Kristiansund Sjakklubb

ksk - stiftet 1917 

Sveins 4. minneturnering i Oslo 2011

GM Tiger Hillarp til venstre ble nummer tre og GM Jon Ludvig Hammer til høyre ble nummer to i Sveins 4. minneturnering.
Foto Bjarke Sahl.

Gjennombrudd for Brede!

(Axel, 29. juni) Sveins 4. minneturnering i Oslo ble spillt 24-28. juni. Det var kun plass til 60 spillere i turneringen, og mange av disse var unge talentfulle Oslo-juniorer. Det fanns dog plass till tre kristiansundere: Tiger, Brede og undertegnede.

Første runden var plankekjøring men allerede i andre runden gikk det galt for meg: remis mot Svetoslav Mihajlov. Jeg valgte en upraktisk åpning med svart og hvit kunne bytte de fleste offisererne uten store problemer. I neste runden møtte jeg en amerikaner som sov halvparten av partiet, og ikke spilte så godt heller.

Smith-MacArthur Hvit trekker og vinner.

 

26.Sxg6+! og sort ga opp. Etter 26...fxg6 27.Dg5+ vinner hvit i alle varianter:
a) 27...Kf8 28.Sd7+ med dronninggevinst.
b) 27...Ke8 28.Dxg6+ Kd8 29.Sxe6+ Kd7 30.Dxf5 med to bønder mer og mattangrep.
c) 27...Kf7 28.Df6+ Kg8 29.Dxg6+ Sg7 30.Sxe6 Th7 31.Sxg7 Txg7 32.De6+ med tårngevinst.

 

For Brede kom det et tilbakeslag i tredje runden med tap mot Kjøita, fra en stilling Brede burde vunnet. Etter det bestemte ham seg for å ta et parti i gangen, og poengene begynte å trille inn. Det ble fire strake seire, og den siste var med svart mot IM Atle Grønn! Brede spilte kjempegodt og presset Atle hele partiet.
- Mitt gjenombrudd på IM-nivå, sa Brede etter partiet, og det skulle komme mer...

Selv fikk jeg æren å møte den finske legenden Heikki Westerinen. Han hadde mer enn 3500 partier i Chessbase, og når jeg skapte et tre med partiene krasjet laptopen! Det fikk være nok å forberede seg på partiene hans fra de siste 50 årene :-) I partiet hadde jeg et vunnet slutspill men det lyktes meg ikke å vinne, og til sist ble det patt med konge og bonde mot konge. Dagen etter, på Ulf Anderssons 60-årsdag og min 25-årsdag, vant jeg et godt parti mot Atle Grønn. En perfekt måte å feire sin bursdag!

Brede Kvisvik. Foto Bjarke Sahl.

I åttende runde var Brede hvit mot IM Frode Urkedal. Etter partiet sa Frode at det var et mirakel at han holdt remis. Brede hadde igjen spilt veldigt sterkt og hadde vært to bønder over i et slutspill. I siste runden var Brede sort mot GM Mark Hebden i et parti som svingte frem og tilbake. Det ble remis – Bredes første poeng mot en GM!

Selv forsvant jeg fra toppstriden med tap mot Tiger, i et parti jeg allerede har glemt...      Med vinst i runde åtte var jeg dog tilbake på bord 2, og spilte mot en skuffet Jon Ludvig i niende. Han hadde begynt med fem strake seire men hadde etter det tapt et parti og ikke vunnet noe. Det ble remis også i siste runden, hvilket gjorde at Marc Arnold fra USA vant turneringen. Spesielt kul var at Geir Sune Østmoe Tallaksen sikrede seg IM-tittelen.

Bjarke Sahl med flere gjorde et veldigt godt arbeide med å arrangere turneringen, og skapte en hyggelig atmosfære med musikk (Paco de Lucia) før rundene, og felles lunsj i spillelokalet. Det eneste problemet var bruket av Turneringsservice. Ved to tilfeller klagde spillere på rundeoppsettet. En av gangene, etter at jeg forberedte meg i 40 minutter mot Tiger, fikk jeg beskjed om at oppsettet var endret og at jeg skulle spille mot Frode i stedet! 10 minuter seinere kom en ny beskjed: det ble Tiger. Det er et godt tips å bruke Swiss Manager til internasjonale turneringer.

Med to fire-timerspartier hver dag, og tre timers forberedelser ble det en hard turnering, men med litt jogging og ingen sokker klarte jeg og Brede å overleve de fem dagene. Nå blir det å ladde batteriene til NM!

 

Tidens Krav om Bredes sjakkbragd

Faksimile fra Tidens Krav, torsdag 30. juni 2011

 

Utskriftsvennlig versjon

Teknisk ansvarlig