Kristiansund Sjakklubb

ksk - stiftet 1917



 

Arrangørens sider,   programmet,   resultatlister rundeoppsett

Direktesendte partier

Livesendte partier kan følges med 15 minutters forsinkelse. Eliteklassen er en egen klasse på livebrettene. Det er litt over 40 andre livebrett, og der er de fire øverste bordene i alle de andre klassene.
Og arrangøren har cirka 200 nettbrett og der brukes Chlonosystemet. Der blir cirka 100 partier også sendt direkte, og de nettbrettene er spredt over alle klassene.

Lichess

 

 

Runderapport fra den siste og 9. runden lørdag 8. juli

Audun Hoem spiller mot Marte Kyrkjebø. Øystein Brekke spaserer forbi. Eliteklassen i bakgrunnen. Stavangers Per Blikra venter på sin motstander.
Foto: Tore Kristiansen

(Tore, 9. juli 2022)

Sisterunden lørdag 8. juli var den varmeste dagen med opptil 26 grader.
Det ble fire seire (Raphael, Audun, Kim Andre og Rune). Tre remiser (Sindre, Eirik og Arild Øien). Og fem tap (Arild Myhre, Eilif, Amadeus, Øystein og Eli Marit).

Sindre Lyngsaunet Ytrestøyl spilte for å nå opp på pallen i sisterunden. Og han forsøkte så godt, og forsøkte og forsøkte med de hvite brikkene mot Askers, Aleksander Stolp. Se partiet på chess.com her... Sindre fikk ei stilling med ubalansert bondestruktur og satte igang et minoritetsangrep på dronningfløya. Det fungerte godt, men litt for mange offiserer ble byttet av. Det gjorde det enklere for motstanderen å holde remis. Han forsvarte seg godt mot Sindre som presset og presset med bonde over.
Det ble remis. Det viste seg også at Sindre hadde ikke kommet opp på pallen med vinst. Han hadde fått like mange poeng som de to på 2. og 3. plass, men Sindre hadde fått dårligere kvalitet enn de to og 4. plassen uansett.

Kim André Engvik spilte mot Morragambiten igjen. I tredjerunden hadde Kim André et katastrofalt dårlig parti mot Morragambiten, men han hadde lært. Og preppet mot varianten. Det fungerte veldig bra, og hvit fikk aldri kompensasjon for bonden han ofret i starten. Kim André vant også en bonde til uten av hvit fikk noe mer spill av å ofre den, og til slutt vant han en kvalitet og partiet! Det var veldig bra spilt av Kim André!

Amadeus S. Sveggen spilte mot TTG-eleven Ask Amundsen fra Strømmen. Amadeus spilte Owens forsvar, og kom rimelig greit ut i starten, men så trakk han seg litt og overlot initiativet til motstanderen. Da var det i realiteten nedoverbakke resten av partiet. I analysen som vi gjorde etter partiet, mente flere av klubbkameratene til Amadeus at han nok kunne ha vært litt mer aktiv. Han trakk springeren sin tilbake til e7 fra f5. Han ble stående litt for passivt.
Det mangler noen trekk i partiet på nett. De trekkene som mangler er 56. e7+ Ke8 57. Ke5 oppgitt.

Partiene til Kim André og Amadeus finnes på Lichess - Clono-Junior A.


Raphael Stuhaug spilte nok en gang et glimrende parti. Se partiet på lichess her...
Han hadde full kontroll på alle variantene da vi gikk gjennom partiet i en post mortem-analyse. Det var kun et bondebrudd, i f-linja, for begge spillerne. Raphael var først ute, og fikk også åpnet opp e-linja. Deretter var det bare å pakke sammen motstanderen. Da også dronninga ble fanget, ble det en rask slutt på partiet.


Audun Hoem spilte Max Langes angrep mot Marte Kyrkjebø. Se partiet på lichess her...
Audun hadde full kontroll på de nye variantene i Max Lange. Men det hadde ikke Marte. Etter en 10-12 trekk hadde hun brukt 50 minutter på trekkene, mens Audun ikke hadde brukt noe. Og da hadde hun valgt feil av variantene. Audun sto godt, veldig godt i midtspillet. Han hadde greid å beholde bonden på g7, men så fant han ikke den videre fortsettelsen. Han ofret tårnet på løperen, fordi han trodde det ville vinne, men han hadde oversett noen forsvarstrekk.
Til slutt var det bare å bytte av tårn og dronninger og spille springer- mot tårnsluttspill, siden Audun hadde 4 - fire! - bønder mer. Og det førte han greit til målseilet.

Eirik Viken Kallset spilte remis. Det er ikke noe mer å si.
Øystein Viken Kallset ga bonde i åpninga. Med en løper på h3 fikk han blokkert at motstanderen rokerte kort, men noe mer ut av det fikk ikke Øystein. Det ble et langt parti, og der ble den ekstra bonden avgjørende. Øystein tapte partiet.


Arild Øien hadde nok en gang et vilt parti. Han spilte raskt. Litt for raskt av og til syntes bakspillerne. Det ble et parti der begge hadde en fribonde. Egentlig i midtspillet. Dronningene var byttet av, men begge hadde flere andre offiserer igjen. Motstanderens c-bonde måtte Arild gi en springer for å hindre til ny dronning. Hans egen fribonde i d-linja (Det var litt uvant at de begge hadde fribønder i c- og d-linja.) ble stoppet av motstanderen, og da sto Arild offiser under. Men han greide å lure det til, og vant offiseren. I tårnsluttspillet til slutt, ble det remis da alle bøndene ble slått av.

Eli Marit Ødegaard spilte mot Ole Birkeland fra Kristiansand. Han er 90 år gammel og deltar på sin 51. landsturnering. Han fikk bragdpremien for 2022 for sin 50. landsturnering (se bilde.
Eli Marit hadde gitt offiser men hun fikk to av sentrumsbøndene hans. Og på et tidspunkt hadde hun ei bondekjede fra a7 til e3. Altså bønder på a7, b6, c5, d4 og e3! Det er sjelden man ser ei slik bondekjede. Men den ekstra offiseren gjorde at Birkeland greide å komme seg unna, og han vant partiet.
Med dette partiet var Eli Marit likevel litt fornøyd. Ikke med resultatet, men at hun greide å konsentrere seg, og at hun brukte over en times tenketid sjøl. Birkeland brukte halvanna time.
Eilif Odde spilte mot FM Richard Bjerke. Eilif tapte kvalitet ganske tidlig i partiet, og det ble en rask slutt på det.


Arild Myhre kom bra ut av åpninga. Arild vant kvalitet i midtspillet, men motstanderen fikk tre fribønder. En dobbeltbonde og en bonde i b- og c-linjene. Arild blokkerte dem med si dronning. Men motstanderen plassert sine offiserer slik at han fikk presset Arilds offiserer bort, og fribøndene ble avgjørende.

Rune Edøy hadde dårlig tid. Runden startet klokka 10, og seinest klokka 13 måtte han dra til Raufoss for å jobbe på kampen Raufoss-KBK i OBOS-ligaen i fotball. Rune spilte raskt i åpninga. Han hadde nesten ikke brukt noe tid de første 10 minuttene. Og han hadde kommet fint ut.
Beskjeden han hadde fått på forhånd var at han måtte bruke litt tid. 3 timer er egentlig godt med tid, og han måtte ikke rushe ut trekkene. Rune spilte raskt, men han greide å tenke og vurdere varianter og gjorde ikke trekkene for fort. I midtspillet vant han bonde, så en til. Ved det 59. trekket ba han om nye noteringsark, men da ga motstanderen beskjed om at det ikke var nødvendig. Han ga opp. Etter litt over to timers spill, fikk Rune en seier.

Runderapport fra åttenderunden fredag 7. juli

 

 

Raphael Stuhaug vant et flott parti i 8. runden. Her fra NM i lynsjakk fredag kveld.
Foto: Tore Kristiansen

(Tore, 8. juli 2022)

Fredagen oppramt med lummert vær. Det var varmt inne i spillehallen i Vallhall Arena. Det preget flere av spillerne.
Det ble kun tre seire, og fire remiser og fem tap.

Sindre Lyngsaunet Ytrestøyl tok noen sjanser mot en lavere ratet spiller i denne runden. lenke til partiet på chess.com. Men det går an å ta noen sjanser. En bedre spiller vil regne et-to trekk lengre, og kan ta sjanser på at den lavere rangerte ikke får med seg alt i sine egne kalkuleringer. Det var en grei seier for Sindre.

Kim André Engvik spilte mot sterke Linus Sandstad fra Hell Sjakklubb. Linus vant klasse 2 i Landsturneringa i fjor. Kim André bukket en bonde i åpninga, og da gikk han sjøl på bonderov med dronninga si inne på motstanderens område. Da Linus fikk flere av sine offiserer rundt den hvite kongestillinga, ble den svak. Dronninga til Kim André kunne ikke hjelpe til, fordi den var for langt borte, og Kim André gikk sjakk matt.

Amadeus S. Sveggen gikk på nok et tap. Amadeus er juniorklassens lavest rangerte. Han hadde rett til å spille i Junior B,
Amadeus gikk aggressivt til verks og fikk opp et fint angrep. Men det ble også sjanser for motstanderen, og Amadeus overså en matt i ett.

Partiene til Kim André og Amadeus finnes på Lichess - Clono-Junior A.


Raphael Stuhaug vant et flott parti, der han utnyttet ei ubalansert bondestilling. Raphael hadde fire bønder mot tre på kongefløya, og fikk to av dem opp på femteraden. Der skapte de så mye trøbbel at Raphael kunne bytte av flere offiserer til et vunnet dronningsluttspill!


Audun Hoem fikk en solid revansje. Han vant sitt parti med de svarte brikkene. Audun møtte Grand Prix-angrepet i siciliansk, men Audun greide å få dronninga si, den svarte, opp på feltet h4! Og med hjelp av en springer, valset den rundt og rensket nesten hele den hvite andreraden. Auduns to tårn, ene løper og konge sto på utgangsstillingene sine, og løperen kunne ikke flytte ut. Det sto bønder både på b7 og d7. Men det gjorde ingenting da motstanderen bukket løper.

Eirik Viken Kallset fikk før rundestart diplom for 20 deltakelser i Landsturneringa. Motstanderen, Dag Arild Andersen, Sarpsbord, fikk samtidig diplom for 25 deltakelser. Da var det bare rett og rimelig at de to tok remis i trekkene mellom 20 og 25. Remistilbudet kom ved trekk 24, og det ble godtatt.
Eirik forklarer at partiet var en rolig dronningindisk der svart utlignet, hvit bydde remis og svart aksepterte.

Øystein Viken Kallsets vant et sterkt parti. Det ble engelsk åpning igjen. Som vanlig med Øystein bak roret på de hvite brikkene. Terrengfordelen tok Øystein tidlig, og han fikk bøndene sine opp på fjerderaden. Han kom også inn på d7 med dronninga, men der fikk den ikke gjort noe særlig. Motstanderen hadde offiserer som dekket alle de utsatte bøndene hans bak de fremadstormende bøndene til Øystein. Så ei ny plan ble lagt. Bondebrudd på dronningfløya. Den ble gjennomført, og med ei åpen linje i tillegg til den i d-linja, ble det så svakt rundt den svarte dronningfløya at Øystein kunne krones som seierherre i partiet.


Arild Øien tapte et fint parti. Han ofret offiser for et angrep ned langs h-linja. Dronninga og de to tårnene ga motstanderen mye bry. Men han forsvarte seg godt. Til slutt viste, computeren i ettertid, at Arild hadde hatt et trekk, der han kunne ofre det ene tårnet sitt for å få remis. Han tenkte på det, men så ikke hele kombinasjonen.

Eli Marit Ødegaard var ikke fornøyd med partiet sitt. Men hun spilte mot en hyggelig fyr, og da sved ikke tapet så mye.
Eilif Odde spilte mot en spiller med god klassisk sjakkutdannelse og sjakkdannelse. En ukrainsk flyktning. Eilif forsøker seg alltid, men i dette partiet måtte han gi bonde. Det var en randbonde. I sluttspillet som fulgte hadde Eilif tårn og springer mot tårn og løper. Begge hadde tre bønder hver på kongefløya, men motstanderen hadde altså denne randbonden. Eilif er vanskelig å få has på i slike situasjoner, og han forsvarte seg godt. Da motstanderen til slutt bukket randbonden, ble de enige om remis.


Arild Myhre spilte veldig godt i åttenderunden. Det var en ubalanse blant bøndene, men Arild gjorde et fremstøt med c-bonden sin, slik at motstanderens d-bonde måtte byttes av. Arild tok også en offiser på d5. Begge hadde et utall slag på d5-feltet, men Arilds springer var bundet av en løper. Det var ganske mye å regne på, og motstanderen kunne ha kommet ut med likt materiell, hvis han hadde spilt korrekt. Det gjorde han ikke, men i slagvekslingene som fulgte, slo han feil på d5 den tredje gangen. Da kunne Arild ha vunnet offiser, men han valgte feil og de kom ut likt materielt. I sluttspillet var motstanderens løper littegrann sterkere enn Arilds springer, og Arild tapte.

Rune Edøy spilte mot Landsturneringas tredje eldste spiller i åttenderunden. 89 år gammel. Rune kom fint ut, men bukket springer tidlig i midtspillet. Dronninga sjakket kongen og truet samtidig springeren. Rune overså at han kunne dekke springeren med bonden. Den svarte bonden kunne ta en passant, men Runes springer kunne ta bonden tilbake igjen og samtidig komme seg i sikkerhet.
Men det ble et langt parti med springer over. Rune forsøker seg alltid, og motstanderen sa etterpå at det var det verste partiet han hadde spilt. Det 40. trekket gjorde han med få sekunder igjen på klokka. Men Runes angrep gikk ikke, og han tapte partiet.

Runderapport fra sjuenderunden torsdag 6.

 

 

Eirik Viken Kallset med appelsinjuice i 7. runden.
Foto: Tore Kristiansen

(Tore, 7. juli 2022)

Torsdagens 7. runde ble preget av de tapte muligheter. Det ble kun tre seire, og fire remiser og fem tap.

Sindre Lyngsaunet Ytrestøyl spilte mot juniorklassens høyest ratede i dag. lenke til partiet på chess.com. Det ble nok en Caro-Kann, men en sidevariant allerede i det andre trekket. Hvit ofret to lette offiserer mot tårn i åpninga, da han angrep Sindres kongestilling. Og etterpå bare byttet han av offiserer. Det var litt merkelig. Men Sindre fikk ei kjempegod stilling i sluttspillet med tårn, løper og springer mot to tårn. Nå fikk hvit en framskutt bonde på a6, og det var det som reddet hvit fra tapet.
Bakspillerne som satt i samme hall, men langt unna, og det var 15 minutters forsinkelse på partiet, prøvde å finne vinsten for Sindre. Vi tror vi greide det, men det er mye lettere å sitte på et brett (skjerm denne gangen) og flytte brikker fram og tilbake. - Vi prøver noe nytt, når dette ikke fungerer.
Det var ikke enkelt, og Sindre måtte ta remis. Hvis Sindre hadde forsøkt å vinne, ville hvit ha ofret tårnet sitt på Sindres løper på b7, og den hvite a-bonden ville ha gått inn til ny dronning.
Sindre har 4½ poeng og ligger på 4. plass i Junior A.

Kim André Engvik har 2½ poeng etter et strålende seier mot Trondheims Ulrikke. Kim André spilte mot Londonsystemet, og han fikk opp et utrolig god stilling etter få trekk. Kontroll i sentrum, terrengfordel, bedre plasserte offiserer, men kongen hadde ikke rokert. Kim André sto så godt med de svarte brikkene at han hadde alskens planer å velge mellom. Alle gode. Til slutt truet Kim André en familiegaffel, og partiet var slutt.

Amadeus S. Sveggen begynte med problemer med Clonossystemet da partiet startet, bilde 1 her... og bilde 2 her... Han måtte få hjelp av turneringsleder Roger Løvaas. Det gjorde ikke så mye, for klokka til motstanderen ble startet, og han kom først springende da det var gått 10 minutter.
Amadeus gikk på et tap i dag da han spilte skandinavisk forsvar. Han rokerte langt, slik man skal, men hvit angrep veldig konkret og direkte den svarte kongestillinga på dronningfløya. Amadeus måtte gi kvalitet for å overleve, og da ble det et langt parti mot undergangen.

Partiene til Kim André og Amadeus finnes på Lichess - Clono-Junior A.


Raphael Stuhaug spilte remis mot Anna fra Fredriksstad. Det ble avbyttevarianten i fransk, og det var Raphael godt forberedt på. Raphael hadde preppet en variant mot den. Han rokerte langt og skulle angripe på kongefløya. Den varianten fungerte ikke som planlagt, da det ble litt for mange avbytter. Og Raphael fikk heller ikke organisert noen bondestorm på kongefløya. Det ebbet ut i en rolig remis.


Audun Hoem tapte for 13-åringen som Eirik spilte remis mot tidligere i mesterskapet. Audun kom veldig bra ut, og sto godt. Veldig godt. Men så skjer det typiske. Audun hadde +4 på et trekk. På det neste trekket sto det +2, på trekket deretter +1 og det neste 0. Da tilbød motstanderen remis. Men Audun som hadde stått godt lenge, ville ikke motta tilbudet. På det neste trekket til Audun sto det -2. Audun tapte partiet.
Det er så typisk. Vi greier ikke evaluere stillinga objektivt, fordi vi har stått godt tidligere. Alle sjakkspillere har havnet i denne situasjonen en eller annen gang.

Eirik Viken Kallset ble møtt med engelsk åpning i dag. Eirik med de svarte brikkene kom veldig godt ut. Hvit møtte Lb4 med en tidlig a3 og etter avslag på c3 valgte hvit å ta igjen med d-bonden. Det var posisjonelt litt svakt. Lette offiserer ble byttet av, og svart låste av sentrum. Hvit var uforsiktig, svart ofret tårnet sitt på h4, og hvit tapte.
Eirik har 3½ poeng.

Øystein Viken Kallsets motstander fikk et overtak i åpninga, men han endte opp med å bytte av mange offiserer. Det ble et remispreget sluttspill der det var vanskelig for noen å komme videre. Og remis ble det.


Arild Øien vant i dag. Motstanderen spilte spansk åpning, men Arild kom helt greit ut. Han fikk også lov til å angripe den hvite kongestillinga. Partiet ble avgjort da motstanderen bukket dronninga på g3. Den var ikke dekket, for Arilds løper sto i diagonalen g1-a7, og da var f2-bonden bundet. Det var et godt parti av Arild.
Partiet på chess.com

gjorde også en klassisk tabbe i dag. Springeren hennes ble fanget på dronningfløya allerede etter 5-6 trekk. Med tap av offiser så tidlig blir det vanskelig å få sving på brikkene. Eli Marit er ikke den som gir seg ende over, bare for en liten bagatell, men sjøl hun måtte gi tapt til slutt.
Eilif Odde var ikke fornøyd med remisen i dag. Det ble tidlig avviklet til et springer- og løpersluttspill der Eilif hadde bonde over. Men motstanderen greide å sikre seg remisen.


Arild Myhre spilte sin vanlige Black Lion mot Volda Ørstas Per Steinar Runde. Arild fikk denne gangen til et skikkelig angrep på den hvite kongestillinga. Så godt at motstanderen måtte gi offiser for bonde for å stanse det. Da fikk han også satt opp en god blokade. Arild var bestemt på at angrepet skulle komme seg gjennom. Det er også litt typisk for sjakkspillere på alle nivåer (unntatt stormestre, kanskje). Vi greier ikke skifte plan, for det angrepet er jo så stort at det må jo komme gjennom. Da alle Arilds offiserer pekte på kongefløya, angrep hvit Arilds svake dronningfløy, og til tross for offiser mer, var de for langt unna, alle sammen, til å redde egen konge.

Rune Edøy spilte i hele 122 trekk i dag. Og det var først etter det 110. trekket at han sto til tap. Det sto jevnt gjennom hele partiet, og de kom ut i et ulikefarget løpersluttspill. Motstanderen hadde et par bønder ekstra, men løperen til Rune hadde kontroll på dem. Men så valgte Rune feil helt på slutten, og tapte i ei grei remisstilling.

Runderapport fra sjetterunden

 

 

Klasse 1 ønsker hverandre til lykke før starten av 6. runden onsdag. Nærmest Audun Hoem til venstre mot Porsgrunns Lars Tormod Haugen.
Foto: Tore Kristiansen

(Tore, 5. juli 2022)

Onsdagens 6. runde ble det fire seire, tre remiser og 5 tap. Ett av oppgjørene var mellom to klubbkamerater.

Sindre Lyngsaunet Ytrestøyl spilte på tredjebordet i Junior A. Sindre ligger litt bak teten, og han bryr seg ikke (skal ikke bry seg om) hvordan det går med dem. Sindre skal bare vinne sine egne partier, og så får vi se når nienderunden er slutt hva resultatet blir.
Sindre spilte hvit mot Thobias Gotaas Hansen i dag. Det ble Retis åpning/Kongeindisk angrep i partiet, lenke til partiet på chess.com. Sindre fikk en liten fordel, og vant en bonde i overgangen til sluttspillet. Da byttet han av, og vant løper- mot springersluttspillet.


Kim André Engvik møtte klubbkamerat Amdeus S. Sveggen i sjetterunden. Amadeus med hvit spilte Colles åpning, og Kim André tok en bonde i midtspillet, men glemte å rokere. Kongen ble stående fast i sentrum, og det utnyttet Amadeus godt. På et trekk brukte Kim André hele 50 minutter. Men da var det nok for seint, hvis vi ikke overså noe i post mortem-analysen. Kim André har 1½ poeng og møter Trondheims Ulrikke Langvik i torsdagens runde. br>
Partet finnes på
Lichess - Clono-Junior A .

Amadeus S. Sveggen har med seieren nå 2½ poeng og møter spilleren som Sindre slo onsdag.


Raphael Stuhaug tapte i dag. Kanskje litt unødig, men han forsøkte. Partiet finnes her... Raphael sto godt underveis, og han kom ut i springersluttspillet med bonde over. Og den bonden var en fribonde i b-linja. Det ble en del manøvrering, og i post mortem-analysen mente bakspillerne at Raphael hadde spilt fram et par av bøndene sine litt for raskt. Spesielt b-bonden. Da den kom fram, virket det som om svart hadde kontroll på stillinga. Raphael forsøkte videre, men bukket springer. Og det ble tap i dag.


Audun Hoem møtte engelsk åpning, og han valgte å rokere langt, mens motstanderen gikk for den korte varianten. Det ble et godt trykk nedover c-linja, og det var det som avgjorde partiet. Auduns press på den hvite kongestillinga på kongefløya kom ikke skikkelig i gang. Det ble tap.

Eirik Viken Kallset fikk spilt Morragambiten i dag også, men igjen valgte motstanderen å spille g6 etter at han tok bonden. Samme sidevariant som i andrerunden. Nå hadde Eirik preppet den varianten og gikk inn i hovedvarianten. En slags akselerert dragevariant i avslått Morragambit. Et sluttspill med likefargede løpere, og Eirik spilte aktivt. Men motstanderen greide å forsvare seg til remis.

Øystein Viken Kallset spilte engelsk åpning, og motstanderen stilte seg opp med bøndene på e5 og f5. Øystein brukte mye tid i åpninga, men greide å føre partiet inn til remis.


Arild Øien ofret tårn for et mattangrep, men matten var vanskelig å finne. Kongen ble jaget opp til f6, men etter en sjakk der, kom deg seg ned igjen til e7. Motstanderen truet å matte Arilds konge, så han måtte sjakke hele tida. Til slutt greide han det. Ikke å sette matt, men han fikk en avdekker på kongen som fanget motstanderens dronning.

Eli Marit Ødegaard spilte ikke så helt bra i dag i følge seg sjøl. - Hadde ikke huet med meg i dag.
Eilif Odde åpnet med katalansk, men etter en 11 trekk, hadde han og Tor Arne Hauge konvertert over til ei Maroczsybinding i dragevarianten i siciliansk. Etter en 10 trekk til tok de en fredelig remis.


Arild Myhre åpnet med Jobava-London, og han kom seg fint ut med alle offiserene. Arild angrep, og fikk til slutt en avdekkersjakk på dronninga.

Rune Edøys motstander spilte litt merkelig og lot Rune få tidlig utligning, men plana bak det var at alle linjer skulle åpnes mot kongen til Rune som fremdeles sto i sentrum. Hvit ga bonde men alle offiserene kom ut, og tårnene sto i d- og e-linjene. Runes konge sto fremdeles på utgangsfeltet sitt, og med dronninga foran i e-linja. Det var vanskelig å ri av den stormen, og det greide heller ikke Rune.

Runderapport fra femterunden

 

 

Rune viser fram bukken sin i femterunden. Fra venstre Eilif Odde, Arild Myhre og Rune Edøy.
Foto: Tore Kristiansen

(Tore, 4. juli 2022)

Tirsdagens 5. runde ble atskillig hyggeligere for kristiansundsspillerne. De fire første som var ferdige med partiene sine, vant alle sammen! Det ble sju seire, tre remiser og to tap.

Sindre Lyngsaunet Ytrestøyl spilte mot fjerderangerte Gustav Hestholm i femterunden. Og Sindre slo tilbake etter mandagens dobbelttap, lenke til partiet på chess.com.
Sindre spiller sin faste variant i Caro-Kann mot 1.e4. Den varianten har to navn. Noen kaller den for Botvinnik-Carls og andre for Arkell-Khenkin. Uansett navn har Sindre spilt den varianten siden i fjor høst. Det er kjent av alle motstanderne hans at han spiller den, men jo mer Sindre spiller varianten, blir han mer sikrere i alle nyanser, og alle måter å møte den på.
Det var et litt typisk Sindreparti. Der han lar motstanderen få terrengfordelen i første delen av partiet, mens han bygger seg opp med sine offiserer og lurer som gjedda i sivet. Når det er tid for angrep, er det kjapt og effektivt. Det var et fint parti av Sindre.
Sindre ligger to poeng bak Eivind Kreken i turneringa, og han er avhengig av at andre tar poeng fra ham.


Kim André Engvik spilte på fjerdebordet i Junior A, lenke til chess.com, og han kom fint ut, men det ble avviklet til et sluttspill der Kim André hadde løper mot Thobias sin springer. Og i tillegg hadde Thobias en fribonde. Et tidspunkt inviterte Kim André til tre trekks remis. Thobias var med i to trekk, men valgte noe annet i det tredje. Springeren er sterkere enn løperen i slike stillinger, for den hoppe rundt og skape trusler litt mer enn det løperen kan.
Det ble tap på Kim André, og i onsdagens runde møter han Amadeus med svart.

Amadeus S. Sveggen fikk walk over i dagens runde. I 6. runden onsdag får han hvit mot Kim André.


Raphael Stuhaug spiller på femtebordet i kadett, men ikke med Clonosystemet i dag. Raphael spilte også fransk og ble møtt med Tarraschvarianten. På et tidspunkt i midtspillet da Raphaels alle offiserer var over på dronningfløya, truet motstanderen løperoffer på h7. Det som på engelsk kalles Greek gift sacrifice. Raphael kom seg unna men måtte gi bonde. Og det var det som til slutt førte til at han tapte partiet.
I sjetterunden onsdag møter Raphael en spiller med 1298 i rating..


Audun Hoem spilte mot dragevarianten i siciliansk, og han valgte å rokere kort. Og spille f4. Det ble en forholdsvis grei remis for Audun.

Eirik Viken Kallset spilte fransk forsvar og ble møtt med 3.Ld3. Etter få trekk fikk motstanderen en isolanibonde i d-fila. Utover i midtspillet fikk den svært unge motstanderen, 12 år, en kraftig terrengfordel. I en kombinasjon måtte Eirik gi kvaliteten, men fikk to bønder. Det ble sluttspill der Nikolai hadde to tårn, mens Eirik hadde tårn og springer. Eirik hadde 3 - tre - sammenhengende fribønder i sentrum. Men det var ikke mulig å få dem framover. Nikolai hadde låst av Eiriks konge på åttenderaden, og hadde flere muligheter til å få fram evig sjakk, hvis han trengte det.
På sitt 40. trekk holdt Nikolai på å sovne, og gjorde trekket sitt med ett sekund igjen på klokka! De ble enige om remis noen få trekk etterpå. Eirik forklarte at i post morten-analysen forklarte 13-åringen 100 varianter som Eirik ikke hadde sett.
Eirik har 4 remiser og et tap hittil. Han møter Sigurd Kittilsen i dag, og i går kveld ble han preppet av Audun mot den spilleren.

Øystein Viken Kallset spilte mot Birds åpning (1.f4), og begge fianchetterte sine svartfeltløpere. Hvit på b2 og svart på g7. Øystein fikk endelig uttelling, og han vant partiet. Det så litt mørkt ut ei stund, men det snudde. Øystein har to poeng, og møter en spiller fra arrangørklubben i dag.


Arild Øien vant sitt parti, men det var ren svindel. Motstanderen truet matt, men Arild tok en bonde med tårnet sitt og i stedet for å sette matt, tok hun tårnet, og ble matt sjøl.
Arild har 2½ poeng, og i dag møter han endelig ei med rating. De fem første spillerne han har møtt, har vært uratete.

Eli Marit Ødegaard vant sitt parti i dag. Det var ren overkjøring, og da matten kom hadde Eli Marit dronning og to tårn mot ingen offiserer.
Det var den første spilleren i mesterskapet med rating som Eli Marit har møtt. Hun har 2½ poeng, og møter en spiller fra Alta i dag.

Det ble remis på Eilif Odde da han spilte kongeindisk i femterunden. Han påsto i går at han ikke kunne den åpninga, men det fungerte greit i femterunden. Eilif møtte en spiller, Timo Nurmi, som har vært en sterk mesterspiller, og det ble en rolig remis. Det var et bra resultat av Eilif som på forhånd ikke mente at han var favoritten i det møtet.
Eilif har da 3 poeng på fem runder, og han møter Tor Arne Hauge i dag. Hauge var bl.a. med på laget som slo Kristiansund i Lag-NM-finalen i 1982, men han spilte ikke mot Eilif ikke den gangen.


Arild Myhre spilte sin vanlige Black Lion. I dag fikk han til angrepet på den hvite kongestillinga. I midtspillet vant han en offiser og to bønder foran den hvite kongen. Arild hadde 5 offiserer med i angrepet mot den hvite kongen. Det var ikke plass til flere! Da han i tillegg fikk inn en dobbeltsjakk slik at han vant en løper også, syntes motstanderen det var nok og ga opp.
Arild har 2 poeng

Rune Edøy spilte mot turneringas eldste spiller. Leiv Røsok er 92 år gammel. Han var med på Landsturneringa i Lillehammer i 1957, men ble med igjen først for en ca. 10 år siden da dattera og barnebarna ble med. Rune spilte, og tapte, mot dattera i forrige runde. De spilte Kalashnikovvarianten i siciliansk, og Rune rokerte langt. I midtspillet vant hun bonden på d7, og kom inn der med et tårn, og han vant også bonden på f7. Da trodde Rune at han hadde en superfiks matt. Men så var det kvalitetsbukk i stedet. Det var matt på flere andre måter. Det ble avviklet til et springer- mot tårnsluttspill. Der greide Rune å få fram sin bonde til ny dronning først, og vant partiet.
Rune har 3 poeng.

Runderapport fra tredje- og fjerderunden

 

 

Sindre til venstre ønsker Eivind fra Nordstrand lykke til i tredjerunden mandag formiddag.
Foto: Tore Kristiansen

(Tore, 4. juli 2022)

Mandagen var dagen for den fryktede dobbeltrunden. Det tar på å spille så mange timer sjakk.
Det ble mange tap og få seire denne dagen.

Sindre Lyngsaunet Ytrestøyl i Junior A tapte begge partiene sine. I tredjerunden gikk han ned mot Eivind Grunt Kreken, og i fjerderunden gikk det likedan mot en lavere ratet spiller. Sindre forsøkte og forsøkte i det partiet å vinne i stedet for å sikre remisen. Men av og til er det det som skal til for å bli mester. Det gikk ikke denne gangen, dessverre.

Kim André Engvik kom helt ut på vidotta mot Morragambiten i siciliansk og tapte helt greit i tredjerunden. I fjerderunden ble det remis mot en sterk spiller fra Fredriksstad. Kim André hadde dronning mot to tårn i sluttspillet, og til tross for et par bønder mer, var det vanskelig å bryte gjennom festningen som hvit satte opp. Det ble remis.

Amadeus S. Sveggen gikk på to greie tap.

Raphael Stuhaug vant ett og tapte ett. I tredjerunden gikk det helt greit, og han slo en lavere ratet spiller. I fjerderunden ble nok Raphael litt for passiv, og det er alltid vanskelig å forsvare seg når motstanderen har alt initiativet.


Audun Hoem tapte i tredjerunden mot Dag Andersen. I fjerderunden møtte han klubbkameraten i samme klasse, og Audun fikk spille mot Morragambiten. Audun har varianter mot slike "dårlige" åpninger, og kom helt greit ut. Han tok imot bonden først, sjølsagt, men ga den etter hvert tilbake slik at Eirik fikk en isolanibonde. Audnen presset i sluttspillet da han hadde løper mot Eiriks springer, men Eiriks fribonde måtte passes på, og det ble remis etter mange timers spill.

Eirik Viken Kallset spilte i tredjerunden bror Øysteins spesialvariant i avslørt Milner Barry-gambit i fransk. Eirik spilte samme åpninga i Landsturneringa i Kongsvinger i fjor. Denne gangen ofret han offiseren, men gjorde det et trekk for tidlig. Som i gambiter flest kan man gjøre feil, og det gjorde hvit og Eirik fikk vinnende fordel ut av åpninga. Han tapte likevel etter et godt midtspill av hvit. I fjerderunden mot klubbkollega Audun Hoem spilte Eirik igjen Morragambiten i siciliansk. Audun valgte Sf6 i antimorra. Audun utspilte Eirik i den rolige Alapin-siciliansken som fulgte. Etter at Audun med de svarte brikkene presset hele midtspillet ble det avviklet til et ubalansert sluttspill som endte remis.

Øystein Viken Kallset tapte begge sine partier. Først mot Ida Lahlum, og det var litt greit. Men i fjerderunden sto Øystein godt, men tapte i sluttspillet.

Arild Øien tapte også begge sine partier. I tredjerunden møtte han den spilleren som nok vinner klassen. En spiller som ikke har spilt i turnering før, men som tydelig er litt for god for klasse 5. I fjerderunden ble Arild lynende forbannet da motstanderen hele tida avbrøt ham på Arilds tid. Arild bukket dronning da han forsøkte seg med et mellomtrekk. Men nå har Arild lært at han skal ta opp slike ting med turneringslederne.

Eli Marit Ødegaard var absolutt ikke fornøyd med sine to partier. Hun tapte i tredjerunden, og hun hadde så lyst å vinne i fjerderunden. På et tidspunkt sto hun godt, men lot motstanderen raske til seg et par bønder. Tårnsluttspillet endte i remis.

Det ble seier til Eilif Odde fikk en sterk seier i tredjerunden. I fjerderunden spilte han på 2. bordet i klassen, og han møtte da FM Ole Chr. Moen. En spiller som har holdt seg på topp i over 50 år. Eilif overså en mattrussel og ga opp da han mistet en springer.

Arild Myhre tapte også begge partiene sine. Først mot Rune Edøy, og deretter mot en høyere ratet spiller. Arild mistet en bonde tidlig, og de kom ut i sluttspill med to tårn og to springere hver. Arild hadde 5 bønder og motstanderen 6. Arild forsøkte å få til noe i den åpne a-linja, men motstanderen unngikk matt, og da ble det seier til motstanderen.

Rune Edøy slo klubbkamerat Arild Myhre i tredjerunden. Rune fikk opp ei god stilling med en sterk bondekjede, og han hadde en stor terrengfordel. Men det er Arild vant til å spille mot. Men på slutten av midtspillet da Arild skulle få ut løperen sin, ble den tatt av Rune, og da var det enkelt å føre partiet i havn.
Rune sto også godt i fjerderunden men gikk på en dronningbukk.

Runderapport fra andrerunden

 

 

Leder i Kristiansund Sjakklubb Rune Edøy har begynt poengfangsten.
Foto: Tore Kristiansen

(Tore, 3. juli 2022)

5 av spillerne satt på livebrett/chlonobrett i førsterunden.
Det ble 8 seire, 2 remis og 2 på spillerne i denne runden.

Sindre Lyngsaunet Ytrestøyl i Junior A vant sitt parti mot Haider M Morad fra Fredriksstad. Partiet kan spilles gjennom her på chess.com.... Det var et ganske greit parti for Sindre i avbyttevarianten i Caro-Kann. Han vant enkelt. Ikke raskt, for det er ikke stilen til Sindre, men et viktig steg i kampen om juniortrona.
Mandag formiddag får Sindre (2061) sin største motstand i denne Landsturneringa. Han møter Eivind Grunt Kreken fra Nordstrand (2101).

Partiene til de to andre i Junior A ble spilt med Clonosystemet og finnes her på Lichess....

Kim André Engvik slo en høyere ratet spiller, og det var flotte kombinasjoner underveis. Det var mye å regne på i alle variantene, og det er slike stillinger som Kim André liker. Han tok motstanderen ut på dypt vann, og det var bare Kim André som greide å holde seg flytende! Han vant et flott parti.

Amadeus S. Sveggen spilte mot Trondheims Ulrikke Langvik. Amadeus spilte Tarrasch med svart, og Ulrikke Colle-Zukertort, så hva navnet på den åpninga de spilte er, det... Men uansett, byttet de av ganske raskt der Amadeus fikk bondemajoritet på dronningfløya, mens Ulrikke hadde majoritet på kongefløya. Ulrikke ga en bonde for å få et aktivt spill, men Amadeus forsvarte seg greit, og de avviklet til et remissluttspill. Og remis ble det.

Raphael Stuhaug spilte mot en god spiller ratet 200 poeng høyere. Partiet kan spilles gjennom her på Chess.com. Raphael spilte litt passivt, og motstanderen fikk en gardert fribonde. Motsjansene til Raphael økte da motstanderen ofret dronninga si for tårn og løper og kongeangrep. Det var ei vanskelig stilling å spille mot, og Raphael fant ikke de beste mottrekkene i sin egen tidsnød. Det ble tap dessverre.


Audun Hoem vant i andrerunden. Motstanderen spilte vinggambiten i siciliansk, men Audun tok ikke bonden på b4. Han spilte heller 2...b6. Det er en variant som han pleier å spille på internett mot vinggambiten. Den er ikke så god, forklarte Audun etterpå, fordi c5-bonden blir svak. Men i post mortem-analysene sa motstanderen at han syntes det var greit for svart å spille det. Audun fikk motstanderen inn i tidsnød, og da det var tre springere i h-linja, vant Audun motstanderens ene springer. Det var et artig parti som Audun vant!

Eirik Viken Kallset spilte Morragambiten i siciliansk. Men motstanderen tok ikke bonden. Han ville ikke gå inn i de ville Morravariantene, sa han i post mortem- analysen. Han om det, men da fikk Eirik kontroll over sentrum og et godt spill. Men det endte i remis til slutt.

Øystein Viken Kallset spilte på førstebordet i klasse 2 i andrerunden. Partiet kan spilles gjennom hos Chess.com her...
Det ble den vanlige engelskåpninga til Øystein, og i midtspillet vant han bonde. Det ble mange, altså mange, springertrekk, og svart tok over litt av initiativet. Da Øystein bukket kvalitet var det over.

Arild Øien satt på toppbordene i klasse 5. Partiet kan spilles gjennom hos Chess.com her... Arild fikk et godt spill og vant dronning mot to springere. Men så glemte han kongesikkerheten sin, og motstanderen fikk sjanse til motspill, og det endte i remis.

Eli Marit Ødegaard spilte et kjempegodt parti i andrerunden mot den samme motstanderen som Arild Øien hadde møtt i første. Hun spilte rolig og forsiktig og tok den ene bonden etter den andre. I sluttspillet sto hun kvalitet over, og gikk inn til ny dronning. Det endte i matt etter få trekk.

Det ble seier til Eilif Odde i Senior 65. Han vant tidlig en bonde, og da var det bare å bytte av offiserer og spille sluttspillet. Det kan Eilif, og etter flere timers spill vant han partiet.

Arild Myhre hadde walk over i andrerunden.
Rune Edøy kom ut trangt, men det var dynamikk i stillinga. De byttet av et par offiserer men beholdt alle bøndene langt uti partiet. Da det løste seg opp fikk Rune en fribonde, og han loste seieren sikkert i land.

Runderapport fra førsterunden

(Tore, 2. juli 2022)

5 av spillerne satt på livebrett/chlonobrett i førsterunden.
Det ble 4 seire, 2 remis og 6 på spillerne i denne runden.

I Junior A ble det to tap og en seier.
Sindre Lyngsaunet Ytrestøyl er tredjerangert i juniorklassen, og han møtte Trondheims Ulrikke Langvik. Partiet ble spilt på livebrett og finnes på bord nr. 15 på Lichess under Various groups. Det var et fint parti av Sindre. Det var et litt typisk Sindreparti, der han får en fordel og presser inn fordelen.
Men hva Snorre sier til at Sindre slo testamentbonden på b7, det vet vi ikke. Det kan vel ha vært et oppgjør på hotellrommet i går kveld...

Kim André Engvik møtte Ask Amundsen som han kjenner godt. Partiet ble spilt på Chlono, og de registrerte trekkene på nettbrett. Kim André fikk opp ei god stilling i midtspillet da Ask ikke hadde fått ut det ene tårnet og løperen. Men så inviterte Ask til en kombinasjon, som dessverre Kim André gikk inn i med begge føttene. Ask hadde sett ett trekk lenger, og Kim André ga opp da han kom offiser under.
Amadeus S. Sveggen er rangert helt sist i Junior A-klassen. I førsterunden møtte han Haider Morad fra Fredriksstad. Og litt artig er at Amadeus og Sindre bytter motstandere i andrerunden. Amadeus møter Ulrikke i dag, og Sindre møter Haider.
Amadeus spilte sin vanlige Larsenåpning, og fikk til en artig kombinasjon på h7. Men så valgte han feil i fortsettelsen. Det ble tap.
Både partiet til Kim André og Amadeus ble spilt på Chlono, der de noterte trekkene på nettbrett. Partiene deres finnes her...

I Kadett A er Raphael Stuhaug rangert som nummer 9. Raphael fikk et greit parti i førsterunden mot Jakob Sælen Høifødt fra Tromsø. Raphael fikk en fribonde på 3; inne i stillinga til motstanderen! Det var litt merkelig å se. Da den bonden gikk inn, måtte motstanderen gi offiser på den, og Raphael presset til en fin matt!

I klasse 1 har vi med både Audun Hoem og Eirik Viken Kallset.

Audun Hoem spilte på livebrett, nr 31 på Various groups på Lichess. Audun spilte som vanlig ganske aggressivt, men det ble litt for aggressivt, og han tapte.
Eirik Viken Kallset står registrert med klubb Trondheim, men han er B-medlem i Kristiansund. Det ble et sliteparti på Eirik i førsterunden, og ingen av dem hadde noen fordel. Det ble et langt sluttspill med to tårn og løpere hver, men ingen av dem ga noen muligheter til motstanderen og til slutt ble det remis.

I klasse 2 ligger Øystein Viken Kallset på topp etter førsterunden. Det er litt tilfeldig. Det er hele 25 spillere som har 1 poeng i den store klassen med 62 spillere.
Øystein spilte på livebrett, nr 36 på Various groups på Lichess. Motstanderen åpnet med 1. g4! Grobs angrep. Lichess liker det tydeligvis ikke og gir trekket karakteren blunder. Det skulle Trond Harald i Kristiansund ha sett. Det enkleste for dem som spiller mot Grob er ikke å spille d5 og ta bonden i andretrekket. Da får hvitspilleren akkurat det spillet han er ute etter. Øystein valgte fornuftig nok 1...c5. Og Øystein greide å blokkere hvits løper på g2 i hele partiet. Til slutt ble den begravd på h1. Den var aldri med i spillet! Godt spilt av Øystein som vant et flott parti.

I klasse 5 har vi med Arild Øien og Eli Marit Ødegaard.
Arild Øien vant et fint parti der motstanderen spilte Wienerparti. Motstanderen valgte å gi en springer for to bønder på dronningfløya, men han tok ikke tilbake offiseren da han kunne ha gjort det. Motstanderen spilte helt til matt, sjøl etter at Arild hadde kommet inn med bonde til ny dronning.
Eli Marit Ødegaard spilte i følge seg sjøl et dårlig parti. (Hun brukte et sterkere uttrykk.) I andrerunden i dag møter hun den som Arild Øien spilte mot i går.

Senior 65 har vi med Eilif Odde. Han spilte mot en langt lavere ratet spiller, men det ble trøbbel da motstanderen fikk til en kombinasjon i midtspillet. Eilif måtte gi en løper, men fikk tak i en bonde. De byttet av til sluttspillet, og det så veldig tapt ut for Eilif med løper under i tårnsluttspillet. Men Eilif hadde tre sammenhengende bønder på dronningfløya, og motstanderen hadde bare en a-bonde der. Da Eilif tilbød remis, tok motstanderen imot. I følge ei computerevaluering sto Eilif til -21. Så han reddet en remis.

I Senior B ble det tap på begge våre spillere. Og begge sto godt før det raknet.

Arild Myhre spilte mot Aud Norunn Strand fra Modum. Han har ikke spilt mot henne før, men sønnen Mads har gjort det. Arild fikk opp ei kjempestilling med flere bønder over. Men bøndene hennes ble mer aktive enn Arild sine, og sjøl med tårn over i sluttspillet ble det vanskelig mot to bønder på tredjeraden som støttet hverandre. Det ble tap på Arild som får walk over i andrerunden i dag.
Rune Edøy var på jobb i TK og kom ikke til partiet før det var gått 50 minutter. Han møtte Torgeir Nilsen fra Mosjøen. Det ble avbyttevarianten i fransk, og Rune måtte spille raskt. Rune sto godt, men var litt uoppmerksom på si egen kongestilling, og motstanderen ofret offiser for å åpne opp. Da kom dronninga inn på h3 og flere andre offiserer kom til og gjorde at partiet til Rune var over.

 

 

 

 

Våre deltakere

(Tore, 1. juli 2023) I 2023 har vi med 12 spillere i 7 klasser.
Junior A: Sindre Lyngsaunet Ytrestøyl, Kim André Engvik og Amadeus S. sveggen
Kadett A: Raphael Stuhaug
Senior 65 Eilif Odde

Klasse 1 Audun Hoem og Eirik Viken Kallset

Klasse 2: Øystein Viken Kallset

Klasse 5: Arild Øien og Eli Marit Ødegaard
Senior B: Arild Myhre og Rune Edøy

 

Utskriftsvennlig versjon

Teknisk ansvarlig