Kristiansund Sjakklubb

ksk - stiftet 1917 

Tal Memorial!

Av Aage Georg Sivertsen, 13. november 2009

Da er fire dager tilbakelagt i det kalde øst. Moskva var ikke som det var for 15 år siden. Da var det en butikk pr kilometer og hver butikk solgte en artikkel. Som Vishy Anands kone fortalte under en lunsj; For noen år siden måtte man kjøpe det de hadde, hvis man skulle få noe. Man kan trygt si at forholdene har endret seg. Ikke vet jeg hvor pengene kommer fra, men da jeg var her sist (1994) var det 98% russiske biler på veiene. Nå er det 2%.

Kjøpesenteret GUM. Foto: Per Erik Hoem.

Det er en ekstrem høy levestandard i Moskva, og kjøpesenteret som ligger i tre etasjer under jorda, på en kilometers lengde, gjør Norges største kjøpesenter, Sandvika Storsenter, til noe primitivt.

Kjøpesenteret GUM. Foto: Per Erik Hoem.

Også prisene var rundt dobbelt norsk nivå, minst. Jeg lurte på å kjøpe en dressjakke. Den første vi så på var en som kostet 18 000 norske kroner. Fant så en billigjakke til 6000 kroner, men lot den like godt henge til neste kunde.

Logoen til turneringa inne i kjøpesenteret GUM. Foto: Per Erik Hoem.

Henrik Carlsen møtte oss like etter ankomst og kunne berolige oss med at Magnus hadde litt mindre feber. Henrik og Magnus bodde på hotellet ved siden av. Jeg har vært mye på reise, men jeg må si at det skal meget til å konkurrere med disse to hotellene i luksus og velvære. Utenfor Carlsens hotell var atten Audi 8 plassert rett foran inngangen uten at jeg vet behovet.

Audi A8 til gjester på hotellet med behov for bil. Foto: Per Erik Hoem.

Selve sjakkarrangementet var plassert i et gigantisk kjøpesenter like ved Kreml. Mellom 70 og 100 tilskuere var tilstede i en stor lukket sal. Vi følte oss nok litt beæret av og være invitert. Her var det celebre gjester, kanskje mest i sjakkens verden. Vi hadde inntrykk av at det kun var de aller nærmeste venner av spillerne og noen til som kunne overvære spillerne mens de hadde sine bataljer.

En stor spillesal. Foto: Per Erik Hoem.

Ivanchuk bemerket seg med sitt munnbind da han spilte mot Magnus. Sannsynligvis fordi Magnus hadde proklamert sin sykdom.

Se den morsomme videoen fra russisk fjernsyn der Ivanchuk kommer med munnbind. Magnus, Aronion og Svidler humrer. Ca. 3 minutter ut i videoen er det et intervju med Ivanchuk etter partiet. Legg merke til at bak Ivanchuk kommer først Aruna Anand og deretter to kjente fjes.

Vishy Anand satt som vanlig rolig og behersket, så gjerne mot publikum eller ut i luften mens han spilte. Han vandret lite i motsetning til Svidler, som stadig var på tur og nærmest løp tilbake til brettet når motstanderen hadde gjort sitt trekk. Svidler er vi litt glad i. Han er facebookvenn med Tor Wetle, og Svidler fortalte meg at jeg skulle hilse så meget til Hoem. Så er det gjort Mr.Hoem. Svidler la også til at hvis han fikk tilbud om å komme til Norge for å spille sjakk, så skulle det alltids finnes et tidspunkt ”where it could be an open window”. Vær trygg herr Svidler på at vi skal bidra til å åpne vinduet.

Noen av spillerne. Foto: Per Erik Hoem.

I et sprelsk og vanvittig godt parti mellom Kramnik og Ponomariov var det litt spesielt og se hvordan den høye russeren møtte sin fysisk sett mer spe motstander. Det så ut som Kramnik spiste opp smule for smule i partiet, akkurat slik Axel pleier å gjøre med litt svakere motstand. En liten fordel og så males man i stykker. Stakkars Ponomariov, men til stor applaus i salen, så vant Kramnik et seigt sluttspill.

Kramnik blir intervjuet av russisk tv etter at han slo Ponomariov, som står til høyre. En av dommerne står ved brettet. Foto: Per Erik Hoem.

I partiet mellom Anand og Carlsen, håpet Per Erik og jeg selvsagt at Magnus skulle senke mesteren. Per Erik og jeg satt sammen med Anands kone, som hele tiden leste i sin bok. Hun måtte likevel ha forstått en del av spillet, fordi hun fortalte meg at hun trodde ektemannen stod dårlig i slutten av spillet.

Aruna Anand til høyre og Aage Sivertsen. Foto: Per Erik Hoem.

Like etter partiet, da Magnus tilbød Vishy remis, spratt Leko opp av stolen og foreslo løper d6, eller var det e6, til Magnus. Hvorfor spilte du ikke det da… sa han visst. Noen minutter senere holdt Anand pressekonferanse og fortalte at han var veldig fornøyd med remis. Jeg var veldig "shaky" i sluttstillingen og ble meget glad da Magnus tok evig sjakk. Da Anand fikk flere forslag fra salen, sa han: ”Perhaps you are right, but when Magnus did not find the solution, I do not think there is a win”, til stor applaus i salen. Henrik, Magnus' far, var fornøyd med remis og så ut til å være mest opptatt av at Magnus holdt seg noenlunde frisk.

Viswanathan Anand kommenterer partiet sitt mot Magnus i sjette runde Foto: Per Erik Hoem.

Det ble mye sjakk denne uka. Synd at ikke Edwin David kunne være med. Da Anand deltok i Junior-VM på Gausdal, var Edwin og foreldrene hans der også. De inviterte Anand og teamet hans til middag i sin hytte, og det hadde vært morsomt om Anand hadde husket den indiske hyggekvelden. Det kommer visst flere muligheter Edwin, så vi skal nok finne ut av akkurat det. Anands kone, som også er hans manager, ble enige med oss om alle detaljene i neste års store sjakkbegivenhet i Kristiansund. Vi gleder oss veldig til at neste høst snart nærmer seg.

Etter intense sjakkdager i Moskva dro Per Erik og jeg rett til NRK. Planleggingen av neste års sjakkbegivenhet er dermed i gang. Kristiansund Sjakklubb takker Henrik og Magnus Carlsen så mye for å ha fått invitasjon til en av sjakkhistoriens sterkeste turneringer. Vi vet ikke hvordan Magnus gjør det i denne turneringen ennå, men ønsker Magnus lykke til videre i sin eventyrlige karriere. Måtte Anand og Carlsens besøk i Kristiansund neste år fører til at barna blir enda mer inspirert til å spille sjakk.

Og kanskje, kanskje kan man også arrangere en turnering med alle verdenstoppene tilstede her i Norge. Vi tar en ting av gangen.

 

Utskriftsvennlig versjon

Teknisk ansvarlig