Kristiansund Sjakklubb

ksk - stiftet 1917 

Arrangørens sider,   programmet,   Resultatliste,   Rundeoppsett,  
oppdateringer underveis i hver runde på Facebook,   våre bilder,   livepartier

Mange fine partier og resultater i NM

Amund ble vår toppscorer
Foto: Tore Kristiansen

(Tore, 10. november)

Det var et vellykket NM for barn og ungdom som ble arrangert i Skien fritidspark.
Søndag var det to langsjakkrunder i alle grupper, og som vanlig var det noen som tok en tidlig remis, mens andre kjempet og kjempet. Vanligvis pleier seiersseremonien for de yngste klassene å bli arrangert tidligere, men det var partier der som ble spilt og spilt, så de måtte også vente.

Tore oppdaterte fra hver runde på Facebooksida ksk.no

Amund ble vår toppscorer i dette norgesmesterskapet med 4 poeng. Amund avsluttet sterkt med to seire i rundene på søndag! Det var to greie seire, egentlig. I sisterunden spilte han mot en klassekamerat på sjakklinja på Telemark toppidrettsgymnas, og de fikk hjelp av læreren sin til å gå gjennom partiet etter at de var ferdig. Flotte analyser og vurderinger, fortalte Amund etterpå.
Amund er ikke fornøyd med plasseringa og spillet, men poengfangsten var grei nok. Det var artig, og kjekt, å treffe Amund igjen, og han trives veldig godt på sjakklinja til Kjetil A. Lie.

Tarek fikk 3½ poeng. Med det endte han på 20. plass i gruppe F
Tarek hadde to spennende partier på søndag. Begge endte i sluttspill, og det ble også bondesluttspill i begge to. I det første ble det remis mens det ble tap i det siste. Det er kjekt at Tarek får øvelse i å spille i alle aspekter av partiet mot jevnaldrende og spillere på samme nivå.

Khaled ble vår beste poengplukker i C-gruppa (13-14 år) med 3½ poeng. Helt til siste slutt i det siste partiet hans, så det ut til å bare bli 3 poeng. Men motstanderen ville forsøke å vinne i ei enkel remisstilling, og fikk Khaled en sjanse. Da motstanderen heller ikke kunne opposisjon, ble det seier til Khaled! Det er en klassisk tabbe, da. Forsøke å vinne i remispartier, fører ofte til tap.
Khaled hadde også vunnet i sjetterunden. Det var ikke fordi Khaled ikke forsøkte å gi henne store fordeler i åpninga, men fordi hun gikk feil med dronninga, og tapte den for en springer.
Utover i turnering brukte Khaled også mer tid på partiene sine, og i det siste partiet, brukte han over en halv time på to trekk. Da er en ny barriere brutt for Khaled, noe sjakktrenerne gleder seg over.

Sindre avsluttet med to remiser, og da ble det 3 poeng. Begge partiene var lange, og svært interessante. Det første partiet var en stillingskrig, og da ingen av dem våget å bryte gjennom, ble de enige om remis.
Det andre partiet hadde mange tilskuere på slutten. Det var ei utrolig artig stilling. Alle tilskuerne regnet og regnet de ulike variantene. Sindre fikk evig sjakk.

Andreas endte på to poeng etter to leie tap den siste dagen. I begge partien hadde han fordel før han gikk på noen smeller.

Even vant ett og tapte ett parti den siste dagen. I det første partiet vant han enkelt, og Even fikk mattet med springer!
I det andre partiet spilte Even feil i åpninga, og kom skjevt ut, og det endte i tap. Even fikk 3 poeng.

For sjakktrenerne er det mye vi kan trekke ut fra et slikt norgesmesterskap som vi ikke ser på de vanlige treningene, og når guttene spiller i klubben. I NM møter de jevnaldrende på omtrent samme nivå, og da er det lettere å se hva de er gode på, og hvilke faser i spillet de må forbedre. Og det er forskjellig fra spiller til spiller.

Tore skrev om hver runde på Facebooksida ksk.no
og se bildene våre der...

 

 

Bjørn Robert norgesmester - igjen!

Bjørn Robert Unhjem fra Molde ble norgesmester
Foto: Tore Kristiansen

(Tore, 10. november 2019)

Bjørn Robert Unhjem var regjerende norgesmester i klassen 21-26 år fra i fjor.

Han torde å sette norgesmestertittelen på spill i år, og det gikk kjempebra! Bjørn Robert forsvarte den med glans i år. Ung 26-klassen spilte sammen med A-klassen (17-20 år) slik som i fjor. Beste Ung 26-spiller blir norgesmester, og Bjørn Robert greide det for andre året på rad.

Og denne klassen ble opprettet først i fjor. Så vi har bare hatt en norgesmester i Ung 26 (21-26 år) gjennom tidene, nemlig Bjørn Robert.

Vi gratulerer!

Resultatlista i U26

 

 

Sjetterunden starter søndag klokka 9

Vinjar fra Alta og Sindre. Skal vi hilse på hverandre eller ikke?
Foto: Tore Kristiansen

(Tore, 9. november 2019)

I sjetterunden møter våre spillere to av de spillerne vi møtte i fjerderunden. Og med de samme fargene.

Det blir nok en gang et oppgjør mot Alta. I fjerderunden spilte Sindre mot Vinjar fra Alta, og Andreas møtte Sofie Kristine fra Alta. Begge våre tapte.

Men vi får sjanse til revansje i sjetterunden søndag morgen. Da skal Andreas møte Vinjar, mens Sindre får hvit mot Sofie Kristine. Lørdag kveld på hotellet der vi bor ble det mye lynsjakk og andre sjakkaktiviteter med Altaungdommene. Det er slik det skal være i et norgesmesterskap.

Even får svart mot en fra Hamar, og Khaled skal spille med de svarte brikkene mot en fra Fredrikstad.

Tarek spiller mot en fra Vålerenga, mens Amund møter Fredrik fra Stavanger. Amund vant mot ham i kadettklassen i NM i Larvik i sommer.


Følg oss på Facebooksida ksk.no
og se bildene våre der...

 

 

3 runder på lørdag

Andreas, Even, Tarek og Khaled
Foto: Tore Kristiansen

(Tore, 9. november)

I NM for barn og ungdom ble det spilt tre runder i alle grupper på lørdag. Først en hurtigsjakkrunde, før det ble to langsjakkrunder.

Tore oppdaterte fra hver runde på Facebooksida ksk.no

Tarek hadde 2 av 2 poeng etter den første dagen og satt på tredjebordet i tredjerunden. Det betød at han spilte på sensorbrett, og partiet ble sendt live. Tarek spilte mot Hells Olav, og det ble et spennende parti; spill gjennom partiet her..., eller finn det på Lichess her som parti nummer 21- Lichess har også evaluering av trekkene.
I fjerderunden, det første langsjakkpartiet, vant Tarek mot Oline fra Sotra til tross for at han bukket offiser. Men hun bukket tilbake et tårn, og Tarek vant partiet. I femterunden var det Tarek som satt nest lengst av alle våre ved brettet. Det hadde kanskje mer med at motstanderen brukte mye tid, enn at Tarek gjorde det. Men Tarek tenker på motstanderens tid, så man skal ikke bare se på hans tidsbruk. Slik sett er Tarek effektiv. Det ble et meget spennende parti, der Tarek bukket kvalitet i midtspillet, men spilte aktivt og godt i sluttspillet der Tarek hadde løper og springer mot tårn og løper. Ei stund så det ut til at Tarek hadde en sjanse, for motstanderens tårn sto bare passivt og passet på en bonde. Da det løsrev seg derifra, tårnet problemene seg opp for Tarek, og han tapte offiser og partiet.
Allikevel har Tarek 3 av 5 poeng, og han ligger på en 12. plass i gruppe F etter andre dag.

Amund vant enkelt i hurtigsjakkrunden lørdag formiddag, men det ble to tap i langsjakkrundene. I den første av dem møtte han Thyra fra Nordstrand, og det ble angrep på hver sin fløy. Men midtveis i partiet hadde Amund en mulighet til å bryte opp i sentrum, men han regnet feil. Han trodde at tårnet til Thyra sto både på e8 og d8 samtidig! Da kunne han ikke gjøre det, for da mistet han offiser. Hadde han spilt varianten, hadde han nok stått til vinst.
I femterunden spilte Amund mot Morragambiten, og han stilte seg bra opp. Ga tilbake bonden for spill i midtspillet, og hadde minst utligning. Men i tårnsluttspillet bukket han, og tapte partiet.
Amund er ikke helt i form denne helga. Han snufser og er nok ikke helt på topp. 2 av 5 er han helt klart ikke fornøyd med.

I gruppe C (13-14 år har vi med fire spillere.
Sindre spilte veldig godt i hurtigsjakkpartiet, og vant kvalitet tidlig i midtspillet. Han økte etter hvert til et tårn over, men motstanderen hadde en gardert fribonde i e-linja. Og da Sindre fikk ekstrem tidsnød, ble det for vanskelig å finne de rette trekkene, og det eneste Sindre hadde igjen var evig sjakk. Men da han gjorde et feiltrekk med dronninga, flyttet den diagonalt fra et hvitt felt til et svart felt, var det plutselig ikke flere sjakker igjen, og Sindre tapte. Hadde Sindre gjort et korrekt trekk, hadde han hatt evig sjakk.
I den første langsjakkrunden spilte Sindre mot Vinjar fra Alta. Det ble også et fint parti som svingte godt fram og tilbake. Vinjar fikk to springere i sentrum, og de dominerte spillet. I avbyttinga til tårnsluttspillet fikk ikke Sindre kontroll over noen av de to åpne linjene, og da tapte han partiet, siden han ikke fikk til noe motspill. Men i femterunden ble det seier mot Susanne fra Alta, og Sindre står med 2 av 5 poeng etter andre dag.

Andreas vant enkelt i hurtigsjakkrunden.
I fjerderunden i det første langsjakkpartiet møtte han Sofie fra Alta og Pircs forsvar. Andreas forsøkte å spille aggressivt, men tapte bonde for bonde. Det ble et langt parti, men utfallet var egentlig gitt tidlig. I femterunden møtte han Mikkel som Sindre slo i andrerunden. Andreas vant en offiser i midtspillet da han truet dronninga til Mikkel. I stedet for å flytte unna, valgte han å true dronninga til Andreas, men et mellomtrekk gjorde at Andreas vant løperen. Og seinere partiet. Andreas har 2 av 5 poeng etter andre dag.

Even vant enkelt i hurtigsjakkrunden. Motstanderen bukket dronninga allerede i det tredje trekket.
I fjerderunden spilte Even mot Albert og Stonewallforsvaret. Albert hadde slått Andreas i andrerunden med det samme forsvaret, og vi hadde sett grundig på det partiet fredag kveld. Even hadde fulgt godt med, og han visste hvordan han skulle spille mot Stonewall. Han kom fint ut og sto godt i midtspillet. Men i overgangen til sluttspillet gikk det skeis, og han tapte tre bønder på rappen. Og det ble tap. I femterunden vant Even tidlig en bonde, og deretter en offiser i midtspillet. Da har Even 2 poeng av 5 mulige etter andre dag.

Khaled vant mot Olav August i hurtigsjakkrunden.
I fjerderunden spilte han et veldig godt parti, og fikk initiativet. Flere mattrusler som motstanderen avverget såvidt. Men Khaleds konge var vidåpen, og motstanderen utnyttet dette. Khaled forsøkte seg med evig sjakk, men fikk det ikke til og motstanderen mattet Khaled. Femterunden ble et langt og interessant parti. Begge hadde sine fordeler, men i sluttspillet der motstanderen hadde løper og Khaled hadde springer ble det interessant. Khaled hadde fjern fribonde, og det reddet ham. Til slutt ble det ei stilling der Khaled hadde randbonde og springer mot løper. Men motstanderen visste at han måtte stoppe bonden med løperen og få kongen sin foran randbonden. Khaled forsøkte å blokkere løperdiagonalen, men kongen var for rask, og partiet endte i patt til slutt. Khaled har 1½ poeng etter to dager.

Følg oss på Facebooksida ksk.no
og se bildene våre der...

 

 

Fin start på Norgesmesterskapet fredag kveld

Even og Andreas noterer før starten av førsterunden.
Foto: Tore Kristiansen

Tarek vant begge - ellers favorittseire og favorittap i partiene (Tore, 9. november)

NM for barn og ungdom startet i Skien fritidspark fredag kveld. På grunn av at arrangøren hadde en liten flaskehals på registreringa ble den første runden utsatt med en time. Men de tok inn forsinkelsen allerede fredag kveld ved å utsette andrerunden litt og ta inn på middagstida.

Tore oppdaterte fra hver runde på Facebooksida ksk.no

Det er seeding i NM, og Tarek som ikke har langsjakkrating, møtte en uten i førsterunden. Det vant Tarek etter at han hadde gaflet løperen og springeren til motstanderen. Da han fikk inn en gaffel på Tarek litt seinere, greide Tarek å komme ut av den situasjonen med et mellomtrekk som reddet offiseren. I det andre partiet møtte Tarek en god spiller fra Tromsø, og det ble et mye jevnere parti. Det så vi også på tidsbruken til Tarek. I det første partiet stoppet klokka hans på 43 minutter (den starter på 40), mens i det andre partiet hadde han 34 minutter igjen da han hadde vunnet. Det var et intenst tårnsluttspill med flere lette offiserer på brettet. Men Tarek spilte på vinst, og utnyttet at han hadde bedre offiserer. Ved en anledning valgte han også, korrekt, å bytte av sin gode løper mot motstanderens dårlige, slik at Tarek fikk en farlig fribonde. Det var artig å følge med på.
Tarek sitter på tredjebordet i tredjerunden og han skal møte Hells Olav Bjørkan.

Amund vant ett og tapte ett parti i gruppe B (15-16 år). Utfallene i begge partiene var forventede. I førsterunden møtte han en spiller som han har vunnet mot før, i et lokalt KM her i Grenland. Og i andrerunden mot Tobias fikk Amund opp det som så ut til å være ei god stilling, men svart hadde kontroll. Det var merkelig hvor dårlig hvit sto. Det så ikke sånn ut ved første øyekast, men svart hadde nok mye mer å spille på.

I gruppe C (13-14 år har vi med fire spillere.
Sindre møtte en god spiller i David i førsterunden. David slo Eilif Odde i Rosecupen i fjor i langsjakk. Men det var ikke overkjøring fra David sin side, sa han etterpå. Sindre spilte godt, og det ble italiensk firspringer.
Det er ikke noteringsplikt i de tre første hurtigsjakkrundene, men våre spillere har fått beskjed om i hvert fall å skrive de 15 første trekkene slik at vi etterpå kan se om det er noe i åpninga.
Sindre mistet italienskløperen sin, men siden han ikke spiller så mye italiensk med svart sjøl, var ikke Sindre klar over at det ikke var så lurt. Men det var godt spilt av Sindre i partiet som kjempet godt og lenge. I andrerunden møtte Sindre en lokal spiller uten rating. Sindre vant tidlig offiser, til slutt dronninga, men måtte sette matt før partiet var over.

Andreas tapte begge partiene sine. I det første partiet ble det wienerparti der Andreas tok bonden på e4. Det har Giri også gjort, så det var ikke et dårlig trekk, men det var i oppfølginga at Andreas mistet den springeren og tapte partiet. I det andre partiet sto Andreas godt og hadde fått ei god stilling. Men så i stedet for å utvikle en ny offiser, valgte han å flytte en av springerne for andre gang. Det var en bukk, og han tapte også det partiet.

Even tapte også begge partiene sine. I førsterunden møtte han en god spiller fra Kristiansand. Even kom godt ut, men mistet kontrollen da han ikke fikk tatt rokade og han tapte det partiet.
I andrerunden tapte Even ganske raskt. Han fikk hetta da motstanderen åpnet med 1.b3, og det visste ikke Even hvordan han skulle spille mot. Allerede i åpninga mistet Even en bonde, og deretter gikk det rakt nedover. Rett etter partiet gikk Even på hotellrommet og sjekket flere youtubevideoer om hvordan spille mot b3.

Khaled spiller litt for raskt. Det sa han også sjøl etter det andre partiet. I førsterunden møtte han en veldig god spiller og tapte greit. I andrerunden med hvit gikk det også dårlig helt fra starten av partiet. Sjøl om Khaled forsøkte seg med et angrep, hadde motstanderen kontroll og sto best ganske tidlig.
I tredjerunden møter Khaled en vi kjenner ganske godt. Olav August som i sommer flyttet fra Volda og til Kristiansand.

Følg oss på Facebooksida ksk.no
og se bildene våre der...

 

 

Fint besøk på Telemark toppidrettsgymnas

(Tore, 9. november 2019) Fredag ettermiddag var det informasjonsmøte på sjakklinja på Telemark toppidrettsgymnas.
Informasjon her...

Det var et flott besøk som Andreas, Even, Sindre og Tore var med på. Vi traff også Amund som trives på skolen.

Opplegget på sjakklinja som Kjetil A. Lie driver, ser ut til å være kjempegodt. De utdanner toppidrettsutøvere, og toppidrettstankegangen står sentralt.
Skolen er også veldig oppmerksom på at det er de andre fagene som er viktigst. Og skolen har en miljøterapeut som følger opp hybelboerne. I år er det 11 elever på sjakklinja og 9 av dem er hybelboere.

NM for barn og ungdom i Skien 8. - 10. november

(Tore, 6. november 2019) NM for barn og ungdom starter i Skien fredag ettermiddag.

Alle klassene har i år det samme rundeoppsettet.
Det blir først tre runder med betenkningstida 40 minutter + 10 sekunder per trekk. Deretter blir det 4 runder med 90 minutter + 30 sekunder per trekk. Betenkningstida i hurtigsjakken er uvanlig, men vi har trent litt på den i høst. Noen av våre synes det er mye tid, mens andre synes det er litt vanskelig å forholde seg til.

Det er mange gode spillere som er med, og vi har ikke noen forventninger til våre om at de skal være med helt i toppen. Men vi har sjølsagt et håp om det.

 

 

Besøke skolen til Amund - Telemark toppidrettsgymnas

(Tore, 6. november 2019) Fredag ettermiddag klokka 14 til 15 er det informasjonsmøte på sjakklinja på Telemark toppidrettsgymnas.
Informasjon her...

Det er den linja som Amund går på, og som ledes av GM Kjetil A. Lie.

Tre av våre deltakere kommer med toget til Skien nye stasjon (ny, siden den ble laget i 1917...) klokka 1353, så det blir enten veldig kjapp gange eller et offentlig transportmiddel til skolen.

 

 

Rapportering fra hver runde

(Tore, 6. november 2019) Tore skal kommentere fra hvert parti i hver eneste runde. Kanskje ikke kommentere men heller fortelle hva som foregår. Unntaket kan bli søndag formiddag da det er lederkonferanse i Ungdommens Sjakkforbund.

Erfaringa tilsier at det blir oppdatering fra partiene omtrent hvert 20. minutt. Men nettstedsleverandøren vår har skiftet opplegg, så om det blir oppdateringer på blogg, ksk.no eller facebook, vet vi ikke ennå.

Og hvis det blir fotoforbud etter 15 minutter, må Tore prioritere å ta bilder de første minuttene. Håper ikke det, for uti rundene blir det litt kjedelige bilder når man bare har starten av partiet å ta bilde av. Det er sjølsagt ikke lov å ta med mobiltelefoner inn i spillesalen, så det er kamera som må brukes under Landsturneringa.

 

 

Våre deltakere

(Tore, 6. november 2019) I 2019 har vi med 6 spillere i 3 klasser.
Klasse B (15-16 år): Amund Pihl Strand

Klasse C (13-14 år): Khaled Alkhatib, Andreas Eikrem, Even Gildestad og Sindre Lyngsaunet Ytrestøyl

Klasse F (10 år): Tarek Alkhatib

Leder og blogger: Tore Kristiansen

 

Utskriftsvennlig versjon

Teknisk ansvarlig