Kristiansund Sjakklubb

ksk - stiftet 1917 

Tidsplana og bilder fra New York og Kristiansund

 

Tisdall om tida etter VM-matchen (Tore, 25. desember 2016)

GM Jonathan Tisdall har på mattogpatt kommet med ei vurdering av stillinga i sjakkverdenen før VM i hurtigsjakk og lynsjakk i Qatar i romjula

Aftermat(c)h

 

 

Tisdall med oppsummering (Tore, 1. desember 2016)

GM Jonathan Tisdall har kommet med ei oppsummering av omspillet, og også ei flott vurdering av VM-matchen.

Happy Birthday Magnus

 

 

GM Nils Grandelius i Abu Dhabi i 2015.

Nils var blant sekundantene (Tore, 1. desember 2016)

NRK avslørte natt til torsdag at to av sekundantene til Magnus Carlsen var stormesterne Laurent Fressinet og Nils Grandelius! Fressinet har vært antatt lenge, men at Nils var det, er nytt.

Se NRK-reportasjen her...

Når vi tenker etter, er det ikke overraskende at Nils har vært blant sekundantene. Han er kjent for å være svært metodisk, og han har et stort lager av trekk og varianter. Kristian fortalte da han var på ei treningshelg i Lund med Nils, den gangen Nils bare var 17-18 år, at Nils hadde hele to tettskrevne sider om de første trekkene i en kjent 1.d4-åpning. Ingenting var overlatt til tilfeldighetene, og det var hos Nils Grandelius at Kristian Stuvik Holm lærte hvordan de profesjonelle sjakkspillerne prepper og forbereder seg til partiene.

Vi har også sett det i noen av de sjakkfilene vi fikk av Axel der noen av variantene har kommet fra Nils. Det er nøye og gått grundig gjennom. Og Nils virker å være flink til å tenke utafor boksen. Han godtar ikke andres vurderinger av stillingene uten at han har studert dem sjøl.

Så Nils som sekundant til Magnus, har nok vært bra for Magnus.
Ulempen for Nils at dette ble kjent nå, er at enda flere vil følge med på partiene hans. For det som Nils spiller framover, kan være varianter Nils og teamet har studert for Magnus til VM-matchen. Varianter som ikke har blitt brukt. Derfor må spillere som skal spille mot Magnus i seinere turneringer, følge med på hva Nils Grandelius spiller.

Men Nils skal vel ikke spille noe før også Magnus spiller turnering neste langsjakkturnering. Både Magnus Carlsen og Nils Grandelius er med i Tata Stell Chess i Wijk aan Zee i januar.
Magnus spiller i Mastersgruppa, og Nils sammen med Aryan i Challengergruppa.

 

 

Det fabelaktige sistetrekket!

Magnus verdensmester! (Tore, 1. desember 2016)

Magnus vant hurtigsjakkmatchen 3-1!

De to første partiene ble remis. Magnus presset og presset i det andre partiet, og hadde visstnok seieren innen rekkevidde, men han fant den ikke.

Det tredje partiet vant Magnus, og da Sergej Karjakin valgte å spille siciliansk i det siste partiet for å forsøke å vinne, var det Magnus som fikk fordelen, og han avsluttet med et dronningoffer! Det fineste avslutningstrekket i et VM noensinne!

Da var det stor jubel i Sjakklubben.

Se en del bilder her...

 

 

Fullt kjør i Sjakklubben i kveld (Tore, 30. november 2016)

Vi har like stort opplegg i Sjakklubben denne onsdagskvelden og natt til torsdag som vi har gjort det i de andre VM-partiene. Det blir kaffe/te, kaker, snacks og lignende ting. Alle er hjertelige velkommen innom, om så bare for en kort visitt.

Sjakklubben pleier å være åpen hele ettermiddagen på onsdagene, men fra klokka 1915 starter vi VM-sendingene. Vi følger som vanlig med på mange fora, både tv, nett, twitter og databaser.

Men denne kvelden blir også litt annerledes. For formatet er annerledes, når det blir hurtigsjakk. Trekkene går raskere. Vi rekker nok ikke å analysere alle stillingene like godt som vi har gjort hittil.

Og hvis det blir lynsjakk, blir det jo enda mer spennende og neglebitende. Når er hurtigsjakkmatchen avgjort? Det avhenger sjølsagt av spillerne og hvor mye tid de bruker i de fire partiene. Men klokka kan bli 1 på natta hvis alle de fire partiene bruker lang tid. Spillerne har også krav på 10 minutters pause mellom partiene.

 

 

Tisdall kom med vurdering av 12. VM-parti (Tore, 30. november 2016)

GM Jonathan Tisdall måtte tenke seg om et helt døgn før han kom med ei vurdering av det 12. VM-partiet.

På twitter rett etter partiet skrev han bare WTF? Og på nettspråket betyr jo det noe.

Men tydeligvis kan denne tre-bokstav-forkortinga bety masse forskjellig, og det viser Tisdall her i et nytt, godt innlegg på mattogpatt; WTF?

 

 

Hvordan spilles omspillet? (Tore, 29. november 2016)

Omspillet eller tiebreak spilles etter denne måten, og det er NRK som har den enkleste forklaringa:

Først spilles 4 hurtigsjakkpartier med betenkningstida 25 minutter + 10 sekunder tillegg per trekk. Fargene ble trekt på pressekonferansen mandag kveld, og Magnus Carlsen skal ha svart i det første partiet. Det blir 10 minutters pause mellom partiene.

Hvis det er uavgjort etter disse partiene, spilles en rekke lynsjakkmatcher. Lynsjakkpartiene har alle betenkningstida 5 minutter + 3 sekunder tillegg per trekk.
Det spilles inntil 5 lynsjakkmatcher, og hvis alle ender uavgjort, blir det et armageddonparti til slutt.

 

 

Plakat fra NRK

 

 

Det 12. VM-partiet.
Foto: Tore Kristiansen

Det raskeste VM-partiet (Tore, 29. november 2016)

Det 12. VM-partiet gikk raskt unna. På 35 minutter hadde spillerne kommet i ei stilling med likefargete løpere, men død remis.
Magnus valgte å spille mot berlinervarianten i spansk en variant han spilte mot Kramnik i Leuven i sommer. I Sjakklubben fulgte vi med på åpningstrekkene, for og se om trekkene hadde spilt før. I det partiet i Leuven, som vi satt og fulgte med på i juni i Sjakklubben, fikk jo Magnus en stor fordel i sluttspillet. Og han hadde vinnende stilling, men Kramnik greide remis i lynsjakkpartiet. Og sjølsagt hadde Karjakin og hans team av sekundanter sjekket akkurat dette partiet, og hvordan de skulle spille mot dette.

Så da greide Karjakin å nøytralisere trusselen fra Magnus. På pressekonferansen etterpå var det Karjakin som påpekte at det var ikke en helt enkel remis. Han måtte greie å finne de rette trekkene, men det hadde jo han og teamet hans gjort, og dermed ble det en rask remis.

Det var litt overraskende at Magnus ikke ville forsøke å vinne, men kanskje han er litt sjuk? Han har jo de to siste VM-matchene vært littegrann sjuk underveis. Men det så ut som om flertallet av Sjakklubbens spillere hadde regnet med dette resultatet, for vi var bare 8 stykker som fulgte med på partiet. Hadde det vart lengre, hadde nok noen flere kommet til underveis, slik det har pleid å gjøre.

Nå blir det omspill eller tiebreak på onsdag. 4 hurtigsjakkpartier, og det første starter klokka 20 med Magnus med svart. Da blir det uansett spill til klokka 1 på natta.

GM Jonathan Tisdall har pleid å skrive om partiene, men ikke det 12. VM-partiet. Han kommenterte partiet på twitter med tre bokstaver som ikke skal gjengis her. Han var tydeligvis ikke fornøyd.

 

 

12. og siste langsjakkparti - avgjøres det i kveld? (Tore, 28. november 2016)

Klokka 20 starter det siste VM-partiet med lang betenkningstid. Magnus Carlsen skal ha hvit. Vi regner med at det blir mange som kommer i klubben i kveld.

I klubben følger vi matchen stort sett på NRK2. Men vi har en tv og to dataskjermer satt opp. På tv-en viser vi NRK2. På den minste skjermen har vi brettet fra partiet. Vi følger brettet på nrk.no for det er det som kommer med trekkene først.

På storskjermen varierer vi med hva vi viser. Det er kamera fra spillestedet som vi har abonnement på fra worldchess.com/nyc2016. Der følger vi også sendinga med intervjuer Kaja Snare og ekspertkommentator Judith Polgar.

Vi er også av og til inne på VGTV som har kommentatorene Simen Agdestein og Jon Ludvig Hammer, sjøl om det er Simen som snakker mest.
Og chess24... med de alltid gode kommentatorene Jan Gustafsson og Peter Svidler.

Samt at vi følger med på twitter hva ekspertene rundt om i verden sier om stillinga. Toppsjakksjef GM Jonathan Tisdall er vel verdt å følge med på, og blant toppspillerne er Anish Giri, Radjabov og Nigel Short spesielt aktive.

 

 

150 000 så sjakk midt på natta (Tore, 28. november 2016)

NRK forteller at på torsdag satt 150 000 oppe midt på natta og fulgte med på sjakksendinga!

- Ganske vilt, sier NRK.
Artikkelen finnes her...

 

 

Tisdall om 11. VM-parti (Tore, 27. november 2016)

GM Jonathan Tisdalls oppsummering på mattogpatt.no om det 11. VM-partiet, handler blant om å nullstille.

Artikkelen finner du her: Reset day

 

 

Samir følger partiene i VM-matchen.
Foto: Tore Kristiansen

11. VM-parti: Magnus er tilbake! (Tore, 27. november 2016)

Det 11. VM-partiet ble et spennende parti. Lørdag kveld, og etter det som har hendt tidliger ei VM, skulle det være et kort parti. Det skjedde også, bare tre timers spill før remisen var et faktum. Men før det fikk vi et interessant parti, og Magnus viste at han er tilbake!

Vi var ikke like mange i Sjakklubben som torsdag, men det var fremdeles 10 spillere som valgte å følge med på partiet i Sjakklubben.

Vi fulgte oppmerksomt med på åpninga, og det ble spansk igjen. De fulgte den samme åpninga som i det andre VM-partiet, men Magnus avvek med 9...Le6 Da kom de inn i ei stilling som Svidler har spilt flest ganger på toppnivå, deriblant mot Anand. Og da sjekket vi hva kommentatorene Svidler og Gustafson på chess24 hadde å si. Svidler forklarte planene til hvit, men etterhvert kom det fram at Svidler hadde sluttet å spille denne varianten siden han syntes at hvit fikk for mye terreng.

Det skjedde også. Magnus hadde en mulighet til å presse kraftig på dronningfløya, men pga. terrengfordelen og presset til Karjakin i sentrum, valgte han å fokusere brikkene sine der. Når Magnus utfordret litt, trakk Karjakin i bremsa. Magnus ga ham flere muligheter til å forsøke litt, men hver gang valgte han det forsiktige alternativet. Dette var en Magnus med de svarte brikkene som ikke kunne gjøre noe hvis ikke hvit ville være med på spillet. Men Magnus var mer på hugget, enn det vi har vært vant til de siste partiene. Magnus er tilbake, slik vi er vant til å se ham spille!

Det var kjempeartig, sjøl om det ble remis. I klubben satt vi og analyserte de ulike variantene på brett, og til tider var det veldig mange slagvekslinger som måtte utredes. Det var ikke enkelt.

Det 12. VM-partiet spilles mandag kveld.

 

 

TV-eventyret startet i Kristiansund (Tore, 26. november 2016)

Tidens Krav har også fanget opp artikkelen fra Aftenposten om hvor det hele startet. Rune har gjort et eget intervju med Torstein Bae om saken:

Eventyret om sjakk på tv startet i Kristiansund

 

 

Torstein Bae

IM Torstein Bae
Foto: Torstein Bae

Magnus, Torstein og Kristiansund 2010 (Tore, 25. november 2016)

Torstein Bae fikk positiv tilbakemelding på kommentatorjobben sin i Kristiansund i 2010 fra Magnus Carlsen.

Aftenposten/Adresseavisa/Bergens Tidende har en fin artikkel der NRKs ekspertkommentator forteller om den gangen i Caroline kino i Kristiansund i 2010 at Magnus Carlsen kommenterte Torsteins kommentering.

Artikkelen finner du blant annet på adressa.no her: Da Carlsen hørte NRK-profilens kommentarer, kom han med en freidig replikk

 

 

GM Jonathan Tisdall
Foto: followchess

Tisdall om 10. VM-parti (Tore, 25. november 2016)

GM Jonathan Tisdalls oppsummering på mattogpatt.no om det 10. VM-partiet, er igjen svært lesbar.

Artikkelen finner du her: Law of Averages

 

 

Magnus i trekket i det 10. VM-partiet i glassburet på Manhattan.
Foto: Eirik Viken Kallset

10. VM-parti: Endelig Magnusseier (Tore, 24. november 2016)

Det 10. VM-partiet var et parti som førte til at Sjakklubben ble fylt opp. Det var mange som var innom for å følge med på om Magnus kunne snu skuta på rett kjøl.

Da de spilte berlinervarianten i spansk, ropte Roger Nei, for da trodde vi at det ble en rask og kjedelig remis. Men Magnus avvek nok en gang fra kjente varianter, og i databasen fant vi færre og færre partier. Ett av dem var et parti der Magnus med de svarte brikkene hadde spilt varianten mot Shirov i Biel i 2011 og som Magnus vant! Etter 9 trekk var det ikke mange partier igjen i databasen, men da dukket det opp ett med Simen Agdestein fra Riga i 2012. Simen hadde spilt hvit, og partiet endte remis. Da slo vi over fra NRK2 til VGTV der Simen og Jon Ludvig Hammer var kommentatorene, for å høre hva Simen kunne fortelle om åpninga. Han var jo ekspert, siden han hadde spilt den for ikke så lenge siden. Der diskuterte Simen og Hammer hvilke planer hvit og svart hadde. Men så kom Hammer med avsløringa, og det visste seg at Simen ikke husket at han hadde spilt dette før!

I midtspillet tenkte begge lenge, og Karjakin brukte 45 minutter på to trekk. I den tida var det flere som brukte tida i Sjakklubben til å spille egne partier (se bilde...)

Rundt trekk 20 gjorde Magnus et løperavbytte som vi ikke likte, og det gjorde heller ingen kommentatorer og eksperter. Karjakin fikk mulighet til å tvinge fram remis. Det ble spennende minutter, før han ikke gjorde det avgjørende trekket. Men så tilbød Magnus ham igjen å gjøre den samme remisvarianten, men heldigvis valgte Karjakin ikke å gjøre det. På pressekonferansen etterpå forklarte han at han ikke hadde sett varianten. Puh! Det så ut som om Karjakin sank litt da han fikk beskjed om at han kunne ha avsluttet partiet med remis etter to timers spill. I stedet ble det over 6½ times spill og tap.

Magnus fikk en liten fordel da Karjakin ikke spilte det beste, og i sluttspillet virket det som om Karjakin kom i trekktvang. Magnus måtte bryte gjennom på akkurat det rette tidspunktet, og det så ut til at det gjorde han. Det er vanskelig å spille i slike situasjoner for Karjakin, sjøl om han er verdens beste til å forsvare seg. Men hva skulle vi stole på? Pila på NRK, maskinene eller prosenttallene på VGTV og på arrangørsida? Nei, ekspertene fortalte oss at dette ikke var så lettI klubben brukte vi derfor brett og brikker for å prøve å finne fram til hva som kunne skje med hjelp av forslag fra eksperter og kommentatorer vi så og hørte på.

Klokka 0235 ga Karjakin opp etter at tårnsluttspillet var vunnet for Magnus. De fleste hadde gått hjem da, men dem som var igjen i klubben jublet (se bilde...)

Kanskje var dette det partiet som snudde VM-matchen? Er dette det partiet som gjør at Magnus blir sikrere i spillet sitt? Vi håper det. Nå er det uavgjort i VM-matchen med 5 - 5. Da blir det ihvertfall spilt to partier til, siden det er først til 6½ poeng som blir verdensmester.

Det 11. VM-partiet spilles lørdag kveld, og det 12. VM-partiet spilles mandag kveld.

 

 

Tisdall oppsummerer 9. VM-parti (Tore, 24. november 2016)

Landslagssjef GM Jonathan Tisdall har igjen ei flott oppsummering av det 9. VM-partiet på bloggen mattogpatt: Reprieve

Tisdall forklarer godt det mange mener vi har sett, og som vi diskuterte i Sjakklubben i går kveld. Karjakin spiller godt, og han spiller på sine styrker, og han er klar til å utnytte svakheter i stillingene til Magnus.
Når det gjelder valg av variant i går, som Tisdall kritiserer, var Vegard innom det samme i klubben i går kveld. Vi fant stormesterpartiene i Arkhangelskvarianten i databasene, og Vegard påpekte at - det er jo ingen seire med svart, jo

 

 

Mange analyser av stillinga i det 9. VM-partiet.
Foto: Tore Kristiansen

9. VM-parti: Karjakin fikk press - men remis (Tore, 24. november 2016)

Det 9. VM-partiet var nok en gang et spennende parti. Og vi er mektig imponert over Karjakin! Det var nok en gang Magnus som dikterte hvilken åpning de spilte. Det ble Arkhangelskvarianten i spansk, og de spilte raskt 18 trekk. Karjakin har spilt varianten flere ganger før, fant på sjakkdatabasene i Sjakklubben, og til slutt fulgte de et parti fra Sjakk-OL i Tromsø mellom Nakamura og Khasimdzhanov. Nakamura vant det partiet, men Magnus valgte en litt annen fortsettelse som gjorde at han kom fint ut.

Men i midtspillet fikk Karjakin et press i diagonalen ned mot f7-bonden, men Magnus hadde mottrekk. Det er litt artig at vi fant et trekk på brettet, som Karjakin på pressekonferansen sa var et brilliant move :)

I de siste trekkene før tidskontrollen ved trekk 40 vant Karjakin en bonde. Vurderingene til maskinene og pila på NRK var at Karjakin hadde nesten en vinnende fordel i stillinga, og vi analyserte trekkene i klubben på brett, og vi brukte alle tilgjengelige fora og media. Det var ikke enkelt å finne alle variantene, og heldigvis fant ikke Karjakin det heller. Det ble ei avvikling som førte til et remissluttspill som Karjakin spilte over en time i klar remisstilling. Den siste timens spill av Karjakin var nok et psykologisk trekk av ham, forklarte Atle Grønn i NRK-studioet, for å vise overfor Magnus at han også ønsker å vinne partier.

Karjakin leder VM-matchen 5 - 4. Det er først til 6½ poeng som blir verdensmester.
Det 10. VM-partiet spilles torsdag kveld, og Magnus skal ha de hvite brikkene.

 

 

Tisdall oppsummerer 8. VM-parti (Tore, 22. november 2016)

Tarjei J. Svensen som driver bloggen mattogpatt reklamerer for GM Jonathan Tisdalls innlegg om det 8. VM.partiet. Og det kan vi si oss enige i. Det er en god oppsummering av landslagssjefen: Head first

 

 

Spenninga er til å ta og føle på underveis i det 8. VM-partiet.
Foto: Tore Kristiansen

8. VM-parti: Berg- og dalbane (Tore, 22. november 2016)

Det 8. VM-partiet var et spennende parti. Berg- og dalbane karakteriserer det veldig godt. Bra åpning, så flatet det ut, før muligheten kom igjen. Deretter gikk det opp og ned, og dessverre endte det helt nede i botnen.

Magnus overrasket alle ved å spille Colle-Zukertort. Det har vært spilt før i en VM-match. I det 6. partiet i VM-matchen i 1891 mellom Isidor Gunsberg og William Steinitz. Det er ikke en altfor hyppig gjest blant toppspillerne. I klubben har Petter spilt åpninga, men fikk streng beskjed av trenerne i vår, før han skulle til Landsturneringa i Tromsø, at - den åpninga må du slutte å spille. Den gir ingen trøbbel for svart, og du får heller finne deg ei mer fornuftig åpning!
Og det gjorde sjølsagt Petter. Han hører på fornuftige folk!

Ja, og så sitter vi der da, og følger det 8. VM-partiet og så velger verdensmesteren akkurat den åpninga. Colle-Zukertort! Petter var litt skadefro i går kveld (og det hadde han full rett til), og han proklamerte at den åpninga skal inn på repertoaret hans igjen!
Men det betød også at vi i Sjakklubben mandag kveld hadde en ekspert på åpninga i vår midte. Og Petter forklarte hvordan hvit skulle stille seg opp, og hva planene var. Men Magnus Carlsen avvek fra dette, og han opprettholdt ikke spenninga i sentrum. Det så ut til at lufta gikk litt ut av ballongen da. Brede Kvisvik ble intervjuet av Kaja Snare på den offisielle sendinga, og han sa at han trodde det ble remis.
Men i midtspillet fikk Magnus til noe. Maskinene, og pila til NRK gikk plutselig hardt over til høyre til Karjakins fordel, hvis han spilte Dg5. Men på twitter forklarte mange stormestre at den varianten måtte kalkuleres helt gjennom, og den var messy, var ord som gikk igjen. Så at Karjakin ikke spilte det trekket, var ikke så rart. Men det førte til at Magnus fikk et godt tak på partiet, og håpet i klubblokalet steg på seier til Magnus (bilde). Brede ble intervjuet på NRK, bilde, og han hadde troa på seier.

Men så ble det tidsnød, til begge parter, og det virket som om Magnus overspilte stillinga. Karjakin sto til vinst i følge både eksperter, piler, maskiner og det som var. Men så reddet Magnus seg mirakuløst med et fantastisk offer, og han kom ut av tidsnøden med en ørliten fordel. I stedet for å ta remis, spilte han videre for å prøve å utnytte den lille fordelen. Det greide han ikke, og etter et par tabber, ga han opp.

Dermed leder Karjakin VM-matchen 4½ - 3½ Og Brede Kvisvik ble igjen intervjuet etter at Magnus hadde dratt fra spillestedet (bilde).

Tirsdag er det fridag i VM, men i klubben har vi ei VM-turnering i hurtigsjakk for voksne spillere.

 

 

Eirik Viken Kallset på plass i New York.
Foto: Eirik Viken Kallset

Eirik følger VM-matchen ringside (Tore, 22. november 2016)

Det er flust av nordmenn som følger VM-matchen på Manhattan i New York på spillestedet.
En av dem er vår spiller Eirik Viken Kallset som har sendt oss disse 8 bildene... (Det er bare å bla videre i bildekarusellen.)

Eirik skal være i New York ei uke, men har bare fått billetter til det 8. og det 10. VM-partiet. Partiene med de hvite fargene.

Det ble nok drama i det 8. VM-partiet, og Eirik fikk valuta for pengene, men han ville nok heller hatt en vinst for Magnus. Etter at partiet var ferdig skrev Eirik at han - ser etter et mørkt hull nå enn en plass å spise middag. Men middag ble det, på en typisk amerikansk restaurant, der maten kommer kjapt. Og maten var like deprimerende som følelsen etter at Magnus tapte, skrev Eirik.

Men Eirik er tilbake igjen ved brettene på torsdag, og vi får håpe at det blir en bedre følelse da, for både ham, oss og Magnus.

 

 

Skuespiller og forfatter Gbenga Akinnagbe gjorde åpningstrekket i det 7. VM-partiet.
Foto: worldchess.com

Rask remis - men unøyaktighet av Magnus ga oss hjerteklapp (Tore, 21. november 2016)

Søndag kveld ble partiet ferdig etter to timer og ett kvarter. Igjen var det Magnus som styrte åpninga. Karjakin åpnet med 1.d4 for første gang i matchen. Det var ikke uventet, og flere i Sjakklubben søndag kveld gjettet på at det skulle skje til tross for at Karjakin har åpnet med 1.e4 i majoriteten av partiene sine siden 2000!

Magnus inviterte til Chebanencovarianten i slavisk forsvar. Den varianten var det flere som kikket på i Kristiansund for noen år siden. Men da Karjakin avvek allerede i det femte trekket, valgte Magnus heller å gå inn i mottatt dronninggambit. Magnus med svart fikk grei utligning, men så ble han plutselig unøyaktig, og ga bonde. Men avviklinga som fulgte, førte til et tårn- og ulikefarget løper-sluttspill som var remis.

Det er som vanlig, GM Jonathan Tisdall som har den beste analysen av det 7. VM-partiet også, på mattogpatt, Surprise, surprise

I klubben fulgte vi både intervjuene og pressekonferansen etterpå, og det var, i tillegg til Tisdall på mattogpatt, Judith Polgar på arrangørens sending som kanskje hadde den beste forklaringa på hva som hadde skjedd.
Judith Polgar sa at Magnus forklarte etter det sjette VM-partiet at han var fornøyd med en rask remis. Og siden han ikke hadde vurdert 15...f5 i dette 7. VM-partiet, som det kom fram på pressekonferansen, viser det nok at plana til Magnus var å få to raske remiser i de to hvitpartiene til Karjakin midtveis.

Hvis det har vært plana, må Magnus være fornøyd, sa Judith Polgar, for det lyktes han med. Og nå starter en minimatch der Magnus har tre hvite og to svarte på de fem siste gjenværende partiene.

Og det partiet kan du sjølsagt følge med på i Sjakklubben! Ungdommene skal ha tårnsluttspilltrening fra klokka 19 til klokka 20, men de tar ikke opp så stor plass. Det er plass til mange, og vi har pepperkaker og kaffe/te. Hva vil Magnus åpne med i kveld? Kanskje han kopierer Karjakins åpningstrekk?

 

 

7. VM-parti søndag kveld (Tore, 20. november 2016)

Søndag kveld skal Karjakin ha hvit igjen. Men det har jo vært Magnus som har styrt partiene uansett farge, og det virker ikke som om Karjakin har noe å bidra med utover å sikre remisene.
Men kanskje Magnus Carlsen kan bryte ned forsvaret til Karjakin i kveld? Karjakin har tidligere gjort noen unøyaktige trekk som har gjort at Magnus har fått ørsmå fordeler med svart.

Uansett, vi følger med på alle trekk i klubben i det 7. VM-partiet også! I tillegg til at vi følger med på sendingene fra NRK og den internasjonale sendinga, sjekker vi også databasene i åpningstrekkene. Da kan vi sjekke om trekkene har blitt spilt før.
Og det er fullt med pepperkaker og andre slike ting å bite i, i klubben i kveld.

 

 

GM Jonathan Tisdall
Foto: followchess

Flott artikkel av Tisdall - må leses (Tore, 19. november 2016)

Norges lagleder, GM Jonathan Tisdall, har en flott artikkel på mattogpatt.no som heter Half time

Den må leses!

 

 

Vi analyserer det 6. VM-partiet (Klikk på bildet for og få det større.)
Foto: Morten Smenes Frost

Gambit av Magnus - rask remis (Tore, 18. november 2016)

Magnus hadde fremdeles ingen problemer med åpningsforberedelsene til Karjakin, og i det 6. VM-partiet gikk Karjakin nok en gang for spansk åpning.

Nigel Short twitret om at Sergey's great strength - a narrow but very well-analyzed repertoire - is a liability when his opponent has months to prepare for it
Og det er kanskje det som er problemet for Karjakin?

Det var Magnus som avvek fra hovedvariantene også denne gangen da han valgte Gajevski-gambiten som er anti-Marshall-gambit som svart kunne spille. I NRK-studio hadde begge ekspertene, IM Torstein Bae og GM Kjetil A. Lie, gode kunnskaper om akkurat denne gambiten. Torstein har spilt den ved flere anledninger, og Kjetil analyserte den sammen med Magnus i 2008 da han var i Magnus' analyseteam. Men Karjakin var nok forberedt på gambiten, for han spilte raskt. Og det er kanskje ikke så overraskende siden treneren til Magnus, Peter Heine Nielsen, skal ha spilt denne, ifølge Peter Doggers på Chess.com

Sjøl om Karjakin sto bonde over, hadde Magnus kompensasjon for den. Men det var ikke noe problem for Karjakin, og da de byttet av offiser etter offiser, ble det tidlig klart at dette partiet gikk til en rask remis.
For å ta nok en Nigel Short-twitter fra denne kvelden: I will bet my house and sell my children into slavery if it is not a draw. See you on Sundag, chaps and chapettes!
De spilte over 30 trekk, men det gikk fort unna, og etter halvannen times spill, tok de hverandre i handa og remisen var et faktum. Nå står det 3 - 3 i matchen.

I Sjakklubben fulgte vi med på sendingene både på NRK og på worldchess.com på storskjermene våre. Siden partiet, intervjuene og pressekonferansen ble ferdige før klokka 22, rakk vi å spille ei lynsjakkturnering før vi dro hjem. Petter og Vegard delte førsteplassen med 4 poeng hver.

 

 

Rysare i det femte VM-partiet (Tore, 18. november 2016)

Magnus med hvit valgte italiensk åpning i det 5. VM-partiet!
Italiensk har ikke vært noen populær åpning i VM-matchene. Det ble spilt tre partier i VM-matchen i 1891 mellom Isidor Gunsberg og William Steinitz i New York i 1891. Etter det gikk det 91 år før åpninga ble spilt igjen i 1981-matchen mellom Karpov og Kortsjnoj i Merano i Italia.
Men det siste året har italiensk åpning vært høyeste mote blant toppspillerne, og det var ikke uventet at åpninga skulle dukke opp i denne VM-matchen.

Magnus fikk ikke noen fordel ut av valget, og det var Karjakin som fikk et ørlite press. Det så ut til å gå mot remis, da plutselig Magnus gjorde et dårligere 41. trekk.
Og det var såvidt at Magnus overlevde og greide remis. I intervjuene etterpå forklarte Magnus på norsk at han hadde glemt å skrive et trekk, og han var ikke helt sikker på om han hadde gjort 40 trekk eller ikke. Han ble stresset, og gjorde det han trodde var et nøytralt trekk. Det var det ikke. Det var et dårlig trekk, og vi fikk plutselig noen timer ekstra med spenning som vi ikke hadde forventet. Men Magnus greide seg, og det stillinga står 2½ - 2½

I Sjakklubben fulgte vi med på sendingene både på NRK og på VGTV som vi gjør hver kveld det er VM-parti.

 

 

Mye sjakk i romjula også! (Tore, 17. november 2016)

På NRK-sendinga i det fjerde VM-partiet fortalte programlederne at NRK skal sende fra VM i hurtigsjakk og lynsjakk som spilles i Doha i Qatar i romjula! Da vet vi hva vi skal gjøre på de kveldene!

Tidsplana forteller at det er VM i hurtigsjakk 26.-28. desember og VM i lynsjakk 29. og 30. desember. Starttidspunkt alle fem dagene er klokka 3 p.m. Dette er sikkert lokal tid, og da starter de hver dag klokka 1800.

Av deltakerne er det sjølsagt Magnus Carlsen på topp og med bl.a. MVL, Nakamura, Anand, Aronian, Svidler blant toppspillerne. Det er flere norske med, og Simen Agdestein stiller. Det gjør også Aryan Tari og Johan-Sebastian Christiansen. Og Nils Grandelius tar også turen til Gulfen i romjula.

Og vi setter opp storskjerm og viser disse to verdensmesterskapene i Sjakklubben også!

 

 

Stor stemning i klubben under 4. VM-parti. (Klikk på bildet for og få det større.)

Spansk parti i 4. parti - Karjakin fant ei festning (Tore, 16. november 2016)

Lukket spansk i 4. parti, og Karjakin fikk slått bonden på h6 mot at Magnus fikk tatt bonden på e4. Men da Karjakin i 19.Lxc4 gikk stormestrene berserk på twitter.

Svidler: "This goes against everything I know about how to play the Spanish as White. I really don't understand this"
Eric Hansen på chess24: "This is horrible, shocking. Significantly better for black."
Nigel Short: Quite frankly, this is just very poor play by Sergey. It is easy to sit here & criticise, but it is true."
Magnus fikk en fordel, men det var ikke enkelt å vinne det. Etter noen avbytter, greide Karjakin å sette opp ei festning som Magnus ikke greide å komme gjennom.
Partiet varte nesten like lenge som det 3. VM-partiet, og ble ferdig litt før halv tre.

Sjøl om Magnus ikke har vunnet de to siste partiene, har han vist at han har fått fordel ut av åpninga med både hvit og svart. Og det ganske enkelt også. Karjakin skal ikke greie å stå opp mot presset til Magnus i alle partiene i VM-matchen. Så vi har troa på at vi skal feire et nytt verdensmesterskap til Magnus Carlsen før november er omme!

I Sjakklubben fulgte vi med på sendingene både på NRK og på VGTV, og det var stor stemning tidlig på kvelden. Men vi fulgte ikke partiet helt i mål i klubben, og de siste dro hjem ved midnatt.

 

 

Roger jubler for at pila har kommet opp på 0,5. (Klikk på bildet for og få det større.)
Foto: Tore Kristiansen

Berliner i 3. parti (Tore, 15. november 2016)

Det gikk et sukk gjennom forsamlinga i Sjakklubben da Karjakin gikk for berlinervarianten i spansk i det 3. VM-partiet. Her ble det nok en tidlig remis, og ingen skjønte hvorfor Magnus gikk inn i denne varianten. Men så overrasket Magnus alle, også Karjakin, med å spille 10.Te2 istedetfor å trekke det tilbake til e1. Ifølge Short på twitter var det en idé av Giri som har stått i en artikkel i New in Chess. Og der hvit skal fortsette med 11.Te1. Det gjorde også Magnus. Det ble en litt annerledes berliner, og Magnus fikk tidlig en ørliten fordel, men den var bare liten, og det så ut til at Magnus hadde spilt bort også den lille fordelen sin.
Men da Karjakin utfordret i sentrum, spratt pila opp til 0,5, og vi fikk grunn til å juble. (Se bildet av Roger, og da hadde de fleste gått hjem for de trodde at dette endte i remis.) Vi som var igjen i klubben hadde hele tida troa på Magnus, og at han skulle sette inn det massive presset på Karjakin som han er så kjent for.

Presset økte, og Magnus fikk et sluttspill der han sto bonde over. Pila hadde sunket ned til 0,1 igjen, men vi hadde fortsatt håpet. Så gikk pila sakte men sikkert oppover igjen, og håpet økte. Dette var et parti med både topper og bunner, for det svingte hele tida. Det var en publikumsrysare. Så synd at mesteparten av spenninga var midt på natta.

Ti, kvart over to kom det ei twittermelding fra Radjabov. Hvis Magnus spiller Te6, har han vinststilling. Også Judith Polgar på den offisielle sendinga hadde sett det samme, og det kom på NRK da Espen Agdestein ble intervjuet direkte fra New York at de håpet på Te6.
Da Magnus spilte tårntrekket klokka 2:20 var det vill jubel. (Håper vi ikke vekte noen av naboene...) Men så viste det seg at det var ikke så enkelt allikevel. Magnus måtte gjøre de rette trekkene for at han skulle vinne. Da han lot tårnet til Karjakin komme inn på førsteraden, var det remis igjen. Og vi fikk en liten nedtur klokka ti på tre da partiet var over. Etterpå var det bare å få med seg intervjuene og pressekonferansen.
Dermed står det 1½ - 1½ i VM-matchen så langt.

Innimellom alle analysene og trekkene i det 3. VM-partiet fikk vi også tid til litt tårnbygging! Og 90-årige Jakob Gjengstø var også innom.

4. parti spilles tirsdag kveld, og det følger vi med på i klubben. Magnus skal ha svart. Hvilken åpning blir det nå?

 

 

Noen spilte sjakk mens andre fulgte med på skjermene.
Foto: Tore Kristiansen

Spansk i andre parti (Tore, 13. november 2016)

Det ble spansk i 2. parti i VM-matchen mellom Magnus Carlsen og Sergej Karjakin lørdag kveld. Magnus med de svarte brikkene gikk ikke for berlinervarianten, heldigvis, men valgte lukket spansk, og Karjakin svarte med d3-varianten. Det så ut til at den ikke ga Magnus noen problemer, og da Magnus kom med et svært dypt tårntrekk, gikk Karjakin inn i tenkeboksen. Det virket som om Karjakin trakk i nødbremsa da han så at han ikke fikk noen spesiell fordel ut av åpninga (noe Karpov har kritisert ham for), og det var kanskje Magnus med de svarte brikkene som kunne forsøke noe. Men Karjakin stilte seg opp solid, og med avbytte av alle bøndene på dronningfløya, ble de enige om remis. Partiet varte en time kortere enn det første, og 10 minutter på elleve var det over. Det passet for dem som skulle ta sistebussen hjem.

Denne kvelden var det gryteretten fra Sjøstjerna som folk mesket seg med.

Og slik det er vanlig, er det noen som sitter pal og følger hvert trekk og alle vurderinger, mens andre heller spiller litt innimellom. Og det er muligheter for alle til å gjøre hva de vil i klubben. Denne lørdagskvelden var det ikke så mange da partiet startet, men folk kom inn etterhvert, og vi var 15-20 sjakkspillere i lokalet på det meste.

Da partiet var over fulgte vi sjølsagt intervjuene og pressekonferansen på NRK2, men da de gikk over til studio i Oslo, svitsjet vi over til den internasjonale sendinga som Kristiansund Sjakklubb abonnerer på. Der har vi også tilgang til nærbilder av spillerne under partiet, og stort sett står vårt bilde på Magnus Carlsen. En gang ble det ropt ut i lokalet at nå sover han. I VM-matchen i Chennai i 2013 så det jo ut til at Magnus sovnet under et av partiene sine, men sjøl om han brukte 23 minutter på ett trekk, var det nok heller dyp konsentrasjon denne gangen.
Underveis hadde vi litt problemer med internettilgangen vår som forsvant et par ganger, men en telefon til NEAS som er vår internettleverandør, ga oss hjelp og vi fikk orden på sakene.

3. parti blir mandag kveld, og det følger vi med på i klubben. Magnus skal da ha hvit.

 

 

I Sjakklubben fulgte vi med på hva som skjedde, på en vegg av skjermer!
Foto: Tore Kristiansen

Remis i førsterunden - stor oppslutning om VM-matchen lokalt (Tore, 12. november 2016)

Magnus Carlsen og Sergej Karjakin spilte remis i det første partiet. Og merkelig nok valgte Magnus å åpne med Trompovskijs åpning. Atle Grønn forklarte under sendinga at på 130 år fra den første VM-matchen i New York og til nå, har den åpninga aldri blitt spilt i en VM-match. Det ble sjølsagt spekulert mye om dette var en practical joke av Magnus at han spilte

    Trumpovskij
Og det bekreftet han i intervjuene etterpå!
Magnus fikk en ørliten fordel ut av åpninga, men i sluttspillet var han han ikke nøyaktig nok og den lille fordelen forsvant. Dermed hadde han ikke noen muligheter til å presse Karjakin til å gjøre noen feil, og remisen var et faktum 10 minutter på midnatt.

Vi var over 20 sjakkspillere som spiste veldig god bacalao og gryterett fra Sjøstjerna. Vi hadde fått 20 porsjoner av hver, men det var så godt at alle spiste mer enn en porsjon hver. Det er litt bacalao og gryterett til dem som kommer og følger andrerunden lørdag kveld.

Noen satt og fulgte med på hvert eneste trekk og kommenterte og regnet varianter, mens andre satt og spilte mot hverandre.
Det som var litt artig var da noen foreslo at vi skulle følge landskampen i fotball på en av skjermene. Dette ble kontant avvist av en av arrangørene, og det kom ikke massive protester.

Tidens Krav var også innom, se her...

Magnus Carlsen er nå kommet igang med VM-matchen. Første runde er ferdiggjort, nervene har kommet på riktig plass, og sjakkformen som for Magnus pleier å være litt rusten i den første runden etter ei lang sjakkpause, har fått prøvd seg. Nå blir det svart mot Karjakin i andrerunden lørdag kveld. Sendinga på NRK2 starter klokka 1945, men i Sjakklubben er vi åpen fra klokka 19. Og det blir bacalao og gryterett til dem som kommer, så lenge vi har noe igjen!

 

 

3 min videosamtale med Magnus fra Wijk aan Zee (Tore, 11. november 2016)

Tata Steel Chess Tournament 2017 har kommet ut med en fin samtale med Magnus Carlsen på sida si.

Videoen kan sees her: Magnus Carlsen: all you've ever wanted to know

Aftenposten har også laget en artikkel basert på videoen.

 

 

NRK med fabelaktig god artikkel om Magnus (Tore, 11. november 2016)

NRK har laget en artikkel om introverte Magnus Carlsen.

Artikkelen av journalist Mads Nyborg Støstad er såpass god, at den anbefales alle å lese
Innadvendt i en utadvendt verden

 

 

Bacalao og gryterett til 1. parti (Tore, 11. november 2016)

20 sjakkspillere har meldt at de kommer for å få gryterett eller bacalao fra Sjøstjerna i kveld.
Vi setter oss til bords klokka 1930, og sendinga på NRK2 starter klokka 1945.

Det er åpent og god plass til alle andre som vil komme innom for å følge partiet også!

 

 

Hva skrives om matchen? (Tore, 10. november 2016)

Det er mange som har skrevet om VM-matchen allerede, og forventningene bygger seg opp. Her er noe av det som står om VM-matchen:

VGTV: De har en fin serie på 8 programmer om Veien til VM. Du kan se dem her...

Chess24: Preview 1: Magnus as White, Preview 1: Sergei as White og Stoda per 11. oktober

NRK: Simen frykter at Magnus skal sovne... - Carlsen har dager hvor han plutselig ikke fungerer

Chess.com: Hammer's preview som egentlig forklarer hvorfor Karjakin vinnner... Men på slutten av artikkelen er det en video på 17 minutter der Jon Ludvig forklarer hvorfor Magnus vinner. Du må være Diamond-medlem for og få sett videoen, men det er det mange i Kristiansund som er. Hammer sier at videoen nå er sett av mer enn 25 000!

 

 

Oppvarming på NRK torsdag kveld (Tore, 9. november 2016)

Allerede torsdagskvelden den 10. november starter NRK med oppvarming til VM-matchen. Sendinga går fra klokka 2045 og sendes først i 10 minutter på NRK1 før resten av sendinga fortsetter på NRK2.

Vi følger sjølsagt alt i Sjakklubben på storskjerm!

 

 

Stor åpning de to første partiene - fredag 11. og lørdag 12. (Tore, 8. november 2016)

Fredag 11. november klokka 20 starter det første partiet i VM-matchen i New York mellom Magnus Carlsen og Sergej Karjakin.

I Sjakklubben har vi åpent allerede fra klokka 18! Det skal være en åpningsseremoni klokka 19, men vi varmer opp til partiet med å vise diverse videoer med Magnus Carlsen. Hans Felleskjøpreklame er et must, og serien om VM-matchen på VGTV skal vi vise det vi rekker av. Kanskje vi får sett noen av videoene de ulike sjakknettstedene har laget om forventninger til åpninger.

Det blir også felles mat. Løvold sponser gryterett til 20 personer på fredag, og bacalao til 20 personer på lørdag.

 

 

4. parti i VM-matchen i 2014.
Foto: Tore Kristiansen

Vi følger alle VM-partiene i Sjakklubben (Tore, 8. november 2016)

Slik vi har gjort de to forrige gangene Magnus Carlsen spilte VM-match, Sjakk-OL og diverse andre turneringer, følger vi alt sammen direkte i Sjakklubben.

TV-sendingene på NRK starter klokka 1945, og partiene starter klokka 20. Da er klokka 2 pm i New York, og det passer sjakkspillere, og Magnus, flott å spille partiene på ettermiddagene.
Vi følger sjølsagt tv-sendingene fra NRK på vår store tv-skjerm, men Sjakklubben har også abonnement slik at vi kan velge mellom diverse kameraer på en storskjerm, og en 360 grader video som gjør at vi kan snurre rundt og se på hele spillestedet.

Vi kan også følge matchen via Virtual Reality, og hvis det er noen som har slikt, kan du ta det med til Sjakklubben og prøve det ut!

Med partistart klokka 20 kan det nok bety at det blir først nærmere midnatt at partiene blir avgjort.

Betenkningstida er litt annerledes denne gangen. Det er 100 minutter på de første 40 trekkene, 50 minutter på de neste 20 trekkene, og deretter 15 minutter på resten av partiet. Det er i tillegg 30 sekunder tillegg per trekk fra trekk 1.

 

 

Også nytt Donaldnummer (Tore, 8. november 2016)

Også i år kommer Donald Duck-bladet ut med en Magnushistorie!

Det var til VM-matchen i i 2014 at Donald Duck-bladet kom med en historie av og med Magnus Carlsen. Se bilde av forsida her...

Den gangen kjøpte vi to blader. Et som vi pakket ut av plastikken, som vi kunne lese. Og det var om Makspuls Klarsyn som spilte mot Donald Duck. Kvakkamura var nevnt, og det samme var reporteren Fjas Olav Blablahlum.

Og dette har vi også gjort i år. Kjøpt to eksemplarer. Ett som vi kan lese, og et som står fredelig og stille i bokhylla, innpakket i plasten sin!

Bladet kan leses i Sjakklubben!

 

 

Tidsplana (Tore, 8. november 2016)

Tidsplana som de spiller etter er enkel. Det er to dager med partier, en dag med pause og så to nye dager med partier. Helt til parti nummer 11 og 12. Da er det en dag med pause mellom dem. Hvis det står uavgjort etter 12 partier, blir det Tie-break med hurtigsjakkpartier onsdag 30. november.

Alle partiene starter klokka 2000 norsk tid. I New York er klokka da 2 p.m. NRK sender alle partiene, og de starter tv-sendingene sine klokka 1945 hver kampdag.

1. VM-parti Fredag 11. november
2. VM-parti Lørdag 12. november

3. VM-parti Mandag 14. november
4. VM-parti Tirsdag 15. november

5. VM-parti Torsdag 17. november
6. VM-parti Fredag 18. november

7. VM-parti Søndag 20. november
8. VM-parti Mandag 21. november

9. VM-parti Onsdag 23. november
10. VM-parti Torsdag 24. november

11. VM-parti Lørdag 26. november

12. VM-parti Mandag 28. november

Tiebreaks Onsdag 30. november

Utskriftsvennlig versjon

Teknisk ansvarlig