Kristiansund Sjakklubb

ksk - stiftet 1917 

IM Axel Smith vant blindsjakksimultanen 9½-2½ - 75% score!

Bilder fra blindsjakksimultanen

IM Axel Smith. Foto: Tore Kristiansen
(Tore, 1. april 2011) IM Axel Smith spilte 12 partier blindsjakksimultan i Sjakklubben torsdag kveld. Den siste påmeldte var Kamilla og det ble plass til en til. Vi begynte kl 1840 og siste spiller ga opp 4½ time seinere. I løpet av de 12 partiene trakk Axel bare to ulovlige trekk, men deltakerne ble litt urolig da det første av dem kom allerede i femte trekket mot Åge Olsen. Regelen var at Axel tapte partiet hvis han gjorde tre ulovlige trekk i det samme partiet. Men heldigvis, det andre ulovlige trekket kom litt før kl. 23 i et av de siste partiene mot Eli Marit Ødegaard der Axel skulle sette sjakk matt og tok feil av rekkefølgen.

11-årige Magnus Dahl Jenssen var første spiller som ble ferdig. Og han vant partiet sitt! Axel trodde at han hadde matt på f7 og ofret derfor dronninga si, men kongen hadde et fluktfelt. Da ble vi også litt bekymret. Hadde Axel ikke mer kontroll enn dette? Men det viste seg at det hadde han. Der han var usikker på hvordan stillinga var i et parti, rekapitulerte han trekkene for seg sjøl og ble dermed sikker på stillinga. Utrolig godt gjort med 12 partier spilt blindt.

Mot Robin Hoem på førstebordet, partiet ble vist direkte på nettet, bukket Axel en springer etter en time og et kvarters spill. Axel flyttet springeren til f5 og trodde at han truet dronninga med tårnet sitt. Men dronninga til Robin sto på c7 og ikke d8 og var ikke truet av Axels tårn på d1. Robin kunne dermed ta springeren blankt, og Axel ga opp. I mellomtida hadde Emil Andre Olsen gitt opp sitt parti og det var 2-1 til Kristiansund Sjakklubb! Våre håp var oppe. Kunne vi greie å slå Axel?

Men den gang ei. Han er for god! Det eneste poenget Axel ga bort mot resten var en remis til Pat. Da sto det 2½-2½ for Tore Kristiansen hadde også gått matt. Vi hadde da spilt over 3 timer og klokka nærmet seg 22. Kamilla ble satt sjakk matt kl. 2206 i det 25. trekket og Axel tok ledelsen i oppgjøret med 3½-2½. Etter det så han seg ikke tilbake og bare håvet inn poenger. Åge Olsen på andrebordet, partiet også vist direkte på nett, ga opp i det 28. trekket kl. 2217 og Vegard Simensen ga opp kl. 2238 i det 28. trekket, og Roger Hojem gikk matt kl. 2252. Da var det 6½-2½ og Axel hadde vunnet oppgjøret! Men han tok likevel med seg de siste poengene også. Stig Rune Jenssen ga seg klokka 2306 i 40. trekket. Eli Marit Ødegaard gikk matt kl. 2307 i 43. trekket og Per Erik Hoem ga seg kl. 2315. Resultatet ble 9½-2½! Utrolig godt gjort.

Det var litt interessant at Axel slo alle spillerne fra andrebordet til sjettebordet. Tiende- og ellevtebordet var blant de siste som holdt ut. Spillerne var satt opp i tilnærmet riktig rekkefølge etter spillestyrken. Eli Marit Ødegaard som aldri har spilt et sjakkparti som har vart i over 4 timer før (det er en intens konsentrasjonsøvelse) spilte meget godt, og hadde remisen inne helt til tårnsluttspillet der Axel fikk en fribonde og vant på den.

Axel har satt ny svensk rekord i blindsjakksimultan

(Tore, 1. april 2011) IM Axel Smith har laget en rapport til LASK (Sjakklubben i Lund) der han skriver kort om blindsjakksimultanen i går kveld. Les rapporten her...

Bergensjakk har også en henvisning til blindsjakken på sin side i dag.

 

 

Axel spiller blindsjakksimultan mot 11 spillere

IM Axel Smith. Foto: Tore Kristiansen

Torsdag 31. mars kl. 1830 i Kristiansund Sjakklubb

(Tore, 31. mars 2011) IM Axel Smith har utfordret Kristiansund Sjakklubb til en blindsjakksimultan mot 11 spillere. Arrangementet går av stabelen i Sjakklubben torsdag kveld. Blindsjakksimultanen starter kl. 1830, og da må spillerne sitte ved brettene sine. To av partiene sendes også direkte på nett. Fra Sjakklubbens side er det ikke sikkert at Axel får de største problemene med de beste spillerne, for der vil han nok møte kjente varianter og mønstre. For en blindsjakkspiller vil det kanskje være en større utfordring å møte en uortodoks spillestil, eller en begynner. Men det siste gikk bra for Axel i 2009. Se lenger ned om det.

Tilskuere er hjertelig velkomne

Alle er hjertelig velkomne til å komme innom og se på. Men siden blindsjakkspilleren IM Axel Smith skal konsentrere seg, og sitter i samme rom, må alle være musestille, og mobiltelefoner må være avslått. Helst ikke sko som knirker heller.

Vi serverer kaffe, men vi trakter ikke nye kanner mens blindsjakksimultanen pågår.

Motstanderne i rekkefølge

1. Robin Hoem, 1476 (FIDE 2100) (partiet blir overført direkte på nett)
2. Åge Olsen, 1757 (partiet blir overført direkte på nett)
3. Vegard Simensen, 1620
4. Tore Kristiansen, 1616
5. Roger Hojem, 1479
6. Per Erik Hoem, 1427
7. Pat Schanzenbecher, 1355
8. Magnus Dahl Jenssen, 943
9. Emil Andre Olsen, 925
10. Stig Rune Jenssen
11. Eli Marit Ødegaard

En vanlig simultan mot 11 spillere tar 4-5 timer, og denne blindsjakksimultanen kan vare like lenge før siste partiet er ferdig.

Reglene

Følgende regler gjelder for blindsjakksimultanen:
1) IM Axel Smith har hvit i alle partier.
2) IM Axel Smith har ingen betenkningstid.
3) Alle motstandere må gjøre et trekk umiddelbart når det blir deres tur. Man får ikke stå over en runde.
4) IM Axel Smith får ikke spørre hvor brikker står, eller få noen andre ledetråder.
5) Med tre feiltrekk, taper IM Axel Smith partiet.
6) Ingen remistilbud framsettes de første 20 trekkene.
7) IM Axel Smith vinner matchen hvis han får 6 eller flere poeng.

Direktesendinger av de to første bordene

De to første bordene blir overført direkte på internett. Du kan følge partiene på sida vår for direktesendte partier...
Robin Hoem og Åge Olsen spiller på de to bordene.

Tidligere blindsjakksimultaner

Axel har spilt blindsjakksimultan tidligere i Kristiansund. Første gangen var på Dale barneskole i 2009 der han spilte blindsjakksimultan mot fire av skolens beste sjakkspillere. Det ble til slutt 4-0 seier til Axel. Det var en imponerende prestasjon.
Axel satt med ryggen til mens spillerne satt ved sine bord og gjorde trekkene. Tore Kristiansen fra Sjakklubben utførte Axels trekk på brettene og fortalte Axel hvilke trekk som ble gjort. I åpninga mot Preben Dyrli overså Axel at han kunne ta en springer, og mot Martin Didriksen kunne Axel ha gått sekkematt da han trodde at kongen hans sto på c1 mens den i stedet sto innestengt på b1. Men det ble med skrekken. De fire motstanderne var imponert over Axels spill. Partiene i blindsjakksimultanen kan du se her...

I sjakkhistorien har mange av de beste spillerne spilt blindsjakk, og i vår tid er Melody Amber-turneringa i Monaco der bl.a. Magnus Carlsen spiller hvert år. Det kan du lese mer om på Wikipedia...

 


Teknisk ansvarlig