Kristiansund Sjakklubb

ksk - stiftet 1917 

Vegard leder etter halvspilt turnering

Av Roger Hojem
(26. oktober 2008)

 

Robin var godt forberedt til hurtigsjakkpartiet mot Karl W, og greide utrolig nok å beseire en av fylkets mest solide og rutinerte spillere - uten å benytte mer enn 47 sekunder av tiden sin.
Foto: Roger Hojem
Vegard Simensen (15) er den eneste med full score etter tre runder i klubbmesterskapet. Det utsatte toppoppgjøret mellom Tore Kallset og Tor Wetle Hoem endte remis. Det samme gjorde oppgjøret mellom Åge Olsen og Robin Hoem. Fjerde runde i klubbmesterskapet spilles neste tirsdag.

Paulius Cigriejus (12) har tatt ledelsen i B-klassen med fire strake seirer. Det er ingen tvil om at ungdommen fra Latvia har et stort talent for sjakk. Han spiller allerede jevnt med de andre ungdommene i klubben som har fått flere år med sjakkundervisning. 15 spillere deltar i årets klubbmesterskap i B-klassen og det spilles Berger (alle mot alle).

Marshall-angrepet

Klubbens leder Aage Sivertsen holdt et lite foredrag i forkant av hurtigsjakkturneringen sist tirsdag om det skarpe Marshall-angrepet i spansk, hvor sort ofrer en bonde for angrep. Aage orienterte om sort sine ideer og det ble en liten diskusjon i salen om sort hadde kompensasjon for bonden. Det ble latter i lokalet når Aage spurte Karl W og Eilif om de ofte har spilt Marshall-angrepet.

- Er du gærn, sort gir jo bort en bonde, uttalte Eilif og dro på smilebåndet.
- Jeg kan godt spille den med hvit og ta i mot bonden, men ikke med sort, kontret Karl W.

Selv fikk jeg testet mine kunnskaper i Marshall-angrepet ved to anledninger i den påfølgende hurtigsjakkturneringen. Det endte med en seier og et tap. Slike seminar hvor man utveksler ideer er veldig lærerikt. Om 14 dager er det Tor Wetle som vil holde et lite foredrag og gå gjennom en åpning.

Robin vant hurtigsjakken

Robin Hoem vant tredje turnering i hurtigsjakkserien med 4.5 poeng på bedre kvalitet enn Eilif Odde. Sammenlagt etter tre runder leder Hoem og Odde med 25 poeng. Det er fortsatt muligheter for flere å kjempe om seieren sammenlagt, siden man kan stryke de to svakeste tureringene. Det skal kanskje likevel mye til om ikke en av de to overnevnte vinner sammenlagt. For øvrig var det gledelig at hele 12 spillere deltok.

Det er tydelig at det er mange som bruker en del tid på sjakk for tiden. Stadig flere analyserer og kommer godt forberedt til klubbkveldene. Dette er bare gledelig og er med på å heve nivået.

Robin jobber mye med sjakk om dagen og får betalt for arbeidet som han legger ned. Mandag hadde han og Aage Sivertsen studert en variant i fransk som han bruker å spille med hvit mot Karl W. Strand. Karl W og Robin kjenner hverandre sine varianter nesten i blinde etter flere hundre lynsjakkpartier, og ofte har det brukt å bli remis i denne fransk-varianten. Robin hadde forberedt seg godt og hadde på egen hånd funnet forsterkninger i stillingen. Robin måtte vinne i siste runde mot Karl W for å vinne turneringen og de fleste trodde at det kom til å bli remis. De første 15-20 trekkene ble spilt a-tempo, men så overasket Robin motstanderen ved å spille et ”rolig” kongetrekk som var en forsterkning i stillingen. Karl W ante muligens ingen fare, og gikk rett inn i Robin sine hjemmeforberedelser og tapte raskt.

- Jeg hadde sett en del på stillingen og testet ut mine ideer sammen med Aage og senere med computeren. I følge analysene hadde sort bare en variant som holdt stillingen. Heldigvis for meg, så gikk Karl W feil, og jeg kunne innkassere hele poenget. Nå har jeg brukt opp denne varianten, men jeg fikk betalt for forberedelsene siden jeg vant turneringen, utalte Robin etter partiet.

Tirsdag hadde vi en liten dugnad hvor vi sorterte brikker og ryddet opp i utstyret. Jeg vil rette en stor takk til moldenserne Tor Wetle. Hoem og Mats Henøen for glimrende innsats. Vi i Kristiansund Sjakklubb liker positive mennesker! Sjakklubben har kjøpt inn 12 nye digitale klokker og 100 sjakkbrett og brikker tidligere i høst. Vi får stadig flere som er tilstede på spillekveldene, men skulle være godt forberedt utstyrsmessig i alle fall.

Axel kommer i november

Axel Smith kommer til Kristiansund 4.-11. november. Vi kommer tilbake senere med mer informasjon. Sjakkleksjonene med Axel er meget lærerike og ikke minst motiverende. Vi anbefaler flest mulig til å delta på en eller flere leksjoner.

Utskriftsvennlig versjon

Teknisk ansvarlig