåten til stiftsstaden. Kanskje vi får spilt litt ludosjokksjakk også. Det er enda mer utfordrende enn vanlig ludosjakk.

Fredag kveld er det den vanlige romjulssjakken. Og vi bare fortsetter etter at første dag av VM i lynsjakk er over. Det blir som vanlig servert pølser med brød og julekaker til dem som vil ha det. Gløgg blir det også denne dagen.

 

 

Morten, Andreas, Eivind og Petter var blant dem som fulgte med på sendingene fra VM i hurtigsjakk 3. juledag.
Foto: Tore Kristiansen

VM i hurtigsjakk avgjøres 4. juledag - følg alt i Sjakklubben fra 1130 (Tore, 28. desember 2017)

Det ble også 3½ poeng på Magnus Carlsen i de fem rundene som ble spilt i VM i hurtigsjakk 3. juledag. Vi som var i Sjakklubben og fulgte med på alle trekkene til Magnus var imponert over seieren i 10. runden sjøl om Jan Nepomnjasjtsji sjøl om nok hadde en mulighet til å greie remis; NRK: Carlsen etter ny giganttabbe:-Pinlig

Tabbetrekket mot Anand som ødela det partiet for Magnus ble faktisk foreslått i Sjakklubben som en mulighet, men vi mente at en annen springerplassering nok var littegrann bedre. I farten så vi heller ikke hvor dårlig det var, før Magnus gjorde det, og pila på tv-skjermen gikk bananas.

I Sjakklubben har vi tre skjermer som vi har oppe. Fjernsynet står på NRK1, og der følger vi alt de sier og gjør. I tillegg har vi en skjerm med partiene til Johan-Sebastian Christiansen, og de er veldig interessante. Han spiller aggressivt, og det er artig å følge med på de partiene også. Johan-Sebastian har spilte godt mot gode 2600-spillere. Vi har også fulgt med på feltets lavest rangerte spiller, 13-årige Salman Al Mahmood fra Bahrain med en hurtigsjakkrating på 1412. Han gikk på en enkel matt i den første runden, og etterpå valgte vi å følge med på ham. Men han har overbevist og etter at vi har fulgt med på partiene hans har han tatt 3½ poeng.
Hvem vi skal følge med på i de siste 5 hurtigsjakkrundene, bestemmer vi før runden starter. Kanskje vi kobler opp enda en skjerm slik at vi kan følge med på flere.

Andreas kom med veldig gode fattigmenn, og det ble både klementiner og pølser med brød på tilskuerne denne dagen.

Sendinga på NRK1 starter klokka 1145, og Sjakklubben er åpen fra 1130 torsdag 4. juledag.

 

 

Thomas spiller i Spania i juleferien (Tore, 27. desember 2017)

Thomas Nyland benytter som kjent alle ferier til å reise bort for å spille sjakk. Så også i juleferien. Nå er han i Spania og spiller i VI Festival Internacional de Ajedrez Ciudad de Lorca. Thomas skulle egentlig spilt i ei anna spansk turnering, men den ble avlyst pga. for lav deltakelse noen uker før jul, og han byttet til denne. Siden turneringa i Lorca startet en dag tidligere, har Thomas stått over de to første rundene fordi da var han på reisefot. Det spilles to runder hver dag fram til og med lørdag 30. desember. (Mandag 2. januar skal Thomas spille i ei ny turnering i Almeria.)

Thomas vant mot en 1900-spiller i ettermiddagsrunden 3. juledag, og han møter en spansk FM på 2342 i formiddagsrunden 4. juledag.
Storfavoritten i turneringa i Lorca er Alexei Shirov, og han har allerede 3 av 3 mulige.

 

 

Anton og Henrik spiller i Riltonturneringa i Stockholm (Tore, 27. desember 2017)

De kjente Riltonturneringene startet i Stockholm 3. juledag, og det spilles en runde hver dag til neste fredag med unntak av nyttårsaften. Anton og Henrik deltar i Rilton Elo som har en øvre ratinggrense for deltakelse på 2200, mens hovedturneringa Rilton Cup har laveste grense på 2200.

Anton Darnell som er rangert som nummer 17 av de 150 spillerne i Rilton Elo spilte remis i førsterunden. I andrerunden fjerde juledag møter han ei WFM fra Irland.
Henrik Øie Løbersli vant derimot i førsterunden. Henrik er rangert som nummer 30, men det er ganske jevnt på ratinglista i denne turneringa. Nesten halvparten av spillerne har over 1900 i rating, og Henrik og Anton vil nok etter hvert møte spillere på sitt eget ratingnivå i de fleste rundene.

I Rilton Cup er det flere kjente med. Både Aryan Tari og Jon Ludvig Hammer er med, og blant våre klubbmedlemmer er også Nils Grandelius, Tiger Hillarp Persson og Hans Tikkanen med. Flere av stormestrene gikk på overraskende poengtap i førsterunden, deriblant GM Johan Salomon.

 

 

Henrik og Magnus Carlsen i Riyadh.
Foto: FIDE

Følg VM i hurtigsjakk i Sjakklubben 3. juledag (Tore, 27. desember 2017)

Det ble 3½ poeng på Magnus Carlsen i de fem første rundene i VM i hurtigsjakk som startet i går i Riyadh i Saudi-Arabia.
Og alt ble sendt direkte på NRK1 med IM Torstein Bae og IM Atle Grønn som kommentatorer. Det var ei flott sending å følge med på. I dag, og resten av de to mesterskapene kan du følge med på alt i Sjakklubben. Vi setter opp flere skjermer i tillegg til at vi følger sendinga på NRK1.
Sendinga på tv-en starter klokka 1145, og Sjakklubben er åpen fra 1130.

I 6. runden som starter klokka 12 i dag, skal Magnus ha svart mot Movsesian. Johan-Sebastian skal ha hvit mot Nigel Short. Betenkningstida er 15 minutter + 10 sekunder tillegg per trekk og de fem rundene i dag varer til cirka klokka 18.

 

 

Sjakkhøytid i julehøytida VM i hurtigsjakk på NRK fra 1145 2. juledag (Tore, 26. desember 2017)

VM i hurtigsjakk starter 2. juledag med sending på tv på NRK1 fra klokka 1145 i dag.
I dag spilles det 5 runder hurtigsjakk og betenkningstida er 15 minutter + 10 sekunder tillegg per trekk.
Magnus Carlsen åpner i førsterunden mot Bu Xiangshi (slik Mattogpatt.no melder).
Johan-Sebastian åpner mot aserbaidsjanske Eltaj Safarli. Johan-Sebastian er mer kjent som lynhai, og han regner nok VM i hurtigsjakk som ei oppvarming til lynsjakken starter på fredagen.

Vi har ikke åpent i Sjakklubben på 2. juledag, men fra og med 3. juledag vil vi være på plass i Sjakklubben fra klokka 1140 slik at vi kan følge med på alle trekk. Sendingene på NRK1 starter hver dag klokka 1145.

chess24 har nok sine egne sendinger fra VM, for arrangøren lenker til chess24 på sine egne livesider.

 

 

Magnus Carlsen mot Grischuk i VM i fjor.
Foto: Yerazik Khachatourian, Matt og patt

VM i hurtigsjakk og lynsjakk - følg det på NRK fra 1145 og i klubben fra onsdag (Tore, 25. desember 2017)

Det blir VM i hurtigsjakk og lynsjakk i romjula!

NRK sender alt de fem dagene fra og med 2. juledag til og med 6. juledag. Sendingene på NRK starter klokka 1145 hver dag. De tre første dagene (tirsdag-torsdag) er det VM i hurtigsjakk, mens det er VM i lynsjakk fredag og lørdag.

I Sjakklubben tar vi fri på 2. juledag, men de andre fire dagene følger vi alt fra VM i hurtigsjakk og lynsjakk.
Vi er i Sjakklubben fra klokka 1130 hver dag onsdag-lørdag for å følge med hvert bidige trekk som gjøres av Magnus Carlsen, og vi vil også ha et øye med på hva som skjer på de andre brettene. I Sjakklubben sender vi sjølsagt sendinga fra NRK, men vi har også en storskjerm med partiet til Magnus samt andre skjermer der vi følger den internasjonale sendinga, og noen andre partier.
Fordelen med å følge dette i Sjakklubben er at der får vi kvalifiserte oppfatninger og meninger som sjakkommentatorene på NRK ikke alltid kan gå like dypt inn i.

 

 

Petter vant siste hurtigsjakkturneringa (Tore, 24. desember 2017)

På den siste spillekvelden før jul, tirsdag 19. desember, arrangerte en forkjølet Iver Halse ei hurtigsjakkturnering. Det var siste anledning for oss til å spille mot Henrik og Thomas som drar ut i verden for å spille turneringer i romjula.

Det ble Petter som vant hurtigsjakkturneringa på bedre kvalitet enn Thomas.

Guttene Even, Andreas og Sindre deltok, og de blir bare bedre og bedre. Det lønner seg tydelig å spille mot klubbens beste spillere. Sjøl om det blir mange tap, får de masse lærdom og trening av det.
Sindre overrasket også med en seier mot Øyvind.

 

 

Finalen på juleavslutninga til Atlanten ungdomsskole
Foto: Roger Hojem

Sjakk på juleavslutninga til Atlanten uskole (Tore, 24. desember 2017)

Mandag 18. desember var det juleavslutning på Atlanten ungdomsskole. Og slik som i fjor var sjakk ei av aktivitetene. Roger Hojem fra Sjakklubben stilte med utstyr, og det ble ei flott turnering med mange spillere.

Det var mange jenter med, og finalen ble spilt mellom Inger Helen og Tymek. Den var det Inger Helen som vant. Begge to fikk ei stor sjokoladeplate i premie (se bilde

 

 

Over 100 medlemmer i Kristiansund Sjakklubb (Tore, 18. desember 2017)

Kristiansund Sjakklubb har de siste årene ligger på litt over 80 medlemmer, men i år passerte vi 86 medlemmer allerede i juni.

Da lovte Roger at vi skulle nok greie å få 100 medlemmer i klubben før jubileumsåret var omme.
Og Tore fortalte den lovnaden på Norges Sjakkforbunds kongress i Stavanger i juli. Vi hadde dermed lagt presset på oss sjøl.

Uti oktober så det ut til at vi skulle bli stående på litt over 90 medlemmer, men vi fikk nye medlemmer i Kristiansund Sjakklubb i løpet av november, og vi fikk meldt inn 5 nye medlemmer.
Og da kom vi over 100 medlemmer, og har akkurat nå 101 medlemmer!

 

 

Siste spillekveld tirsdag - hurtigsjakkturnering (Tore, 17. desember 2017)

Tirsdag 19. desember blir den eneste kvelden vi har åpent i Sjakklubben den siste uka før jul.

Da arrangerer vi ei hurtigsjakkturnering slik at Henrik og Thomas får spilt litt sjakk i Kristiansund Sjakklubb før jul. Begge skal ut i verden og spille i sjakkturneringer i romjula.
Vi har også to andre spillere som skal delta i Det åpne NM i hurtigsjakk rett over nyttår, og dette blir også siste gangen de får sjansen til å spille hurtigsjakk før de skal delta der.

Det er Iver som er turneringsleder, og hvor mange runder og hvilket turneringssystem det skal være, bestemmes av ham og spillerne i fellesskap. Turneringa blir FIDE-ratet.

 

 

Jonathan kom med en stor og velsmakende julegave til Sjakklubben i dag!
Foto: Tore Kristiansen

Julegave fra Jonathan på Sjakkaféen (Tore, 16. desember 2017)

På Sjakkaféen i dag fikk vi en stor overraskelse.
Jonathan kom med en stor julegave til Sjakklubben. Det er ei stor Anthon Berg-konfekteske, og der var det mange biter som smakte godt.
Det er fremdeles mange gode sjokoladebiter igjen til dem som ikke var på sjakkaféen i dag.

I lynsjakkturneringa som ble spilt fra klokka 13 i dag, tok Petter revansje etter mesterskapet på torsdag, og tapte bare mot Thomas. Men Audun slo alle andre og tapte bare mot Petter. De to fikk 7 poeng. Thomas hadde ei dårlig turnering, og tapte de ratingpoengene han tjente på torsdag. Om han står øverst på klubbens lynsjakkliste på januarlista bestemmes av hvordan han gjør det i ei turnering i Molde neste torsdag.

Sindre som var den eneste uten rating i turneringa, tok 2 poeng og får en bra lynsjakkrating ved månedsskiftet når FIDE kommer med sine nye ratingtall. Også Even tok 2 poeng, og også han tjente rating i turneringa.

 

 

Sjakkafe lørdag kl. 12-15 med lynsjakkturnering (Tore, 15. desember 2017)

Lørdag 16. desember blir det vanlig sjakkafé. Det blir vafler, saft, kaffe og te til de som kommer, og det koster ingenting. Siden vi har litt julekaker igjen, blir det nok det også, for dem som har lyst på det.

Klokka 13 denne lørdagen starter vi ei FIDE-ratet lynsjakkturnering. Flere av klubbens beste spillere har meldt sin ankomst, og vi blir ferdige til klokka 15 med lynturneringa.

Alle er hjertelig velkommen innom Sjakklubben!

 

 

Høstlynvinner Thomas Nyland til venstre vant også mot Amund Pihl Strand til høyre.
Foto: Tore Kristiansen

Spennende lynsjakkmesterskap torsdag kveld (Tore, 15. desember 2017)

Høstens lynsjakkmesterskap ble spilt torsdag kveld med 15 spillere. Det ble servert julekaker, pølser med brød, julebrus og gløgg og det ble en riktig festaften.

Det ble ei spennende turnering der halvparten av spillerne var under 12 år. Og de gjorde sine saker bra! Johannes og Viljar vant mot henholdsvis Iver og Rune, og et par av de andre guttene tapte da de gjorde feiltrekk i stillinger med dronning over. Det er artig når en 7-åring spiller jevnt med en nesten-50-åring. Tore greide å gi opp mot Amund da han trodde at han var matt, men det var i stedet Amund som bukket tårn for mattfeltet var dekket av en offiser som Tore ikke så.
Det var som dere skjønner, mange artige episoder underveis i turneringa.

Thomas Nyland vant igjen med 10 av 11 poeng. Han måtte gi et tap mot Eilif, men Thomas er sikkerheten sjøl, mens de andre motstanderne i toppen, Henrik og Eilif, avga også et poeng til, slik at de to fikk 9 poeng. Eilif hadde best kvalitet og tok andreplassen. Henrik og Eilif tapte begge mot Petter! Men Petter avga mot dem under seg, blant annet Rune, slik at han tok fjerdeplassen denne gangen på 7 poeng på best kvalitet.

Rune gjorde sine saker bra og var med i tetbildet til over halvparten av rundene ble spilt, og han avsluttet med en flott seier over Petter!
Surnadalingen Amund ble beste spiller under 1500 i rating med 6 poeng, og Andreas ble beste spiller under 12 år med 5 poeng.

 

 

Sesongavslutning og lynsjakkturnering i kveld (Tore, 14. desember 2017)

I kveld blir det sesongavslutning for torsdagstreningene med julebrus og noen julekaker. Det blir også bøttesjakk og andre sjakkaktiviteter slik som sjakkquiz med marsipangris i premie.

Fra klokka 19 spilles lynsjakkmesterskapet for denne høsten. Det spilles 11 runder monrad, og vi blir ferdige på litt over 2 timer.
Vi serverer både pølser med brød og det blir også gløgg.

 

 

Eirik og Øystein i NM i Stavanger i juli.
Foto: Tore Kristiansen

Nesten seier i Pokalturneringa (Tore, 14. desember 2017)

Pokalturneringa i Trondheim Sjakkforening er ferdig, og vi hadde med Eirik Viken Kallset og Øystein Viken Kallset.

Eirik som endte på andreplass med 7½ poeng, men litt dårligere kvalitet enn turneringsvinner Tore Langmyhr. Eirik skriver at han sto til turneringsseier i sisterunden da han hadde klar vinst på sitt brett, og Tore Langhmyr på lik poengsum hadde kliss remisstilling. Dessverre ga motstanderen bort halvpoenget med å sette en brikke i slag slik at Langmyhr også fikk 7½ poeng. Eirik er uansett fornøyd med en hederlig andreplass.

Eirik kommer hjemom en tur i romjula, og da har han lovt at det blir ludosjakk i klubben. Kanskje han arrangerer ei turnering også? Ludosjokksjakk er noe vi har snakket om, men det høres helt vilt ut, så det spørs om vi får til å spille det.

Øystein fikk 4 av 9 poeng i Pokalturneringa, men to av partiene ble ikke spilt, og han hadde 2½ poeng som tellende i ratingsammenheng. Og den har han opprettholdt i denne turneringa.

 

 

Adventsturneringa 2017
Foto: Tore Kristiansen

Sindre vant adventsturneringa (Tore, 13. desember 2017)

Adventsturneringa 2017 ble spilt i Sjakklubben tirsdag kveld. Både Sindre og Matheo var suverene, og de avga bare en remis mot den andre. Men Sindre vant turneringa på bedre kvalitet.

Beste mikroputt kom på tredjeplass i turneringa. Magnus fikk 14 poeng og hadde best kvalitet av dem som fikk det. Han kom foran broren Johannes og Andreas.
Nest beste mikroputt ble Viljar som tok hele 12 poeng. Mikroputtene gjør det bra!

Vi fikk også denne gangen besøk av 3 spillere fra Molde, og det var bra. For de trener godt i Molde, og det er utfordrende for våre spillere å møte de gode Moldespillerne.
Alle fikk pølser med brød.

På treningene framover blir det avslutninger. Da blir det nok spilt en del bøttesjakk.

 

 

Magnus vant Grand Chess Tour (Tore, 13. desember 2017)

Magnus Carlsen kom på tredjeplass i London Chess Classic etter at han vant i sisterunden mandag ettermiddag mot Aronian. I Sjakklubben fulgte vi med på partiene lørdag ettermiddag rett etter sjokksjakkmesterskapet.
Og sisterunden mandag ettermiddag var det bare Petter som fulgte i klubben. Det var flott å se hvordan Magnus vant mot Aronian.
Siden Sjakklubben var utlånt mandag kveld til slektsforskerne, fikk vi ikke fulgt med lynsjakken som var etterpå.

 

 

Spennende finale i sjokksjakkmesterskapet
Foto: Roger Hojem

Artig og spennende sjokksjakkmesterskap (Tore, 13. desember 2017)

Klubbmesterskapet i sjokksjakk ble spilt i Sjakklubben lørdag ettermiddag 9. desember. Hele 10 lag var med i den spennende turneringa.
Først ble det spilt ei bergerturnering der alle møtte alle.
Det var to lag som endte på de to øverste plassene; Hvorfor er Skjelvik MLS best betalte forsvarsspiller med Petter Andreas og Iver, og de holdt på å gå gjennom hele turneringa ubeseiret, men i sisterunden greide Hermann på Innlandets Superteam å sette Iver sjakk matt.
Nesten like gode var Fork off med Trond Harald og Vegard. De tapte bare mot Hvorfor er... og det betød at disse to lagene møttes i finalen der vinneren tok pokalen og klubbmesterskapet.

Finalen ble spennende der Fork off hadde sjansen til å få et overtak på Hvorfor er Skjelvik... men da de mistet den muligheten var det sistnevnte som ble klubbmestre i sjokksjakk!
Vi gratulerer!

På en svært god tredjeplass i klubbmesterskapet kom Nazi Nøff med Viljar og Espen. De tapte bare for de to beste lagene men avga også mot Jef (Bjartmar og Åsmund). Sistnevnte hadde en god start, men etter seieren mot Nazi Nøff ble det tap i alle partiene før de i sisterunden tok nok en etterlengtet seier mot Ostepop med ekstra ost med Isak og Stinus.
Innlandets Superteam med Roger og Hermann tok en flott fjerdeplass, og det var Hermanns flotte matt mot Iver som førte dem oppover på lista.

Det var et artig mesterskap og sjokksjakkturneringer skal vi fortsette med å arrangere.

 

 

Ikke sjakkafé lørdag 9. desember - sjokksjakkturnering i stedet - åpent fra 12 (Tore, 8. desember 2017)

Det blir ikke vafler i Sjakklubben lørdag 9. desember.
Det blir i stedet seranikaker og andre julekaker samt julebrus fra Oskar Sylte. Men det blir ikke vafler.

Etter at sjokksjakkturneringa er ferdig cirka klokka 15, er det mulig at noen vil følge med på partiene fra London Chess Classic som starter klokka 15.
Magnus skal ha hvit lørdag ettermiddag mot Michael Adams. Partiet sendes bl.a. på chess24, og der er det også flotte kommentatorer.
Søndag starter runden også klokka 15, mens sisterunden på mandag starter klokka 13.

 

 

Sjokksjakk i 2014 med verdens beste spillere

Magnus Carlsen, Caruana, Aronian og MVL spilte sjokksjakk i 2014.
(klikk på bildet og det åpner seg ei lenke til youtube)

Mange gode lag i sjokksjakken lørdag (Tore, 8. desember 2017)

I klubbmesterskapet i sjokksjakk. som spilles lørdag ettermiddag med start av førsterunden klokka 13, er det mange gode lag som er påmeldt allerede.

I sjokksjakk er tomme felter viktige siden det er der vi kan sette inn ekstra brikker. Og det er derfor sjokksjakk er et element i sjakktreninga. Spillerne må bli mer oppmerksomme på de tomme feltene, og hvordan de kan brukes. I tillegg er det artig å spille på lag. Og verdens beste spillere spiller også sjokksjakk, som i denne youtubevideoen fra 2014

Lagene i klubbmesterskapet må ha sine egne lagnavn, og det gis premier for beste (artigste) lagnavn. I NM i sjokksjakk i Stavanger i juli var det et lag som kalte seg for Røde otere i smakfull vaniljesaus med koriander på toppen...

Det blir pokaler til alle spillerne på kadett- og puttelag. Og det blir store pokaler til spillerne på de tre beste lagene.

 

 

Magnus mot Nakamura i ettermiddag (Tore, 8. desember 2017)

I London Chess Classic var det hviledag i går på torsdag, før de siste rundene spilles hver dag fredag-mandag.
Fredag ettermiddag skal Magnus ha svart mot Nakamura, og partiet kan følges hos bl.a. chess24. Der har også Grand Chess Tour sending med bl.a. Yasser Seirawan som en av kommentatorene.

Sjetterunden starter klokka 17, og vi følger det i Sjakklubben. I dag har vi åpent fra klokka 16.

 

 

Hurtigsjakk torsdag kveld (Tore, 7. desember 2017)

Torsdag kveld klokka 1915-211 blir det ei hurtigsjakkturnering i Sjakklubben.

Dette blir sannsynligvis den siste hurtigsjakkturneringa i desember. Betenkningstida er 12 minutter + 3 sekunder tillegg per trekk, og det spilles 4 runder. Man blir med hvis man kommer seinere enn når førsterunden starter, og man kan hoppe av turneringa etter et par runder, hvis man må dra.

Det blir trening for barn og ungdom klokka 1730-1900, og Petter gir noen tips til lørdagens sjokksjakkmesterskap for dem som vil ha det.

Lørdag ettermiddag er det klubbmesterskapet i sjokksjakk, og der er det allerede påmeldt en rekke sterke lag; deltakerlista (det er turneringslederen som har laget navnene foreløpig, og de vil forandres når spillerne kommer med lagnavnene sine.)

 

 

Thomas Nyland var suveren i høstturneringa.
Foto: Tore Kristiansen

Høstturneringa ferdig onsdag kveld (Tore, 7. desember 2017)

Det siste partiet i høstturneringas sisterunde ble ferdig onsdag kveld da Øyvind spilte feil i akselerert drage. Partiet var ferdig før det var gått 20 trekk, og Øyvind fikk resten av kvelden undervisning av Audun i hvordan han skal spille mot dragevarianten i siciliansk, både den akselererte og den vanlige.
Nyansene er viktige i disse skarpte variantene, og Øyvind tapte da han ikke var oppmerksom nok på at stillinga ikke var slik han hadde forventet.

Da er høstturneringa ferdig, og Thomas Nyland vant alle partiene sine og fikk 7 av 7 poeng. Petter var nesten like suveren med 6 av 7. De andre spilerne påpeker at de to var noen ganger på gyngende grunn. Audun hadde begge to opp mot repene, men fant dessverre ikke vinsten mot dem, og hadde Iver funnet 17.Ta3 i sisterunden mot Thomas, hadde det ikke vært en så fin seier, sjøl om Thomas hadde vunnet høstturneringa sjøl med tap i sisterunden.

Klubbmesterskapet starter over nyttår, og da blir det lengre betenkningstid og vi vil dele opp spillerne i grupper etter nivå.

 

 

Nok en kampremis på Magnus i London (Tore, 7. desember 2017)

I London Chess Classic ble det nok en kampremis på Magnus Carlsen i partiet i femterunden mot Wesley So.
Magnus kjempet lenge, og de spilte partiet helt ut til det bare var løper igjen.

Denne gangen ofret han ikke bonde for å få initiativ slik han gjorde i de to forrige rundene, men han fikk et godt initiativ mot Wesly So allikevel. Magnus hadde en flott fribonde, men den var stoppet av konge og tårn. Men da Wesley So begynte å gå med kongen sin utpå brettet, fattet Audun. Øyvind og Tore i klubben håp om at han hadde gått feil.
Men disse toppspillerne er gode, og han hadde full kontroll, viste det seg, siden de spilte med ulikefargede løpere.

Torsdag er det spillefri i London Chess Classic. Neste parti starter fredag ettermiddag.

 

 

Ny kampremis på Magnus i går kveld (Tore, 5. desember 2017)

I London Chess Classic har de tre første rundene startet med remiser i alle partiene. Og Caruana foreslår å endre navnet på turneringa til Anish Giri Cup! (lenke til artikkel i VG).

Men vi satt og fulgte med på partiet til Magnus Carlsen i Sjakklubben i går. Det var interessant at han ga en bonde. Vi så at han hadde kompensasjon for bonden, men vi var uenige om hvordan han skulle utnytte det. Til slutt satte vi opp stillinga på et brett og begynte å flytte på brikkene for å se på de forskjellige variantene.
Det var nok Anand som hadde en liten fordel til slutt, men han pleier ikke spille videre i slike stillinger, og vi regnet med remis. Men da var vi allerede mer konsentrert om partiet mellom Iver og Thomas.

I ettermiddag skal Magnus ha svart mot Maxime Vachier-Lagrave. Rundeoppsett og tidsskjema finnes her...
Partiet starter klokka 17, og vi er klare i Sjakklubben en halv time før slik at vi kan følge med partiet.

Det blir også vanlig barnetrening fra klokka 1730, og da blir det nok litt sjokksjakktrening før helgas klubbmesterskap i sjokksjakk. Og det blir skypetrening med Amund klokka 1930-2030 som andre også kan overvære i Sjakklubben.

 

 

Hvit i trekket i partiet Iver Halse-Thomas Nyland.

Spennende parti i høstturneringa (Tore, 5. desember 2017)

Da Magnus brukte litt tid på trekkene sine i partiet mot Vishy Anand i går kveld, hadde vi som var tilskuere, heldigvis et annet parti som vi kunne følge med på. Og i det partiet var det mer action!
Mattangrep og mulig ruin for den soleklare lederen av høstturneringa, Thomas Nyland, så det ut til å bli da han møtte Iver Halse i går kveld i sisterunden.

Iver hadde ofret løperen sin på g- og h-bøndene til Thomas, og stillinga i det 17. trekket er slik som i diagrammet.
Bakspillerne som satt oppe, mens de to kombattantene satt nede i kjelleren, holdt på å gå berserk. At Thomas skulle kunne tape var ikke noe vi hadde sett for oss, men i denne stillinga var det et soleklart vinsttrekk.
Thomas hadde ikke sett det, det var tydelig, for han hadde spilt 16...f6, og vi satt oppe og ventet og spekulerte i om Iver kom til å finne vinsttrekket. Dessverre gjorde han ikke det, og spilte 17. Tad1 i stedet. Iver fikk tårnet sitt inn på d7-feltet, og han hadde remis i lange tider.
For i slike situasjoner der den spilleren som står dårligst, har 400 ratingpoeng mer, kan ikke den spilleren ta sjansen på at motstanderen ofrer seg til evig sjakk. For da kan han ikke vinne. Derfor er det enkelte varianter han ikke kan spille. Sjølsagt visste også Iver det, og det ga ham også noen fordeler i variantberegningene.

Etter avbytte av et tårn ble det et sluttspill der Thomas fikk valset fram med sine bønder i sentrum. Da Iver ikke byttet av dronningene, ble den svarte dronninga til Thomas for sterk rundt den hvite kongen, og Iver tapte. Men han var så nære så nære, og han har gjort store framganger det siste året.

 

 

Vi viser Magnus-partiet fra klokka 18 i kveld (Tore, 4. desember 2017)

I London Chess Classic har de to første rundene startet med remiser i alle partiene.

I ettermiddag klokka 17 starter tredjerunden og Magnus Carlsen skal ha hvit mot Anand, og vi følger partiet samt de andre partiene i Sjakklubben fra klokka 18 i kveld. Det pleier å gå en time før det skjer noe i disse partiene.

Thomas og Iver skal spille sitt parti i høstturneringa i kveld også, og det starter også klokka 1800.

 

 

Eirik og Øystein spilte NM i sjokksjakk i Stavanger i juli.
Foto: Tore Kristiansen

Sjokksjakk lørdag 9. desember (Tore, 3. desember 2017)

Lørdag 9. desember blir det klubbmesterskapet i sjokksjakk. Vi starter klokka 13 med førsterunden, og vi er ferdig med mesterskapet til klokka 15. Påmeldingsfristen er klokka 1230.
I sjokksjakk er det to spillere på laget, og brikkene som den ene tar, gis til medspilleren som kan sette dem inn på sitt brett.

Sjokksjakkreglene vi følger i Kristiansund Sjakklubb finnes her...

Alle kan være med uansett alder. Lagene må ha sine egne lagnavn, og det gis premier for beste (artigste) lagnavn. I NM i sjokksjakk i Stavanger i juli var det et lag som kalte seg for Røde otere i smakfull vaniljesaus med koriander på toppen og Team kokosbolle
Petter og Amund kalte seg for London calling og Eirik og Øystein var Operasjon Y, og det var kanskje ikke de mest spenstigste lagnavnene...

Betenkningstida er 5 minutter. Pokaler til de tre beste lagene.

 

 

Sjakkafe lørdag kl. 12-14 (Tore, 1. desember 2017)

Lørdag 2. desember blir det vanlig sjakkafé. Det blir vafler, saft, kaffe og te til de som kommer, og det koster ingenting.

Iver er ansvarlig for Sjakkaféen denne lørdagen.
Alle er hjertelig velkommen innom Sjakklubben.

 

 

Magnus starter i London kl. 15 i dag (Tore, 1. desember 2017)

London Chess Classic starter med førsterunden i dag klokka 15. Magnus skal ha hvit mot Caruana i førsterunden. Det er spillefri på lørdag, og andrerunden starter søndag ettermiddag klokka 15, og da skal Magnus ha svart mot Karjakin.

Fra mandag starter partiene klokka 17, og da vil vi ha åpent i Sjakklubben for å følge rundene.
Hvor hovedsendinga til Grand Chess Tour sendes, er litt usikkert, men chess24 har nok sending fra London, i alle fall vises partiene.

 

 

Fra venstre Odd, Petter, Eli Marit og Øyvind.
Foto: Tore Kristiansen

Alle tok poeng i lyn med lang tid (Tore, 1. desember 2017)

Ei litt annerledes lynsjakkturnering ble spilt i går kveld med maksimum betenkningstid på 10 minutter per spiller. Tida var 7 minutter + 3 sekunder tillegg per trekk, og på 60 trekk blir det akkurat 10 minutter som er maksgrensa for lynsjakk.

Alle tok poeng i turneringa, men Petter vant alle sine partier.

I sisterunden i høstturneringa ble det bare spilt et parti i går, og Petter vant mot Eli Marit. Petter har da fått 6 av 7 poeng i turneringa!
De to siste partiene spilles i neste uke. Lynsjakk i kveld

Vi har på treningene i klubben spist marsipankake og andre kaker hele uka, og i går kveld gikk siste rest av marsipankaka, pepperkakene og twisten til pers. Så nå er det ingenting igjen...

 

 

FIDE-tallene for desember (Tore, 30. november 2017)

De nye ratingtallene fra FIDE som gjelder fra 1. desember 2017 har kommet ut i dag.
Thomas har overtatt lynsjakktronen i klubben igjen! Med ett fattig poeng. Jacek og Viljar har begge fått lynsjakkrating.
Magnus Carlsen nærmer seg 3000 på lynsjakklista.

Se ratingtallene for våre her...

 

 

Siste runde i høstturneringa (Tore, 30. november 2017)

Høstturneringa har gått sin gang denne høsten med en runde annahver uke. Det store spørsmålet er om Thomas Nyland vil vinne alle partiene.

Sjuende og siste runde spilles denne og neste uke. I går kveld ble partiet mellom Morten og Tore spilt, og der var det flere artige og lærerike mattrusler.
I kveld spilles partiet mellom Petter og Eli Marit, mens de to andre partiene spilles i neste uke. Kanskje allerede mandag kveld for partiet Thomas-Iver.

Lynsjakk i kveld
Da kan vi som ikke spiller langsjakk i kveld, benytte anledninga til å spille litt lynsjakk. Det blir ei lita lynsjakkturnering i kveld men betenkningstida blir lengre enn vanli, 7 minutter + 3 sekunder eller 8 minutter + 2 sekunder. Med de betenkningstidene holder vi oss akkurat på lynsjakkbestemmelsene.

 

 

Marsipankake fra Sevaldsen
Foto: Tore Kristiansen

Kakefeiring på 100-årsdagen (Tore, 29. november 2017)

Mandag 27. november var Kristiansund Sjakklubb 100 år, og fra klokka 18 til klokka 20 ble det feiret med kaker, kaffe og brus.
Litt over 20 stykker var i Sjakklubben for å feire jubilanten.

Sevaldsens bakeri sponset ei marsipankake med logo og 100 år, ei stor romkake samt et par andre kaker. Laila kom med ostekake.
Det ble spist og snakket og alle hadde ei god stund.

Ei kort fortelling om begynnelsen og et par andre historier fra klubbens 100-årige historie, ble det også ved Tore Kristiansen.
Alle kakene ble ikke spist opp, og det ble kaker på barnetreninga tirsdag kveld, og det blir nok litt kaker på ungdomstreninga onsdag kveld også.

 

 

Deltakerne på USF-akademiet. Vegard Simensen helt til høyre.
Foto: Kristoffer Gressli, sjakk.no

Vegard på USF-akademiet i helga (Tore, 29. november 2017)

Vegard Simensen er en av 12 som har blitt tatt ut til å være med på USF-akademiet som er 8 samlinger over 2 år. Også Bjørn Robert fra Molde er med.

I helga var første samlinga i Oslo, der deltakerne hadde litt generelt om styrearbeid og etterpå fikk instruksjon av Henrik Sjøl i hvordan arrangere turneringer. Vegard forteller at det var bra instruksjon og ei flott helg.

Neste samling blir i Kragerø i februar da de skal ha kretsdommerkurs. I juni skal Akademiet til Norway Chess i Stavanger og høsten 2018 skal de til Sjakk-OL i Georgia!

 

 

Sjakklubben 100 år i dag! (Tore, 27. november 2017)

Kristiansund Sjakklubb ble stiftet 27. november 1917 og 100-årsdagen feirer vi med kaker klokka 18 i Sjakklubben.

Alle er hjertelig velkommen!

 

 

Aryan Tari i Det åpne NM på Fagernes i påska 2013.
Foto: Arild Myhre

Aryan ble juniorverdensmester! (Tore, 26. november 2017)

GM Aryan Tari ble juniorverdensmester på lørdag!
Kristiansund Sjakklubb gratulerer!

Aryan var i 2 år medlem i Kristiansund Sjakklubb, og han spilte på elitelaget vårt i sesongen 2012-2013. Der spilte han 8 partier og vant hele 7 av dem!
Han ble også klubbmester i hurtigsjakk i 2012.
Aryan representerte også Kristiansund da han ble juniornorgesmester i NM i Sandefjord i 2012, bilde. Og han tok GM-napp i Det åpne NM 2013 på Fagernes i påska 2013. Det var samme påska som Magnus Carlsen vant kandidatfinalen i London.
Første gangen Aryan var i Kristiansund var i turneringa i Handelsstanden i 2009.

 

 

Amund Pihl Strand i NM i Stavanger sommeren 2017.
Foto: Tore Kristiansen

Amund med 4 poeng i NM for ungdom (Tore, 25. november 2017)

Amund var med som den eneste fra Kristiansund, i NM for ungdom i Kristiansand 10.-12. november.

Der spilte Amund i C-gruppa, og han tok 4 av 7 poeng.

Det begynte bra for Amund med 4 poeng på de 5 første rundene, men dessverre avsluttet han med to tap. Amund tapte mot to gode spillere, og da det også ble tap i sisterunden mot Live Jørgensen Skigelstrand, Stavanger (1368 i norsk rating) ble det bare 4 poeng på Amund. Men han vant partiet sitt mot Trondheims Ulrikke Langvik, og det var beholdninga denne gangen. Amund blir bare sterkere og sterkere, og slike mesterskap er det som skal til for å se nivået på de jevnaldrende.

 

 

Laget Kristiansund hobby i 3. runde. Fra venstre Kjell Tore Sandum, Pat Schanzenbecher, Morten Smenes Frost og Øyvind G Mikalsen.
Foto: Eilif Odde

En hektisk dag i NM for klubblag med tre runder på lørdag (Tore, 21. oktober 2017)

Norgesmesterskapet for klubblag på lørdag ble hektisk slik det alltid er. Det er tøft å spille tre langsjakkrunder på en dag.
Andrerunden startet lørdag formiddag klokka 9, og det siste partiet lørdag kveld ble ferdig rett før klokka 22 om kvelden.

Vålerenga leder etter 4 runder med 8 lagpoeng. De er tett fulgt av SK 1911 og Oslo Schakselskap på 7 lagpoeng. Vålerenga og SK 1911 møtes i oppgjøret i femterunden som starter søndag klokka 9. Oslo skal opp mot Molde, og vi forventer at det Oslo møter Vålerenga i sisterunden søndag ettermiddag. Om det blir til en ren finale mellom de to sterkeste lagene, avgjør SK 1911 sjøl i matchen mot Vålerenga søndag formiddag. Det blir en spennende thriller om selve norgesmesterskapet i avslutninga i dette mesterskapet!

Kristiansunds førstelag er med og kjemper om plassene bak de tre store favorittene. Kristiansund ligger på en sjetteplass etter 4 runder, og Rune Edøy i Tidens Krav har forklart hva som skjedde i oppgjøret mot Trondheim i artikkelen KSK tapte etter sluttspilldrama.

Av de andre 6 kristiansundslagene ligger Team Kallset best an med 5 lagpoeng etter 4 runder. Vegard Viken Kallset har gjort comeback etter 5 års sjakkpause, og er med far Kallset, Tore, lagets toppscorer med 5 poeng. Vegard slo Hells talent Ian Dahl i tredjerunden, og han sikret det ene lagpoenget for laget da det ble uavgjort, 2-2, mot Aalesunds Favoritt i 4. runden lørdag kveld. Kallsetlaget mister sin førstebordsspiller, Eirik, i de to rundene på søndag, men i femterunden overtar Eilif Odde på førstebordet, og hjelper laget.

Team Hoem som består av far Sverre med sønnene Øyvind og Audun, samt at Åge Olsen og Espen Haltvik Bakke bytter på å fylle ut den siste plassen på laget, står med 4 lagpoeng. Etter to svært sterke motstandere i de to første rundene, ble det en enkel seier over Kristiansund Nordlandet i den tredje runden, og en overbevisende seier mot Hell 3 i fjerderunden med 3½ poeng.

Kristiansund hobby har også 4 lagpoeng. Laget spilte overbevisende i 1. og 3. rundene mot henholdsvis Molde 2 og Levanger 2 og vant begge sine matcher 2½-1½. Det ble naturlig nok et 4-0 tap mot førstelaget til Levanger i andrerunden. I fjerderunden lørdag kveld stilte laget med sine to beste spillere, Kjell Tore Sandum og Karl W. Strand, men det ble tap mot Stavanger kadett. De to andre på laget tapte, og det viser at det tar på å spille tre langsjakkpartier på en dag. Det er mange timer ved brettet. Men spillerne på hobbylaget er fornøyd. De får spilt sjakk, og de er med.

Juniorlaget vårt står med 3 lagpoeng. Juniorlaget vårt er et skikkelig Nordmørslag, siden Amund Pihl Strand fra Surnadal og Bjartmar Nedal fra Averøya er med på laget. Etter kalasseieren i førsterunden møtte de to svært gode lag i de to neste rundene. Men de overrasket med å ta poeng i begge matchene. Petter Andreas Wadstensvik på førstebordet vant et sterkt parti med svart mot Trondheims Even Thingstad. Thingstad tok igjen mot Kristiansund i neste runde da han vant mot Kristiansunds førstelag. I matchen mot Molde var det Amund som tok poenget. Men det ble bare en litt svak match mot ungdommene fra Trondheim Sjakkforening i runden lørdag kveld, og den endte i uavgjort 2-2.

De to puttelagene våre er Kristiansund Nordlandet som består av 5 gutter som alle går på Nordlandet barneskole og Kristiansund putt som har spillere 12 år under fra Dale, Frei, Innlandet og Gjemnes.
Lagene møtte hverandre i fjerderunden lørdag kveld, og det endte i uavgjort, 2-2. Dermed har de begge hvert sitt lagpoeng. Ei slik turneringer er svært tøff i starten for lag som i utgangspunktet er rangert blant de siste. For de må møte noen sterkere lag først, og det var først i fjerderunden at oppgjørene mellom lagene som har et ratingsnitt på Under 1000 begynte å møte hverandre. Det var først da mesterskapet virkelig startet for disse lagene. Inntil da hadde det dreid seg om å prøve å karre til seg et helt eller halvt poeng mot et av de sterkere lagene. Men uansett ble de masse erfaringer rikere når de spilte mot sterkere spillere.
I femterunden skal Nordlandet møte Molde putt, mens Kristiansund putt skal møte Aure. Disse fire lagene skal møte hverandre igjen i seriesjakken i 2. divisjon Møre og Romsdal, avdeling Nordmøre og Romsdal som starter i januar. Så femterunden kan bli en liten forsmak på hva vi kan vente oss. Og sjetterunden blir også spennende.

Det blir mange spennende matcher og partier i de to rundene som gjenstår i Norgesmesterskapet.
Oversikten over alle sidene du kan følge med på disse partiene, står her...

 

 

Eilif Odde åpnet NM for klubblag fredag kveld på Scandic hotell. Turneringsleder IA Tom Eriksen til venstre.
Foto: Roger Hojem

NM for klubblag i gang på Scandic (Tore, 21. oktober 2017)

Norgesmesterskapet for klubblag ble åpnet av Eilif Odde litt før klokka 19 fredag 20. oktober.
192 spillere på 40 lag fra hele landet er kommet til Kristiansund for å spille sjakk denne helga. Det er god spredning i både alder og nivå, og det er masse spennende sjakkspilling å følge med på.

Det ble favorittseire i alle matcher utenom én i førsterunden, og det er slik det pleier å være når det er seeding.
Av våre 7 lag var det tre av dem som vant 4-0 i førsterunden og det var Kristiansund (elitelaget vårt), Kristiansund Junior og Kristiansund Team Kallset, mens Kristiansund Team Hoem møtte storfavoritten Vålerenga og tapte sjølsagt 4-0. Men det var jo bare stort å få møte gode spillere.
Også våre to puttelag tapte i 4-0 i førsterunden.

I andrerunden som starter lørdag klokka 9 skal de tre som vant sine matcher fredag kveld, spille på sensorbrett, og partiene vises direkte på nett. Oversikten over alle sidene du kan følge med på disse partiene, står her...
For våre andre lag ser det også ut til å bli en tøff runde.

Les mer her...

 

 

Følg 20 partier direkte fra NM for klubblag (Tore, 20. oktober 2017)

Fra NM for klubblag i år sendes 20 partier på nett, i hver runde. Det gir hele 5 matcher, 10 lag fra hver runde. Med 40 lag er dette en fjerdel av alle partiene.

Og de vises på alle de kjente nettstedene.
Den norske sida er hos live.akademisk.org og der er det også en chattekanal på norsk.
De internasjonale nettstedene som sender partiene direkte er Chessbomb, Follow Chess, Chessbase og Chess24.

Alle lenker til disse nettstedene finner du her...

 

 

Flytter til Scandichotellet torsdag kveld (Tore, 19. oktober 2017)

Torsdag kveld fra klokka 19 (når barnetreninga er ferdig i Sjakklubben) skal vi flytte alt utstyret vårt fra Sjakklubben og til Scandic-hotellet. Vi trenger sjåfører og dem som er villige til å sette opp brett og brikker før årets NM for klubblag starter i Kristiansund, har 40 lag meldt sin ankomst. Mer enn

40 lag er påmeldt og fristen for påmelding gikk ut ved midnatt slik at flere lag kommer ikke. Det er 1 lag fra Nord-Norge, 5 lag fra Oslo, 6 lag fra Rogaland, 1 lag fra Hordaland, 5 lag fra Nord-Trøndelag, 4 lag fra Sør-Trøndelag og 18 lag fra Møre og Romsdal.

Vålerenga stiller med det sterkeste laget på papiret. Litt interessant er det at 3 av spillerne på Vålerenga ble norgesmester for klubblag for Kristiansund i 2011 på Fagernes! Og en til på Vålerenga, GM Aryan Tari, ble medlem av Kristiansund året etterpå, og da vant han også klubbmesterskapet i hurtigsjakk i Kristiansund.

 

 

To partier i høstturneringa i går kveld (Tore, 19. oktober 2017)

I fjerderunden i Høstmesterskapet ble det spilt to partier onsdag kveld. Dagen var flyttet til onsdag fordi i kveld blir det flytting av utstyr fra Sjakklubben og til Scandic-hotellet.

Øyvind G Mikalsen vant raskt mot Eli Marit Ødegaard. En liten unøyaktighet i åpninga av Eli Marit førte til at hun måtte miste en offiser noen trekk seinere. Det skjedde, og med så mange hull rundt kongestillinga satte Øyvind sjakk matt til slutt.
Det andre partiet mellom Petter Andreas Wadstensvik og Audun Hoem varte mye lengre. Audun var nede på tilleggstida i mange trekk, og de spilte i over 4 timer.
En feil av Audun gjorde at han tapte dronninga for tårn og løper, men så viste det seg at Audun sto veldig godt etterpå. Audun hadde løperparet og to tårn mot Petters dronning, tårn og springer. Men Petter gir ikke opp uten grunn, og da Audun fikk tidsnød, gjorde han flere småfeil som til slutt førte til et sluttspill der dronninga ble sterkest slik at Petter vant partiet.

 

 

Tore Kristiansen (fra venstre), Eilif Odde og Per Erik Hoem føler at de har god kontroll på NM-forberedelsene. På bildet er de plassert foran NM-hotellet.
(Eilif har kalt bildet for "NMgutta", men faktum er at alle tre stiller i klassen senior +50 i sjakkturneringer...)
Foto: Jan Arve Ødegård

Midt-Norge mobiliserer til lag-NM (Eilif, 16. oktober 2017)

Noen dager før årets NM for klubblag starter i Kristiansund, har 40 lag meldt sin ankomst. Mer enn halvparten av lagene kommer fra Midt-Norge.

100-årsjubilanten Kristiansund Sjakklubb er arrangør og Scandic hotell spillestedet når NM for klubblag starter fredag 20. oktober. Arrangøren hadde satt seg som mål å få 40 lag til å delta. Og med lag fra alle landsdeler ser det altså ut til å bli 40 lag, selv om påmeldingsfristen går ut først ved midnatt den 18. oktober.
Majoriteten av lagene kommer fra Vestlandet og Midt-Norge.

Flere av lagene som deltar i år har aldri før deltatt i NM for klubblag. På den annen side: det er flere sterke klubber som har valgt ikke å stille lag i årets mesterskap. Kampen om tittelen kommer trolig til å stå mellom Vålerenga, Oslo Schakselskap og SK 1911. De to sistnevnte stiller både med GMer og IMer, mens Vålerenga foreløpig ikke har meldt på enkeltspillere.

- Vi gleder oss til å ta imot sjakkspillere fra hele Norge og lover å lage en flott turnering, sier Eilif Odde, som er leder i Kristiansund Sjakklubb.
20 livebrett er på plass for at sjakk-Norge skal få anledning til å følge sine håpefulle mens turneringen foregår. Partiene kan du følge på live.akademisk.org, chessbomb og flere av de vanlige nettstedene for livesjakk.

 

 

6½ på Mallorca (Tore, 15. oktober 2017)

Thomas Nyland avsluttet med 2 remiser og 1 seier i de tre siste rundene i Calvia Chess Festival på Mallorca.

Da ble det 6½ poeng på 8 runder på Thomas Nyland (lenke til chess-results). Det ble jo walk over i førsterunden på ham.
Thomas forteller at han er lettet over remis mot CM Yuksel (2142) i sisterunden. Han var underrata og en farlig angripsspiller. Thomas spilte skarpe åpninger, men det ebbet ut i like sluttspill som han flere ganger klarte å vinne. Et av partiene varte i 110 trekk før han vant.
Thomas tjente 10 ratingpoeng, og det betyr at han har spilt litt bedre enn forventet denne høstferieuka. Det tyder jo bra før neste helgs NM for klubblag i Kristiansund, der Thomas skal spille på førstebordet for elitelaget til Kristiansund.

 

 

Sjakkafe lørdag kl. 12-14 (Tore, 13. oktober 2017)

Lørdag 14. oktober blir det vanlig sjakkafé.

Det blir vafler, saft, kaffe og te til de som kommer.
Alle er hjertelig velkommen innom Sjakklubben denne lørdagen.

 

 

Thomas Nyland i Høstmesterskapet
Foto: Tore Kristiansen

Thomas spiller på Mallorca (Tore, 13. oktober 2017)

Thomas Nyland har for vane å bruke alle ferier på sjakkturneringer. Høstferien er intet unntak, og denne gangen har han valgt å dra til Mallorca. Vanligvis har han i høstferieuka pleid å spille i to turneringer i Tyskland, men han valgte litt varmere strøk denne i år.
Thomas er med i Calvia Chess Festival på Mallorca. Thomas reiste om Gatwick, og glemte at klokka hans ikke gikk tilbake til europeisk tid etter mellomlandinga i England. Dermed kom han for seint til førsterunden og tapte på walk over.

Og med en remis i tredjerunden mot en 1900-spiller har Thomas bare møtt lavere ratede spillere i denne turneringa.
Thomas (lenke til chess-results) har 4½ poeng på de 6 rundene httil. Det gjenstår tre av dem. Og Thomas vil nok møte litt bedre spillere i de siste rundene.

 

 

Den 4. hurtigsjakkturneringa ble spilt torsdag 12. oktober.
Foto: Tore Kristiansen

Spennende hurtigsjakkturnering torsdag kveld (Tore, 13. oktober 2017)

Den 4. hurtigsjakkturneringa denne høsten ble en spennende affære. Det ser ikke slik ut av resultatlista der Petter står med full pott og 4 seire. Men han sto til tap underveis i begge de to siste partiene sine. Det at han allikevel vinner, forteller mye om vinnervilje.
Hadde Odd vunnet mot Petter i sisterunden, hadde vi fått en helt annen turneringsvinner torsdag kveld. Det hadde nemlig blitt Mads som har gjort et lite comeback igjen denne høsten. Mads skal være med på juniorlaget til Kristiansund i NM for klubblag neste helg her i byen. Og Petter skal spille på førstebordet på juniorlaget.

Andreas ble igjen best av guttene som var med da han fikk 2 poeng. Men også Sindre og Even gjorde sine saker bra, og vi merker stor framgang på guttene på bare noen få turneringer.

 

 

Den 3. hurtigsjakkturneringa ble spilt 28. september.
Foto: Tore Kristiansen

Hurtigsjakkturnering torsdag kveld (Tore, 12. oktober 2017)

Torsdag kveld klokka 1915 starter den 4. hurtigsjakkturneringa denne høsten. Det blir 4 runder, og vi er ferdig til klokka 2115. Hver runde tar cirka en halvtime. Siden det er skolenes høstferie, er det mange som er bortreist denne uka, men vi ser allikevel ut til at vi blir minst 10 deltakere i kveld.

Forrige hurtigsjakkturnering, den 3. hurtigsjakkturneringa ble vunnet av Trond Harald Saltnes med full pott. Andreas Eikrem gjorde det best av guttene i den turneringa med 2 poeng!

 

 

Sjakkafe lørdag kl. 12-14 (Tore, 6. oktober 2017)

Lørdag 7. oktober blir det sjakkafé vanlig sjakkafé.
Det er Smølabonan og resten av Nordmøre som inntar gatene i Kristiansund denne dagen, og da er sjakkaféen er åpen klokka 12-14. Petter har ansvaret denne lørdagen.

Det blir vafler, saft, kaffe og te til de som kommer.
Alle er hjertelig velkommen innom Sjakklubben denne lørdagen.

 

 

Venter på kaka
Foto: Tore Kristiansen

Kakefeiring for kretsmestrene (Tore, 3. oktober)

Torsdag 28. september hadde vi kakefest i Sjakklubben for å feire de fem kretsmestrene våre

Det ble både ei fin sjokoladekake som Veronika hadde laget, og ei marsipankake fra Tor Sevaldsens bakeri. Den hadde bilde av alle de fem kretsmestrene, se bilde av kaka.

Alle kretsmestrene fikk et stykke marsipankake der de sjøl var avbildet oppå marsipanlokkket. Og Bjartmar som dro på utenlandsferie samme kveld og ikke kunne være med, det stykket ble liggende igjen, bilde.

Alle var godt fornøyde med kakene.
Sjakklig sett hadde vi noen oppgaver som var basert på stillinger i KM for barn og ungdom. Det var stillinger som Kristian, Sindre, Johannes, Petter Andreas, Bjartmar og Amund hadde i partiene sine i KM for barn og ungdom.

 

 

4 av våre 5 kretsmestre 2017.
Fra venstre Bjartmar Nedal i kadett, Petter Andreas Wadstensvik i junior, Audun Hoem i ungdom og foran henger Magnus Tylden i mikroputt. Jonas Gils i lilleputt var allerede på vei hjem da bildet ble tatt.
Foto: Roger Hojem

5 kretsmestre til Kristiansund Sjakklubb i Molde (Tore, 23. september 2017, oppdatert 26. september)

Les en litt mer utførlig rapport om KM for barn og ungdom her...

Lørdag 23. september ble Kretsmesterskapet for barn og ungdom spilt i Molde. Det ble spilt i 3 grupper, men det ble premiert i 6 klasser.

Kristiansund stilte med den største kontingenten med 17 spillere i alle klasser fra mikroputt og helt opp til ungdom (21-26 år).

Kretsmestrene 2017 ble:
Ungdom: Audun Hoem, Kristiansund og Mathias Unneland, Aalesunds (helt lik på kvalitet)

Junior: Petter Andreas Wadstensvik, Kristiansund

Kadett: Bjartmar Nedal, Averøya

Lilleputt: Jonas Gils, Kristiansund og bilde

Miniputt: Aleksander Skrede Hausken, Aalesunds

Mikroputt: Magnus Tylden, Kristiansund

Noen bilder fra mesterskapet finnes her...
Roger oppdaterte og skrev mye og la også ut mange bilder på Facebook

 

 

Medlemsmøte onsdag 27. september (Eilif, 26. september 2017)

Onsdag 27. september klokka 19 inviterer styret til et lite medlemsmøte.

Det er NM for klubblag 20.-22. oktober som er den direkte årsaken til at vi gjerne vil ha flere av medlemmene i tale, men vi kommer også til å ta opp andre saker på møtet. Og vi åpner selvsagt for at medlemmene kan ta opp spørsmål de har på hjertet.

Sjakklubben har en betydelig aktivitet, som kun er mulig på grunn av at enkeltpersoner gjør en formidabel innsats. Det er vel og bra, men det vil være hyggeligere - og sikrere - for oss alle om vi kunne ha delt mer på oppgavene.

Vel møtt til en konstruktiv og hyggelig prat i sjakklubben! Litt servering skal det også bli.

Mvh
Styret

 

 

Møre og Romsdal fylkes fylkesvåpen

KM for barn og ungdom i Molde lørdag - følg oss på Facebook (Tore, 23. september 2017)

Lørdag 23. september spilles KM for barn og ungdom i Molde fra klokka 12. Det blir oppdaterte resultatlister her... underveis i mesterskapet.

Roger vil også oppdatere på Facebook hva som skjer.

Det er cirka 15 fra Kristiansund, Frei og Averøy som drar til Molde denne lørdagen, og vi har forhåpninger om å komme hjem med halvparten av de seks kretsmesterskapene.

 

 

Sjakkafe lørdag kl. 12-15 (Tore, 22. september 2017)

Lørdag 23. september blir det sjakkafé.
Sjakkaféen er åpen klokka 12-15, og det er Vegard og Morten som har ansvaret for kafée denne lørdagen.

Det blir vafler, saft, kaffe og te til de som kommer.
Alle er hjertelig velkommen innom Sjakklubben denne lørdagen.

 

 

Audun Hoem til venstre satset mot Thomas Nyland i går kveld.
Foto: Tore Kristiansen

To partier i høstmesterskapet (Tore, 22. september 2017)

I høstmesterskapet har vi kommet i gang. Det er bare 9 spillere som er med.

To partier ble spilt i andrerunden torsdag kveld. Eli Marit Ødegaard satset hardt ut, men hun ofret litt for mange offiserer i angrepet på kongestillinga til mot Tore Kristiansen til at det gikk bra.

Audun Hoem hadde svart mot Thomas Nyland, og han kompliserte stillinga slik at det ble mye å regne på. Stillinga da det hele startet, ser du her... Mange offiserer sto i slag i nesten hvert trekk. Begge dronningene var truet, og alt var bare kaos. Audun hadde nok en vinst flere ganger, men til slutt overså han en enkel matt, og tapte partiet.

 

 

Fra septemberturneringa torsdag 21. september.
Foto: Tore Kristiansen

Septemberturneringa med 17 spillere torsdag kveld (Tore, 22. september 2017)

I septemberturneringa torsdag kveld i Sjakklubben var det med 17 lilleputter, miniputter og mikroputter. Vi rakk å spille 7 runder, og det ble noen minutter kortere tid i sisterunden slik at vi ble ferdig til halv åtte.

Johannes vant turneringa med 20 poeng, og han avga bare en remis mot Viljar. Stinus tok en soleklar andreplass og tapte bare for Johannes. Viljar ble eneste på 16 poeng, og tok den siste pallplassen.
Bak dem var det ganske jevnt. Beste mikroputt ble Magnus på 8. plass med 14 poeng. De to jentene som var med, Jazzmin og Anna, gjorde også sine saker bra.

Serveringa denne torsdagskvelden var vafler og eplebåter og bananer samt vatn til drikke. Ikke noe saft eller te denne kvelden.
Noen få bilder fra turneringa finner du her...

 

 

Medlemsmøte onsdag 27. september (Eilif, 21. september 2017)

Onsdag 27. september klokka 19 inviterer styret til et lite medlemsmøte.

Det er NM for klubblag 20.-22. oktober som er den direkte årsaken til at vi gjerne vil ha flere av medlemmene i tale, men vi kommer også til å ta opp andre saker på møtet. Og vi åpner selvsagt for at medlemmene kan ta opp spørsmål de har på hjertet.

Sjakklubben har en betydelig aktivitet, som kun er mulig på grunn av at enkeltpersoner gjør en formidabel innsats. Det er vel og bra, men det vil være hyggeligere - og sikrere - for oss alle om vi kunne ha delt mer på oppgavene.

Vel møtt til en konstruktiv og hyggelig prat i sjakklubben! Litt servering skal det også bli.

Mvh
Styret

 

 

Fra KM i hurtigsjakk i Kristiansund søndag 17. september. Nærmest Vegard Simensen og Johannes.
Foto: Tore Kristiansen

Håkon Bentsen tok KM i hurtigsjakk også (Tore, 20. september 2017)

I KM i hurtigsjakk som ble spilt søndag 17. september i Sjakklubben. Håkon Bentsen, Molde, ble dobbeltmester da han også ble kretsmester i hurtigsjakk på søndag med 6 av 7 poeng.

Andreplassen gikk til hjemmehåpet, Thomas Nyland, som tok 5½ poeng, mens Aalesunds Adel Gharebagi Fard tok tredjeplassen med 5 poeng og desidert best kvalitet av dem på den poengsummen.
Stortalentet, Mathias Unneland fra Aalesunds, tok 4. plassen.

Se oversikt over alle premievinnerne i begge kretsmesterskapene her...

 

 

Møre og Romsdal fylkes fylkesvåpen

Stor aldersspredning på pallen i lyn-KM (Tore, 17. september 2017)

I KM i lynsjakk som ble spilt lørdag 16. september i Sjakklubben, fikk vi en pall med meget høy aldersspredning. Det var nesten 70 år mellom eldste og yngste på pallen.

Kretsmester ble suverene Håkon Bentsen fra Molde. Han hadde allerede vunnet KM da det gjensto en runde. På en svært overraskende andreplass kom nestor Karl W. Strand fra Kristiansund. Og det var stortalentet fra Aalesunds Schaklag, Mathias Unneland som kapret tredjeplassen på litt bedre kvalitet enn Kristiansunds Petter Andreas Wadstensvik.

Søndag spilles KM i hurtigsjakk starter søndag 17. september klokka 10. Betenkningstida er 15 minutter + 5 sekunder tillegg per trekk.

 

 

Helge Storeide og Petter Andreas Wadstensvik i KM i hurtigsjakk i 2015.

Møre og Romsdal fylkes fylkesvåpen

KM i lynsjakk og hurtigsjakk i Sjakklubben i helga (Tore, 15. september 2017)

Lørdag og søndag arrangerer vi Kretsmesterskap for Møre og Romsdal i lynsjakk og hurtigsjakk i Sjakklubben.

KM i lynsjakk starter lørdag 16. september klokka 17 i Sjakklubben. De som skal være med må møte opp en halv time tidligere. Det spilles 11 runder lynsjakk, og da er vi ferdige til klokka 20. Det blir cirka 30 spillere med.

Vi har en liten kafé med servering av gryteretter, drikke og kaffegodt attåt.

Søndag spilles KM i hurtigsjakk starter søndag 17. september klokka 11. Betenkningstida er 15 minutter + 5 sekunder tillegg per trekk. Med 7 runder vil vi være ferdige seinest til klokka 17. Hvis det er ønske fra deltakerne, kan vi starte en time tidligere søndag formiddag. Vi bestemmer dette lørdag i forbindelse med KM i lyn.

Det er mange pengepremier i alle klasser. Også i aldersklassene. Og for beste kvinne. Her er det også 30 spillere foreløpig, men det kan bli en del flere.

 

 

Sjakkafe lørdag kl. 12-17 (Tore, 15. september 2017)

Denne lørdagen blir det en lang sjakkafé. Kretsmesterskapet i lynsjakk starter klokka 17 i Sjakklubben, og da bare utvider vi kaféen til KM starter.
Sjakkaféen er åpen klokka 12-17, og det er gratis vafler, så lenge vi har det, og kaffe/te/saft til alle som kommer innom. I løpet av ettermiddagen åpner også KM-kaféen, og der blir det servert gryterett bl.a. I KM-kaféen må vi ta oss betalt for både drikke og mat.
Alle er hjertelig velkommen innom Sjakklubben denne lørdagen.

Fra klokka 13 kommer vi til å følge med på World Cup i Tbilisi i Georgia. Det er da andre parti i runde 5, og vi følger med på de fire partiene; MVL-Svidler, Ivanchuk-Aronian, So-Fedoseev og Ding Liren-Rapport.

 

 

Roger Hojem og Trond Harald Saltnes spilte mot hverandre i hurtigsjakkturneringa torsdag kveld.
Foto: Tore Kristiansen

17 deltakere i hurtigsjakkturneringa. Thomas vant (Tore, 15. september 2017)

Det ble rekorddeltakelse i den 2. Hurtigsjakkturneringa høsten 2017 som ble spilt i Sjakklubben torsdag kveld. På bare 4 runder og med så mange spillere risikerte vi at to spillere kunne få full pott, men turneringsledelsen løste det problemet med å sette opp med akselerert oppsett i førsterunden.

Det ble Thomas Nyland som vant turneringa med 4 poeng. Ett poeng foran Petter og Trond Harald som han møtte. Fjerdeplassen ble merkelig nok delt mellom hele tre spillere; Audun Hoem, Roger Hojem og Vegard Simensen. Og det var særs gledelig at den eneste kvinnelige spilleren, Eli Marit Ødegaard, tok en finfin 8.-plass.
Seks av guttene var med i turneringa, og de voksne spillerne, som har mange 10-år med erfaring, sa at de spilte veldig godt. Johannes sto veldig godt mot Roger, og Sindre spilte veldig godt mot Pat. Det tar nok ikke lang tid, før disse guttene som nå ofte spiller mot voksne, etablerte spillere, begynner å ta igjen, og vinner. De har hatt en ekstrem utvikling siden bare i vår.
Neste hurtigsjakkturnering er om 14 dager, den 28. september: 3. hurtigsjakkturnering høsten 2017

 

 

Høy deltakelse i turnering torsdag kveld (Tore, 14. september 2017)

Denne høsten spiller vi mange hurtigsjakkturneringer, og torsdagens turnering får mange deltakere.
Det blir over 12 spillere i den 2. Hurtigsjakkturnering høsten 2017

Turneringa er 4 runder hurtigsjakk. Den starter klokka 1915 og blir ferdig 2145. Man trenger ikke spille alle rundene.

 

 

Feiring av sølvlaget på torsdag (Tore, 12. september 2017)

Torsdag 14. september blir det feiring av sølvet til juniorlaget vårt i NM for ungdomslag!

Det blir kaker, og pokalen kommer i klubben!

Oppdatert: Vi fikk også sjokoladekake av Gerd Inger på tirsdag da Even kom med pokalen. Den smakte godt!

 

 

Sølvlaget. Fra venstre Henrik, Petter og Iver. Anton hadde tatt flyet hjem til Stockholm da premieutdelinga skjedde.
Foto: Wenche Tylden

Sølv i NM på juniorlaget (Tore, 10. september 2017)

Det ble sølv på juniorlaget vårt i NM for ungdomslag i Sandnes!

Vi gratulerer med en sterk innsats!

1911U vant juniorklassen i årets NM med 7 lagpoeng da de vant mot Kristiansund i sisterunden. Det ble imidlertid svært spennende i kampen om andreplassen. Til slutt viste det seg at det ikke var mulig å skille Kristiansund og Stavanger 1 fra hverandre; samme antall lagpoeng, samme antall individuelle poeng og lik bergerkvalitet. Da ble sølvplassen delt mellom lagene! Kristiansund slo Stavanger 2 og spilte uavgjort mot Stavanger 1, mens de igjen spilte uavgjort mot den suverene mester.
Henrik tapte på tid i klart vunnet stilling i førsterunden, og vi tapte et lagpoeng der. Men Stavanger 1 stilte bare med 3 spillere mot Stavanger 2 og tapte. De hadde kanskje vunnet med alle 4 på plass. Så begge lagene hadde hatt litt uflaks gjennom mesterskapet. Det var da kjekt og helt rettferdig at de fikk dele sølvplassen.

Sisterunden ble nervepirrende. Kristiansund spilte for gull, og med seier hadde det blitt det. Henrik og Anton kom fint ut på toppbordene, mens det var litt mer usikkert hvordan Petter og Iver på de to nederste bordene gjorde det. Etter de innledende skjærmysler roet det seg litt på førstebordet for Henrik, og det ebbet ut i remis til slutt. En kjempegod prestasjon av Henrik mot FM Ranaldi. Anton på andrebordet så ut til å stå godt, men stillinga var så uklar at alt kunne skje i tidsnøden. For tidsnød blir det når betenkningstida bare er 60 minutter + 30 sekunder tillegg. Petter på tredjebordet kom bonde under og i tillegg en dobbeltbonde. Men Petter er god i sluttspill så vi hadde håpet om at han skulle ri av stormen. Iver spilte italiensk, og kom fint ut. Spilte slik han gjør i italiensk. Da motstanderen, Odin, valgte et feil bondebrudd i sentrum, slo Iver til, og fikk kontroll over sentrum. Han vant bonde, og enda på visa var at e-bonden hans gikk inn til ny dronning!
Men dessverre for vårt gullhåp, greide ikke Petter å holde partiet, og da også Anton tapte, var det ikke noe håp lenger. Vi tapte matchen 2½-1½ Det ble 4 lagpoeng og 9½ individuelle poeng.
Det ble en spennende opptelling om Stavanger 1 hadde gått forbi. De vant nemlig sistekampen sin med hele 4-0. Men alt ble likt, og sølvet ble delt.

Iver ble vår toppscorer med 3 poeng. Det samme antall poeng han tok i fjor, men da på 6 runder. Henrik tok 2½ poeng, og Anton og Petter 2 poeng hver.

 

 

Kristiansund 1. Fra venstre Johannes, Viljar, Sindre og Magnus.
Foto: Roger Hojem

Barnelagene med fin innsats i NM (Tore, 10. september 2017)

I NM for ungdomslag i Sandnes ble en god erfaring for spillerne på våre to lag i barneklassen.
Det er bare Johannes og Magnus av de 8 spillerne som har erfaring med å spille helgemesterskap og i turneringer som går over mer enn en dag. Dette mesterskapet var en fin ilddåp for de unge sjakkspillerne som fikk prøve seg mot andre på samme alder. Og det er også kjekt å spille som lag, for da får man et felles samhold som vi sjakkspillere ikke får, når vi spiller i vanlige sjakkturneringer.

Kristiansund 1 fikk 5 lagpoeng etter to seire, en uavgjort og tre tap. To av tapene kom mot topplag. Det var ganske jevn fordeling av den individulle scoren på laget. Alle tok 2½ eller 2 poeng.

Kristiansund 2 fikk 4 lagpoeng og nest siste plass. Men mange av lagene rundt på resultatlista, hadde walk over som de fikk 2 lagpoeng for. De møtte også to av de beste lagene. Det ble tøft for Isak og Jacek på toppbordene på laget, og det er alltid tøffere å spille på de høyeste bordene på laget. Mange lag har en eller to spillere som er mye bedre enn resten, og derfor er det ofte en uriaspost å sitte på toppbordene. Men poengene kommer ikke seilende på ei fjøl uten at man fortjener dem, og Hermann og Even på tredje- og fjerdebordet gjorde en god innsats ved å ta to poeng hver. Even kan også skryte av at han vant mot ei som en fra førstelaget tapte for.

Mesterskapet var ei flott erfaring for alle sammen, og vi har sett hva vi skal trene på framover. Men det blir nye muligheter til turneringer snart. Allerede til helga er det KM i lynsjakk på lørdag og KM i hurtigsjakk på søndag i Sjakklubben. Og om fjorten dager er det KM for barn og ungdom i Molde.

 

 

Juniorlaget i flotte t-skjorter fra hørre Iver, Petter Andreas, Anton og Henrik
Foto: Roger Hojem

Juniorlaget i gullkamp søndag ettermiddag (Tore, 10. september 2017)

I NM for ungdomslag i Sandnes spiller Juniorlaget vårt for gull i den siste matchen mot 1911U søndag ettermiddag. Runden starter klokka 1230, og Roger og Wenche skriver og legger ut bilder på facebooksida vår...

1911U leder juniorklassen med 5 lagpoeng etter 4 runder. Men Kristiansund har 4 lagpoeng, og skal møte 1911U i den siste matchen. Kristiansund kan avgjøre matchen sjøl og bli norgesmestre hvis de vinner. Det må sies at 1911U er ratingfavoritter, men det har aldri stoppet noen fra å vinne en match før.
Kristiansund vant hele 4-0 mot Stavanger 2 i formiddagsrunden. Anton ledet an da han ledet klart i sitt parti med flere offiserer, men det var Iver som ble den første som vant sitt parti. Og da Petter og Henrik også vant, ble det storseier mot laget som ledet klassen før runden startet!

I barneklassen vant Kristiansund 1 mot Smeaheia 4 med 3-1. Sindre tapte raskt, mens Magnus vant tidlig. Det sto 1-1 før Viljar enkelt vant sitt parti. Det ble spennende, og et langt parti på førstebordet, men til slutt greide Johannes å slite seieren i land, og det ble seier i matchen. I sisterunden skal de møte Alta som i forrige runde slo andrelaget hele 4-0.

Kristiansund 2 spilte mot det gode laget fra Alta i søndagens formiddagsrunde. Even og Isak tapte, men Hermann og Jacek slet lenge i sine partier. Men de mer erfarne Altaspillerne vant i begge partiene, og det ble tap på andrelaget.
I sisterunden skal de møte Haukås 2 som spilte 2-2 mot førstelaget i andrerunden lørdag formiddag.
Roger og Wenche skrev masse og la ut mange bilder på facebooksida vår... under runden søndag formiddag. Det vil de fortsette med også i ettermiddag.

 

 

Kristiansund 1 i barneklassen. Fra høyre Magnus, Sindre, Viljar og Johannes.

Tre seire og to uavgjorte i NM ungdomslag lørdag (Tore, 10. september 2017)

I NM for ungdomslag i Sandnes spilte barnelagene tre runder, mens juniorlaget spilte en runde, og de hadde walk over i den siste runden. ble det som forventet tap på våre to lag i barneklassen, mens juniorlaget spilte uavgjort og tok ett poeng.

Kristiansund 1 (lenke til Turneringsservice) spilte først uavgjort (2-2) mot det gode laget fra Haukås, før de vant mot Hammerfest i tredjerunden. I fjerderunden ble det 4-0 tap mot Søråshøgda. Det var i denne matchen Sindre spilte og spilte, og han hadde muligheter til å vinne, men den mer erfarne motstanderen, vant til slutt. Dette partiet var det siste som ble spilt i hele runden, og veldig mange sto rundt og fulgte med på partiet. Søndag morgen skal de møte Smeaheia 4 som Kristiansund 2 vant mot i går ettermiddag.

Kristiansund 2 (lenke til Turneringsservice) vant matchene sine mot Smeaheia 3 og 4. Begge matchene ble vunnet 2½-1½. I tredjerunden tapte de 4-0 for Stavanger Penguins, og det er et av topplagene. Søndag morgen skal de møte Alta, og det er et sterkt lag. Men når Kristiansund 2 vinner matchene sine, møter de gode lag i neste runde. Det er slik turneringsoppsettet fungerer.

Juniorlaget (lenke til Turneringsservice) spilte bare en runde på lørdag. De fem lagene i denne klassen spiller berger, alle mot alle, og Kristiansund fikk walk over i tredjerunden.
Mot Stavanger 1 ble det uavgjort, 2-2, og det var et kjempegodt resultat, siden Stavanger hadde et jevnere lag enn vårt. Henrik på førstebordet vant et flott parti mot Erlend Kyrkjebø, mens det ble remis på Anton på andrebordet mot Martin Saltvedt. Petter gjorde en flott innsats med remis mot Andreas Fossan, mens Iver tapte mot Benjamin Fossan. Partiene til juniorspillerne (alle unntatt Henrik) er lagt ut. Klikk på navnet på spilleren i Turneringsservice, og partiene kan spilles gjennom
Søndag klokka 9 skal juniorlaget vårt møte Stavanger 2 som overraskende leder mesterskapet. Og i ettermiddag skal de møte 1911U som er storfavoritten. De må vinne mot Stavanger 2 for å kunne kjempe om topplasseringene i klassen.

Det er to runder i dag på alle våre lag. Runden starter klokka 9, og Roger og Wenche skriver og legger ut bilder på facebooksida vår...

 

 

Kristiansund 2 i barneklassen. Fra venstre Isak, Jacek, Hermann og Even.

Tap og uavgjort i går - 3 runder i dag i Sandnes (Tore, 9. september 2017)

I NM for ungdomslag i Sandnes som startet i går kveld, ble det som forventet tap på våre to lag i barneklassen, mens juniorlaget spilte uavgjort og tok ett poeng.

Kristiansund 1 (lenke til Turneringsservice) møtte Dream Team Vadim i førsterunden. Det var et sterkt lag med gode spillere, og det ble 4-0-tap. Men våre spillere kjempet godt og lenge, og det tar de med seg til rundene i dag.
Kristiansund 2 (lenke til Turneringsservice) møtte Smeaheia 2, og det laget hadde også gode spillere på laget. Det ble 4-0 tap i denne matchen også.
Juniorlaget (lenke til Turneringsservice) møtte Sevland og de stilte med et lag som var lavere ratet på alle bord. Det var bare Iver som vant sitt parti, sjøl om han ikke var helt fornøyd med midtspillet sitt.
Henrik ble ukomfortabel med betenkningstida (60 minutter + 30 sekunder tillegg per trekk), og sovnet (dvs. brukte for mye tid på et trekk, slik at det ble alt for lite tid igjen) og tapte. Henrik hadde vinststilling da han tapte på tid. Da Anton og Petter ikke greide mer enn remis, ble det uavgjort og 1 poeng i matchen.

Det er tre runder i dag. (Juniorlaget har walk over i tredjerunden.) Alle på de to barnelagene er fornøyde, (tacobuffeten i går kveld var god), og nå har alle kommet over startnervene. Andrerunden starter klokka 9, og Roger og Wenche skriver og legger ut bilder på facebooksida vår...

 

 

Sjakkafe lørdag kl. 12-14 (Tore, 8. september 2017)

Lørdag 8. september blir det sjakkafé. Sjakkaféen er åpen klokka 12-14, og det blir vafler og kaffe/te/saft til alle som kommer innom.
Alle er hjertelig velkommen innom Sjakklubben!

Fra klokka 13 kommer vi til å følge med på 3. runde World Cup i Tbilisi i Georgia. Magnus skal spille mot kineseren Bu Xiangshi.
Og vi kommer nok til å følge med på noen av de andre stjernene også.

 

 

NM for barne- og ungdomslag i Sandnes starter i kveld (Tore, 8. september 2017)

NM for ungdomslag spilles på Quality Residence i Sandnes denne helga.
Kristiansund stiller med tre lag der. To lag i barneklassen (opp til 12 år), og et lag i juniorklassen (over 16 år).
På barnelagene stiller i rekkefølge på Kristiansund 1: Johannes, Viljar, Sindre og Magnus. Kristiansund 2: Isak, Jacek, Hermann og Even.
På juniorlaget har vi med Henrik, Anton, Petter og Iver.

Roger og Wenche er med som lagledere helga. De kommer til å skrive og legge ut bilder på facebooksida vår...
Og vi kommer også til å fortelle om rundene her på ksk.no også

Førsterunden starter klokka 1830, og betenkningstida for hver spiller er 60 minutter + 30 sekunder tillegg per trekk. Et parti kan da vare i 3 timer eller litt mer.

 

 

Høstturneringa er i gang (Tore, 7. september 2017)

Høstmesterskapet i langsjakk startet torsdag kveld den 7. september. Det er bare med 10 spillere i høst. Av klubbens beste spillere kunne ikke Trond Harald Saltnes i høst, mens Eilif Odde og Vegard Simensen ikke ville. Men med de 10 spillerne som er med, vil vi få mange interessante partier.

I førsterunden ble det spilt tre partier torsdag kveld. Morten og Thomas hadde et interessant parti, og Morten sto bra ei stund før han tapte. Det samme var tilfellet i partiet mellom Eli Marit og Iver, der det tok litt tid i partiet før favoritten Iver fikk ei vinnende stilling slik at han tok hjem helpoenget.
Det var gode partier av Morten og Eli Marit.
Pat spilte remis mot Tore, da Tore ga bort en bonde i åpninga. Sjøl om de avviklet til tårnsluttspill, greide Pat å beholde bonden, og han spilte godt. Kjell Tore mente i analysene etterpå at Pat hadde vinststilling ganske lenge i partiet, til og med i sluttstillinga. Pat tok imot remistilbudet for han begynte å få litt dårlig tid. I høstmesterskapet er det ikke ekstra 30 minutter etter 40 trekk. Det var veldig bra spilt av Pat. Disse tre partiene viser at det blir ingen kasteballer i dette høstmesterskapet.

 

 

Ratingtallene fra FIDE (Tore, 1. september 2017)

De nye ratingtallene fra FIDE som gjelder fra 1. september 2017 kom ut på torsdag.
Det er mest lynsjakk og hurtigsjakkpartier som har blitt ratet for våre spillere denne måneden.
Isak har fått et høyt ratingtall i lynsjakk!

Se ratingtallene her...

 

 

Sjakkafe lørdag kl. 12-14 (Tore, 1. september 2017)

Lørdag 1. september blir det sjakkafé. Sjakkaféen er åpen klokka 12-14. Og mest sannsynlig litt lenger. Og det vil være folk i klubben også fra klokka 11, men det blir først vafler klokka 12.

Det blir vafler og kaffe/te/saft til alle som kommer innom.
Alle er hjertelig velkommen innom Sjakklubben!

 

 

Vegard Simensen, klubbmester i hurtigsjakk. Her under NM i Stavanger i juli.
Foto: Tore Kristiansen

Vegard ble klubbmester i hurtigsjakk (Tore, 1. september 2017)

Torsdag 31. august ble klubbmesterskapet i hurtigsjakk spilt i Sjakklubben med 15 deltakere. Det ble spilt 6 runder med betenkningstid på 12 minutter + 3 sekunder tillegg per trekk.
Vinneren, og klubbmester 2017 i hurtigsjakk, ble Vegard Simensen med 5½ poeng. Vegard avga en remis i nest siste runde mot Thomas Nyland, og det ble ikke klart før sisterunden hvem som skulle bli klubbmester. Men da Thomas tapte mot Tore Kristiansen ble det klart at det ble Tore som tok andreplassen, og Thomas Nyland fikk tredjeplassen.
Tore hadde vel det som kalles for ei monradbølge. Han tapte for Rune Edøy i andrerunden, og slapp å møte de sterkeste spillerne før i sisterunden. Da han vant der, ble det plass på pallen.
Rune Edøy gjorde ei sterk come back-turnering. Han begynte med å vinne mot Eilif Odde og deretter mot Tore Kristiansen. Det var ei sterk turnering for ham med en ratingprestasjon på over 1700.
Av guttene som var med gjorde Jacek og Johannes det godt med 3 poeng. Guttene (Johannes, Jacek, Viljar, Isak og Even) skal alle til NM for ungdomslag i Sandnes neste helg, og dette mesterskapet var også god trening for dem.

 

 

Fra venstre Iben, Molde, som ble beste mikroputt. Olav August, Volda Ørsta som vant turneringa og ble beste miniputt, og Johan, Kristiansund, som ble beste kadett.

Fin barne- og ungdomsturnering forrige lørdag (Tore, 31. august 2017)

Torsdag 26. august ble den første av 5 barne- og ungdomsturneringer denne høsten arrangert i Sjakklubben. Augustturneringa ble vunnet av Volda Ørstas Olav August Tønnesen som ledet fra første runde. I sisterunden ble det imidlertid tap for Moldes Iben August Furset, og begge to kom på 16 poeng. Men Olav August hadde best kvalitet og ble kåret som vinner av turneringa.

Iben ble best av mikroputtene. Olav August vant sjølsagt miniputtklassen, og der kom Even på en fin andreplass. Det var 5 kadetter med, og Johan tok en klar seier der.
Det var 20 spillere med, og det var flott på en fin seinsommerlørdag. Noen få bilder fra turneringa, finnes her...

 

 

Johannes foran skjermen som viste at han var virtuell leder av turneringa ei stund.

Johannes på 3. plass i hurtigsjakkturneringa torsdag kveld (Tore, 25. august 2017)

Torsdag 24. august spilte vi den første av 7 hurtigsjakkturneringer som vi skal ha denne høsten. Turneringene spilles på de torsdagene i høst det ikke er andre aktiviteter.

Johannes kom på en flott tredjeplass, da han var den eneste på 3 poeng i 1. hurtigsjakkturnering høsten 2017. Han var nok glad for at han greide å overtale foreldrene til å få være med.
Robin Hoem vant turneringa på bedre kvalitet foran Petter Andreas på andreplass.

Neste torsdag spilles klubbmesterskapet i hurtigsjakk

 

 

Treningsgruppene starter tirsdag, onsdag og torsdag denne uka (Tore, 21. august 2017)

Treningsgruppene i Sjakklubben starter denne uka siden skolestarten var i dag.

Tirsdagsgruppa starter tirsdag 22. august og har vanlig opplegg klokka 1730-1900 hele høsten.
Onsdagsgruppa passer for barn og ungdom fra 11 år og oppover. De har treninger og aktiviteter onsdagskveldene klokka 1800-2000. De starter opp onsdag 23. august.
Torsdagsgruppa har si første trening torsdag 24. august. Det er vanlig opplegg klokka 1730-1900 hele høsten.

Vi skal ha et eget kurs for dem som ikke har vært i Sjakklubben før. Det starter i september.

Allerede den første lørdagen, lørdag 26. august, blir det ei sjakkturnering i Sjakklubben klokka 11-14. BGP-Augustturering. Med pokaler til alle. Til denne turneringa kan man melde seg på i Sjakklubben eller på nettet her...

 

 

Henrik og Anton spiller i Barcelona (Tore, 21. august 2017)

Open Sants-turneringa startet i Barcelona på fredag. Pga. terrorangrepet på La Rambla ble det startet med 1 minutts stillhet, skrev Tarjei Svensen på mattogpatt. Tarjei spiller i turneringa, så det blir nok en del oppdateringer på bloggen hans der.
Kristiansund har med to spillere i Open Sants-turneringa som er ei 10 runders turnering. Det spilles en runde hver ettermiddag helt til og med søndag 27. august.

Henrik Øie Løbersli åpnet med tap mot den engelske IM-en Sam Collins, og det også tap mot den tidligere klassekameraten fra NTG, Kimiya Sajjadi i andrerunden søndag. Men en seier ble det mot en 1800-spiller på søndag kveld.
Vårt nyeste medlem, Anton Darnell tapte også mot en IM i førsterunden. Han er imidlertid kommet i heisen, for han vant i andrerunden mot en 1800-spiller og tapte i tredjerunden 2388-spiller. Og i fjerderunen mandag kveld møter han en 1900-spiller.

 

 

Thomas Nyland til venstre spilte mot Amund Pihl Strand i klubbmesterskapet i lynsjakk.

Thomas Nyland ble klubbmester i lynsjakk (Tore, 19. august 2017)

Torsdagskvelden 19. august ble klubbmesterskapet i lynsjakk spilt.
En suveren mester ble Thomas Nyland som vant med 10 poeng på de 11 rundene. Dette er Thomas' første klubbmesterskap i lynsjakk.
Det var jevnere på plassene bak med Eilif Odde og Vegard Simensen som begge fikk 9 poeng. Odde kom foran på bedre kvalitet.

Amund ble best av de yngste deltakerne med 5 poeng. Isak spilte i si første lynsjakkturnering, og han fikk 3½ poeng. Det var premie til vinneren og pokaler til alle de yngste.

Lørdag 19. august kl. 12-14 er det sjakkafé i Sjakklubben.

 

 

Færre innlegg på ksk.no (Tore, 17. august 2017)

Når sommeren nå er over, blir det slutt på de daglige innleggene her på ksk.no som jeg har hatt ansvaret for.
Dette tar for mye tid for meg, og nytteverdien av det i forhold til jobben som gjøres for å lage innlegg med illustrasjoner, er ikke høy. Derfor slutter jeg nå med å lage så mange innlegg på hjemmesida til Sjakklubben så ofte som jeg har gjort.

Men ksk.no er en av informasjonskanalene for Sjakklubben, og det vil komme informasjon og saker om ting som har skjedd i klubben, men nok ikke i samme grad som før.
Med vennlig hilsen Tore

 

 

Barnegruppene starter neste uke når skolen starter (Tore, 14. august 2017)

Treningsgruppene i Sjakklubben starter i neste uke. Skolestart er mandag 21. august, og våre treningsgrupper i Sjakklubben starter samme uke.

Tirsdagsgruppa starter tirsdag 22. august og har vanlig opplegg klokka 1730-1900 hele høsten.
Onsdagsgruppa passer for barn og ungdom fra 11 år og oppover. De har treninger og aktiviteter onsdagskveldene klokka 1800-2000. De starter opp onsdag 23. august.
Torsdagsgruppa har si første trening torsdag 24. august. Det er vanlig opplegg klokka 1730-1900 hele høsten.

Vi skal ha et eget kurs for dem som ikke har vært i Sjakklubben før. Det starter i september.

Allerede den første lørdagen, lørdag 26. august, blir det ei sjakkturnering i Sjakklubben klokka 11-14. BGP-Augustturering. Med pokaler til alle. Til denne turneringa kan man melde seg på i Sjakklubben eller på nettet her...

 

 

Helge Storeide og Petter Andreas Wadstensvik i KM i hurtigsjakk i 2015.

Møre og Romsdal fylkes fylkesvåpen

KM i lynsjakk og hurtigsjakk i Kristiansund i september (Tore, 13. august 2017)

I denne jubileumshøsten skal Kristiansund Sjakklubb også arrangere kretsmesterskapene i lynsjakk og hurtigsjakk.
Spillere fra hele fylket kommer helga 16. og 17.september for å spille i kretsmesterskapene i Møre og Romsdal Sjakkrets. (Det er ikke eliteseriefotball i Møre og Romsdal den helga.)

KM i lynsjakk starter lørdag 16. september klokka 17 i Sjakklubben, og med 11 runder er vi ferdige til klokka 20. Den seine starten på lørdag gjør det enklere for spillere utenom Kristiansund å komme til byen. Og det var samme opplegg i Ålesund sist KM ble arrangert i 2015.
KM i hurtigsjakk starter søndag 17. september klokka 11. Betenkningstida er 15 minutter + 5 sekunder tillegg per trekk. Med 7 runder vil vi være ferdige seinest til klokka 16.

Det er mange pengepremier i alle klasser. Også i aldersklassene. Og for beste kvinne. Foreløpig er det bare påmeldte fra Aalesunds Schaklag, men vi regner med minst 15 spillere fra Kristiansund i alle aldre.

 

 

Sjakkafe lørdag kl. 11-14 (Tore, 11. august 2017)

Lørdag 12. august blir det sjakkafé. Sjakkaféen er åpen klokka 11-15.

Siden dette er første gangen med sjakafé etter sommerferien, starter vi en time tidligere. Det blir vafler og kaffe/te/saft til alle som kommer innom.
Alle er hjertelig velkommen innom Sjakklubben!

 

 

Nærmest spiller Magnus mot Herman.

Magnus og Johannes dominerte i French Open-turneringa (Tore, 10. august 2017)

Torsdag kveld var det litt trening for spillerne som skal til NM for ungdomslag i Sandnes 8.-10. september.
De fikk litt innføring i åpninga fransk forsvar den første timen av Roger og Karl W.

Dette ble avsluttet med ei turnering, French Open. Den ledet Magnus fra start og nesten til mål. Broren Johannes tapte nemlig mot Even i førsterunden, og det ble først da Magnus og Johannes møttes i sisterunden at Johannes vant partiet mot Magnus og gikk såvidt forbi på bedre kvalitet. Fatet som var satt opp som førstepremie, havnet da hjemme hos Tylden.
Even og Sindre gjorde det også bra i turneringa og kom på plassene bak Tyldenbrødrene. Even var den eneste som slo turneringsvinneren.

Turneringa var ei lynsjakkturnering, og det var mange partier, litt for mange, som ble avsluttet pga. tap på feiltrekk.
Om spillerne velger å spille fransk forsvar i tida framover, er ikke så viktig. Her fikk de et lite innblikk i ei åpning, og de lærte litt om at åpninga har sine svakheter og styrker som både hvit og svart kan spille på. Det gjelder sjølsagt også i andre åpninger, og den kunnskapen har en overføringsverdi.

 

 

Premien til beste spiller i French Open i kveld.

Fransktrening og French Open-turnering i kveld (Tore, 10. august 2017)

I kveld blir det trening og turnering i fransk forsvar i Sjakklubben klokka 1800-2000.

Det er spillerne på våre to barnelag som skal delta i NM for ungdomslag i Sandnes 8.-10. september som får ei lita innføring i fransk forsvar den første timen. De skal også lære seg å spille mot fransk med de hvite brikkene.

Treningsøkta avsluttes med ei turnering, French Open.

Instruktøren Karl W. Strand er den i Sjakklubben som kan fransk forsvar best, og han har spilt det i mange tiår. Ei av hans største prestasjoner med fransk var da han spilte remis i et postsjakkparti mot GM Zagorovsky, en av verdens aller beste postsjakkspillere.

 

 

New in Chess #5 har kommet til klubben (Tore, 9. august 2017)

Sjakklubben har begynt å abonnere på New in Chess magazine

Nummer 5 har Aronian på forsida og har et fint intervju med ham. Det er også masse om lyn- og hurtigsjakkturneringene i Paris og Leuven. Det er mange partier som er godt kommentert av både MVL og Peter Heine Nielsen. Judit Polgar og Nigel Short har sine faste spalter. Det er veldig mye stoff.

New in Chess-nummeret ligger i Sjakklubben, og skal man lese det, må man innom klubben. Det er ikke til utlån.

 

 

Fransktrening for NM-lagene torsdag kveld (Tore, 8. august 2017)

Torsdag kveld klokka 1800-1930 blir det trening for de to barnelagene som skal delta i NM for ungdomslag i Sandnes 8.-10. september.

Da vil Roger og Karl W. gå gjennom hvordan man skal spille med fransk forsvar. Hva er planene, og hvilke svake og sterke felter skal man spille på med de svarte brikkene? Det blir ikke terping eller pugging av varianter, men en enkel innføring i ideer og oversikt over hva man bør være oppmerksom på.
Etter innføringa blir det ei lita tematurnering i fransk. Da må spillerne spille hvit mot fransk i halvparten av partiene!
Roger sier at det blir en spesiell (morsom) premie til vinneren.

Kristiansund stiller med tre lag i NM for ungdomslag. To lag i barneklassen (opp til og med 12 år), og et lag i juniorklassen (over 16 år). På de to barnelagene har vi med Even, Herman, Isak, Jacek, Johannes, Magnus, Sindre og Viljar.

 

 

Mange turneringer i høst (Tore, 7. august 2017)

Denne jubileumshøsten i Kristiansund Sjakklubb blir fylt opp av små turneringer.
Det blir som vanlig et høstmesterskap som spilles annahver uke på torsdager. På de fleste torsdagene mellom har vi ei hurtigsjakkturnering.
Mange klubbmesterskap blir det også. I lynsjakk, hurtigsjakk, laglyn med tidshandikap, pratelagsjakk og sjokksjakk. Det er åpent for flere muligheter hvis noen andre enn turneringskomiteen vil arrangere dem. Vi lurer blant annet på om oppfinneren av ludosjakk, Eirik Viken Kallset, vil arrangere et klubbmesterskap i ludosjakk?
Vi burde vel også hatt ei maratonturnering i lynsjakk med 42 runder? Hvis noen vil arrangere det i løpet av høsten, bare ta kontakt.

Helga 16. og 17. september arrangerer vi KM i lynsjakk og KM i hurtigsjakk.

Turneringene i august blir:
Klubbmesterskapet i lynsjakk torsdag 17. august
1. hurtigsjakkturnering høsten 2017 torsdag 24. august
BGP Augustturnering lørdag 26. august
Klubbmesterskapet i hurtigsjakk torsdag 31. august

Se hele terminlista her... eller i lenka til venstre.

 

 

GM Axel Smith i CellaVision Cup
Foto: OA Hedlund, schack.se

6 av 8 for Axel i Cellavision Cup (Tore, 6. august 2017)

I helga ble ei av Sveriges største helgeturneringer spilt i Lund med 286 deltakere. CellaVision Chess Cup fikk tre nordmenn på startlista til slutt. Kanskje etter at turneringslederen klagde tii Tarjei Svensen i mattogpatt?

Shirov var på startlista, og han sto også på toppen av resultatlista til slutt med 7 av 8 poeng. Det var 4 hurtigsjakkrunder og 4 langsjakkrunder.

På hjemmebane i Lund spilte GM Axel Smith remis mot en 1900-spiller i førsterunden. I langsjakkrundene spilte han remis mot de tre stormestrene han møtte. I sisterunden søndag ettermiddag ble det en svært så enkel, og rask, seier mot en lavere ratet spiller.
Det ble 6 av 8 poeng på Axel og en 17. plass. Det var 33 stormestere med i turneringa.

 

 

Stresset og skuffende i sjakkarneval (Tore, 6. august 2017)

I Debrecen i Ungarn (lenke til engelsk wikipedia) har de i over 100 år hatt et blomsterkarneval som starter litt seinere i august. Det er også en del andre kulturelle aktiviteter, deriblant ei sjakkturnering som de kaller for Sjakkarneval. Det var ei 7 runders turnering som startet på onsdag og sisterunden ble ferdig søndag i 9. Debreceni Sakk-Karnevál.

Thomas Nyland var rangert som nummer 6 i den lille turneringa med bare litt over 20 deltakere i A-gruppa.
Det startet ikke så bra for Thomas som sendte denne rapporten fredag kveld etter de 4 første rundene:

Litt stresset i Debrecen
Spillet mitt og resultatene har vært under pari her i Debrecen. Førsterunde-tapet mot en 1800 spiller var selvdestruktivt. Jeg vant bonde i åpningen men bukket den tilbake i sluttspillet. Deretter klarte jeg å snu et sluttspill som i realiteten var på grensen til tapt for meg, men han tilbydde remis. Jeg spilte for vinst. Han spilte mye feil men ikke nok til å tape. Jeg klarte ikke å akseptere remisen og blåste til slutt bort partiet.
Det ble litt stress med to runder den første dagen. Og hotellene ligger ca 2-3 kilometer unna spillestedet, og det er relativt kort tid i mellom rundene.
Det er ca 36 grader her og jeg måtte bytte hotell fordi det var vanskelig å sove uten aircondition. Jeg var heldig og fikk tilbud om flyttet over til Hotel Obester som er utmerket. Dermed regner jeg med brukbar søvn og ca 2200 nivå de siste 3 rundene. Fortsatt mulig å gå i pluss.
Men lørdag ble det en seier og et tap, og i sisterunden søndag formiddag ble det også remis. Thomas skrev i dag:
Det ble en skuffende Debrecen når jeg remiserte i klart vunnet tårnsluttspill i dag. Og jeg burde vunnet sluttspillet som jeg tapte i går.
Totalt sett middels fornøyd med sjakkturen i Ungarn denne sommeren.
Da ble det bare 3½ poeng på Thomas, og han tapte 26 ratingpoeng i denne turneringa.

 

 

Lynsjakk i klubben en sommerkveld

Litt lynsjakk i klubben sist torsdag (Tore, 6. august 2017)

Det var 8 som spilte litt lynsjakk i klubben sist torsdag kveld. Det var varslet at dette ble den varmeste kvelden på lenge, men allikevel dukket det 8 som ville spille lynsjakk denne kvelden. En av dem var stjørdalingen Odd Morten Øvereng som var på ferie i Kristiansund.

Det ble to uformelle sjakkturneringer. Den første med 8 spillere ble vunnet av Vegard foran Karl W. Den andre var det bare 6 med, og den rakk vi heller ikke å fullføre skikkelig. Men Vegard var suveren der også.
Internettsendinga fra Sinquefield Cup sto på og gikk på tv-skjermen (se bilde...) men alle dro hjem i 23-tida, og det var først da at Magnus fikk et overtak i partiet mot Karjakin som førte til at han vant partiet.

Sendinga fra St. Louis vises ikke på fjernsyn, men på internett. Man kan følge sendinga på arrangørens side eller akkurat den samme sendinga hos chess24. Chess Club and Scholastic Center of St. Louis har også sin egen youtubekanal. Der kan vi også følge den samme sendinga, og se alle sendingene i opptak når vi vil.
Da Magnus gjorde feilen sin i natt mot MVL ble det hektisk i studio.

 

 

Lynsjakk og vi følger Sinquefield Cup i klubben torsdag (Tore, 3. august 2017)

I klubben i kveld blir det både lynsjakk og partier fra St. Louis og Sinquefield Cup.

I førsterunden i Sinquefield Cup i går kveld var det partiet Aronian-Nepo som var mest interessant. Turneringa vises ikke på norsk tv, men arrangøren har ei flott sending. Den samme sendinga vises også på chess24 og på youtube.
Torsdag kveld klokka 20 skal Magnus Carlsen ha hvit mot Karjakin. I går var det en fargeløs remis mot Caruana. Men Levon Aronian skal ha hvit igjen. I kveld skal han møte Caruana. Det er vel de to partiene som er viktigst å følge.

Samtidig blir det også ei uformell lynsjakkturnering.

 

 

Uformell lynsjakkturnering torsdag kveld (Tore, 2. august 2017)

Torsdag kveld spilles ei uformell lynsjakkturnering i Sjakklubben.
Både Eilif og Rune skal være med.

Samtidig spilles andrerunden i Sinquefield Cup, og de partiene vil vi også følge med på.

 

 

Morten Smenes Frost i marsturneringa i år.

Morten med godt treningsresultat på mandag (Tore, 1. august 2017)

I går kveld hadde vi ei treningsøkt for noen av klubbens spillere siden Henrik var hjemme på perm.
Meininga var at treninga passet for spillere i ratingnivået 1500-2100, men Morten slengte seg med. Vi gikk gjennom et nimzo-indisk parti og vi skulle gjette, eller finne ut, 19 ulike trekk som ble gjort i partiet. Det ble gitt poeng (eller minuspoeng) for rette eller gale svar. Temaet i partiet var angrep, forsvar og motangrep

Og det var Morten som viste seg å være best i dette. Han var den som fikk flest poeng, og han var bare to poeng unna for å nå IM-nivået i denne oppgaven! (Det må også nevnes at Eilif lå godt an halvveis, før han måtte gå i et møte.) Med ett unntak var de andre fem som fullførte treninga, et nivå under Morten, poengmessig.

Det var ei flott treningsøkt, sjøl om den varte en halvtime for lenge. Det er halvanna år siden vi sist hadde akkurat denne type trening, men det skal ikke bli så lenge til neste gang.

 

 

Augustlista fra FIDE kom i dag (Tore, 31. juli 2017)

De nye ratingtallene fra FIDE som gjelder fra 1. august 2017 har kommet i dag.
NM i Stavanger, turneringer i Ungarn, SM og Nordisk berører våre denne gangen. Sverre Hoem får sitt første FIDE-tall i morgen, mens Amund tjente grovt på de 8 partiene han spilte i Stavanger.

Se ratingtallene her...

 

 

Den nye Axelboka er på vei til Kristiansund! (Tore, 31. juli 2017)

GM Axel Smith har kommet med si andre bok på Quality Chess.
Denne gang har Axel skrevet ei åpningsbok; e3 poison! Da Axel trente oss i Kristiansund, lærte han oss Systemet som var basert på g3 og fianchettering av kongeløperen. Nå viser Axel oss ei anna struktur på åpninga. Han brukte denne da han tok sine siste stormesternapp og fikk tittelen.

Boka har nettopp kommet fersk fra trykkeriet, og Axel sender i dag en del eksemplarer til Kristiansund Sjakklubb som han har signert. De bøkene kan vi kjøpe i Sjakklubben når de kommer.

Axels første bok, Pump up your rating, ble lansert i Kristiansund torsdag 3. oktober 2013, se bildeserie her… Da ble det et godt salg for Axel av boka i Kristiansund.

 

 

Klar vinner i Püspökladány (Tore, 30. juli 2017)

Thomas Nyland avsluttet turneringa X. FMF Open - Arnóth Sándor Memorial i Püspökladányde på søndag på en sterk måte.
I åttenderunden ble det seier mot nok en 2100-spiller. Motstanderen sto godt, forteller Thomas, og det ble et seigt parti der Thomas vant til slutt. Sisterundepartiet ble enda seigere. Alle de andre partiene i turneringa var ferdig, men på førstebordet spilte de og spilte de. Thomas møtte en up-and-coming 13-åring (født 2004) som med seier mot Thomas ville ha tjent godt over 100 ratingpoeng i denne turneringa. Thomas skriver:

Det ble kampparti i siste runde i dag siden jeg i realiteten hadde vunnet turneringen før siste runde. Jeg sto til knusende vinst flere ganger, men fikk endelig litt dårlig uttelling, og det ble remis i sluttspill. Totalt sett fikk jeg mer enn fortjent i denne turneringen.
Da ble Thomas turneringsvinner med 7½ poeng. Det var 1 poengs avstand til de neste på lista. Det ble også 60 000 forinter i premie for Thomas! Det kanskje viktigste for Thomas var de 39 ratingpoengene han vant! Denne turneringa, kommer ikke med på augustlista, men blir med på ratinglista i september. I de tre første Ungarnturneringene tjente Thomas 15 ratingpoeng til sammen, så denne turneringa gjorde vei i vellinga i så måte.

 

 

Slik spilles også sjakk i Ungarn. Vannet kan være opptil 38 grader varmt!

Thomas leder i Ungarn - to runder gjenstår (Tore, 29. juli 2017)

Thomas Nyland hadde en strålende lørdag i Püspökladány der han spiller i X. FMF Open - Arnóth Sándor Memorial.

Thomas har valgt i en del partier å gå rakt inn i sluttspill i denne turneringa med betenkningstid på 60 minutter + 30 sekunder tillegg per trekk. Alle de tre vinstpartiene i de tre første rundene var teoretisk remis for motstanderne, forklarer Thomas. Fredag spilte Thomas remis i begge rundene, og i ett av dem spilte motstanderen aggressivt. Thomas måtte redde seg med evig sjakk.
Men lørdagens to runder mot to 2100-spillere gikk atskillig bedre. Thomas vant begge partiene sine i dag. En av dem var mot en FM, og det betyr jo at han har hatt høyere rating før.

- 60+30 er gøy, sier Thomas som nå leder turneringa etter 7 runder med 6 poeng som den eneste. I morgen tidlig møter han en av de spillerne som har 5½ poeng. Også en 2100-spiller.

 

 

Sinquefield Cup starter onsdag kveld (Tore, olsok 2017)

Magnus Carlsen starter i nok ei storturnering denne sommeren onsdag kveld.
Klokka 20 starter nemlig første runde i Sinquefield Cup

Det er 10 spillere blant de 17 sterkeste spillerne på FIDE-lista. Magnus Carlsen er nummer 1, sjølsagt, amerikanerne So (3), Caruana (5) og Nakamura (7). Armenske Aronian (4), franske MVL (8), den gamle verdensmesteren Anand (9) og russerne Karjakin (12), Svidler (15) og Nepomniatsji (17).

Det blir ei tøff turnering med 9 runder. En runde hver kveld fra onsdag 2. august til søndag 6. De har fridag neste mandag og de siste fire rundene spilles fra tirsdag 8. til fredag 11. august.
Betenkningstida er litt merkelig. 100 minutter på de første 40 trekkene, deretter 60 minutter på resten av partiet. Men i tillegg får spillerne 30 sekunder "delay" fra trekk 1.
Delay er noe de spiller med i USA. Det er slik at når motstanderen har gjort trekket sitt og trykker på klokka, går det 30 sekunder før tida begynner å gå. Hvis spilleren trykker på klokka før det har gått 30 sekunder, får man ikke de resterende sekundene lagt til.
Det var denne typen betenkningstid i lynsjakkturneringene som gjorde at Magnus tapte på tid. Hvis tida er lav, kan man aldri bygge seg opp ekstra tid igjen ved å gjøre raske trekk.

Siden alle rundene starter klokka 13 (1 p.m.) i St. Louis, blir det nok seine kvelder når vi skal følge med på kampene her i Norge. Vi kommer tilbake til hvilke runder vi skal følge i Sjakklubben.

 

 

18 påmeldte lag til NM for klubblag (Tore, 28. juli 2017)

Aalesunds meldte på 3 lag i går kveld til NM for klubblag som spilles i på Scandic Kristiansund i slutten av oktober.

Da har vi allerede kommet opp i 18 påmeldte lag til norgesmesterskapet.
Utenom Møre og Romsdal og Trøndelag er det bare 2 lag som har meldt seg på. Men til gjengjeld var Kirkegata Sjakklubb i Oslo den aller første. De har også betalt startavgifta allerede, og det gleder kassereren!

Det er første gangen at Norgesmesterskapet for klubblag blir arrangert i Midt-Norge. Siden starten i 2008 var alle arrangørstedene på Østlandet fram til 2014. I 2015 var det i Haugesund og i Stavanger i fjor. (Neste år blir det i Bergen.)
Det er derfor svært gledelig at klubbene i Møre og Romsdal og Trøndelag stiller opp og blir med på dette Norgesmesterskapet. Aure Sjakklubb stiller med to lag, og det er bra av den nystartede klubben helt nord på Nordmøre.

Rekorden i antall lag i NM for klubblag var 56 lag i 2014. Det skal nok litt til om vi greier å slå den rekorden i år. Stavanger var nære i fjor med 49 lag, men der stilte arrangørklubben med hele 14 lag.

 

 

Thomas Nyland i Ungarn i fjor.

3 av 3 i Püspökladány for Thomas (Tore, 27. juli 2017)

Thomas Nyland har startet bra i Püspökladány der han spiller i X. FMF Open - Arnóth Sándor Memorial som startet i går på onsdag med førsterunden.

Thomas har vunnet i de tre første rundene. Betenkningstida er 60 minutter + 30 sekunder tillegg per trekk. Det ser ut til at dette formatet passer Thomas godt!

Turneringa er sperret for spillere med over 2200 i rating. Det er på grunn av den korte betenkningstida. Hadde det vært med spillere over 2200 i rating, ville ikke turneringa ha blitt godkjent av FIDE for å rate partiene. Thomas har en rating på 2124, og i denne turneringa der 2199 er taket, er han da blant toppspillerne.
Det er to runder hver dag fram til og med søndag.

 

 

Medlemsrekorder i Møre og Romsdal - Kristiansund på topp 10 (Tore, 26. juli 2017, oppdatert 27. juli)

sjakk.no står det i dag om at NSFs medlemsrekord fortsettes å knuses og at den største veksten er i Møre og Romsdal. Saken er illustrert med kakebildet fra Barnesjakkfestivalen i Dahlehallen 15. juni! sjakk.no skriver:

Sjakkmani i Møre og Romsdal
Kretsen med desidert størst vekst er Møre og Romsdal. Her har medlemstallet siden nyttår økt over 25 %. Blant annet har Kristiansund nå kommet inn blant de 10 største klubbene i Norge.
Alle klubbene i Møre og Romsdal har opplevd vekst. I tillegg har det også kommet en ny sjakklubb i kretsen i Sula sjakklubb.

Vi ser fram til sjakkhøsten!
Roger Hojem har uttalt at målsetninga i jubileumsåret er 100 medlemmer. Og Tore Kristiansen fortalte dette til hele sjakk-Norge, da han deltok på Kongressen til Norges Sjakkforbund i Stavanger.
Da har vi et klart mål om å få minst 15 nye medlemmer i høst!
(Oppdatert 27. juli: Bjørn Benjaminsen har meldt overgang til Longyearbyen Sjakklubb. Så da trenger vi 16 nye medlemmer i høst!)

 

 

Klubbmesterskapet i lynsjakk spilles torsdag 17. august (Tore, 25. juli 2017)

Høstsesongen starter i jubileumsåret uka før skolene starter igjen etter sommerferien.
For allerede torsdag 17. august blir det Klubbmesterskapet i lynsjakk.

I år spilles det med 11 runder monrad og alle spiller i ei stor gruppe. Det blir klassevis premiering, og vi starter klubbmesterskapet med første runde klokka 1900. Da blir vi ferdige til klokka 21 med sisterunden.
Turneringa blir ratet, og alle kan melde seg på her...

 

 

Møre og Romsdal fylkes fylkesvåpen

KM for barn og ungdom i Molde i september (Tore, 23. juli 2017)

I dag har det blitt bestemt at KM for barn og ungdom blir arrangert i Molde lørdag 23. september.
De siste årene har det blitt arrangert ved Moa i Ålesund, og vi har arrangert det i Kristiansund og på Silsethytta for noen år siden.
Men siden det har blitt mange nye spillere i Volda Ørsta, og vi har fått en ny klubb i Aure helt nord på Nordmøre, er det enklest for alle om kretsmesterskapet i fylket blir lagt i midta. Og derfor har Molde fått ansvaret for å arrangere kretsmesterskapet, og de har valgt lørdagen 23. september.

 

 

Thomas Nyland i Eger med fruktdietten sin.

Thomas avsluttet sterkt i Eger (Tore, 23. juli 2017)

Thomas Nyland fikk 6 poeng og endte på 12. plass i 41. Agria Sakkfesztival i byen Eger i det nordlige Ungarn. Thomas var rangert som nummer 14. Thomas tapte 8,8 ratingpoeng i turneringa, og prestasjonen hans var under pari på 2053.

Underveis var Thomas slett ikke fornøyd med turneringsspillet sitt. Han mener han kom litt ut av balanse da han tapte i tredjerunden mot en 2200-spiller. Det var et unødvendig tap i et midtspill uten dronninger. Thomas mente at han spilte dårlig de neste fire rundene, der det blant annet ble to remiser mot to 1800-spillere. Men Thomas forklarte også at han fikk ikke noe hjelp av motstanderne i denne turneringa.
Men i de to siste rundene fikk han rettet litt opp på inntrykket da han vant begge partiene. Og i sisterunden vant han mot en IM! Riktignok med bare 2050 i rating, men IM er IM. IM Miklos Káposztás fikk tittelen sin i 1982 . Thomas forteller at det var ikke så mange år siden at Káposztás presterte på 2300-nivå. Men han har sikkert blitt taktisk dårligere med alderen, og det var taktikk i dronning- og tårnsluttspillet som gjorde at Thomas fikk matt i 6.

Nå drar Thomas sørøstover i Ungarn til Püspökladány og til turneringa X. FMF Open som starter på onsdag. Der kommer også Moldes Håkon Hoel for å være med i. Betenkningstida i den turneringa er 60 minutter + 30 sekunder tillegg per trekk, og Thomas mener at den passer ham bedre nå.

 

 

Svart i trekket holder remis. Klikk på bildet for å få det større.

Trening i dronningsluttspill (Tore, 21. juli 2017)

Det er ikke mange aktiviteter i klubblokalet i sommer, men vi har hatt noen treningsdager. Før NM i Stavanger hadde vi ei treningsøkt med barn og ungdom. En kveld har vi hatt en samling der vi har analysert noen partier fra NM.

Fredag på dagtid kom Amund fra Surnadal for ei økt med dronningsluttspill sammen med Petter, Vegard og Tore. Og GM Dr. Karsten Müller som var til stede på en dvd.
En av øvelsene vi hadde fredag formiddag, var stillinga som står til venstre. Den hvite kongen er utafor sona og hvis svart spiller korrekt, har svart remis i stillinga. Men det er kun ett trekk som er riktig.
Da vi studerte stillinga først, fant vi at svart hadde remis i 3 av 4 varianter, men det måtte jo være feil. Og med litt mer studering fant vi vinsttrekkene for hvit i begge de to andre variantene som er aktuelle. Og vi greide å løse oppgaven til slutt.

Greier du det?
Løsninga står her...

 

 

Surnadal Sparebank

Sponsorstøtte fra Surnadal Sparebank (Tore, 20. juli 2017)

I postkassa lå det et brev da vi kom tilbake fra NM i Stavanger. Det var fra Surnadal sparebank.

De bidrar med 35 000 kroner til Kristiansund Sjakklubb i sponsormidler. Det er flotte midler som kommer godt med i satsinga på barn og ungdom i Sjakklubben!

 

 

3 lag til NM for barne- og ungdomslag i Sandnes i september (Tore, 19. juli 2017)

NM for ungdomslag spilles i Sandnes 8.-10. september.

Kristiansund stiller med tre lag der. To lag i barneklassen (opp til 12 år), og et lag i juniorklassen (over 16 år).

Roger og Wenche blir med som lagledere den helga.

 

 

Byen Eger i nordlige Ungarn

Thomas spiller i Eger denne uka (Tore, 18. juli 2017)

Etter turneringa i Ajkar i Bakonyfjellene, dro den spilleglade sjakkspiller, Thomas Nyland, videre til ei ny turnering. Søndag kveld var han ferdig i Ajkar, og allerede mandag ettermiddag startet han i XLI Agria Sakkfesztival som spilles nord i Ungarn i byen Eger (lenke til wikipedia).

Thomas spilte også i 40. Agria SAkkfesztival i 2016. Da var han rangert som nummer 33 med 1969 i rating og endte opp på 22. plass.

I år har han 2124 i FIDE-rating, og da er rangert på 14. plass i turneringa. Det er mange av de samme toppspillerne med i år som i fjor. I fjor avsluttet Thomas med å tape et klart vunnet sluttspill mot den tyske IM-en Ali Habibi. Hvis Thomas møter ham i år, vil han helt klart spille for å få revansje.

Thomas har som forventet startet bra i de første rundene. Han vant de to første rundene mot lavere ratede spillere. Men i tredjerunden tirsdag kveld tapte han mot en 2200-spiller.

 

 

Kulturstøtte fra Kristiansund kommune (Tore, 18. juli 2017)

Vi har fått beskjed fra Kulturkontoret i Kristiansund kommune at Kristiansund Sjakklubb har fått tildelt 10 000 kroner i kulturstøtte for i år.

Det er flotte midler som kommer godt med i satsinga på barn og ungdom i Sjakklubben!

 

 

Thomas Nyland i Hell GP i pinsa.
Foto: Tore Kristiansen

Thomas på 3. i Ajkar (Tore, 18. juli 2017)

Det ble flere forinter på Thomas Nyland i turneringa i Ajkar som var ferdig på søndag.
Thomas endte på tredjeplass med 5½ poeng. Det samme som turneringsvinneren men dårligere kvalitet. Thomas hadde et parti som han tapte på walk over, og det var fordi at han glemte tida da han var ute og shoppet.

Thomas tjente 18 nye ratingpoeng og forflyttet seg straks videre til neste turnering.

 

 

GM Hans Tikkanen
Foto: Lars OA Hedlund, Schack.se

Tikkanen ble svensk mester (Tore, 15. juli 2017)

GM Hans Tikkanen ble sverigemester i SM i Stockholm med 6½ poeng i den øversteklassen, Sverigemästarklassen.
GM Nils Grandelius og GM Tiger Hillarp Persson kom på plassene bak med 6 poeng, og GM Axel Smith havnet på 4. plassen med 5 poeng.

De tre andre vant sine partier i sisterunden, mens Tikkanen spilte remis. Det var imidlertid nok siden han ledet med 1 poeng før sisterunden.

 

 

Norske ratingtall etter Hell og NM i Stavanger (Tore, 15. juli 2017)

De norske ratingtallene etter NM i Stavanger og Hell Grand Prix i pinsa har kommet.

Se de nye tallene her...

 

 

Thomas slipper å møte Supermann i Ajka denne helga (Tore, 14. juli 2017)

Thomas Nyland har forflyttet seg litt sørover i Ungarn i retning mot Balatonsjøen fra Györ. Han stoppet i Bakonyfjellene i byen Ajkar.
Der startet XXX. Borostyán Torna Egyéni Verseny torsdag kveld. Det er ei 7-runders turnering som er ferdig søndag kveld. Thomas Nyland som er fjerderatet, vant begge partiene i de to første rundene, og det ser ut til at han tapte tredjerunden fredag ettermiddag på walk over mot en FM.

Fordelen med å spille i byen Ajka (lenke til engelsk wikipedia) er at her ble verdens første kryptonfabrikk etablert i 1937. Da må jo alle Supermankrefter bli redusert i denne byen. Og det er jo en fordel for en som er blant de toppseedede i turneringa, slik Thomas er!

 

 

GM Axel Smith i kjent positur. Med pc-en på fanget for å preppe.
Foto: Lars OA Hedlund, Schack.se

Axel i SM - direkte fra kl. 15 torsdag (Tore, 14. juli 2017)

GM Axel Smith spiller denne uka i Schack-SM i Stockholm i Sverigemästarklassen, den øverste klassen. To runder før slutt ligger Axel på 4. plass med 4 poeng. Det er ett poeng bak ledende GM Nils Grandelius og GM Hans Tikkanen, mens GM Tiger Hillarp Persson har 4½. Legg merke til at alle de fire første i SM er, eller har vært, medlemmer i Kristiansund Sjakklubb.

Axel møter fredag ettermiddag klokka 15 GM Erik Blomqvist med de hvite brikkene. Axel har en mulighet til å bli SM-mester, hvis han vinner de to siste rundene. I sisterunden møter han sistemannen i gruppa. Årsaken til at det kan åpne seg opp for Axel, er at Hans og Nils spiller mot hverandre i dag, mens Tiger skal ha svart mot Emanuel Berg.

Den siste gangen Tiger hadde treninger i Kristiansund, husker vi at han fortalte ei historie om Emanuel Berg fra ei landslagssamling i Sverige før et Sjakk-OL. Vi håper at Tiger får ofret dronninga si for tre lette i dag og vinner, slik at han får vist Emanuel at det går an. Ei spesiell stilling som Tiger viste oss, var at dronninga kunne ofres for to lette offiserer, men Berg var ikke helt overbevist om at det var korrekt. Uansett er Tiger en artig spiller å følge med på.

Direktesendte partier kan følges her...

 

 

Thomas på 4. i Györ (Tore, 14. juli 2017)

Det ble en fjerdeplass på Thomas Nyland i Györ Open som ble avsluttet på søndag. Da ble det pengepremie på Thomas, hele 20 000 florinter! (litt over 600 NOK). Det dekket ihvertfall startavgifta og litt til.

Thomas var fornøyd med turneringa siden spillet hans ikke var helt på topp i alle partiene, men totalt sett var Thomas godt fornøyd med at han gikk litt opp i rating.
Thomas har sendt denne meldinga:

- Jeg er middels fornøyd med +5.4 i Elo etter Györ. Jeg er imidlertid negativt opphengt i at jeg bukket bort et fullstendig vunnet sluttspill mot 10 år gamle WCM Gaal Zsoka 1882 Fide. Hun hadde bare inkrementet igjen, og jeg hadde 30 minutter på klokka. Jeg bukket også bort en lett vunnet stilling mot den andre 1800-spilleren som jeg remiserte mot. Når det er sagt, så var jeg på et tidspunkt i tapsfare i over halvparten av partiene.
Totalt sett bør jeg nok ikke klage på uttellingen.

Jeg håper å gå opp litt i alle turneringene nå fremover. Med god uttelling bør 2150-2300 prestasjoner være mulig i alle turneringene. Jeg er mer uthvilt og har dermed bedre spillestyrke nå i sommer sammenlignet med helgeturneringer i Norge.

 

 

Premievinnerne. Fra venstre Vegard Simensen, Iver Halse, Øystein Viken Kallset, Amund Pihl Strand og Eirik Viken Kallset.
Foto: Tore Kristiansen

Premievinnerne fra NM - oppsummering (Tore, 13. juli 2017)

Vi fikk 6 premievinnere i Landsturneringa. Det er vi stolt over at over halvparten av spillerne greide premie.

Ei oppsummering av mesterskapet for hver enkelt deltaker står på NM-sidene våre...

 

 

GM Jon Ludvig Hammer er norgesmester 2017!
Foto: Tore Kristiansen

Jon Ludvig ble norgesmester (Tore, 8. juli 2017)

GM Jon Ludvig Hammer vant eliteklassen med 6½ poeng og ble norgesmester i sjakk 2017. Han får kongepokalen. Kristiansund Sjakklubb gratulerer!

Det ble to 6. plasser og en 9. plass som beste plasseringer for kristiansundsspillerne

Les mer på NM-sidene våre...

 

 

Øyvind Hoem Vaseng går for seier i dag mot Aalesunds Arne Unneland i klasse 3.
Foto: Tore Kristiansen

Sisterunden i NM starter lørdag kl. 10 (Tore, 8. juli 2017)

9. og siste runde i NM starter lørdag formiddag kl. 10.
Det blir mange spennende partier, og du kan følge all aktivitet hos våre spillere på bloggen vår her... der vi oppdaterer fortløpende om hva som skjer i partiene til alle våre spillere.

Les mer på NM-sidene våre...

 

 

Vegard Simensen vant i dag
Foto: Tore Kristiansen

6 seire, 2 remiser og 3 tap i dag (Tore, 7. juli 2017)

Det ble mange seire i åttenderunden med hele 6 stykker. Men tapene smertet litt, for de kom hos dem som lå best an før åttenderunden.

Men Vegard Simensen vant i dag. En heldig seier riktignok, men seier er seier, og det står ikke på resultatlista hvordan han vant. Og Vegard har ligger på 8. plass i klasse 1 etter 8. runden. Iver er fremdeles med i teten i klasse 3 med sin 5. plass, og er bare ½ poeng unna lederen.
Men det er en runde igjen som starter lørdag formiddag, og som alltid er det bestandig lurt å ta mange seire i de siste rundene.

Les mer på NM-sidene våre...

 

 

Iver Halse leder klassen sin.
Foto: Tore Kristiansen

Iver leder klasse 3 - 8. runden kl. 11 fredag - Iver- og Henrikpartiene sendes direkte (Tore, 7. juli 2017)

Sjuenderunden var så som så, men den store beholdninga for klubben var at Iver Halse slo lederen i klasse 3, og han overtok ledelsen i klassen med 6 poeng. Det er ½ poeng foran de tre neste.

Audun Hoem klatret også oppover etter sin flotte seier i sjuenderunden, og han ligger på 8. plass i klasse 2. Henrik Øie Løbersli tapte og har falt ned til 9. plassen i juniorklassen. Ellers ble det hele 4 remiser i torsdagens runde, og så mange samtidig har vi ikke hatt før i dette mesterskapet. Det er tydelig at kristiasundsspillerne spiller ikke på remis. Vinnervilja er sterk, for her er det ofte enten eller.

Les mer på NM-sidene våre...
Følg også åttenderunden på bloggen vår her... der vi oppdaterer fortløpende om hva som skjer i partiene til alle våre spillere.

 

 

Iver er klar til dyst.
Foto: Tore Kristiansen

8 seire i går - 7. runden kl. 11 torsdag - Henrik og Iver direkte i dag (Tore, 6. juli 2017)

Sjetterunden i NM var storveies. Hele 8 seire, og hvilke seire det var på mange av brettene! Det var en kjempeartig dag. Håper vi får mange slike.

Iver ligger i teten i klasse 3, og skal møte lederen i klassen i dag. Henrik er i samme stilling i juniorklassen. Og mange av de andre klater oppover på resultatlistene etter en fabelaktig sjetterunde på onsdag.

Les mer på NM-sidene våre...
Følg også sjuenderunden på bloggen vår her... der vi oppdaterer fortløpende om hva som skjer i alle partiene til våre spillere.

 

 

Thomas med Ungarnturné denne sommeren også (Tore, 5. juli 2017)

Thomas Nyland skal også denne sommeren spille mange sjakkturneringer i Ungarn. Han starter i Györ i dag, og er ferdig med den femte turneringa den 6. august. Da har han, hvis planen går som den skal, spilt 41 partier. Det blir tre 9-runders turneringer, og to 7-runders. Men det er fire dager fra den første turneringa i Györ er ferdig på søndag og til den neste starter neste torsdag i Eger, så ikke bli forundret om Thomas greier å skvise inn ei ny turnering i sjakkferien sin i Ungarn.

Györ Open som starter i dag, er ei 9 runders turnering, og den er ferdig på søndag. Thomas er den sjette høyest ratede i turneringa, og det er en IM som topper deltakerlista.

 

 

Audun Hoem har tatt 3 poeng i NM så langt.
Foto: Tore Kristiansen

Sjetterunden i NM - følg direkte på bloggen fra kl. 11 - Henrik direkte (Tore, 5. juli 2017)

Sjetterunden i NM starter onsdag klokka 11. Henriks parti sendes direkte... med 15 minutters forsinkelse. De andre partiene følger vi hele tida på bloggen vår.

Det var mange interessante partier i femterunden i går. Iver vant og klatret opp i tetgruppa i klasse 3 og er bare ½ poeng unna lederen i klassen. Også Vegard og Henrik er på skuddhold til lederen, men ligger 1 poeng unna. Les mer på NM-sidene våre... og der finner du mye om hvert enkelt parti. Det var også pratelagsjakk i går kveld.

Følg oss på under hver runde på bloggen vår her... der vi oppdaterer fortløpende om hva som skjer i alle partiene til våre spillere.

 

 

Sjakkspillere ønsker hverandre lykke til før partiet starter.
Foto: Tore Kristiansen

Audun og Henrik direkte kl. 11 (Tore, 4. juli 2017)

I femterunden i NM som starter tirsdag klokka 11 skal både Henrik og Audun sitte på sensorbrett og partiene deres sendes direkte.

Dobbeltrunden i går gikk så som så. For noen spillere gikk den strålende med 2 av 2 poeng, mens den for andre gikk litt mer trått. Det kjekke for klubben var at det var den første runden på dagen som var verst, poengmessig, og det var bare et tap i kveldsrunden, slik at de fleste kunne gå og legge seg med et lysere sinn enn etter formiddagsrunden.

Les mer på NM-sidene våre... om både rundene i går, og der finner du også lenker til partiene til Audun og Henrik. .

Følg oss også på bloggen vår her... der vi oppdaterer fortløpende om hva som skjer i alle partiene til våre spillere.

 

 

Iver Halse vant sitt parti i 2. runden søndag
Foto: Tore Kristiansen

Mange seire i går - dobbeltrunde mandag - 2 sendes direkte kl. 10 (Tore, 3. juli 2017)

I andrerunden fikk vi mange seire. Bl.a. ved Iver i klasse 2.

Mandag er det dobbeltrunde. Tredjerunden starter klokka 10 og fjerderunden klokka 17.

To av spillerne våre sitter på sensorbrett og får partiene sine overført på nett i tredjerunden også. Det er Øystein Viken Kallset som sitter på førstebordet i klasse 5, og det er Henrik Øie Løbersli som sitter på et av juniorbordene.

Det står mye på våre NM-sider om runden i går, og det bør du lese.

Følg oss også på bloggen vår her... der vi oppdaterer fortløpende om hva som skjer i alle partiene til våre spillere.

 

 

14-årige Niklas Unneland, Aalesunds, tar ordet på Kongressen
Foto: Tore Kristiansen

Sjakksjokk på Kongressen søndag kveld (Tore, 3. juli 2017)

På Kongressen til Norges Sjakkforbund søndag kveld ble vi vitne til sjakkhistorie. Kanskje for første gang tok en 14-åring ordet på Kongressen! Alderssammensetninga på Kongressen heller mer til seniorgruppene i Landsturneringa enn kadett, men det hindret ikke Niklas Unneland fra Aalesunds til å ta ordet foran mange garvede kongressdeltakere. Og saken som Niklas engasjerte seg i, var om endring av seniorklassene!
Niklas mente at det var rett å utvide seniorklassen nedover til 50 år, siden det er forskjell på kvinner og menn. Kvinner er seniorer fra de er 50 år, mens menn må vente til de har blitt 60 år for å bli senior. Det er ikke rettferdig, og derfor støttet han forslaget om å utvide seniorgrensa for menn til 50 år.

Det var mange andre saker som ble behandlet på Kongressen også. Les mer på NM-sidene våre...

 

 

Henrik Øie Løbersli spiller direkte søndag fra klokka 11
Foto: Tore Kristiansen

2. runden fra Stavanger søndag kl. 11 - 3 spillere sendes direkte (Tore, 2. juli 2017)

2. runden i Landsturneringa i Stavanger starter søndag klokka 11.

Tre av våre spillere sitter på sensorbrett også i denne runden, og vi får fulgt dem nesten direkte. Det er 15 minutters forsinkelse på alle de direktesendte partiene, så ting skjer ikke på overføringene før kvart over 11.
I klasse 1 sitter Vegard Simensen på tredjebordet, og arrangøren sendes de fire øverste brettene fra klasse 1 direkte. Vegard møter Raymond Boger fra Hønefoss som i postsjakk er stormester.

I junior er Henrik Øie Løbersli på andrebordet, og han møter Monika Machlik som vant mot Petter Andreas i går.

Og i klasse 2 har Eirik Viken Kallset svart på førstebordet, og det sendes også direkte.
Partiene kan bl.a. følges hos arrangøren uten maskinvurderinger, eller på chess24; chess24 der Vegards parti er nummer 12, Eirik spiller der på sensorbrett nummer 19 og Henrik på nummer 26.

Det blir mye action utover søndagen, og du kan følge oss på bloggen vår her...

 

 

Vegard Simensen venter på at førsterunden skal komme igang.
Foto: Tore Kristiansen

Vegard vant et flott parti (Tore, 1. juli 2017)

Landsturneringa i Stavanger startet med at hoveddommer IA Hans Olav Lahlum blåste i fløyta lørdag 1. juli et par minutter over klokka 16.
Førsterunden er seedet, og vanligvis går partiene slik som systemet har satt det opp. Favorittene pleier å vinne. Det skjedde for det meste for våre deltakere også, men det var noen unntak.
Vegard Simensen spilte et parti der han kom litt dårlig ut, men han valgte å ofre a-bonden sin for initiativ, og det lønte seg. Vegard vant et spektakulært parti, i et oppsett der han ikke var favoritten.
Også Amund Pihl Strand klasse 3, gjorde sine saker bra med remis i et parti han sto dårlig ganske lenge, men Amund holdt ut til sluttspillet, og der fikk han remissjanser som han tok godt vare på. Remis i debuten i Landsturneringa mot en høyere ratet spiller, er bra!
Det siste unntaket var Iver som måtte avgi et halvpoeng. Iver sto godt i midtspillet, men overså motspillet til motstanderen. Da Iver i dårlig stilling fikk et remistilbud, var han fornuftig nok til å ta imot.

De andre spillerne vant eller tapte slik det var forventet at de skulle gjøre. Les mer her...

 

 

Ny ratingliste fra FIDE (Tore, 1. juli 2017)

De nye ratingtallene fra FIDE som gjelder fra 1. juli 2017 har blitt offentliggjort.
Det er forandringer på de spillerne som var med i pinseturneringene i Hell.

Amund og Magnus har fått sine respektive ratingtall i standard (langsjakk).
Se ratingtallene her...

 

 

Mye annen sjakk i dag også (Tore, 1. juli 2017)

Det er mye annen sjakk denne første lørdagen i juli også.

Magnus Carlsen spiller lynsjakk i Leuven i Belgia med 9 runder. Start klokka 14. Du kan bl.a. følge partiene på chess24

I Växsjö i Sverige spilles Nordisk mesterskap og Nils Grandelius er i teten med 6 poeng. Axel ligger på 11. plass med 4½ poeng.
Klokka 15 starter 8. og nest siste runde. Nils (2642) møter IM Linus Johansson (2448), og Axel (2505) har hvit mot GM Helgi Dam Ziska (2544). Partiene kan du følge direkte her...

 

 

Carsten Beer Jacobsen tar imot registreringa fra Iver Halse.
Foto: Tore Kristiansen

Landsturneringa i Stavanger starter lørdag ettermiddag (Tore, 1. juli 2017)

Landsturneringa i Stavanger starter for de fleste lørdag ettermiddag. Registreringa er unnagjort, og rundeoppsettet kommer lørdag ettermiddag.

Vi blogger fra alle rundene
Se også NM-sidene våre... med lenker til bilder

 

 

Landsturneringa i Stavanger starter i dag (Tore, 30. juni 2017)

Landsturneringa i Stavanger starter med første runde i eliteserien fredag kveld. Arrangøren sender partiene på mange internasjonale sjakknettsteder, og her får du oversikten over dem

Fredag 30. juni er også reisedagen for de aller fleste fra Kristiansund. Noen tar fly og noen kjører bil nedover til Stavanger.

 

 


Foto: Rune Edøy, Tidens Krav

Kristiansund by er 275 år i dag - vi gratulerer (Tore, 29. juni 2017)

Kristiansund by fikk kjøpstadsrettigheter 29. juni 1742, og kan dermed i dag feire at byen er 275 år!

Kristiansund Sjakklubb gratulerer med et bilde av den store jubileumskaka som Kristiansund kommune v/ordføreren og Tor Sevaldsens bakeri spanderte på Sjakklubben tidligere i juni.
Alle byens innbyggere har fortjent et kakestykke i dag, og vi håper at det blir like godt som den kaka vi fikk!

 

 

Axel møter Nils i Nordisk - direkte fra kl. 10 torsdag (Tore, 29. juni 2017)

GM Axel Smith vant tårnsluttspillet mot IM Hansen i går kveld.
Siden alle bordene foran endte i remis, er Axel med i teten, og i femte runde klokka 10 i dag, møter han favoritten, GM Nils Grandelius. Det er dobbeltrunde i dag. Runde kl. 10 og 17.

Da Axel bodde i Kristiansund var han ei tid også litt trener for Nils, og det skal bli interessant å følge partiet deres. Nils har ofte vunnet partiene mellom dem de siste årene.
Direktesendte partier kan følges her...

 

 

GM Axel Smith i kjent positur. Med pc-en på fanget for å preppe.
Foto: Lars OA Hedlund, Schack.se

Axel i Nordisk - direkte fra kl. 15 onsdag (Tore, 28. juni 2017)

GM Axel Smith spiller slik han alltid har gjort mot dårligere spillere. Lange partier der han skal vinne på en litt uklar fordel. Dessverre gikk det ikke helt veien i andrerunden tirsdag formiddag. Axel forsøkte og forsøkte, med springer og randbonde mot løper, men det gikk ikke og partiet endte i remis. Tredjerunden vant han, men i klubben tirsdag kveld, lurte vi på ei stund på om han kunne tape det. Men Axel er solid og vant et langt sluttspill.

Da er forhåpentligvis Axel ferdig med å spille mot 2200-spillerne, for i ettermiddag klokka 15 i fjerde runde møter han danske IM Mads Hansen (2414), og spillere på det nivået passer det bedre for Axel å spille mot. Legg også merke til at GM Nils Grandelius som har vært medlem i Kristiansund, har full pott med 3 poeng. Nils er Nordens nest beste spiller for øyeblikket, og sjølsagt favoritt til å bli nordisk mester.

Direktesendte partier kan følges her...

 

 

Fra venstre Petter, Iver, Even, Johannes, Magnus, Isak og Henrik.
Foto: Tore Kristiansen

Henrik vant med et nødskrik (Tore, 28. juni 2017)

Tirsdag kveld, 27. juni, spilte vi ei ei lita hurtigsjakkturnering i Sjakklubben.

Det var med 4 voksne og 4 barn i turneringa, og de unge guttene gjorde sine saker bra. De spilte gode partier, men erfaringa til de eldre spillerne (og det er kanskje første gangen at ungdommene Petter, Iver og Henrik blir kalt for eldre?) slo gjennom hver gang.
Henrik som er i H.M. Kongengs Garde for tida, er hjemom ei uke før han drar til Stavanger på fredag for å være med i Juniorklassen i NM. Lynsjakkformen til Henrik var ikke så god i går kveld. Iver tok remis i vunnet stilling (han trodde det var evig sjakk), og Petter sto også til tider godt i partiet mot Henrik som for spenningas skyld kom i sisterunden. Men den som troner på toppen av pallen, alene og ingen ved siden, er nok en gang Henrik.

Vi spilte litt forskjellige åpninger, heldigvis intet flodhestforsvar, for de voksne spillere forberedte seg til Norgesmesterskapet, og skulle teste ut ulike åpninger. Guttene har begynt å forberede seg til NM for ungdomslag i Sandnes i september der de skal være med sammen med flere fra klubben. De har også begynt å eksperimentere med andre åpninger.

 

 

GM Axel Smith fra Nordisk mesterskap i Finland i fjor.
Foto: arrangøren i 2016

Axel i Nordisk - direkte fra kl. 10 (Tore, 27. juni 2017)

GM Axel Smith deltar i Nordisk mesterskap i Växsjö i Sverige som startet i går.

Axel vant i førsterunden mot en 2100-spiller i går og møter en 2299-spiller i kveld.
Direktesendte partier kan følges her...
og tredjerunden som starter kl. 17 i kveld skal vi også følge med på i Sjakklubben.

Axel ble Nordisk mester i 2013 rett etter at han hadde vært i Kristiansund der han hadde treninger og presenterte sjakkboka si.

Og Axel fulgte opp med å kapre bronsen med 5½ poeng i Nordisk mesterskap i Finland i fjor. Da avsluttet han med å vinne mot GM Jon Ludvig Hammer.

 

 

Forhåpentligvis blir det ikke mange som spiller flodhestforsvaret i turneringa.

Hurtigsjakkturnering tirsdag kveld (Tore, 26. juni 2017)

Tirsdag kveld, 27. juni, blir det ei lita hurtigsjakkturnering i Sjakklubben.

Alle kan være med. Både unge og voksne. Vi starter klokka 1930 og er ferdig til klokka 2130.
Men hvis man ikke har anledning til å være med mer enn i de første rundene, er det ikke noe problem med det. Man får være med allikevel.

Vi har kalt dette for Sommerhurtig 1, og det betyr nok at det blir flere slike hurtigsjakkturneringer utover sommeren. Men når neste turnering spilles, er ikke planlagt ennå.

Sjakklubben er åpen tirsdag fra klokka 1800.

Dette blir den siste aktiviteten på kveldstid i Sjakklubben før Landsturneringa i Stavanger starter neste helg.

 

 

Johannes og Isak foran, og Alexander og Even bak spilte på Laksefestivalen.
Foto: Tore Kristiansen

Sjakktrening på mandag (Tore, 26. juni 2017)

Mandag hadde vi litt trening på dagtid for noen av våre interesserte, unge sjakkspillere som har skolefri.

Amund kom fra Surnadal og fikk gode innføringer i hvordan han skal spille mot 1.e4 av Audun. Det kan komme godt med, siden Amund skal være med i NM i Stavanger fra kommende helg.
Johannes, Magnus, Isak og Even hadde også treninger og fikk lært litt sluttspill og litt åpninger.
Mora til Even, Gerd Inger, kom både med rundstykker og pølser med brød, slik at ingen gikk sulten gjennom dagen.

 

 

Magnus spilte sjakk på standen til Surnadal Sparebank på Laksefestivalen
Foto: Roger Hojem

Flott innsats på Laksefestivalen (Tore, 25. juni 2017)

Det var god innsats på Norsk Laksefestival på Skei i Surnadal lørdag 24. juni for sjakkfolkene som hadde tatt veien.

Magnus og Johannes sto på standen med Surnadal Sparebank, og de spilte lynsjakk mot dem som torde utfordre dem. Magnus (6 år) og Johannes (10 år) vant de fleste partiene sine og imponerte alle som fulgte med.

Nede på Amfi Surnadal arrangerte vi sjakkturneringer og hadde åpent hus og ledige bord for dem som ville spille sjakk uten å være med i ei turnering.
Den første turneringa med start kl. 1130 ble vunnet av Amund, som er den lokale spilleren i Surnadal. Amund har nettopp gått gjennom kretsdommerkurset, og var også turneringsleder for disse turneringene, og det gjorde han særdeles bra! Alexander gjorde det bra med en flott 4. plass, og Jacek på 5. plass.

Den andre turneringa klokka 1300 var det færre spillere med, men nivået var nok høyere på spillerne. Her tok Isak en gledelig andreplass og Even en flott fjerdeplass.
Og Amund avsluttet med simultan mot 5 spillere. Før det hele startet snakket vi om at simultanspillere må, for å ha et godkjent resultat, oppnå 80% score. Og med både Iver og Tore som motstandere, trodde ingen at Amund skulle greie det. Men da Iver bukket matt, ble det seier til Amund, og han fikk 4/5 poeng og akkurat 80%!
Om ei uke skal både Iver og Amund spille i samme klasse i NM i Stavanger. Hvis de møtes der, kan Iver håpe på revansje.

Noen bilder her...

 

 

Laksefestivalen i gang (Tore, 24. juni 2017, kl. 1340)

Norsk Laksefestival på Skei i Surnadal er i gang, og det samme er sjakkaktivitetene.

Magnus og Johannes står på standen med Surnadal Sparebank og spiller lynsjakk mot dem som tør å utfordre dem.

På Amfi Surnadal spiller vi sjakkturneringer.
Den første turneringa med start kl. 1130 ble vunnet av Amund, som vanlig.
Turneringa som startet klokka 1300 er i gang...

 

 

Jacek og Magnus foran. Isak, Johannes og Viljar bak med pokalene for prestasjonene i C-klassen.
Foto: Tore Kristiansen

Premier til C-klassen torsdag kveld (Tore, 23. juni 2017)

Vi fikk spilt et parti i C-klassen torsdag kveld. Isak vant partiet sitt mot Jacek.

C-klassen i klubbmesterskapet endte da med at Johannes vant C-klassen med Viljar på 2. plass. Yngstemann, Magnus tok 3. plassen med 5 poeng.

Betenkningstida var bare 25 minutter + 5 sekunder tillegg i C-klassen. Det var mange fine partier utover våren, men heldigvis erfarte spillerne utover i turneringa at betenkningstida ble for kort. Flere av partiene var nervepirrende da spillerne i flere av partiene kom nedpå tilleggstida. Til høsten blir det lengre betenkningstid for disse guttene!

 

 

Sjakk på Laksefestivalen i Surnadal på lørdag (Tore, 22. juni 2017)

Lørdag 24. juni blir det sjakk på Norsk Laksefestival på Skei i Surnadal!

Det blir turneringer og simultan på Amfi Surnadal. Aktivitetene foregår klokka 1100-1600. Man kan melde seg på nettet ved å klikke på lenka og velge Påmelding
Det er to turneringer. Den første starter klokka 1130 og den andre klokka 1300.
Surnadalingen Amund skal spille simultansjakk klokka 15.

På standen til Surnadal Sparebank skal Magnus Tylden og Johannes Tylden utfordre dem som går forbi til å spille et lynsjakkparti.

Fra Kristiansund drar dem som har med utstyr og slikt, slik at vi rekker ferga på Kanestraum klokka 0930. Vil du være med, ta kontakt med Tore.

 

 

Bacalao fra Sjøstjerna til hjelperne fra Dahlehallen
Foto: Roger Hojem

Bacalao til hjelperne (Tore, 22. juni 2017)

20 av dem som hjalp til på Barnesjakkfestivalen kom i Sjakklubben onsdag 21. juni for litt bacalao fra Sjøstjerna. Og bacalaoen var kjempegod, slik den alltid er fra Sjøstjerna!

Roger takket alle hjelperne for god innsats og fortalte også litt om bakgrunnen for arrangementet og en del detaljer som ikke alle visste om. Bl.a. prisen på kaka. Det var ei hyggelig samling med bacalao og drikke til. Eilif hadde kjøpt inn drikke, og vi fikk bl.a. servert pærebrus! Det var en ny kombinasjon til bacalao.

 

 

Avslutning i C-klassen i kveld (Tore, 22. juni 2017)

Vi har hatt 9 unge spillere som har spilt ei lang hurtigsjakkturnering denne våren.

C-klassen i klubbmesterskapet har noen partier igjen, og vi håper at noen av dem kan bli spilt i klubben i kveld.

Uansett om partiene spilles eller ikke, det blir premieutdeling i kveld.

 

 

Ny rekord for barnesjakkturnering - 425 spillere (Tore, 20. juni 2017)

Vi hadde 425 spillere med i turneringene i Dahlehallen, og i antall har vi da holdt det største barnesjakkarrangementet i Norge!

I de individuelle turneringene for 1. - 7. trinn står det på oversikta at det var 332 spillere. Her er det med 7 spillere som var påmeldt men som ikke kom, og det korrekte tallet blir da 325 spillere.

I tillegg var det med 100 spillere i de to lagturneringene for barneskolelag og ungdomsskolelag, se resultatlista.

325 spillere + 100 spillere = 425 spillere og ny rekord for barnesjakkturnering i Norge!

Les mer her...

Oppdatert: Barnesjakkfestivalen hadde også flere deltakere enn NM i Braatthallen i 2001!
Sjakk-NM i Braatthallen i Kristiansund i 2001 hadde 420 deltakere.

 

 

Eilif Odde omringet på Barnesjakkfestivalen i Dahlehallen torsdag 15. juni
Foto: Rune Edøy, Tidens Krav

Bacalao til hjelperne på onsdag (Tore, 19. juni 2017)

De mellom 20 og 30 hjelperne som var med og hjalp til i Dahlehallen onsdag og torsdag i forrige uke, har blitt invitert på bacalao i Sjakklubben onsdag kveld.

Bacalaoen kommer fra Sjøstjerna, og den er kjent for å være god.

Som vi ser av bildet, var det ikke alltid like enkelt å være turneringsleder, og det blir derfor gode ord og litt mat til de flotte hjelperne i Sjakklubben onsdag klokka 20.

 

 

Matheo mot Viljar nærmest.
Foto: Tore Kristiansen

Matheo tok full score i barneturneringa på lørdag (Tore, 19. juni 2017)

Moldes Matheo vant som vanlig barnesjakkturneringa som ble spilt i Sjakklubben på lørdag. Denne gangen avga han ikke et eneste poeng!

Matheo ble da også beste Miniputt foran Jacek og Alexander. Dette var Alexanders første turnering i Sjakklubben. Sist torsdag i Dahlehallen vant han 4. trinn.
Seieren i mikroputtklassen gikk også til Molde ved Aksel!

Det var et relativt høyere nivå på denne turneringa enn det som er vanlig i disse turneringene våre, og det var ikke lett å skrape sammen poeng.
Noen bilder her...

 

 

Barnesjakkturnering i Sjakklubben lørdag 17. juni kl. 11-14 (Tore, 17. juni 2017)

Lørdag 17. juni spilles den nest siste Barnas Grand Prix-turnering på Nordmøre før sommeren starter. (Den siste er på Laksefestivalen i Surnadal neste lørdag.) Turneringa starter klokka 11 og vi er ferdige med premieutdelinga klokka 14. Det blir som vanlig premier til alle, og det blir servering til alle deltakerne.

 

 

Mange spilte sjakk i Dahlehallen
Foto: Rune Edøy, Tidens Krav

Festdag i Dahlehallen (Tore, 16. juni 2017)

Det ble et stort og flott arrangement i Dahlehallen på Dale torsdag 15. juni med masse godt spill og mange fornøyde skoleelever. Sjakklubben er også veldig godt fornøyd.

425 barn og ungdom fikk spilt sjakk denne torsdagen, og det er ny norgesrekord for ei barnesjakkturnering i Norge. Rogaland hadde den forrige rekorden med 414 deltakere i NM for ungdom i 2015.

Sjakklubbens folk rakk ikke å ta særlig med bilder, men på Tidens Krav finner du Over 400 sjakkspillere har inntatt Kristiansund og bak betalingsmuren til Tidens Krav Sjakk matt, norgesrekord og kakefest
Både TV2 og NRK hadde tv-reportasje fra arrangementet. NRK-reportasjen finner du 10 minutter ut i distriktssendinga til NRK Møre og Romsdal torsdag 15. juni
Og TV2 sendte det i sportssendinga si samme kveld.

 

 

Dahlehallen klar til innrykk
Foto: Roger Hojem

Alt er klart i Dahlehallen - følg direktesending på Facebook fra kl. 10 (Tore, 15. juni 2017)

Onsdag ettermiddag og kveld ble bord, stoler og 220 brett med brikker og sjakklokker satt ut i Dahlehallen til det store arrangementet som starter torsdag klokka 0930!
Mange, både unge og voksne, var med og hjalp til.

Og seint onsdag kveld fikk vi også med et lag fra Atlanten ungdomsskole! (Elevene har fridager siden alle lærerne er på kurs i utlandet, men med Mads i spissen fant de fire spillere som ville spille sjakk!) Da er vi oppe i 441 spillere noen timer før det starter.

Det blir også direktesending fra arrangementet på Facebooksida til Kristiansund Sjakklubb, der vi viser noen av toppbordene i de forskjellige klassene. Og i tillegg skal Roger Hojem ha intervjuer med både spillere og tilskuere, og det blir masse spennende å følge med på der. Streaminga på Facebook varer i 4 timer.

Og mange andre media kommer også. Både NRK og TV2 og sjølsagt vår egen lokalavis, Tidens Krav. TV2 har allerede hatt intervju med en av de yngste spillerne.

Vi oppdaterer resultatene fra alle turneringene kontinuerlig, og på denne sida... kan du gå rett inn på den enkelte turnering.

 

 

437 spillere i morgen (Tore, 14. juni 2017)

Det blir, slik vi vet, onsdag ettermiddag, hele 437 deltakere i de 9 turneringene i Dahlehallen i morgen!

I de individuelle turneringene, som er på 7 i tallet, og er ei turnering for hvert trinn på barneskolen, er det 345 spillere

I de to lagturneringene for barneskolelag og ungdomsskolelag er det 92 spillere fordelt på 10 barneskolelag med 42 spillere og 12 ungdomsskolelag med 50 spillere.

 

 

Stor Sjakkake kommer til Dahlehallen på torsdag (Tore, 13. juni 2017)

Torsdag kommer ei stor sjakkake til Dahlehallen.

Kaka er hele 1½ x 1½ meter! Det blir bursdagsfeiring på torsdag!

 

 

IA Hans Olav Lahlum. Bildet tatt da han var hoveddommer i Landsturneringa i Sandefjord i 2012.
Foto: Tore Kristiansen

4 var på kretsdommerkurs - nye FIDE-regler fra 1. juli (Tore, 13. juni 2017)

For en måned siden var det kretsdommerkurs i Ålesund som ble ledet av Reglementsutvalgets leder, International Arbiter (IA) Hans Olav Lahlum.
Våre deltakere var Øyvind Grundstad Mikalsen, Bjørn Frode Morkestrand, Petter Andreas Wadstensvik og Amund Pihl Strand.
Alle fire har fått beskjed om at de har bestått testen, og da kan de kalle seg for klubbdommere.
De skal få prøve seg som turneringsledere i flere turneringer i klubbregi, og vil til slutt, etter godkjenning hos Norges Sjakkforbund, bli kretsdommere.

Men de kom også hjem fra Ålesund med ny kunnskap, for på kurset gikk de også gjennom de nye FIDE-reglene som kommer nå i sommer. Det er vanlig at FIDE endrer litt på reglementet sitt, og det skjer 1. juli hvert andre år, etter diskusjoner på FIDEs kongress og styre. De nye reglene står her: FIDE's Laws of Chess

Øyvind Bentsen i Reglementsutvalget (RU) har oversatt det nye reglementet til norsk her..., og nå har RUs leder, IA Hans Olav Lahlum kommet med forklaringer til de nye reglene på her...

Av de nye reglene kan vi allerede si at heldigvis har Petter misforstått litt av det Hans Olav forklarte på kurset. Det medfører ikke tap av partiet å bruke ei hand på å flytte en brikke, og deretter bruke den andre handa på å slå på klokka. Dette er en mindre forseelse som straffes med tap av tid, men ikke tap av partiet ved første gangs forseelse i et parti. Men det er andre små endringer som alle må være oppmerksomme på!

 

 

Over 400 i Dahlehallen på torsdag for å spille sjakk (Tore, 12. juni 2017)

Den store barnesjakkfestivalen i Dahlehallen på dagtid torsdag 15. juni slår rekorder! Det blir godt over 400 deltakere. Mandag ettermiddag er vi 430 spillere registrert i de to turneringene;
Lagmesterskapene med 74 spillere og
de 7 turneringene for 1.-7. trinn med 356 spillere.

Men vi mangler navn på 20 spillere, så vi kan bli over 450 spillere i Dahlehallen torsdag 15. juni fordelt på 9 turneringer! Rekorden for ei barneturnering i Norge er på 414 deltakere i NM for ungdom i Stavanger i 2015. Bærumsmesterskapet i 2013 hadde 356 deltakere, men det var inklusiv ei foreldregruppe på 20 spillere.

Det organiseres mye for tida i Sjakklubben, og Roger har laget et godt logistikkopplegg slik at busser kan hente elever og lærere på skolene, og levere dem tilbake igjen etterpå. Vi trenger all den hjelpa vi kan få, og er det noen som har lyst å hjelpe til, er det bare å gi beskjed til Roger.

Kristiansund by er også 275 år i år, og fellesjubileet for by og sjakklubb feires med ei kjempestor kake i Dahlehallen.

 

 

Skolesjakk på Frei barneskole
Foto: Åge Olsen

Skolesjakk på Frei (Åge, 10. juni 2017)

Pat Schanzenbecher, Bjørn Frode Morkestrand og Åge Olsen har drevet sjakkundervisning i tre økter i mai/juni på Frei barneskole med tanke på deltakelse i den store sjakkmønstringen i Dahlehallen neste torsdag.

De gleder seg til å være med: Eirik Bævre Istad, Olav Birkelund, Isabell Røsand, Theo Kjørsvik, Emilie Storøy, Even Gildestad, Eivind Hyttnes, Ole-Kristian Stolpnes Karlsen, Thomas Offenberg, Fanny Paulsen Offenberg, Thea Flatøy-Skjolde og Nathalie Conrads.
(Klikk på bildet for å få det i større format.)

 

 

Illustrasjonsbilde

Sjakk i Gågata lørdag 10. juni kl. 12-14 - Bypatrioten (Tore, 8. juni 2017)

Foreninga Bypatrioten Kristiansund arrangerer Barnas egen bylørdag som er nå på lørdag, den 10. juni, klokka 12-15 i Gågata.

Det er Roger som stiller på vegne av Sjakklubben, på dette arrangementet i Gågata på lørdag. Der blir det brett, brikker og klokker.
Dette kan være en flott måte å trene på, før Barnesjakkfestivalen neste torsdag i Dahlehallen, sier Roger!

Vi plasserer også ut de store brikkene i Gågata slik at man kan bruke dem til å spille med.

 

 

Even og Johannes vant lynturneringa torsdag 1. juni 2017.
Foto: Roger Hojem

Even og Johannes vant lynturnering forrige torsdag - mye skjer i klubben i kveld (Tore, 8. juni 2017)

Forrige torsdag ble det spilt ei lynsjakkturnering i Sjakklubben.
Vinnerne var Even og Johannes som også er avbildet her med sine premier.

I barnetreninga i kveld blir det mest trening før Barnesjakkfestivalen i Dahlehallen neste torsdag. Vi ser på noen åpninger, og trener litt på noen mattvarianter.

I Stavanger spiller Magnus Carlsen i dag mot Nakamura, og Magnus skal ha de hvite brikkene. Tv-sendinga på Sportskanalen TV2 fra Norway Chess vil stå på i Sjakklubben i dag, slik at det er mulig å følge med på hva som skjer der.

 

 

Ratingtall etter klubbmesterskapet, både norske og FIDE (Tore, 7. juni 2017)

Alle tre klassene i klubbmesterskapet har blitt ratet, og i pinsa kom både de norske tallene samt den månedlige oppdateringa av ratingtallene fra FIDE. Der har nå Eirik endelig kommet forbi kameraten Trond Harald. Er det første gangen? Vår tidligere elitelagspiller, Øyvind Andersen Lundeby, sa en gang at han tapte 100 ratingpoeng på hvert barn han fikk. Betyr det nå at vi kan forvente at Trond Harald kommer til å gå enda mer ned i rating?

I norsk rating har vi fått tre nye spillere som har fått et ratingtall. Bjørn Frode i B-klassen som fikk et fornuftig tall med 1211. Han hadde FIDE-rating fra før, og der tjente han over 100 ratingpoeng på sin gode prestasjon i klubbmesterskapet!

I C-klassen har både Jonas og Viljar nå fått seg et norsk ratingtall, siden de har spilt over 10 registrerte, ratede partier.

Se de nye tallene her...

 

 

Norway Chess begynte i går - partiene starter klokka 16 (Tore, 6. juni 2017)

Norway Chess startet turneringa i går kveld med ei lynsjakkturnering som Magnus Carlsen vant.
Førsterunden starter tirsdag klokka 1600, og Magnus Carlsen skal ha hvit mot Wesley So. TV2 sender alle partiene på TV2 Sportskanalen.
Det blir runde denne uka på tirsdag, onsdag og torsdag. Fridag på fredag, før det blir tre nye runder på lørdag, søndag og mandag. Det blir en ny fridag neste tirsdag, og de tre siste rundene spilles onsdag-fredag i neste uke. Alle rundene starter klokka 16, også i helga.

I Sjakklubben kommer vi til å følge med på partiene når vi som vanlig har åpent i Sjakklubben. Dvs. fra klokka 17 tirsdag-torsdag. Om vi skal følge partiene i klubben i helga, får vi komme tilbake til.

 

 

Magnus og Amund på Scandic Hell Hotel i pinsa.
Foto: Wenche Tylden

Mye godt spill på Hell i pinsa (Tore, 6. juni 2017)

Tre sjakkturneringer ble spilt på Scandic Hell Hotell i Stjørdal i pinsa, og hovedturneringa var ei 5 runders langsjakkturnering som startet pinseaften og var ferdig om ettermiddagen 2. pinsedag.
Spillerne fra Kristiansund Sjakklubb gjorde en grei innsats poengmessig, men turneringa var god trening for alle våre spillere. Alle opplevde noe på brettet som de må være oppmerksomme på framover. Petter fikk spilt sin gamle åpning, Sokolskijs, mot veteranen Finn Arild Wister som har spilt åpninga siden 1970-tallet. Det var ei utfordring som Petter ikke kunne stå imot! Og bra for Petter, han vant partiet med de hvite brikkene.

Det var Thomas Nyland av våre som gjorde det best med 4 poeng. Han hadde en remis mot Petter. Trygve Dahl vant Scandic Hell Grand Prix med 5 strake seire. Det var sterkt gjort.
Petter Andreas fikk 3 poeng, og Tore 2½ poeng.

Amund spilte overbevisende, og viste at hans ratingtall på 1300 ikke er for mye. Han fikk 2 poeng, men et feil bondetrekk i sluttspillet i 4. runden, førte til tap i stedet for seier, og det kunne ha blitt 3 poeng. Mot Sokolskijmester Wister ble det tap, da Amund ikke fant ut hvordan han skulle spille mot 1. b4.
Johannes fikk også 2 poeng. Det var meget bra spilt i ei turnering, der det var få spillere under 1000 i rating.
Også Magnus gjorde sine saker bra, og fikk til slutt seieren i siste runde. Ei ny barriere ble også brutt av Magnus, da et av partiene hans, mot Moldes Fredrik Øverland, varte i over 2 timer.

Mange bilder fra de tre turneringene på Hell i pinsa, kan du se her...

 

 

Tore Kristiansen i Scandic Hell Rapid i pinsa 2017.
Foto: Wenche Tylden

Bra prestasjon i Scandic Hell Rapid pinseaften (Tore, 6. juni 2017)

Pinseaften, lørdag 3. juni, ble det spilt en hurtigsjakkturnering på Scandic Hell Hotell i Stjørdal.
5 spillere fra Kristiansund var med.

Turneringa ble vunnet av Stjørdals Jon Arne Stokhaug med 5½ poeng, foran Hells Trygve Dahl på 5 poeng. Tore Kristiansen fikk også 5 poeng, men hadde dårligst kvalitet av de på 5 poeng og havnet akkurat utafor pallen på en fin-fin 4. plass. I sisterunden vant han mot Levangers Terje Lund.
Thomas Nyland tok 5. plassen med 4½ poeng.

Også Amund Pihl Strand, Johannes Tylden og Magnus Tylden var med. De fikk verdifull erfaring i denne turneringa der de mest spilte mot andre voksne spillere. Det var en egen barneturnering som gikk samtidig, men der ville de ikke spille. De skulle bryne seg på bedre spillere i A-klassen! Tøft gjort.
Amund fikk 2 poeng, Johannes 1½ og Magnus 1 poeng.

 

 

Siste dagen i Hell GP i dag, 2. pinsedag (Tore, 5. juni 2017)

De to siste rundene i Scandic Hell GP starter klokka 10 og klokka 1430 mandag, 2. pinsedag, på Scandichotellet på Hell i Stjørdal.

Oversikt over kristiansundspillerne...

Wenche har tatt mange bilder fra helga, og de finnes her...

 

 

Thomas Nyland i Scandic Hell Blitz i pinsa 2017.
Foto: Tore Kristiansen

Suveren seier i Scandic Hell Blitz (Tore, 4. juni 2017)

Thomas Nyland spilte 9 runder i lynsjakkturneringa søndag kveld, 1. pinsedag, i sjakkarrangementene som er på Scandic Hell Hotel denne pinsa. Og hvor mange partier vant Thomas? Jo, alle sammen!
Det var et sterkt felt med gode lynsjakkspillere, men Thomas feide alle sammen av brettet og sto igjen som den suverene vinneren av Scandic Hell Blitz 2017!
Det ble det en god pengepremie ut av. Thomas møtte klubbkameratene Tore og Petter uten at han slappet av på poengscoren, og han møtte også de to andre mesterspillerne i lynsjakkturneringa, Trygve Dahl og Terje Lund. Verst var imidlertid svenske Adrian Söderström som vant offiser mot Thomas, men Thomas rodde også det partiet i land.

Det ble 7. plass på Petter Andreas med 6 poeng, og 8. plass på Tore med 5½ poeng.

Amund fikk 3½ poeng. Magnus endte på 2 poeng, og Johannes med 1½ poeng

 

 

Hell GP i pinsehelga (Tore, 2. juni 2017)

6 spillere fra Kristiansund skal delta i Scandic Hell GP som starter pinseaften klokka 1930 med førsterunden.

Men allerede pinseaften ettermiddag, klokka 13, spilles ei hurtigsjakkturnering Scandic Hell Rapid og der er det foreløpig 5 fra Kristiansund Sjakklubb med. Det ryktes at noen har lyst til å ta turen opp og ned på pinseaften for bare å være med i denne turneringa.
Og det blir også ei lynsjakkturnering om kvelden på 1. pinsedag. Det blir mye sjakk på Hell i Stjørdal i helga, altså.

 

 

Barnefestival i Dahlehallen torsdag 15. juni (Tore, 2. juni 2017)

Det blir en stor sjakkfestival i Dahlehallen på dagtid torsdag 15. juni.

Alle skolene i Kristiansund blir med, og det kommer også elever fra Averøya og Gjemnes også. Vi håper at det kan bli norgesrekord for et slikt arrangement med 400 spillere!

Det blir lagturneringer for både barneskoler og ungdomsskoler, og der vil nok de beste fra hver skole stille.
Det blir også individuelle turneringer for hvert klassetrinn for de eldste klassene på barneskolene. 5.-, 6.- og 7.-klassene, samt ei egen turnering for 1.-4.- klasse.

Elevene blir skysset til Dahlehallen og turneringene starter klokka 9:30. Alle spillerne skal bruke klokker.

Dette er en av de fire pilarene i Sjakklubbens 100-årsjubileum, og alle Sjakklubbens medlemmer og støttespillere stiller opp og hjelper til. Det er Roger som styrer med dette, og dem som vil hjelpe til, kan ta kontakt med ham.

 

 

13 med i Maimesterskapet på tirsdag (Tore, 2. juni 2017)

Tirsdag 30. mai ble maimesterskapet spilt i Sjakklubben.

13 spillere var med i maimesterskapet.
Johannes avsluttet med en remis mot broren i sisterunden, og sikret da seieren i turneringa på bedre kvalitet.

Det var mye godt spill i turneringa, og et høyt nivå på både spillere, og trekkene som ble utført på brettet.

 

 

Den siste sjakkaféen før sommeren i morgen lørdag kl. 11-15 (Tore, 19. mai 2017)

Lørdag 20. mai blir den siste lørdagssjakkaféen før sommeren. Siden det blir den siste, er åpningstida utvidet med en time foran og en bak. Sjakkaféen er åpen klokka 11-15.

Det blir vafler og kaffe/te/saft til alle som kommer innom. Siden dette er den siste før sommeren, lager vi ekstra mye vaffelrøre, og steiker opp mange vafler. Vi skal fråtse i vafler!
Alle er hjertelig velkommen innom Sjakklubben!

Dette blir den siste ordinære sjakkaféen før sommeren. Neste helg er det Kristi Himmelfartshelg. Lokalet er utlånt, for da skal det feires barnedåp i Sjakklubben.
Helga etter det er det pinseaften. Det er vanligvis en svært rolig dag, og i år er også flere ute og spiller i Hell Grand Prix i Stjørdal.
Lørdag 17. juni er det BGP-turnering, og lørdagen etter det, den 24. juni, er det Laksefestival på Skei i Surnadal. Og lørdag 1. juli starter Landsturneringa i Stavanger.

 

 

Petter Andreas Wadstensvik.
Foto: Tore Kristiansen

Petter vant hurtigsjakkturnering torsdag kveld (Tore, 19. mai 2017)

Torsdag kveld ca. klokka 20 startet ei lita hurtigsjakkturnering. Den ble organisert i siste liten, men siden alle partiene i A- og B-klassene i klubbmesterskapet er ferdigspilt, blir det nok en del hurtigsjakkturneringer på torsdagskveldene framover mot sommeren.

Vi håper også å få arrangert ei litt større hurtigsjakkturnering som varer i 6 timer en lørdag eller søndag, men vi mangler noen som kan vil arrangere den. Er det noen som har lyst til å ta litt ansvar for å arrangere ei slik turnering, er det bare å ta kontakt med turneringskomiteen.

Torsdag kveld var betenkningstida 12 minutter + 5 sekunder tillegg per trekk, og det er egentlig litt for lite tid for å få god kvalitet på partiene. Men da ble det i stedet artige partier med høy underholdningsverdi.
Petter var suveren, og avga bare en remis i sisterunden mot Audun. Bak Petter var det derimot ganske jevnt, og poengene ble jevnt fordelt mellom spillerne.

 

 

To partier i C-klassen ble spilt torsdag (Tore, 19. mai 2017)

To partier i C-klassen ble spilt torsdag kveld. Simon spilte bra mot Stinus, men Stinus ble for sterk og vant partiet.
Det store, og lange partiet, var toppoppgjøret mellom Viljar og Johannes. De kjemper om å vinne klassen.
Partiet startet friskt. De har bare 25 minutter + 5 sekunder tillegg per trekk, og begge to brukte tida si godt. Viljar fikk ei god stilling, og fikk inn en bonde til ny dronning. Men, han gjorde en feil, som Johannes påpekte og tilkalte turneringslederen. Siden Petter nettopp har vært på kretsdommerkurs, var det ingen bønn for Viljar. Trekket ble regnet som et feiltrekk. Det Viljar hadde gjort, var at han hadde gått inn med bonden på forvandlingsfeltet, trykket på klokka, og først da, erstattet bonden med ei ny dronning. Dette er ikke korrekt, og det er et feiltrekk. Men siden partiene i klubbmesterskapet regnes som langsjakk, uavhengig av betenkningstida, måtte det to påpekte feiltrekk før partiet kan tapes.
Og dessverre for Viljar kom feiltrekk nummer to langt seinere. Begge spillerne hadde lite tid igjen, og da Viljar skulle sette Johannes sjakk matt, glemte han at da kongen gikk unna for en av hans egne sjakker, åpnet det for tårnet bak som sjakket Viljars konge. Det så ikke Viljar i farten, og feiltrekk nummer to kom.
Johannes var favoritten i partiet, og det var sterkt av Viljar å få vinnende stillinger mot ham.

 

 

17. mai i Sjakklubben
Foto: Tore Kristiansen

Mange innom på 17. mai (Tore, 19. mai 2017)

Det var mange som kom innom Sjakklubben på 17. mai. Det var hvite duker på bordene og 40 sitteplasser, og i år var det akkurat nok når det var flest samtidig innom.
Foreldrene til Magnus, Viljar, Stinus, Iver og Johannes hadde ordnet med kaker samt at Per Erik hadde ordnet sjokoladekaker. Så kaker var det også akkurat nok av. Det var ikke mange stykkene igjen da borgertoget gikk forbi i halv fem-tida.

Det ble også litt sjakkspilling nede i kjelleren, der vi hadde satt opp på brett og brikker.

 

 

Lokalet er pyntet til 17. mai
Foto: Tore Kristiansen

Lokalet er pyntet - åpent i Sjakklubben 17. mai (Tore, 16. mai 2017)

Også i år blir det åpent hus i Sjakklubben 17. mai! Lokalet ble pyntet 16. mai av Per Erik og Tore, slik de har gjort det hvert år de siste årene. Tore fikk hjelp av Daniel, Even, Anna og Adam til å rydde unna brett og brikker etter barnetreninga, og det var kjekt.

Sjakklubben har åpent som vanlig mellom skoletoget og borgertoget. Det er bare å komme innom tidligere også, men skoletoget går ikke forbi Haugagata i år. Det oppdaget vi til vår store overraskelse for noen år siden, at det sluttet de med. Men borgertoget går forbi, og det kan sees fra Sjakklubben!

Det blir salg av kaffe/te, saft og brus samt kaker, pølser med brød, boller med og uten rosiner og noen rundstykker for dem som vil ha litt mer mat(t). Prisene er som vanlig i Sjakklubben, ikke avskrekkende.

For dem som vil spille litt, er det brett, brikker og klokker nede i kjelleren.

Det er åpent hus, og alle er hjertelig velkommen innom!

 

 

Sjakkafé på s/b Framnæs lørdag 13. mai
Foto: Eilif Odde

Vellykket på sundbåten lørdag (Eilif, 15. mai 2017)

Det var en vellykket sjakkafé på sundbåten Framnæs (bilde) lørdag 13. mai. 10-12 av klubbens egne var innom, og etter hvert kom det også en del andre.

De store plastbrikkene fra Gågata var stilt opp slik at folk ble ledet fra kaia og ned til sundbåten!

Det var flotte bord for sjakkspilling, se bilde....

Wenche hadde laget 6 liter med vaffelrøre, og det meste gikk unna.

 

 

Det blir vafler på s/b Framnæs lørdag 13. mai
Foto: Kristiansund Sundbåtvesen

Sjakkaféen lørdag 13. mai blir på sundbåten Framnæs (Tore, 12. mai 2017)

Sjakkaféen blir på sundbåtferga Framnæs denne lørdagen. Sjakklubben er 100 år i år, og sundbåten Framnæs feirer også et 100-årsjubileum,

Vi tar med både brett, brikker og klokker ned til sundbåtferga slik at vi kan spille sjakk på bordene der. Det er allerede testet ut, og det går helt fint. Det blir også servert vafler og kaffe/te/saft, og det er Wenche, Per Erik og Eilif som har ansvaret for dette.

Dette blir en unik sjakkafé, og vi oppfordrer alle til å benytte anledninga til å få spilt litt sjakk ombord i sundbåten!

 

 

Hurtigsjakk torsdag 11. mai 2017. Fra venstre Iver, Petter og Jonas.
Foto: Tore Kristiansen

Hurtigsjakk torsdag kveld (Tore, 10. mai 2017)

Torsdag var det ei fin hurtigsjakkturnering i Sjakklubben. Denne gangen var 4 av guttene også med, og de gjorde sine saker bra. De fikk god trening i å spille mot mer erfarne spillere, og slik vi ser på bildet i partiet mellom Iver og Jonas, hadde Jonas ei god stilling på et tidspunkt i partiet mot Iver. Men Iver greide å vinne til slutt.

Thomas vant turneringa, og fikk en springer han kan henge på nøkkelknippet sitt som premie.

Tidligere på kvelden spilte bl.a. Jonas en liten simultan mot 4 av sine kamerater, se bilde...

Og først var det trening for mange barn, mens noen av de eldste guttene spilte to partier i C-klassen
Partiene kan spilles gjennom her...

 

 

C-klassen spiller direkte torsdag kveld (Tore, 11. mai 2017)

De siste partiene i C-klassen i klubbmesterskapet spilles nå.

Noen av partiene spilles på sensorbrettene, og partiene kan følges her...

 

 

Hurtigsjakk torsdag kveld (Tore, 10. mai 2017)

Torsdag kveld blir det ei hurtigsjakkturnering. Partiene i klubbmesterskapet er ferdigspilt i A- og B-klassen, og da blir det i stedet ei hurtigsjakkturnering denne torsdagskveldenen.

Det spilles 4 runder fra klokka 1930, og vi er ferdige til klokka 2130. Betenkningstida er 12 minutter + 5 sekunder tillegg per trekk.

Bare en time etter at vi bestemte oss onsdag kveld for at det blir ei turnering torsdags kveld, er det allerede 3 påmeldte! Påmelding på nett, eller bare kom i Sjakklubben.

 

 

Det blir vafler på s/b Framnæs lørdag 13. mai
Foto: Kristiansund Sundbåtvesen

Sjakkaféen lørdag 13. mai blir på sundbåten Framnæs (Tore, 10. mai 2017)

Sjakklubben er 100 år i år. Og sundbåten Framnæs feirer også et 100-årsjubileum,

Derfor blir det et lite samarbeid lørdag 13. mai. Da flytter vi Sjakkaféen vår ned til sundbåtferga Framnæs som ligger på Framnæskaia ved piren.

Vi tar med både brett, brikker og klokker ned til sundbåtferga slik at vi kan spille sjakk på bordene der. Det er allerede testet ut, og det går helt fint. Det blir også servert vafler og kaffe, og det er Wenche og Per Erik som har ansvaret for det.

Dette blir en unik sjakkafé, og vi oppfordrer alle til å benytte anledninga til å få spilt litt sjakk ombord i sundbåten!

 

 

Audun Hoem ble nummer to i A-klassen. Bildet ble tatt da han ble kretsmester for ungdom i november 2016.
Foto: Tore Kristiansen

A-klassen ferdig- spennende sisteparti (Tore, 10. mai 2017)

Det siste partiet i A-klassen ble spilt i Sjakklubben tirsdag kveld mellom mellom Tore og Trond Harald. Det ble nok et spennende parti, og det var mange tilskuere som fulgte partiet på nett i Sjakklubben! Bare én tilskuer gikk ned i kjelleren én gang for å se på spillerne. Resten satt oppe og fulgte partiet på storskjermen.

Og slik alle partiene til Trond Harald er, var dette også et parti med mye å regne på, og tilskuerne fikk full valuta for pengene. Partiet vises her.... Det var Tore som vant partiet, og han endte da med 3 poeng.
Det ble tredjeplassen bak Audun Hoem, også med 3 poeng, men med bedre kvalitet. Audun var den eneste som tok poeng fra klubbmester Thomas Nyland.

Trond Harald som ga oss mange artige partier, fikk bare 1½ poeng, og uttrykte i går kveld, at det har blitt vanskeligere å ta poeng mot ungdommene i det siste.

 

 

Siste parti i A-klassen i kveld -direkte fra 1930 (Tore, 9. mai 2017)

Det siste partiet i A-klassen spilles mellom Tore og Trond Harald i Sjakklubben tirsdag kveld.
Partiet sendes direkte her...

 

 

Vafler i Sjakklubben palmeaften 2017.
Foto: Tore Kristiansen

Sjakkafé lørdag 6. mai kl. 12-14 (Tore, 5. mai 2017)

Det blir en vanlig sjakkafé i Sjakklubben lørdag 6. mai. Morten har ansvaret for kaféen denne lørdagen.

Det blir vafler kaffe/te/saft til dem som vil ha. Forrige lørdag var det både barn og voksne innom, og det forventer vi også denne lørdagen. Amund kommer helt fra Surnadal for å smake på vaflene!

Det er ingen organiserte aktiviteter på Sjakkaféen, men det er alltid noen som har lyst å spille sjakk mot noen. For dem som ikke har lyst å spille så mye sjakk, har vi masse bøker med oppgaver og andre sjakkemner i biblioteket vårt.

 

 

Pratelagsjakk torsdag 4. mai.
Foto: Tore Kristiansen

Pratelagsjakk oppe og C-klassen nede torsdag kveld (Tore, 5. mai 2017)

Torsdagskvelden ble avsluttet med at voksne spilte mot hverandre, kikket på partier og åpninger, men før det var det stor aktivitet i begge etasjene i Sjakklubben.

Oppe var det først trening med å se etter gode trekk fra boka 111 sjakktrekk som vinner av Øystein Brekke. Noen var vanskelige og noen var litt lettere. Hvis noen vil låne boka, for å se på oppgaver hjemme, har vi mange bøker som vi kan låne ut.
Treninga med avsluttet med pratelagsjakk mellom to lag, og det var sosialt og artig. (4 bilder fra pratelagsjakken starter her...)

Nede i kjelleren ble det spilt partier i C-klassen i klubbmesterskapet. Johannes spilte to partier, og han vant begge to. (Bilde fra partiet mot Patrick) Og han tar innpå Viljar som fremdeles leder C-klassen. Det kan bli det innbyrdes oppgjøret mellom dem som avgjør hvem som vinner til slutt.
Det var flere andre partier også, se bilde, og det mest overraskende var nok at Magnus vant klart mot Jacek. Jonas vant også sitt parti mot Simon. Det spilles mye god sjakk, men vi ser nå at betenkningstida med 25 minutter + 5 sekunder tillegg er for lite for disse karene nå. Til høsten må de få lengre betenkningstid i partiene sine.

 

 

Lynsjakk med tidshandikap onsdag 3. mai med Mikkel, Andreas, Sindre og Philip.
Foto: Tore Kristiansen

Lynsjakk og partier onsdag kveld (Tore, 4. mai 2017)

Onsdag kveld så vi med ungdommene på et parti fra B-klassen som ble spilt tidligere i vår. Og etter litt spilling, avsluttet vi med ei lynsjakkturnering med tidshandikap. Det ble vanskelig når man fikk mye mindre tid enn motstanderen, og turneringa gjorde at styrkeforholdet utjevnet seg litt. Det ble delt førsteplass for Sindre og Philip mens Andreas og Mikkel fikk delt tredjeplass.

I klubbmesterskapet ble B-klassen ferdig onsdag kveld, da Bjørn Frode vant mot Morten. Det var italiensk åpning, og den gamle varianten som ble spilt før 2009. Begge spilte litt uortodokst i åpninga, men Bjørn Frode vant bonde da. Den var imidlertid en isolanibonde som Morten kunne ha tatt, hvis han hadde forberedt seg litt bedre. Men Morten overså en springergaffel som gjorde at han tapte offiser og partiet.
Dette var det siste partiet i B-klassen i klubbmesterskapet, og Bjørn Frode overrasket alle, inkludert seg sjøl, med å ta hele 4 poeng! Det ble en soleklar andreplass. Morten fikk 2½ poeng og en tredjeplass i gruppa.

Et parti ble spilt i A-klassen mellom Petter og Iver. Det ble Colle-Zukertort. Ei åpning som også ble spilt i det 8. VM-partiet i New York mellom Magnus Carlsen og Karjakin. Iver valgte å bryte i sentrum, og det ser korrekt ut, men i avslagene valgte han feil og tapte bonde. Da han skulle ta igjen bonden, bukket han offiser, på nesten samme måte som i det andre partiet. Petter fikk 3½ poeng i A-klassen, og det er han nok fornøyd med. Iver fikk bare det halvpoenget han skaffet seg mot Trond Harald i forrige uke. Sammensetninga av denne klassen gjorde at det ble tøft for Iver, og han var desidert lavest ratet.

Begge partiene kan spilles gjennom her...

 

 

Tre partier i klubbmesterskapet onsdag kveld - sendes direkte (Tore, 3. mai 2017)

Onsdag kveld spilles de siste tre partiene A- og B-gruppene i klubbmesterskapet.
Begge partiene i A-gruppa spilles, og det gjør også det siste gjenstående partiet i B-gruppa.

Partiet Petter-Iver starter rundt klokka 19, og det samme gjør Bjørn Frode-Morten, mens Tore-Trond Harald starter først klokka 20. Alle tre partiene sendes direkte på nett, og de kan følges her...

 

 

Nye datoer på barneturneringene (Tore, 3. mai 2017)

Barne- og ungdomsturneringene i mai og juni har vi flyttet til andre datoer.
Maiturneringa spilles tirsdag 30. mai, og juniturneringa er flyttet til lørdag 17. juni.

Les mer her...

 

 

Melissa, Rakel, Daria og Anna.
Foto: Roger Hojem

Jenteturnering tirsdag kveld (Tore, 3. mai 2017)

Tirsdag kveld var det ei lita turnering for jentene i Sjakklubben.

Rakel, Daria, Anna og Melissa var jentene som kom tirsdag kveld til Sjakklubben, og de ble trent av Roger nede i kjelleren for å skille dem fra guttene som fikk oppgaver oppe i lokalet.
Etter littegrann trening spilte jentene i ei turnering, og de spilte gode partier alle sammen. Alle fire fikk pokaler. Premieutdelinga var oppe i lokalet, og alle guttene klappet for jentene!

 

 

Ny ratingliste fra FIDE (Tore, 2. mai 2017)

De nye ratingtallene fra FIDE som gjelder fra 1. mai 2017 har blitt offentliggjort.
Det er ikke så mange forandringer for våre spillere denne gangen. Men Amund har fått et ratingtall hos FIDE i hurtigsjakk, og Johannes har fått i lynsjakk. Og Magnus har fått registrert et deltall.

Se ratingtallene her...

 

 

Holmenkollen Park Hotell.

Roger og Tore i Oslo i helga (Tore, 30. april 2017)

Roger og Tore er i helga i Oslo og følger med på NM for skolelag som spilles på Scandic Holmenkollen Park Hotel.

Det er årsmøte i Ungdommens Sjakkforbund på søndag, og det er hovedgrunnen til at de to er i Oslo denne helga. Og årsmøtet holdes på hotellet. Vi kan allerede si at vi har lært mye allerede, og vi må forsøke å få med flere skolelag til NM neste år i Sarpsborg.

 

 

Sjakkafé lørdag kl. 12-14 (Tore, 28. april 2017)

Det blir som vanlig sjakkafé også lørdag 29. april klokka 12-14.

Denne gangen er det Iver som har ansvaret for kaféen siden Roger og Tore er i Oslo på sjakkmøte.

Iver serverer vafler og kaffe/te/saft til alle som kommer innom. Alle er hjertelig velkommen!

 

 

To partier i C-gruppa torsdag kveld. Fremst Patrick-Isak, bak Simon-Viljar mens Roger ser på.
Foto: Tore Kristiansen

Mange partier i klubbmesterskapet torsdag kveld
Thomas ble klubbmester
(Tore, 28. april 2017)

Torsdag kveld ble det spilt fem partier i C-gruppa i klubbmesterskapet. C-gruppa spiller med kortere betenkningstid enn A- og B-gruppa. Viljar leder fremdeles med 7 poeng, men i går kveld gikk han på sitt første tap mot Jacek. Det var et spennende parti som varte i nesten en time. Jacek hadde med svart på et tidspunkt matt i to trekk, men glemte at løperen sin på a8 dekket de andre feltene rundt den hvite kongen. I slike stillinger er Viljar en mester i å forsvare seg, og han gir aldri opp. Han finner motressurser i slike stillinger. Men Jacek vant til slutt etter at han var helt nede på 1 minutt flere ganger på slutten. Bra kjempet av begge to!
Åge Olsen ble også imponert over spillet til 7 år gamle Patrick i partiet mot Isak.

I 4. runde i A-gruppa ble det to fine partier. Begge partiene ble vist på nettet her..., og tilskuerne sto heller oppe rundt skjermen og fulgte med på partiene i stedet for å gå ned i kjelleren og se dem fysisk. På sensorbrettet vi fikk sponset av Capitech ble også klubbmesterskapet avgjort i går kveld.

Det mest aktive og fartsfylte partiet var mellom Trond Harald og Iver. Iver fikk ikke rokert, og kongen hans ble låst fast i sentrum. Trond Harald fikk opp ei svært så god stilling, og det var et under at han ikke vant partiet. Men Iver har nå lært at han kan ikke bare sitte og vente på at mattangrepet skal komme, han må også prøve å få til motspill. Det gjorde han også slik at det sjenerte spillet til Trond Harald som ikke fant de avgjørende trekkene. Med et trekk unna sjakk matt, ofret Iver tårnet sitt på bonden for kongen til Trond Harald og fikk til evig sjakk. Og dette ble også Ivers første halvpoeng i A-gruppa.

Partiet mellom Thomas og Petter var av den posisjonelle sorten, men kanskje mer instruktivt. Petter åpnet håpløst, men Thomas straffet det ikke, og plutselig hadde Petter fått fordel i midtspillet. Hva var det egentlig som skjedde i trekkene 7-17? Da Petter valgte å safe seg til remis i stedet for å spille aktivt, gikk det som det ofte gjør når man spiller på den måten. Han ble for passiv i sluttspillet og tapte.
Dermed kan vi kåre Thomas Nyland til klubbmester i 2017! Han avga bare et halvpoeng mot Audun Hoem!

 

 

To partier i A-klassen torsdag kveld - sendes direkte (Tore, 27. april 2017)

Torsdag kveld spilles 4. runde i A-gruppa klubbmesterskapet. Det er nest siste runde i A-gruppa som spilles i kveld. Det er da partiene Thomas-Petter og Trond Harald-Iver som starter litt over klokka 19 torsdag kveld. Sisterunden spilles neste tordag.

Stillinga i A-gruppa er slik at Thomas blir klubbmester hvis han sørger for ikke å tape. Petter kan nemlig ta igjen Thomas, hvis Petter vinner i kveld. Da må han i tillegg også vinne i sisterunden neste uke, og han vil komme á poeng med Thomas i klubbmesterskapet. Iver har ikke tatt poeng i A-gruppa ennå, og kanskje kommer det i kveld.

I kveld sender vi også begge partiene direkte på nett, og de kan følges her...

 

 

Amund. Her fra Angvikaturneringa før påske.
Foto: Tore Kristiansen

Amund tok 3 poeng i Orkdal (Tore, 24. april 2017, oppdatert kl. 2330)

Søndag 23. april ble Orkdal NGP spilt på Orkanger.
Dette var ei hurtigsjakkturnering med 30 spillere. Opprinnelig var både Eilif og Roger påmeldt til turneringa, men de måtte melde avbud pga. sykdom.

Men Amund Pihl Strand var med, og han gjorde det bra med 3 poeng på de 6 rundene. Amund er en sterk spiller som har gjort rent bord i de barne- og ungdomsturneringene han har vært med i, og dette var hans andre voksenturnering. Amund er en av dem vi forventer litt av i årene som kommer.

Oppdatert kl. 2330: Ratingtallene har kommet etter Orkdal NGP, og Amund har fått et ekstraordinært høyt ratingtall som sitt første, norske ratingtall! Se Amunds nye ratingtall på ratingsida vår her...

 

 

Lang kongevandering på Petter på søndag (Tore, 24. april 2017)

I A-gruppa i klubbmesterskapet spilte Trond Harald Saltnes og Petter Andreas Wadstensvik mot hverandre på søndag. Trond Harald gikk sin vane tro hardt til angrep, og finn Petters konge ut på ei lang kongevandring. Fra g7 og helt til d1 jaget Trond Harald den svarte kongen med tårnene sine. Men han fikk ikke satt sjakk matt, og siden han hadde jaget Petters konge slik at han fikk tatt dronningfløybøndene til Trond Harald med kongen sin, var det Petter som vant sluttspillet etterpå.

 

 

Fra Aprilmesterskapet i Sjakklubben lørdag 22. april 2017
Foto: Tore Kristiansen

Flott turnering på lørdag (Tore, 24. april 2017)

Lørdag 22. april ble spilt Aprilmesterskapet for barn og ungdom i Sjakklubben. Det var med 23 spillere, og denne gangen var det også besøk fra både Molde og Aure. Og spillere derifra tok også de to øverste plassene på pallen.
Det var ei flott, organisert turnering, og vi gir oss sjøl et klapp på skuldera.

Du kan lese litt mer om turneringa her...

 

 

Barne- og ungdomsturnering på lørdag (Tore, 21. april 2017)

Lørdag 22. april spilles ei barne- og ungdomsturnering i Sjakklubben i stedet for den vanlige Sjakkaféen.

Aprilmesterskapet starter klokka 1100 og er ferdig klokka 1400. Da er også premieutdelinga ferdig, og alle har fått risengrynsgraut med saft.
Alle får premier. Det er påmelding på nett eller i Sjakklubben seinest rett før klokka 11 på lørdag.
Les mer her...

 

 

Ikke sjakkafé lørdag 22. april - barneturnering i stedet (Tore, 21. april 2017)

Det blir ikke vafler i Sjakklubben lørdag 29. oktober.
Det er ei barneturnering kl. 11-14, og de får servert risengrynsgraut. Da blir det ikke vafler.

Det kan bli vafler på ettermiddagen, for klokka 15 starter sisterunden i Grenke Chess Classics, og da kan vi følge med på partiet mellom Magnus Carlsen og MVL.

 

 

Bjørn Frode klatrer i B-gruppa (Tore, 21. april 2017)

Bjørn Frode Morkestrand klatrer i B-gruppa. Han står nå med 3 poeng på 4 runder, og han har bare tapt mot Bjørn Benjaminsen som har vunnet B-gruppa med 4½ poeng.

I går kveld spilte Øyvind G Mikalsen og Bjørn Frode Morkestrand et spennende parti. Det ble en litt uvanlig Najdorf-variant i siciliansk, og begge forsøkte å få initiativet. I midtspillet fikk Bjørn Frode en isolanibonde som også var en fribonde, siden Øyvind ikke hadde noen bønder som kunne stoppe den. Bonden ble avgjørende da den tok mange felter i sentrum, og også dekket gode felter for springeren til Bjørn Frode.
Bjørn Frode fikk inn et angrep på Øyvinds kongestilling, men Øyvind forsvarte seg ikke på en normal måte, men satset på å åpne g-linja slik at han sjøl kunne true sjakk matt på Bjørn Frodes konge. Tilskuerne regnet og regnet på de ulike variantene og vi hadde en stor kveld i Sjakklubben. Ingen gikk hjem før det ble avklart, for partiet var så spennende!

Øyvind fikk 2 poeng i B-gruppa, og det er der han skal være i følge ratinga. Øyvind forsøker å endre spillemåten sin, for å spille mer aggressivt. Og han er på god vei, og kanskje han lykkes bedre med det allerede i neste turnering?

 

 

Mikkel og Petter spiller mens sendinga fra Grenke Chess Classics går på tv-skjermen.
Foto: Tore Kristiansen

Kommer første seieren til Magnus i dag? (Tore, 20. april 2017)

Magnus Carlsen spiller i Grenke Chess Classics i Baden-Baden i sør-Tyskland. I går fulgte vi partiet mot Caruana i Sjakklubben, men det ble bare remis etter at Magnus Carlsen forsøkte å komplisere det i midtspillet. Vi fulgte også sendinga på nett med de andre partiene, og etterhvert ble det flere interessante sluttspillpartier.

Torsdag klokka 15 har Magnus Carlsen svart mot Georg Meier, og det er lov å håpe på hans første seier i turneringa i ettermiddag/kveld. Vi følger det partiet, og de andre tre partiene i turneringa i Sjakklubben fra klokka 1530 torsdag. Det er Jan Gustafsson og Peter Leko som kommenterer fra Grenke Chess Classic.

Det er barnetrening klokka 1730-1900, og et kort foreldremøte i kjelleren klokka 1800.

Fra klokka 1930 blir det spilt to partier i klubbmesterskapet i A- og B-klassene. I A-klassen skal Thomas Nyland ha hvit mot Petter Andreas Wadstensvik, og i B-klassen skal Øyvind G Mikalsen ha hvit mot Bjørn Frode Morkestrand.

 

 

Barne- og ungdomsturnering på lørdag (Tore, 20. april 2017)

Lørdag 22. april blir vår månedlige barne- og ungdomsturnering spilt i Sjakklubben.

Aprilmesterskapet starter klokka 1100 og er ferdig klokka 1400. Da er også premieutdelinga ferdig, og alle har fått graut med saft.
Alle får premier. Påmelding på nett eller i Sjakklubben seinest rett før klokka 11 på lørdag.
Les mer her...

 

 

Magnus Carlsen i Grenke Chess Classics (Tore, 17. april 2017)

Magnus Carlsen spiller i Grenke Chess Classics i Baden-Baden i sør-Tyskland denne uka. I andrerunden ble det remis mot Aronian, men han møter også Hou Yifan, MVL og Caruana.

Tirsdag har spillerne hviledag, men vi følger partiene i Sjakklubben fra klokka 1530 onsdag. Da spilles fjerderunden, og Magnus Carlsen skal ha hvit mot Caruana!
Vi følger også femterunden på torsdag, og ser an litt om vi skal gjøre det samme i helga da de siste tre rundene spilles.

 

 

Thomas Nyland i runde 2 på Fagernes.
Foto: Tom Eriksen

Thomas avsluttet med remis (Tore, 17. april 2017)

TV 2 Fagernes International ble vunnet av GM Andrij Vovk, Ukraina. IM-gruppa ble vunnet av IM Espen Lie, og Elo-gruppa ble vunnet av Alexander Lindbøl, 1911. I Elo-gruppa kom blant annet Moldes Tor Wetle Hoem på 3. plass og Torbjørn Dahl, Hell, på en 4. plass.

Thomas Nyland avsluttet med en remis i sisterunden i IM-gruppa. Det var nok et langt sluttspillparti for Thomas mot bergenseren FM Sondre Merkesvik.

2 poeng for Thomas i denne tøffe turneringa, er bra! Og Thomas tjente også noen få ratingpoeng. Det var spesielt partiet mot IM Getz som skilte seg ut.
Det spørs om åpningsrepertoaret til Thomas var litt for ensidig i denne turneringa? Tre ganger valgte han den samme franskvarianten. I ei slik gruppe, der alle møter alle, blir det da lett for motstanderne å preppe mot ham. Men det krever tid å ha et stort åpningsrepertoar på FM-nivå, og kanskje Thomas gjør det rette med å konsentrere seg om få åpninger som han kjenner ut og inn.

 

 

Thomas direkte fra klokka 13 påskeaften (Tore, 15. april 2017)

TV 2 Fagernes International spilles i Valdres i påska, og dette er også Det Åpne NM. Der deltar Thomas Nyland i IM-gruppa.

Thomas gikk på to tap mot IM Espen Lie og GM Ralf Åkesson i rundene 6 og 7. Thomas forklarer at han ikke spilte særlig godt.

Påskeaften klokka 13 møter han stjerneskuddet, tromsøgutten FM Tor Fredrik Kaasen. Tor Fredrik har bare tatt 3½ poeng så langt i turneringa, og det betyr at han ikke greier IM-napp i denne turneringa. Til det måtte han fått 6 poeng. Men Thomas vil få sin fulle hyre med ham i dag.
Partiet kan følges direkte på live.akademisk.org...

 

 

Thomas bukket kvalitet men vant mot IM (Tore, 13. april 2017)

TV 2 Fagernes International spilles i Valdres i påska, og dette er også Det Åpne NM. Der deltar Thomas Nyland i IM-gruppa.

Thomas fikk sin første seier i går. Han møtte IM Nicolay Getz, og Thomas forklarte etterpå at det var først etter at han bukket kvalitet i partiet at han begynte å spille godt.

Turneringsarrangør Hans Olav Lahlum i bulletin 5:

Not to forget, today’s sensation was Thomas Nyland hitting back from the rocks and winning within ten moves after blundering an exchange with black against Nicolai Getz.
Lahlum forklarer hva som skjedde i partiet mellom Thomas og Getz i bulletinen. Der er det også et bilde av Thomas.

Skjærtorsdag skal Thomas møte IM Espen Lie klokka 1400, og partiet kan følges direkte på live.akademisk.org,

 

 

Thomas med remis på Fagernes (Tore, 12. april 2017)

TV 2 Fagernes International spilles i Valdres i påska, og dette er også Det Åpne NM.

Thomas Nyland startet søndag med et tap der han fikk en litt dårligere stilling i sluttspillet. Mandag ble det også tap mot FM Sebastian Mihajlov som utnyttet, klart og enkelt, en liten feil av Thomas. I dobbeltrunden på tirsdag ble det tap i tredjerunden mot den nederlandske GM-en Pruijssers.

Fjerderunden fulgte vi med på i klubben tirsdag kveld, siden alle partiene sendes direkte hos live.akademisk.org. Thomas spilte mot den nest lavest rangerte, og det ble til slutt remis i tårnsluttspillet. Underveis var vi litt usikre på om Thomas kunne holde det, men til slutt ble det patt. Og Thomas fikk sitt første halvpoeng i turneringa.

Turneringsarrangør Hans Olav Lahlum skriver bulletiner der han kommenterer de fleste partiene. Meget lesverdig.

Rundene 5-8 starter hver dag onsdag-lørdag klokka 1400, og alle partiene i GM-gruppa og IM-gruppa samt toppbordene i Elo-gruppa sendes direkte på live.akademisk.org, og Thomas møter IM Nicolai Getz onsdag ettermiddag, før det blir IM Espen Lie på skjærtorsdag.
Vi ønsker ham lykke til!

 

 

Iver Halse har gått opp mange ratingpoeng siden januar.
Foto: Tore Kristiansen

Norsk offisiell ratingliste (Tore, 11. april 2017)

Den andre av Norges Sjakkforbunds offisielle ratingliste for i år har kommet ut. Den teller med i hvilken klasse man kan spille i ved Landsturneringa i sommer.

Den som har tjent flest ratingpoeng siden forrige liste i januar, er Iver Halse med 82 poeng! Vi har også fått to nye spillere som har fått sine første offisielle ratingpoeng. Et passivt medlem er falt ut av lista, og to spillere som ikke er medlemmer lengre, er tatt ut.

Vi har også med noen på forbundets topplister.

Se lsitene og de nye tallene her...

 

 

Pat avsluttet med to tap (Tore, 11. april 2017)

I klubbmesterskapet ble det spilt et parti på dagtid i går, mandag.

I runde 5 i B-klassen bukket Pat offiser mot Bjørn Frode da han regnet feil i åpninga. Men Pat spilte videre da han fikk en bonde, og han gjorde det virkelig vanskelig for Bjørn Frode som måtte slite for helpoenget. Partiet varte i 4 timer før Pat ga opp. Og da hadde han forsøkt virkelig å låse stillinga. Men Bjørn Frode som sikret seg på alle bauger og kanter, greide til slutt å utnytte fordelen sin.

Pat som var en av favorittene i klassen, endte da bare med 2 poeng.
Tirsdag ettermiddag, fra klokka 13, blir det spilt et eller to partier i klubben.

 

 

Scandic Hotel Fagernes (skiftet navn og hotellkjede nå i april)

Thomas deltar i IM-gruppa i Det Åpne NM (Tore, 9. april 2017)

Thomas Nyland skal delta i TV 2 Fagernes International som starter søndag kveld.

Thomas som var påmeldt i GM-gruppa, har fått plass i IM-gruppa etter et forfall der. Dette blir en langt større utfordring for Thomas enn GM-gruppa. Fordelen med IM-gruppa er at det bare er 10 spillere, og han vet nå hvem han skal møte, og hvilke farger han skal ha mot alle motspillerne. Det gjør det litt lettere å forberede seg.
Thomas sa på Sjakkaféen i går at det skal også bli interessant at alle motspillerne må forberede seg mot ham. Da må de se på hva han har spilt tidligere. Og hva velger de å spille mot Thomas da? Åpningsvalgene motstanderne gjør mot Thomas, er også noe Thomas vil lære av.

Thomas har ei fornuftig tilnærming til denne turneringa. Remis mot alle spillerne er noe av det han kan håpe på, mens alle motspillerne vil regne ham som gruppas prügelknabe, og setter seg til bordet for å vinne mot nettopp ham. Det blir ingen enkle partier for Thomas i denne gruppa.

I førsterunden skal Thomas Nyland (2104) ha svart mot finske FM Kalle Niemi (2337). Alle partiene fra både GM-gruppa og IM-gruppa sendes direkte hos live.akademisk.org
Søndag formiddag er ikke rundeoppsettet lagt ut, men det kommer nok før runden starter klokka 1730 i kveld.

 

 

Vafler i Sjakklubben palmeaften 2017.
Foto: Tore Kristiansen

Masse vafler i Sjakkaféen palmeaften (Tore, 9. april 2017)

Sjakkaféen palmeaften hadde et bra besøk.

Og de som kom innom likte vafler. Såpass mye at kafévert Tore måtte lage ei ny røre, før det var gått en time! Det har nesten ikke skjedd før. Røra vi bruker er laget fra grunnen av med å piske egg og sukker. Posene fra Toro og Møllerens har vi sluttet å bruke for mange år siden.

Og slik det er vanlig på en sjakkafé på lørdager var det forskjellige sjakkaktiviteter i lokalet. Noen studerte et sluttspill som kunne ha oppstått :) , i partiet mellom Pat og Bjørn torsdag kveld. Pat tapte partiet på tid, men det var sluttspillet etterpå som var interessant. Kunne svart med bonde over, greie å holde remis? Thomas hadde studert det, og med presist, nøyaktig spill var det visst mulig av svart å holde remisen.

Noen ungdommer spilte hurtigsjakk og lynsjakk mot både hverandre og voksne, og andre satt og leste. Andre igjen spilte litt lynsjakk mot hverandre. Det er forskjellige aktiviteter på en sjakkafé, og det er opp til hver enkelt hva de vil gjøre. Utenom vaflene, er det ikke noe fast opplegg.

 

 

Sjakkafé lørdag kl. 12-14 (Tore, 7. april 2017)

Det blir sjakkafé også lørdag 8. april klokka 12-14.

Det blir som vanlig vafler, kaffe/te/saft å få.

Alle er hjertelig velkommen til i Sjakklubben!

 

 

7 partier i klubbmesterskapet torsdag kveld (Tore, 7. april 2017)

Torsdag kveld ble det spilt partier i alle tre klassene i klubbmesterskapet.

I C-klassen ble det spilt tre partier. Magnus vant mot Isak, og i toppoppgjøret mellom Johannes og Stinus var det Johannes som trakk det lengste strået. Viljar økte ledelsen i klassen med seier over Isak.

I A-klassen vant Trond Harald raskt da Audun ga bort offiser. Det samme skjedde i partiet mellom Thomas og Tore også. Thomas fikk fordel i midtspillet, og han vant offiser da Tore regnet feil.

I B-klassen ble det ikke helt uventet remis mellom Morten og Øyvind. Begge hadde sine sjanser til å spille for vinst. Partiet mellom Pat og Bjørn ble spennende. Bjørn hadde ei sterk stilling i midtspillet, men det endte med at Pat kom ut med fordel i sluttspillet. Til tross for at han sto bonde under. Bjørn var mer interessert i å passe på bøndene sine enn å få et aktivt tårn. Pat hadde så mye å regne på at han tapte på tid i det 38. trekket.

 

 

Mange partier i klubbmesterskapet i kveld (Tore, 6. april 2017)

I klubbmesterskapet vil det bli spilt mange partier i klubben torsdag kveld.

Allerede fra klokka 17 spilles et parti i runde 5 i A-klassen. Det er partiet Audun-Trond Harald. Seinere på kvelden, etter at barnetreninga er ferdig, starter partiet Tore-Thomas.

I C-klassen vil det bli spilt flere partier fra klokka 1730. De har kortere betenkningstid, så de rekker fint å bli ferdige på en times spill.

I B-klassen blir det også to partier. Det ene er mellom Pat og Bjørn, og det andre mellom Morten og Øyvind.

Vi håper at vi får satt opp sensorbrettene og sendt noen av disse partiene. Følg med her om det kommer ei lenke til den i ettermiddag.

 

 

Eirik Viken Kallset til høyre spiller i en park i New York under VM-matchen i fjor høst.
Foto: Eirik Viken Kallset

Eirik på tredje i Trondhjem (Tore, 5. april 2017)

Eirik Viken Kallset som spiller for Kristiansund, men bor i Trondhjem har deltatt i Mesterklassen i klubbmesterskapet til Trondheim Sjakkforening. Og der flyttet han brikkene sine godt. Det ble en 3. plass på Eirik.

Han vant blant annet mot mesterspilleren Björn Gambeck (2092). Litt typisk for Eiriks spillestil er det ingen remiser på ham.

Eirik forteller også at familien Kallset vil stille med et rent Kallsetlag i NM for klubblag i Kristiansund i oktober!

 

 

Nye norske ratingtall (Tore, 4. april 2017)

Ratingtallene etter midtnorgefinalen mot Levanger og Ålesund Grand Prix kom i dag. Og vi har fått en ny spiller som har fått norsk rating!

Se de nye tallene her...

 

 

Førsteraden har kommet i postkassa (Tore, 3. april 2017)

Årets første utgave av Førsteraden har kommet i postkassa!

Det er som vanlig mye å lese i bladet. På side 2 står oversikter over turneringer i mars og april. Og der står det at Aprilmesterskapet i Kristiansund skal spilles lørdag 22. april!

Åpninga Evans gambit er godt forklart, og det er et eksempel på et parti spilt med Evans gambit. Nå må nok de voksne være forberedt på å møte denne åpninga i klubben!

Et intervju med stormester Aryan Tari (17 år gammel) er det også i bladet. (Aryan var medlem i Kristiansund Sjakklubb da vi arrangerte vårt første og hittil eneste klubbmesterskap i hurtigsjakk i 2012. Så han er fortsatt regjerende klubbmester hos oss!)

 

 

Fra Ålesund Lyn Grand Prix lørdagskvelden. Jan Erik Skog til venstre spilte mot Johannes Tylden.
Foto: Tore Kristiansen

Thomas på 5. i Ålesund Grand Prix (Tore, 3. april 2017)

Ålesund Grand Prix ble avsluttet søndag ettermiddag. I A-gruppa (over 1500) ble det remis på Thomas Nyland mot FM Kvisla fra Stavanger. Partiet ble sendt direkte på chessbomb og kan spilles gjennom her.... Kvisla vant turneringa med 5 poeng på bedre kvalitet foran Erlend Kyrkjebø, også han fra Stavanger. FM Merkesvik, Bergens, tok tredjeplassen med 4½ poeng. Thomas Nyland fikk også 4½ poeng, men siden han sto over de to hurtigsjakkrundene fredag kveld, fikk han mye lavere kvalitet. Han endte da på 5. plass. Thomas er godt fornøyd med turneringa, og han tjente masse ratingpoeng. Neste turnering blir Det åpne NM på Fagernes neste helg, der Thomas skal spille i GM-gruppa.

Petter Andreas Wadstensvik endte på 3 poeng etter tap mot Erling Storeide i sisterunden. Petter hadde vinst på alle måter i sluttspillet mot Erling, men det ble tap da han bukket matt...

B-gruppa (under 1500) ble vunnet av Aalesunds Erling Nybø med 5 poeng.
Johannes Tylden vant et flott parti i sisterunden og endte på 2 poeng. Magnus Tylden tapte mot en gambitspiller i sisterunden, og han fikk 1½ poeng i turneringa. Og det er Magnus strålende fornøyd med. Både Johannes og Magnus syntes at lynsjakkturneringa var mest spennende og artig denne helga!

Det er mange bilder fra både Ålesund Grand Prix og Ålesund Lyn Grand Prix her...

 

 

Thomas Nyland direkte mot Kvisla fra kl. 1330 (Tore, 2. april 2017)

Thomas Nyland spiller hvit mot FM Johannes Luangtep Kvisla på førstebordet (bilde) i Ålesund Grand Prix søndag ettermiddag.
Partiet sendes direkte på chessbomb nå...

 

 

Thomas Nyland til høyre spilte mot Petter Andreas i lynsjakkturneringa lørdag kveld.
Foto: Tore Kristiansen

Thomas Nyland i direktesendt parti fra Ålesund søndag formiddag (Tore, 2. april 2017)

I Ålesund Grand Prix sender de direkte fra de 4 øverste bordene. Partiene sendes på Chessbomb.
Thomas Nyland spiller på tredjebordet mot Aalesunds store sjakktalent, Mathias Unneland.

Nå klokka 11 har Petter Andreas Wadstensvik vunnet sitt parti. Rapportene forteller at Petter kom greit ut og vant enkelt (Se bilde fra partiet).

I B-gruppa for dem under 1500 i rating har Johannes spilt remis i femterunden.
Magnus Tylden tapte i formiddagsrunden mot Aalesunds Eirik Lorgen, men Magnus står med 1½ poeng.

Det er mange bilder fra både Ålesund Grand Prix og Ålesund Lyn Grand Prix her...

 

 

Magnus med pengepremien sin fra Ålesund Lyn Grand Prix.
Foto: Tore Kristiansen

Magnus vant premie i Ålesund Lyn Grand Prix (Tore, 2. april 2017)

Ålesund Lyn Grand Prix ble spilt på Hotel Brosundet i Ålesund lørdag kveld. Vi hadde med 6 spillere. I tillegg til de fire som spiller i Ålesund Grand Prix hadde også Audun og Tore tatt turen nedover.
Den eneste av kristiansundsspillerne som fikk premie var Magnus Tylden med 4 poeng. Han startet med walk over og i andrerunden møtte han selveste turneringsvinneren. Men utover i runden fikk han tre seire på rad, og det førte ham øverst blant spillere under 1000 i norsk rating. Men bare et fattig lite kvalitetspoeng bak, også på 4 poeng var broren Johannes Tylden. Johannes startet med å spille mot en lynhai fra Trondheim, Erlend Gaustad som spilte mot 4 kristiansundsspillere og slo alle sammen! Deretter møtte Johannes bare spillere fra Aalesunds! Tre av dem vant han mot!

Thomas, Tore og Petter Andreas endte alle på 5½ poeng og på 7.-9.-plass. Thomas Nyland og Tore Kristiansen spilte remis mot hverandre i sisterunden. Det var også merkelig at de to møtte fire av de samme motstanderne og hadde akkurat likt resultat mot dem! Tap mot Erlend Gaustad og Fredrik Beer Jacobsen og seire mot Roar Nakken og Petter Andreas.

Petter Andreas Wadstensvik møtte alle de andre, voksne kristiansundsspillerne, og man drar ikke til Ålesund for å spille mot dem man spiller hjemme, egentlig. Petter avsluttet med remis mot den suverene turneringsvinneren som safet inn til seier i sisterunden, Bergens FM Frode Merkesvik.
Audun Hoem endte på 5 poeng. Han tjente rating på det. Det var litt uheldig at han møtte både Petter og Thomas tidlig i turneringa. Deretter fikk han samlet seg, og vant flere partier. Men i de siste rundene møtte han to lynhaier, og i lynsjakk blir man egentlig sjanseløse mot slike.

Det er mange bilder fra turneringa her...

 

 

Magnus vant i 4. runden (Tore, 1. april 2017)

I Ålesund Grand Prix som spilles i Ålesund denne helga, har Magnus vunnet i fjerderunden!
Johannes har tapt begge partiene sine i dag mot to gode motstandere.

Petter vant et fint parti i tredjerunden mot Aalesunds Helge Storeide. Petter fikk et fint angrep i Londonsystemet. I fjerderunden tapte han for Mathias Unneland. Partiet ble sendt på Chessbomb, og Ålesund Grand Prix sender de fire øverste partiene på nett i hver runde.
Thomas Nyland vant som ventet i tredjerunden, og i skrivende stund, spiller han ennå.

 

 

Johannes og Magnus møtte hverandre i runde 2.
Foto: Wenche Tylden

Alle har fått poeng i Ålesund GP fredag kveld (Tore, 31. mars 2017)

Ålesund Grand Prix startet fredag kveld med to hurtigsjakkrunder. Og alle våre deltakere har kommet gjennom fredagskvelden med poeng. Bjørn og Roger trakk seg fra turneringa denne uka, og vi stiller bare med Petter og Thomas i A-gruppa, og Johannes og Magnus i B-gruppa. Langsjakkrundene starter lørdag klokka 10.

I A-gruppa (over 1500) vant Petter A. Wadstensvik i førsterunden, men han tapte i andrerunden. Thomas Nyland har valgt å stå over hurtigsjakkrundene og tatt et halvpoeng i begge to for det. Petter møter Aalesunds Helge Storeide klokka 10 lørdag, mens Thomas møter Amalie Merkesvik fra Bergens.

I B-gruppa (under 1500) møttes brødrene Johannes og Magnus i andrerunden hverandre. De spilte remis. Stillinga kan sees på bildet. Johannes møter Aalesunds Eirik Lorgen i den første langsjakkrunden som starter lørdag klokka 10. Magnus møter Ørsta Voldas Ståle Refsne.

 

 

Sjakkafé lørdag kl. 12-14 (Tore, 31. mars 2017)

Det blir sjakkafé også lørdag 1. april klokka 12-14.

Kanskje det blir noen aprilspøker i Sjakklubben denne lørdagen? Uansett blir det vafler, kaffe/te/saft å få.
Vi får kanskje sett på et par av partiene til våre som deltar i Ålesund Grand Prix denne helga. Hvis de er tidlig ferdig med runden lørdag formiddag, sender de partiene opp til oss, slik at vi kan få sett på dem.

Siden Tore skal delta i Ålesund Lyn Grand Prix 2017 er det slutt klokka 14 denne lørdagen, hvis ingen med nøkkel blir værende.

Alle er hjertelig velkommen til ei fotballfri sone i Sjakklubben!

 

 

To partier i B-klassen denne uka (Tore, 31. mars 2017)

To partier i B-klassen ble spilt denne uka.
Tirsdag kveld vant Pat mot Øyvind i en grünfeldindisk. Øyvind spilte passivt i åpninga, og det var Pat som kom bra ut. Da Øyvind forsøkte å få til et motspill i midtspillet, bukket han en offiser og tapte partiet.

Torsdag vant Morten mot Eli Marit etter 22 trekk. Det ble fransk forsvar, men det var et rotete parti med masse unøyaktigheter. Morten vant da han la en taktisk felle som Eli Marit gikk inn i.

 

 

Ny ratingliste fra FIDE (Tore, 31. mars 2017)

De nye ratingtallene fra FIDE som gjelder fra 1. april 2017 kom nå fredag ettermiddag. Det er mange forandringer for våre spillere denne gangen. Og en ny spiller har fått registrert et deltall.

Se ratingtallene her...

 

 

Eilif Odde ble gjenvalgt som leder.

Raskt årsmøte onsdag kveld (Tore, 31. mars 2017)

Årsmøtet ble raskt gjennomført onsdag kveld. De fire i styret som hadde sagt seg villig til gjenvalg ble valgt. Bjørn Benjaminsen har fått jobb på Svalbard og trakk seg fra styret. Wenche Tylden ble nytt styremedlem.

Regnskapet viste et stort overskudd, og det ble godkjent. Årsberetninga ble også godkjent med redaksjonelle merknader.
Eli Marit kom med et forslag om å sette ned ei gruppe for å få med flere kvinner/jenter. Siden forslaget kom for seint inn til årsmøtet, ble det oversendt styret, men årsmøtet var svært positivt til det.

Leder Eilif Odde åpnet årsmøtet med å orientere om de fire hovedpilarene i jubileumsåret. Barnefestival i juni, jubileumsbok til høsten, NM for klubblag i oktober og en jubileumsfest i november. Odde orienterte også om at taket på huset i Hauggata 7 må skiftes. Alt ble gjort feil av den som la taket rundt 2008. Det kan koste sameiet kanskje mange hundre tusen kroner, og Kristiansund Sjakklubb har 42% av sameiet. Det er dessverre kjelleren som gjør at vi har en så stor andel.

Utmerkelser: Bjørn Benjaminsen fikk en vase med takk for sitt arbeid i styret. Roger Hojem fikk en glassplakett for sitt store arbeid med skolesjakk i 2016. Årets spiller ble Thomas Nyland og årets sjakkbragd ble gitt til Eilif Odde.

 

 

Årsmøte onsdag kveld kl. 20 (Tore, 29. mars 2017)

Årsmøtet i Kristiansund Sjakklubb starter onsdag kveld klokka 20.

Det blir vanlige årsmøtesaker, men først blir det en orientering om noen store aktiviteter i jubileumsåret 2017.
Det har ikke kommet inn noen forslag som skal behandles på årsmøtet.

 

 

Fra Marsmesterskapet.
Foto: Tore Kristiansen

Gjestene fra Molde vant (Tore, 29. mars 2017)

Tre spillere fra Molde kom og var med på Marsmesterskapet som ble spilt i Sjakklubben tirsdag kveld.
De tok også med seg de største pokalene hjem, for Hermann vant turneringa, og Matheo kom på tredjeplassen. Viljar tok andreplassen mens Jacek kapret fjerdeplassen.

Det ble servert pølser med brød og vatn denne gangen.

Du kan lese mer om Marsmesterskapet her... og noen få bilder har vi lagt ut her...

 

 

Ny barneturnering på tirsdag (Tore, 27. mars 2017)

Allerede tirsdag ettermiddag blir det ei ny sjakkturnering for barn og ungdom i Sjaklubben.
Det er Marsmesterskapet som spilles.
Påmelding skjer i klubben rett før første runde, eller med melding til Roger.

Turneringa starter klokka 1700 og vi er ferdige med siste runde og premieutdelinga klokka 1930. Det blir også servert noe å spise. Forrige gang hadde vi fløyelsgraut, og hva vi serverer denne gangen blir en overraskelse!

 

 

Oppgave om ubalanse - springere (Tore, 27. mars 2017)

Mandag ettermiddager har vi trening i midtspill for de eldste ungdommene i klubben. Vi starter klokka 16 og holder på i inntil 2 timer, men i dag blir det litt kortere, siden lokalet er utlånt i kveld.

For tida holder vi på med ubalanser i midtspillet, og de forrige gangene hadde vi om springere. Guttene fikk med seg hjem noen oppgaver, og en av dem står til høyre her. Hva er riktig trekk av hvit?

Nå er det ikke rettferdig for andre å løse slike oppgaver uten å ha fått med seg instruksjonene først. Men dette viser nivået på hva vi holder på med. Det er passe hardt nok for spillere med 1500-1800 i rating.

 

 

Gymsalen på Angvik skule var fylt opp med sjakkspillere.
Foto: Tore Kristiansen

Flott turnering i Angvika i går (Tore, 26. mars 2017)

Det var ei flott turnering i Angvika lørdag 25. mars. Vi ble invitert av Angvik bygdelag for kurs og turnering. 16 spillere kom fra Kristiansund Sjakklubb (to av dem bor utafor Kristiansund og Frei; i Surnadal og på Batnfjordsøra).
Først var det undervisning, og der deltok alle fra Sjakklubben.

Etterpå var det turnering; Angvika barnesjakkturnering. Vinner ble Amund Strand som igjen vant alle partiene sine. Noe overraskende kom 7-årige Emilian på andreplassen som han tok på bedre kvalitet foran et kobbel av gode spillere som Johannes, Viljar, Jacek og Stinus.
De tre beste fra Angvik fikk de største pokalene, og det var Olav, Edvard og tredje best var Heine som går i tredjeklassen.
De to beste jentene var Nora og Lina som fikk ekstrapokaler for det.

Det var ei lita voksenturnering med 6 spillere, der det var med 2 sjåfører fra Kristiansund, og det var med 4 lokale spillere. Arild Ovesen vant med 4 av 5 poeng. Også alle de voksne fikk glasspremier.
Og vi ga Angvik bygdelag en liten vase som takk for at vi fikk komme (bilde), og i retur fikk vi ei korg med sjokolade.

En del bilder fra arrangementet her...

 

 

Følg resultatene i Angvika her (Tore, 25. mars 2017)

40 deltakere i Barneturneringa i Angvik denne lørdagen.

Full resultatliste her...

Det er også ei lita voksenturnering, men resultatlistene der er ikke på nett.

Før det kommer en liten rapport fra turneringa, har vi lagt ut noen bilder her...
Flere bilder kommer også.

 

 

Sjakkafé lørdag kl. 12-14 (Tore, 24. mars 2017)

Det blir sjakkafé også lørdag 25. mars klokka 12-14.

Sjøl om det er mange som er bort i Angvika denne lørdagen, holder Petter Andreas sjakkaféen åpen! Det blir som vanlig vafler og kaffe/te/saft å få.
Alle er hjertelig velkommen!

 

 

Angvik skule

Barneturnering i Angvika lørdag 25. (Tore, 24. mars 2017)

Sjakklubben har blitt invitert av Angvik bygdelag for å holde sjakkurs for barn fra Flemma, Torvikbukt og Angvik på Angvik skule i morgen, lørdag 25. mars.
Trening og undervisning er klokka 10-1115. Da må alle fra Kristiansund hjelpe til.

Turneringa starter klokka 1130. Og det er allerede 43 påmeldte, og vi regner med flere. Kanskje også flere voksne spillere.

Fra Kristiansund drar vi klokka 8 med mange biler. De fleste møter i Sjakklubben da, og kjører derifra. Det er Roger som har ansvaret for organiseringa fra Kristiansund, og foreldre og spillere har fått beskjed.

Det er lunsj mellom rundene. Vi fra Kristiansund drar innom Hjorten på Batnfjordsøra på hjemveien klokka 15 og spiser pizzabuffet.

 

 

Thomas og Audun spilte remis.
Foto: Tore Kristiansen

To remispartier torsdag kveld (Tore, 24. mars 2017)

Begge partiene i i tredjerunden i A-klassen endte remis.
Petter og Tore spilte Londonsystemet slik de gjorde i fjor høst. Alle lette offiserer ble byttet bort, og til slutt gikk resten av offiserene. Bondesluttspillet var kanskje vunnet av Tore, men det endte i remis da alt ble avstengt.

Audun og Thomas spilte katalan, og det var et interessant parti. Audun fikk en fordel i midtspillet, og hadde nok et vinnende sluttspill. Men det er ikke enkelt å slå Thomas i sluttspill, og sjøl om han sto til tap, som Thomas forklarte etter at partiet ble ferdig litt over midnatt, ga han ikke opp. Audun måtte kjempe for å finne de rette trekkene. Til slutt ble det remis, men da var det Thomas som bare var et tempotrekk unna vinsten. Men remis ble det, og det er Audun svært godt fornøyd med.

 

 

To partier i klubbmesterskapet torsdag kveld (Tore, 23. mars 2017)

Torsdag kveld spilles to partier i A-klassen i tredjerunden.
Det er partiene mellom Audun og Thomas og Petter Andreas-Tore som starter like etter klokka 19.

Tirsdag ble det spilt et parti i B-klassen mellom Morten og Bjørn.
Det var et interessant parti der Morten tok kontroll over brettet, men Bjørn fikk tid til et motangrep da Morten ikke hadde fått tid til å rokere slik at kongen fremdeles sto i sentrum. Bjørn ofret offiser for angrepet, og det viste seg at det var korrekt. Morten kunne ha reddet stillinga, men det var vanskelig å se den rette fortsettelsen. Bjørn kom ut av slaget med noen bønder over og vant partiet.

 

 

Sjakklubben har fått infoskjerm.
Foto: Tore Kristiansen

Infoskjerm på plass (Tore, 23. mars 2017)

Sjakklubben har fått sponset en infoskjerm fra West Elektro, og nå i mars har vi fått den på plass i vinduet.

Skjermen skal monteres på et veggfeste, men inntil videre står skjermen på et bord i vinduet.

 

 

Sjakkafé lørdag kl. 12-14 (Tore, 17. mars 2017)

Det blir sjakkafé lørdag 18. mars klokka 12-14.

Det blir som vanlig vafler og kaffe/te/saft å få.
Alle er hjertelig velkommen!

 

 

Morten har funnet vinsttrekket mot Pat.
Foto: Tore Kristiansen

Tre partier i klubbmesterskapet torsdag kveld (Tore, 17. mars 2017)

Torsdag kveld ble det spilt tre partier i klubbmesterskapet. Et i hver klasse.
Det lengste partiet ble spilt i andrerunden i B-klassen mellom Pat og Morten (se bilde). Grünfeldindisk var åpninga før de gikk over i noe som lignet på Tarrasch. Pat fikk en dårlig løper i midtspillet, og da han valgte feil måte å forbedre stillinga til løperen, fikk Morten et overtak (se bilde) som gjorde at han fikk to fribønder på dronningfløya. Og Morten fikk revansje for tapet mellom dem fra søndag i den 2. jubileumsturneringa.

I C-klassen ble det spilt et parti mellom Jacek og Jonas i nienderunden mellom Jacek og Jonas. Det var svart med Jonas som fikk et lite overtak. Jacek ga seg sjølsagt ikke, og Jonas måtte kjempe for seieren. Det ga ham et helt poeng, og Jonas rykket da opp til tredjeplass i C-klassen med 2½ poeng.

Det siste partiet var det som vi hadde sett fram til med størst spenning. Det var et utsatt parti fra førsterunden i A-klassen mellom Trond Harald og Thomas. Vi lurte på om Trond Harald kunne ta poeng fra Thomas. Hvis noen skal gjøre det, var han en av dem vi håpet på.
Det ble Ponzianis åpning, og da Thomas spilte litt unøyaktig i åpninga, fikk tilskuerne et ørlite håp om at noe overraskende skulle skje. Men Trond Harald spilte som om det var et lynsjakkparti, og i langsjakk kan man ikke gjøre det. Man må bruke litt tid på trekkene sine. Og når man spiller på den måten er det fortjent at man taper, dessverre. Thomas har startet poengplukkinga mot et nytt klubbmesterskap.
Partiet ble sendt direkte, og det kan spilles gjennom her...

 

 

Eli Marit har nettopp ofret offiser for aktivt spill mot Øyvind.
Foto: Tore Kristiansen

Eli Marit gjorde det spennende tirsdag kveld (Tore, 15. mars 2017)

Tirsdag kveld ble det spilt to partier i andre runde i B-klassen.

Det første partiet mellom Bjørn og Bjørn Frode gikk raskt unna. Bjørn Frode var ikke forberedt på Stonewall i forhånd som Bjørn pleier å spille, og han gjorde feil ganske raskt og partiet var tidlig ferdig.

Det andre partiet derimot, mellom Eli Marit og Øyvind, tok atskillig lengre tid. Det ble skotsk åpning fra Eli Marit. Den åpninga har plutselig begynt å bli populær igjen, for den har blitt spilt noen ganger de siste ukene. Eli Marit fikk rokert langt, og sto veldig aktivt. Hun hadde også fått bøndene sine opp mot den svarte kongestillinga, da hun ofret løperen på sentrumsbøndene til Øyvind, og fikk samtidig åpnet en rekke linjer og diagonaler. Øyvind satt lenge og tenkte (se bilde...) på hva han skulle svare med, for Eli Marit er kjent for å være ganske aggressiv som sjakkspiller. Hun er kjent for å gå etter motstanderens konge.
Etter ei lang stund, men bare noen få trekk, se nytt bilde, hadde Eli Marit et press på kongestillinga til Øyvind, men Øyvind greide å avklare situasjonen (se det siste bildet, og da han kom ut med tårn over, var partiet over.
Men stor takk til Eli Marit som ga oss et publikumsvennlig parti på tirsdagskvelden. Vi som var til stede, gikk ned til kjelleren for å følge med på utviklinga i partiet, og opp for å analysere stillinga sammen med de andre. Det var en flott kveld!

 

 

Undervisning og turnering i Angvika lørdag 25. mars (Roger, 14. mars 2017)

Sjakklubben har blitt invitert av Angvik bygdelag for å holde sjakkurs for barn fra Flemma, Torvikbukt og Angvik.
Etter at undervisninga er ferdig, blir det ei stor barnesjakkturnering med flotte premier til alle. (De står allerede i kjelleren i Sjakklubben.) Kurset og turneringa holdes på Angvik skule.

Sjakklubben håper at så mange barn blir med til Angvika og at foreldre blir med og kjører. Og at de fyller opp bilene.

Det er oppmøte i Sjakklubben klokka 08. Dem som bor utafor sentrum og kjører selv, trenger ikke komme innom klubblokalet, men må huske å gi beskjed til Roger slik vi får fylt opp biler og har oversikt. Vi må være i Angvika seinest kl 9.45.

Påmelding skjer ved å kontakte Roger på telefon 41 25 62 20.

 

 

Ratingtall etter turneringa i helga (Tore, 13. mars 2017)

Ratingtallene etter turneringa i helga har kommet.

Se de nye tallene her...

 

 

Glade for pokalene.
Foto: Tore Kristiansen

Thomas vant den 2. jubileumsturneringa (Tore, 12. mars 2017)

Det ble Thomas Nyland som nok en gang sto øverst på pallen i ei turnering i Kristiansund. Han vant den 2. jubileumsturneringa med 4 av 5 poeng etter at han avga to remiser i rundene på søndag. Thomas vant på kvalitet foran Vegard Simensen som også fikk 4 poeng. De spilte remis innbyrdes samt at begge to avga den andre remisen mot Tore.

Men siden det var stor forskjell i spillestyrke på flere av deltakerne, og turneringa var lokal, fulgte vi ikke alltid reglementet når vi kom med rundeoppsettet, men endret av og til på oppsettet etter som det passet for matchinga til den enkelte spiller.

Nykommerne i ei voksenturnering gjorde det også bra. Både Amund og Stinus fikk 3 poeng. Amund som går på Surnadal ungdomsskole, ble medlem nå i januar. For å være med på turneringa denne helga, overnatta han på hotell i byen! Neste gang må vi ordne privat innkvartering til sjakktalentet fra Surnadal. Han vant mot både Eli Marit og Johannes i dag. Stinus avsluttet sterkt med 3 strake seire mot tre av de andre guttene. Også 6-årige Magnus hadde en fin innspurt med to seire på søndag!
Pat måtte melde avbud til lørdagens runder, for han ble sendt med ambulanse til Molde Sykehus seint fredag kveld. Men siden han ble utskrevet lørdag ettermiddag, ville han gjerne spille søndagens to runder, og det gjorde han knallbra med to seire.

Noen bilder fra turneringa i helga...

 

 

Øystein og Eirik. Her fra Landsturneringa i Tromsø i 2016 der de spilte på samme sjokksjakklag.
Foto: Anniken Vestby

Eirik på 5. plass i Bybroen GP (Tore, 12. mars 2017)

Eirik Viken Kallset fikk en flott 5. plass i hurtigsjakkturneringa Bybroen Grand Prix i Trondhjem lørdag 11. mars.

Eirik tapte for nummer 1 og 2 i på resultatlista, men vant de resterende 5 partiene, og fikk 5 poeng. Av resultatlista ser vi at Eirik hadde mange gode spillere bak seg på lista!

Vinneren ble GM Stojanovic med 6½ poeng. Øystein tok 2 poeng på de 7 rundene.

 

 

Både barn og voksne i turneringa i helga.

Mange fine oppgjør i turneringa lørdag (Tore, 11. mars 2017)

I den 2. jubileumsturneringa som spilles i Sjakklubben denne helga er seks av deltakerne under 13 år, og resten over.

For fire av dem er det første gangen at de deltar i ei voksenturnering, og også spiller langsjakk og må notere partiet sitt. Thomas Nyland leder turneringa etter at han har vunnet alle partiene sine, og har 3 poeng. Av guttene er det Johannes som har tatt flest poeng, og har 1½ av 3. Johannes spilte remis mot Øyvind i den forrige turneringa i januar, og det ble det også denne gangen!

Noen bilder fra lørdagen...

Søndag klokka 10 starter fjerderunden. Merk at oppsettet på runden ble endret tidlig på kvelden.

 

 

Også sjakkafé lørdag kl. 12-14 (Tore, 10. mars 2017)

Det blir sjakkafé lørdag 10. mars klokka 12-14.

Sjøl om det er ei turnering som spilles i Sjakklubben, blir det sjakkafé i kjelleren. En vanlig kafé blir det ikke, for det blir mange folk innom, men som vanlig er det vafler og kaffe/te/saft å få. Det blir kanskje enda litt mer sjølbetjening denne dagen enn på vanlige lørdager.
Siden turneringa spilles oppe, får man sitte i kjelleren og spille sjakk denne lørdagen, eller man kan følge med på partiene som spilles!

Alle er hjertelig velkommen!

 

 

To partier i A-klassen torsdag kveld (Tore, 10. mars 2017)

Torsdag kveld ble det spilt to partier i
andre runde i A-klassen.

I partiet mellom Thomas og Iver ble det den andre Caro-Kann-åpninga i klubbmesterskapet på samme uke. Samme variant også! Her fikk hvit også et lite overtak, og da Iver med svart gjorde en feil, førte Thomas de hvite offiserene inn i stillinga til svart. Det ble da seier for Thomas etter cirka 20 trekk.
Tore og Audun spilte den samme varianten i Benoni som de spilte i høstturneringa i 2015. Spillerne fulgte 15 trekk i varianten før de måtte begynne å tenke sjøl. Denne gangen var Audun med svart mer forberedt, og han valgte den beste fortsettelsen. Sjøl om Tore med hvit hadde en liten fordel, spilte han for passivt i midtspillet, og Audun kom inn i helt likt sluttspill som det viste seg ikke var mulig for noen av dem å vinne, og da ble det remis etter over 3½ times spill.

Det ble ikke spilt noen partier i B-klassen eller C-klassen i går kveld.

 

 

2. jubileumsturnering i helga (Tore, 9. mars 2017)

2. jubileumsturneringa spilles i helga i Sjakklubben lørdag 11. og søndag 12. mars.

Det er bare egne spillere som deltar denne gangen, men nytt er at flere av guttene blir med og spiller denne gangen. For de fleste av dem, blir det første gangen at de spiller i ei voksenturnering. Første runde starter lørdag kl. 11. Andrerunden kl. 12, og tredjerunden kl. 1530. Søndag starter partiene kl. 10 og sisterunden ca. kl. 13-14, avhengig av at alle partiene i fjerderunden er ferdigspilt.

 

 

Viljar i desember 2016.

Viljar med klar ledelse i klubbmesterskapet - partier i kveld (Tore, 9. mars 2017, oppdatert 5. mars)

Klubbmesterskapet har kommet godt i gang.

I C-klassen har Viljar tatt en klar ledelse. Han har vunnet alle de 5 partiene han har spilt. Magnus ligger på andreplass med 2½ poeng. Men noen har ikke spilt så mange partier, og resultatlista kan forandre seg i C-klassen. Kanskje det blir spilt noen partier i kveld også.

I B-klassen ble det en rask remis tirsdag mellom Øyvind og Bjørn. Bilen til Bjørn hadde fått problemer, og etter 20 trekk og dårligere stilling tilbød Bjørn remis. Da hadde han + 4 minutter på klokka! Øyvind med litt bedre stilling tok imot, da ratingforskjellen mellom dem er stor, og det er bestandig kjekt å starte ei turnering uten et tap i første runde.
Torsdag kveld er alle partiene i andrerunden er utsatt, og de blir nok spilt på tirsdag.

I A-gruppa spilles det to partier i andrerunden torsdag kveld. Det er partiene Tore-Audun og Thomas-Iver.

 

 

Årsmøte utsatt til 29. mars (Tore, 9. mars 2017)

Styret har bestemt at årsmøtet blir onsdag 29. mars.
Forslag som skal behandles på årsmøtet må være styret ihende seinest ei uke før.

 

 

Fra Midtnorgefinalen lørdag 4. mars mellom Kristiansund og Levanger.
Foto: Eilif Odde

Rindalskampen (Tore, 8. mars 2017)

Eilif har skrevet om matchen i Tidens Krav: Fikk revansj - på sjakkbrettet

Og det som angår selve matchen gjengir vi her:

På de tre første bordene har Levanger et fryktinngytende mannskap, og det gikk da heller ikke lang tid før Henrik Øie Løbersli gikk ned med de svarte brikkene på andrebordet mot Kjell Arne Lilleløkken.
På førstebord så det tidlig ut til å gå mot remis. Thomas Nyland hadde avviklet til et sluttspill med tårn og ulikefargete løpere, og de lar seg sjelden vinne – i hvert fall ikke når sterke spillere sitter ved brettet. Men Nyland prøvde og prøvde – lenge etter at de andre var ferdige.

Godt levert av de yngste
Vegard Simensen på fjerdebordet hadde god kontroll mot en gammel Steinkjer-kjenning fra 80-tallet; Ove Holmen. Vegard (med de svarte brikkene) førte partiet sikkert i havn.
På femtebordet var det fullt kaos. Levangers Rune Haug hadde tilsynelatende et massivt angrep, men Petter klarte å avvikle til remis. Meget sterkt av unge Wadstensvik!

Presset videre
På tredjebord satt klubbleder Eilif Odde (samme mann som skriver disse ord, ja), som raskt skjønte at her holdt det ikke med remis. Reglene er nemlig slik at hvis det blir uavgjort match, vinner det laget som har seier på høyeste bord.
Remistilbudet fra Terje Lund ble avslått, selv om stillingen var nokså lik, og det ble presset videre. Da skjer det som ofte skjer i slike situasjoner: man blir for ivrig og motstander slår kontra. 0–1.

 

 

Levanger Sjakklubb

Tapte for Levanger i Rindal (Tore, 4. mars 2017, oppdatert 5. mars)

Det ble 3-2 tap for Levanger i Midtnorgefinalen lørdag 4. mars. Eilif og Henrik tapte, mens Vegard vant. Petter og Thomas spilte remis. Levanger stilte med et svakere lag enn vi forventet på forhånd.

Kristiansund hadde hvit på første-, tredje- og femtebordet:
Thomas Nyland (2050) - Brede Hagen (1988) ½ - ½
Henrik Øie Løbersli (2060) - Kjell Arne Lilleløkken (2042) 0 - 1
Eilif Odde (2014) - Terje Lund (2025) 0 - 1
Vegard Simensen (1829) - Ove Holmen (ca 1800-1900) 1 - 0
Petter Andreas Wadstensvik (1646) - Rune Haug (1467) ½ - ½

Matchen ble spilt på Bolme pensjonat i Rindal denne lørdagen. Det er cirka midtveis mellom både Kristiansund og Levanger. Det var også på Bolme pensjonat at Levanger vant mot Molde i fjor. Da blir det Levanger som blir Midtnorges representant i eliteseriekvalifiseringa om fire uker.

Levangers fjerdebordspiller, Ove Holmen, har vært passiv i mange år men han har 1917 i FIDEs hurtigsjakkrating etter å ha vært med i Levanger hurtig-GP i 2015 og 2017. Roger forteller at han husker Steinkjer Grand Prix i 1986 eller 1987 der Ove Holmen fikk over 2000 i rating for første gangen. Så det er nok et bra resultat av Vegard å vinne mot ham.

Oppdatert 5. mars: Avisa Innherred har en sak om opprykkskampen med et par bilder. (Og de har tydeligvis kopiert lista med spillerne og resultat fra ksk.no)

 

 

Sjakkafé lørdag kl. 12-14 (Tore, 3. mars 2017)

Det blir en vanlig sjakkafé lørdag 4. mars klokka 12-14. .

Det er vafler og kaffe/te/saft å få i Sjakklubben. Her kan man komme innom og spille et parti sjakk, lese om sjakk eller lese sjakk, løse oppgaver eller bare slappe av!
Det er Ski-VM, og siden vi har en stor tv, vil nok den også stå på ski-vm denne lørdagen.

Alle er hjertelig velkommen!

 

 

Babydrakt Trond Harald må få tak i!

A- og B-klassene startet torsdag kveld (Tore, 3. mars 2017)

De første partiene i A- og B-klassene i klubbmesterskapet startet torsdag kveld.

Først venta vi på Trond Harald som i forrige uke hadde avtalt å spille klokka 19 mot Thomas. Han kom ikke, og så kom vi på at Trond Harald fikk sitt første barn tidlig denne uka. Og da er prioriteringene sjølsagt annerledes! Sjakklubben gratulerer!

I A-klassen ble det da spilt to partier. Audun og Petter spilte engelsk/grünfeldindisk eller lignende, og Petter vant bonde i midtspillet. Men Audun var sterkere i sluttspillet, og han vant partiet. Iver spilte Grand Prix-angrepet (Gawainvarianten) i siciliansk mot Tore som var forberedt på det. Iver angrep på kongefløya, men ble møtt av et motangrep på samme side og tapte til slutt.
I B-klassen vant Pat mot Eli Marit, der Eli Marit gjorde noen småfeil som Pat straffet.

 

 

Johannes tilbyr Stinus remis.
Foto: Tore Kristiansen

Stor deltakelse i turneringa i går (Tore, 3. mars 2017)

Det var 24 deltakere med i februarmesterskapet torsdag kveld i Sjakklubben.

Det var både med erfarne og helt nye spillere med. Det ble bare 5 runder, og det synes vi er kjekt, for det betyr at spillerne bruker tida si og tenker på trekkene. Betenkningstida var 12 minutter og 3 sekunder tillegg per trekk, og hver runde kunne da vare i en halvtime.
Før de to siste rundene fikk også alle servert fløyelsgraut med saft til, og det var det foreldrene (lenke til bilde) som ordnet med!

Det var både lilleputter, miniputter og mikroputter i teten. Miniputten Johannes og lilleputten Stinus tok remis i innbyrdes parti. (Johannes visste nok at han sto til tap da han tilbød remis.) Og de to vant mot alle de andre. Lilleputten Jonas og mikroputten Emilian delte tredjeplassen, og det er svært sterkt av mikroputten Emilian som var med på si første sjakkturnering seint i fjor høst! Lilleputten Viljar og mikroputten Patrick tok de de andre topplassene.
Noen bilder her...

 

 

Barnesjakkturnering og 1. runde i klubbmesterskapet i kveld (Tore, 2. mars 2017)

Torsdag 2. mars er det mye som skjer i Sjakklubben.

Klokka 1700-1930 spilles februarmesterskapet for barn og ungdom. Det blir nok 15-20 deltakere i den turneringa. Vi serverer også mat før premieutdelinga, og i kveld blir det fløyelsgraut eller smørgraut som den også kalles. Og det blir rød saft til.

Første runde i klubbmesterskapet for de voksne klassene starter i kveld etter at turneringa er ferdig. I A-klassen blir det full runde med alle tre partiene, og i B-klassen spilles to av tre partier.
Disse partiene spilles i kjelleren, og det er mye plass oppe til sjakkaktiviteter.

 

 

Laget som slo Verdal 5-0 i opprykksmatchen i 2009.
Fra venstre Kjell Tore Sandum, GM Mihai Suba, Eilif Odde, Anders Olsen og FM Lars Hjelmaas.
Foto: Per Erik Hoem

Midtnorgefinale mot Levanger på lørdag (Tore, 1. mars 2017)

Lørdag spilles finalen i Midtnorgeserien mellom Kristiansund og Levanger på Bolme pensjonat i Rindal klokka 12.

Første gangen vi rykket opp til eliteserien i 2009 spilte vi mot Verdal i samme type match. Det er de samme spillerne på Verdal den gangen som på Levanger i dag. De hadde et jevnt godt lag den gangen også, men vi stilte med stormester Mihai Suba og FM Lars Hjelmaas på laget. Og vi vant 5-0.

Suba spilte etter sin dynamiske midtspillstrategi og vant stort mot Kjell Arne Lilleløkken. Lars på andrebordet vant et flott parti mot Fredrik Aunan Lindsøe, og det var bare storveies også i de tre andre partiene. Partiene var flotte og interessante, spesielt dem av GM Suba og FM Hjelmaas, og du kan spille gjennom alle partiene her...
Og litt forklaring om partiene finner du på denne sida under artikkelen som heter "Soleklar seier over Verdal".

Muligens var dette den første gangen vi hadde liveblogging fra et arrangement? Det ble jo et kjennetegn på hvordan vi i Kristiansund dekket hva som skjedde, når vi var ute og spilte andre steder. Noen få bilder fra matchen i 2009 her...

 

 

Ny ratingliste fra FIDE (Tore, 28. februar 2017)

De nye ratingtallene fra FIDE som gjelder fra 1. mars 2017 kom i dag. Det er de to siste rundene i seriesjakken og Sverresborg Grand Prix som har blitt ratet.
En ny spiller har fått registrert et ratingtall hos FIDE.

Se ratingtallene her...

 

 

Barnesjakkturnering torsdag 2. mars (Tore, 27. februar 2017)

Torsdag 2. mars klokka 1700-1930 spilles februarmesterskapet for barn og ungdom.
Dessverre har vi gitt ut noe informasjon som sier at turneringa spilles tirsdag kveld. Her på nettsidene våre har datoene vært korrekte hele tida, men Roger og Tore skrev ut versjon 1 av informasjonsarket i klubben, og det hadde feile datoer på turneringene.

Vær derfor oppmerksom på at turneringa spilles på torsdag 2. mars sjøl om den heter februarmesterskap...

Påmelding kan skje på nettet her... eller til Roger.

 

 

Klubbmesterskapet er i gang (Tore, 26. februar 2017)

Klubbmesterskapet i jubileumsåret har startet allerede.
C-klassen har kommet godt i gang allerede, og der leder Viljar, Jacek og Stinus med 2 poeng.

A-klassen starter nå til uka, og noen av partiene i førsterunden spilles torsdag kveld.
B-klassen vil også komme igang ganske raskt.

 

 

Ratingtall etter seriesjakken (Tore, 25. februar 2017)

Ratingtallene etter seriesjakken (1. divisjon Møre og Romsdal) har kommet. Og det er spillerne på andrelaget som har tjent flest ratingpoeng.
Se de nye tallene her...

 

 

Sjakkafé lørdag kl. 12-14 (Tore, 24. februar 2017)

Det blir en vanlig sjakkafé lørdag 25. februar fra klokka 12-14. .

Det er vafler og kaffe/te/saft å få i Sjakklubben. Her kan man komme innom og spille et parti sjakk, lese om sjakk eller lese sjakk, løse oppgaver eller bare slappe av!
Det er Ski-VM, og siden vi har en stor tv, vil nok den også stå på ski-vm denne lørdagen. Kanskje vi skifter til partiet til Jon Ludvig Hammer i FIDE Grand Prix innimellom. I dag ble det for øvrig remis på Jon Ludvig!

Alle er hjertelig velkommen!

 

 

Nye bøker og dvd-er (Tore, 24. februar 2017)

Denne uka har vi vært innom Sjakkbutikken til Øystein Brekke i Drammen.

Vi trenger påfyll av læremateriell på nesten alle nivåer. Vi har kjøpt et par treningsbøker til klubbens aller beste spillere som ligger rett under 2000 i rating og over. Og det er et par bøker til dem i nivået rett under.

Men de fleste bøkene og dvd-ene er til klubbens spillere som er i gang med å starte sin lange sjakkarriere. Det er lærestoff om sluttspill og åpninger, og nå har vi endelig fått læremidler i klubben som er tilpasset dem som er ferdig med Sjakkskolen 2 og 3, og vil videre.

Og vi kjøpte 4 nye sjakklokker av typen DGT 2010. Sist vi kjøpte slike klokker var i 2010, så påfyll var nødvendig nå. Det ble også plass til et demonstrasjonsbrett som vi kan ha med oss, når vi er ute og skal undervise andre steder.

 

 

Trening på dagtid i dag (Tore, 24. februar 2017)

Denne fredagen i vinterferien har det vært trening for seks av de eldste barna i Sjakklubben.

Det var spillere både fra Kristiansund, Batnfjordsøra og Surnadal med på treninga på dagtid klokka 10-14. Det var Iver og Tore som hadde treninga, og vi kikket både på åpningsspill og sluttspill. Det ble sjølsagt tid spilling, og notering av partiene. Og vi ble enige om at vi skal ha ei turnering inne på chess.com

Flere av deltakerne på treninga i dag vil være med på den 2. jubileumsturneringa 11. og 12. mars i Sjakklubben, og det syntes trenerne var svært positivt!

 

 

Sjakk i Angvika (Tore, 23. februar 2017)

Sjakklubben skal i Angvika lørdag 25. mars.

I Angvika er det mange barn som spiller sjakk, og Angvik bygdelag har spurt om Sjakklubben kan komme og gi dem litt undervisning. Det har vi sjølsagt takket ja til, og vi kommer lørdag 25. mars. Da blir det også ei lita turnering i etterkant av treninga.

 

 

(Tore, 22. februar 2017)

Det er litt lite aktivitet i vinterferien i Sjakklubben. I går kveld var det ikke så mange innom klubben.

Men onsdag ettermiddag skal Vegard, Morten og Petter ha litt trening onsdag ettermiddag fra klokka 16 og noen timer utover. Og det er bare for andre å komme innom!

 

 

Hammer, Grischuk og MVL under åpningsseremonien
Foto: Livestream

Hammer med remis i FIDE Grand Prix (Tore, 19. februar 2017)

Jon Ludvig Hammer startet FIDE Grand Prix i Sharjah med remis mot Grischuk. Vi fulgte både partiet hans (lenke til chess24) og de andre partiene på Sjakkafeen, og flere ganger måtte vi sjekke om sendinga hadde stoppet. For både Jon Ludvig og Grischuk brukte veldig mye tid på de første trekkene. Kjempebra spilt av Jon Ludvig som er lavest ratet.
MVL, Adams og Rapport vant partiene sine.

Søndag starter andrerunden klokka 12, og Jon Ludvig Hammer har hvit mot Nakamura. Partiene kan følges hos arrangøren, og også hos chess24 og chessbomb. Men arrangøren gir ikke automatisk tilgang til de eksterne sidene, så det kan være at det er forsinkelser hos dem.

 

 

Sjakkafé lørdag kl. 12-14 (Tore, 17. februar 2017)

Det blir en vanlig sjakkafé lørdag 18. februar fra klokka 12-14. .

Det er vafler og kaffe/te/saft å få i Sjakklubben. Forrige uke var vi litt uheldige med vaffelrøra, og det ble for mye mel i vaffelrøra. Men denne lørdagen skal vi få smaken opp på vanlig standard igjen.

Her kan man komme innom og spille et parti sjakk, lese om sjakk eller lese sjakk, løse oppgaver eller bare slappe av!
Alle er hjertelig velkommen!

 

 

2. jubileumsturnering i mars (Tore, 17. februar 2017)

I forbindelse med 100-årsjubileet til Kristiansund Sjakklubb arrangerer vi den 2. jubileumsturnering 11. og 12. mars.

Dette blir nok ei lita turnering med kanskje ikke så mange deltakere, men vi håper at mange fra Kristiansund vil delta i turneringa. Startavgifta er såpass lav som 200 kroner, og all startavgifta går ut igjen til premier. Og minst halvparten av deltakerne skal vinne premier.
Turneringa følger samme malen som den forrige turneringa i januar med en hurtigsjakkrunde som starter lørdag formiddag, fulgt av to runder med langsjakk lørdag og to runder med langsjakk på søndag.

 

 

Neste barneturnering torsdag 2. mars (Tore, 17. februar 2017)

Neste barnesjakkturnering blir uka etter vinterferien torsdag 2. mars: Februarmesterskapet for barn og ungdom
Dessverre har Tore blandet sammen noen gamle datoer, og det har blitt kommunisert at denne turneringa skulle være et par dager tidligere i uka etter vinterferien. Men den korrekte datoen er altså torsdag 2. mars!

denne sida er det oversikt over alle turneringene i 2017. Det er også lenke til denne sida i menyen til venstre under navnet Barneturneringer!

 

 

Barnesjakk og oppgaveløsning torsdag kveld (Tore, 16. februar 2017)

Vi har treninger for barn på torsdager klokka 1730-1900, og som vanlig er det slik også i kveld. Det kommer mange barn, og vi har 4 trenere/instruktører på plass i kveld.

Etter at barnetreninga er over, er det tid for de voksne, og siden det ikke var stor interesse for hurtigsjakk i kveld, blir det oppgaveløsning i kveld. Dette gjorde vi også tirsdag kveld, og det er mattoppgaver vi har fokusert på i første omgang denne uka. Det er Jussupovs bøker som vi bruker nå, og dem har vi på flere nivåer.
For dem som heller vil spille sjakk mot andre, er det bare å komme innom og ta tak i en motspiller og spille partier!

 

 

Rating etter Sverresborg GP (Tore, 16. februar 2017)

Ratingtallene etter Sverresborg Grand Prix har kommet i dag, og det ble som forventet både minus og pluss på våre deltakere. Femtemann, Magnus, har ikke fått rating.
Se de nye tallene her...

 

 

Johannes og Shiad i runde 3
Foto: Wenche Tylden

Fin Sverresborgturnering (Tore, 12. februar 2017)

Sverresborg Grand Prix ble ferdig søndag ettermiddag med Thomas Nyland på delt tredjeplass med 4 poeng. Han tok en svært rask remis mot Edwin David i tredjerunden søndag formidag og vant i sisterunden. Det ble 5 spillere på 4 poeng, og de delte tredjepremien.

Petter Andreas Wadstensvik tapte mot FM Simonas Zickus i fjerderunden i dag og spilte remis mot Shadi Sian i ettermiddag. Da ble det 2½ poeng på Petter. Samme poengsum fikk også Iver Halse etter en seier og et tap i dag.

Johannes Tylden åpnet for et angrep på si egen kongestilling i det første partiet søndag og tapte, men Johannes avsluttet turneringa med seier og endte på 2 poeng. Det er kjempebra i hans andre voksenturnering. Den første var bare for tre uker siden. Johannes har også debutert i seriesjakken i mellomtida og der også gjorde han det bra med remis.
Magnus Tylden tapte begge partiene i dag, men han gjennomførte si første voksenturnering og fikk ett poeng, og det er en fabelaktig start.

Det er kjekt at Torbjørn Dahl i Hell Sjakklubb arrangerer så mange turneringer i Trondhjemsområdet, for da er det lettere å få matching. Det er litt beklagelig at vi fra Kristiansund ikke deltar med flere spillere når det er et så godt turneringstilbud så nærme.

 

 

Magnus i NM for barn og ungdom i Trondhjem i november 2016.
Foto: Tore Kristiansen

Magnus med seier i Trondhjem (Tore, 12. februar 2017)

Magnus Tylden har også fått sin første seier i ei voksenturnering! Det skjedde i tredjerunden lørdag ettermiddag, og Magnus mattet motstanderen på 6 trekk! Da har Magnus også fått et poeng, og har kommet igang!
Johannes tapte begge sine partier lørdag. Det var to partier som endte i sluttspill, og det var nok i partiet mot 1800-spilleren Karl Juriloo at Johannes hadde muligheter til remis. I søndagens 4. runde skal Johannes møte ham som Petter spilte mot i går, og han så god ut.
Iver tok 1½ poeng i går og satser på monradbølga i dag.
Petter hadde remisen inne mot Trygve Dahl i går, men bukka løper. Petter er i heisen. I annahver runde møter han en dårlig og en god spiller. Søndag formiddag skal han opp mot den høyest rangerte i turneringa, FM Simonas Zickus, som tidligere bodde i Molde. Simonas hadde treninga for Petter og de andre gode guttene da vi var på treningsleir på Rangøya i forfjor.
Thomas har 2½ poeng og spilte remis mot Trygve Dahl i går kveld. I dag møter han Edwin David.

Sverresborg Grand Prix spilles i Trondhjem i helga. Det er fem runder, og de to siste spilles søndag. Fjerderunden

 

 

Johannes Tylden
Foto: Morten Smenes Frost

Johannes med vinst i Trondhjem fredag kveld (Tore, 10. februar 2017)

I Sverresborg Grand Prix som spilles i Trondhjem i helga, ble det 3 seire og 2 tap på våre i førsterunden fredag kveld.
Thomas og Petter vant som forventet sine partier. Petter mattet motstanderen i det 12. trekket på f2. Johannes mattet motstanderen sin, en spiller fra SMPOAÅ med over 1100 i rating, i det 19. trekket på h2. Dette er den første seieren til Johannes i ei voksenturnering, og det var også en voksen motstander han møtte som åpnet med 1.b3, men Johannes falt ikke av stolen for det, og svarte med fornuftige trekk, og fikk til et mattangrep. Flott gjort!
Magnus og Iver tapte sine partier i den første runden, men de kommer nok sterkere tilbake i morgen!

Andrerunden starter klokka 10 lørdag formiddag, og Petter møter arrangørens sønn, Trygve Dahl. Trygve er blant landets beste juniorspillere, og Petter må nok forberede seg godt til partiet. Johannes får det svært tøft mot en 1800-spiller, og Magnus mot en 900-spiller. Men både Thomas og Iver regner vi som favoritter i morgendagens partier.

 

 

Vanlig sjakkafé lørdag kl. 12-14 (Tore, 10. februar 2017)

Det blir en vanlig sjakkafé lørdag 11. februar fra klokka 12-14. .

Det er vafler og kaffe/te/saft å få i Sjakklubben. Her kan man komme innom og spille et parti sjakk, lese om sjakk eller lese sjakk, løse oppgaver eller bare slappe av!
Alle er hjertelig velkomne!

 

 

Rekonstruksjon av borgen til kong Sverre.
Tegning: Ukjent/Riksantikvaren

Sverresborg Grand Prix i helga (Tore, 10. februar 2017)

Denne helga spilles Sverresborg Grand Prix i Trondhjem. Turneringa spilles på Sverresborg ungdomsskole som ligger på Sverresborg et stykke nedenfor Trøndelag folkemuseum der den gamle borgen til kong Sverre ligger.

Fra Kristiansund er det med 5 spillere i helga. Det er Thomas, Petter Andreas, Iver, Johannes og Magnus. De fire første har spilt godt i begge seriesjakkhelgene i januar og februar og i den 1. jubileumsturneringa i Kristiansund.
Dette blir den første voksenturneringa for Magnus som bare er 6 år. Men det er ikke den første helgeturneringa hans. Magnus var med i NM for barn og ungdom i Trondhjem i november.

Turneringa har 5 runder med lang betenkningstid.

 

 

Seriesjakk i Rindal lørdag 4. mars (Tore, 10. februar 2017)

Lørdag 4. mars på Bolme Pensjonat i Rindal skal de to beste lagene i Møre og Romsdal og Trøndelag møte hverandre til et oppgjør om hvilket lag som er det beste laget i Midtnorge.
Kristiansund vant alle matchene sine i 1. divisjon Møre og Romsdal.
Levanger vant også alle matchene sine i 1. divisjon Trøndelag, og den divisjonen var det sterk motstand. Levanger er favoritter i matchen mot Kristiansund.

Vinneren får spille kvalifisering til eliteserien helga 31. mars til 2. april. Det blir i så fall fire lag som skal spille turnering mot hverandre, og de to beste rykker opp til Eliteserien. Akademisk blir representanten fra Østlandsserien, og fra Vestlandet blir det enten Sandnes eller Sotra. Og vinneren av Nord-Norsk mesterskap men ikke et Tromsølag siden de allerede spiller i eliteserien denne sesongen. Sjansen for at laget fra Midt-Norge skal bli nummer to i denne kvalifiseringa, er høy.

 

 

Ny bok av Axel er på beddinga (Tore, 9. februar 2017)

GM Axel Smith kommer med ei ny bok på Quality Chess snart.

Denne gang kommer Axel med ei åpningsbok; e3 poison! Da Axel trente oss i Kristiansund, lærte han oss Systemet som var basert på g3 og fianchettering av kongeløperen. Nå er det ei anna struktur på åpninga, som Axel brukte da han tok sine stormesternapp og fikk tittelen.

Axels første bok, Pump up your rating, ble lansert i Kristiansund torsdag 3. oktober 2013, se bildeserie her… Da ble det et godt salg for Axel av boka i Kristiansund. Den ble også kåret til den beste sjakkboka i 2013. Axel vil nok selge mange av denne boka til oss i Kristiansund denne gangen også! Det skal bli artig og få lest den nye boka til Axel når den kommer ut.

 

 

Årsmøte i mars (Tore, 9. februar 2017)

Styret hadde et møte på mandag, og det ble bestemt at årsmøtet blir torsdag 16. mars.

 

 

Sjakkspilling i Sjakklubben med trener Iver Halse bak.
Foto: Tore Kristiansen

Barnetreninger tirsdager og torsdager (Tore, 9. februar 2017)

Tirsdager og torsdager klokka 1730-1900 har vi treninger for barn i Sjakklubben.
I 2017 har vi fått mange nye, også i alderen 5-6-7 år.
I kjelleren har vi et eget rom slik at de eldste kan trekke seg litt unna for å spille litt i fred og ro.

Torsdager har Åge Olsen treninger med de eldste barna, mens vi er flere som trener og hjelper de yngste og dem som ikke er så erfarne. Vi spiller en del turneringer i Sjakklubben, og det blir også et par turer i løpet av halvåret fram til sommeren.

 

 

Roar Nakken og Thomas Nyland i det siste partiet mellom Aalesunds og Kristiansund 1 i seriesjakken.
Foto: Tore Kristiansen

Kristiansund 1 vant alle matchene sine (Tore, 5. februar 2017, oppdatert kl. 21)

Det ble 3½ - 1½ seier til Kristiansund 1 over Aalesunds søndag 5. februar i femte runde i seriesjakken i dag.

Det ble seier på førstebordet til Thomas Nyland mot Roar Nakken. De kom ut i løpersluttspill. Det var diskusjoner blant tilskuerne underveis om hvordan dette kom til å gå, men Thomas førte det greit i land. Henrik Øie Løbersli fikk en bonde og god stilling mot Øyvind Antonsen og vant sitt parti på andrebordet. På tredjebordet ble det bare remis på Vegard Simensen mot en sterktspillende Mathias Unneland, mens Trond Harald Saltnes på fjerdebordet vant et springer- mot løpersluttspill mot Erling Storeide.
Vårt eneste tap kom på femtebordet der Karl W. Strand ofret offiser mot Sindre Hellevik, og oppdaget for seint at han ikke fikk igjen offiseren.

Kristiansund 1 vant da alle matchene sine og står med 8 lagpoeng. Molde vant også 3½ - 1½ mot Volda Ørsta i dag, og de sikret seg da andreplassen. Tabellen blir oppdatert av forbundet søndag kveld eller mandag morgen.
Noen bilder fra matchen...

Da blir det midtnorgefinale for Kristiansund mot det beste trønderlaget om fire uker. Oppdatert kl. 21: Det var Levanger som vant trønderdivisjonen da de slo Trondheim 3-2 i dag. Og Kristiansund og Levanger skal spille mot hverandre 4. eller 5. mars.

 

 

Johannes og Tore spilte sjakk på fergemoloen mens de ventet på ferga på vei til Ålesund lørdag 4. februar
Foto: Morten Smenes Frost

Kl. 1215 - Kristiansund 1-Aalesunds i Sjakklubben (Tore, 5. februar 2017)

Søndag klokka 1215 i Sjakklubben spilles femterunden i seriesjakken. Det er siste runde, og Kristiansund 1 har allerede vunnet 1. divisjon Møre og Romsdal etter matchene i går.

I runde 4 i går vant Kristiansund 1 hele 4-1 mot Molde. Henrik ble hentet hjem fra gardetjenesten, og han gjorde sin jobb da han vant mot Tor Wetle Hoem. Bilder fra matchen
Andrelaget hjalp førstelaget da de spilte uavgjort mot Aalesunds i Ålesund! 10-årige Johannes Tylden gjorde sin debut i seriesjakken med remis på femtebordet! Aalesunds stilte ikke sitt beste lag, og det kommer de heller ikke til å gjøre i dag mot Kristiansund 1. Bilder fra matchen

Det er bare for alle å komme innom Sjakklubben i dag og se på partiene!

 

 

Ikke sjakkafé lørdag 4. februar (Tore, 3. februar 2017)

Det blir ikke Sjakkafé i Sjakklubben lørdag 4. februar.

Det spilles seriesjakk, og de fleste sjakkspillerne som kunne ha hatt Sjakkaféen er utenbys denne lørdagen.

 

 

Møre og Romsdal fylkes fylkesvåpen

Seriesjakk i helga - bortekamper lørdag (Tore, 3. februar 2017)

I helga spilles alle de siste matchene i 1. divisjon Møre og Romsdal.
Lørdag skal begge lagene våre ut på tur i runde 4. Andrelaget skal til Ålesund, mens førstelaget skal til Molde. Andrelaget har ingen forventninger, og vi er fornøyde med om vi får med oss noen individuelle poeng overhode fra Ålesund! 10-årige Johannes Tylden gjør sin debut i seriesjakksystemet, for han skal spille på femtebordet mot Aalesunds. Dette blir andrelagets siste match i seriesjakksystemet i år.
Førstelaget kjemper om seieren, og de forventer nok en klar seier mot Molde. Til denne matchen har førstelaget fått med forsterkninger!

I femterunden på søndag skal Kristiansund 1 ha hjemmekamp mot Aalesunds, og det kan nok bli en tøff match om seieren i divisjonen.
Vinneren i 1. divisjon Møre og Romsdal møter vinneren i Trøndelagdivisjonen den første helga i mars for å kåre en midtnorgevinner og den som skal representere Midt-Norge i kvalifiseringsspill til eliteserien.

 

 

Ny ratingliste fra FIDE (Tore, 1. februar 2017)

De nye ratingtallene fra FIDE som gjelder fra 1. februar 2017 kom i dag. Det er mange forandringer for våre spillere denne gangen. Og en ny spiller har fått registrert et deltall.

Se ratingtallene her...

 

 

Fra venstre Bjartmar, Amund, Johannes og Sindre.
Foto: Tore Kristiansen

Vinnere fra Surnadal og Averøya (Tore, 28. januar 2017)

Januarturneringa for barn som ble spilt i Sjakklubben lørdag, ble vunnet av Amund fra Surnadal med 21 poeng. Bjartmar fra Averøya tok andreplassen med 18 poeng. Først på tredjeplassen med 17 poeng kom kristiansunderne Johannes og Sindre!
Det var ei flott turnering med mye godt spill. Denne gangen fikk vi også besøk av to flotte representanter fra Aure Sjakklubb. Både Martin og Steinar spilte god sjakk og viste at sjakkunnskapen fremdeles har gode kår i Aure.

Amund som vant har den uvanen, :) at han vinner alle partiene i sjakkturneringene han deltar i, som under Laksefestivalen i 2015. Amund vant også alle partiene sine denne gangen, og det til tross for sterk motstand.

Lilleputten Sindre deltok i si første turnering, spilte kjempegodt og kom på delt tredjeplass. Han startet i Sjakklubben først i forrige uke.
Noen bilder fra overnattinga og turneringa her...

 

 

Barneturnering kl. 11-14 (Tore, 28. januar 2017)

Lørdag er det januarturneringa som starter klokka 1100 lørdag formiddag i Sjakklubben.

Dette er ei vanlig turnering som er åpen for alle. Det er bare å komme i Sjakklubben før første runde starter klokka 11 og melde seg på.

Oppdatert rundeoppsett finnes her... og hvordan det går, kan følges med på resultatlista her...

 

 

Sjakkspilling på januarovernattinga

Overnatting i Sjakklubben (Tore, 28. januar 2017, oppdatert kl. 22)

Det har gått fint på overnattinga fredag til lørdag i Sjakklubben!

Fredag kveld ble det taco, pratelagsjakk, bygging av marshmallowtårn, en gammel sjakkfilm med Capablanca i tillegg til vanlig sjakkspilling.

Alle sov i kjelleren, og det gikk fint. Sjøl om det ble seint, før alle sovna.

Lørdag morgen er det frokost, og stafettsjakk i bakgården (lenke til bilde) før turneringa starter klokka 11.

Roger og Tore er glad for hjelpa som Iver, Arild og Bjørn Frode ga oss fredag kveld og natt til lørdag. Det virker som om alle har hatt ei fin tid i klubben!

 

 

Sovna Magnus under et parti i VM-matchen i 2014?

Overnatting fredag til lørdag i Sjakklubben (Tore, 27. januar 2017)

I kveld skal ca. 15 barn og unge overnatte i Sjakklubben!

Det blir mest sosiale aktiviteter før januarturneringa som starter klokka 1100 lørdag formiddag.
Fredag kveld blir det taco til middag, sjølsagt mye sjakk og litt andre sosiale aktiviteter.
Lørdag formiddag blir det frokost, sjakkspilling og en liten tur utendørs før turneringa starter.

Roger og Tore er ansvarlige, og de to har planer om å sitte og spille sjakk mot hverandre hele natta.

 

 

Magnus i NM for barn og ungdom i Trondhjem i november 2016.
Foto: Tore Kristiansen

Den yngste var best (Tore, 27. januar 2017)

I klubben i går kveld ble det arrangert et mesterskap i lynsjakk for barn. Det var 6 deltakere, for det var bare de eldste som ble med i turneringa. Og så ble Magnus også med, og da ble det spennende. Med så få deltakere ble det spilt dobbel runde.

Soleklar vinner ble 6-årige Magnus Tylden som hadde 8½ poeng på 10 runder. Han vant begge partiene mot de andre spillerne med unntak av broren Johannes som han tapte 1½ poeng mot. Men da Johannes tapte et parti mot både Stinus og Viljar, kom han på andreplassen med 7½ poeng.

Viljar tok tredjeplassen med 6 poeng, og Stinus, Jonas og Isak kom på plassene bak.

 

 

Pratelagsjakk i klubben torsdag 15. september 2016.
Foto: Tore Kristiansen

Overnatting fredag til lørdag i Sjakklubben (Tore, 25. januar 2017)

I 2017 er Kristiansund Sjakklubb 100 år, og som en del av jubileumsarrangementene i januar har vi nå kommet fram til aktiviteter for barn og yngre ungdom.
Lørdag arrangerer vi januarturnering klokka 1100-1400 i Sjakklubben. Alle kan være med og spille. For deltakere som ikke er medlem i Kristiansund Sjakklubb koster det 100 kroner. Alle spillerne får pokaler og pølser med brød og saft.

Men før turneringa blir det overnatting i Sjakklubben fra fredag kveld til lørdag! Det blir sjakkaktiviteter fredag kveld og lørdag morgen samt andre aktiviteter!
Overnattinga skjer i klubblokalet, både i kjelleren og oppe, og dem som skal være med må ta med seg sovepose og liggeunderlag. Påmelding til Roger. Vi holder på helt til turneringa starter klokka 11. Det blir middag fredag kveld og frokost lørdag morgen i Sjakklubben. Foreløpig er det 9 påmeldte til overnattinga, men fristen er først torsdag kveld, så vi regner med mange flere!

 

 

Lynsjakkmesterskap for barn og ungdom torsdag kveld (Tore, 25. januar 2017)

Torsdag kveld arrangerer vi lynsjakkmesterskap for barn og ungdom i Sjakklubben.
Det starter klokka 1730 og varer til klokka 1900.

For dem som ikke vil være med på lynsjakkturneringa blir det vanlig undervisning.

 

 

Vinnertrioen i 1. jubileumsturneringa; Thomas, Vegard og Bjørn Robert.
Foto: Tore Kristiansen

Thomas vant turneringa i helga (Tore, 23. januar 2017)

I 2017 er Kristiansund Sjakklubb 100 år, og vi har startet januar med en rekke arrangementer.
I helga ble 1. jubileumsturnering spilt i Sjakklubben i Kristiansund. Det var ei lita turnering med 20+1 deltakere. (Turneringsleder Bjørn Benjaminsen gikk inn og spilte en runde, da en av deltakerne ikke kunne delta i den runden.)

Thomas Nyland vant alle partiene, og ble en suveren vinner med 5 poeng! Det var Vegard Simensen som ga ham lengst motstand i sisterunden. De spilte og spilte, men til slutt ble det ikke flere sjakker på Vegard, og han måtte gi seg. Men det ble en flott andreplass på Vegard i turneringa! Det var 4 spillere på 3½ poeng, og det var kvaliteten som skilte dem fra hverandre. Moldes Bjørn Robert Løvoll Unhjem fikk tredjeplassen, og den siste av de "store" pengepremiene. Iver Halse og Petter Andreas Wadstensvik fullførte kvartetten på 3½ poeng.

Utenom Thomas må vi nevne at Iver gjorde ei flott turnering og kom høyt oppe på resultatlista. Aalesunds Niklas Unneland gjorde det svært bra med 3 poeng, og han sto også godt lenge mot Roar Nakken. Johannes Tylden hadde sin debut i ei Grand Prix-turnering, og han tok med seg masse lærdom og et halvt poeng fra helga.

Det som er litt spesielt i denne turneringa, er at all startavgifta går ut igjen i pengepremier til deltakerne. Denne gangen valgte vi å premiere over halve feltet, og det ble premier på hele 11 stykker!
Premier i aldersgruppene: Pat Schanzenbecher, Kristiansund (senior), Andreas Skrede Hausken, Aalesunds (kadett), Mathias Unneland, Aalesunds (lilleputt) og Johannes Tylden, Kristiansund (miniputt).
Premier i ratinggruppene: Vidar Sæther, Aalesunds (under 1000), Niklas Unneland, Aalesunds (1000-1250), Iver Halse (1250-1500) og Petter Andreas Wadstensvik, Kristiansund (1500-1750).

Turneringsleder var Bjørn Benjaminsen, og han hadde ingen problemer underveis. Heldigvis gikk alarmen på mobiltelefonen til en av spillerne rett før han annonserte starten på en runde, og ikke noen sekunder seinere. Så han slapp å dømme til tap. I kjelleren var det sjakkafé, og der var det Roger og Wenche som styrte.
Mange bilder fra turneringa her..., og de nye, norske ratingtallene her...

 

 

Turnering i Sjakklubben i helga (Tore, 20. januar 2017)

Lørdag og søndag denne helga spilles ei turnering i Kristiansund Sjakklubb.

Det er 5 runder (1 runde med hurtigsjakk og 4 runder med langsjakk). Det er rundt 20 spillere som er påmeldt, og det er spillere fra Aalesunds og Molde i tillegg til Kristiansund.

Her vil du finne oppdatert resultatliste etter at turneringa starter.

 

 

Sjakkafé lørdag 21. januar kl. 12-14 (Tore, 20. januar 2017)

Det blir sjakkafé lørdag 21. januar fra klokka 12-14.

Det er vafler og kaffe/te/saft å få i Sjakklubben denne lørdagen. Men dette er ikke en vanlig sjakkafé siden det spilles ei turnering i lokalet.
Sjakkaféen er derfor flyttet ned i kjelleren, der Roger styrer.
Alle er hjertelig velkomne!

 

 

Offisielle norske ratingtall (Tore, 18. januar 2017)

Januarlista med de offisielle norske ratingtallene har kommet. Johannes Tylden og Øystein Viken Kallset har fått sine første, norske ratingtall.
Se de nye tallene her...

 

 

Møre og Romsdal fylkes fylkesvåpen

Seier og tap (Tore, 18. januar 2017)

Det ble både seier og tap for våre to lag i seriesjakkmatchene på søndag.
Kristiansund 1 vant ganske greit mot Ørsta Volda, og de vant 4½-½. Ørsta Volda kom allerede til Kristiansund lørdag kveld og overnattet på hotell før matchen.
Kristiansund 2 holdt på å gjøre det store mot Molde. Audun og Iver vant sine to partier, mens Petter og Øyvind tapte sine to. Det var da partiet på førstebordet som avgjorde mathcen, og Moldes førstebordspiller spilte hardt på vinst, og det lyktes. Dermed vant Molde 3-2.
Kristiansund 1 leder nå 1. divisjon Møre og Romsdal med 4 lagpoeng. Alle de andre lagene har 2 lagpoeng. Den neste seriesjakkhelga er 4. og 5. februar. Da skal Kristiansund 2 til Ålesund, og Kristiansund 1 til Molde på lørdagen, mens Aalesunds kommer til Kristiansund på søndag for møte Kristiansund 1.

Noen bilder fra matchene...

 

 

Møre og Romsdal fylkes fylkesvåpen

To seriesjakkmatcher i Kristiansund i dag (Tore, 15. januar 2017)

Søndag klokka 11 starter runde 3 i 1. divisjon Møre og Romsdal i seriesjakken i Midtnorge. Begge matchene spilles i Kristiansund Sjakklubbs lokale. Det blir derfor mye sjakk å følge med på i Kristiansund i dag. Alle er hjertelig velkomne inn i Sjakklubben for å følge med på alle partiene.
Det er Kristiansund 2 som leder divisjonen etter to runder men i matchen mot Molde, er det nok Moldelaget som er klare favoritter. Det kan bli en storseier til Molde.

Kristiansund 1 sliter litt mer med laget fra Volda Ørsta. Kristiansundslaget er favorittene, men siden andrelaget vant hele 4½-½ mot Volda Ørsta i forrige runde, har det lagt et stort press på førstelaget om ikke å være dårligere. Laget er ikke toppet, for GM Axel Smith sitter hjemme i Sverige, men det er allikevel et godt lag som førstelaget stiller med. Førstelaget har av og til gått på blemmer mot de antatt dårlige lagene i Møre og Romsdal. Det skal ikke gjøres i år, er nok mottoet til laglederen.

 

 

Sjakkafé lørdag kl. 12-14 (Tore, 14. januar 2017)

Det blir en vanlig sjakkafé lørdag 14. januar fra klokka 12-14.

Det er vafler og kaffe/te/saft å få i Sjakklubben denne lørdagen. Dette blir den eneste sjakkaféen i januar. For neste lørdag blir det sjakkturnering i lokalet, mens den siste lørdagen, den 28. januar, blir det ei sjakkturnering for barn og ungdom i lokalet.

Man kan også bare komme innom og spille et parti sjakk, lese om sjakk, løse oppgaver, snakke med andre eller bare slappe av!
Alle er hjertelig velkomne!

 

 

NRK streamer fra Sjakklubben nå (Tore, 7. januar 2017)

NRK Møre og Romsdal streamer fra arrangementet 100 lynpartier.

Lenka til streaminga på nett finner du her...

 

 

Petter tar utfordringa!
Foto: Tore Kristiansen

100 lynpartier sammenhengende fra kl 16 lørdag (Tore, 7. januar 2017)

Petter Andreas starter stuntet sitt med å spille 100 lynsjakkpartier sammenhengende klokka 16 lørdag ettermiddag.

Han holder på til søndag, og det siste partiet starter søndag 8. januar kl. 1230!

Alle kan spille mot Petter. Lista over tidspunkt og deltakere begynner å bli fylt ut, men det er mange ledige plasser igjen.

NRK skal også streame fra arrangementet. Lenke til streaminga på NRK Møre og Romsdal finner du her...

Les mer her...

 

 

Dugnad i dag - ikke sjakkafe lørdag 7. (Tore, 7. januar 2017)

Det blir ikke sjakkafé denne lørdagen. Det er dugnad for voksne sjakkspillere i Sjakklubben i stedet lørdag 7. januar 2017.

Dugnaden starter klokka 10 og varer til klokka 14.

 

 

NRK streamer fra 100lynpartier i helga (Tore, 6. januar 2017)

NRK Møre og Romsdal skal streame fra lynsjakkpartiene til Petter i helga!

Petter skal spille 100 lynsjakkpartier i helga med start klokka 1600 lørdag ettermiddag. Han skal spille gjennom hele natta, og det siste partiet starter klokka 1230 søndag 8. januar. Det er fra dette at NRK Møre og Romsdal ringte i går og spurte om de kunne få lov til å streame hele greia!

Det var i orden for Petter, og da var det ok for alle parter.
Det er bare å melde seg på. Enten å komme innom Sjakklubben eller ta kontakt med Tore, helst på sms.

Du kan lese mer om arrangementet i helga her...

 

 

Petter Andreas i KM for ungdom i november.

Petter var suveren i lynsjakken (Tore, 6. januar 2017)

Det ble et høyt klubbnivå på høstmesterskapets lynsjakkturnering som ble spilt torsdag 5. januar. Det ble 10 spillere på alle nivåer, og det ble en fin start på det nye sjakkåret 2017.

Resultatlista

Petter var suveren og vant alle partiene sine! Og han sto best i nesten alle partiene sine også. Det var bare Eilif som hadde muligheter til å hamle opp med 17-årige Petter, men han tapte det innbyrdes oppgjøret. Tredjeplassen ble avgjort i sisterunden i partiet som Trond Harald vant over Tore.
Det var jevnt bak disse fire, men Bjørn må nevnes da han tok litt flere seire enn forventet mot sterk motstand. Det var litt tydelig at mange var litt sjakkrustne etter noen uker med juleferie.

Petter skal spille 100 lynpartier i helga, og dette viser at han er godt i rute!

 

 

Almeria med borgen Alcazaba

Remis mot nok en FM (Tore, 6. januar 2017)

I turneringa i Almeria i går ble det først remis mot nok en FM for Thomas. Denne motstanderen hadde 2315 i rating. På ettermiddagen ble det en grei seier over en 1790-motstander.

Thomas fikk ikke lov av turneringsledelsen å hoppe av denne langsjakkturneringa og fortsette å spille i turneringa med lavere betenkningstid i helga. Derfor fortsetter Thomas i langsjakkturneringa, og fredag formiddag skal han møte en IM fra Peru med rating 2416. Det er nok mer utfordrende, for i helgeturneringa hadde han blitt blant de høyest ratede. Med sine gode prestasjoner i Almeria, har Thomas nå nesten tatt igjen de ratingpoengene han tapte i Lorca i romjula.

 

 

Lynsjakkmesterskap i kveld (Tore, 5. januar 2017)

Torsdag 5. januar er det lynsjakkmesterskap. Det er høstmesterskapet i lynsjakk som spilles. Dette blir en fin start på det nye sjakkåret 2017. Turneringa starter klokka 1930 torsdag kveld.

Torsdag formiddag er det 10 påmeldte.

 

 

Remis mot Jesus (Tore, 5. januar 2017)

Thomas Nyland spilte remis mot FM Jesus Lopez (2351) i går kveld! Thomas forteller at han

spilte hurtig, enkelt og risikofritt, og FM-en fikk ikke skapt noe annet enn potensielle problemer for seg selv. Jeg cashet inn remisen istedet for å ta risiko.
Thomas åpnet turneringa i Almeria med å møte en stormester som han tapte for. I andrerunden vant han mot en 1800-spiller.
Thomas skal spille to runder i denne turneringa i dag, før han i morgen hopper over til sub2150-turneringa og spiller 6 runder der med kortere betenkningstid.

 

 

Resten av uka: Lynsjakk-dugnad-100 partier lynsjakk (Tore, 4. januar 2017)

Det blir dugnad for sjakkspillere i Sjakklubben lørdag 7. januar 2017.
Dugnaden starter klokka 10 og varer til klokka 14. Denne gangen er det voksne sjakkspillere som skal stille i dugnaden. Gi beskjed til Eilif om du kommer, eller skriv deg på liste som henger i klubben. Og hvis du ikke gir beskjed, får du nok en vennlig (men bestemt?) oppringning fra lederen i Kristiansund Sjakklubb!

Torsdag 5. januar er det lynsjakkmesterskap. Det er høstturneringas lynsjakkmesterskap som spilles denne gangen, og det blir en fin start på det nye sjakkåret 2017. Turneringa starter klokka 1930 torsdag kveld, og onsdag formiddag er det bare 5 påmeldte.

Vårt første jubileumsarrangement i 2017 starter allerede lørdag klokka 1600 med at Petter Andreas spiller 100 lynsjakkpartier mot dem som stiller mot ham. Partiene spilles fortløpende fra lørdag ettermiddag, gjennom hele natta og til søndag formiddag. Parti nummer 100 starter klokka 1230 søndag 8. januar.

 

 

Det blir ikke sjakktrening den første uka i januar.

Sjakktreningene starter neste uke - fra tirsdag 10. januar (Tore, 3. januar 2017)

Flere av trenerne har ferie denne uka, og da starter ikke sjakktreningene før neste uke.
Roger er på Kanariøyene, og Tore er i Halsa. Og de andre trenerne ytret også ønske om en rolig start på jubileumsåret til Kristiansund Sjakklubb i 2017.

Opplegget første halvår for barn, finnes på pdf-format her...
Der står også datoene for barnesjakkturneringene vi skal ha fram til juni.

 

 

Utskriftsvennlig versjon

Teknisk ansvarlig