Kristiansund Sjakklubb

ksk - stiftet 1917 

 

 

 

Landsturneringa spilles i Sandefjord
lørdag 7. juli - lørdag 14. juli

Deltakerliste, resultatliste, rundeoppsett, blogg og bilder

Niende og siste runde lørdag 14. juli

(Tore, 15. juli 2012) Aryan Tari ble en suveren juniornorgesmester i sjakk i Sandefjord lørdag. Han trengte bare et halvt poeng mot Jørgen Hoel fra Bergen, for å være sikker på at ingen kunne ta ham igjen. Aage sendte meldinger om at det var sikrest å ta remis i siste runde, men Aryan ville ikke ta remis, og det var heller ikke nødvendig siden han kom godt ut i sin sedvanlige engelske åpning. I sluttspillet hadde Aryan to løpere mot et tårn, og alle ble sikkert på at Aryan vant da han strakte seg over brettet og hentet seg dronning. Aryan hadde en bonde som truet med å gå inn til forvandlingsfeltet. Det siste partiet for Aryan ble en flott avslutning på ei flott turnering. Da Erlend Kyrkjebø, Stavanger, avga et halvt poeng i siste runde mot klubbkameraten, ble det et klart norgesmesterskap for Aryan med 8 poeng. Det ble 1½ poeng avstand ned til Kyrkjebø. Aryan Tari har med juniormesterskapet også vunnet retten til å spille i eliteklassen i NM på Lillehammer neste år.

Klubbkamerat Vegard Simensen hadde muligheten til å ta tredjeplassen med seier i siste runde. Vegard kom dårlig ut, og Kjell Håkon Lien fra Hønefoss, sto godt. Men på sedvanlig Vegard-vis, fant Vegard ressurser i stillinga i midtspillet og gikk til angrep. At det ikke var vinst da han hadde begge tårnene sine på sjuenderaden og de resterende lette offiserene hans også var med i angrepet, får vel analysene vise om det var. Men om det var vinst var det ingen som fant den. Kjell Håkon fikk avviklet til sluttspill der begge hadde tårn og springer hver, og da spilte Vegard litt passivt igjen, og Kjell Håkon kom på offensiven med sin fribonde. Det så dårlig ut for Vegard som nok sto til tap, men i begges tidsnød greide Vegard å gafle til seg bonden, og partiet endte i remis. Vegard reddet dermed halvpoenget og fikk 5½ poeng i juniorklassen. Det er et kjemperesultat for Vegard var rangert nest sist av alle i junior A. Både Johan- Sebastian Christiansen, Caissa, og Jens Hjort Kjølberg, SK 1911, vant sine partier og begge to fikk også 5½ poeng, og begge hadde bedre kvalitet enn Vegard slik at det til slutt ble femteplass på Vegard.

Vi fikk også to klassevinnere i Trond Harald Saltnes og Øyvind Hoem Vaseng.
Trond Harald sikret seieren med remis og et halvt poeng i siste runde. Han fikk sin favorittvariant i Caro-Kann, og han fulgte plana si. Han skulle tilby remis tidlig, og hvis motstanderen avslo skulle han spille til han fikk fordel og deretter komme med et nytt remistilbud. Hvis han også da avslo, noe Trond Harald håpet på, skulle han spille for å vinne. Motstanderen, Andreas Strand fra Modum, tok i mot det andre og siste remistilbudet fra Trond Harald. Siden Trond Harald ledet med et helt poeng før siste runde, var han dermed vinner av klasse 2 med 7½ poeng. Et helt poeng foran de tre neste på lista; Karim Ali fra Fribonden, Henrik Aas fra Nittedal og John Kr. Jonsen fra Oslo Schakselskap. John Kr. hadde dårligst kvalitet av disse tre og havnet utafor pallen, men han rykker også opp til klasse 1 neste år sammen med Trond Harald og de to andre på pallen. John Kr. er opprinnelig fra Vevang men har bodd i Oslo i mange år. Men John Kr. er fremdeles nordmøring, sier han sjøl!
Trond Harald gjorde et flott mesterskap. Han hadde flere partier der han kom dårlig ut, men han greide å snu partiene, og han hadde også den tilstrekkelige gliden som mestere har, til at han vant de partiene der han sto litt i underkant. Da forsøkte Trond Harald finne kombinasjoner som motstanderne ikke så, og det lyktes meget bra.

Eirik Viken Kallset fikk 4 poeng i klasse 2 etter seier i siste runde. Eirik fant ut at andreklassespillere passer litt bedre på brikkene sine enn i klasse 3 som han vant i fjor. Men Eirik hadde flere partier han burde ha vunnet i tillegg, og det skorter vel mest på erfaringa til å spille turneringssjakk som gjorde at det ikke ble bedre i år.

Øyvind Hoem Vaseng hadde delt ledelse før niende og siste runde i klasse 3 med 6½ poeng. Han greide ikke å vinne sitt siste parti mot Torge Ugland fra Drammen, men tok et halvt poeng og fikk sju poeng. Øyvind utlignet ganske tidlig med svart, men stillinga var lik hele tida. I tårnsluttspillet forsøkte Øyvind så godt han kunne å vinne, men hadde han presset enda mer i stillinga kunne det fort ha blitt tap, så fornuftig nok tok han remis. Da Ida Lahlum, SK 1911, på andrebordet knuste Werner Solberg, gjorde det det lettere for Øyvind å ta remis, siden ingen i hvert fall gikk forbi ham på poeng. Men da også Harald Mottang fra Stjernen Sjakklubb i Oslo vant og fikk sju poeng, ble det nervepirrende for Øyvind og delegasjonen fra Kristiansund. Både Øyvind, Ida Lahlum og Harald Mottang hadde sju poeng. Det måtte regnes kvalitet for å skille de tre. Da de var ferdige med sine partier, hadde Mottang flere kvalitetspoeng ledelse på Øyvind, men vi vet at man må vente til alle partiene er ferdige, før man vet det endelige resultatet. Vi regnet og regnet og gikk inn i spillesalen for å se hvordan det gikk med dem som Øyvind hadde møtt tidligere i mesterskapet og om de hadde vinststillinger slik at Øyvind kunne få enda flere kvalitetspoeng. Til slutt sto var det igjen bare to partier i klassen. Og skulle Øyvind vinne, måtte vi ha de rette resultatene i begge partiene. Etter over fem timers spill ble de to partiene ferdige, og det gikk riktig vei for Øyvind i begge to! Vi kunne slippe jubelen løs! Øyvind vant med et halvt kvalitetspoeng foran Mottang og noen flere foran Ida Lahlum.

Kun 1/3 av deltakerne i en klasse får premie, og i klasse 3 fikk Audun Hoem premie for sin 13. plass med 5½ poeng. Audun vant i siste runde og fikk et godt resultat. Premie i NM er meget bra!
Vegard Viken Kallset gikk inn i ei åpningsfelle i siste partiet og ga opp etter sju trekk. Vegard fikk 3½ poeng. Vegard lærte mye av dette mesterskapet, og både han og trenerne vet hva han skal rette på for å få flere poeng i seinere turneringer.

Premie ble det også til Henrik Øie Løbersli i kadett A som fikk 5 poeng og 8. plass. Henrik hadde ei turnering som lignet på den i fjor i Oslo-NM. Slik som i fjor fant han ei monradbølge han surfet på helt til han møtte toppene i de to siste rundene. I nest siste runde tapte han mot Torgeir Kjøita, og i siste runde møtte han broren Henning Kjøita og tapte. Med littegrann flaks kunne Henrik ha endt mye høyere opp. Henrik er veldig godt forberedt til partiene sine, og han lærer stadig mer. Han skaffer seg et stadig større utvalg av åpninger som han kan. Inspirasjonen fra trener IM Axel Smith er tydelig. Norgesmester i kadettklassen ble Sebastian Mihajlov foran Kjøitabrødrene.

Eliteklassen ble vunnet av IM Frode Olav Olsen Urkedal fra Oslo og IM Espen Lie fra Porsgrunn med sju poeng. Begge tok GM-napp. De må spille omkamp om kongepokalen og norgesmesterskapet i løpet av 60 dager. Tredjeplass ble det på GM Jon Ludvig Hammer som er Norges beste sjakkspiller bak Magnus Carlsen, etter at han i siste runde slo Brede Kvisvik. Brede hadde forberedt å møte Berlinerforsvaret i spansk, men Jon Ludvig spilte 3...a6 i stedet. Brede endte på fire poeng og er ikke helt fornøyd med det. Samme poengsum fikk Kristian Stuvik Holm. I siste runde tok han tidlig remis mot Stig Tjomsland. Kristian gjorde en flott debut i eliteklassen.

Iver Halse i kadett B kom rett utenfor pallen selv om han vant i siste runde. Han var som Øyvind Hoem Vaseng, avhengig av de andre resultatene i klassen, men i Ivers tilfelle gikk alle mot ham, og det ble fjerdeplass på Iver. Iver viste stor sjakklig framgang i NM og trenerne er godt fornøyde.

Mads Wollan Myhre vant i siste runde og fikk endelig spilt kongeindisk da motstanderen åpnet med 1. d4. Mads hadde tatt lærdom av partiet dagen før, og gikk ikke rett i angrep på kongestillinga til motstanderen. Det gikk bra og Mads vant partiet. Han endte på fem poeng av ni mulige i miniputtklassen, og det ga 22. plass. Det er riktignok to plasser under målsetninga til Mads sjøl, men over 50% score er bra i hans første store sjakkturnering.

Sverre Hoem fikk 4½ poeng etter seieren i siste runde i klasse 5. Sverre har vært riktig flink i dette mesterskapet til tidlig å vinne en bonde. Det skjedde i mange av partiene hans. Litt mer erfaring og han får atskillig flere poeng i denne klassen. Eli Marit Ødegaard fikk 3½ poeng i klasse 5 etter remis i siste runde. Hun sto tidlig bonde under, men det var en dobbeltbonde som motstanderen hadde, så det gjorde ikke noe så stillinga var jevn. I sluttspillet ble det også lik stilling selv om hun avviklet til et tårnsluttspill med tre mot to bønder på kongefløya. Eli Marit spilte riktig og den ene bondens overvekt betydde ikke noe og partiet ble remis. Flott gjort av Eli Marit.

TK: Mot seier i NM

(Tore, 14. juli 2012) tk.no har artikkelen Mot seier i NM med underteksten Sandefjord: Vegard Simensen fra Kristiansund har i praksis sikret klubbkamerat Aryan Tari juniornorgesmesterskapet i sjakk da han slo Erlend Kyrkjebø fra Stavanger fredag..

Åttende runde torsdag

(Tore, 13. juli 2012)For en runde! Vegard Simensen slo Erlend Kyrkjebø og sikret i praksis Aryan Taris juniornorgesmesterskap! Trond Harald vant og leder klassen med et helt poeng. Øyvind slo tilbake og ligger nå på delt førsteplass i klasse 3. Vegard Simensen ligger alene på tredjeplassen i junior etter sin seier i dag. Og dette er bare deler av alt som skjedde.

Eliteklassen
Kristian Stuvik Holm tok en tidlig remis i 12 trekk mot Andreas Moen. Kristian har 3½ poeng. Brede Kvisvik spilte et langt parti mot Nordstrands Stig Tjomsland, og vant til slutt. Da har han fire poeng og trenger bare en seier i siste runde for å være fornøyd med turneringa.

Frode Urkedal og Espen Lie leder klassen med et halvt poengs forsprang til storfavoritt Jon Ludvig Hammer. Jon Ludvig møter Brede i morgen, og Brede kan ødelegge hans sjanser til å ta igjen de to andre. Det blir en spennende runde lørdag. kl. 10.

Junior
Det ble sjakklig drama i juniorklassen denne runden. Aryan Tari vant programmessig greit sitt parti mot Simon Barane, og da så det ut til at han fremdeles måtte slite med at Stavangers Erlend Kyrkjebø skulle være á poeng med ham etter runden. For Vegard Simensen som spilte mot Erlend kom dårlig ut, og sto heller ikke godt i midtspillet. Men Vegard forsvarte seg godt og ga aldri opp. Han var nøye med å ikke la Erlend få noe terreng, slik at han hadde muligheter i partiet. Til slutt gjorde Erlend en feil, og da var Vegard der! Aryan satt ved siden av og fulgte med. Til slutt hadde Vegard vinst, og deretter enkel vinst, og Erlend Kyrkjebø ga opp. Vegard gratulerte deretter Aryan med norgesmesterskapet! Aryan må selvsagt ikke tape mot Jørgen Hoel, Bergens (1718) lørdag, men det gjør han ikke. Da skal jeg spise hatten min!
Aryan leder med sju poeng, Erlend Kyrkjebø har seks poeng og Vegard Simensen har fem poeng. Lørdag skal Vegard ha hvit mot Kjell Håkon Lien, Hønefoss (1819), og hvis han vinner kommer han på tredjeplass i junior. Det ville vært ei stor oddsbombe, men Vegard er god nok til det.

Kadett A
Henrik Øie Løbersli spilte på førstebordet mot ledende Torgeir Kjøita, SK 1911, i åttende runde med hvit. Torgeir spilte Benkögambit, og det har trener Axel Smith undervist i. Men Torgeir gikk inn i en variant som var ukjent for Henrik, og han valgte feil plan. Henrik tapte og har nå fem poeng.
Henrik møter broren Henning Kjøita i siste runde lørdag og kjemper om en svært god plassering.

Kadett B
Iver Halse møtte skotsk åpning mot Sherington Amarapala, og hadde forberedt seg på det, men ikke den varianten han møtte. Da kom Iver ut av det, glemte å rokere og kongen ble alt for utsatt slik at han tapte på få trekk.
Lørdag i siste runde møter Iver sisterangerte Tuva Flått-Bjørnstad og er favoritt i partiet. Med seier i det, kan Iver komme på pallen i kadett B. Dette er ei litt rar klasse, siden de spiller sammen med kadett A-klassen, og det er hvem de møter blant de (mye) bedre A-kadettene som avgjør rekkefølgen i klassen.

Miniputt
Mads Wollan Myhre spilte Systemet som trener Axel Smith anbefaler i åttende runde. Og det etter ei kort innføring kvelden før. Det er tøft gjort. Nå ville også Mads angripe kongestillinga til motstanderen, men i Systemet peker løperne den andre veien, og han hadde ikke særlig støtte for angrepet sitt fra alle offiserene sine, og det ble for spinkelt. Mads utviklet seg godt, og kom flott i gang, men tapte partiet.
I siste runde lørdag satser Mads igjen på seier. Hans målsetning er å bli blant de tjue beste, og det ligger innen rekkevidde.

Klasse 2
Trond Harald Saltnes spilte svart og møtte Grand Prix-angrepet i siciliansk. Det ble ikke så mye angrep til å begynne med, for brikkene til hvit og svart var nesten ikke i berøring med hverandre. Til slutt kom angrepet fra hvit mot den svarte kongestillinga til Trond Harald. Da var det ei stund at det var litt spenning i partiet, inntil Trond Harald greide å få kontroll på det, og motstøtet satte inn. En kombinasjon som motstanderen ikke så avgjorde partiet, og han gikk matt til slutt. Etter partiet var det litt spenning om Trond Harald kunne utropes til vinner av klassen allerede en runde før slutt men nummer to greide å holde unna i sitt parti og greide remis, slik at han er et poeng unna Trond Harald. Med remis i siste runde lørdag er Trond Harald sikret seieren i klassen siden ingen kan ta ham igjen. Han lovte fredag ettermiddag at han skal gå for seier også i dette siste partiet.

Eirik Viken Kallset som rykket opp fra klasse 3, har kanskje erfart at de er litt mer vanskelige å ha med å gjøre i klasse 2? Eirik skaffer seg gode stillinger og til og med vinststillinger, men en liten feil, og motstanderne redder partiet. I nest siste runde sto Eirik meget godt og hadde enkel vinst, men motstanderen kom seg unna, og det ble i stedet Eirik som tapte.

Klasse 3
Øyvind Hoem Vaseng kom tilbake på seiersrekka si fredag i åttende runde da han vant over Olav Hjortås fra Nord-Odal. Øyvind hadde full kontroll og i midtspillet vant han to lette offiserer (springer og løper) for tårn. Det er mer enn nok til å vinne, og Øyvind cruiset inn seieren. På førstebordet var det spenning ganske lenge, men Werner Solberg holdt unna og greide remis. Det betyr at han og Øyvind deler ledelsen i klassen med 6½ poeng. Øyvind må selvsagt vinne i siste runde for å få klasseseieren, men allikevel blir det spennende siden både han og Solberg har god kvalitet.
Audun Hoem hadde kommet seg så høyt som fjerdebordet i åttende runde. Der møtte han Ida Lahlum, Sk 1911. Hun hadde tapt mot Øyvind tidligere i uka, og Audun har slått henne en gang før. I dette partiet hadde Audun hvit og kom greit ut, men Ida sto hele tida en ørlite tanke bedre, og da hun i sluttspillet fikk kontroll over den eneste åpne linja, var det bare et tidsspørsmål før hun vant. Audun har 4½ poeng.
Vegard Viken Kallset tapte ganske greit mot en bodøværing, da han mistet offiser i åpninga. Vegard spilte b6 og Rune Borøy spiddet springeren på c6 på tårnet som sto i diagonalen på a8. Det var ikke muligheter til å redde den. Vegard har 3½ poeng.

Klasse 5
Eli Marit Ødegaard vant i åttende runde mot Elisabeth Aa Solum fra Strømmen. Det var et spennende parti mellom de to damene, men til slutt vant Eli Marit sluttspillet da hun kom dronning over. Eli Marit har 3 poeng. Sverre Hoem spilte remis mot Jon Ræder i åttende runde. Igjen tilbød han remis tidlig, og siden Sverre ønsket å spille takket han nei til tilbudet. Det ble i stedet remis etter et langt parti. Sverre har 3½ poeng.
Mester
Christian Laverton kom greit ut, men motstanderen lå hele tida litt foran og fikk kontroll over de åpne linjene. På mesternivå er det nok til at man taper partiet, og Christian ligger nå sist i mesterklassen. Men fredag kveld i NM i lynsjakk gikk han videre som en av to videre fra den innledende gruppa i mesterklassen og spilte i finalen med blant annet stormester Simen Agdestein. Det er godt gjort. Se bilde her...

Sjuende runde torsdag

(Tore, 13. juli 2012) Det ble vanskeligere i runden på torsdag. Men vi er fortsatt med, og vi har fått enda flere utfordrere med.

Eliteklassen
Brede fikk inn preppen sin, men i enkelte trekk avvek han fra opplegget til sekundantens store fortvilelse. Han og vi andre fulgte partiet fra kantina. Men heldigvis gjorde Getz også noen feil, slik at Brede kom greit ut. Men på et eller annet tidspunkt i partiet gikk det feil for Brede som tapte.
Kristian spilte Benkögambit for tredje gang i denne turneringa. Mot Elsness i første runde gikk det greit med remis, men han tapte Benkö-partiet mot Brede, og forsøkte seg også med samme åpninga mot Tromsøs Benjamin Arvola. Det var nok ikke noen feil med åpninga, men i midtspillet overså Kristian et trekk og gikk matt.

Kristian og Brede har begge tre poeng og møter de to siste i eliteklassen i åttende runde. Kristian får FM (IM) Andreas Moen med hvit, og Brede får sistemann, FM Stig Tjomsland. Med seier i begge de to siste partiene, kan våre deltakere allikevel få ei brukbar turnering.

Det er nesten helt vilt i eliteklassen, der alle slår alle. I går tapte IM Frode O Olsen Urkedal mot IM Espen Lie! Det er en uventet leder to runder før slutt. Lie leder med 5½ poeng og ligger et halvt poeng foran Urkedal. Storfavoritten GM Jon Ludvig Hammer slo Simen Agdestein i går, og har kommet seg opp på 4½ poeng sammen med Elsness og Østenstad. Det er i hvert fall sikkert at det blir en spennende avslutning på eliteklassen i år. Akkurat som i fjor.

Junior
Aryan Tari vant programmessig sitt parti mot Eivind Aartun fra Bergens i går. Vegard Simensen vant også mot klassens laveste, selv om han ikke kom særlig godt ut. Vegard ble beroliget av at motstanderen tilbød remis selv om han sto godt, og da måtte selvsagt Vegard avslo for han ville vinne, noe han gjorde til slutt. På førstebordet vant også Erlend Kyrkjebø fra Stavanger sitt oppgjør mot arrangørklubben Caissas, Johan-Sebastian Christiansen. Aryan og Erlend leder juniorklassen med seks poeng. De to ligger hele to poeng foran fem spillere som har fire poeng, deriblant Vegard Simensen.
I åttende runde skal Aryan møte Simon Barane fra Sandnes, og det skal han vinne. Vegard Simensen skal møte Erlend Kyrkjebø på førstebordet. Det blir ikke sendt direkte, for fredag skal mesterklassen igjen opp på livebrettene. Vegard kan både hjelpe klubbkameraten hvis han tar poeng fra Erlend Kyrkjebø, og også hjelpe seg sjøl til en god plassering i juniorklassen. I juniorklassen er det slik at førsteplassen ikke avgjøres på kvalitet hvis to eller flere spillere kommer på samme poengsum. Da blir det omkamp. Den vil nok bli spilt seinere og ikke her i Sandefjord, hvis det blir aktuelt. I dag går vi for at Vegard Simensen skal avgjøre seieren om juniorklassen ved å ta poeng fra Erlend!

Kadett A
Henrik vant et flott parti i Evansgambit i går mot Tromsøs Lasse E Bjørn. Lasse var med og spilte minigolf onsdag kveld og er en hyggelig gutt. Men Henrik lot seg ikke affisere av det, og lot ikke Lasse slippe unna. Henrik med svart kunne nok Evansgambit bedre enn Lasse og brukte atskillig mindre tid i åpninga. Det skal sies at Lasse kanskje ikke var på sitt beste i går formiddag. Tromsøgjengen som bor på nabocampingplassen, sykler til og fra spillestedet, og Lasse hadde møtt en kraftig regnskur underveis og var våt inn til skinnet. Han satt og skalv under partiet. Men det er også en del av forberedelsene, og her har vi i Kristiansund gjort en god jobb. Henrik har fire strake seire på rad og har fem poeng.
Henrik møter ledende Torgeir Kjøita, SK 1911, i åttende runde med hvit. Henrik ligger bare et poeng bak ham og Sebastian Mihajlov som har seks poeng. Henning Kjøita har 5½ poeng, mens Johan Salomon, Eivind Aartun og Henrik har fem poeng. Alle i toppen i kadettklassen er alle, unntatt Henrik, tidligere norgesmestre eller har kommet på andreplass i NM i ulike aldersklasser. Så det er erfarne gutter som Henrik kjemper mot.

Kadett B
Iver Halse fikk for tredje dag på rad inn preppen sin. Denne gangen ble det italiensk, men Iver gjorde en liten feil tidlig i midtspillet og en litt større feil i overgangen til sluttspillet. Det var ingen bukker, men på det nivået Iver spiller nå, er det viktig at brikkene står riktig og at bøndene henger sammen. Småfeil her vil føre til at bedre og mer erfarne spillere straffer slike feil hardt, slik Iver opplevde det torsdag. Men også de to andre som leder i kadett B, tapte sine partier, og Iver har fremdeles et halvt poeng opp til Aschmirthan Sivaranjan fra Nordstrand som har tre poeng.

Miniputt
Mads har fått skikk på poengene sine etter at han la om til å spille kongeindisk uansett hva motstanderen spilte. Tre strake seire på rad har Mads, etter seieren i går mot ei veldig god jente. Men hun bukket dronninga da hun angrep kongestillinga til Mads. Deretter hadde Mads full kontroll og vant partiet. I dag skal Mads ha hvit mot Tromsøs Benjamin Halvorsen, og fikk preppet skikkelig godt på grillkvelden i går kveld. Det kan bli en hyggelig overraskelse for trener Axel Smith i miniputtklassen i dag!

Klasse 2
Trond Harald valgte å spille 1. g4 og Grobs åpning i går i sjuende runde. Det vakte ikke særlig begeistring blant støtteapparatet.
Fra Wikipedia: The Grob is generally considered inferior and is usually not employed in serious competition. International Master John Watson writes, "As far as I can tell, 1 g4 is competitive with 1 h4 for the honour of being White's worst first move. Against an informed or skilled opponent, it is simply masochistic."
Grobs angrep var ingen suksess for Trond Harald og han måtte slite for å få remis. Men Trond Harald leder fortsatt klassen med 6 poeng og ligger et halvt poeng foran Andreas Opdal fra Bergens, og Henrik Aas fra Nittedal.
Trond Harald får svart mot Opdal i åttende runde fredag.

Eirik spilte remis mot Morten Røine i sjuende runde. Det var en kampremis som Eirik uttaler det, siden han avslo et tidlig remistilbud og fortsatte å spille videre. Motstanderen spilte den akselererte dragevarianten i siciliansk, og Eirik stilte seg opp med ei Maróczy-binding, og den er veldig solid, og fører ofte til remis. Eirik har tre poeng.

Håvard Bjerkevik fra Volda har falt litt tilbake etter en god start og har 3½ poeng.

Klasse 3
I sjuende runde måtte Øyvind gi tapt mot Harald Mottang fra Bergens. Mottang fikk en bonde i midtspillet, og Øyvind kunne fått den igjen med godt spill, men fant ikke de redningstrekkene. Mottang kom opp på á poeng med Øyvind, og Solberg som Øyvind spilte remis mot på tirsdag leder med seks poeng. I åttende runde skal Øyvind spille hvit mot Hjortås fra Nord-Odal, mens Mottang og Solberg møtes på førstebordet. Remis mellom dem er bra for Øyvind.

Audun spilte godt i går, og fikk avverget et angrep på kongestillinga si og presset i stedet sjøl nedover på dronningfløya til motstanderen. Audun avslo remistilbud og vant flott etter at motstanderen byttet av dronninger. Audun har 4½ poeng etter sju runder, og det er bra. Mye bedre enn i fjor, og han kan med en sluttspurt få en virkelig god plassering! Nå ligger han på delt 8.-13. plass, og fredag møter han Ida Lahlum. Hun tapte mot Øyvind på onsdag, og Audun har også slått henne den gangen de møttes i Folkets Hus i Kristiansund Grand Prix 2010.
Vegard Viken Kallset spilte remis i går. Vegard var under dårlig innflytelse av Trond Harald og valgte også spille Grobs angrep med 1. g4. Stillinga var helt låst, for de byttet ikke av en eneste bonde. Siden dette heller ikke var noen suksess da det ikke ble vinst med hvit, håper laglederne at dette tullet har Vegard nå sluttet med... :-)
Vegard har nå 3½ poeng og klatrer oppover på resultatlistene. Vegard møter Rune Borøy, Bodø i åttende runde fredag, og det er samme mann som spilte remis mot Audun på tirsdag.

Klasse 5
Sverre og Eli Marit tapte begge to sine partier i sjuende runde. Eli Marit fikk tidlig remistilbud men avslo for hun ville spille. Det gikk helt greit, for de kom ut i tårnsluttspill med to tårn hver. Der var motstanderen bedre enn Eli Marit og vant. Han skal i dag møte Sverre som i går tapte mot Drammens Haavard Aure. Aure har slått begge våre, for han seiret over Eli Marit på søndag. Eli Marit har to poeng mens Sverre har tre poeng. Klassen ledes av Per Magnus Larsen, Porsgrunn, med sju poeng.
Mester
Christian Laverton tapte mot Lars Oskar Hauge i går. Dette var Lars Oskars første seier i mesterklassen, men det er nok til liten trøst for Christian, som tidlig i partiet sto veldig godt. Men så ble han for forsiktig eller noe, i hvert fall greide stortalentet Lars Oskar Hauge å komme tilbake og da var han nådeløs og vant partiet. Mesterklassen ledes av den gamle storspilleren FM Ole Chr. Moen som har seks poeng.

Klasse 4
Bjørn Noralf Dybvik fra Aalesunds Schaklag har 5 poeng i klasse 4 og ligger bare et poeng bak to stykker på seks poeng. Bjørn har kjempet i toppen i klassen i hele turneringa, og han har slått den ene av de to på seks poeng og tapte for den andre.

Senior
I seniorklassen har Trondheims Jarl Ulrichsen og SK 1911s Lars Kjølberg begge seks poeng. De spilte remis innbyrdes tidlig i turneringa, og hvem som blir norgesmester for senior kan godt ende i omkamp her også. Magnus Monsen har 3½ poeng.

Flott grillkveld torsdag kveld

(Tore, 13. juli 2012) Torsdag ettermiddag var det først ei fotballturnering, der vi hadde med et lag. Heldigvis hadde vi med Håvard Bjerkevik, Volda med oss, for han har spilt i 3. divisjon og han ble kaptein på laget. Det ble en del tap på vårt lag, men innsatsen var stor.

Deretter var det felles grilling utafor hyttene på Vøra camping. Det ble grillet svinefileter, hamburgere og pølser og maiskolber, og det var salat og potetsalat til. Heldigvis var alle værmeldingene om regn og dårlig vær feile, og vi hadde sol og den varmet godt da det var en liten kjølig vind. Ragnar og Kristian var selvsagt med, og det var også Magnus Monsen som bor i nabohytta, og vi var omtrent 30 stykker. Omtrent all maten ble spist opp, så innkjøpskomiteen ved Robin, Brede og Tore hadde beregnet riktig. Kari og Lars ordnet la alt til rette, og sto for opplegget, og uten deres innsats hadde det ikke blitt noen grillkveld. Det ble selvsagt både spist og spilt sjakk, helt til sola gikk ned og enda litt lenger. Det var en hyggelig kveld!

TK: To på topp i NM

(Tore, 13. juli 2012) tk.no har artikkelen To på topp i NM med underteksten Sandefjord: Spillerne fra Kristiansund fortsetter å levere varene i NM.

Felles grilling på Vøra camping torsdag kveld

(Tore, 12. juli 2012) Kristiansund Sjakklubb har felles grilling på Vøra camping i kveld. Vi starter opp grillene i 19-tida, og da er det nok klart til mat etter klokka 20 en gang. Sjakklubben spanderer grillmaten og brus. Etter værmeldingene å dømme skal det bli oppholds akkurat i den tida. Vi griller utenfor hyttene ved inngangen (hytta til familien Løbersli og hytta til Saltnes/Laverton/Kallset). Ta også med andre kjente. Vi avslutter i 22-tida.

Minigolf onsdag kveld

(Tore, 12. juli 2012) Etter laglyn gikk turen videre til minigolfbanen i Sandefjord. Den er profesjonell, og det har vært arrangert norgesmesterskap på banen. Noen få bilder her
Tromsøspillerne Lasse E Bjørn og Håvard M Skagseth var med oss på minigolfbanen i år som i fjor på Bogstad. (Vi har allerede begynt planlegginga av neste års turnering på Lillehammer.) Tromsølaget bor på Langeby camping, og den ligger ei bukt fra Vøra camping der vi bor. De sykler til og fra spillestedet hver dag! Det er utrolig bra gjort. Trond Harald detroniserte fjorårets minigolfmester Tore ganske kraftig i år og Trond Harald vant med 61 slag. Norgesmesteren brukte 29 slag på de 18 filtkledte banene! Beste junior i vår interne minigolfturnering ble Lasse E. Bjørn!

Da vi kjørte hjem fra minigolfen ringte plutselig Brede og lurte på hvor vi var. Han og Robin hadde sittet i kantina på spillestedet og spilt lynsjakk og ventet på at laglynen skulle bli ferdig slik at de kunne bli med hjem. Dem hadde vi glemt, ja... Men de hadde spilt lynsjakk i flere timer og hadde trøyd seg med det.
Etter at Robin og Brede ble hentet var det som vanlig prepping i hytta til Saltnes/Laverton/Kallset. Gode forberedelser er viktige og kan spare spillerne for uvurderlig tid under partiene.

Laglyn onsdag kveld

(Tore, 12. juli 2012) Laget ("Premien overfor vil bli overført til din bankkonto") til Aryan Tari, Johan Salomon og Benjamin Haldorsen vant sølv i laglyn onsdag kveld. De 50 lagene var inndelt i grupper og kun et lag fra hver gruppe gikk videre til finalen som ble vunnet av "GM'ens bustete småtroll", med GM Simen Agdestein, Lars Oskar Hauge og Johan-Sebastian Christiansen. Det er tidshandikap som gjelder i laglyn, og det er lagets snittrating som er utgangspunktet. Agdestein & co. spilte derfor alle partiene sine i den innledende gruppa med kun 30 sekunder på hvert parti, mens alle motstanderne hadde 9½ minutt.

Se bilder fra laglyn her...

Christian og Trond Harald spilte på et lag med miniputten Ulrikke Langvik fra Trondheim, og de møtte bl.a. laget til Torstein Bae og Silje Bjerke og også laget til Kjetil Stokke (laget het selvfølgelig "Brann"). Systembolaget het laget til vegard Simensen, Henrik Øie Løbersli og Vegard Viken Kallset, mens laget til Eirik Viken Kallset, Iver Halse og Mads Wollan Myhre het J'adoubes. De to kristiansundslagene spilte i den samme innledende gruppa som laget til Simen.
Laglyn er morsomt og sosialt, og ikke noe mer enn det. Det skaper et morsomt avbrekk og alle gikk hjem med smil om munnen.

Sjette runde onsdag 11. juli - de store come back'ene

(Tore, 12. juli 2012) To stykker kom springende og glisende inn i sjakkantina der resten av laget var samlet i dag. I begge partiene hadde vi gitt opp muligheten for seier, men utrolig nok vant begge to. Først kom Henrik. Han sto ikke godt, og hadde en heller dårlig løper på a1 og ingen diagonal den kunne brukes i. Han kunne nok holde stillinga til remis var vurderinga av bakspillerne. Men motstanderen åpnet, heldigvis, diagonalen og løperen kom nedover den lange diagonalen og enden på den visa var at bonden på c6 gikk inn til dronning!
Like etterpå kom Trond Harald springende. Han gikk nesten på skyer. For han hadde stått så dårlig at alle regnet med at nå kom hans første tap i turneringa. Han sto kvalitet og to bønder under. Men først hadde Trond Harald tatt tilbake den ene bonden, deretter den andre. Men allikevel, det beste han kunne håpe på var et anstendig tap for motstanderen angrep og angrep. Men så på en eller annen finurlig måte, greide Trond Harald å svindle seg inn i partiet igjen. Fire trekk før motstanderen ga opp ble han tilbudt remis av Trond Harald. Men det er vanskelig å ta i mot et remistilbud når man tidligere har stått så godt som han gjorde. Han takket nei, og han måtte gi opp da Trond Harald fikk inn en kombinasjon som avgjorde partiet. Dermed er Trond Harald fremdeles uslåelig og leder klasse 2 med ½, poeng!

Eliteklassen
Brede fikk inn prep'en (=prep=preperation) sin mot FM Kjetil Stokke. Stokke er kjent som Norges største sjakkteoretiker, og han har kunnskaper om utrolig mange åpninger og ulike varianter. Derfor gjelder det å forberede seg godt mot ham. Brede fikk inn en vill variant der Stokke ofret offiser men fikk tre bønder for den. Dette var planen til Brede, og de begynte å spille. Brede hadde kanskje seier i partiet, men gikk i hvert fall feil i sluttspillet og tapte.
Kristian møtte fjorårets juniornorgesmester Jon Kristian Haarr fra Stavanger og fikk tidlig en fordel. Denne ble større etter hvert og Kristian vant. Både Kristian og Brede har tre poeng.

Junior
Aryan Tari og Vegard Simensen møttes i et internt klubboppgjør i sjette runde. Robin karakteriserte det som om Real Madrid skulle møte Rosenborg. Vegard var definitivt underdog i denne kampen, og Aryan vant greit. Det samme gjorde Erlend Kyrkjebø, og Aryan og Erlend deler fremdeles førsteplassen i junior med fem poeng. Vegard har tre poeng.

Kadett A
Om Henrik står det helt i begynnelsen, men han har nå fire poeng og ligger på delt femteplass. Det er kun et poeng bak de tre som leder.


Kadett B
Iver Halse fikk inn prep'en sin mot Marte Bakken Kyrkjebø, og det ble spansk firspringer som vi forventet. Men hun gjorde et avvik fra Ivers forberedelser og da valgte Iver feil plan og tapte partiet. Han kjempet lenge, men det var egentlig ingen tvil om at han kom til å tape. I kadett B ligger Iver nå et halvt poeng bak ledende Aschmirthan Sivaranjan fra Nordstrand.

Miniputt
Mads hadde bestemt seg for å spille kongeindisk uansett hva. Da motstanderen åpnet med 1. e4 og Mads etablerte kongeindiskstillinga si, ble det heller Pirc, men resultatet ble det mye av det samme. Mads hadde stor fordel av denne åpninga, for både han og motstanderen brukte mye tid på trekkene. De brukte over en time på partiet, og det er bra blant miniputtene. Mads ofret offiser for to av bøndene foran kongen til motstanderen, og fikk til et godt angrep på hans kongestilling der han måtte gi bort dronninga si. Det ble også en skikkelig god avslutning på partiet da Mads ofret den ene av dronningene sine for å få til en matt! Mads har tre poeng.

Klasse 2
Trond Harald leder klassen som nevnt over.
Eirik tapte og har 2½ poeng. Eirik begynte bra men har kanskje havnet på ei omvendt monradbølge?

Klasse 3
Øyvind imponerer igjen og igjen. I sjette runde møtte han Ida Lahlum, og det er en erfaren spiller, men Øyvind bare kjørte på. Han fikk tre lette offiserer mot tårn, og han loste det hele i land på en fortreffelig måte. Det sitter nok en trener borte i Falun som gleder seg over at det endelig har løsnet for Øyvind! Klassen ledes med 5½ poeng.
Også våre to andre deltakere i klassen, Audun og Vegard, vant i sjette runde! Audun har 3½ poeng og Vegard har tre poeng.

Klasse 5
Sverre fullførte dagen for familien da han også vant! Det var et flott parti som han fullførte bra. Eli Marit tapte tidlig. Sverre har tre og Eli Marit har to poeng.
Mester
Christian Laverton som hører til gjengen og bor med oss på Vøra camping, spilte remis i sjette runde. Dette er den fjerde remisen til Christian, og han har to peong.

Fint årsmøte i Sjakkhistorisk forum i går kveld

(Tore, 11. juli 2012, kl. 820) Samtidig med pratelagsjakken var det foredrag om av Morten Lilleøren. Øystein Brekke fortalte om boka han lager til 100-årsjubileet for Norges Sjakkforbund i 2014, og kvelden ble avsluttet med årsmøte. Sjakkhistorisk forum har laget ei flott nettside, sjakkhistorie.no, og har 25 medlemmer. Medlemskontingenten er 150 kroner per kalenderår, men med innmelding i andre halvår, gjelder kontingenten også for neste kalendår. Både leder Øystein Brekke og nestleder Morten Lilleøren gikk av, og ny leder ble Nikolas Mellem, sekretær ble Tore Kristiansen (ny), kasserer Odd Ristesund (gjenvalg), webmaster Bjarke Sahl (gjenvalg) og varamedlem ble Morten Lilleøren (ny). Årsmøtet fant ikke nestleder og ba styret supplere seg sjøl.

Begge lag til kvartfinale i pratelagsjakk i går kveld

(Tore, 11. juli 2012, kl. 815) Vi hadde med to lag i Pratelagsjakk i går kveld. Det var lagene Løken (Henriks navnevalg) og Profylaxis of evil (navnet funnet på av Trond Harald). Det er sosialt å spille pratelagsjakk og hvert lag kunne bestå av inntil fire spillere og de spilte på seks bord. I kvartfinalen møtte Løken vinnerlaget med Sebastian Mihajlov, Lars Oskar Hauge, Johan-Sebastian Christiansen etc. Tidligere hadde de møtt laget til Ole Chr. Moen og Morten Sand.

Femte runde tirsdag 10. juli - remisrunden

(Tore, 10. juli 2012, kl. 1700) Denne runden ble en remisrunde. Alle våre fire klasseledere spilte remis, men alle leder fortsatt i sine respektive klasser.

Eliteklassen
Internt oppgjør i dag. Brede spilte hvit mot Kristian, og Brede valgte å spille Kristians favorittåpning, Benkögambit. Det kan være risikabelt siden Kristian også spilte det i første runde mot IM Frode Elsness som forresten leder eliteklassen nå, og greide remis mot ham. Men Kristian avvek i det 11. trekket fra Elsness-partiet, og det ble ei annen stilling. Kristian valgte å ofre dronninga for tårn, løper og bonde, og da var bakspillerne oppe i kantina som fulgte med på partiet på nettet, svært usikre på hva som skjedde. Brede vant til slutt, og har nå 3 poeng. Kristian har 2.
Frode Elsness slo Simen Agdestein i dag, og gikk i teten med 4 poeng. Det samme har Frode Urkedal da han slo IM Øystein Hole.

Junior
I dag ble det Caro-Kann på Aryan Tari, og Jens Hjort Kjølberg gikk aggressivt ut og ofret bonde. I sluttspillet hadde Aryan gitt tilbake bonden men sluttspillet var remis. Også Erlend Kyrkjebø spilte remis, og Kyrkjebø og Aryan har begge 4 poeng og leder juniorklassen et helt poeng foran et kobbel på fire spillere som har tre poeng, deriblant Vegard Simsensen som i dag hadde walk over.

Kadett A
Henrik hadde preppet godt til runden i dag, men fikk ikke inn det de preppet mest på mot Tromsøs Monika Machklik. Allikevel hadde de sett litt på åpninga som ble spilt, og Henrik sto godt fra første stund, og seieren virket sikrere og sikrere desto flere trekk som ble spilt. Henrik vant partiet og har nå 3 poeng.

Kadett B
Iver spilte i dag mot en av de to andre som kjemper om seieren i kadett B, Stavangers Sverre Dyrhaug. Iver preppet før runden på italiensk og fikk åpninga. Motstanderen hadde ikke sett på åpninga, og brukte en time på de første 11 trekkene. Da hadde Iver bare brukt 10 minutter. Ivers sjøltillit bare vokste etter hvert som han skjønte at dette var til hans fordel. Dyrhaug fikk et lite initiativ i midtspillet, men Iver holdt unna, og det ble remis. De to leder fortsatt kadett B med 2½ poeng

Miniputt
Mads møtte sønnen til elitespiller Fossan i dag, Daniel, og valgte å spille spansk. Samme åpning han ble møtt med i går. Motstanderen valgte å ofre en springer uten at han fikk noen kompensasjon for den. Da han seinere forsøkte å vinne Mads sin h-bonde, gikk han sekkematt og Mads stakk av med poenget. Da har Mads to poeng, og det kommer nok flere så godt som Mads spiller. Han har hatt ei bratt læringskurve i NM. Dette er den første store turneringa som Mads spiller i, og det er mye nytt å forholde seg til, men Mads greier det på en utmerket måte.

Klasse 2
Trond Haralds motstander i dag valgte å låse av hele stillinga, slik at Trond Harald ikke kom gjennom. Det ble remis, og Trond Harald leder klassen med 4½ poeng, og det er ½ poeng foran nummer to.
Eirik spilte også remis i dag. Det ble en kampremis på godt over 40 trekk i stedet for remis etter 12 trekk som han fikk tilbud om.

Klasse 3
Øyvind satt på førstebordet i klasse 3, og holdt unna utfordreren. Øyvind spiller godt og aktivt, og det er en litt ny måte som vi ser at Øyvind spiller på. Og det er en spillestil som vi liker! I dag gikk Øyvind til angrep på kongestillinga til motstanderen igjen, men denne kontret med motangrep i sentrum. I lik stilling ble de enige om remis. Øyvind leder med 4½ poeng, men han har fått besøk på toppen av Ida Lahlum som har samme poengsum.
Audun spilte også remis i dag i en gammel variant i kongeindisk. Vegard derimot vant et langt parti som varte i over 4½ time. Vegard mistet tidlig en bonde, men fikk en fribonde i stedet. Den sto nå der gjennom hele partiet selv om stillinga var mye låst. Til slutt åpnet det seg og bonden gikk inn, og Vegard vant. Dette er den andre seieren for Vegard på rad, og han har nå tatt fram surfebrettet og surfer godt på monradbølga som han har truffet!

Klasse 5
Eli Marit vant tidlig et tårn i dag, og vant partiet. Hun måtte passe seg for motstanderen forsøkte ved flere anledninger å få tilbake offiseren, men Eli Marit oppdaget det, og sikret begge tårnene og seier i partiet. Eli Marit har 2 poeng. Det samme har Sverre som sto godt i sitt parti i dag og hadde kvalitet over. Men han ble lurt og tapte.

Fjerde runde mandag kveld 9. juli - leder fortsatt i 4 klasser

(Tore, 10. juli 2012, kl. 100) Det har vært en fantastisk runde mandag kveld i Sandefjord. Kristian spilte godt mot GM Berge Østenstad, våre fire klasseledere fortsatte å vinne, og Vegard vant også sitt parti slik at nå har alle våre deltakere fått poeng!

Eliteklassen
Brede spilte mot IM Erik Fossan, Stavanger, og fikk inn preppen sin, men avvek litt tidlig fra den. Det ble tidlig remis, og Brede var fornøyd med det. Det var ikke mer å hente i partiet. Brede hadde geburtsdag på mandag og fikk da anledning til å feire med kjæresten Tonje og kameraten Robin. Men det kom selvfølgelig i andre rekke, når partiet var over.
Kristian hadde et flott parti mot 8 ganger norgesmester GM Berge Østenstad. Kristian sa etterpå at han gjorde noen småfeil som gjorde at Østenstad fikk initiativet, og han gjorde også en feil seinere for han kunne ha avverget Østenstads gjennombrudd i stillinga hans. Kristian og Brede har begge 2 poeng.
Det er mange som ligger på toppen i eliteklassen. Hele fem spillere har 5 poeng.

Junior
Aryan Tari fikk yndlingsvarianten sin i engelsk mot arrangørklubbens favoritt i junior, Johan-Sebastian Christiansen, og vant. Vegard fikk spille Tarraschforsvaret og det ble remis. Aryan har 3½ poeng og leder klassen sammen med Erlend Kyrkjebø.

Kadett A
Det ble enkelt for Henrik Øie Løbersli mandagskvelden. Det ble italiensk, og det er jo ei gørrkjedelig åpning, men Henrik greide allikevel å få til et skikkelig kongeangrep ganske tidlig, og partiet ble livlig. Henrik vant og hadde sånn kontroll at han også fulgte godt med på nabobordet der Iver spilte sitt parti. Henrik har 2 poeng.

Kadett B
Det ble en flott dag for Iver Halse. Dobbeltrunden gjennomførte han på glimrende måte og det ble også seier i kveldspartiet. Iver har 2 poeng i klassen, og leder.

Miniputt
Mandag kveld møtte Mads en av arrangørklubbens yngre spillere. Mads fikk tidlig en springer gratis, men bukket dronning. Da motstanderen ofret dronning for å få satt sjakk matt var partiet over, selv om Mads kunne ha unngått matten og kommet ut med løper over. Men det gikk litt fort i dag.

Klasse 2
Endelig spilte Trond Harald Saltnes et skikkelig parti. Det var ikke det kaotiske som preget mandagskveldens parti. Åpninga ble Ponziani, og Trond Harald satte inn et skikkelig godt press over hele brettet. Partiet endte i sluttspill, og det ble kveldens lengste parti. Til slutt sto hoveddommer Lahlum ved brettet og kontrollerte at alt gikk riktig for seg, den avtroppende og den nye turneringssjefen i Forbundet sto og så på samt flere av de andre dommerne. Av sivile tilskuere var det på slutten bare Henrik, Tore og Henrik Carlsen som fulgte med på at Trond Harald vant sluttspillet. Det var enkel remis i partiet, men begge ville vinne, også helt på slutten. Kanskje var det også tap for Trond Harald på et visst tidspunkt, en av dommerne mente det i ettertid, men bare analysene kan fortelle om det er riktig.
Da partiet var over etter 5½ times spill, ble vi alle sammen (spillere, tilskuere, dommere og turneringssjefer) jaget ut av spillehallen for den skulle mørklegges og stenges. Arrangørklubbens gode stab skulle hjem.

Klasse 3
Fire strake seire har Øyvind Hoem Vaseng! Mandag kveld var det arrangørklubbens Odd Arne Elstad som måtte til pers. Øyvind har 4 poeng og leder klassen ½ poeng foran nummer to. Audun sto godt i partiet sitt, men bukket to ganger, og det i to trekk på rad, og ga opp. Vegard Viken Kallset fikk endelig sitt første poeng, og det var etter at han hadde både spilt og stått godt gjennom hele partiet.

Klasse 5
Sverre Hoem vant tårn mot Ingvild Brekke Fløtten, men ga det snart tilbake og da fikk hun noe som lignet mer og mer på ei vinststilling. Hun presset på, og det var bare få trekk før Sverre ble satt sjakk matt. Da forsøkte Sverre seg med ei mattfelle som hun gikk i, for hun tok med seg et ventetrekk, og Sverre vant partiet. Han har 2 poeng.
Eli Marit Ødegaard kom greit ut, og det ble til slutt et sluttspill med tårn og springer hver og likt antall bønder. Da ble Eli Marit så sliten at hun spilte feil, og ikke greide å notere skikkelig, og da fant hun ut at hun skulle gi opp. Eli Marit har 1 poeng.

tk.no: Topper i fire klasser

(Tore, 9. juli 2012, kl. 2330) Tidens Kravs nettside oppdaterte kl. 1940 mandag kveld om status i Sandefjord. Det er et stort bilde av Øyvind Hoem Vaseng og at vi leder fire klasser; Topper i fire klasser

Tredje runde mandag formiddag 9. juli - leder i 4 klasser

(Tore, 9. juli 2012, kl. 1630) Roger Hojem har satt et krav om at de 14 deltakerne til sammen skal samle 64 poeng i NM. Jeg vet ikke hvordan vi ligger an, men i tredjerunden ble det i hvert fall 7-7.
vi leder i fire klasser etter tredje runde og ligger rett bak i eliteklassen!

Eliteklassen
Kristian Stuvik Holm spilte et fantastisk parti mot IM Atle Grønn. En slags utgave av Veresovvarianten i følge Robin, og Kristian tok på h5! Det var visst overraskende, men det fungerte. Kristian fikk etterhvert ei bedre og bedre stilling og vant etter ei flott kongevandring. Kristian har nå 2 poeng og har møtt 3 IM'er på de tre første rundene. Det er 4 spillere i eliteklassen som leder med 2½ poeng, og Kristian ligger bare et halvt poeng bak dem.
Brede fikk inn preppen sin mot Bror Thanke. De to ble nummer en og to i mesterklassen i fjor, og Brede greide ikke da heller å slå¨ham. Det gikk ikke i dag heller. Det gikk et støkk gjennom oss da Thanke ofret løperen sin på h3, og det ble litt frenetiske analyser i kantina for å se om Brede kom seg unna. Det gjorde han, og på et tidspunkt hadde Brede vinst, men det ble remis og Brede er ikke særlig godt fornøyd med utfallet.

Junior
Aryan Tari spilte endelig på førstebord i juniorklassen, men for første gang ble det ikke sendt direkte fra sjakkpartiene i junior. Aryan møtte Erlend Kyrkjebø, Stavanger, og det ble engelsk som Aryan er ekspert på. A-linja ble åpnet også, men det ble remis. Alle partiene i juniorklassen i denne runden endte i remis! Så også Vegard Simensens parti. Han hadde bonde over, men i tårnsluttspillet var ikke det nok til å vinne.
Aryan har 2½ poeng og leder junior sammen med Kyrkjebø og Vegard har 1 poeng.

Kadett A
Henrik fikk spilt Marshallangrepet i spansk, men han tok feil av trekkrekkefølga og sto to bønder under og angrepet gikk i stå. Robin på bakrommet fant et trekk som reddet nesten hele stillinga, men Henrik så det ikke. Det ble en lang kamp med to bønder under for Henrik og til slutt tapte han. Henrik har 1 poeng.

Kadett B
Iver Halse vant i dag! Endelig fikk han uttelling for strevet og det gode spillet sitt. I dag møtte Iver en spiller på sitt samme ratingnivå og da var vi sikre på at han kom til å vinne, for Iver spiller langt over det ratingtallet han har i dag. Kadettene i B-gruppa spiller sammen med Kadett A-spillerne, men de premieres for seg. Det er 9-10 spillere som er kadett B-spillere, og fire av dem har 1 poeng, og Iver er selvsagt er en av dem.
Miniputt
Mads Wollan Myhre møtte enda ei jente i dag, og i dag vant han! Mads brukte tida si bedre enn motstanderen og satte henne sjakk matt i løpet av 15 minutters tid. Kjempebra av Mads!

Klasse 2
Jeg er litt lei av å gjenta meg sjøl når det gjelder spillet til Trond Harald, men ingen av oss andre skjønner oss på det. Men det er lønnsomt for Trond Harald har tre strake seire, og leder klassen! Eirik tapte i dag og har fremdeles 1½ poeng.

Klasse 3
Klasselederen i klasse 3 heter fremdeles Øyvind Hoem Vaseng! Dette er litt overraskende for oss, men Øyvind spiller god sjakk, og har nå full pott etter tre runder. 3 poeng! Øyvind kan godt komme til å vinne klassen! Det er artig!
Audun tok remis i ei lik stilling der begge hadde ulikefargede løpere. Audun har 2 poeng. Vegard fikk til et kjempeangrep i dag, og viser hvor godt han kan spille, men det gikk litt skeis og han tapte fribonden og seinere en kvalitet og tapte partiet.

Klasse 5
Både sverre Hoem og Eli Marit Ødegaard tapte begge sine partier også i dag. Eli Marit gjorde en miniputtfeil ved at hun fant et trekk som hun trodde var godt, og utførte trekket uten å sjekke det. Det var en bukk, og Eli Marit tapte. Sverre sto godt i midtspillet, men tapte en bonde i sluttspillet, og tapte også partiet.

Flere oppslag på tk.no

(Tore, 9. juli 2012, kl. 1050) Tidens Krav har på nettsida si hatt flere artikler om Sjakk-NM. I går kveld kom det mest om Kristian i artikkelen God start i sjakk-NM. Lørdag var det artikkelen Tapte mot læremesteren og med bilde av Brede og Simen. TK har også en fin bildeserie fra NM

Dobbeltrunde på mandag

(Tore, 9. juli 2012, kl. 0720) Mandag blir det dobbeltrunde. Runde 3 begynner klokka 10 og runde 4 klokka 17. Det blir en lang dags ferd mot natt. Følg med oss på bloggen.

Andre runde søndag 8. juli

(Tore, 9. juli 2012, kl. 0650) Andrerunden ble totalt ikke like god som første. Halvparten av våre deltakere tapte i denne runden. Men det var selvsagt også seire, og gode seire, og totalt sett er vi fornøyd. Spillet er bra, og flere av dem som tapte i denne runden kommer sterkere tilbake.

Eliteklassen
FM Brede Kvisvik fikk svart mot FM Espen Forså, Tromsø. Brede fikk til en kombinasjon i midtspillet og vant en bonde, to bønder og til slutt en tredje. Det var komplisert, for reddet han offiseren sin? Brede er flink til å regne, og tydeligvis bedre enn Forså, for Brede kom ut på topp. Det var meget flott gjort. Da er Brede på gang igjen, etter tapet mot Simen i første runde. Kristian Stuvik Holm møtte IM Nicolai Getz. Forrige gang de møttes, i Lag-NM på Fagernes i oppgjøret mellom OSS og Kristiansund, ble det remis, men i oppgjøret før det mellom dem, i eliteserien vant Kristian over Getz, og Kristian var da avgjørende for at Kristiansund greide uavgjort mot OSS i vinter. Denne gangen ble det remis etter 15 trekk, og det var Getz som kom med remistilbudet. Da har Kristian to remiser mot to IM'er på de to første rundene, og det er kjempebra.

Junior
Aryan Tari tok programmessig et poeng mot en spiller med 1000 ratingpoeng mindre i andrerunden. Det er Aryan og Erlend Kyrkjebø, Stavanger som leder klassen med 2 poeng.
Vegard Simensen tapte til slutt mot Jørgen Hoel, Bergens (1718), i et parti der Vegard nok ikke kom så godt ut med hvit, men fikk tilbake initiativet i midtspillet. Men da Jørgen fikk ryddet unna svakhetene sine og fikk presset fram den svake c-bonden sin, var det han som sto best, og han vant til slutt, selv om Vegard forsøkte seg med et angrep på kongestillinga til svart som han avverget greit. Dessverre for Vegard hadde Jørgen et trekk som stengte alt for Vegard, og det trekket fant han. Vegard har ½ poeng etter to runder.

Kadett
Henrik Øie Løbersli spilte mot favoritten Johan Salomon, Nordstrand (2002). Henrik var usikker da Johan valgte en kongeindiskvariant som Henrik ikke hadde full oversikt over, men Henrik løste oppgaven sine enkelt, og sto greit. I midtspillet ofret Johan Salomon kvalitet, og hadde Henrik spilt riktig da, hadde han vunnet. Henrik valgte feil plan og tapte. Men Henrik lærte ei viktig lekse i dette partiet: Selv om motstanderen har mye mer rating, kan han gjøre feil, og det er ikke så langt opp dit. Vi forventer at Henrik fortsatt skal være med og kjempe blant toppene i kadettklassen. Iver Halse spilte nok en gang et meget godt parti. Denne gang med svart mot Bibek Liu, Lørenskog (1449). Han har 500 ratingpoeng mer enn Iver, og skulle slå Iver enkelt. Men Iver har begynt å tenke (hvis vi lytter godt, kan vi nok høre at trener IM Axel Smith borte i Falun utbryter: endelig), og Iver har nådd et nytt nivå i sjakkspillinga i løpet av de to første partiene i dette NM. Dessverre glemte Iver å rokere, og det betød at han i praksis spilte med tårn under, siden tårnet på h8 ikke var i bruk. (Sukket fra Falun kan kanskje høres over hele den skandinaviske halvøya?). Med tårnet i spill, kunne Iver ha vunnet partiet, men det ble tap igjen. Men han nærmer seg.

Miniputt
Mads Wollan Myhre møtte nok ei god jente (Sigrid Jakhelln Kjøita) og tapte nok en gang. Også denne gangen fikk Mads en leksjon i aktivt angrep, og likedan som Amalie i første runde, gikk Sigrid til angrep på kongefløya med en gang. Når da Mads valgte å rokere kort etter at svarts bønder sto på g4 og f4, var det ikke mange trekkene før han ble satt sjakk matt. Som Robin uttrykte det på bloggen: - Mads rokerte rett i glefsa. Mads gjør fremgang fra parti til parti.

Klasse 2
Trond Harald Saltnes vant nok et utrolig parti. For å gjenta meg sjøl fra i går: - At det går an å vinne med ei slik stilling er nesten vanskelig å forstå. Trond Harald kommer seg ut av de fleste situasjoner, Trond Harald har full pott etter to runder og leder klassen sammen med seks andre spillere. Eirik Viken Kallset spilte mot Ørstas Håvard Bjerkevik (1688), og hadde vinststilling, men byttet av dronninger i sluttspillet og sluttspillet med bare et tårn hver igjen, holdt Håvard greit til remis. Eirik har 1½ poeng.

Klasse 3
Øyvind Hoem Vaseng fortsetter storspillet og vant et langt parti i andre runde. Motstanderen kunne gitt opp mye tidligere, for Øyvind hadde klar vinst i sluttspillet. Øyvind har nå kommet opp på et nytt nivå i spillinga, og det er flott. Vi har ventet på dette. Det var tydeligvis best for Øyvind at han valgte å spille i klasse 3 i stedet for i kadettklassen. Øyvind har 2 poeng og full pott sammen med sju andre. Vegard Viken Kallset sliter litt med å ta initiativet i partiene sine, og i klasse 3 møter han erfarne spillere som har spilt i mange år, og som har gjort dette før. Det så Vegard i analysene etter partiet sitt mot Rudolf Steinkellner, da hele den gamle gjengen kom for å hjelpe til med analysene. Vegard tapte, men han har nivået til å spille godt i klassen. Så poengene vil nok komme. Audun Hoem vant enkelt sitt parti og har 1½ poeng.

Klasse 5
Både sverre Hoem og Eli Marit Ødegaard tapte sine partier. Eli Marit ble nesten overkjørt, men greide å komme seg unna matten. Hun hadde muligheten til å få remis, men valgte feil plan, og tapte til slutt. Sverre mistet tidlig en bonde, og det ble vanskelig i sluttspillet da han mistet en til. Med dronning på brettet i sluttspillet forsøkte han seg på evig sjakk, men det gikk ikke, og Sverre tapte. Både Eli Marit og Sverre har 1 poeng.

Første runde

Landsturneringa ble åpnet lørdag kl. 1545 og første runde startet kl. 1605. Alle var på plass, og Kristiansund fikk en strålende start.

Eliteklassen
FM Brede Kvisvik spilte mot sin gamle lærer, GM Simen Agdestein. Brede gikk førsteåret på sjakklinja på NTG for 11-12 år siden da Simen var lærer der. Simen har vært passiv i noen år og spilte sitt første aktive sjakkparti på Fagernes i juni. Men Simen er stormester, og de er vanskelige å slå. Brede fikk en bonde og sto godt. Etterpå ofret Simen en offiser da han kanskje trodde at han fikk inn en kombinasjon der han fikk tilbake offiseren, men Brede bare trakk den unna og sto plutselig offiser over! Brede sto til vinst, men stormestre er vanskelige å slå. De må slås mange ganger i et og samme sjakkparti skal man komme ut som vinner til slutt. Simen fant også ressurser i stillinga og gikk til motangrep. Brede overså en vinststilling seinere, og da han absolutt spilte på vinst ville han ikke gå for evig sjakk-remiser. Simen vant til slutt i et meget interessant og spennende parti.
Kristian Stuvik Holm spilte Benkögambit mot IM Frode Elsness. Elsness kom á poeng med Axel i eliteklassen i fjor, og er en av Norges beste spillere. Kristian kom greit ut, men vi bakspillerne mente at Elsness sto ørlite grann bedre. Men Kristian fikk avviklet til et sluttspill som var remis, og Kristian fikk remis! Kjempebra spilt av Kristian og en fin start på eliteklassen for 14-åringen.

Junior
Aryan Tari er den store favoritten i juniorklassen. Det er 3 spillere over 2000 i rating, og Aryan har mest av dem. Han vant et langt parti der han hadde fordel hele tida og til slutt vant han sluttspillet.
Vegard Simensen sa da vi kjørte til spillelokalet og han så hvem han skulle spille mot. - Åpninga blir engelsk og dette blir remis. Det blir alltid engelsk og remis mellom meg og ham. Og det ble det. Engelsk åpning og remis etter 19 trekk. Men da har Vegard også fått en fin start i den meget sterke juniorklassen som bare består av 13 spillere.

Kadett
Henrik Øie Løbersli vant et fint sjakkparti mot Tromsøs Martin G. Johnsen. Iver Halse spilte kjempegodt mot Tromsøs Edit Machlik (uttales Maklik). Hun er god, men Iver kom veldig godt ut, og nøytraliserte motspillet hennes. Iver hadde to oppgaver før partiet, og det var å bruke tida si og å rokere tidlig. Dette gjorde han, og han sto godt. På et tidspunkt i midtspillet hadde Edit 6 offiserer på åttendraden, og den siste offiseren hennes var dronninga som sto på a7! Iver sto kjempegodt, men Edit Machlik kom etter hvert ut av den trange stillinga si, og da fikk hun dreis på brikkene og vant til slutt. Men Iver skal være veldig godt fornøyd med starten på dette NM'et. Husk også at Iver spiller i kadett B, men han kommer til å møte mange kadett A-spillere, I fjor hadde vinneren av kadett B-klassen 2½ poeng i den samlende kadettklassen.

Miniputt
Mads Wollan Myhre fikk en fin start på Landsturneringa. Han møtte ei god jente fra Bergens i Amalie Merkesvik, og da Mads gjorde en feil i starten, straffet hun det med en gang og Mads kom på hæla og måtte slite. Hun presset på kongestillinga til Mads slik hun kan, og Mads gikk til slutt sjakk matt.

Klasse 2
Trond Harald Saltnes vant et utrolig parti. At det går an å vinne med ei slik stilling er nesten vanskelig å forstå, men Trond Harald er en mester i å komme seg ut av slike kinkige situasjoner. Eirik Viken Kallset vant greit, og har også fått en fin start i klassen.

Klasse 3
Den eneste vi var sikker på skulle tape i første runde var Øyvind Hoem Vaseng. Motstanderen hans hadde terrengfordel og ei aktiv stilling. Veldig godt da av Øyvind at han greide å vinne. Vegard Viken Kallset kom greit ut i åpninga, men overlot tidlig i midtspillet initiativet til motstanderen, og tapte til slutt en lang kamp. Audun Hoem sto godt i midtspillet og da han i tillegg fikk en bonde sto han enda bedre. Audun hadde vinst i sluttspillet, men spilte det bort og det ble remis.

Klasse 5
Både sverre Hoem og Eli Marit spilte meget godt i sine partier og vant.

Spillestedet

Spillestedet er Sandefjord videregående skole, og adressa for dem som bruker gps er Krokemoveien 2.

Blogg

Vi kommer til å blogge fra mesterskapet. Der kommer vi til å fortelle hva som skjer i hver runde med alle våre deltakere. I vurderinga av partiene mens de spilles, bruker vi ikke dataprogrammer, men bruker heller vårt gode skjønn. Det betyr at vi nok ikke ser alt like godt som et dataprogram om det som foregår i partiene.
På bloggen legger vi også ut korte oppdateringer og småartikler om Landsturneringa. Norgesmesterskapet i sjakk het tidligere Landsturneringa, og arrangementet kalles offisielt for det. Men siden det kåres norgesmestre i mange klasser er også Norgesmesterskapet et mye brukt navn på mesterskapet. Det er jo mange norgesmesterskap i norsk sjakk, men dette er altså det største arrangementet.

Transport i Sandefjord

Bussruter i Sandefjord finnes på Vestviken kollektivtrafikk sine sider. Rute 168 er den bussruta som går ned til campingplassen, men den går bare på hverdager (ikke i helgene) og siste avgang er klokka 1530. Men rute 03 går alle dager og også seint om kveldene. Den går også forbi spillestedet som er Sandefjord vgs., og den går helt ned til Vesterøya skole som bare er 3 km unna Vøra camping. Da er det bare en fin liten spasertur utover til campingplassen!

Vår hovedbase er Vøra camping

Vøra camping er vår hovedbase under NM-uka. Her bor de fleste av våre deltakere i hytter og leiligheter. (Per Erik bestilte resten av det som var ledig i begynnelsen av februar. - Je tek alle sju, sa han til campingplassen da det bare var sju hytter/leiligheter ledige igjen. Alt var booket på alle plassene rundt Sandefjord på den tida.
Vøra har badestrand og av bildene langt mer komfortable hytter enn det vi hadde på Bogstad i Oslo i fjor. De er rimeligere også.
På Vøra camping blir det nok mer sosialt. En av kveldene skal vi også ha en felles grillkveld, og av programmet ser det ut til at vi tar det tirsdag eller torsdag. Mest sannsynlig torsdag. Da inviterer vi også andre kjente som vil komme og besøke oss. Det blir grilling og sjakk og nogo attåt. (Jordbær og iskrem kanskje?)

Deltakerne våre

I Oslo i fjor var vi 20 spillere, og i år blir vi 14-15. I tillegg kommer flere lagledere slik som i fjor. Det ser foreløpig ut til at det kun blir Bjørn fra Aalesunds som blir eneste deltakeren fra de andre klubbene i Møre og Romsdal, og siden Bjørn spilte på et av Kristiansunds lag i KM for lag i februar og er en hyggelig fyr, så følger vi også litt med ham også.
Eliteklassen: FM Brede Kvisvik og Kristian Stuvik Holm
Mesterklassen: Aryan Tari Klasse 2: Trond Harald Saltnes og Eirik Viken Kallset
Klasse 3: Audun Hoem, Øyvind Hoem Vaseng og Vegard Viken Kallset
Klasse 4: Bjørn Noralf Dybvik, Aalesunds.
Klasse 5: Eli Marit Ødegaard og Sverre Hoem
Junior A: Vegard Simensen
Kadett A; Henrik Øie Løbersli
Kadett B: Iver Halse
Miniputt: Mads Wollan Myhre

 

Utskriftsvennlig versjon

Teknisk ansvarlig