Kristiansund Sjakklubb

ksk - stiftet 1917 

Pula Open 2009

27. juni til 4. juli

Pula Open

Arrangørens hjemmeside.
Resultatliste.
Oversikt over de norske spillernes prestasjoner.
Bilder. (DSC03343 DSC03448)
 

Tor Wetles reisebrev fra Pula.

 

Trond Harald Saltnes.
Foto: Tore Kristiansen
Debriefing fra Pula!

Her kommer en liten rapport fra min første utenlands sjakkturnering, og første ordentlige turnering etter at jeg tok opp sjakk igjen for et år siden. Når jeg reiste nedover hadde jeg forberedt meg på mange tap, siden jeg stiller som uratet i en turnering der en solid majoritet av spillerne har over 2000 i rating. Første runde ble en god start, der jeg klarte å svindle til meg et helpoeng med hvit etter å ha havnet i en stilling der det var tvungne vinstvarianter til svart de ti siste trekkene. Men motstanderen min, en kroatisk professor med drøye 2000 i rating, klarte på mystisk vis å unngå alle vinststrekk og endte opp matt i et hjørne.

I andre runde måtte jeg med svart gi tapt for en Kroatisk WIM med 2200 i rating. Etter noen unøyaktige trekk i åpningen, endte jeg opp med en særdeles dårlig hvitløper, og hvit tok helpoenget uten å gi meg noen sjanser til å svine ting til.

Tredje runde spilte jeg e4, og motstanderen, ei østerriksk dame med 2029 i rating, spilte e5. Siden jeg ikke hadde noe lyst til å spille Ruy Lopez, prøvde jeg meg heller på Ponzianis opening (1.e4 e5 2.Sf3 Sf6 3.c3). Dette kunne hun ikke i det hele tatt, og brukte 10 minutter tre trekk på rad i trekk 4, 5 og 6 og jeg endte opp med bonde over etter 6 trekk, men med forsprang til svart i utvikling. Dessverre "glemte" jeg å rokere i denne runden, og dermed endte det opp på stygt vis med kongen i sentrum og dronningen fanget.

I fjerde runde spilte jeg mer solid med svart, og selv om jeg kom bonde under i midtspillet, fikk jeg inn litt taktisk lurium, og etter å ha jaget kongen til hvit over hele brettet, vant jeg en offiser, men den måtte uheldigvis ofres tilbake for å stoppe hvite fribønder, så partiet endte opp som remis. Dette var det første partiet i turneringen der jeg var relativt fornøyd med eget spill. Jeg gjorde ingen graverende feil, og jeg regnet litt bedre enn motstanderen på taktiske muligheter.

Femte runde var turneringens eneste dobbelrunde. Jeg spilt hvit, og igjen spilte motstanderen e5 som svar på e4. Jeg får spille noe jeg kan, tenkte jeg, og spilte kongegambit. Det så ut til å gå meget bra, men etter korrekt forsvar med g4 og h6 og kanskje litt for passivt spill fra meg, så ende det opp i en svært
lukket stilling med litt terrengfordel til hvit, men jeg klarte ikke å komme opp med noen brukbare ideer om hvordan jeg skulle trenge gjennom svarts stilling. Som det ofte skjer når man bare må finne på noen trekk uten en god plan, så raknet det mot slutten og svart fikk offiser og hele poenget.

I sjette runde spilte jeg Sciciliansk Najdorf med svart mot en tysker på litt under 2000. Tidlig i partiet fikk jeg inn et par taktiske triks, og vips var jeg i tårnsluttspill med to bønder over. Men til tross for
Aages sluttspillkurs så skortet det litt på teknikken, og jeg gav bort halve poenget litt unødvendig.

I sjuende runde prøvde jeg meg på en ny (for meg) åpning etter å ha fått et lynkurs hos Tor Wetle og sjekket et par varianter med Aksel. Etter 1.e4 spilte svart 1...e5, og da gikk jeg for nordisk gambit, 2.d4.
Svart aksepterer og videre følger det 2...exd4 3.c3 dxc3 4.Lc4 d6 Svart tør ikke å ta den siste bonden. 5.Sxc3 Sc6 6.Sf3 Lg4? Nå går svart i fella. 7.Db3 Dd7 Nå får jeg tilbake gambitbonden pluss en til. 8.Lxf7+ alltid like artig... 8...Dxf7 9.Dxb7 Tc8 10.Dxc6. Dessverre fant jeg ikke alle de riktige vinsttrekkene, så partiet endte opp i et remissluttspill.

Åttende runde spilles med svart mot en gammel kroat med ca 1800 i rating. Han gjør en del rare trekk, og i midtspillet vinner jeg tårn og to bønder for en springer. På ett tidspunkt har hvit mulighet til å vinne tilbake kvaliteten, men motstanderen overser litt enkel taktikk og velger heler å ta en bonde, og derfra og ut er det bare å banke planke.

I siste runde møter jeg Alekhins forsvar mot e4. Svart kommer bra ut, men jeg ofrer en bonde i sentrum og får to åpne linjer til tårnene mine. Jeg utspiller han helt, før jeg bukker tårn, og så blir det remis. Når man bukker tårn og det blir remis står man som oftest veldig bra.

Totalt ble det 4 av 9 poeng og en ratingprestasjon på 1958. Og ikke minst så vant jeg 50 euro i premie for 4. beste uratede spiller...

Hilsen Trond Harald, 6.7.2009

 

 

Aage Sivertsen.
Foto: Roger Hojem
Reisebrev fra Pula Open

Sterk turnering - sosial opptur!

Det var få svake spillere med i Pula Open. Når Tor Wetle hadde et tap eller to, møtte han ingen "walk over" i neste runde. Tvert imot ble det ofte en ung gutt eller jente, som spilte godt. Tor Wetle beviste at han har potensial til litt av hvert og med grundigere åpningsrepertoar, så kan alt skje.

Humørklompen Saltnes spilte jevnt og god sjakk hele turneringen og tross en del remiser, spilte han hardt på vinst. Morsomme åpninger og friskt spilt. Axel var en seier unna GM napp og var den eneste som vant mot vinneren, den tidligere juniorverdensmesteren. Axel var solid hele veien og spilte minst et fantastisk sluttspill - der han vant mot en GM. Undertegnede var fornøyd med spillet etter å ha tapt de tre første partiene (utrolig, men sant). De partiene jeg vant ble vunnet etter 8-9 trekk og jeg gleder meg til å gjøre sånt oftere :-). Jeg mistet selvsagt gløden når det kom så mange tap, men jeg stortrives på slike turneringer og blir veldig mycket glad når jeg ser hvor godt våre gutter gjør det.

Vi hadde rundt 25 grader daglig, både i vann og på land. Humøret var ekstremt bra og radarparet Tor Wetle og Trond Harald får ta hovedæren for det. Makan til godt humør og gode historier skal man lete lenge etter. Tor Wetle er dobbelt så hyper som meg og da er all kjedsommelighet helt fraværende. Til premieutdelingen så var det også Tor Wetle som høstet ubetinget mest applaus. Han hadde gjort seg populær så vel blant tyskere, nederlendere og kroater.

Vi spiste også middag daglig med den flotte gjengen fra Black Knights og vi hadde selvsagt noen turer på byen sammen. Turneringen var bra gjennomført. Noe dårlig luft var det i spillelokalet, men opplegget fungerte forøvrig ganske knirkefritt. For de som ønsket å nyte badelivet så var det en fantastisk opplevelse å dykke langs strandlinjen. Med uvanlig flott natur og bademuligheter, så er Pula å anbefale med eller uten sjakkbrett.

Jeg hadde ingen mailtilgang i Pula og derfor kom det ingen reportasje før nå.

Vi følger i spenning med på NM i Bergen og jeg må fortelle alle sjakkspillere; skulle det bli alt for mange tap; gled dere til neste turnering; da blir det opptur!

Jeg ønsker alle medlemmer fortsatt god sommer, ber om at man ikke glemmer å verve grasrotspillere, og ser frem til at høsten kommer i gang.

Hilsen Aage, 6.7.2009

Utskriftsvennlig versjon

Teknisk ansvarlig