Kristiansund Sjakklubb

ksk - stiftet 1917 

God innsats i Rosecupen

Av Roger Hojem
(18. juni 2008)

 

Aleksander Eikenes Aksnes (til venstre) vant gruppe B, mens Lars Even Andersen vant gruppe A.
Foto: Roger Hojem
Fem spillere fra Kristiansund deltok i Rosecupen sist helg, som ble arrangert på Quality Hotell Alexandra i Molde. 18 spillere deltok i turneringen, og alle spilte i en gruppe. Det var stor forskjell på spillestyrke i turneringen, fra tidligere elitespiller Lars Even Andersen med en rating på 2195, og ned til nybegynnere. Det ble spilt fem runder etter Monrad-systemet og dermed fikk vi mange spennende og interessante partier.

Turneringsleder Tor Wetle Hoem ledet turneringen på en utmerket måte, og stod på hele helgen for at deltakerne skulle føle seg velkommen. Vi ble møtt med myke hender og hvite tenner, og vi følte oss velkommen fra første stund. Vi kommer garantert tilbake neste år.

Undertegnede var reiseleder for fire ungdommer som deltok i sin første Rosecup. Vi tok buss tur/retur Molde og bodde på et internat. Vi hadde bestemt at vi skulle gjøre det bedre enn i KM individuelt tidligere i vår, og at vi skulle ha det gøy. Det ble mye sjakk og latter under helgen i Molde.

Lars Even Andersen (Black Knights) var forhåndsfavoritt og vant turneringen suverent med 4.5 poeng av 5 mulige, Roar Naalsund (Aalesund) kom på andreplass på bedre kvalitet enn Thomas Bryn Molde, begge med fire poeng.

Spillerne fra Kristiansund gjorde en bra turnering og med litt mer erfaring og dyktighet, så kunne det ha blitt enda flere poeng. Det som var gledelig var at de satt ved brettet hele tiden og konsentrerte seg og brukte tiden sin meget godt. Flere av partiene varte over tre timer. Det var tydelig at spillekveldene hjemme hos Aage, hvor vi har gått gjennom en del partier og sett på sluttspill har bæret frukter. Etter at partiet var over var de fleste ivrig på analyserommet for å analysere partiet og hvilke muligheter de hadde.

Undertegnede ble beste kristiansunder med tre poeng, og nummer to i gruppe B. Dermed ble det både pengepremie og pokal med hjem til Kristiansund.

Jeg startet turneringen med en komfortabel seier mot Arne Knut Røv (Ørsta). I andre runde kom det eneste tapet med sort mot topprangerte Lars Even Andersen etter nesten fire timer spill, hvor begge hadde under ett minutt igjen på klokka. Det var stor spenning i tidsnøden på slutten om jeg hadde evig sjakk, men analysene etterpå viste at Lar Even hadde regnet lengst og hadde kontroll.

Jeg var helt utmattet etter partiet og i neste runde møtte jeg Roar Naalsund. Jeg bestemte meg for å angripe og fikk til et angrep på Naalsund sin kongefløy, men med respekt for motstanderen tok jeg remis i fordelaktig stilling.

 
Audun Hoem leverte en sterk turnering og spilte til tider meget god sjakk.
Foto: Roger Hojem
Første runde søndag møtte jeg klubbkamerat Audun Hoem. Det ble en skikkelig teoriduell i italiensk, hvor Audun ofret en bonde for angrep. Audun var virkelig på hugget og satt konsentrert ved brettet i de tre timer som partiet varte. Det så lenge ut til å gå mot remis, men dessverre for Hoem så gjorde han en tabbe helt på slutten som kostet han halvpoenget.

I siste runde møtte jeg Aleksander Aksnes fra Trondheimstudentene. Jeg måtte vinne for å vinne B gruppa, men det ble en rolig remis etter 17 trekk i en spanskvariant. Dermed ble jeg nummer to i B gruppa og tjente 8 elo poeng.

Vegard Simensen ble nummer tre i B gruppa med 2.5 poeng. Simensen åpnet med å tape mot en av forhåndsfavorittene Thomas Bryn fra Molde, men ikke uten å gi Bryn kamp.

I andre runde vant Vegard et flott parti mot Stein Ivar Simensen (Molde).
Magnar Sigerset i dyp konsentrasjon.
Foto: Roger Hojem

I tredje runde vant Vegard en litt heldig seier mot Magnar Sigerset fra Molde som bukket i en stilling hvor han muligens stod litt bedre.

I fjerde runde tapte Vegard for unge lovende Aleksander Aksnes (Trondheimstudentene), som tidligere i turneringen hadde slått Thomas Bryn.

I siste runde spilte Vegard sitt dårligste parti og bukket offiser allerede etter 7 trekk mot Bjørn Noralf Dypvik (Aalesund). Vegard som er kjent for å ikke gi opp og klarte å svindle til seg remis, og dermed ble det pengepremie og pokal på kristiansunderen. Vegard spilte meget bra lørdag, men fikk det tøft på søndag. Han varierer fortsatt litt i prestasjonene, men det er bare et tidsspørsmål før han gjør et nytt hopp framover. Vegard tjente 104 elo poeng på turneringen.

Audun Hoem har mye sjakk i seg og det er ingen som tviler på potensialet, men har stått litt på stedet hvil i det siste. I helgen spilte Audun til tider meget god sjakk og virket veldig konsentrert. Audun fikk i motsetning til Vegard dårlig uttelling og endte på 2 poeng. Audun tapte som forventet i første runde mot Roar Naalsund (Aalesund) før han slo Stian Kosberg (Molde) og Roy Andre Nilsen (Kristiansund). Audun tapte begge sine partier søndag mot henholdsvis Roger Hojem (Kristiansund) og Håkon Hoel (Molde), men spilte meget bra og skarpt i begge partiene. Det skal bli spennende å følge Hoem i Landsturneringen i sommer, hvis han klarer å være like konsentrert og holde fokus som under Rosecupen. Hoem tjente 94 ratingpoeng.

Malvin Rolland leverte en solid turnering og blir bare bedre og bedre dag for dag. Han og Vegard snakker og diskuterer sjakk hele tiden og har tydeligvis fått sjakkfeber. Malvin var flink til å holde fokus og bruke tiden sin godt. Malvin tapte de to første rundene mot henholdsvis Aksnes og Tore Hauan fra Trondheimstudentene. I tredje runde slo han Stian Kosberg (Molde) I fjerde runde søndag spilte han meget solid mot Magnar Sigerset (Molde) og klarte en meget sterk remis. I siste runden ble det tap mot Stein Ivar Simensen (Molde) og dermed endte han opp med 1.5 poeng. Det skal bli spennende å følge utviklingen til Malvin videre.

Det var artig å reise på tur med ungdommen og vi hadde det virkelig gøy sammen. De oppførte seg eksemplarisk og jeg håper ikke at det blir lenge til neste gang vi drar på tur, for dette ga virkelig mersmak.

Aleksander Eikenes Aksnes (til venstre) vant mot Malvin Rolland mens Vegard Simensen tapte mot Thomas Bryn.
Foto: Roger Hojem

 

Lars Even Andersen vant et spennende parti med hvit mot Roger Hojem. I bakgrunnen Tor Wetle Hoem.
Foto: Aage Georg Sivertsen

 

Stein Ivar Simensen (til venstre) tapte for Vegard Simensen. Malvin Rolland tapte med hvit mot Tore Hauan.
Foto: Roger Hojem

 

Stian Kosberg tapte med hvit mot Audun Hoem.
Foto: Roger Hojem

 

Malvin Rolland vant med hvit mot Stian Kosberg.
Foto: Roger Hojem

 

Roy Nilsen (til venstre) tapte mot Audun Hoem mens Arne Knut Rov tapte mot Stein Ivar Simensen.
Foto: Roger Hojem

 

Lars Even Andersen vant toppoppgjøret med sort mot Tor Wetle Hoem.
Foto: Roger Hojem

 

Tore Hauan (til venstre) vant Mot Roy Nilsen, mens det ble remis mellom Magnar Sigerset og Malvin Rolland.
Foto: Roger Hojem

 

Vegard Simensen (til venstre) og Roger Hojem ble beste kristiansundere under Rosecupen.
Foto: Tor Wetle Hoem
Utskriftsvennlig versjon

Teknisk ansvarlig