Kristiansund Sjakklubb

ksk - stiftet 1917 

KM for barn og ungdom lørdag 19. - søndag 20. oktober

Resultatlister for Miniputt-Mikroputt-Lilleputt-KadettB og Kadett A og Ungdom

Noen bilder er lagt ut

Vi har lagt ut noen bilder her...
I løpet av noen dager får vi nok noen bilder fra Roger også.

Kretsmestrene

Kretsmestrene ble:
Mikroputt: Mathias Unneland, Aalesunds
Miniputt: Niklas Unneland, Aalesunds
Lilleputt: Amandus Stolsmo, Kristiansund
Kadett B: Espen Haltvik Bakke, Kristiansund
Kadett A: Magnus Dahl Jenssen, Petter Andreas Wadstensvik og Iver Halse, alle Kristiansund
Ungdom: Vegard Simensen, Kristiansund

Sjuende og siste runde miniputt-mikroputt-lilleputt og kadett B

Det ble en spennende sisterunde. Niklas kunne sikre både sitt eget og brorens kretsmesterskap hvis han spilte remis mot Stian i sisterunden. Stian måtte derfor vinne for å kunne ta igjen Mathias om mikroputtronen. Christian og Amandus hadde et rent oppgjør om hvem som skulle bli mester blant lilleputtene. Christian måtte vinne for å bli mester, mens Amandus kunne greie seg med remis. Martin kunne ta igjen Espen på poeng hvis han selv vant og Espen tapte. Det var fremdeles mye som var åpent, selv før sisterunden startet.
Martin fikk et tidlig overtak mot Mathias, og vant partiet sitt. Da Niklas også vant sitt parti mot Stian, ble det klart at Mathias var blitt kretsmester for mikroputtene, mens Niklas hadde blitt kretsmester i miniputt.
Christian og Amandus sitt parti var spennende. Begge var fullt konsentrerte og spilte godt. Christian sto godt helt til han bukket et tårn, og da var det enkelt for Amandus som vant partiet og ble kretsmester for lilleputt.
Det siste partiet mellom Ulrich og Espen samlet en stor skare tilskuere. Alle de voksne samt mange av de andre spillerne fulgte med på trekkene. Espen vant en offiser tidlig, og uti midtspillet var det Espen som med offiser over presset nedover kongefløyen. Men Ulrich ga seg ikke, og forsvarte seg godt og presset tilbake i sentrum. Det er en klassisk sjakkregel. Et angrep på en av fløyene møtes med et motangrep i sentrum. Da Espen skulle forsøke å vinne tapte han offiseren han lå over med. Den fikk han imidlertid tilbake noen trekk seinere, men mot at Ulrich tok Espens to resterende bønder. I sluttspillet hadde Espen tårn og løper, mens Ulrich hadde tårn og to sammenhengende bønder. Ulrichs konge var mer aktivt plassert enn Espens. Da Espen etter ei stund greide å få kongen sin foran Ulrichs bønder, var det i realiteten ei remisstilling, men Espen ville ikke bytte av tårn, for han ville heller vinne partiet. Da går det som det ofte gjør, når man forsøker å forsere ei remisstilling. Man får da ei dårligere stilling. Ulrich vant Espens løper, og med to fribønder på femte- og sjetteraden vant Ulrich enkelt. Tappert forsøk av Espen, men det ble Ulrich som ble rundens helt med sin seier over den suverene Espen. Med sitt resultat her kom Ulrich på andreplass blant lilleputtene. Espen og Martin kom på samme poengsum i kadett B, men Espen hadde littegrann bedre kvalitet og ble kretsmester.

Femte og siste runde kadett-ungdom

Det ble en spennende sisterunde blant dem som satt på stua i jenteavdelinga og spilte. På forhånd ble det sagt at hvis Iver tapte mot Vegard og Petter vant mot Mads, ble det tre kretsmestre i kadett. Ved alle andre resultater var det Iver som ble kretsmester på bedre kvalitet foran de tre andre i kadett. Vegard var eneste ungdom og han hadde også vært suveren hittil med fire strake seire.
Vegard kom nok en gang veldig bra ut. Iver spilte på feil plan og da kunne Vegard i stedet for å forsvare sentrumsbonden sin, gå til angrep i stedet. Det var slik Vegard spilte denne helga. I løpet av tjue trekk hadde han avgjort partiene da motstanderne ikke hadde den samme forståelsen av stillinga som han hadde. Men Vegard sitter ikke og filer og filer og finner stadig flere svakheter i motstanderens stilling. Han er brutal og bruker en boksåpner og skjærer seg fram til motstanderens kongestilling som da faller fra hverandre, og Vegard vinner. Slik var det mot Iver, og slik var det i de andre partiene i helga. Vegard vant alle sine fire partier, og han ble en verdig kretsmester for ungdom.

Dermed var det partiet mellom Mads og Petter som ble avgjørende for hvem som ble kretsmester blant kadett A-gjengen. Mads var tydeligvis ikke i sin beste form etter at han hadde bukket to partier på lørdag, og Petter fikk en tidlig fordel. De kom ut i sluttspillet med liten fordel til Petter. Den konverterte han i seier og et poeng. Dermed ble det helt likt mellom Petter, Iver og Magnus. De tre tapte alle mot Vegard, alle sammen slo Mads, og så slo de hverandre innbyrdes. Alle tre fikk da både to poeng hver og akkurat samme kvaliteten, og alle tre ble kretsmestre.

Sjette runde miniputt-mikroputt-lilleputt og kadett B

Niklas og Mathias tok et langt skritt mot sine kretsmesterskap da begge to vant sine partier i sjetterunden. Niklas vant mot Ulrich, mens Mathias slo sin mikroputtkollega Stian.
Kadettene Espen og Martin hadde ingen problemer med å vinne sine partier mot Christian og Thomas. Espen har vunnet alle sine partier hittil i turneringa.

Femte runde miniputt- mikroputt-lilleputt og kadett B

Espen vant raskt mot Mathias. Thomas slo Amandus, da Amandus bukket dronninga da han trodde at han gikk matt. I følge Thomas var det ikke matt så sjøl mente han at han var heldig. Martin spilte lenge mot Niklas, og vant partiet. Martin fikk et tårn som gjorde at han enkelt vant sluttspillet. Ulrich og Stian spilte lengst i denne runden. Stian kjempe lenge og vel, men måtte gi tapt for Ulrich som spilte godt i partiet.

Fjerde runde kadett-ungdom

Søndag morgen ble fjerde runde for Kadett A og Ungdom spilt. Toppoppgjøret mellom Iver og Magnus fikk en tidlig avklaring, siden Magnus bukket dronning for springer. Petter åpnet med Sokolskijs åpning, og Vegard svarte veldig aggressivt med kraftig press på stillinga til Petter. Da Petter overså en kombinasjon og seinere også tapte en kvalitet, ble det seier til Vegard.

Fjerde runde miniputt- mikroputt-lilleputt og kadett B

Det ble en spennende runde. De to kadettene måtte slite mot de to lilleputtene de møtte i fjerde runde. Espen lå lenge bonde under mot Amandus, men kom på offensiven i sluttspillet og vant partiet. Christian sto også likt med Martin helt til sluttspillet, men så bukket han tårn, og da forsvant også alle muligheter til å ta poeng. Martin holdt på å gjøre seg litt bort, da han gikk inn med en bonde og skulle ta seg ei dronning, men så tok han et tårn og snudde det på hodet. I sjakkturneringer hvor det er flust av dronninger på andre brett, er et tårn fremdeles et tårn, selv om man snur det på hodet. Martin trodde at tårnet dekket dronninga hans på skrå, men et tårn gjør ikke det, så han bukket dronninga si. Men selv etter at Christian hadde tatt dronninga til Martin, var det tapt. Da gikk han matt på få trekk.
Det var et spennende oppgjør mellom de to miniputtene Thomas og Niklas. Lenge så det jevnt ut, og de var materielt likt. Niklas tok en bonde fra Thomas, og Thomas fikk igjen en litt seinere. Men da Thomas forsøkte å matte Niklas, og Niklas unngikk mattforsøkene mistet Thomas en offiser og tapte til slutt partiet.
Mathias vant dronninga mot Ulrich og også partiet.

Espen leder

I Gruppa med miniputter, mikroputter, lilleputter og kadett B, er det kadetten Espen som leder. Han har vunnet alle tre partiene sine. Det var et toppmøte mot Martin lørdag kveld, og det så litt svart ut da Espen bukket offiser i åpninga. Men Martin var høflig og ga tilbake offiseren rett etterpå. Til slutt var det Espen som vant, og han har et tak på kadettseieren i denne gruppa.
Amandus leder blant lilleputtene, da han har vunnet to partier og tapt et og har 7 poeng. Men søndag morgen skal han møte Espen, og det kan bli vanskelig. Christian og Ulrich ligger ikke langt bak med henholdsvis seks og fem poeng.
Søndag morgen blir det toppoppgjør mellom miniputtene Thomas og Niklas. Begge har 7 poeng etter lørdagens partier.
Stian har en liten ledelse på Mathias etter lørdagens tre kamper siden han greide remis i første runde. Men det skal spilles fire partier på søndag, og mye kan skje.

Tredje runde kadett-ungdom

Lørdag kveld ble tredjerunden for Kadett A og Ungdom spilt her på Silsethytta. Iver hadde walk over og frirunde, mens de fire andre kjempet seg i mellom. Vegard kom greit ut mot Mads, og han hadde kontroll. Det så ganske likt ut helt til Mads bukket offiser og ga opp. Det andre partiet mellom Magnus og Petter var også interessant. Petter sto godt og hadde vinststilling, men så ble han litt for grisk og skulle også fange dronninga til Magnus. Men det skulle han ikke ha gjort for da fikk Magnus den lille muligheten han ventet på, og Magnus satte Petter sjakk matt. Dermed har Magnus to poeng og leder blant kadettene. Men Magnus har ikke hatt frirunden sin ennå, og de andre kan ta ham igjen.

Andre runde i kadett-ungdom

Andrerunden for kadett-ungdom ble startet klokkka 1430. Den andre gruppa venter på ålesunderne som skal komme kl. 1630.
Vegard har walk over. Partiene spilles ennå (kl. 1510) og Iver mistet et tårn tidlig mot Petter. Mads hadde to fribønder på dronningfløya, men har mistet den ene nå, og har også mistet en bonde til. Spillerne sitter inne på et eget rom, slik at de ikke forstyrres så mye av de andre som har fri.

Oppdatert kl. 1600: Petter vant partiet mot Iver. Det var egentlig ikke noe håp etter at Petter vant tårnet i åpninga.
Det svingte godt av partiet mellom Mads og Magnus. Magnus gjorde en feil slik at fribonden til Mads kunne gå inn til ny dronning, og Magnus måtte gi løperen sin på bonden. Da ble det tårnsluttspill med offiser over for Mads, og det var bare å spille det fram. Magnus er "ekkel" å spille mot i slike stillinger, for han gir aldri opp, og han kjemper og kjemper og er også veldig flink til å finne det beste forsvarstrekket nesten hver gang. Men at Mads tapte var Mads egen feil, da han igjen plasserte kongen sin på ei randlinje, og også i dette partiet gikk han sjølmatt slik som i partiet mot Iver tidligere i dag. Denne gangen var det også enkelt å forsvare seg mot, men han var rett og slett ikke oppmerksom på mattrusselen. Da har Mads tapt begge partiene sine. To partier som han skulle ha vunnet. Det ser i alle fall ut til at det kan bli jevnt bak Vegard i denne gruppa. Og kanskje Mads slår tilbake mot nettopp Vegard i neste runde?

Lunsjen lørdag

Det var bare de tre eldste som var ute og gikk tur etter runden på lørdag. Roger, Vegard og Tore gikk fra Silsethytta og opp til Gammelsetra. Ikke lange turen, men vi fikk sett oss litt rundt, og vi fikk en tur i frisk luft. Lunsjen var pølser med brød noe alle satte pris på.

Første runde lørdag formiddag

Gruppa med miniputt, mikroputt, lilleputt og kadett B-spillere har allerede spilt ferdig første runde. Niklas og Mathias spilte mot hverandre lokalt hjemme på Ellingsøya, mens de andre sju spilte her på Silsethytta. Niklas og Mathias sitt parti var veldig interessant, og vi har fått både forklaring og bilder fra partiet. Til slutt vant storebror Niklas.
Christian tok ei dronning for mye mot Stian, og med tre dronninger på brettet satte han Stian patt. Dermed ble det poengdeling mellom de to.
Thomas overså en kombinasjon mot Espen og tapte først en offiser, deretter en til og så en tredje. Da gikk det ikke lang tid før partiet også var tapt.
Amandus slo Ulrich etter at sistnevnte hadde stått godt i åpninga.

I gruppa for Kadett-Ungdom, de spillerne som har lang betenkningstid på partiene sine, ble det to flotte partier i første runde. Magnus hadde hvit mot Vegard og kom greit ut i åpninga, selv om han måtte gi en bonde. Vegard spilte forsiktig og fikk fordel i midtspillet der han vant en bonde til, og Vegard omgjorde fordelen til seier.
Partiet mellom Iver og Mads var spennende. Begge kom fint ut av åpninga, og de sto også likt i midtspillet. Mads spilte aktivt, men hadde en litt dårligere bondestruktur. I dronning- og tårnsluttspill skulle Iver kapitalisere denne fordelen og få ei svært aktiv dronning, overså han at Mads truet matt. Iver måtte dekke med dronninga, og Mads fikk to bønder og i tillegg fikk han byttet av dronningene. Med fjern fribonde i a-linja og tre mot to bønder på kongefløya samt et tårn hver, var det vinststilling for Mads. Men som så ofte før, spilte Mads litt for raskt i sluttspillet, og bukket a-bonden med en gang. Iver fikk en tårngaffel på bonde og konge. Tre mot to bønder er vanskelig å vinne, men Mads forsøkte. Da han imidlertid var litt for aktiv med kongen gikk han sjølmatt mellom sine egne bønder. Pg Iver sto igjen på valplassen som seierherre!

Ankomst fredag kveld

Vi kom til Silsethytta fredag kveld. Det er ei fin og stor hytte. Fellesrommene er større enn på Ivar Aasen-hytta vi har vært på de siste tre årene. Soverommene er mye større i forhold. Her er det ikke mindre rom, men store rom med 10 senger i hvert rom. Det var 9 grader inne da vi kom til hytta. Men med fyring i tre peiser ble det fort varmt, selv om rommene er store.

 

Utskriftsvennlig versjon

Teknisk ansvarlig