Kristiansund Sjakklubb

ksk - stiftet 1917 

Premie for seieren i Møre og Romsdal

(Tore, 15. mai 2011) Norges Sjakkforbund har sendt premien for seieren til Kristiansund 1 i 1. divisjon Møre og Romsdal. Det er ei DGT 2010-klokke med inskripsjon på baksida. På inskripsjonen står det:

    Midtnorgeserien 2010-2011
           Kristiansund 1
    Vinner 1. divisjon M&R


Og endelig fikk vi premie igjen. Vi skulle også hatt premie i fjor da Kristiansund 2 vant 1. divisjon Møre og Romsdal, men av en eller annen grunn gikk den premien til laget på andreplass, Aalesunds 1.

 

Kvalifisering til Chess Attack-serien søndag 3. april

Blogg der vi følger kampen

Kristiansund slo Hønefoss - vi rykker opp til Chess Attack-serien!

(Tore, 3. april 2011) Kristiansund vant 3½-2½ over Hønefoss i dag.
Det ble en nervepirrende kamp, der Aage G. Sivertsen blogget fra matchen.

GM Nils Grandelius som kom rett fra EM i Aix-les-Bains i Frankrike, (Siste runden var i går og han kom med fly til Oslo via Skottland søndag morgen.) hadde svart mot Vegar Koi Gandrud, 2191, og sto godt, men Vegar fikk til motspill, hvis vi tolker blogginnleggene riktig, og Nils tapte.
IM Axel Smith hadde hvit på andrebordet mot Rune Myhrvold, 2118, og fikk spilt Caro-Kann. Axel vant etter en typisk slitekamp.
Edwin David på tredjebordet møtte Even Thingstad, 2127. (Even var en av trenerne på landslagssamlinga på NTG forrige helg.) Edwin tapte mot Even i Kristiansund Grand Prix og skulle gjøre opp for det. Edwin vant partiet.

Vant sitt parti gjorde også Brede Kvisvik som hadde hvit mot Roy Kvamme, 2016.
Anders Olsen sto til remis, forteller rapportene, men tapte til slutt mot stortalentet Anders Thingstad, 2001.
Dermed ble det partiet på sjettebordet som avgjorde kampen. Det var også sist ferdig, og Øyvind Andersen Lundeby sto godt da de andre partiene ble avgjort. Han tilbød Arnbjørn Dyrdal, 1877, remis med en gang for å sikre seieren, men det ble selvsagt avslått. De spilte videre. Øyvind hadde visst en enkel vinst, men turde ikke ta sjansen i partiet og sikret heller lagseieren med remis. Dermed spiller Kristiansund igjen i Eliteserien!

Les blogginnleggene til Aage og kommentarene så får du et bedre bilde av hva som skjedde i Oslo denne søndags ettermiddagen.

Tromsø rykker opp

(Tore, 3. april 2011) Tromsø vant sin kamp i dag mot SK 96 som er en klubb/lag, for tidligere gode sjakkspillere fra Bergen. De er fremdeles gode, men ikke helt i norgestoppen lenger. Alle partiene i denne matchen ble overført direkte, og det så ut til at SK 96 kunne by Tromsø på kamp. Eilif Skodvin vant på førstebordet, men etter det fikk SK 96 bare en remis til, og Tromsø vant til slutt med 4½-1½. Kristiansund synes det er bra, for en eliteserie i norsk sjakk bør ha klubber med fra hele landet.

Da håper vi bare at Kristiansund vinner sin match mot Hønefoss.

Kristiansund - Hønefoss i avgjørende match

(Tore, 2. april 2011) Søndag 3. april på Haraldsheim ved Sinsenkrysset i Oslo spiller Kristiansunds førstelag kvalifiseringskamp mot Hønefoss. Vinneren rykker opp i Chess Attack-serien. Det er allerede klart at Trondheim rykker ned, og Kristiansund kan da bli Midt-Norges eneste representant i den øverste seriesjakkdivisjonen.

Blogger fra kampen

(Tore, 2. april 2011) Aage Sivertsen er i Oslo og skal følge kampen direkte på spillestedet. Han kommer til å oppdatere eliteseriebloggen vår med informasjon om hvordan det går underveis. Kampstart er kl. 1200.

Midtnorgeserien 2010-2011

Kampoppsettet, Seriesjakkreglementet, Regler for lagkapteiner
Tabellen i 1. divisjon Møre og Romsdal

Nr.

Lag

Kamper

Ind. poeng

Lagpoeng

1

Kristiansund 1

6   6 0 0

   27 ½

     12

2

Aalesunds 1

6   4 1 1

   19 ½

      9

3

Kristiansund 2

6   3 2 1

   19

      8

4

Aalesunds 2

6   3 1 2

   13

      7

5

Kristiansund 3

6   2 0 4

   10 ½

      4

6

Ørsta Volda

6   1 0 5

     9 ½

      2

7

Aalesunds 3

6   0 0 6

     6

      0

 

Kvalifiseringskamp mot Hønefoss neste søndag

(Tore, 28. mars 2011) I går ble det endelig bestemt at Kristiansund møter Hønefoss i den siste kvalifiseringskampen til Chess Attack-serien (Eliteserien). Kampen spilles i Oslo, på Haraldsheimen, søndag 3. april. Det har vært flere avgjørelser i denne runden om hvem som skulle møte hvem. Reglementsutvalget har tatt to avgjørelser som begge influerte på lagoppsettet i kvalifiseringskampene.

I utgangspunktet skal det være enkelt. De fire lagene som er kvalifiserte, rangeres i rekkefølge etter hvem et ratingsnitt. Dette beregnes ut i fra de fire spillerne med høyest rating lagene har brukt i inneværende seriesjakksesong. Lag nummer 1 møter da lag nummer 4 og lag 2 og 3 møter hverandre. To regioner som møttes i fjor, kan ikke møte hverandre i år, og da møter lag 1 nummer 3 i stedet. I fjor møttes Midt-Norge (Trondheim) og Vestlandet (Stavanger). Så Kristiansund kunne aldri møte SK 96.

I Østlandsserien ble det tull i det siste partiet for Hønefoss, og rivalen Black Knights klagde en match inn for Reglementsutvalget. Egentlig en håpløs klage som ingen forventet ville føre fram. Og avgjørelsen kom i helga. Hønefoss ble nummer to i Østlandsserien. OSS 2 som vant serien, kan ikke spille kvalifisering da OSS allerede har et lag i Chess Attack-serien.

Men så var det også noe tull i Nord-Norge. De spiller Nord-Norsk mesterskap for lag på ei helg. Der vant andrelaget til Tromsø. Hvis deres rating skulle legges til grunn, så hadde de blitt lag nummer fire, og skulle da ha møtt oss i kvalifiseringskampen. Det ønsket ikke de, og heller ikke vi. Seriesjakkreglementet er delvis motstridende, og det står i §13.1 at det er klubben som vinner Nord-Norsk mesterskap for lag, ikke laget. Med den begrunnelsen anket Tromsø avgjørelsen og Kristiansund sendte også inn en henvendelse. Reglementsutvalget bestemte, så vidt vi forstår, før klagene kom, at ratingsnittet for Tromsø skulle beregnes ut fra klubbens deltakere, ikke kun andrelaget.

Dermed ble rangeringa av de fire lagene slik:
1. Kristiansund
2. Tromsø
3. SK 96
4. Hønefoss

Kampene blir Kristiansund-Hønefoss og Tromsø-SK 96. Sjakkontoret trekker fargene en av dagene.

Kristiansund - Trondheimsstudentene 4½-½

(Axel, 20. mars 2011) På bord 1 fick Axel snabbt stålkontroll mot Emil Agdestein. I tionde traekket var svart tvungen att retirera med springaren från d7 till b8 för att inte förlora material. Springaren hade precis gått från b8 till d7! I partiet valde Agdestein istället att förlora en bonde, men fick aldrig några chanser.

Brede fick in en god förberedelse mot Jonas Ingvaldsen och stod inte bara bonde över, utan hade också motståndarens kung i centrum. I ett försök att utöka fördelen ytterligare blev Brede dock oförsiktig och förlorade officer! Han stod till klart tap.

Anders fick snabbt bonde över på fjärdebordet mot Anders Nordli, men spelade för mycket på att byta officerer, vilket gav en del motspel. Det blev sedan en avveckling till olikfärgade löpare och remi.

Edwins parti mot Brede Hagen var friskt. I franskt, med b6 och c5 spelat, rockerade nämligen Edwin långt! Han bytte senare två torn mot drottning. Med en fribonde som bonus visade sig drottningen starkast.

Brede hade under tiden kämpat på, och bl.a. härjat med damen både på h7 och a7. I motståndarens tidsnöd vände partiet och Brede lyckades vinna - matchen var nu vunnen!

Sist kvar var Vegard, som kommit passivt ur öppningen. Han hade metodiskt kämpat sig in i partiet med gott spel. Speciellt g3-g4 framför den egna kungen, som säkrade en springarutpost på f5, var ett gott traekk. I tidsnöden överså motståndaren plötsligt en matt. 4½-½!

Blogg og direktesendte partier

(Tore, 20. mars 2011) Fra lagmatchen i Surnadal sender vi i dag de to første bordene direkte på internett. Vi blogger også fra arrangementet, og bloggen finner du her...

Kvalifiseringskamp i Surnadal søndag 20. mars

(Tore, 13. mars 2011) Kristiansund møter Trondheimsstudentene og spiller den første kvalifiseringskampen til Chess Attack-serien (Eliteserien) på Vårsøg hotell i Surnadal kl. 1100 søndag 20. mars. Matchen spilles over fem bord. Vinneren i den kampen spiller kvalifiseringskamp til Chess Attack-serien i Oslo søndag 3. april.

Fra Vestlandet blir det SK 96 fra 1. divisjon Nord som blir representanten i kvalifiseringskampene i Oslo. Noe overraskende slo de Stavanger.
Fra Østlandsserien blir det også noe overraskende, sett fra vårt ståsted, Hønefoss som får spille kvalifiseringskamp til Chess Attack- serien. Og som tidligere nevnt, vant Tromsø Nordnorsk mesterskap for lag og er representanten derifra.

Bilder fra seriesjakken i helga

(Tore, 13. mars 2011) Roger Hojem tok mange bilder både lørdag og søndag, og dem har vi lagt ut her...

Kristiansund var suveren i 1. divisjon Møre og Romsdal (oppdatert 19. mars)

(Tore, 13. mars 2011) Kristiansund 1 har vunnet 1. divisjon Møre og Romsdal etter to 5-0 seire i helga. Først var det Aalesunds 2 det gikk utover på lørdag, og det var aldri noe tvil om at de skulle vinne alle kampene sine. Men på søndag ble det litt jevnere mot Aalesunds 1. De tre laveste bordene vant greit sine partier, så seieren i lagkampen var aldri truet, men toppspillerne slet litt mer. Men til slutt gikk det i deres favør også.
En mer utførlig rapport kommer på tirsdag.

Matchene spilt på lørdag:

Kristiansund 3 - Aalesunds 3   5 - 0
Audun Hoem - Erling Nybø 1-0
Øyvind Hoem Vaseng - Kenneth Diallo 1-0
Henrik Øie Løbersli - walk over 1-0
Vegard Viken Kallset - walk over 1-0
Øystein Halse -walk over 1-0
Aalesunds 3 stilte bare med to spillere. Og andrebordspilleren Kenneth Diallo er helt ny som sjakkspiller i klubb, og det var sporty at han stilte opp. Kristiansund 3 hadde allerede vunnet kampen før den startet. Øyvind Hoem Vaseng hadde ingen problemer med Kenneth Diallo, men på førstebordet ga Erling Nybø litt mer kamp mot Audun Hoem. Audun fikk tidlig fordel og fikk noen bønder, og de gikk inn i sluttspillet med to tårn og dronning hver. Erling presset litt, men byttet av det ene tårnet. Audun hadde her to bønder mer enn Erling, og Audun hadde vunnet stilling, men Erling kunne ha spilt litt lenger før han ga opp, hvis bussen hadde gått litt seinere. Men det var forståelig at Erling ga opp. Kristiansund 3 vant da kampen 5-0.


Kristiansund 1 - Aalesunds 2   5 - 0
Edwin David - Bengt Arne Jørgensen 1-0
Brede A. Kvisvik - Gunnar Bolsø 1-0
Anders Olsen - Per-Christian Stenvaag 1-0
Kjell Tore Sandum - Erling Storeide 1-0
Eilif Odde - Ole Reza Drønen 1-0

Kampen var aldri spennende, og det store spenningsmomentet var om Kristiansund 1 fikk med seg alle poengene. Og det gjorde de.

Kristiansund 2 - Ørsta Volda   4½ - ½
Robin Hoem - Egil Arne Standal ½ - ½
Roger Hojem - Martin Inge Standal 1-0
Geir Ove Olsen - Ståle Refsnes 1-0
Tore Kallset - walk over 1-0
Pat Schanzenbecher - walk over 1-0

Ørsta Volda stilte bare med tre spillere slik som varslet, så det var aldri tvil om hvem som vant lagkampen siden Kristiansund 2 startet med 2-0 ledelse før første trekk. Geir Ove Olsen spilte et av sine angrepspartier og vant over Ståle Refsnes. Roger fikk til sitt spill (hvorfor spiller ikke han i klubbmesterskapet så godt som han spiller?) mot Martin Inge Standal og vant greit. Det ble derimot et sliteparti på førstebordet, og Robin kom ut i sluttspill med springer mot løper og det var bønder på begge fløyer. Det skal være fordel til Egil Arne Standal, men Robin holdt remisen.

Matchene spilt søndag

Ørsta Volda - Kristiansund 3   2 - 3
Egil Arne Standal - Audun Hoem 1-0
Martin Inge Standal - Øyvind Hoem Vaseng 1-0
Ståle Refsnes - Henrik Øie Løbersli 0-1
walk over - Vegard Viken Kallset 0-1
walk over - Øystein Halse 0-1

Her begynte også kampen med 2-0 ledelse til Kristiansund 3 siden Ørsta Volda bare stilte med tre spillere. Henrik reddet lagmatchen med sin seier over Ståle Refsnes, mens far og sønn Standal slo brødrene Audun og Øyvind. Med sin seier sikret Kristiansund 3 seg femteplassen i 1. divisjon Møre og Romsdal foran Ørsta Volda og Aalesunds 3. Ørsta Volda annonserte at de ikke stiller med lag i neste års seriesjakk fordi de har problemer med å få folk til å stille på kampene.

Aalesunds 2 - Kristiansund 2   2½ - 2½
Bengt-Arne Jørgensen - Vegard Simensen 0-1
Gunnar Bolsø - Roger Hojem ½ - ½
Per-Christian Stenvaag - Geir Ove Olsen ½ - ½
Erling Storeide - Tore Kallset ½ - ½
Ole Reza Drønen - Pat Schanzenbecher 1-0

Det ene store prestisjeoppgjøret på søndag var mellom andrelagene til Aalesunds og Kristiansund. Lagkaptein for Kristiansund, Roger Hojem, ville vinne, helst litt stort, for kunne Kristiansund 2 få andreplassen i divisjonen foran Aalesunds 1. Det begynte bra og det var gode stillinger på alle bord. Hos lagkapteinen tok de remis svært tidlig og Roger spilte litt passivt. Han var kanskje redd for Gunnar Bolsøs angrepsiver. (Gunnar har slått både Trond Harald Saltnes og Roar Naalsund i seriesjakken denne sesongen.) Men det så ut til at Pat på femtebordet kunne redde dagen, for han sto godt mot Ole Reza Drønen, og det samme gjorde Vegard på førstebord. Vegard fikk muligheten til å presse på kongestillinga til Bengt-Arne og plasserte offiserene sine slik at de alle sammen pekte på g6. Stillinga til svart raknet, og han ga opp. Stillinga var 1½-½ og med Pats fordel på femtebord så det bra ut. Geir Ove og Tore sine partier var sikre remiser hele veien, og til slutt var det Pat vi heiet på. Han kom ut i et vanskelig sluttspill med løper mot springer, og det var vanskelig med mange varianter å regne på. Men Ole Reza vant da Pat bukket løperen. Dermed ble det uavgjort i denne matchen, og Kristiansund 2 fikk tredjeplassen i divisjonen.

Kristiansund 1 - Aalesunds 1   5-0
Edwin David - Roar Nakken 1-0
Brede A. Kvisvik -Roar Naalsund 1-0
Anders Olsen - Håvard Ramstad 1-0
Kjell Tore Sandum - Rafael Gonzalez 1-0
Eilif Odde - Helge Storeide 1-0

Det store oppgjøret var lagt til siste runde. Siden Aalesunds 1 kjørte fra Ålesund samme morgen begynte denne kampen to timer seinere enn de to andre matchene i Sjakklokalet. Alle fra Kristiansund fikk opp gode stillinger. Anders på tredjebordet vant fort og greit, og Kjell Tore på fjerdebordet tok den ene bonden etter den andre og vant sitt parti. Brede hadde ei låst stilling mot Roar Naalsund, men ofret kvalitet i sluttspillet og spilte med tårn og sentralisert løper mot to tårn. Maskinene viser at Roar hadde stor fordel etter dette, men det var Brede som fikk to fribønder i a- og b-linja og de gikk ufortrødent framover godt støttet av løperen. Brede vant partiet. Eilif på femtebordet spilte mot Helge Storeide som spilte godt, men da han ikke fant hvordan han skulle åpne kongestillinga til Eilif, slo Eilif kontant tilbake og vant partiet ganske raskt.
Det var på førstebordet at spenninga varte og rakk. Der ble det også et sluttspill med springer mot løper. Edwin hadde springeren. Det kunne se ut til at Roar Naalsund hadde fordel, men Edwin hadde nok bedre kontroll enn tilskuerne rundt. For maskinene viser fordel Edwin, selv da tilskuerne lurte på om Edwin kunne tape partiet. Men så ble Roar litt uforsiktig og ga bort b-bonden sin, og da ble det for mye da Edwin kunne presse fram bønder på begge fløyer. Til slutt ga Roar opp etter at de hadde spilt i 5 timer og 58 minutter.

 

 

Martin Istad Skog, Aalesunds kommer ikke i helga.
Foto: Roger Hojem.

Både Ørsta Volda og Aalesunds har problemer med å stille nok folk

(Tore, 10. mars 2011) Det er ikke sikkert at de som skal spille i helga, får spille allikevel. Ørsta Volda har store problemer med å stille nok folk, og kommer høyst sannsynlig bare med tre spillere. På lørdag har Ørsta Volda mot Kristiansund 2 og på søndag spiller de mot Kristiansund 3.

Aalesunds har også problemer med å få folk med til seriesjakk i Kristiansund. Det ser ut til at det går ut over Aalesunds 3 der de håper at de får med fire spillere. Aalesunds har klubbkveld i kveld, og der blir mye avklart. De sliter litt med de andre lagene også, og vi har fått beskjed om at vi skal ikke regne med at de stiller med sine aller beste lag i helga.

Og så en sørgelig beskjed til våre juniorer. Martin kommer ikke denne helga. Det har vært litt forventninger til at Martin Istad Skog skal komme og spille på Aalesunds 3 i seriesjakken mot Kristiansund 3. Det har ikke bare vært et ønske om å feie Martin av brettet, om de hadde greid det, men også fordi Martin er en kamerat fra mange turneringer de siste årene. Men trøsten er at Martin kommer i stedet neste helg, for han skal være med på Midtnorge Challenge i Surnadal. Da kommer han til Kristiansund allerede på lørdag, overnatter her og blir med til Surnadal på søndag.

Seriesjakk i Kristiansund 12. og 13. mars

(Tore, 4. mars 2011) Neste helg blir det full seriesjakkrunde i Kristiansund. Lørdag spilles tre matcher i Sjakklokalet, og det blir også tre matcher på søndag.
Lørdag 12. mars kl. 1330:  Lagene som står først har svart på førstebordet.

Kristiansund 1 - Aalesunds 2
Kristiansund 2 - Ørsta Volda
Kristiansund 3 - Aalesunds 3

Ørsta Volda og Aalesunds 2 overnatter i Kristiansund til søndag, og det blir sikkert sosial sjakkspilling i Sjakklokalet lørdag kveld. Søndag spilles de tre siste matchene, og da får vi også matchen mellom de to beste lagene som avgjør hvem som vinner divisjonen.

Søndag 13. mars i Kristiansund
Kampstart kl. 0930:
Ørsta Volda - Kristiansund 3
Aalesunds 2 - Kristiansund 2

Kampstart kl. 1200
Kristiansund 1 - Aalesunds 1

 

 

Tromsø vant NNM

(Tore, 4. mars 2011) Tromsø Sjakklubb har vunnet Nord-Norsk mesterskap for lag, og da er et av de fire lagene som skal spille kvalifiseringskamper til Chess Attack-serien, klar. Det var Tromsø II som vant foran Tromsø I.

Bilder fra Ørsta

(Tore, 15. februar 2011) Axel tok noen bilder fra Ørsta, og vi har lagt dem ut her.... Tidligere bilder fra seriesjakken finnes her....

Helt åpent i Østlandsserien

(Tore, 14. februar 2011) Det er helt åpent hvem som vinner Østlandsserien, og hvem som får representere dem i kvalifiseringskampene til Eliteserien. Fire lag har skilt seg ut.
OSS 2                12 poeng
Hønefoss           12 poeng
Black Knights      11 poeng
Drammen Tigers 10 poeng
OSS 2 får ikke lov til å spille kvalifiseringskamp til Chess Attack-serien, siden OSS allerede har et lag der. Av de andre lagene har Black Knights det hardeste programmet igjen, siden de den siste seriesjakkhelga skal møte både OSS 2 og Hønefoss. Det er nok disse kampene som blir avgjørende. Hvis Hønefoss og Black Knights spiller uavgjort, kan Drammen Tigers komme nedenfra og kapre kvalifiseringsplassen, men de er avhengige av hjelp og må også selv vinne med kalassifre i sine to siste kamper mot Stjernen og Strømmen. Stjernen kan også bli en slags kingmaker i Østlandsserien siden de skal møte Hønefoss og Drammen i de to siste kampene. Stjernen greide uavgjort mot OSS 2 denne helga.

I Vestlandsserien har Stavanger vunnet den søndre delen og SK96 den nordre delen. De skal spille en match om retten til å spille kvalifiseringskamp til Chess Attack-serien. Stavanger er favoritter. Midtnorges representant kan ikke møte Vestlandet siden disse to regionene møttes i kvalifiseringskamper i fjor.

I Nord-Norge skal de om to uker ha Nord-Norsk mesterskap for lag, og vinneren der representerer Nord-Norge i kvalifiseringskampen til Chess Attack-serien. Midtnorges representant (Les Kristiansund) møter enten laget fra Nord-Norge eller Østlandsserien i kvalifiseringskamp i Oslo den første helga i april.

TSF II vant trønderdivisjonen, men Trondheimsstudentene får spille kvalifiseringskampen

(Tore, 13. februar 2011) Første divisjon Trøndelag ble ferdig i dag, og Trondheim Sjakkforenings andrelag ble vinner av 1. divisjon Trøndelag. De vant alle sine fire kamper. Men siden deres Trondheim allerede har et lag i Chess Attack-serien (Eliteserien) får ikke de lov til å spille kvalifiseringskamp mot vinneren av 1. divisjon Møre og Romsdal (=les Kristiansund 1). Da er det laget som kom på andreplass som får den muligheten og æren. Trondheimsstudentene vant to kamper og spilte uavgjort mot Verdal i dag, og med 5 lagpoeng kom de på andreplass. Verdal fikk tredjeplassen med 4 lagpoeng, SMPOAÅ fikk 2 lagpoeng og Orkdal fikk 1 lagpoeng.

Kvalifiseringskampen mellom de to lagene i Midtnorge om retten til å representere Midtnorge spilles lørdag 19. eller søndag 20. mars. Ungdomskretsene har også planer om å arrangere en kretsduell mellom Trøndelag og Møre og Romsdal på samme sted den helga. Så det kan bli mye sjakk i slutten av mars.

Analyser av seriesjakkpartiene i klubben mandag fra kl. 1900

(Tore, 13. februar 2011) Axel forteller at fra kl. 1900 mandag kveld blir det analyser av alle seriesjakkpartiene denne runden. Det gjelder også partiene som ble spilt mellom Kristiansund 2 og 3 tidligere i uka. Alle er hjertelig velkommen i klubben for å overvære og/eller bidra til analysene av partiene. Med Axel som primus motor i analysearbeidet er dette noe som alle kan lære av. Så møt opp! (Axel og Henrik spiller sitt parti i klubbmesterskapeti klubben fra kl. 1500 mandag.)

Aalesunds 2 hadde problemer med Aalesunds 3

(Tore, 13. februar 2011) Pga. mange forfall hadde Aalesunds problemer med å stille lag i kampen Aalesunds 2-Aalesunds 3. Det ble derfor Aalesunds 3 som ble noe amputert i denne kampen.
Aalesunds 2 - Aalesunds 3   3-2
Einar Wattø - Bengt-Arne Jørgensen 0-1
Thorstein Olsen - Gunnar Bolsø 0-1
Knut Valle - Ole Reza Drønen 1-0
Benjamin Linge Hansen - Jonas Hasle Juliebø 1-0
Johan w. H. Ulla - walk over 1-0
Aalesunds 3 hadde hvit på første, tredje- og femtebordet.

Komfortabel seier over Ørsta Volda i dag

(Tore, 13. februar 2011) Det ble seier 4½-½ over Ørsta Volda i Ørsta i dag. Kampen begynte kl. 1100, og de ble ferdige etter 4 timers spill i Røde Kors-huset. Det var aldri noen spørsmål om hvem som vant matchen, men det var litt som skjedde allikevel. Til og med spørsmål om en mobiltelefon som pep.

IM Axel Smith spilte svart mot Håvard Bakke Bjerkevik på førstebordet og hadde stålkontroll i partiet sitt og vant det greit. Det var en lukket sicilianer der Axel fikk spilt både e5 og d5, slik Geir Ove Olsen gjorde mot Øyvind Hoem Vaseng i partiet deres i seriesjakken tidligere i uka. I det 15. trekket vant Axel kvalitet og partiet var over for Håvard.

Kjell Tore Sandum hadde svart på tredjebordet mot Ståle Refsnes og hadde også ganske god kontroll. Kjell Tore hadde en helt grei posisjonell fordel og fikk til slutt inn en fin mattkombinasjon, der han ofret bonde og kvalitet og satte sjakk matt. Det høres ut som et typisk Kjell Tore-parti. Det er kjekt at han viser god form!
I partiet sitt i går mot Aalesunds Ole Reza Drønen var det en lignende utvikling. Kjell Tore hadde en posisjonell fordel og fikk inn en kombinasjon der han fikk to bønder. Og Kjell Tore vant partiet.

På fjerdebordet i dag spilte Vegard Simensen med hvit mot Ramunas Karanauskas. Karanauskas hadde i går slått Per-Christian Stenvaag, og er ingen dårlig spiller. Men Vegard spilte offensivt og kjempebra, og feide motstanderen av brettet. Vegard forteller at partiet ble avsluttet med en vakker løpermatt, men han fikk dessverre ikke gjort den ferdig da Ramunas ga opp.

På femtebordet møtte Aage Sivertsen med svart Ørsta Voldas grand old man, Peder Havskjær. Aage forteller at det var hyggelig å spille mot ham, men Peder Havskjær var bedre enn han hadde håpet på. Etter to timers spill hadde ikke Aage en eneste brike over femteraden, og var litt bekymret for det. I perioder i partiet sto også Peder godt. Da ingenting skjedde i partiet, fikk Aage lov av lagkaptein Axel til å tilby remis, og remistilbudet ble akseptert. Aage mente at Peder sto littegrann bedre da partiet ble avsluttet, men han hadde ikke så god stilling som litt tidligere.

Det var på andrebordet at det var litt action i dag. Anders Olsen hadde hvit mot Erling Sørheim, og det oppsto en spesiell situasjon under partiet. Anders fikk tidsnød, og det var en jevn stilling. Anders hadde tårn, løper og 3 bønder mens Erling Sørheim hadde tårn, springer og tre bønder. Og bøndene sto rett i mot hverandre. Anders hadde 10 sekunder igjen på 4 trekk, mens Erling hadde 8 minutter igjen. Så piper det i en telefon! Men ingen vil vedkjenne seg telefonen av de som står rundt og kikker på partiet. På si egen tid går da Erling Sørheim ut og sjekker telefonen. Det var hans telefon som hadde pepet da den hadde mottatt en melding. Axel var i denne kampen blitt utnevnt til turneringsleder. Han forklarte at hvis de skulle følge FIDEreglene så var partiet tapt for Erling Sørheim. Men Erling hadde aldri hørt om denne regelen. De ble derfor enige om at de skulle avvente til partiet var ferdig med å ta en avgjørelse i saken. Erling setter seg ned ved bordet og gjør et trekk, og bukker tårnet sitt. Og Anders vinner partiet. De slapp å ta en avgjørelse i saken om mobiltelefonen som pep.

I partiet sitt på lørdag mot Gunnar Bolsø hadde Anders full kontroll. Gunnar forsøkte seg med et kongeangrep som strandet i Anders sitt forsvar, og da Gunnar ga bonde på dronningfløya for å komme i gang med angrepet som endte i ingenting, vant Anders enkelt.

5-0 seier i dag til Kristiansund, Ørsta tok poeng fra Aalesund

(Tore, 12. februar 2011, oppdatert) Fullstendig seier til Kristiansunds førstelag i Ørsta i dag. 4 lag fra Møre og Romsdal møttes og spilte på samme sted. Årsaken til at vi har gjort dette i seriesjakken i Møre og Romsdal denne sesongen, er at det er litt artigere for alle hvis det er flere kamper på samme sted. Derfor dro Aalesunds 3 nedover til Ørsta for å spille mot Kristiansund 1. Kristiansunds førstelag hadde hvit på førstebordet: Axel forteller at det var hans parti som var det jevneste. Aage Sivertsen spilte Morragambit. Vegard vant sitt parti i tårnsluttspillet. De andre partiene har vi ikke fått vite noe om, ennå.

Aalesunds 3 - Kristiansund 1   0-5
Bengt-Arne Jørgensen - IM Axel Smith 0-1
Gunnar Bolsø - Anders Olsen 0-1
Ole Reza Drønen - Kjell Tore Sandum 0-1
Bjørn Noralf Dybvik - Vegard Simensen 0-1
Erling Nybø - Aage Sivertsen 0-1

I den andre matchen i Ørsta i dag, greide hjemmelaget Ørsta Volda å ta 1½ poeng fra Aalesunds førstelag, selv om de stilte uten Egil Arne Standal. Det er en god prestasjon. Ørsta Volda hadde svart på førstebordet.

Ørsta Volda - Aalesunds 1   3½-1½
Håvard Bakke Bjerkevik - Roar Nakken ½-½
Erling Sørheim - Roar Naalsund 0-1
Ståle Refsnes - Rafael Gonzalez 0-1
Ramunas Karanauskas - Per-Christian Stenvaag 1-0
Peder Havskjær - Erling Storeide 0-1

Søndag spilles Kristiansund 1 - Ørsta Volda og kampen begynner først kl. 1100 i Røde Kors-huset i Ørsta. Ørsta Volda har hvit på førstebordet.

Saken oppdatert da det var feil i resultatene.

Aalesundslagene i helga

(Tore, 11. februar 2011) Aalesunds 3 kommer til å stille med Bengt Arne Jørgensen, Gunnar Bolsø, Ole Reza Drønen, Bjørn Noralf Dybvik og Erling Nybø i matchen mot Kristiansund 1 i Ørsta lørdag 12. februar.
Mot Ørsta Volda skal Aalesunds 1 spille på lørdag, og de har en del forfall, melder Per-Christian fra Ålesund. Men det ser ut til at laget blir slik: Roar Nakken, Roar Naalsund, Rafael Gonzalez, Per-Christian Stenvaag og siste spiller blir Thorstein Olsen, Emil-Lion Nomat eller Erling Storeide.

Ørsta Volda stiller uten Øystein Sande

(Tore, 11. februar 2011) Fra Ørsta har vi fått beskjed om at Øystein Sande har lagt opp som seriøs sjakkspiller, og han vil ikke være med i flere turneringer. Det var synd. Øystein Sande var en av fylkets beste sjakkspillere på 1970- og 1980-tallet. På sitt beste hadde han norsk rating på over 2300. Han skrev også flere lærehefter som ble og blir brukt i norske sjakklubber. I et av dem populariserte han uttrykket fra Tarrasch: Ein Springer am Rande ist stets eine Schande. noe Øystein Sande oversatte til en springer på randen, er en springer i sanden. Det som gjorde disse heftene så interessante var tegningene i dem, og det var derfor vi husket dem. Et par år etter at heftene kom ut, var det en sjakkspiller som slo Øystein Sande i et sjakkparti og vedkommende hadde plassert sin egen springer på randen. Til tross for dette vant han. I Norsk sjakkblad lanserte han da uttrykket: Ein Springer am Rande, ist gut gegen Sande.

Ørsta Volda stiller med følgende lag mot Kristiansund 1 på søndag: Håvard Bakke Bjerkevik, Erling Sørheim, Ståle Refsnes, Ramunas Karanauskas og Peder Havskjær. Her er det blanding av gammelt og nytt. På førstebordet har de en junior mens på sistebordet stiller de med Peder Havskjær som er 86 år gammel! Peder har aner fra Nordmøre. Far hans kom fra Hafsgjerd på Averøya.

Kristiansund 1 skal til Ørsta i helga

(Tore, 11. februar 2011) Lørdag og søndag skal Kristiansunds førstelag til Ørsta og spille seriesjakk. De møter Aalesunds 3 på lørdag og Ørsta Volda på søndag. De spiller i Røde Kors-huset i Ørsta sentrum og kampen på lørdag begynner kl. 1300. Der spilles samtidig også matchen Aalesunds 1-Ørsta Volda. Fylkets beste sjakkspillere spiller da på samme sted på lørdag.
Vi stiller et kjempesterkt lag med IM Axel Smith i spissen for Anders Olsen, Kjell Tore Sandum og Vegard Simensen. Det jobbes for å erstatte Robin Hoem som har meldt forfall, men det ser ut til at Aage Sivertsen stepper inn. Det forventes at Kristiansund 1 vinner begge sine kamper ganske klart, men vi har hatt trøbbel med Ørsta Volda før, så det viktigste er at det blir to lagpoeng i begge kampene.

Juniorene bet fra seg

(Tore, 10. februar 2011) Juniorene på Kristiansund 3 bet godt fra seg i går kveld. Det begynte med at de ledet 1-0 da Iver Halse på femtebordet slo Stig Rune Jenssen. Dette var Stig Runes første sjakkparti i ei offentlig sjakkturnering. Sønnen hans mente at han ikke hadde sjanse mot Iver, men det stemte ikke. Iver kom riktignok godt ut og sto best i midtspillet, men så kom Stig Rune på offensiven og kunne ha avgjort partiet. Men han slo feil bonde og kunne ikke ta igjen for da hadde han blitt sekkematt. Med dronning over vant Iver enkelt etter noen få trekk.

Så juniorene kom godt i gang. På førstebordet fikk Audun Hoem opp ei god stilling med svart mot Tore Kristiansen. Og da gikk spillerne i tenkeboksen. Og der ble de. Over to timer brukte de til sammen på de neste tre trekkene. Da er det godt at betenkningstida er så god som to timer på førti trekk.

I mellomtida slet Øyvind Hoem Vaseng på andrebordet mot Geir Ove Olsen. I dragevarianten i siciliansk plasserte Øyvind løperen sin på d3, og da Geir Ove fikk spilt både e5 og d5 var partiet i realiteten over for Øyvind. Det var en strategisk feil som Geir Ove visste om og utnyttet straks den kom. Dermed ble det balanse i regnskapet og det sto 1-1.

På tredjebordet mellom Pat Schanzenbecher og Henrik Øie Løbersli var det på overflata et rolig parti. Det var heller strategiske trekk med langsiktig virkning som var trenden i det partiet enn taktiske muligheter og fikse kombinasjoner. Henrik fikk med svart et ørlite overtak og da Pat byttet av dronningene tilbød Henrik remis. Pat tok i mot for han så ikke noen mulighet for vinst i partiet. Sjansen for tap var derimot stor. Men Henrik var fornøyd for dette var hans første poenggevinst mot en så god spiller som Pat. Da sto det 1½-1½ i oppgjøret.

Tenketida på førstebordet på de tre trekkene (seks halvtrekk) hadde ført til at Audun hadde fått ei dårligere stilling da han glemte at også e-bonden kunne slå på d4, ikke bare c-bonden. Noen trekk til og Tores overtak var stå stort at Audun ga opp. I dette partiet var Audun svært nære på å få ei kjempestilling, men det var mange og lange varianter som skulle regnes helt ut. Det var ikke lett å velge blant alle sammen. Dermed ledet Kristiansund 2 2½-1½ over Kristiansund 3, og det var det siste partiet som avgjorde matchen.

Vegard Viken Kallset-Per Erik Hoem ble et spennende parti. Per Erik presset på dronningfløya, og Vegard gjorde det samme på kongefløya. Vegard gikk etter matten, men hadde ikke tid nok til å pøse på med offiserer for han måtte også ta litt hensyn til hva Per Erik gjorde. Men Vegard fikk brettet opp hele kongefløya og Per Eriks konge måtte flykte i sikkerhet til dronningfløya. Men da den kom dit var partiet over og Per Erik vant. Dermed ble det 3½-1½ seier til Kristiansund 2 over Kristiansund 3. Den mest fornøyde var nok Per Erik Hoem som har 4 av 4 poeng i seriesjakken hittil. Målsetninga hans er å vinne de to siste kampene også. De spilles i mars i Kristiansund mot Ørsta Volda og Aalesunds 2.

Lokaloppgjør i Sjakklubben i kveld

(Tore, 9. februar 2011) I kveld blir det et interessant lokaloppgjør mellom Kristiansund 2 og Kristiansund 3. Kampen starter kl. 1830 i klubben. Parene blir:

Tore Kristiansen, Kristiansund 2 - Audun Hoem, Kristiansund 3
Øyvind Hoem Vaseng, Kristiansund 3 - Geir Ove Olsen, Kristiansund 2
Pat Schanzenbecher, Kristiansund 2 - Henrik Øie Løbersli, Kristiansund 3
Vegard Viken Kallset, Kristiansund 3 - Per Erik Hoem, Kristiansund 2
Stig Rune Jenssen, Kristiansund 2 - Iver Halse, Kristiansund 3

Kristiansund 1 skal til Ørsta i helga

(Tore, 9. februar 2011) Helga 12. og 13. februar er det seriesjakkhelg igjen. Kristiansunds førstelag skal til Ørsta og spille mot Aalesunds 3 på lørdag og Ørsta på søndag. De skal ha hvit mot Aalesunds 3 på lørdag. Kampen spilles i Røde Kors-huset i Ørsta og begynner kl. 1300. Laget er kjempesterkt med IM Axel Smith i spissen. På søndag skal de møte Ørsta Volda og da har de svart. Vi håper at hjemmelaget stiller med Øystein Sande slik at våre i alle fall får brynt seg litte granne. Lørdag spilles også matchen Aalesunds 1-Ørsta Volda på samme sted som vår kamp. Det blir litt mer sosial happening ut av det når flere lag møtes for å spille.

Kristiansund 3 spilte godt mot Aalesundslagene

Dessverre blir denne raporten fra seriesjakkhelga i Ålesund midt i januar svært forsinket. Vi ble lovt at partiene fra matchene skulle legges ut på nettet hos Aalesunds Schaklag, men pc'en som de la inn partiene på tok kvelden dagen etterpå, og de har ikke greid å få den reparert.

Juniorlaget vårt, Kristiansund 3, tok poeng både mot Aalesunds 2 og Aalesunds 1. Kjempebra gjort, og alle var imponerte over våre gutter. Spesielt ålesunderne. I forhold til spillet de viste denne helga er de alle sammen underratet, men slik er det når de spiller veldig få langsjakkpartier. Vegard Viken Kallset spilte seg til remis mot Emil-Lion Nomat mot Aalesunds 1, og det var Vegard som sto best da de tok remis. I søndagens kamp mot Aalesunds 2 spilte de enda bedre; kanskje fordi motstanderen var hakket lettere. Audun spilte seg til remis mot Einar Wattø, en kjempeprestasjon av Audun, men vi vet jo at han kan spille godt. Øyvind på andrebordet hadde best stilling da han tullet seg bort og ga bort en offiser i midtspillet; og det var med svart. Henrik hadde også best stilling til de kom i gang med sluttspillet, men der avviklet Henrik feil og Per-Christian fikk fordelen med sin sentralt plasserte springer. Iver spilte også bra, spesielt på lørdag mot Aalesunds 1, og viste at framgangen fortsetter.

Hobbylaget Kristiansund 2 hadde ei kjempehelg, rent spillemessig. Aalesunds 3 ble banket 4-1 på lørdag. Og på søndag greide laget uavgjort mot storfavoritten Aalesunds 1. De stilte ikke med sitt beste mannskap, men det burde ha vært nok til å slå hobbylaget vårt. Geir Ove og Per Erik på de to siste bordene tok sine poeng og da Trond Harald greide å få remis mot Roar Nakken var det gjort. Roger var også godt fornøyd med partiet sitt på søndag og fikk opp ei god stilling før han tapte. Det beste med dette resultatet er at Kristiansunds førstelag ikke trenger å bekymre seg for om de vinner divisjonen siden Aalesunds 1 allerede har gitt bort et lagpoeng.

Bilder fra Ålesund

Uavgjort mot Aalesunds 1

(Tore, 16. januar 2011, oppdatert kl. 1545) Trond Harald spilte remis, og det ble uavgjort 2½-2½ i kampen Aalesunds 1 - Kristiansund 2. Ørsta Volda slo Aalesunds 3 med 3-2 i dag.
Kristiansund 3 tar bussen som går fra Ålesund kl. 1600.

Foreløpig rapport fra søndagens kamper, oppdatert

(Tore, 16. januar 2011, oppdatert) Nytt kl. 1525: Henrik tapte. I tillegg til at han hadde ei dårlig stilling gjorde han det enkelt for Per-Christian og ga ham en bonde til. Dvs. Henrik glemte en passent-regelen. Da rekker vi bussen med avgang fra Ålesund rutebilstasjon kl. 1600.

Trond Harald spiller godt, og det ser ut som han kan greie remis!
(Tore, 16. januar 2011, oppdatert) Nytt kl. 1500: Audun greide remis mot Einar Wattø! Henrik sliter nå mot Per-Christian. Per-Christian har fått sentralisert springeren sin og har gjort Henriks løper dårlig. Samtidig presser han sine bønder fram, og det gjør at stillinga til Henrik ikke ser så lys ut for øyeblikket. Det ser ut til at vi rekker bussen som går fra Ålesund kl. 1600.
Trond Harald er fremdeles i tårnsluttspill mot Roar Nakken. Det er en formidabel motstander for Trond Harald, men til tross for bonde under, har vi håp om at Trond Harald skal greie remis.


(Tore, 16. januar 2011. kl. 1415) Kristiansund 3 ligger under med 0-3. Iver, Vegard og Øyvind har tapt. Henrik og Audun kjemper videre. Henrik er i sluttspill med bonde under, men kan absolutt greie remis. Audun står godt mot Einar Wattø, og vi håper at han kan greie å slå ham. Det er mye i stillinga, så ingenting er avklart der.

Kristiansund 2 har 2-2 mot Aalesunds 1. Per Erik og Geir Ove har vunnet sine partier. Roger og Tore har tapt, og Trond Harald er i tårnsluttspill mot Roar Nakken. Roar har bonde over, men Trond Harald kjemper for remisen, og for at laget skal ta et lagpoeng fra Aalesunds 1.

Søndagens kamper i Ålesund

(Tore, 16. januar 2011) I dag, søndag, skal juniorlaget vårt møte Aalesunds 2. Etter at de så hvordan våre gutter kjempet og spilte i går, har de innsett at dette ikke blir en enkel walk over-seier. Aalesunds 2 er favoritter, men vi håper at våre fem utvalgte kan spille på samme nivå som i går mot Aalesunds 1, og hvis de gjør det kan det bli flere poeng enn i går. Men uansett er vi andre meget godt fornøyde med guttenes spill allerede.

Aalesunds 2 - Kristiansund 2. Vårt lag har hvit på første-, tredje- og femtebord:
Einar Wattø - Audun Hoem
Torstein Olsen - Øyvind Hoem Vaseng
Per-Christian Stenvaag - Henrik Øie Løbersli
Knut Valle - Vegard Viken Kallset
Erling Storeide - Iver Halse

Kristiansund 2 skal opp mot Aalesunds 1. De har forsterket laget siden i går. Det var planlagt, men hvis vårt andrelag taper kampen 5-0, blir nok det unnskyldninga overfor guttene.

Aalesunds 1 - Kristiansund 2. Vårt lag har hvit på første-, tredje- og femtebord.
Roar Nakken - Trond Harald Saltnes
Roar Naalsund - Tore Kristiansen
Håvard Ramstad - Roger Hojem
Rafael Gonzalez - Geir Ove Olsen
Emil-Lion Nomat - Per Erik Hoem
Aalesunds 1 er storfavoritter og 5-0 seier kan ikke utelukkes. Men i forrige sesong vant Trond Harald over Roar Nakken i et spennende parti og Tore greide remis. Så laget gir seg ikke uten kamp.

Foreløpig rapport fra lørdagens runde

(Tore, 15. januar 2011. kl. 2015) Partiene er akkurat ferdig etter seks timers spill. Kristiansund 2 slo Aalesunds 3 med 4-1, og det var bare Trond Harald Saltnes som tapte for Gunnar Bolsø. Bolsø er i siget for tida, da han i forrige uke slo Roar Naalsund (1879).

Juniorlaget vårt, Kristiansund 3, spilte veldig godt alle fem. Audun Hoem møtte Roar Nakken (1879) på førstebord, og holdt ut lenge. Partiet varte i nesten 5 timer, og det var først i sluttspillet at Audun måtte gi tapt. Roar hadde fått en bonde tidligere i spillet, og det var den ekstra bonden som gjorde at han fikk gjennombruddet i stillinga der de bare hadde bønder og en løper hver.

Øyvind Hoem Vaseng spilte mot Håvard Ramstad som i forrige uke gjorde en veldig god innsats i den internasjonale turneringa i Hastings i England. Tidlig under partiet nevnte Håvard til meg at Øyvind spiller godt. Øyvind sto jevnt i partiet sitt, men det raknet i tidsnøda. Håvard fikk inn en avdekkersjakk på dronninga da Øyvind bare hadde sekunder igjen på 4-5 trekk.

Henrik Øie Løbersli på tredjebord møtte Rafael Gonzalez. Tidlig i partiet tapte han en bonde, men han holdt ut lenge, og spilte i nesten 4 timer.

Vegard Viken Kallset spilte mot Emil-Lion Nomat. Vegard spilte aggressivt og fikk et flott initiativ med svart! Han presset Emil-Lion bakover, og fikk en bonde på andreraden som gjorde det problematisk for Emil-Lion. Da Vegard tilbød remis, trengte ikke Emil-Lion mange tidelssekunder på å ta i mot tilbudet. Kjempebra av Vegard!

Iver Halse på femtebordet møtte Helge Storeide. Iver holdt godt gjennom hele partiet til de kom til sluttspillet. Helge hadde en bonde mer, men det var ikke helt avgjort at Iver skulle tape. Iver gjorde noen skikkelige gode trekk og satte Helge på et par prøver i sluttspillet. Men da Iver byttet av både dronning og løper og havnet i et rent tårnsluttspill ble Helges merbønder avgjørende, og Iver tapte. Men også godt spilt av Iver.
Juniorlaget har nå satt hobbylaget på Kristiansund 2 under kraftig press. Kristiansund 2 skal nemlig møte Aalesunds 1 i morgen, og guttene krever at de må minst ta en remis i morgen. Ellers reiser de hjem i skam....

Kristiansund 2 vant hele 4-1, men underveis så det ikke like enkelt ut. Roger Hojem fikk tidlig en lett offiser fra Jan Erik Skog, og Geir Ove Olsen sto godt mot Martin Istad Skog. Per Erik hadde også bonde over mot Erling Nybø, og det samme hadde Tore Kristiansen mot Ole Drønen. Bare Trond Harald sto litt dårligere. Dessverre gikk han i fella til Gunnar Bolsø og lot Gunnar få spille et angrep. Det liker han, og da er han god. Roger og Geir Ove vant relativt tidlig sine partier, og det så litt verre ut på bordene til Per Erik og Tore. Ei stund fryktet flere at vi kunne få uavgjort i matchen. Men erfaringa til Per Erik og Tore slo inn, og de vant begge to sine partier.

Roger og Tore har tatt bilder, og vi skal legge det ut i løpet av kvelden. Guttene (minus Audun) ser på en film som arrangøren viser på storskjerm. De har vært ute og kjøpt seg godteri, og får popcorn av arrangøren. Hotellet serverer kveldsmat fram til kl. 2100, og flere skal benytte seg av tilbudet.

Ingen blogging i helga

(Tore, 14. januar 2011) Det blir ikke blogget fra denne helga. Vi har ikke nok folk med for å ta den jobben. Vi satser heller på å oppdatere denne sida oftere i løpet av helga. Følg også med på sidene til Aalesunds Schaklag.

Hvem spiller på våre to lag i helga?

(Tore, 14. januar 2011) Kristiansunds to lag som skal spille i Ålesund i helga er juniorlaget og hobbylaget. Det kan bli tøft for juniorene å møte voksne spillere som har 400-900 ratingpoeng mer, men vi håper at de får ei fin helg med fine opplevelser. Kristiansund 3 stiller med Audun Hoem, Øyvind Hoem Vaseng, Henrik Øie Løbersli, Vegard Viken Kallset og Iver Halse.
Siden det har kommet et forfall på Aalesunds 1, ser det ut til at det blir følgende spilleroppsett i morgen.

Aalesunds 1 - Kristiansund 3 (og vi har hvit på første-, tredje- og femtebordet):
Roar Nakken (1879) - Audun Hoem (1245)
Håvard Ramstad (1793) - Øyvind Hoem Vaseng (1141)
Rafael Gonzalez (1779) - Henrik Øie Løbersli (1097)
Emil-Lion Nomat (1605) - Vegard Viken Kallset (1065)
Helge Storeide (1582) - Iver Halse (892)
Aalesunds 1 har til sammen 3201 ratingpoeng mer enn Kristiansund 3. Den laveste avstanden mellom to spillere er 540 poeng. Snittet på avstanden er 640. I følge ELOtabellen skal en avstand mellom to spillere på 640 poeng tilsi at den laveste spilleren skal vinne 1 parti av 100 mellom de samme to spillerne. 540 ratingpoeng forskjell tilsier 3 vinstpartier av 100. Derfor forventer vi ikke den helt store poengfangsten i denne kampen men at våre juniorer bruker denne muligheten for å bygge erfaring.

Kristiansund 2 møter Aalesunds 3 lørdag ettermiddag, og vi hadde håpet at vi skulle møte litt flere juniorer, og det blir nok litt tøffere motstand enn hva vi hadde forventet i utgangspunktet. Men vi er klare favoritter i denne kampen.
Kristiansund 2 - Aalesunds 3 (og vi har svart på første-, tredje- og femtebord)
Trond Harald Saltnes (1622) - Gunnar Bolsø (1490)
Tore Kristiansen (1631) - Ole Reza Drønen (1392)
Roger Hojem (1476) - Jan Erik Skog (1340)
Geir Ove Olsen - Martin Istad Skog (1017)
Per Erik Hoem (1403) - Erling Nybø (892)

Aalesunds har kommet med lagoppstillinga si

(Tore, 14. januar 2011) Kristiansund 3 møter Aalesunds 1 på lørdag, og da stiller Aalesunds med dette laget: Roar E. Nakken, Siebe van Albada, Håvard Ramstad, Rafael Tirado Gonzalez og Emil-Lion Nomat.
På søndag skal Kristiansund spille mot Aalesunds 2, og de stiller trolig med dette laget: Einar Wattø, Thorstein Olsen, Per-Christian Stenvaag, Knut Valle og Erling Storeide.
Det blir to tøffe kamper for juniorene våre på Kristiansund 3. Ikke bli overrasket om de taper begge kampene 5-0.

Kristiansund 2 skal opp mot Aalesunds 3 lørdag, og trolig stiller de dette laget: Gunnar Bolsø, Ole Reza Drønen, Jan Erik Skog, Martin Skog og Erling Nybø
På søndag skal andrelaget møte Aalesunds bestelag og de stiller trolig med Roar E. Nakken, Roar Naalsund, Håvard Ramstad, Rafael Tirado Gonzalez og Emil-Lion Nomat.

Stor seriesjakkhelg i Ålesund

(Tore, 13. januar 2011) I helga møtes alle lagene, unntatt Kristiansund 1, i Ålesund og spiller en kamp på lørdag og en kamp på søndag. Seks lag møtes samtidig på samme sted, Hotell Bryggen i Ålesund. Det er både spillested, og der de to lagene fra Kristiansund skal bo.

Oppsettet for helga. Laget som står nevnt først har svart på første-, tredje- og femtebord
Lørdag 15. januar med start kl. 1300
Kristiansund 2 - Aalesunds 3
Aalesunds 1 - Kristiansund 3
Ørsta Volda - Aalesunds 2

Søndag 16. januar med start kl. 1030
Aalesunds 3 - Ørsta Volda
Aalesunds 1 - Kristiansund 2
Aalesunds 2 - Kristiansund 3

Dette blir de første kampene til Ørsta Volda, og vi er spente på hvilket lag de stiller med denne sesongen.
Begge Kristiansundslagene skal møte Ålesundslag. Juniorene på Kristiansund 3 skal på lørdag opp mot Aalesunds 1. De stiller med gode spillere, og det skal godt gjøres å ta poeng fra dem. Men Aalesunds 3 greide det forrige uke. På søndag skal våre juniorer møte Aalesunds 2, som også er et mye sterkere lag på papiret (rating) enn våre.

Hobbylaget, Kristiansund 2, skal møte Aalesunds 3 på lørdag. Nå viser det seg at det laget stiller med gode spillere også, og ikke bare juniorer slik vårt tredjelag gjør. Det kan bli en større utfordring enn vi hadde tenkt oss. Men hvis de ikke forsterker laget radikalt fra forrige uke, er nok Kristiansund 2 favoritt i oppgjøret. På søndag møter vi Aalesunds 1. Målsetninga er å ta så mange poeng som mulig fra dem, for å gjøre jobben lettere for vårt eget førstelag. I forrige sesong greide Kristiansund 2 (het Kristiansund 3 i fjor) å ta 1½ poeng fra dem, og det var bra. Greier vi det i år også, mot et sterkere Aalesundslag, er vi fornøyd.

Betenkningstida er 2 timer på 40 trekk, deretter 1 time på resten av partiet. Forrige gang vi var i Ålesund og spilte seriesjakk, var det Øyvind Hoem Vaseng sitt parti som varte lengst. Godt over 5 timer varte det i desember 2008.

Aalesunds 1 avga et poeng mot Aalesunds 3

(Tore, 13. januar 2011) Matchen Aalesunds 3 - Aalesunds 1 ble spilt forrige torsdag, 6. januar. Den endte 1-4. Hvem som spilte har vi ikke fått tilsendt, men vi tror at det var Gunnar Bolsø som slo Roar Naalsund. Aalesunds Schaklag har ingen saker om matchen, men det virker som om dette er saken om 1. runde i vårturneringa. Der har vi spillerne på Aalesunds førstelag, Øyvind Antonsen har kommet inn i stedet for Håvard Ramstad, og en av dem (Roar Naalsund) tapte. Det ser der ut til at Aalesunds 1 hadde 4 hvite, men for at det skal gå opp må Gunnar Bolsø ha hatt hvit. Da spilte i så fall Øyvind Antonsen på fjerdebordet for Aalesunds 1. Aalesunds 1 skulle ha hvit på første-, tredje- og femtebordet. Hvis vi tolker dette riktig, blir oppsettet:
Aalesunds 3 - Aalesunds 1 1-4
Bengt-Arne Jørgensen - Roar Nakken 0-1
Gunnar Bolsø - Roar Naalsund 1-0
Martin Skog - Siebe van Albada 0-1
Erling Nybø - Øyvind Antonsen 0-1
Emil Reite - Rafael Gonzales 0-1

4 av partiene kan spilles gjennom her...

Førstelaget vant 5-0

(Tore, 20. desember 2010) I går ble kampen i andre runde mellom Kristiansund 3 og Kristiansund spilt i Sjakklokalet. Kristiansund 3 er et rent juniorlag, mens førstelaget består av klubbens sterkeste spillere. Det var forventet at førstelaget skulle vinne 5-0, men det skulle spilles først, og juniorene har vist tenner tidligere.

På førstebordet møttes Kjell Tore Sandum (1925) - Audun Hoem (1204). Til slutt ble det kongeindisk der hvit har fiansjettert sin hvitfeltløper. Audun spilte 6...c5 og ville inn i den jugoslaviske varianten der hvit spiller 7.d5. Men Kjell Tore unngikk denne og valgte heller en åpnere stilling da han byttet av bøndene. Audun spilte deretter litt unøyaktig og plasserte sin hvitfeltløper på f5, og Kjell Tore fikk da et kraftig press på b7-bonden. I tumultene som fulgte stakk Kjell Tore av både med b7- og e7-bøndene. Deretter var det bare for Kjell Tore å bytte av flest mulig offiserer og komme til sluttspill. Dit kom de med springer for Kjell Tore og løper for Audun, men Kjell Tore hadde de to bøndene ekstra. Audun ga opp.

På andrebordet hadde junioren hvit; Øyvind Hoem Vaseng (1161) - Robin Hoem (1469). Det ble spansk firspringer, og Robin gikk for den aggressive Rubinsteinvarianten med 4...Sd4. Øyvind svarte korrekt med 5.La4, og Robin fulgte opp med den lite spilte varianten 5...Sxf3. Det er nok en variant som Robin har studert og har funnet ut at han liker bedre enn de andre oppsettingene i spansk firspringer. Øyvind utviklet seg fornuftig, men valgte feil plan da han ville legge press på f6-springeren. Robin fikk flere tempotrekk, og da det var svart som fikk spilt fram f-bonden og ikke hvit, hadde svart fått overtaket. Snart tok han en bonde, og deretter var det snart slutt for Øyvind.

Eilif Odde (1950) - Henrik Øie Løbersli (1086) ble spilt på tredjebordet. Henrik hadde ikke den beste oppladinga denne søndagen, for han hadde kjørt i bil fra Oslo siden morgenen. Han kom akkurat i tide til kampstart. Henrik spilte igjen halvslavisk slik som han pleier, men denne gangen valgte han Meranervarianten. Fikk han inspirasjonen til varianten fordi Robin på nabobordet spilte Rubinsteinvarianten? Det var Rubinstein som spilte varianten første gangen i 1924, men denne varianten ble ikke oppkalt etter ham selv, men byen Merano i Italia hvor partiet ble spilt. Henrik og Eilif fulgte hovedvarianten til 11. trekket, men Henrik valgte å bytte bønder på d5, og det var greit. Men han tapte partiet da han deretter valgte å ta den gjenværende bonden på d5. Den var forgiftet, og kan ikke tas. Eilif fikk en overveldende stilling, og til og med igjen bonden. Henrik tapte ganske raskt.

På fjerdebordet spilte Vegard Viken Kallset (1045) - Vegard Simensen (1595). Vegard Kallset med hvit spilte Alapinvarianten i siciliansk. Den har han spilt før, men ikke mot en så god spiller som Vegard Simensen. Vegard og Tore hadde sett på akkurat denne varianten på sjakk-kaféen på lørdag, og Vegard (Simensen) var tilfreds med å ha fått ei åpning han hadde forberedt. Vegard svarte med 2...Sf6 som er svarts hovedsvar. Vegard Kallset ble da überforsiktig og valgte å forsvare bonden på e4 med 3.d3. Det ble ei passiv oppstilling for hvit, og svart fikk tidlig utligning og kom på offensiven. Med svarts kanonader så raknet stillinga til hvit sammen, og Vegard Simensen vant partiet.

Det siste partiet på femtebord, Karl W. Strand (1904) - Øystein Halse (852), ble litt mer spennende. Karl W. valgte å gå inn i avbyttevarianten i spansk som han liker å gjøre når svart svarer med 1...e5. Karl W. forsøkte seg i åpninga med et par trekk der det var lett å gå feil, men Øystein så farene og valgte riktig. Enden på åpninga ble at Øystein fikk utligning, og det er det første svart må ha skal han vinne partiet. Øystein fikk også i gang et angrep på kongestillinga til hvit, men det ble for puslete og stoppet opp. Da begynte partiet å snu seg, og Karl W. fikk stadig bedre og bedre stilling. Da Karl W. også fikk lov til å herje med springeren sin, ble det for mye å passe på for Øystein, og han gikk matt.

Dermed ble det 5-0 seier til Kristiansund 1. Juniorene viste seg fram på en positiv måte, men, heldigvis for førstelaget som skal opp i Eliteserien, så var de ikke gode nok.

Du kan spille gjennom partiene her....

De andre divisjonene

Siden Kristiansund 1 har planer om å rykke opp til Chess Attack-serien (Eliteserien) er det litt interessant for oss å følge utviklinga i de andre divisjonene. Vinneren av Midtnorgeserien møter enten et lag fra Nord-Norge (mest sannsynlig Tromsø) eller vinneren av Østlandsserien. Vi kan ikke møte vinneren i Vestlandsserien siden Trondheim spilte opprykkskamp mot Stavanger forrige gang.

Nord-Norge har ikke seriesjakk slik som resten av landet og gjør unna alt på ei helg på nyåret en gang.

I Østlandsserien er Black Knights favoritten, og vi har ment at Drammen Tiger har vært en klar utfordrer. Drammen spiller med Lars Hjelmås (2248) på topp. Lars spilte opprykkskampene for Kristiansund i 2009 da vi spilte mot Verdal og Tromsø, og han vant begge. Men i Østlandsserien har Drammen Tiger tapt begge partiene i runde 2 og 3 som ble spilt den første helga i desember. Black Knights med Helge Nordahl (2331) i spissen har også tapt en kamp men har to seirer og ligger på andreplass. OSS 2 leder serien, men de kan uansett ikke rykke opp siden OSS allerede har et lag i Chess Attack-serien. Hønefoss har også to seire og et tap og følger Black Knights. Det er tydelig at topplagene slår hverandre og siden de har seks kamper igjen, er det fremdeles uavklart på Østlandet.

I 1. divisjon Trøndelag er det bare fem lag. Verdal og Trondheim 2 har begge vunnet sin ene kamp, mens Trondheimstudentene har vunnet en kamp og tapt en. Vi regner med at Verdal vinner 1. divisjon Trøndelag.

Søndag 19. desember møtes Kristiansund 3 og 1

Kristiansund 3 - Kristiansund 1 spiller i Sjakklokalet søndag 19. desember. Kristiansund 3 er et rent juniorlag, men den beste junioren, Vegard Simensen, spiller på Kristiansund 1 fordi førstelaget trenger ham. Siden Kristiansund 3 har hjemmekamp skal de ha svart på førstebord. Hvordan vi skal sette sammen Kristiansund 3 har vært et hodebry, siden spillerne har hatt litt forskjellig utvikling denne høsten. Men vi har valgt å følge ratingen. Laget til Kristiansund 3 blir Audun Hoem, Øyvind Hoem Vaseng, Henrik Øie Løbersli, Vegard Viken Kallset og Øystein Halse.
Kristiansund 1 stiller med Kjell Tore Sandum, Robin Hoem, Eilif Odde, Vegard Simensen og Karl W. Strand.

Kampene blir da som følger:
Kjell Tore Sandum, 1925     - Audun Hoem, 1204
Øyvind Hoem Vaseng, 1161    - Robin Hoem, 1469
Eilif Odde, 1950        - Henrik Øie Løbersli
Vegard Viken Kallset, 1045   - Vegard Simensen, 1595
Karl W. Strand, 1904      - Øystein Halse, 852
Kampstart for førstebord og femtebord er kl. 1400. De tre andre partiene starter kl. 1800.

Den andre kampen i andre runde, Aalesunds 3 - Aalesunds 1, blir først spilt torsdag 6. januar.

Kristiansund 1 vant også sin første kamp

Det er vanlig praksis at de to beste lagene fra samme klubb møter hverandre i første runde, når de spiller i samme divisjon. Derfor ble det kamp mellom Kristiansund 1 og 2 torsdag 25. november. Kristiansund 2 har hatt for vane å ødelegge starten til Kristiansund 1 ved flere anledninger, bl.a. i fjor, men i år så det greit ut helt til Tore Kristiansen overså et enkelt kongetrekk og ga bort partiet. Det ble 3-2-seier til Kristiansund 1, og ved denne anledninga var det nok seier som var det viktigste. Eilif og Karl W. vant greit sine to kamper. Vegard og Pat hadde stilt seg opp i ei helt låst stilling, og på førstebordet hadde Roger Hojem tilbudt remis et utall ganger. Til slutt tok Robin imot, og det ble 3-2 seier til Kristiansund 1.
Kristiansund 1 regner med å vinne sine resterende kamper, og vi trengte ikke vinne 5-0 slik Aalesunds 1 gjorde. Det er lagpoeng som teller først i seriesjakken. Hvis to lag har samme antall lagpoeng, telles de individuelle poengene for å avgjøre rekkefølga. Kristiansund 1 hadde hvit på første-, tredje- og femtebordet.

Kristiansund 2      - Kristiansund 1        2-3
Roger Hojem, 1476 - Robin Hoem, 1469 ½-½
Geir Ove Olsen - Eilif Odde, 1950 0-1
Pat Schanzenbecher, 1362 - Vegard Simensen, 1564 ½-½
Per Erik Hoem, 1403 - Tore Kristiansen, 1637 1-0
Mats Henøen, 1251 - Karl W. Strand, 1904 0-1

Aalesunds 1 vant hele 5-0

Torsdag 4. november spilte de seriesjakk i Ålesund mellom Aalesunds 1 og 2.

Aalesunds 1      - Aalesunds 2          5-0
Roar Nakken, 1879 - Emil-Lion Nomat, 1605 1-0
Roar Naalsund, 1879 - Per-Christian Stenvaag, 1579 1-0
Siebe van Albada, 1877 - Helge Storeide, 1582 1-0
Håvard Ramstad, 1723 - Knut Valle, 1562 1-0
Rafael Gonzales, 1778 - Stig Sætre, 1517 1-0
Les mer her og partiene finner du her.

Spilleprogrammet i 1. divisjon Møre og Romsdal

 (Tore, 21. november 2010) Laget som står først har egentlig hjemmekamp, men siden vi har vårt eget opplegg i Møre og Romsdal, har vi allerede bestemt spillestedet. Laget som står først har svart på første-, tredje- og femtebord. Lagene møter med fem spillere hver, og betenkningstida er 2 timer på 40 trekk, deretter 1 time på resten av partiet.
I november
Aalesunds 1 - Aalesunds 2
Kristiansund 2 - Kristiansund 1
I desember
Aalesunds 3 - Aalesunds 1
Kristiansund 3 - Kristiansund 1

Lørdag 15. januar i Ålesund
Kristiansund 2 - Aalesunds 3
Aalesunds 1 - Kristiansund 3
Ørsta Volda - Aalesunds 2
Søndag 16. januar i Ålesund
Aalesunds 3 - Ørsta Volda
Aalesunds 1 - Kristiansund 2
Aalesunds 2 - Kristiansund 3

Lørdag 12. februar i Ørsta
Ørsta Volda - Aalesunds 1
Aalesunds 3 - Kristiansund 1
Søndag 13. februar
Kristiansund 1 - Ørsta Volda, spilles i Ørsta
Kristiansund 3 - Kristiansund 2, spilles i Kristiansund
Aalesunds 2 - Aalesunds 3, spilles i Ålesund

Lørdag 12. mars i Kristiansund
Kristiansund 1 - Aalesunds 2
Kristiansund 2 - Ørsta Volda
Kristiansund 3 - Aalesunds 3
Søndag 13. mars i Kristiansund
Kristiansund 1 - Aalesunds 1
Ørsta Volda - Kristiansund 3
Aalesunds 2 - Kristiansund 2

19. eller 20. mars
vinneren av 1. divisjon Møre og Romsdal møter vinneren av 1. divisjon Trøndelag for å kåre mesteren i Midtnorgeserien.

Lørdag 2. april på Haraldsheimen i Oslo
Opprykkskamp til Eliteserien. Kristiansund møter et lag fra Nord-Norge (mest sannsynlig Tromsø) eller vinneren av Østlandsserien (Black Knights er knepne favoritter der foran Drammen).

Lagene fra Kristiansund

Kristiansund deltar med tre lag i 1. divisjon Møre og Romsdal. Det samme gjør Aalesunds og Ørsta Volda stiller med et lag. Molde stiller ikke lag i år. Lagene fra Kristiansund har sine respektive oppgaver. Kristiansund 1 skal vinne divisjonen, bli best i Midtnorge ved å slå det beste trønderlaget, og deretter vinne kvalifiseringskampen om opprykk til Eliteserien. Det er målet, rett og slett.
Kristiansund 2 skal bestå av voksne hobbyspillere.
Kristiansund 3 er et rent juniorlag.
Det er en del utfordringer med å stille med tre lag med så få spillere som vi har. §6.6 i Seriesjakkreglementet: Dersom en klubb deltar med flere lag, kan ingen spille for mer enn ett av lagene i løpet av 14 dager. En spiller som har deltatt på et lag må står over en kamp på dette laget før han kan spille for et lavere rangert lag.
§6.8 i seriesjakkreglementet sier også Den enkelte klubb bestemmer selv sine spilleres bordplasseringer etter antatt spillestyrke. Rekkefølgen mellom dem som deltar på laget kan ikke endres i løpet av serien, men nye spillere settes inn etter antatt spillestyrke.

Våre sider fra forrige sesong

Våre sider fra sesongen i fjor finner du fra Midtnorgeserien og fra Eliteserien.


 

Utskriftsvennlig versjon

Teknisk ansvarlig