Kristiansund Sjakklubb

ksk - stiftet 1917 
    

Norgesmesterskapet for klubblag

Oppdatert resultatliste, laget vårt og lagkapteinens rapporter

For en herlig helg - Aages betraktninger

Lagkaptein IM Axel Smith her i et parti i Sparebank1 Nordvest Grand Prix 2009.
Foto: Roger Hojem.

(Aage G. Sivertsen, 27. oktober 2009) Jovisst skulle vi tatt medalje, men vi hadde litt flyt innledningsvis, og når det manglet kun et halvt poeng for å ta bronse, så får vi heller leve med det i debuten.

Axel gjorde en formidabel jobb som lagkaptein ved å preppe hver enkelt spiller med åpninger. Han spilte selv kun ett parti, men vi er veldig fornøyd med at Axel fungerer både som lagkaptein og sjakktrener på slike helger. Det kan også skje under eliteserien. Jeg vet at Edwin, Anders, Brede og alle de andre på laget setter veldig pris på Axels forberedelser.

Nils Grandelius spilte denne helgen i ultraklassen. 5 av 5 på førstebord er nesten ikke til å tro. Når Nils er i slik sjakkform, så viser han sitt potensiale. Jeg kan ikke se noen begrensninger for Nils som sjakkspiller. Måten han vinner partier på – med sin stoiske ro, selv i stressede situasjoner, vitner om et talent muligens i verdensklassen. I en god stilling mot Emanuel Berg, så vant Nils på tid i det 40. trekket. Berg var ett sekund for sent ute… Det er hardt om beinet på dette nivået, og det gjenstår å se om Nils kan fortsette sin ekstreme fremgang. Måtte Kristiansund Sjakklubb inspirere den sympatiske unggutten videre. Både som sjakkspiller og som menneske.Vår klubb setter også utrolig pris på at Nils er en lagspiller, som var særdeles opptatt av hvordan de andre på laget spilte. Slikt liker vi!

Benjamin Arvola er kjent som et av de store norske talentene på NTG. Denne helgen spilte han variabelt, men fikk vist at han er en gutt å satse på. Med Nils, Axel og Tiger på laget, så bør dette være nok til at Benjamin får sin inspirasjon til å være en viktig brikke i et lag som har lyst og sloss med de beste i Eliteserien.

Edwin David fikk vist sin vinnerinnstilling denne helgen og alle vet at han kan slå hvem som helst. Med Edwin sin innstilling, så er alt mulig. Han satte spesielt pris på Axels pedagogikk og vi forventer mye av Edwin denne sesongen.

Brede Kvisvik har vært aktiv den sist måneden. Han har spilt Brokstads helgeturnering, hurtigsjakk noen dager senere og var med i vår Grand Prix. Vi liker at Brede satser så mye på sjakk - fordi vi vet at han har så mye inne. Noe av dette fikk han også ut i helgen og innstillingen er i Edwinklassen.

Anders Olsen spilte bare to partier, men ble veldig inspirert og har lyst å satse skikkelig i tiden fremover. Vi gleder oss alltid over at Anders er så positiv. Han synes det er morsomt å være med i klubben, selv om han ikke er selvskreven på førstelaget.

Sheila Barth Sahl spilte også bare to partier. Litt rusten, men vi er helt sikre på at hun kommer sterkere tilbake. Klubben håper også å legge forholdene til rette for å inspirere både Sheila og de øvrige spillerne til at de kan sette skikkelig fokus på sjakk. Som formann i denne klubben er det min jobb å legge forholdene til rette for at talentfulle og ambisiøse spillere får ut alt av sitt talent, uavhengig av alder.

Uansett hvordan elitelaget gjør det, er det likevel ungdommene vi satser mest på. Vi tenker langsiktig og vi håper elitelaget inspirerer de yngste til å bli en del av det. Av de 20 barna vi nå har i klubben er det minst 7-8 stykker som virkelig har stort talent for sjakk. Nå er det opp til oss ledere å gi dem sjansen!

Femtelaget til Oslo Shackselskap spilte med en snittalder på 10½ år(!) Dette laget slo blant andre Bærum i første runde. Bærum var ingen kasteball og hadde meget habile spillere på rundt 1800-1900 i rating. OSS vant 3½-½. En fantastisk prestasjon og verdt å merke seg. For våre unggutter er det med andre ord et stykke å gå.

Snöplig slut

Faksimile fra Tidens Krav 26/10

(Tore, 26. oktober 2009) Lagkaptein IM Axel Smith kaller det en Snöplig slut i mesterskapet. Du kan lese rapportene hans fra de seks rundene.

Lagleder og formann i Sjakklubben Aage G. Sivertsen uttaler til Tidens Krav i dag at - Ja, nå er vi skuffet. Det må det være lov å si.

4. plass

(Tore, 25. oktober 2009, kl. 1930) Det ble fjerdeplass i NM for klubblag! I siste og sjette runde gikk ikke alle resultatene vår vei. Men det var nok som forventet. "Alle" ventet at OSS skulle reise kjerringa og slå Hønefoss 4-0. Det greide de også. Da Asker var sikret gullet med remis mot Stavanger, var det også slik det gikk. Det er jo slik det pleier å gå også.

Når det i matchen hos Kristiansund ble spilt to remiser relativt tidlig, så var det enklere for de andre og regne ut hva de skulle gjøre. Men vi må være fornøyd. Vi kjempet i toppen hele tida, og det var kun mot Kristiansund at Asker virkelig var truet. Så innsatsen må være minst godkjent!

Kristiansund har tre spillere som tok 80% av poengene våre. Og Nils Grandelius som tok 5/5 på førstebord! En imponerende prestasjon!

Benjamin Arvola tok 3½ poeng på 6 partier og tapte kun mot GM Jonathan Tisdall og IM Atle Grønn. Edwin David tok4½ poeng av 5, og det må Edwin være veldig godt fornøyd med. Kjempebra. De tre andre spilte kun to og tre partier, så det er litt vanskelig å vurdere. Anders Olsen og Brede Kvisvik fikk 50. Anders slo en han skulle slå, og tapte mot en bedre spiller. Brede gjorde det omtrent likedan. Sheila Barth Sahl tapte sine to partier og bør vel glemme denne helga så fort som mulig. Eliteserien starter allerede om tolv dager.

2-2 og Nils vant

(Tore, 25. oktober 2009, kl. 1725) Det ble som forventet. Sheila tapte og Nils vant. Dermed ble det 2-2 i matchen mot Black Knights. IM Nils Grandelius tok 5 poeng av 5 mulige. Han har en ratingprestasjon på 3054! En utrolig sterk prestasjon! Vi er glad for at han er med på laget vårt.

Stavanger-Asker 2-2

(Tore, 25. oktober 2009, kl. 1645) Alle fire partiene i Asker-Stavanger ble remis. Godt gjort av Stavanger. Da blir det vel bronse til Stavanger og fjerdeplass til Kristiansund. Vi håper at Sheila kan få til noe. Et annet håp er selvsagt at OSS spiller så hardt på gevinst mot Hønefoss at det ikke går for dem. Men, uansett, blir det en god plassering av Kristiansund. Vi var rangert som nummer fem og får en høyere plassering enn det!

Se opp for Stavanger

(Tore, 25. oktober 2009, kl. 1640) Stavanger har spilt seg til tre remiser mot Asker. Hvis Stavanger greier 2-2 mot Asker, må Kristiansund ha et halvpoeng mer for å sikre bronsen. Det høres ut som om alle regner med at OSS går for en 4-0 seier mot Hønefoss. Da blir det sølv på dem. Men vi kan tape bronsen på målstreken. Dette blir spanande!

Det går mot 2-2

(Tore, 25. oktober 2009, kl. 1635) Aage melder at Sheila har bukket kvalitet i sitt parti. Nils derimot, står bra.

Er 2 poeng nok til bronse?

(Tore, 25. oktober 2009, kl. 1610) vi holder på å regne på om 2 poeng er nok til å greie bronse i turneringa. Hvis antakelsene om at Asker slår Stavanger og OSS slår Hønefoss, så ser det slik ut. Eneste usikkerhetsmomentet er om resultatet i matchen 1911-Akademisk ender 4-0 den ene eller andre retninga. Men det er nok usannsynlig. Derfor tror vi her i Sjakklokalet at Kristiansund er sikret sølv eller bronse i Norgesmesterskapet!

Edwin remis

(Tore, 25. oktober 2009, kl. 1605) Edwin har spilt remis mot Odd Magnus Myrstad (2117). Det har vært ei skikkelig fin turnering for Edwin David med 4½ poeng av 5. Ratingprestasjonen er på hele 2449.

Det kan være nok med 2½ poeng

(Tore, 25. oktober 2009, kl. 1530) Alle regner vel med at Asker slår Stavanger. Da får Stavanger maks 1½ poeng i matchen, og får til sammen maks 16 poeng. OSS slår sannsynligvis Hønefoss, men 4-0 seier er vel for mye å håpe på for OSS? På dette nivået bør ikke det gå an. Hvis vi beregner at OSS tar seieren med 3-1 får OSS 16½ poeng. Da er det nok for Kristiansund med 2½ poeng i denne matchen mot Black Knights, for da får vi 17 poeng. Men siden vi er avhengige av de andre matchene, kan ingen fra Kristiansundslaget gi opp, eller ta remis før vi vet resultatet av de andre kampene.

Vi må derfor regne med at dette kan ta litt tid.

Uklart på alle bord

(Tore, 25. oktober 2009, kl. 1525) Lagleder Aage Sivertsen melder at det er høyst uklart på alle bord i kampen mot Black Knights. Sheila står litt svakt, men Edwin har en liten fordel. Lagleder, Aage, mener at sølvet er sikret med 2½ poeng og bronsen med 2 poeng.

Sjakk og fotball i klubben

(Tore, 25. oktober 2009, kl. 1520) Det er sjakk og fotball i Sjakklokalet nå. Tydeligvis en storkamp fra den engelske Premier League på storskjerm. (Hjelp! Jeg er alene som Unitedtilhenger her nå, og kan det vennligst komme noen til?) Sjakkpartier ser vi også på! Kaffebrød til de første som kommer, og blir det for mange setter vi i gang vaffelpressa.

Sheila står dårlig

(Tore, 25. oktober 2009, kl. 1506) Meldinga fra spillelokalet er at Sheila står dårlig. Ellers er det ingenting å melde fra de andre bordene.
Sheila møter Alexander R. Flaata (2066). I Sparebank1 Nordvest GP i Kristiansund fikk Alexander 3 poeng. Han møtte 1 IM og 1 GM og tapte mot de to. Vant de andre tre. Men i siste runde mot Aalesunds Håvard Ramstad var nok Alexander litt heldig da Håvard gikk i selvmatt: Partiet

Sjette runde

(Tore, 25. oktober 2009, kl. 1423) I sjette runde møter vi Black Knights, og jaja vi kunne vel ha vært heldigere med monradoppsettet. Men Kristiansund har toppet laget sitt i denne siste kampen i NM for klubblag. Det skal bli spennende og høre vurderingene som lagkapteinen har gjort, men vi satser tydeligvis på topp tre! Og det vil være en stor prestasjon!

Asker har 2 poengs ledelse, og er nok sikret Norgesmesterskapet uansett. Men Kristiansund tar vel sølvplassen? Stavanger avgir forhåpentligvis mer poeng mot Asker enn det vi tar mot Black Knights, og så må vi sørge for at vi tar like mange poeng som OSS, som har et poeng mindre enn oss. Dette skal bli artig!

Sjakklubben er åpen

(Tore, 25. oktober 2009, kl. 1415) Sjakklubben er åpen! Her følger vi med på NM for klubblag, ser på tv og spiller sjakk!

2-2 mot OSS

(Tore, 25. oktober 2009, kl. 1301) Det ble 2-2 mot OSS. Alle med hvit vant.

Edwin har vunnet!

(Tore, 25. oktober 2009, kl. 1246) Der kom det jammen opp på resultatlista at Edwin David har slått Nicolai Getz! Og en sms fra Aage G. sier at også Nils Grandelius har vunnet. Da har vi to poeng. Aage G. skriver at det ligger an til 2-2.

Benjamin har tapt

(Tore, 25. oktober 2009, kl. 1240) Meldinga fra lagkapteinen er at Benjamin Arvola har tapt. "Det ser fortsatt väldigt gott ut på övriga bord.
Asker leder 1-0 och tar snart ledningen med 2-0. Men på de två sista borden står dom väldigt dåligt."

Alle lagene avgir poeng

(Tore, 25. oktober 2009, kl. 1230) Det er litt interessant å se at alle lagene avgir poeng i denne runden. Også Asker som foreløpig leder 2-1 over 1911.
Det er foreløpig ingen meldinger fra våre utsendte i spillelokalet om hva som skjer i vår kamp. Aage G. har sendt en melding om at han håper på 2-2, men det er eneste beskjeden vi har fått den siste tida.

Kommenterte partier

(Tore, 25. oktober 2009, kl. 1227) Lagkaptein Axel Smith har kommentert tre av partiene i sine rapporter. Du finner dem lenket til fra lagkapteinens side men du kan også gå rett til dem her.

Åpent i klubben i ettermiddag

Det blir åpent i Sjakklokalet i ettermiddag. Samtidig med siste runde i NM for klubblag, går det en fotballkamp på fjernsynet. Liverpool-Manchester United. Vi har vel både Liverpool- og Unitedfans blant våre medlemmer? Sendinga på Canal+ Sport1 som vi av en eller annen grunn har på fjernsynet i Sjakklokalet, starter fotballsendinga kl. 1430, mens kampen først begynner kl. 1500.

Siste runde i NM for klubblag starter kl. 1345, og allerede da er Sjakklokalet åpent. Vi kan servere både pølser og vafler, hvis det er interesse for det.

Lagkapteinens rapporter

Lagkaptein IM Axel Smith har laget rapporter om hver runde. Du kan lese dem her

Asker har vært truet kun mot Kristiansund

(Tore, 25. oktober 2009, kl. 1012) Arrangøren har laget en statusrapport etter fjerde runde i går kveld.

Lagoppstillinga til OSS er også kommet

(Tore, 25. oktober 2009, kl. 1000) OSS stiller med et meget godt lag i femterunden som starter kl. 0930.

På førstebordet blir det som forventet et oppgjør mellom IM Nils Grandelius (2537) og GM Emanuel Berg (2616). Etter rapportene fra laget vårt seint i går kveld, er det ingen som forventer en tidlig remis i dette partiet. Emanuel Berg er som det står på Wikipedia, kjent for sin offensive spillestil, kampvilje og uvilje mot å ta remis! Nils har spilt veldig godt denne helga, og det hadde jo vært kjekt med enda en stormesterskalp i beltet. GM Berge Østenstad, Asker, hadde jo Nils full kontroll på. Gamletreneren til Nils, IM Emil Hermansson, er også til stede i NM da han spiller på førstebordet for Harstad. Det betyr kanskje noe også? Dette kan bli artig.

På andrebordet har OSS' IM Atle Grønn (2416) hvit mot Benjamin Arvola (2203). Benjamin gikk på ei skikkelig blemme i går mot GM Jonathan Tisdall, Asker, og slo tilbake med å vinne i går kveld mot Hønefoss' Even Thingstad. Vi håper at han vil bevise enda mer, og spille godt mot IM Grønn.

Edwin David (2239) har hvit mot 18-åringen Nicolai Getz (2263). Begge var med i Sparebank1 Nordvest Grand Prix i Kristiansund i slutten av september. Edwin gjorde ei dårlig turnering med 2½ poeng. Nicolai fikk tre poeng, men møtte to IM'er de siste to rundene og tapte begge partiene der. Det siste partiet mot IM Torbjørn R. Hansen, finner du her.

Brede Kvisvik (2118) spiller de svarte brikkene mot Ørnulf Stubberud (2229). Brede har vist solid spill i helga, og kanskje vi får et nytt eksempel på hans gode spill?

Laget vårt mot OSS

(Tore, 25. oktober 2009, kl. 0915) Kristiansund stiller med IM Nils Grandelius, Benjamin Arvola, Edwin David og Brede Kvisvik mot OSS i femte runde. Både Edwin og Brede sa i går kveld at de var slitne, men lagkaptein IM Axel Smith bestemte at det var de som skulle spille i dag tidlig. Vi får håpe at de benyttet den ekstra timen i natt da klokka ble stilt tilbake og sov ekstra godt den timen!

Oppsettet for runde 5

(Tore, 24. oktober 2009, kl. 2250) Der kom også rundeoppsettet for femterunden og Kristiansund skal møte OSS. Aiaiai. Men skal man bli norgesmester må man møte de beste lagene. Da er det bare ei oppskrift som gjelder, og det er å slå dem!

Asker møter et av de andre topplagene i 1911. Alle lagene bak håper vel på at 1911 skal ta masse poeng fra Askerlaget. På tredjebordet blir det Stavanger mot Akademisk 2, og Black Knights møter Harstad. Det blir nok mange spennende kamper søndag formiddag.

Laget til Kristiansund er ikke klart. Det leveres 15 minutter før rundestart, så vi får vente til i morgen med å høre det. Laget vil sikkert også diskutere selv hvordan skal stille seg. Med 7 spillere involvert er det sikkert noen som har ønsker om hva og mot hvem de skal spille. Lagkapteinen vil sikkert også vurdere situasjonen. Vi får bare vente og se.

Oppsummering av runde 4

(Tore, 24. oktober 2009, kl. 2245) Da er runde 4 ferdig. Asker har økt sin ledelse i toppen da de slo Black Knights hele 3½-½. Asker ligger nå 1½ poeng foran Kristiansund på andreplass. Kristiansund avga 1 poeng mot Hønefoss som lå på tredjeplass. Dermed økte Kristiansund sin plassering fra fjerde til andre.
Det er jevnt bak Kristiansund. Kristiansund har en ett-poengsledelse på fire lag. OSS har nå fått opp dampen, og har skaffet seg 11½ poeng og spiller nå med GM Emanuel Berg i turneringa. Han er den høyest ratede med 2616. 1911 ligger på samme poengsum. Akademisk 2 og Stavanger vant begge fjerderunden med 4-0 og sanket mange poeng. Black Knigths har 10½ poeng siden de tapte mot Asker.

Nils vant og Kristiansund ligger på andreplass

(Tore, 24. oktober 2009, kl. 2226) Aage G. melder at Nils har vunnet. Resultatet er ikke oppdatert på sida, men det betyr at Kristiansund nå har 12½ poeng, og ligger på andreplass. Asker har 14 poeng, og det er en hel bunsj med lag på 11½ poeng. OSS, Akademisk 2, 1911 og Stavanger.

Da kan det kanskje bli Asker-OSS i morgen tidlig, og da kan vi håpe på at de tar poeng fra hverandre. Men vi får vel avvente oppsettet av femte runde først.

Sheila tapte

(Tore, 24. oktober 2009, kl. 2200) Sheila tapte sitt parti. Da var det nok en 14-åring som var fornøyd og fikk en fin seier. Det betyr også at Asker drar litt i fra siden de bare avga ½ poeng.

Benjamin og Edwin vant!

(Tore, 24. oktober 2009, kl. 2125) Benjamin Arvola har vunnet sitt parti og slo Even Thingstad. Edwin David har nettopp også vunnet, og resultatlista er oppdatert. Vår utsendte på NTG i Bærum, Aage Sivertsen, melder at Nils også kommer til å vinne og at Sheila også står godt. Dette kan bli en storseier det!
Legg også merke til at i runde 4 har flere av våre konkurrenter avgift poeng allerede. Asker og OSS har avgitt et halvt poeng, mens 1911 som er ferdig avga 1 poeng.

Individuelle poeng teller først

(Tore, 24. oktober 2009, kl. 2058) Turneringsreglementet for NM for klubblag punkt 6:
6. Poengberegning. Individuelle poeng teller først. Hvis flere lag har like mange individuelle poeng avgjøres rekkefølgen ved lagpoeng, deretter innbyrdes oppgjør.
Derfor teller ikke et tap i en lagmatch like mye som i Eliteserien eller i seriesjakken. Og siden Kristiansund vant sine to første kamper hele 4-0, har vi litt å gå på.

Sjekk hvordan Even Thingstad slo kadettmesteren

(Tore, 24. oktober 2009, kl. 1920) Mens vi venter på resultater og avgjørelser i kveldens runde i NM for klubblag, kan vi se på partiet i siste runde i Sparebank1 Nordvest Grand Prix 2009 der Even Thingstad slo den regjerende kadettnorgesmesteren, Odd Martin Guttulsrud. Det var en fiks avslutning på partiet!

Laget i fjerderunden

(Tore, 24. oktober 2009, kl. 1852) WIM Sheila Barth Sahl gjør sin debut for Kristiansund denne helga! Det er første gangen at en kvinne spiller for Kristiansund. Egentlig skal vi vel være beskjemmet over at det har tatt så lang tid.
På førstebord spiller Hønefoss' 18-åring Vegar Koi Gandrud (2170) hvit mot Kristiansunds 16-åring IM Nils Grandelius (2537). Nils er ung og forhåpentligvis har det ikke gjort noe at han har spilt et langt parti mot en stormester i forrige runde. Vegar Koi Gandrud har gjort det bra i dag med remis mot FM Kjetil Stokke og remis mot IM Øystein Hole i forrige runde.
På andrebordet blir det et oppgjør mellom to 16-åringer. Begge er født i 1993! Hvit har Kristiansunds Benjamin Arvola (2203) som sikkert vil revansjere tapet i forrige runde. Han møter Even Thingstad (2105) som i likhet med sin lagkamerat også har gjort det svært bra i dag. Even har slått Joachim B. Nielsen, Bergens (2082), og WGM Olga Dolzhikova, Akademisk (2294).

På tredjebordet har Edwin David (2239) svart mot Rune Myrvold (2174).
På fjerdebordet har WIM Sheila Barth Sahl (2212) hvit mot 14 år gamle Anders Thingstad (1882).

Vi ønsker laget lykke til, og husk at hvert individuelle poeng er viktig i dette mesterskapet. Aage G. Sivertsen følger laget live på Bekkestua utafor Oslo, og vi vil nok få noen meldinger fra ham, når det har gått ei stund.

Vi møter Hønefoss i fjerde runde

(Tore, 24. oktober 2009, kl. 1835) I fjerde runde møter vi Hønefoss. De har to gode juniorer på de to øverste plassene. Vegar Koi Gandrud er født i 1991, mens Even Thingstad er født i 1993. Forsåvidt har vi også to i den aldersgruppa. Både IM Nils Grandelius og Benjamin Arvola er født i 1993. Fjerde runde begynner kl. 1830. Både Vegar Koi Gandrud og Even Thingstad var med i Sparebank1 Nordvest Grand Prix. Even fikk 3½ poeng mens Vegar fikk 3 poeng. Allikevel var det nok Vegar som sto for den største bragden av dem da han spilte remis mot GM Leif Øgaard i tredje runde.

Tredje runde er ferdig

(Tore, 24. oktober 2009, kl. 1820) Tredje runde er ferdig. Kristiansund ligger på fjerdeplass med 9½ poeng. Til forskjell fra vanlig seriesjakk er det de individuelle poengene som teller først i NM for klubblag. Derfor var det så viktig at Kristiansund vant sine to første matcher hele 4-0. Selv om vi tapte matchen mot Asker, ligger vi bare ett poeng bak dem. Black Knights har 10 poeng, mens Hønefoss har samme poengsum som oss; 9½ men de går foran pga. flere lagpoeng. Akademisk har 9 poeng, og rett bak følger OSS og 1911 med 8½. Det blir nok jevnt, og ingenting er avgjort ennå.

I runden spilte både 1911-OSS 2-2 og det samme gjorde Hønefoss og Akademisk også. Mens Black Knights slo Stavanger 3-1.

Brede spilte remis

(Aage, 24. oktober 2009, kl. 1805) Brede Kvisvik spilte remis mot Carl Fr. Ekeberg, 2292. Brede hadde hvit, men det må være en god prestasjon. Meget solid av Nils. Han hadde grep om partiet hele tiden.

Nils slo Berge

(Tore, 24. oktober 2009, kl. 1755) IM Nils Grandelius slo GM Berge Østenstad! Aage Sivertsen meldte jo fra Bekkestua at Nils sto best, littegrann mer rating har også Nils. Men å slå en GM er allikevel en god prestasjon. Vi gratulerer! Brede Kvisvik holder fremdeles på. Partiet som Benjamin Arvola tapte mot GM Jonathan Tisdall etter 18 trekk, er lagt ut av arrangøren.

Vi kan greie 1,5

(Aage, 24. oktober 2009, kl. 1655) Brede Kvisvik på tredjebordet kan få remis i beste fall mot Carl Fr. Ekeberg. IM Nils Grandelius står godt mot GM Berge Østenstad. Berge har 3 minutter på de siste 10 trekkene før tidskontrollen ved 40 trekk, mens Nils har hele 40 minutter igjen.

Ligger under 2-0

(Tore, 24. oktober 2009, kl. 1635) Der kom det på resultatlista at Anders Olsen tapte for Nils Grotnes. Da ligger vi under 2-0, og vi håper at Brede greier remis og at Nils vinner. I så fall blir det et hederlig tap mot det sterke Askerlaget.

Vi kan tape Askermatchen

(Aage, 24. oktober 2009, kl. 1615) Benjamin bukket etter 19 minutter. Nils står godt. Anders taper nok, og Brede kan greie remis.

Du kan følge runde 3 her.

Vi ligger under 1-0

(Tore, 24. oktober 2009, kl. 1610) I toppoppgjøret mot Asker 1 ligger vi under 1-0. Benjamin Arvola tapte ganske raskt mot GM Jonathan Tisdall. Det blir vanskeligere for de andre å rette opp det. Vi sier tvi tvi, og håper at det går bra!
Sjakkhuset har nå lagt ut video fra turneringa og bilder. På det lenkede bildet ser vi Benjamin Arvola, Edwin David og Brede Kvisvik til høyre.

Kristiansund og Asker med full pott

(Tore, 24. oktober 2009, kl. 1415) Det er kun Asker 1 og Kristiansund som har vunnet begge sine matcher 4-0. En del av de andre favorittene har avgitt individuelle poenger mot antatt svakere lag. Det er til fordel for oss. Men det er hele 9 lag ennå som har 4 lagpoeng. Ingenting er avgjort etter 2 runder, men nå begynner det å spisse seg til, og vi kan nok forvente litt mer avgjørelser utover ettermiddagen og kvelden.

4-0 over Alta også

(Tore, 24. oktober 2009, kl. 1259) Vi vant selvsagt 4-0 over Alta. Det var som forventet.
Arrangøren har lagt ut partier fra første runde! Deriblant partiene som våre spilte.

Nils vant

(Aage, 24. oktober 2009, kl. 1219) Nils vant suverent. Vi tror Benjamin vinner. Brede står til klar remis, og Edwin har liten fordel men vanskelig.

Runde 2 i gang

(Tore, 24. oktober 2009, kl. 1000) Runde 2 er i gang. Den startet kl. 0930 i morges.
Kristiansund stiller med IM Nils Grandelius, Benjamin Arvola, Edwin David og Brede Kvisvik. Når vi ser på motstanderen, Alta, så bør vi slå dem også 4-0 i denne runden.

Alta stiller ikke med sin NTG-student, Erlend Mikalsen, i denne matchen. Erlend var med i Sparebank1 Nordvest Grand Prix og møtte nesten bare kristiansundere! Eneste unntaket var Ole Reza Drønen fra Aalesunds som han slo. Erlend tapte mot GM Mihai Suba i første runden, og der holdt han ut ganske lenge. I sisterunden tapte han mot Brede Kvisvik, men han spilte remis mot Åge Olsen og slo Thomas Nyland i turneringa i Handelsstanden i slutten av september. Partiet hans mot Brede kan du se her hvis du vil se et parti mellom en spiller fra Kristiansund og en fra Alta, før vi får partiene sendt fra NM for klubblag.

Kristiansund rangert som nummer 5

(Tore, 24. oktober 2009) Jeg skrev tidligere fredagskvelden at det så ut til at Kristiansund var rangert på fjerdeplassen når vi fikk med de rette FIDEtallene. Etter å ha gått gjennom alle de beste lagene, så er vi, etter FIDErating, rangert på femteplass. De beste lagene etter FIDErating er:
1. Asker 2339 med GM'ene Berge Østenstad og Jonathan Tisdall samt IM Bjarke Sahl. Topper de laget, blir de vanskelig å slå.
2. OSS 1 2321 med GM Emanuel Berg på topp og bl.a. Atle Grønn, Andreas Moen, Kristian Trygstad og Nicolai Getz er dette også et topplag.
3. Akademisk 2237 med kun 4 spillere. Det kan bli tøft med 6 runder på så kort tid, og de stiller uten GM Rune Djurhuus.
4. 1911 2227 De stiller med IM Torbjørn R. Hansen på topp og har et sterkt lag med unge folk. De mangler bl.a. Torstein Bae, men han er nok travelt opptatt som turneringsarrangør.
5. Kristiansund 2210 med IM Nils Grandelius og IM Axel Smith på topp. Torger Strand skulle ha stått på denne lista men kom ikke til Oslo, og derfor står Aage G. Sivertsen i stedet. Han trekker selvsagt snittet ned...
6. Bergens 2144; 7. Stavanger 2099; 8. Black Knights 2093; 9. Harstad 2090 med IM Emil Hermansson på topp, og den gamle storspilleren Stein Jensen på tredjebordet.
10. Hønefoss 2058; 11. OSS 2 2052 med bl.a. Ole Chr. Moen og Erling Kristiansen.
12. Moss 1 1874 Moss har GM Aloyzas Kveinys og IM Petter Haugli på topp. Hvis vi tar de fem beste fra Moss 1 og regner ut snittet blir det på 2212 men de har med seg spillere på 1200-1400 i rating, og de har allerede brukt to av dem. Moss er litt vanskelig å plassere i dette landskapet.13. Alta 1825.

Med noen forbehold om at jeg har oversett noen av lagene som kanskje passerer Alta og Moss.

Axels rapport fra første runde

(Axel, 24. oktober 2009 kl. 0013) I första ronden lottades vi mot Akademisk 3.

Axel kom trångt som svart på förstabordet, men höll en solid ställning. Motståndaren blev optimistisk och offrade bonde, men den var så gott som gratis. I tidsnöden valde jag mellan att vinna på tid eller vinna på brädet. Jag gjorde ett humant (?) val, undvek att trycka på klockan och lät motståndaren betrakta sin totalt förlorade ställning ytterligare ett tag innan han gav upp.

Anders mötte en ung motståndare på fjärdebordet och fick inte ut så mycket som vit i avbytesdamgambit. Han fick också dålig tid, men när väl motståndaren drogs med i tidsnöden visade sig rutinen väga tyngst. I tidsnöden transformerades ställningen till ett klart vunnit damslutspel. Parollen från en av mina träningar förra året var ”Det blir nästan aldrig remischackar”. Så inte heller denna gång.

Edwin spelade svart i framskjutningsfranskt på bord 3. Han låste ställningen med f7-f6-f5 och började därefter massera på båda flyglar. Det gick inte snabbt, men mot slutet var frågan bara om han skulle kunna bryta igenom eller inte. Via den öppna c-linjen vanns partiet.

Benjamin fick möta skandinaviskt och fick ett litet utvecklingsförsprång. Han lyckades dock aldrig transformera detta i något reellt utan svart satt med en väldigt solid ställning. Det blev många pjäsbyten, men Benjamin fick order om att spela vidare. Efter dragkontrollen nådde man ett tornslutspel som måste vara remi med god marginal. Vi har ett uttryck i Lund: ”I slutspelet kryper Mumien fram”. Så blev det också och matchen vanns med 4-0!

Imorgon blir det tuffare tag, men vi har fyra goda reserver. Vem vet vilket lag vi spelar med imorgon!?

Stort sett favorittseire i førsterunden

(Tore, 24. oktober 2009 kl. 0012) I runde 1 ble det 10 av lagene som vant sine matcher 4-0. Det var som forventet. Det ble favorittseire også i nesten alle matcher. Kun Moss 1 tapte sin kamp, men de stilte uten GM Aloyzas Kveinys og IM Petter Haugli. I stedet hadde de en spiller med 1403 og en med 1241 i rating på laget.

Også 1911 1 avga 1½ poeng.

Det ble 4-0

(Tore, 23. oktober 2009 kl. 2315) Fra Aage G. Sivertsen får vi melding om at det nå nettopp har blitt 4-0 seier!
Da blir nok resultatlistene oppdatert ganske snart.

Akademisk 3 i første runde

(Tore, 23. oktober 2009) I førsterunden som tydeligvis er seedet, møter vårt lag Akademisk 3. Det er et lag som vi bør slå 4-0. Førstebordspilleren Henrik Sjøl, var også med i Sparebank1 Nordvest Grand Prix, og er også en god sjakkdommer. Men ratingmessig ligger våre karer 500-600 ratingpoeng over sine motstandere.

Rapportene fra spillestedet sier imidlertid at det er jevnt etter ca. 2 timers spill. Det betyr nok bare at lagkaptein IM Axel Smith har gitt våre folk beskjed om å ikke ta noen sjanser. For vi vinner denne matchen uansett.

Seedet som nummer 9

Kristiansund er rangert som nummer ni av de deltakende lagene. Det er etter at de har tatt den nasjonale ratingen og delt på alle dem som har det. For Kristiansund har ikke IM Axel Smith noen norsk rating, og IM Nils Grandelius' sin er for det meste basert på 12 gamle partier. For Kristiansund ville det være mer korrekt å se på FIDEtallene. Åttendemann, Aage G. Sivertsen, har også en FIDE-rating på 1876.

Og Benjamin Arvola har en FIDE-rating på 2203, og ikke 2022. Når da IM Nils Grandelius har 2537 og IM Axel Smith har 2415, blir det et annet bilde. FIDEtallene for de andre som står med tall, er også feil. Ingen av dem for Kristiansund er korrekte.

Det betyr kanskje at ingen FIDEtall for noen lag er riktige? Kristiansunds snitt på FIDErating blir 2210, og da er vi rangert som nummer fire. Men jeg må ta forbehold om de andre lagenes FIDErating.
Men uansett har dette bare betydning for første runde, og det betydde ingenting viser det seg. Kristiansund, rangert som nummer ni, havnet akkurat i den øverste gruppa av de deltakende lagene og skulle møte et lag fra den øverste halvdelen av de nederste lagene. Og det gjorde vi. Vel, dette ble teknisk, men, Kristiansund er nok rangert litt høyere enn det arrangøren har plassert oss.

Spilles på NTG fredag 23. - søndag 25. oktober

(Tore, 22. oktober 2009) Norgesmesterskapet for klubblag starter på Norges Toppidrettsgymnas på Bekkestua utenfor Oslo i morgen kveld. Kristiansunds lag er allerede samlet i Osloområdet og skal ha ei treningssamling i kveld. Vi offentliggjør ikke laget her, for det er ikke bare Kristiansunds egne medlemmer og spillere som leser disse sidene, men også motstandernes lag. Får de vite hvem vi stiller med, er det lettere å forberede seg mot våre spillere. Men det er jo kjent at GM Tiger Hillarp Persson har blitt innmeldt i klubben og at vi har fått dispensasjon for Torger Strand. Det kan jo sikkert leses noe ut av det...

Første runde i Norgesmesterskapet starter fredag kl. 1900. Det blir tre runder på lørdag, og to runder på søndag.
Arrangøren, Sjakkhuset, vil oppdatere resultatene her. Vi kommer også til å oppdatere våre sider når vi får rapporter fra spillerne samt fra Aage Georg Sivertsen som er og følger laget.

Det er hele 36 lag påmeldt i NM, og hele 10 av klubbene i Eliteserien stiller med lag. Også de fleste av utfordrerne til Eliteserien; bl.a. Stavanger, Trondheim og Tromsø, er også med. Dette kan bli ei kvalitetssturnering!

NM for klubblag i slutten av oktober

 (Tore, 2. oktober 2009) Kristiansund stiller med ett lag i NM for klubblag på Norges Toppidrettsgymnas 23, - 25. oktober.

Det spilles over 6 runder på 4 bord men hvert lag kan stille med hele 8 spillere denne helga. De må rullere, siden vi kan ha med inntil åtte spillere på de fire bordene.

Lagkapteinen er IM Axel Smith

IM Axel Smith
Foto: Roger Hojem

Lagkapteinen i Norgesmesterskapet for klubblag er IM Axel Smith. Han er også kaptein på eliteserielaget og var også vår kaptein på førstelaget i forrige sesong. Det er Axel som har det endelige ordet i uttak og bruk av spillere.

Axel spilte en blindsjakksimultan på Dale skole i fjor vår. De fire guttene som han spilte mot, ble mektig imponert. Les mer her....

 

Utskriftsvennlig versjon

Teknisk ansvarlig