Kristiansund Sjakklubb

ksk - stiftet 1917 

Sparebank1 Nordvest Grand Prix 25.-27. september 2009

Endelig resultatliste og fotoalbum, og partiene fra runde 5

Nye norske ratingtall fra turneringa

(Torsdag 22. oktober) Fra Norges Sjakkforbund har vi i dag fått oversendt de norske ratingtallene fra turneringa.

Se dem her...

Nye FIDEtall etter turneringa

Vi har nettopp fått beskjed fra turneringssjef Yggeseth i Norges Sjakkforbund at ratingtallene fra FIDE for Sparebank1 Nordvest Grand Prix 2009 har kommet! Raskt levert av både Yggeseth og FIDE!

Sisterunden

GM Vladimir Georgiev. Foto: Roger Hojem

GM Vladimir Georgiev.
Foto: Roger Hojem

Det var tre spillere med 4 poeng. To av dem møttes på sistebordet. GM Vladimir Georgiev lot ikke sjansen gå fra seg og tok turneringsseieren ved å slå IM Jovanka Houska. På andrebordet møttes Verdals kjempetalent, Pål Andreas Hansen som ble nummer to i kadettklassen i årets NM, den svenske GMën Tiger Hillarp Persson. Pål Andreas hadde ikke en sjanse, men fikk en kjempekvalitet i turneringa og tok tredjeplassen. Best av alle på 4 poeng!

GM Malaniuk hentet seg inn igjen etter to remiser og slo vegar Koi Grandrud, Hønefoss. Malaniuk fikk 4 poeng og en femteplass til slutt. OSS-GM'ene Johannessen og Øgaard spilte seg til en remis til slutt etter at Johannessen hadde avslått et remistilbud fra Øgaard. Trondheims Tore Kolås sto bra mot Arne Hagesæther og kunne kanskje ha spilt for seier, men i avviklinga ble stillinga lik og de tok remis. Kristiansunds Eilif Odde spilte en, for andre, rar variant som IM Nils Grandelius hadde spilt sjøl med svart tidligere i år. De holdt seg begge to til teorien ganske lenge, men til slutt viste IM'ens styrke seg. Odde spilte på litt feil plan et par trekk, og det var nok til at Grandelius fikk det avgjørende overtaket. Juniorspiller Nicolai Getz møtte IM'en Torbjørn R, Hansen som kom nedenfra, mens Getz hadde spilt på førstebord i forrige runde. IM'en viste ingen nåde og tok hele poenget. IM'ene Torstein Bae og Axel Smith "kjempet" seg til en fredelig remis. Begge klagde etterpå at den andre ikke ville gjøre noe ut av stillinga....

Juniorspilleren, Joachim B. Nielsen, Bergens, sto for rundens beste da han vant over seniorverdensmester GM Mihai Suba, Kristiansund. Hele runde 5 var full av interessante oppgjør. Vi kommer tilbake med mer.

Runde 4

IM Jovanka Houska. Foto: Roger Hojem


IM Jovanka Houska. Foto: Roger Hojem.

IM Jovanka Houska spilte på førstebordet i runde 4 og slo unge, lovende Nicolai Getz, OSS. Forrige helg vant hun Knut Brokstads minneturnering i Trondheim, og med seieren over Getz var hun godt i gang med å gjenta prestasjonen. Det var andrebordet som holdt spenningen ved like. Det var det siste partiet alle ventet på. IM Axel Smith hadde en lovende stilling mot GM Vladimir Georgiev, og turneringsledelsen lagde tre forskjellige oppsett for femte runde etter hvilket resultat det ble i partiet. Først hadde vi trykket opp flere eksemplarer av det oppsettet der Smith vant, men så mistet han bonden i sluttspillet. Deretter var det remisoppsettet vi trykket opp flere utgaver av, før beskjeden kom at det var oppsettet der Georgiev vant vi skulle bruke. Smith hadde tapt. Det var nære på for Kristiansunds lagkaptein og sjakktrener.

I det siste partiet av de 6 som hadde full pott etter tre runder, vant GM Tiger Hillarp Persson over IM Torstein Bae. På de neste fire bordene, der de spilte de som hadde innsett at de ikke kjempet om turneringsseieren, var det litt større remisvillighet. Alle fire bordene poeng endte remis. Lilleputtnorgesmester Gregor Taube møtte det tidligere sjakktalentet fra Kristiansund, Brede Kvisvik og spilte remis. I et rent Bergensoppgjør mellom WFM Katrine Tjølsen og Joachim B. Nielsen var det sistnevnte som stakk av med hele poenget.

Daniel Kovachev, OSS, var litt uheldig i denne runden. Han hadde 2 poeng etter en seier i første runde og deretter to remiser. På 19. bordet i ei helgeturnering, bør en som hadde 5 poeng av 6 runder i mesterklassen i årets Landsturnering, ha håp om å møte en motstander slik at man kan kjempe seg oppover igjen. Men Daniel var uheldig og møtte GM Krasimir Rusev. Det ble tap. Kadettnorgesmester Odd Martin Guttulsrud slo Kristiansunds nestor, Karl W. Strand, mens Aryan Tari, Asker, (nr. 2 i lilleputt- klassen i sommer) spilte remis mot Verdals Terje Lund. Den uratede klasse 3-spilleren, Håvard Ramstad, Aalesund, slo Moldes Ivar Kosberg og viste at topplasseringene i klubbturneringene i Aalesund ikke er noen tilfeldighet.

Runde 4 søndag formiddag blir spennende

Det er 6 stykker som har full pott etter lørdagens runder. Nicolai Getz, OSS, er den eneste ikke-tittelbærende spilleren som har blandet seg inn i toppselskapet! I søndagens formiddagsrunde skal han møte IM Jovanka Houska med svart, og det partiet blir nok avgjørende for dem begge. IM Axel Smith skal ha hvit mot GM Georgiev på andrebordet, mens GM Tiger Hillarp Persson møter IM Torstein Bae med de hvite brikkene. GM Malaniuk skal opp mot GM Leif Erlend Johannessen, og IM Nils Grandelius møter enda en overraskelsesmann i Trondheims Tore Kolås.

GM Leif Øgaard møter unge, lovende Pål Andreas Hansen fra Verdal. Det er også mange andre spennende oppgjør som begynner søndag morgen i Handelsstanden. Det som er så interessant med denne turneringa er at det er så mange unge lovende sjakkspillere. Gode er de også! Det er artig å følge med på for oss vanlige dødelige.

Vi fikk noen avklaringer

Tredjerunden ble runden der stormestrene møttes for første gang i turneringa. Vi fikk dermed noen avklaringer. GM Malaniuk og IM Grandelius remiserte på fjerdebordet, og GM Leif Øgaard avga også et halvt poeng mot Vegar Koi Gandrud. Den andre av Kristiansunds toppspillere, IM Axel Smith, slo IM Torbjørn R. Hansen, mens den GM Mihai Suba tapte for IM Torstein Bae. GM Tiger Hillarp Persson vant, kanskje litt overraskende da det så ut til å gå mot remis, over den bulgarske GM Rusev. Unge, lovende, FM Frode Olsen Urkedal, tapte i tredjerunden mot GM Georgiev.

Runde 3

Runde 3 ser ut til å bli mer jevnspilt på de øverste bordene. Nå begynner stormestrene å møte hverandre, og vi forventer interessant sjakk de nærmeste timene framover!

Runde 2 Stort sett favorittene som vant i runde 2 også. Stormester Leif Erlend måtte avgi en remis til Trondheims Tore Kolås. Det var nok rundens største, lille overraskelse.

Oppdatert bildegalleri fra første dag

Roger Hojem har tatt en masse bilder, og disse er lagt ut i fotoalbumet. Det skal være bilder av alle deltakerne. 56 bilder ligger i fotoalbumet etter første dag.

Runde 1

Etter at runden kom i gang gikk det greit. Turneringa spilles over to etasjer i Handelsstanden i Kristiansund. Begge er lyse og fine. Det er også godt med plass på bordene og det er gode stoler å sitte i. Det er 85 deltakere og dessverre en walk over. Deltakeren som sto over førsterunden pga. jobb, har også måttet trekke seg fra resten av turneringa pga. sykdom og barnepass.

Førsterunden var seedet, og de aller fleste favorittene vant sine partier, som de skulle. Kun Edwin David tapte et langt parti mot Aalesunds Erling Storeide, og Kristiansunds Trond Harald Saltnes tapte for Ørstas Håvard Bjerkevik. Dermed blir runde 2 nesten slik som forventet!

Sjakkhuset med utsalg

Sjakkhuset stiller med utsalg under Sparebank1 Nordvest Grand Prix. WIM Silje Bjerke får ansvaret for å selge utstyr, bøker og dataprogram, og de har lokalisert seg blant sofagruppene (analyserommet) i Handelsstanden.

Strengt mobilforbud

Siden det er ei internasjonal turnering kommer vi til å følge reglene mer striks enn i vanlige GP-turneringer. Det blir ikke lov å ta med seg en mobiltelefon inn i spillelokalet. Mobiltelefoner leveres til turneringsledelsen som oppbevarer dem under partiets gang. Spillerne har heller ikke lov til å snakke med hverandre om sjakk eller partiet. Spillerne har heller ikke lov til å forlate spillelokalet, og hvis de må gjøre det, kommer de til å bli fulgt av turneringsledelsen
Analyserommet er adskilt fra spillelokalet og de som har et parti gående, har ikke lov til å gå inn i analyserommet.

Invitasjon

Det er fremdeles god plass i turneringa, og du kan fremdeles melde deg på. Har du lyst til å spille i samme gruppe som 7 GM'er, deriblant en verdensmester (i senior), 5 IM'er (inkl. Sveriges svar på Magnus Carlsen), 2 WIM'er, 2 FM'er og Norges største jentesjakktalent? Du kan jo være så heldig (og god) at du får møte flere av dem i helga. Meld deg på! Klikk på Invitasjonen og følg instruksjonene videre!

Flotte premier

Det er bra med premier i Grand Prix-turneringa i Kristiansund. Til de beste er det pengepremier, og det blir pokaler til de resterende vinnerne. Pengepremier
kr. 10 000,- til turneringsvinneren
2. plass: kr. 3 500,-
3. plass: kr 1 500,-
4. - 10 plass: kr 1 000,- til hver
Pengepremier til klassevinnerne i klassene 1-5
Pokaler til vinnerne samt til nr. 2 og 3 etc. i hver klasse

Sverre Johnsen er turneringsleder

For å holde styr på alle deltakerne er det Sverre Johnsen, OSS, som er leder for turneringsstaben i Kristiansund GP. Sverre er svært erfaren turneringsleder, slik at dette skal gå som smurt. Sverre har en flott blogg i Sverre's Chess Blog. Sverre Johnsen har også utgitt flere bøker, og den siste var Win with Stonewall Dutch. Til hjelp for seg har Sverre 4 fra arrangørklubben som har sine erfaringer fra bl.a. to Landsturneringer.

Program og informasjon

Det spilles fem runder Monrad, alle i en gruppe. Turneringen inngår i Norske Vandrehjem Grand Prix. Betenkningstiden er 1,5 time på 40 trekk og 30 minutter på resten av partiet.

1. runde: Fredag kl. 20.00
2. runde: Lørdag kl. 10.00
3. runde: Lørdag kl. 15.00
4. runde: Søndag kl. 09.00
5. runde: Søndag så tidlig som mulig - senest kl. 13.30

Turneringen er FIDE-ratet.

Spillestedet i Handelsstanden

Alle sammen skal spille i ei gruppe i Kristiansund Handelstands lokaler i Storgata 21 i Kristiansund. Lokalene ligger like i nærheten av Quality Grand Hotel. Lenke til kartside der du kan zoome inn og ut selv.

Invitasjon (enkel)
Påmelding
Deltakere
Resultater
 

Utskriftsvennlig versjon

Teknisk ansvarlig