Kristiansund Sjakklubb

ksk - stiftet 1917 

Klubbmesterskapet 2013

Stillinga i A-klassen,     B-klassen og     C-klassen

Da har Iver overtatt ledelsen i B-klassen igjen

(Tore, 11. april 2013) De fire partiene som ble spilt i går førte ikke til så store endringer på tabellen. Iver vant mot Petter Andreas der de spilte prøyssisk. Iver sto godt hele tida men lot Petter Andreas slippe inn i partiet flere ganger slik at det tok litt lengre tid før Iver vant. Da har Iver 5 poeng og har overtatt ledelsen i B-klassen. Men Pat vil vinne B-klassen sjøl med remis, da Pat vil få bedre kvalitet enn Iver. Iver har nå så mange flere ratingpoeng enn de andre guttene at han kunne ikke avgi så mange poeng, og det legger større press, og Iver spilte ei jevn turnering og viser framgang. Petter Andreas fikk 3½ poeng, og han har vist at han kan spille nesten like godt mot de beste i klassen, men Petter spiller littegrann for raskt, og da kommer bukkene. Men når Petter ligger under er han utrolig flink til å finne ressurser i stillinga som setter motstanderen på store prøver.

Stig og Magnus spilte hjemme på Goma, og de tok en tidlig remis. Magnus fikk 4 poeng i B-klassen og ender på 4. eller 5. plass. Det er nok litt under forventet for Magnus, og det var nok tapet mot Petter Andreas i sjetterunden som ødela for ham. Far og sønn Jenssen er de eneste som har tatt poeng fra ledende Pat, og det er kjempebra. Magnus kan hvis han vil, spille kjempegod sjakk, men blir litt nonchalant i enkelte partier. Stig fikk 3½ poeng og tok som nevnt et halvpoeng fra Pat. Stig spilte bra i mange partier, og sto jo godt også mot Bjørn. Sluttspilltrening vil nok gjøre godt for poengsummene til Stig framover, og det skal vi satse på fram mot NM på Lillehammer.

Eli Marit og Espen spilte siciliansk forsvar. Eli Marit bukket bonde i åpninga, og etter noen avbytter i midtspillet sto Espen godt. Men så åpnet Espen linjene for Eli Marit og i den prosessen bukket Espen en løper. Sluttspillet førte Eli Marit sikkert inn til seier. Eli Marit fikk 3 poeng, og det er kjempebra mot gode motstandere, men Eli Marit sto godt i flere partier, og kunne tatt flere poeng. Espen fikk 1½ poeng og kunne også tatt flere poeng. Spesielt Iver var heldig i partiet mot Espen der Espen hadde grei vinst men bukket dronninga i sluttspillet. Espen spiller fremdeles alt for raskt og greier ikke å tenke gjennom alt som skjer før han gjør trekket. Når Espen bestemmer seg for å bruke litt mer tid på trekkene sine, vil seirene også komme.

Det siste partiet som ble ferdig i går kveld var Bjørn mot Morten. Bjørn spiller sin faste åpning som er Stonewall med hvit. Det ble noen feile bytter i begynnelsen av midtspillet, for Morten sto godt, veldig godt. Men så gjorde Bjørn som han pleier i slike situasjoner. Han gir materiell for mer aktivt spill. Denne gangen ga han tårn mot springer og to bønder. Spesielt at han fikk de to bøndene gjorde at stillinga hans ble atskillig lettere å spille. Tårn under gjorde ikke noe fra eller til, da Bjørn fremdeles hadde alle 8 bøndene sine intakt. De gikk framover og da Morten bukket tilbake tårnet, ble det lettere for Bjørn som vant sluttspillet. Bjørn fikk 4½ poeng, og det på 6 runder. Han kom med seint og fikk ikke spilt førsterunden. Det ble et tap mot Pat og en remis mot Emil. Vi synes nok at Bjørn spiller litt for passivt med hvit, men det fungerer, og han spiller en stillingstype han kjenner ut og inn. Da går det bra.
Morten fikk 2½ poeng, og han fikk det litt tøffere enn i høstturneringa. Morten er flink til å finne ressurser når han står dårlig, men vi må trene mer på like stillinger i midtspillet, og hvor offiserene skal plasseres for at de skal gjøre nytten sin best.

Det siste partiet mellom Pat og Emil blir nok først spilt i neste uke.

Siste runde i B-klassen spilles onsdag 10. april

(Tore, 10. april 2013) Da årsmøtet har blitt utsatt, forsøker vi å spille siste og sjuende runde i B-klassen onsdag 10. april. Emil er sjuk så partiet mellom ham og Pat spilles seinere, men de andre fire partiene blir spilt i kveld.
Iver - Petter Andreas
Bjørn - Morten
Espen - Eli Marit
Stig Rune - Magnus

Det ser ut til at vi kan få mange fine bataljer her. Iver kan ta over ledelsen i B-klassen i kveld med seier mot Petter Andreas. Kanskje to av partiene blir sendt direkte, hvis vi får satt opp den nye pc-en vi har fått.

Remis også i det siste utsatte partiet i B-klassen

(Tore, 3. april 2013) Det siste utsatte partiet i B-klassen ble spilt onsdag kveld, 3. april, mellom Stig og Pat, og det ble et rolig parti. Etter to timers spill tok de remis. Stig har kommentert partiet her...

Dette betyr at Pat leder B-klassen alene etter 6 runder med 5 poeng. Iver Halse har 4 poeng, mens hele fire spillere har 3½ poeng.

Og siste runde er allerede satt opp. Sjuende runde spilles først om fjorten dager, onsdag 17. april, da det er årsmøte neste onsdag.

Remis i går - nytt parti i kveld i B-gruppa

(Tore, 3. april 2013) Det ble remis i partiet i sjette runde mellom Stig Rune Jenssen og Espen Haltvik Bakke som ble spilt i klubben i tirsdag kveld. Stig sier at han spilte uinspirert i fransk åpning, og kom bonde under etter en enkel regnefeil. Etter avbytter sto de med to tårn, to springere og en hvitfeltsløper hver, men Stig hadde 5 bønder og Espen hadde 6. Da stillinga var forholdsvis låst tilbød Espen remis, og Stig tok imot tilbudet.
Da står Espen med 1½ poeng på seks partier, mens Stig har 2½ poeng på fem partier.

Onsdag kveld klokka 18 skal det siste utsatte partiet mellom Stig og Pat spilles. Pat kan da ta en avgjørende ledelse i B-gruppa, mens Stig må kjempe for flere poeng, og ligger an til walk over i siste runde hvis han taper i kveld.

De siste partiene i B-klassen

(Tore, 2. april 2013) De to utsatte partiene i B-klassen spilles denne uka. Tirsdag kveld spiller Espen mot Stig, og onsdag klokka 18 skal Stig spille mot Pat. Da er vi ferdige med de utsatte partiene, og det gjenstår bare den siste og sjuende runden.
Den spilles onsdag 17. april, siden det neste onsdag er årsmøte i Sjakklubben. Runden vil bli satt opp etter at det siste utsattepartiet er ferdig.

Hvit vant i partiene onsdag kveld

(Tore, 21. mars 2013) Onsdag kveld ble det spilt fem partier, og hvit vant i alle fem partiene. Men i tre av dem kunne det ha vært et annet resultat da svartspillerne hadde sjansen til enten remis eller vinst. Allerede tirsdag kveld ble det spilt et parti i B-klassens sjette runde da Magnus og Petter Andreas møttes. Magnus hadde hvit, men bukket offiser og Petter Andreas vant partiet. Det gjenstår et parti i runden, men foreløpig er dette det eneste partiet der hvit har avgitt poeng. Flott gjort av Petter Andreas som nå har 3½ poeng. Magnus har også samme poengsum.

Iver vant greit mot Eli Marit i går kveld. Eli Marit gjorde en ørliten feil som Iver straffet med en gang, og da ballet det litt på seg, slik at noen få trekk etterpå ga Eli Marit opp i klart tapt stilling. Iver har 4½ poeng og ligger helt i teten i B-klassen.
Emil André mot Mads var også et flott oppgjør. Mads spilte Pirc, men Emil kom veldig greit ut, og spilte fornuftig og bra. Det var ikke noen hårreisende angrep uten mål og mening, men en rolig oppbygging av stillinga si. Emil presset Mads i sentrum, og da Mads forsøkte seg på en kombinasjon for å få en bonde, hadde Emil svaret klart. Emil hadde et mellomtrekk som gjorde at det ble ikke bare en offiser, men ei hel dronning. Emil vant og har nå 3½ poeng, mens Mads har 2½.

Toppoppgjøret i B-klassen var mellom Pat og Bjørn. Bjørn spiller sitt faste system, og Pat er litt for forsiktig, så de sto og følte hverandre på tennene i store deler av partiet. I midtspillet fikk Bjørn en bonde, men Pat fikk den tilbake noen trekk etterpå. Det endte i et remisaktig sluttspill, men der Pat fikk litt mer aktivt spill for tårnet og den ene løperen sin. Pat spilte litt for aggressivt og lot Bjørn få en sjanse til å vinne, som Bjørn ikke tok. Siden Bjørn ikke tok den, ga Pat ham enda en sjanse, men Bjørn tok ikke den heller. På dette tidspunktet hadde begge to kraftig tidsnød, så de er unnskyldt for at de ikke greide å regne lange, kompliserte varianter. Med ulikefargede løpere var det remis, men så ble Bjørns konge litt for passiv og Pat fikk inn en bonde som Bjørn måtte gi løperen for, og da vant Pat til slutt. Det var et utrolig fargerikt og spennende sluttspill med mange varianter å regne på for tilskuerne.
Da leder Pat B-klassen med 4½ poeng, og han har også et utsatt parti. Bjørn har 3½ poeng.

Også i A-klassen vant hvit onsdag

(Tore, 21. mars 2013) I A-klassen ble siste runde spilt onsdag kveld. Henrik møtte Audun, og det ble Benoni som forventet mellom dem. Men Audun avvek og spilte Snake Benoni (slangebenoni på norsk?). Siden Henrik ville spille katalanbenoni med fianchettert løper, ble det litt miks i variantene. Henrik bukket bonde i åpninga fordi han blandet varianter, men Audun torde ikke ta den. Henrik fikk ikke den stillinga han ville ha, men det fikk ikke Audun heller, så der var de like.
Henrik ofret offiser for bonde i midtspillet, og trodde at han fikk igjen offiseren med en gang, men der fant Audun det rette svaret. Men så gjorde Audun en liten feil og ga tilbake offiseren trekket etterpå, men Henrik tok den ikke, og spilte feil i den lange kombinasjonen som fulgte. Begge to gjorde mange feil, så trening på kombinasjoner bør være noe de bør prioritere. Det endte med at Henrik kom litt best ut med springer mot to bønder. Begge hadde et tårn hver. Henrik vant partiet da Auduns konge ble sperret inne på h-linja, og Audun ikke gjorde noe for å få den ut derfra. Da valset Henrik rundt med konge og springer og tok bøndene til Audun, en etter en, til han vant.

Det ble like spennende partiet mellom Tore og Vegard. En time før start fikk Tore beskjed av Henrik at han hadde preppet feil åpning. Vegard har skiftet åpning i det siste. Det ble Sveshnikov i siciliansk. En litt merkelig variant der begge spilte feil. I midtspillet hadde Vegard bedre offiserer, men de avviklet til sluttspill der Tores bondestruktur var littegrann bedre, men ikke noe til at det lå an til vinst. De siste offiserene ble byttet av i sluttspillet og det var bare konger og bønder igjen. Vegard forsvarte seg godt, og holdt remisstillinga. Så forsøkte Tore en variant der Vegard hadde mulighet til å gå feil, og siden han gjorde det, vant Tore partiet. Dermed ble det 3 poeng og andreplass på Tore. Og de tre juniorene i klassen havnet på de tre siste plassene.
Robin vant alle sine partier. Tore tapte mot Robin og slo resten. Henrik og Vegard spilte innbyrdes remis og slo Audun begge to. Tore var den som hadde mest flaks i klassen, mens Audun burde etter spill hatt flere poeng. Det var Vegard som var nærmest å ta poeng fra Robin denne gangen, og han skuslet bort to halvpoeng men var griseheldig mot Audun. Alt i alt var det ei typisk klubbturnering med flaks, uflaks, dyktighet og udyktighet omtrent like godt fordelt mellom spillerne.

Full runde i A- og B-klassene onsdag kveld

(Tore, 19. mars 2013) Onsdag 20. mars spilles de to siste partiene i A-klassen. Femte runde med partiene Tore-Vegard og Henrik-Audun spilles i kjelleren i klubben klokka 18. Kanskje vi får sendt partiene på nett.

B-klassens sjette runde starter også klokka 18. Stig og Magnus melder avbud da de er i Spania når partiet starter. Men ellers får vi et toppoppgjør på førstebordet mellom Pat og Bjørn. Klassens mest erfarne spillere møtes. De to andre partiene blir Iver-Eli Marit og Emil-Mads.

Tore har overtatt andreplassen i A-klassen

(Tore, 16. mars 2013) Fredag kveld spilte Audun og Tore deres parti fra fjerde runde i A-klassen. Det ble et rart parti. Audun åpnet ikke med Systemet som alle trodde at han ville. Årsaken var, sa han etterpå, at Tore hadde fleipet tidligere i vinter at han skulle spille Auduns åpning, Benoni, mot Audun. Men det torde ikke Tore, og det ble Katalan i stedet. Audun ga først en bonde og deretter en til allerede i åpninga. Da var jo partiet egentlig over, men så skulle Tore finne en elegant måte å gjøre det på, og det ble litt mer komplisert, og Audun fikk muligheten da Tore bukket offiser. Det var nok fremdeles vinst for Tore, men det ble mye vanskeligere. Og da Tore slapp Audun inn i partiet, var det plutselig Audun som sto godt. I sluttspillet hadde Audun to lette offiserer mot Tores tårn, og i tillegg hadde Audun en langt fremskutt randbonde. Lykken snudde for Tore igjen da Audun bukket den ene av offiserene sine. Da var det over, og Tore inntok andreplassen i klassen.
Audun har vært nære på i de to siste partiene. I løpet av partiene sine både mot Vegard og Tore hadde han vinststillinger, og det er litt urettferdig at han står med null poeng.
Femte runde i A-klassen spilles den siste uka før påske.

Audun-Tore starter fredag kl. 1630

(Tore, 14. mars 2013) I A-klassen skal Tore og Audun spille et parti fra fjerde runde. Partiet begynner i Sjakklubben i halv fem-tida fredag ettermiddag.

Fransk ga seier for Pat

(Tore, 13. mars 2013) Fransk åpning spilte Pat i toppoppgjøret mot Iver i går kveld. Iver spilte litt forsiktig og hadde nok ikke sett den varianten som Pat pleier å spille. Det er en gammel, god variant som har fungert for Pat i alle år. Poenget hans med svart er å bytte av hvitfeltløperen tidlig i partiet. Det greide han i går kveld mot Iver, og Pat fikk tidlig utligning i partiet. Han byttet imidlertid av offiserer så snart det bød seg en anledning og Iver var like villig til å bytte av. Det ble sluttspill, og Ivers framskutte bonde på e5 førte til problemer for ham, for den måtte forsvares. Det utnyttet Pat slik at han fikk mye bedre sving på offiserene sine enn Ivers som sto og passet på den bonden. I sluttspillet fikk Pat en bonde, og da han fikk en bonde til ga Iver opp. Da var det ikke noe håp lengre.
Det var et severdig parti, og 7-8 stykker fulgte med på partiet i klubben i går. Spillerne satt riktignok i kjelleren, og de satt ikke på sensorbrett, men vi oppe sendte stadig vekk en representant ned for å registrere stillinga i partiet. Og så kom vedkommende opp, fortalte det til de andre som straks begynte å analysere stillinga. De hadde det nok lettere de som satt oppe, for de slapp konsekvensene av å gjøre feile trekk. Da var det bare å starte på nytt igjen.

Erlend med 10 av 10 i C-klassen

(Tore, 13. mars 2013) Erlend Venås fosser fram i C-klassen. De siste to dagene har han føyd nye skalper til sin lange seiersrekke i C-klassen. Nå står han med 10 poeng. Kanskje Erlend går for fullt hus?

Toppoppgjør i B-klassen onsdag kveld

(Tore, 13. mars 2013) I kveld blir det et toppoppgjør i B-klassen. Det er partiet fra femte runde mellom Iver og Pat. Pat har riktignok enda et utsatt parti, men han er favoritt mot Stig Rune, og hvis vi regner med at han vinner det partiet også (Stig Rune er nok ikke enig i dette!), vil Pat ha 3½ poeng etter fire runder, det samme som Iver. Hvis en av dem vinner i kveld, kan han ha tatt et avgjørende steg mot klasseseieren. Remis mellom begge vil sørge for at begge er med, og da vil begge (muligens for Pat) ligge ½ poeng foran Bjørn og Magnus.
Det ser ikke ut til at vi får sendt partiet i kveld på nett heller, så skal du følge med partiet, må du stikke innom Sjakklubben i kveld.

Pat slo Espen - Erlend øker ledelsen

(Tore, 13. mars 2013) Erlend økte ledelsen i C-klassen med en seier i går, og har nå 6 poeng! Er det noen i C-klassen som kan ta poeng fra ham? Erlend må nok nå begynne å få bedre matching, og første sjansen til det er i helga.

Espen og Pat spilte et utsatt parti i går kveld. Pat vant, men han kom utrolig forsiktig ut. Espen sto godt i midtspillet, og han gjorde mye riktig, men lot Pat få spill i sentrum. Ved noen avbytter på midta hadde Pat muligheten til å få ei kongestilling, men han lot i stedet Espen komme inn i partiet igjen, og det var Espen som sto godt. Dessverre utnyttet ikke Espen sine fordeler, men det skal man heller ikke forvente. Man må nok opp på nesten-mesternivå for å se hvordan han kunne ha satt offiserene. Men han vil lære det nå etter analysene av partiet.
Pat vant bonden på c4, og Espen burde bare ha dekket den med b3, men han overså kanskje at bonden ble truet. I noen trekk da var det ingen som fulgte med dem nede i kjelleren, så vi fikk ikke sett hva de gjorde, men av noteringsarkene til begge, ser det ut til at Espen bukket dronning, men at Pat ikke tok den. Dette har de sjølsagt ikke gjort, og begge må nok ha glemt å skrive et trekk. Men uansett med den ekstra bonden sørget Pat for at han vant, selv om de spilte 70 trekk før Espen ga opp.

Partiene i A- og B-klassen denne uka

(Tore, 11. mars 2013) Det er fremdeles tre utsatte partier i B-klassen. Det første fra første runde spilles tirsdag 12. mars mellom Espen og Pat. Og på onsdag spilles toppoppgjøret fra femte runde mellom Iver og Pat. Pat har svart i begge disse partiene. Da blir det heller ikke ny runde i B-klassen denne uka, men onsdag kveld trekker vi sjette runde, og den spilles onsdag 20. mars.

I A-klassen er det tre partier igjen. Partiet fra fjerde runde mellom Audun og Tore spilles fredag ettermiddag. Og femte runde spilles neste onsdag 20. mars. Det er siste frist for A-klassen siden turneringa skal sendes inn til FIDE for ratingberegning et par dager seinere. A-klassen kommer med på aprillista hos FIDE. B-klassen hadde ikke nok spillere med FIDErating til at vi fikk lov til å registrere den som ei FIDE-turnering. Derfor har B-klassen litt lengre tid på å bli ferdige med sine partier.

Robin ble klubbmester - har vunnet A-klassen

(Tore, 10. mars 2013) Robin vant partiet mot Audun søndag kveld. Det ble Maróczy-binding, og det er ei åpning som Robin studerte ganske grundig for et par år siden. Audun var ikke så forberedt, og satte opp tårnene sine feil. Audun forsøkte å bryte i sentrum, men det førte til at han fikk to svake bønder i e- og d-linjene. Det endte med at Audun kom i ei stilling der han måtte gi kvalitet, men han valgte heller å gi offiser. På slutten forsøkte han seg med en enkel, kombinasjon som hvis den hadde lyktes, hadde ført til vinst, men Robin parerte den, og Audun ga opp.
Dermed har Robin vunnet alle partiene sine i A-klassen, alle fire! Dette er Robins første klubbmesterskap, men det blir nok ikke det siste. Vi gratulerer!

Rekorden i antall klubbmesterskap har Torger Strand med 13. Karl W. Strand har 11 og Hans Gjøen har 10.

Robin mot Audun i A-klassen søndag kveld

(Tore, 10. mars 2013) Robin-Audun fra A-klassens tredje runde spilles i Sjakklubben søndag 10. mars med start klokka 18. Et par tilskuere har meldt sin ankomst litt etter kampstart, og du blir ikke aleine i klubblokalet hvis du kommer innom for å følge med på partiet. Det skal bli spennende, for Audun holdt på å slå den høyest ratede, Vegard, i forrige uke, og siden Robin har nesten 100 ratingpoeng lavere enn Vegard, bør Audun ha like stor sjanse mot ham i kveld.
Dessverre blir ikke partiet sendt på internett, siden den bærbare sjakk-pc-en er hjemme hos en av regnskapsførerne, og han har dratt til Tyskland i helga så vi får ikke koblet opp sensorbrettene.

To utsatte partier i B-klassen denne uka - ingen runde

(Tore, 10. mars 2013) For å komme á jour blir to av de tre utsatte partiene spilt denne uka. Det er Pat som har vært bortreist og han har tre partier han ikke har spilt. For at oppsettet ikke skal bli helt feil, så spilles partiet mellom Espen og Pat fra første runde tirsdag kveld. Onsdag spiller Pat også et parti og det blir enten mot Stig fra runde tre eller mot Iver fra femterunden.

Robin tok teten i A-klassen

(Tore, 6. mars 2013) I et parti i klubben onsdag kveld og natt til torsdag sikret Robin seg seieren i årets klubbmesterskap. Det ble et langvarig parti mot Vegard Simensen, og de var ikke ferdige før etter seks timers spill, litt over klokka ett. Begge hadde forberedt seg på å spille nimzoindisk, men det ble Laskervarianten i Dronninggambit i stedet. Begge var litt forsiktige i åpninga, og Vegard valgte den gamle hovedvarianten med dronninga på c2 i stedet for tårnet i c-linja. Men det som bekymret mest, og som overrasket tilskuerne (Henrik og Tore) samt motstanderen var at Vegard brukte så lang tid i åpninga. På helt greie, normale trekk brukte han lang tid, og hadde brukt en time bare på åpninga. Det var merkelig, og han fikk fikk da sjølsagt altfor lite tid i sluttspillet. Laskervarianten er en solid variant for hvit, og hvis svart ikke finner på noe, så går det ganske greit for hvit. I dette partiet ble det brudd på d5, og det var hvit som brøt. Vanligvis skal svart bryte på c5 eller d5, men da Robin spilte c5 kontret Vegard med d5. Det var helt riktig, og tilskuerne som denne kvelden sprang opp og ned for å følge med på partiet. (Ned i kjelleren for å se hvilke trekk de hadde gjort, og opp for å snakke og diskutere partistillinga. Vi kunne ikke bruke sensorbrettene i går siden den gamle, bærbare pc-en er i bruk for å lage regnskapet for 2012).
I avviklinga i midtspillet gjorde Robin nok en liten feil, eller valgte en feil variant, for Vegard fikk doblet i ei åpen tårnlinje, og fikk motspill. Nå var det nok en ørliten fordel for Vegard. Da de avviklet til sluttspill, ble det helt lik stilling, men Vegard måtte gjennom en kraftig tidsnød først. Robin tok ham igjen på tida og i neste tidskontroll etter 40 trekk hadde de ganske lik tid. Robin hadde tre svarte bønder på dronningfløya mot Vegards to, mens Vegard hadde tre bønder på kongefløya (ikke sammenhengende) mot Robins to. Robin flyttet fram og tilbake og forsøkte å finne huller i Vegards stilling. Det kom først da Vegard begynte å spille for aktivt. Han kunne også ha flyttet brikkene sine fram og tilbake, men i stedet forsøkte Vegard å vinne, og det endte med at han tapte siden Robin kom inn i stillinga hans og fikk tatt en bonde. Partiet ble først ferdig klokkka halv ett, og partianalysene etterpå tok tre kvarter så det ble en lang kveld i Sjakklubben onsdag kveld.
Dermed leder Robin A-klassen ganske klart, og han har bare et parti igjen, mot Audun.

Magnus opp i teten i B-klassen

(Tore, 7. mars 2013) Magnus slo Emil i går kveld i et utsatt parti i femte runde i B-klassen. Magnus har nå 3½ poeng og ligger i teten sammen med Iver som har et uspilt parti igjen, og Bjørn.
Det ble fransk åpning på Emil og Magnus. Emil hadde hvit, og spilte litt for forsiktig. Emils spillemåte er ikke den forsiktige, og når han setter seg opp med ei rolig stilling, men forsøker der å finne aggressive måter å spille på. (Trenerne har nå funnet ut at vi skal lære Emil andre varianter å møte fransk på.) I partiet fikk Magnus med svart tidlig utligning. Magnus ga en bonde for å få press i en av de to åpne tårnlinjene, og i trekkene som fulgte tapte Emil partiet, da han ga bort to trekk. Emil valgte feil plan, slik at Magnus kom inn i stillinga til Emil, og Magnus fikk et par bønder. Dermed var det gjort, og Magnus vant partiet.

Fire partier spilt i går kveld

(Tore, 28. februar 2013) Tre partier ble spilt i femte runde i B- gruppa og et parti i A-gruppa. To av partiene ble sendt direkte her...
Et fellestegn ved alle de fire partiene var at de fort kunne endt med motsatt resultat. I A-gruppa spilte Tore mot Henrik, og i Grünfeldindisk spilte Tore feil i åpninga og sto ikke godt i overgangen til midtspillet. Men da Henrik var litt for forsiktig, var det Tore som fikk et overtak i midtspillet, og til slutt var det Tore som vant partiet, selv om nok Henrik hadde sjanser til motspill.

I B-gruppa har Bjørn fått 3½ poeng etter at han slo Stig Rune i går kveld. Men Stig hadde grei vinst i partiet, og sto med offiser over. Men Bjørn viste sin erfaring, og ga seg ikke, og da han fikk presset fram sentrumbøndene sine var det over for Stig. Allikevel var dette et parti som begge bør lære av.

Espen sto godt mot Mads og kom ut i sluttspillet der begge hadde dronninga og to tårn med bonde over. Det trenger ikke være nok til å vinne, men Espen spilte godt og fikk sakte men sikkert flyttet sine bønder framover, mens Mads sine bønder ikke gikk like raskt. Espen hadde nok vinnende fordel da han bukket dronninga si, slik at Mads vant. Det var nære på for Espen denne kvelden. Kanskje Espen hadde tatt hjem hele poenget hvis han bare hadde brukt littegrann mer tid på trekkene sine.

Det siste partiet som startet var mellom Eli Marit og Morten. Det svingte noe grasalt. Morten kom godt ut og lå langt foran i utvikling. Så fikk Morten en offiser men måtte gi to bønder for den, og like etter vant Eli Marit en bonde til, slik at hun hadde kommet mer inn i matchen da hun hadde tre bønder for offiseren. I sluttspillet ga Morten imidlertid en offiser for noen bønder, slik at Eli Marit bare hadde to bønder mer. Men hun hadde vinnende fordel, men i sluttspillet gjorde hun en feil slik at det ble remisstilling i stedet. Men partiet skal spilles til det er slutt, og det er ikke slutt før det er over. Da de byttet av tårn og bønder sto Eli Marit med en randbonde igjen. Stillinga var teoretisk remis, men Morten visste ikke hvordan han skulle greie det, og Eli Marit vant. Endelig fikk Eli Marit lønn for det gode spillet hun har vist i klubbmesterskapet. Morten viste at han evner å kjempe seg tilbake gang etter gang, og det er en utrolig god egenskap.

Fire bilder fra gårsdagen finner du her...

Runde fem i B-klassen spilles onsdag kveld og et parti i A-gruppa

(Tore, 27. februar 2013) Etter vinterferien i forrige uke der ingen partier ble spilt, er det tid for en ny runde i klubbmesterskapet. Denne onsdagen blir det også spilt et parti i A-gruppa mellom Tore og Henrik. Vi skal forsøke å sende det direkte.

Femte runde i B-gruppa spilles i kveld. Pat har meldt avbud, men fire andre, interessante partier blir spilt. Emil-Magnus, Stig-Bjørn, Mads-Espen og Eli Marit-Morten. Alle partiene spilles i kjelleren, og nå har det også kommet rekkverk ned trappa!
Vi skal forsøke å sende to av partiene direkte på internett. Det fungerte ikke forrige gang vi forsøkte fra kjelleren, men vi forsøker på nytt igjen i kveld. Det blir i så fall partiene Stig Rune Jenssen-Bjørn Benjaminsen og Tore Kristiansen-Henrik Øie Løbersli som blir sendt fra klokka 18 her...

Runde fem i B-klassen satt opp

(Tore, 14. februar 2013) Runde fem er allerede trekt. Den spilles ikke neste onsdag, for da er det skolenes vinterferie. Hvis noen har lyst å spille tidligere enn onsdag 27. februar, kan de gjøre det. Da er det bare å avtale seg i mellom når dere vil spille. Pat sine to utsattpartier og det i femterunden kan bli spilt før neste onsdag.

Iver leder B-klassen

(Tore, 14. februar 2013) Iver Halse leder nå B-klassen etter fire runder med 3½ poeng. Det er bare Pat Schanzenbecher som har to utsatte partier, som kan komme á jour med Iver. Og Iver og Pat møtes i et toppoppgjør i femte runde, slik at mye kan bli avgjort da.

Så over til partiene i går kveld. Det var meininga at to av partiene skulle sendes på internett, og vi tror at nettet fungerte, men vi fikk ingen trekk fra sensorbrettene. Bare klokka virket. Det blir nok rettet til neste gang. Det kom et tegn i går kveld på at guttene som spiller i B-klassen har blitt mer modne som sjakkspillere. Alle sammen brukte mye tid på trekkene sine. Nevnte Iver hadde svart mot Magnus og begge spilte forsiktig og godt i åpninga. Magnus har tidligere spilt raskt i åpninga og gjort store feil der, men dette unngikk han denne gangen. Bra, Magnus! Det var først i tårnsluttspillet at Iver fikk fordelen han trengte for å vinne. Iver hadde et mer aktivt tårn enn Magnus, og det brukte han til å ta en bonde. En bonde er nok til å vinne spillet, og det vet de på dette nivået. Magnus forsøkte seg med motspill, men mistet en bonde til, og til slutt enda en. Selv om bøndene til Iver var spredd utover brettet, ble det for mange av dem til at Magnus greide å stoppe dem, og Iver vant. Iver leder med 3½ poeng, mens Magnus har 2½.

Pat møtte unge, lovende Mads og det ble et rolig spill som forventet. Men Pat fikk tak i en bonde, og med bonde over spilte han på den ørlille fordelen resten av partiet, og den brukte han på å øke fordelen sin til han til slutt sto til vinst. Da bukket Mads en springer, men fikk en bonde og litt spill med tårnet sitt. Det ble litt hektisk da Pat brukte opp nesten hele tida si, og måtte øke farten på trekkene sine. Pat ga tilbake en offiser men vant allikevel. Pat har 1½ poeng + 2 utsattepartier og kan komme opp på delt ledelse hvis han vinner begge to. Mads har 1½ poeng.

Eli Marit hadde svart mot Petter Andreas og i det partiet var det også jevnt ganske lenge. I midtspillet lå Petter Andreas med bonde over, men den fikk Eli Marit tilbake, og i sluttspillet med dronning, tårn og løper mot dronning, tårn og springer hadde Eli Marit en ørliten fordel da hun hadde løperen. Da hun byttet av løperen sin mot Petter Andreas' springer og samtidig sørget for at Petter Andreas fikk sammenhengende bønder på dronningfløya snudde den ørlille fordelen til Petter Andreas' side. Den fordelen sørget Petter Andreas for å spille på, og økte den slik at Eli Marit gikk feil og tapte. Petter Andreas har 1½ poeng mens Eli Marit har 1.

Morten hadde hvit mot Stig Rune i et interessant parti. Stig spilte aggressivt allerede i åpningsfasen og Mortens konge kom helt ut på d3. Der ble den stående og forsvare seg mot dronninga til Stig som fôr rundt på brettet. Stig hadde ikke fått utviklet alle offiserene sine, og var helt avhengig av at stuntet med dronninga og løperne lyktes. Med nøyaktig spill av Morten kunne han nok ha funnet litt bedre forsvarstrekk, men det var vanskelig. Og enden på alle variantene var at Stig hadde kommet ut med bonde over, og da hadde Stig vært fornøyd og kunne ha spilt videre på det. Morten valgte å forsvare seg, og det endte med at han måtte gi en offiser og partiet var over. Stig har nå 2 poeng + et utsatt parti mot Pat, mens Morten har 1½ poeng.

Det siste partiet var klart det villeste og mest spektakulære. Og selvsagt var Emil en av kombattantene. Han møtte Bjørn som spilte hvit, og som ville sette opp en forsvarsvegg av stein (Stonewall) bestående av bønder midt på brettet. Emil tenkte lenge i åpninga (!) og fant en mulighet rundt denne forsvarsmuren. Da Bjørn satte opp offiserene sine i feil rekkefølge utnyttet Emil på akkurat riktige tidspunkt dette, og angrep på kongefløya. Ingen av av dem hadde rokert ennå, så dette var tidlig i partiet. Bjørn tok i mot angrepet og ofret tårnet sitt for Emils springer, og det så ut til at han måtte gjøre det. Etter 16 trekk var Emils dronning helt inne på e1! Partiet var utrolig interessant å følge med på, og vi skal legge ut noen av stillingene i partiet seinere i dag. Angrepet til Emil som han på vanlig måte gjorde slik han kan, førte til vinststilling med materiell overvekt. Hvis han hadde tatt seg litt bedre tid i angrepet, og fått med seg flere av offiserene sine, kunne angrepet ha ført fram. Men i stedet ble det sluttspill med fordel til Emil. I sluttspillet er ikke Emil like god. Emil tenker sluttspill likedan som han spiller angrepene sine, og da går det feil. I sluttspillet må spillerne spille langsomt. Man vinner ikke på få trekk men man bruker mange trekk på å vinne i sluttspill. Sakte men sikkert kom Bjørn med i spillet igjen, og han fikk plassert en meget god springer på Emils halvdel av brettet. Selv om Bjørn hadde kvalitet under, var denne springeren så god at fordelen til Emil var redusert. Det var nok fremdeles vinststilling, men det var mye vanskeligere å vinne. Og springeren fikk til slutt gaflet Emils konge og tårn slik at de kom ut i et tårnsluttspill som var remis, og det ble det etter få trekk. Det var et utrolig spennende og interessant parti som hadde fortjent langt flere tilskuere enn de fem som fulgte med på (i tillegg til de andre spillerne).

Runde 4 i B-klassen onsdag kveld

(Tore, 13. februar 2013) Onsdag klokka 18 starter fjerde runde i B-klassen. Det er fremdeles to partier som er utsatt, men neste uke er det vinterferie og da håper vi at vi får spilt noen av dem. I kveld spisser det seg til.
Magnus møter Iver og det kan bli et interessant oppgjør. Magnus har kommet litt skjevt ut i åpningene i de siste partiene og har måttet kjempe seg inn i partiene igjen. Kanskje han retter opp det mot Iver i kveld? Iver har tatt kjempesteg i sin sjakklige utvikling de siste månedene, og han må regnes som en liten favoritt. Bjørn skal spille mot Emil, og Pat mot Mads. Her blir det to erfarne spillere mot to unge, fremadstormende. Morten møter Stig, og Petter Andreas møter Eli Marit. Det er fem partier og resultatet kan gå alle veier i alle fem partiene. Interessant blir det nok!
Vi prøver med å sende to av partiene i kveld, for og se om internettet virker i kjelleren. Da viser vi Magnus-Iver og Pat-Mads.

Erlend har tatt teten i C-klassen

(Tore, 13. februar 2013) C-klassen har også kommet i gang med noen få spilte partier. Erlend Venås har tatt teten der med full pott, da han har vunnet mot de tre han har spilt mot!

Morten slo Espen i B-klassen i går

(Tore, 13. februar 2013) I et utsatt parti fra B-klassen vant Morten i går mot Espen. Espen hadde to lette offiserer (springer og løper) mot tårn, og det skal være en fordel for hvit som Espen spilte. Men Morten fikk inn begge sine tårn på Espens andrelinje, og der herjet de og ødela, og gjorde så stor skade for Espen at Morten vant partiet.

Iver vant på førstebordet og har overtatt ledelsen

(Tore, 7. februar 2013) Kun tre partier ble spilt i B-klassen går kveld. Også partiet mellom Espen og Morten ble utsatt. Bjørn Benjaminsen fikk det enkelt i sitt første parti i Kristiansund Sjakklubb. Bjørn som nettopp har flyttet til Kristiansund, er en habil spiller. I går møtte han Petter Andreas i tredje runde. Det gikk enkelt og greit da Petter Andreas bukket offiser i åpninga.
Mads og Magnus var det ene av de to toppartiene som ble spilt. Det var en jevn batalje der Magnus utlignet tidlig med svart. Magnus pådro seg en isolanibonde i midtspillet, og den kunne ha blitt en svakhet, men Mads byttet av slik at den kom i e-linja. Da hadde de to nådd et sluttspill med to tårn og dronning hver. Det var ganske likt, og Magnus forsøkte å presse med bøndene. Han fikk et lite press, og i det presset gjorde Mads akkurat den nødvendige feilen slik at Magnus vant partiet. Mads tok testamentbonden på b7, men det skulle han ikke ha gjort. Da var det forsert matt i få trekk etterpå. I stedet skulle dronninga ha holdt seg nære kongen sin, og ikke dratt på utflukt til dronningfløya. Mads tapte et tempo på å ta bonden, og det hadde han ikke råd til. Dermed ble det Magnus som vant partiet.

På førstebordet spilte Emil som ledet før runden, mot Iver. Iver låste av hele dronningfløya. Litt merkelig siden Iver hadde nesten alle offiserene sine der, men det var kanskje taktikk? Emil tilbød remis tre ganger og hver gang avslo Iver. Kanskje taktikken til Iver var å spille så kjedelig at Emil gjorde en feil? For Emil er jo mest kjent for å angripe ved enhver anledning. I dette partiet var det ikke åpninger for det for Emil. Iver forsøkte imidlertid å skape et press i h-linja, som var den eneste linja som ikke var lukket. Han bukket tårn og bonde i manøvrene på å plassere offiserene sine, og dermed så det mye lysere ut for Emil. I tillegg hadde Iver to løpere som var innestengt på egen halvdel, og var nesten ubrukelige. Et rolig spill av Emil i h-linja ville ha ført til en enkel seier for ham. Men slik det ble ikke. Iver presset videre i h-linja etter bukkene, og da Emil ikke var oppmerksom nok, bukket han dronning og løper for tårn. Plutselig var det Iver som sto materielt over. Emil hadde to tårn, mens Iver hadde dronning og to løpere. Skulle Iver vinne, måtte den ene løperen ofres, slik at den andre kom ut. Men Emil var litt for uforsiktig, og lot Iver få komme inn i sin egen stilling, og da Emil åpnet stillinga for Ivers løpere var det Emil som gikk sjakk matt. Dermed har Iver tatt ledelsen med 2½ poeng i B-klassen.

Robin har tatt grepet om A-klassen

(Tore, 7. februar 2013) Robin vant mot Henrik i et parti i A-klassen i går kveld. Henrik bukket bonde, og da var det vel over? Av hvordan partiet gikk ser det ut til at Henrik ofret bonden da han trodde at han fikk den igjen noen trekk seinere, men midt i kombinasjonen oppdaget han at Robin hadde et grusomt, og vinnende svar, og Henrik måtte avbryte kombinasjonen og sto igjen med bonde under. Men Henrik hadde allikevel delvis kompensasjon for bonden i bedre offiserer. Dronningbytte i sluttspillet førte imidlertid til klar fordel for Robin, og Henrik burde nok ha fortsatt spillet med dronningene på brettet, for Robins konge kom veldig raskt gjennom stillinga til Henrik, og Henrik ga opp da han sto til tap. Jeg synes nok at Henrik burde ha spilt noen trekk til for å få litt mer trening i praktisk sluttspill. I klubbmesterskapet er det ikke stormestre (eller sjakkprogrammer) vi møter, og motstanderne har lov til å gjøre feil. Fra et treningsståsted hadde det vært interessant og sett hva Henrik hadde gjort om han hadde spilt litt videre.

Emil leder B-klassen

(Tore, 31. januar 2013) Emil André Olsen har tatt ledelsen i B-klassen med sin andre strake seier i går kveld. Emil hadde svart mot Stig Rune Jenssen, og Stig forsøkte seg på Axels Systemet. Emil fikk da plassert ut offiserene sine slik han ville og fikk også rokert langt. Emil er tro mot sin egen spillestil og da han fikk åpnet i sentrum ble det press på Stig som bukket offiser, og Emil vant.
Iver Halse fikk tidlig to bønder mot Espen Haltvik Bakke, og da var det for Iver bare å bytte av alle offiserene og vinne sluttspillet. Det ble litt enklere da Espen lot Iver få bytte av offiserene da han ville bytte dem av.

Morten Smenes Frost og Petter Andreas Wadstensvik hadde et langt parti. De åpnet med slavisk forsvar, men da Petter Andreas utfordret i sentrum for tidlig tok Morten de to bøndene. Men stillinga ble rettet opp noen trekk etterpå da Petter Andreas fikk gaflet to tårn med en løper, og han fikk en kvalitet. Selv om bøndene til Morten så farlige ut, og han hadde løperparet og et tårn i sluttspillet, var det remis selv med to bønder under for Petter Andreas da han hadde to tårn og en løper som kompensasjon. Men så overså Petter Andreas at tårnet hans var truet av løperen til Morten da han flyttet fram sine bønder. Med to bønder under så det litt mørkt ut for Petter Andreas, men det var remisstilling, siden han hadde en konge som hadde kontroll på Mortens bønder. Men Petter Andreas gikk feil, og plutselig var stillinga vunnet for Morten igjen. Men slike sluttspill har vi ikke trent på, og det er ikke alltid like enkelt å se hvordan man skal gjøre det, for Petter Andreas hadde også en bonde som sto på andreraden og truet med å gå inn til ny dronning. Til slutt valgte Morten feil plan, og det ble remis allikevel.

Det siste partiet var imøtesett med stor spenning. Pat Schanzenbecher er høyest ratet, men møtte en av de unge, lovende i Magnus Dahl Jenssen. Magnus spilte semi-slavisk forsvar, og begge forsøkte å skaffe seg en fordel; først på i den åpne c-linja, deretter på kongefløya. Men begge var like gode, og de kom ut i sluttspillet med et tårn og to løpere hver. Magnus forsøkte å vinne ved å bryte gjennom på dronningfløya, men de byttet av en bonde og en løper. Pat tok den siste av bøndene til Magnus på dronningfløya, men han overså at løperen hans ble bundet slik at Magnus vant tårnet mot å gi løperen. Magnus kunne ha vunnet den siste randbonden til Pat også, men da han overså det, måtte tårnet slite mot løper og en randbonde, og de byttet av de andre bøndene slik at det ble remis.

Bjørn Benjaminsen (1192) har blitt med i B-klassen. Bjørn har flyttet til Kristiansund og er en habil sjakkspiller. Bjørn har lang sjakkerfaring og var blant annet leder for NM-komiteen da Bergens Schakklub arrangerte Landsturneringa for noen år siden. Men Bjørn vil stå som hovedmedlem i Masfjorden og blir bimedlem i Kristiansund.

Tredjerunden er allerede trekt, og den spilles neste onsdag, den 6. mars fra klokka 18.

PS: Etter at jeg har spilt gjennom Eli Marits partier ser jeg at jeg har vært litt for streng mot henne. Til tross for to tap har hun spilt godt i de to første rundene. Det var fornuftig og godt spilt mot Emil i førsterunden helt til hun bukket offiser, men da Emil ga offiseren tilbake mot angrep som ikke lyktes, hadde hun kunne kommet seg gjennom det, men i stedet ga hun opp da hun trodde at hun gikk matt. Også i partiet mot Mads spilte Eli Marit bra etter at hun ga de to bøndene. Men da Mads endelig kom ut med brikkene sine var det tapt for henne, Men å bruke litt mer tid i åpningsfasen av spillet kan være lurt. Det gjelder også flere av de andre spillerne i B-klassen. Det er litt mange bukker i åpninga. DS

Ingen partier i A-klassen denne uka

(Tore, 31. januar 2013) Det ble ikke spilt noen partier i A-klassen denne uka, pga. sykdom og andre aktiviteter. Men Øyvind har også trekt seg fra klassen da han har mye skolearbeid.

Andre runde onsdag 30. januar

(Tore, 30. januar 2013) Andre runde i klubbmesterskapet spilles onsdag i Sjakklubben. De fleste partiene starter klokka 18, men noen litt over. I A-klassen blir det bare spilt et parti; Henrik-Robin.
I B-klassen er det full runde med unntak av at Mads og Eli Marit spilte sitt parti i går. Dette ble et roligere parti enn det Eli Marit hadde i første runde. Men Mads fikk tidlig to bønder, og spilte deretter på å vinne med dem. Det gjorde han også! Det er utrolig artig at en 10-åring spiller slik Mads gjør!

Andre runde i B-klassen er satt opp

(Tore, 25. januar 2013) 2. runde i B-klassen ble satt opp torsdag kveld. Øyvind G. Mikalsen har måttet trekke seg fra klubbmesterskapet, men vi er så heldige at Pat Schanzenbecher har kommet med. Hans første parti fra første runde mot Espen Haltvik Bakke har derfor blitt satt litt på vent, og derfor står begge med ½ poeng etter 1. runde. Pat har rating på 1319 og er favoritt til å vinne B-klassen. Ikke bli overrasket om Pat vinner alle partiene sine.
2. runde spilles neste onsdag, den 30. januar. Partiet Eli Marit - Mads spilles allikevel kvelden før, på tirsdag.

Klubbmesterskapet startet onsdag 23.

(Tore, 24. januar 2013) I år starter vi klubbmesterskapet litt tidligere enn i fjor, og vi forsøker å bli ferdige til påske. Da kan vi rekke å spille noen andre turneringer etter påske. Pga. blant annet Operafestukene er det ikke alle det passer for å spille nå i januar og februar.
Første runde startet i A- og B-klassene onsdag kveld. I A-klassen forsøkte Tore å spille Alapinvarianten i spansk mot Robin, men gikk feil med en gang. Da Robin seinere ofret kvalitet mot bonde, fikk han et godt angrep, og Robin tok en oppskriftsmessig seier. Henrik spilte kongeindisk mot Vegard, og greide å utligne da det ikke ble en alt for typisk kongeindisk på dem. Ut i midtspillet tilbø Henrik remis, og Vegard tok i mot. Lurer på hva sjefstrener Axel tenker om det?

I B-klassen ble det spilt fire partier. Magnus bukket offiser mot Morten, men fikk en bonde for den. Magnus ga ikke opp, og fikk nok en bonde, og til slutt en tredje bonde i sluttspillet. Magnus vant til slutt da Morten måtte gi tilbake offiseren og også ofre et tårn for en løper. Flott at Magnus ikke gir seg, men det var vel ikke nødvendig å spille så raskt i åpninga at offiseren gikk tapt?
Eli Marit hadde svart mot Emil, og bukket tidlig offiser. Da Emil også fikk i gang et angrep på kongestillinga, endte det med at Emil vant. Emil er veldig sikker i slike stillinger. Stig hadde svart mot Petter Andreas, og Petter Andreas bukket tårn for løper i åpninga. Men i begynnelsen av sluttspillet der det var tårn mot løper og en masse bønder på hver side, forserte Stig litt for raskt, og plutselig hadde Petter Andreas store remismuligheter. Men et par feil gjorde at Stig allikevel sto igjen som vinner.
Det siste partiet som ble spilt i kjelleren i går, var mellom Mads og Iver. Mads kom godt ut, men ingen av dem gjorde noen store feil. Da de tok remis hadde Iver to tårn og springer mot Mads si dronning og løper. Tårnene kan være utrolig effektive når de samarbeider mot ei dronning, men Mads hadde en bedre løper. Det var en grei remis, men litt synd at de ikke spilte den ut, for begge trenger trening i å spille slike stillinger med dronning mot to tårn.

Tre klasser i klubbmesterskapet i år

(Tore, 24. januar 2013) Klubbmesterskapet i år blir som tidligere år at vi deler inn i grupper. Denne gangen spiller vi etter litt forskjellige metoder. A-klassen spiller etter bergermetoden og alle spiller mot hverandre en gang hver. Betenkningstida i denne klassen er den samme som vi har spilt med de siste klubbturneringene; 90 minutter på 40 trekk, deretter 30 minutter på resten av partiet, men i tillegg får spillerne 30 sekunder hver for hvert trekk fra første trekk. Spillekveld er onsdager.

B-klassen spiller sju runder monrad. Betenkningstida de har er 90 minutter og 30 sekunder per trekk på hele partiet. Spillekveld er onsdager med start klokka 18.

C-klassen spilles med enkel berger der alle møter hverandre en gang hver. De spiller på tirsdager og onsdager. Betenkningstida de har er 25 minutter og 5 sekunder tillegg per trekk på hele partiet.

 

Utskriftsvennlig versjon

Teknisk ansvarlig