Kristiansund Sjakklubb

ksk - stiftet 1917 

Klubbmesterskapet 2009

Tabell

Edøy hadde klubbmesteren i kne

(Roger, 28. mai) Rune Edøy og årets suverene klubbmester Tor Wetle Hoem spilte et meget spennende og vekslende parti i siste runde av klubbmesterskapet. Tor Wetle ga dronningen og bonde for to tårn og satset på angrep, og fikk opp en fordelaktig stilling.

Tor Wetle overså en grei gevinst i midtspillet. Ifølge Trond Harald Saltnes, så hadde moldenseren matt i tre. Rune kom ut i fordelaktig slutspill og hadde løper og to bønder mot løper og en bonde. Rune kunne ikke sluttspillteknikken om hvordan han skulle vinne partiet og det endte med remis. Hadde Rune deltatt på sluttspillkursene til Aage, så hadde han nok vunnet partiet. Uansett en flott prestasjon av Rune som var den eneste som tok poeng fra Tor Wetle. Rune endte med 3.5 poeng og 50% score.

Rune har spilt meget bra i hele turneringen, men har slitt litt med å avgjøre partiene på slutten. Både mot Trond Harald, Tore og Tor Wetle, hadde han fordel i sluttstillingen. Litt komisk så svarte Rune følgende når Aage lurte på om han ville delta på sluttspillkurs:

- Hehe, jeg kommer jo aldri til sluttspill!

- Det var et spennende parti i en skarp drage variant i Siciliansk. Jeg hadde bestemt meg for å spille på angrep, uttalte Rune etter partiet.

- Ifølge Tor Wetle var det teori at han ga dronningen for to tårn og bonde, uten at jeg var klar over det.

- Jeg har sett en del på Magnus Carlsen sine partier i denne åpningen, men spilte ikke helt korrekt i åpningen og mistet muligens et tempo ved å ta med meg både f3 og Le2.

- Jeg var heldig at Tor Wetle ikke så en gevinstvariant i midtspillet. Selv om jeg ikke vant sluttstillingen, så var det et lærerikt parti, avslutter Edøy.

 

Saltnes tok andreplassen

Trond Harald Saltnes slo Audun Hoem og sikret seg dermed andreplassen sammenlagt med 5.5 poeng. Trond Harald var sett på som et stort sjakktalent i sine yngre år, men valgte å prioritere musikken framfor sjakken. Saltnes flyttet hjem til Kristiansund for et par år siden og tok opp sjakken igjen. Saltnes har spilt en del sjakk på internett og har tydeligvis ikke glemt sine sjakkunnskaper. Det skal bli spennende å følge Saltnes i Pula Open.
 

Schanzenbecher vant

Pat Schanzenbecher slo Per Erik Hoem etter at sistnevnte bukket offiser i åpningen. Dermed gikk Pat forbi Per Erik i sammendraget og endte på fire poeng.

 

Utsatte partier

Alle partier skal være ferdig innen tirsdag 2. juni, hvis ikke så vil turneringskomiteen bestemme utfallet av partiene. Turneringen vil bli sendt inn til Elo beregning onsdag 3. juni.

 

Runde 7
(Roger, 22. mai) Siste runde spilles tirsdag 26. mai. Klokkene settes i gang kl 19.30 hvis ikke noe annet er avtalt. De som ikke kan spille tirsdag må gi beskjed, og må spille partiet innen en uke. Alle parti skal være avviklet innen 2. juni.
 

Partiene
(Tore, 28. april) VI FÅR IKKE LAGT UT PARTIENE, MEN JOBBER MED SAKEN. Det er problemer med programvaren.
Vi har nå fått egen side der du kan spille gjennom partiene. Dette gjør at det blir enklere for oss å kommentere partiene og legge inn varianter. Det var umulig med Norbase der partiene tidligere lå. Vi bruker Palview som er laget av Eric Bentzen i En Passant-Nørresundby Skakklubb

Runde 7
(Tore, 29. april) Sjuende og siste runde er satt opp og den spilles tirsdag 12. mai.

Runde 6
Tor Wetle Hoem

Tor Wetle Hoem jubler
Foto: Roger Hojem

Tor Wetle ble klubbmester 2009

(29. april) Tor Wetle Hoem vant to partier i går kveld og har nå seks poeng i klubbmesterskapet. Det gjenstår en runde, men ingen kan ta ham igjen. Gratulerer med klubbmesterskapet i 2009, Tor Wetle!

Tor Wetle vant sitt parti i runde seks mot Audun Hoem i går kveld, men fikk også tid til å spille det utsatte partiet fra andrerunden mot Ole Henrik Dahlen. Det var etter at Ole Henrik hadde tapt mot Rune Edøy at Tor Wetle spurte ham om han ville spille det utsatte partiet. På det tidspunktet hadde Tor Wetle fremdeles gående partiet mot Audun. Han spilte dermed to langsjakkpartier samtidig. Men Tor Wetle hadde en plan! Med hvit mot Ole Henrik spilte han nordisk gambit 1. e4 e5 2. d4 exd4 3. c3 Tor Wetle fikk en løper på b2 og en på c4 og fikk et forferdelig press på svarts kongestilling. Etter partiet sa Tor Wetle at Nordisk gambit er den raskeste måten å vinne et parti på, og det var derfor han spilte åpninga. Mot Audun Hoem tok det lengre tid men Tor Wetle fikk tidlig fordel i partiet og vant til slutt.

Det ble et spennende oppgjør mellom forrige års klubbmester Vegard Simensen og Per Erik Hoem. Per Erik som har hatt stor framgang siden IM Axel Smith begynte sine treninger i klubben, har også fått stor sjakklig selvtillit og var helt sikker på at han ikke skulle tape mot Vegard. Per Erik fikk en bonde tidlig, og da begynte Vegard sin vane tro med å sette i gang et angrep på Per Eriks kongefløy. Det kunne ha ført fram, men i sin iver etter å angripe overså Vegard et trekk og mistet en kvalitet. Deretter var det lett for Per Erik å stoppe kongeangrepet, og han vant til slutt.
Rune Edøy vant komfortabelt mot Ole Henrik Dahlen, og Pat Schanzenbecher fikk walk over-seier mot Roy Nilsen. Trond Harald Saltnes spilte ikke kongegambit mot Tore Kristiansen, og valgte heller Ponzianis åpning. Tore gikk tidlig feil og bukket også løper i det 10. trekket. Begge spillerne hadde da allerede brukt en halvtime hver. I et forsøk på å få til noe flyttet Tore bøndene sine fram, og det ble til slutt et meget interessant parti med mange varianter som må sees på i analysene. Trond Harald måtte til slutt gi tilbake løperen og partiet endte i remis. Trond Harald ligger godt an til å kapre andreplassen i klubbmesterskapet.

Kan bli flere spennende oppgjør

Tirsdag 28. april spilles sjette runde i klubbmesterskapet. En rekke spennende oppgjør ser det ut til at det kan bli. Greier Tor Wetle å gå ubeseiret gjennom turneringa? I kveld møter han Audun som har gjort store framskritt den siste tida.
Det blir også svært interessante oppgjør mellom Vegard Simensen mot Per Erik Hoem og Trond Harald Saltnes mot Tore Kristiansen. Ole Henrik Dahlen skal opp mot Rune Edøy, og det kan bli tøft, men Ole Henrik viste i forrige runde mot Audun at han hadde muligheter der, og Roy André Nilsen mot Pat blir også interessant.

Runde 5

Tor Wetle vant Hoemoppgjøret

Tor Wetle vant det spennende oppgjøret mellom søskenbarnene Per Erik og Tor Wetle Hoem tirsdag 21. april. Tor Wetle spilte litt passivt, slik han har for vane mot antatt dårligere motstandere. Det kunne gått virkelig ille denne gangen, da Per Erik med svart fikk opp ei svært god stilling. Han hadde kontroll på partiet og kontrollerte de to åpne linjene. Men i løpet av fem trekk spilte han det hele overstyr. Da reagerte Tor Wetle raskt og plasserte brikkene sine slik at han kunne få inn et støt. Da Per Erik gikk feil med en springer, truet Tor Wetle sjakk matt og partiet var over. Per Erik måtte gi springeren sin for å unngå matten, og med offiser under er det ikke vits å spille.

Dermed leder Tor Wetle turneringa, og han er også ubeseiret. Han kan like godt vinne hele turneringa med full pott.

Trond Harald leder turneringa

(Tore 15. april 2009) I går kveld ble det spilt tre partier i runde 5. Det ble to relativt korte partier og ett som gikk hele tida ut. I toppoppgjøret mellom forrige års klubbmester, Vegard Simensen, og årets komet, Trond Harald Saltnes, ble det sistnevnte som til slutt vant. Det var et spennende parti som svingte fram og tilbake.
Vegard med hvit overlot initiativet til svart allerede i åpninga, og kom hele tida litt bakpå og måtte forsvare først dronningsida, så kongesida før Trond Harald brøt i sentrum. Men akkurat da gjorde Trond Harald noen unøyaktige trekk, og Vegard kom tilbake som bare han kan det. Vegard fant det eneste trekket i stillinga og plutselig fikk Vegard bonde og sto littegrann bedre etter dronningavbytte. Trond Harald kunne vel ha utnyttet de sterke tårnene sine bedre, men byttet dem av da Vegard inviterte til det. Vegard fikk dermed en fordel igjen, men tro mot sin ungdommelige legning, ville ikke Vegard forsvare seg, men heller spille mer aktivt. Springeren måtte da på randen, og der står den som kjent ikke godt, og plutselig var det Trond Harald som fikk grafset til seg tre av Vegards sentrumsbønder. Dermed var det Trond Harald som igjen hadde en ledelse. Men Vegard gikk feil med springeren, og ville bruke den for å hjelpe inn sin fjerne fribonde, da han i stedet burde ha grafset til seg en av Trond Haralds bønder på kongefløya. Da hadde Vegard hatt minst remis, men to trekk etterpå ga han opp og Trond Harald fikk hele poenget.

Audun Hoem vant enkelt over ole Henrik Dahlen i et italiensk parti, og Tore Kristiansen fikk hele poenget mot Pat Schanzenbecher da Pat tapte på tid i tapt stilling. Tore hadde bare 18 sekunder igjen av sin tid.
Partiene blir lagt ut seinere i kveld.

Rundeoppsettet for runde 5 er klart

(Tore 7. april 2009) Runde 5 er satt opp og skal spilles tirsdag 14. april; 3. påskedag. Det er tre utsatte partier i turneringa; et fra runde 2 og to fra runde 4, men oppsettet ble ikke særlig forandret, selv om vi la inn det sannsynlige utfallet i de tre partiene. Derfor står de tre partiene som hengepartier i rundeoversikten for de to rundene.

Minst tre av partiene blir heller ikke spilt tirsdag 14. april, da en eller to av spillerne i tre av partiene skal følge sitt engelske favorittlag på en tv-skjerm. Interessant blir det i hvert fall å følge partiet Vegard Simensen-Trond Harald Saltnes. Begge har vist at de er på en oppadstigende formkurve. Trond Harald kanskje spesielt mer i hurtigsjakk i det siste enn langsjakk, mens Vegard har spilt god hurtigsjakk men har ikke fått uttelling i poeng. Men Vegard, som var klubbmester i fjor, begynte turneringa med å tape mot Tor Wetle Hoem, har deretter tatt tre strake seire. Sist mot Pat Schanzenbecher. Trond Harald tapte raskt mot Tor Wetle i forrige runde. Hvem av dem går seirende ut av denne bataljen?

Runde 4

Partiene lagt ut, to utsatte partier

(Tore 7. april 2009) De tre partiene som er spilt i runde 4 er lagt ut i partibasen fra klubbmesterskapet. Robin Hoem og Anders Olsen har sagt seg villig til å kommentere noen av partiene fra klubbmesterskapet, og partiene vil bli oppdatert med analyser og kommentarer så snart får gjort det. Det er to utsatte partier fra runde 4, men de blir spilt over påske.

Tre raske seire i går kveld

(Tore 25. mars 2009) Tirsdag kveld ble det spilt tre partier. Først i gang kom Pat Schanzenbecher mot Vegard Simensen. Vegard var forkjøla og hadde vært hjemme fra skolen, men ville likevel stille opp og spille. Godt støttet av sin mor og sin yngre sjakkspillende bror, Ørjan, som var tilskuere, kjempet Vegard seg til en seier i partiet.
Per Erik Hoem og Rune Edøy begynte en halv time etterpå men ble først ferdig. Per Erik ofret springer på to av bøndene foran kongestillinga til Rune, og fikk til et angrep. Per Erik presset og presset og Rune var alt for opptatt av at han ikke skulle gi bort andre bønder, og tok ikke hensyn til den åpne kongestillinga si. Per Erik fikk brikkene sine i posisjon og hadde en utmerket stilling da Rune gikk feil med løperen og ble satt sjakk matt.
Det siste partiet begynte ikke før kl. 2100. Trond Harald Saltnes og Tor Wetle Hoem spilte en spanskvariant der Tor Wetle fikk slå springeren på f3 og Trond Harald slo tilbake med g-bonden og åpnet kongestillinga si. Det er ikke så lurt mot en angrepsspiller av Tor Wetles karakter, og han fikk i gang et massivt kongeangrep som førte til sjakk matt.

Runde 4 er satt opp

(Tore 20. mars 2009) Neste runde i klubbmesterskapet er førstkommende tirsdag 24. mars kl. 1930. Det blir et spennende oppgjør på førstebord mellom Trond Harald Saltnes og Tor Wetle Hoem. Vegard Simensen skal prøve seg mot Pat Schanzenbecher, og det resultatet kan gå i alle retninger. To spillere som ikke er kjent for å gi seg, selv om stillinga ikke er god. I det partiet forventer vi kampsjakk. Mellom Per Erik Hoem og Rune Edøy blir det også et interessant parti. Begge spillerne har fått en ny vår og har for første gang i sin sjakkarriere begynt å lese sjakk.

Runde 3

Interessant parti mellom Rune og Audun

(Tore 20. mars 2009) Partiet Rune Edøy-Audun Hoem er ikke lagt ut i partibasen ennå, men det kommer i løpet av fredag/lørdag. Alle forventet, også Audun, at Rune skulle spille italiensk igjen, men luringen har begynt å se på åpningsteori og forberedte seg i spansk. Audun Hoem som kan ganske mange åpninger ble litt overrasket, fortalte han etterpå, men spansk kan han og de første 11 trekkene gikki ekspressfart. Det var først da at Audun avvek fra den "vedtatte" åpningsteorien. Da Rune ga bort en bonde i midtspillet, fikk Audun ørlite grann bedre stilling, for Rune hadde en viss kompensasjon for bonden. Det var først da Audun trakk seg tilbake med dronninga og satte den bak brikkene sine, at partiet snudde sakte til Runes fordel. Audun hadde hele tida lik stilling, men det er så mye vanskeligere å finne de gode trekkene når man står trangt og det er en del å passe på. Rune utnyttet dette, og angrep (kanskje ikke akkurat det objektivt beste trekket i stillinga), men bakspiller Roger Hojem kjenner Rune godt og fortalte de andre bakspillerne at nå kom Rune til å angripe. Og riktig, det kom. Og det var nok det rette "psykoligiske" trekket å gjøre, for det økte presset på svart.
Audun svarte feil på Runes angrep, men Rune så ikke den umiddelbare vinsten. Men fortsatt hadde han et press på stillinga til svart og til slutt da Audun prøvde seg med motspill gjorde han det med feil brikke. Eneste muligheten Audun hadde helt på slutten var å ofre tårnet sitt og få inn evig sjakk. Da han ikke så det, var partiet tapt.


(Tore 19. mars 2009, kl. 2320) Rune Edøy satte Audun Hoem sjakk matt og vant partiet. På dette tidspunktet var det kliss tapt for Audun allikevel. Audun spilte veldig godt i partiet, men Rune Edøy har begynt å spille bedre sjakk og har blitt en vanskelig motstander.
(Tore 19. mars 2009, kl. 2313) Audun kom i tidsnød, og har nå 5 trekk på under 3 minutter igjen. I denne tidsnøden har han sannsynligvis tapt partiet, da han gikk feil med dronninga. Det kan se ut som om Rune ser fortsettelsen, og da er det game over for Audun, dessverre.
(Tore 19. mars 2009, kl. 2300) Siste partiet i tredje runde spilles torsdag kveld i Sjakklubben. Rune Edøy har hvit og Audun Hoem har svart. De gikk inn i lukket spansk og fulgte en teorivariant til i det 11. trekket. Rune ga en bonde men hadde omtrent kompensasjon for den. Audun står fremdeles, kl. 2300, bonde over, men Rune har et press på f7-bonden til Audun. Rune kunne ha avgjort partiet og vunnet kvalitet ved det 30. trekket, men så ikke fortsettelsen. Foreløpig står de ganske jevnt selv. Audun har bonde over, men Rune har presset. Audun kan komme i tidsnød, men foreløpig ser det greit ut for begge to.

Favorittseire tirsdag kveld

(Tore 10. mars 2009) I kveld ble det spilt to partier i klubbmesterskapets runde 3. Det ble to favorittseire. Ikke så rart kanskje, siden det var over 500 ratingpoeng i forskjell i begge partiene. Pat Schanzenbecher slo Ole Henrik Dahlen, og i det andre partiet ble det en klar seier til forrige års klubbmester, Vegard Simensen, over Roy André Nilsen.
Det siste partiet i runden spilles onsdag kveld i klubben fra kl. 1900. Det er to formsterke spillere som møtes i Rune Edøy og Audun Hoem. Rune har fått en ny vår som sjakkspiller og har begynt å slå spillere han aldri før har vært i nærheten av å slå, så det skal bli spennende å følge Rune. Audun jobber godt med sjakkspillet og har en godt utviklet sans for åpningsteori og en sunn, ungdommelig sans for gambiter. Gambit er en åpning hvor den ene spilleren gir en bonde mot å få bedre spill. Audun spilte bl.a. Albins motgambit mot Pat Schanzenbecher i første runde.

Men det er Rune Edøy som har hvit og han åpner vel med 1.e4. Det skal bli spennende å følge med på hvilken åpning Audun svarer med. Hvilken obskur gambit har han i ermet denne gangen? Sjakklubben er åpen onsdag kveld, så det er bare å stikke innom og følge partiet. Det blir mer om dette partiet og de to partiene som ble spilt i kveld, litt seinere i uka.

Trond Harald slo Per Erik

(Tore Kristiansen, 4. mars 2009 med oppdatering 9. mars): I går kveld ble det bare spilt et parti i runde 3. Per Erik Hoem med hvit mot Trond Harald Saltnes. Per Erik ville ikke bruke tid på å finne ut hva han skulle spille mot dragevarianten i siciliansk og valgte derfor å åpne med 1.d4. Vi kommer tilbake med partiet seinere i uka, men det var et interessant parti som selvsagt svingte noen ganger. Per Erik brukte mye tid i åpninga, og det resulterte i kraftig tidsnød. Der gjorde han også feilen som førte til tap av partiet. Han kunne fått en kvalitet og dermed fått kompensasjon for de to bøndene han ofret i kongeangrepets tjeneste. Da han overså det, var det grei vinst for Trond Harald. Mer om partiet altså seinere i uka.

Siden det gjenstår tre partier i runden blir de spilt førstkommende tirsdag. Da skulle egentlig runde 4 spilles, men vi har god tid og gjør unna runde 3 først.

(Oppdatering 9. mars) Endelig er partiet mellom Per Erik Hoem og Trond Harald Saltnes kommet ut på nettet! Det ligger øverst av partiene her. Det er kommentert en god del, og selv om kommentatoren var klubbmester for noen år siden, så er han ikke god nok for førstelaget. Spillerne selv fikk de fleste av disse kommentarene rett etter partiet da vi gikk gjennom det i klubben, så de har hørt dem før. Med så mange varianter og kommentarer så ser jeg at diagrammet forsvinner, og da burde vi kanskje hatt en annen måte å vise disse partiene på. Kom med tilbakemeldinger hvis du har synspunkter på det.

Tirsdag 10. mars spilles partiene: Pat Schanzenbecher-Ole Henrik Dahlen og Vegard Simensen-Roy André Nilsen. Partiet Rune Edøy-Audun Hoem spilles i klubben onsdag kl. 1900.

Tor Wetle Hoem
Foto: Roger Hojem

Tor Wetle vant i toppoppgjøret

(Tore Kristiansen, 26. februar 2009): Tirsdagens batalje mellom Tor Wetle Hoem og Tore Kristiansen ble en lang affære. De spilte til noen sekunder før tida gikk ut for begge to etter 4 timers spill. Tore ga seg ikke før Tor Wetle satte ham matt. Det ble mottatt dronninggambit og Tor Wetle kom bra ut og fikk både terrengfordel og press på stillinga til Tore. Begge brukte mye tid. Etter 10 trekk hadde Tore brukt nesten 45 minutter og Tor Wetle 30 minutter. Betenkningstida er 90 minutter på de første 40 trekkene og deretter 30 minutter på resten av partiet. Tidsbruken førte til at begge kom inn i tidsnød. Tore først og Tor Wetle etter hvert.
Vi ser det i trekk nr. 39 der Tore bukket kvalitet men Tor Wetle overså det. Tor Wetle hadde klar fordel og tidlig i midtspillet vinnende fordel. Men han hadde litt problemer med å finne de beste trekkene som ga det endelige gjennombruddet. Etter at den første tidsnøden var over, mente begge spillerne i analysene etterpå at tårnsluttspillet burde ha vært remis. Men sjakkprogrammene sier at Tor Wetle fremdeles hadde vinnende fordel. Løperen mot springer er naturligvis bedre i sluttspillet, men plasseringa til svarts randspringer gjør nok at hvit får aktivisert kongen sin raskt. Tor Wetle kan dette og sentraliserte kongen sin i få trekk og vant deretter tårnsluttspillet enkelt.

På grunn av vinterferien ble alle de andre partiene utsatt til neste uke.

(Tore Kristiansen, 21. februar 2009): Runde 3 i klubbmesterskapet spilles tirsdag 24. februar i klubben. Det er midt i vinterferien og begge to på førstebordet, Trond Harald og Per Erik, er bortreist og spiller ikke. Men det blir et toppoppgjør på bord 2 mellom Tor Wetle Hoem og Tore Kristiansen. De er de to mest desidert høyest rating i klubbmesterskapet; nesten 300 poeng fra Tore og ned til tredjemann i turneringa. Men Tor Wetle har høyere rating enn Tore, og er favoritt. De to spilte remis i seriesjakken i januar, også da med de samme fargene. Tor Wetle vil nok ha revansje for at han avga et halvt poeng der. Imidlertid kom Tore godt ut i det partiet, og viser han samme takter som i begynnelsen av det partiet, kan Tor Wetle måtte slite for helpoenget.
Oppgjøret mellom Rune Edøy og Audun Hoem blir også interessant. Audun spiller godt og er på kraftig fremgang, men vil rutinen og utholdenheten til Rune vise seg bedre? Rune viste god form i tematurneringa i Aljechin sist tirsdag. Pat Schanzenbecher bør slå Ole Henrik Dahlen og det samme bør Vegard Simensen gjøre mot Roy André Nilsen.


Runde 2

Partiene

Pat Schanzenbecher
Foto: Tore Kristiansen

Et parti til spilt (Tore Kristiansen, 5. februar 2009):
I dag ble det spilt et parti i runde 2. Det ble et spennende oppgjør mellom Trond Harald Saltnes med hvit og Pat Schanzenbecher med svart. Stakkars Pat! I første runde ble han møtt med Albins motgambit, en åpning sjelden sett i Kristiansund Sjakklubb. I dag ble han møtt med at Trond Harald spilte Morragambiten i Siciliansk. Det blir ikke enkelt når man ikke møter litt mer vanlige åpninger. Men Pat valgte å ikke ta i mot offeret med 3...dxc3 I stedet spilte han 3...e6 som kanskje ikke er det beste for svart. Konsekvensen ble at hvit kom veldig godt ut og hadde en stor terrengfordel ganske tidlig. Og stillingsfordelen var også klar. Etter 10 trekk lå hvit to tempi foran. Men hvit utnyttet ikke fordelen sin, og lot svart komme inn i matchen.

Sakte men sikkert flyttet svart brikkene sine ut, byttet av to lette offiserer, og hvit lot seg presse bakover. I midtspillet hadde svart utligning. Dette er litt typisk Pat. Han gir seg aldri, og her kjempet han seg inn i partiet. Kanskje dette partiet er et eksempel på hvordan klubbspillere (i Kristiansund Sjakklubb og de av oss som har under 1800 i rating, for ikke å fornærme noen) er litt for defensive? Jeg tror at hvis vi analyserer mange partier fra klubbmesterskapene de siste årene, vil se lignende trekk som dette. Vi får opp gode stillinger i åpninga, men greier ikke å utnytte det i overgangen til midtspillet. (Kanskje dette kan være en liten oppgave for sjakklæreren vår utover våren? En leksjon eller to?)

Tilbake til partiet igjen: Pat med svart bryter i sentrum på riktig tidspunkt; 23...d4. Hvit feiler og gir bonden på a2. Etter det har svart en liten fordel. Men så flytter hvit dronninga i diagonalen til svarts konge, og Pat lukker aldri den diagonalen med f.eks. 24...f6. Sjakkprogrammet foreslo at svart skulle ha spilt f6 tidligere også. At den diagonalen ikke var sperret, ble også viktig på slutten av partiet og førte etter en bukk til at partiet var ugjenkallelig tapt for svart. Men Pat plasserte løperen foran bonden med 25.Ld5 og sperret diagonalen, i alle fall midlertidig.
Om det var dette Trond Harald spilte på i neste trekk 26.Sf4 vites ikke, men i så fall hadde han oversett svarts kraftige svar som tar bonden på d4. 26...Txe1 27.Txe1 Dxd4. Dessverre flytter svart springeren til 26...Se7. Hverken svart eller hvit ser at hvit nå kan få to lette for tårn med varianten: 27.Dc5 Df6 28.Txe7 Dxe7 29.Sxd5. Det blir samme temaet om svart spiller 27...Dc6 eller 27...Dxc5. I stedet beholdt svart sin lille fordel til han bukket kvalitet med 29...Tc4. Da diagonalen mot svarts konge også ble åpnet, var partiet ferdig. Trond Harald utnyttet den halvåpne diagonalen. Fint spilt!
Trond Harald har nå 2 poeng av 2 mulige og seiler opp som en av favorittene.


Delvis runderapport (Tore Kristiansen, 4. februar 2009):
Tirsdag 3. februar skulle 5 partier spilles, men det viste seg at to av spillerne hadde avtalt å utsette sitt parti uten å varsle turneringsleder, mens to andre ga beskjed til en medspiller rett før runden startet om at de ikke kom. Det var litt synd for Tor Wetle Hoem som måtte kjøre 14 mil t/r Molde uten å få spille. Turneringsleder vil gjerne få understreke at vi avtalte før klubbmesterskapet startet at forfall skal meldes seinest kl. 1200 samme dag som runden spilles. Så seint som det, vet man om man er syk eller blir forhindret. Av hensyn til Tor Wetle som kjører til og fra Molde, er dette spesielt viktig.
Dette var dagens lille oppstrammer, og så over til de to partiene som ble spilt:
nyhetssida skrev jeg rett etter runden at poengene burde ha gått til de to som tapte de to partiene som ble spilt tirsdag kveld. Både Audun Hoem og Rune Edøy tapte, men begge spilte godt og burde ha fortjent mer enn null poeng i denne runden.

I forhåndsrapporten hadde jeg skrevet at Audun Hoem kunne gi Vegard Simensen kamp. Audun har spilt godt i det siste. Hvilken åpning de spilte, er jeg usikker på. Det var dronningbondespill men om åpninga deres har noe navn er jeg usikker på. Bonden kom først til c4 i det 9. trekket. Skal det settes navn på åpninga kan det ha vært dronningindisk med Milesvarianten (4.Lf4) eller også Engelsk forsvar som GM Anthony Miles også var med og utviklet på 1970-tallet. Med hvit i dronningindisk satte han løperen på f4, rett og slett fordi det var en god plassering for løperen!
Det samme gjorde Audun i dette partiet. Den samme løperen kom seinere til c7 og sørget for at Audun fikk med seg en kvalitet. Vegard på defensiven gjorde det han alltid gjør i slike situasjoner; han kompliserte bildet. Etter en del avbytter der Audun ikke tok med seg et par bønder, hadde Vegard fått utligning for kvaliteten, da han hadde løperparet og en bonde. Da Vegard også fikk tilbake kvaliteten og en springer, seinere i partiet, ga Audun opp. Begge to hadde sine "øyeblikk" i dette partiet, og det var litt synd at kun den ene fikk hele poenget.

Partiet mellom Tore Kristiansen og Rune Edøy ble også spennende. Rune og Tore spilte den klassiske varianten i siciliansk drage, der hvit rokerer kort. Men så gjorde ikke Tore noe mer. Med initiativløst og planløst spill fra hvit, fikk Rune spille hva han ville. Raskt tok han over initiativet.
Midtspillet endte i et remisaktig tårnsluttspill der svart har et lite initiativ men hvit skal greie å forsvare seg. Men så begynte Tore å gjøre dårlige trekk; mange på rad, og svart fikk en liten vinnende fordel. Det var vanskelig, for svart skal også spille nøyaktig. Da svart til slutt valgte feil plan, ble det igjen lik stilling, men på det tidspunktet hadde svart stått så godt tidligere at han ville vinne. Det førte til nok til at svart bukket tårnet. Synd for Rune som spilte godt gjennom hele partiet, og flaks for Tore som først tok initiativ helt på slutten, da han gamblet og ikke gikk inn i remisvarianter men håpte på at svart skulle gjøre en feil.

Forhåndsomtale av runden (Tore Kristiansen, 3. februar 2009):
Det mest spennende partiet blir nok mellom Trond Harald Saltnes og Pat Schanzenbecher. Begge spiller på omtrent samme nivå, men Trond Harald har hatt litt bedre resultater i fjor høst, mens Pat er den som aldri gir seg. Det blir nok et tøft parti.

Også oppgjøret mellom Audun Hoem og Vegard Simensen blir interessant. Men utviklinga som Vegard har hatt det siste året, må han nok regnes som favoritt, men Audun spiller god sjakk så Vegard skal ikke ta seieren for gitt.

I de andre partiene blir det større overraskelser hvis ikke favorittene vinner. Det har imidlertid vært kjent for at så har skjedd, fra gang til gang, og partiene skal spilles først.


Runde 1
Partiene
Rapport fra runden (Tore Kristiansen, 29. januar 2009):
Siste partiet ble spilt forrige tirsdag mellom Ole Henrik Dahlen og Roy Iversen. Det endte remis etter 12 trekk. Det var nok en planlagt "stormesterremis", for Ole Henrik sto best da de ga hverandre labben.

Det mest spennende åpningsvalget i førsterunden sto Audun Hoem for med svart mot Pat Schanzenbecher. Audun spilte Albins motgambit, og Pat havnet i tenkeboksen. Pat gikk heldigvis ikke inn i Laskerfella med 4.e3 men spilte 4.Sf3 i stedet. Til tross for at Pat fikk en bonde i midtspillet, var det ganske jevnt til langt ut i sluttspillet. Men Audun havnet i tidstrøbbel og da han ga en bonde til, var det avgjort. Audun ga opp.

Oppgjøret mellom Vegard Simensen og Tor Wetle Hoem var mellom forrige års klubbmester mot den høyest ratede i år. Litt rart åpningsspill på begge to. Etter 1.e4 e5 2.Sf3 Sc6 3.Lc4 Sf6 4.Sc3 burde Tor Wetle ha spilt 4...Sxe4 og fått utligning. I stedet spilte han 4...d6 med bondetap. Vegard så selvfølgelig at han fikk bonden på f7 og svarte med 5.Sg5 men fikk kalde føtter etter 5...Lg4 der løperen truet dronninga og torde ikke ta på f7 og få vinnende stilling. Etter det hadde Tor Wetle kontroll og fikk ørlite bedre stilling for hvert trekk. Vegard fikk også tidsnød og i det 40. trekket tapte han på tid og mistet blank dronning. Da ga Vegard opp.

Mellom Rune Edøy og Trond Harald Saltnes ble det et svært interessant parti. Trond Harald spilte sin drage, men Rune rokerte kort. Rune beholdt den lille fordelen hvit har, helt til sluttspillet der han feilet i tidsnøden og ga bort den viktige fribonden.

Oppgjøret mellom Per Erik Hoem og Tore Kristiansen var interessant. Per Erik fikk i gang et kongeangrep, men Tore fant hele tiden det rette trekket som gjorde at han slapp unna. Partiet endte i et sluttspill, og det var nok mest rettferdig at det endte remis. Begge hadde hatt sine sjanser, men brukte dem ei.

 

Utskriftsvennlig versjon

Teknisk ansvarlig