Kristiansund Sjakklubb

ksk - stiftet 1917




Arrangørens sider,   programmet,   Resultatliste,   rundeoppsett,   bloggen vår,   bilder

Oppsummering

Spillerne og laglederen. (Klikk på bildet for å få det større.)
Foto: Bjørn Berg Johansen

(Tore, 13. juli 2017) Vi hadde med 11 spillere. 6 av dem bor utafor Kristiansund, og det er 5 av dem som er aktiv i klubben på treninger og turneringer. Ikke de samme 5 som bor i Kristiansund. Og denne gangen var det disse 5 som tjente ratingpoeng i NM. De 6 andre tapte. Tidligere år har det vært motsatt. Det har vært utenbyskristiansunderne som har gjort det best. Siden vi har hatt ofte treninger i klubben med disse 5 spillerne, kan det bety at vi gjør noe riktig i Sjakklubben.
En annen ting vi kan merke oss er at vi hadde ingen remiskonger. Flere av spillerne hadde 3 remiser på de 9 rundene, men det var ingen stormesterremiser blant dem. (Det er vel egentlig et gammelt uttrykk, som ikke stemmer for tida? Stormestrene spiller jo nå til krampa tar dem.)

Klasse 1-spilleren
Vegard Simensen var forhåndsrangert midt i klassen på 43 deltakere. En sjetteplass er langt over forventninga. Vegard spiller kontant sjakk, og det viser jo at han bare hadde to remiser i de 9 rundene. Ofte blir det enten-eller for Vegard, og i dette mesterskapet ble det oftest enten med 5 seire. Vegard tjente 31 ratingpoeng, og det kunne hadde vært mer, for motstanderen i førsterunden, som Vegard slo, hadde ikke rating.
Vegard avsluttet med to seire, og da klatret han høyt opp på resultatlista. Dette er et mesterskap som Vegard må være svært godt fornøyd med.

Klasse 2-spillerne
Eirik Viken Kallset var en av forhåndsfavorittene i klasse 2. Han startet bra med å vinne mot Audun, men så gikk det dårlig i andrerunden, da han egentlig kom bra ut. Etter det var ikke Eirik helt med i spillet, og han fikk bare en remis på de neste runden. Men midtveis snudde det, og Eirik reddet litt av mesterskapet med en seiersrekke på fire partier på de siste fire rundene. Da fikk han premie til slutt, men tapte 25 ratingpoeng.

Audun Hoem gjorde et bra mesterskap. Han var rangert som nummer 37, men endte opp hele 20 plasser; på 17. plassen. Han tapte tre partier. Begge gangene han satt på et sensorbrett, og den siste gangen han valgte å spille Benonivarianten mot den samme spilleren han tapte i den samme varianten i Tromsø i fjor. Det var kanskje en varslet katastrofe? Men Audun ville også ha revansje for tapet i favorittåpninga. Dessverre gikk det ikke. Audun tapte for spillere som er flinke til å kombinere. Det ble premie på Audun, og han tjente 39 ratingpoeng (FIDE).

Tore Kallset hadde ei turnering som var litt opp og ned. Noen partier var bra, mens andre partier ikke var det. Det var litt synd at han litt for ofte valgte det trygge framfor å forsøke å vinne. De gangene han måtte forsøke å vinne, f.eks. i partiet mot Milvang, gikk jo det bra. Tore var rangert som nummer 21, og endte på 31. plass. Han tapte 31 ratingpoeng.

Klasse 3-spillerne
Iver Halse var rangert som nummer 4 og endte som nummer 6. Et halvt poeng bak 1-3, og med litt dårligere kvalitet enn 4. og 5. plassen. Så Iver innfridde forventningene. Iver var ikke helt fornøyd med motspillerne i klassen. Han syntes at de gikk på litt for lette kombinasjoner. Men Iver er vant til å spille i klubben mot spillere med 200 ratingpoeng mer, og de ser nok gjennom bløffene hans litt mer enn klasse 3-spillere. Til tross for det kom Iver ofte litt dårlig ut, men greide å overta i midtspillet. Iver satt på førstebordet i 7. og 8. runden. Iver spilte bra i sluttspillene. Oppgaven framover blir å utvide åpningsrepertoaret sitt, både med hvit og svart. Iver tjente 33 ratingpoeng, og møtte faktisk også to spillere uten FIDE-rating fra før. Det er litt uvanlig i klasse 3 nå for tida, og på så høye bord som Iver satt hele tida.

Amund Pihl Strand var vi litt spente på. Han har bare spilt noen få turneringer siden han begynte i vår. Amund er flink i sluttspill, og der reddet han en del poeng. Han liker heller ikke å gi seg, og han har evnen til å kjempe seg tilbake i partiet hvis han står dårligst. Han tjente 116 ratingpoeng i mesterskapet. På 8 partier siden motstanderen i sisterunden ikke kom. Det sier egentlig at hans ratingtall før turneringa ikke var et etablert tall. Amund er svært lovende, og det skal bli spennende å følge ham framover.

Øyvind Hoem Vaseng var rangert som nummer 44 og endte på 45. plass. Nærmere går det ikke an å komme. Det viser også endringa i ratingtallet på -2. Øyvind hadde som forventet de aller lengste partiene av alle våre i mesterskapet. I nesten hver eneste runde var han den siste som ble ferdig. Og det er som det skal være. Det ble mange slitepartier på Øyvind, siden han ofte måtte kjempe for å få hodet over vannet. Noen av partiene var nesten mesterverk. I ett av dem greide Øyvind og motstanderen å bytte av nesten alle offiserene men ikke en eneste bonde. Hvordan er det mulig?

Klasse 5-spillerne
Øystein Viken Kallset var også en av favorittene i klasse 5. Han var rangert som nummer 4, men endte opp på 26. plass. Og det var hverken forventet eller noe vi hadde sett på forhånd kunne skje. Øystein mislikte tydeligvis å spille mot svært unge spillere, og i de tre rundene tapte han alle sammen. I en runde fikk han også spille på førstebordet, og partiet ble vist direkte på nett, men partiet var ikke noe å skryte av for Øystein som spiller bra. Han trenger bare litt mer erfaring og spilletrening.

Sverre Hoem spilte litt under pari i dette mesterskapet, og for første gangen på mange år ble det ikke premie på ham i klasse 5. Men på den positive sida møtte han to spillere med FIDE-rating, og han vant mot begge to! Da blir det et høyt ratingtall på Sverre når han får sitt første FIDE-tall i august.

Juniorspillerne
Petter Andreas Wadstensvik var rangert som nummer 26 i juniorklassen og endte opp på 18. plassen. Det var sterkt gjort av Petter. Han kunne ha valgt å spille i klasse 2, og sikkert gjort det godt der, men valgte å utfordre seg sjøl ved å velge den sterkere juniorklassen. Sluttspillkunnskapene hans var gode, og gjorde at han ikke tapte remissluttspill. Petter er sikkerheten sjøl der. Og da han avsluttet med to seire mot to litt bedre spillere, fikk han 50% score i klassen. Og 24 fortjente, nye ratingpoeng.

Henrik Øie Løbersli har ikke gjort det bra i juniorklassen i Landsturneringa tidligere. Han har bare fått 4½ poeng og 50% score de andre gangene han har deltatt. Det skjedde også i år. Hvorfor er ikke enkelt å si, men det kan virke som om han hele tida skal utpreppe motstanderen sin og velge varianter litt på sida. Det er artig når det fungerer, slik som mot Tor Fredrik i Oslo i 2015. Men når varianten ikke fungerer slik som tenkt, kommer Henrik litt bakpå. Det så vi spesielt i sisterunden i år, der Henrik måtte tenke i 20 minutter på fjerdetrekket sitt. Kanskje det er lurt å prøve å spille hovedvariantene ei stund? For Henrik er mer enn god nok for det.

Laglederen
Lagleder Tore Kristiansen sprang rundt hele tida, og satt ved pc-en og skrev hva som skjedde. For spillerne var vel ikke nytten den store av dette. Sjøl om noen av dem, etter nattearbeid med preppinger, fikk servert til frokost hva de burde spille. Det var også andre representasjonsoppgaver som ble utført og som det er vanskelig å finne kvaliteten på.

6 premievinnere

Premievinnerne. Fra venstre Vegard Simensen, Iver Halse, Øystein Viken Kallset, Amund Pihl Strand og Eirik Viken Kallset.
Foto: Tore Kristiansen

(Tore, 13. juli 2017) I NM er det premier til 1/3 av de beste i hver klasse. Og hvis man ikke kjemper i toppen, er det en målsetning for mange å komme seg opp blant den øverste tredjedelen. Da blir det premier.

Av våre 11 spillere var det 6 stykker som fikk premier, og det er vi godt fornøyd med.
Det ble glasspokal til de 10 beste i hver klasse. De andre fikk et gavebrev i Sjakkbutikken.

Klasse 1: Vegard Simensen med 6. plass (43 deltakere).

Klasse 2: Audun Hoem med 17. plass og Eirik Viken Kallset med 19. plass (69 deltakere)

Klasse 3: Iver Halse med 6. plass og Amund Pihl Strand med 9. plass (73 deltakere)

Klasse 5: Øystein Viken Kallset med 26. plass (84 deltakere)

 

 

Sisterunden; 4 seire, 3 remiser og 4 tap

Petter spilte mot Eskil Ekeland Grønn i sisterunden i juniorklassen.
Foto: Tore Kristiansen

(Tore, 13. juli 2017) Man vet aldri hvordan en sisterunde i et langt mesterskap blir. Noen av spillerne som oftest de som har gjort det dårlig ut fra sine forventninger, er lei av hele greia og vil hjem raskest mulig. Andre kjemper og kjemper for å få med seg et poeng eller et halvpoeng ekstra. Men som oftest er partiene, både dem som er vunnet og dem som tapes, ganske raskt ferdige. De fleste av våre spillere hadde noe å kjempe for i sisterunden, og da kjempet de.

Vegard Simensen hadde hvit mot Ole Jørn Gyldenås fra Nordstrand. Det ble semislavisk forsvar, og Vegard kom bra igang i partiet. Han fikk et tidlig brudd på e4, og beholdt initiativet i partiet. Vegard fikk kontroll over sentrum, og det åpnet seg også muligheter for et angrep på den svarte kongestillinga. Maskinanalysene på chess24 anbefalte et løperoffer på h6-bonden, men tilskuerne fant ikke hvordan fortsettelsen skulle være, og heller ikke Vegard så hvordan det skulle ende. Han fortalte etterpå at han kikket flere ganger på offeret. Vegard valgte heller å bygge opp angrepet på kongefløya, og da han brøt gjennom etter at han hadde plassert sine offiserer der, var det over og ut for motstanderen.
Partiet kan spilles gjennom på chess24 her...
Vegard avsluttet med to seire, og fikk 6 poeng i klasse 1. Det ble en kjempesterk sjetteplass på ham.

Iver Halse spilte mot Modums Kazim Yilmaz. Iver hadde hvit, og valgte sin vante italienske åpning. Kazim spilte raskt, og valgte å bytte av og bytte av, når det bød seg ei anledning. Iver kom ut i sluttspill med en dårligere bondestruktur, men med mer aktive offiserer. Og en svært så sentralt plassert konge. Det så remisaktig ut, og det endte i remis. Underveis fant vi etterpå i analysene at Iver hadde muligens en variant i sluttspillet som hadde økt sjansene hans for seier. Men den betydde at Iver måtte la svart få en aktiv konge. At akkurat den varianten var bedre enn den som ble spilt, var ikke så enkelt å se.
Iver fikk 6½ poeng og endte sjetteplass i klasse 3.

Amund Pihl Strand ble tidlig ferdig i sisterunden også. Motstanderen møtte ikke opp grunnet sykdom, og Amund vant partiet på walk over. Amund syntes det var kjedelig, for han ville heller ha spilt partiet. Motstanderen hans hadde også tapt partiet sitt på walk over i åttenderunden, pga. sykehusopphold ble det sagt. Han hadde nok gitt beskjed til turneringsledelsen om at han kunne spille sisterunden, og det var nok derfor turneringsledelsen ikke tok ham ut av rundeoppsettet.
Men da ble det 6 poeng på Amund, og det ble en sterk 9. plass i klasse 3.

Audun Hoem møtte sjakkpresidenten, Morten L. Madsen fra Sotra i sisterunden. Amund hadde hvit, og spilte engelsk åpning. Audun fikk fianchettert begge løperne sine, slik som han liker. Det ble kjempet om a- og b-linjene i partiet, og de endte i et sluttspill der Audun hadde kvalitet og bonde mot to lette offiserer. Audun hadde en fribonde i a-linje, og tårnet foran. Men Morten Madsen hadde fire lette offiserer og 7 bønder, og det ble ikke lett for Audun å utnytte tårnet sitt. Og da presidenten sendte alle sine fire lette offiserer og kongen sin ned i hjørnet på dronningfløya, var det umulig å
Audun fikk 5½ poeng i klasse 2 og kom på 17. plass. Det endte med premie på Audun.

Eirik Viken Kallset spilte mot Oslos Morten Rolstad. Motstanderen kom seint. (Bilde: Eirik venter på motstanderen... Han kom etter ei stund, og det ble spansk åpning på Eirik med den d3-varianten som er så populær nå fra hvit. Eirik fikk tidlig et flott initiativ og kontroll over sentrum, men da motstanderen fikk løsnet litt på grepet kom han ut og forsøkte seg med å legge litt press på kongefløya. Men etter ei avvikling av flere offiserer, endte Eirik med en fribonde på d6 og dronninga foran. Da var det tid for motstanderen å gi opp, og Eirik vant partiet. Eirik fikk til slutt 5½ poeng, og han endte på 19. plass i klasse 2. Da ble det premie på Eirik, og han fikk 350 kroner som han kan bruke i Sjakkbutikken.

Petter Andreas Wadstensvik fikk hjelp av Henrik fredagskvelden for å preppe mot Veresovåpninga som han visste at motstanderen i sisterunden, Eskil Ekeland Grønn, spilte. Men Petter hadde ikke sett på den varianten som Eskil spilte, og han måtte tidlig starte å tenke sjøl. Petter kom fint ut av åpninga med svart. Eskil spilte raskt, og de byttet av flere offiserer og kom tidlig til sluttspill med dronning og tårn hver. Petter sto bonde over, men Eskil hadde dronninga og tårnet sitt på sjuenderaden. Det så ikke ut til at det var enkel vinst for Petter. Men Petter fikk dekket alt, og brukte sin ekstra bonde til å bryte opp på dronningfløya slik at dronningene ble byttet av. Og tårnsluttspillet vant Petter da han fikk loset en bonde inn til førsteraden. Det hele hang bare på et tempo, men det er som kjent nok.
Petter fikk 4½ poeng i juniorklassen, og han endte på 18. plass av de 31 spillerne i klassen.

Henrik Øie Løbersli fikk svart mot Vålerengas Sara Næss, og i spansk åpning valgte Henrik å gå for Jänischgambiten med 3...f5 (lenke til partiet). Sara tenkte lenge, og valgte å bytte av på c6. Det var en variant som Henrik ikke hadde preppet, og da måtte han også gå i tenkeboksen. Henrik fikk ikke noe ut av åpninga, og det var Sara som hadde kontrollen i sentrum. At det endte i remis var greit nok for begge parter.
Henrik fikk 4½ poeng, og det ble en 14. plass i juniorklassen.

Øystein Viken Kallset i klasse 5 spilte mot Vadsøs Tom Olav Stavseth og Londonsystemet i sisterunden. Øystein gikk på på dronningfløya, men mistet kvalitet og bonde. Etter ei stund mistet han også bonden sin. Men motstanderen trakk seg tilbake med sitt ekstra materiell. Bak sin egen bondekjede, og det var Øystein som fikk muligheten til å spille partiet. Øystein prøvde med mattangrep, og da det ikke gikk med et angrep på dronningfløya. Og til slutt forsøkte han å skape evig sjakk-muligheter. Men Stavseth forsvarte seg godt med sin materielle overvekt og vant til slutt. Sjøl om det tok mange trekk og mange timer.
Øystein endte på 5 poeng i klasse 5, og da ble det 26. plass på Øystein og premie.

Sverre Hoem spilte svart mot Stavangers Lars Bakketun, og han møtte den gamle italienske åpninga. Der spilte Sverre umiddelbart feil. Åpninga er ikke god for hvit, og hvis svart spiller riktig, er remis det beste hvit kan håpe på. Men Sverre lot hvit få initiativ og press i sentrum. Det førte til tap av en bonde som riktignok var en av to bønder i en dobbeltbonde. Motstanderen til Sverre ofret, og fikk et bra sluttspill som han til slutt greide å vinne.
Sverre endte på 4½ poeng og 37. plass i klasse 5.

Tore Kallset spilte russisk forsvar Moldes Bjørn Robert Løvoll Unhjem. Bjørn Robert er god når han får initiativ, og det fikk Tore beskjed om på forhånd. Press motstanderen og spill aktivt. Det gjorde han til å begynne med i partiet, og fikk også sjansen til å åpne c-linja. Men da han ikke tok imot den muligheten og i stedet lukket c-linja, overtok Bjørn Robert initiativet i partiet, og vant. Tore endte på 50% i klasse 2 med 4½ poeng.

Øyvind Hoem Vaseng hadde hvit mot Aalesunds Arne Unneland. Det er en spiller som liker å angripe, og er ikke redd for å ofre for å få i gang noe. Øyvind møtte Tsjigorins forsvar, og det ble tidlig ganske åpent. Det tok mange trekk før de rokerte. I sluttspillet hadde Øyvind en litt dårligere bondestruktur, og den la Arne press på. Men det var et mattangrep fra Arne som førte til at Øyvind tapte. Det var en trussel om både matt og vinst av materiell som ble slutten for Øyvind i Landsturneringa i Stavanger.
Øyvind endte på 4 poeng i klasse 3.

Vi fulgte runden intensivt på bloggen vår...

Iver, Vegard og Amund på topp 10

Vegard forbereder åpningstrekket sitt i sisterunden lørdag 8. juli.
Foto: Tore Kristiansen

(Tore, 8. juli 2017) Premievinnerne våre er:
Vegard Simensen i klasse 1 vant partiet sitt mot Ole Jørn Gyldenås, og fikk 6 poeng og 6. plass.
Iver Halse i klasse 3 spilte remis mot Kazim Yilmaz og 6½ poeng. Det ble også 6. plass.
Amund Pihl Strand vant på walk over. Han fikk 6 poeng, og det ble en kjempebra 9. plass.
Audun Hoem spilte remis mot presidenten i Sjakkforbundet, Morten Madsen i klasse 2. Det ble 5½ poeng og 17. plass. Eirik Viken Kallset vant et flott parti. Han fikk også 5½ poeng til slutt, og det ble 19. plass på Eirik.

I klasse 5 får også Øystein Viken Kallset premie med 5 poeng og 26. plass. Det er 83 spillere i klassen og 1/3-premiering.

For hvordan det har gått med alle, se bloggposten vår om 9. runde...

Sisterunden starter lørdag klokka 10

(Tore, 8. juli 2017) Sisterunden i NM starter lørdag formiddag klokka 10. Vi har flere som kjemper om plasseringer i toppen, men det er nok bare Iver Halse i klasse 3 som har muligheter til å komme på pallen.
Rundeoppsettet liker visst at vi blir satt opp mot sentralstyret i Sjakkforbundet. I dag skal Audun møte presidenten. Og Arne Unneland fra Aalesunds møter i dag den tredje og siste fra Kristiansund i klasse 3 han ikke har møtt, Øyvind Hoem Vaseng. Arne har tapt mot de to andre...

Dette ser ut til å bli ei av de beste NM-ene vi har hatt på mange år, totalt sett. Spillerne får poeng, og det er ingen som sliter helt i bunnen av klassen. Unntaket er Petter i junior, men det visste både han og vi at han kom til å gjøre i den sterke juniorklassen. Der er det også ulike antall spillere, og det er en liten kamp om å unngå walk over. Det har Petter greid, så han har holdt seg unna de aller laveste trinnene i klassen.

Følg oss på bloggen vår...

NM i lynsjakk - Øystein med bronse i klasse 5

(Tore, 8. juli 2017) Bare 6 fra Kristiansund stilte i NM i lynsjakk i går. Øystein Viken Kallset gikk videre til finalen i klasse 5, og der ble det premie på ham. Øystein vant tredjepremien, og fikk en glasspokal.
Eirik Viken Kallset gikk videre til finalen i klasse 2.
Henrik Øie Løbersli og Petter Andreas Wadstensvik og junior gikk ikke videre til finalegruppa. Det gjorde heller ikke Amund Pihl Strand i kadett eller Tore Kristiansen i klasse 2.

Aalesunds Mathias Unneland spilte et armageddonparti om å bli norgesmester i lilleputt. Mathias hadde svart og trengte bare remis for å bli norgesmester. Han holdt på å vinne, men gikk dessverre sekkematt. Men det ble en flott sølv i lilleputt for Mathias.

6 seire i 8. runden, men Iver tapte

Sjakkfolk er hyggelige og ønsker motstanderen lykke til før partiet starter. Tore Kallset til høyre ønsker Petter Markussen, Trondheim, lykke til. Eirik Viken Kallset sitter lenger nede i rekka.
Foto: Tore Kristiansen

(Tore, 7. juli 2017) Iver Halse spilte på førstebordet i klasse 3 i åttenderunden i Stavanger i dag mot Stjernens, Erik Grindbakken. Iver hadde preppet på gamle partier av motstanderen, og han har skiftet åpningsrepertoar siden 2014. Det fant lagledelsen ut natta før rundestart, men glemte å gi beskjed om det til Iver. Iver hadde preppet å spille med Grand Prix-angrepet med de svarte brikkene, men det ble semislavisk forsvar i stedet på Iver. Han kom ikke bra ut, men kom i midtspillet, slik han alltid gjør. Iver utlignet stillinga, men overså en taktisk kombinasjon som gjorde at han tapte en kvalitet. Etter noen få trekk var det bare å gi opp.
Partiet kan spilles gjennom på chess24 her...
Iver har fremdeles 6 poeng og ligger på femteplass i klasse 3.

Henrik Øie Løbersli spilte også på livebrett, og partiet ble sendt direkte (med 15 minutters forsinkelse). Han hadde svart mot arrangørklubbens Andreas Fossan. Det ble nimzoindisk forsvar på Henrik. Partiet var jevnt helt til tidsnøden. Da valgte Andreas å bryte på e5, og da raknet stillinga for Henrik, og Henrik tapte.
Partiet kan spilles gjennom på chess24 her...
Henrik har 4 poeng etter 8 runder i juniorklassen. Kampen om å bli juniornorgesmester vil stå mellom Sondre Merkesvik og Mads Vestby-Ellingsen, og Henrik har spilt mot begge to.

Audun Hoem fikk ønsket sitt oppfylt i dag. Han fikk splle Benoniforsvaret. Det visste han allerede i går kveld, siden motstanderen, Tom R. Wister fra Kirkegata Sjakklubb, lot Audun få spille Benoni i NM i Tromsø i fjor. Da spilte Tom f4-varianten, og den spilte han også i dag. Tom spiller kontant og aggressivt og lot ikke bøndene i sentrum hvile i fred. De skal framover, og fram de gikk. Men Audun fikk avklart stillinga. Dessverre var det en offiser som ble tatt, og Audun trodde at han fikk den tilbake. Men da ble dronninga fanget. Der hadde Tom sett litt lenger enn Audun.
Audun valgte å gi dronninga for løperen og et tårn, men det ble enkel enveiskjøring for Tom resten av partiet, og Audun tapte.
Audun har 5 poeng i klasse 2 og ligger på 15. plass, og det er på skuddhold til ei god plassering.

Eirik Viken Kallset spilte mot Follos Torstein Furnes, og det ble nimzoindisk for andre gang i dette mesterskapet på Eirik. Denne gangen fikk han også inn preppen sin. Med de svarte brikkene for Eirik lå han littegrann bakpå til og begynne med, men det er naturlig at hvit tar initiativet. Eirik fikk utligning i midtspillet, og han plasserte begge tårnene sine og dronninga i c-linja. Der ble de en kanon og ble en konstant trussel for motstanderen. Til slutt fikk Eirik en bonde, og etterpå en bonde til og sto med to fribønder på dronningfløya. Da motstanderens forsøk på mattangrep enkelt ble avverget av Eirik, ga han opp, og det ble seier for Eirik som har 4½ poeng.

Tore Kallset spilte mot Petter Markussen fra Trondheim. Tore med hvit møtte Pirc's forsvar, og da de byttet av noen bønder i sentrum, var stillinga jevn og lik. De byttet av offiserer og kom ut i sluttspillet med dronning og svartfeltløpere. På et tidspunkt tapte Tore a-bonden sin, og motstanderen hadde en fjern fribonde, men han hadde ei alt for åpen kongestilling. De ble enige om remis. Tore har 4½ poeng.

Amund Pihl Strand var den som var først ferdig i dag. Han spilte svart mot Aalesunds Arne Unneland. I går kveld var Amund overbevist om at han skulle svare på 1.e4 med 1...e5, men da laglederen i løpet av natta fant ut at Arne har spilt kongegambit så seint som i fjor, valgte vi heller at Amund skulle spille den sicilianskvarianten han er godt kjent med.
Dette lønte seg, for Arne gikk rett i angrep på kongestillinga til Amund. Vi burde nok ha sett signalene da han overså at Amund fikk h2-bonden hans. Men Arne bare fortsatte. Amund trengte nesten ikke forsvare seg, for Arne hadde ikke med mange offiserer i angrepet sitt. Amund angrep i stedet de løse offiserene til Arne, og truet den ene etter den andre uten å ta dem. Da Arne ikke fikk til et angrep og bukket en offiser, ga han opp.
Amund har 5 poeng, og det er kjempebra i sitt første norgesmesterskap. Amund ligger på 16. plass i den store klasse 3 med 73 spillere med 5 poeng.

Øyvind Hoem Vaseng spilte et tungt parti i dag. Det var tungt, fordi det kunne skje så mye i partiet, sjøl om det ikke gjorde det. Og grunnen var at Øyvind og motstanderen, Tor Skaslien fra Vålerenga, ikke byttet av bønder. De spilte med 8 bønder hver i nesten hele partiet, og det skjer ikke så ofte. De greide å bytte av offiserene sine også men likevel beholde alle bøndene. Det er godt gjort! Etter at de byttet av en bonde, havnet de i et rent tårnsluttspill der begge to hadde fribønder. Øyvind en løs fribonde, mens motstanderen hadde en gardert fribonde. De ble derfor enige om remis. Øyvind har 4 poeng.

Petter Andreas Wadstensvik fikk spilt Londonsystemet igjen mot Harstads Johan Pettersen. Varianten som Johan spilte, er kjent for Petter da han har møtt den i klubbmesterskapet. Petter fikk en liten fordel og da han la press på den single a-bonden til Johan, vant han en kvalitet og partiet.
Petter har 3½ poeng, og med seieren i dag unngår han nok walk over i sisterunden i morgen, lørdag.

Vegard Simensen hadde svart mot Masfjordens Arn Tore Haugsdal. Vegard møtte Morragambiten i siciliansk og gjorde slik han har gjort før; han tok ikke imot bonden, men ga den på d3. Arn Tore spilte svært aktivt, og det ble istedet ei svært så posisjonell stilling, der Vegard ble presset og nesten stengt helt inne. Tårnet til Vegard på h8 og springeren hans på g8 kom aldri ut fra startblokka og flyttet seg ikke fra utgangsposisjonen. Og det er kanskje første gang for Vegard? Etter mange trekk, og trekk for trekk, greide Vegard å få ut de andre brikkene sine, men han sto fremdeles trangt. Og så kom øyeblikket da Arn Tore gjorde et galt tårntrekk. Vegard fikk en avdekker på dronninga og vant tårnet. Og partiet!
Vegard har 5 poeng i klasse 1, og han ligger på 8. plass. Lederen har 7 poeng, og pallen er utafor rekkevidde for Vegard.

Øystein Viken Kallset vant enkelt i dag. Han vant en offiser, og seinere en kvalitet, slik at han lå rent tårn over. Øystein har 5 poeng og ligger på 16. plass.
Sverre Hoem møtte nestoren Ole Birkeland fra Kristiandsand i dag. Birkeland har spilt i Landsturneringa over 50 ganger. Det ble spansk åpning, og Birkeland gikk til angrep på kongestillinga til Sverre, mens Sverre satte igang et motangrep på dronningfløya. En flott kombinasjon der, og Sverre fikk spiddet dronninga på kongen. Birkeland måtte gi et tårn. Det tok enda flere timer før de var ferdige, og Birkeland spilte godt og kreativt etter bukken sin. Men det blir vanskelig når motstanderen har et tårn ekstra, og Sverre vant partiet. Han har 4½ poeng.

Vi fulgte runden intensivt på bloggen vår...

8. runden med Iver og Henrik direkte kl. 11

Henrik på livebrett i 7. runden
Foto: Tore Kristiansen

(Tore, 6. juli 2017) Åttenderunden i NM starter fredag klokka 11. Iver og Henrik skal begge spille på livebrett, og partiene deres sendes direkte. De har en 15 minutters forsinkelse på trekkene.
Partiet til Iver kan følges på chess24 her...
og partiet til Henrik kan følges på chess24 her...
Alle sendes også på andre nettsteder som arrangørens sider

Iver spiller på førstebordet i klasse 3. Iver har 6 poeng og ligger ½ poeng foran de tre som jager ham. I går slo han den ene, Eirik Søyland, og i dag skal han møte en av de to andre med de svarte brikkene, Erik Grindbakken fra Stjernen. Iver har fått streng beskjed om ikke å begynne å tenke på klasseseier eller pall før 8. runden. Det skal fremdeles gis ut 2 poeng, og Iver leder bare med ½. Vi har med oss erfarne spillere i troppen som har vært i denne situasjonen før. Eirik Viken Kallset vant klasse 3 i NM i Oslo i 2011. Øyvind Hoem Vaseng vant klasse 3 i NM i Sandefjord i 2012, og Audun Hoem vant klasse 3 i NM på Lillehammer i 2013. Så klubben hadde klippekort på seieren i klasse 3 i noen år. Alle sier at det nå er bare å konsentrere seg om partiet i åttenderunden. Etter det partiet kan vi begynne å regne på hva som skal til for å nå ulike mål.

Henrik i juniorklassen spiller på sjettebordet, og det er det siste livebordet i juniorklassen. Henrik har svart mot Andreas Fossan fra Stavanger.

Audun skal ha svart mot Tom R. Wister fra Kirkegata. De sitter på fjerdebordet i klasse 2. Tom slo Tore med de hvite brikkene i sjuenderunden i går, og han får også hvit mot Audun på fredag. De to møttes i NM i Tromsø i fjor, og da vant Audun.
Amund skal ha svart mot Aalesunds Arne Unneland, og Arne spilte mot Iver tidligere i mesterskapet og tapte. Vi håper at Arne fortsetter trenden også mot Amund. Også i laglyn da laget til Arne møtte et av kristiansundslagene tapte Arne, og det hadde vært kjekt og fått fullført trioen med seire mot ham denne uka.

Vegard i klasse 1 skal møte Masfjordens Arn Tore Haugsdal.
Det blir nok mange flere interessante partier, og vi følger alle sammen på bloggen vår. Der oppdaterer vu hele tida partiene til alle våre spillere. Følg 9. runden på bloggen vår også...

Tid til sosiale aktiviteter også

Iver Halse leder klasse 3.
Foto: Tore Kristiansen

(Tore, 6. juli 2017) Det er ikke bare tid til prepping før rundene, spilling og analyser etter at partiet er over. Det er også tid til sosiale aktiviteter også.
Torsdag var det den tradisjonsrike fotballturneringa, men fra Kristiansund stilte vi ikke lag i år. Ingen ville organisere det, og det var heller ikke så mange som ville være med og spille fotball. Men Henrik var med på et lag med kamerater, og de vant hele fotballturneringa.

Kafésjakk var det også, men den turneringa var stengt for spillere under 18 år. Det er den internasjonale formen for kafé man tenker på, ikke den gode, norske kafedriften vi finner på hverdagene. Sjakklivet blomstret opp i kaféer på kontinentet og de britiske øyer på 1700-tallet. I de kaféene var det alkoholservering, og derfor var det 18 års aldersgrense på denne aktiviteten torsdag kveld. Ingen av våre deltok der.

I stedet fant vi veien til baren. Den er det sosiale samlingsstedet om kveldene, og det er også der man får kjøpt seg en burger hvis man ikke liker maten i aftenbuffeten.
Torsdag kveld spilte vi hand-hjerne-sjakk i baren, og det var både artig og sosialt. Det er to spillere på et lag. Den ene er hjernen som forteller hvilken type brikke, den andre som er handa, skal flytte. Hjernen sier bare "bonde" eller "springer" og så er det opp til handa å velge hvilken av dem han skal flytte og hvor.
Ofte blir det da misforståelser, og det er da det blir artig. Så istedetfor å preppe til morgendagens partier valgte vi heller å være sosiale torsdag kveld.

Iver overtok teten i klasse 3

Iver Halse leder klasse 3.
Foto: Tore Kristiansen

(Tore, 6. juli 2017) Iver Halse spilte på førstebordet i klasse 3 i sjuenderunden i Stavanger i dag mot Eirik Søyland. Iver vant partiet, og overtok ledelsen i klasse 3. Iver har 6 poeng, og det er 3 spillere som ligger ½ poeng bak ham.
Iver spilte mot siciliansk forsvar i dag, og da valgte han Grand Prix-angrepet. Noe angrep ble det ikke nedover f-linja, for spillerne valgte å fokusere på bruddene i sentrum. Motstanderen til Iver fikk ikke kongen i sikkerhet, og slet med å finne de rette forsvarstrekkene. Iver vant en kvalitet for bonde i midtspillet og sto godt. Han økte presset, og da motstanderen valgte å rokere, gikk Iver til angrep også der, og han satte sjakk matt i noen få trekk.
Partiet kan spilles gjennom på chess24 her...
Det var fint spilt av Iver som spiller meget godt i dette mesterskapet.

Den andre spilleren som spilte på et av brettene og som ble sendt direkte på nett, var Henrik Øie Løbersli som satt på andrebordet i juniorklassen. Henrik spilte mot Tromsøgutten Mads Vestby-Ellingsen. Henrik kom litt bakpå allerede i åpninga, og det ble et sliteparti som en av kommentatorene på bloggen skrev. Henrik mistet en bonde i midtspillet, men greide å holde stillinga sammen også ut i dronningsluttspillet der begge hadde en lett offiser hver. Mads en løper og Henrik en springer. Men da Henrik tillot at den ekstra bonden til Mads, kunne true med å gå inn, var det virkelig kjørt, og uansett hva Henrik forsøkte på, var det tapt. Ei stund lurte vi på om Henrik kunne sette matt sjøl, men unge Mads hadde kontroll på stillinga. Henrik gikk matt i det 50. trekket.
Partiet kan spilles gjennom på chess24 her...
Henrik har 4 poeng etter 7 runder i juniorklassen og ligger på 9. plass.

Audun Hoem hadde et flott parti i klasse 2 i sjuenderunden torsdag. Audun hadde hvit og åpnet med engelsk åpning, men motstanderen, Kjetil Ruud fra Nordstrand, valgte å gå inn i Grand Prix-angrepet i siciliansk med motsatte farger. Det er ei åpning som Audun kan godt, og han skjønte ikke alle trekkene til motstanderen i åpninga. Det var helt feil oppstilling, forklarte Audun etterpå. Store deler av partiet skjedde det lite for de utenforstående. De følte hverandre på tennene, men i realiteten presset Audun motstanderen hele tida. Audun fikk en dobbelfianchetto, og de to løperne ble gode. Spesilt løperen på b2 fikk en diagonal som den truet hele tida, og til slutt ble den også avgjørende. Men før det hadde Audun vunnet en kvalitet i midtspillet. Noen trekk etterpå gikk Audun og truet matt, og motstanderen prøvde seg med å ofre løper på bøndene foran kongen til Audun, og få evig sjakk, eller kanskje matt, med dronninga. Audun avverget det enkelt, og da det var slutt på sjakkene satte Audun matt tre trekk etterpå.
Audun har 5 poeng i klasse 2 og ligger på 8. plass. Det er to spillere på 6 og to på 5&frac; poeng, så det skal godt gjøres for Audun å bli med i pallkampen.

Eirik Viken Kallset i klasse 2 fikk en walk over-seier i dag, da motstanderen ikke møtte pga. sykdom.
Tore Kallset spilte mot vår gode, gamle kjenning, Tom R. Wister fra Kirkegata. Det ble Grünfeldindisk på Tore med de svarte brikkene. I midtspillet kom det til bondebrudd i sentrum, og der gjorde Tore noen feil, slik at Tom fikk en fribonde. De avviklet til sluttspill, og det endte med likefargede løpere, der de hadde like mange bønder hver. I løpet av sluttspillet mistet Tore en bonde, og de kom ut i et sluttspill der Tom hadde to fribønder mot Tores ene, og begge løperne var fremdeles på brettet. Dette sluttspillet tapte Tore, og det ble 0 poeng på ham i denne runden.

De to andre i klasse 3 utenom Iver, spilte begge remis i sjuenderunden. Amund Pihl Strand spilte svart mot Sigurd Lauvås Gaure fra Oslo. Det ble et like merkelig parti som da Sigurd spilte mot Iver tidligere i mesterskapet. Han liker å bytte av offiserer, og han spiller raskt. De fordelene han fikk, utnyttet han ikke, og byttet heller av offiserer da det bød seg en anledning til dette. Partiet endte i remis, da det ikke ble noe for Amund å forsøke på.

Partiet til Øyvind Hoem Vaseng var et av de siste som ble ferdigspilt i runden. Øyvind spilte svart mot Sondre Stai fra Trondheim. Her var det ubalanser i massevis. Øyvind fikk 3 bondeøyer mens motstanderen hadde 2. Bondeøya i midten hos Øyvind havnet under angrep, men han forsvarte seg godt og brukte tårnene sine. Da motstanderen fikk byttet av dem, lettet også presset. Til slutt havnet de i et dronning- og springersluttspill der Sondre gjorde en feil og Øyvind vant en bonde. Det ble også en fribonde i f-linja, rett foran motstanderens konge. De byttet av dronningene og havnet i rent springersluttspill, og der greide ikke Øyvind å redde alle bøndene sine, og det utlignet seg både materielt og stillingsmessig. Derfor tok de remis.

Petter Andreas Wadstensvik hadde svart mot Stavangers Erling Dyrhaug Skjølås i juniorklassen. Vi hadde problemer med å finne noen nye partier av ham i databasene, men fant noen natta før som Petter fikk sett på etter frokosten. Petter kom fint ut i en kongeindiskstruktur som han satte opp mot stonewall-en til Erling. Etter litt avbytter av offiserer fikk Petter et press i sentrum, men da Erling avverget dette, mistet Petter to bønder. Erling avviklet til tårnsluttspill, men det han ikke visste er at Petter er god i tårnsluttspill. Og Petter gir seg ikke med to bønder under. Partiet var kliss tapt, men stavangergutten var litt for forsiktig, og Petter fikk etablert en fribonde, som han flyttet stadig framover. Til slutt måtte Erling gi tårnet sitt på bonden. Og Petter måtte gi tårnet sitt på Erlings fribonde rett etterpå, slik at de sto igjen med bare to konger. Petter reddet et klart tapt parti til remis, fordi han har gode tårnsluttspillkunnskaper.

Vegard Simensen hadde hvit mot Kristiansands Leif Bjornes. De spilte Caro-Kann og begge rokerte langt. Så langt, men ikke lenger, gikk de for å få et interessant parti. Etter et bondebrudd i sentrum av Bjornes, ble det litt liv, men livet stoppet da de bare byttet av flere offiserer. At disse to fredelige sjakkspillerne tok remis, var ingen overraskelse når man hadde fulgt litt med på partiet deres.
Vegard har 4 poeng i klasse 1, og han ligger på 13. plass.

Øystein Viken Kallset møtte Håkon Støren i dag, og det er tvillingbroren til ham som slo Øystein tidligere i mesterskapet. Og Øystein valgte å spille samme Winaverfransk igjen, og Håkon spilte samme variant som broren. Den er usunn, sier Øystein, for den gir bonden på e4. Men brødrene hadde sett på den før partiet. Øystein trodde at han hadde matt og ofret tårnet sitt, men Håkon hadde full kontroll og fikk avverget matten. Da fikk han også tårnet etter hvert, og vant enkelt partiet.

Sverre Hoem hadde også svart mot Ståle Jan Evenshaug fra Bærum. Sverre fikk spilt kongeindisk med c5, og da skal han angripe nedover dronningfløya. Motstanderen gikk til motangrep og ofret en av sine offiserer for de tre bøndene foran Sverres konge. Men matt fikk han ikke, for det avverget Sverre. De avviklet til sluttspill, der motstanderens langt flere bønder viste seg å bli avgjørende, og det ble tap for Sverre som spilte et langt parti. Kanskje hans lengste i dette mesterskapet.

Da har de to spillerne våre i klasse 5 henholdsvis 4 poeng for Øystein og 3½ poeng for Sverre. Foreløpig er det under pari for dem, men de kan rette opp mye de to siste rundene.

Vi fulgte runden intensivt på bloggen vår...

Thomas Nyland fikk premie i NM i dag

Thomas Nyland i Hell GP i pinsa.
Foto: Tore Kristiansen

(Tore, 6. juli 2017) Thomas Nyland fikk premie utdelt før rundestart i dag i Landsturneringa i Stavanger. Thomas er i Ungarn og kunne naturlig nok ikke motta premien.
Thomas fikk premie for Superbonus standard for at han har vunnet 4 klasseseire i Norges Grand Prix i sesongen 2016-2017.
Thomas hadde rating under 2000 i fjor sommer, og ble registrert som klasse 1-spiller i Norges Grand Prix gjennom hele sesongen. Men det ser ut til at Norges Sjakkforbund har glemt ei turnering, for vi har funnet 5 turneringer der Thomas var beste 1. klassespiller:
Knut Brokstads minneturnering i Trondhjem i oktober 2016.
Rosenborg Grand Prix i Trondhjem i november 2016.
1. jubileumsturnering i Kristiansund i januar 2017.
Sverresborg Grand Prix i Trondhjem i februar 2016.
Ålesund Grand Prix i april 2017.

 

 

7. runden med Iver og Henrik direkte kl. 11

Iver storspiller i klasse 3.
Foto: Tore Kristiansen

(Tore, 6. juli 2017) Sjuenderunden i NM starter torsdag klokka 11. Iver og Henrik skal begge spille på livebrett, og partiene deres sendes direkte. De har en 15 minutters forsinkelse på trekkene. Partiet til Henrik kan følges på chess24 her...
og partiet til Iver kan følges på chess24 her...
Alle sendes også på andre nettsteder som arrangørens sider

Iver spiller på førstebordet i klasse 3. Iver har 5 poeng og ligger bare ½ poeng bak ledende Eirik Søyland fra Stavanger som Iver skal møte i dag. Iver får hvit.

Henrik i juniorklassen er også bare ½ poeng bak de tre lederne i klassen som alle har 4½ poeng. Henrik har møtt en av dem, og har hvit mot en av de andre i dag, Tromsøs Mads Vestby-Ellingsen. Vi må nok regne med at Mads er en ørliten favoritt siden han har et høyere ratingtall enn Henrik, men Henrik har de hvite brikkene, og det utligner litt av forskjellen.

I de andre klassene klatret mange oppover resultatlistene etter den sterkte gårdagen med mange seire. Men en drøm ble knust for Audun. Han satt ved nabobordet til Tores tidligere motstander Benoni Osaland Frøyland, og Audun håpte at han også skulle vinne, slik at de kunne møtes i dag. Da skulle Audun ha spilt Benonivarianten mot ham, også fordi Benoni spiller den sjøl. Det hadde Audun sett fram til, men han får kanskje sjansen seinere i mesterskapet?

Vi oppdaterer hele tida partiene til alle våre spillere på bloggen vår. Oppdater og følg med oss på bloggen vår i dag også...

Laglyn onsdag kveld

Eirik og Vegard følger med på at Øystein vinner i laglyn onsdag kveld.
Foto: Tore Kristiansen

(Tore, 6. juli 2017) Det var rekorddeltakelse i Norgesmesterskapet i laglyn med tidshandikap onsdag kveld. Hele 84 lag deltok og halve spillesalen ble tatt i bruk.
Vi hadde med to lag og i tillegg var Henrik og Amund med på andre lag, slik det er vanlig i laglyn. Her er det kamerater som slår seg sammen og danner lag. Fra Kristiansund tidligere ble Anders Olsen norgesmester i laglyn i 2000 og 2002. Da var han på lag med en viss Magnus Carlsen.

Lagene skal helst ha litt artige navn, og der er kreativiteten stor. Et av lagene het f.eks. Lagluhm
Det er Eirik som er den kreative i kristiansundstroppen, og hans lag med broren Øystein og Vegard (Simensen ikke Kallset) het Møter seg selv i døra eller veggen og da møtte sjølsagt det andre kristiansundslaget som besto av Tore, Petter og Iver (i ratingrekkefølge) hete Ingen. Og plana var at de to lagene skulle møtes, og at da ble oppgjøret Ingen-Møter seg selv i døra eller veggen men siden lagene ikke møtte hverandre, falt det Ingen-navnet helt i fisk. Helt bortkasta.

Laglyn med tidshandikap er artig, og det tar på. Man skal ha kondis og man kan ikke slippe opp. Spesielt når man får bare 1½ minutt på hele partiet mens motstanderen har 8½ minutter. Men da Ingen møtte Mollegutan hjalp det ikke hvor mye tid mollingene hadde. Med betenkningstida 8-2 greide de å tape 3-0 for kristiansunderne. Da dette kristiansundslaget runden etterpå møtte et av lagene fra Aalesunds, måtte de sjølsagt også slås, og det greide vi; 2-1. Petter var den store poengsankeren på dette laget.

Møter seg selv i døra eller veggen imponerte stort med 9 lagpoeng, og de manglet bare 1 lagpoeng for å gå videre til kvartfinale eller og få pengepremier. Øystein imponerte stort på 3. bordet og vant mot klasse 2-spillere sjøl om betenkningstida var 5-5. Bærebjelken på laget var 1. bordsspiller Vegard som spilte storveies flott lynsjakk, og som oftest mattet med bare 1 sekund igjen på klokka. Det gikk unna de siste trekkene før matten.

Amund spilte på et lag med trønderne Ulrik og Tord, og de kom også midt på treet. Amund gjorde sine saker bra.
Henrik var stammen i et lag med kamerater, og han var særs godt fornøyd med kvelden med 7 av 7 poeng. Og det ofte med svært liten tid på klokka.

Og vi bare nevnet det. Fredag kveld er det NM i lynsjakk. Når både Øystein, Petter, Henrik og Vegard viser storform i lynsjakk nå, kan vi begynne å glede oss allerede.

En strålende dag i Stavanger - 8 seire!

Henrik ofret i stor stil i onsdagens parti.
Foto: Tore Kristiansen

(Tore, 5. juli 2017) Det ble en strålende dag i sjetterunden i NM i Stavanger onsdag 5. juli! Vi har med 11 spillere, og i dag ble det 8 seire, 2 remiser og bare ett tap. Og det var på en 10 minutters periode at alt kom! På den tida begynte med å vinne partiet sitt. Øyvinds motstander ga opp, men Øyvind hadde stått til vinst lenge, så akkurat det resultatet var forventet ei stund. Ved midtgangen ofret Ivers motstander seg i hjel, og samtidig måtte Amunds motstander gi løperen sin på hans fribonde, slik at Amund sto til vinst. Og borte ved veggen hadde Tore fått til et mattangrep i ei vanskelig stilling, og da gikk vi dit, og fikk akkurat sett at Tore satte sjakk matt. Og så fortalte Audun som hadde vært oppe hos juniorene, at nå hadde Henrik mattet motstanderen!
Alt skjedde på en gang! Og alt gikk vår vei!

Iver og Henrik er med helt i teten i sine respektive klasser. Begge er ½ poeng bak lederen. Iver i klasse 3 skal i torsdag møte lederen i klassen, og kan avgjøre det hele sjøl. I juniorklassen er det 3 stykker på 4½ poeng. Henrik har 4 poeng i juniorklassen etter 6 runder.

Vi fulgte runden intensivt på bloggen vår...

I sjetterunden møtte far og sønn Kallset to av sentralstyremedlemmene. Og begge vant mot dem. Tore Kallset inviterte til katalansk mot kasserer Otto Milvang, men han ville heller spille Stonewall. Det var en spesiell form for Stonewall, siden han gikk rett i angrep på kongefløya. Tore fikk en offiser som Milvang måtte ofre på kongestillinga, men da gikk Tore til motaksjon på dronningfløya, og han var svært aktiv og gjorde det vanskelig for Milvang å koordinere brikkene sine. Men Milvang greide å få orden på det hele og ofret litt til slik at kongestillinga til Tore var helt åpen, og bare forsvart av offiserer. Milvang hadde litt lite offiserer igjen til også å ofre seg gjennom denne muren av offiserer, og da Tore fikk sjansen, gikk han til motangrep, for Milvangs konge var helt alene og åpen. Og til slutt kom matten og seier til Tore.

Audun Hoem spilte den hyperakselererte dragevarianten i siciliansk, og motstanderen valgte da å slå med dronninga på d4. Varianten er grei for hvit, men motstanderen til Audun var tydelig ikke på høyre med teorien, for han spilte litt lite aktivt. Ei stund så det ut til at han skulle få igang et kongeangrep, og Audun måtte finne de rette trekkene for å kunne forsvare seg, hvis angrepet kom. Det kom aldri, og i mellomtida fikk Audun brikkene sine med. Motstanderen spilte passivt, og det bør man ikke gjøre. Audun kombinerte seg til vinst i partiet og seier.

Den siste spilleren vår i klasse 2, Eirik Viken Kallset spilte mot en smølværing, Frode Fredriksen, som var med i Kristiansund Sjakklubb på begynnelsen av 1990-tallet da han gikk på skole i Kristiansund. Eirik spilte fransk forsvar og Winavervarianten, og det ble tidlig komplikasjoner. Eirik slet med at Frode stilte en bonde på c6, og Frode ville også forsvare den. I bataljen som oppsto, gikk Frode på en smell da han tapte dronninga si for tårn, og han måtte gi opp.

Iver Halse hadde hvit og spilte Grand Prix-angrepet i siciliansk mot Martin Bø fra Follo i klasse 3. Iver spilte med springerparet mot løperparet uti midtspillet, og begge fikk fribonde. Det så ut til at det kunne være noen taktiske komplikasjoner i sentrum som involverte alle de fire lette offiserene, men heldigvis fant ikke Ivers motstander de rette trekkene. Og da han i tidsnøden regnet feil og ofret seg i hjel var det bare for Iver å ta imot helpoenget. Men på det tidspunktet sto Iver til klar vinst allerede. Han hadde kontroll på motstanderens fribonde, mens hans egen hadde fri bane.

Amund Pihl Strand vant også i denne runden mot Oslospilleren Anastasia Edakina. Det partiet svingte, og i store deler av partiet sto Amund littegrann dårligere. Men han er ikke typen til å gi seg, og han er flink til å kombinere i overgangen til sluttspillet og i selve sluttspillet. Det fikk hun merke da de i sluttspillet med dronning og springer for Amunds del mot dronning og løper, da Amund greide å bytte av dronningene. Amund fikk da slått tilbake med en bonde og fikk en fribonde helt inne på d6, og motstanderen hadde bare en løper igjen. Amund kombinerte, og hun måtte gi løperen for bonden. Resten av sluttspillet da han tok hennes resterende bønder var teknikk, og Amund vant.

Øyvind Hoem Vaseng sto godt nesten helt fra starten av partiet mot Aslak Jonvik fra Folgefonn Sjakklubb. Øyvinds motstander plasserte en løper på c7 istedenfor e7 og dermed låste han dronninga si ute på dronningfløya siden hun manglet retrettmuligheter der den sto på b6. Dette avgjorde partiet, men det vinner seg ikke sjøl. Øyvind presset på og presset på, og gjorde tingene vanskelig for motstanderen. Øyvind vant en bonde, og til slutt fikk han også dronninga, og han vant partiet.

Henrik Øie Løbersli spilte et kjempeflott parti mot Stavangers Abyl Kizatbay i denne runden. Partiet kan spilles gjennom på chess24 her... Henrik hadde en lang prepp som virket, men han var usikker på hvordan han skulle fortsette, slik at stillinga utlignet seg litt i midtspillet. Så valgte Henrik å ofre løperen sin på en bonde på e6. Han gjorde det sikkert med kvaler, for romkameraten, IM Johan-Sebastian Christiansen, gjorde akkurat det samme i førsterunden i eliteklassen, og han tapte partiet. Henriks motstander så ikke det rette svaret, men det var svært vanskelig å se. Det er noe sånt man har maskiner til for å regne ut slike varianter. Og siden han fikk ofret løperen for en mengde bønder og alle rundt kongestillinga til Abyl, fikk Henrik ei god stilling. Motstanderen spilte feil for han, sannsynligvis, overså et svar fra Henrik uti varianten han tenkte å spille. Henrik var klar over mottrekkene sine. Da åpnet det seg et mattnett rundt motstanderens konge, og det fikk Henrik til!

Petter Andreas Wadstensvik møtte Mattis Mikkelsen fra Bærum. Petter spilte litt unøyaktig i åpninga, slik at stillinga ble åpnet, og Petter måtte kjempe for å få lik stilling med de hvite brikkene. Det greide han, og det ble sluttspill som Petter første enkelt til remis. Petter hadde 1:34 på klokka da de tok remis.

I klasse 5 møtte Øystein Viken Kallset møtte visepresidenten i Sjakkforbundet, Vibeke Ekeland Grønn. Øystein vant bonde i åpninga, og begge brukte mye tid på de første trekkene. Vibeke hele en time på de første 8 trekkene og Øystein en halvtime. Men det var Øystein som hadde kontroll og han fikk initiativet. Da han vant en springer, ble det enklere for Øystein, og han vant partiet.

Sverre Hoem spilte et fredelig parti mot Jan Otto Beitnes fra Nordstrand. De kom likt ut i spansk åpning, og de fikk åpnet hele stillinga. Og de tok remis.

Vegard Simensen i klasse 1 møtte Cornelius Kvendseth fra Nordstrand. I kommentarene på bloggen ble det diskutert og funnet at mora til Cornelius vaks opp på St. Hanshaugen i Kristiansund. Cornelius fikk tidlig initiativet med de hvite brikkene, og han fikk et klart press nedover dronningfløya. Vegard måtte forsvare seg, og det er ikke akkurat Vegards sterke side. Vegard fikk tidsnød, og valgte nok ikke rett plan i midtspillet. Han tapte den viktige fribonden sin, og til tross for utallige sjakker, ble det tap for Vegard i denne runden.

Sjetterunden onsdag - Henrik i direktesendt parti fra kl. 11 - resten er bloggsendt

Eirik er glad uansett.
Foto: Tore Kristiansen

(Tore, 4. juli 2017) I sjetterunden som starter onsdag formiddag klokka 11 møter to av våre spillere to av medlemmene i sentralstyret i forbundet.
Og for første gangen i dette mesterskapet er det bare en av spillerne våre som sitter på et av sensorbrettene. Det er junioren Henrik Øie Løbersli som skal spille på femtebordet i juniorklassen. Henrik skal møte Stavangerkadetten Abyl Kizatbay. Ut fra ratingtallet skal de være noenlunde like gode. Abyl er den yngste av de to Kizatbaybrødrene, og han er bare 15 år gammel. Partiet kan bl.a. følges på chess24 her...

Den andre juniorspilleren vår, Petter Andreas Wadstensvik, sitter på sistebordet og møter Matis Mikkelsen fra Bærum. Det er en spiller som Petter har møtt før, men med motsatte farger enn det han får i morgen. Petter tapte mot Mattis i NM for ungdom i Trondhjem i november i fjor. Da er det tid for revansje nå.

Iver Halse i klasse 3 er den av våre som ligger best an nå. Han var forhåndsrangert som nummer 6 i klassen, og han er blant de 8 beste i klassen som møter hverandre i runden onsdag formiddag. Alle har 4½ eller 4 poeng. Iver sitter på andrebordet i denne runden. Fra denne klassen er det bare ett bord som sendes direkte, og det er førstebordet. Men vi skal følge med på partiet til Iver, og fortelle om hva som skjer.
Motstanderen er Martin Bø fra Follo, og han har hatt en vekst de siste årene fra klasse 4 og nå til klasse 3. Kanskje på samme måte som Iver.
Amund skal ha hvit mot Anastasia Edakina fra Oslo. Det er en aktiv spiller som har vært med i mange turneringer de siste årene. Mest hurtigsjakkturneringer. Øyvind skal møte Aslak Jonvik fra Folgefonn Sjakklubb, og den ligger i Hardanger.

Vegard Simensen i klasse 1 skal ha svart mot Cornelius Kvendseth onsdag formiddag. Cornelius har slekt i Kristiansund. De har møttes før, i NM for klubblag i Oslo i 2014. Der var det Cornelius som vant etter at Vegard sto godt. Vegard er nok en liten favoritt i partiet, men Cornelius har evnen til å aldri gi seg, og kan trekke opp nesten hva som helst fra flosshatten for å berge seg. Men Vegard kjemper om en topplassering i dette partiet. Taper han, vil han ikke greie å komme tilbake for å være med og kjempe i toppen. Dette kan bli en 3-poengskamp for begge to.

I klasse 2 får Audun svart onsdag formiddag mot Finn Henrik Aas fra Nittedal. Tore Kallset skal betjene de hvite brikkene mot kassereren i Norges Sjakkforbund, Nordstrands Otto Milvang. Milvang hadde den skjebnen at han tapte partiet sitt i en av de tidligere rundene mot presidenten i forbundet. Håper det ikke påvirker arbeidsforholdene i sentralstyret.
Eirik får svart mot den lavest ratede spillerne i klasse 2, Stavangers Frode Fredriksen, med 1433 i norsk rating.

Våre to representanter i klasse 5 skal begge ha hvit i dagens runde. Øystein møter visepresident Vibeke Ekeland Grønn fra Oslo, mens Sverre møter Jan Otto Beitnes fra Nordstrand.

Pratelagsjakk tirsdag kveld

Pratelaget til Eirik
Foto: Tore Kristiansen

(Tore, 4. juli 2017, oppdatert 5. juli) Tirsdag kveld var det tid for den tradisjonsrike pratelagsjakkturneringa. Fra Kristiansund hadde vi orget to lag. Et lag bestående av spillere som ikke bor i Kristiansund/eller som jobber i Kristiansund men bor andre steder, og et lag med spillere som bor i Kristiansund.

Eiriks lag hadde med Moldes Ole Martin Wiig, i tillegg til Øystein og Amund. De hadde et rart navn som ingen husker. (Oppdatering: Eirik forklarer at navnet deres var: Erlend Vagnilds fanclub

Petters lag ble kalt for Klippfiskkjerringa av Eirik, da Petter hadde glemt å føre på navn på laget. Dessverre møtte de to lagene aldri hverandre over brettene, men Eiriks lag fikk ½ individuelt poeng mer enn Klippfiskkjerringa. Også et lag fra Aalesunds kom foran.

Lahlum som er oppfinner og turneringsarrangør, sa at det var rekorddeltakelse i pratelagsjakkturneringa med 34 lag. Så mange har aldri vært med før, og det var med alt fra elitespillere til miniputter og alt mellom. Lagene fikk 12 minutter hver.

Pratelagsjakk er sosialt og inkluderende. Det styrker lagfølelsen, og det er artig. Ingen av lagene våre gikk videre til kvartfinalen.

Femterunden - Iver, Vegard og Henrik med i teten

Tore Kallset vant i femterunden
Foto: Tore Kristiansen

(Tore, 4. juli 2017) Det ble bare 3 seire, 1 remis og hele 7 tap i denne femterunden. Iver vant og har 4 poeng. Han ligger på delt 2.-8. plass og er bare ½ poeng unna lederen i klasse 3. I klasse 1 har Vegard 3½ poeng. Han er 1 poeng unna lederen i klassen og ligger på delt 5.-12. plass. Også Henrik ligger et poeng unna lederen i juniorklassen med 3 poeng og ligger på delt 8.-12.plass. Det så ut til at familien Kallset skulle få full pott i denne runden, men ingenting glir for Eirik, og det ble de to andre som tok poengene i dag.

Vi fulgte begge rundene intensivt på bloggen vår...

Tore Kallset vant i femterunden etter at han kom ut i likt sluttspill mot Markus Slettemoen fra Hamar. Da de byttet til ulikefargede løpere tilbød Tore remis, siden stillinga var kliss remis. Men motstanderen avslo. Og da går det som det ofte går, når noen forsøker å vinne i remisstillinger, de taper. Og det ble 1 poeng til Tore i denne runden! Partiet begynte med Londonsystemet, og Tore valgte å stille seg opp med fianchettert kongeløper. Uti midtspillet følte de hverandre på tennene, og byttet av flere og flere offiserer til de kom ut i sluttspillet med løper og springer mot løperparet. Tore har kommet seg etter det katastrofale tapet i førsterunden, og han har spilt solid og godt fra og med andrerunden. Nå har han 3 poeng og ligger på 23. plass i klasse 2.

Audun Hoem spilte på tredjebordet i klasse 2 i femterunden, og det betød at han spilte på livebrett. Det er ingen lykke for Audun. Han har tre seire i mesterskapet, men to tap. Begge tapene har kommet mens han spilte på livebrett. Partiet kan spilles gjennom på chess24 her...
Partiet begynte med engelsk åpning, og motstanderen Sigurd Kittilsen fra Akademisk valgte å svare med Botvinniksystemet som gjorde at han fikk kontroll over sentrum. Det ser ut til at da Audun forsøkte å finne et initiativ i partiet, valgte han feil, og kom bakpå. Og det gikk nedover og nedover helt til tårnsluttspillet der Audun tapte. Audun har 3 poeng.

Den siste spilleren vår i klasse 2 er Eirik Viken Kallset som kom veldig godt ut i Najdorfvarianten i siciliansk mot Toralf Barstad, Nordstrand. Eirik se bilde) vant bonde, og stilte seg bare stille opp, og lot offiserene gjøre jobben. Men bare en bonde er ikke nok til å vinne partiet, og han møtte prøve å bryte gjennom. I sluttspillet med dronning og tårn hver presset Eirik på, men overså et bondebrudd fra motstanderen som låste opp hele stillinga, og fikk motstanderens dronning bakom bondekjeden til Eirik, slik at dronninga hans kunne sjakke Eiriks konge. Og da han prøvde å unngå de evige sjakkene og gjemme kongen, fikk han en spidder på kongen og dronninga sto udekket i diagonalen bak. Dermed ble det tap på Eirik som spilte for seier til the bitter end.

Den som ligger best an i klassene etter femterunden er Iver Halse. I dag hadde han svart mot Aalesunds Arne Unneland, (se bilde.... Begge er 1400-spillere, og Arne er en god spiller som tidligere har vist evne og vilje til å vinne. I 2014 vant han klasse 4 i NM.
Det ble fransk forsvar på Iver. Arne valgte den fremskutte varianten med e5, og Iver stilte seg opp på normal måte. Det så trangt ut, og Arne var godt fornøyd med den hvite stillinga si, ga han uttrykk for etterpå. Men da hadde kanskje Arne glemt at svart skal åpne opp sentrum med bruddet på f6. Det hadde ikke Iver glemt, og sjølsagt kom Ivers innestengte offiserer ut i friluft da bruddet kom. Men Iver kan ikke bare sin teori, han kan også kombinere. En springer på d4 ble tatt, og da innså hvitspilleren at han kunne ikke ta den tilbake. Iver hadde planlagt bindinger i alle diagonaler. Og etter noen trekk der Iver gikk etter matten, vant han partiet.
Da har Iver 4 poeng i klasse 3 etter 5 runder, og han ligger på delt 2.-8. plass. Det er bare ½ poeng opp til lederen i klassen. De 8 første møter hverandre i sjetterunden i morgen.

Amund Pihl Strand spilte mot Alf Marius Foss Olsen fra Akademisk som spilte Londonsystemet i dag. Amund spiller også London med de hvite brikkene, og han hadde preppet motstanderen og visste at det ble Londonsystem i dag. Amund kom flott ut, og fikk utlignet stillinga. De byttet av en del offiserer, men det var ingen store forsøk på noe massivt angrep eller noen flotte kombinasjoner med masse brikker involvert. Til slutt endte de opp med lik materiell i sluttspillet med dronning og løper hver. Men da Amund måtte gi løperen for to bønder, og en av dem også var en dobbeltbonde, ble det imidlertid vanskeligere. Men Amund hadde dronninga igjen, og den er en massiv brikke. Motstanderen var veldig forsiktig, og satte hele tida løperen og dronninga i samme diagonal slik at de passet på hverandre. Kanskje kunne Amund ha holdt remis, men han valgte i stedet å bytte av dronningene slik at han fikk to sammenhengende fribønder. Men løperen og motstanderens konge gjorde at de ikke fikk gå så langt som Amund hadde trodd, og han måtte gi opp. Det var synd, for Amund spilte bra i dette partiet. Men Amund er her også for å lære, og lærdommen i dag var at når man ligger under i sluttspillet, skal man ikke bytte av dronninger. Amund har 2½ poeng. Det er 50% score så langt i mesterskapet.

Øyvind Hoem Vaseng møtte hollandsk forsvar i dag da han spilte hvit mot Hallvard Haug Flatebø fra Sevland Sjakklkubb. Det var akkurat samme type variant som Vegard møtte i klasse 1. Øyvind fikk godt spill, for det så ikke ut til at motstanderens hans var helt klar over hvordan han skulle spille varianten, siden han ikke straffet Øyvinds feil. Det betød at Øyvind fikk kommet godt ut, og slapp å møte det kraftige hollandske presset nedover e- og f-linjene. Stillinga var aldri i balanse, og begge hadde sine sjanser. Men Øyvind tapte bonde, og motstanderen presset på for å få enda en bonde. Det innebar en avbytting av offiserer, til de kom ut i sluttspillet med springer for Øyvind mot løper. Men da hadde motstanderen en fjern fribonde i a-linja. Øyvind fikk seg også en fribonde på bekostning av at motstanderen fikk bondemajoritet på kongefløya. Dessverre var svart for flink i sluttspillet, og Øyvind tapte. Han har nå 2 poeng på de første 5 rundene.

Henrik Øie Løbersli spilte mot ratingfavoritten FM Sondre Merkesvik, Bergens på andrebordet i femterunden. Partiet kan spilles gjennom på chess24 her... Det som var merkelig var at Sondre brukte tre kvarter allerede på sjettetrekket. Han satt og vurderte en annen variant (b4) sa Henrik etterpå, og i gjennomgangen etter partiet, viste det seg at det hadde også fungert for ham. Henrik kom ikke skikkelig på banen, og ble presset bakover. Sondre hadde god kontroll, og vant partiet. Henrik har nå 3 poeng etter 5 runder i
juniorklassen og ligger på delt 8. - 12. plass. Det er ett poeng bak de to lederne, Sondre og Daniel Nordquelle.

Petter Andreas Wadstensvik møtte Hanna B. Kyrkjebø fra Stavanger med de svarte brikkene i dag, se bilde. Petter var forberedt på åpninga som kom, slik han nesten alltid er. De rokerte til hver sin kant, og de byttet av en del offiserer til de bare hadde en lett offiser igjen hver. Det var da Petter skulle angripe Hannas kongestilling på dronningfløya at det gikk skeis. Han flyttet fram c-bonden, men oppdaget for seint at det førte til at d6-bonden ble svak. Det skjønte han sjølsagt, men ikke at den ble svak så raskt. Derfor måtte han bruke springeren sin til å forsvare d-bonden sin, og Petter tapte partiet da springeren ble fanget.
Petter har 1½ poeng i den sterke juniorklassen.

Av de to spillerne våre i klasse 5 var det Øystein Viken Kallset som vant i dag. Han spilte sin sedvanlige Winaver-fransk, og han vant en bonde på e5 ved å slå den med springeren. Da motstanderen, Teodor Kristoffersen fra Stavanger, slo løperen på d7 med sin egen løper, slo Øystein denne løperen med sin springer. Dermed hadde han vunnet bonde i denne kjente fella i fransk. Se bilde av Øystein og motstanderen. Bonden han vant, beholdt Øystein hele veien fram til sluttspillet, slik at han vant partiet.
Nå har Øystein 3 poeng.

3 poeng i klasse 5 har også Sverre Hoem etter dagens parti. Det betyr at det ble tap, siden han startet dagen med samme poengsum. Det ble italiensk parti på Sverre i dag, og han kom fint ut og vant offiser ganske tidlig. Men Sverre trakk seg tilbake til sin egen stilling, og forsøkte å ri av stormen som kom. Det greide han ikke, og måtte gi tilbake offiseren og mer til, og dessverre ble det tap i dag.
Se bilde av Sverre fra femterunden.

Vegard Simensen møtte, akkurat som Øyvind i klasse 3, hollandsk forsvar i dag. Men Vegards motstander, Per Gisle Svendsen, 1911, var mer kunnig i åpninga, og han gikk rett i strupen på Vegard da han raskt fikk plassert bøndene sine på e4 og f5. Presset økte over hele sentrum, og det ble trangere og trangere bak bondekjeden til Vegard. Men Vegard forsvarte seg godt, og motstanderen fant ingen vei gjennom. Sjøl om motstanderen fikk plassert en fribonde på b3.
Til slutt fikk Vegard remistilbudet, og det takket han ja til. Da har Vegard 3½ poeng i klasse 1, og han ligger på delt 5.-8. plass med et helt poeng bak lederen.

Femterunden tirsdag - både Henrik og Audun direkte fra kl. 11

Henrik spiller på livebrett
Foto: Tore Kristiansen

(Tore, 4. juli 2017) I femterunden er det to av våre spillere som sitter på sensorbrett og som får partiene sine sendt direkte.
Henrik skal opp mot ratingfavoritten i juniorklassen, FM Sondre Merkesvik fra Bergens. Partiet kan følges på chess24 her...

Audun Hoem har 3 poeng i klasse 2 og møter Sigurd Kittilsen fra Akademisk. Dette partiet kan følges på chess24 her...

Men det er mange andre spillere med også. Vegard Simensen i klasse 1 skal ha hvit mot Per Gisle Svendsen fra 1911. Vegard har kommet i siget, og det skal bli interessant å følge ham i dag.
I klasse 3 skal Iver Halse møte Aalesunds Arne Unneland. Arne er en god spiller, og endelig får Iver noen å bryne seg på. Han vil helst møte slike spillere, for det er det han er vant til hjemmefra. Amund skal ha svart mot en spiller fra Akademisk, og Øyvind får hvit mot en spiller fra Sevland, klubben på Karmøy.

I klasse 2 får Eirik hvit i dag, mens Tore Kallset får de svarte brikkene.
Petter i juniorklassen skal møte Hanna B. Kyrkjebø, mens de to i klasse 5 skal begge ha svart i dagens runde.

Dobbeltrundedagen - dårlig førsterunde - god andrerunde

Sverre Hoem in action.
Foto: Tore Kristiansen

(Tore, 4. juli 2017) Dobbeltrundedagen er en dag ingen sjakkspillere ser med glede fram til. Vi vet at det blir slitsomt, for i verste fall kan du få 9-10 timer ved brettet. Men det gir også muligheter. Hvis motstanderen i den siste runden, er mer sliten enn deg sjøl, da kan du få litt lettere spill, og en av våre opplevde nok det. Tredjerunden startet klokka 10, mens fjerderunden kom igang klokka 17. Vi fulgte begge rundene intensivt på bloggen vår...

I klasse 5 ble det en 3 tap og 1 seier for våre to denne dagen. Øystein fortalte etterpå at motstanderne til sammen bare var 1 meter høy, og da var det nok litt forsmedelig å stå igjen med to tap. Unge sjakkspillere er gode i disse dager.

Det fikk også Sverre Hoem møtte ikke de helt yngste på dobbeltrunden. I tredjerunden på formiddagen ble det spansk åpning for Sverre som hadde svart. Sverre mistet en bonde, men det er ingen krise. Men da han i sluttspillet mistet en til og hadde 2 mot 3 bønder på begge fløyene ble det litt mer vanskelig å håndtere situasjonen. Men motstanderen avviklet til ulikefarget løpersluttspill, og der fikk Sverre igjen sjansen. Han plasserte alle sine bønder på samme farge som sin løper, slik at han dekket alt. Motstanderen fikk en fribonde, men den dekket også Sverre med kongen og løperen. Det ble vanskelig for motstanderen fra arrangørklubben å komme gjennom. Men med to bønder over forsøkte han sjølsagt. Vi kikket såvidt på det i etterkant, og med pinlig korrekt spill av Sverre kunne han kanskje ha reddet remisen. Det blir snakk om trekktvang og riktig plassering av løper og konge. Men da motstanderen fikk tak i den bakerste av bøndene til Sverre på dronningfløya, var det slutt, og Sverre tapte.
I fjerderunden møtte Sverre en lokal spiller fra Jæren, og med de hvite brikkene fikk han litt fart på spillet sitt. Det sto jevnt lenge, men da Sverre vant en springer mot en bonde, ble det enklere. Sluttspillet førte Sverre i havn sikkert. Sverre har 3 poeng på 4 runder og ligger på delt 6.-18. plass.
Øystein Viken Kallset begynte dagen med å spille på førstebordet i klasse 5. Det innebærer å sitte på sensorbrett og partiet sendes direkte. Flere kamerater skulle følge med på partiet, og Øystein spilte mot et talent fra arrangørklubben, Vetle Støren. Partiet kan spilles gjennom på chess24 her...
Det ble en Winaver-fransk der Øysteins motstander gjorde noe rart i åpninga. Det var ikke Øystein forberedt på, og svarte med et enda rarere trekk. I realiteten hadde nok Øystein tapt partiet da han gjorde feilen i det 6. trekket. Motstanderen var så god at han aldri ga fra seg den lille fordelen han fikk. Da også Øystein fant ut at han skulle sette hesten sin på kanten av brettet, der den ikke gjorde noe som helst, svarte motstanderen kontant, og Øystein sto plutselig til tap. Og tap ble det.
I fjerderunden spilte Øystein mot Julie Sømhovd fra Nordstrand. De to møttes også i NM i Tromsø i fjor, men Julie har blitt et år eldre siden i fjor da Øystein vant fordi hun bukket dronninga i ett trekk. Det gjorde hun ikke i år, og Øystein tapte også dette partiet. Han fikk et tidlig initiativ, og Øystein plaget motstanderen sin med ei aktiv dronning og lette offiserer. Da hun forsvarte seg, og da han ikke fant noe mer å truer, rokerte Øystein kort i det 18. trekket. Eirik mente etterpå at han burde ha rokert langt, for da hadde han vunnet. Men Øystein hadde svært få bønder igjen på dronningfløya, mens han hadde 3 på kongefløya, og det føltes nok sikrere å rokere kort. Etter det mistet Øystein den fordelen han hadde hatt i partiet, og mistet også en offiser. I et forsøk på å sette sjakk matt ofret han flere offiserer, og han spilte videre lenge, siden hennes tårn på a8 aldri kom i spill. Men til slutt med bare dronning igjen, og da Julie fikk sjakket Øysteins konge og samtidig truet dronninga hans, var det bare å gi opp med tårn og springer under.
Det ble en dårlig dag for Øystein med to tap, men da er man jo også ferdige med dem, og det er bedre at begge kommer samtidig enn at de spres utover.

Juniorklassen er jevn i år. Etter 4 runder er det 6 spillere i teten og alle har 3 poeng. En av dem er Henrik Øie Løbersli. Han spilte svart i tredjerunden mot unge, lovende Isak Sjøberg fra Nordstrand. Partiet ble sendt direkte og kan spilles gjennom på chess24 her...
Det ble en skotsk firspringer, og når man ser på maskinanalysene gjennom hele partiet varierte det fra -0,11 - +0,23, og de spilte i 30 trekk før de tok remis. Det var altså et jevnt parti der ingen av spillerne fikk noen fordel, og remisen var grei.
I fjerderunden spilte Henrik mot WFM Maud Rødsmoen fra Oslo. Partiet kan spilles gjennom på chess24 her... Henrik spilte Londonsystemet, og mot Maud spilte han litt mer aggressivt enn han har gjort i noen av de andre partiene. Han ville tydeligvis vinne, og rokerte langt, og gikk til angrep på kongestillinga hennes. Det var artig å se at Henrik også kan spille et aktivt parti, og ikke bare slitepartier der han jobber og jobber for å finne en ørliten fordel som han kan borre i og utvide mer og mer. Henrik er også en god angrepsspiller når han vil. Men i dette partiet vant han en bonde i midtspillet, og da ble det mer fokus på å bytte av brikker og vinne sluttspillet, noe han gjorde enkelt.
Da har Henrik 3 poeng og er i delt ledelse med 5 andre i juniorklassen.

Petter Andreas Wadstensvik møtte i tredjerunden mandag formiddag Tor Kristian Stavseth fra Vadsø. Han er uratet, og det er en sjelden fugl i juniorklassen. Petter var veldig usikker søndag kveld på hvem han var, for motstanderen hadde jo spilt remis mot en 1900-spiller i førsterunden. Da partiet kom igang, var det tid for å spille og ikke gruble, og da Petter fikk yndlingsvarianten sin med svart, bayonettangrepet i kongeindisk, var han i sitt ess. Petter angrep nedover g-linja, og fikk åpnet mer og mer. Til slutt hadde han dronning og tårn i linja som presset ned på motstanderen g3-bonde. Det ble en kamp om bonden, og Petter fikk flere brikker med i angrepet. Motstanderen gjorde som han skulle, og fikk til et motangrep på dronningfløya, men måtte til slutt stoppe det for å forsvare sin egen konge. Alt endte med at Petter kom ut i sluttspill med kvalitet over, men motstanderen hadde en fribonde i a-linja. Petter har, sammen med de andre ungdommene i klubben, blitt langt sikrere i sluttspill enn tidligere og han vant partiet da han til slutt ofret tårnet sitt på motstanderens løper slik at den siste bonden gikk inn.
I fjerderunden spilte Petter mot Tromsøs Edit Machlik. (Det betyr at han har møtt begge Machliksøstrene i år også, slik han gjorde i NM i Tromsø i fjor. Juniorklassen er slik. De fleste har spilt mot hverandre utallige ganger.) Petter spilte ikke Colles system slik han gjorde mot søstra Monika, og tapte, men valgte Londonsystemet mot Edit. Stillinga var stort sett lik hele tida. Ei stund i midtspillet var det Edit som hadde kontroll i sentrum og hadde et press, og noen trekk etterpå var det Petter som hadde overtatt initiativet og kontrollen over sentrum. Men ingen av dem kom inn i stillinga til motstanderen. Til slutt ble det sluttspill, og Petter tapte en bonde. Men han fikk byttet av til tårnsluttspill og med bøndene på samme fløy. Det er remisaktig, og Petter er så god i sluttspill at han førte remisen hjem. Etter partiet sa han at han holdt på å bukke i det avgjørende øyeblikket. Og sjøl for ungdommer tar det på å sitte og spille 8 timer sjakk på en dag. Men Petter kom ut av dagen med 1½ poeng og er strålende fornøyd med det.

Vegard Simensen møtte Bergens Tor Kristian Larsen i tredjerunden i klasse 1. Vegard trodde søndag kveld at han skulle ha svart, og han hadde forberedt seg på det. Men da runden opprant, viste det seg at det var Vegard som skulle ha hvit. Han møtte Benkøgambiten, og det er ei åpning som Vegard ikke er så vant til å spille mot. Men Vegard fant de rette forsvarstrekkene, og fikk til et motspill i den lange diagonalen. Stillinga så ganske grei ut for begge parter, men som det ofte skjer, finner Vegard på et eller annet, og vinner partiet. Det gjorde han også i dette partiet.
I fjerderunden møtte Vegard Aalesunds Roar Nakken. Det er tredje gangen de møtes i klasse 1 i NM. I Oslo i 2015 vant Vegard, mens Roar vant i Tromsø i fjor. Denne gangen ble det et rolig parti mellom dem. Vegard fikk kontroll over sentrum, mens Roar forsøkte seg på noe på dronningfløya. Men det var likt spill hele veien. På slutten fant ikke Vegard noen plan for skape noe, og han tilbød remis. Det ble avslått av Roar, som gjorde et trekk. Det var en bukk, og Vegard vant partiet, ett trekk etter at han hadde tilbudt remis. Det er litt typisk av en spiller å gjøre en grov feil i like stillinger etter et remistilbud. Alle sjakkspillere har hørt om det før, så dette var ikke uvanlig. Men sjølsagt ergerlig for Roar og kjekt for Vegard som kunne stikke hele poenget i lomma.
Vegard tok 2 poeng på denne dagen, og det er strålende. Han ligger da på delt 4.-10. plass etter 4 runder.

I klasse 3 har Iver 3 poeng etter 4 runder, mens Amund har 2½ poeng og Øyvind har 2 poeng.

Iver Halse spilte et jevnt parti mot Sigurd Lauvås Gaure fra Oslo, og tok remis. Det er viktig å rasjonere med kreftene på en dag med dobbeltrunde. Og dem fikk han bruk for i fjerderunden på kvelden. Iver spilte italiensk, men motstanderen fulgte ikke opp med noen hovedvariant mot det. Dermed fikk Iver enklere spill, og det ble åpent. Iver vant en bonde i midtspillet, og litt seinere en til da springerne hans samarbeidet svært godt. I tårnsluttspillet hadde Iver en springer ekstra, og det var enkelt å ta enda flere bønder, og også føre dem inn. Motstanderen ga ikke opp før Iver hadde ført inn to bønder til ny dronning.

Amund Pihl Strand spilte i tredjerunden mot Christian Koyama Poppe fra Akademisk, og han valgte å spille Stonewallangrepet mot Amund. Det har vi sett litt på i klubben med Amund så han skulle være forberedt på noen av finessene i åpninga. Amund valgte å satse på motangrep på dronningfløya, mens Poppe angrep kongestillinga til Amund. Angrepet ble for farlig, og Amund gikk sjakk matt.
I fjerderunden møtte han Tormund Blikra Vea fra arrangørklubben. Sverre og Stig husker ham fra da han gjorde comeback på sjakkbrettet i 2013 i NM på Lillehammer i klasse 5. Ingen av dem ville møte ham da. Det så ut til at Tormund skulle spille Stonewallforsvaret, men d5-bonden kom aldri ut, så det ble en hollandsk, men en litt rar en. Amund fikk en fribonde inn på d6, men den var ikke gardert. Men ved hjelp av bonden fikk han springeren sin inn på e7, der den gaflet både tårnet på g8 og løperen på c8 slik at Amund vant offiser. Tormund forsøkte seg da med et motangrep, for han fikk 2 bønder for offiseren. Amund forsvarte seg godt nok med offiser over, og vant partiet.

Øyvind Hoem Vaseng møtte kongeindisk da han spilte mot Frank Willy Vindløv Larsen fra Fredrikstad i tredjerunden. Øyvind kom flott ut, og hadde et bra press på stillinga til motstanderen som slet med å få ut brikkene sine. På et tidspunkt valgte Øyvind ikke å bytte av dronningene, og det var kanskje det som snudde partiet. Dronninga til motstanderen ble svært aktiv, og han kom seg ut. Han spilte aktivt, og fikk til slutt en fribonde i f-linja som han førte inn, og Øyvind tapte.
I fjerderunden på kvelden møtte Øyvind arrangørklubbens Caroline Beer Jacobsen, og Øyvind hadde de svarte brikkene og spilte skandinavisk forsvar. Caroline presset på og det ble trangt for Øyvind. Hun presset på enda mer, og stillinga til Øyvind ble enda trangere. Men de hadde ikke byttet av særlig med brikker, så Øyvind hadde mange bønder på sjetteraden som beskyttet stillinga hans. Uti midtspillet fikk Øyvind komme til litt, før motstanderen presset ham litt tilbake igjen. Det var en tydelig stillingskrig. Det ble litt åpnet og Øyvind kom til med noen offiserer mens andre sto der uten å gjøre noe som helst. Men i tidsnøden skjedde mye, og da røyken hadde lagt seg, sto Øyvind kvalitet og to bønder over. Det førte Øyvind sikkert til helpoenget.

I klasse 2 var det Audun Hoem som hadde den store uttellinga denne dobbeltdagen med 2 poeng. I tredjerunden møtte han Egil Arne Standal fra Ørsta Volda. Audun spilte mot Grand Prix-angrepet i siciliansk, og det liker han å spille mot. Egil Arne fikk ikke til noe angrep, det ble bare Grand Prix på ham. Audun presset og truet til slutt sjakk matt i ett trekk. Men Egil Arne hadde fått dronninga si inn i stillinga til Audun og sjakket og sjakket. Egil Arne hadde tidsnød, og det var mange mattmuligheter å regne på. I det 40. trekket mente Egil Arne at han hadde kontroll på alle mattene, og tok løperen til Audun. Men det var en matt han hadde oversett! På spørsmål etterpå hvorfor han ikke sjakket enda en gang, slik at han fikk ekstra tid etter trekk 40 og kunne studere stillinga i ro og mak? Ja, men, svarte Egil Arne, at hvis han hadde sjakket i det 40. trekket, hadde det vært en tre-trekker, og Audun kunne ha krevd remis. Siden Egil Arne allerede sto kvalitet over, ville han gjerne vinne også. Audun responderte at han sjøl gikk for matt, og ville aldri i verden ha krevd remis på tre-trekksregelen da. Men det visste jo ikke Egil Arne, og det var Audun som hadde kontroll over alle mattmulighetene.
Partiet i fjerderunden for Audun mot Lars Ovesøn Dalsegg fra Akademisk ble rotete. Begge spillerne var nok litt utkjørt etter dagens første runde. Men det var Audun som var minst utkjørt, sjøl om Audun mistet to bønder i åpninga. Han vant en av dem tilbake med en gang, og den andre tok han noen få trekk etterpå. De kom ut i tårnsluttspill der Audun viste seg sterkest, og Audun kunne bokføre 2 seire denne dagen.

Tore Kallset spilte en grei remis mot Vadsøs Odd Gunnar Malin i tredjerunden. Det var sjanser for begge sider, men Tore var i forsvarsposisjon nesten hele partiet, og da er remis greit. I fjerderunden møtte han Ottas Knut Valle. Knut bodde for noen år siden i Ålesund, og vi kjenner spillestilen hans godt, også siden Vegard preppet mot ham for noen år siden. Der ble det den jugoslaviske varianten i kongeindisk. I ettertid viste det seg at Knut Valle kjente mer til den enn Tore, men det var Tore som fikk initiativet, og presset. Han vant en bonde i midtspillet, og endte opp i tårnsluttspillet med fjern fribonde. På kongefløya hadde Tore 3 bønder mot 2, men de to bøndene til Valle var satt opp slik at de effektivt sperret av alle tre bøndene til Tore der. Det var et vanskelig sluttspill som endte i remis, til tross for at Tore til slutt hadde to fribønder. Men kongen hans var vidåpen og kunne ikke skjerme seg fra sjakkene til Valles tårn. Dermed ble det remis også i dette partiet.

Eirik Viken Kallset møtte skandinavisk forsvar i tredjerunden, og motstanderen fikk til et angrep som gjorde at Eirik tapte partiet.
I fjerderunden spilte Eirik nimzoindisk for første gang i sitt liv i fjerderunden. Det var en ny opplevelse, og han var fornøyd med å få remis i partiet i ei for ham ny åpning.

Dobbeltrunde mandag - både Henrik og Øystein direkte fra kl. 10

Øystein Viken Kallset
Foto: Tore Kristiansen

(Tore, 3. juli 2017) I tredjerunden er det to av våre spillere som sitter på sensorbrett og som får partiene sine sendt direkte.
I klasse 5 sitter Øystein Viken Kallset på førstebordet, og da blir det sensorbrett og direktesendt (med 15 minutters forsinkelse) på ham. Blir dette første gangen Øystein spiller på et livebrett? Uansett er det første gangen han får sendt et parti på de store internasjonale sjakknettstedene som chess24 og chessbase. Øystein har svart og spiller mot nok en Stavangerspiller. Denne gangen Vetle Støren med 819 i norsk rating. Dette gleder vi oss til og slik som Øystein spiller, er han nok favoritt.
Sverre Hoem har også 2 poeng i klasse 5. Han får også svart i dag og møter også en spiller fra Stavanger.

I junior spiller Henrik på 5. bordet, og da blir det også direktesendt parti. Han møter unge Isak Sjøberg fra Nordstrand. Isak er bare 14 år, men en god 1900-spiller.
Petter har hatt en utfordring siden i går kveld. Han skal i dag spille mot Vadsøs Tor Kristian Stavseth som ikke står med rating. Det finnes ikke partier av, og som spilte remis mot en 1900-spiller i førsterunden. Petter vet ikke hva han går til.

I klasse 1 spiller Vegard i dag med de hvite brikkene igjen. Han møter Tor Kristian Larsen fra Bergens, og vi har funnet mange partier på ham, så Vegard vet hva han går til.

I klasse 2 blir det et hyggelig møte for Audun Hoem med de svarte brikkene mot Ørsta Voldas Egil Arne Standal.
Eirik møter en spiller fra Sandnes, og Tore en spiller fra Vadsø.

I klasse 3 blir nok denne dobbeltrunden avgjørende for våre spillere om de skal være med og kjempe i toppen. Iver møter en spiller fra OSS; Sigurd Lauvås Gaure med de svarte brikkene. Amund møter også en Oslospiller men fra klubben 1911, Christian Koyama Poppe. Han spilte remis mot Eirik i ei turnering i Trøndelag i 2015, men Eirik husker ikke partiet så godt. Det var også med motsatte farger, så det har heller ikke hjulpet oss så mye i preppinga om han hadde husket hvorfor han spilte remis mot ham.
Øyvind får hvit mot en spiller fra Fredriksstad, og da vet vi hvilken åpning det blir allerede.

I eliteklassen blir det to tøffe oppgjør på de to øverste bordene. På førstebordet blir det GM Simen Agdestein - GM Jon Ludvig Hammer. Og på andrebordet GM Aryan Tari - GM Frode Olav Olsen Urkedal. Følg med, følg med!
De to øverste bordene i eliteserien blir også streamet her...

Sjakkhistorie på Kongressen søndag kveld

Niklas Unneland, Aalesunds, på talerstolen på Kongressen
Foto: Tore Kristiansen

(Tore, 3. juli 2017) Kongressdeltakerne fikk nesten sjakksjokk søndag kveld. I naborommet til sjokksjakkturneringa tok en 14-åring tok ordet! Kongressen er stort sett for klubbadministratorer, og det er mange garvede kongressdeltakere. En av dem har vært på nesten alle i et halvt århundre. Aalesunds Niklas Unneland, 14 år gammel, tok ordet i saken om endring av seniorklassene. Per Ofstad hadde foreslått at det blir to seniorklasser i NM. En klasse for 65+ og en for 50+. Dette er de gjeldende reglene for seniorer i FIDE, og andre land i Europa går nå mer og mer over til dette. Forslaget ble vedtatt. Nå er det slik i Norge at kvinner blir regnet for senior fra de er 50 år, og dette var grunnen til at Niklas tok ordet. Han mente det måtte være samme alder for menn og kvinner. Niklas fikk som en av svært få på Kongressen søndag kveld, klapp for innlegget sitt!

Først måtte Kongressen flyttes fra et lite lokale, for det kom så mange delegater at det var ikke nok plass. Det hadde blitt mobilisert siden det kom til å bli kampavstemning om NM-arrangøren i 2020. Hell sjakklubb i Stjørdal og flere bergensklubber søkte om det samme arrangementet. Det er lenge siden det har vært så mange på en kongress. Kristiansund stilte med full kvote, og våre fire deltakere var Tore Kristiansen, juniorene Iver Halse og Petter Andreas Wadstensvik og 14-årige Amund Pihl Strand. Aalesunds kom også med sine delegater, og det var nok derfor at Niklas var med på Kongressen.

Det var to svært gode søknader fra både Hell og bergensklubbene. Men avstemninga viste et overveldende flertall for Hell. Og da blir det Landsturnering på Scandic Hell i 2020!

Det ble også mye diskusjon om de andre forslagene til Kongressen. Kutte ut den norske ratinga ble vedtatt, og fra neste år er det kun FIDE-rating som gjelder.
Forslaget om å avvikle monradsystemet som et system som støttes av Norges Sjakkforbund ble nedstemt. Østlandsserien ble heller ikke endret, og USF-medlemmer får heller ikke adgang til NSF-turneringer slik forslagsstiller ville det. Også forslaget om endring av eliteklassen ble nedstemt etter et kraftig og svært godt innlegg av Hans Olav Lahlum.
Årsberetning, regnskap, styre og slike andre småting ble godkjent og valgt ved akklamasjon.

Sjokksjakk søndag kveld

Eirik og Øystein spilte sjokksjakk søndag kveld.
Foto: Tore Kristiansen

(Tore, 2. juli 2017) Søndag kveld var det tid for det tradisjonsrike NM i sjokksjakk, eller sjok som de sier her. Reglene denne gangen var slik som vi spiller dem i Kristiansund med at det ikke er lov å sette inn rett i matt, og at bonden som kommer fram til motsatt side, fjernes fra brettet.

Vi hadde med to lag. Eirik og Øystein spilte på det ene laget, men de fikk bare 3 poeng i de innledende rundene og gikk ikke videre. Men de fikk muligheten til å spille mot de to gode spillerne som vant norgesmesterskapet, og på bildet har de nettopp tapt for dem.
Det andre laget vi hadde med var Amund og Petter, og de fikk 4 poeng i si innledende gruppe. Det var heller ikke nok til å gå videre derifra til finalen.

Sjokksjakk er artig og fartsfylt. Finalen ble avgjort slik: En av hvitspillerne satte inn en svart bonde, og tapte på feiltrekk! Men paret sto dårlig og hadde nok tapt allikevel.
Resultatlista

Mange seire i andrerunden søndag

Øyvind Hoem Vaseng vant et flott parti med de svarte brikkene i 2. runden.
Foto: Tore Kristiansen

(Tore, 2. juli 2017) Andrerunden fulgte vi intensivt på bloggen vår... mens den varte. Det ble en runde med mange seire, men også med et overraskende favorittap. Også denne gangen hadde vi 3 stykker som spilte på livebrettene og som fikk partiene sine direkte overført. Men siden det er 15 minutters forsinkelse på brettene for å hindre eventuell juks, informerte vi også litt om hvordan stillingene var på de brettene.

Men vi må begynne med det forsmedelige tapet. Den store forhåndsfavoritten vår, Eirik Viken Kallset, spilte på førstebordet i klasse 2. Partiet ble direktesendt på internett, og vi gledet oss til en skikkelig slugfest. Partiet ble jo en slugfest, men dessverre var det vår mann som måtte ta imot de verste slagene til slutt. Det begynte så bra i en Trompovskij der Eirik med de svarte brikkene valgte å svare på utfordringa med 2...b6. Det er et litt uvanlig trekk. Det er ikke det mest populære svaret på Trompovskij, heller ikke nest mest populære eller det tredje, men det finnes på lista. GM Sadler har spilt det, og også Kristiansen har spilt det. Den danske stormester Jens Kristiansen, altså...
Morten hjemme i Kristiansund analyserte stillinga og skrev i kommentarene på bloggen
Stillingen (er) i balanse og sorts løpere peker ned mot kongestillinga til hvit og dronnninga står aktivt på f4. Spillerne er fortsatt i utviklingsfasen etter 12 trekk og det er sannsynlig at Eirik spiller på c5-bruddet etterhvert.
Edit: Eirik står litt bedre nå etter 15 trekk og kan forberede et angrep på kongefløya da hvit ikke finner de beste trekkene.
Og det var dette vi også satt og vurderte vi som satt i analyserommene her i Stavanger. På dette tidspunktet hadde Tore Kallset blitt ferdig med sitt parti, og vi studerte akkurat stillinga etter 15 trekk som nok var det kritiske punktet i partiet. De to Tore'ne på bakrommet var enige om at denne stillinga var Eirik god i, og her forventet vi seier. Men det ser rett og slett ut til at det 17. trekket til Eirik var en grov miss, og sjølsagt noe vi bakromsspillerne aldri tenkte på. Motstanderen til Eirik, Stjernens Kristoffer Gressli er informasjonssjef i Norges Sjakkforbund, og han så ut til å finne det rette motspillet når Eirik var unøyaktig. 17.Dd5 hadde nok vært litt mer presist spilt av Eirik, og noe som mer hadde vært typisk for hans spillestil.
Slik det utviklet seg ble det en forsvarskamp for Eirik, og stadig en kamp i motbakke. For Gressli fant hele tida akkurat de rette trekkene og gjorde ikke en feil i angrepet på Eiriks stilling. Eirik ga ikke opp, men han lot seg gå matt for å hedre motstanderens gode spill. Et fint trekk av Eirik! Og det var også en pen matt.

De to andre i klasse 2 derimot gjorde det mye bedre. De hadde begge to tapt i førsterunden og slo grusomt tilbake i denne.
Tore Kallset møtte Stavangers Benoni Benoni Osaland Frøland, og på forhånd hadde Tore forventet at han med det fornavnet ville spille Benonivarianten. I ettertid viste det seg at det var korrekt. Benoni kunne mye om Benoni. Så Tore ville inn i katalan, og spille på den måten at han unngikk Benoniforsvaret til svart. Det var ei litt merkelig trekkrekkefølge til å begynne med, men det var helt i Tores plan, og han fikk det som han ville. Han kom inn i katalansk! Og i motsetning til i førsterunden var det motstanderen som tenkte og tenkte, og Tore brukte kort tid på trekkene sine. Tidlig i midtspillet fikk han inn en flott kombinasjon der han fikk gaflet i seg tårnet på f8 og vant kvalitet. Motstanderen trodde at han kunne vinne tilbake en bonde, men der hadde Tore svaret på det, og bonden ble reddet. Etter at dronningene ble byttet av gikk det raskt unna, og Tore vant tidlig. Den første av mange seirene for våre i denne runden, og sikkert den første av mange for Tore også!
Audun Hoem hadde hvit og spilte engelsk åpning. Eller Systemet slik som Axel lærte oss det. Tidlig i midtspillet fikk Audun gaflet løper og springer med en bonde. Motstanderen valgte å gi løperen, men han fikk to bønder for den. Audun hadde 5 bønder og motstanderen 7 og i tillegg hadde han begge sentrumsbøndene mens Audun ikke hadde noen. Motstanderen hadde nok delvis komp for løperen på det tidspunktet han måtte gi den. I tillegg fikk motstanderen et kraftig press nedover den halvåpne f-linja ned mot f2-feltet. Han hadde også en løper bortgjemt på a7 som pekte på f2. Men Audun forsvarte bonden, og da motstanderen ikke rørte bøndene sine for å komme deisende ned midtgangen på brettet, fikk Audun konsolidert stillinga. Han fikk byttet av løperen, og fikk de tunge tårnene i stilling. Da han seinere også fikk tak i e6-bonden, var partiet i realiteten over. Motstanderen flyttet aldri bøndene sine framover. Det så ikke ut til at han ville vinne, men skulle forsvare seg resten av partiet. Vel, det lønte seg ikke, og Audun fikk et fortjent poeng.

I klasse 3 ble det en jubeldag! Våre tre spillere gjorde det kjempegodt, og alle tre vant sine partier. Det så ikke slik ut underveis, men resultatlista lyver ikke. 3-0 til kristiansundsspillerne.
Iver Halse er en av de høyest ratede i klassen, og vil være ratingfavoritt i de fleste partiene i dette NM. Også i dette partiet. Iver kom kjempegodt ut i Caro-Kann. Iver spiller alltid avbyttevarianten, og denne gangen valgte han å jage etter løperen med h4. Det har han visst aldri gjort før, men det viste seg utmerket. Svart ble stående passivt, og Iver spilte dynamisk sjakk, og bare kjørte på. Ei stund i partiet hadde svart 5 offiserer klumpet sammen på 7.- og 8. raden rundt f7-feltet der Iver hadde plassert en springer. Iver valgte aggressivt nok å ta lang rokade. Han viste at han spilte for å vinne. Lang rokade gjorde han også i førsterunden. Det er tydelig at Iver er her for å vinne partier, ikke bare for å være med.
Da motstanderen også rokerte langt, ble det ikke noe angrep på hver sin fløy, men en sentrumskamp. Med Ivers dynamiske spill, fikk han raskt kontrollen over sentrum. Iver hindret at motstanderen fikk plassert ut sine offiserer, mens han sjøl fikk dem i gode posisjoner. Dette er fjerde bud i åpninga. Få brikkene dine i spill, men sørg også for å hindre planene til motstanderen. Iver viste dette på en eksemplarisk måte i dette partiet. (Det gleder et trenerhjerte at eleven har hørt etter på treningene.) Til slutt ble det et dronningsluttspill der Iver sto løper over. Det vant han enkelt!

Amund Pihl Strand spilte nok en gang et nervepirrende parti. Men med hvit var det ikke noe spørsmål om hva han skulle spille. Det ble Londonsystemet. Amund kom fint ut. De byttet av en bonde i sentrum og to lette offiserer, men så greide motstanderen å få dronninga si inn i stillinga til Amund. Helt inne på e2. Det så ekkelt ut, for dronninga til Amund var ute på b1, og der måtte den dekke b2-bonden. Det så vanskelig ut, men Amund fant løsninga. Motstanderen byttet av enda en lett offiser i sentrum for å prøve å få til et angrep på Amunds kongestilling, og da springeren hans kom inn i tillegg, måtte Amund regne på om han gikk matt, eller om tårnet gikk tapt. Men en liten unøyaktighet i spillet til motstanderen, og Amund fikk til et motspill. Han fikk tatt bonden på e6, noe som var et kindereggtrekk. Han fikk flyttet unna tårnet sitt, slik at dronninga ikke truet den. Han fikk tatt en bonde, og han truet motspill. Plutselig var det Amund som truet med å vinne kvalitet. Motstanderen valgte heller å gi et tårn og satse på mattangrep. Men der hadde Amund kontroll og forsvar nok. Etter flere offisersoffer på kongestillinga til Amund, ga motstanderen opp da han ikke greide å matte ham. Og førstereisgutten har fått 1½ poeng i den tøffe 3-klassen.
Øyvind Hoem Vaseng spilte et langt parti med de svarte brikkene. Det ble spansk åpning, og den varianten med d3 av hvit i åpen spansk som er så populær for tida siden Magnus Carlsen spiller den. Etter hvert viste det seg at de transponerte til det nye italienske systemet. Øyvind hadde til og med plassert løperen sin på a7. Men det var Øyvind som fikk spillerne i stilling på kongefløya først, og gjennom åpningsspillet hadde han vunnet flere tempi. Men da motstanderen brøt gjennom i sentrum, fikk han stabilisert seg, og uti midtspillet var stillinga lik med kanskje en ørliten fordel for hvit. Øyvind vant en bonde i overgangen til sluttspillet, og hadde en fribonde i tårn- og springersluttspillet samt at han hadde 3 bønder mot 2 på kongefløya. Motstanderen hadde derimot en aktiv konge, og det så ut til at han kunne ha forsvart seg til remis med korrekt spill. Men det var vanskelig, og han ga opp da han bukket tårnet sitt. Og det ble et poeng på Øyvind.

I klasse 5 har vi to spillere som begge to kan være med og kjempe i toppen helt til siste runde. Vi skal ikke bli overrasket om de møter hverandre i løpet av mesterskapet. Øystein Viken Kallset er blant de høyest ratete i klassen, og han satt på andrebordet. Førstebordet spiller på sensorbrett. Det var et merkelig og et litt rotete parti av Øystein. Det ble katalansk åpning til slutt, og Øystein vant noen tempi i åpningsspillet. I midtspillet presset Øystein motstanderen, som la seg bakpå, og Øystein fikk en solid, gardert fribonde på c5. Det var en skikkelig fordel å ha i et sluttspill. Men så virket det som om Øystein var fornøyd med det, for han tok ikke initiativ i stillinga, og han lot motstanderen få til et motspill på dronningfløya. Øystein ga bort b-bonden sin, slik at motstanderen fikk en dobbel fribonde i b-linja. C-bonden til Øystein var fremdeles gardert av d-bonden, så den var ikke fare, men motstanderen greide å få til et motspill med dronninga, en springer og den doble fribonden. Plutselig ble all aktivitet konsentrert om noen få felt nede i hjørnet til hvit på dronningfløya. Ved et trekk trodde Øystein, og bakspilleren, at Øystein hadde fanget motstanderens dronning, men han hadde et trick for å komme seg unna. Men da Øystein fikk kontroll på motspillet, kollapset svarts stilling sammen. Da han tapte et tårn, ga han opp.
Det ble spansk parti på Sverre Hoem mot nok en unggutt. Tidlig vant han en bonde, men han lot motstanderen få initiativet. Mønsteret i Sverres spill da han vant enda en bonde. Den bondegevinsten førte til dronningbytte, og da tårnet som sto igjen på valplassen, ble truet, flyttet Sverre det helt hjem igjen. Det hadde han også gjort tidligere i partiet. Offiserene sto hjemme på første- og andreraden. Og plutselig gjorde de et utfall og vant en bonde. Og så gikk de hjem igjen. Det er tydelig at Sverre ikke skal av vanvare tape en offiser eller en kvalitet. Det endte i tårnsluttspill, der Sverre vant bonde etter bonde, og han gikk inn med to bønder, og Sverre vant partiet.
Begge våre spillere i klasse 5 står da med full pott etter to runder.

I juniorklassen byttet Henrik og Petter motstandere fra førsterunden. Henrik Øie Løbersli spilte på et av sensorbrettene mot Tromsøs Monika Machklik, og partiet ble sendt direkte... Henrik valgte Londonsystemet, men det var to jevngode spillere som møtte hverandre, og stillinga var i balanse hele tida. Morten skrev på bloggen:
Henrik kom fint ut i London og motstander valgte en forsiktig tilnærming med h6 og a6 i hovedvarianten. Det var forventet at Henrik skulle plante en springer på e5 og støtte opp med f4, slik angrepsspilleren Petter liker å gjøre, men etter De2 ble det et normalt avbytte på g3 og stillingen er i skrivende stund ganske jevn, men synes Henrik har fått et lite overtak nå etter 16 trekk, selv om det svinger mye frem og tilbake. Helt åpent.
Henrik forsøkte og forsøkte å skvise noe ut av sitronen, men det gikk ikke. Monika hadde kontroll, og partiet endte i remis.
Petter Andreas Wadstensvik møtte Altas Ingrid Greibrokk, som Henrik hadde slått i førsterunden. Petter gikk denne gangen for Colles system, men Ingrid hadde en for Petter fullstendig ny tilnærming til åpninga. Hun valgte å fianchettere begge løperne. Petter måtte da rekalibrere planene sine, for det var ikke slik han forventet å spille mot. Det ble ikke noe kongeangrep på Petter, men heller et sliteløp i sentrum. I sluttspillet hadde begge en fribonde hver. Men Ingrid hadde 2 mot 1 bonde på dronningfløya, og det var en potensiell fjern fribonde. Det var også den som vant partiet for henne.

Vegard Simensen i klasse 1 spilte på tredjebordet, og da ble det sensorbrett og liveoverføring. Han spilte mot Raymond Boger som er mer kjent for å være GM i korrespondansesjakk (postsjakk). Partiet kan spilles gjennom her. Vegard hadde preppet at motstanderen spilte moderne forsvar og kanskje med overgang til kongeindisk. Vegard var veldig bevisst på dette, og spilte godt i åpninga. Han valgte også å rokere langt, og det var nok også for å komme ut av den kjente kongeindiskstillinga som motstanderen kjenner så godt. Det førte sjølsagt til at Boger kunne angripe på dronningfløya, og her var det nok at Vegard gjorde en feil. Han åpnet a-linja for motstanderen, og den viste seg å bli avgjørende til slutt. Vegard spiller aktivt sjakk, og da svinger det i partiene hans, slik som i det spektakulære partiet fra førsterunden. Han er ikke like god til å forsvare seg som til å angripe. For Vegard er angrep det beste forsvar, men i dette partiet var ikke det nok. Og Vegard måtte gi tapt til slutt, sjøl om det tok mange timer og mange trekk.

2. runden blir spennende - 3 går direkte

Eirik Viken Kallset spiller på toppbordet i klasse 2 i 2. runden
Foto: Tore Kristiansen

(Tore, 2. juli 2017) Vi har kommet godt i gang i Landsturneringa, og dette ser bra ut!
Også i dag blir det tre av våre spillere som sitter på sensorbrett og som får partiene sine sendt direkte.

I klasse 2 (kl. 1030 rettelse til klasse 2) sitter Eirik på førstebordet i denne runden der han med svart møter Stjernens Kristoffer Gressli. Partiet sendes direkte bl.a. på chess24; partiet til Eirik. Det er fremdeles en form for seeding, og Eirik som er rangert øverst, møter han som er øverst på nederste halvdel av dem på 1 poeng.

Audun møter en spiller fra Kragerø, Odd Gunnar Heitun (1533) med de hvite brikkene. Audun viste gode takter i åpninga i går mot Eirik, men valgte feil tidlig i midtspillet. Med hvit i dag får han styre spillet på en bedre måte, og så god som Audun er, regner vi med at han får spilt et godt parti.
Tore kom som Audun skjevt ut med de svarte brikkene i går, men mot Benoni Osaland Frøland fra arrangørklubben, vil han nok ta grep med hvit. Vi har ikke funnet partiet på Benoni siden han var lilleputt, så hva Tore møter blir en overraskelse i dag.

I junior bytter Henrik og Petter på motstanderne de hadde i går. Henrik får Petters motstander, Monika Machlik fra Tromsø. Partiet sendes direkte, bl.a. på chess24 her... (Henriks parti). Henrik har spilt mot Monika mange ganger opp gjennom årene, så de kjenner godt hverandres svakheter og styrker på brettet.
Petter tapte for Monika i går, og møter i dag, Altas Ingrid Greibrokk, som Henrik vant mot i går. Ingrid er en 1800-spiller og favoritt i partiet. Det blir slik for Petter i de aller fleste partiene i juniorklassen. Han er blant de lavest ratede, og vil i nesten alle partiene sine kjempe mot overmakta. Vi håper at Ingrid fortsetter å tape for guttene fra Kristiansund.

I klasse 1 spiller Vegard i dag etter den flotte seieren i går på tredjebordet. Han møter Raymond Boger som er en habil 1900-spiller. Boger er imidlertid bedre kjent som en sterk korrespondansesjakkspiller (postsjakkspiller het det i gamle dager). Boger er stormester i postsjakk. Partiet mellom dem sendes bl.a. på chess24 her... (Vegards parti). Kanskje Vegard i morgentimene søndag har fått noen tips fra postsjakkspiller Karl W. Strand om hvordan han bør spille mot Boger? Det vi fant ut i natt, var at Boger spiller nesten konsekvent 1...g6, altså Moderne forsvar men han får ofte gåttt over til kongeindisk. Vegard har slått en 1900-spiller før som har spilt slik, Helge Theting i B-gruppa på Det åpne NM på Fagernes for noen år siden, og han gjør det gjerne igjen!

I klasse 5 har både Øystein og Sverre et poeng etter førsterunden.
Begge hadde svart i går, og da får begge to hvit i dag. Det kan bli litt tøffe partier i dag, sjøl om ratingen til motstanderne er lavere eller uten rating. Har man vunnet, har man vunnet, og da teller ikke ratingtallet så mye i klasse 5. Men både Øystein og Sverre må regnes som favoritter i partiene sine.

I klasse 3 er det tid og plass for å hente inn gode poenger for våre tre spillere. Ratingmessig er Iver og Øyvind svake favoritter i sine partier, men i så store klasser som i NM teller det lite. Iver og Amund får hvit, og begge får forhåpentligvis spilt sine favorittåpninger i dag.

I eliteklassen har alle avgitt minst et halvpoeng, og status quo er opprettet for de spillerne som måtte avgi i førsterunden. Det ble remis i går i partiet mellom Kristian og Aryan, og da blir det førstebordet for IM Kristian Stuvik Holm mot GM Jon Ludvig Hammer. De to øverste bordene i eliteserien blir også streamet her...

Amund og Vegard gjorde det bedre enn forventet i 1. runden

Amund Pihl Strand er spent før starten av førsterunden.
Foto: Tore Kristiansen

(Tore, 1. juli 2017) Vi fulgte førsterunden på bloggen vår... og i tillegg var det tre av spillerne som spilte på sensorbrett, og de partiene ble sendt direkte. To av spillerne, Eirik og Audun i klassen 2 spilte mot hverandre, og det var en liten nedtur. Førsterunden er seedet, og som det ofte går, er det favorittene som vinner.

Men førstereisgutt, Amund Pihl Strand fra Surnadal, ville det annerledes. Amund spiller i klasse 3 og kom fint ut i lukket siciliansk, og behandlet den uvante åpninga godt. Han sto litt trangt etter hvert, og motstanderen fikk en isolanibonde som han gjorde god bruk av. I analysene seint lørdag kveld forsøkte Amunds klubbkamerater å finne ut om motstanderen kunne ha ofret seg gjennom kongestillinga til Amund, men det virket som om Amund hadde nok forsvar hele tida. Men dette var noe Amund ikke behøvde å tenke på så mye underveis i partiet, for det kom aldri noe kongeangrep. Men presset nedover d-linja ble sterk, og motstanderen fikk en flott fribonde på d6. Men da han ikke spilte nøyaktig nok i denne stillinga, fikk Amund tak i bonden, og kom ut i et remisaktig sluttspill. Det spilte Amund godt, og da de tok remis, var det faktisk Amund som kunne ha forsøkt å spille på vinst.
Men remis er veldig godt mot en høyere ratet spiller i debuten i Landsturneringa! Dette lover godt for Amund som er yngstemann i troppen fra Kristiansund Sjakklubb. Han er 14 år gammel.

De to andre i klasse 3 spilte også bra partier og sto godt underveis. Iver Halse kom fint ut mot flodheståpninga. Det er litt uvant å spille mot flodhest med de svarte brikkene som Iver gjorde, men han løste det på en flott måte. Iver vant en bonde i midtspillet i partiet der han var favoritt. Men Iver tillot motstanderen motspill da han fikk lov å ta kontroll over d-linja, og truet med å doble tårnene på 7. raden. Da så det ikke lyst ut for Iver, men akkurat da tilbød motstanderen remis, og Iver tok gladelig imot. Han reddet kanskje et halvpoeng i partiet.
Øyvind Hoem Vaseng sto som en gud tidlig i midtspillet i sitt parti der Øyvind som vanlig åpnet med sitt faste Systemet. Og det var ikke Øyvind som var favoritten i partiet. Øyvind fikk et press i d-linja og en utpost på d6. Der plasserte han løperen i stedet for springeren, og det virket som om det stoppet opp litt. Motstanderen fikk byttet av noen offiserer og kom litt mer og mer med i spillet. Øyvind ofret kvalitet, men fikk en fribonde på d6 som var dekket av løperen. Etter hvert måtte motstanderen ofre kvaliteten tilbake, men kom ut i sluttspillet med bonde over. Da Øyvind til slutt bukket dronning for tårn, var det dessverre over i et parti som hadde startet så lovende. Men resultatet viste at favoritten vant til slutt allikevel.

I Juniorklassen har vi med to spillere. Henrik Øie Løbersli spilte mot Altas Ingrid Greibrokk, og Henrik var favoritten. Partiet ble sendt på internett. Det ble Marshallgambiten, men Ingrid slo på d5, og da visste ikke Henrik hva han skulle svare. Heldigvis, sa han etterpå, visste ikke Ingrid det heller. Henrik hadde mer enn nok komp for bonden, og fikk et godt spill. Ingrids tre offiserer på a1, b1 og c1 kom aldri i spill. Og på slutten viste Henrik oss at det var mange varianter som hadde dobbelttrusselen med matt på g2 og å vinne løperen på c1.
Petter Andreas Wadstensvik var underdog-en i oppgjøret mot Tromsøs Monika Machlik. Men han spilte remis mot henne i juniorklassen i Tromsø i fjor, og mente at han skulle ha sjanser til det også i år. Det ble dronninggambit med tidlig c5, og Petter fikk en isolanibonde. Da han seinere mistet den, var det det som førte til at han tapte partiet, sjøl om det tok mange timer og mange trekk. Den fribonden som Monika fikk i d-linja ble sterk, og Petter måtte gi to bønder for å aktivisere kongen. Men sluttspillet ledet Monika i havn med sikker hand, og det ble tap for Petter.

I klasse 2 har vi med 3 spillere, og det er de samme som i fjor, og i 2015. Eirik Viken Kallset er en av forhåndsfavorittene, og han møtte Audun Hoem på andrebordet. Partiet ble sendt direkte på internett dog med 15 minutters forsinkelse slik alle partiene fra Landsturneringa er. Eirik kom rett inn i en forberedelse som Audun hadde vist Amund så seint som på mandag. Eirik valgte ikke de beste trekkene i åpninga, men det fungerte allikevel godt for Eirik som fikk dronninga si opp på g4. Og Audun valgte i stedet for å forsvare bonden på g7 med Kf8 som er vanlig i slike situasjoner å rokere kort, og tillate at Eirik fikk spilt Lh6 og truet matt. Dermed måtte Audun gi kvaliteten, og han sto ikke godt. Da Audun heller ikke fikk dreis på motspillet, ble det nesten enveiskjøring mot mål for Eirik som vant partiet. Og det er alltid kjekt for forhåndsfavoritter å vinne partiene sine.
Tore Kallset spilte Pirc og kom greit ut, men motstanderen fikk brutt med e5. Stillinga ble vanskelig for Tore som fikk ei lukket stilling, og to dårligere løperen enn motstanderen. Det var også få sjanser til motspill, og da ender det ofte som det alltid gjør, at favoritten vinner. Men nå har Tore gjort unna det dårlige partiet sitt, og kan bare glemme det og slå tilbake i neste runde!

Vi har også med samme spillerne i klasse 5 som vi hadde med i Tromsø i fjor. Øystein Viken Kallset er en av forhåndsfavorittene, og kom litt skjevt ut i en Winaver-fransk som transponerte til avbyttevarianten (Øysteins ord dette). Han sto trangt, men ikke vanskelig, og da det åpnet seg, fikk han straks to bønder, og spillet raknet for motstanderen som ga opp.
Sverre Hoem var også favoritt i sitt parti. Sverre fikk et godt spill i sentrum og vant en kvalitet mot bonde. Da det ble sluttspill vant han også bonden, og med tårn mot løper ble det ingen match for tårnet og han fikk enda flere bønder slik at motstanderen ga opp. 1-0 til Sverre.

Vegard Simensen i klasse 1 spilte det mest spennende partiet av våre i denne runden. Det svingte og Vegard kom litt dårlig ut. Vegard tok ikke imot bonden i Morragambiten og flyttet den heller fram til d3, og de fikk en lignende struktur som i Maroczsybindinga, sjøl om den ikke var helt lik. Vegard ble presset, og da fant han ut at han skulle ta et initiativ. Han ofret a-bonden men fikk istedet h-bonden. Til slutt førte det til at motstanderen fikk tre sammenhengende fribønder på dronningfløya. De så farlige ut for oss andre, men ikke for Vegard. Vegard er Vegard, og han brydde seg ikke om at tårnet på dronningfløya ble tatt, bare han sjøl fikk motstanderens springer som sto sentralt på d7 inne i hans stilling. Kvalitet under, men Vegard skapte seg en fribonde i e-linja som plutselig bare gikk framover, og motstanderen måtte ofre et helt tårn på bonden. Og da Vegard fikk kontroll på at bøndene på dronningfløya ikke bare kunne gå rett inn til forvandlingsfeltet, vant han i kjent stil med mange mattrusler. Et flott parti av Vegard som spilte ut favoritten i førsterunden.

Landsturneringa i Stavanger starter

(Tore, 1. juli 2017) Landsturneringa starter lørdag ettermiddag.
Kristiansund har med 11 spillere og alle har kommet fram og har blitt registrert. Denne gangen bor alle på spillehotellet. Det er et flott hotell for sjakkarrangementer med en stor sal der alle spiller unntatt de yngste klassene.

Salen er avkjølt slik det skal være, og slik det pleier å være i store kongresshaller. Arrangementet ser ut til å bli kjempebra.
Rommene vi bor på er kanskje litt små når to deler et dobbeltrom. I alle fall for ei hel uke.

Det er mobiltelefonforbud inne i spillesalene, og derfor vil alle spillerne legge igjen telefonen sin på rommene. Og skal man ha tak i noen av spillerne, må man være oppmerksomme på dette. De kommer til å være offline store deler av dagene her nede i Stavanger.

Se en kort forhåndsvurdering på bloggen vår...

Og noen bilder med fergesjakk fra gårsdagen her...

Våre deltakere

Junior A: Henrik Øie Løbersli og Petter Andreas Wadstensvik
Klasse 5: Sverre Hoem og Øystein Viken Kallset
Klasse 3: Iver Halse, Øyvind Hoem Vaseng og Amund Pihl Strand
Klasse 2: Eirik Viken Kallset, Tore Kallset og Audun Hoem
Klasse 1: Vegard Simensen
Leder og blogger: Tore Kristiansen

I tillegg kan det være noen som kommer og deltar i NM i lynsjakk fredag 7. juli.

Tidligere NM-sider

NM i Oslo i 2015
NM i Trondhjem i 2014
NM på Lillehammer i 2013
NM i Sandefjord i 2012
NM i Oslo i 2011 (Njårdhallen)

 

Utskriftsvennlig versjon

Teknisk ansvarlig