Kristiansund Sjakklubb

ksk - stiftet 1917 

Formannen har ordet

Fem års opptur

Av tidligere leder for Kristiansund Sjakklubb, Aage Georg Sivertsen (17. juni 2012)  

Etter fem år i KSK tok jeg farvel som leder på siste årsmøte. Kort oppsummert har det hele vært en lang opptur. Innimellom har det vært små kamper, til det siste, men hovedsakelig har dette vært mer enn gøy:
Klubben hadde for noen år siden 3-4, eller i beste fall 7-8 voksne spillere innom klubblokalet en gang i uka. Da jeg overtok for fem år siden mistet vi også leieavtalen til lokalet i Langveien. Vi hadde en liten periode klubblokale i min stue på Innlandet og stod i realiteten uten sted å være.
Nå har klubben eget, flott, veldig moderne lokalet i sentrum av byen. Utstyret er også helt på øverste hylle med trebrett, digitale klokker,to store tv-skjermer, PC-er med egen hjemmeside, sensorbrett, analyserom, kjøkken osv. Det har de siste 2-3 årene vært åpent minst tre dager i uken og ganske ofte også på lørdager.

Det har de siste årene vært 20-25 hovedsakelig yngre spillere innom hver uke. Noen guttunger er i ferd med å bli litt voksne og fra Vegard, Henrik, Øyvind, Iver osv. som knapt kunne sjakkreglene, er de nå som tenåringer snart i ferd med å dominere A-klassen.
De beste spillerne som Brede Kvisvik og Edwin David fikk være med å bli Norgesmester for lag, og har vært med på både sølv og bronsje i eliteserien. Spesielt morsomt har det vært å bidra til å utvikle Brede Kvisvik fra en ordinær sjakkspiller til en spiller som er en del av det norske landslaget. IM Axel Smith var med å bygge opp noe av dette og bodde også ett år i byen.

Store turneringer har blitt arrangert hvor møtet mellom verdensmester Anand mot Magnus Carlsen var høydepunktet. Dessuten har det hvert år de siste fem årene vært arrangert skoleturneringer for både barne-og ungdomsskolen. Hundrevis av barn har deltatt.

Styremedlemmene Roger Hojem og Per Erik Hoem har mye av æren for at klubben har en annen posisjon i dag enn for noen år siden. Ikke minst har disse to bidratt til at vi har en stor grasrot som trygger økonomien. Spesielt må jeg nevne Roger, som sammen med undertegnede, fikk satt i gang den aller viktigste aktiviteten; satsningen på barnesjakk.

DNB må få æren for at klubben har fått sitt eget lokale. De sponser KSK ved å betale 75% av renteutgiftene i 12 år (6+6, hvor avtalen reforhandles etter 6 år). En unik gave fra banksjef Odd Åkvik.

En plattform er lagt, så vel økonomisk som sportslig. Noen av foreldrene og andre voksne fortjener veldig mye ros. Jeg nevner spesielt Stig Rune Jenssen, som har vært og er superpositiv til alt vi foretar oss i Sjakklubben. Det samme kan man si om Eli Marit Ødegård som er unik overfor de yngste. Det er en drøss av foreldre/voksne som kunne vært nevnt.

Til slutt nevner jeg klubbens nestor Karl W. Strand som tross sin alder og tross sine helsemessige utfordringer, har vært tilstede og inspirert de yngste til sjakklig fremgang. Vi har ikke alltid vært enige i veivalgene Karl, men vi har begge et felles mål og det er at klubben skal ha et godt miljø og utvikle seg. Det gode miljøet er ingen selvfølge, men har røtter fra gammelt av. Det er jeg sikker på den nye lederen Tore Kristiansen tar vare på. Aktiviteten blant de yngre og aktiviteten på hjemmesiden er det Tore Kristiansen som har hovedæren for de siste tre årene. Klubbens medlemmer bør støtte Tore der det er mulig, slik at ikke energien tappes.

Byens firma trenger ikke gi alle millionene til fotballen. Sett av 2,5 % til noen andre lag og foreninger som dyrker barn og ungdom. Sjakk er en del av det. Garantert.

Julebrev med god følelse!

Av Aage Georg Sivertsen (24. desember 2012)  

Kristiansund Sjakklubb har i år fått eget lokale, har utvidet lokalet med en fantastisk kjeller, har vært aktive i en rekke turneringer og har et elitelag som er knallsterkt.
Takket være Roger Hojem har klubben nå fått utvidet klubblokalet med en aldeles nydelig kjeller. Gratiss Roger!
Vi har lov å takke Håvard som har snekret (og bommet materiale i hele byen), samt at Stig Rune har bidratt med alt elektrisk. Fabelaktig arbeid som ble kronet med en kraftig dugnad og en høytidelig åpning. DNB og Gjensidige Nordmøre og Romsdal er gull verdt for klubben! At Lerøy Hydrotech konkurrerer med å bli vår største sponsor, setter vi pris på. Den unike avtalen vi fikk med DNB som betaler i realiteten all husleie i minst 12 år er nesten for godt til å være sant. Takk banksjef Odd Åkvik!

Tore Kristiansen har holdt åpent 3-4 dager i uka og med radarparet Robin/Henrik har vi i år hatt et helt unikt tilbud til alle som vil spille sjakk. Dessuten har Axel Smith bodd i byen i over ett år og klubben har selvsagt hevet seg på alle felt. Robin Hoem fortjener også å bli nevnt. Du har vært en viktig brikke det siste året, Robin. Med dine analytiske evner vil alle som bryr seg seriøst om sjakk få stor nytte. Stå på Robin! Dessuten setter vi pris på en rekke foreldre/voksne som bidrar. Ingen nevnt, ingen glemt!!

Nå står nye og store utfordringer for døren. NM i hurtigsjakk i Fredrikstad rett over nyttår, vil ha stor deltakelse fra vår klubb. Skulle vi greie å få inn noen småkroner her og der, slik som i 2012, vil vi også for fremtiden greie både å ha et godt tilbud til de yngste og å holde på et elitelag. Alle foreldre som har en eller annen fot i en foretning eller selskap, må for guds skyld forsøke å bidra med noen kroner. Enkeltpersoner som har noen kroner ekstra – som kanskje ikke er i et firma- kan selvsagt også få lov å donere noen kroner. Har man ikke penger, så setter klubben veldig pris på en annen innsats; det være seg loddsalg, dugnad, grasrot, sjåfør på turer eller lignende. Det er ikke like lett å holde små klubber i gang, men dette går bra folkens. Jeg skulle til å si enten man får penger eller ikke. Vi skal greie oss uansett vi!!

Henrik Øie Løbersli har blitt en bedre sjakkspiller i høst. Han sitter nå daglig med sjakkanalyser og vil muligens starte på Simens Sjakkgymnas. Her har vi uten tvil et talent og så får tiden vise hvor stort det er. Det samme gjelder Øyvind Hoem Vaseng. Her er det noe på gang, og Øyvind virker energisk. I tillegg har vi fått en liten gutt som kan spise seg inn på de nestbeste ganske raskt. Det er Mads Wollan Myhre. Mads er bare 10 år og gjorde en fremragende innsats i NM for ungdom med sin 5. plass (med over 50 deltakere). For Mads gjelder bare en ting: ha det gøy.

På elitelaget har Aryan Tari (13) gjort et megabyks i sin rating. Dessuten har han satt seg i respekt blant de aller beste. Å vinne mot Jon Ludvig Hammer to ganger i hurtigsjakk samme høst, er et helt vilt resultat. Aryan kan finne på å bli Norgesmester i hurtigsjakk selv med hele Norgeseliten til stede! (vi glemmer selvsagt Magnus, som ikke vil delta). Axel Smith er en av årsakene til at Aryan har blitt så mye bedre. Til alle andre ungdommer som er ambisiøse; for all del ikke glem at minst 4 -8 timer om dagen er nødvendig hvis man skal sikte mot verdenstoppen i sjakk. For å referere Judit Polgars (som har vært blant verdens ti beste spillere), siste intervju fra London; When I was 10 years old, I studied chess 10 hours every day”.

Vi har spillere på elitelaget, men også spillere som bor i Kristiansund, som har ambisjoner. Det kan gå mot mange spennende år for en av Norges største og beste sjakk-klubber.

Under Landsturneringen (NM) i Sandefjord i sommer presterte vår klubb å raske med oss hele 3 klassevinnere! Ingen andre klubber kunne matche oss! I eliteklassen gjorde både Kristian Stuvik Holm og Brede Kvisvik respektable resultater. Mon tro hvor Brede hadde havnet på listen hvis han hadde senket Simen Agdestein... Brede overså en ganske enkel og klar gevinst i det partiet. Vegard Simensen, som kan vinne mot hvem som helst, hjalp Aryan Tari til å bli Norgesmester for junior. Øivind Hoem Vaseng spilte svært godt og vant klasse 3, mens vår konsertmester Trond Harald vant klasse 2. Han underholdt oss og beviste stort sett i hvert parti at det går an å vinne selv om man står til klart tap. Vi har allerede startet forberedelsene til neste års landsturnering på Lillehammer.

Ved å jobbe som et lag, vil dette gå veien. Det går veien.

God Jul til alle sammen!

God jul og godt nyttår!

Av Aage Georg Sivertsen (24. desember 2011)  

På slutten av året fikk klubben en kultur-og idrettspris fra Kredinor på 50 000 kroner. Undertegnede holdt takketale i bystyret tirsdag 20.desember. Måtte denne prisen inspirere til ytterligere aktivitet i året som kommer. Pengene kom godt med og i et budsjett på rundt en halv million, så ser det ut til at dette fører til at vi går med et par tusen kroner i pluss i år.

Det har på alle måter vært et fantastisk sjakkår. Takket være Tore Kristiansen og Roger Hojem har det blitt mer sjakkspilling blant de yngste enn noen gang før. De beste i klubben har også blitt litt bedre og det hele ble kronet med et norgesmesterskap for lag. Vi går en spennende sjakktid i møte. Skal vi holde aktiviteten like høy og oppnå de resultatene vi ønsker, vil det kreve mye energi. Ikke minst har vi økonomiske utfordringer.

For året 2012 har klubben et spesielt tilbud til alle ungdommene som vil se på sjakk hver dag. Vi har plukket 5 spillere så langt, men alle som vil kan melde seg på denne ordningen via undertegnede eller Axel Smith. Det helt spesielle med sjakk er at man ikke trenger ha helt spesielle talenter for å bli med i en elitegruppe. Det er nok å vis veldig stor interesse.
Treningen med Axel har fungert utmerket i høst. 8 grupper og i overkant rundt 25 spillere har vært veldig fornøyd med undervisningen. Det er også verdt å nevne at skal man bli bedre, da er undervisning med en tittelholder helt nødvendig. Det er også lov å trekke frem enkeltprestasjoner. Jeg velger å nevne Brede Kvisviks kraftige fremgang. Han har fått sitt første IM napp og har hatt en formidabel utvikling som sjakkspiller. Noe av årsaken er selvsagt treningen med Axel Smith, men sjakk krever mye tid med egentrening og vi får la Brede selv få størsteparten av æren for sin egen fremgang.

På ungdomssiden har vi et par veldig unge spillere på ca 8 år som er veldig ivrige. Dessuten har Henrik Øye Løbersli (15) tatt et nytt godt steg i riktig retning. Med flere turneringer og mye spill, vil det ikke overaske om han kryper ganske raskt mot 2000 i rating. Ikke langt etter følger Øyvind Hoem Vaseng som er på samme alder. Og så får vi se om Magnus Jensen følger opp sin fabelaktige innsats med sin 5. plass av 50 deltakere i siste NM for ungdom. Det er likevel flere spillere som er ganske flinke og jeg tror det er bare opp til hver enkelt om de vil bli gode eller ikke. Iver halse har også begynt å røre litt på seg. Om John Oddvar, Emil, Espen osv vil bli gode sjakkspillere, det avgjør de selv. Selvsagt kreves det litt sjakkspilling daglig. Dog er det sjelden klubben har hatt et så godt tilbud med undervisning. Og noe særlig billigere idrett finnes ikke.

Til alle foreldre: Styret takker alle som har vært med og bidratt i dette flotte sjakkåret. Vi håper dere er like aktive neste år og vi ber alle som kan om å sette av tid for landsturneringen neste sommer. Vi velger denne turneringen ikke minst som et sosialt tilbud.

På vegne av styret i Kristiansund Sjakklubb ønsker undertegnede alle medlemmer en riktig god jul og et veldig godt nytt år!

Long way to go!

Av Aage Georg Sivertsen (5. desember 2011)  

Det har vært et godt år for KSK. Først og fremst har vi klart å holde aktiviteten oppe blant de yngste. Det er tydelige at elitelagets og de beste spillernes prestasjoner inspirerer både de yngste spillerne og lederne i klubben. Akkurat slik styret i klubben ønsker.

Skolesjakken er vår fremste satsning. Her legges grunnlaget for fremtiden. Vi ønsker derfor å bruke enda mer ressurser på dette. Drømmen vil være å ha åpent alle dager i sjakklokalet. Vi må også medgi at selv om vi har hatt suksess med elitelaget i år, så er det langt frem. Det er krevende å holde trykket blant landets beste og vi er sårbare.

De yngste i klubben har gjort fremgang, men vi må innse at det er langt frem. Skal Henrik, Øyvind, Vegard S og Vegard K, Magnus, osv bli gode sjakkspillere, på høyeste nivå i Norge, da må noe skje; Enda mer gøy med sjakk, flere turneringer, mere studier, mere spilling i lokalet, mere av alt. Inspirasjon og kvalitet i treningsarbeid er nøkkelord.Styret legger forholdene til rette. Spillerne selv må ha indre motivasjon til å bli best. Når Magnus eller Henrik kommer på 5 og 8 plass i NM for ungdom, så ikke glem at vinnerne i disse klassene ligger et hav foran. At Henrik Øie Løbersli snart er blant klubbens beste spillere, av de som bor i Kristiansund, forteller mer om nivået i vår klubb enn om hvor god Henrik er. Henrik kan selvsagt bli stormester en dag. Det tar bare noen år. Og det tar noen år før det meste er helt på G. Vi har derimot troen og selv om enkelte i klubben er kritiske til alt vi foretar oss, så kan vi leve med det. Kanskje gjør det bare godt.

Når disse linjer blir skrevet har formannen i klubben lært seg spansk (språk) etter et par måneders opphold på Cuba. Har pugget spanske verb like intenst som Axel har lærer sjakk. Jeg gleder meg til hjemreise og til å undervise ungdommene som ønsker å bli bedre. Planen er at jeg er i KR fra ca 12 desember og et godt stykke ut i januar. På Cuba har klubben to gode sjakkvenner. Når jeg er i Havanna møtes vi daglig for sjakkstudier. Rolando (2458) og Johnny (2050) har begge lyst til å besøke Kristiansund. Det skal vi ordne en dag. Og hvis noen i vår klubb har lyst til å besøke Cuba, så ordner vi det :-).

Om noen dager kommer det ut en ny sjakkavis. Her oppsummerer vi året som har gått og skriver litt om veien videre. Spille sjakk mine venner, spill sjakk. Det går vegen.

Ny giv med Axel!

Av Aage Georg Sivertsen (2. september 2011)  

Det er ny giv og nye muligheter i klubben med Axel. Nå har vi 6 grupper á 2 eller 3 spillere som får undervisning av Axel. Dette er rette veien å gå dere!

Dessuten er vi endelig i ferd med å få til en bra klubbturnering i klubben. Det tok oss 4½ år å få til det som nå skjer. Og hva skjer; jo; Vi har en klubbturnering i gang med en elitegruppe, en A-gruppe og straks en gruppe for de minste. Det betyr at 30 spillere er med i høst og spiller langparti. Det er folk hver dag i klubben for tiden og vi håper dette er en god begynnelse på noe som kan bli bedre både i kvalitet og kvantitet. Særlig i kvalitet. Dog er et første alvorlig steg tatt mot å lage en god sjakk-klubb. Nøkkelen er Axel Smith. Det får han tåle og høre. Vi er inne i en ”prøveperiode”. Vi håper at både Axel og Ellinor vil trives i byen. Det er bare å si at vi gleder oss - og jeg tror det går veien.

Jeg velger å gi ros til tre personer denne gang:
1. Edwin David, som tross dårlig resultat i NM, spilte et forrykende parti i første runde. Det ble kommentert både av Simen i VG og Gausel i Dagbladet. Og ikke uten grunn. Det var underholdning for både dem som forstår seg på sjakk og for meg som er på lavere nivå. Uansett nivå: det var ekstrem underholdning. Jeg er ikke redd for å si at Edwin er et unikt sjakktalent, tross sin voksne alder. Edwin hadde, ifølge Leif Erlend Johannessen, 2370 i rating som 18 åring. Forstår dere hvor god denne gutten kan bli? Noe er i alle fall jeg helt sikker på; Edwin kan bli vårt nye stjerneskudd om han tar seg tid til å spille sjakk og ha fokus.

2. Robin Hoem var med som sekundant for Brede i NM, med stort hell. Undertegnede har vært i lære hos Robin i åpningsteori den siste uken. Gutten har ekstremkunnskaper i spillets åpningsfase. Det er klubbens plikt å forsøke å legge forholdene til rette for at Robin og andre spillere får sjansen til å bli bedre. Det føler jeg at vi gjør ved at Axel har flyttet hit. Vi har lagt en del energi i å få til en eliteklasse og vi ønsker å følge opp.

3. Roger Hojem er i ferd med å gjøre en fabelaktig innsats som selger i klubben i år. Det er bare noen få sponsorer som forstår hva vi holder på med, men etter hvert kan vi kanskje formidle dette videre, slik at også jobben for Roger eller andre som får inn penger i klubben blir lettere.

Til alle spillerne som deltar i høstens turnering har jeg følgende tips: Skulle det skikkelig dårlig, kan dere melde dere på en ny turnering ganske godt og det vil gå bedre. En dårlig turnering trenger slett ikke bety at man er en dårlig spiller. Spiller du 10-15 dårlige turneringer på rad, da kan det være at du ikke er noen god spiller, men det vil ikke skje. Du blir nemlig litt bedre for hver turnering d u spiller. Særlig gjelder dette for de yngre, men kanskje gjelder det også like mye for de som har flyttet hjemmefra.

Formannen blir noen uker i England – i Shakespeares fotspor. Enn så lenge; lykke til alle sammen!

Camilla dro, Ellinor kommer!

Av Aage Georg Sivertsen (3. aug 2011)  

Camilla (12) som har vært en av våre største sjakktalenter flyttet fra Kristiansund til Kongsvinger i går. Trist for oss, men verden må gå videre. Vi håper hun fortsetter sin sjakkspilling og vi håper at hun en dag spiller for KSK igjen! Camilla er en fantastisk jente; alltid like smørblid, alltid høflig og den søteste Pia i klassen!

Omtrent samtidig som Camilla reiste, har klubben fått et nytt kvinnelig sjakktalent. Det er Ellinor Frisk(25), Axels samboer. Ellinor gjorde en meget solid innsats i Mesterklassen i NM og vi ser ikke bort i fra at klubbens jenteaktivitet kan styrkes betraktelig med hennes deltakelse. Et faktum er at hun kanskje er klubbens sterkeste spiller som bor i Kristiansund, utenom Axel da selvfølgelig. Vi har forventninger til våre to nye landsmenn, men vi skal også legge forholdene til rette for at de skal trives.

Klubben har nå en helt, helt unik mulighet for å ta et godt kvalitetsmessig steg i riktig retning. Endelig har vi fått en IM til å bo i denne byen. Endelig kan klubbens beste spillere få kyndig veiledning slik at de kan heve seg fra 17-18-1900 i rating til noe mer. Noen har fortsatt ambisjoner, andre har ikke. Vi satser på begge deler! Selvsagt ønsker vi å satse mest på de yngste, de som har både talent og mulighet for å bli best.

NM i Oslo ble en opptur for vår klubb. Atle Grønn skrev på OSS sin hjemmeside at klubben var stolt over å ha fått to ferske norgesmestre, i klasse senior og i lilleputtklassen. Han la til at man vet hvor vanskelig og gjevt det er å vinne en klasse i NM. Hva skal vi da skrive som vant de to øverste klassene, samt klasse 3? Fantastisk innsats og godt spill sier jeg!!

Axel blir GM neste år. Både han og jeg visste at han kom til å vinne NM, eller minst være blant de 2-3 beste. Jeg hadde god kontakt med Axel rett før NM og jeg kunne registrere hvor sulten han var på suksess. Sulten til suksess skal ikke undervurderes!

En annen som er sulten for tiden er Brede Kvisvik. For en gjennomføring Brede! Vi fikk eksemplets makt i Bredes forberedelser og spill. Etter å ha hatt privattimer med Axel, spilt et par solide turneringer i forkant, sagt farvel til å spille en drøss av lynpartier og hatt mye fokus på sjakk; da kommer resultatene. Seieren i nest siste runde hang i en tynn tråd da Brede løftet opp dronningen, var i ferd med å bukke den i en gaffel, men holdt tak i dronningen og plasserte den fra det dødelige feltet til et godt felt, puh… Det sa også Brede som ruslet seg en tur for å få seg litt vann i den dårlige luften. I klasse 3 vant Eirik Kalaset. I følge Axel, som har gått igjennom Eiriks partier, så spilte han meget godt! Vinner du klasse 2 neste år Eirik?? Vil du ta timer med Axel?

Som bakspiller har jeg lyst å nevne to oppturer: Det var Edwins parti i første runde mot Thomassen. En wing-gambit ga et fantastisk spill for Edwin. For en underholding! Dessuten; Henrik Øie Løberslis Marshallåpning var suverent spill av en av våre store talenter!

Ellers bemerker jeg at dette var en dobbelseier for Axel. Han vant eliteklassen samt at hans elev Brede vant Mesterklassen. Robin Hoem skal absolutt få en del av æren for å ha bidratt Brede med daglige preppinger. Dessuten skal Robin og Anders Olsen få honnør for at Henrik tok et poeng eller to ekstra pga av godt åpningsvalg. Konklusjonen på NM er at vi er godt i gang og at det går vegen.

Klubben er i gang med å forberede neste års NM. Hvis tonen og sulten er like bra til neste år i Sandefjord; da bør vi ta langt flere medaljer. Det er ingen grunn til at vi ikke skal bli beste klubb i NM sammenheng. Quiz viva verba.

Vi kommer ikke skikkelig i gang før skolen starter. Dog er det grillparty hos undertegnede torsdag 4. august klokke 19.00. Her får de voksne en pils, eller et kultivert glass med rosevin- og barna en brus, samt at all grillmat er kjøpt inn. Vi er 14 personer som foreløpig har sagt til at de kommer. Sola gir oss ifølge yr.no 22 grader. Dette blir en hyggelig markering av broderfolkets fornuftige beslutning om å flytte til Norge. Egentlig burde jo alle svensker flyttet hit -) I alle fall de med sjakklige ambisjoner.

Dr. Kvisviks gjennombrudd – og 40 ”mann” med stort og smått til NM!

Av Aage Georg Sivertsen (29. juni 2011)  

Doktor Brede Kvisvik har hatt sterk fremgang som sjakkspiller. I fjor gjorde han en meget solid innsats i Mesterklassen i NM, samt at han også spilte veldig bra det året vi var med i elitedivisjon. Den siste tiden har han hatt litt ekstra fokus på sjakk og i helga fikk han sitt lille gjennombrudd. I helga herjet han med Atle Grønn (IM) og unge Urkedal(IM) var visstnok skikkelig på glattisen, men berget et halvpoeng. I siste runde hadde Brede vinstsjanser mot erfarne GM Mark Hebden. Med sorte brikker ble det remis til slutt.

Da venter vi på oppfølgingen Brede!! NM står straks for tur. Min favoritt i eliteklassen er Axel Smith. Han har også blitt sterkere det siste året. I motsetning til norske IM´er og GM´er , så er de svenske heltidsengasjert i sjakk. Min teori er at det er en fordel å være heltidsengasjert og ikke ha jobb ved siden av -) Med Bredes resultat ser det også ut til at vi kan få et sterkt lag til lag-NM. Edwin David kvalifiserte seg for eliteklassen i fjor og jeg er i hvert fall glad jeg ikke møter Edwin -)) Skal vi også håpe på at Anders Olsen kvikner til live i NM? I Mesterklassen er det ikke mange som vil slå Anders.

I de andre klassene bør vi også slå fra oss. Det er flere spillere som har forberedt seg godt nå. De siste dagene har det vært sjakktrening med Tore Kristiansen, mens 7-8 spillere også er med hos Axel.

Når det er ca 20 spillere og like mange ledere/foreldre, da er det på sin plass at undertegnede stiller som ”reiseleder”/motivator, særlig for de yngste og de er det mange av. Undertegnede og Per Erik Hoem kjører bil til Oslo. Vi vil forsøke å legge forholdene til rette for spillerne både på Bogstad Camping og ellers. Axel, Edwin og jeg tar en overnatting på Oppdal i morgen og kjører ganske tidlig mot Oslo fredag.

Det er meldt om finvær og 25 grader i Tigerstaden. Vårt nye medlem Kristian Stuvik Holm, fra Hamar, kommer på besøk en av dagene og vi gleder oss til at spillerne får hilse på deg Kristian. Litt sosialt skal det være på en slik tur. Bogstad er perfekt for både grilling og fotball. I fotball vil jeg tro at et lag bestående av Per Erik og undertegnede er omtrent uslåelige. Juniorene kan selvsagt få prøve seg, men det er mulig litt grilling kan bli vel så trivelig for dere -))

Til spillere og foreldre: Senk skuldrene, her er det en unik mulighet for at vi kan trives også utenom sjakkbrettet! Følg med på nettsidene eller ha kontakt med Tore Kristiansen, Per Erik eller undertegende. Vi finner helt sikkert på noe sammen, etter en sliten sjakkdag!

Axel kommer !

Av Aage Georg Sivertsen (26. juni 2011)  

De tre siste årene har Axel fått kost og losji hos undertegnede når han har vært i byen. Nå må han klare seg selv -)) En permanent bolig står klar for vår kommende GM -) En strøken leilighet 500 meter fra klubblokalet med byens desidert beste utsikt venter vår gode venn fra Sverige.

For min del gikk forrige uke med til litt undervisning av ungdommer som skal være med i NM, samt møblering av Axels leilighet. Her mangler det fortsatt sengetøy, en komfyr og litt kjøkkenutstyr. Er det noen der ute som kan skaffe noe av dette?

Denne uken kommer Axel for å undervise de som har ambisjoner i NM. Følg med på nettsiden slik at dere vet når Axel har undervisning. Hvis det er noen som vil ha privatundervisning, tilbys det denne gangen gratis av klubben, men til høsten vil alle som ønsker privatundervisning selvsagt måtte betale for det.

Jeg ber om at de som ønsker privatundervisning i høst om å si fra til undertegnede så raskt som mulig. Vi satser på at helst to eller tre spillere kan få trening samtidig. Frem til 1.januar vil prisen pr time være 250 kroner, som kan deles på to eller tre spillere. Betalingen skjer forskuddsvis og skal være meg i hende før undervisningen starter, senest 15.august. For å unngå for mye administrasjon ber jeg om at hele beløpet frem til januar betales i forskudd. Det er ikke ubegrenset med tid Axel kan tilby undervisning. De som er først ute, vil kunne få sikret undervisning.

Send gjerne en mail til undertegnede

Vi forsterker Elitelaget

Av Aage Georg Sivertsen (24. mai 2011)  

Klubben har fått et nytt medlem; Kristian Stuvik Holm. Han er bare 13 år, men har allerede ca 2270 i rating, og vi håper gutten vil trives med oss. Selvsagt kan dette være en spiller for fremtiden. Om han vil sitte på 3-4-5-eller 6 bord er det ingen som vet ennå. Det får Axel avgjøre.

Vår erfaring fra sist gang vi besøkte eliteserien var at vi slet veldig på 3 og 4 bord. Nå er både Brede Kvisvik og Edwin David hakket bedre enn sist vi spilte i eliteserien, så vi håper å kunne bite oss fast. Det er mulig vi trenger ytterligere spillere. Skulle vi få en sykdom eller to i laget, er det ikke all verden vi har utover 5-6 spillere. Det vil derfor ikke være unaturlig om vi også henter inn nok en spiller. Dessuten har vi et kjent fenomen i klubben; nemlig at de som ligger rundt 2000 i rating spiller maks en turnering i året.

Vi håper både at vi kan lære noe av Kristian og at våre beste spillere har noe å lære bort til ham. Det aller viktigste er at vi beholder det særdeles gode miljøet vi har rundt elitelaget. Det er ikke umulig vi stiller med et lag eller to til lag-NM. Det kan i så fall bli første lille test på hvordan styrken i laget er.

Gledelig er det at Axel og Nils er aktive med gode resultater. Brede har også begynt å røre på seg og til NM i sommer har vi vel en av de største troppene av alle?!

Kristian har lovet å ta seg en tur innom Kristiansund et par ganger i året. Det skal jaggu meg bli morsomt. Sist var det noen verdensmestre som var invitert, neste gang er det talentet fra Hamar som kommer til Gullkysten, som vi liker å kalle den.
Velkommen skal du være Kristian!

Opprykk, sjakkfeber og muligheter

Av Aage Georg Sivertsen (8. april 2011)  

Førstelaget gjorde det nok en gang litt for spennende da Nils presterte å tape på førstebord. Det var et arbeidsuhell, men sånt liker vi ikke. Anders var for defensiv fra start. Sånt pleier å straffe seg. Anders er en offensiv spiller og det vil bli tonen fremover. Gleder meg til at Anders får seg noen turneringer på baken! Denne gang var det Øyvind Andersen Lundeby som ble matchvinner, og han ville vunnet det siste partiet om det hadde vært nødvendig. Morsomt for Øyvind, morsomt for oss andre at akkurat han avgjorde. Edwin og Brede er i mycket bra sjakkform for tiden og vi gleder oss til fortsettelsen! Edwin utspilte sin motstander, mens Brede viser fantasi og styrke i uoversiktlige stillinger. Jeg har kjempetro på Edwin og Brede. Ser ingen grenser for hvor gode de kan bli. Axel vant som han ville og er kompromissløs så snart han får en liten fordel. Vi gratulerer elitelaget med opprykk!!

Nådeløst i Chess Attack-serien
Klok av skade, så vet vi at Chess Attack-serien (eliteserien) er nådeløs. Den er ikke svakere neste år enn den var da vi rykket ned. Vårt lag er per dags dato heller ikke sterkere enn det laget som rykket ned for ett år siden. Derfor må vi forsterke stallen til kommende sesong. Stallen må utvides med et par sterke spillere. Hvis ikke kan besøket i eliten bli kortvarig. Dessuten er vi avhengig av at våre lokale spillere holder koken. Drømmen om å ha halvparten fra Nordmøre på laget lever i beste velgående. Det beste ville vært og fått enda en IM/GM til å flytte til byen, sammen med Axel. Da først kan vi føle oss trygge. Jeg ser at OSS, SK 1911 og muligens Moss får råsterke lag til neste år. Vi er dog i gang med å forsterke stallen. I en lang sesong er det også nødvendig. For hva gjør vi hvis 2-3 spillere blir syke eller er hindret fra å spille? Joda, her ligger det utfordringer.

Sjakkfeber
Det er en vedvarende sjakkfeber på flere skoler i Kristiansund. Hver uke får vi besøk av en eller to nye unge spillere i klubben og vi har fortsatt kapasitet, takket være Tore og Roger. Skolemesterskapene er blitt tradisjon og klubben må for enhver pris greie å arrangere dette hvert år. Nå er det nesten slik at du er nerd om du ikke kan spille sjakk :-) I friminuttene spilles det sjakk på flere skoler. Dette er virkelig morsomt og være med på. Holder klubben trykket oppe 3-4 år til, så føler jeg at generasjonsskiftet er sikret. Så lenge vi har Tore, Roger, Per Erik og et aktivt juniorstyre, vil dette gå bra. Selvsagt mangler vi penger og vi synes sponsormarkedet er tregt. Jeg tror byen trenger litt tid på å forstå hva vi holder på med. Om noen år blir det lettere å samle inn penger.

Henrik og Øyvind viser vei
Blant de yngste er det Henrik Øie Løbersli og Øyvind Hoem Vaseng som har vist god sjakk i det siste. Allerede nå ser vi resultater av den undervisningen som har vært ukentlig i et par år. Henrik slo Vegard og Per Erik, Øyvind spilte remis mot Trond Harald. Og de andre ungdommene er ikke så langt bak. Det er faktisk en rekke unge spillere som kan bli like gode som Henrik og Øyvind på kort tid. Spillerne avgjør selv hvor gode de vil bli. De som har fått sjakk på hjernen, slik mange av oss har fått, de vil vinne over hvem som helst. Det kreves selvsagt daglig sjakkspilling eller sjakktrening. Utrolig morsomt var det også at Iver Halse vant barneskoleturneringen i år. Vi håper de som blir tilbudt privatundervisning av Axel sier: - ja takk. Det koster noen kroner, men er nødvendig om man skal bli skikkelig god. Samtidig som vi har mange gode unggutter, må vi få legge til at det er et godt stykke frem. Det er først når de yngste spiller jevnt med Anders, Eilif og Robin at vi kan snakke om et skikkelig steg. Det bør være et mål for klubben at vi "produserer" en til to nye spillere hvert år fremover som kan komme på dette nivået. For "greier man først det" da kan alt skje.

X-trem aktivitet

Av Aage Georg Sivertsent (31. mars 2011)  

Det er ikke annet å si enn at aktiviteten er ekstrem for tiden i sjakk-klubben. Skolemesterskap på løpende bånd, undervisning med Axel, KM, landslagssamling, styremøter, loddsalg., elitekvalifisering osv.

Vi holder pusten innimellom. Akkurat nå har vi fokus på eliteseriespill og der bør vi være favoritter. Men når vi stod dårlig mot Trondheimstudentene, så kan vi finne på å stå dårlig mot Hønefoss selvsagt. Sjakk er heldigvis slik at gode stillinger skal spilles helt inn.

Vi vil iallfall være favoritter på førstebord der vi forventer å ha en av våre sterkeste spillere. Brede og Edwin er begge i bra sjakkform. Dessuten har ikke Kjell Tore tapt et sjakkparti i lagsammenheng på årevis. Det samme kan man si om Eilif. Dessuten har Vegard vist flere ganger at han spiller jevnt med gode spillere. Vi bør derfor være knepen favoritt, selv om det kan bli jevnt.

Grasroten har virkelig tatt av og vi er oppe i 155 medlemmer. Roger gjør en formidabel innsats og vi oppfordrer alle til å bistå ham i verving. Dette er alfa omega siden verken firma eller kommunen forstår hva som kreves hvis man skal ha både topp og bredde i en klubb. Alt som har med eliteidrett er så godt som fremmedord for Kristiansundere. Vi har ingen kultur for slikt og det ser ut at slik skal det forbli.
Men vi får til det vi vil og til helga har vi lyst å kvalifisere oss for opprykk! Det blir liverapporter fra matchene, om enn noe redusert. En liten blomst til både Stig Rune og Edwin som har vært aktiv i verving av grasrøtter de siste ukene!!

Årsmøte i mars – nye muligheter

Av styremedlemmene Roger Hojem, Per Erik Hoem og Aage Georg Sivertsen (11. februar 2011)  

Undertegnede har vært mye på reise, men aktiviteten i klubben har vært meget, meget bra de siste månedene. Tore Kristiansen og Roger Hojem har hatt ansvaret for undervisningen med de yngste. Dette fungerer utmerket!

Årsmøte og Axel
Årsmøte er satt til enten 3. eller 10 mars. Vi beslutter nøyaktig dato på styremøte 14.februar. Så langt ser det ut til at Roger Hojem, Per Erik Hoem og undertegnede stiller til valg. 2011 kan gi et nytt blomstrende år for sjakken i Kristiansund. Hvis vi får landet en avtale med IM Axel Smith, slik at han og kjæresten flytter hit til høsten, så er det et viktig steg for klubben. Axel er ambisiøs og vil med sin faglige dyktighet og sine fantastiske pedagogiske evner bringe alle som ønsker å bli bedre i sjakk, minst et steg videre. Denne uka og frem til torsdag 17. februar vil Axel undervise alle som ønsker det.
36 styremøter

De tre årene undertegnede har vært formann, så har vi hatt et snitt på ett styremøte hver måned. Det skulle bli 36 styremøter på tre år. Dette bekrefter at vi har vært på hugget og at vi har vært aktive. Det nevnes at i årene før dette har det vært normalt med ett eller to styremøter i året. Økonomisk så har klubben mer penger på bok i dag enn den hadde for tre år siden. Da bør det legges til at klubben har kjøpt inn verdier for i underkant av 100 000 kroner. Roger, Per Erik og undertegnede er derfor fornøyd med den delen av klubbens drift. Antall styremøter betyr på ingen måte at vi gjør alt riktig. På ingen måte. Dog har vi skaffet klubben nytt lokale, kjøpt inn en mengde nytt sjakkutstyr, arrangert skoleturneringer, arrangert en uforglemmelig internasjonal turnering, opprettet en aktiv hjemmeside, startet undervising for de yngste, lagt forholdene til rette for et elitelag osv. Vi vet at klubben var svært aktiv for mange år siden, men i den tiden så hadde voksne spillere tydeligvis interesse av å spille langturneringer hver uke. Slik er det ikke lengre.

En god del har blitt gjort og et generasjonsskifte er på vei. Et grunnlag for nye aktive år i sjakklubben er dermed lagt, føler vi. Det må legges til at vår klubb er avhengig av noen få ildsjeler og skulle disse ildsjelene (leses: Roger, Tore, Per Erik og undertegnede) slutte: da har klubben en utfordring. Vi prøver å si at vi savner større engasjement fra flere av medlemmene. Jeg ber deg som leser dette om å gjøre følgende tanke:

Hva gjorde du for KSK i 2010?
Hvis du er en spiller over 25 – 30 år, så forventer vi at du bidrar litt utover det å spille lynsjakk en eller to kvelder i uka. Vi kunne gjerne tenkt oss at du bidro litt når vi arrangerte en turnering, eller du var med og lærte opp de yngste, eller på en eller annen måte sørget for at klubben fungerte enda bedre. Greide du å verve en grasrotmedlem i 2010?

Er du en spiller med ambisjoner og er under 20 år, så ønsker vi at du skal utvikle deg selv som spiller. Klubben legger forholdene til rette for det, og det betyr også at vi forventer noe tilbake. Alle spillere som er i gruppe A, har sjakkunnskaper nok til å hjelpe nybegynnere i klubben. Det er en selvfølge at de bidrar litt i den sammenhengen. Er du en av foreldrene til de yngste i klubben? Da setter vi umåtelig pris på at du er med i de få dugnadstimer som vi ber om. Og er du en av foreldrene som har et firma som kan sponse klubben; da sier vi rett ut at vi er helt avhengig av at akkurat ditt firma bidrar.


Vi bryr oss
På bakgrunn av det som er skrevet ovenfor er det optimisme som råder. Vi vil forsøke å kvalifisere oss for elitespill, vi vil holde tradisjonen ved like ved å arrangere skoleturneringer, vi vil ta vare på nye og gamle medlemmer. Voksne vil bry seg om de yngre. De yngre vil bry seg om de yngste. Enkelt sagt: vi ønsker å gjøre hverandre gode og vi vil hverandre godt.  

Utskriftsvennlig versjon

Teknisk ansvarlig