Kristiansund Sjakklubb

ksk - stiftet 1917 

Arrangørens sider,   programmet,   jubileumsfesten,   NM i lynsjakk
Resultatliste,   rundeoppsett,   våre bilder   vår blogg

NM i lynsjakk søndag 20. juli

Foran Mads Wollan Myhre. Bak fra venstre Karl W. Strand, Eilif Odde, Vegard Simensen, Bjørn Benjaminsen og Petter Andreas Wadstensvik.
Foto: Tore Kristiansen

(Tore, 28. juli 2014) I Norgesmesterskapet i lynsjakk som ble spilt søndag 20. juli, på årsdagen for at Norges Sjakkforbund ble stiftet i 1914, fikk vi fire på pallen, en fjerdeplass og en sjetteplass. Det var langt mer enn forventningene. I bloggposten forsøkte vi å følge våre spillere gjennom de fire timene NM ble spilt. NM er som vanlig delt inn i ratingrupper og aldersgrupper. Gruppene hadde forskjellig inndeling etter hvor mange deltakere det var. To grupper spilte alle mot alle med dobbel runde, mens andre grupper spilte enkel runde alle mot alle, mens noen hadde flere innledende grupper og ei finalegruppe. Nesten alle våre spillere avga poeng i de første to rundene. Dette kan skyldes, mente Eirik, at vi hadde ikke spilt noen treningspartier på forhånd og kommet inn i lynmodus. Han har nok et poeng, for det var mange som sanket ganske mange poeng etter de innledende tapene. Her kommer litt mer informasjon om hva som skjedde.

I klasse 5 spilte Morten og Espen. I denne klassen var det to innledende grupper og det var tre stykker fra hver gruppe som skulle gå videre til ei finalegruppe. Morten og Espen spilte i samme gruppe. Morten startet med to tap, og selv om han fikk en del poeng etterhvert, var det vanskelig å være blant de tre beste med en så dårlig start. Det gikk heller ikke, og Morten skrapet sammen 8 poeng til slutt. Espen fikk også et tap i runde to, men deretter vant han en rekke lynpartier på rad. Espen begynte nok med litt for høye skuldre, og et av tapene kom pga. det. Espen var med helt i teten ganske lenge i gruppa, men på slutten møtte han flere av de andre beste, og der ble det noen tap. Espen ble nummer fire med 9½ poeng, og da ble det ikke finale siden bare tre gikk videre.

Anders spilte i mesterklassen. Den er sammenslått av både mester og elite, og er en svært tøff klasse. Anders begynte ikke så bra, og hadde bare ½ poeng på de fem første rundene i den innledende gruppa, men fikk litt poeng på slutten. Men Anders hadde vinststilling mot tre av dem han hadde tapt mot, så han var ikke fornøyd med sitt eget spill. Etter at Anders ble ferdig, fulgte han med på Karl W.s spill og hjalp ham mellom rundene, orienterte ham om hvordan han lå an, og , og inspirerte ham til å stå på.

I lilleputt hadde vi med Mads, og han er førsteårs lilleputt. I lilleputt spilte alle mot alle. Mads tok en del poeng til å begynne med, og han var med i kampen rett under teten. Tabellen viser at Mads tapte mot de fire første på tabellen, og avga remiser mot de to rett foran. Det ble en delt sjetteplass (7. på kvalitet) for Mads.

I klasse 4 spilte alle mot alle en gang hver. Vi hadde med Petter og Bjørn, og de møtte hverandre i runde to. Bjørn vant partiet. I klassen var det en som skilte seg ut ved å nesten ikke avgi poeng, Rune Nordstokke fra Sevland, og Petter og Bjørn lå i sjiktet bak ham og kjempet om andreplassen. Bjørn var den eneste som slo Nordstokke, og spenninga økte utover i rundene. I tredje siste runde møtte Petter ham, og ved seier til Petter kunne Petter havne på delt førsteplass. Men Nordstokke var for god, og Petter tapte. Da også Petter måtte avgi remis i sisterunden, var det klart at Bjørn tok andreplassen ½ poeng foran Petter.
Dermed tok våre to deltakere i klassen to av plassene på pallen. Det var kjempebra!

I klasse 2 åpnet både Eirik og Vegard med tap. Eirik sågar med to tap. Eirik sanket deretter betydelig med poeng, men i klasse 2 var det tre innledende grupper, og det var bare to fra hver gruppe som gikk videre til finalegruppa. Eirik avga en del poeng etter hvert slik at han ikke var med i tetkampen. Vegard derimot ristet ganske kjapt av seg tapet, og begynte å vinne. Han tok ledelsen i denne gruppa, og ledet hele tida. Han fikk 9 poeng og vant gruppa. Det var også to andre som fikk 9 poeng, men begge hadde tapt for Vegard, og bare en av dem kom videre.
I finalen gikk det ikke så bra med Vegard. Han fikk bare to poeng. Vinneren, Cornelius Kvendseth, dro rett etter premieutdelinga til besteforeldre i Kristiansund, og han og søstra, Thyra, besøkte også Sjakklubben lørdagen etterpå.

Klasse 1 ble spilt alle mot alle to ganger, slik at alle fikk både svart og hvit mot hverandre. Eilif åpnet med å så ålesunderen Roar Nakken, og fortsatte bra. Klassen viste seg til å være ganske jevn, og det var mange som tok poeng fra hverandre. Ved halvspilt turnering lå Eilif i teten med 5½ poeng av 8, sammen med Håkon Haugsrud og Mirnes Alic fra Trondheim hadde 5 poeng. Det var altså jevnt. Da Eilif åpnet andre halvdel med å tape for Roar Nakken, ble vi tilskuere litt bekymret, men i andre halvdel var det Mirnes Alic som var suveren og vant alle sine partier, og han føk forbi og holdt teten. Han spilte utrolig raskt, og han fikk mange poeng på det. Eilif holdt unna for Håkon Haugsrud og tok andreplassen.
Premieutdelinga fikk ikke Eilif med seg. De startet på premieutdelinga for noen klasser mens andre klasser spilte, og Eilif var mer interessert i avslutninga i seniorklassen enn å hente pokalen sin. (Han fikk den seinere.)

Senior ble også spilt enkel runde, alle mot alle. Karl W. var vår deltaker i klassen. Som en av de eldste i klassen, men ikke den eldste, Aage Mella er 5 år eldre enn Karl W., hadde ikke vi eller Karl W. noen forhåpninger om at han skulle være med og kjempe helt i toppen. Men det ble tidlig klart at det var i toppen at Karl W. hørte hjemme. Sammen med Jarl Ulrichsen og Ole Chr. Moen dannet han tettrioen som dro fra alle andre. Cirka midtveis møtte Karl W. Jarl Ulrichsen, og bukket tårn. Der ble det klart at Karl W. måtte kjempe om andre- eller tredjeplassen. Da det gjensto fire runder, hadde Karl W. en ledelse på 3 poeng på fjerdemann. Hadde det ikke vært for at Anders hadde fortalt Karl W. før den nest siste runden at han med seier ville sikre tredjeplassen sin, så greide Karl W. å mobilisere nok krefter til å vinne mot en han normalt skal vinne. I sisterunden mot Ole Chr. Moen måtte Moen vinne for å få omkamp om norgesmesterskapet. Karl W. ga opp partiet, men da hadde han ei vinnende stilling i følge den gamle norgesmesteren Erling Kristiansen. Så sliten var Karl W., og da er det en stor prestasjon å komme på tredjeplass i senior! (Karl W. forteller også at dette er den dårligste plasseringa han har fått i lynsjakk-NM. De andre gangene har det vært første- eller andreplasser...)

Sjakkforbundets jubileumsfest lørdag 19. juli

(Tore, 28. juli 2014) Norges Sjakkforbund ble stiftet 20. juli 1914, og lørdagskvelden var det stor jubileumsfest på Clarion Hotel & Congress. Fra Kristiansund deltok Mads, Espen, Petter, Henrik, Morten, Eirik og Tore. Det var rundbord med plass til 10 stykker per bord, og siden vi allerede var 7 stykker, hadde vi et bord sammen med to fra Tromsø. Det var en treretters middag med noe skinke (serrano?) til forrett, deretter litt dvask laks fra Frøya, og en tallerken med assortert mousse til dessert. Underholdning var det også, og vi fikk besøk av sjakkgudinna Caissa! Hun tok opp de sju klubbene som var med og startet forbundet i 1914, den åttende, Skien, eksisterer ikke lengre. En av dem var Aalesunds Schaklag representert ved lederen Bjørn N. Dybvik.
Caissa nevnte også den blå blomsten som alle sjakkspillere har i seg, og på bordet etterpå diskuterte vi hvilken blå blomst vi hadde. Den blå blomsten er hva vi ser som det dypeste og beste i sjakkspillet. Hva vi strever etter i hvert enkelt parti. Det ble ingen konklusjon på de blå blomstene, bare at de var forskjellige.
Det var også taler, og de var slik de skal være på en jubileumsfest. Vi fikk også den dårlige talen, men det er slik det skal være. Uten en dårlig tale, ingen skikkelig jubileumsfest, var konklusjonen fra Eirik etterpå.
Til slutt ble det midnatt, og det ble den 20. juli. Vi hevet da glassene og tok en skål for Norges Sjakkforbund.
Etterpå var det discomusikk, men da hadde alle våre ungdomer forlatt lokalet forlengst, og Eirik og Tore satt bare igjen ei kort stund. Det skulle tross alt spilles NM i lynsjakk klokka 11 på søndag.
Alt i alt var det en flott jubileumsfest for Norges Sjakkforbund!

Slik gikk sisterunden

Klasse 4 i en tidligere runde.
Foto: Arild Myhre

(Tore, 21. juli 2014) Det ble litt lite tid lørdag ettermiddag til å fortelle hvordan det egentlig gikk i alle partiene våre. Det ble litt mer fokus på toppresultatene. Selvsagt fulgte vi alle partiene på bloggen vår..., men det var jo øyeblikksbilder. Vi kan følge dem rundt i lokalet der de satt:
Henrik satt i juniorklassen nærmest inn til venstre i spillesalen. Han spilte på sistebordet i junior mot Kjetil Andås fra Masfjorden. Kjetil har 300 ratingpoeng mindre enn Henrik, så slik sett skulle dette være en enkel seier, men i juniorklassen er det ingen enkle partier. Henrik kom derimot veldig godt ut med svart, og han fikk et godt initiativ i midtspillet og over i sluttspillet. Tårnsluttspill er alltids vanskelige, og selv om Henrik hadde en aktiv konge og tårn, kan motstanderen få til noe motspill hvis han får aktivisert sitt tårn. Det gjorde Kjetil akkurat tidsnok, og partiet endte i remis. Dermed ble det 3 poeng på Henrik.

Åge satt på samme side i senior A. Åge spilte lynraskt, men han fikk til et godt angrep, der han ofret offiser mot to av bøndene i kongestillinga til motstanderen, Jan Svenske. I løpet av angrepet fikk også Åge tilbake offiseren, slik at han sto bønder over. Men han skulle reise hjem med hurtigbåten kl. 1430, og han hadde ikke tid til å bruke noe særlig tid. Det gikk utover kvaliteten da det ble sluttspill med dronning og løper hver, samt bønder, og Åge regnet feil, og tapte de to bøndene. I det ulikefargede løpersluttspillet kom kongen til motstanderen inn bak bøndene til Åge og truet med å ta dem. Da innså Åge at det ble tap i partiet, og han ga opp.

Over en slags midtgang satt ratingklassene, og i klasse 2 spilte Øyvind på sistebordet. I motsetning til vanlig var det Øyvinds motstander som brukte tida si. På 14-15 trekk brukte han en hel time. Øyvind var ikke i nærheten av det tidsbruket, og det så lyst ut for Øyvind. Men så fant motstanderen ut at han skulle angripe kongestillinga til Øyvind, og så falt også Øyvind i tenkeboksen. Han tok igjen tida til motstanderen, og til slutt var det sjakk matt. Det ble da kun ett poeng på Øyvind.
Audun fikk opp ei god stilling i siciliansk med press på den svake d6-bonden til motstanderen. Til slutt ble det sluttspill med dronning og løper hver, og Audun som sto litt bedre, forsøkte å få en slutt på det hele ved å gå for matt. Dessverre for Audun, fant motstanderen en evig sjakk, og partiet endte i remis.
Trond Harald spilte siciliansk med svart mot Trond Ferkingstad. Han spiller en uvanlig variant med hvit, der han slår tilbake med dronninga på d4 i det fjerde trekket. Vegard hadde møtt Ferkingstad tidligere i turneringa og hadde kommet godt ut, men Trond Harald var ikke med på analysene etterpå så han visste ikke hva som truet. Trond Harald ga bort en offiser i åpninga, og dett var dett. Han forsøkte å spille videre men det var håpløst tapt. Ei stund var det kongen til Trond Harald som var lengst fremme på brettet av brikkene hans. Den sto helt alene på c5, mens de gjenværende offiserene fremdeles sto på åttenderaden. Da ble det bare 4½ poeng på Trond Harald og 50%.
Eirik valgte å spille fransk forsvar, men motstanderen, Ole Jakob Hegelund fra Byneset (en av kameratene til Vegard), valgte å spille 2.f4. De kom greit ut, og det gikk litt ut i midtspillet før Eirik med svart hadde utlignet. Eirik vant bonde, og spilte også med løperparet mot Ole Jakobs springerpar. Det er alltids en fordel. Løperparet er i følge Axel verdt en kvart bonde! Eirik ga bort løperparet, men satte sjakk matt i stedet. Det var et godt bytte, og Eirik fikk 6 poeng.
Vegard spilte for et mikroskopisk håp om pallen i siste runde. Motstanderen, Fredrik Johnsen fra Trondheim Sjakkforening, åpnet imidlertid svært så defensivt, og han klagde på det etterpå. Selv om han fikk mer aktivitet på offiserene sine i midtspillet, var det Vegard som hadde initiativet, og også kontroll over den åpne c-linja. Vegard sto best etter åpninga, og sto også best i midtspillet. Vegard fikk for en gangs skyld litt tidsnød, og det har han stort sett unngått i NM, men han kom greit gjennom det og kom til sluttspillet med vinnende fordel. Vegard hadde tårn og løper mot tårn og springer. Men sluttspillet var vanskelig å vinne, og Vegard måtte bruke mye av tida si til å finne riktig plan. Da kom han inn i ei ny tidsnød, og han spilte for raskt. I dette sluttspillet burde han nok ha spilt langt flere ventetrekk enn han gjorde, for motstanderen hadde ikke så mye å finne på. Vegard forsøkte å avgjøre, og da gikk det til remis. Sjakkprogrammet på pc-en hadde funnet vinsten for Vegard, og det hadde nok også Magnus Carlsen gjort, men for oss vanlige dødelige, hadde det vært vanskelig. Jarl H. Ulrichsen, Norgesmester for senior, og en god sluttspillteknikker, sto og kikket på avslutninga i partiet, og han var med på analysene etterpå. Han var også enig i at det var vanskelig å vinne for Vegard, og at remis var en naturlig utgang på partiet. Da ble det 6 poeng på Vegard.

I klasse 5 som satt nesten i hjørnet til høyre, klassen satt mellom klasse 3 og 4, spilte Sverre kongeindisk forsvar og han valgte Averbakhvarianten med c5. Sverre fikk ikke til noe press på dronningfløya, og da han forsøkte i midtspillet å få til noe på kongefløya, ble han presset mer bakover. Motstanderen fikk åpnet i sentrum og fikk lagt et press på f7-bonden. Det så stygt ut for Sverre. Men så ut av det blå, fikk Sverre et remistilbud, og han tok gladelig imot. Det var et gratis halvpoeng. Sverre endte på 5 poeng.
Morten var den som hadde den beste sjansen av våre til å ta en pallplass. Det var det ingenting å gjøre med da partiet startet. Først måtte det vinnes, og så kunne man begynne å håpe at resultatene skulle gå hans vei. Morten åpnet med sin solide engelske åpning, og kom fint ut. Motstanderen fikk til noe som lignet på utligning, men det var Morten som hadde initiativet. Det er naturlig også når man spiller med de hvite brikkene. C-linja ble åpnet, og det var en fordel for Morten, og i midtspillet vant han en bonde. Ei stund etterpå vant han en til, og deretter enda en. Til slutt sto Morten fem bønder over da de gikk inn i dobbelt tårnsluttspill. Litt rart at motstanderen ikke ga opp, men i klasse 5 er det mange spillere som spiller videre i rene tapsstillinger, fordi de er vant til at ting kan skje. Morten er derimot så solid at ting ikke skjedde i partiet hans, og han loset det sikkert i mål. Da ble det 6½ poeng på Morten, og til slutt ble det en kjempeflott tredjeplass!

Klasse 4 satt helt innerst til høyre i spillelokalet mot bortveggen. Magnus spilte for å avslutte sterkt. Magnus fikk spille sin kjente, skotske åpning, og kom også greit ut av åpninga men ikke noe mer. Han hadde nok ikke mer enn hvitfordelen når de kom til midtspillet. Da motstanderen fikk til et initiativ på slutten av midtspillet, ofret Magnus løperen sin for å få en fribonde. Den var enkel å stoppe, og motstanderen gjorde nettopp det, var det ikke noe mer for Magnus å spille på, og han tapte til slutt. Da ble det 1½ poeng på Magnus.
Petter kjempet om en plass på pallen i sisterunden. Petter valgte å spille Albins motgambit mot dronninggambit, og den har han spilt før. Axel kaller åpninga for ei useriøs åpning, og det er det kanskje i Axels vokabular, men åpninga spilles en del på stormesternivå, og det er en stor forskjell fra det nivået og til klasse 4. Men Petters motstander var forberedt, for han spilte 5.a3 som er det nye Avrukhtrekket i Albins motgambit. Motstanderen kjente da til hvordan han skulle spille, og Petter mistet litt av overraskelsen han trodde han skulle få. Petter kom litt bakpå, og han ble presset på dronningfløya, akkurat slik den "nye" Albins spilles med hvit. I et forsøk på å overta initiativet i midtspillet ofret Petter tårnet på løperen, men etterpå hadde han bare en enkel kombinasjon som motstanderen så, og da var det kort vei til tapet for Petter som endte med 5½ poeng.

Og da er rundturen i spillelokalet snart over, og før vi går mot døra igjen, treffer vi på lilleputtklassen der Mads satt. Han spilte fransk forsvar mot Sigurd Kjelsbøl Huse fra Nordstrand. De fulgte hovedvarianten i den klassiske varianten i fransk forsvar. Der får svart (=Mads) en løper som står innestengt på c8, og utfordringa til Mads ble at den ikke kom med i spillet. Dronningfløya hadde ei åpen a-linje, men det var Sigurd som hadde kontroll i den. Han forsøkte ikke å spille i den, merkelig nok. Mads fant ut at han måtte få til et motangrep, og angrep sentrumsbøndene til Sigurd. Men Mads angrep ikke med f6 som er vanlig, men han spilte f5 i stedet. Da tok det litt lengre tid å få åpnet foran kongestillinga, for han måtte angripe i g-linja, og offiserene var ikke på rette steder til det. Og motstanderen fikk litt tid på å organisere forsvaret sitt. Mads brøt endelig gjennom, men han fikk ikke noe utav angrepet. Etterhvert kom Mads også inn i sterk tidsnød, og de siste 11 trekkene, spilte han bare på tilleggstida. Det er tøft, når stillinga på brettet er i kraftig ubalanse. Mads valgte å ofre springeren på to bønder, men det førte ikke til noe, og Mads tapte. 4½ poeng på Mads.

Rundturen avsluttes med at vi går ut av det deilig, avkjølte rommet (noen syntes det var så kaldt at de hadde med seg jakker i sommervarmen), og vi kommer inn i vrimlearealet der Kristiansund Sjakklubb har sin egen camp på et rundbord. Skiltet vårt står på bordet, og vi hadde det samme bordet fra den første lørdagen og til lynsjakk-NM siste søndagen. Der satt Tore og Arild fast hver dag, og vi hadde stadig vekk besøkende foreldre og andre som var innom. Også flere av Tromsøspillerne som vi ble kjent med i 2011, hadde dette bordet som fast base.

Morten kom på tredjeplass i klasse 5 - premier til Eirik, Petter, Vegard, Iver og Sverre også

(Tore, 19. juli 2014) Morten Smenes Frost fikk tredjeplassen i i klasse 5.
Kristiansund Sjakklubb gratulerer!
Morten vant en viktig seier i sisterunden lørdag ettermiddag. Han åpnet som vanlig med engelsk åpning, og han godt spill i midtspillet. Morten vant en bonde, så en til og deretter en til, helt til han sto med 5 bønder over. Da var tårnsluttspillet enkelt å vinne. Etter at Morten vant sitt parti, måtte vi regne ut hvor høyt på resultatlista Morten kom. Det så ut til at Morten kom til å få en fjerde- eller femteplass. Men så begynte resultatene i de partiene som ikke var ferdige å gå Mortens vei. De motstandere som Morten hadde møtt, vant slik at kvalitetspoengene til Morten ble høyere, og vice versa for de andre som aspirerte til plassene bak første- og andreplassen. Da det gjensto kun ett parti i tetsjiktet, sto Morten på fjerdeplass på den foreløpige resultatlista, men så vant 84 år gamle Klaus Smedtorp fra Kongsvinger partiet sitt, og det hadde vi absolutt ikke regnet med, for han hadde tapt fribonden sin, og med seieren til Klaus, føk Morten forbi og kapret tredjeplassen!
Det var spennende ei stund, men i Kristiansund er vi vant til dette. Vi hadde marginene på vår side i en klasse i fjor og i forfjor.
Morten har spilt ei meget god turnering.

Sverre Hoem får også premie i klasse 5 etter at han vant i sisterunden og fikk 5 poeng. Det ble 15. plass på Sverre, og han får også premie i klassen.

I klasse 4 tapte Petter Andreas Wadstensvik partiet sitt i dag, og det ble 10. plass i klasse 5 med 5½ poeng. Da blir det premie på Petter.
Iver Halse fikk 5 poeng og fikk 13. plassen, og det til tross for at han ikke spilte i sisterunden. Da blir det også premie på Iver.
Klasse 4 ble vunnet av Arne Unneland fra Aalesunds Schaklag og han fikk til slutt 7 poeng. Vi gratulerer med klasseseieren!

I klasse 2 ble det 10. plass på Eirik Viken Kallset med 6 poeng. Eirik fikk en fin seier i sisterunden lørdag, og han har gjort ei meget god turnering.
Vegard Simensen fikk også 6 poeng etter at han avsluttet med remis i sisterunden, og det ble 12. plass på Vegard. Vegard spilte et godt parti i dag, og han hadde noen muligeter til å vinne sluttspillet, men det var vanskelig å finne det ved brettet. Vegard gjorde ei god turnering, og han har også tjent noen få ratingpoeng.

Siste runde i NM lørdag kl. 11

(Tore, 19. juli 2014) I sisterunden er det siste sjanse til å rette opp alle dårlige resultater fra tidligere i uka, eller man kjemper om medaljer og premier og vil derfor forsøke å få flest mulig poeng. Lørdag formiddag starter sisterunden. Vi har bare 12 spillere med i sisterunden, da Iver dro på ferie (planlagt og varslet ved påmeldinga) i går etter partiet.

I klasse 4 Petter avslutter med svart, og da har han vært littegrann uheldig og har fått fem svarte og fire hvite i turneringa. Petter har en teoretisk mulighet til pallplass, men da må absolutt alt klaffe, og han må selvsagt vinne partiet sitt først. Magnus avslutter med hvit, og fikk endelig litt poeng i går og kanskje enda flere i dag?

I lilleputt skal Mads også ha svart, og han avslutter med to svarte. Det blir en tøff motstander fra Nordstrand i dag.

I klasse 5 skal våre to spillere, Morten og Sverre, møte Asle og Gjermund Tandberg fra Modum Sjakklubb. Et lite internoppgjør der i dag altså. Likedan som i klasse 4, kan Morten ha sjanse til pallen, men han må først vinne, og så kan vi begynne å se på mulighetene. Kvalitetsberegning i ei turnering med 9 runder kan gi mange utslag. Det er bra for spilleren at alle de spillerne han har møtt tidligere i turneringa, tar så mange poeng som mulig. Desto høyere poengsum på dem, desto høyere kvalitet på spilleren, for kvaliteten som skiller spillere på samme poengsum regnes ut ved å legge sammen poengene til alle man har møtt. I ei 9-runders turnering trekker man først fra de to spillerne med færrest poeng. Slik at spilleren man møtte i første runde, kan være med og avgjøre hvilken plassering man får, for eksempel. Det er littegrann tilfeldigheter med monradsystemet når det gjelder plassene etter de på toppen.
I klasse 2 har Vegard nok bare en ørliten teoretisk sjanse på pallen i dag. Eirik møter kameraten til Vegard, og det kan bli interessant. Og Trond Harald møter en spiller Vegard slo i sjuende runde. Vi håper alle sammen at det nå lykkes for Øyvind og Audun. Øyvind har vært uheldig med fargene også og får svart igjen. Da blir det 5 svarte og 3 hvite partier på ham i dette NM.

I senior A skal Åge møte Jan Svenske, men han er fra Strømmen.

I junior har Henrik forberedt seg godt til partiet mot Kjetil Andås fra Masfjorden.

Pratelagsjakk fredag kveld

(Tore, 19. juli 2014) Fredagskvelden var det igjen tid for en sosial aktivitet. Pratelagsjakk. Det spilles over 6 bord, og hvert lag kan stille med 2-4 spillere. Alle lagene i denne pratelagturneringa, hele 29 stykker og det er rekord, stilte med 4 spillere. Spillerne har lov til å prate og diskutere i partiene, og alle spillerne kan utføre trekk på alle brettene. Pratelagsjakk er noe som Hans Olav Lahlum har funnet på en gang i tida, og det var også han som var ansvarlig for oppsett og info.
Vi hadde med to lag, og i tillegg spilte Henrik på et lag sammen med sine klassekamerater. Noen få bilder her...
Pratelagsjakk er sosialt og artig. Det var bare fire lag som gikk videre til semifinaler, og siden det var flere lag med elitespillere på lagene, hadde ingen av våre lag noen sjanser til det. Vi var så heldig at i den fjerde og siste runden møttes våre to kristiansundslag. Det ble stor jubel da rundeoppsettet ble klart. Laget til Trond Harald, Eirik, Mads og kameraten til Mads, August Kløfsrud, vant 3½ - 2½ mot laget til Magnus, Petter, Vegard og Tore.
Dette var en svært hyggelig kveld for alle parter.

Mange lange partier i åttenderunden

(Tore, 19. juli 2014) NM-uka i sjakk er ei stor utfordring for mange. Den tar på både kropp og sinn. Det er ei utfordring for hodet og være konsentrert i så mange timer hver dag, og det tar også på kroppen. Treneren vår, Axel Smith, anbefaler litt fysisk trening hver dag under ei lang ukesturnering.
Trettheten i både kropp og sinn, så vi som er mest tilskuere, ikke minst i åttenderunden fredag. Noen som ikke har gjort det så bra, har mest lyst bare å dra hjem og glemme denne turneringa. De tilbyr remis, og det ble tynnet ut ganske tidlig på bordene fredag. Mens andre som kjemper om en topplassering, kjemper og kjemper om hvert eneste felt, hver eneste bonde og hver eneste offiser, for å prøve å få flest mulig poeng, slik at topplasseringa kan sikres. Og så er det også mange av dem som nå skjønner at dette er blant de siste sjansene til å rette på et litt for dårlig resultat, slik at her skal det kjempes!. Noen spillere har sine lengste partier, på slutten av ei turnering, mens andre har sine korteste.
Vi falt nok ut av kampene om pallplassene i nest siste runde.
I klasse 4 ble det tap på Arne Unneland fra Aalesunds i åttenderunden, men han leder fremdeles klassen med 6½ poeng. Iver spilte sitt siste parti i NM i åttenderunden siden familien drar til Tyrkia lørdag. Billettene ble bestilt i fjor høst. Iver valgte fransk forsvar, og motstanderen spilte Tarraschvarianten med 3.Sd2, og det er en variant som Iver ikke har erfaring fra, og som han ikke har sett før. Han fortsatte riktig i noen trekk, men han fikk en langt fremskutt bonde allerede på d4 som han tapte. Da han tapte ytterligere en bonde, var stillinga tapt og Iver ga opp. Iver fikk 5 poeng, og han har gjort ei meget bra turnering. I følge foreløpige ratingberegninger kommer Iver til å tjene over 70 ratingpoeng, og det er mye i ei turnering. Så Iver skal være godt fornøyd med innsatsen, og vi takker ham for mange interessante og gode partier.
Petter spilte hvit og da ble det Sokolskijs åpning med 1.b4. Nå har motstanderne sett at han spiller det i hvert hvitparti og de er forberedt. Motstanderen i åttenderunden, kadettetn Øyvind B Fløtten, kom veldig godt ut av åpninga med svart mot Petter. Men Petter har spilt det samme systemet i et helt år nå, og han kjenner til alle variasjonene og alle mulighetene, mens motstanderne kanskje bare har sett det på brettet. De har ikke sittet og tenkt over mulige trekk over et parti, så der har Petter fordelen. Det skjedde også i dette partiet. Petter fikk etter hvert overtatt initiativet, og Fløtten fikk løperen sin innestengt på kongefløya. Med i realiteten offiser over, siden Fløtten ikke kunne bruke den innestengte løperen til noe, vant Petter greit. Da har Petter 5½ poeng og han ligger på 6. plass.
Magnus spilte et solid og godt parti i nest siste runde, og det ble remis. Magnus som hadde besøk av foreldrene sine, spilte konsentrert i hele partiet, og i sluttspillet ble partene enige om remis da de byttet av tårnene sine. Med bare løpere igjen og likt antall bønder, var det remis, og remis tok de. Magnus har 1½ poeng.

I lilleputt har Andreas Garberg Tryggestad blitt norgesmester. Han sikret seg med en remis i åttenderunden, og ingen kan ta ham igjen. Andreas som er en veldig god og lovende lilleputt, har vært favoritt i flere mesterskap det siste året, men det er først nå han har greid å gjennomføre det, og setter kronen på verket med et flott norgesmesterskap!
Mads var dypt konsentrert i åttenderunden og skulle ikke la seg forstyrre av noe. Det ble semislavisk forsvar, og Mads fikk brutt opp i sentrum tidlig. Deretter fikk Mads et press, og motstanderen måtte ofre dronninga si for å unngå matt, og da førte Mads enkelt partiet i havn. Mads har 4½ poeng, og han ligger på 13. plass. Mads var forhåndsrangert rundt plass nummer 20.

I klasse 5 er det kamp om seieren. Og det vi fra Kristiansund ser, er jo at de to som er i toppen, begge to måtte avgi en remis mot Espen før han ble syk og måtte trekke seg. Den ene av dem var også svært heldig med halvpoenget da Espen sto veldig godt da han tilbød ham remis. Men det er ikke noe vits å gråte over spilt melk, for Espen kommer nok like sterkt tilbake ved neste korsvei.
Morten begynte nok å kjenne på spillenervene i åttenderunden, siden han måtte overta våre forhåpninger i klassen om en pallplass etter at Espen hadde kastet inn håndkleet, og han ble vår pallkandidat. Morten kom godt ut i partiet, og fikk også en forsvart fribonde, men han måtte gi den bort i midtspillet da konsentrasjonen forsvant. Det er ikke like enkelt å konsentrere seg om partiet, når pallen skimtes i det fjerne. Treneren vår, Axel, har har skrevet bok om dette, og han skriver at han straffer seg selv når han tenker andre tanker. Det er kanskje litt ekstremt, men det er umulig å unngå av og til at tankene går på andre stier enn de vi har lyst til under et parti. Men Morten hadde flaks, for i ei stilling han sto dårlig, var det motstanderen som tilbød remis. Selvsagt tok Morten i mot det sjenerøse tilbudet, og Morten har nå 5½ poeng, og han ligger på fjerdeplass. Han har bare ½ poeng opp til pallen.
Sverre vant en offiser i åpninga, og det var det. Nesten så enkelt var det. Det var allerede etter 10 trekk. Motstanderen fikk tilbake en bonde, men så vant Sverre en offiser til, og han vant enkelt. På motstanderen så det ut som om han egentlig ga opp da han tapte den første offiseren, men spilte videre litt til for å prøve å få til noe. Da det ikke gikk, men ble bare verre, var det jo ikke noe annet å gjøre enn å gi opp. Sverre har 4½ poeng.

I klasse 2 har Ole Liabøtrø fra Oslo- klubben Akademisk sikret seg seieren med 7½ poeng etter at han vant et parti han ikke burde ha vunnet. Vegard. Vegard hadde et litt vanskelig parti mot fjorårets klasse 5-vinner. Og i år spiller han i klasse 2! Vegard brukte lang tid på å utvikle seg, og i midtspillet overså han en mellomsjakk som førte til avbytter og sluttspill i stedet for en fordel for Vegard. Med to tårn mot dronning forsøkte Vegard å vinne, men motstanderen hadde mange måter å sikre seg evig sjakk og remis på, og han fant minst en av dem. Dette var et av de partiene som varte lenge i denne runden. Vegard har 5½ poeng, og sjansen på pallen forsvant med denne remisen.
Også Eirik spilte godt i partiet sitt, fikk til et bra angrep, men da det stoppet opp, sa han sjøl at han fikk et anfall av sjakkblindhet, overså et motspill og tapte rett og slett. Eirik står med 5 poeng.
Trond Harald spilte nok et roteparti. Det ble igjen Morragambiten i siciliansk, men Gunnar Lie fra Porsgrunn, faren til IM'ene Kjetil A. og Espen Lie, tok ikke i mot bondeofret i åpninga. De rokerte til hver sin kant, og da måtte det bli en avgjørelse i partiet. Det blir sjelden remis da. Trond Haralds angrep var farligst, og da han ofret et tårn på Lies løper som var en viktig forsvarsbrikke, kunne Trond Harald ta hjem seieren som nå står med 4½ poeng.
Audun fikk opp ei god stilling i midtspillet med svart, men han kom inn i tidsnød igjen. Audun hadde god kontroll på brettet, og han hadde godt plasserte offiserer, men så ble det en bukk og dronninga forsvant mot et tårn og en løper. Sjakk er brutalt var en kommentar etterpå. Audun står da med 3 poeng. Øyvind kom som vanlig fint ut med hvit, og han får opp et fint sentrum. Denne gangen hadde Øyvind en liten svakhet i d-linja som motstanderen spilte mot, og han vant en bonde. Det var ingen katastrofe, siden begge spilte med dronning og to tårn hver. Men da Øyvind bukket offiser, var partiet over.

I senior A var det et langt parti på tatt ledelsen. Åge. Rundens lengste mot Moldespiller Gudmund Farstad. Det var ingen andre som spilte så lenge som den. De spilte i 5 timer og et kvarter! Partiet svingte. Åge med svart kom godt ut. Svært godt ut. Men så låste han av kongefløya i stedet for å plassere en springer der, som han fortalte etter partiet, og da kunne Gudmund bryte opp på dronningfløya som var bare nesten fastlåst. Åge spilte nok littegrann for passivt da, for Gudmund fikk initiativet, og da de spilte med dronning, tårn og løper hver, fikk Gudmund dronninga si bakom stillinga til Åge, og han fikk rasket med seg tre bønder. Deriblant både g- og h-bøndene slik at Gudmund fikk to fribønder i de samme linjene. Man skulle da tro at det var enkel vinst for Gudmund, men Åge hadde remissjanser med evig sjakk. Spesielt da Gudmund bare brukte kongen for å støtte opp om fribøndene sine. Da var tårnene allerede byttet av. Åge forsøkte seg med mattrusler, men overså en mellomsjakk fra Gudmund som reddet bøndene hans, og Åge tapte. Gudmund ledet senior A etter tre runder, men har bare tapt siden da, helt til han slo Åge. Åge har fremdeles 3 poeng.

I junior er det spenning i toppen. Henrik derimot ligger helt sist etter nok et tap. Underveis i partiet sa Henrik etterpå at han sto godt. Dette er nok ei turnering som Henrik vil glemme ganske raskt. Han kom skjevt ut, og det var kanskje det som har influert på spillet hans utover i uka.

Du kan lese mer om hva som skjedde underveis i alle partiene på bloggen vår...

I eliteklassen er det spenning om topplassene. Aryan Tari har 5½ poeng, og det er bare ½ poeng bak ledende Frode Olsen Urkedal som ligger best an til å bli norgesmester. Alle partiene i eliteklassen samt de to øverste bordene i kadett, junior og senior A sendes direkte hos Live Chess Norway

8. runde fredag - sluttspurten starter

(Tore, 17. juli 2014) Nå er vi faktisk i gang med de to siste partiene i NM. Sluttspurten må starte nå. De som ikke er fornøyd med poengfangsten må prøve å rette opp inntrykket, og de som er med i pallkampene, må kjempe om hver eneste bonde, hver eneste offiser og hvert eneste felt. Nå på slutten er det ingen som gir ved dørene.

I klasse 4 skal Iver spille mot ham som Petter spilte mot i går, torsdag. Iver har svart, og har forberedt seg godt til partiet torsdagskvelden. Petter møter en trondhjemmer, og han har nok lyst på en seier igjen. Petter startet bra med 3 seire, men etter mandagen har det bare vært remiser og ett tap. Magnus har blitt littegrann bedre utover i uka, og vi håper at den andre seieren kommer i dag.

I lilleputt møter Mads en tromsøværing med svart, og siden Mads har tapt de to siste rundene, venter vi på seieren i dag.
I klasse 5 har Espen trekt seg, og det er bare Morten og Sverre igjen. Morten er med i kampen om pallplassene, og han har forberedt seg godt. Sverre har tidligere i uka møtt Mortens motstander, og Sverre har kommet med gode råd og tips til Morten. Sverre har hvit i dag, og møter en motstander uten både rating og klubbtilhørighet.
I klasse 2 er Vegard og Eirik med i kampen om pallen. Men begge må vinne fredag for å ha noen sjanse til den. Begge har hvit, og det er alltid en fordel i sjakk. Vegard skal møte ham som vant klasse 5! i NM på Lillehammer i fjor. Nå spiller han altså i klasse 2. Eirik skal møte en av Vegards gamle kjenninger. Trond Harald skal spille hvit mot Gunnar Lie fra Porsgrunn. Da Trond Harald vant klasse 2 i 2012 overrasket han både oss andre og motstanderen med å spille Grobs angrep med 1.g4. Det er ikke ei særlig god åpning, og han fikk kraftig på pukkelen fra laglederne da han spilte den (etter partiet selvsagt). Selv om Grob ikke er aktuell, så kanskje Trond Harald drar noe annet rart opp av hatten? Audun skal ha svart mot Schjelderup fra Harstad, og det er en god spiller.
Og så håper alle at det lykkes for Øyvind i denne runden.

I senior A blir det et nabooppgjør for Åge.Han skal møte Moldes Gudmund Farstad. Det skal bli interessant. Gudmund har lyst å rette opp inntrykket, for han startet med tre seire, og har bare tap etter det. Åge må nok forvente seg et tøft oppgjør.

I junior skal Henrik møte den svært så hyggelige Håvard Skagseth fra Tromsø som gikk på sjakklinja på NTG i fjor, men har ikke vært klassekamerat med Henrik. Men Henrik kjenner ham jo godt, og vet hva han spiller. Og så spørs det hvor motiverte de er, når de deler sisteplassen i juniorklassen. Er det noe å spille for, eller skal man bare bli fort ferdig med turneringa, så man kan glemme den?

Eirik, Vegard, Iver, Petter og Morten med i pallkampene

(Tore, 17. juli 2014) Vi er godt i gjenge igjen! I tre av klassene er vi nå inne i pallkampene, selv om selve topplasseringa er litt for langt unna. Det er de tre klassene 2, 4 og 5 som vi i torsdagens runde gjorde comeback igjen i.

I klasse 4 møtte Arne Unneland fra Aalesunds avgi en remis torsdag, men han leder fremdeles klassen suverent med 6½ poeng. Arne leder med 1½ poeng foran Iver som har 5 poeng. Det er også tre til som har 5 poeng. Iver møtte fransk forsvar og til tross for at han spiller fransk sjøl med svart, velger han avbyttevarianten igjen. (På bloggen står det at det var avbytte i Caro-Kann, men det var det ikke.) som jeg skrev på bloggen. Dette er en kjent remisvariant, og Iver kan ikke forvente å vinne når han velger den varianten. Svart får da utligning, og gjør det vanskelig for hvit å vinne. Nå hadde Iver en sjanse til å vinne, men valgte feil avbytte av offiserer, og det endte i et sluttspill som var remis.
Petter Andreas hadde hvit og spilte sin vanlige Sokolskijs åpning. Motstanderen var forberedt på det, men Petter kom allikevel godt ut. Petter har spilt åpninga så mange ganger det siste året at han kan alle oppstillingsmåtene til svart. Motstanderen bukket en kvalitet i midtspillet, men Petter måtte gi tilbake kvaliteten seinere. I sluttspillet forsøkte Petter å lure motstanderen til å gjøre trekk som førte til vinst for Petter, men han gikk ikke på de mange fellene som Petter la ut. Det ble remis. Petter har 4½ poeng og er bare ½ poeng bak kvartetten på 5 poeng.
Magnus kom også godt ut i sjuende runde, og han sto godt til langt ut i midtspillet. Flere ganger underveis så det veldig bra ut, men i sluttspillet gjorde Magnus en feil som førte til tap. Spillemessig er Magnus god på mange måter, men han har ikke fått det ut i dette NM.

I lilleputt kom Mads godt ut, og de byttet av alle de lette offiserene. Alle bøndene var på brettet, og motstanderen hadde to dobbeltbønder. Mads hadde litt åpninger inn i kongestillinga, og det utnyttet motstanderen, og Mads valgte å gå unna med kongen i stedet for å opponere med dronninga. Mads hadde en liten svakhet på d3 som han slet med i store deler av partiet. Dronningene ble byttet av, og i tårnsluttspillet som fulgte, fikk motstanderen fram en fribonde helt til f2. Da Mads tok bonden, tvingte motstanderen også av det siste tårnbyttet, og han vant enkelt bondesluttspillet da han skaffet seg en fjern fribonde. Mads har 50% score, 3½ poeng, etter 7 runder, og det er nok normalt i denne klassen dette året.

I klasse 5 forsøkte Espen å spille torsdag, etter at han ble syk med migrene på onsdag. Det var et heroisk forsøk, men han var ikke frisk, og tapte partiet. Espen har nå trekt seg fra resten av turneringa, og han vil forsøke å bli frisk nok til å bli med på NM i lynsjakk på søndag.
Morten har overtatt Espens plass i tetkampen, da han vant. Han møtte Johan Lien, som bl.a. slo Stig i siste runde i NM på Lillehammer i fjor. Det ble forholdsvis enkelt for Morten som fikk en bonde, så en til og deretter en offiser. Da var det bare å hente hjem seieren. Morten har kommet sterkt i de to siste rundene etter en liten downperiode midtveis i uka. Han er nå en av fem spillere som har 5 poeng. Egil Horstad fra Søråshøgda utafor Bergen leder klassen med 6½ poeng, og Martin R Holth fra Trondheim har 6 poeng.
Sverre tapte i dag etter at han valgte skandinavisk forsvar. Det var først uti midtspillet at motstanderen tok noen bønder, og til slutt ble det et tårnsluttspill der Sverre hadde tre bønder og motstanderen hadde seks. På et tidspunkt trodde vi at Sverre kunne greie remis for motstanderen var svært så omstendelig med å vinne, men han fant da ut hvordan han skulle vinne til slutt.

I klasse 2 har Ole Liabøtrø fra Oslo- klubben Akademisk tatt ledelsen med 6½ poeng, foran tre spillere på 5½. Vegard. Vegard er en av flere spillere på 5 poeng etter at han vant et flott parti i dag. Vegard fant en kjempefin kombinasjon som vant offiser. Motstanderen ga ikke opp før 40 trekk seinere, så det ble et langt parti. Også Eirik (bildet) har 5 poeng etter en fin seier i dag. Det ble nok en gang fransk forsvar, denne gangen med Eirik som spilte det. Og den akk så velkjente Winavervarianten. Men Eirik avvek litt fra hvordan han hadde spilt tidligere, og bra var det, for motstanderen fortalte etterpå at han hadde forberedt den varianten, og hadde funnet noen forbedringer i forhold til det Eirik spilte tidligere i turneringa.
Trond Harald som var suveren i klasse 2 i 2012, sliter litt i år. Han har bare 3½ poeng. Det ble remis etter at Trond Harald spilte den sicilianske gambiten igjen. Trond Harald fikk et sterkt press i sentrum i midtspillet men fikk ikke til noe. Da motstanderen fikk til motspill, ble det jevnere, og til slutt ble det remis. Audun pleier å spille Benoniforsvaret med svart, men i denne runden fikk han det med hvit. Og Audun vet tydeligvis hvordan hvit skal spille, for han overkjørte motstanderen. Rett og slett nedspilte ham, og det var artig å følge med på. Audun fikk en fin seier i dag, og han har 3 poeng. Øyvind tapte også i dag. Han har tapt alle partiene sine. Det ene poenget han har, er fra en runde da han fikk walk over. I dag spilte han mot Steinkjers Ketil Moen som Roger Hojem spilte mot på 1980- og 1990-tallet et par ganger. Øyvind kom fint ut med svart, men fikk ikke til noe fordel. Begge spillerne var forsiktige og holdt det på det jevne. også tidsbruken var de jevn på. Moen hadde en trussel med sekkematt i store deler av midtspillet og over i sluttspillet der de spilte med dronning, to tårn og lett offiser. Løperen/springeren ble byttet av, og på slutten forsøkte Moen seg med et liten trussel om sekkematt. Øyvind forsvarte både tårn og bonde, men i et anfall av sjakkblindhet så han ikke mattrusselen. Den eneste måten som Øyvind kunne dekke den på, var å gi bonden. Da hadde det blitt remis. Det var synd at Øyvind ikke så den totrekkeren. Det er kanskje manglende spilletrening som gjør utslaget i denne turneringa.

I senior A har Trondheims Jarl Ulrichsen som forventet tatt ledelsen. Åge hadde hvit i dag, og han møtte tidligere norgesmester i senior. Hans Chr. Fotland som ble norgesmester for senior i Kristiansund i 2001. Åge fikk et kraftig angrep, men Fotland forsvarte seg eksemplarisk. Han fant det eneste forsvarstrekket som holdt stillinga, men Åge fant ikke fortsettelsen derifra, og med et offisersoffer som da ikke førte til noe, ble det tap. Åge har 3 poeng.

I junior er det klassekameratene til Henrik fra NTG både i topp og bunn. Henrik er på bunnen av klassen med 2½ poeng sammen med tre andre. Torsdag ble det en rask kompisremis mot klassekamerat Håkon Nordstrøm fra Fana utafor Bergen. De forlot lokalet og tok seg en tur på Vitensenteret, og Henrik fortalte etterpå at det var verdt et besøk!

Du kan lese mer om hva som skjedde underveis i alle partiene på bloggen vår...

7. runde kl. 11 torsdag - det kan bli mange spennende partier

(Tore, 17. juli 2014) I klasse 4 sitter Iver fremdeles på andrebordet til tross for remis i går. Det er suverene Arne Unneland fra Aalesunds som gjør at det blir litt "vann mellom båtene" i denne klassen. I hvert fall fra ham og nedover. Iver skal dra på ferie på lørdag morgen, så han får ikke spilt sisterunden, slik at Iver må ta så mange poeng som mulig de siste to rundene han spiller. Petter spiller så godt at han viser at han kan kjempe om en plass på pallen. Magnus kjemper i den andre enden i klassen, og han spiller godt til et visst punkt, og så skjer det noe. Vi skal prøve å sette inn tiltakene tidligere i dag.

I lilleputt skal Mads møte Even Elias fra sjakklubben 1911, og siden Mads har hvit regner vi ham som favoritt i dag.
I klasse 5 fikk vi vår eneste seier i går ved Morten, og kanskje han fortsetter i dag? Han er i alle fall en god kandidat til å kjempe om plassene på pallen. Espen ble syk i går, og de siste meldingene er at han stiller i dag. Sverre spiller solid, og han hanker inn poeng.
I klasse 2 falt Vegard ut av tetstriden i går, og må reise kjerringa i dag. Vegard har svart, men det kan gå. Eirik har også falt litt nedover lista, men i dag har han hvit, og da blir det vel et angrep på motstanderens kongestilling igjen med dertilhørende seier? Trond Harald har hvit, og han pleier å spille mye bedre med hvit, for da kan han kontrollere litt mer hvordan spillet kan utvikle seg. Audun pleier å komme godt ut, og Øyvind har ingenting å tape siden han spiller på sistebordet. Hverken Øyvind eller motstanderen, Ketil Moen, har tatt noe poeng. De har bare et walk over-poeng. Roger forteller at han møtte Ketil Moen fra Steinkjer både i Steinkjer Grand Prix i 1987 og i NM i Brønnøysund i 1991, og at det var to morsomme partier.

I senior A møter Åge norgesmesteren for senior fra NM i Braatthallen i Kristiansund i 2001. Fotland gjorde da comeback, og han måtte ut i omkamp søndag morgen. Omkampen ble dramatisk, siden det ble 1-1 i hver runde. Til slutt endte det med et lynsjakkparti der Fotland sa at motstanderens tid hadde gått ut, mens han satte sjakk matt. Tilskuerne rundt var ikke sikker på hva som hadde kommet først. Matten går foran tida, men hadde Fotland sagt tida før matten ble satt på brettet? Det ble opp til hoveddommer Johs. Kjeken, som også er hoveddommer i år, til å avgjøre, og han dømte at Fotland hadde sagt tida, og Fotland ble norgesmester for senior.
I junior møter Henrik nok en gang en av klassekameratene sine. Denne gangen er det Håkon Nordstrøm fra Bergen.

Følg oss på bloggen... i dag. Vi oppdaterer hele tida med ny informasjon om hvordan det går i de 14 partiene.

Kun én seier og 4 remis onsdag

(Tore, 16. juli 2014) Det begynte ikke så bra onsdag formiddag da vi fikk høre at Espen hadde våknet med migrene. Han ville forsøke å spille, men å spille med migrene når man skal konsentrere seg i et sjakkparti, og når man attpåtil kjemper om seieren, det er vanskelig det. Og det var utrolig tøft og modig gjort av Espen å stille opp. Hvilke smerter han må ha hatt.
Det fortsatte ikke bedre da både Mads og Magnus bukket offiser i åpninga. Like etterpå måtte Espen kaste inn håndkleet, og dro hjem til hotellet og et mørkt rom. Da bukket også Øyvind offiser, og det så ikke lovende ut for den totale poengsankinga i runde 6. Det ble det heller ikke. Partier der det i tidligere runder hadde stått til remis, pleide vi å vinne, og tapspartier ble til i det minste remis (stort sett). Men ikke denne dagen. Kun Morten vant, og det ble fire remiser.

I klasse 4 spilte Iver remis mot den solide spilleren som Petter hadde tapt for i runde 5. Det ble et sluttspill der ingen av dem kunne vinne. Også Petter kom ut i sluttspill, han med bonde over, men motstanderen hadde en langt fremskreden bonde i h-linja som Petter måtte ta hensyn til, og han måtte forsvare baksida av bøndene sine, og da kunne han ikke vinne. Magnus begynte å spille godt etter at han hadde bukket, og det tok tre timers spill før motstanderen greide å vinne mot Magnus. Det var en flott snuoperasjon av Magnus. Psykologisk sett er det vanskelig å fortsette etter at man har bukket en offiser, og man innser at partiet er tapt. Måten Magnus fortsatte på. er veldig lovende.

I lilleputt bukket Mads da en offiser i åpninga. Han var vel ikke konsentrert nok. Det er slik som skjer, og slik man lærer av. Mads spilte ei stund til, men det var håpløst. Motstanderen hadde et alt for godt spill, og det var bare å gi opp.
I klasse 5 spilte Espen med migrene, og ga opp da han mistet et tårn. Det hadde han ikke gjort hvis han hadde vært frisk. Motstanderen som er 84 år gammel (!), syntes at Espen spilte godt. I klassene 4 og 5 er det fullt av 70- og 80-åringer som ikke har lyst å spille i seniorklassene, for de synes at det er artigere å møte nye, unge spillere, og ikke de samme gamle som de har spilt mot i 50-60 år. Tenk det, at denne aktiviteten kan man holde på med helt til man ikke kan lengre. Om det er 90-åringer med i årets NM, vet jeg ikke, men det har vært det før. Og siden slik tenking, i følge ny forskning, er med på å hindre Alzheimers og andre slike sykdommer, er det tydelig at sjakkspillet er et fint aktivum i alle aldre.
I denne klassen fikk vi vår eneste seier i denne runden. Morten spilte dragevarianten i siciliansk, men motstanderen, Elias som er den eneste kadetten i Trondheim Sjakkforening, kunne ikke noe teori på den varianten. Det er tydelig at de ikke spiller dette i Trondheim, da. Morten fikk i gang et angrep på Elias' stilling, mens Elias ikke angrep Mortens kongestilling. Da var det enkelt for Morten som vant enkelt. Morten hadde noen flotte trekk på slutten. Et av dem kritiserte jeg i bloggen i går, men etter å ha spilt gjennom partiet i går kveld, var det Morten som hadde rett.
Sverre spilte solid i går. Vant en bonde i midtspillet, og ga den tilbake litt seinere. I sluttspillet sto han ikke så bra, men greide å få remis. Bra gjort.
I klasse 2 spilte Trond Harald Froms gambit mot 1.f4 i går. Hvor er det han finner alle disse rare åpningene? Og han husker dem slik at han kan trekke dem opp fra hatten, når det er behov for det også. Imponerende. Men motstanderen, Yonne, fikk til slutt en fribonde som ble avgjørende, og hun vant partiet. Eirik spilte igjen den "gale" varianten i Winavervarianten i fransk. Det er andre gangen han har møtt den. Og det med hvit. Eirik har forberedt den varianten med svart. Motstanderen vant suverent klasse 5 i fjor med 9 av 9, og spiller godt, men han fant ikke vinsten mot Eirik. Så Eirik slapp unna med remis. Det var spesielt et trekk der Eirik stoppet mange av motstanderens sjakker med et løperoffer som var flott. Hvis motstanderen tok løperen, kunne Eirik begynne å sjakke, og da få til minst evig sjakk, så den løperen kunne ikke tas. Audun kom godt ut, vant bonde i midtspillet, men kom i tidsnød igjen. Der ble det noen bukker, og han tapte partiet. Og Øyvind har som nevnt tidligere, bukket ganske raskt en offiser, og hele stillinga ramlet sammen. Det var da bare å gi opp-

I senior A ble Åge rett og slett nedspilt av en mye bedre spiller. Åge fortalte at hvis han forsøker på dette i partiene sine, så greier motstanderen å finne noe motspill. Åge greide ikke det i går, og ble rett og slett overkjørt.

I junior spilte Henrik mot en av klassekameratene fra NTG i går. Henrik var litt for uforsiktig, og han rokerte litt for tidlig, slik at, alltid hyggelige Lasse, kunne starte et angrep på kongestillinga til Henrik. Henrik ble nedkjørt og tapte.

Laglyn med tidshandikap onsdag kveld

(Tore, 17. juli 2014) Onsdagskvelden ble brukt til laglyn med tidshandikap. Gjennomsnittet på ratinga til de tre spillerne på laget gir en differanse til motstanderlagets rating. Etter en tabell får man da mye eller lite tid. Over 60 lag var med, og vi hadde med tre lag. Litt av sjarmen med lagbygginga er også å finne på et lagnavn. Lucky Bastards med Trond Harald, Eirik og Mads havnet i samme innledende gruppe som Sokolskys venner og en uvenn med Tore, Iver og Petter. De møttes allerede i første runde, og Lucky Bastards vant 2-1.
Til slutt endte begge lagene med 11 individuelle poeng. Det var ei jevn gruppe og hele 4 lag av 8 hadde 11 poeng, men to lag hadde litt mer og gikk videre til åttendedelsfinale.
I ei anna gruppe spilte laget The Abusement Park med Henrik, Vegard og Magnus. Den gruppa hadde et par sterkere lag som gjorde at poengfordelinga ble annerledes i gruppa, og The Abusement Park fikk til sammen 10 poeng. Det som er vanskelig, er når man får veldig lite tid mot et dårligere lag, og allikevel må prøve å vinne. Man har ikke tid til å tenke noe, må bare flytte. Og det er også teknikker hvis et lag har mye bedre tid enn motstanderen, f.eks. 8½-1½. Da skal man heller ikke bruke mye tid på trekkene sine, for da får den mye bedre motstanderen tid til å regne ut alle varianter du kan komme opp med. Så det er hele tida en balansegang mellom hvor mye tid man skal bruke og ikke.
Siden det i går var to lag som gikk videre fra hver gruppe, var det ikke uventet at mange lag med et lavt ratingsnitt gikk videre til utslagsrundene.

Det er artig å spille laglyn i NM, og det er sosialt.
Arild tok noen bilder i går kveld, og du finner dem her...

6. runde onsdag med nye sjanser

(Tore, 16. juli 2014) Tirsdagen var litt sånn opp og ned og på det jevne. Iver Halse, Mads Wollan Myhre og Åge Olsen imponerte. Onsdag spilles sjetterunden fra klokka 11, og det er nye sjanser for alle sammen. Nå er turneringa halvspilt, og når vi gjør opp status har vi med spillere i teten i fem av de seks klassene som vi deltar i! Det er utrolig!

I klasse 4 er Arne Unneland suveren. Han hadde egentlig meldt seg på i klasse 3, men siden han ikke hadde rating fikk han ikke lov av arrangøren å stille der.
Iver (bildet) spiller solid, og er en klar vinnerkandidat i klassen. Dessverre har han allerede møtt Arne, så Iver er avhengig av hjelp fra andre spillere. I dag skal Iver møte spilleren som slo Petter i går. Petter har selvsagt informert Iver om styrker og svakheter til dagens motstander, og forberedelsene er gjort. Iver spiller nå så solid og godt, at når han har hvit regner vi ham som favoritt uansett i denne klassen. Kanskje Iver trekker fram noe av den magien han viste på søndag?
Petter Andreas har en sterk vinnervilje, og det var derfor tapet kom i går. Hadde han spilt på remis som mange andre spillere ville vært fornøyd med i gårsdagens parti, hadde han holdt stillinga lukket, og enkelt greid remisen. Men Petter ville vinne, og siden motstanderen var så god, ble stillinga overspilt. I dag skal Petter møte Leo fra Stavanger som er året yngre enn ham selv. Skal Petter melde seg på i tetkampen igjen, må han nok vinne denne matchen, men ulempen er at Petter har svart. Vi bør nok være fornøyd med remis.
Magnus har spilt godt i nesten alle partiene (unntaket var i går) helt til uti midtspillet, da han gjør blundere. Kanskje den fysiske treninga med fotballturneringa var det som skulle til? Magnus er ved godt mot, og med hvit må vi regne ham som en liten favoritt i partiet.

I lilleputt er det Andreas Tryggestad som er suveren med 5 poeng. Det er akkurat som forventet, for han er storfavoritten. Mads er første års lilleputt, og vi skal ikke forvente alt for mye av Mads i år, men han spilte et imponerende godt parti i går. Det gjorde at han med 3½ poeng meldte seg på i tetkampen, og Mads er bare ½ poeng bak andreplassen. Mads har hvit i dag, og vi går for seier i dag også!

I klasse 5 mistet vi tetplasseringa i går da Espen tok remis. I dag skal han spille på andrebordet, og han har svart. Espen satt hele kvelden etter fotballturneringa i går kveld og forberedte seg og er nok veldig lysten på å slå tilbake etter to runder med remis. Espen skal tilbake til førstebordet!
Morten hjalp Espen med forberedelsene i går kveld, og han skal i dag ha svart. Morten spiller veldig bra, men han har av og til denne uka hatt noen problemer med å sette den endelige spikeren i kista til motstanderen. Det er litt rart for Morten er en avslutter av rang når vi spiller hjemme i klubben. Kanskje det er NM-nerver? Finner Morten tilbake til sin slagstyrke fra klubbkveldene kan han slå hvem som helst i denne klassen. Vi håper at det begynner i dag.
Sverre har nå kommet i gang etter en litt svak start. Da tenker jeg på selve spillet og ikke poengsankinga. Gårsdagens parti var mye bedre enn de første rundene. Det kan ha med manglende spilletrening i turneringer å gjøre. I fjor kom Sverre på 5. plass, og fortsetter han spillet sitt som i går, vil han i hvert fall kopiere den plassen i år.

I klasse 2 er det også en spiller som har full pott etter 5 runder, og han følges av et kobbel (7 stykker) på 4 poeng, deriblant vår egen Vegard. Vegard var ikke fornøyd med remisen i går, og han spiller i dag på andrebordet, og han møter en spiller han har møtt tidligere for flere år siden i en kadettklasse i et tidligere NM. Det er disse to som er de høyest ratede i klassen, men siden vår Vegard er hvit, regner vi ham som favoritt i dette partiet. Vegard er god nok til å spille i en klasse høyere, siden han nå har fått skikk på de utfordringene han hadde med tidsbruken sin i tidligere år. Nå får han tid til å regne ut alle de vanskelige kombinasjonene sine som ingen andre enn Vegard ser. Eirik tok remis i går men har fortsatt heng på teten. Han er bare ½ poeng bak kobbelet som deler andreplassen. Eirik er en flink angrepsspiller, og vi får sikkert også i dag et interessant parti som vi kan følge med på.
Trond Harald tapte litt overraskende i går, men nå er det bare resten igjen, og i dag møter han Yonne som er ei god sjakkspiller. Trond Harald har svart, men det har aldri hindret ham tidligere i å finne rare, overraskende og helt utrolige planer som overrasker både motstander og tilskuere. Kanskje vi får litt av den magien i dag? Audun slo bror Øyvind i et godspilt parti i går. Audun mangler nok litt spilletrening, og har kanskje brukt den første halvdelen av turneringa til å komme i gang? Øyvind er ved godt mot til tross for fire tap, og sikkert et ergerlig tap for storebroren i går. Også Øyvind ser ut til å mange spilletrening, men nå har han fått spilt fire partier og skal ha kommet inn i det. Det er særlig tidsbruken til Øyvind som gjør det vanskelig for ham. Han disponerer den ikke godt nok, og da blir det alt for lite tid før tidskontrollen, når mange vanskelige avgjørelser skal tas, og da kan det gå skeis. Men trenden kan snus, og i dag er en god dag å begynne på.

I senior A har Åge begynt klatringa mot teten etter en enkel seier i går. I dag skal han møte en god spiller fra Oslo, og siden Åge har svart, skal vi ikke forlange seier. Men det hadde vært utrolig artig om Åge hadde greid akkurat det!

I junior er det klassekameratene til Henrik fra NTG, Martin Nilsen, Stavanger, og Sigve Hølleland, Masfjorden, som leder klassen. Henrik har havnet i andre enden av tabellen. Nå er Henrik første års junior, og han har flere år igjen i denne klassen. Bukken i går var utrolig uheldig. I dag skal Henrik møte en annen klassekamerat som har hatt ei verre turnering enn Henrik. Lasse Bjørn fra Tromsø. Lasse er en av dem vi ble kjent med under NM i Oslo i 2011 da både Tromsø og Kristiansund leide hytter på Bogstad camping. Lasse er utrolig hyggelig og imøtekommende, og det er jo synd at Henrik må slå ham i dag. Men slik er jo sjakkspillet.

Følg oss på bloggen... i dag. Vi oppdaterer hele tida med ny informasjon om hvordan det går i de 14 partiene.

Den årlige fotballturneringa tirsdag kveld

(Tore, 16. juli 2014) Den årlige fotballturneringa under Sjakk-NM ble spilt tirsdag kveld på Lade idrettspark. Det er bl.a. noen kunstgressbaner ved siden av City Lade. Laget til Kristiansund hadde fått noen forsterkninger, bl.a. Håkon og Pål, og Jonny som kom etter at bildet ble tatt. Det var Magnus som var lageier, og som tok initiativet til laget og fikk med seg alle sammen.
Oppvarminga var å gå fra spillestedet og ut til Lade, siden ingen forstår seg på bussprisene i Trondhjem. Det var bare en gåtur på i underkant av 3 km som guttene gjorde unna med friskt mot.
Det var stor forskjell på lagene, og de ble derfor delt inn i to grupper. Store spillere og små spillere. Laget Kristiansund tilhørte de store spillerne, og i den gruppa var det tre lag. Et lag med spillere stort sett fra Stavanger, og et lag med stort sett NTG-elever. De forsøkte å kapre vår Henrik rett før start, men det gikk selvsagt ikke.
Med så få lag ble det spilt dobbel runde, og midt i den andre kampen ble det bestemt at det skulle være 10-minutters kamper. Da hadde vi allerede spilt en kamp som varte i 15 minutter. Det var 7-er fotball og innbytter skjedde hele tida.
Dette var god trim, og det passer fint at denne turneringa kom etter dobbeltrunden på mandag. Nå fikk mange blåst litt ut med litt fysisk trening. Kristiansundslaget hadde mange spillere med så det var bytte av spillere hele tida. Vi hadde hele tida friske spillere på sidelinja.
Men våre keepere ble stadig vekk skadet. Først var det Petter som fikk en skade i arma, og ikke kunne fortsette. Magnus overtok resten av den kampen, men i de neste kampene var det Vegard som sto som en mur i mål, helt til han også fikk en skade, nemlig et kne i hodet. Dermed måtte han også ut, og i den siste kampen var det Morten som hadde ansvaret for å holde målet rent.

Hvis man leser dette godt nok, er det tydelig at resultatene i kampene hoppes over med letthet. For å si det sånn var det planlagt helt på tampen av den siste kampen, at laget for i det hele tatt å få et mål, skulle plassere en fotball i føttene på Mads, lagets minste, og bære ham over banen og i motstanderens mål. Dessverre rakk ingen å utføre det, men ingen hadde fortalt Mads om det heller, så han forsøkte å score på egenhånd på slutten. Siste skuddet vårt på motstanderens mål var keeper Morten som hadde kommet opp, men det gikk også rett utafor.
Uansett var det god fysisk aktivitet, og alle var fornøyde da de dro fra Lade i 7-tida.

Over 50% score i 5. runde

(Tore, 15. juli 2014) Espen leder fortsatt i klasse 5 etter at han spilte remis i dag. Han tilbød remis i ei vinnende stilling, men han var usikker på om det kom til å gå bra, og var litt redd for motstanderens muligheter. Vegard spilte også remis i dag, men er fremdeles med i teten i klasse 2. Eirik spilte også remis i klasse 2, og er også med. Trond Harald tapte tårnsluttspillet og er litt ute av kampen.
Iver vant et flott parti i dag, og er tilbake på andreplass i klasse 4. Der er sunnmøringen Arne Unneland helt suveren med fem strake. Petter forsøkte og forsøkte, men måtte gi en bonde i sluttspillet, og da ble det vanskelig, og han tapte til slutt. Magnus gikk feil i franskforsvaret sitt og tapte ganske raskt.
Morten fikk til et flott angrep, men greide ikke å bryte gjennom, og det ble til slutt et sluttspill som endte i remis. Sverre derimot fikk endelig til den sicilianske gambiten han har forsøkt seg på før, og han vant sluttspillet.

Den første som vant i dag, var Åge i senior A-klassen. Det var en flott kombinasjon som gjorde at motstanderen bare ga opp. Henrik sto til vinst i partiet sitt i juniorklassen, men bukket bonde og deretter partiet. I brødreoppgjøret mellom Øyvind og Audun var det storebror Audun som trakk det lengste strået. Audun vant bonde, og deretter fikk han en offiser. Øyvind ville ikke gi opp, men ofret en offiser slik at han var to offiserer under for å prøve å få til en evig sjakk. Da det ikke gikk, vant Audun enkelt. Trond Harald tapte et enkelt tårnsluttspill i dag, mens Eirik spilte remis.
Mads spilte et veldig flott parti i dag. Motstanderen valgte å gå inn i avbyttevarianten i fransk som er kjent som en remisvariant. Mads ville ikke ha remis, så han brøt opp stillinga, og etterpå fikk han til et flott spill der han fikk plassert offiserene sine på gode felter. Mads viste seg tålmodig for han forsøkte ikke rushe seg gjennom, men spilte sikkert og fikk etter hvert en klar ledelse. Motstanderen fikk tidsnød, og det hjalp heller ikke på sjansene hans, og Mads vant enkelt i sluttspillet. Dette var et veldig fint spill av Mads.


Espen leder i klasse 5. Iver og Petter er med i teten i klasse 4, og Vegard og Eirik er med i teten i klasse 2. Åge klatrer oppover i senior A, og Mads klatrer i lilleputt.

5. runde starter klokka 11

(Tore, 15. juli 2014) Det blir nok en spennende dag. Espen skal forsvare førstebordet i klasse 5, og slik som han spiller nå med kreativitet og styrke, skal alle i klasse 5 passe seg. Også Morten som har 2½ poeng og Sverre med 2 poeng kan ta godt med poeng i dag.
I klasse 4 spiller Petter Andreas på andrebordet og han har svart i dag, mens Iver sitter på fjerdebordet. Petter Andreas har ei slik vinnervilje at han ikke gir opp selv om det er helt tapt. Han gir ofte bort bønder for å få spill. I går trodde vi at han hadde gått helt berserk da han ga bort et helt tårn for å få godt spill. Men siden det fungerer, så går det. Iver har spilt både solid sjakk og magisk sjakk. Vi lurer hva vi får i dag? Magnus skal disponere kreftene sine bedre i dag.
I klasse 2 får vi oppgjøret mellom Audun og Øyvind. Tenk å dra helt til Trondhjem for å spille mot hverandre? Det er uheldig trekking, det. Vegard, Trond Harald og Eirik spiller alle for å være med i teten i klassen.
I lilleputt skal Mads møte en annen Mads i dag. Det kan bli et jevnt parti. Med seier er Mads med i tetsjiktet igjen.
I junior A skal Henrik møte Jonas Rasmussen. Jonas møter da sin 5. NTG-elev i denne turneringa. Han har to seire og to tap, så det har gått delvis bra for ham, og Henrik kommer nok ikke til å undervurdere ham. Men preppinga går jo greit, da. Det er bare å ringe kameratene og høre hvordan han skal spille mot Jonas.
I senior A skal også Åge møte en bergenser slik som Henrik i juniorklassen.

Espen leder, med i teten i klasse 2 og 4 også

Trond Harald er konsentrert i tredje runde i oppgjøret mot Vegard.
Foto: Magnus Dahl Jenssen

(Tore, 15. juli 2014) Det ble en lang dags ferd mot natt i kveldsrunden i den ene dobbeltrunden i dette Norgesmesterskapet i sjakk. Espen leder fortsatt i klasse 5 etter en remis i fjerde runde. Espen ofret hesten for to av bøndene foran kongen til motstanderen, og det skapte såpass ubalanse i stillinga og/eller frykt hos motstanderen så han torde ikke angripe, og når han var forsiktig, kunne Espen først konsolidere stillinga si, og deretter pøse på igjen. Espen fikk tilbake offiseren med renter (bonde) og sto godt i midtspillet. Til slutt ble det et springersluttspill med samme antall bønder, og Espen tok remis. Det var en viss sjanse for at motstanderen kunne vinne hvis Espen prøvde å forsere fram en vinst, og da er det greiest med remis. Espen har 3½ poeng og leder klassen. Det er også 4 andre på samme poengsum. Morten sto veldig godt i sitt parti, og han hadde en fribonde. Men i tårn- og springersluttspillet bukket han tårnet mot motstanderens springer, og da var det gjort og det ble tap. Sverre spilte også bra i sitt parti, og det så ut til å gå til enkel remis, helt til motstanderen bukket i tårnsluttspillet med bare tårn og et par bønder igjen. Dermed ble det seier for Sverre, og han har 2 poeng og 50% score etter 4 runder.

I klasse 4 er det Aalesunds Arne Unneland som leder klassen med 4 poeng, etter at han blant annet vant mot Iver mandag formiddag. Petter Andreas ligger på tredjeplass med 3½ poeng etter et vilt parti, der ingen (utenom Petter Andreas) var sikker på hvordan det skulle gå. Petter presset og presset, og ga et tårn for tre bønder og mer press. Det var helt ¨ vilt at det skal gå an å holde et slikt parti, men Petter ville mer enn det, han ville vinne det. Til slutt i sluttspillet med Petters løper mot tårn og løper og Petters utall av fribønder, måtte motstanderen gi løperen på en av dem, mens tårnet holdt stillinga. Dermed ble det "bare" remis for Petter, men for ei vinnervilje den gutten har! Og han tør å satse. Det skal bli artig å følge Petter utover i uka.
Iver vant et solid parti mandag kveld. I prøyssisk eller noe prøyssisklignende ga motstanderen en bonde i åpninga, og den beholdt Iver. Han kom seg gjennom lidelsene etterpå med bonden i behold, og brøt gjennom i sentrum på rett tid. Iver må ha studert Axels bok og spesielt kapitlet om bondebrudd, No Pawn Lever - No Plan, for Iver gjør det perfekt. Det var det samme i andrerunden, riktig bondebrudd til rett tid. Det er utrolig vanskelig å få til. I andrerunden spilte Iver magisk, i går kveld var det en vanlig sliteseier som måtte til for å vinne. Det er kjekt å se at Iver kan vinne på forskjellige måter.
Magnus tapte etter at han hadde kommet svært godt ut, og han sto også godt i midtspillet. Det ser ikke ut som om Magnus tåler lange partier i like stor grad som noen av de andre, og i dag blir det energibarer utover i partiet på ham.

I klasse 2 satt Vegard på førstebordet og spilte mot en av dem Trond Harald kjempet mot i 2012 om klasseseieren i klasse 2. Vegard sto godt, og så sto han enda bedre, men analysene med pc etterpå viste at han overså en kjempegod kombinasjon som hadde ført til vinst. Da han ikke så den, ebbet angrepet ut, og partiet endte i remis etter en lang stund. Vegard ligger på tredjeplass med 3½ poeng.
Eirik tør å ta sjansen når den byr seg, og han er svært effektiv når han går til angrep. Det gjorde han i kveldsrunden mandag, og motstanderen hadde ikke en sjanse. Eirik har funnet tilbake til vinnersporet fra 2011, og dette skal bli spennende utover i uka. Eirik har 3 poeng og ligger på 9. plass.Trond Harald møtte sin egen åpning, Grand Prix-angrepet i siciliansk, med svart, og tilskuerne håpet på å se hvordan svart egentlig skal spille mot denne åpninga. Jeg vil ikke anbefale Trond Haralds måte for han kom ikke særlig godt ut. Motstanderen presset ham over hele brettet. Men som det så ofte går i Trond Haralds partier, motstanderen bukket, denne gang en kvalitet, og Trond Harald vant. Det er der at Trond Harald er flink. Han gir motstanderen muligheter til å gå feil, og da gjør de ofte det. Trond Harald har 3 poeng (bare tap for Vegard) og ligger på 10. plass.
Audun spilte et greit parti i kveldsrunden, og det ebbet ut i remis. Øyvind hadde walk over og fri. Begge har ett poeng.

I lilleputt møtte Mads en av sønnene til Torbjørn Dahl (ex Aure), Håvar, og Mads vant et greit parti, der han avviklet til et vunnet sluttspill og fikk fram en bonde til ny dronning. Mads har 2%frac12; poeng og ligger på 14. plass.
I junior skulle Henrik spille mot Eivind X Djurhuus. Henrik hadde svart. I NM i fjor sommer i siste runde i kadettklassen møttes de også. Henrik måtte ha remis, Eivind måtte vinne for å bli kadettnorgesmester. Henrik tapte det partiet og måtte nøye seg med tredjeplassen. Eivind spilte feil i det fjerde trekket, og Henrik utnyttet det med en gang. Stillinga til Henrik ble så god at det var en fryd å se. Men det var vanskelig å komme videre, og til slutt fant Eivind ut hvordan han skulle bryte seg ut på kongefløya, og da tok de remis. Henrik har 2 poeng.
I senior A ble det Panovvarianten i Caro-Kann på Åge. Han spilte den ikke så godt, og tapte bonde i åpninga. Den bonden ble til slutt avgjørende, men det var nok helst at Åge hadde sett en matt hos motstanderen som ikke var en matt. Kongen hadde ett fluktfelt den kunne gå til. Dermed ble det tap for Åge som har 2 poeng og ligger på 10. plass.

Petter, Vegard og Espen med full pott

(Tore, 14. juli 2014) Poengfangsten bare fortsetter i NM! I dag ble det virkelig alvor for mange siden nå er det spillerne på samme poengsum som møtes. Effekten av seedinga er nå over, og nå møter ikke de spillerne som har tatt en del poeng noen dårlige spillere.
Petter, Espen og Vegard har alle 3 poeng etter 3 runder, og de leder klassene sine. Petter i klasse 4 leder klassen med to andre. En av dem er Arne Unneland fra Ålesund som vant i dag mot Iver Halse. Det var et tårnsluttspill der Iver til slutt valgte feil som Arne vant. Petter bukket kvalitet i åpninga, men kjempet seg tilbake i partiet. Han ga en bonde for å få aktivitet, og da ble motstanderen veldig forsiktig, og til slutt fikk Petter offiseren tilbake, og vant partiet.

Espen satt på førstebordet i klasse 5 og vant partiet sitt sikkert. Han vant tidlig en kvalitet, og presset på. Da presset ikke ga de effektene han håpte på, ble det ei anna plan som førte til at dronninga til motstanderen ble fanget, og Espen vant. Vegard vant det interne oppgjøret mot Trond Harald etter at det ble en forventet Benkögambit. Vegard hadde mest kontroll og avgjorde med en kombinasjon. Da leder Vegard klasse 2.

Det ble også flere poeng i dag. Sverre i klasse 5 vant etter at motstanderen bukket i tårnsluttspillet. Henrik i juniorklassen vant også i dag. I et likefarget løpersluttspill gjorde motstanderen flere feil og Henrik vant til slutt etter over 4½ timers spill.
Åge i senior spilte remis og ligger på 7. plass etter 3 runder. Gudmund Farstad fra Molde satt på førstebordet og vant, og han leder klassen med 3 poeng.
Mads spilte avbyttevarianten i fransk i dag, og det er jo en kjent remisvariant, og remis ble det. Øyvind i klasse 2 spilte veldig godt, men gjorde en feil i sluttspillet som førte til at han tapte. Audun spilte jevnt og godt, og det ble remis i sluttspillet. Eirik bukket kvalitet i sitt parti, og forsøkte å lukke stillinga, men da motstanderen fikk åpnet den på kongefløya, var det over og ut for Eirik. Magnus spilte mot den svært uvanlige Birds åpning i dag, og han kom greit ut, men fikk ei dårlig posisjonell stilling som førte til at han måtte gi en kvalitet, og Magnus tapte til slutt.

Det ble da til sammen 7 poeng av 13 mulige, og vi er fortsatt på positiv score!

Dobbeltrunde i dag - formiddagsrunden klokka 930

(Tore, 14. juli 2014) Nå spisser det seg til. Mandag 14. juli er den eneste dagen med dobbeltrunde i Sjakk-NM. Formiddagsrunden starter klokka 930 og kveldsrunden klokka 17. Det blir en lang dag.
Vi har veldig mange med 2 poeng etter 2 runder, og det er svært gledelig. Inntil nå har det vært seeding, slik at i så store klasser som i NM har det vært mange tilfeller av topp mot bunn. I tredjerunden kan vi regne med at det blir flere like oppgjør. Det blir utfordrende for våre spillere, men 7 av våre 14 spillere står med full pott etter søndagens runde, og det har aldri skjedd før at vi har hatt så mange som har vært med i teten i sine klasser så tidlig!

I klasse 2 har vi 3 stykker; Vegard, Trond Harald og Eirik. Og Vegard og Trond Harald skal møtes innbyrdes. Vegard har hvit. Det kan bli et episk oppgjør mellom to stykker som er glad i å gå til angrep. Siden Vegard har hvit, tror vi at han har en liten fordel. Men Vegard har tapt med hvit mot Trond Harald tidligere så utfallet er helt uvisst. Eirik møter en god spiller med svart og skal i utgangspunktet være fornøyd med remis, men hvis Eirik nå har funnet tilbake til kampformen fra 2011, da han vant klasse 3, skal vi ikke utelukke noenting. Det kunne se ut til i går at han hadde funnet tilbake til den. Det hjelper nok å ha en alltid fightende Trond Harald boende hos seg. Audun var litt uheldig i går da det bare ble remis, men det er 7 runder igjen og god tid til å få mange poeng i turneringa. Det samme gjelder også for Øyvind som har startet med to tap.

I klasse 4 har både Iver og Petter Andreas to poeng og ligger i teten sammen med 5 andre. Iver skal møte Arne Unneland fra Aalesunds Schaklag, og han er et stort spørsmål. Han spiller godt, og det har han gjort i diverse turneringer i klubben i Ålesund, men han har ikke rating, for han har begynt å spille nå det siste året. Arne er faren til Mathias og Niklas Unneland og den første turneringa som Arne var med i, var i sjåførklassen i BGP-turneringa i Kristiansund i mars i fjor. Iver har hvit, og er så god i seg sjøl at han skal ikke frykte noe. Det spillet som Iver viste i går, var rett og slett fantastisk. At Iver kan kombinere er det ingen i Kristiansund som visste. Petter Andreas har hvit og da vet vi fra Kristiansund hvilken åpning han kommer til å spille i formiddag. Det kan slå litt begge veier, men Petter Andreas er veldig solid i åpninga og vet hva han skal spille mot alle varianter. Det er en stor trygghet. Magnus vant et flott angrepsparti i går og viste hvor god han kan være. I dag er det bare å følge opp med nok en tøff motstander.

I klasse 5 sitter Espen på førstebordet. Det er alltid både gledelig og litt spennende. På førstebordet sitter lederen og hvis man vinner der, viser man seg som den beste. Utover i turneringa får førstebordet en større og større plass i spillernes sinn, og det er spesielt vanskelig å komme opp dit og møte en som har forsvart plassen sin på førstebordet, slik Audun gjorde i klasse 3 i fjor. Det er nok litt for tidlig til at den psykologiske siden av det har slått inn, men den kommer. Det er uansett kjekt å sitte på førstebordet og spille. Da vet man at man leder klassen. Nå begynner også alvoret for Espen, og han møter en god motstander. Det samme gjelder i høyeste grad for Morten som har hatt to enkle møter i de to første rundene, men Morten som vi regner som en outsider til å vinne klassen, kan greie dette. Sverre fikk en sliteseier i går, og viste hvor god han er. I dag møter han en like god spiller som han sjøl, og det kan gå alle veier.

I senior A har Åge bare avgitt en remis, og han ligger på en delt 6.-11. plass. Det er 5 stykker som har 2 poeng, deriblant Moldes Gudmund Farstad. Åge har hvit i dag, og det er lettere da å bestemme i hvilken retning partiet skal gå. Åge likte seg ikke i går, og det viste styrke at han allikevel spilte remis.

I junior A var ikke Henrik flink nok i går til å hale inn seieren, da han kom litt skjevt ut. Han skal møte en bergenser, og Henrik har hvit.

I lilleputt skal Mads møte Sverre fra Stavanger. I dag skal Mads ha svart, og da må han vise litt mer tålmodighet i spillet sitt enn med hvit, og hvis det blir et posisjonelt spill, som det nok blir, er Mads god.
Også i dag kommer vi til å følge alle våre spillere og vi oppdaterer ofte hva som skjer på bloggen vår

En god andrerunde også

(Tore, 13. juli 2014) Det ble en fantastisk andrerunde i Trondhjem denne søndagen. Totalt ble det 11½ poeng av 14 mulige. Det ble 9 seire, 3 remiser og 2 tap. Alle spillerne i klasse 4 og 5 vant partiene sine!
I klasse 5 er det 9 spillere som har 2 poeng, og både Espen Haltvik Bakke og Morten Smenes Frost er blant disse 9. På tabellen står Espen øverst og Morten på tredjeplass. Sverre står med 1 poeng. Morten vant enkelt i dag, og Espen fikk også en enkel reise. Sverre slet litt, og hadde litt problemer underveis, men fikk litt hjelp av motstanderen og vant partiet til slutt.
I klasse 4 er det 6 stykker som har full pott med 2 poeng, og blant disse har vi både Petter Andreas og Iver. Og Arne Unneland fra Aalesunds. Iver spilte et fantastisk parti i dag mot han som i fjor ble nummer to i klasse 5. Petter hadde et veldig greit parti i dag, da motstanderen bukket offiser allerede i åpninga. Magnus fikk til en veldig flott matt i partiet der han fikk åpnet med favorittåpninga si, skotsk.

I aldersklassene ble det tap på Mads i lilleputt mot Tor Fredrik Kaasen. Mads hadde litt kontroll på stillinga, men da Mads åpnet sin egen stilling for ham, ble det litt for enkelt for ham og Mads tapte. Åge i senior A måtte spille mot et system han ikke liker, og det så vi også på spillet hans. Men Åge holdt unna og sluttspillet endte i remis. Gudmund Farstad fra Molde er med i teten i gruppa med 2 poeng. Henrik i Junior A kom litt skjevt ut av åpninga, og han fikk ikke noe til. Etter avbytte av tårn og dronninger ble de enige om remis.

I klasse 2 har både Vegard, Trond Harald og Eirik 2 poeng etter dagens runde og er med i teten. Det er 12 stykker som har 2 poeng. Vegard vant et flott parti, der han med svart fikk kontroll tidlig, men det var sjanser til begge sider. Vegard tok det siste stikket og vant partiet. Trond Harald var heldig og vant fordi motstanderen ikke rakk å gjøre 40 trekk før tida gikk ut. Da var det vel remis i stillinga. Eirik fikk til et bra angrep og vant. Audun sto veldig godt og vi trodde at han kom til å vinne, men motstanderen fikk til en evig sjakk. Øyvind så ikke en avdekker, og tapte kvalitet og bonde og da ga han opp partiet.

Andrerunden starter søndag kl. 11

(Tore, 13. juli 2014) Det blir en fin dag i Trondhjem søndag 13. juli. Sola skinner, fuglene synger og spillelokalet er heldigvis godt avkjølt! Det blir nok en lang dag for å kapre poeng. Slik turneringssystemet er laget, er det litt seeding i dag også, men alle vinnerne møter en vinner i dag, og alle som ikke fikk poeng i går, møter noen tilsvarende.
Følg oss på bloggen vår

Flott start på NM - 9 seire første dag

(Tore, 13. juli 2014) Det var en flott start på NM i Trondhjem for kristiansundsspillerne. Av våre 14 spillere var det hele 9 av dem som vant sine partier i førsterunden. Nå er den seedet, så for mange var seirene og tapene forventet. Men det var også veldig bra spill av mange.
Mads (bildet) fikk en overkommelig oppgave i lilleputt, og da han gikk inn i sluttspillet hadde han plusstid på klokka. Så Mads hadde en fin dag på jobben. Åge i senior A vartet opp med et flott angrepsparti, og da angrepet stoppet opp, avviklet han til et vunnet sluttspill. Det var etter læreboka. Henrik i juniorklassen valgte å gå inn i stillingstypen som motstanderen liker veldig godt, og da Henrik overså et brudd på f5 var det egentlig gjort. Da ble Henrik valset over. Henrik er førsteårs junior og vi skal ikke forvente oss alt for mye av ham i juniorklassen i år.

I klasse 5 fikk Morten det veldig enkelt i førsterunden. Det samme fikk også Espen. Det var to lette partier. Sverre derimot spilte en flott siciliansk gambit, men han var litt uforsiktig i midtspillet og ga en bonde, og da Sverre ikke fikk til noe motspill var det gjort, og Sverre tapte. I klasse 4 ble det også to seire og ett tap. Iver møtte en motstander som Stig møtte i klasse 5 i 2011. Iver forsøkte seg på en kombinasjon som egentlig burde ha endt med offiserstap for ham, men hun så det ikke. Deretter fikk Iver stabilisert stillinga, og han spilte veldig godt i fortsettelsen og seieren var klar. Petter hadde et litt mer rotete parti. Han kom ut i sluttspill ganske tidlig, og der fikk han manøvrert seg til seier i et remissluttspill. Flott gjort! Magnus hadde svart og møtte en god motstander, og et tap var forventet. Magnus kom ikke skikkelig ut, og måtte gi dronninga for tårn og løper. Da han heller ikke hadde noe motspill, var det ingen kompensasjon for tapet i stillinga, og Magnus tapte greit.

I klasse 2 der vi har med hele 5 spillere skjedde det mye. Der fikk vi også vårt lengste parti. Audun spilte i 4½ time, og han kom tidlig i tidsnød. Stillinga var grei, men det var tidsbruken som bekymret oss rundt. Men også motstanderen brukte like mye tid, så de var like der. Til slutt kom de ut i et sluttspill som ikke var fordelaktig for Audun, og motstanderen snappet opp den ene bonden etter den andre og Audun tapte. Selv om Audun hadde en god springer var motstanderens løper mye bedre i den åpne stillinga.
Vegard fikk en grei motstander, Vegard var storfavoritt, og etter en noe rar åpning, fikk Vegard til et kongeangrep. Når Vegard stiller inn kanonene er det ikke alltid like lett å sitte på den andre siden av brettet, og det var det heller ikke nå. 1-0 til Vegard. Det tok litt tid før Eirik kom i gang i partiet sitt, men da han kom, var angrepet på kongestillinga til motstanderen ødeleggende. Eirik vant en bonde, og avviklet til et vunnet sluttspill. Motstanderen var ikke helt med og gjorde at Eirik slapp å slite mange timer ved brettet. Trond Harald angrep først på kongefløya, og det førte til at motstanderen rokerte langt. Da kunne Trond Harald angripe der, og han vant enkelt.Øyvind hadde svart mot en vanskelig motstander. Øyvind ble presset og måtte gi en springer for to bønder for å unngå matt. Men presset etterpå ble også for stort på kongestillinga og Øyvind tapte.

Det ble da 9-5 i førsterunden, og det er et resultat vi er godt fornøyd med!
Du kan også lese om førsterunden i bloggen vår...

Flere skal være med og spille lynsjakk

(Tore, 10. juli 2014) I NM i lynsjakk som spilles søndag 20. juli er det flere som kommer oppover til Trondhjem bare for det arrangementet. Eilif Odde og Karl W. Strand kommer opp siste helga, for å spille i NM i lynsjakk.
Det skal også være enda flere som fristes til ei sjakkhelg i Trondhjem!

 

Noen vurderinger på forhånd

(Tore, 7. juli 2014) Her kommer en liten omtale av våre deltakere:

Vegard, Trond Harald, Øyvind, Audun og Eirik i klasse 2

(Tore, 7. juli 2014) I klasse 2 har vi med Vegard Simensen, Trond Harald Saltnes, Øyvind Hoem Vaseng, Audun Hoem og Eirik Viken Kallset. 4 av disse har tidligere vært klassevinnere i Landsturneringa!
Trond Harald vant klasse 2 i 2012 i Sandefjord og rykket opp til klasse 1 i fjor. Nå er det tilbake til klasse 2 igjen.
Eirik vant klasse 3 i Oslo i 2011, Øyvind vant klasse 3 i Sandefjord i 2012, og Audun vant klasse 3 på Lillehammer i fjor. Alle fire har vært med og kjempet i teten og vet hvordan det er å sitte på førstebordet og forsvare plassen sin. Det er verdifull erfaring som ingen kan ta fra dem.
For Vegard er det første året han ikke spiller i aldersbestemte klasser, og ratingmessig er han forhåndsrangert som nummer to i NMs desidert største klasse med 85 påmeldte. Trond Harald er forhåndsrangert på 8. plass, og disse to forventer vi skal kjempe i teten.
Øyvind var i fjor helt i teten i klasse 2 etter et par runder, og viste da at han kan være med og kjempe også i denne klassen. Siden alle våre fem har vist vinnervilje, så vi skal ikke bli forundret om det på slutten av turneringa blir mange interne kristiansundsoppgjør i denne klassen.

 

Iver, Petter og Magnus i klasse 4

(Tore, 7. juli 2014) Iver Halse, Petter Andreas Wadstensvik og Magnus Dahl Jenssen står foreløpig oppført som deltakere i kadett B-klassen. Men det ser ikke ut til at det blir en egen kadett B-klasse i år, slik som i fjor. Ingen av spillerne ønsker å spille sammen med kadett A-spillerne som har mye høyere rating, og velger da å spille i klasse 4.

I denne klassen med nesten 40 påmeldte er Iver forhåndsrangert som nummer 5. Hvis Iver skal vinne klassen, må han gjøre det før sisterunden, for når den starter sitter han på flyet til Tyrkia.
Også Petter og Magnus forventer vi oss mye av i denne klassen. Spesielt Petter har det siste året spilt jevnt med Iver og Mads, og han har også gjort det bra mot enda bedre spillere. Men det er første gangen de spiller i en vanlig NM-klasse og ikke i aldersbestemte klasser, og de møter her også erfarne spillere som kan sine systemer ut og inn. Det kan bli ei utfordring.

 

Sverre, Morten og Espen i klasse 5

(Tore, 7. juli 2014) I klasse 5 er Sverre Hoem, Morten Smenes Frost og Espen Haltvik Bakke påmeldt, foreløpig. Det er to til som teller på knappene om de skal delta, men det blir nok ikke avklart før lørdagen.
Sverre fikk 6 poeng i fjor og en svært gledelig 5. plass i klasse 5.
Fjoråret viste at det kan komme overraskelser i klasse 5, da det stilte opp en spiller i si første turnering, og han vant alle partiene sine. Våre spillere har siden de deltok i klasse 5 for første gang i NM i Oslo i 2011, bestandig tatt en del poeng, og det kan vi nok forvente også i år.

Espen og Morten er nye i klassen, men begge to er såpass gode at de kan kjempe i teten.

 

Mads spiller i Lilleputt

(Tore, 7. juli 2014) Mads Wollan Myhre spiller i lilleputt for første gang. I tidligere år har han spilt i miniputt. Siden Mads er første års lilleputt kan vi ikke forvente at han skal være med helt i toppen. Det er 35 påmeldte, og det er mange gode, og Mads er forhåndsrangert som nummer 13. Men Mads liker å være med i teten når han spiller sjakk, og han har spilt mot alle konkurrentene i flere år allerede og kjenner dem godt. Så vi skal ikke bli alt for overrasket om Mads blir blant de 5-10 beste i klassen, for Mads har et stort potensiale.

Åge i Seniorklassen for første gang

(Tore, 7. juli 2014) Åge A. Olsen spiller i seniorklassen for første gang. I år ser Senior A til å være litt mer åpen enn tidligere år. Det er 30 påmeldte, og det er bare én spiller over 2000 i rating, hjemmefavoritten FM Jarl H. Ulrichsen. Åge er med sine 1767 ratingpoeng forhåndsrangert som nummer 8. Kanskje vi kan da vente at Åge er med i teten i klassen? Det skal ikke forundre, for Åge spiller godt for tida.
Åge spilte sitt siste langsjakkparti våren 2011 i klubben, men han hadde ukentlige treninger med IM Axel Smith i 2012, og høsten 2013 spilte Åge hver uke i våre hurtigsjakkturneringer om torsdagene. Og denne våren har han undervist noen av våre kadetter, slik at rusten har ikke tatt Åge. Det er helt klart. Åge har tre ganger tidligere spilt i mesterklassen i Landsturneringa, og det ga verdifull læring for hvordan man skal spille mot spillere på det nivået.

Helt åpen juniorklasse

(Tore, 7. juli 2014) Juniorklassen har i år 20 påmeldte, og den ser svært jevn ut. Det er en spiller, Guttulsrud, som har over 2200 i norsk rating, og han må nok regnes som en favoritt. Bak ham er det mange andre som kan vinne. Henrik er forhåndsrangert som nummer 12, men i denne jevne klassen betyr det ingenting. Også de 4 som har 1600- og 1700 i rating, er såpass gode at de kan slå hvem som helst av de andre.
Og Henrik har vist at forhåndsrangeringene betyr ikke noe som helst. Henrik er skummel når det blir snakk om norgesmesterskap. Det viste han i Landsturneringa på Lillehammer i fjor sommer da han spilte om seieren i Kadett A i sisterunden, og i NM for ungdom på Hamar i november da han også spilte om seieren i sisterunden.
Henrik går på sjakklinja til Simen Agdestein på NTG ved Stabekk, og han har blitt mye bedre det siste året. Henrik har blitt litt sikrere, og det er positivt. Henrik kjenner også godt til alle motstanderne i klassen og hva de spiller og ikke spiller.

Mange kveldsturneringer - lite tid til annet enn sjakk

Det blir som vanlig flere kveldsturneringer, og hvis spillerne skal være med på alt, blir det ikke mye fritid.
Det begynner allerede den første søndagskvelden med ei sjokksjakkturnering. Der blir det 5 minutter per spiller per parti, og det er lov å sette inn i sjakk men ikke i matt. Samme kveld skal lederne på kongressen, og de fleste vil nok ønske å være ferdige slik at de rekker VM-finalen i fotball kl. 21.
Mandag er det dobbeltrunde, og den er jo plassert litt uheldig, dagen etter VM-finalen. Hvis den varer lenge, kan det være at mange får lite søvn før de to rundene.
Tirsdag er det den vanlige fotballturneringa og kafésjakk. For to år siden hadde kafésjakken ei nedre aldersgrense på 18 år.
Onsdag er det laglyn med tidshandikap. I fjor kom laget til Espen, Petter og Tore til finalen (de ledet også etter tre runder i finalen men endte til slutt nest sist...) Anders Olsen har vunnet denne disiplinen flere ganger, og da var han på lag med Magnus Carlsen!
Torsdagskvelden er det finalekampene i Royalsjakk. Henrik og Tore vant sølv i NM i Royalsjakk i fjor, og klubben har noe å forsvare her. Fredagskvelden er det pratelagsjakk, og i fjor vant Axel, Kristian og Aryan denne turneringa.
Og lørdagskvelden er det jubileumsfest.

Når skal vi få tid til Pirbadet, Rockheim eller besøke slekt og venner i Trondhjem?

Norges Sjakkforbunds 100-års jubileumsfest

Lørdag 19. juli om kvelden avholdes Norges Sjakkforbunds 100 års jubileumsfest. Sjakklubben spanderer deltakelsen på jubileumsfesten på våre juniorer. Det blir 3-retters middag og underholdning. Norges Sjakkforbund ble stiftet 20. juli 1914, men vi vet ikke om det var noen fra Kristiansund der. Etter planen skal deltakerne på jubileumsfesten holde ut til midnatt og da ta en skål for de 100 årene og sikkert også for nye 100 år.
Og så er det NM i lynsjakk med start søndag formiddag kl. 11 som spilles på selve 100-årsdagen.

NM i lynsjakk søndag 20. juli

På dagen 100 år etter at Norges Sjakkforbund ble stiftet i 1914 spilles NM i lynsjakk. Det er litt uvanlig at den spilles på søndagen etter at langsjakken er ferdig, men dette skyldes at da får man markert 100-årsdagen. Det er flere fra Kristiansund som planlegger å reise oppover til Trondhjem siste helga, for å være med på lynsjakken.

Ikke planlagt felles grilling i år

De tre siste årene har vi hatt en kveld der klubben har invitert til grilling for deltakere, familiene og gjester. Vi begynte med det på Bogstad camping i 2011, og hadde det også på Vøra camping i Sandefjord i 2012 og på Birkebeineren i 2013. Men det ser ut til at det kan bli vanskelig å få til noe felles grilling i Trondhjem sentrum der deltakerne enten bor på hotell eller bor privat. Men hvis det åpner seg en mulighet, så ser vi om vi får det til.

Våre deltakere

Junior A: Henrik Øie Løbersli
Lilleputt: Mads Wollan Myhre
Senior A: Åge A. Olsen
Klasse 2: Vegard Simensen, Trond Harald Saltnes, Øyvind Hoem Vaseng, Audun Hoem og Eirik Viken Kallset
Klasse 4: Iver Halse, Petter Andreas Wadstensvik og Magnus Dahl Jenssen
Klasse 5: Sverre Hoem, Morten Smenes Frost og Espen Haltvik Bakke

Ledere: Tore Kristiansen og Arild Myhre

I tillegg er det flere andre som vil delta i NM i lynsjakk søndag 20. juli.

Tidligere NM-sider

NM i Oslo i 2011
NM i Sandefjord i 2012
NM på Lillehammer i 2013

 

Utskriftsvennlig versjon

Teknisk ansvarlig