Kristiansund Sjakklubb

ksk - stiftet 1917 

Vegard mester

Av Roger Hojem
(15. november 2008)

 

Vegard står med full pott etter fem runder, og har sikret seg sitt første klubbmesterskap i en alder av 15 år.
Foto: Roger Hojem
Vegard Simensen (15) sikret seg sitt første klubbmesterskap tirsdag da han slo Trond Harald Saltnes med sort, og skrev seg samtidlig inn i historiebøkene som den yngste klubbmester i moderne tid. Det ble et underholdende parti mellom to kreative spillere som er bedre til å angripe enn å forsvare seg. Partiet utartet seg som en boksekamp og det vekslet på hvem som stod til gevinst, men tilslutt var det Vegard som gikk seirende ut av duellen. Vegard står dermed med fem strake seirer i klubbmesterskapet og er en verdig vinner. Vegard har hatt en flott framgang det siste året og det mange lurer på er hvor god han kan bli. Han har spilt god kreativ sjakk under hele turneringen, samt at har han hatt marginene på sin side. Skal du gå til topps er du nesten avhengig av å ha marginene på din side, og Vegard er virkelig i flytesonen om dagen. Nå er det bare for Vegard å surfe videre på medgangsbølgen og delta i så mange turneringer som mulig. Det skal bli spennende å følge Vegard i NM for ungdom i Tromsø 21.-23. november og i Kadett A under landsturneringen i sommer.

Undertegnede kom tidlig godt ut med hvit mot Tor Wetle, som måtte gi offiser for to bønder. Moldenseren fikk litt angrep på kongefløyen som kompensasjon, men hvit burde ha rimelig kontroll. I stedet for å prøve på å skape motspill stilte hvit seg opp ultra defensivt og ble presset tilbake. Tilslutt stod nesten alle hvit sine offiserer presset tilbake i et hjørne og ventet på å bli slått knockout. Det blir som å prøve å holde liv i en oppblåst ballong under vann, det må gå galt til slutt! Ballongen sprakk og moldenseren vant en fortjent seier. Det kom klart fram at undertegnede mangler spilletrening og stillingsvurderingsevne. I analysene etter partiet hevdet flere av ”ekspertene” at jeg skulle ha valgt andre alternativer, men flere ganger hadde Fritz 10 mitt valg som første alternativ, så trøsten få være at jeg også gjorde noen gode trekk!

Per Erik vant med sort mot Pat, og har nå tatt tre strake. Per Erik har hatt flott framgang i det siste.

- Jeg har ikke tid til å studere åpningsteori, men prøver hele tiden å tenke over de prinsipper som Axel har påpekt. Jeg er opptatt av å prøve å spille sunt og utvikle meg naturlig og få brikkene til å samarbeide, sier Per Erik.

- Mottoet er at det skal være en fornuft bak hvert eneste trekk og at du skal ikke bytte ut brikker uten at du tjener på det. Jeg er nok blitt mer bevist på posisjonelle stillinger, om hva som er sterke og svake felt, samt hvilke brikker som er sterke og svake.

- Jeg er meget godt fornøyd med partiet mot Pat, og følte at jeg hadde rimelig god kontroll under hele partiet, uttaler en fornøyd Hoem.

- Jeg merker at jeg har hatt litt framgang i det siste og hovedgrunnen til det er nok at jeg er regelmessig på spillekveldene, samt undervisningen med Axel. Jeg analyserer også mine partier på dataen, og dette er også veldig lærerikt.

- Undervisningen med Axel er både lærerikt og ikke minst motiverende. Han er alltid godt forberedt og har gode pedagogiske egenskaper. Klubben kunne ikke ha funnet en bedre sjakklærer, avslutter Hoem.

14 elever møtte opp på sjakkskolen tirsdag og det ble spilt full runde i B-klassen. Paulius Cigriejus fortsetter seiersmarsjen og står med 7 strake.

Vi begynner å komme ovenfor et gledelig problem at sjakklokalet er for lite. På det meste tirsdag var det over 20 spillere i lokalet og da er kapasiteten sprengt. Et av sjakklubbens satsingsområder fremover er rekruttering. Det satses som aldri tidligere på skolesjakk, og over 300 elever deltar på skolesjakk rundt om på de 9 barneskolene i Kristiansund.

Axel og undertegnede var på Rensvik barneskole og underviste 24 barn i sjakk tirsdag. Det var herlig å se hvor engasjert elevene var. Flere av de hadde spilt en del sjakk tidligere, og dagens høydepunkt var å spille simultan mot Axel. Øystein Halse (12) hadde helt lik stilling mot Axel etter vel 30 trekk, men måtte til slutt gi tapt for svensken.

Sjakklig hilsen
Roger Hojem
Utskriftsvennlig versjon

Teknisk ansvarlig