Kristiansund Sjakklubb

ksk - stiftet 1917 

Midtnorgeserien 2009-2010

Kristiansund 2 avdelingsmestre

(Roger, 14. februar 2010) Kristiansund Sjakklubb sitt andrelag ble avdelingsmestre i Midt-Norgeserien avdeling Møre og Romsdal som ble avsluttet med dobbelrunde i Molde i helgen. Det ble en triller av en avslutning og spenning helt til sist. Kristiansund vant begge sine kamper 3-2 mot henholdsvis Aalesund sitt førstelag og andrelag. Kristiansund vant med minst mulig margin ettersom Kristiansund og Aalesund fikk begge 8 lagpoeng og like mange individuelle poeng. Dermed ble det innbyrdes oppgjør som Kristiansund 2 vant 3-2 lørdag som ble avgjørende.

Kjell Tore Sandum (2 av 2), Tor Wetle Hoem (1 av 2), Karl W Strand (2 av 2), Vegard Simensen (1 av 2), Per Erik Hoem (0 av 1) og Trond Harald Saltnes (0 av 1) spilte for Kristiansund 2 i helgen.
Selv om Kristiansund ble avdelingsmestre, så kan de ikke rykke opp i Eliteserien i sjakk. Uansett er det en god følelse å vinne avdelingen og bekrefte at det er ingenting å utsette på bredden.

Kristiansund 3 bestod av nesten et rent kadettlag og tapte ikke overraskende 4-1 mot Molde lørdag. Bare Mats Peter Henøen på førstebord klarte å vinne. Audun Hoem, Henrik Øie Løbersli, Øystein Halse og Paulius tapte sine partier.

Selv om det ble stygge sifre for ungguttene, så var dette nyttig erfaring. Hadde noen av de tatt poeng, så hadde det vært en stor overraskelse. Søndag ble det WO-seier mot Ørsta da sunnmøringene ikke klarte å stille lag.

Vi gratulerer Kristiansund 2 med avdelingsmesterskapet og feirer seieren med bacalao og sosial sammenkomst i klubblokalet torsdag.

Flott arrangement
Molde Sjakklubb med Ivar Kosberg i spissen stod for et flott arrangement. Det rapporteres om lyse og flotte spilleforhold. Det ble servert varmmat og arrangørene hadde virkelig gjort sitt ytterste for at alle skulle trives. Vi kommer gjerne tilbake ved senere anledninger. Det er også gledelig å se at sjakkinteressen i kretsen er på vei oppover.

Kristiansund 2 vant og Kristiansund 3 spilte godt

(Tore, 6. desember 2009) Kristiansund 2 avga bare en remis mot Ørsta i dag. Kristansund 3 fikk en seier og en remis mot Aalesunds 1. Molde slo Aalesunds 2 hele 5-0. Det var mange interessante oppgjør og mange flotte partier. Den nye tabellen er klar, men mer om seriesjakken i helga kommer i morgen:

Lag

Antall kamper

Lagpoeng

Ind. poeng

Kristiansund 2

3

4

11

Aalesunds 1

2

4

8

Kristiansund 3

3

2

Molde

2

2

6

Aalesunds 2

3

2

Ørsta

1

0

½

Live blogging fra kampene i dag

(Tore, 6. desember 2009) Kampene i dag starter kl. 1100. Matchene er Kristiansund 2-Ørsta, Aalesunds 1-Kristiansund 3 og Aalesunds 2-Molde. Laget som står først har hvit på førstebord, svart på andrebord etc.

Kristiansund 2 stiller med samme laget i dag som i går, men vi fikk en "bekymringsmelding" fra Ørsta seint i går kveld. De har fått to forfall, deriblant fra Øystein Sande så de stiller kanskje bare med fire spillere i dag mot Kristiansund 2. Oppdatert: Ørsta kommer med fire spillere, Egil Arne Standal (som kom hjem fra Kenya i går!), Ståle Refsnes, Håvard Bjerkelig og Arne Knut Røv.

Kristiansund 3 får forsterkning av Trond Harald Saltnes som går inn på andrebordet i dag. Der møter han Roar Nakken. Åge Olsen på førstebord møter Roar Naalsund. Tore Kristiansen får svart mot Siebe van Albada, en nederlender som har vunnet alle partiene i turneringa i klubben i Aalesunds. Øyvind Hoem Vaseng får hvit mot Håvard Ramstad og Øystein Halse får svart mot Per-Christian Stenvaag.

Molde stiller også med det samme laget som i går, og hos Aalesunds 2 går Martin Skog inn på laget sammen med faren Jan Erik Skog.

Vi leder 1. divisjon Møre og Romsdal

(Tore, 5. desember 2009) Det er etter dagens partier i andre runde klart at Kristiansund 2 og 3 leder divisjonen! Det er litt spesiell matematikk, siden det er bare Kristiansundslagene og Aalesunds 2 som har spilt to matcher. Men vi ligger da øverst på tabellen! Enn så lenge...

Lag

Antall kamper

Lagpoeng

Ind. poeng

Kristiansund 2

2

2

Kristiansund 3

2

2

5

Aalesunds 1

1

2

Aalesunds 2

2

2

Molde

1

0

1

Ørsta

0

0

0

Vant enkelt mot Molde

(Tore, 5. desember 2009) Molde stilte med et godt lag mot Kristiansund 2 i andre runde i dag, men vi mente allikvel at vi var klare favoritter. Vi hadde bedre spillere på nesten alle bordene. Thomas Nyland møtte Thomas Bryn på førstebordet. Litt unøyaktig spill av Thomas Nyland førte til at Thomas Bryn fikk en liten fordel. Han kunne ha fått enda større fordel, men så ikke varianten. Til slutt vant Thomas Nyland. På andrebordet var det egentlig en grei seier for Kjell Tore over Gudmund Farstad. Kjell Tore med hvit hadde terrengfordel og mer aktive brikker enn Gudmund, og alle som kjenner Kjell Tore visste hvor det bar hen. Kjell Tore vant. Litt overraskende syntes vi, men Molde stilte med Harald Isachsen på tredjebordet mot vår Tor Wetle Hoem. Harald spiller godt til tider, og fikk opp vinststilling mot Tor Wetle. Mange ganger tidligere har Harald greid å overvinne tidsnøden, men ikke denne gangen, og Tor Wetle fikk poenget.

Karl W. på fjerdebordet spilte mot Ivar Kosberg. Det så lenge likt ut, men Karl W. med hvit hadde ei mer dynamisk stilling enn Ivar og vant. På femtebordet hadde Molde tatt med Bjørn Holger Olsson som ikke har spilt det siste året. Det så ikke ut til å affisere ham, for han gikk nesten rett i angrep på Vegard Simensens kongestilling. Angrepet var ikke farlig, men da Vegard gjorde et unøyaktig trekk, var det gjort og Bjørn Holger vant. Dermed ble det 4-1 seier til Kristiansund 2 over Molde.

Kristiansund 3 tapte mot Aalesunds 2

(Tore, 5. desember 2009) Dagen begynte ikke så godt for laget da Audun Hoem meldte seg syk med influensa en liten time før avgang lørdags morgen. Det var ikke mulig å finne erstattere, og laget stilte med fire spillere mot det vi anså som et sterkt Aalesunds 2-lag.

Laglederne hadde avtalt før kampen at vi stilte med unge spillere på de to nederste bordene. Vi hadde Øyvind Hoem Vaseng på fjerde- og Øystein Halse på femtebordet. Aalesunds 2 stilte med Martin Skog på fjerde- og 10-årige Emil Reite på femtebordet. Dette ble selvsagt ødelagt da vi måtte flytte opp våre spillere og plassere Øyvind og Øystein et hakk opp på bordene. Aalesunds var sporty og omplasserte sine to spillere slik at Emil Reite fikk spille sitt første langparti. Han hadde gledet seg sånn til det. Mot Øystein spilte han hvit og spilte godt. Begge spilte litt raskt, i hvertfall i forhold til de andre bordene der det kom trekk sånn av og til, og det gikk mange minutter mellom hver gang det skjedde noe. Øystein truet springeren til Emil på f3 med 3 offiserer. Øystein fikk springeren, og vant til slutt partiet. Dermed hadde vi utlignet at vi startet matchen med 0-1 siden vi ikke hadde med fem spillere.

På førstebordet spilte Åge Olsen med hvit mot Emil-Lion Nomat. Åge hadde ei grei stilling, men måtte slite lenge og vel før han brøt gjennom og vant partiet. Dermed ledet vi 2-1, og det så også lyst ut på de to gjenstående bordene. På andrebordet spilte Tore Kristiansen spansk mot Gunnar Bolsø. Gunnar fikk et lite initiativ og hadde et lite press på kongestillinga til Tore. Da kontret Tore i sentrum og Gunnar feilregnet og ga kvalitet. Etter avbytter hadde Tore klar fordel i stillinga, men Gunnar truet matt. I et øyeblikk av sjakkblindhet trodde Tore at matten var uungåelig og ofret dronninga på springeren. Det var unødvendig. 37...Tc7 som Tore hadde planlagt, var tilstrekkelig til å unngå matten. Ingen skjønte noe som helst da Tore ofret dronninga si. I lagsjakk gir man ikke opp i tapte stillinger men spiller videre ei stund til det er helt klart at man taper eller at utfallet i partiet ikke avgjør matchen. Derfor spilte Tore i 20 trekk til før han ga opp.

Øyvind Hoem Vaseng. Merk Dem navnet (som det het i gamle dager). Det var så nære så nære på at i dag hadde han slått sin første voksne spiller. Ole Reza Drønen har 1454 i rating og er en god spiller. Han fikk festet et godt grep på kongestillinga til Øyvind, og flere av medspillerne fra Kristiansund mente at nå var Øyvind tapt. Dette her kunne han ikke komme seg ut av. Men han fant det eneste rette trekket, og kom ut med bonde over og fordel. Det var fremdeles ikke lett, for Ole Reza hadde løperparet, men Øyvind fikk byttet av den ene og de havnet i sluttspill der Øyvind hadde springer og langt mer aktiv konge, mens Ole Reza hadde sin løper. Løperen har lang rekkevidde, og det gjorde det vanskelig. Øyvind fikk også en fjern fribonde, men da han gikk etter med kongen for å få den inn til dronning, kom han litt for langt unna bøndene på motsatt side. Der hadde Ole Reza bondeovervekt, og de marsjerte inn. Øyvind hadde vinsten inne og kunne vel også fått remis hvis han ikke hadde forsøkt å vinne. Men man blir ikke så god sjakkspiller av å spille remis, Man må utfordre og tørre. Det gjorde Øyvind i dag og det kunne ha gått inn. De spilte lenge etter at de andre var ferdige. Partiet varte i over fem timer, og så lenge har ikke Øyvind spilt før i et sjakkparti. Godt gjort. Øyvind viste i partiet i dag at han har tatt sjumilsteg i sin sjakklige utvikling den siste tida.

Blogging fra kampene

(Tore, 4 desember 2009) Vi kommer til å gjøre det vi vanligvis gjør når vi er ute på tur. Vi blogger! Det skal vi også gjøre denne helga slik at alle interesserte skal få følge kampene. På lørdag kommer Per-Christian Stenvaag i Aalesunds til å ha ansvaret for bloggen, siden han ikke skal spille. På søndag blir det Øystein Halse som får ansvaret til å begynne med. Følg bloggen vår her...

Mange kamper i helga

(Tore, 4 desember 2009) I helga samles alle seks lagene i Møre og Romsdal og spiller andre og tredje runde på samme sted i Ålesund. Kristiansund 2 møter Molde på lørdag i det som blir et av høydepunktene denne helga. Molde stiller med et godt lag, men Kristiansund 2 må regnes som favoritter. Vi har et litt bedre lag enn Molde.

På søndag møter Kristiansund 2 laget fra Ørsta. Ørsta har meldt forfall til lørdagskampen mot Aalesunds 1, så vi kommer ikke til å få vite hvem de stiller med før de dukker opp på søndag. Vi lurer på om de stiller med Øystein Sande og Egil Arne Standal. Sistnevnte kommer hjem fra Kenya på lørdag, og om han prioriterer sjakkspilling på søndag vet vi ikke. Uansett bør Kristiansund 2 være favoritter, men vi har tapt mot Ørsta før. Så det kan skje igjen.

Kristiansund 3 møter sannsynligvis det andre bunnlaget i lørdagskampen, Aalesunds 2. Vi stiller med unge spillere, og det skal også Aalesunds 2 gjøre. De har to juniorer på de to nederste bordene. Kristiansund 3 stiller med 3 juniorer. Det kan bli et interessant oppgjør. Ikke bare selve laget men det blir også flere interessante kamper på de ulike bordene.

På søndag møter Kristiansund 2 førstelaget til Aalesunds, og da kommer vi nok til å få det hardt.

Aalesund 1 ga bort bare en remis i første runde

(Tore, 1. november 2009) I dag har Aalesunds 1 spilt mot Aalesunds 2 i Ålesund. Førstelaget til Aalesunds Schaklag vant med hele 4½-½.
Aalesunds 2.lag        - Aalesunds 1.lag        ½ - 4½
1.bord: Emil-Lion Nomat (1524) - Roar Naalsund (1887) 0 - 1
2.bord: Gunnar Bolsø (1547) - Roar E. Nakken (1799) ½ - ½
3.bord: Ole Reza Drønen (1455) - Per-Christian Stenvaag (1553) 0 - 1
4.bord: Jan Erik Skog ( - ) - Erling Storeide (1626) 0 - 1
5.bord: Martin Skog ( - ) - Knut Valle (1450) 0 - 1

Partiene fra matchen i Kristiansund

(Tore, 1. november 2009) Partiene fra kampen mellom Kristiansund 3 og Kristiansund 2 kan du spille gjennom her...

Kristiansund 3 slo Kristiansund 2 i første runde

Eilif Odde vant på førstebord.
Foto: Roger Hojem.

(Tore, 1. november 2009, oppdatert) Førsterundekampen mellom Kristiansund 3 og Kristiansund 2 ble litt spesiell. Alt så bra ut fredag ettermiddag, men så haglet avbudene inn. 3 på Kristiansund 2 og 1 på Kristiansund 3. Det var nok bare Tor Wetle Hoem som hadde ei brukbar unnskyldning; han lå syk med influensa og torde ikke ta turen til Kristiansund i tilfelle det var svineinfluensa. Han ville ikke smitte oss andre.
Så seine avbud førte til at laglederen fikk problemer med å stille et lag for Kristiansund 2. Men en time før matchen begynte var sistemann klar!

Kristiansund 2 besto av Eilif Odde, Vegard Simensen, Paulius Cigriejus, Iver Halse og Henrik Øie Løbersli. På Kristiansund 3 var det følgende spillere med: Tore Kristiansen, Per Erik Hoem, Audun Hoem, Øyvind Hoem vaseng og Øystein Halse. Dette skulle tilsi en ganske jevn match. Kristiansund 2 burde vinne på de to øverste bordene og helst ta poeng på et av tre laveste bordene.

Femtebordet var, til ingens overraskelse, ferdig først. Der hadde riktignok Øystein Halse på Kristiansund 3 spilt litt saktere enn han pleier, men Henrik Øie Løbersli vant partiet. Da fikk han en revansje for tapet i høstturneringa mot Øystein. Henrik fikk åpnet kongestillinga til Øystein, og da Øystein ikke tok tilstrekkelig hensyn til det og forsvarte seg, fikk Henrik overtaket og vant lett. Partiet Dermed ledet Kristiansund 2 med 1-0, og dette kunne gå veien for det som skulle være det beste laget. På andrebordet hadde nemlig Vegard Simensen rasket til seg en offiser fra Per Erik Hoem og sto godt der. Men tredjelaget slo tilbake.

På tredjebordet greide Audun Hoem å overvinne Paulius Cigriejus til tross for at Paulius sto godt lenge. Men Audun hadde terrengfordelen, og det var lettere for ham å manøvrere brikkene sine. Det var nok det som førte til at Audun til slutt fikk vinnende fordel og vant. Partiet

Bataljen på fjerdebordet mellom unge, lovende Øyvind Hoem Vaseng og enda yngre og lovende Iver Halse var enorm. Øyvind var med hvit antatt å være den som var favoritt. Men Iver viste at det hjelper å spille mye sjakk. Han hadde full kontroll i partiet, og det til tross for at han sto bonde under i hele midtspillet. Den bonden kunne Iver ganske enkelt ta når han ville. Litt synd var det at han aldri gjorde det, men Iver sto godt og presset Øyvind bakover. Aggressivt og veldig godt spilt av 11-åringen. I sluttspillet viste erfaringa og rutinen til Øyvind seg fram og sakte men sikkert tok han kommandoen i partiet og satte Iver sjakk matt midt på brettet. Partiet

På førstebordet møttes lagkapteinene Eilif Odde og Tore Kristiansen. Eilif åpnet med 1.c4 og engelsk. Etter hvert kom de inn i en variant av kongeindisk, der svart skal spille på sin lange løperdiagonal g7-a1 mens hvit skal bryte i sentrum med e-bonden. Ut i midtspillet kom Eilifs bonde fram og da Tore ikke regnet så langt som Eilif og forsøkte seg på en kombinasjon som ikke holdt, vant Eilif enkelt. Partiet

Dermed var det 2-2 i matchen, og det var spenning om hvem som skulle ta seieren hjem. Fremdeles pågikk kampen på andrebordet mellom Per Erik Hoem og Vegard Simensen. Per Erik skrøt av, før kampen, at han aldri hadde tapt mot Vegard og planla ikke å gjøre det i dag heller! Men da Vegard fikk en gratis springer, en ren bukk av Per Erik, så det dystert ut. I lagmatcher skal man ikke gi opp før det er sikkert at det er tap, og Per Erik spilte videre. Han så at han hadde et par muligheter. Vegard spilte vel litt for raskt og trodde at han fikk en løper, men det var en kombinasjon fra Per Eriks side, og dronninga var fanget. De kom ut i sluttspill der Per Erik hadde dronning og løper mot Vegards tårn, springer og løper. Vegard kunne nok kanskje ha holdt stillinga, hvis han hadde spilt litt mer forsiktig, men gjorde noen for offensive trekk. Da kom dronninga til Per Erik mer til sin rett, og Per Erik vant partiet og holdt scoren sin mot Vegard; Per Erik vant. Partiet

Dermed ble det 3-2 seier til Kristiansund 3 over Kristiansund 2.

Oppsettet har kommet

(Tore, 15. oktober 2009) Turneringssjef Yggeseth i Norges Sjakkforbund har i dag sendt tabellen for 1. divisjon Møre og Romsdal og alle klubbene i Møre og Romsdal har blitt enige om opplegget.

Lørdag 31. oktober spiller Kristiansund 3-Kristiansund 2 i Sjakklubben. Kristiansund 2 skal ha hvit på første, tredje og femte bord og er store favoritter. Seier på alle bord til Kristiansund 2 vil ikke overraske noen.

Helga 5. og 6. desember møtes alle lagene i Møre og Romsdal og spiller i Ålesund. Lørdag 5. desember skal Kristiansund 2 møte Molde og får svart på bordene 1, 3 og 5. Kristiansund 3 skal møte et av lagene fra Aalesunds. På søndag 6. desember i Ålesund skal Kristiansund 2 møte Ørsta og får hvit på bord 1, 3 og 5. Kristiansund 3 møter det andre laget fra Aalesunds på søndagen.

I seriesjakkhelga i februar, 13. og 14., møtes alle lagene igjen i Molde og spiller de to siste rundene der. Kristiansund 2 møter Aalesundslagene mens Kristiansund 3 får svart mot Molde på lørdag og hvit mot Ørsta på søndag.

Vår fineste og eldste pokal

 (Tore, 4. oktober 2009) Det var en annen stil over pokalene før i tida. Dette er Kristiansund Sjakklubbs eldste pokal, og var en vandrepokal satt opp av Aalesunds Schaklag i 1930. Et utdrag av referatet i Romsdalsposten fra 25-årsjubileet i 1942 forteller historia til pokalen:

"Ålesunds sjakklubb stilte så året etter (1930) en ny flott vandrepokal. Etter atter 5 års harde og spennende kampe kunde Kristiansunds sjakk-klubb som seierherre bringe trofeen heim til odel og eie, etter å ha vunnet den for 3dje gang. Æren herfor må i første rekke tilskrives Møremesteren i flere år, herr Øivind Simonsen, Herman Fischer, Carl J. C. Meeg, J. Kirkevåg, Birger Wærnes, Sverre Mogstad og Arne Olsen.

Da brannen kom i 1940 og alt ble luernes rov, vilde skjebnen at den pokal som vi hadde stridt så hardt og seigt for ved våre beste krefter, fremdeles skulde innta hedersplassen og være et lysende symbol for den yngre generasjon ved 25 års jubileet. Æren herfor tilkommer frk. Wærnes, idet hun blant de få ting som ble reddet fra deres heim, hadde åndsnærværelse nok til å redde denne dyrebare pokal for Kr.sunds sjakk-klubb. Jeg vil benytte anledningen til atter på sjakklubbens vegne å overbringe henne vår dyptfølte takk."

Siden forbundet nå deler ut sjakklokker som premier, må vi sikkert sørge for å stille opp en ny vandrepokal, hvis vi har lyst til å øke pokalsamlinga i klubben....

Premien fra forrige sesong ankommet!

 (Tore, 2. oktober 2009) Forrige helg fikk vi overrakt premien for seieren i seriesjakken i 1. divisjon Møre og Romsdal for sesongen 2008/2009. Disse premiene blir delt ut under Landsturneringa, men våre utsendte glemte å ta den med seg derifra. Klokka er fin den, og er den samme typen som de første digitale klokkene vi fikk. Vi har ei fra før som vi har fått som vinner av Møre og Romsdal-divisjonen i 2004/2005-sesongen, og Karl W. Strand har gitt oss de andre tre. Vi skulle vel egentlig hatt flere klokker som vinnere av Møre og Romsdal-serien, men vi har ikke vært så flinke til å hente dem...

De gamle Silver Schach Timer har hele 4 ulike forhåndsprogrammerte innstillinger for hurtigsjakk (10, 20, 25 og 30 minutter), mens denne nye har ikke så mange. Her er det prioritert andre forhåndsinnstilte betenkningstider.

Vi har meldt på to lag

 (Tore, 22. september 2009) Forbundet har satt fristen til onsdag 23. september med å melde på lag til Midtnorgeserien. Styret i Kristiansund Sjakklubb har funnet ut at vi skal stille med to lag. I tillegg har vi et eliteserielag.

Aalesund skal også stille med to lag, og det er bra for vårt andrelag, slik at det kan ha en sjanse til å kapre noen lagpoenger.
Molde tar en beslutning i kveld hvor mange lag de stiller med. Ørsta har sagt at de ikke vil stille med lag, men vi håper at vi kan overtale dem i løpet av helga til å stille med et lag.

Lagene i Møre og Romsdal spiller i 1. divisjon Møre og Romsdal. Vinneren møter vinneren av 1. divisjon i Trøndelag om retten til spille kvalifiseringskamp til Eliteserien. Kristiansund vant den i fjor, og stiller med lag i eliteserien i år. Vi kan ikke ha to lag i Eliteserien, slik at vi må forhåpentlig stille plassen vår til disposisjon for det nest beste laget!

Spilledatoene er fastlagt

Forbundet har satt av følgende datoer til Midtnorgeserien: 7.-8. november 2009, 5.-6. desember 2009, 9.-10. januar 2010, 13.-14. februar 2010, 13.-14. mars 2010. Den siste helga er satt av til matchen mellom vinnerne av divisjonene i Møre og Trøndelag.

Våre sider fra gjennombruddssesongen 2008-2009 finner du her.
 

Utskriftsvennlig versjon

Teknisk ansvarlig