Kristiansund Sjakklubb

ksk - stiftet 1917 

Norsk Sjakkfestival på Fagernes i påska 2013

Tabellene A-gruppa, B-gruppa,   C-gruppa
Rundeoppsettet: A-gruppa, B-gruppa,   C-gruppa
Partier fra A-gruppa sendes direkte     bilder

Aryan på Chessbase også

(Tore, 10. april 2013) Også Chessbase har en artikkel om Aryans GM-napp på Fagernes i påska.
På et av bildene ser vi også Henrik.

Noen portrettbilder

(Tore, 3. april 2013) Arild Myhre tok noen flotte portrettbilder av Aryan, Kristian, Henrik, Vegard og Tore på Fagernes. Bildene starter her...

Aryans GM-napp har vakt oppsikt verden over

(Tore, 3. april 2013, redigert kl. 1326) Magnus Carlsen i sin pressekonferanse pressekonferanse gratulerte Aryan med stormesternappet på Fagernes:
Spørsmål: Seven players played against you, various representatives of the Sovjet School, do you believe that your country now will became known as a chess country?
Magnus:No, I do not think that Norway wil became too much more of a chess country.
There are good things happening in Norway on the chess front. It's getting more media coverage, more young people are playing chess.
Just yesterday a 13-year old norwegian made a GM-norm. Congratulations.
I think there are some positive things happening, and that's great for chess.

Tarjei J. Svensen skrev en engelskspråklig artikkel på sida til Norsk Sjakkfestival, og tipset alle de store nettsidene om den. På bakgrunn av det har Chess.com laget en artikkel som heter Meet The New Norwegian Prodigy og Chessdoms artikkel heter GM-norm for 13 year old Norwegian Aryan Tari og sjølsagt gir det gjenlyd på noen blogger også, bl.a.
Alexandra Kosteniuks på Chessblog.com med artikkelen Norway Chess Talent: It's 13-year-old Aryan Tari! og og Susan Polgars blog som kom med saken allerede 31. mars og før Magnus nevnte den på pressekonferansen 13 year old norwegian score GM norm og flere andre blogger verden over som har kopiert disse. Spesielt Polgars blog leses av mange, og mange har kopiert hennes innlegg. Men det er jo stort sett klipp og lim fra Tarjeis artikkel.
(Endret kl. 1326 etter opplysninger fra Tarjei J. Svensen. Tore)

Endrede norske ratingtall for A-gruppa

(Tore, 3. april 2013) Yggeseth i sjakkforbundets Elokomite har beregnet de norske ratingtallene fra A-gruppa på nytt, siden det ble gjort en feil i den første utregninga, og tallene for Aryan, Kristian og Ellinor har blitt endret. Se de nye tallene her...
Ikke det at spillere på dette nivået bryr seg så mye om de norske tallene, siden det er FIDE-tallet som bestemmer. Det er vel bare i uttak til Eliteklassen i NM og i diverse andre uttak at de norske ratingtallene har betydning for dem sjøl på dette nivået.

Aryan med GM-napp!

(Tore, 1. april 2013) Aryan spilte remis mot GM Ninov (2508), og da fikk han 6 poeng, akkurat nok til GM-napp. Det er en stor prestasjon, for det er mange som prøver på å få GM-napp uten å nå opp. Og vanligvis tar man det også stegvis ved først å være FM, deretter 3 IM-napp og IM-tittel før man begynner på GM-nappene, men ikke Aryan. Den mest kjente som har gått direkte til stormester uten å være IM først, er Kramnik. Dette nevner Nettavisen og Tidens Krav, men det er mest sannsynlig at det blir IM-tittel på Aryan før han blir GM.

Partiet mot Ninov var spennende, og det så en god stund ut til at Aryan hadde litt problemer, for Ninov sto godt, og spørsmålet var i vrimlearealet og på rommet der partiet ble vist på storskjerm slik at tilskuerne kunne kommentere det, om Aryan kunne greie å holde det. Mange var usikre og flere mente at Ninov kunne vinne sluttspillet. Men da Kristian og Axel sa at dette kunne Aryan holde til remis, ble vi andre litt roligere. Men fremdeles var det slik at hvis noen skulle vinne, var det Ninov. Men Aryan var sikker og holdt det til remis. Han hadde sett hvordan han skulle holde stillinga. Da det kom opp på storskjermen i naborommet at Aryan hadde spilt remis, brøt jubelen løs (i sjakklokaler er jubelen ikke så høylytt, men det var allmenn glede over resultatet).
Aryan kom også på 7. plass totalt. Han tjener en haug med ratingpoeng, og de norske har allerede kommet her..., og nå bryter Aryan også 2300-grensa og blir da FM på neste FIDE-liste 1. mai.

Midtveis i turneringa kan det i ettertid se ut til at Aryan fikk en reaksjon etter at han hadde slått to stormestre (inkludet Jon Ludvig Hammer) og spilt remis mot den tredje. Aryan tapte mot Turov i femte runde, og Turov sa i alle fall at det var et enkelt parti for ham da han kommenterte det seinere på kvelden. Men Aryan tok seg mesterlig inn igjen med en rask remis mot IM Espen Lie (11 trekk) i runden etterpå. Da var i realiteten IM-nappet allerede greid, og han kunne ha cruiset inn til en komfortabel avslutning på turneringa med IM-napp som resultat. Det ville også ha vært kjempebra resultat, men Aryan ville heller kjempe for stormesternapp. Det lå også innen rekkevidde tre runder før slutt da han møtte norgesmester Urkedal. Da Aryan slo ham, ble det plutselig mer reelt, og Aryan kunne sikre nappet med to remiser. Det var ikke to enkle partier mot to veldig gode motstandere, men det er litt enklere å spille for remis enn å spille for seier i disse avslutningsrundene. Da kjemper stormestrene for alle poengene de kan få, for i slutten på ei turnering kan de ikke rette opp at de avgir poeng. Aryan spilte så godt at han greide det, og GM-napp var et faktum!

Turneringa ble vunnet av Rozentalis med 7 poeng da han slo Simen Agdestein i siste runde. Simen fikk allikevel andreplassen med 6½ poeng og hadde bedre kvalitet enn Volkon, Galinsky, Elsness og Turov. Best kvalitet av alle på 6 poeng hadde naturligvis Aryan som fikk 7. plassen.

Vegard tok en sterk andreplass i B-gruppa

(Tore, 1. april 2013) I B-gruppa ble det en sterk andreplass på Vegard med 5½ poeng. Vegard var forhåndsrangert som nummer fire etter norsk rating og som nummer fem etter FIDErating. I sisterunden 1. påskedag ble det førsterangerte Helge Theting fra Kragerø som Vegard møtte og slo. Det ble ei slags kongeindisk åpning der svart ikke fikk til angrep på kongefløya. Vegard tok heller aldri rokade for kongen hans sto sikrest i sentrum. Vegard fikk åpnet c-linja og angrep på dronningfløya som Theting neglisjerte. Når Vegard får til et angrep er han nesten umulig å ha med å gjøre på sjakkbrettet, og Theting hadde heller ikke en sjanse. Det var et svært godt, spilt parti av Vegard, og det ble en fortjent andreplass til ham. Han bare tapte mot den suverene vinneren Tor Botheim, og der sto også Vegard godt ei stund. En remis måtte også Vegard avgi mot Tromsøs Hans-Henry Jacobsen, men det er normalt i ei slik turnering, sjøl om Vegard ergret seg gul og grønn for at han først fant vinsten i analysene og ikke ved brettet. Vegard tjente 25 ratingpoeng på turneringa.

Vegard er god nok til å spille i A-gruppa, men han var opptatt de første dagene av påska og kunne ikke være med før onsdag. Dermed ble det B-gruppa på Vegard i år. Det var et godt sjakktrekk, for pengepremie ble det på Vegard også i denne turneringa. Vegard har skikkelig vinnerinstinkt, og spesielt når det nærmer seg slutten av turneringene, går han over i en annen modus. Det så vi i hurtigsjakk-NM i januar der han vant B-gruppa, og det samme skjedde på Fagernes denne påska. Han skal vinne og gir seg ikke. Det gir resultater. Det skal bli artig å følge Vegard framover.

Mads avsluttet med tap i siste runde

(Tore, 1. april 2013) I siste runde i C-gruppa spilte Mads mot Ola Torstein Endresen (bilde her...) og fikk opp ei god stilling. De rokerte til hver sin side, og Mads startet et godt angrep på stillinga til Endresen. Men så spilte Mads et ørlite feiltrekk, slik at Endresen fikk blokkert hele dronningfløya med bøndene sine, og Mads kom ikke videre. Da Endresen angrep Mads sin kongestilling på motsatt side av brettet, ble det tap for Mads i dette partiet. Mads fikk 3 poeng, og det var ½ poeng mindre enn målsetninga, men Mads tjente godt med rating på turneringa, for med et unntak møtte han bare spillere som hadde høyere rating enn Mads. Totalt kom Mads på 13. plass i C-gruppa, men i klasse 5 som bare teller med spillere som hadde under 1000 i rating i fjor sommer da denne Norges Grand Prix-sesongen begynte, fikk Mads en flott sjetteplass. Der ser vi hvor god motstanden til Mads var, siden han kom først av alle som fikk 3 poeng.

Kristian avsluttet med to seire

(Tore, 1. april 2013)
Kristian vant også i siste runde. Han møtte Kim Astrup og vant partiet ganske greit. Da ble det 5½ poeng på Kristian. Poengsummen kunne ha vært ganske bra den, hvis motstanderne hadde vært bedre, men Kristians motstandere var ikke det, og resultatet er litt under pari. Sånn er det. Enkelte ganger lykkes man ikke, og Kristian begynte litt dårlig med ½ poeng på to runder mot to, i forhold til ham sjøl, dårligere motstandere, og da var nesten turneringa ødelagt før han hadde begynt. Han safet seg gjennom turneringa med en rekke remiser men kom seg litt opp på slutten med to seire.

Ikke WIM-napp på Ellinor

(Tore, 1. april 2013) Ellinor spilte remis mot Grundekjøn i siste runde, og endte med 4½ poeng, og det er under pari for Ellinor. Turneringa begynte bra for Ellinor med remis mot norgesmester Urkedal i andrerunden, men den ble ødelagt da hun bukket dronninga i sjette runde. Da gikk sjansen for WIM-napp fløyten.

Henrik er ikke fornøyd med turneringa

(Tore, 1. april 2013)
Henrik fikk 3 poeng, og det er ½ poeng mer enn i fjor. Men han har blitt litt bedre siden i fjor, og Henrik hadde forventninger om litt bedre spill (og dermed litt flere poeng) enn det han fikk. I siste runde tapte Henrik mot Snorre Rygg som ofret offiser på bøndene på dronningfløya slik at Snorre fikk tre fribønder og vant partiet på det. Men Henrik kommer nok sterkere tilbake. Henrik tjente et norsk ratingpoeng. Men det har kanskje vært litt mye trening i det siste på Henrik. Akkurat som idrettsutøvere trenger sjakkspillere å slippe litt opp slik at konkurranseformen kommer. Det er et av de punktene vi må jobbe med framover.

Moldes Håkon Bentsen avsluttet også med remis i sisterunden. Det ble 50% score på Håkon, men sett i forhold til motstanderne er det også litt under pari.

Mange bukker på Tore

(Tore, 1. april 2013) Tore spilte remis mot Tromsøgutten Endre Machlik i siste runde og rettet littegrann opp resultatet de siste rundene. Han satt på toppbordene gjennom hele turneringa, men foretok ikke blundercheck som Axel kaller det. Det ble for mange bukker, og dessverre kom noen av dem i avgjørende øyeblikk i partiene, slik at de ikke kunne reddes. Det ble også bukket i siste partiet, men der kjempet han seg tilbake igjen og greide remisen. Det var ei turnering på det jevne for Tore, som til tross for bukkene allikevel greide å få med seg nok poeng til at ratingen holdt.

Sterk tredjeplass på Paulius

(Tore, 1. april 2013) Paulius slo Hans-Henry Jacobsen i siste runde der Hans-Henry spilte feil i Benkögambit. Da ble det 5 poeng på Paulius, som i listene til Norges Sjakkforbund står registrert som tidligere medlem av Kristiansund Sjakklubb, for Gjøvik har ikke meldt ham inn... Paulius må vel betegnes som et naturtalent, og vinneren av turneringa sa det flere ganger at han holdt på å tape mot Paulius, for Paulius overkjørte ham i åpninga. Med litt bedre skolering, og riktig skolering slik at man ikke tar bort evnen hans til å overkjøre motstanderen, vil Paulius gjøre det svært skarpt framover. Kanskje Paulius blir med på sjakkleiren til Kristiansund under NM på Lillehammer i sommer.

God sekundering av Axel

(Tore, 1. april 2013) IM Axel Smith var med som sekundant (bilde) i hele påskeuka. Han sekunderte alle spillerne fra Kristiansund (unntatt Tore) i større eller mindre grad. Kristian, Aryan, Ellinor og Henrik fikk mest hjelp siden de spilte i A-gruppa, men Vegard og Mads fikk også god sekundering underveis. For mange var det rart at Mads i C-gruppa fikk forslag til hvordan han skulle spille av en internasjonal mester, men vi er vant til det, og klubben har gjort det til en vane (dvs. Axel har lært oss det) at alle skal forberede seg til hvert eneste sjakkparti. Preppe (av engelsk preparation) kalles det internt. Det er naturlig at Mads lærer dette helt fra begynnelsen av.
På toppnivå er det alfa eller omega å forberede seg grundig til hvert parti.
Axel er også trener for Dream Team, Sjakkforbundets ungdomssatsning fram til Sjakk-OL i Tromsø i 2014, og han sekunderte også flere av dem.

Sisterundene starter tidlig 1. påskedag

(Tore, 31. mars 2013) I A-gruppa i Det åpne NM starter sisterunden allerede klokka 930 1. påskedag. Og klokka har blitt stilt fram en time, så alle har fått en time mindre søvn enn vanlig. Aryan og Kristians partier sendes direkte.
I B- og C-gruppene starter sisterunden klokka 10.

Kristian vant VM i Royalsjakk, Henrik og Tore fikk sølv

(Tore, 30. mars 2013) VM i Royalsjakk ble spilt påskeaften på Fagernes. VM=Valdresmesterskap! Kristian spilte på lag med Stian Johansen og i finalen møtte de Henrik og Tore som slo ut to Stavangerlag på veien til finalen, deriblant et lag med Petter Fossan. Det var cupspill. Kristian og Stian slo ut laget til Mads og Mikael Takle før de kom til finalen. Henrik og Tore hadde ingen sjanse, siden Kristian og Stian hadde preppet bedre, og kom opp med ei åpning i Royalsjakk for lag som var helt overraskende for Henrik og Tore. De tok lagspillet til et helt nytt nivå og er verdige mestre.

Oppdatert med mange bilder påskeaften

(Tore, 30. mars 2013) Vi har lagt ut mange nye bilder fra Norsk Sjakkfestival. Det er også en ørliten video av noe som skjedde da noen av oss var på tur. Bildene fra påskeaften starter her...

Mads tapte i C-klassen påskeaften

(Tore, 30. mars 2013) Det var fri lørdag formiddag for C-gruppa, og den ble benyttet til tur ut. Se bildene. I sjetterunden møtte Mads et annet talent blant norske miniputter, Bjørn Robertsen fra sjakklubben Caissa i Sandefjord. Det var i tårnsluttspillet at Mads ble litt for aktiv og ville vinne, men stillinga ble nok overspilt, og Mads var litt for aggressiv. Han burde ha ventet litt mer og konsolidert stillinga si bedre. Det ble tap for Mads i denne runden. I siste runde 1. påskedag formiddag, skal Mads møte en spiller fra Moss i sjuende runde

Kjempebra i A-gruppa lørdag!

(Tore, 30. mars 2013) Hvilke nye ord kan skrives om Aryan Taris prestasjon her på Fagernes? Han spiller bare kjempegodt, og har i tillegg satt seg kraftig i respekt mot toppen av norgeseliten. I dag var det IM Frode Elsness som tok trekkgjentakelse mot Aryan i åttende runde og ville ikke spille videre. Nok en gang ble det Evansgambit på Aryan, og det er andre gangen denne uka at han har spilt den. Den er ikke så ofte spilt på toppnivå, men fungerer tydeligvis svært bra allikevel.
Aryan har 5½ poeng, og er ett poeng over kravet til IM-napp. I sisterunden søndag morgen, skal Aryan møte GM Nikolai Ninov (2508) som også spiller for Trondheim. Aryan trenger remis mot Ninov for å ta GM-napp. På resultatlista ligger Aryan fremdeles på femteplass. Simen Agdestein leder alene med 6½ poeng, og Rozenthalis, Turov og Volkov har alle 6 poeng. Partiet mellom Ninov og Aryan sendes direkte her...

Kristian vant endelig igjen i dag. Han slo Jo Kristian Løberg lørdag i et bra parti. Kristian spilte bra. Nå har Kristian 4½ poeng, og skal møte Kim Astrup søndag. Nå har også Kristian kommet seg opp blant de 12 øverste bordene, og søndag sendes partiet direkte her...
Ellinor vant lørdag i åttenderunden mot Snorre Rygg. Ellinor har nå 4 poeng og møter Tromsøs Christian Grundekjøn i sisterunden søndag.

Henrik spilte remis mot Yonne Tangelder lørdag. Det var greit, for stillinga var slik at Henrik ikke kunne bryte gjennom, og Axel sa det var greit å ta remis i den stillinga. Henrik har nå 3 poeng, og det er ½ poeng mer enn Henrik fikk i fjor. Og det er en runde igjen. I sisterunden søndag skal Henrik møte Snorre Rygg. Han som tapte mot Ellinor lørdag.

Håkon spilte mot Tromsøgutten Håvard Skagseth lørdag. Det var han som slo Ellinor. Det ble remis, men de forsøkte virkelig å vinne. Først tilbød Håkon remis, men Håvard avslo. Deretter foreslo Håvard remis, men da ville ikke Håkon ha remis og spilte videre. Tredje gangen da Håkon tilbød remis igjen, tok Håvard i mot tilbudet, og de ble enige om poengdeling. Håkon har nå 4 poeng og møter nok en Tromsøspiller i siste runde, Monika Machlik.

Vegard på delt andre etter seks runder i B-gruppa

(Tore, 30. mars 2013) Vegard er fremdeles med helt i tetsjiktet i B-gruppa etter runden påskeaften. Vegard har 4½ poeng og deler andreplassen med Hans-Henry Jacobsen, Tromsø som Vegard spilte remis mot i dag, og Kristoffer Bråtveit som slo Tore i dag. Vegard fikk til et godt parti mot Hans-Henry i dag. Vegard hadde visst et vinsttrekk i dag, men det var et vanskelig trekk å finne. Vegard at han kom ut i sluttspill med to bønder over. Men begge hadde et tårn hver og ulikefargede løpere, og Hans-Henrys konge var sentralt plassert, så det gikk ikke an å vinne i dag. I sisterunden 1. påskedag skal Vegard møte Helge Theting fra Kragerø. Theting er en svært god 1900-spiller, men han spiller bare den samme åpninga hele tida. Kongeindisk angrep med hvit og moderne forsvar med svart. Vegard skal ha hvit, og da blir det enkelt for Vegard å forberede seg til partiet søndag morgen.

Tore tapte mot Stavangergutten Kristoffer Bråtveit påskeaften. Tore overså en kombinasjon og tapte partiet. I sisterunden sitter han på fjerdebordet og skal spille mot Tromsøgutten Endre Machlik.

Paulius tapte mot Tor Botheim i sjetterunden, men han kom så godt ut at mange trodde at han skulle vinne. Botheim ga bonde for å få litt spill, og vant til slutt partiet. Botheim har da vunnet B-gruppa allerede, siden han har 1½ poengs forsprang.

Lørdag på Fagernes - hva skjer?

(Tore, 30. mars 2013) Påskeaften blir det først en tur utendørs for våre deltakere. Vi har sett oppslag på nettaviser om at denne påska har det beste påskeværet på lenge. Vrimlearealet i Norsk Sjakkfestival der vi stort sett er utenom rundene, er uten vinduer...
Men etter det vi hører, skal være bra vær der ute. Carina og Arild Myhre var på skitur i går, og det var bra løyper og bra forhold, melder de.
Påskeskirenn blir det utafor hotellet ved lunsjtider. Da blir det også premie for beste kostyme. Vi har ikke kommet på noe ennå, så vi blir nok bare entusiastiske tilskuere.
Lunsjen i dag blir grilling på terrassen ute!
A-gruppa starter åttende runde klokka 1330 og B- og C-gruppa sin runde starter klokka 14.
VM (Valdresmesterskap) i Royalsjakk blir det på kvelden, og kanskje vi stiller med et lag eller to der.

Juniormesteren slo norgesmesteren

(Tore, 30. mars 2013) Aryan fortsetter å imponere her på Norsk Sjakkfestival på Fagernes. I sjuenderunden som ble spilt langfredag ettermiddag, spilte han mot regjerende norgesmester IM Frode Olav Olsen Urkedal (2470) med svart og vant! Da det gjensto 12 trekk hadde Frode bare et par minutter igjen på klokka, og tapt stilling. Det er ikke særlig lystelig for en norgesmester, men spillet til Aryan er den store snakkisen her på Fagernes. Aryan ligger med to runder igjen på femteplass bare et halvt poeng etter de fire (Agdestein, Volkov, Rozenthalis og Galinsky) som leder med 5½ poeng. IM-nappet har Aryan allerede greid, men resultatene i de to siste rundene (og motstanderen i siste) avgjør om Aryan også får et GM-napp.
I åttende runde som spilles i dag fra klokka 1330, skal Aryan møte IM Frode Elsness. Elsness spilte omkamp mot Urkedal om norgesmesterskapet i fjor og tapte, så han tilhører den absolutte norgeseliten. Partiet sendes direkte her...

Det ble remis på de andre i sjuenderunden. Ellinor spilte remis mot Stavangergutten Fredrik Beer Jacobsen. Det var han som slo Kristian i andrerunden. Da står Ellinor med 3 poeng og møter i dag Snorre Rygg fra Nord-Odal Sjakklubb, men er fra Sør-Odal (det er visst en viktig presisering...). Han vant nest eldste klasse i NM for ungdom i Kristiansand i november i fjor.
Kristian spilte remis mot Tromsøjenta Monika Machlik (uttales maklik), og da har Kristian spilt remis mot begge Machliksøstrene i turneringa. I dag skal Kristian spille svart mot Jo Kristian Løberg som tilbringer kveldene med å spille lynsjakk mot Vegard.

Henrik spilte remis mot Dag Andersen fra Sarpsborg. Henrik fikk ikke den varianten han hadde forberedt, og kom litt skjevt ut. For å unngå tap i sluttspillet ofret Henrik helt korrekt dronninga si for å få løper og tårn. De to offiserene brukte han til å sette opp ei festning, som gjorde at Dag ikke kom gjennom stillinga til Henrik. Hadde han forsøkt, hadde Henrik vunnet. I analysene etterpå fant Kristian trekket som ga tap til Henrik, så stillinga var tapt før Henrik fikk lagd festninga si, men trekkene skal finnes ved brettet og ikke i analyserommet etterpå. I dag har Henrik hvit mot Yonne Tangelder som nå spiller for Oslo. Tidligere har hun spilt for Trondheim. Det var Yonne som Vegard slo i et svært dramatisk parti i siste runde i hurtigsjakk-NM i januar. Henrik har 2½ poeng etter sju runder.

Håkon spilte også remis i denne runden mot Roar Lindblom som slo Henrik i runden før. I dag skal Håkon møte Tromsøgutten Håvard Skagseth. Det var han som Ellinor bukket dronning mot på torsdag.

Mads vant et og spilte et remis på fredag

(Tore, 30. mars 2013) Det var to runder i C-gruppa i går. I runde fire fredag formiddag, spilte Mads mot Johan Lien fra Hønefoss. Vi andre pleier å følge med på partiene til Mads, for som Henrik sa det i går under dette partiet: - Det er så artig å følge med på Mads sine partier, for det skjer noe hele tida. I dette partiet vant han offiser i midtspillet og kom ut i sluttspillet med tårn, springer og løper mot tårn og løper samt 5-6 bønder hver. Mads fant da en kombinasjon der han ofret løperen, men fikk både løperen og en bonde igjen noen trekk seinere. Håkon sa det mens det skjedde: - Når en 10-åring ser det, hvor god kan han bli da?
I femterunden møtte Mads en av de nye vennene han har fått her på Fagernes, Mikael Takle fra Bergens. Det ble remis, og i sluttstillinga hadde Mads kvalitet under (altså hadde han gitt et tårn mot en løper eller hest) men til gjengjeld hadde Mads et angrep på kongestillinga til Mikael. Stillinga var i skikkelig ubalanse, og begge følte seg usikker på utfallet, og da tok de remis.
Mads prepper (forbereder) seg til hver runde med Axel. Siden Axel sitter i en sofa i vrimlearealet, er det helt åpent, og de andre guttene i C-gruppa følger litt med på det. I går sprang de rundt og sa: - Mads skal spille Pirc, Mads skal spille Pirc. Pirc er ei åpning som Mads pleier å spille, og den er veldig solid, og veldig uvanlig på dette nivået. Mads har 3 poeng og ligger på sjetteplass etter fem runder. Det er to runder igjen, og i sjette runde skal han møte Bjørn Robertsen fra sjakklubben Caissa i Sandefjord. Han er som Mads, en god miniputt.

C-gruppa ledes av favoritten Kazim Yilmaz med 4½ poeng, og han vil nok cruise inn til seier i C-gruppa så godt som han spiller.

Vegard og Tore med i teten

(Tore, 30. mars 2013) Vegard og Tore er med i helt i tetsjiktet i B-gruppa når det gjenstår to runder. Vegard ligger på andreplass med 4 poeng, men det er et helt poeng opp til ledende Tor Botheim, som Vegard allerede har spilt mot, så han kan nok ikke tas igjen. Vegard vant begge partiene sine i går. Først spilte han mot Morten Moe fra Trondheim Sjakkforening, og fikk tatt en bonde tidlig i partiet. Men det var presset etterpå som gjorde at Vegard vant enkelt i gårsdagens formiddagsrunde. I ettermiddagsrunden ble det vanskeligere motstand mot den gode lilleputten Eivind Olav Risting fra Sjakklubben 1911 i Oslo. Det ble skotsk åpning, og Vegard fulgte hovedvarianten sjøl om vi i Kristiansund har lært oss en bivariant. Men hovedvarianten fungerte utmerket godt for Vegard som fikk til et kraftig press på Ristings brikker, og da Vegard brøt i sentrum på akkurat rett tidspunkt, kollapset stillinga til Risting og Vegard vant. I sjette runde påskeaften ettermiddag sitter Vegard på andrebordet og skal møte Hans-Henry Jacobsen fra Tromsø. Han har spilt godt i denne turneringa, men Vegard må regnes som favoritt i dette partiet.

Tore fikk bare ½ poeng til sammen fredag. I femte runde møtte han Paulius Cigriejuis som nå bor på Gjøvik, men som begynte å spille i Sjakklubben sammen med Vegard Viken Kallset og Øyvind Hoem Vaseng da de er på samme alder. Paulius har ikke spilt mange turneringer, men må ha utviklet seg godt, for han spiller kjempebra i denne turneringa. Han presset Tore i midtspillet, men spilte litt svakere da de kom over i sluttspillet. Men så begynte han å kjempe for å unngå tap, og da Tore overså en tårngaffel på konge og løper ble det remis. I ettermiddagsrunden slo Paulius selveste Helge Theting, Kragerø (1974), så Paulius spiller bra, og har 4 poeng, det samme som Vegard. I ettermiddagsrunden spilte Tore mot ledende Tor Botheim og tapte. Vi preppet den samme åpninga som Vegard spilte, og tapte, mot ham på torsdag, men han skjønte at Tore ville spille den varianten, og valgte da å spille en annen variant. Der kom Tore bra ut, men siden det var første gangen han spilte denne åpninga, skjønte ikke Tore hvor godt han sto, og bukket i stedet kvalitet og tapte til slutt. Tore har 3½ poeng og ligger på femteplass. Han må nok også regnes som en favoritt i partiet sitt i dag mot Stavangergutten Kristoffer Bråtveit. Tore sitter på tredjebordet og henger med i tetkampen ennå.

På de tre øverste bordene i runden i dag sitter da Paulius, Vegard og Tore!

Fredag på Fagernes - hva skjer?

(Tore, 29. mars 2013) Langfredag er opplegget slik:
Kl. 10 spilles fjerde runde i C-gruppa og i B-gruppa.
Kl. 1330 starter sjuende runde i A-gruppa
Kl. 15 starter 12. runde i kandidatturneringa i London.

Fagernes påskelyn ble spilt skjærtorsdag kveld

(Tore, 29. mars 2013) Også i år ble det spilt ei lynsjakkturnering i forbindelse med Sjakkfestivalen. Den var delt inn i to grupper, en over og en under 1500 i rating. Mads spilte i B-gruppa og der fikk han 4½ poeng.
Håkon, Henrik, Vegard og Tore spilte i A-gruppa, og det gikk ikke særlig godt. Håkon fikk 50% score på de 11 rundene. Det var ikke Håkon fornøyd med, men han fikk i hvert fall med seg en remis mot en av de to stormestrene han møtte!
Vegard, Henrik og Tore klagde litt på at det var gammel betenkningstid uten tilleggstid per trekk, og at det var det som var årsaken til at de ikke tok flere poeng. Men siden alle tre gjorde det bedre i samme turnering i fjor, var det nok bare dårlige unnskyldninger...
Vegard og Henrik fikk begge 4½ poeng, og de møtte også hverandre, og da ble det remis. Tore fikk 3½ poeng og er glad for at arrangøren har glemt å registrere turneringa til FIDEs lynsjakkrating. Tore forsøkte å okkupere sistebordet i turneringa, men måtte av og til opp på noen høyere bord i enkelte runder.
Til tross for lite poengfangst var det artig og hyggelig samvær med andre sjakkspillere i en litt uformell og løs tone.

Mads vant torsdag ettermiddag

(Tore, 29. mars 2013) Mads vant partiet sitt i tredje runde, og han har nå 1½ poeng. I motsetning til i forrige parti, var Mads mye mer forsiktig i dette sluttspilet, og gjorde det vanskelig for motstanderen å komme inn i stillinga si. Det resulterte i et helt poeng! Langfredag skal Mads møte Johan Lien, Hønefoss. Kazim Yilmaz leder C-gruppa alene med 3 poeng.

Tore leder B-gruppa

(Tore, 29. mars 2013) Så rart det enn høres, så deler Tore førsteplassen i B-gruppa etter tre runder da han har full pott. Det er to andre som også har 3 poeng, og de to møtes i morgen mens Tore møter beste spiller som har 2½ poeng. I tredjerunden møtte Tore en svært, lovende ung spiller som Tore svindlet i Hurtigsjakk-NM i januar. Denne gangen bukket Tore bonde i midtspillet, men fikk den tilbake igjen litt seinere. Da gikk håpet fra tap til remis. Men da Eivind ikke gjorde de beste trekkene, vant Tore partiet. Langfredag klokka 10 møter Tore en kjenning fra Kristiansund, nemlig Paulius Cigriejus som spilte i Kristiansund før han flyttet til Gjøvik. Paulius står med 1150 i rating, men har i denne turneringa slått Line Jin Jørgensen (1812) så han har fortsatt framgangen etter at han flyttet til Mjøsbyen.
Vegard satt på førstebordet i tredje runde, og spilte mot Tor Botheim, en av B-gruppas to 1900-spillere. Vegard fikk inn preppen sin, og sto godt lenge, men så presset motstanderen ham, og da valgte ikke Vegard det rette forsvaret slik at det ble tap. Det er mange runder igjen, og Vegard vil nok være med og kjempe i toppen. I fjerde runde på langfredag skal Vegard møte Morten Moe fra Trondheim (1075), og Vegard bør nok vinne det partiet skal han være med i teten.

Ellinor bukket dronning

(Tore, 29. mars 2013) I sjette runde i A-gruppa skjærtorsdag bukket Ellinor dronning. Hun var ikke blid rett etter partiet, men det gikk over. Bl.a. hadde jo GM Misa Pap bukket blank dronning mot Aryan tidligere i turneringa, så det kan hende de beste. Men hva som skjedde i partiet er litt merkelig. For begge spillerne sa etterpå at de trodde at bøndene deres gikk den andre veien. Og det fortalte de helt uavhengig av hverandre. Så det var miljø i det partiet for bukker.
Kristian spilte remis mot Johannes Haug. Det er den fjerde remisen til Kristian, og dette er ei turnering han nok vil glemme raskt resultatmessig. Men Kristian jobber med sjakken, og forbereder seg like godt til rundene. Han er også sosial, og er like interessert i hvordan det går med de andre.
Henrik spilte ikke så godt i denne runden, og det ble tap mot nok en senior.
Men derimot Moldes Håkon vant i dag mot en senior, og møter en ny en på langfredag.

Aryan med tidlig remis i sjette runde

(Tore, 28. mars 2013) Aryan Tari har tatt tidlig remis mot IM Espen Lie. Det ble remis etter 11 trekk.
Det betyr at Aryan ligger meget godt an til IM-napp. På de seks første rundene har han nå et ratingsnitt på motstanderne på 2467. Det blir mye matematikk, og det er avhengig av hvem Aryan møter i de neste rundene. Men det er lov å regne litt. Hvis Aryan tar tre remiser i de neste tre rundene, må de tre motstanderne ha et ratingsnitt på 2200. Da blir det IM-napp på Aryan. Hvis f.eks. de neste tre motstanderne har et ratingsnitt på 2370, trenger Aryan 2½ poeng mot dem for å greie GM-napp. Det er mye som kan skje, men det ser ut til at IM-nappet for Aryan er i boks, hvis han fortsetter å spille like godt som han har gjort til nå. GM-napp kan også være innen rekkevidde, men da må han ha flaks med hvem han møter i tillegg til at han må slå dem.

Andre runde i B-og C-gruppene skjærtorsdag formiddag

(Tore, 28. mars 2013) Kl. 9 skjærtorsdag startet andre runde i B og C. Mads spilte den åpninga han pleier å gjøre, og det så ut til at det var likt ganske lenge. Men i sluttspillet valgte Mads feil plan, og motstanderens bønder gikk inn raskere enn Mads sine. Dermed ble det tap på Mads som i tredje runde allerede klokka 15 møter Sara Næss.

I B-gruppa ble det seier på Vegard i et parti der italiensk var åpninga. Det skjedde lite, men Vegard fikk gradvis bedre stilling, og han vant til slutt.
Tore vant også sitt parti mot Elise Sjøttem Jacobsen som er en av de mange, unge jentetalentene i norsk sjakk. I 2012 ble hun norgesmester for jenter i lilleputt bl.a.
3. runde begynner allerede klokka 15, og der sitter Vegard på førstebordet og Tore på andrebordet.

Sjette runde i A-gruppa kl 13

(Tore, 28. mars 2013) Klokka 1300 starter sjetterunden i A-gruppa. Aryan Tari skal møte IM Espen Lie, og det betyr at et av kravene til napp er oppfylt for Aryans del. Han skal møte minst 5 tittelholdere på ei ni runders turnering, og siden hver GM teller 1½ har han nådd det kravet med møtet med IM-en i dag. Nå er det bare for Aryan å få nok poeng i forhold til ratingsnittet på motstanderne han møter. Det blir tøft, men ikke tøffere enn det har vært for Aryan hittil i turneringa.

B-og C-gruppene startet i går

(Tore, 28. mars 2013) Mads Wollan Myhre startet på førstebordet i første runde i går kveld. Det ble remis på Mads, men han sto til seier underveis i partiet da motstanderen bukket offiser. Men da Mads skulle vinne partiet ble han litt for ivrig og ga tilbake offiseren. Det var motstanderen, en meget god senior, som tok evig sjakk på Mads slik at det ble remis.
I B-gruppa ble det et langt parti på Vegard Simensen i første runde. Vegard fikk fordel, og brukte tida si på å vinne. Det ble litt hektisk på slutten da tida holdt på å renne ut, men med 4 sekunder igjen satte Vegard motstanderen sjakk matt.
Tore Kristiansen møtte ei av de unge jentene fra Oslo Schakselskap. Han vant men kunne gjort det litt enklere i midtspillet. Til slutt ble det en sliteseier der det ble filing på trekkene for å få motstanderen til å gjøre en feil. Da den kom, vant Tore partiet.

Henrik vant i A-gruppa

(Tore, 28. mars 2013) I femte runde i A-gruppa i Det åpne NM, var det bare Henrik av våre som vant. Han fikk inn preppen sin mot Terje Lie, Bergens, og kom greit ut med svart. Kvalitet og bonde over i sluttspillet konverterte han enkelt til vinst.
Aryan fikk også inn preppen sin mot Maxim Turov, men avvek litt for tidlig fra plana, sa sekundanten Smith underveis. Turov fikk en liten fordel, og førte partiet enkelt til vinst. Dette partiet kommenterte Turov på Grandmaster Corner på Sjakkfestivalen i går kveld, og han fikk det til å se veldig enkelt ut. Men nå er han da en stormester på 2600-nivå... Aryan har fremdeles positiv score mot de fire stormestrene han har møtt!
Ellinor fikk også inn preppen sin (som vanlig) mot IM Eirik Gullaksen. Heller ikke her var sekundant Smith fornøyd med spillet hennes, og skjønte ikke hvorfor hun ikke tok en ledig bonde i midtspillet. Gullaksen er solid, og vant etter et langt parti. De lange partiene er typisk for Ellinor.
Håkon tapte også i går.

Mads vant BGP

(Tore, 27. mars 2013) Mads vant Fagernes Barnas Grand Prix 2 2013 onsdag formiddag. Mads vant på kvalitet foran Amalie Merkesvik. Mads vant med bare et fattig kvalitetspoeng, men det var nok. Sisterunden ble avgjørende da Mads slo Pradheeban (uttales 'tiben') Sivaranjan i et parti som svingte kraftig. Også Amalie Merkesvik vant i siste runde etter et spennende parti.
Bilder fra BGP-turneringa her...

Mads spiller i BGP på Fagernes

(Tore, 27. mars 2013) Mads Wollan Myhre er med i Fagernes Barnas Grand Prix 2 2013 onsdag formiddag. Resultatlista finnes her...
Det er fem runder og betenkningstida er 20 minutter per parti.

Dobbeltrunde tirsdag - Aryan slo Hammer

(Tore, 27. mars 2013) Nå har vi også fått egne bilder fra turneringa. Det ble en svært spennende tirsdag med dobbeltrunde. Aryan Tari slo selveste Jon Ludvig Hammer. Med svart! Man kan jo ikke si at verda ikke står til påske, for det har den gjort, men en stor prestasjon var det. Riktignok har Aryan slått Jon Ludvig før, men det var i hurtigsjakk. Det er noe helt annet å gjøre det i ei stor og viktig turnering slik som dette er. Og Aryan fortsatte med remis mot stormester Kveinys fra Litauen tirsdag kveld. Kveinys er fast inventar på elitelaget til Moss. Men det var Aryan som vant bonde i midtspillet, og det var Kveinys som måtte slite for å få remis i partiet. Da har Aryan møtt tre stormestre i de tre siste rundene og bare avgitt et halvt poeng mot dem! I morgen møter han den russiske GM Maxim Turov (2599) og partiet sendes sjølsagt direkte her fra klokka 1330...

Ellinor spilte tirsdag i tredje runde mot IM Frode Elsness, og ei stund så det ut til at hun sto greit, og at hun kunne få nok en remis mot en sterk IM. Men stillinga var litt uklar, og da Ellinor brukte 20 minutter på det første trekket sitt etter tidskontrollen, ble det for lite tid på slutten slik at hun tapte. Men i fjerderunden møtte hun Sjakkforbundets turneringssjef, Henrik Sjøl, og sjøl om det der også så ut til å være remisstilling, men Ellinor spilte og fikk stadig vekk bedre stilling. Helt til hun vant. Det partiet varte i 5 timer og 57 minutter, og var det desidert siste som ble avsluttet tirsdagskvelden. Da har Ellinor 2½ poeng og møter IM Eirik Gullaksen i morgen. Det partiet blir også sendt direkte fra klokka 1330...
Kristian spilte remis mot Tromsøs Edit Machlik i formiddagsrunden, og slo Henrik i kveldsrunden tirsdag. Kristian og Henrik spilte en sjelden variant, nemlig Dzindzi-indisk. I analysene som Kristian og Henrik gjorde etterpå, fikk vi vite at Henrik burde ha spilt et tidlig e4, men da han ikke gjorde det, fikk Kristian ei god stilling som han sikkert førte til vinst i partiet. I formiddagsrunden spilte Henrik mot senioren Vidar Taksrud. Henrik sto littegrann dårligere uten at det var noen fare på ferde, da han bukket bonde, og partiet var ferdig noen trekk etterpå. Kristian har 2 poeng og Henrik har 1 poeng.
Også Moldes Håkon Bentsen har sittet på høye bord de siste dagene i turneringa. I formiddagsrunden satt han også på de 12 øverste bordene, der han møtte norgesmester IM Frode Olav Olsen Urkedal, og holdt ham til remis. På et tidspunkt trodde jeg at Håkon sto dårligere, men han greide seg, og sikret remisen. Godt gjort av Håkon som etter tapet mot Benjamin Arvola i kveldsrunden har 2 poeng.
Også Christian Laverton slet i dag. Han tapte for IM Eirik Gullaksen først på dagen, og slet mot Monika Machlik på kvelden. Christian forsøkte og forsøkte, men hun forsvarte seg godt, og det var remis. Da Christian til slutt innså at det bare var remis etter nesten 6 timers spill, var det lett å se på ham at han ikke var fornøyd med situasjonen. Da de tok remis, sa Monikas trener til henne at hun burde ha fortsatt å spille. Siden Christian var så frustrert, kunne han gjøre feil i tidsnøden, var visst tankegangen. Men da visste nok ikke treneren hennes at Christian var i finalen i mesterklassen i NM i lynsjakk i Sandefjord i fjor sommer. Altså blant topp seks beste lynsjakkspillerne i landet.

Aryan slo stormesteren - og Ellinor remis mot IM!

(Tore, 25. mars 2013) Aryan Tari vant i dag mot den serbiske GM Misa Pap (2511)! Partiet ble sendt her... og da kommer det nok også ut som pgn-fil etterhvert. Det så ut som om stormesteren hadde evig sjakk, men så bukket han dronninga! Det gikk også bra i de fleste andre partiene i andre runde.
Ellinor (2193) spilte remis mot IM Frode O. O. Urkedal, SK 1911 (2470). Partiet ble også sendt direkte i dag. Da er Ellinor i gang med jakta på det siste og endelige WIM-nappet!
Henrik vant med hvit mot i dag, og det betyr at han er kommet bedre i gang enn i fjor.
Kristian tapte i dag, mens Moldes Håkon Bentsen vant mot nestor Gunnar Bue. Også Christian vant i dag mot den gode lilleputten Trygve Dahl fra Elefantene. Trygves far, Torbjørn, er primus motor i sjakkmiljøet på Hell i Stjørdal, og Torbjørn trådte sine sjakklige barnesko i Aure Sjakklubb den gangen den eksisterte på 1980- og 1990-tallet.

Tirsdag er det dobbelrunde i A-gruppa i Det Åpne NM. Tredje runde starter klokka 9 og fjerde runde klokka 17. Og tredjerunden er allerede satt opp. Aryan får svårt mot GM Jon Ludvig Hammer, Ellinor får svart mot IM Frode Elsness. Begge vises direkte. Også partiene til Håkon Bentsen som får svart mot IM Urkedal, og Christian Laverton som får hvit mot IM Gullaksen. Det blir mye å følge med på i morgen formiddag altså!
Henrik har svart mot seniorspilleren Vidar Taksrud i morgen tidlig, mens Kristian har hvit mot Edit Machlik, Tromsø.

Remis på Kristian - ellers greie resultater i første runde

(Tore, 25. mars 2013) De første rundene er seedet, og det er sjelden at det blir "feile" resultater, men i slike store turneringer som på Fagernes, er det ikke uvanlig at det skjer. Stormester Rozentalis spilte remis i går, og Kristian tok remis mot Snorre Rygg fra Nord-Odal. Snorre er også et av de mange talentene i norsk sjakk for tida, og ble norgesmester i årsklassene 1996-1997 i NM for ungdom i Kristiansand før jul. Arrangøren har lagt ut ei pgn-fil med partier fra første runde, men det er bare et fåtall av partiene. Men Kristians parti er med på den lista. Kristian møter Fredrik Beer Jacobsen fra Stavanger i dag. Både Tiger og Brede har vært kjent for å ha avgitt mot lavere ratede spillere i de første rundene i slike store, åpne turneringer. Da har de fått ei litt billigere reise i noen runder før de er med i toppen igjen når det nærmer seg slutten. Så et halvpoeng i første runde for Kristian, kan være et smart trekk.
Aryan Tari har vunnet oppskriftsmessig mot en 1400-spiller. I dag klokka 1330 møter han GM Misa Pap, Serbia (2511). Aryan skal ha hvit, og partiet kan følges med på her...
WFM Ellinor Frisk vant også i første runde. Ellinor er tilbake på Fagernes, der hun i fjor tok sitt andre napp i WIM-tittelen. Hun trenger bare en til. Og i andre runde i dag, skal hun møte en tittelspiller, IM Frode Olav Olsen Urkedal. WIM-tittelen er litt vanskelig å få, siden det er krav om at hun skal møte fem tittelspillere på ni runder, men i slike store turneringer er tittelspillerne som oftest FM- og IM-er, og de ligger minst et par hundre ratingpoeng over det som trengs for å bli WIM. Ellinor spiller på 12. bordet i dag, og partiet blir ikke overført. Lykke til!
Henrik Øie Løbersli møtte IM Petter Haugli, Moss (2293) i førsterunden i går. Henrik fikk inn prepp-en sin, og det er alltid bra, for da vet man hva som skjer i partiet. Men Haugli hadde et svar på den forberedte varianten som kom helt uforberedt på Henrik. Det var en sterk nyhet som førte til at Henrik kom dårlig ut, og Henrik tapte partiet. (Det hadde imidlertid vært en sensasjon om Henrik hadde tatt poeng fra IM-en.) I dag møter Henrik en seniorspiller fra Vålerenga. I fjor i samme turnering satt Henrik på samme sted og stort sett spilte mot norske seniorspillere. Det gikk ikke alltid like bra, for de har sine varianter og åpninger som de har spilt i alle år, og som de kjenner ut og inn og føler seg trygge med. Men Henrik har blitt sterkere siden i fjor, og vi håper at det går bedre i år.

Fra Molde er også Håkon Bentsen med, og han spilte remis mot en 1500-spiller i går. I dag møter han Gunnar Bue. Christian Laverton fra Trondheim spiller også i A-gruppa. Christian delte hytte med oss i NM i Sandefjord i fjor sommer, og han skal også være med og dele en av leilighetene vi har på NM på Lillehammer til sommeren. Derfor følger vi med litt på hva Christian gjør. Men i går spilte Christian remis mot seniorspiller Gunnar Bue.

Første runde starter søndag klokka 1715

(Tore, 24. mars 2013) Førsterunden i A-gruppa starter klokka 1715. Oppsettet kommer rett før rundestart.

Velkomstlynsjakk lørdag kveld

(Tore, 23. mars 2013, oppdatert) Henrik kom til Fagernes allerede på lørdag, siden forbindelsen dit fra Kristiansund ikke går på søndager. Da var han med i Velkomstlyn med tidshandikap, og tidshandikap'en forklarer nok noe av resultatene. Henrik tapte mot stormester Simen Agdestein, men slo bl.a. Bergenstalentet Sondre Merkesvik i siste runde. Sondre er med på Dream Team, og slo Simen sjøl.
Henrik forteller sjøl: - Det var gøy. Det ble kongeindisk. Jeg spilte veldig bra i det partiet og fikk ei god stilling med kvalitet over, men så mistet jeg en offiser også en til...

4 deltakere i Det Åpne NM - A-gruppa

(Tore, 23. mars 2013) Kristiansund stiller med fire deltakere i A-gruppa i Det åpne NM på Norsk Sjakkfestival på Fagernes i påska. Det er FM Kristian Stuvik Holm, Aryan Tari, WFM Ellinor Frisk og Henrik Øie Løbersli. IM Axel Smith er med som sekundant og trener for våre spillere samt for flere av Dream Team-spillerne.
Første runde starter søndag ettermiddag.
I B-gruppa som starter onsdag i påskeuka har vi med Mads, Vegard og Tore.

Norsk Sjakkfestival i 2012

(Tore, 24. mars 2013)Våre sider om Norsk Sjakkfestival i 2012, finner du her...

 

Utskriftsvennlig versjon

Teknisk ansvarlig