Kristiansund Sjakklubb

ksk - stiftet 1917 

Treningssamling på Rangøya, Averøya 10.-12. april 2015

Det var ei flott treningssamling som vi hadde i Løa (bildet) på Rangøya, Averøya helga 10.-12. april 2015. Det var 33 deltakere fra hele fylket. Tidlig fredag kveld kom alle til Rangøya fra både nord og sør i fylket. Det var deltakere i alderen 7 til 16 år fra Ålesund, Molde, Averøya og Kristiansund.

De fleste deltakerne overnattet i Løa, mens de omtrent 20 voksne som var med, ble fordelt på rorbuer rundt om på Rangøya.

De fleste voksne fra Ålesund overnattet i Rorbuloftet, mens arrangør og trener Roger bodde i hytta på toppen av Rangøya.
Jentene bodde i hyttene i Kråketunet.

 

 

 

 

 

 

Inndelt i grupper

Fredagskvelden ble alle deltakerne delt inn i tre grupper. De eldste (bildet) fikk kretsmester FM Simonas Zickus som trener, og de to andre gruppene hadde Roger Hojem, Arne Unneland og Tore Kristiansen som trenere hele helga.

Det var mest oppgaver, og det var ikke alle like godt vant til. Årsaken til at vi løser mange oppgaver er at sjakk er mønstergjenkjenning, og desto flere oppgaver man ser på og løser, desto lettere ser man igjen disse mønstrene når man sitter ved brettet og skal utføre trekkene på egen hånd seinere.

Simonas hadde sitt eget, gode opplegg, mens de andre trenerne fulgte noen kapitler fra ei av bøkene til Jussupov.

 

 

 

 

 

Også tid til fysisk aktivitet

Det flotte med Rangøya er at det ligger en sandvolleyballbane rett utafor Løa. Og en fotballbane på den andre sida. Tidligere var det en kanal som gikk der disse to banene ligger, men Inge Rangøy har fått fylt igjen kanalen og ordnet to flotte baner. Disse var i flittig bruk hele helga.

Etter den første treninga lørdag formiddag hadde gruppene til Roger, Arne og Tore en sjakkmatch der det var Kristiansund mot Ålesund og Averøya. De to første kampene endte 5-4 og 4-5 før Ålesund/Averøya seilte ifra og til slutt vant med hele 27½-17&12;. Roger syntes ikke dette var noe særlig så i lunsjpausa lørdag organiserte han noen fotball- og volleyballkamper som utlignet forskjellen som Ålesund/Averøya hadde på sjakkbrettet...

Lørdag ettermiddag spilte Simonas en simultan mot gruppene til Roger og Arne, og han vant alle partiene.
Mens han gjorde det, viste Tore gruppa til Simonas hvordan de skal analysere partiene sine etter at de er ferdige med dem. Opplegget er at man skal selv skal analysere sitt eget parti, gjerne i flere timer, før man slår på en sjakkmotor og ser hva de foreslår.

 

 

 

 

 

 

Lasagne fra Bjartmars favorittkro

Etter enda litt mer sjakktrening lørdag ettermiddag ble det middag lørdag kveld. Da fikk vi lasagne fra det beste spisestedet på Averøya, Bjartmars Favorittkro som ligger på Averøya ved starten av Atlanterhavsveien. Det var en god lasagne, og mye av den. Alle ble mette selv om salaten ikke gikk unna som noen av foreldrene hadde håpet på.

Etter middagen var det lagbygging og lagene fikk utdelt en pakke med marshmallows og spaghetti. Lagene fikk en halvtime til å lage den høyeste strukturen. Noen av lagene spiste litt for mange marshmallows slik at byggverket manglet byggesteiner da de kom opp i høyden...
Noen bilder her...

 

 

 

 

 

 

Rangøymesterskapet i laglyn

Lørdagskvelden hadde Petter og Jostein lagt opp til en sjakklig aktivitet, og det ble laglyn med tidshandikap.

Rangøymesterskapet i laglyn hadde med 8 lag og på hvert lag var det tre spillere. Ratingforskjellen gjorde at noen lag bare fikk 30 sekunder på partiet sitt, mens motstanderne fikk hele 9½ minutter.

Ålesundslaget Vi spiller ikkje fransk! (lagnavnet var ironisk ment) med Mathias, Eirik og Ivar vant alle kampene sine, og de ble den store seierherren.

 

 

 

 

 

 

Nye gensere til nordmøringene

Lørdag fikk alle barn og ungdommer som er medlemmer i Kristiansund Sjakklubb utdelt de nye hettegenserne.
De er sponset av TP Engros, Kristiansund bilpleie og Fosna Energy.
Vi fikk tatt bilder på Rangøya med fjellene i bakgrunnen.

 

 

 

 

 

 

Mer trening og sosiale sjakkaktiviteter på søndag

Det var også oppholdsvær på søndagen på Rangøya. Det hadde vært litt regn lørdagskvelden og tidlig søndag morgen, men det hadde stoppet da folk våknet, og de som bodde i de andre rorbuene/hyttene og måtte gå til Løa for å få seg frokost, slapp å bli blaute.

Det var treninger i alle gruppene, og gruppene i andreetasjone spilte pratelagsjakk. To lag med 6 og 7 spillere spilte mot hverandre over 11 brett. Det var 20 minutter i alle partiene, og meninga er at lagene skal kunne diskutere seg imellom. Og det fikk de gjort!

Det er den kjente, norske sjakkdommeren og sjakkspilleren Hans Olav Lahlum som er oppfinneren av konseptet pratelagsjakk. Hvert år er det også NM i pratelagsjakk en av kveldene under Landsturneringa.
Til slutt ble det tidsnød i de siste partiene, men matchen endte uavgjort 5½-5½ siden vinneren på tid i det siste partiet ikke hadde nok materiell til å sette sjakk matt.

Mellom treningene søndag formiddag var det bondesjakk eller Først over som denne øvelsen heter på svensk. Vi spilte dette på den forrige treningssamlinga i 2012, og da var det et Ellinor som var ansvarlig. Denne gangen var det Jostein og Petter som hadde foreslått dette. Det var en fin øvelse, der alle deltakerne og lederne ble delt inn i to grupper. Den vinner som først får en bonde over på den andre sida, og det gjelder vanlige sjakkregler (stort sett).
Arne skal introdusere denne øvelsen i Aalesunds, for man lærer ganske raskt om trekktvang og om bondeframstøt.

 

 

 

 

 

 

Lunsj og avreise

Det ble servert lunsj klokka 13, og før klokka 14 hadde alle sammen dratt fra Rangøya. Da hadde vi ryddet opp i alle husene, og også tatt med oss vårt tilbake.

Det var ei fin treningshelg på Rangøya, og vi skal gjenta dette neste år.

Bilder

Mange bilder fra helga, finnes her...

Opplegget

Opplegget for helga finnes her...

 

Utskriftsvennlig versjon

Teknisk ansvarlig