Kristiansund Sjakklubb

ksk - stiftet 1917 

Kristiansundsmesterskap i skolesjakk onsdag 30. mars i Idrettshallen

Deltakere, rundeoppsett, resultatlista og bilder.

Iver Halse barneskolemester
Øyvind Hoem Vaseng ungdomsskolemester

Iver Halse, Rensvik, til venstre ble barneskolemester i Kristiansund i Idrettshallen i dag. Han vant omkampen mot Espen Størseth Gellein. Begge to fikk 17 poeng etter seks runder, og da ble det omkamp for å kåre en vinner, slik det alltid blir i sjakk. Alle deltakerne sto i en stor ring rundt omkampen, og den ble foreviget av lokalmedia. Både avis og lokaltv fulgte omkampen med spenning. Iver spilte godt i omkampen og seieren var aldri truet.

Øyvind Hoem Vaseng, Atlanten, til høyre var en suveren ungdomsskolemester. Han vant alle sine sju partier.

En mer utførlig rapport kommer her til i morgen tidlig. Vi har også lagt ut noen bilder fra Skolemesterskapet.

 

Invitasjonen

Kristiansundsmesterskap i skolesjakk onsdag 30. mars i Idrettshallen klokka 9-13. Det spilles i to grupper; barneskoler og ungdomsskoler.

Spilleform
Dette er ei individuell turnering, og det spilles 6 runder etter monradsystemet. I denne turneringa blir det 3 poeng til seier, 2 poeng for remis og 1 poeng for tap.

Tidsplan
Kl. 915 starter 1. runde
Kl. 945 starter 2. runde
Kl. 1015 starter 3. runde
Kl. 1045 blir det matpause (ta med medbrakt) og litt info om Sjakklubben
Kl. 1100 starter 4. runde
Kl. 1130 starter 5. runde
Kl. 1200 starter 6. runde
Kl. 1235 premieutdeling

Betenkningstid
Et parti varer maksimalt i 20 minutter. Når et parti har vart i 10 minutter blir ei sjakklokke stilt ved brettet og spillerne får 5 minutter hver til å avgjøre partiet på. Hvis tida går ut for en av spillerne, taper den spilleren på tid. Men motstanderen må ha materiell igjen til å kunne sette sjakk matt. (En bonde er nok.)

Premiering
Det blir premiering. I tillegg til premiering totalt i mesterskapet blir det også premier for beste spillere på hvert klassetrinn og beste jenter. Premiene til beste spillere på klassetrinnene blir delt ut i Idrettshallen, mens de andre premiene blir delt ut i Gågata mellom togene 17. mai.

Første runde for ungdomsskolene allerede trukket
Nordlandet ungdomsskole stiller ikke med deltakere i år, og vi har allerede trukket rundeoppsettet. Det kan bli små forandringer på dette rett før første runde hvis noen har blitt syke og ikke kommer.

 

Skolemesterskap på Frei ungdomsskole torsdag 24. mars

Torsdag formiddag var det skolemesterskap på Frei ungdomsskole. Det ble mange gode og interessante kamper, for mange på skolen har gått i Sjakklubben i flere år. Frei ungdomsskoles tredjelag vant også skolemesterskapet for lag i januar. Favoritten på Frei ungdomsskole var Øystein Halse, og han innfridde. Han vant alle sine fem kamper og tronet alene på toppet til slutt. Mats Øien Høgset og Tom Arvid Follestad, begge fra 10c, fikk 14 poeng, og Mats tok andreplassen på bedre kvalitet. Jarle Gjeldnes ble beste åttendeklassing på fjerdeplassen.

Invitasjonen, rundeoppsettet og resultatlista

 

Skolemesterskap på Dalabrekka barneskole

På Dalabrekka er det lærer Bjørnar Naalsund som arrangerer skoleturneringene. I år var det 77 elever som var med.

Martin Mokkelbost Stene vant turneringa, og Dalabrekka stiller med 15 gode sjakkspillere i skolemesterskapet i Idrettshallen onsdag 30. mars. Dalabrekka har mistet noen av dem som tok premier og pokaler i fjor til ungdomsskolen, men skolen har flust med talenter som nok vil hevde seg. Dalabrekka vant tredjeplassen i skolemesterskapet for lag i januar.

 

Skolemesterskap på Bjerkelund barneskole mandag 21. mars

Tor Helge, 6. klasse, ble skolemester for Bjerkelund skole med 14 poeng. Vi gratulerer!
Den store favoritten var Ørjan, 6. klasse, men han tapte i andre runde mot Vegard, 5. klasse, men Ørjan ble til slutt nummer to. Tor Helge sto til tap i siste runde mot Jens, 7. klasse, men Tor Helge gikk patt (han kunne ikke gjøre lovlige trekk uten at kongen kom i sjakk). Hadde Jens vunnet partiet, hadde det vært tre stykker på 14 poeng. Jens ble derimot nummer tre. Sarah, 6. klasse, ble beste jente.

Mandag 21. mars kl. 915-1050 var det et skolemesterskap på Bjerkelund barneskole. Kristiansund Sjakklubb var teknisk arrangør, og vi stilte med IM Axel Smith og Tore Kristiansen som turneringsledere.
Mange var syke mandag, og det ble litt færre deltakere enn forventet. Vi spilte i Mediateket. Det var 3 poeng for seier, 2 for remis og 1 for tap. Med odde antall deltakere i de to første rundene var det en spiller i de to rundene som ikke fikk motstander, og den spilleren fikk walk over og seier (=3 poeng).

Resultatliste og rundeoppsett

 

Skolemesterskap på Dale barneskole fredag 18. mars

Opplegget, deltakere og rundeoppsettet og resultatlista

Fredag 18. mars var det skolemesterskap på Dale barneskole. 46 spillere kom, og de aller fleste fra 4.-7. klasser. Men tre andreklassinger som har vært med i Sjakklubben siden i fjor høst, var også med etter henstilling fra Sjakklubben. Det var et spennende mesterskap der til slutt favoritten Emil Olsen vant og ble skolemester. Men i de fem rundene ble det spennende. De som utmerket seg mest var nettopp de tre andreklassingene, Hugo, Albert og Thomas. De slo både 6. og 7. klassinger. Etter fem runder hadde både Emil og Martin full pott, og de møttes i en duell for å avgjøre hvem som kunne kåres til vinner. Emil vant partiet selv om Martin sto best i midtspillet.

Det ble også omkamper om tredjeplassen. Alle med 13 poeng spilte omkamper. Tobias vant til slutt og fikk tredjeplassen, Sander ble nummer fire etter å ha tapt den siste omkampen mot Tobias der begge bare hadde få sekunder igjen av tida si. Thomas og Arnstein delte 5. plassen mens Adrian fikk sjuendeplassen. Ida, 7b, ble beste jente med en flott 10. plass!
Dale stiller med 10 gutter og 2-3 jenter i skolemesterskapet i Idrettshallen.

 

Kristiansundsmesterskap i skolesjakk onsdag 30. mars i Idrettshallen

Deltakere, rundeoppsett og resultatlista

Kristiansund Sjakklubb inviterer alle barne- og ungdomsskoler til Kristiansundsmesterskap i skolesjakk onsdag 30. mars i Idrettshallen klokka 9-13. Det blir spilt i to grupper; barneskoler og ungdomsskoler. Hver skole kan stille med inntil 15 deltakere.
Alle rundene spilles fortløpende, men det blir ei lita pause midtveis på 10-15 minutter slik at elevene kan spise medbrakt mat.

Spillesystem
Dette er ei individuell turnering, og det spilles 6 runder etter monradsystemet. I denne turneringa blir det 3 poeng til seier, 2 poeng for remis og 1 poeng for tap.

Betenkningstid
Et parti varer maksimalt i 20 minutter. Når et parti har vart i 10 minutter blir ei sjakklokke stilt ved brettet og spillerne får 5 minutter hver til å avgjøre partiet på. Hvis tida går ut for en av spillerne, taper den spilleren på tid. Men motstanderen må ha materiell igjen til å kunne sette sjakk matt. (En bonde er nok.)

Premiering
Det blir premiering. I tillegg til premiering totalt i mesterskapet blir det også premier for beste spillere på hvert klassetrinn og beste jenter. Premiene til beste spillere på klassetrinnene blir delt ut i Idrettshallen, mens de andre premiene blir delt ut i Gågata mellom togene 17. mai.

Påmelding
Skjer på epost til Tore Kristiansen; epostadresse tore@ksk.no Vi trenger skole, fornavn, etternavn og klasse eller klassetrinn på spillerne.
Vi må ha navnene seinest mandag 28. mars slik at vi får registrert spillerne på forhånd. Da kommer vi raskere i gang med turneringa.

 

Kristiansundsmesterskapet for skolelag 2011

Tirsdag 8. februar kl. 1100-1400 i Klubba, Caroline

Påmeldte, resultater og rundeoppsettet

Frei 3 ungdomsskolemestre

Det ble en spennende turnering blant ungdomsskolelagene. Det var 6 lag med. 3 lag fra Frei, 2 fra Nordlandet og 1 lag fra Atlanten. Atlanten stilte med 5 spillere, og de rullerte på de tre plassene på laget i hver kamp. Atlanten stilte ikke med sitt beste lag i første runde mot Frei 3, og det ble avgjørende for mesterskapet. I utgangspunktet trodde alle at tredjelaget til Frei ungdomsskole var dårligere enn førstelaget, men de slo Atlanten 2-1 og var på riktig kurs mot mesterskapet.
En av de andre favorittene var Frei 1 men de tapte også i første runde, og det mot Frei 2. Den tredje favoritten, Nordlandet 1, slo som forventet Nordlandet 2 hele 3-0 i første runde og var i ledelsen. Men da Nordlandet 1 tapte for Frei 3 i andre runde var rollene helt snudd om i mesterskapet. Frei 3 som alle hadde trodd var det dårligste laget, hadde slått de to antatt beste lagene og ledet turneringa. Frei 3 avga et lagpoeng mot Frei 2 men slo alle de andre lagene og var suverene. Tom Andreas Follestad på førstebordet tok bare et poeng, men førstebordet blant ungdomsskolelagene var et tøft bord å sitte på. Alle motstanderne var kjempegode. Nicolai Grødahl på andrebordet tok 4 poeng og Aleksander Stølen på tredjebordet tok 4½ poeng. Frei 3 hadde et godt lag og alle var med og bidro til seieren. Gratulerer!

Atlanten kom seg etter tapet i førsterunden og avga bare et lagpoeng til; mot Nordlandet 1. Henrik Øie Løbersli og Iver Eide Hoem vant alle sine kamper for Atlanten, 4 av 4, men det var ikke nok denne gangen. Frei 1 hadde beste førstebordspiller i Øystein Halse som fikk 4½ poeng.

Gomalandet 1 ble barneskolemestre

Gomalandet var favoritter og innfridde favorittstemplet. Magnus Dahl Jenssen på andrebordet og Espen Gellein Størseth på tredjebordet vant alle sine kamper; 5 av 5 mulige poeng. Da også Jon Oddvar Rambjør på førstebordet tok 3½ poeng var det ingen tvil. Gomalandet er beste barneskolelag i 2011.

Førstelaget til Bjerkelund kom på andreplassen og vant fire av kampene sine. Ørjan Thomassen og Aleksander Storbugt Knudtsen på andre- og tredjebordet tok 4 poeng hver, og John Fredrik Nelvik på førstebordet tok 2½ poeng på det tøffe førstebordet.

Martin Mokkelbost Stene, Lars Christian Adriansen og Nicolai W. Frantzen spilte for de regjerende mestrene Dalabrekka og kom på tredjeplass, noe de var meget godt fornøyd med i den sterke turneringa.
Iver Halse ble beste førstebordspiller med hele 4½ poeng. På andrebordet tok Gomalandets Magnus Dahl Jenssen fullt hus med 5 poeng og på tredjebordet var det i tillegg til Gomalandets Espen Gellein Størseth som tok 5 poeng, tok også Sander Dyrli fra Dale 6A også full pott med 5 poeng.

Det var 20 lag fra Kristiansunds barneskoler med, og det var mange andre lag og spillere som også gjorde det svært godt. Det var mye fin og god sjakk som ble spilt i Caroline denne tirsdagen.

Første runde er satt opp blant barneskolelagene

Det er 18 lag med fra kommunens 7 barneskoler. Frei og Innlandet stiller ikke lag. Allanengen stiller med 4 lag. Da får alle lag spille i hver runde, og vi slipper at et lag får walk over i en runde. Ved en misforståelse hadde Allanengen meldt på sju lag, og vi har måttet redusere det til fire lag. De får dermed fire lag med mange reserver, og de får rullere på spillerne i morgen. Hvem som spiller på Allanengens ulike lag, blir først klart rett før første runde i morgen, og da bestemmes også hvem som skal spille for Allanengen i første runde.

Sjakklubben tar sjansen på å utrope Gomalandet 1 til en ørliten favoritt. Vi regner med at Dale 6B anført av Emil André Olsen og Rensvik 1 med Iver Halse på førstebordet vil være blant utfordrerne. Dalabrekka 1 er regjerende mestre (de har vunnet mesterskapet begge gangene det har vært arrangert), og de har en fin bredde men om det er nok til å vinne, gjenstår å se. Men kanskje vi tar helt feil, og det er et av de andre lagene som går hen og vinner. Det er klart at mesterskapet blant barneskolene er helt åpen. Her gjelder det å vinne sine matcher, men også å unngå for mange tap. Med tre spillere på laget skal det ikke mye til før resultatet i den enkelte lagmatch bikker den ene eller den andre veien.

Hvis du klikker på laget, eller på en spiller, får du opp ei ny side med resultater for det laget eller den spilleren.

Første runde er trekt hos ungdomsskolelagene

Turneringslederne Axel Smith og Tore Kristiansen trekte i dag første runde i skolelagmesterskapet i sjakk. Det er bare seks lag fra de tre ungdomsskolene, og de spiller derfor etter bergersystemet; dvs. alle mot alle. I første runde hos ungdomsskolene møtes Frei 3-Atlanten, Nordlandet 1-Nordlandet 2 og Frei 2-Frei 1.
Atlanten er nok store favoritter i denne gruppa. De stiller også med fire spillere slik at de må rullere siden kun tre spillere får spille hver runde. Men Atlanten har Øyvind Hoem Vaseng, Henrik Øie Løbersli, Iver Eide Hoem og Øyvind Olsen på laget. Bredden på dette laget gjør at de er favoritter. Begge førstelagene til Nordlandet 1 og Frei 1 har også god bredde, men det spørs om de kan gjøre Atlanten rangen stridig. Men med bare tre spillere på laget, så skal det ikke mye til. Siden Atlanten har fire spillere å velge mellom, er det ikke sikkert at de mot Frei 3 i første runde i morgen stiller med disse tre som vi har satt opp. De kan endre laguttaket inntil 5 minutter før start av første runde.

Frei 2, Frei 3 og Nordlandet 2 vil nok ikke kjempe i toppen, men de kan godt være med og avgjøre mesterskapet ved å spille godt og ta poeng fra et av førstelagene.

Sjakkfest i Caroline

I Klubba, øverst på Caroline, spilles Kristiansundsmesterskapet for skolelag tirsdag 8. februar. Det er åpent for alle til å komme og se på. Hver skole kan stille med inntil 3 lag, og det er 3 spillere på hvert lag. Det er 15 minutters betenkningstid per spiller per parti, og vi spiller med sjakklokker (flest digitale men også noen analoge). Vinnerne kåres etter 5 runder, og vi bruker monradsystemet for å sette opp rundene.

To grupper; en for barne- og en for ungdomsskoler

Det er to grupper som lagene spiller i. En for ungdomsskolene Atlanten, Nordlandet og Frei og ei gruppe for barneskolene. Det blir kåret mestre i hver gruppe.

Lagene

Spillerne skal internt på laget rangeres etter antatt spillestyrke, der beste spiller plasseres på første bord, nest beste spiller på andrebord og tredjebeste spilleren på laget på tredjebordet. Denne rekkefølga endres ikke underveis i turneringa. Spilleren på hvert bord (første-, andre- og tredjebord) som får flest individuelle poeng får også pokal.

Lagene blir seedet i første runde slik at antatt bedre lag møter antatt dårligere lag.

Lagene får annenhver farge på bordene. Får et lag hvit mot en motstander betyr det at laget spiller med de hvite brikkene på førstebord, svarte brikkene på andrebordet og hvite brikker på tredjebordet. I turneringa tilstrebes det at lagene får disse fargene annenhver gang.

Det er langt færre ungdomsskoler enn barneskoler, og hvis det blir inntil seks lag fra ungdomsskolene spiller de etter bergersystemet.

Poenggiving

Det er to forskjellige poeng i lagkamper. Individuelle poeng og lagpoeng.

For hvert av de tre sjakkpartiene som spilles på laget, gis det individuelle poeng. 1 poeng til seier, ½ poeng for remis og 0 poeng for tap. Disse poengene slås sammen, og for å vinne lagkampen må et lag ha 2 individuelle poeng eller mer for å vinne matchen. Laget får da 2 lagpoeng. Blir scoren i kampen 1½-1½ deles lagpoengene og begge lagene får 1 lagpoeng hver. Med 1 individuelt poeng eller mindre blir det 0 lagpoeng på laget.

Rekkefølgen på lagene avgjøres av lagpoeng. Har to eller flere lag samme antall lagpoeng, kommer laget med flest individuelle poeng foran.

Oppdatering kontinuerlig på internett

Sjakklubben kommer til å oppdatere resultatene kontinuerlig under mesterskapet på tirsdag. Alle kan følge med på hvordan det går ved å følge denne sida.

Vi kommer til å trekke første runde allerede mandag kveld, og vi legger ut oppsettet her.


 

Utskriftsvennlig versjon

Teknisk ansvarlig