Kristiansund Sjakklubb

ksk - stiftet 1917 

Sjakk-NM spilles på Lillehammer
lørdag 28. juni - lørdag 6. juli

Resultatliste,   rundeoppsett,   Bilder   Direktesendte partier   Blogg

Axels disipler vant pratelagsjakken

Axels disipler til høyre vurderer et trekk mot laget til Henrik, Vegard, Eirik og Mads.
Foto: Tore Kristiansen

(Tore, 13. juli 2013) Torsdag kveld i NM-uka ble det spilt pratelagsjakk. Det er inntil fire spillere på et lag og de spiller over seks bord mot motstanderlaget. Axels disipler med Axel, Aryan, Kristian og Johan Salomon vant turneringa etter at det ble uavgjort i finalen, men Axels disipler ble beste lag på flere individuelle poeng. Det var mange lag med i de innledende rundene, og åtte lag gikk videre.

Vi hadde også med Henrik, Vegard, Mads og Eirik som gikk videre til finalerundene som det åttende beste laget. Der var det cupspill, og de møtte Axels disipler. Det ble storseier til Axel & co., men som en kan se av bildet, var det et tidspunkt der begge lagene sto samlet og vurderte stillinga.

Henrik og Tore sølv i NM i Royalsjakk

(Tore, 13. juli 2013)Under NM på Lillehammer ble det også spilt en rekke sideturneringer. Det nye sjakkspillet, Royalsjakk, som i NM ble spilt som lagturnering, kom Henrik og Tore på sølvplass. De kvalifiserte seg såvidt til finalerundene, og der slo de ut de to suverene spillerne fra Tromsø, Håvard Skagseth og Lasse Bjørn, i bronsefinalen. I selve gullfinalen var det to unge gutter, Andreas Fossan fra Stavanger og Martin B Østbø, som vant mot våre deltakere, etter at først Tore og deretter Henrik bukket dronning.
Royalsjakk er et artig og sosialt spill. I Kristiansund Sjakklubb har vi to brett, og det er et populært spill. Vi spiller mest alle fire mot alle, og vi var derfor litt ukjent med taktikkene når det var lag. Oppfinneren, Rolf Westrum, har laget spillet for at sjakk skal bli et mer sosialt spill. Det blir litt mer sosialt når fire spillere kan sitte sammen rundt et bord og hygge seg enn to. I klubben har vi tenkt at vi til høsten skal få med eldre ungdommer til å spille dette, og dem vi har blinket ut i første omgang er ungdommer som nå går på videregående skole, og som spilte i klubben for noen år siden. Royalsjakk en fredags kveld eller en lørdags kveld, vil være sosialt og kan være med å få dem aktive.

To klasseseire, 3. og 5. plass, to 8. plasser og IM-tittel

(Tore, 9. juli 2013) Det ble en heidundrende siste runde i Norgesmesterskapet. Og det meste gikk vår vei denne lørdagen.
Audun ledet klasse 3 med ½ poeng og holdt alt i sin egen hånd. Han måtte også holde øye med partiet på nabobordet med hva som skjedde der. Audun var kanskje litt passiv med svart, for motstanderen fikk tidlig et lite initiativ, men Audun stoppet det, og de sto og stanget mot hverandre på midta i et par timer. Flyttet brikkene rundt for å se om motstanderen gjorde en ørliten feil. Men det gjorde de ikke, og siden de tok remis på nabobordet, kunne Audun sikre seg klasseseieren med remis. Da måtte motstanderen forsøke å vinne, og han kom til i ei åpen linje. Audun hadde vinststilling siden han fikk en offiser, men det var ei komplisert stilling, og Audun hadde lite tid igjen. Derfor tilbød han remis. Motstanderen brukte lang tid på remistilbudet, og etter hvert angret Audun seg littegrann, siden motstanderen tenkte seg til dårligere tid enn det Audun hadde. Da hadde også Audun fått regnet ut at han kom til å vinne partiet enkelt. Men et remistilbud står til motstanderen godtar det, avslår det eller gjør et nytt trekk. Og motstanderen innså også at han sto til tap, så han tok i mot remisen. Men det gjorde jo ingenting for Audun, for han ble da vinner av klasse 3 med 7 poeng, og det var ½ poeng foran 5 spillere på 6½ poeng.

I kadett B var det fire spillere på 5½ poeng før sisterunden og ingen av dem møtte hverandre, siden disse spilte etter bergersystemet, alle mot alle, og de hadde møtt hverandre tidligere i mesterskapet. Det var Emil som lå best an, for hvis flere spillere kom på samme poengsum, var det kvaliteten som avgjorde plasseringa. Og Emil hadde slått to av de andre spillere og spilt remis mot den tredje. Men dette var en jevn klasse, og spesielt Theodor J. Lund fra Lillehammer hadde også en stor sjanse. Og dessverre vant Theodor mot Magnus i siste runden. Magnus var sliten etter et langt mesterskap, og var ikke i sin sedvanlige, gode sjakkform. Det ble et raskt tap i sisterunden, og Magnus avsluttet med ½ poeng på de fire siste rundene. Det var ei turnering litt under pari for Magnus, men han kommer sterkt tilbake.
Emil vant et langt parti mot Espen, og fikk 6½ poeng slik som Theodor. Da var det bare å vente på de andre partiene, slik at resultatlista kunne settes opp.
Espen spilte et godt parti, og kom veldig fint ut av åpninga mot Emil, men mistet en offiser i midtspillet, og han tapte da det påfølgende sluttspillet. Det ble ½ poeng på Espen i en klasse der han var desidert lavest rangert.
Petter Andreas spilte mot Øyvind B Fløtten fra Modum, en av de fire musketerene som ledet før sisterunden. Petter hadde forberedt seg på å møte engelsk åpning og fikk det. I dette partiet møttes to spillere med motsatt formkurve. Øyvind hadde begynt godt og ledet klassen klart med 5½ poeng på de seks første rundene. Petter hadde bare ½ poeng på samme tid. Petter fikk ei god stilling utover i partiet, og i midtspillet bukket Øyvind en springer. Han greide imidlertid å raske med seg et par bønder for offiseren, men det var vinnende stilling for Petter. Helt til Petter bukket en bonde til, og da ble det vanskeligere. Så vanskelig at de ble enige om remis. Petter fikk 3 poeng, og siden han var blant de tre som var lavest rangert, var det et halvt poeng mer enn rangeringa skulle tilsi.
Det var fremdeles to partier igjen i klassen, og Emil lå foreløpig på andreplass fordi han hadde dårligere kvalitet enn Theodor. Emil var avhengig av at begge de to siste partiene gikk i hans favør. Martin Johnsen fra Tromsø måtte helst ikke vinne mot Dag Einar B Nord fra Nittedal, og det så mørkt ut ei stund, for Martin vant to bønder. Og med de gode sluttspillkunnskapene Tromsøs jenter og gutter har, var laglederen litt skeptisk, men Emil så litt mer på stillinga og fant ut at Dag Einar hadde greid å blokkere de to bøndene. Med ulikefargede løpere var det heller ikke lett for Martin å bryte gjennom. Og Dag Einar greide å beholde remisen. Da var det bare et parti igjen.
Jon Oddvar spilte mot Andreas Skotheim fra Tønsberg. Jon Oddvar hadde hatt et mesterskap litt under pari, og Andreas var en god spiller. Men Jon Oddvar fikk spilt den nye åpninga han begynte med i NM, og kom fint ut. Også i dette partiet ble det et langt sluttspill, og Jon Oddvar kom til sluttspillet med en god løper mot motstanderens springer. På et tidspunkt var det også håp om at JOn Oddvar kunne vinne partiet, men det endte i remis. Det ble 2 poeng på Jon Oddvar i mesterskapet, og Jon Oddvars remis førte da til at Emil kom seg såvidt foran Theodor med minste mulige margin, ¼ kvalitetspoeng. Og Emil kunne stå på toppen av pallen

Henrik ledet i kadett A sammen med Eivind Djurhuus, og de spilte et toppoppgjør i siste runde. Henrik hadde forberedt seg godt og fikk fredagskvelden ei fil med forslag til varianter fra sjakktrener IM Axel Smith som da satt på toget til Ørebro i Sverige for å delta på Sverigemesterskapet der. Det fungerte godt, for Henrik kom fint ut partiet sitt, til tross for at han hadde svart. På slutten av dagen oppdaget Henrik at faren til Eivind, stormester Rune DJurhuus, kjøpte ei bok i Sjakkbutikken om den åpninga som Henrik spilte mot sønnen. (Henrik kjøpte for øvrig den samme boka.) Henrik ble kadettnorgesmester hvis han greide remis, og kanskje lå det i bakhodet hans? For Eivind fikk et godt tak i midtspillet, og det så ut til, fra sidelinja, som om Henrik prøvde å avvikle til et remissluttspill. Men Eivind, som i utgangspunktet er en bedre spiller enn Henrik (ratingforskjell på 250 poeng), greide å beholde svartfeltløperen sin, slik at begge to hadde løpere på samme farge. Det tydet ikke på at partiet ville ende i remis, og Henrik greide ikke å få til et remislignende sluttspill og tapte. Eskil Ekeland Grønn gikk også forbi Henrik, siden han vant på andrebordet, og det ble en svært gledelig tredjeplass på Henrik med 6 poeng. Henrik var forhåndsrangert på sjetteplass. Kadett A-klassen er en klasse der det utdeles norgesmesterskap, og dermed sto Henrik på pallen.

I eliteklassen gikk Kristian glipp av sjansen til IM-napp siden han møtte sisterangerte Johannes L Kvisla i sisterunden. Men hoveddommer Hans Olav Lahlum sa til Kristian rett før rundestart at IM-tittelen kommer snart likevel, og Kristian har uansett gjort et godt mesterskap. Kristian spilte remis i det siste partiet og var nok ikke særlig motivert. Men det ble 4½ poeng og 50% på Kristian og han møtte tre stormestre, og tre internasjonale mestre. Mot de tre stormestrene spilte Kristian remis i alle tre partiene. Veldig bra!

Aryan trengte 1½ poeng på de to siste rundene for å få sitt tredje IM-napp, og det gikk akkurat. I den nest siste runden lå han faktisk dronning over, men partiet endte i remis, og Aryan måtte vinne i siste runde mot IM Nicolay Getz. Det var litt nervøst ei stund, me Aryan greide det, og vant. I tillegg vant han så mange ratingpoeng at han på neste FIDE-liste kommer akkurat over 2400, og da blir han utnevnt til IM (internasjonal mester) seinere i høst. Kanskje allerede på et FIDE-møte i Tromsø i august? Aryan fikk 5 poeng, og det holdt også til en 8. plass og premie i eliteklassen. Kristian og Aryan er bare 15 og 14 år gamle, og de er noen utrolig store talenter.
Brede gjorde ikke et stort mesterskap denne gangen. Han spilte livlig sjakk, og det var artig å følge med på partiene hans i eliteklassen. Men det var også nervepirrende, for det er nesten umulig å følge med på alt som skjer i Bredes partier. Det ble bare 3½ poeng på Brede og en av de siste plassene i eliteklassen, men Brede jobber mye med sjakk, og alt arbeidet vil han få uttelling for. Det er vi sikker på!

Mads spilte i den store miniputtklassen. I siste runde møtte Mads sin gode venn, Bjørn Robertsen fra Caissa Sjakklubb i Sandefjord, og de spilte remis. Dette var ingen stormesterremis etter få trekk, men de spilte partiet helt til begge fant ut at remis var eneste løsninga. Hvis en av dem forsøkte å vinne i tårnsluttspillet, var det overhengende fare for tap, så remis var det naturlige utfallet. Mads fikk 6 poeng og endte på 8. plass.

Sverre og Stig i klasse 5 kjempet i teten i siste runde. De spilte på 4. og 5. bord, og vi hadde ikke forventet at de skulle være med helt i toppen, men der var de altså. Stig tapte da han forsøkte å angripe, og mistet en kvalitet, og fikk et farlig motangrep i stedet. Det ble 5 poeng på Stig og 13. plass i klasse 5 som hadde 35 deltakere, så han var rett utafor premielista.
Sverre hadde også 5 poeng før sisterunden, og spilte litt mer solid enn Stig på nabobordet. Det førte til at Sverre vant en løper, og han førte partiet sikkert i havn til seier. Det ble 6 poeng på Sverre og en svært, gledelig 5. plass.

Eirik og Øyvind i klasse 2 hadde en intern kamp om å bli beste kristiansunder. Før runden lå Eirik best an med 5 poeng, og han hadde også hvit i sistepartiet. Men det gikk skeis for Eirik, og han tapte. Det ble 5 poeng på Eirik og 22. plass. Med 1/3-dels premiering og 63 deltakere i klassen var det akkurat plassen utafor premielista. Synd.
Øyvind hadde 4½ poeng før sisterunden, og hadde svart mot Knut Abrahamsen fra Nordstrand. Øyvind spilte som vanlig, skandinavisk forsvar og kom bra ut av åpninga. I midtspillet ble det litt mer spill, men til slutt kom de ut i sluttspill der begge hadde to tårn og bønder på kongefløya. Det var remisstilling, og partiet endte i remis. Dermed ble det 5 poeng på Øyvind og 19. plass. Det ble premie på Øyvind, og alle i familien Hoem/Hoem Vaseng fikk premie. Godt gjort!

Anders gjorde et flott mesterskap i mesterklassen! Anders møtte en, svært god motstander i siste runde, Even Thingstad fra Trondheim Sjakkforening. Thingstad var en av forhåndsfavorittene i mesterklassen og var rangert som nummer tre, hårfint bak de to lederne, mens Anders var rangert femte sist i klassen med 35 spillere. Her møttes altså to spillere med forskjellig utvikling. Anders hadde gjort ei svært god turnering så langt, mens Thingstad nok ikke var fornøyd med si. Men mye kan rettes opp i siste runde, og det greide Thingstad som vant partiet. Anders fikk 4½ poeng på 9 runder, og 50% score var også målsetninga hans.

I juniorklassen møtte Vegard den gode junioren Torgeir J. Kjøita, og han spilte godt i Benkøgambit. Men uti midtspillet måtte Vegard gi tilbake bonden han fikk i åpninga, og Kjøita fikk en liten fordel. Men slik Vegard pleier å gjøre, slo han tilbake og fikk et lite initiativ, og de kom ut i sluttspill der det med riktig spill skal være remis. Men Kjøita spilte veldig godt, og en ørliten feil av Vegard gjorde at balansen i partiet ble forrykket. Da var det så lite brikker igjen at Vegard ikke kunne redde partiet, og han tapte. Vegard fikk 3½ poeng i juniorklassen.

Trond Harald har fått det tøft i klasse 1, men i siste runde møtte han Karim Ali, han som ble nummer to i klasse 2 i fjor og rykket opp sammen med Trond Harald. I fjor vant Trond Harald et langt parti mot Karim, og det var da han la grunnlaget for seieren sin, siden han rykket fra konkurrentene. I år ble det et langt kortere parti, og Trond Harald var raskt og enkelt. Dermed ble det 3½ poeng på Trond Harald.

Muligheter for et norgesmesterskap, to klasseseire og IM-napp - siste runde kl. 1030

(Tore, 6. juli 2013) Siste runde i Norgesmesterskapet starter lørdag formiddag klokka 1030. Det blir spennende. Audun Hoem leder klasse 3 med et halvt poeng. Denne klassen er vi spesielt glad i i Kristiansund, siden vi har hatt klassevinnerne de to siste årene. Det blir litt tradisjon hvis klubben vinner denne klassen for tredje året på rad.
Henrik spiller om norgesmesterskapet i kadett mot Eivind X Djurhuus, Nordstrand i dag. Begge har 6 poeng, og vinneren blir kadettnorgesmester. Hvis det blir remis, blir det stikkamp. Det skal gjøres det i klasser der det kåres norgesmestre. Den spilles seinere i år, og forbundet avgjør tid og sted etter forslag fra de berørte klubbene. Hvis dette blir aktuelt, kan vi love at den matchen skal spilles i Kristiansund. Hvis de spiller remis, kan også en tredje spiller ta dem igjen, hvis det blir vinst i partiet mellom Ulrik Olsen og Eskil Ekeland Grønn, begge fra Oslo.
I kadett B-klassen er det enda jevnere. De spiller om klasseseier, og det er fire spillere som har 5½ poeng. Ingen av dem møter hverandre i dag, så det er de andre i klassen som avgjør hvem av dem som står igjen som vinner. Emil er en av de fire som leder. I denne klassen er det kvalitetsberegning som avgjør hvem som vinner hvis to, eller flere spillere, har like mange poeng. Siden Emil har slått to av de andre som leder, har han en fordel på kvalitetsberegninga før runden starter. Men det hjelper hvis f.eks. Magnus tar poeng fra Theodor Jørgen Lund, Lillehammer, i dag. Det gjør det lettere for Emil. Emil må selvsagt også vinne sitt parti, mot Espen.

I eliteklassen har Aryan muligheter til å ta IM-napp i dag, hvis han slår IM Nicolai Getz. Det er fullt mulig. Kristian møter dessverre eliteklassens desidert laveste ratede spiller, og han må ha 1½ poeng i dag, hvis han skulle ha fått et IM-napp, og siden det bare utdeles 1 poeng for seier, er det umulig.
Det blir også mange andre interessante oppgjør, og det er mange av våre spillere i dag som kjemper om premieplass, og noen av dem kan også i aller heldigste fall komme på pallen.
Følg partiene i eliteklassen fra klokka 1030, og følg også med oss på bloggen i dag. Der oppdaterer vi jevnlig hva som skjer.

Brede Kvisvik er Norgesmester i lynsjakk

Brede spiller mot Aryan i NM i lyn fredag kveld på Lillehammer.
Foto: Tore Kristiansen

(Tore, 6. juli 2013) Brede Kvisvik vant Norgesmesterskapet i lynsjakk fredag kveld på Lillehammer. Brede spilte i mesterklassen som er den øverste klassen, og det var så vidt han kom med til finalen. I kvalifiseringsgruppa spilte han ikke så godt, men kom seg til finalen med et nødskrik. Der begynte det godt med en seier i første runde, før ham møtte klubbkamerat Aryan Tari i andre. Brede har dårlige erfaringer med lynsjakk mot Aryan og tok ingen sjanser. Det var solid spill hele veien, og det endte i remis. Deretter kunne Brede spille sitt spill mot de andre i finalen. Mot forbundspresidenten Jøran Aulin-Jansson oppsto en merkelig situasjon. Men det var bare en tilskuer som så det, og han ga beskjed etter at Brede hadde vunnet partiet. Jøran hadde flyttet en springer for å begynne å angripe Bredes stilling, men han glemte å trykke på klokka si. Etter et halvt minutt som Brede naturligvis nok brukte til å tenke, trodde Jøran at siden det var hans sjakklokke som gikk, så var det ham i trekket. Derfor flyttet han den andre springeren slik at den også kunne brukes i angrepet mot Brede. Det er selvsagt ikke lov å flytte to ganger på rad, og hadde Brede oppdaget det, hadde han krevd seier på ulovlig trekk. Men et halvt minutt i et lynsjakkparti er ganske lenge, og Brede trodde også da at det var Jøran i trekket. I partiet avverget Brede angrepet og vant også. Brede var tydeligvis i flytsonen i går kveld, da alt gikk. Brede sa etter partiet mot Jøran at nå var alt mulig, siden han hadde møtt de to verste lynspillerne i Aryan og Jøran. Og det viste seg det. Etter fem runder i finalen hadde Brede 4½ poeng, og han hadde 1½ poengs ledelse på nestemann som han sjøl skulle møte i siste runde. Et halvt poeng i et av de to siste partiene, og Brede var sikret norgesmesterskapet.
Folk stimlet sammen rundt bordet der Brede satt, og flere og flere kristiansundere kom til. Det var flere klassefinaler samtidig, og mange hadde fulgt dem. Det var jo ingen som trodde at Brede skulle vinne i mesterklassen selv om vi vet at Brede er en kjempesterk lynsjakkspiller. Noe mange av oss har erfart mange ganger.
I nest siste runde møtte Brede stormester Kjetil A. Lie fra Porsgrunn, og spilte et dårligere parti enn vi hadde sett hittil av ham i finalen. Kanskje det var gullnerver? Og plutselig var det Lie som ble den sterkeste utfordreren. Men i siste runde mot Johannes L. Kvisla tilbød Brede en tidlig remis, etter bare tre trekk og Kvisla tok i mot, og jubelen kunne bryte løs. Denne gangen var det til og med en kristiansunder som jublet høylytt. Til stor forskrekkelse for mange i lokalet. :-)
Kristiansund har hatt flere gode lynsjakkspillere tidligere, spesielt brødrene Strand herjet i mange år på 1970- og 1980-tallet, men ingen av dem ble norgesmestre i lynsjakk. Så dette er en historisk hendelse i Sjakklubben. Og det er artig at det var Brede for han har de siste årene lagt ned utrolig mye arbeid og innsats i sjakken, men det har gått litt trått det siste året, etter at han fikk et IM-napp på vårparten i fjor. Nå fikk han litt uttelling for mange timers sjakktrening.
Kristiansund Sjakklubb gratulerer Brede med Norgesmesterskapet!

Vi hadde med fem spillere i alle klassene i Norgesmesterskapet i lynsjakk i går kveld. Fire av dem kom til finaler i sine klasser. Aryan Tari har vi nevnt i mesterklassen. Han kom på sjetteplass.
Selv om vi har en stork kontingent med kadettspillere var det bare to deltakere som ville spille lynsjakk. Det har vært ei lang uke, og mange er slitne. Derfor stilte bare Espen og Henrik opp. Henrik kom seg videre til finalen i kadett med et nødskrik. Han måtte spille omkamp mot Tromsøs Lasse Bjørn for å vinne retten til finaleplass, og det greide Henrik. I finalen i kadett ble det fjerdeplass på Henrik, og det er han fornøyd med.

Eirik var med i klasse 2, og han kom seg også videre til finalen på hengende håret. Det er ei god stund siden Kristiansund hadde med så mange i finalene. I finalen spilte Eirik bra, men han hadde også et par tabber. Ved et tidspunkt der Henrik satt og spilte i kadettfinalen, sto han veldig godt mot Martin Nilsen, det som ble kadettnorgesmesteren i lynsjakk, men Henrik gikk inn i en springergaffel på konge og tårn i sluttspillet. Med tårn under tapte Henrik enkelt. Deretter gikk jeg raskt over for å følge med på Eiriks parti mot Cornelius Kvendseth (mor fra Meløya), og det skjedde det samme der. Eirik sto veldig godt, men i sluttspillet ble det også en springergaffel på konge og tårn på ham også slik at han tapte partiet. Men slik er lynsjakk. Det ble femteplass på Eirik.

Storflott åttende runde - Emil i teten i kadett B

Emil Andre Olsen tok teten i kadett B på fredag.
Foto: Arild Myhre

(Tore, 6. juli 2013) Åttende og nest siste runde i Norgesmesterskapet i sjakk ble en svært oppløftende affære for kristiansunderne, med et par unntak. Emil Andre Olsen i kadett B vant et langt parti som varte i 4½ time mot klasselederen, Øyvind Brekke Fløtten fra Modum. Emil visste at Øyvind spilte Caro-Kann-åpninga, og den hadde han forberedt seg godt på. De første trekkene kom lynkjapt, og begge visste hvordan hovedvarianten gikk. Siden Øyvind ledet med et helt poeng foran alle andre, måtte Emil vinne for sjøl å kunne sette seg i den posisjonen at han hadde mulighet til å vinne klassen. Derfor ofret Emil en bonde i midtspillet og gikk til angrep på kongestillinga til motstanderen. Dette avverget Øyvind, og Emil fikk ikke noen lett sjakk matt på den måten. De kom ut i et tårnsluttspill der begge hadde et tårn hver og samme antall bønder. Emil sto ørlite grann dårligere, men fant ei plan om å skaffe seg en fribonde som kunne true med å gå inn til dronning. Samtidig måtte han beholde kontrollen på motstanderens fribonde som var en like stor trussel for ham sjøl. Dette fungerte og gradvis bedret Emil stillinga si, og til slutt hadde han ei vinnende stilling. Det tok en time til for å vinne partiet, men til slutt kunne Emil juble for seieren. (Jubel i et sjakklokale er ikke hørbar, men foregår på den stille måten. Kanskje ved å løfte ei hand i en seiersgest sammen med et stort glis. Men samtidig skal man også være en verdig vinner og skal ta hensyn til motstanderen som nettopp har tapt partiet, så det skal ikke være for utagerende heller. Men Emil var blid da han kom til analyserommet der vi andre kristiansunderne satt og ventet.)
Dermed er det fire stykker som har 5½ poeng i kadett B, og de er ferdige med sine interne oppgjør. Det blir en spennende sisterunde på lørdag.

Ett av de andre partiene i kadett B-klassen var et internt oppgjør. Petter Andreas Wadstensvik spilte åpninga han har hatt suksess med de siste to ukene, og kom greit ut mot Magnus Dahl Jenssen. De sto ganske likt hele partiet, helt til Magnus bukket dronninga i sluttspillet. Det var heller ingen håp om å rote noe til slik at Magnus kunne komme tilbake i partiet, og Petter Andreas vant. Magnus har 4 poeng og Petter Andreas som har kommet i siget på slutten av turneringa med to strake seire, har 2½.
Espen Haltvik Bakke spilte dronninggambit mot Dag Einar B Nord fra Nittedal. Espen kom fint ut av åpninga som han pleier å gjøre, og han sto greit. I midtspillet derimot fikk Dag Einar som kjemper om klasseseieren, inn en klar fordel da han angrep Espens kongestilling. Espen skjønte at her var partiet tapt i det lange løp og forsøkte seg med en rask manøver som kunne føre til at han fikk evig sjakk og remis. Espen ofret tårn i denne manøveren, og da det ikke fungerte var det bare å gi opp.

Henrik Øie Løbersli i kadett A-klassen, de guttene og jentene som kjemper om å bli kadettnorgesmester, spilte i går mot Erling Dyrhaug Skjølås fra Stavanger. Henrik kommer bra ut av åpningene i sine partier med hvit, og det var samme visa i går. Henrik får tidlig kontroll over størstedelen av brettet. Men han pleier ikke å sette i gang halsbrekkende angrep på kongestillinga til motstanderen som noen andre liker. Henrik tar det rolig, og han spiller posisjonelt. Det er viktigere å ha kontroll over sterke og svake felter, både hos seg sjøl og hos motstanderen. Dermed tar Henriks partier lang tid, og det blir svært ofte i sluttspillet at han avgjør partiene sine. Det skjedde også i går mot Erling. Henrik opparbeidet seg ei god stilling, og da han endelig brøt gjennom raknet stillinga til motstanderen. Henrik fikk et par bønder, og det er ingen match for ham. Siden Eivind X Djurhuus fra Nordstrand slo ledende Ulrik Olsen fra Oslo, er det de to som nå leder i kadett A. Begge har seks poeng og møtes i siste runde lørdag.

Audun Hoem var også heldig i går. Ikke i sitt eget parti, for der var Audun god. Han spilte ut motstanderen og vant. Auduns lykke var de to som hadde like mange poeng som ham og som møtte hverandre. Da de spilte remis, ble det bare et halvpoeng hver på dem, og siden Audun vant leder han nå klasse 3 med 6½ poeng, og han har ½ poengs ledelse på resten. I partiet vant Audun tidlig en bonde, og gikk på offensiven. Dette avverget motstanderen, og Audun måtte trekke seg litt tilbake. Etter litt fram og tilbake, var det Audun som fikk et nytt initiativ, og da de kom til sluttspillet hadde Audun et par sammenhengende bønder som han bare flyttet framover og framover slik at en av dem ble til ei ny dronning. Motstanderen ga seg ikke før han ble satt sjakk matt.

I eliteklassen spilte Brede Kvisvik et crazy parti i går igjen. Det er utrolig hvor kreativ Brede er. Han finner på det meste. Men i går overstrakk han mulighetene sine, og da røyken la seg og man kunne telle opp hvordan stoda var, hadde han dessverre ei tapsstilling mot Oslos internasjonale mester Nicolai Getz. Brede har 2½ poeng, og det er han ikke fornøyd med.
Kristian Stuvik Holm trenger et poeng på de to siste rundene og litt flaks med at motstanderne har høy nok rating for å få IM-napp. Fredag møtte Kristian norgesmesteren fra i fjor, Frode Olav Olsen Urkedal, og Kristian satte alt inn på i hvert fall å få remis. Det var et spennende og svært interessant parti, men Urkedal var i det umulige hjørnet i går, og Kristian måtte strekke våpnene. Kristian har 4 poeng, og han har gjort ei god turnering.
Aryan Tari måtte ta 1½ poeng på de to siste rundene for få IM-napp. I går møtte han Øystein Hole fra Akademisk, og det kunne være en sjanse til å gå for seier. Og det gikk, nesten. Ved et tidspunkt hadde Aryan ei dronning over. Hole hadde springer og løper for dronninga si. Men Aryan ga tilbake dronninga og kom ut i sluttspillet med to tårn mot to springere og noen bønder hver. Dette var ei remisstilling, og Hole greide å forsvare seg til remis. Aryan har da også 4 poeng og må vinne i det siste partiet for å få IM-napp.

I mesterklassen, som er den nest høyeste klassen i Norgesmesterskapet, spilte Anders Olsen en tidlig remis. Anders' målsetning var 50% i mesterskapet, og han har nå 4½ poeng, så han har sikret seg målsetninga si uansett hvordan det går i siste runde.

I junior slet Vegard Simensen med et hovent øye, og han hadde ikke sin beste dag. Han fikk ei marginalt dårligere stilling, og måtte kjempe i litt oppoverbakke hele tida. Motstanderen vant til slutt etter et langt parti, men der han fikk ei litt bedre og bedre stilling for hvert trekk. Til slutt måtte Vegard strekke våpnene. Vegard har 3½ poeng, og det er rundt pari.
I klasse 5 bukket Sverre Hoem dronninga si tidlig i partiet, og han tapte også tidlig. Sverre satt på det nest øverste bordet i klassen, og det hadde ingen forventet at han skulle gjøre så seint i mesterskapet. Sverre har gjort ei svært god turnering så langt med 5 poeng.
Stig Rune Jenssen spilte på tredjebordet i åttende runde, og det er også svært bra. Stig kom fint ut, men begge spillerne låste stillinga, og i stedet for å forsøke et bondebrudd gjennom stillinga til motstanderen, et brudd som også kunne ført til tap, var det ingen av dem som torde det, og de ble enige om remis. Stig har da 5 poeng, og han ligger på 10. plass, plassen bak Sverre. I NM er det 1/3-dels premiering, og både Sverre og Stig ligger an til premie i klassen.

I klasse 2 i går vant Øyvind Hoem Vaseng ganske raskt sitt parti. Han fikk ei god stilling, løperne pekte mot motstanderens dronningfløy, og han bare brøt gjennom og vant. Øyvind har 4½ poeng. Eirik Viken Kallset hadde forhåpninger om ei svært god plassering med seier i går, men det ble bare remis mot hyggelige Tom Wister. Eirik hadde et godt angrep i gang, men for å redde situasjonen satte Tom i gang et motangrep. Han spilte for å vinne, sa han etterpå, og den eneste måten Eirik kunne redde seg sjøl på var å gå inn i en evig sjakk. Dermed ble det remis på dem, og Eirik har 5 poeng.
Trond Harald Saltnes i klasse 1 tapte også i går. Det var et langt og innholdsrikt parti der Trond Harald måtte forsvare seg hele tida, og det er ikke Trond Haralds stil.

Åttende runde fredag kl. 1030 - vi er med i teten i mange klasser

Mange deltakere i NM i sjakk.
Foto: Tore Kristiansen

(Tore, 5. juli 2013) Fredag kl. 1030 starter åttende og nest siste runde i Norgesmesterskapet i sjakk på Radisson Blu Hotel Lillehammer (gamle Lillehammer Turisthotell). Kristiansund Sjakklubb er for tredje året på rad med i teten i mange klasser. Vi har muligheter til å vinne tre av klassene, og få medalje i enda flere. Det kåres en norgesmester i eliteklassen, men der har vi ingen sjanse til å få en vinner. Våre unge elitespillere er unge og fremadstormende, men de er litt for unge ennå til å kjempe om det aller gjeveste trofeet. Det kåres også norgesmestre i aldersgruppene fra senior og nedover til miniputt. De voksne spillerne som er mellom 20 og 60, spiller i sine egne klasser etter spillestyrke. Utenom eliteklassen er det seks klasser med mester som den sterkeste og deretter nedover i spillestyrke fra klasse 1 til klasse 5. I disse klassene er det ingen aldersgrenser, og mange seniorer og juniorer spiller også i disse ratingklassene i stedet for i aldersklassene. For eksempel er nivået høyt i både kadett A og junior, slik at mange unge har heller valgt å spille i ratingklassene i stedet.

Totalt sett ble det en flott runde torsdag for våre 18 deltakere. Det ble mange seire, og vi er fortsatt med i kampen om den gjeveste plassen i mange klasser.
Audun Hoem i klasse 3 tapte riktignok sitt parti etter at han overså en mellomsjakk, (Han spiller en trekkrekkefølge som han har funnet fram til, men motstanderen kommer med en sjakk underveis i denne kombinasjonen som gjør at utfallet blir annerledes.) og Audun måtte gi et tårn for en løper. Stillinga hans ble da så åpen at motstanderen, Henrik G. Tallaksen fra Stavanger, vant partiet. Audun leder fremdeles i klasse 3 sammen med Geir Lorem fra Tromsø som han slo på tirsdag, og Tallaksen fra Stavanger, og de har 5½ poeng. I dag skal Audun ha hvit mot John Olav Kroken fra Stjernen Sjakklubb i Oslo, mens Lorem og Tallaksen skal møte hverandre.

I kadett A ligger Henrik Øie Løbersli på delt andreplass med 5 poeng etter at han vant et fint parti torsdag mot Amir Keadana fra Stavanger. Amir spilte godt lenge, men til slutt etter 4 timers spill ble det Henriks spillestyrke som ble avgjørende, og han vant i sluttspillet. Ulrik Olsen fra Oslo Schakselskap leder med 5½ poeng, og Henrik deler andreplassen med Eivind X Djurhuus fra Nordstrand. Henrik skal ha hvit fredag mot Erling D Skjølås fra Stavanger, mens Ulrik og Eivind møter hverandre. Siden Henrik ikke har spilt mot Eivind, håper han at det ikke er Ulrik som vinner den kampen i dag.

I miniputt ligger Mads Wollan Myhre på delt tredjeplass med 5½ poeng. Mads spilte sin sedvanlige åpning med de svarte brikkene i sjuende runde på torsdag, og det var tydelig at det var uvant for motstanderen Isak Sjøberg fra Nordstrand. Mads kom godt ut, og sto bare bedre og bedre. Det ble litt spennende da Isak kontret og truet Mads med sjakk matt. Men Mads greide å ta både nok hensyn til mattrusselen og samtidig presse Isak på en annen fløy på brettet, og Mads vant til slutt. Det var et flott parti av Mads. Han deler tredjeplassen med Thyra Kvendseth fra Nordstrand, mens det er to spillere på 6 poeng, Andre Nilsen fra Alta og Tor Fredrik Kaasen fra Tromsø. De to skal møte hverandre i åttende runde. Mads skal ha svart mot William Sandberg Olsen fra Moss, mens Thyra skal ha hvit mot Bjørn Robertsen fra Caissa Sjakklubb i Sandefjord.

I kadett B hadde vi to interne oppgjør på torsdag. Magnus Dahl Jenssen og Emil Andre Olsen tok en fredelig remis. Fredelig ble det ikke i oppgjøret mellom Jon Oddvar Rambjør og Petter Andreas Wadstensvik. De har begge to begynt å spille ei åpning med hvit som heter Sokolskijs åpning, og de spilte også denne i det innbyrdes oppgjøret. Siden begge to har spilt denne åpninga mot de andre spillerne, har vi sett mange ulike måter som svartspilleren har stilt seg opp på. Endelig fikk vi et ordentlig parti i denne åpninga mellom to spillere som visste hva de spilte, og hvorfor de gjorde det. Begge to ble satt på store utfordringer av den andre, og utfallet i partiet var lenge uvisst. Til slutt var det Petter Andreas som tok det lengste strået og vant. Espen Haltvik Bakke spilte godt mot Tromsøs Martin G. Johnsen torsdag, og de kom ut i sluttspill med lik stilling, eller der Espen nok hadde en ørliten fordel. Men i Tromsø har de studert sluttspill i flere år, og dette var tydelig Martins felt. Espen var egentlig sjanseløs, siden Martin visste akkurat hvordan han skulle spille, og Espen tapte partiet.
I åttende runde fredag blir det et avgjørende oppgjør for oss siden Emil med 4½ poeng skal møte lederen, Øyvind Brekke Fløtten som har 5½ poeng. Med seier kommer Emil á poeng med ham. Jon Oddvar skal møte Theodor Jørgen Lund som har 5 poeng, og Jon Oddvar kan hjelpe sin klubbkamerat ved å ta poeng fra ham. Espen skal møte Dag Einar B Nord, mens det blir et internoppgjør mellom Petter Andreas og Magnus.

I klasse 5 har Sverre Hoem nå fått sving på brikkene. Torsdag ble det nok en seier, og han ligger nå på delt tredjeplass med 5 poeng med to andre spillere. Tormod Blikra Vea fra Stavanger har 5½ poeng på andreplass, og Sverre skal møte ham i dag.
Stig Rune Jenssen har 4½ poeng og vant i går også. Stig hadde en treg start på mesterskapet men er nå kommet i siget. Han skal fredag møte den unge spilleren Jørgen Brobakken fra Hamar som er en av dem med 5 poeng på delt tredjeplass.

I eliteklassen ligger Kristian Stuvik Holm på sjetteplass med 4 poeng. (Spillerne fra plass 4 til 8 har alle 4 poeng.) Torsdag vant han mot IM Andreas Moen fra Oslo Schakselskap, og Kristian har gjort et godt mesterskap så langt. Han har ingen tap, og det er godt gjort i dette selskapet. Kristian var på forhånd rangert nest nederst, hvis vi følger norsk rating og fjerde nederst hvis vi følger den internasjonale ratinga. I dag fredag skal Kristian møte IM Frode Olav Olsen Urkedal som vant eliteklassen i fjor og ble norgesmester.
Aryan Tari tapte for stormester Jon Ludvig Hammer på torsdag. Han mistet en bonde, og det var nok mot Norges nest beste sjakkspiller etter Magnus Carlsen. Aryan har 3½ poeng og skal fredag møte IM Øystein Hole fra Akademisk Sjakklubb i Oslo.
Brede Kvisvik greide ikke å vinne torsdag, men forsøkte så til de grader. Brettet var i fyr og flammer, men Brede greide ikke å trenge gjennom forsvaret til Løvik, og det endte i remis. Brede har 3 poeng, og møter fredag IM Nicolai Getz fra Oslo.

Anders Olsen gjør det skarpt i mesterklassen. Han har etter ett års pause virkelig fått sving på brikkene igjen. Det er utrolig artig å se. I går spilte Anders aggressivt igjen og ble belønnet med seier mot Trondheims Kristoffer Madland. Anders har 4 poeng og ligger på 13. plass. I mesterklassen er det 35 deltakere, og Anders var forhåndsrangert blant de aller siste, og det setter prestasjonen hans i litt perspektiv. Mesterklassen ledes av Petter Fossan fra Stavanger. Fredag skal Anders spille mot Kjell Magne Johnsen fra Vadsø.

I juniorklassen ble det en seier på Vegard Simensen i går torsdag mot bergenseren Jonas Rasmussen. Vegard har 3½ poeng, og han har gjort det sånn som forventet hittil. Fredag skal Vegard møte en ny bergenser, Jørgen Hoel.

I klasse 2 har Eirik Viken Kallset begynt å klatre oppover resultatlista etter at han vant torsdag. I dag skal Eirik møte den hyggelige sjakkspilleren Tom R Wister fra Kirkegata Sjakklubb i Oslo. Tidligere var det vanlig at NM-arrangøren lagde ei t-skjorte med logoen til Norgesmesterskapet, og Tom har på seg ei ny t-skjorte fra ulike Norgesmesterskap gjennom de siste tiårene. Vi har sett Tom i blant annet NM-skjorta fra Kristiansund i 2001 og den fine t-skjorta som Molde lagde i 2004.
Øyvind Hoem Vaseng spilte en solid remis i går og har 3½ poeng. I dag skal han møte Ronald Wolf.

Trond Harald Saltnes i klasse 1 har 2½ poeng og spiller i dag mot Andreas Opdahl fra Bergen.

Tidens Krav torsdag kveld med stort bilde av Audun

(Tore, 4. juli 2013) Tidens Kravs nettside har et fint bilde av Audun, og hvordan stillinga er i de ulike klassene her...

Sjuende runde torsdag kl. 1030 - Aryan mot Jon Ludvig Hammer direkte

Anders gjør det bra i mesterklassen.
Foto: Arild Myhre

(Tore, 4. juli 2013) Det blir mye spennende å følge med på i dag. Elitespillernes, Aryan, Kristian og Brede, partier sendes direkte..., skal du følge med på de andre må du følge med på bloggen vår.
Audun skal forsvare førsteplassen sin i klasse 3 og møter i dag Henrik G Tallaksen fra Stavanger. Vi vet ikke så mye om ham, men han har vunnet de to siste kampene, og kanskje han har funnet flyten? Audun er i hvert fall i flytsonen.

I miniputt skal Mads sitte på andrebordet i dag og der møter han med svart Isak Sjøberg fra Nordstrand. Han er et litt ubeskrevet blad, og vi vet ikke så mye om ham, men han har gjort det bra i NM så langt.
I kadett A skal Henrik i dag ha hvit mot Stavangers Amir Keadana. Han har mye lavere rating enn Henrik, og dette tror vi skal gå bra.
I kadett B blir det et toppoppgjør mellom Magnus og Emil i dag. Emil kan ta et stort steg på veien til pallen hvis han vinner i dag, mens Magnus kan melde seg på den samme medaljekampen hvis han vinner. Det blir også et annet internoppgjør mellom Jon Oddvar og Petter Andreas. Begge har i det siste spilt Sokolksijs åpning 1. b4 med hvit, og det skal bli interessant å følge det partiet i dag. Espen skal møte Tromsøs Martin G. Johnsen, og greier Dag Einar B Nord fra Nittedal å fravriste poeng fra den suverene lederen Øyvind B Fløtten i dag?

I eliteklassen sitter Aryan på førstebordet i dag, og møter GM Jon Ludvig Hammer. Hammer er norges nest beste spiller etter Magnus Carlsen. Aryan slo Jon Ludvig forrige gang de møttes, i Det åpne NM på Fagernes i påska, og Aryan kan godt gjøre det igjen.
Kristian skal ha hvit mot IM Andreas Moen, og kanskje får vi Kristians første seier i NM? Han har lovt meg en seier i et av de tre siste partiene.
Brede skal møte Lasse Løvik i dag.

Vegard/a> i juniorklassen skal i dag møte bergenseren Jonas H. Rasmussen.

I
klasse 5 skal Sverre sitte på fjerdebordet i dag, og han nærmer seg medaljekampen. Sverre skal ha hvit mot Stein Sjuls Hansen fra Kampen i Oslo. Stig Rune sitter på sjettebordet og er også med. Han skal ha hvit mot Olav Baade Møen fra Hønefoss.

Anders Olsen i mestersklassen sitter på åttendebordet i dag, og skal ha svart mot enda en god spiller, Kristoffer Madland fra Trondheim Sjakkforening.

Trond Harald får walk over i dag i klasse 2. Siden det er ulikt antall spillere i klassen, får den lavest rangerte spilleren i oppsettet en frirunde som kalles for walk over. Han får da et poeng.
I klasse 2 møter Eirik en spiller fra Kristiansand med hvit, Petter Gjertsen. Øyvind har svart mot Sven E Harberg fra Lillestrøm.

Espen, Petter og Tore i laglynfinale i går kveld

(Tore, 4. juli 2013) I går kveld ble det spilt laglyn med tidshandikap. Det er en litt uformell konkurranse der tre spillere spiller sammen på et lag. Det spilles mot hverandre på tre brett, og partiene skal være ferdige på 10 minutter. Gjennomsnittet av ratinga til de tre legges til grunn for hvor mye tid hvert lag får. Har man et lavt snitt, får man mer tid enn motstanderlaget. I verste fall har et lag så mye mer rating at hver spiller bare får 30 sekunder på hele partiet, mens motstanderen får 9½ minutt. Det er vanskelig å vinne et parti på 30 sekunder.
Det var 64 lag som var med, og det er vel rekord. Her er det unge og gamle om hverandre for dette er stort sett en sosial happening. Noen tar det selvsagt litt for alvorlig, men slik er det i alle sammenhenger. Lagene lager seg også et navn for anledninga, og her er det mye kreativt.

Mange kristiansundere var med i går kveld. Vegard, Henrik og Magnus hadde et lag som gjorde det bra i si gruppe. De kom nesten til finalen, men hadde litt dårligere individuelle resultater slik at de ble nummer to. Mads spilte på et lag med noen av sine miniputtkamerater. Anders, Eirik og Lasse fra Trondheim var et lag, og Trond Harald spilte på Ulrikkes gentlemen med miniputten Ulrikke fra Trondheim. Aryan hadde også sitt eget lag, og det besto bare av elitespillere.
Laget som gjorde det best av våre, var Espen, Petter Andreas og Tore. De meldte seg på i siste liten, og stilte opp bare for å ha det artig. Men så begynte de å vinne, siden de hadde et lavt gjennomsnitt på ratinga, og motstanderne deres fikk dermed lite tid. Det var nok til at laget som het Sokolskijs venner og en uvenn fordi Petter og Tore konsekvent spilte Sokolskijs åpning da de hadde hvit. Espen var uvennen siden han ikke liker åpninga. De begynte å ta poeng og fikk stadig flere lagseire. Det var svært overraskende. Laget hadde i utgangspunktet vært godt fornøyd med bare et par lagseire. Men så hadde de vunnet fem og møtte i siste runde i innledende laget til Aryan som også hadde vunnet fem. Det ble en ren gruppefinale, men laget til Espen, Petter og Tore trengte bare uavgjort i lagmatchen for å gå videre, mens laget til Aryan måtte vinne. Aryans lag hadde 30 sekunder på hvert sitt parti, og det er lite. Da Tore slo Aryan ga han beskjed til de andre om at de bare trengte en remis så var laget videre. Og da tok Petter evig sjakk på elitespilleren Johannes Kvisla og gruppeseieren var sikret. Det er første gangen at et lag med noen fra Kristiansund har kommet til en finale i laglyn med tidshandikap.

I finalen mot de sju andre lagene begynte det også bra. Det begynte med tre seire, og det var over all forventning. Laget hadde ventet å bli en kasteball i finalen. Men det tok slutt da de møtte de som til slutt sto igjen som vinnere, far og sønn Mihajlov og Johan-Sebastian. Tore greide å vinne sitt parti, men det ble tap for laget, og laget tapte også resten av kampene. Men det ble ikke sisteplass på laget. En hederlig sjetteplass på laglynlaget, og de var godt fornøyd med det.
Arild tok mange bilder, og dem skal vi legge ut, litt seinere i dag.

Audun vant og leder klasse 3 - mange stang ut på de andre

Audun leder klasse 3.
Foto: Arild Myhre

(Tore, 4. juli 2013) Det ble litt mange stang ut i sjette runde onsdag. For Audun Hoem som vant sitt parti i klasse 3 og leder med ½ poeng, var det også litt spennende ei stund. Audun måtte gi en kvalitet (tårn mot løper/springer) og sto litt dårligere ei stund. Motstanderen spilte da litt mer aktivt, men det førte bare til at han bukket en løper, slik at det plutselig var Audun som hadde en løper og en springer mot et tårn, i tillegg til noen andre offiserer på brettet. Da fikk Audun avviklet til sluttspill som han vant enkelt.

Mads Wollan Myhre tapte mot Thyra Kvendseth i går i miniputt. På toppnivået blant miniputter i Norge har alle spillerne sluttet å spille åpne spill med 1.e4 e5 og har i stedet gått for mer posisjonelle åpninger. Det fører til stillinger der spilleren mer må se etter svake felter hos motstanderen og sterke felter i sin egen stilling, hvilke gode og dårlige offiserer har spillerne og er det noen åpne diagonaler eller linjer som må utnyttes? Man må tenke på en litt annen måte. I går var det Thyra som hadde best kontroll på dette i partiet mot Mads, og hun vant. Hun spilte et skikkelig godt parti, og utnyttet den ene, lille, posisjonelle feilen som Mads gjorde i partiet deres. Det er greit å tape for ei som spilte slik som Thyra gjorde i går. Thyra leder med 5½ poeng, mens tre spillere har 5 poeng. Mads har 4½ slik som tre andre. Det er tøft i toppen i miniputt, for her kan alle slå alle, og ingenting er avgjort.

Henrik Øie Løbersli tapte også i Kadett A i går mot Marte Kyrkjebø, Stavanger. Henrik hadde forberedt seg godt, og Marte spilte den åpninga Henrik trodde at hun skulle gjøre. Det svaret som Henrik gjorde på dette, kom helt uventet på Marte som måtte bruke lang tid på å finne ut av stillinga. Henrik sto bedre og bedre i partiet, og vi var alle helt sikre på at det bare var et tidsspørsmål før Henrik vant. Men i Martes tidsnød gjorde Henrik flere feil, slik at han tapte. To spillere leder med 4½ poeng, og begge to har Henrik vunnet over tidligere i turneringa. Henrik har 4 poeng og ligger på tredjeplass.

I Kadett B der vi har med 5 spillere, er det nå Emil Andre Olsen som er best av våre. Han vant et langt parti mot klubbkamerat Jon Oddvar Rambjør i går, og Emil har nå 4 poeng, og det er 1½ poeng bak lederen, Øyvind B Fløtten fra Modum. Emil skal møte Øyvind på fredag, og kan da korte inn avstanden, men er avhengig av hjelp fra andre for å vinne klassen.
Petter Andreas Wadstensvik tapte i går selv om han spilte den nye åpninga han nå har valgt seg, Sokolskijs åpning. Også Espen Haltvik Bakke tapte i går etter at han hadde kommet bra ut av åpninga. Både Petter Andreas og Espen bruker fremdeles for lite tid på partiene sine, og taper på at de ikke får tenkt gjennom alle mulige trekk som motstanderen kan komme opp med. Dette er ei helt vanlig utvikling, og framgangen deres vil komme når de finner ut at de må sitte i timesvis med et parti. Dette har vi trenere sett så mange ganger før, seinest i fjor med deltakeren vår i kadett B den gangen som ikke er med i år. Da han kom hjem, hadde han knekket denne koden, og ligger nå godt foran de andre.
Magnus Dahl Jenssen spilte et godt parti med svar, og fikk tidlig utligning i partiet. I midtspillet som vanligvis er Magnus' styrke, gikk det litt galt, og motstanderen, Dag Einar, vant en offiser. Dermed ble det tap på Magnus som har 3½ poeng, og ligger litt for langt bak lederen, men Magnus kan godt vinne de tre siste partiene sine og kapre en medalje i klassen.

Brede Kvisvik var atskillig mer fornøyd i går med seieren sin i eliteklassen enn førdagen da han tapte et langt parti. Brede har i flere av partiene sine hatt gode stillinger, og han er ikke fornøyd med poengsankinga så langt med 2½ poeng. Brede og motstanderen i går, brukte nesten like lang tid på å analysere partiet da de var ferdige med det, som de brukte på å spille det.
Aryan Tari spilte remis mot IM Maxim Devereaux i går, og det var et resultat som Aryan ikke var fornøyd med. Maxim vant Kristiansund Grand Prix i begynnelsen av mai. Ved et par tidspunkt under partiet mente vi bakspillerne at Aryan sto greit, og hadde muligheter til å vinne i sluttspillet, men jeg har ikke fått med meg analysene etterpå og vet ikke om det stemmer. Uansett så ligger Aryan på sjetteplass i eliteklassen med 3½ poeng, og det er veldig bra! Det er en jevn eliteklasse i år, og mange kan ta poeng fra mange.
Kristian Stuvik Holm spilte i går en kort og grei remis mot Oslos Ørnulf Stubberud. Kristian har blitt remiskongen i eliteklassen med seks remiser på seks partier, men på de seks partiene har Kristian møtt tre stormestre, og totalt sett er det et resultat langt over forventet for Kristian.

Vegard Simensen i juniorklassen spilte remis i sjette runde i går. I et langt parti, alle Vegards partier tar lang tid, ble det et komplisert sluttspill, der Vegards motstander, Sigve Hølleland fra Masfjorden, fikk flere fribønder på begge fløyene, mens Vegard bare fikk en. Vegard hadde til gjengjeld en springer ekstra, og greide å holde nok kontroll på fribøndene til Sigve slik at han sikret seg remis. Vegard har da 2½ poeng.
I klasse 5 ble det seier for Sverre Hoem i går. Sverre vant et tårn for en løper, og spilte sikkert og godt i resten av partiet og vinsten var ikke truet. Sverre har 4 poeng på seks runder, og det er bra. I fjor fikk Sverre 4 poeng på hele turneringa, 9 runder, så det har gått mye bedre i år, og Sverre ligger nå på 9. plass.
Stig Rune Jenssen vant også en kvalitet i sitt parti i går, og han kom ut i sluttspillet med to tårn mot tårn og løper. Dessverre hadde motstanderen noen flotte bønder som det ikke gikk an å gjøre noe med, og partiet endte i remis. Hvis Stig Rune hadde forsøkt å vinne, kunne han ha risikert å tape, for stillinga var remis. Han har 3½ poeng og ligger på 16. plass, og det er bra.

I mesterklassen har vi Anders Olsen med 3 poeng. I går ble det remis mot den sterke spilleren Vegar Koi Gandrud fra Stavanger. Og det var Anders som hadde størst sjanse til å vinne i et parti der de spilte kongeindisk.
Trond Harald Saltnes i klasse 1 forsøkte i går å vinne raskt og enkelt. Han ofret en offiser for to bønder i sentrum og fikk sjansen til et skikkelig kongeangrep. Men i stedet ble det et raskt og enkelt tap. Dette gikk i klasse 2 i fjor som Trond Harald vant, men tydeligvis er det litt vanskeligere å få gjennom slike lynangrep i denne klassen.
I klasse 2 ble det tap på begge våre spillere i går. Eirik Viken Kallset tapte etter mot Trondheims Tore Sandmark etter at han tok en bonde i sentrum og neglisjerte sin egen utvikling. Sandmark angrep på begge fløyer og vant partiet. Nå viste sjakkmaskinene etterpå at det var korrekt å ta bonden, men maskinene greier å finne de helt, korrekte forsvarstrekkene som er nødvendige etterpå, og det er litt vanskeligere for oss mennesker som sitter ved et helt vanlig sjakkbrett. Eirik har 3½ poeng.
Øyvind Hoem Vaseng vant kvalitet i går, og han sto godt, men da han neglisjerte et angrep på sin egen kongestilling, ble det tap. Øyvind har 3 poeng.

Fortsatt ledelse i tre klasser - ny runde onsdag kl. 1030

Mads leder miniputt.
Foto: Arild Myhre

(Tore, 3. juli 2013) Rapporten fra femte runde i går blir litt kort, siden Kristiansund Sjakklubb hadde invitert alle med tilknytning til Sjakklubben til felles grilling i går kveld. Sjakklubben spanderte grillmat og brus på alle, og vi var over 30 stykker samlet ved Birkebeineren Hotell der de fleste bor. Det var en hyggelig kveld med god mat, god prat og en masse sjakkspilling.

Våre tre juniorer som ledet sine klasser, innfridde i femte runde også. Mads Wollan Myhre i miniputt spilte et kjempegodt parti mot Benjamin Halvorsen i går, og Mads forsvarte førsteplassen sin i miniputt. Thyra Kvendset, Nordstrand og Andre Eriksen, Alta, har også 4½ poeng som Mads. I dag skal Mads møte Thyra som har mor fra Meløya ved Skorpa i Kristiansund. (Onkelen er Andreas Sandvik.) Thyra har 200 ratingpoeng mindre enn Mads, men det skal man ikke se så mye på. Vi regner med at det blir et jevnt parti i dag.

Mads leder miniputtklassen med to andre, og møter en av dem, Thyra Kvendseth i dag.
Audun Hoem vant et fint sluttspill i går, og sitter også på førstebordet i dag i klasse 3. Audun har 4½ poeng sammen med Rudolf Steinkellner som Audun spilte remis mot på mandag. Audun er på god vei til en fin plassering, og han spiller godt.
Henrik spilte remis i går, og leder fortsatt kadett og kampen om norgesmesterskapet for kadetter med 4 poeng. Han ligger ½ poeng foran utfordrerne. I dag møter han Marte Kyrkjebø fra Stavanger.
Øyvind tapte i går, og er nok ute av kampen i klasse 2 siden han tapte i går. Øyvind har 3 poeng på fem runder. Eirik vant mot Cornelius Kvendseth i går klasse 2, og har nå fått 3½ poeng og er på vei oppover. Trond Harald tapte i går, og det var et parti som var virkelig spennende. I typisk Trond Harald-stil. Anders spilte remis mot presidenten i Sjakkforbundet i går, og han er også en god spiller, så det var bra gjort av Anders. I dag møter Anders en like god spiller, men Anders spiller godt nå under NM, og vi har troa på ham.
Vegard tapte mot Erlend Kyrkjebø fra Stavanger i går. I fjor vant han mot Erlend. Det var et sluttspill der Vegard spilte feil, og tapte. I eliteklassen ble det remis på både Aryan og Kristian i går mot hver sin stormester. Det var flott gjort. Brede tapte turneringas lengste parti i går. Han spilte over 120 trekk, og det er omtrent 3 ganger så langt som det de fleste partier varer. Og dessverre tapte Brede et langt dronning mot tårn-sluttspill. Herrene i klasse 5, Sverre og Stig, vant begge to i går. I kadett B ble det en dårlig dag. Totalt sett tapte vi de fem kampene med 1-4.

Tidens Krav om NM

(Tore, 1. juli 2013) Tidens Krav har om Sjakk-NM her...

Tredje runde mandag kl. 930

(Tore, 1. juli 2013) I tredjerunden som starter en time tidligere enn vanlig denne mandagen, blir det flere interessante partier. Det er dobbeltrunde denne mandagen, og fjerderunden starter kl. 17. Det blir derfor en lang dag for de fleste. Kreftene vil ta på, og det er de som er best uthvilt og i best form som tåler konsentrasjonsprøven best som denne maratondagen er. Kristian (bildet) skal prøve seg mot mangeårig norgesmester, GM Berge Østenstad fra Asker. Kristian skal ha hvit, og det samme hadde klubbkamerat Brede mot Østenstad i førsterunden på lørdag. Brede kom da godt ut, men ofret feil og tapte. Kristian har kommet godt i gang med to remiser mot gode spillere. Brede skal ha hvit mot GM Kjetil Lie, Porsgrunn, og Aryan skal ha svart mot Ivar Chavannes som er en av dem som kvalifiserte seg til eliteklassen fordi han kom på andreplass i mesterklassen i fjor.
De tre partiene, samt 15 andre partier, sendes direkte her...

Vi har også flere som kjemper i teten i sine klasser. Øyvind Hoem Vaseng spiller på førstebordet i klasse 2, mens broren Audun spiller på andrebordet i klasse 3. På andrebordet sitter også Henrik i kadett A, mens Mads sitter på førstebordet i miniputt. Kadett B spiller berger, og der får vi et internoppgjør mandag formiddag mellom Jon Oddvar og Espen. Der skal Magnus opp mot en av de andre favorittene i klassen, Øyvind Brekke Fløtten som er sønn til turneringsleder Brekke.

Vi forventer også at flere av de andre også tar poeng i tredjerunden, og blander seg inn i tetstriden i sine klasser. Det er fremdeles sju poeng å kjempe om, og ingenting er avgjort så langt.

Følg oss på bloggen der vi kontinuerlig oppdaterer hva som skjer. Der kan du også spørre og kommentere det som foregår.

Rapport fra andre runde søndag

(Tore, 30. juni 2013) Brede Kvisvik (bildet) vant et flott parti i eliteklassen i andre runde mot Johannes Kvisla. Brede fikk tidlig en fordel som han omsatte i vinst. Bakspillerne som godt plassert i et annet rom, fulgte med på partiet via internett, var godt fornøyd med hvordan han vant så raskt, da han hadde fått presset fram fribonden sin. Kristian Stuvik Holm kom også godt ut mot IM Kjetil Stokke, og fikk en fordel da han i sluttspillet sto med fribonde over. Men dronninga og tårnet til Stokke var godt plassert, og da Kristian måtte bytte løperen, var det ikke tvil lengre om at det ble remis. Kristian har startet godt med en remis mot en GM og en remis mot en IM. Aryan Tari spilte prøyssisk mot regjerende norgesmester IM Frode Olav Olsen Urkedal. Aryan spilte sist prøyssisk i EM i Polen, men denne varianten han spilte i dag var den samme som Axel spilte mot Frode i NM i Oslo for to år siden. Dessverre kunne Frode varianten, og Aryan tapte.

Det ble full pott til familien Hoem i dag. I går var det 2-1 hos dem, men i dag vant alle tre. Audun var den første som vant sitt parti. Han kom greit ut, men ble presset litt i midtspillet. Der var det tydelig at motstanderen ikke visste hvordan han skulle spille stillinga, siden han byttet av sin meget gode springer mot Auduns dårlige. Og da det ble tårnsluttspill fikk Audun ei god stilling og vant partiet. Audun leder klasse 3 med to poeng sammen med sju andre.
Øyvind Hoem Vaseng vant også til slutt sitt parti i dag. Han kom fint ut, men ble overrasket i midtspillet og sto elendig. Men Øyvind fant de rette trekkene som gjorde at motstanderen valgte feil plan, og gradvis styrket Øyvind sin stilling. Til slutt kom Øyvind ut i tårnsluttspill med fjern fribonde, og det sluttspillet vant han enkelt. Øyvind satt på førstebordet i klasse 2 og vant! Vi får flashbacks til NM i Sandefjord i fjor sommer da Øyvind vant klasse 3. Nå skal han bli vanskelig å ha med å gjøre i klasse 2 også!
Sverre Hoem vant partiet sitt i klasse 5 i dag etter at han sto godt i store deler av partiet. Dermed ble det 3-0 på far og sønner Hoem i dag!

Mads Wollan Myhre i miniputtklassen vant også i dag enkelt sitt parti, og leder klassen med to poeng sammen med 10 andre. I morgen møter han imidlertid en av de andre favorittene, og da blir det alvor.

Kadetten Henrik Øie Løbersli vant enkelt og greit partiet sitt i dag. Han spilte en Najdorfvariant i siciliansk, og det var ei åpning som motstanderen ikke kunne. Henrik forbedret gradvis stillinga si, og vant greit i sluttspillet. Dermed har Henrik 1½ poeng og ligger på 4.-6. plass.

I kadett B-klassen der alle spiller etter Bergersystemet, dvs. alle mot alle, var det i dag fem matcher der våre fem kristiansundsspillere møtte de andre. Det var ingen interne oppgjør i dag. Espen Haltvik Bakke kom fint ut i dronninggambit, men tapte etter at han mistet en offiser. Petter Andreas Wadstensvik kom skjevt ut mot klassens duks, Martin G. Johnsen fra Tromsø, og sjøl om Petter holdt ut lenge, var det egentlig aldri i tvil om at han tapte. Emil Olsen spilte det lengste partiet i klassen, og det var stillingskrig på midta lenge i midtspillet. Til slutt vant Emil en offiser, men til gjengjeld hadde Emil en løper som var innestengt blant sine egne bønder, og det var i realiteten likt materielt. Helt til løperen kom seg fri i sluttspillet. Da ble den avgjørende, og Emil vant partiet.
Jon Oddvar Rambjør spilte godt mot Øyvind Brekke Fløtten, Modum, og vant en bonde og deretter en bonde til. Men så byttet han dronninga si for to tårn. Det skal i utgangspunktet være bedre for svart, men det innebærer noen risiki som dessverre Jon Oddvar ikke var så godt inne i. Jon Oddvar gikk matt og tapte partiet.
Magnus Dahl Jenssen sto godt og hadde full kontroll på stillinga og motstanderen inntil han feilberegnet en variant han spilte og mistet en bonde. Da tilbød han remis, og motstanderen tok i mot. Magnus har da 1½ poeng og ligger på 3.-4. plass.

Vegard Simensen vant enkelt og greit i Juniorklassen, selv om det gikk fire timer før han var ferdig.

Eirik Viken Kallset i klasse 2 sto godt men fikk et angrep mot seg som han ikke greide å avverge, og han opp noen få trekk før han ble satt sjakk matt. Trond Harald Saltnes tapte også partiet sitt i dag, og det gjorde også Stig Jensen i klasse 5. Stig sto godt og hadde tre fribønder, men overså i sluttspillet at tårnet var truet. Da han mistet det, ga han opp.

Første runde lørdag kveld

(Tore, 30. juni 2013) Øyvind Hoem Vaseng fortsatte der han slapp i fjor. Han vant sitt parti selv om han har rykket opp en klasse i forhold til i fjor. Også Eirik viste glimrende angrepstakter i klasse 2 og vant sitt parti. Eirik vant jo klasse 3 i 2011. Audun i klasse 3 angrep også, og vant, og har kommet godt i gang.
Elitespillerne våre, Aryan, Brede og Kristian, møtte alle hver sin stormester i går. Aryan og Kristian holdt henholdsvis Leif Erlend Johannessen og Rune Djurhuus til remis, mens Brede ofret springer mot Berge Østenstad, men han hadde oversett et trekk og tapte.

Mads vant enkelt sitt parti i miniputtklassen. Mads er en av flere favoritter og har kommet godt i gang.
Henrik i kadettklassen tilhører outsiderne i en meget jevn klasse. Han spilte remis i går, men noen av de andre favorittene tapte, og det er ei lang turnering. I kadett B hvor vi har halvparten av deltakerne, spiller de alle mot alle, og det var flere fine partier i går. Emil holdt på å ta poeng fra favoritten, Martin G. Johnsen fra Tromsø, men Martin spilte et veldig bra sluttspill, og vant partiet til slutt selv om han lå kvalitet under. Jon Oddvar og Magnus spilte det mest ekstreme partiet i går. Jon Oddvar fikk til et kraftig angrep på Magnus' kongestilling, og angrep og angrep. Magnus fant imidlertid hele tida det eneste forsvarstrekket og holdt unna. Magnus lå offiser over og tilbød remis, men Jon Oddvar avslo. Med offiser under! På det tidspunktet hadde Jon Oddvar vinst, men han fant ikke den rette rekkefølga, og da de byttet av offiserer, ble den ekstra offiseren som Magnus hadde, avgjørende, og han vant. Espen og Petter Andreas tok en relativt grei remis, sjøl om det var mye spill igjen i partiet. Men det er litt greit å begynne med et halvpoeng i stedet for et tap i første runde.

Vegard i juniorklassen spilte på førstebordet mot Johannes Haug, og partiet ble sendt direkte. Vegard kom litt dårlig ut, som han pleier, men kom tilbake i midtspillet, som han også pleier. Men Johannes hadde ei litt bedre stilling, og han vant til slutt.
Anders Olsen i mesterklassen fikk bonde i midtspillet, men tapte fordelen i tidsnøden. Det var fremdeles remisstilling, men de spilte den ut, til det ikke var noe mer å spille om, og de tok remis. Et greit resultat for Anders. Trond Harald angrep og angrep, og valgte å overse motstanderens fribonde som gikk og gikk. Det ble til slutt avgjørende da den kom inn til dronning.
Stig og Sverre tapte sine partier i klasse 5. Begge partiene var spennende.

Oppdaterer ofte på bloggen

Vi har laga en NM-blogg der vi vil oppdatere ganske ofte under rundene hva stillinga er i de ulike partiene. Slik vi pleier å gjøre det. Der kan alle legge inn kommentarer eller spørsmål etter hvert. Denne sida blir oppdatert bare etter hver runde med opplysninger om resultatene.

Velkomstlynsjakk fredag kveld

(Tore, 29. juni 2013) I løpet av fredag ettermiddag og kveld kom 12 av spillerne til Lillehammer. Noen bilder her...
Sentralstyremedlem Aage kom også og blir her hele helga til og med kongressen søndag kveld. Det var fint vær og varmt her, men vi våknet lørdag morgen til duskregn og lavt skydekke. Det er meldt tor og lyn utover ettermiddagen. Men vi holder på med en inneaktivitet så det går nok bra.
Fredagskvelden spilte fire av oss i Velkomslynsjakk, ei uformell turnering. Både Espen og Mads fikk 3 poeng, og det er bra. Espen var rangert desidert sist, men tok mange poeng, og sto også godt i flere andre partier. Henrik fikk 4½ poeng og Tore fikk 5. Sistnevnte var den eneste av våre som fikk premie. Lynsjakk-NM kommende fredag spilles med betenkningstida 5 minutter, og det er vi ikke så vant til i Kristiansund. Vi pleier å spille med tilleggstid, så vi trenger å trene på denne gamle lynsjakktida.

Utover lørdagen kommer resten av våre deltakere, lørdag formiddag er de underveis, og vi blir fulltallige. Rundestart er klokka 16, mens Magnus Carlsen skal spille to hurtigsjakkpartier (følg med på VGTV) fra klokka 12.
Tore kommer til å blogge intensivt fra den første runden i ettermiddag. Alle partiene i eliteklassen blir overført direkte, og det samme blir de to øverste bordene i mesterklassen, juniorklassen og senior A. Så det blir mye å følge med på.

Fellesgrilling i NM-uka

Tirsdag kveld i NM-uka, 2. juli, inviterer Kristiansund Sjakklubb alle våre deltakere med familie og venner til felles grilling ved Birkebeineren hotell. Dette blir nå en tradisjon for dette er tredje året på rad at Sjakklubben spanderer grillmat på spillere, familie, venner og kjente. Det er en stor grillplass utafor Birkebeineren Hotel, og blir det dårlig vær låner vi et møterom der vi kan sitte inne og spise.

Hvorfor delta på NM?

Det er sosialt, og det er den uka i året du kan hygge deg med sjakkspilling i alle former. Hvis du vil kan du holde på med det hele døgnet, men har du med familie, kan du bare slappe av, spille rundene og hygge deg resten av tida. Kristiansund Sjakklubb satser på at vi skal ha det sosialt denne uka, og vi deltar med mange. I Oslo i 2011 var vi 20 spillere, og i Sandefjord i 2012 var vi 14 spillere. I tillegg hadde vi med flere lagledere, og det blir samme opplegget i år.
Mange tar med seg familiene sine til Lillehammer og NM-uka, for Lillehammer midt på sommeren har mange tilbud til barnefamilier.

Overnatting på Birkebeineren

Birkebeineren Hotel & Apartments har Sjakklubben allerede bestilt 6 leiligheter. De er større enn dem vi fikk i Sandefjord i fjor, og mye større og bedre enn de små hyttene på Bogstad camping i Oslo. Alle leilighetene er på 60 kvadratmeter, og alle har 3 soverom og 2 bad.
De som skal bo i leilighetene:
1) Anki Gjengstø med familie (spiller: Petter Andreas)
2) Stig Rune Jenssen med familie (spillere: Stig Rune og Magnus)
3) Liv-Anne Øie med familie (spiller: Henrik)
4) Elitelaget (Aryan, Brede, Kristian og Axel)
5) Eirik Viken Kallset, Trond Harald Saltnes, Christian Laverton og Lasse Solbu (de siste to fra Trondheim SF)
6) Arild Myhre, Mads Wollan Myhre, Jon Oddvar Rambjør, Espen Haltvik Bakke og Tore Kristiansen

Priser og mer informasjon om leilighetene og Sjakk-NM finner du i denne pdf-fila
For dem som heller vil bo på spillehotellet, Radisson BLU Lillehammer Hotel er det ledige rom der ennå (medio juni)

Våre påmeldte

Nå har vi per 19. juni hele 18 stykker som har sagt at de skal være med på NM i sommer.
Du kan melde deg på her...

Eliteklassen: FM Brede Kvisvik, FM Kristian Stuvik Holm og FM Aryan Tari
Mester: Anders Olsen
Klasse 1: Trond Harald Saltnes
Klasse 2: Øyvind Hoem Vaseng og Eirik Viken Kallset
Klasse 3: Audun Hoem
Klasse 5: Stig Rune Jenssen, Sverre Hoem
Junior A: Vegard Simensen
Kadett A: Magnus Dahl Jenssen, Henrik Øie Løbersli
Kadett B: Petter Andreas Wadstensvik, Espen Haltvik Bakke og Jon Oddvar Rambjør, Emil Andre Olsen
Miniputt: Mads Wollan Myhre

Ledere: Tore Kristiansen og Arild Myhre
Sekundant: IM Axel Smith

NM-sidene i 2012 og 2011

NM i Oslo i 2011
NM i Sandefjord i 2012

 

Utskriftsvennlig versjon

Teknisk ansvarlig