Kristiansund Sjakklubb

ksk - stiftet 1917 

Norsk Sjakkfestival 2012

Tabellene A-gruppa, B-gruppa og C-gruppa
Rundeoppsettet: A-gruppa, B-gruppa
Fagernes-lynet   Fagernes Grand Prix
12 partier fra A-gruppa sendes direkte      fotoalbum      Bjørn Berg-Johansens bilder

Brekkes foredrag om Arnold Eikrem

(Tore, 15. mai 2012) Foredraget som Øystein Brekke holdt på Norsk Sjakkfestival om turneringsarrangøren Arnold Eikrem, finnes som pdf-fil her... Arnold Eikrem bodde i Trondhjem og i tillegg til det som står i foredraget som mest tar for seg hans internasjonale turneringer, startet han Norges Grand Prix og arrangerte mange turneringer på Surnadal hotell og på Müllerhotellet på Sunndalsøra. Sjakklaksen var et av navnene på turneringene han arrangerte.

Nye ratingtall etter Norsk Sjakkfestival

(Tore, 15. mai 2012) Øystein Brekke har lagt ut alle ratingtallene som er kommet etter turneringene på Fagernes:
FIDErating for Det åpne NM A-gruppa der IM Axel Smith (+ 8,2), Aryan Tari (+ 4,2), WFM Ellinor Frisk (+13,8), Vegard Simensen (+ 16,35) og Henrik Øie Løbersli (- 39,6) spilte. Og B-gruppa som Tore Kristiansen (+ 6,3) var med i.
Lynsjakkturneringa Fagernes-lynet ble også FIDEratet, men den nye lynsjakkratingen blir først offentliggjort på ratinglista som kommer 1. juli.

De norske ratingtallene har også kommet. Det åpne NM med følgende endringer for våre: IM Axel Smith (+ 21), Aryan Tari (+ 1), WFM Ellinor Frisk (+ 33), Vegard Simensen (+ 61), Henrik Øie Løbersli (+ 14 ) og Tore Kristiansen (- 13). I Fagernes Grand Prix ble endringene for Trond Harald Saltnes (+ 9) og Tore Kristiansen (+ 4).

Axels rapport

(Tore, 10. mai 2012) Nå har også Axel oppsummert sin innsats fra Det åpne NM på bloggen sin...

Analyser av partiene

(Tore, 9. mai 2012) IM Axel Smith analyserte partiene til Henrik, Vegard og Tore tirsdag kveld fram til midnatt. Av de 30 partiene som disse tre spilte, gikk Axel og spillerne samt Robin Hoem gjennom hele 11 av partiene! Noen partier hadde Axel allerede analysert med spilleren mens vi var på Fagernes. Og halv to natt til onsdag kom det en epost fra Axel med oppsummeringene fra hvert parti som vi gikk gjennom. For en utrolig ressurs Axel er!

Bilderapport på Chessbase også

(Tore, 7. mai 2012)Chessbase har de også fått en bilderapport fra Maria Bolshakova fra Fagernes. Maria spilte i Fagerneslynet og møtte både Vegard, Trond Harald og Tore. I første runde hadde hun en spesiell seanse mot Vegard. På slutten var det likt, eller kanskje Vegard sto ørlite grann bedre. Maria hadde 42 sekunder igjen på klokka mens Vegard hadde 32. Da hun forsøkte å vinne, tok Vegard igjen tida hennes, og fikk også opp vinststilling. Da Maria hadde 9 sekunder igjen og Vegard 17, flyttet Vegard hennes løper i stedet for sin egen. Men Maria gjorde et nytt trekk og da Vegard skulle gjøre sitt, ble de begge to oppmerksomme på hva som hadde skjedd. Da ble det sånn - ææh, hva gjør vi nå? og Vegard ga opp. Men Maria hadde i realiteten godkjent trekket til Vegard selv om det var ulovlig da hun utførte sitt neste trekk, og Vegard kunne bare ha fortsatt. Det ble mye latter og fliring av at Vegard flyttet hennes løper inntil sin egen konge og kunne ha tatt løperen hennes i neste trekk hvis han hadde fortsatt. Tore fikk sitt gode lynsjakkresultat takket være at han slo Maria Bolshakova i siste runde.

Vegard med tredjegrads forhør av GM

(Tore, 7. mai 2012) I minibussen fra Fagernes til Gardermoen lørdag ettermiddag var det bare Vegard, Henrik og Tore som var norske. Resten var GM'er, IM'er og FM'er. Tore satt foran ved siden av sjåføren mens Henrik og Vegard satt bakerst i en full 16-seters minibuss. Ved siden av Vegard satt GM Rozentalis som da nettopp hadde slått Axel og som i runde 2 spilte remis mot Ellinor. Vegard forsøkte å snakke med ham og spurte og spurte men fikk for det meste bare "yes" og "no". Men Vegard greide i alle fall å få ut av ham at han ble stormester da han var 26 år gammel. På andre sida satt IM Bedri Sadiku fra Kosovo som var en svært hyggelig fyr. Han spanderte også Mentos på Henrik og Vegard og kommenterte litt analyser av partier som Henrik og Vegard så på. Vegard utfordret Sadiku til å spille sjakk på den nye telefonen hans, og det gjorde han. Vegard satte imidlertid nivået til maksimum, og det ble vanskelig, for Sadiku hadde litt problemer med å se brikkene på den lille skjermen, og blandet sammen bonde og løper. Så han fikk det ikke til noe særlig. Men Henrik og Vegard hadde en hyggelig busstur med en minibuss full av tittelspillere!

Ellinors inntrykk

(Tore, 7. mai 2012) På bloggen til Axel finnes Ellinors inntrykk her...

Vegards inntrykk

(Tore, 7. mai 2012) Vegards oppsummering er: - Jeg har fått noen poeng og har fått opp mange gode stillinger. Det var spesielt en kombinasjon i partiet mot Øystein Johnsen jeg er veldig godt fornøyd med. Jeg har også lært at det å ha god tid på klokka er viktig. Fordi det kan komme stillinger/kombinasjoner utover i partiet som det kan være kjekt å få bruke tid på. Det artigste var å spille royalsjakk.

Henriks inntrykk

(Tore, 7. mai 2012) Henrik er ikke fornøyd med turneringa. Han syntes også at han møtte litt for mange seniorer, og det var uvant, for de gikk så ofte utenom teorien. Henrik sier at det beste var Grand Master-foredragene, og spesielt interessant var foredraget til GM Salvador del Rio om kongeindisk. Det artigste under hele uka var et stunt av en sjakkspiller? kledt i grønn trikot fra topp til tå som seint fredag kveld kom løpende inn på spillestedet (etter at runden var over) og lagde latter og liv og røre. Det løste opp stemninga og var artig.

Tores beste opplevelse

(Tore, 5. mai 2012, klokka 1920) Vi skal prøve å få deltakerne til å gi ei kort oppsummering, og det kommer etter hvert:
Tores beste minne fra den siste uka skjedde i analyserommet. Han hadde spilt mot Dima Kovalenko, en 9-årig gammel gutt fra Murmansk som var så liten at føttene ikke rakk ned til gulvet fra stolen han satt på. Han sto oppført med 1450 i norsk rating. Vi spilte Alapin-varianten i spansk, og den er litt uvanlig. Tore lurte ham med et godt gammelt Karl W.-triks. Stirre på ene siden av brettet, og la motstanderen tro at det er det skal skje, mens det i virkeligheten er på den andre fløya at faren truer. Kanskje han lot seg lure, men jeg fikk en offiser som til slutt endte i vinst. Mora hans var tolk i analyserommet, og det ble en god opplevelse. Han hadde sett mye mer enn meg underveis i partiet, og selv om han fikk et lite angrep for offiseren jeg tok, hadde han sett at jeg sto mye bedre enn det jeg var klar over. Jeg forklarte at min springer sto dårlig, men da viste han meg hvilke felter den skulle flytte på for å komme til det beste feltet. Dette gjentok seg flere ganger. Da de gikk, takket mora meg for at jeg hadde gått gjennom partiet med ham, men jeg måtte returnere takken og sa: - It's me that has to say thank you for the lesson!

Turneringa er ferdig

(Tore, 5. mai 2012, klokka 1520) Vegard spilte remis mot Henrik Sjøl, og det var det nest siste partiet som ble ferdig i siste runde. Nå blir det snart premieutdeling her, og deretter bussavgang til Gardermoen. Det spørs om vi rekker å oppdatere og få lagt ut flere bilder før vi kommer dit. Ellinor tapte et greit sluttspill mot Leif Erlend. Vinner av Det åpne NM 2012 ble GM Vladimir Georgiev. Han har også vunnet (delt førsteplass) i Kristiansund Grand Prix to ganger.

Flere nye bilder lagt ut

(Tore, 5. mai 2012, klokka 1350) Mange nye bilder er lagt ut fra de siste to dagene, inklusive premievinnerne i Fagernes Grand Prix.

Mye godt spill siste dagen

(Tore, 5. mai 2012, klokka 1340) Siste dagen på Fagernes er lørdag 5. mai. I Fagernes Grand Prix har Tore spilt remis mot Odd Ristesund og fått 3 poeng. Trond Harald satt på førstebordet og vant og fikk 4½ poeng og deler seieren i turneringa med Helge Theting, Kragerø. Theting har bedre kvalitet og blir kåret som vinner av Fagernes Grand Prix, men de to deler pengepremien. Det var en flott seier i dag for Trond Harald, og han spiller aggressivt og godt. Trond Harald sier at det ikke hjelper å preppe til rundene, for han blir så ergerlig på seg sjøl hvis han ikke får åpninga han har forberedt, så det er bedre å ikke preppe, men heller stole på sine vanlige åpningskunnskaper. Det fungerer godt! I siste partiet ville motstanderen spille Aljechins forsvar, men Trond Harald gikk utenom de kjente linjene i åpninga, og fikk blant annet dronninga si ut på h5 i det femte trekket og truet matt!

I Det åpne NM, gruppe A, har Henrik spilt remis mot Gunnar Bue. Det ble spilt katalan, og Henrik fikk terrengfordel, men greide ikke få noen fordel i partiet, og det ebbet ut i remis. Vegard spiller fremdeles mot Henrik Sjøl, og har springer i tårnsluttspill mot to bønder. Begge har et tårn igjen.

Axel forsøkte å vinne i partiet mot Rozentalis, og det så remisaktig ut hele tida. I tidsnøden gikk Axel på en totrekker og tapte tårn. Synd. Ellinor spiller fremdeles mot Leif Erlend, og det partiet vises på nett.

Ellinor tok WIM-napp

(Tore, 4. mai 2012, klokka 2055) Ellinor har greid et WIM-napp. Med seieren i dag mot danske FM Jesper Morch Lauridsen, og at hun møter GM Leif Erlend Johannessen i siste runde i morgen, har hun nå tatt et napp i tittelen Woman International Master. Partiet mot Lauridsen ble sendt direkte i dag, og det var også det aller siste partiet som ble ferdig. Da Ellinor vant hadde begge to bare litt over et minutt igjen på klokka. Vi gratulerer Ellinor med WIM-nappet!

Axel må slå GM Rozentalis i morgen hvis han skal greie et stormesternapp. I dag ble det nok en remis, og Axel er remiskongen i turneringa. Rozentalis begynte turneringa dårlig, og har allerede tapt to partiet med hvit, og han skal også ha hvit mot Axel i morgen, så vi håper at det går veien for Axel.

Henrik sto godt og bonde over, men bukket tårn og tapte. Vegard greide remis i dag.
I Fagernes Grand Prix ble det remis på Trond Harald og Tore i formiddagsrunden og seier i ettermiddagsrunden.

Hva gjør vi om kveldene på Fagernes?

(Tore, 4. mai 2012) Partiene blir ferdig sånn i 7-tida, men hva gjør vi etterpå? Først blir det å analysere partiet med motstanderen. Det kan være fort gjort, eller ta lang tid. Middag må vi ha, for vi har ikke spist siden lunsj. Tore har pause på ettermiddagene så han får ordnet seg med seinere lunsj enn Henrik og Vegard, og siden de begynner partiene sine kl. 1300 og står seint opp, rekker de ikke mer enn frokost før de begynner å spille. Tore kommer da med pølser med brød eller hamburgere bort til spillelokalet slik at de får litt mat på ettermiddagen. Tidlig i uka var det historiske foredrag som startet rett etter at runden var over, og det må selvsagt Tore ha med seg, og han har også dratt med seg både Henrik og Vegard på disse. Axel var også innom et par ganger. Det var visst ikke interessant å høre Øystein Brekke fortelle om trondhjemmeren som var norsk sjakks store organisator i det forrige århundret. Heller ikke Norsk Fjernsjakks historie falt visst ut i smak blant de to ungdommene våre.
Hver kveld er det også GM's corner, der en av stormestrene viser sitt parti fra dagens runde. Vi som ikke bor på hotellet, har ikke fått med oss mange av disse. etter runden blir det å dra tilbake til leiligheten på campingplassen og lage oss middag. Vi har heller prioritert det, og så har vi ikke rukket tilbake tidsnok til å få med oss GM's corner. Det betyr jo selvsagt at vi har seine middager.

Onsdag kveld gikk hele kvelden med til lynsjakkturnering, men torsdag kveld rakk vi GM's corner. Henrik var ferdig tidlig med partiet sitt, og da han i tillegg hadde bestemt at vi skulle ha taco ble det han som dro tidlig til leiligheten for å steike kjøtt, mens Vegard, Tore og Trond Harald fremdeles spilte. Trond Harald ble invitert på middag. Henrik hadde vært flink til å ordne kjøttet så taco ble det, men det var bare de to over 20 år som spiste noe av grønnsakene. Merkelig at grønnsaker ikke fenger hos ungdommen. Etter å ha vasket opp, gikk vi tilbake i regnet til hotellet og hørte på stormester Sergei Kasparov, Hviterussland, fortelle om sitt parti fra dagens runde. Det var en interessant skandinavisk han hadde spilt. Klokka ble 22 og Tore startet med å skrive og oppdatere hjemmesida til Sjakklubben mens de andre tre spilte lynsjakk og snakket med de andre som var der.
Etter en time fant vi ut at vi skulle spille Royalsjakk. Det er et nytt sjakkspill der fire spillere kan spille mot hverandre på det samme brettet. Det har vært på alle bordene i vrimlearealet hele uka, så vi har ikke unngått å se det, og nå passet det å teste det ut. Det ble en herlig time der vi lærte spillet, forsøkte å lure hverandre samtidig som vi skulle passe oss for at ikke de andre tre motstanderne fant på noe mot vår egen stilling. Det var artig, og det er noe vi må ha i Sjakklubben. Royalsjakk er et fantastisk, artig, sosialt sjakkspill!

Axel har los på stormesternapp - og Ellinor på WIM-napp

(Tore, 3. mai 2012) Axel vant et flott parti i dag mot den ukrainske IM'en Stets. Partiet ble sendt direkte og finnes der. Ratingmotstanden til Axel har vært så høy i de første sju rundene at han kanskje kan greie seg med 6½ poeng i turneringa. Det avhenger av hvem han får i sisterunden. Men for Axel er det liten vits i disse utregningene hvis han taper mot Hasangatin i morgen. Det blir spennende å følge med på andrebordet i morgen!

Ellinor fikk tydeligvis inn preppen sin mot Johannes Haug, for i åpningstrekkene brukte hun ikke tid mens derimot Johannes brukte mye tid. Ellinor fikk terrengfordel og presset på og vant til slutt. Vi tror også at Ellinor kan ha sjanse på WIM-napp. Medregnet motstanderen i åttende runde på fredag har hun ratingmotstand som gjør at hun greier et napp med 5½ poeng, og hvis hun får en motstander på over 2170 i niende runde, er det nok med 1½ poeng i de to siste rundene.

Henrik fikk også inn preppen sin som Henrik Sjøl som var kongeindisk, men Sjøl spilte litt annerledes enn tenkt, og Henrik tror at han kan ha blandet sammen varianter for den oppstillinga han trodde var dårlig for hvit, viste seg å være vinnende. Det raknet fort i midtspillet for Henrik. Vegard preppet hele formiddagen på Blackmar-Diemer-gambiten som motstanderen hans hadde spilt mot Axel. Men i dag spilte han 1. c4, engelsk. Vegard fikk kvalitet, men motstanderen presset på og til slutt måtte Vegard gi tilbake kvaliteten for å prøve å holde ham unna, men det lyktes ikke. Vegard spilte til siste slutt, og det ikke var flere sekunder igjen. I kveld traff han motstanderen igjen som fortalte ham at Vegard på et tidspunkt helt på slutten av partiet hadde vinst, men ingen av dem så det da de spilte.

Trond Harald og Tore vant begge i åpningsrunden

(Tore, 3. mai 2012) I Fagernes Grand Prix som startet torsdag formiddag med litt over 30 deltakere, ble det seire for både Trond Harald Saltnes og Tore Kristiansen i første runde. I andre runde derimt var det bare Trond Harald som vant, mens Tore tapte sitt parti.

Henrik med på bildeserie fra chessdom.com

(Tore, 3. mai 2012) Chessdom har en reportasje med mange bilder fra Norsk Sjakkfestival, og på det tredje bildet ser vi Henrik spille i femte runde.

Nybegynnere gjør det stort i B-klassen i Det åpne NM

 

 

(Tore, 3. mai 2012) Det er ikke bare seniorspillere og barn og ungdom som har spilt i Det Åpne NM i B- og C-gruppene denne uka. I B-gruppa var det to nybegynnere som gjorde furore. Jøran Steen Pettersen (bildet til venstre) delte tredjeplassen med Arne O. Trana, Steinkjer (norsk mester i fjernsjakk eller postsjakk). (Tore spilte remis mot begge to.) Jøran begynte å spille sjakk i september 2011. Han har allerede rating på 1566. Han er medlem av Porsgrunn Sjakklubb men bor i Siljan i Telemark, og det er langt for ham å kjøre til klubbkveldene. Allikevel ville han begynne å spille sjakk, og han spiller godt. Jøran forteller at da han begynte, bestemte han seg for å skaffe seg erfaring så fort som mulig, så han har deltatt i alle Norges Grand Prix-turneringene som har vært på Østlandet siden i fjor høst. Han har spilt ca. 30 ratede langsjakkpartier siden september i fjor.
Et annet eksempel fra B-gruppa er Øyvind Salvesen fra Trondhjem. B-gruppa i Det Åpne NM er hans første turnering! Overhodet! Han fikk etter søknad lov til å delta i B-gruppa, og det viste seg som en riktig avgjørelse. I femte runde slo han Tore, og i sjette runde slo han den inntil da suverene lederen i gruppa, Helge Theting, som hadde fem strake seire før han møtte Øyvind. Øyvind vant. Det var litt "rart" å spille mot Øyvind for han spilte så fort, syntes Tore. Men Øyvind har stort sett spilt lynsjakkpartier på nett, så han var vant til å spille fort. Før sisterunden i turneringa var Øyvind med i teten med 5 poeng, men måtte på jobb og spilte ikke sisterunden.

Disse to eksemplene viser at voksne også kan begynne å spille sjakk, og komme seg opp på et godt nivå ganske raskt. Så da er det bare å begynne!

Fagernes Grand Prix starter torsdag

(Tore, 2. mai 2012) Trond Harald og Tore er med på Fagernes Grand Prix, og det spilles fem runder med dobbeltrunder torsdag og fredag og siste runde på lørdag. Betenkningstida er kort, bare 40 trekk på 1 time og deretter 30 minutter på resten av partiet. Både Trond Harald er rangert blant topp fem i turneringa. Suveren favoritt i turneringa er Helge Theting, Kragerø som har over 1900 i rating. Første runde starter torsdag kl. 1130.

Fagerneslynet

(Tore, 2. mai 2012) Fagernes-lynet ble spilt onsdag kveld. Det var ei turnering i Norges Grand Prix, og turneringa blir også FIDEratet (den nye lynsjakkratinga). Det ble spilt 9 runder med gammel betenkningstid, 5 minutter per spiller per parti. Det vi oppdaget var at vi fra Kristiansund som deltok Trond Harald, Henrik, Vegard og Tore, var ganske raske på klokka, i hvert fall i forhold til de norske spillerne. Vi vant flere av partiene fordi vi var så raske. Tore var best og fikk 5 poeng men tapte underveis for Henrik som fikk 4 poeng og slo både vegard og Tore.
Trond Harald fikk også 4 poeng, og han møtte turneringsvinneren GM Sipke Ernst i første runde, og han tapte også mot to kvinnelige tittelspillere og også Vegard. Vegard fikk bare 3 poeng og det var litt uventet. I første runde burde Vegard ha vunnet mot WFM Bolzhakova, men i vinststilling og best tid på klokka, flyttet Vegard hennes løper i stedet for sin egen. Hun gjorde et trekk, og da først oppdaget de at Vegard ikke hadde flyttet sin egen løper. Da ga Vegard opp, men hadde han spurt turneringslederen hadde han fått beskjed om å spille videre, siden hun ved å utføre et trekk, hadde i realiteten godkjent Vegards trekk. Det ble mye latter av dette, og av muligheten av at Vegard flyttet løperen hennes slik at han kunne ta den sjøl i neste trekk...

Både Henrik og Tore spilte mot FIDEs generalsekretær FM Ignatius Leong fra Singapore, og han var god. Det var ei artig turnering.

Campingen slo tilbake

(Tore, 2. mai 2012) Selv om tirsdagen var en katastrofal dag for campingplassturistene, lot vi oss ikke slå ned, men hadde en hyggelig samling på tirsdagskvelden og møtte friske og opplagte til onsdagens runde. Og alle tre vant i dag! Tore er nevnt tidligere. I A-gruppa var det Ellinor som først ble ferdig. Hun tapte for FM Kjetil Stokke, Bergens. Henrik kom godt ut i sitt parti, og sto foran et langt sluttspill han skulle vinne med bonde over, men så gikk motstanderen hans inn i en kombinasjon som gjorde at Henrik vant tårn, og partiet endte mye tidligere enn alle hadde forventet. Henrik har nå 2 poeng, og har kommet seg etter sjokktapene i de tre første rundene. Med remisen han egentlig skulle hatt i femte runde, har det gått mye bedre. I torsdagens sjuende runde skal Henrik møte Henrik Sjøl. Axel vant over Henrik Sjøl i andre runde.
Vegard spilte mot en senior fra Tønsberg, og fikk inn en flott kombinasjon der Vegard sjakket med løperen på h7, og truet matt på åttenderaden, så motstanderen måtte gi dronninga for løper og tårn. Det sluttspillet vant Vegard greit.
Vi syntes at Axel sto godt mot GM Vladimir Georgiev. Tidligere har vi skrevet at han er bulgarsk, og det er han også, men han representerer Makedonia. Dette er den fjerde remisen til Axel på rad. Alle mot stormestre.

1.d4 i alle fire partiene onsdag ettermiddag

(Tore, 2. mai 2012, kl. 1520) I sjette runde i A-gruppa har våre fire deltakere alle sammen hvit i denne runden. Axels parti vises på internett, og han har troa på at det skal gå mot Georgiev. Han sto godt da de to møttes i Kristiansund Grand Prix i 2009. Axel åpnet med 1. d4 og det har både Ellinor, Vegard og Henrik gjort også. Henrik spiller katalan, Ellinor valgte halvslavisk mot Kjetil Stokke, mens Vegard skulle unngå i det lengste å spille c4, for motstanderen hans spiller ofte Benkögambit, og den ville Vegard unngå.

Tore og Gudmund tok 4 poeng i B-gruppa

(Tore, 2. mai 2012) Både Tore Kristiansen og Gudmund Farstad, Molde, tok 4 poeng i B-gruppa. Begge vant i siste runde. Gudmund spilte mot Jonar Lensebakken fra Nord-Odal, mens Tore slo Tromsøs Hans-Henry Jacobsen i Benkögambit. Det siste Axel viste torsdag kveld før vi dro nedover til Fagernes var nettopp denne åpninga som Axel kaller for Volgagambit. Så Tore hadde et visst kjennskap til hvordan brikkene skulle stå. Det slet han litt med utover i partiet, da han som vanlig hadde spilt litt for raskt i åpninga, og hadde spilt feil. Men til slutt fikk han orden på brikkene, og hadde vel avgjort partiet da Hans-Henry gikk inn i en kombinasjon der han tapte dronning.

Siste runde i B-gruppa i formiddag

(Tore, 2. mai 2012) Jeg har lagt ut nye bilder fra i går.

Siste runde i B-gruppa i formiddag

(Tore, 2. mai 2012) Kl. 1000 blir det siste runde i B-gruppa på Tore. Etter en flott start har det gått rett nedover med to tap i går. I dag møter Tore den velkjente Hans-Henry Jacobsen fra Tromsø. Hans-Henry var med på Kristiansund Grand Prix i 2010 sammen med dattera si Elise, og Hans-Henry treffer vi også alle andre steder. Han er leder for de svært aktive barna og ungdommene i Tromsø Sjakklubbs Ungdom, og gjør en formidabel innsats i Tromsø.

Magnus Aanstad på Fagernes

(Tore, 2. mai 2012) Magnus Aanstad er på Fagernes. Han er med på FIDEs dommerseminar som begynte i går. Magnus spilte i Kristiansund på 1980- og 1990-tallet da han var ingeniør på Sterkoder. Magnus var en viktig brikke i begge de to Landsturneringene vi arrangerte, i Idrettshallen i 1992 og i Braatthallen i 2001. Han flyttet tilbake til Narvik, og er nå en viktig brikke i Narvik Sjakklubb. Magnus er kjent for sin svært aggressive spillestil, og det står i stor kontrast til personen Magnus! Årsaken til at FIDE og Norges Sjakkforbund arrangerer dommerseminar nå, er pga. Sjakk-OL i Tromsø i 2014. Så der kan vi nok forvente at Magnus blir med som en av mange dommere.

Tidsnød, tidsnød, tidsnød og atter tidsnød

(Tore, 1. mai 2012, kl. 1950) I dag var det tidsnød som preget partiene våre. I motsetning til vanlig var det ikke Axel eller Ellinor som kom i tidsnød, men Henrik, Vegard og Tore. Alle tre tapte. Tore tapte også i femte runde tidligere i dag, men der var det ikke tidsnød men heller sviktende konsentrasjon som hadde litt av skylda for det dårlige spillet. Vegard har tidligere spilt remis mot Christian Grundekjøn, men i dag kom han med litt merkelig åpningsspill og fikk satt i gang et kongeangrep. Vegard brukte for mye tid på å finne forsvarstrekkene, og tapte på tid i ei stilling som nok var remis, selv om Vegard da hadde kvalitet over. Henrik kom godt ut, og sto godt og fikk fordel i partiet. Til slutt ble det sluttspill der Henrik forsøkte å vinne. På et tidspunkt brukte Henrik 40 minutter på å finne vinstmuligheten, men sannsynligvis er det bare remis i stillinga. Etter denne tenkinga hadde Henrik 10 minutter igjen, og da forsøkte han vinne. Men Henrik greide ikke det, og fikk for lite tid til å forsere fram remisen, og tapte derfor på tid. Henrik forsøkte seg med å kreve remis, og stanset klokka og tilkalte turneringslederen. I stillinga hadde Henrik løper og engelskmannen hadde springer og bonde. Dommeren ventet til tida til Henrik gikk ut før han vurderte kravet om remis, og så på partiet mens de siste trekkene ble spilt. De dømte at det var spilt for lite trekk i denne stillinga, for Henrik hadde ikke gjort trekk som kunne forsert fram remisen, og dommeren dømte derfor Henrik til tap fordi han hadde tapt på tid.

Axels parti ble sendt direkte, og det ble remis i dag også mot en spansk stormester. Axel har 3½ poeng og skal møte vår gamle kjenning, bulgarske stormester Vladimir Georgiev. Vladimir vant Kristiansund Grand Prix både i 2009 og 2010. Ellinor spilte mot Skogheim og sto skikkelig elendig. Hun skulle ha tapt, det sa hun også sjøl, men på et flott sett greide hun å avverge tapet og vant partiet! Ellinor har 3 poeng etter fem runder, og hun skal møte FM Kjetil Stokke, Bergens i morgen. Kjetil Stokke er kjent som en sterk teoretiker, Ellinor må nok forberede seg godt til partiet.
Henrik møter Frode Arntsen, Kristiansand (1625), mens Vegard møter Øystein Johnsen, Tønsberg (1879).

Tirsdagens runder

(Tore, 30. april 2012, kl. 2230) På tirsdag skiller A- og B-gruppa lag rent tidsmessig. A-gruppa spiller kun et parti hver dag framover, og det starter kl. 1300 unntatt siste dag på lørdag. B-gruppa spiller to runder også tirsdag og har sin sisterunde på onsdag formiddag. I femte runde spiller Tore nok en gang på tredjebordet (fjerde gangen på rad) og får hvit mot Øyvind Salvesen (1617). Femterunden i B-gruppa starter klokka 9 tirsdag morgen.

A-gruppa begynner å spille når B-gruppa er ferdig, og femte runde begynner der kl. 1300. Axel skal møte den spanske stormesteren GM Marc Narciso (2534) og partiet sendes direkte.
Ellinor møter Ole Morten Skogheim fra Lillehammer. Vegard skal ha svart mot Christian Grundekjøn, Tromsø, mens Henrik møter engelskmannen Vegard slo i andre runde. Timothy R. Spanton.

Egne bilder fra Fagernes

(Tore, 30. april 2012, kl. 2220) Nå har vi også fått lastet opp noen bilder fra turneringa. Det skal bli mange flere utover i uka. Bjørn Berg-Johansens bilder fra dag 3 finnes her...

Varmen har kommet til Fagernes

(Tore, 30. april 2012, kl. 2150) Det har blitt varmere på Fagernes, og det er sol fra skyfri himmel her. Mot slutten av uka er det meldt at det skal bli nærmere 20 varmegrader her. Russen sitter ved stranda utafor hotellet og har fest, og før politiet kom til stedet, hørtes det ganske godt inne i spillelokalet. Flere russ bada i Strondafjorden som vatnet her ved Fagernes heter. Men tidligere i dag så vi også andre ikke-russ som bada i vatnet. Det er sikkert ikke særlig varmt, siden elva som bringer fjellkaldt vatn rett fra Valdresflya renner ganske friskt inn i Strondafjorden. Axel har i kveld forsøkt å løpe rundt Strondafjorden, for vi trodde ikke den var så stor. Etter at han hadde løpt ei mil, fant han ut at han måtte snu, og da kom det en bil og han fikk haik tilbake til Fagernes!

Henrik vant i fjerde runde

(Tore, 30. april 2012, kl. 2120) I tredje runde tapte Vegard mot Trondheims Christian Laverton i ei stilling der han nok hadde kompensasjon for kvaliteten han lå under, men de to tårnene til Laverton ble for sterke i sluttspillet og Vegard tapte. Ellinor spilte en flott remis mot IM Eirik Gullaksen fra Bergens, og Axel spilte en lang remis mot Solodovnichenko.

4. runde: Henrik spilte på sistebordet i A-gruppa, og Henrik fikk fordel allerede etter det femte trekket i slavisk. De spilte i over fire timer, og Henrik vant partiet til slutt. Det betyr at alle fem nå har fått poeng!

Axels og Ellinors partier ble sendt direkte. Axel spilte remis mot GM Sipke Ernst, Nederland (2578), og vi andre skal nok gi ham litt pes, for hører det hjemme noe sted å ta remis etter bare 16 trekk? Det er i hvert fall ikke det elitetreneren i Kristiansund Sjakklubb innprenter i elevene sine.
Ellinor tapte mot IM Timofey Galinskyi, Ukraina (2415). Ellinor husket ikke hvilke trekk hun skulle gjøre i åpninga som ble spilt, og hun brukte ganske mye tid i åpninga. Etter omkring 14 trekk hadde hun brukt over 1½ time.
Vegard spilte remis mot Roar Lindblom, Asker (1751 FIDE 1921). Det sto ganske likt hele veien, unntatt ved et trekk da Vegard bukket offiser. Men heldigvis for Vegard oppdaget ikke motstanderen det.

Store problemer med å laste opp sider

(Tore, 30. april 2012, kl. 2120) Jeg har hatt store problemer med å laste opp sider til ksk.no, og det skyldes at nettverket på campingplassen er for tregt. Nå har vi imidlertid fått ordnet kode på hotellet, så framover i uka skal det bli oftere oppdateringer!

Tore og Henrik bukket begge to i tredje runde

(Tore, 30. april 2012, kl. 1400) Henrik kom godt ut i spansk mot Hans R. Thjømøe, men Thjømøe spilte rart og gikk utenom teorien. Henrik fikk allikevel god kontroll på sentrum, helt til Thjømøe fikk plassert tårnene sine i e- og d-linja og fikk åpnet litt. Da var Henrik litt uoppmerksom og gikk på en dobbelttrussel. Thjømøe truet sjakk matt og en løper, og med løper under ga Henrik opp.
Tore spilte igjen på tredjebordet i gruppe B, og nå er det ikke direktesendinger fra B-gruppa lenger. Tore sto godt i partiet, og hadde tårn over i sluttspillet. Da mistet han fullstendig konsentrasjonen, og bukket tårnet. Motstanderen fikk inn en gaffel på konge og tårn med dronninga. Dette var etter at tidsnøden var over, og Tore hadde et hav av tid igjen. Henrik som fulgte med, påpekte at tårntrekket som førte til bukken var enda verre, for springeren hang også.... :-) Tore greide å få til evig sjakk og reddet i hvert fall et halvpoeng.
Vegard står kvalitet under mot Christian Laverton men har to bønder mer. Axel og Ellinors partier sendes direkte.

Axel på førstebordet i formiddagsrunden mandag fra kl 9

(Tore, 30. april 2012) IM Axel Smith (2478) spiller på førstebordet i 3. runde som begynner mandag kl. 9. Axel har svart mot GM Yuri Solodovnichenko, Ukraina (2615), og han er turneringas høyeste ratede spiller. Partiet sendes direkte her...

WFM Ellinor Frisk (2181) skal møte IM Eirik Gullaksen fra Bergens (2387) i formiddagsrunden kl. 9, og det partiet sendes også direkte. Mandag er eneste dagen for A-gruppa der det spilles to runder. Fjerde runde i kveld begynner kl. 17.
Vegard Simensen får svart mot Christian Laverton, Trondheim (1974). De har møttes en gang tidligere på Fagernes. I NM for lag i fjor høst spilte Kristiansund 2 i siste runde mot Trondheim 1. Vegard på vårt andrebord hadde da hvit mot Christian Laverton og sto veldig godt. I sluttspillet tapte Vegard en bonde og tilbød da remis noe Christian Laverton tok i mot for han så at hvis Vegard hadde spilt videre, kunne Vegard ha vunnet. Så selv om Laverton har høyere rating enn Vegard, vil han nok ikke undervurdere ham i dag. Vegard har i hvert fall håp om at han i dag skal ta revansje for remisen i fjor høst.
Henrik Øie Løbersli møter Hans Richard Thjømøe, Drammens (1626) i dag. Han er en av veteranene.
I B-gruppa fortsetter Tore med å spille på tredjebordet. Etter å ha vunnet på tredjebordet i går kveld trodde han at han fikk rykke opp til et av de to bordene med livesendinger fra B-gruppa, men dengang ei. Tore møter i dag Jøran Sten Pettersen, Porsgrunn (1526), og det er en spiller som har hatt kraftig fremgang det siste året.

Problemer med internettopplastinga

(Tore, 30. april 2012) Vi sliter litt med internett her vi bor på campingplassen. Nettet er så tregt at når det er mange som er på,, slik det tydeligvis var søndag kveld, fikk vi ikke til å laste opp små filer, slik at sidene til ksk.no ikke var lesbare fra seint søndag kveld til mandag morgen.

Bilder fra Det åpne NM

(Tore, 29. april 2012) Bjørn Berg Johansen er flink til å ta bilder og legger dem ut på sidene sine. Fra Dag 1 ser vi bl.a. Henrik og Vegard på to bilder. Henrik sitter helt foran og leter du etter Vegard på bildene, se etter boblejakka hans. På dag 2 ser vi Vegard på det nederste bildet fra søndagens parti. På bildene fra Barnas Grand Prix som ble spilt lørdag formiddag, ser vi bl.a. Paulius Cigrijeus som flyttet fra Kristiansund for et par år siden. Vi traff ham etter turneringa, og han var ikke særlig blid for han hadde tapt i siste runde mot vinneren, og hadde spilt et dårlig parti. På ei side som er litt bortgjemt, er det flere bilder fra lørdagen, og der ser vi både Axel og Tore på et par av bildene.

Ellinor remis mot GM

(Tore, 29. april 2012) WFM Ellinor Frisk spilte remis mot GM Hamil Rasangatin, Russland (2498) i et velspilt parti i dag! Partiet ble sendt direkte. Axel spilte mot Henrik Sjøl, Akademisk og vant. Axel skal i tredje runde spille på førstebordet klokka 9 i morgen tidlig, og partiet sendes direkte her...
Vegard Simensen fikk sitt første poeng i turneringa, da han slo en engelskmann, Timothy R. Spanton, (1968) på 19 trekk! Det er en miniatyr! Henrik spilte svært godt mot veteranen Øyvin Strand, Bergens (1918, FIDE 1988), og Henrik kom godt ut og sto godt i midtspillet. I sluttspillet hadde Henrik bonde over, men bukket tårn på direkten.
Tore i B-gruppa vant sitt parti mot Yonne Tangelder, Trondheim (1309), og er blant de seks i gruppa som har to poeng. Tore spiller på tredjebordet i morgen tidlig.

3 seire og to tap i første runde

(Tore, 29. april 2012) Første runde er seedet og både IM Axel Smith og WFM Ellinor Frisk møtte dårligere motstandere første runde. Ellinor møtte Gunnar Bue. Han er den norske sjakkspilleren som har spilt flest ratede partier. I ei ganske lik stilling ga han opp etter tre timers spill, og da Ellinor spurte hvorfor, forklarte han at han ikke orket mer og at han nok kom til å tape allikevel.
Axel hadde en flott kombinasjon da motstanderen i stedet for å utvikle seg, heller var mer interessert i å få tak i bønder.

 

 

Axels stilling i partiet i første runde mot Knut J. Hjørnevik, Sandnes (1731 FIDE 1955). Axel trekker her 11...Dxd4!
og partiet fortsetter med 12. De2 Td8 13. Lg2 Sd3+ 14. Kf1 Lc5 15. oppgitt 0-1

Vegard Simensen møtte Aryan Tari, og det ble siciliansk. Vegard kom på hæla tidlig og ble presset bakover, og tapte da han ikke fikk til noe motspill.
Henrik møtte en russer med 2200 i rating, og kom godt ut av åpninga med svart. Russeren ofret kvalitet i midtspillet for å få et initiativ. Da kunne Henrik ha gitt tilbake en bonde og kommet ut likt, men da han heller valgte å forsvare seg, raknet stillinga og Henrik tapte sluttspillet.
Tore Kristiansen spiller i B-gruppa. Han møtte Anders Paulshus, Akademisk (1335), og vant til slutt etter litt nervepirrende spill underveis. Gudmund Farstad, Molde, satt på bordet ved siden av Tore, men Gudmund bukket offiser og tapte i første runde.

Flott åpning av Norsk Sjakkfestival lørdag ettermiddag.

(Tore, 29. april 2011) Norsk Sjakkfestival åpnet lørdag ettermiddag med litt Valdresmusikk, og flotte bilder fra Valdresregionen. 11 stormestre satt i salen men der Tiviakov manglet. Også vår gamle kjenning fra Kristiansund Grand Prix, GM Vladimir Georgiev, Bulgaria, er her med kone og baby. A-gruppa består av spillere med over 1800 i FIDErating + et par til. B-gruppa er mer vanlige hobbyspillere og C-gruppa er for det meste barn.

Alle kom seg til Fagernes

(Tore, 29. april 2012) Kristiansunds fem deltakere hadde litt forskjellig reiseopplegg for å komme seg til Fagernes og første runde lørdag ettermiddag. Henrik, Vegard og Tore tok fly tidlig lørdag morgen og rutebussen fra Oslo til Fagernes og var framme i halv ett-tida. Axel og Ellinor tok 14-flyet fra Kristiansund slik at de kom til Fagernes fredag kveld, og kunne slappe av på lørdag. Men SAS var ikke innstilt på det. Flyet deres fikk tekniske problemer og det ble kansellert. Og da kveldsflyet også ble et kvarter forsinket rakk de ikke siste bussen til Fagernes fredag kveld. De måtte overnatte i Oslo og Aage kjørte dem oppover fra Oslo til Fagernes lørdag ettermiddag. Så selv om de skulle dra 18 timer før Henrik & co kom de fram seinere...
Axel og Ellinor bor på hotellet mens Henrik, Vegard og Tore bor i leilighet på Fagernes camping 800 meter fra spillehotellet. Leiligheten er stor nok og med internett greier vi å forberede oss til rundene. Maten lager vi sjøl, og den fysiske aktiviteten ivaretas ved å gå raskt/springe fram og tilbake til spillestedet.

 

Utskriftsvennlig versjon

Teknisk ansvarlig