Kristiansund Sjakklubb

ksk - stiftet 1917 

Kretsmesterskap for ungdom i Møre og Romsdal 2009

Samlet resultatliste og bilder

4 kretsmestre ble kåret

Kretsmesterne. Foto Roger Hojem

Kretsmesterne. Fra venstre Audun Hoem i kadett, Vegard Kallset i lilleputt, Lars Christian Adriansen i mikroputt og Alexey Gorskiy i miniputt.
Foto: Roger Hojem

(Tore, 19. oktober 2009) Kretsmesterskapet for ungdom ble en stor suksess i Sjakklokalet i Kristiansund lørdag 17. oktober. Det var 17 deltakere. Alle spilte i samme gruppa, men det var klassevis premiering. Det var mange innom og så på, og det var mange innbitte bataljer og gode partier som ble spilt på de seks rundene.

Rutinen viste seg sterkest, og det var de tre kadettene som til slutt sto øverst på den samlede resultatlista. Men de må passe seg, for lilleputtene kommer, og alle tre kadettene var ute og kjørte i flere partier. I siste runde greide endelig Vegard Kallset på vegne av alle de andre og ta skalpen til en av kadettene. Ingen hvem som helst heller, for det var Audun Hoem, den suverene spilleren denne lørdagen, som måtte bite i gresset.

Turneringsledere var Roger Hojem og Tore Kristiansen og Roger passet også på kantina med vafler, pølser m/brød. Her fikk Roger også god hjelp av flere foreldre som var innom. Pokalene var levert av Nordvest premie i Ålesund. Vår faste leverandør av sjakkpremier da det drives av sjakkspilleren Erling Storeide. Det var flotte og høye pokaler. Det er viktig med høye pokaler!

Jevnt blant mikroputtene

Mikroputtene. Foto Roger Hojem

Fra venstre Lars Christian Adriansen og Amandus Edward Stolsmo.
Foto: Roger Hojem

Det var bare to mikroputter, født i år 2000 og seinere. De kjempet en innbitt kamp om seieren gjennom alle seks rundene i turneringa. Lars Christian Adriansen og Amandus Edward Stolsmo har nettopp begynt i Sjakklubben, og da de møtte miniputter og lilleputter som har holdt på i flere år, måtte de strekke våpen. Men de spilte godt i partiene sine, og flere av motstanderne måtte ta fram sine beste trekk for å seire.

I siste runde møttes de endelig mot hverandre og der tok Lars Christian seieren. Han forsøkte seg på en skolematt, men så enkelt er det ikke å slå Amandus Edward! Han unngikk den for han hadde flyttet ut dronninga si og fikk et fluktfelt for kongen. Litt seinere i partiet så tok Lars Christian dronninga til Amandus, og Lars Christian vant etterhvert partiet. Pokalene var nesten like store, og det var dem vel fortjent!


Alexey ble kretsmester for miniputtene

Miniputtene. Foto Roger Hojem

Miniputtene fra venstre Iver Halse, Alexey Gorskiy, Emil Andre Olsen og Jon Oddvar Rambjør.
Foto: Roger Hojem

Det var fire svært gode spillere i miniputtklassen. Det ble jevnt til slutt. Kretsmester ble Alexey Gorskiy som begynte turneringa med å møte kadetten Martin Istad Skog. Det var en tøff åpning på turneringa og Alexey tapte. Men så vant han sine tre neste partier og ledet klart i miniputtklassen. Men det betød at han i femte og sjette runde møtte svært gode motstandere. Vegard Simensen som ble klubbmester i Kristiansund i 2008 og den gode lilleputten Øyvind Hoem Vaseng i siste runde. Men Alexey fikk så god kvalitet da han møtte disse to gode spillerne at han holdt unna, og ble kretsmester allikevel. Det var vel fortjent for Alexey spiller svært godt og solid. Alexey var på gyngende grunn da han møtte Iver Halse i fjerde runde, men greide å lure til seg dronninga til Iver med en avdekkersjakk.

Emil Andre Olsen holdt på å ta igjen Alexey og fikk 12 poeng som også Alexey fikk. Emil Andre møtte mange av de samme spillerne som Alexey, men slapp å møte kadettene. Monradsystemet er litt uheldig slik at ikke alle møter alle, men det er en måte og gjøre unna ei turnering på et mindre antall runder. Emil Andre spiller kjempegodt og lilleputtene skal passe seg.

Jon Oddvar Rambjør begynte i Sjakklubben i høst, men spiller godt til tross for at han ikke har vært med så lenge. I kretsmesterskapet fikk Jon Oddvar også en remis mot en lilleputt! Godt spilt!
Iver Halse var kanskje litt skuffet over plasseringa, men det bare et lite uheldig trekk mot Alexey som utgjorde forskjellen. Alexey greide å lure seg til dronninga til Iver, der Iver hadde spilt kjempebra fram til da i det partiet. Vi vet jo ikke hvordan det ville ha gått seinere, for da ville begge to fått andre motstandere enn det de fikk, men det var kanskje kretsmesterskapet som forsvant med det trekket. Iver venter vi mye av de neste årene. Det hjelper selvsagt på at han har en storebror som han kan bryne seg på!

Vegard ble kretsmester da han slo den suverene Audun

Lilleputtene. Foto Roger Hojem

Lilleputtene fra venstre Henrik Øie Løbersli, Øyvind Hoem Vaseng, kretsmesteren Vegard Kallset i hvit genser, Øystein Halse, Paulius Cigriejus, Tor Even Gulla Midtgård og Arnstein Gjeldnes. Iver Hoem sitter foran.
Foto: Roger Hojem

I lilleputtklassen var den største gruppa med hele 8 deltakere. Nesten halvparten av hele feltet. Det ble svært jevnt med 3 spillere på 14 poeng. Vegard Kallset sto for dagens sjakkbragd da han slo den suverene spilleren denne dagen, Audun Hoem i siste runde. Vegard møtte også en av de andre kadettspillerne, Martin Istad Skog, men tapte mot en av sine kombattanter om kretsmesterskapet, Øyvind Hoem Vaseng. Men Vegard spilte godt og spilte også på høye bord, slik at han samlet flest kvalitetspoeng og ble kretsmester.

Øyvind hoem Vaseng spiller elegant sjakk og har utviklet seg mye siden i vår. NM-deltakelsen i sommer har nok gjort sitt. Med denne farten i sjakkutviklinga, blir Øyvind vanskelig å bryne seg på. Han møtte også to kadetter og tapte mot dem begge, selv om han kjempet tappert og godt. Rutinen er god å ha i slike situasjoner, og hurtigsjakk med 20 minutters betenkningstid er heller ikke Øyvinds store force. Han liker helst å bruke litt mer tid på trekkene.
Paulius fikk det vi kaller for ei monradbølge. Han vant i første runde, men møtte deretter to kadetter og tapte begge partiene. Men han sto godt i begge. I andre runde mot Martin Istad Skog spilte Paulius godt og hadde muligheter. I tredjerunden mot forhåndsfavoritten Vegard Simensen burde Paulius ha vunnet. Han kunne ha vunnet kvalitet og partiet. Men Vegard er ikke den som gir seg lettest, når han står dårlig, og Vegards rutine hjalp ham til å vinne partiet. Men deretter vant Paulius sine tre siste partier og kom opp på samme poengsum som Øyvind og Vegard. Men det ble tredjeplass etter at kvaliteten ble finregnet.

De andre lilleputtene gjorde det både som forventet og ikke som forventet. Noen var fornøyd med plasseringa mens andre ikke var det. De spilte i alle fall god sjakk, og vi som har holdt på med dem de siste årene ser hvor mye bedre de har blitt. Utviklinga går rasende fort, og mer trening og ikke minst spilling gjør dem raskt bedre!

Audun var suveren, men holdt på å snuble på målstreken

Kadettene. Foto Roger Hojem

Kadettene. Kretsmester Audun Hoem flankert av Martin Istad Skog til venstre og Vegard Simensen til høyre.
Foto: Roger Hojem

De tre kadettene var i en klasse for seg da alle gruppene spilte samlet. I første runde møttes Audun Hoem og Vegard Simensen. Vegard spilte dragevarianten i siciliansk som han har gjort den siste tida. Begge angrep på hver sin kongestilling, men Audun ofret to offiserer for sitt angrep og til slutt måtte Vegard gi dronninga si for å unngå matt. Audun sto dermed som vinner. Audun har vist en kjempeform de siste ukene og fortsatte i kretsmesterskapet. Han slo også den tredje kadetten, Martin Istad Skog fra Aalesund i et godt parti av begge to. Da han slo sin egen bror i femterunden trodde vi ikke det var noen som kunne slå Audun. Men Vegard Kallset overrasket alle og kjørte over Audun i siste runde. Om Audun tok for lett på oppgaven eller han ble nonchalant, vites ikke. Det ble spennende om kretsmesterskapet for på andrebordet hadde Vegard Simensen slått Martin Istad Skog. Vegard vant alle sine partier etter det forsmedelige tapet i førsterunden. Det var på hengende håret ved flere anledninger, men Vegard reddet seg inn på større rutine mot sine yngre motstandere. Audun og Vegard fikk like mange poeng. Ved kvalitetsberegninga hadde de også like mange monradpoeng og vi måtte helt ned på tredjenivået på kvalitetsberegninga for å skille dem. Siden Audun hadde slått Vegard fikk Audun flere Bergerkvalitetspoeng og ble kåret som kretsmester!

Martin Istad Skog fra Aalesund gjorde en god innsats og var et hyggelig bekjentskap. Martin tapte mot Audun og Vegard, men slo de andre han møtte. Det var som forventet, for Audun og Vegard har spilt i lengre tid og har litt mer rutine. Men Martin bet godt fra seg, og Kristiansundsspillerne skal ikke hvile for lenge på laurbærne før Martin tar dem igjen.

Invitasjonen

Vi inviterer til en hyggelig sjakkdag i Kristiansund.
Vi skal spille i lyse og trivelige lokaler i Sjakklubben i Hauggata.

Fremmøte senest kl. 10:30, 1. runde starter kl. 11:00. Premieutdeling: ca. kl. 15:45

Sted: Kristiansund Sjakklubbs lokaler i Hauggata 7, Kristiansund

Påmelding:
Frist for online påmelding er fredag 16. oktober kl. 23:59. Oppgi navn, og fødselsdato.  Meld deg på her, eller med å sende en e-post til tore@ksk.no  eller via SMS / tlf. 95 91 62 65 til ToreKristiansen. Siste frist for påmelding er oppmøte i spillelokalet kl. 1015 spilledagen.

Spilleplan:
Betenkningstid er 20 minutter pr. spiller på hele partiet. Det spilles i alt 6 runder. Ved lav deltakelse i enkelte klasser kan turneringsleder endre antall runder og evt. slå sammen klasser.

Klasseinndeling:
Ungdom: 17-26 år (født 1983-1992)
Kadett: 14-16 år (født 1993-1995)
Lilleputt: 12-13 år (født 1996-1997)
Miniputt: 10-11 år (født 1998-1999)
Mikroputt: 9 år og yngre (født 2000 og seinere)

Startavgift: Kr. 100,- som betales ved fremmøte
Premiering: Det blir klassevis premiering og premier til alle som deltar.
Spilletype:Vi bruker et system som heter Monrad til å bestemme hvem som skal møtes. Det betyr at du møter motstandere som har like mange poeng som deg selv, og at vi med 5-6 runder kan lage en resultatliste selv om det er mange flere spillere i hver gruppe.

I klasser der det er få deltakere kan det passe bedre å spille alle mot alle. Ingen blir slått ut i disse systemene, fordi i sjakk er hver ny kamp en mulighet til å spille et flott parti!

Det blir salg av vafler, brus, pølser m/brød, kaffe/te.
Utskriftsvennlig versjon

Teknisk ansvarlig