Kristiansund Sjakklubb

ksk - stiftet 1917 

KM for barn og ungdom i Molde lørdag 23. september 2017

Møre og Romsdal fylkes fylkesvåpen
Molde arrangerte et flott kretsmesterskap for barn og ungdom lørdag 23. september i lokalene til Voksenopplæringa i Romsdalsgata i Molde.

Det var spillesal i andreetasjen, mens analyserom og kantine holdt til i fjerdeetasjen. Det var fine spillelokaler.

Turneringa ble ledet av Håkon Bentsen som til og med tillot at spillerne kunne ha mobiltelefoner på seg. Det er litt uvant i disse dager, men det var ingen som tapte et parti på at det kom lyd fra mobiltelefoner.
Det ble spilt i tre grupper; mikroputt, mini- og lilleputt, og kadett/junior/ungdom. Det ble delt ut premier klassevis, og det var flotte premier som Molde Sjakklubbs Ungdom hadde fått tak i.
De to yngste gruppene hadde 15 minutter per spiller per parti, og de spilte uten tilleggstid. Mens den eldste gruppa fikk litt mer tid på seg i sine partier.

 

 

Magnus ble kretsmester i mikroputt

Mikroputtklassen ble en tøff affære. Det var seks spillere med, og de spilte da berger, alle mot alle, slik at de dikk 5 runder. Det var seks gode spillere med, og det var mange favoritter.
Men allerede i førsterunden fikk vi to avgjørende seire da Aksel fra Molde vant mot lagkameraten Iben, og Magnus slo Magne fra Volda Ørsta. Da fikk Aksel og Magnus den starten de hadde håpet på, og begge to vant resten av partiene sine før de møttes til den avgjørende kampen i sisterunden.
Der kom Aksel fint ut, og han hadde en fordel i partiet. Men så vant Magnus et tårn, og deretter noen offiserer til, og det ble Magnus som vant partiet og ble kretsmester. (lenke til bilde)

Viljar spilte også godt i mikroputtklassen. Han fikk 7 poeng, og han hadde mange fine partier. I flere av dem sto han også godt underveis, men de mer erfarne motstanderne tok hjem seieren til slutt. Viljar (lenke til bilde) var yngst i klassen, og han vil spille i mikroputtklassen i tre år til.

 

 

Hard kamp i miniputt - Aalesunds Aleksander skjøv bort all motstand

Miniputtklassen var den største i KM med 16 spillere. Dette var ei felles gruppe med de to lilleputtene. Alle spilte 6 runder, og betenkningstida var 15 minutter per spiller på partiet. På forhånd hadde vi regnet med en 5-6 favoritter fra Aalesunds, Volda Ørsta, Kristiansund og Molde som hadde muligheter til å gå helt til topps.
Det viste seg at det var Aalesunds Aleksander som var best denne dagen. Aleksander møtte 5 sterke kristiansundsspillere før han i sisterunden møtte Moldes sterke miniputt. Han feide nesten alle sammen av brettet, ganske kontant. Det var bare i partiet mot Johannes fra Kristiansund at det ble remis. Der også hadde han ei god stilling i midtspillet, men Johannes greide å holde unna, og fikk avviklet til et sluttspill med en liten fordel, (se bilde). Da var det Johannes som kjempet for å vinne, men stillinga var remis, og det ble remis. Da ble Aleksander kretsmester med 17 av 18 poeng, og det var fullt fortjent.

 

 

Johannes vant andreplassen foran Sindre i miniputt

Johannes tok andreplassen med 18 av 20 poeng. Han avga bare en remis mot klubbkameraten Viljar og mot kretsmesteren Aleksander. Viljar tilbød remis flere ganger i partiet mot Johannes, og det var først da Johannes sto litt dårligere at han tok imot tilbudet.

Men da Johannes møtte Sindre i sisterunden måtte han slite for seieren. Sindre vant offiser, og fikk et skikkelig angrep på kongestillinga til Johannes. Se diagrammet. I denne stillinga tenkte Sindre lenge. Det er sjakk matt i stillinga (eller hvit kan ofre dronninga si for å unngå matt). Sindre fant ikke hele varianten, og torde ikke ofre materiell for noe han ikke var sikker på. Se om du finner trekket.
Det er ikke så lett å finne hele varianten, når du sitter ved brettet og ikke ser alle trekkene. Det er lettere i ettertid å finne den, når man i tillegg får beskjed om at her er det noe. Så Sindre valgte den fornuftige løsninga, når han ikke fant den vinnende varianten, å bytte av dronningene og trekke springeren unna. Han kom jo da ut med offiser over. Til slutt ble det sluttspill med springer over for Sindre, bilde. Sindre gikk inn til ny dronning, men overså at Johannes kunne sette sjakk matt.
Da ble det Johannes som vant partiet, og tok andreplassen, mens Sindre fikk tredjeplassen. Med seier for Sindre hadde det blitt omvendt.

Viljar tok fjerdeplassen på ørlite dårligere kvalitet enn Sindre. Viljar spilte remis mot Jonas og Johannes, men tapte for kretsmesteren som (nesten) alle andre. Da han vant mot Andreas i sisterunden, sikret han en fin topplassering. Viljar (bilde) gjorde ei god turnering, men den kunne ha vært bedre, hvis han ikke hadde vært så oppsatt på å spille remis mot kameratene sine i de første rundene.

Andreas gjorde ei god turnering, og han var hele tida oppe i tetbildet i gruppa. Han slo kretsmesteren for lilleputt, men tapte for kretsmesteren i miniputt, se bilde.

Jacek møtte tre av forhåndsfavorittene i miniputt og tapte greit mot alle tre. Jacek kan så mye bedre , og da han også avsluttet med å sette motstanderen patt i sisterunden, viser det at dette ikke var Jaceks mesterskap.

Også Even gjorde ei turnering litt under pari denne gangen. Det ble imidlertid seier mot Johannes se bilde og til sammen 11 poeng. Johannes kom fra ei turnering i klubben forrige torsdag der han gjorde det kjempebra, men det ville seg ikke i Molde for ham. bilde
Kristian har den egenskapen at han tenker lenge på trekkene i partiene sine. Og det er bra. Det er slikt som sjakktrenere liker! Kristian (bilde) spilte seg til en remis mot Jacek i sisterunden, og det var godt gjort.

 

 

Jonas vant foran Stinus i lilleputt

I Lilleputtene spilte i samme gruppa som miniputtene siden de bare var to spillere. Den beste lilleputten i KM valgte i stedet å spille i ungdomsklassen for å få bedre matchin. Da var det bare Jonas og Stinus som kjempet om kretsmestertittelen i lilleputt. Og den av dem som kom foran den andre på resultatlista kom til å bli kretsmester.

Det visste de, og de fulgte hverandres partier og resultater med argusøyne. Uheldigvis møtte de ikke hverandre.

Jonas kom foran til slutt med 13 poeng da han vant i sisterunden mot Even, mens Stinus tapte mot Olav August fra Volda Ørsta. Stinus, bilde, fikk 12 poeng.

 

 

Ungdom-junior og kadettgruppa

De eldste spillerne spilte i ei felles gruppe med de tre klassene Ungdom (under 27 år), Junior (under 21 år) og kadett (under 17 år) samlet i ei gruppe. Det kan da bli litt tilfeldigheter hvem som vinner, for med 5 runder er det ikke alle som møter alle.
Det må også nevnes at lilleputten, Mathias fra Aalesunds, valgte å spille i ungdomsklassen. Mathias som nettopp var i Romania og spilte i EM for ungdom i U12-klassen, var for god for de andre lilleputtene, og valgte heller å bryne krefter på de eldste spillerne. Og i utgangspunktet var Mathias også favoritt i denne gruppa.
De hadde ei anna betenkningstid enn de yngre spillerne, og de fikk 20 minutter + 5 sekunder tillegg per trekk.

 

 

Bjartmar tok kadettittelen

I utgangspunktet så det ut til at det kunne bli tøft for kadettene å spille med de eldre spillerne, men det er når man får brynt seg mot bedre spillere at man blir bedre. Da får man sett hvor nivået ligger, og vet hva man skal strekke seg etter.
Og kadettene spilte bedre enn vi trodde på forhånd. En av kadettene, Adrian fra Molde, møtte bare ungdommer og juniorer, og da ble det tøft, sjøl om han spilte bra. De tre andre kadettene fikk med seg et poeng fra hver sin walk over, og de vant et parti hver.
Det ble kvaliteten som avgjorde hvem som stakk av med mesterskapet. Bjartmar vant mot Mathias som bor i Molde, og sjøl om han tapte for Amund i sisterunden, ble Bjartmar fra Averøya kretsmester i kadett! Bilde. Bjartmar spilte solid og godt, og Bjartmar har hatt en fin spillemessig fremgang det siste halve året.

Amund var forhåndsfavoritten, og han så ut til å gjøre stort i førsterunden da han hadde Mathias i kne på brettet. Bilde. Men i ulikefarget løpersluttspill hadde Amund konstant tidsnød, og da ble det vanskelig å finne hvordan han skulle sikre remisen. Turneringsleder Håkon Bentsen viste oss fremgangsmåten etter at partiet var over. Mathias spilte på vinst, og da Amund ikke fant remismuligheten førte Mathias partiet sikkert til seier.
Amund fikk dårlig tid i alle partiene sine, og da han tapte for Moldes Mathias i fjerderunden, gikk kretsmesterskapet fløyten. Sjøl om han slo Bjartmar i sisterunden, var ikke det nok.

 

 

Petter snublet, men vant KM

Juniorene hadde ei tøff turnering. I førsterunden var det Iver som slo Petter, og alt så ut til at Petter hadde fått ødelagt mesterskapet. Men så snudde Petter det. Aalesunds Mathias ofret kvalitet mot Petter for å vinne i sluttspillet, men han overså at Petter også fikk en fribonde, bilde, og det var Petter som vant partiet. Da Petter vant mot Audun i sisterunden kom han foran Bjørn Robert på bedre kvalitet, og ble kretsmester.

Iver fikk 3 poeng, og hans beholdning fra helga var at han var den eneste som slo kretsmesteren!

 

 

Delt kretsmesterskap i ungdom

De to som spilte i ungdomsklassen, Audun og Mathias, spilte mot akkurat de samme spillerne i de fem rundene, og de hadde også samme resultat mot de samme spillerne. Dermed fikk de like mange poeng, og helt lik kvalitet. Det var umulig å skille dem, og begge ble kretsmestre for ungdom!

Det var bare en av dem som hadde alderen til å spille i ungdomsklassen (21-26 år). Mathias er bare 12 år gammel, men han ville ha matching og valgte å spille i den tøffeste klassen som han har lov til

Audun startet med å vinne mot to kadetter. Amund i andrerunden var enklere enn forventet, for Amund var fremdeles shaky etter et langt og tøft parti mot Mathias. Den virkelige testen for Audun kom i tredjerunden mot Iver se bilde. Han vant dette, og ødela samtidig litt for Ivers muligheter i juniorklassen. Audun med remis mot Bjørn Robert, før det ble tap i sisterunden mot Petter. Her var det tidsnøden som gjorde at Petter vant offiser, men Audun kunne ha reddet den, mente tilskuerne som sto og fulgte med.
Men siden Mathias også bare fikk 3½ poeng etter også en remis mot Bjørn Robert og et tap for Petter, ble det dønn likt, og delt kretsmesterskap!

 

Utskriftsvennlig versjon

Teknisk ansvarlig