Kristiansund Sjakklubb

ksk - stiftet 1917 

Mye positivt har skjedd i det siste

Av Roger Hojem (27. november 2010)
 

BN Bank Blitz en suksess
Regionsfinalen i BN Bank Blitz som ble arrangert i Kristiansund lørdag 13. november ble en stor suksess. Hele 26 spillere deltok i turneringen som ble en publikumssuksess og en flott pr for sjakken. Det var til tider kø ved sjakkbrettene av publikum som fulgte med. Det er ingen tvil om at sjakk er i skuddet om dagen og det er gledelig å se at det var større deltakelse i Kristiansund (26 spillere), enn Tromsø (21 spillere), Porsgrunn (19 spillere) og Bergen (20 spillere)).

Anders Olsen gikk helt til topps med 10½ poeng av 12 mulige. Olsen spilte meget solid gjennom hele turneringen og tok en fortjent seier. Kristiansunderens eneste tap kom mot Roar Nakken fra Ålesund. Olsen sikret seg seieren i siste runde ved å ta en tidlig remis mot Martin Skog fra Ålesund. Dermed er Olsen kvalifisert for finalen i Oslo 27. november. Anders har bekreftet at han stiller, og det skal bli spennende å se hvordan han klarer seg i finalen. Han har lavest Elo av de som er kvalifisert. Nærmest Olsen fulgte Matts Eriksen fra Orkdal med 10 poeng og Håvard Ramstad fra Aalesund 9½ poeng på bedre kvalitet enn Kjell Tore Sandum fra Kristiansund.

Vi legger også merke til at flere av de yngste fra Kristiansund gjorde en sterk turnering og fortsetter framgangen.

Karl W. Strand gjorde en utmerket jobb som turneringsleder og turneringen gikk på skinner. Det var også mange som fulgte oss live på nett.

Treningssamling
Etter at BN Bank Blitz var ferdig, ble det arrangert ei treningsturnering for barn og ungdom i sjakklubben. Gledelig at hele 18 spillere deltok fordelt på to klasser. Vegard Simensen vant den øverste klassen, mens Emil Andre Olsen vant den yngste klassen. Jeg vil rette en stor takk til turneringsleder og arrangør Tore Kristiansen for et strålende arrangement.

Seriesjakk
Førstelaget slo andrelaget 3-2 i førsterunde i seriesjakken sist uke. Det ble en jevn match tilslutt etter at førstelaget tidlig tok en tidlig 2-0 ledelse etter at Eilif Odde og Karl W. Strand vant sine partier mot henholdsvis Geir Ove Olsen og Mats Henøen. Tore Kristiansen stod også til gevinst mot Per Erik Hoem på tredjebord, men bukket og tapte. Dermed var det plutselig mer spennende enn hva de fleste hadde trodd. Roger Hojem hadde en liten fordel på førstebord mot Robin Hoem og Pat Schanzenbecher hadde også en bra stilling mot Vegard Simensen på tredjebord. Begge partiene endte tilslutt med remis, men andrelaget ga førstelaget kamp helt til slutt.

NM for ungdom
Spillerne fra Kristiansund fortsetter framgangen, men det er fortsatt et stykke å gå før vi kan spise kirsebær med de beste i landet. 8 spillere fra Kristiansund deltok i NM for Ungdom på Fagernes. Emil Andre Olsen og Magnus Dahl Jenssen ble premiert i 11-årsklassen. Emil Andre fikk 4½ poeng og ble nummer 10, mens Magnus ble nummer 12 med 4 poeng.

Vegard Simensen gjorde en sterk turnering i ungdomsklassen (17-26 år). Vegard spilte meget bra gjennom hele turneringen og fikk 4 poeng og 9. plass. Han ble den beste spilleren med rating under 2000.

Framgang
Under NM for ungdom i Trondheim i fjor stilte vi med 10 spillere og fikk 30½ poeng av 70 mulige og et snitt på 3,05 poeng pr. spiller. I år fikk vi 27½ av 56 mulige og et snitt på 3,43 poeng. Vi satser på å stille en enda større og sterkere tropp til neste NM for ungdom, og da må målsetningen være å gjøre det enda bedre og få noen som kjemper helt i teten. Skal vi klare det, så kreves det mye hardt arbeid og at de yngste deltar på flere turneringer. Den største grunnen til optimisme er at nå forbereder alle spillerne seg før partiene, analyserer partiene sine i etterkant og legger dem inn på pc og at de er mye mer fokusert under partiene. Selv om ikke resultatene er revolusjonerende, så er jeg ikke i tvil om at vi har tatt mange gode sjakktrekk i riktig retning.

Sjakkskolen
Det er fortsatt stor aktivitet i klubben blant de yngste. 16-20 spillere møter opp i Sjakklokalet 2 ganger i uken. Det som er gledelig er at det stadig kommer nye unge spillere til. Jeg har i høst holdt på med en gruppe i aldersklassen 6-8 år og det er imponerende å se hvor stor framgang de har hatt. Det er et utrolig godt samhold i junioravdelingen og tilbakemeldingene fra elevene og foresatte er positive. Får stadig henvendelser fra foreldre som har barn helt ned til 6 år som har lyst til å begynne i sjakklubben. Sjakkskolen arrangerer juleavslutning for de yngste i klubben tirsdag 13. desember. Vi starter opp igjen den andre tirsdagen i januar til vanlig tid. Vi vil komme tilbake med mer informasjon.

Landsturneringen 2011
Schakklubben av 1911 skal arrangere Landsturneringen i sjakk fra 2. til 10. juli i 2011. Arrangementet går i Njårdhallen som ligger ved Makrellbekken vest i Oslo.
Kristiansund Sjakklubb har som mål å stille den største troppen fra Kristiansund noensinne i en Landsturnering. Landsturneringen 2011 er et av styrets satsingspunkter neste år, og vi vil prøve å legge forholdene best mulig til rette for klubbens medlemmer. Vi oppfordrer alle medlemmer til å sette av den første uken i juli. Vi vil komme tilbake med mer informasjon om overnattingstilbud, påmelding, transport etc. senere.

Mange aktiviteter i tida framover

Av Roger Hojem (5. november 2010)
 

BN Bank Blitz
Lørdag 13 avvikles regionfinalen i BN Bank Blitz i Kristiansund. Turneringen er åpen for alle og starter kl 11, siste oppmøte er kl 10.30. Det er påmeldt spillere både fra Molde og Ålesund, og vi håper på stor deltakelse.

Dette er et tiltak for å skape blest om sjakken rundt om i landet. Storkaia Brygge fyller fem år denne helgen og vil markedsføre dette med diverse arrangement, og sjakkturneringen blir godt profilert. Roger hadde inspeksjon av spillestedet sammen med senterlederen fredag og alt ligger til rette for at dette skal bli en sjakkfest. Det er forventet stinn brakke og en glimrende måte og markedsføre sjakken på. Sjakklubben vil benytte anledningen til å foreta et lynlotteri for å få inn penger til junioravdelingen. Du finner mer info om turneringen her. Det er muligheter til online påmelding.
Vi kommer til å blogge og legge ut resultater fortløpende fra turneringa.

Treningssamling i Kristiansund
13.-14. november er det ei treningssamling i Kristiansund for de yngste. Turneringen er åpen for alle, men det er spesielt viktig at de som skal delta i NM for ungdom stiller opp. Samlingen starter med BN Bank Blitz lørdag og deretter blir det turnering i klubbens lokaler med lang betenkningstid. Det spilles 4 runder Monrad, med to runder lørdag og to runder søndag. Martin Skog fra Ålesund vil delta på samlingen og turneringen. Kommer tilbake med mer informasjon om arrangementet

Sosialt samvær
Torsdag ble fjerde runde i høstturneringen avviklet. Per Erik Hoem serverte nystekte vafler med syltetøy og rømme. Dette falt tydeligvis godt i smak og hele 14 stykker koste seg med nystekte vafler i mørket da lyset ble slått av i klubblokalet i forbindelse med sykehusdebatten. Totalt var over 20 stk innom klubblokalet torsdag. Per Erik fikk mye ros for sin flotte servering og dette var et flott tiltak.

Per Erik er en av de viktigste brikkene i sjakklubben og som legger ned flere timer med dugnadsarbeid for klubben daglig. Han var primus motor for Grand Prix-turneringen tidligere i år og er alltid positiv og stiller opp. I Aage Sivertsen sitt fravær de siste ukene pga. reise, så er det Per Erik som har hatt ansvaret for de yngste. Per Erik er ikke den som får størst oppmerksomhet og gjør mye jobb for klubben som ikke alle er klar over. Vi setter stor pris på den fantastiske jobben Per Erik legger ned for sjakklubben. Uten slike ildsjeler, så stopper idretten i Norge opp.

NM for ungdom
NM for ungdom arrangeres på Fagernes 19.-21. november. Kristiansund stiller med sju deltakere og sju voksne. Påmelding, flybilletter, transport, overnatting, og full pensjon på hotellet er bestilt og ordnet. Tore Kristiansen er med og vil blogge fra arrangementet. Vi gleder oss til en flott helg på Fagernes.

Seriesjakk
Kristiansund stiller som nevnt tidligere med tre lag i årets Midt-Norge serie og totalt er sju lag påmeldt i divisjonen for Møre og Romsdal. Det har vært litt fram og tilbake om hvordan kampene skal avvikles, men vi håper å få lagt ut det endelige oppsettet ganske snart.

Sjakklubben har fått et løft

Av Roger Hojem (23. oktober 2010)
 

Sjakklokalet har fått et kraftig løft den siste uken ved at vi har designet lokalet med bilder på veggene og spesielt ”klokkeveggen” fikk et løft. Hittil har vi kun hengt opp bilder fra nyere historie, men vi er på jakt etter bilder og materiell fra eldre historie. Er det noen som sitter på noen bilder eller materiell som dere mener bør henges opp i klubblokalet, så ta kontakt med styret. Sjakklubben har en lang og stolt historie og det er mange personer, begivenheter som bør få en plass i klubblokalet.

BNbank Blitz lyn
Kristiansund Sjakklubb skal arrangere regionsfinalen i BN Bank Blitz lørdag 13. november på Amfi Storkaia Brygge. Hovedhensikten med turneringen er å fremme sjakken i Norge og vinneren av regionsfinalen er kvalifisert for finalen i Oslo lørdag 27. november. Betenkningstiden er 3 min + 2sek/ pr. trekk. Turneringen starter kl. 11 og er åpen for alle.

Framgangen fortsette.
De unge sjakkspillerne i Kristiansund har tatt flere steg i riktig retning og vi fikk en klar bekreftelse på det under KM for barn og ungdom. Det var en fornøyelse å være med som reiseleder og sekundant. Det å bo sammen på ei stor hytte og forberede oss til partiene og gå gjennom dem etterpå er gull.
Spillerne fra Kristiansund dominerte KM for barn og ungdom og befestet sin posisjon som fylkets beste sjakklubb. Kristiansund fikk tre kretsmestre. Audun Hoem vant ungdomsklassen foran klubbkamerat Vegard Simensen. Vegard Kallset vant kadett foran Øyvind Hoem Vaseng. Henrik Øie Løbersli vant lilleputt foran John Oddvar Rambjør. I miniputt sikret Emil Reite fra Aalesunds seieren på bedre kvalitet enn Emil Andre Olsen. Vebjørn Eidissen fra Aalesunda var eneste deltaker i mikroputt. Du kan lese en fyldig rapport og bilder fra KM for ungdom.

Jeg vil rette en stor takk til Henrik Øie Løbersli som er det store forbildet til de fleste unge. De ønsker å bli like god som Henrik. Han tok seg tid til å analysere partiene på pc sammen med dem, og ga dem gode råd.

Seierinnsikt
Henrik Øie Løbersli var storfavoritt i Lilleputtklassen og innfridde med 6 strake seirer. Henrik har en vinnervilje som få andre. I partiet mot stortalentet Emil Reite fra Aalesunds stod han offiser under i en komplisert stilling. Motstanderen som hadde stor respekt for kristiansunderen tilbød remis, men Henrik valgte å avslå og vant partiet. Dette varmet hjerte til klubbens leder og sjakklærer Aage Sivertsen at eleven ikke tok imot remis.
- Jeg har prøvd å fortelle elevene at de ikke må ta remis før det er to konger igjen, eller om halvpoenget sikrer deg å vinne en stor turnering, sier Sivertsen.
- Jeg synes at det blir tatt alt for mange remiser og skal du bli god, så må du kutte ut og ta tidlig remis.
- Jeg ble virkelig glad når Henrik avslo remistilbudet og spilte videre i en komplisert stilling med offiser under og hvor han muligens ikke hadde kompensasjon. Motstanderen var nervøs og hadde stor respekt for Henrik og bare noen få trekk etter remistilbudet, så ga han opp.
- Skal du gå til topps, så må du ikke være redd for å tape. Jeg håper at flere vil lære av Henrik sin seiersvilje og slutte å tilby og motta remis, avslutter Sivertsen.

Teambuilding
Helgen var også viktig som teambuilding og klubbens leder Aage Sivertsen hadde en samtale med hver enkelt spiller fra Kristiansund om framtiden. Kristiansund sjakklubb var strålende fornøyd med arrangementet og opplegget. Mesterskapet ble arrangert på Ivar Aasen–hytta på Emleimsfjellet. Dette var en flott arena både for sjakk og sosialt samvær. Vi håper at dette blir et årlig arrangement og vil takke arrangørene for et utmerket arrangement.
Karl W Strand har i høst kjørt noen leksjoner i sluttspill for de yngste og flere av dem fikk bruk for denne lærdommen under KM. Fortsatt har vi en lang vei å gå. Spillerne må bli enda flinkere til å bruke tiden sin, notere partiene og være mer fokusert under partiet. Vi skal i ukene fram mot NM trene på å spille partier med lengre betenkningstid og notere partiene.

Tore Kristiansen gjorde en strålende jobb som reiseleder og blogger. Hjemmesiden ble oppdatert fortløpende hele helgen med nyheter, bilder og relevant informasjon. Mange foresatte og sjakkspillere fulgte med på bloggen og skrev hilsninger. Hjemmesiden fungerer som en nyhetskanal med informasjon til klubbens medlemmer og foresatte om hva som skjer i klubben, og vi setter utrolig stor pris på den flotte jobben Tore gjør. Tore vil også bli med til NM for ungdom og vil blogge fra mesterskapet.

NM for ungdom
NM for Ungdom arrangeres på Fagernes 19-21 november. Kristiansund stiller med 7 spillere og 7 voksne. Vi gleder oss og har friskt i minne det flotte oppholdet under NM for ungdom i Trondheim i fjor. Vi begynner å bli som en stor familie, og vi håper på å gjøre det bedre sportslig enn i fjor. Vi er klar over at vi har et langt stykke å gå og veien fram til de beste er lang, men vi har startet på veien.

 

Unge talenter

Av Roger Hojem (2. oktober 2010)
 

Kristiansund Sjakklubb er i ferd med å bygge opp en stor og aktiv junioravdeling og vi ser tendenser til et generasjonsskifte. Det er stor aktivitet blant de yngste i klubben og vi går en hektisk periode i møte. Første virkelig test på hvor de unge sjakkspillerne står, får vi i KM for ungdom som arrangeres på Blindheim utenfor Ålesund helgen 16-17 oktober. Skoleelevene har fått med seg innbydelse og skriv hjem og tilbakemeldingen tyder på at det blir en stor tropp fra Kristiansund som tar turen til Sunnmøre. Det er gledelig at flere foreldre også har signalisert at de blir med i tillegg stiller Roger, Tore, Per Erik og Aage som reiseledere. Vi satser på å gjøre rent bord og besfeste vår posisjon som fylkets ledende sjakklubb.

Kristiansund Sjakklubb vil også stille med en stor tropp til NM for ungdom som arrangeres på Fagernes 19-21 november. Her satser vi på å kjøre minibuss og noen privatbiler. Vil komme tilbake senere med mer informasjon om arrangementet.

Sjakk inn i skolefritidsordningen?
Karl W Strand og Aage Sivertsen har også denne uken terpet på sluttspill for sjakkelevene i A – gruppa. Roger har ansvaret for de ferskeste. Thomas, Hugo og Albert er nye tilvekst til klubben som det er utrolig motiverende å jobbe med. De er alle kun 7 år og spiller daglig sjakk på SFO på Dahle barneskole. Dale barneskole har lenge vært kjent for stor aktivitet når det gjelder skolesjakk. Eli Marit Ødegård har vært primus motor i mange år. Det er utrolig hvor fort de tar ting og tirsdag så lærte de seg å sette sjakkmatt med et tårn.

Kristiansund Sjakklubb har levert ut brett og brikker på samtlige barneskoler og SFO i Kristiansund. Skal du bli virkelig god i sjakk, så er det en fordel jo tidligere du begynner. Kanskje burde sjakklubben satset på å få sjakk inn i SFO. I Oslo har de klart å få sjakk inn i SFO, og de unge får veiledning av faglærte sjakkspillere.

Seriesjakk
Kristiansund stiller med tre lag i årets seriesjakk. Ålesund stiller også med tre lag, mens Ørsta stiller ett lag og muligens stiller Molde med et lag. Hvordan oppsettet blir er ikke avklart, men det som er ganske sikkert er at det blir en seriesjakkhelg både på Sunnmøre og i Kristiansund etter jul, samt at kristiansundslagene møtes innbyrdes i klubblokalet før jul. Vi kommer tilbake med et komplett oppsett så snart vi har det klart.

 


Styremøte

Av Roger Hojem (25. september 2010)
 

Uken ble innledet med styremøte mandag. Planer og aktiviteter for høsten var et sentralt tema på dagsorden. Styret legger opp til et variert tilbud av aktiviteter både for voksne og barn. De yngste får tilbud om undervisning to ganger i uken, samt å delta i klubbturneringer. Styret har også bestemt å stille med en stor tropp både i KM for ungdom og NM for ungdom senere i høst. Rundt 14-16 barn spiller sjakk i sjakklubben tre ganger i uken. Styret håper at det å sende de på flere turneringer vil gi sportslig framgang og skape et enda bedre miljø. Et av de viktigste satsingsområdene til styret er å bygge opp en stor og aktiv junioravdeling.

Styret håper også at flere voksne har mulighet til å delta aktivt i klubben. Torsdag er i utgangspunktet voksenkvelden, men alle er selvsagt velkommen til å stikke innom klubblokalet når de ønsker. De siste ukene har flere voksne kommet etter undervisningen på tirsdag og onsdag for å spille lynsjakk.

Sjakkcafé lørdag 9. oktober
Sjakklubben holder åpent hus lørdag 9. oktober kl 10-14 i forbindelse med at Smølabonan kommer til byen. Vi ønsker alle sammen velkommen innom klubblokalet for en hyggelig prat. Det vil bli servering av vafler, pølse og brød, brus, kaffe etc. Kristiansund Sjakklubb vil i denne sammenheng overlevere sjakkbrett til skolene på Smøla.
Informasjon over aktiviteter finner du under terminlista. Vi kommer også til å legge ut mer informasjon om de ulike aktivitetene når det nærmer seg.

Sluttspillkurs
Tirsdag holdt Karl W Strand et sluttspillkurs for de yngste. Strand var selv en av de beste i landet når det gjelder sluttspill og er utrolig flink til å undervise. Tilbakemeldingene fra de yngste var positive og det er ingen tvil om at klubbens æresmedlem er godt likt også blant de yngste i klubben. Etter at Strand var ferdig med sin leksjon, tok klubbens leder Sivertsen over og repeterte generelle prinsipper i sluttspill. Onsdag holdt Aage Sivertsen nok en leksjon i sluttspill. Det ble en fin blanding mellom generell teori og oppgaveløsning.

Sjakkfamilie
For første gang på mange år deltar tre søsken i en klubbturnering i Kristiansund Sjakklubb. Øystein og Iver Halse var også med i sist klubbturnering, og nå har også lillebror Johan Halse meldt seg på høstturneringen. Johan har deltatt på sjakkskolen i snart ett år, men er helt fersk når det gjelder turneringssjakk. Tirsdag spilte han sitt første turneringsparti med hvit mot Øyvind Vaseng Hoem. Johan kom godt ut av åpningen og holdt lenge stand mot Øyvind som tidligere i sommer ble nummer to i Kadett B under Landsturneringen og vant B gruppa under Kristiansund Grand Prix for noen uker siden. Johan virket veldig fokusert og disponerte tiden sin godt. I midtspillet fikk Øyvind åpnet opp Johan sin kongestilling og hadde små problemer med å vinne. Det er ingen tvil om at det er gode gener i familien Halse og det er vanskelig å si hvem som har det største talentet for sjakk. Det er mange sjakkfamilier i Norge og det har ofte vist seg at den yngste har blitt best.

Audun overbeviste
Audun Hoem og Tore Kristiansen spilte remis i et utsatt parti fra første runde. Audun valgte å gi en bonde i åpningen for å få utviklingsforsprang. Tore valgte å ta bonden, noe som er teori, men ikke så ofte spilt lenger. Audun fikk igjen bonden i midtspillet, men Tore stod litt bedre og hadde muligheter til å få avgjørende fordel i midtspillet. Det endte opp med tårnsluttspill hvor Tore hadde en ekstra bonde som var en fjern fribonde. Slike stillinger er som regel remis og Audun overbeviste stort med hvordan han holder slike stillinger. Tore prøvde lenge å file på at Audun skulle gå feil, men Hoem hadde full kontroll. Det som var litt spennende er at de yngste i klubben tidligere i uken hadde nøyaktig samme posisjon opp i sluttspillkurset og at de har terpet på hvordan man holder remis med en fjern fribonde. Audun fikk onsdag betalt for at han har vært flittig til å møte opp på Aage Sivertsen og Karl W Strand sine sluttspillkurs.

 


Stor deltakelse i høstturneringen

Av Roger Hojem (19. september 2010)
 

Hele 18 spillere deltar i årets høstturnering som startet sist torsdag. Det er en fin blanding av unge talenter og etablerte spillere. Det er mange år siden at vi har hatt en lignende oppslutning i en klubbturnering. Alle spiller i en gruppe og det spilles 6 runder Monrad. Det ble spilt fem partier torsdag og resten av partiene fra første runde vil bli spilt førstkommende uke. Det ble ingen store overraskelser i partiene som ble spilt torsdag.

Eilif Odde – Jon Oddvar Rambjør 1-0
Jon Oddvar har hatt stor framgang det siste halvåret og overasket stort med 3 poeng i B gruppa i Kristiansund Grand Prix for noen uker siden. Jon Oddvar ble premiert i sin klasse og turneringen ble det store gjennombruddet som sjakkspiller for 12 Åringen fra Goma.

I første runde møtte han en av fylkets beste sjakkspillere Eilif Odde med sort. Det var som Davit mot Goliat. Rambjør forsvarte seg godt, men overmakten ble for stor. Eilif utnyttet noen åpningsfeil av Rambjør og tok en grei seier. Selv om Jon Oddvar kom til kort mot Eilif, så var det en stor opplevelse for han å spille mot en av de beste spillerne i klubben de siste 30 årene. Eilif gikk gjennom partiet sammen med Jon Oddvar og ga han noen gode råd.

Magnus Dahl Jenssen – Martin Mokkelbost Stene 1-0
Det ble et spennende parti mellom to av klubbens lilleputter. Mokkelbost Stene kom best ut av åpningen og vant to bønder. Dahl Jenssen fikk til et flott kongeangrep og Mokkelbost Stene fant ikke det rette forsvarstrekket i en komplisert stilling. Dahl Jenssen avsluttet med en flott sjakkmatt. Det er ingen tvil om at de to 11 åringene har mye sjakk i seg, men de mangler spilletrening og så må de bli flinkere til å disponere tiden sin.

Emil Andre Olsen – Vegard Simensen 0-1
Emil Andre spilte lenge bra mot en av favorittene Vegard Simensen. Olsen som tidligere har hatt en tendens til å spille for fort var veldig konsentrert og disponerte tiden sin meget bra. Han spilte sunn sjakk og fikk utviklet brikkene sine på en fornuftig måte. Selv om Vegard selvsagt ble for sterk, så er dette et parti Emil andre kan være godt fornøyd med.

Kamilla Kuzyakhmedov – Iver Halse 0-1
Det ble et vekslende parti mellom to av klubbens lovende lilleputtspillere. Iver fikk til en flott kombinasjon i midtspillet og vant dronningen til Kamilla. Iver avsluttet partiet med en flott sjakkmatt. Dette var en flott start på turneringen for Iver Halse. 11 åringen ble suveren skolemester på Rensvik barneskole tidligere i år og vi har bare ventet på gjennombruddet. Torsdagens parti var Kamillas første turneringsparti. Med litt mer spilletrening vil poengene komme.

Vegard Kallset – Øystein Halse 1-0
To av klubbrens beste kadettspillere møttes i første runde. Vegard fikk revansje for tapet i skolemesterskapet tidligere i år da han tapte mot Øystein med hvit. Regner med at seieren smakte godt for Vegard Kallset etter at han ikke hadde marginene med seg i Kristiansund Grand Prix.

Utsatte partier
De resterende partiene fra første runde vil bli spilt tirsdag og onsdag i neste uke. Den som har sort har ansvar for å avtale tidspunkt og gi beskjed til undertegnede.

Audun Hoem – Robin Hoem
Øyvind Mikalsen – Øyvind Vaseng Hoem
Henrik Øie Løbersli – Åge Olsen
Trond Harald Saltnes – Alexey Gorskiy

 


Hva skjer i høst?

Av Roger Hojem (18. september 2010)
 

Nedenfor er en liten oppsummering over hva som skjer i klubben utover høsten og hvilke aktiviteter styret har lagt opp til. Terminlista er nå oppdatert, men her er en kort oversikt over hvilke turneringer og aktiviteter som styret har bestemt å prioritere i høst.

Undervisning
Sjakklubben tilbyr undervisning for de yngste som er med i A-gruppa tirsdag og onsdag fra kl 16.30-18. Aage Sivertsen er primus motor, men har også fått med seg æresmedlem Karl W Strand til å ta noen sluttspillkurs. B-gruppa har undervisning tirsdag fra kl 18-19.15.

Høstturneringen
Høstturneringen for Kristiansund Sjakklubb starter torsdag 16. september. Det spilles 6 runder Monrad med alle i en gruppe. Vi legger opp til å spille langsjakk annenhver uke.

Hurtigsjakk
Annenhver torsdag i høst vil det bli arrangert hurtigsjakkturneringer med start klokken 19. Det spilles 5 runder Monrad med alle i en gruppe. Betenkningstiden er 15 minutter pr spiller. Første turnering er torsdag 23. september. Det blir ingen hurtigsjakkserie slik som tidligere år. Vi håper med dette tiltaket at vi kan øke oppslutningen på klubbkveldene.

KM for ungdom 16.-17. oktober
KM for ungdom arrangeres på Blindheim (rett utenfor Ålesund) 16.-17. oktober. Vi satser på å stille med 15-20 ungdommer. Arrangørene har leid ei stor hytte hvor både spilling og overnatting vil foregå. Det er 45 sengeplasser i hytta. Vil komme tilbake med mer informasjon senere.

BN Bank Blitz 13. november
Kristiansund Sjakklubb har fått tildelt å arrangere regionfinalen i BN Bank Blitz for Midt-Norge. Vinneren kvalifiserer seg til finalen i Oslo lørdag 27. november med utgifter til reise og opphold dekket, i den etterfølgende finalen sammen med diverse stjerner. I fjor var det f.eks. Nakamura som vant foran Magnus Carlsen.
Dette er et tiltak for å fremme sjakken i Norge og vi satser på å få til en massemønstring og håper at flest mulig har mulighet til å delta lørdag 13. november. Arrangementet vil foregå på et av byens kjøpesentre. Mer informasjon om arrangementet vil komme en av de nærmeste dagene.

NM for ungdom 19.-21. november
Kristiansund Sjakklubb håper å stille med en stor tropp til NM for ungdom som avvikles 19.-21. november på Fagernes. Under NM for ungdom i Trondheim i fjor deltok 10 spillere fra Kristiansund. Vi vil komme tilbake med mer informasjon om arrangementet og hvem som er kvalifisert etter KM for ungdom.

Seriesjakk
Styret i Kristiansund Sjakklubb har bestemt at de kommer til å melde på tre lag til årets seriesjakk. Vi kommer til å stille med to seniorlag og et rent juniorlag. Dette for å ta hensyn både til topp og bredde og gi flest mulig muligheten til å spille seriesjakk. Det er i skrivende stund usikkert om hvor mange lag som stiller og hvordan oppsettet blir.

 


Flott sommeravslutning

Av Roger Hojem (18. juni 2010)
 

Det ble en flott sommeravslutning for de yngste lørdag. Det hele startet med en lynsjakkturnering hvor 10 spillere deltok. Vi spilte først 5 runder monrad og med påfølgende finalespill. Paulius Cigriejus var suveren og vant alle sine fem kamper innledende og møtte Henrik Øie Løbersli i finalen, som ble nummer to med fire poeng i gruppespillet. Paulius vant finalen 1,5-0,5 og tok en fortjent seier.

I bronsefinalen møttes brødrene Øystein og Iver Halse. Det første partiet endte remis, mens Øystein vant det andre partiet i et tidsdrama som kunne ha gått begge veier. Dermed ble det storebror Halse som stakk av med tredjeplassen, mens Iver ble nummer fire.

Markedsføring av sjakklubben
Etter lynsjakkturneringen dro vi på byens to kjøpesenter for å spille sjakk og selge lodd. Dette var en flott måte å markedsføre sjakklubben på og skoleelevene var dyktige til å selge lodd.

Paulius best i bowling
Hele 15 spillere deltok når sjakklubben arrangerte en uoffisiell turnering i bowling på Fun Park på Løkkemyra. Dette var tydeligvis et populært tiltak og det ble mye latter å glede. Det var ekte idrettsglede og jubelen var stor hver gang en klarte strike. Det var tydelig å se at flere av de yngste har talent i mer enn bare sjakk.

Paulius fortsatte å imponere og var også i en klasse for seg. Han overbeviste med stor presisjon og 13 åringen klarte hele fire striker på de to omgangene. Sjakkspillerne fikk også testet sine ferdigheter i fotballspill og air hockey. Per Erik Hoem slo Vegard Simensen 3-2 sammenlagt i en triller av en kamp i air hockey.

Sjakklubben spanderte pizza og brus, noe som selvsagt var populært. Tilbakemeldingene fra spillerne og foresatte var at dette var en vellykket dag og viktig for samholdet i gruppen. Vi kommer til å gjenta suksessen ved senere anledninger.

Paulius flytter
Paulius Cigriejus har vært med i Kristiansund Sjakklubb i to år og 13 åringen er et av de største talentene i sjakk i klubben. Han kom på delt førsteplass i skolemesterskapet blant 180 deltakere som ble arrangert tidligere i vår. Paulius flytter til Østlandet etter sommerferien og tok farvel med sine sjakkvenner lørdag. Vi kommer garantert til å savne Paulius og han er velkommen tilbake, og vi håper at han kommer tilbake til byen og sine sjakkvenner. Paulius kunne ikke ha tatt et bedre farvel enn å vinne både lynsjakkturneringen og bowlingen. Vi ønsker Paulius lykke til videre.

Positive foreldre
Fredag var det møte med foresatte i klubben. Det var bra oppmøte og stort engasjement. Roger orienterte om hva som skjer i klubben og at vi ønsker å få til en aktiv juniorgruppe. Skal vi lykkes, så er vi avhengig av et tettere samarbeid med de foresatte. Tilbakemeldingene fra foreldrene var som vanlig bare positive og de stilte gjerne opp når vi trenger hjelp.

Klubbens leder Aage Sivertsen orienterte om hvilke planer klubben har for høsten, og at vi ønsket å satse enda mer på de yngste. Vi har som målsetning å legge forholdene til rette både for topp og bredde, og sende de ut på turneringer. Aage informerte om hva som skjer i Kristiansund i forbindelse med Carlsen vs. Anand, Kristiansund Grand Prix, Tigers sjakkskole og sjakkundervisning med vår svenske sjakktrener Axel Smith. Vi oppfordrer samtlige til å sette av uke 33 og 34 til sjakk. Det er en sensasjon at to verdensmestere kommer til Kristiansund, og vi oppfordrer flest mulig til å bli med på århundrets happening.

Junioravdelingen har ansvaret for kiosken under Kristiansund Grand Prix. Roger har det overordnete ansvaret for å sette opp vaktliste, innkjøp etc. Håper at flest mulig har mulighet til å hjelpe til. Ta kontakt med Roger på tlf 412 56 220, som inntil videre vil være kontaktperson mot foresatte.

Vi kommer tilbake senere med mer informasjon om hva som vil skje i Kristiansund i slutten av august.

Hoem best i hurtigsjakk
Robin Hoem var suveren i den siste hurtigsjakkturneringen, og vant med et helt poeng foran nestemann. Hoem fikk 4,5 poeng av 5 mulige og avga kun remis mot Eilif Odde. Det var stor spenning om hvem som skulle komme på plassene bak Hoem. Eilif Odde ble nummer to med 3,5 poeng på bedre kvalitet enn Åge Olsen. Geir Ove Olsen tok fjerdeplassen med 3 poeng og sikret seg andreplassen sammenlagt på målfoto foran Vegard Simensen.

Åge Olsen deltok i sin første hurtigsjakkturnering for året og overbeviste med god angrepssjakk. Han slo sammenlagvinneren i hurtigsjakkserien Eilif Odde. Olsen stod også til grei gevinst mot Robin Hoem i første runde. Vi håper at turneringen ga mersmak og at Olsen blir oftere å finne på startstreken framover.

Hurtigsjakkserien har ikke vært noen stor suksess i år når det gjelder oppmøte på turneringene. Styret vil foreta grep for å gjøre turneringene enda mer attraktive, og for å øke oppslutningen til høsten.

Sommerferie
Sjakklubben tar nå sommerferie og starter opp igjen i august. Vi ønsker alle sammen en riktig god sommer og lade opp batteriene til tidenes sjakkhøst i Kristiansund.

 


Sommeravslutning for de yngste lørdag 12. juni

Av Roger Hojem (5. juni 2010)
 

Avslutning for de yngste
Lørdag 12. mars er det avslutning for de yngste. Elevene møtes i klubblokalet klokken 11. Etter noen timer med sjakk og loddsalg i gågata, så drar vi på Løkkemyra og spiller bowling og spiser. Sjakklubben spanderer to runder med bowling og mat på sjakkelevene. Vi regner med å være ferdig rundt klokken 17. Vi oppfordrer alle som har mulighet til å delta. Premie til de to beste i bowling og den som får flest strike.

Arne Morten Kästel (16) klubbmester
Arne Morten Kästel vant også sitt siste parti klubbmesterskapet med sort mot Øyvind Vaseng Hoem, og ble dermed suveren klubbmester med 6 strake seire. Vi gratulerer den unge moldenseren med klubbmesterskapet, og det skal bli spennende å følge med 16-åringen videre.

Hvem som blir nummer to står mellom Tor Wetle Hoem og Trond Harald Saltnes som møtes i siste runde. Saltnes må vinne for å passere Wetle Hoem og bli nummer to sammenlagt.

Ellers er det gledelig å se framgangen til de yngste spillerne, som virkelig gir de etablerte spillerne skikkelig kamp. De blir bare bedre og bedre for hver uke, og med etablering av elitegruppe for de yngste er det bare et tidsspørsmål før flere kan spise kirsebær med de beste. Det er helt umulig å si hvem som har det største talentet og hvem som kommer til å nå lengst, men en ting kan vi si og det er at det er mye talent blant de yngste.

Robin Hoem vant hurtigsjakken
Robin Hoem gikk helt til topps i sitt comeback i 5. runde i hurtigsjakkserien. Han tok 4,5 poeng av 5 mulige og avga kun remis mot Eilif Odde som ble nummer to med fire poeng. Eilif er suveren vinner sammenlagt, men det er fortsatt ikke avgjort hvem som blir nummer to. Siste runde i hurtigsjakkserien spilles torsdag 10. juni med start klokken 20.

Møte juniorgruppa
Foresatte inviteres til møte i sjakklubben fredag 11. juni klokken 17.30. Formålet med møtet er å planlegge høstens aktiviteter. Sjakklubben ønsker å bygge opp en stor junioravdeling og ønsker et tett samarbeid med de foresatte. Et av hovedmålene til styret er å satse på de yngste å legge forholdene til rette både for bredde og topp. Håper at flest mulig har mulighet til å komme.

Sjakk i sommer
Sjakklubben har ingen undervisning eller andre offisielle arrangement i klubbens regi i perioden 14. juni - 10. august. Mange av klubbens medlemmer har fått tildelt nøkler og det er bare til og møtes i klubblokalet for å spille sjakk utover sommeren. Det er også mulighet for at vi kommer til å ta noen treningsøkter med de yngste, men da kommer vi til å publisere det på hjemmesiden, samt sende ut tekstmeldinger.

Klubbmesterskapet i lynsjakk
Vi arrangerer klubbmesterskapet i lynsjakk torsdag 19. august både for de yngste og voksne.

To hektiske uker
Sett av de to siste ukene i august til sjakk. Da vil det bli tidenes sjakkfeber i byen i forbindelse med at Magnus Carlsen og Vishy Anand kommer til byen.

En av Sveriges beste sjakkspillere, Tiger Hillarp Persson, kommer til byen uken før turneringen og underviser både de yngste og voksne. Han er en glimrende sjakktrener og jeg anbefaler alle å bli med på Tigers sjakkskole.

Sjakklubbens trener Axel Smith vil bli igjen i Kristiansund uken etter turneringen og ha en treningsleir med de yngste. Han vil gå gjennom og analysere parti som de har spilt i Kristiansund Grand Prix. Det vil helt sikkert også bli en mulighet for de voksne som har deltatt i turneringen å få gått gjennom sine parti med Axel.

Setter du av de to ukene til sjakk, så kommer du garantert til å merke at du blir en mye bedre sjakkspiller. Her har du en unik mulighet til å få undervisning av to av Sveriges beste sjakkspillere og trenere.

Vi kommer tilbake senere med mer informasjon og program over hva som skjer.

 


Arne Morten Kästel (16) med fem strake

Av Roger Hojem (24. mai 2010)
 

Eilif Odde er suveren i hurtigsjakk og har vært en av klubbens beste spillere i over 30 år.
Foto: Roger Hojem

Kästel ustoppelig
Arne Morten Kästel fortsetter å imponere i årets klubbmesterskap. Torsdag tok 16 åringen sin femte strake seier ved å vinne et flott angrepsparti med sort mot Vegard Simensen. Kästel gjorde en liten feil i åpningspillet som kunne ha gitt Simensen en liten fordel, men ble ikke straffet. Kästel fikk til et flott angrep og vant en bonde og presset Simensen sine brikker tilbake på brettet. Vegard kjempet godt og prøvde seg i kjent stil på å få til motspill, men det virket som om Arne Morten hadde full kontroll. Regner med at seieren smakte ekstra godt for Arne Morten som har ligget litt bak nettopp Vegard i spillestyrke, men som det siste året virkelig har fått fart på brikkene.

Arne Morten leder klubbmesterskapet med et poeng før siste runde og klarer seg dermed med remis i siste parti for å bli klubbmester. Arne Morten som fylte 16 år 1. april har hatt en enorm framgang og er sammen med nettopp Vegard Simensen et av de største talentene i fylket. Blir Arne Morten klubbmester er det andre gangen på rad at en spiller som er bosatt i Molde blir klubbmester i Kristiansund! Siste runde i klubbmesterskapet spilles torsdag.

Aage Sivertsen vant hurtigsjakken
Aage Sivertsen vant fjerde turnering i hurtigsjakkserien torsdag. Det ble en meget spennende turnering og før siste runde var det flere som kunne vinne turneringen. Tor Wetle Hoem og Aage Sivertsen ledet turneriungen et halvt poeng foran Roger Hojem og Eilif Odde. Sivertsen og Hoem møttes i siste runde og det som også var litt spesielt var at begge to startet turneringen med tap. Sivertsen stod lenge til tap mot Hoem, men i hurtigsjakk så kan det meste skje. Hoem hadde mulighet til å sette sin motstander matt, men gikk feil og Sivertsen kontret og vant partiet og turneringen. Odde ble nummer to, mens Hojem tok den siste plassen på seierspallen.

Odde leder hurtigsjakkserien suverent sammenlagt, med to seire og to andreplasser på de fire første turneringene. Eilif har 36 poeng totalt og har i teorien vunnet sammenlagt. Kommer tilbake med en oppdatering av hurtigsjakkserien og resultater en av de nærmeste dagene. De to siste turneringene spilles torsdag 3. og 10. juni med start klokken 20.

Sjakkundervisning for de yngste
Sjakklubben har sjakkundervisning for de yngste tirsdag og onsdag fra klokken 17.

Sjakkavslutning
Lørdag 12. juni er det sjakkavslutning for de yngste. Vi starter dagen med sjakk i gågata klokken 11 og avslutter med å spille bowling.

Bestått eksamen
Har fått tilbakemeldinger fra NSF at alle 7 deltakerne som deltok på kretsdommerkurset som ble arrangert i Kristiansund 21. januar har bestått eksamen og er dermed utnevnt som kretsdommeraspiranter. Nå gjenstår det bare å skaffe seg nok praksis, slik at de kan søke om å bli utnevnt til kretsdommere. Karl W Strand, Eilif Odde og Roger Hojem er allerede utnevnt som kretsdommere og kan stå som hovedansvarlig å lede turneringer Vi gratulerer alle syv med å ha bestått eksamen og Per Erik Hoem var den som oppnådde høyest score.

 


Unge talenter flotte ambassadører for sjakklubben

Av Roger Hojem (2. mai 2010)
 

Arne Morten imponerer
Arne Morten Kästel fra Molde sjakklubb fortsetter å imponere i klubbmesterskapet til Kristiansund sjakklubb. Den unge moldenseren slo Trond Harald Saltnes med hvit torsdag og har dermed fire strake. Han leder med et helt poeng på Pat Schanzenbecher og Vegard Simensen som begge har tre poeng. Femte runde i årets klubbmesterskap spilles førstkommende torsdag 6. mai med start klokken 18.30. De som har utsatt parti må få avviklet det innen onsdag. Rundeoppsettet for femte runde vil bli lagt ut onsdags kveld. (Følg med på nett.)

Tor Wetle Hoem - Paulius Cigriejus (onsdag 5. mai)
Henrik Øie Løbersli - Paulius Cigriejus (tirsdag 4. mai)

Flotte unge ambassadører for sjakklubben
Kristiansund Sjakklubb deltok på Frivillighetsdagen som senter for norsk opplæring arrangerte onsdag. Dette var en flott måte å markedsføre sjakklubben på. Kamilla Kuzyakmedova, Alexey Gorskiy og Amandus Stolsmo var flotte ambassadører for Kristiansund Sjakklubb. De tre unge sjakktalentene imponerte stort ved å slå samtlige voksne spillere som utfordret dem. De var også flinke til å undervise og gi faglig veiledning. Det var til tider kø ved brettene av sjakkinteresserte fra hele verden som ønsket å spille mot de unge talentene. De eldre motstanderne var fulle av begeistring over hvor flink de unge var. Fikk tilbakemeldinger fra flere som var til stede som ønsket å ta seg en tur innom sjakklubben.

Hurtigsjakk
Eilif vant tredje runde i hurtigsjakkserien med fem strake, deretter fulgte Vegard Simensen (3,5 poeng) og Tor Wetle Hoem (3 poeng). 6 spillere deltok.

Sjakkundervisning for de yngste
Vi kommer til å fortsette med sjakkskolen for barn og ungdom ut mai. A-gruppa har undervisning tirsdag og onsdag fra klokken 17, mens B-gruppa har undervisning tirsdag fra klokken 18. Det er gledelig å se at oppmøtet fortsatt ligger på godt over 20 stk på spillekveldene.

17 mai
Sjakklubben holder åpent klubblokale 17. mai og ønsker samtlige medlemmer og alle andre velkommen. Vi holder åpent rett etter at barnetoget er ferdig. Vi håper flest mulig har anledning til å komme innom klubblokalet. Her vil det bli servert kaffe, kaker, pølse med brød etc. Det vil selvsagt også bli mulighet til å spille sjakk.

De beste i skolemesterskapet vil også få tildelt sine velfortjene premier i paviljongen i Gågata. Ordfører Per Kristian Øyen vil overrekke premiene. Vi vil også arrangere et loddsalg på nasjonaldagen hvor inntektene går til junioravdelingen. Vi kommer tilbake senere med mer informasjon om hva som skjer 17. mai.

Sommeravslutning
Vi kommer til å arrangere en sommeravslutning for de yngste før sommerferien. Det vil bli en lynsjakkturnering og deretter tar vi turen og spiller bowling. Vi kommer tilbake senere med mer informasjon.

Åpent Møre og Romsdal-mesterskap NVGP Ålesund
8. og 9. mai arrangeres Åpent Møre og Romsdal-mesterskap NVGP Ålesund. Det spilles fem runder Monrad med 90 minutter på 40 trekk og deretter 30 minutt på resten av partiet. Tor Wetle Hoem har allerede meldt sin ankomst og vi håper at flere fra Kristiansund har mulighet til å delta. Ta kontakt med Tor Wetle Hoem eller Roger Hojem for mer informasjon om arrangementet.


Stor aktivitet både på topp og bredde

Av Roger Hojem (17. april 2010)
 

Det har vært stor aktivitet i klubben de siste ukene og det er mye som har skjedd. Her er en liten oppsummering:

Rykket ned
Kristiansund Sjakklubb klarte ikke å holde seg i Eliteserien og dermed blir det spill i Midt-Norgeserien neste sesong. Kristiansund hadde forsterket laget med noen av de beste spillerne fra Sverige på toppbordene og hentet inn noen forsterkninger fra Norge. Dette var ikke nok til å berge plassen. Flere av laglederne til de andre lagene i Eliteserien og sentrale personer i sjakkmiljøet hevder at det aldri tidligere har vært et høyere nivå. Stadig flere klubber henter inn forsterkninger og selv en klubb som OSS henter inn en GM Emanuel Berg fra Sverige. Det som var gledelig var at de lokale spillerne Brede Kvisvik og Edwin David gjorde det meget sterkt og begge hadde en ratingprestasjon på over 2300 i Eliteserien.

Selv om Kristiansund rykket ned, så er det ingen slagen klubb. Dette var en viktig erfaring og vi vet hva som kreves for å spille i Eliteserien ved senere anledninger. Lagkaptein Axel Smith har skrevet en rapport fra avslutningshelgen i Eliteserien.

Årsmøte USF
Roger Hojem representerte Kristiansund Sjakklubb på USF sitt årsmøte lørdag 10. april. Ledelsen i forbundet og de andre lederne var imponert over satsingen i Kristiansund og at vi satset både på topp og bredde idrett.

Skolesjakkturnering
Hele 181 barn og ungdom deltok i skolesjakkturneringen som fant sted i Idrettshallen mandag 12. april. Dette er en av de største turneringene blant bant barn og ungdom i Norge. Turneringen ble en stor suksess og tilbakemeldingene fra skolene og foresatte er at dette var en fantastisk turnering. Øystein Halse, Vegard Simensen og Paulius Cigriejus delte seieren. Alle vant seks av seks partier. Det var også gledelig at 7 av de 8 beste er medlemmer i sjakklubben. Dette bare underbygger at vi er på rett vei. Vi har klart å skape sjakkfeber i Kristiansund og vi har nå en helt unik mulighet. Vi må bare fortsette å holde trykket oppe og gi de unge undervisning og sende de rundt på turneringer. Det tar tid å bygge opp en stor og god junioravdeling og vi har fortsatt en lang vei å gå. Her kan du lese hvordan sjakklubbens trener og turneringsleder Axel Smith opplevde dagen.

Axel trente de yngste
Kristiansund sin sjakktrener IM Axel Smith var i Kristiansund sist uke. Han hadde en treningsøkt for de yngste både tirsdag og onsdag. Rundt 25 unge møtte opp til sjakkleksjon på tirsdag. Axel gikk gjennom et parti i plenum og deretter var det oppgaveløsninger. Onsdag var det undervisning for elevene i A-gruppa og 12 stk deltok på undervisningen. Axel gikk gjennom et parti som ble spilt i Eliteserien og forklarte forskjellige taktiske muligheter og strategier. Deretter var det oppgavetrening ved å løse kombinasjoner. Axel er utrolig dyktig sjakktrener og de unge setter virkelig pris på den svenske læremesteren. Axel kommer tilbake til Kristiansund siste uken i august i forbindelse med Kristiansund Grand Prix.

Klubbmesterskapet
Arne Morten Kästel fra Molde har tatt ledelsen i årets klubbmesterskap med tre strake seire. Tirsdag slo han Pat Schanzenbecher og er den eneste som har tre strake. Nærmest følger Trond Harald Saltnes med 2,5 poeng, som vant et flott parti med hvit mot Vegard Simensen.

Resultater og oppsett
Trond Harald Saltnes - Vegard Simensen 1-0
Arne Morten Kästel - Patrick Schanzenbecher 1-0
Øyvind Mikalsen - Øyvind Hoem Vaseng 1-0
Alexey Gorskiy - Iver Halse 1-0
Iver Halse - Paulius Cigriejus 0-1
Vegard Kallset - Audun Hoem (tirsdag 20. april)
Øystein Halse - Henrik Øie Løbersli (før 22. april)
Øyvind Mikalsen - Tor Wetle Hoem (før 22. april)
Paulius Cigriejus - Tor Wetle Hoem (før 22. april)

Fjerde runde i Klubbmesterskapet spilles torsdag 22. april. Rundeoppsettet vil foreligge så snart utsattpartiene er avviklet.

Hurtigsjakkserien
Geir Ove Olsen vant andre turnering i hurtigsjakkserien med 4,5 poeng foran Eilif Odde med 4 poeng og Vegard Simensen kom på tredjeplass med 3 poeng. 10 spillere deltok. Tredje runde i hurtigsjakkserien skulle egentlig ha blitt spilt torsdag 15. april, men ble utsatt. Neste runde spilles torsdag 29. april med start klokken 18.30.

Medlemskontingent
Samtlige av klubbens medlemmer skal nå ha fått tilsendt krav om medlemskontingent i posten. Det er gledelig å se at mange allerede har betalt inn kontingenten for 2010. Hvis du ikke har fått tilsendt krav om kontingent eller du har noen spørsmål, så ta kontakt med kasserer Roger Hojem. Det er viktig at du betaler innen fristen, slik at det ikke blir stopp i å motta sjakkbladet og at du kan delta i turneringer. Du kan betale via nettbank. Kontonummeret er 3930.24.05216. Husk å oppgi medlemsnavnet det gjelder.

Grasrotandel
Kristiansund Sjakklubb er avhengig av inntekter for å kunne opprettholde satsingen på barn og ungdom. Grasrotandelen er en fin måte å støtte Kristiansund Sjakklubb på. Når du spiller går 5% av inntektene direkte til Kristiansund Sjakklubb. Du blir ikke belastet noe av innsatsen eller premien din ved å være grasrotgiver. Vi oppfordrer samtlige medlemmer om å prøve å verve et nytt medlem innen utgangen av april. Dette vil bety veldig mye for sjakklubben og det skal være en overkommelig oppgave. Vi oppfordrer samtlige medlemmer, foreldre og andre til å være med på en liten dugnad.

Vi anmoder alle om å registrere seg på følgende måte:

- Send sms til 2020 med kodeord GRASROTANDELEN 980283496

(Hvis tjenesten er midlertidig ute av drift kan du benytte en av de andre fremgangsmåtene.)

 


Hurtigsjakk i klubben torsdag

Av Roger Hojem (24. mars 2010)
 

Torsdag 25. mars er det 2. runde i hurtigsjakkserien med start klokken 18.30.

Oppgaveløsning
Rundt 25 unge sjakkspillere møtte opp på sjakkskolen i klubbens lokale tirsdag. Aage Sivertsen underviste elevene i a-gruppa som fikk bryne seg på praktiske oppgaver og begrep fra den meget anerkjente boken Hvordan slå pappa i sjakk. Elevene ble delt inn i grupper og tilbakemeldingene fra de unge var at dette var morsomt og lærerikt. Treningsøkta ble avsluttet med at de spilte hurtigsjakk. Det er utrolig motiverende når 25 barn i alderen 9-14 år sitter og spiller hurtigsjakk og det er helt stille i lokalet. Vi har virkelig noe på gang og Aage Sivertsen gjør en glimrende jobb da han bruker 2-3 kvelder på de yngste i uken.

Onsdagen startet med at Aage Sivertsen hadde undervisning for elevene i a-gruppa. Det ble spilt to utsatte partier i klubbmesterskapet onsdag, som begge endte med favorittseire. Arne Morten slo Henrik, mens Pat slo Paulius.

Det er også gledelig at flere voksne var innom klubben både tirsdag og onsdag for å spille og se på sjakk. Selv om det er torsdagene som er voksenkvelden er det gledelig å konstantere at stadig flere etablerte sjakkspillere benytter anledningene til å komme i klubben også utenom torsdagene.

Arne Morten slo Tor Wetle
Torsdag ble det spilt fem partier i klubbmesterskapet. Det ble en del overrakende resultater, men den største overraskelsen var at Arne Morten Kästel slo Tor Wetle i et spennende parti. Tor Wetle stod lenge litt bedre, men Arne Morten forsvarte seg godt og kontret når muligheten bød seg. Det skal bli spennende å følge Arne Morten videre i klubbmesterskapet. Han spiller mye sjakk for tiden og har hatt stor fremgang i det siste. Seieren over Tor Wetle gir vel forhåpentligvis enda mer inspirasjon til å se på sjakk.

Suksess på Atlanten
Aage Sivertsen og Tor Wetle Hoem holdt sjakkundervisning for rundt 50 elever ved Atlanten ungdomskole fredag. Foreldrene hadde tatt over ansvaret for undervisningen fredag og det ble en annerledes dag for ungdomskoleelevene. Tilbakemeldingene fra elevene og de som var ansvarlig for arrangementet var at dette var en stor suksess, og vi håper at vi kan gjenta dette også neste år.

Henrik den store
Lørdag var det Kristiansund Barnas Grand Prix i klubblokalet. Gledelig at hele 25 spillere hadde mulighet til å delta. Vi spilte 6 runder monrad med alle i en klasse, men med klassevis premiering. Arrangementet ble en stor suksess og vi kommer til å arrangere flere barnesjakkturneringer i Kristiansund i tiden framover.

Det ble spilt veldig mye god sjakk, men til slutt så var det stortalentet Henrik Øie Løbersli som stakk av med seieren. Selv om det var mange som var eldre og hadde mer rutine fra turneringsspill enn Øie Løbersli, så spilte han bunnsolid og hadde full kontroll. 12-åringen fra Kristiansund vant fem partier og avga kun remis mot et år eldre Øyvind Vaseng Hoem fra Kristiansund. Vi som har fulgt utviklingen til Øie Løbersli ble ikke akkurat sjokkert over at han gikk til topps, men positiv overrasket. Det var gledelig å se at flere av de unge talentene fra Kristiansund klarte å hamle opp med eldre utenbysspillere. Dette var en bekreftelse på at vi er på rett vei med den jobben vi holder på med, men fortsatt er vi bare i startgropa.

Klassevinnerne
Audun Hoem Ungdom (Kristiansund)
Arne Morten Kästel kadett (Molde)
Henrik Øie Løbersli Lilleputt (Kristiansund)
Emil Andre Olsen Miniputt (Kristiansund)
Sondre Brevik Svennsom Mikroputt (Kristiansund)

Jeg vil også benytte anledningen til å rette en stor takk til alle de fantastiske foreldrene som stiller opp og gjør en glimrende jobb for de yngste. Flere foresatte stilte opp med bakevarer og Liv Anne Øie Løbersli og Knut Olsen sørget for en vellykket kantine. Det var også gledelig at flere av klubbens medlemmer og foreldre var innom turneringen lørdag.

Vi har lagt nok en aktiv sjakkuke bak oss. Vi fortsetter å holde trykket opp på de yngste, men det er veldig gledelig at oppmøtet blant de voksne medlemmene har vært meget bra sist uke. Flere har vært innom bare for å følge Magnus Carlsen live på storskjerm.

 


Hva skjer i klubben 15.-21. mars

Av Roger Hojem (13. mars 2010)
 

Tirsdag 16. mars
Undervisning for a-gruppa klokken 17, mens undervisningen for b-gruppa starter klokken 18.

Onsdag 17. mars
Undervisning for a-gruppa klokken 17. Det spilles utsatte partier fra første runde i klubben onsdag med start klokken 18.30.

Øyvind Mikalsen - Tor Wetle Hoem
Arne Morten Kästel - Henrik Øie Løbersli

Pat Schanzenbecher skulle egentlig spilt sort mot Mats Henøen, men Henøen måtte dessverre trekke seg. Vi jobber med å få inn en ny deltaker. Rundeoppsettet for 2. runde vil bli offentliggjort straks alle partier fra første runde er avviklet onsdagskveld.

Torsdag 18. mars
Andre runde i klubbmesterskapet spilles torsdag med rundestart klokken 18.30.

Fredag 19. mars
Sjakklubben holder sjakkurs ved Atlanten ungdomskole.

Lørdag 20. mars
Kristiansund Barnas Grand Prix arrangeres i klubblokalet i Hauggata 7. Dette er en turnering hvor alle i alderen fra 6-26 år kan stille. Vi oppfordrer samtlige sjakkelever til å melde seg på turneringen. Vi håper på deltakelse fra Trønderlag og fra Molde og Ålesund. Pr 12. mars er 13 spillere påmeldt. Siste frist for å melde seg på turneringen er lørdag ved registrering senest klokken 10.30. Turneringen starter klokken 11 og vi regner med å være ferdig ca klokken 17. Det er flotte deltakerpremier til samtlige deltakere og pokaler til de beste. Vi trenger fortsatt noen foreldre til å bake og stå i kiosken.

Odde tok første stikk
Sjakklubben har lagt en hektisk uke bak seg og her er en liten oppsummering over hva som skjedde i sjakklubben sist uke.

Det var som vanlig meget hektisk i sjakklokalet tirsdag når rundt 25 unge sjakkelever skal læres opp. Elevene fikk med seg skriv hjem om Kristiansund Barnas Grand Prix lørdag 20. mars. Gledelig at mange allerede har meldt seg på og jeg oppfordrer flest mulig til å bli med.

Audun fortsetter framgangen
Det ble spilt et utsatt parti fra første runde i Klubbmesterskapet tirsdag mellom Audun Hoem og Trond Harald Saltnes. Det ble Sveshnikov-varianten i Siciliansk. 1.e4 c5 2.Sf3 Sc6 3.d4 cxd4 4.Sxd4 Sf6 5.Sc3 e5. Trond Harald valgte å spille 6.Sf5 som er teori, men 6.Sb5 er mest spilt. Kasparov spilte akkurat samme variant med hvit mot Krasenkow i 2008 med stort hell. Audun fortsatte med hovedvarianten 6...d5 som er den skarpeste fortsettelsen ifølge Rybka. Trond Harald som ikke har spilt åpningen tidligere fant ikke den skarpeste fortsettelsen ved å slå på d5 og trakk i stedet springeren tilbake. Audun fikk utligning med sort og stod vel muligens litt bedre enn Trond Harald, men fant ikke den skarpeste fortsettelsen. Trond Harald måtte virkelig gå i tenkeboksen for å holde stillingen. Til slutt ble de enige om remis etter trekkgjentakelse.

Audun spilte i følge Trond Harald og de som har analysert partiet meget godt. Audun har hatt flott framgang i det siste og det skal bli spennende å følge Audun sin videre utvikling.

Aage og Tor Wetle underviste elevene i a-gruppa. Senere på kvelden hadde det nye styret årets første styremøte. Skolesjakk, Kristiansund Grand Prix, Carlsen vs Anand og Kristiansund Barnas Grand var noe av det som stod på agendaen.

Odde best i hurtigsjakk
Det var skuffende at kun seks spillere hadde anledning til å være med på første turnering i hurtigsjakkserien. Eilif vant de tre første partiene og kunne sikre seieren med to remiser i de to siste rundene. Eilif fikk fire poeng og var et helt poeng foran Karl W som tok andreplassen med tre poeng. Dette bare understreker at de eldste i klubben fortsatt er best og klarer å holde den yngre garde på avstand.

Styret har nå tatt grep for å få med flere deltakere i hurtigsjakkturneringene framover. Vi har nå invitert de beste ungguttene til å bli med og har flyttet turneringsstarten fram til klokken 18.30. Neste runde i hurtigsjakkserien er torsdag 25. mars klokken 18.30.

Hurtigsjakkserien 2010

 


65 års forskjell

Av Roger Hojem (5. mars 2010)
 

Det var bra oppmøte i klubblokalet tirsdag. Over 30 stk var innom klubblokalet og det var 65 års forskjell fra den yngste til den eldste. En ny generasjon med unge sjakkspillere er på vei til å vokse opp i Kristiansund. Den satsingen klubben gjør nå med rekrutteringen kan være en gull-investering for klubben for lang framtid. Da får vi heller akseptere at deltakelsen på den interne turneringen og styrkemessig ikke er like bra som tidligere.

De mest etablerte av de yngste er med i Klubbmesterskapet for å få matche seg mot de voksne. Dette er en fin måte å få skikkelig matching på. Vi kommer til å gå gjennom partiene å analysere partiene sammen med de yngste. Et av satsingsområdene til det nye styret bør være å sende de yngste rundt om på turneringer. Problemet er at det er få turneringer i kretsen og det er bare Kristiansund som er aktive når det gjelder skolesjakk.

Opposisjon
Aage repeterte om hvor viktig opposisjon er i sjakk. Elevene fikk prøve seg på enkle bondesluttspill. De som har gått lengst på sjakk underviste de ferskeste. Dette er en fin måte på å trene på for begge parter. Vi avsluttet økten med at de spilte hurtigsjakk med 15 minutters betenkningstid pr spiller. Utrolig morsomt å se at 24 barn sitter og spiller hurtigsjakk og det var helt stille i lokalet.

Strand ustoppelig
Vi arrangerte en liten lynsjakkturnering med 10 minutters betenkningstid pr spiller for de voksne etter at de yngste var ferdig. Karl W Strand var suveren og tok fem strake. Det er imponerende å se hvor bra sjakk Strand fortsatt spiller, og han er et forbilde for de yngste. Strand har vært medlem i Kristiansund Sjakklubb i over 50 år og er æresmedlem i sjakklubben.

Karl W har blant annet spilt mye lynsjakk mot unge lovende Henrik Øie Løbersli og gitt han noen gode råd. Tilbakemeldingene fra Henrik er enestående og han lærer mye av den gamle mesteren. Oppfordrer flere av dere voksne til å spille litt mot de yngste i klubben og gi de noen råd. Det er utrolig inspirerende å se unge sjakkspillere bare bli bedre og bedre for hver eneste uke.

Aage holdte sjakkundervisning for elevene i a-gruppa onsdag. Rundt 10 stk hadde tatt turen til klubblokalet.

Klubbmesterskapet
Torsdag var 1 runde i årets klubbmesterskap. 14 spillere er påmeldt og det spillet 6 runder Monrad før vi kan kåre en klubbmester. Det ble spilt tre partier torsdag og utsatt partiene vil bli spilt neste uke.

Vegard Kallset slo Øystein Halse med hvit i et meget godt og velspilt parti. Det ble en skarp variant i italiensk. Dette var et oppgjør mellom to av de beste 13 åringene i fylket. Sist de møttes så var det Øystein som vant, men torsdag fikk Vegard revansj. Kallset fikk til et skikkelig kongeangrep og Halse måtte gi dronningen for og ikke bli sjakkmatt. Sluttspillet var lett vunnet for Kallset. Karl W og Aage analyserte partiet sammen med spillerne etterpå og de lot seg imponere over kvaliteten på partiet, Dette er et parti som begge spillerne kan være godt fornøyde med.

Øyvind Vaseng Hoem slo Iver Halse med hvit. Vaseng Hoem kom godt ut av åpningen og la trykk på sin motstander. Iver forsvarte seg godt, men tilslutt så falt en sentrumsbonde og kvalitet. Vaseng Hoem som har langt mer erfaring fra turneringsspill enn Halse og førte partiet trygt inn til seier. Karl W og Aage gikk gjennom partiet sammen med spillerne og ga de noen nyttige råd. Flott gjort av Sivertsen og Strand at de tar seg tid til å analysere partier sammen med de yngste. De lærer veldig mye av å analysere sammen med etablerte spillere og det er veldig motiverende.

Alexey Gorskiy hadde som ventet ingen mulighet mot storfavoritt Vegard Simensen. Alexey tapte tidlig offiser, men spilte meget kreativt og godt. Alexey satt konsentrert ved brettet hele tiden og Vegard måtte virkelig konsentrere seg for å vinne. Tilslutt så tapte Alexey på tid i tapt stilling. 11 åringen er blant de ivrigste og er i sjakklubben tre ganger i uken. Det som er mest imponerende med Alexey er at han har en enorm hukommelse og husker stillinger og diskuterer stillinger i blinde. Dette var Alexey sitt første turneringsparti og selv om han tapte, så bør han virkelig være fornøyd med partiet. Vi skal gå gjennom partiet i plenum på tirsdag. Det som overasket meg mest var hvor konsentrert 11 åringen var og at han satt over 2 timer ved brettet.

Det var kun 6 voksne som hadde anledning til å komme i klubben torsdag, men vi håper på større oppslutning neste torsdag når det er hurtigsjakk.

Medlemskontingent for 2010
De yngste som var i klubben sist uke fikk med seg et skriv om medlemskontingent for 2010. Vi oppfordrer samtlige til å betale kontingenten snarest. Har du ikke fått krav om kontingent eller det er noe du lurer på, så ta kontakt med Roger. Alle voksne vil få tilsendt krav om medlemskontingent innen kort tid og det er viktig at dere betaler innen betalingsfristen.

Stor barneturnering i Kristiansund
Lørdag 20. mars arrangerer vi en stor barneturnering i Kristiansund i klubblokalet. Deltakerne blir delt inn i aldersklasser. Det blir flotte premier til samtlige deltakere. Elevene får med seg skriv hjem neste uke om mer informasjon rundt arrangementet. Vi vil også legge ut informasjon på hjemmesiden, oppfordrer samtlige elever til og delta.

Hva skjer i sjakklubben 8.-14. mars?
Tirsdag 9. mars er det sjakkundervisning for a-gruppa kl 17, mens de som er med i b-gruppa møter klokken 18.

Onsdag 10. mars er det sjakkundervisning og spilling i klubben fra klokken 17. Alle sammen er velkommen.

Torsdag 11. mars åpner sjakklubben klokken 17. Klokken 19 er det et times seminar om en utvalgt åpning. Klokken 20 starter første turnering i hurtigsjakkserien. Det spilles fem runder Monrad med 15 minutter pr. spiller. Hurtigsjakkserien består av 6 hurtigsjakkturneringer. Man kan stryke den turneringen med dårligst resultat. Det vil si at 5 av 6 hurtigsjakkturneringer blir tellende.

Utsattpartiene i klubbmesterskapet vil bli avviklet neste uke. Oppsettet for 2 runde vil bli publisert rett etter at siste utsattparti er ferdig.

 


2009 et år med stor aktivitet

Av Roger Hojem (27. februar 2010)
 

Det ble et rolig årsmøte når Kristiansund Sjakklubb avviklet sitt årsmøte fredag 26. februar. Det er lenge siden det har vært så dårlig oppslutning på et årsmøte.

2009 har vært et år med stadig økende aktivitet for Kristiansund Sjakklubb. Klubben har fortsatt solid økonomi. Driftsmessig fikk året et underskudd på 6 720,68, av en omsetning på overkant av 400 000 kroner. 2009 var et spesielt år ved at vi etablerte oss i nye klubblokaler. Vi har investert rundt 90 000 i diverse utstyr, det være seg klokker, brett, brikker, bøker, tv, kjøleskap, ovn, oppvaskmaskin, masse kjøkkenutstyr med mer. Sjakklubben har også gitt bort rundt 150 sett med brett og brikker til kommunens skoler og SFO. Kristiansund Sjakklubb har i dag 70 medlemmer.

Skolesjakken og Kristiansund Grand Prix var nok det som tok mest arbeid for styret i 2009. Kristiansund Sjakklubb har satset stort på skolesjakk og rekruttering i 2009. Vi har holdt sjakkundervisning på samtlige barneskoler i Kristiansund, samt at vi har holdt sjakkundervisning for de yngste 2-3 kvelder i uken i klubblokalet. Skolesjakk og rekruttering er et av satsingsområdene også i 2010.

Kristiansund Grand Prix ble meget vellykket. Mesteparten av æren for dette er det Aage Sivertsen og Per Erik Hoem som skal ha. De la ned flere hundre dugnadstimer og jobbet nesten døgnet rundt de siste ukene for at dette skulle bli årets happening for sjakkspillerne i kretsen.

Totalt 86 spillere deltok, noe som gjorde turneringen til den største Grand Prix turneringen i Norge på flere år. Det deltok store deler av de beste sjakkspillerne i Norge, utenlandske GM-er og spesielt gledelig med meget god deltakelse fra egen krets og klubb. Aage Sivertsen inviterte samtlige deltakere hjem til seg på bacalao og det ble en stor suksess. Dette var bare vorspielet til det som kommer til å skje 28.-29. august 2010. Da skal vi arrangere kamp mellom Magnus Carlsen og Vishy Anand, samtidlig skal vi arrangere en ny stor Grand Prix turnering. Vi håper på rundt 150 deltakere og allerede er over 40 stk påmeldt.

Sivertsen gjenvalgt som leder
Årsberetning og regnskap ble godkjent med noen korreksjoner.

Det ble vedtatt på årsmøte at medlemskontingenten for 2010 blir følgende. Voksne kroner 1500, barn og ungdom 600 kroner pr halvår og passive medlemmer kroner 600. Begrunnelsen for at styret mente det var nødvendig for økningen var den økende aktiviteten, sjakklubben holder nå åpent 3-4 ganger i uken. Skal klubben klare å holde aktiviteten og holde trykket oppe, så er vi avhengig av å øke inntektene. Samtlige medlemmer vil få tilsendt krav om medlemskontingent innen kort tid, og vi oppfordrer samtlige til å betale kontingenten innen betalingsfristen. Det er viktig for at de kan delta i turneringer, seriesjakk og at det ikke skal bli stopp i å motta Norsk Sjakkblad.

Det nye styret fikk følgende sammensetning: Aage Georg Sivertsen (leder) Per Erik Hoem (sekretær), Roger Hojem (kasserer), Tor Wetle Hoem (turneringsleder), og Geir Ove Olsen (styremedlem). Turneringskomiteen fikk følgende sammensetning: Tor Wetle Hoem (leder), Karl W Strand og Roger Hojem. Karl W Strand og Knut Lyster ble gjenvalgt som revisorer.

Klubbmesterskap i langsjakk
Etter at årsmøte var hevet diskuterte vi hva som skal til for at flere voksne kommer i klubben og deltar på klubbens interne turneringer. Vi ble enige om at vi fortsatt holder torsdagene som voksenkveld. Vi kommer til å starte opp med klubbmesterskap med lang betenkningstid førstkommende torsdag 4. mars. Vi oppfordrer samtlige til å melde seg på ved å ta kontakt med Roger Hojem. Vi kommer annenhver torsdag til å arrangere hurtigsjakkturneringer og hvor vi i forkant av turneringene ser på en åpning.

Vi kommer også til å stille tre lag i Midt-Norgeserien neste år. To voksenlag og et juniorlag. Dette er uavhengig av hvordan det går med Eliteserielaget.

Vi avsluttet kvelden ved at vi koset oss med bacalao og lynsjakk, Kristiansund Sjakklubb har det som nå må være et av landets flotteste sjakklokaler på vel hundre kvadratmeter midt i sentrum. Det er bare til å benytte seg av denne unike muligheten vi har. Ingenting er bedre enn at klubblokalet blir brukt flittig og blir samlingspunktet.

Barnas Grand Prix 20. mars
Lørdag 20. mars vil Kristiansund Sjakklubb arrangere en stor barneturnering i Kristiansund. Turneringen er åpen for alle i alderen 8-25 år. Spillerne blir delt inn i aldersklasser og møter hele tiden spillere på samme spillestyrke. Det spilles 6 runder Monrad. Det blir premier til samtlige deltakere. Roger Hojem er ansvarlig for turneringen og vil ta kontakt med klubbene i Trønderlag om de kommer. De har tidligere signalisert at de vil komme med en stor tropp. Håper at noen av dere fantastiske forelde som er flinke til å stille opp også har mulighet til å stille opp denne gangen også.

Hjemmelagde boller
Sjakklubben skulle egentlig holde stengt sist uke pga vinterferie, men etter henvendelser fra de yngste, så tok klubbens leder Aage Sivertsen på seg å holde en ekstra treningsøkt. Amandus Stolsmo (9 år) og mammaen hadde baket boller som ble utrolig godt mottatt. Det snakkes enda om de fantastisk gode bollene som familien Stolsmo serverte og det var ingen tvil om hva som var kveldens høydepunkt.

Det var også noen voksne som var innom klubben enkelte kvelder sist uke og spilte lynsjakk. Fra neste uke er det full fart med undervisning for de yngste og oppstart av klubbmesterskapet. Undervisningen for de yngste er til vanlig tid tirsdag og onsdag med start kl 17. Vi kommer tilbake en av de nærmeste dagene med oppdatering av terminliste og hva som skjer i klubben framover.

Skolemesterskapet individuelt er flyttet til 12. april i Idrettshallen.

 


Bacalao og stor aktivitet

Av Roger Hojem (21. februar 2010)
 

Notering av partier
Over tjue unge sjakkspillere møtte opp på sjakkskolen forrige tirsdag. Vi delte inn elevene i to grupper. De i a-gruppa spilte hurtigsjakk med 30 minutter pr spiller. De skrev ned sine partier og etter at alle partiene var ferdig, så gjennomgikk vi et parti. Per Erik Hoem og Audun Hoem hjalp til med analysene. Tilbakemeldinger fra de største klubbene på Østlandet er at det er utenkelig å spille langpartier uten å skrive. Det å skrive ned partiene sine og gå gjennom de i etterkant er meget lærerikt og nødvendig om du skal bli god i sjakk. Vi prøver å legge opp et treningsprogram hvor vi ser på åpninger, kombinasjoner, sluttspill - og spiller partier med lengre betenkningstid.

De aller ferskeste trente på å sette sjakkmatt, samt at de spilte mot hverandre.

Analyse av partier og hurtigsjakk
A-gruppa hadde undervisning i klubblokalet med Aage, Per Erik og Roger. Vi gikk gjennom to partier som ble spilt tirsdag. Etter at vi hadde brukt første halvdel av økta til analyse, så spilte de hurtigsjakk. Vi avsluttet økta med å gå gjennom partiet mellom Henrik Øie Løbersli og Vegard Kallset. Det ble en spansk variant og partiet holdt bra standard, når vi tar i betraktning at de kun hadde 15 minutter hver til rådighet.

Morragambitt og bacalao
Torsdag var det mini-seminar i Morragambitt med Aage Sivertsen. Rundt 10 stk deltok på foredraget. Klubbens leder gikk gjennom hva som er ideene bak åpningen. Hvit gir en bonde for utviklingsforsprang og angrep. Det ble debattert om dette er en sunn åpning for hvit å gi en bonde i åpningen når computerne viser at sort får utligning hvis han spiller korrekt. Tror ikke det er skadelig å lære seg ideene bak skarpe åpninger og motstanderen skal jo også forsvare seg korrekt for å motstå angrepet. Tidligere medlem i Kristiansund Sjakklubb, Magnus Aanstad, har spilt denne åpningen i en årrekke og det er ikke så lenge siden han slo en mesterspiller med Morragambitt. Neste gang så kan vi velge ut en sunnere åpning hvor hvit ikke spiller gambitt, men utvikler seg sundt. Jo flere stillingstyper vi er innom, dess bedre sjakkforståelse får vi.

Det ble ingenting av den planlagte tematurneringen i Morragambitt. Vi kjørte en hurtigsjakkturnering uten tema, og den ble vunnet av Karl W. Etter hurtigsjakkturneringen, så koset vi oss med bacalao. Lenge siden sist at åtte voksne har vært innom klubben samtidlig, men vi har plass til så mange flere. Et av satsningsområdene til styret er å gjøre torsdagene til voksenkveld. Rundt midnatt satt det fortsatt igjen seks voksne og spilte lynsjakk. Lenge siden sist, og vi håper på at flere voksne kan ta turen innom klubben på torsdagene framover.

Klubbmesterskap
Det er kommet signaler om at vi bør arrangere klubbmesterskap med lang betenkningstid. Styret støtter selvsagt dette forslaget og håper at flest mulig har mulighet til å delta. Det som har vært utfordringen er å få med de antatt beste spillerne i klubben. Hva skal til for at turneringen også skal bli attraktivt for de beste? I år lot vi de beste ungdommene spille sammen med de voksne. Dette ga de meget god spilletrening, men skapte også på noen utfordringer om å få avviklet turneringen. Vi kommer til å diskutere hva vi gjør med klubbmesterskapet i etterkant av årsmøtet førstkommende fredag.

Kristiansund barnas Grand Prix
Vi kommer til å arrangere en stor barneturnering i Kristiansund i midten av mars. Deltakerne blir delt inn i aldersklasser og det blir pokaler til alle som deltar. Vi legger også opp til sosiale aktiviteter for å bygge nettverk også utenfor sjakkbrettet. Jeg vil komme tilbake rett etter vinterferien med mer informasjon.

 


Axel imponert over framgangen til de yngste

Av Roger Hojem (12. februar 2010)
 

Det har skjedd en revolusjon når det gjelder sjakk rundt om på skolene.
Foto: Roger Hojem

Sjakkleksjon med Axel
Axel Smith kom til byen søndag og kjørte en treningsøkt for klubbens medlemmer på ettermiddagen.  8-10 stk hadde mulighet til å være med på leksjonen med Axel.

Kombinasjonsduell
Axel hadde mandag en sjakkleksjon for de yngste og for de voksne som ønsket å delta i klubblokalet.  Axel gikk gjennom flere parti som Vegard har spilt. Dette var meget lærerikt både for Vegard og oss andre. Axel er ikke i tvil om at Vegard har tatt ytterligere et steg videre siden sist han var i Kristiansund.

Axel sin kjæreste Elinor Frisk som også er sjakkspiller (litt over 2100 i Elo), har ordnet et treningsprogram som består av diverse kombinasjonsløsninger. To og to spillere konkurrerte mot hverandre, og fikk to minutter hver til disposisjon på å løse flest mulig. Hver spiller trakk kort annenhver gang, som bestod av kombinasjoner i forskjellige vanskelighetsgrader. Kombinasjonene varierte fra matt i ett til matt i fire trekk og det var om å gjøre å løse flest mulig kombinasjoner og få flest poeng. Ikke overraskende ble Axel best med 41 poeng.

Dalabrekka forsvarte gullet
8 barneskoler og totalt 13 lag var påmeldt årets skolemesterskap for barneskoler som ble arrangert på Nordlandet barneskole tirsdag 9. februar. Kristiansund Sjakklubb stod for et prikkfritt arrangement og har fått mange flotte tilbakemeldinger fra skolene som ønsker mer sjakk inn i skolene.  Aage Georg Sivertsen, Tor Wetle Hoem og Axel Smith var turneringsledere og hadde full kontroll på rundt 40 unge sjakkspillere. Det var tre spillere pr lag og det ble spilt fem runder Monrad og deretter finalesluttspill.

Det ble reprise på fjorårets finale mellom Dalabrekka og Dale, og som i fjor var det Dalabrekka som gikk til topps. Dalabrekka vant 2-1 i en spennende finale og dermed forsvarte de gullet fra i fjor. Vinnerlaget bestod av: Henrik Øie Løbersli, Kristian Flem Hovde og Marcus Weiseth. Henrik Øie Løbersli var den eneste som var igjen fra gullaget fra i fjor og satt på førstebordet til Dalabrekka. Øie Løbersli er aktiv med i sjakklubben og et av de største sjakktalentene i byen.

Vi kan trygt si at det er sjakkfeber på Dalabrekka barneskole. Rundt hundre spillere deltar i skolemesterskapet og lærer Bjørnar Naalsund gjør en glimrende jobb. Tilbakemeldingene fra Naalsund er at elevene blir roligere og de øker konsentrasjonsevnene som selvsagt slår positivt ut i andre fag. De bruker matpausene til å spille sjakk.

Rensvik 2 ble nummer tre i turneringen og sikret seg bronsemedalje etter og ha slått Allanengen 3-0.

Det ble spilt mye god sjakk og IM Axel Smith fra Sverige var positiv overasket over nivået og den oppslutningen skolesjakken har fått i Kristiansund. Det har skjedd en revolusjon når det gjelder sjakk rundt om på skolene, og dette er mest sannsynlig bare starten. Skolemesterskapet individuelt arrangeres tirsdag 13. april og det forventes at flere hundre deltar. Dette har vært helt uvirkelig for bare et år siden.

Massemønstring
28 barn møtte opp på sjakkskolen i klubblokalet tirsdag. Elevene ble delt inn i grupper og fikk bryne seg på kombinasjonsoppgaver som Axel hadde ordnet. Dette var tydeligvis meget populært og de var ivrig på å løse oppgavene. Tor Wetle Hoem gikk gjennom to parti på storskjerm med Magnus Carlsen og barna fulgte ivrig med. Hoem fortalte om viktige prinsipper i sjakk og formidlet det på en morsom måte. Vi avsluttet økten ved at de spilte sjakkpartier mot hverandre.  Vi prøver å legge opp til varierte treningsøkter slik at de får litt undervisning og avslutter med praktisk spill. Elevene har som sagt hatt stor framgang.

Mattens dag
Innlandet barneskole arrangerte mattens dag onsdag. 65 elever fra 4.-7. klasse rullerte og var innom fire forskjellige stasjoner hvor de skulle løse oppgaver og beregninger. Sjakk var en av stasjonene og Axel Smith og Tor Wetle Hoem underviste elevene. Tilbakemeldingene var at dette var en stor suksess og at elevene fikk virkelig testet ut sine matematiske kunnskaper og regneferdigheter på de 64 sjakkrutene.

På ettermiddagen var det klart for nok en økt for de yngste i klubblokalet. Elevene ble delt inn i grupper og varmet opp med diverse praktiske oppgaver. Vi avsluttet økten ved at de spilte mot hverandre. Axel, Roger og Tor Wetle gikk rundt og prøvde å veilede de unge sjakkspillerne.

Etter at de yngste hadde gått hjem, så hadde Axel en økt med Kjell Tore Sandum som hadde tatt turen fra Molde. De gikk gjennom noen partier som Sandum hadde spilt.

Siste økt
Torsdag var siste treningsøkt med Axel. Nok en gang var det oppgaveløsninger som stod på agendaen. Oppgavene var av varierende vanskelighetsgrad og elevene fikk virkelig bryne seg.  Axel avsluttet kvelden med å gi noen gode råd og ideer i noen skarpe åpninger.

Dette har vært en meget hektisk, men lærerik uke. Jeg tror ikke vi kunne ha funnet en bedre sjakktrener enn Axel. Han er alltid godt forberedt og formidler budskapet på en flott måte. Axel har tross sin unge alder lang erfaring som sjakktrener i Sverige, og vet hva som skal til. Tilbakemeldingen fra elevene og de etablerte er gode og vi gleder oss allerede til Axel kommer tilbake i april.

God kontakt
Det er også morsomt at foreldre tar kontakt og lurer på om det er noe vi trenger hjelp til. Skal vi lykkes i det vi holder på med, så er vi avhengig at alle spiller på samme lag, slik som i sjakk at brikkene samarbeider. Vi håper at flest mulig foreldre og klubbens medlemmer har mulighet til å hjelpe til. Vi ønsker en god kommunikasjon og holder på å registrere telefonnummer og e-post-adresser.

Vi har etablert et eget ungdomsstyre og kommer til å bli flinkere til å legge ut informasjon på klubbens hjemmeside. Vi har noe stort pågang, men vi er fortsatt bare i startfasen.

Seriesjakk
I helgen er det de to siste rundene i Midt-Norgeserien. Kristiansund stiller med to lag. Vi stiller med en fin blanding av etablerte og unge spillere. Kristiansund 2 har mulighet til å vinne avdelingen, men kan ikke rykke opp til Eliteserien uansett hvordan det går med Kristiansund i årets Eliteserie.  Vi kommer tilbake senere med mer informasjon om hvordan det gikk i Molde.

 


Neste uke: Baccalao på torsdag!

Av Aage Georg Sivertsen (11. februar 2010)
 

Hallo dere ”voksne” spillere i klubben! Vi savner Per, Åge, Anders, Robin, Tore Kallset, Mats og noen til.

Det har vært en uvirkelig uke hvor Axel endelig har fått noen talenter å jobbe med. Vi takker Tor Wetle for å ha løftet ungdommene med inspirasjon og faglig lærdom. Tor Wetle har vært på skolene og i klubben hver dag! – denne uka. Kjempebra Tor Wetle. Det som skjer rundt barn og unge i klubben har vi ventet på. Nå er det flere spillere som puster Vegard i nakken!

Men hvor er dere – kjære våre voksne medlemmer? Dere blir sannsynligvis ikke GMer, men slik det er for tiden, så er det bare Karl og delvis Eilif som stikker innom og spiller lynsjakk. Vi synes det er kjekt med 28 barn på tirsdager osv, men vi føler også at de voksne må selv stikke innom uten at vi drar dere med. Vårturneringen starter vi om 14 dager og der vil vel fortsatt så godt som ingen ”voksne” delta?? Heller ikke her kan vi tvinge noen. Vi kunne også tenke oss at dere voksne kom innom og hjalp Roger, Tor Wetle, Per Erik og meg for å bidra med litt lærdom til ungene. Med rundt 30 unger i lokalet så trenger vi litt bistand. Hva med en time i uka? Vi skal ikke mase oss i hjel for vi greier dette på et vis, men husk at det blir mindre muligheter for å klage hvis man selv ikke deltar eller bidrar med noe.

Vi prøver likevel å inspirere de eldste til å være med i alle fall en kveld i uka og foreslår da torsdagskvelden. Vi lager derfor Baccalao og spiller hurtigsjakk noen torsdager fremover, klokka 19.00. De beste barna kan også være med på dette. Vi kan gjerne ha en tematurnering hvor en av spillerne holder et lite foredrag om en åpning. De som nekter å holde et slikt foredrag sier ifra! Første torsdag kan vi starte med en tematurnering hvor undertegnede snakker om Morragambitten. Kan vi få Anders til å ta neste? Så tar Karl en variant i Fransk? Så tar Roger en om Spansk? Så tar Tor Wetle en om sin spesialvariant i Benoni, Trond Harald om Nordisk, Robin om hyper/akselerert drage? Eilif om Engelsk? Vel, hvis det er andre åpninger enn dette dere vil snakke om, så bare si fra til meg en uke i forveien. Men nå har vi de første ukene fastlagt, så får vi se hvordan det går. Husk at man trenger ikke være ekspert på noe som helst for å fremføre noen minutter om åpningen.

Neste uke blir det som vanlig sluttspillkurs for de yngste på tirsdag og onsdag. Samt en frivillig dag på torsdag. For a-gruppen er det hver dag klokka 17.00, for b-gruppa er det kun tirsdager klokka 18.00.
 


Stor aktivitet

Av Roger Hojem (6. februar 2010)
 

Flinke deltagere i skolesjakkturneringen: Alexandra Elvira Nekstad Andersson, Sofie F. Nilsen, Fride M. Strøm, Sadaf Parwany, Tiril C. Thiis, Synne Rødahl, Sigrid Havneraas Iversen, Ingvild Sæterøy Rødahl, Anna Johanne Holden Jacobsen, Une Monge Forsnes, Annika Løkvik Hoem og Malin Fossbak Myrseth.
Foto: Roger Hojem

Det har vært en uke med stor aktivitet og spesielt blant de yngste. Det er sjakkfeber rundt om på skolene i Kristiansund og det spilles sjakk i alle kroker. Sjakklubben blir stadig kontaktet med forespørsel om vi kan holde sjakkurs og undervise rundt om på skolene. Det som er gledelig er at stadig flere møter opp på klubbkveldene. Vi begynner å komme i en situasjon at klubblokalet på hundre kvadratmeter er i det minste laget og at vi må vurdere å sette i stand kjelleren.

Mandag
Vi hadde styremøte mandag hvor vi forberedte årsmøte som holdes i klubblokalet fredag 26. februar, og vårens aktiviteter. Et av hovedmålene til styret er å kunne tilby et stort og variert aktivitetstilbud. Styret ser at dagens ordning hvor klubblokalet er åpent tre kvelder i uken har ført til at medlemmene sprer seg utover de respektive kveldene. Styret vil sette i gang tiltak for å gjøre torsdagene til hovedkvelden for de voksne. Vi legger opp til litt lett servering og enkle turneringer. Dette vil bli publisert på hjemmesiden.

Tirsdag
Hele 26 barn fordelt i a-b gruppa møtte opp til sjakkundervisning. Tor Wetle og Roger hadde ansvaret for undervisningen. To instruktører på så mange elever er i minste laget og vi håper at flere av klubbens medlemmer har muligheter til å stille opp. Etter at sjakkundervisningen for de yngste var over, så kom det 5-7 voksne som spilte noen timer lynsjakk.

Onsdag
Det var sjakkundervisning for a-gruppa. Flere av de yngste har hatt stor framgang og spiller sjakk hver eneste dag. Det var også noen voksne som kom innom klubben og spilte lynsjakk.

Torsdag
Dette var en hektisk dag hvor vi hadde sjakkundervisning både på Rensvik barneskole og Allanengen barneskole. Tor Wetle Hoem underviste 40 stk på Rensvik fra klokken 9-13. Det ble litt hektisk til tider og moldenseren var sliten etter fire timer med undervisning.

Aage Sivertsen underviste 36 elever ved Allanengen barneskole. 70 stk hadde meldt seg på, men det var bare plass til vel halvparten. De som ikke fikk delta denne gangen vil få undervisning neste gang. Aage rapporterer om en meget vellykket økt og at det var gledelig at så mange jenter spiller sjakk.  Klubbens leder ønsker å satse mer på jentesjakken, og ønsker flere jenter velkommen i klubben.

Torsdags ettermiddag kjørte Tor Wetle Hoem en tre timers ekstra undervisning for de yngste i klubben. Flere av elevene har deltatt på undervisning alle tre kveldene. Skal du bli god i sjakk, så må du spille sjakk flere timer hver dag. Tor Wetle kommer godt overens med de unge og har erfaring fra sjakkundervisning i Oslo.

Kasserer Roger Hojem hadde besøk av klubbens revisorer for å avslutte årets regnskap. Det har vært et år med stor aktivitet. Dette fremkommer også av regnskapet og både inntektene og utgiftene har økt kraftig. Vi har femdoblet budsjettet på to år. 2009 har vært et spesielt år med etablering av nytt lokale, lag i Eliteserien, satsing på skolesjakk samt ta vare på breddeiddretten. Det å flytte inn i helt nye lokaler har ført til en del innkjøp av utstyr til etablering, samt en del sjakkutstyr. Derfor er det imponerende at klubben kun går med kun et lite underskudd i 2009.

 


Axel kommer!

Av Aage Georg Sivertsen (4. februar 2010)
 

Vi ser frem til mer sjakkundervisning med Axel. På bildet: Robin Hoem, Per Erik Hoem, Aage Sivertsen og Axel Smith.
Foto: Roger Hojem

Allerede på søndag vil Axel være på plass. De som vil være med på opplæring kan møte opp i lokalet klokka 18.00. Vi forventer at flere av ungdommene i a-gruppa vil være til stede. Gi beskjed til Aage på tekstmelding om du kan komme!

Mandag vil det også bli undervisning for de ivrigste, klokka 18.00 med Axel. Hvis det er noen som ønsker læring på dagtid så kontakt Aage.

Tirsdag blir det finaler i skolesjakk hvor 8 skoler deltar og vi starter klokka 9.00 på Nordlandet barneskole hvor Axel vil være turneringsleder med hjelp av Tore, Tor Wetle og Aage. Senere på dagen er det vanlig undervisning for a-gruppa klokka 17.00 og b-gruppen klokka 18.00.

Onsdag vil Axel besøke Innlandet barneskole sammen med Tor Wetle og Tore, der det venter 55 barn som vil lære sjakk. Senere på dagen har Axel undervisning klokka 17.00 for a-gruppa i lokalet.

Torsdag er det siste undervisningsdag for Axel. Alle som vil bli gode sjakkspillere og har tid, tar seg en tur innom sjakklokalet, men vi sier i fra på forhånd hos Aage slik at Axel vet mer om hvilket treningsopplegg han skal benytte.

Det er et yrende liv rundt 25 barn og ungdommer som deltar på tirsdag og onsdager for tiden. Roger trenger bistand og vi må nok innse at b-gruppa snart må begrenses hvis ikke flere kan bidra Roger. Vi ser foreløpig på det som et luksusproblem, men må snart ta en avgjørelse om hvem som får delta og ikke.

God helg – hilsen Aage

Utskriftsvennlig versjon

Teknisk ansvarlig