Kristiansund Sjakklubb

ksk - stiftet 1917

Arrangørens sider,   programmet,   Resultatliste,   rundeoppsett,   bloggen vår,   bilder

Vi takker for oss fra NM i Sarpsborg 2018 - sees i Larvik i 2019

Kristiansunds lagbilde.
Foto: Rune Edøy

(Tore, 15. juli 2018) Kristiansund Sjakklubb stilte med 14 deltakere og en lagleder i NM i Sarpsborg i 2018.

På bildet står på venstre sida av roller-up til arrangøren Moss Schakklub: Amund Pihl Strand (kadett), Øyvind Hoem Vaseng (klasse 3), Audun Hoem (klasse 2), Bjørn Benjaminsen (klasse 2) og Sverre Hoem (klasse 4).

På høyresida av roller-upen står Even Gildestad som spilte i lilleputtklassen, foran.
De andre på høyre fra venstre er Eirik Viken Kallset (klasse 1), Tore Kallset (klasse 2) og Øystein Viken Kallset (klasse 3).
Petter Andreas Wadstensvik (junior), Tore Kristiansen (lagleder) og Iver Halse (klasse 2).
De tre siste på høyresida er Vegard Viken Kallset (klasse 3), Anton Darnell (mester) og Vegard Simensen (klasse 1).

Neste år spilles NM i Larvik. Det er samme uke som denne, og førsterunden starter lørdag 6. juli 2019. Spillestedet er Boligmappa Arena som er håndballhallen der Larvik spiller sine hjemmekamper.

Klasse 3: Øystein på 2., Vegard på 5. og Øyvind på 8.

Øyvind Hoem Vaseng, Øystein Viken Kallset og Vegard Viken Kallset.
Foto: Tore Kristiansen

(Tore, 15. juli 2018) Det ble premier for 4 av våre spillere.

I klasse 3 ble det en sterk andreplass på Øystein Viken Kallset. Han fikk 7 poeng.

Vegard Viken Kallset tok femteplassen med 6½ poeng, mens Øyvind Hoem Vaseng med en sterk sluttspurt endte på åttendeplass med 6 poeng.

I klasse 2 ble det en sterk sjetteplass for Tore Kallset, se bilde. Arrangøren hadde ikke tatt ut premiene av eska, så bildene fra pallen ser litt underlige ut, men det var fine glassblokker med NM-logo og tekst med plasseringa på.

Alle lilleputter og miniputter fikk fine deltakermedaljer med logoen til NM-arrangøren. Det ble en fin medalje til Even, og vi glemte å ta bilde av ham med den.

Mot normalt var det bare premier til de 10 beste i hver klasse. Det har vært premier til 1/3 av de beste i hver klasse siden første mesterskap i 1918. Og hadde det vært det i år også, hadde både Iver Halse og Vegard Simensen fått premier. De to kom da også høyt på listene i NM i 2018.

 

 

Sisterunden gikk bra

Sverre Hoem, Audun Hoem og Øyvind Vaseng Hoem vant alle i sisterunden.
Foto: Tore Kristiansen

(Tore, 15. juli 2018) Sisterunden ble både spennende, langdryg og slik en sisterunde i NM skal være. Det var mange som tok remis etter få trekk, og det var noen som kjempet og kjempet.

På førstebordet i klasse 3 satt Vegard Viken Kallet og spilte mot brorens nemesis fra i går, Kristian Evjen fra Sandnes. Vegard hadde preppet hele kvelden, og falt til slutt ned på Grünfeldindisk. Men med bytte på d5 valgte Vegard å flytte springeren til b6. Det var noe et par av de sovjetiske toppspillerne som Lilienthal, Bronstein og Smyslov utforsket på begynnelsen av 1950-tallet, men det fungerte ikke. Det betød at motstanderen beholdt hvitfordelen ganske lenge. Axel advarte mot dette trekket i klubben for 6-7 år siden. Vegard greide ikke å utligne og måtte spille mot en sterk fribonde på d6. Den ble for sterk, og Vegard tapte.

Da fikk Vegard 6½ poeng, og han endte på 5. plass. Det er et kjempebra resultat av Vegard. Han tjente ikke så mange ratingpoeng, men tre av motstanderne som han vant mot, hadde ikke rating, og mot dem tjente han ingenting. Vegard rykket ikke opp til klasse 2, siden det bare var de 4 beste som rykker opp. Men til neste år kommer Vegard til å ha så høy rating at han vil spille i klasse 2 uansett.

Øystein Viken Kallset satt på andrebordet og fikk hvit i sisterunden. Det ble engelsk åpning igjen, og Øystein beholdt hvitfordelen til ut i midtspillet. Han fikk en litt bedre bondestruktur og avviklet til tårnsluttspill. Der fikk Øystein et aktivt tårn, og da motstanderen ikke valgte å bruke sitt eget tårn, var det bare tida om å gjøre før han brøt gjennom og vant. Øystein spiller aktivt i sluttspillet, og han har vunnet flere partier i sluttspill der han har kommet ut enten likt eller litt dårligere. Og det er en god egenskap.
Øystein fikk 7 poeng i klasse 3, og det ble andreplass! Det er kjempebra. I fjor spilte Øystein i klasse 5, og han har hatt en utrolig framgang det siste året. Han tjente masse ratingpoeng, og med andreplassen rykker han automatisk opp til klasse 2 neste år.

Det ble seier til Øyvind Hoem Vaseng også i sisterunden. Det ble italiensk åpning på Øyvind, og han fikk inn en kombinasjon i midtspillet. Det var flere offiserer som sto i slag på begge sider, og Øyvind beregnet det best. Han kom ut av slagvekslingene med to bønder over. Og det førte til vinst.
Øyvind avsluttet med 3 seire, og han fikk 6 poeng. Det ble 8. plass, og det er en veldig god prestasjon av Øyvind som spiller mye mer aktivt enn han gjorde i noen år.

I klasse 2 ble det remis for Tore Kallset. Også her ble det Grünfeldindisk, og hvit beholdt hvitfordelen ganske lenge. Motstanderen kunne vel, og burde ha, spilt litt mer aktivt, mente Tore etterpå. Men i stedet for å forsøke å vinne, byttet han av offiserer, og de endte i symmetrisk bondestruktur og bare dronning og lett offiser hver i sluttspillet. Da var det enkelt å ta remis.
Tore fikk 6½ poeng, og en flott sjetteplass i klasse 2. Nå tjente han så mye rating at han kommer over 1800, og kan spille i klasse 1 til neste år.

Iver Halse vant mot Trondheims Ulrikke Langvik i sisterunden. Han vant et tårn da hun glemte at det ikke var dekket. Begge hadde 8 bønder hver, og det var ikke lett å komme gjennom, men til slutt ofret Iver løperen sin for to bønder, og vant da greit.
Iver fikk 6 poeng og endte på 11. plass. Arrangøren hadde bare premier til de 10 beste i hver klasse, og ikke 1/3 av hele klassen som er vanlig. Så Iver var best av dem som ikke får premie.

Bjørn Benjaminsen spilte et kjempegodt parti mot Aalesunds Ole Reza Drønen. Men han kalkulerte feil da han skulle vinne, og bukket løper.
Bjørn fikk 4 poeng.

Even i lilleputt spilte remis i sisterunden og endte på 2 poeng. Dette var Evens første individuelle langsjakkturnering. Aldersklassene er tøffe, og det er høyt nivå i dem, men Even fikk prøvd seg, og var tøff som spilte i lileputt. Even lærte mye denne uka. Det største av alt var at han spilte pratelagsjakk mot Magnus Carlsen, se bilde.

Petter preppet fredagskvelden etter at NM i lynsjakk var ferdig mot Aleksander fra Stavanger. På chess.com hadde Aleksander spilte mange partier med skotsk firspringer, og det spilte de to i sisterunden. Av og til er ulempen med å spille motstanderens åpninger er at motstanderen da føler seg mer komfortabel, og han spiller sterkere enn han gjør i uvante stillinger. Hvis ikke vi i preppen har funnet noe som kan gjøre ham usikker. Det var kanskje det som skjedde med partiet til Petter, for Petter fikk aldri utlignet. (En av de svarte bøndene til Petter var litt større enn de andre, og for kommentatoren på bloggen vår gikk den for løper ei stund...)
Petter ble presset bakover og tapte sluttspillet. Da sluttet Petter med to tap i de to siste rundene. Men han tjente noen få ratingpoeng, og han gjorde det litt bedre enn forventet i juniorklassen.
Juniornorgesmester ble Noam fra 1911 som Petter tapte for i åttenderunden.

Amund valgte å spille Laskervarianten i dronninggambit mot Niklas fra Aalesunds Schaklag. Det er kjent som en remisvariant, og som svart bruker når han vil ha remis mot sterkere spillere. Det er ikke en variant som sterkere spillere pleier å bruke mot svakere. Det var nok et litt uheldig valg av Amund. For han fikk en liten fordel, men siden de hadde byttet av et par lette offiserer allerede i åpninga.
Amund forsøkte og forsøkte, men han hadde ikke nok spille med, og siden Niklas var fornøyd med remis, kom ikke Amund nok til. Og det ble remis. Amund endte med 4 poeng i kadettklassen Sondre fra Oslo som Amund tapte mot i førsterunden. I tillegg spilte Amund mot både fjerdeplassen og sjuendeplassen i kadett, og beholdninga var nok remisen mot Thyra i tredjerunden.

Vegard Simensen hadde det travelt i sisterunden, for han måtte dra etter 2½ time for å rekke flyet hjem. Det ble et rolig parti der stillinga var lik. (Også her hadde kommentatoren tatt feil av en bonde og en løper...). Da motstanderen etter et par timers spill, tilbød remis, tok Vegard imot.
Vegard fikk 5 poeng i klasse 1 og endte på 15. plass. I fjor ble det 6. plass, og Vegard er ikke fornøyd. Det var kaospartiet i sjuenderunden der Vegard hadde vinst, men tapte, som ødela litt av dette mesterskapet for ham. Men ratingmessig tapte Vegard bare ett poeng, og da er det greit nok.

Våre to andre spillere i klasse 1 hadde et klubboppgjør i sisterunden. Eirik Viken Kallset hadde forberedt seg mot den akselererte dragevarianten i siciliansk, men Audun Hoem spilte den hyperakselererte dragevarianten i siciliansk. Eirik svarte med Maroczsy-bindinga, og det er et forsøk fra hvit på å spille kjedelig.
Men partier mellom Eirik og Audun kan aldri bli kjedelige, for begge to liker kaos og aktivt spill. Det var Audun som initierte kaoset og ofret g-bonden sin. Til gjengjeld fikk han Eiriks g-bonde. Begge to hadde rokert kort, og begge to fikk åpne kongestillinger. Det ble et kaosparti der masse skjeddde, og mange offiserer sto i slag nesten hele tida. Det var et interessant parti som vi må prøve å legge ut seinere i sommer.
Audun fikk 50% score og 4½ poeng. Ratingmessig tapte han bare 2 poeng, og har han gjort det normalt. Eirik fikk bare 3½ poeng. Eirik hostet allerede i førsterunden, og ble dårligere utover i NM-uka. Da blir det vanskelig å spille god sjakk. Og i hvert fall slik sjakk som Eirik spiller. Han spiller på marginer, og må være ekstremt presis i kalkuleringene når det har gått 3-4 timer. Det er vanskelig når du er sjuk.


Anton Darnell avsluttet med en rask remis mot Fredrik fra Levanger. Det var motstanderen som tilbød remis i det sjette trekket. Anton fikk 4 poeng og tjente greit med ratingpoeng.

I klasse 4 spilte Sverre Hoem avsluttet med seier i sisterunden. Han fikk til et angrep, der motstanderen først ga bort en bonde, og fikk etter hvert litt dårligere stilling. Det ble avviklet til et vunnet sluttspill for Sverre, men motstanderen hadde dronninga si på brettet, og han forsøkte seg med evig sjakk. Sverre måtte unngå sjakkene, men også passe på at han ikke gikk inn i mattfeller. Til slutt hadde han greid det, og fikk satt matt sjøl.
Sverre fikk 3½ poeng i klasse 4, og det er han fornøyd med. I alle tidligere Norgesmesterskap har han spilt i klasse 5

Tore blogget fra sisterunden, men greide å forveksle bonde med løper i partiene til Petter og Vegard. Men kommentarene kan du lese på bloggen her...

Amund på 3. i lyn-NM

Amund tok 3. plassen i klasse 3 i NM i lynsjakk.
Foto: Tore Kristiansen

(Tore, 14. juli 2018) Amund vant tredjeplassen i klasse 3 i NM i lynsjakk i går kveld! Klassen ble vunnet av ei suveren Sara Næss på 6 poeng, mens Sigurd Gaure tok andreplassen med 4½. Amund hadde også 4½ poeng i finalegruppa, men kom bak på dårligere kvalitet. De hadde remis i innbyrdes oppgjør, men i Amund hadde færre seire med svart enn Sigurd.
Det var fin lynsjakkspilling av Amund i både innledende gruppe og i finalen.

Audun Hoem var suveren i si innledende gruppe i klasse 2 med 10 av 11 poeng. Han vant de 10 første partiene, og tapte bare i sisterunden. I finalen gikk det ikke like greit. Audun fortalte etterpå at han ble sliten, og i finalegruppa ble det bare 2½ poeng og 7. plass. De 6 beste fikk premie.

Vi hadde med mange andre i de forskjellige klassene i NM i lynsjakk som ble spilt fredag 13. juli i Sarpsborg.
I juniorklassen som var ei bergerturnering (alle mot alle) kom Petter cirka midt på tabellen. Han var mest fornøyd med at han vant partiene mot han som ble norgesmester for junior, og han som tok andreplassen!

I de andre klassene var det flere innledningsgrupper og med finale til slutt. Flere av våre var nære på å komme til finalen. Rune Edøy og Eirik Viken Kallset manglet bare ½ poeng på å bli blant dem som kom til finalen i sine klasser.
Even som spilte i klasse 5 tok 5½ poeng, men han manglet et par på å gå videre derifra.

Norgesmester i lynsjakk ble FM Benjamin Haldorsen, Bergens. Seniornorgesmester i klassen 65+ ble 82-årige Erling Kristiansen.
Det ble lite fotografering i NM i lynsjakk, siden spillerne ikke pleier å ha med seg telefoner, men noen bilder finner du her...

 

 

Brorskifte i toppen av klasse 3 etter 8. runden

Vegard Viken Kallset har overtatt i toppen i klasse 3.
Foto: Tore Kristiansen

(Tore, 14. juli 2018) Det ble en spennende 8. runde fredag 13. juli.

For laget sin del var spenninga mest knyttet til hva som skjedde i klasse 3.
Øystein Viken Kallset satt på førstebordet igjen og møtte Kristian Evjen fra Sandnes. For første gang i mesterskapet skulle Øystein spille ei angrepsåpning. Og det med de svarte brikkene. Dette er spilleren som for noen få runder tilbake ikke hadde en eneste brikke over tredjeraden langt ut i partiet da han spilte hvit!
Mikenas angrep i engelsk åpning passer for angrepsspillere. Sett med ettertankens klokskap kan man si at det er ikke Øystein.
Øystein vant da bonde i åpninga, men fikk ei fullstendig, forferdelig stilling. Han forteller at han glemte et bondetrekk i det 9. trekket, og det var det som tapte partiet. Stillinga var tapt, hvis bare motstanderen ville vinne, og det ville han. Øystein gikk matt.
Heldigvis valgte broren som satt på andrebordet, Vegard Viken Kallet, ei mer solid åpning med Londonsystemet mot Ingrid Strand fra Modum. Der tok det litt tid før det skjedde noe i partiet, og det passer Vegard. Han vant tidlig en bonde. Begge rokerte langt, men det var Vegard som fikk presset og vant en bonde til. Og seinere en offiser og partiet.
Vegard har 6½ poeng, og leder klasse 3 sammen med nevnte Kristian Evjen fra Sandnes. De møtes sjølsagt til ren klassefinale i sisterunden lørdag formiddag.

Også Øyvind Hoem Vaseng vant etter et flott parti, der han først kom fint ut, ble presset litt tilbake på begge fløyene, før han slo tilbake og skviste motstanderen bakover. Og med en kombinasjon der han vant både den ene og den andre offiseren ble det seier på Øyvind som har 5 poeng.
I sisterunden skal Øyvind møte Rune Kleiven Rynning fra Florø som i fjerderunden slo Øystein.

I klasse 2 skulle vår bestemann, Tore Kallset, vise hvor genene til den angrepsspillende sønnen i klasse 1 kommer fra. Før åttenderunden ble det skikkelig prepping, og da ble det bondeoffer allerede i det tredje trekket. Og springeroffer noen trekk seinere. Da motstanderen, Halvard Haug Flatebø fra Sevland, gikk rett inn i preppen, ble det en forholdsvis grei seier for Tore i denne runden.
6 poeng for Tore, og i sisterunden spiller han på fjerdebordet. Han har bare ½ poeng opp til lederen, men det er 6 spillere på 6 poeng, og Tore har dårligst kvalitet av dem. Han må vinne for i det hele tatt ha sjanse på pallen.

Iver Halse klatrer oppover på tabellen etter at han spilte remis mot Aalesunds Vidar Gjære i åttenderunden. Det var et rolig parti, der ingen av dem fikk noe til. I sluttspillet med dronning og 6 bønder hver, og ingen ubalanser eller svakheter i stillinga tok de remis.
I sisterunden skal Iver møte Trondheims Ulrikke.

Bjørn Benjaminsen hadde preppet godt før partiet, og fikk den åpninga han ville ha. Men underveis ombestemte han seg, og fulgte ikke opp preppen. Da ble det stonewall-struktur på motstanderen med de hvite brikkene. Bjørn rokerte langt, men motstanderen sprengte opp hele dronningfløya og vant bonde på det. Bjørn tapte.
I sisterunden skal Bjørn møte Aalesunds Ole Reza Drønen.

Even i lilleputt spilte mot Julia i åttenderunden. Even spilte den åpninga han har lært ved å se i boka til Axel Smith, og da er ikke åpninga noe problem. Uti midtspillet fikk han en isolert d-bonde som han seinere mistet, og det ble også tap i partiet til slutt.

Petter spilte på tredjebordet i juniorklassen mot Noam fra 1911. Petter spilte sin vante Colle-Zukertort, og i følge Stockfish-vurderingene på chess24 var det ganske likt i partiet helt til etter tidskontrollen. Den var for øvrig forrykene, siden Noam spilte på tilleggstida i de 10-15 siste trekkene. Ved et trekk gjorde han trekket sitt da han hadde 1 sekund igjen på klokka! Petter fortalte at han trodde at han sto dårligere, men vurderingene til stockfish viste ikke det, og Noam fikk heller ikke noe til. Det var først da Petter bukket kvalitet at det ble tap i partiet.
Petter har 4 poeng og i sisterunden møter han Aleksanser fra Stavanger.

Amund spilte et fint parti i Londonsystemet. Nok en gang måtte Amund spille kjedelig, men det ble seier av det.
Amund har 3½ poeng i kadettklassen. I sisterunden møter han Aalesunds Niklas Unneland med svart.

Vegard Simensen burde ha vunnet også i åttenderunden. Jonas fra Bergen ga bort bonde til Vegard i sluttspillet, men den fikk han igjen i springersluttspillet. Vegard fikk byttet av springerne, og da han fikk opposisjon hadde han enkel vinst i bondesluttspillet. Men bondesluttspill er ikke alltid like lett, og da Vegard gjorde en ørliten feil, kom bonden til Jonas like fort fram som Vegard sin, og det ble remis.
Vegard har 4½ poeng i klasse 1.

Dessverre ble det tap igjen for Eirik Viken Kallset i åttenderunden i Tarraschvarianten i fransk.

Audun Hoem liker at det er kaos på brettet, og det fikk han til gangs i åttenderunden. Det skjedde noe hele tida, men Audun kom ut i sluttspillet med løper og tårn mot tårn, og en haug med ekstra bønder. I sisterunden skal Eirik og Audun møtes. Eirik har hvit, og da kan vi nok forvente at det spilles den akselererte dragevarianten i siciliansk.

Anton Darnell spilte en enkel remis mot Levangers Terje Lund i åttenderunden. I sisterunden skal han møte Fredrik Aunan Lindsøe fra Levanger.

I klasse 4 spilte Sverre Hoem spilte mot Tromsøs Anniken Vestby, og det sto godt til i partiet underveis. Riktignok sto han bonde under, men det var først da Sverre angrep at han glemte å ta vare på løperen som sto igjen. Den tok Anniken, og da forsvant de andre lette offiserene i rask rekkefølge. Det ble tap på Sverre.

Tore blogget hele dagen (med litt tekniske problemer), og det kan du lese på bloggen her...
Sjekk også bildene våre her...

Mange flotte seire og partier i 7. runden torsdag

Even spilte remis i sjuenderunden torsdag.
Foto: Tore Kristiansen

(Tore, 12. juli 2018) Nå har vi begynt på sluttspurten. Med 7. runden var det bare tre runder igjen for å rette opp eventuell skade, eller begynne å ta de siste stegene inn mot mål. Mange rekalibrerer, og satser på ny frisk.

Vi fikk mange flotte seire, og det var mange fine partier. Med så stor gruppe blir det også noen tap, og klasse 1-spillerne våre i teten falt fra denne dagen. Men til gjengjeld var det seire til alle i klasse 3, og der tok Øystein ledelsen alene i klassen. Og med broren Vegard halvpoenget bak.

Even i lilleputt spilte et fint parti. Han vant en bonde i åpninga, og en bonde i midtspillet. Det så bra ut i sluttspillet, men motstanderen hadde greid å låse av springeren hans, så Even hadde bare tårnet sitt til å hjelpe fribonden sin framover. Det ble litt for lite mot tårn og springer, og partiet endte i remis. Det var fint og flott spilt av Even.

Petter spilte mot Andreas fra Stavanger i juniorklassen. Petter spilte dronninggambit, og det ble et merkelig parti der alle feltene fra d3-e3 til d6-e6 var fylt opp av offiserer og bønder. Og det sto offiserer klumpet sammen med dette i c- og f-linjene også. Bare en av Petters lette offiserer var ikke med i denne store klumpen midt på brettet.
Andreas sa etterpå at det er ikke lett å spille mot Petter når han spiller dronninggambit. Det kan vi godt forstå. Byttene skjedde til å begynne med på sidene av denne klumpen. Andreas hadde nok en liten fordel, men etter byttene var det Petter som sto litt bedre da de tok remis.
Petter 4 poeng og ligger på 7. plass i juniorklassen. I åttenderunden møter han Noam fra 1911 i Oslo. Partiet sendes direkte på chess24 og followchess.

Amund forsøkte igjen å spille solid og kjedelig sjakk. Men det var motstanderen som åpnet stillinga. Kanskje litt for mye, for han angrep på kongefløya, der han sjøl hadde rokert, mens kongen til Amund fremdeles sto i sentrum. Men en slik anledning kommer ikke så ofte, der Amund hadde ei halvåpen h-linje. Dessverre var det Amund som feilet i den trange stillinga på kongefløya, og han fikk begravd springeren sin på h7. Det var bare å ta med seg trekket g6, fortalte Amund etterpå, så hadde han stått godt, men han overså det i farten.
Da har Amund 2½ poeng i kadettklassen. Det er litt mindre enn hva vi hadde forventet, men det er to runder igjen, og mye kan rettes opp. I åttenderunden spiller Amund på sistebordet!

I klasse 3 var det spenning fra første trekk. De tre lederne på 5 poeng hadde allerede møtt hverandre, og nå satt de der på rekke og rad og kjempet mot andre som gjerne ville overta plassen deres. Og rett bak, på fjerdebordet, satt en sjakkhungrig Vegard som også gjerne ville være med i bildet.
Øystein Viken Kallset satt på førstebordet, og det gir alltid litt ekstra pondus. Øystein åpnet med engelsk åpning, og han kom aktivt og fint ut. Han presset motstanderen, Terje Wivestad fra Nordstrand (som hadde tapt mot Øyvind Hoem Vaseng i andrerunden) fra første trekk av. Øystein hadde full kontroll på partiet, for motstanderen spilte alt for svakt. Han prøvde ikke en gang. Litt kjedelig å se på for nøytrale observatører, men veldig kjekt for oss og for en som spiller om klasseseier å møte slike motstandere i de siste rundene. Øystein bare presset ham bakover og bakover og vant partiet.
Øystein har 6 poeng og leder klassen alene. Det er tre spillere bak på 5½ poeng. I åttenderunden fredag skal Øystein ha svart mot en av de to på 5½ poeng som han ikke har møtt. Den andre er broren Vegard.

Og nettopp broren Vegard Viken Kallet spilte nok et flott parti i sjuenderunden. Han satt på fjerdebordet, rett bak lederne. Det ble Grünfeldindisk igjen på Vegard. I midtspillet var det litt kaos, da begge hadde bindinger på springerne i c-linja, og ting skjedde. Ut av bataljen kom Vegard med offiser over, og etter det var det bare å spille, og bytte av offiserer. Med offiser over ble det enkelt i sluttspillet.
Nå har VegardVK 5½ poeng. Det blir tøft i åttenderunden på andrebordet, men han kan avgjøre sin egen skjebne. Han skal spille mot Ingrid Strand fra Modum. Øystein brukte 5 timer og 15 minutter på å slå henne i sjetterunden. Dette kan bli en lang dag.

Også Øyvind Hoem Vaseng tør å ta sjanser i dette mesterskapet, og det er flott. Han tok på seg en ubalanse i sjuenderaden. Han valgte å få en enslig e-bonde i slutten av midtspillet. Det er slikt vi ikke liker, for sluttspillet er nære, og da kan det bli ei stor ulempe. Men Øyvind brukte denne ubalansen i stillinga til å angripe i midtspillet. Det lyktes for han vant en bonde, og fikk bondemajoritet på dronningfløya. Sluttspillet vant Øyvind som nå har 4 poeng. I åttenderunden skal han møte spilleren som Vegard Viken Kallset vant mot i sjetterunden.


I klasse 2 ble det remis på vårt håp Tore Kallset. Dermed falt han ned til 10. plass. Det var et typisk Tore-parti, der saker og ting først skjedde under overflata. Men i midtspillet fikk Tore et valg og valgte å få en fribonde i c-linja som var dekket av en b-bonde. Resten av partiet dreide seg om den bonden. Tore fikk byttet av flere og flere offiserer, og da de kom ut i sluttspillet var fremdeles denne c-bonden en stor trussel for motstanderen. Dessverre overså Tore en taktisk kombinasjon som startet med gaffel på konge og tårn. Det hadde vunnet partiet, men i stedet ble alle bønder på dronningfløya byttet av, og i samme slengen alle lette offiserer som var igjen. Med tårn hver og bønder på samme fløy, var det remis, og de tok remis.
5 poeng for Tore, og det er bra når det gjenstår to runder.

Iver Halse vant mot Even Elias fra 1911 i Oslo. Dette var også et parti der hvitspilleren ikke forsøkte noe særlig. Iver med de svarte brikkene, fikk plassert sine offiserer der han ville, men siden motstanderen spilte passivt, var det ikke så mye å angripe. Dermed ble det fokusert på de to åpne c- og d-linjene. Iver vant på en kombinasjon der han truet en offiser. Det var kun et trekk som forsvarte offiseren og alle andre offiserer, men det så ikke Ivers motstander. Han hadde ikke sett kombinasjonen som vant offiser for Iver, og da ble det jo enkelt. 1-0 til Iver som har 4½ poeng.
I åttenderunden skal Iver møte Aalesunds Vidar Gjære som Tore Kallset vant mot i sjetterunden.

Bjørn Benjaminsen vant også sitt parti. Han spilte mot en hyggelig motstander fortalte han etter partiet. Det gikk forresten veldig bra, og Bjørn fikk klar fordel tidlig, og fikk ei åpen c-linje han presset i. Med tårnet inn på sjuenderaden gikk det litt lettere, og han vant noen bønder med kongen. Motstanderen spilte veldig passivt, og da er det bare å bukke og takke og ta imot.
Bjørn har 4 poeng og møter en lokal spiller fra Sarpsborg i åttenderunden som i Turneringsservice bare står oppført med 4 Landsturneringer de siste 18 årene.

Vegard Simensen burde ha vunnet i sjuenderunden. Motstanderen ofret offiser for spill, og det så vanskelig ut for Vegard ei stund som ikke hadde utviklet offiserene på dronningfløya. Vegard avverget angrepet på sin egen konge, og fikk byttet av flere offiserer. Da ble det litt lettere og han fikk med alle offiserene sine. Men i bataljen hadde motstanderen fått to fribønder på kongefløya, og de ble vanskelig å stoppe. Vegard kunne ha gjort det, men fant ikke de rette trekkene og tapte.
Vegard har 4 poeng i klasse 1.

Dessverre ble det også tap for Eirik Viken Kallset i klasse 1 også. Det ble spansk åpning, og Eirik kom godt ut av åpninga. Eirik liker åpent spill, og da skjer det noe hele tida. Ulempen er at motstanderen også har det åpent, og kan få til noe. Det greide sjuenderundens motstander, og Eirik tapte.

Dagens store højdare var Audun Hoems parti mot Kirkegatas Tom R Wister. Audun tapte mot Tom i en Benoni i fjor, men hadde funnet ut at Tom spilte feil i den varianten. Auduns største ønske for denne NM-uka var å møte Tom med svart, for nettopp å kunne spille firebondevarianten i Benoni, og se om Tom igjen spilte dronninga til c2. Ja, det gjorde han, og Audun hadde trekket som utlignet og kanskje ga litt fordel.
Nå var det ikke meininga at partiet skulle være tidlig ferdig, men noen trekk etter den teoretiske feilen til Tom, hadde Audun vunnet to offiserer og også partiet.

Anton Darnell spilte remis i sjuenderunden. Ikke overraskende, for det er flest remiser på Anton. Det var solid spill av Anton mot en gammel traver fra Nordstrand. I åttenderunden skal han møte Levangers Terje Lund, og det skal bli spennende å følge med på.

I klasse 4 spilte Sverre Hoem fikk opp ei god stilling. Det var litt kaos i midtspillet, for Sverre vant bonde, og motstanderen angrep kongestillinga hans. Sverre greide å forsvare seg, og avverget angrepet. Da fikk han to bønder mot én på dronningfløya, og det er jo en potensiell fribonde. Sverre hadde også låst av motstanderens springer og dronning på kongefløya, slik at de ikke kunne sverme fritt rundt på brettet. Men i stedet for å holde på det jerngrepet, byttet Sverre av de to offiserene med sin dronning og løper. Da ble det enklere for motstanderens løper å hindre Sverres fribonde, sjøl om Sverre hadde en springer med. Det ble remis, og Sverre har 2½ poeng.
I åttenderunden skal Sverre møte Anniken Vestby fra Tromsø. Det er mora til 16-årige Mads Vestby-Ellingsen som spiller i eliteklassen. Anniken er også nyvalgt inn i sentralstyret i Norges Sjakkforbund. Hun er også FA (FIDE Arbiter).

Tore blogget fra hele dagen, og det kan du lese på bloggen her...
Sjekk også bildene våre her...

Øystein leder klasse 3

Øystein Viken Kallset
Foto: Tore Kristiansen

(Tore, 12. juli 2018) (Hurtigrapport) Øystein Viken Kallset spiller fremragende, og vant i dag et flott parti på førstebordet i klasse 3. Siden de to andre som hadde 5 poeng etter 6 runder, begge spilte remis, er det ledelse alene for Øystein med 6 poeng klasse 3.

Og broren, Vegard Viken Kallset, vant også i dag, og ligger rett bak Øystein med 5½ poeng. Heldigvis møtes de ikke i 8. runden som spilles i morgen, men hvis begge vinner, blir det et oppgjør mellom dem i sisterunden på lørdag.
Det ble mange seire i denne runden. Også Øyvind Hoem Vaseng i klasse 3 vant.

I klasse 2 ble det remis på Tore Kallset, mens Bjørn Benjaminsen og Iver Halse vant sine partier.
I klasse 1 ble det Audun Hoem som gikk seirende ut av teoriduellen i Benoni mot Tom Wister, mens våre to andre deltakere i klassen tapte sine partier.
Tap ble det også på Amund i kadettklassen.

Remiser ble det på Petter i junior, Even i kadett, Sverre Hoem i klasse 4 og Anton Darnell i mesterklassen.

 

 

 

 

 

Flott sjetterunde med mange fine seire

Amund vant sitt parti i kadettklassen onsdag.
Foto: Tore Kristiansen

(Tore, 12. juli 2018) Dagen etter dobbeltrunden kan bli vanskelig, og er noe alle frykter, for hvor slitne er de? For våre spillere gikk det totalt sett veldig bra. Øystein Viken Kallset i klasse 3 tok tilbake teten da han vant et 5-timers parti. Broren, Vegard Viken Kallset, vant også og klatret opp i tetbildet. Han ligger bare ½ poeng bak Øystein i klassen, men der er det jevnt.
Tore Kallset i klasse 2 vant også og ligger ett poeng bak lederen, og bare ½ poeng bak skokken rett bak ham. Vegard Simensen i klasse 1 tapte sitt parti, men har fortsatt muligheter, siden det er jevnt i klassen.
Det var mange som vant og noen som tapte. Slik blir det i en stor delegasjon. Men familien Kallset hadde en stor dag igjen da alle fire vant sine partier.

I klasse 3 var det hard kamp på førstebordet der Øystein spilte mot Ingrid Strand (1580) fra Modum. Hun hadde vunnet alle de 5 første partiene, og skulle det bli spenning om klasseseieren, måtte Øystein ta poeng fra henne. Det ble nimzoindisk åpning, og Øystein spilte littegrann mer aktivt enn i noen av de andre rundene. Eirik mener at han nå har knekket sjakkoden. I fjor spilte jo Øystein i klasse 5, og det gikk sånn middels. Øystein kom fint ut av åpninga, og det ble en del bytter av offiserer. Øystein spilte etter hvert mot en isolanibonde, og da var det få offiserer igjen. Ingen tårn, bare dronning og to lette offiserer på hver side. Øystein greide å manøvrere springeren foran bonden, og der sto den godt. Litt seinere i partiet ble det en monsterspringer, og Øystein vant isolanibonden.
I dronningsluttspillet hadde Øystein fribonde på tredjeraden. Den ble en konstant trussel, men Øystein greide ikke å få den inn til ny dronning. For motstanderens dronning var aktiv med sjakker og evig sjakk-trusler. Til slutt ga han den mot andre fordeler, og spilte med to sammenhengende bønder på kongefløya mot hennes enslige fribonde på dronningfløya.
Partiet varte og det rakk. Alle andre ble ferdige, og vi sto spent og fulgte med. Det var masse manøvrering fra Øystein for å unngå evig sjakk, og for å prøve å bytte av dronningene. Til slutt hadde han fått ei stilling der det ble vanskeligere og vanskeligere for motstanderen å finne gode trekk, og hun tapte på tid. Dermed seier til Øystein, og han er med i teten klassen med 5 poeng. De to andre har han allerede spilt mot.

I sjuenderunden torsdag skal Øystein en spiller som Øyvind vant mot i andrerunden på søndag.

VegardVK har startet klatringa til teten etter seier i sjetterunden onsdag. Det var et merkelig parti. Eller egentlig, motstanderen hans spilte merkelig passivt. Langt uti partiet hadde han bare flyttet to av bøndene sine; til g6 og d6. Riktignok hadde han da vunnet en av Vegards bønder, og byttet av to lette offiserer. Da Vegard skulle bestemme seg for hvor han skulle angripe, kunne han velge og vrake. Hele brettet var åpent, og de svarte brikkene var ikke i veien noe sted. Og sjølsagt gikk Vegard da rett mot den svarte kongen. Og det endte med seier!
Nå har VegardVK 4½ poeng. Han ligger bare ½ poeng bak lederne på 5 poeng. Det er mange om beinet, men muligheten er der. I sjuenderunden torsdag skal Vegard spille på fjerdebordet. Han slapp da å møte en av de tre som leder på 5 poeng, deriblant broren.

Øyvind kom som vanlig fint ut i sjetterunden der han spilte mot Frode Storli fra Hamar. Øyvind fikk en dobbeltbonde i d-linje, men med ei åpen c-linje der Øyvind hadde begge tårnene sine og kontroll, var det bare en fordel. Springerne ble tidlig byttet av, og begge spilte med løperparene sine. Men så måtte Øyvind bytte av tårnene, og da mistet han fordelen sin, for løperne hans var mye dårligere enn motstanderens. Øyvinds løperen sto og stanget i dobbeltbonden, mens motstanderens løpere hadde frie diagonaler de kunne boltre seg i. Begge hadde dronningene på brettet, og Øyvind ble presset. Da gjorde han en enkel bukk, og tapte partiet.
Øyvind har 50% score og 3 poeng.

I klasse 2 har Tore Kallset klatret opp i tetbildet med 4½ poeng etter seieren mot Aalesunds Vidar Gjære i sjetterunden. Det var et fint parti der Tore vant.

Iver spilte remis, og motstanderen fortalte etter partiet at han hadde preppet mot Iver, og visste at han kom til å spille Grand Prix-angrepet i siciliansk. Allikevel var det Iver som kom best ut, og vant bonde på dronningfløya. Men Ivers ekstra bonde var en fribonde i a-linja. Den måtte forsvares av løperen som sto i utgangsstillinga på c1, og der gjorde den ikke andre løperoppgaver. Når man tenker på det i ettertid, spørs det hvor lurt det var. For Iver ga tilbake en bonde, og de sto likt. Motstanderen blokkerte alle forsøk fra Iver, og de tok remis.
Iver har 3½ poeng, og får svart i sjuenderunden mot Even Elias fra sjakklubben 1911 i Oslo.

Bjørn spilte godt mot Trondheims Ulrikke i sjetterunden. Det ble Black Knights Tango på Bjørn, og han stilte seg opp svært så passivt. Men vi har jo lært tidligere i turneringa at passive stillinger kan ha skjulte klør. Det hadde også stillinga til Bjørn. Det gjorde ikke noe at han måtte gi kvalitet, for Ulrikke kom ikke gjennom stillinga hans. Forsøkte hun for mye, ville det ha vært Bjørn som hadde fått sjansene. De tok remis etter et langt parti.
Da har Bjørn 50% score med 3 poeng og får hvit i sjuenderunden.

Merkelig nok er Vegard Simensen fremdeles med i tetbildet i klasse 1 til tross for at han tapte i sjetterunden. Det viser at det er jevnt i toppen.
VegardS spilte mot stonewall, og det pleier han å være flink til. Men ikke i sjetterunden der han hadde problemer med å bryte opp steinveggen. Det endte i sluttspillet med fribonde under for Vegard, og tap.
Vegard har 4 poeng og ligger bare ett poeng bak lederen i klassen.

Eirik spilte nok en gang et kaosparti. Det ble fransk forsvar, og ganske åpent slik Eirik liker det. Han kom ut i sluttspillet med kvalitet over, og vant. Da har Eirik 3½ poeng og kan fremdeles få ei anstendig poengsum med tre runder igjen.

Også Audun hadde det største kaospartiet i sjetterunden. Han bukket offiser i åpninga, men så at han fikk noen bønder, og tok dem. Motstanderen kunne vunnet mange ganger underveis, men hadde tydeligvis ikke lyst, eller vilje, til det. Så Audun satte inn et siste angrep på kongestillinga til motstanderen, og det var jo enkelt å forsvare seg mot, mente bakspillerne. Men Audun greide å få tilbake offiseren i det angrepet, og det var håp igjen. Men Audun sto under med litt for mange bønder, og det ble tap i sluttspillet.
Audun har 1½ poeng men gleder seg til sjuenderunden torsdag. For da møter han Tom R Wister fra Kirkegata, og da får han spilt Benoni.

I aldersklassene gikk det bra denne runden.
Even i lilleputt tapte nok en gang, men viste godt spill. Partiet hans varte lenger enn i de andre rundene. Even kom godt ut av åpninga, men i midtspillet overså han ei spidding på dronninga med kongen bak.
Amund i kadettklassen greide å spille solid og kjedelig. Det var noe han hadde fått klar beskjed om på forhånd. Da ble det også en forholdsvis enkel og grei seier.
Petter spilte Londonsystemet, og fikk mot seg den varianten som vi har sett en del på i Kristiansund. Seinest to dager tidligere hadde Amund spurt Petter om varianten. Men Petter ville unngå alle komplikasjoner og valgte en safe fortsettelse. Til stor skuffelse for oss som sto bak og fulgte med. I midtspillet brukte motstanderen opp tida si, og hadde bare ett minutt + tilleggstida på 30 sekunder da det gjensto nesten 20 trekk. Petter vant etter en fin matt som motstanderen overså i tidsnøden sin. Da har Petter 3½ poeng og møter Andreas fra Stavanger i sjuenderunden.

Anton i mesterklassen vant endelig et parti. Forrige gang i NM var i førsterunden i fjor. Etter det har det blitt mange remiser og et par tap. Men i sjetterunden kom Anton fint ut, og vant bonde. Allerede da var både han og vi som kikket på, klar over at det var vinststilling. Men dette er mesterklassen, og det ble vanskelig allikevel. Da Anton vant en bonde til, ble det enklere, og han dro seieren i land.

I klasse 4 spilte Sverre spilte en crazy variant i Evansgambit. Sverre bukket nok en offiser, men vant tre bønder for den. Men han overså en matt i to og tapte.

Tore blogget fra hele dagen kan du lese på bloggen her...

Dobbeltrunden ble lang

Vegard Viken Kallset vant begge partiene sine i klasse 3 i dobbeltrunden tirsdag.
Foto: Tore Kristiansen

(Tore, 11. juli 2018) Dobbeltrunden er noe alle frykter i NM-uka. To partier på samme dag tar tid og krefter. For det skal ikke bare spilles. Partiene skal også forberedes på forhånd, og nå er det så mange steder hvor vi kan finne partier av motstanderne at vi bruker litt tid på å se hva de spiller. Etter det skal det legges planer for hva vi sjøl skal spille. Selve partiene kan også bli lange.
Sverre spilte i over 5 timer i 5. runden tirsdag kveld. Det blir en lang dag da når det første partiet startet klokka 10, og man er ferdig 12 timer seinere.

Heldigvis hadde arrangøren flyttet dobbeltrunden til tirsdag, for vanligvis har den vært på mandager. Nå hadde alle rukket å komme i gang, før den kom. Den besto derfor av 4. runden og 5. runden. Vegard Viken Kallset i klasse 3 og Iver Halse i klasse 2 vant i begge rundene. Amund i kadettklassen var den eneste av våre 14 spillere som tapte i begge rundene.

I klasse 3 vant alle våre tre spillere i femterunden, mens det bare var Vegard som også vant i fjerderunden. Øystein satt på førstebordet i fjerderunden, og han kom godt ut med engelsk åpning. Litt passivt, men i midtspillet tar han grep og utfordrer. Det var lenge en ørliten fordel eller remisaktig for Øystein i partiet, men det ble vanskelig i tårnsluttspillet der Øystein tapte en bonde, og så en til. Men motstanderen måtte slite for seieren. Her skulle det ikke gis noe ved bordene!
I femterunden på kvelden så vi en litt annen Øystein. Han spilte Bogo/Nimzo-indisk, og kom fint ut. Motstanderen var også av den forsiktige sorten, og de byttet ikke av bønder unødig disse to karene. Lenge hadde de 8 bønder hver, før Øystein ofret en av sine. Og enda en til. Men motstanderen med de hvite brikkene hadde fremdeles 8 bønder på brettet. For Øystein angrep kongestillinga til hvit. Mens de hvite offiserene var på dronningfløya bare plasserte Øystein sitt tunge kavaleri opp i h-, g- og f-linjene og forsøkte å bryte gjennom. Det lyktes ikke, men hardt press fører ofte til feilvurderinger fra motstanderen, og Øystein kom ut i sluttspillet med ei grei stilling men bonde under. Stilinga var nok remis ved korrekt spill, men det skal spilles. Og det gjorde Øystein som vant sluttspillet. Dette partiet varte over 4 timer.

Øystein har 4 poeng på 5 runder, og i sjetterunden onsdag formiddag møter han ledende Ingrid som har 5 poeng.

Øyvind spilte mot spansk åpning i fjerderunden med de svarte brikkene, og han kom som vanlig (vanlig og vanlig siden dette er det andre spanskpartiet hans i dette mesterskapet) flott ut. Øyvind greier å bryte opp sentrum og få kontroll der. Og han sto godt gjennom midtspillet, men tapte en bonde. Det var bare en dobbeltbonde, og gjorde ingenting. Men så ville motstanderen vinne, og greide å bruke den dobbeltbonden i sluttspillet til å vinne.
I femterunden hadde Øyvind hvit og spilte Systemet sitt. Han kom igjen godt ut, for han spiller aktivt og tar kontrollen over sentrum. Det ble sluttspill, men stillinga var materiell lik. Men Øyvind hadde fordelen med aktiv dronning og tårn. Og han vant partiet!
Etter to tap i 3. og 4. runden har Øyvind nå snudd skuta og har 3 poeng.

Vegard var en av dagens to helter med to seire! I fjerderunden ble det engelsk åpning, og Vegard spilte aktivt og fikk kontroll over den lange diagonalen f3-h8. I midtspillet vant han bonde, og den beholdt han til sluttspillet. Vegard fikk byttet av dronningene, og da var sluttspillet enkelt vunnet.
I femterunden spilte han som vanlig Grünfeldindisk. Vegard kom bra ut, og spilte aktivt i midtspillet. Han ville noe, og da pleier anledningene å komme. Det gjorde det i dette partiet også, og da motstanderen åpnet linjene mot si egen kongestilling utnyttet Vegard dette på en brutal måte og satte ham sjakk matt.
Med to poeng i dobbeltrunden har Vegard sanket sammen 3½ poeng. Han ligger bare ½ poeng bak dem som deler andreplassen med 4 poeng, deriblant broren Øystein. I sjetterunden onsdag formiddag skal Vegard ha hvit igjen, og sitter på femtebordet.

I klasse 1 er Vegard Simensen fortsatt med i teten av klassen, men han falt ned til andreplass etter to remiser på dobbeltrundedagen. Eirik og Audun hadde gode stillinger, og burde vel hatt flere poeng.
Vegard satt på førstebordet i begge rundene. Det ble to remiser. I femterunden ble det Kanvarianten igjen, men denne gangen fikk ikke Vegard til noe, for motstanderen lukket stillinga på kongefløya. I fjerderunden spilte Vegard Londonsystemet med hvit, og han forsøkte å få igang et offisersspill og angrep på den hvite kongestillinga, men det fungerte ikke denne gangen, og det ble remis her også.
Vegard har 4 poeng og ligger på andreplass i klassen. I sjetterunden har han hvit igjen.

Eirik hadde et så godt parti i femterunden at det var synd at det ble tap. Motstanderen ble nedkjempet, men Eirik ofret litt for mye. Da det ikke gikk, ble det tap. Først ble motstanderen presset bakover på dronningfløya. Svart hadde klumpet sammen offiserene sine rundt feltet c7. Det var trangt der, og altfor trangt for Eirik å trenge seg gjennom. Men da åpnet det seg en mulighet på den andre sida av den svarte kongen. f7-feltet! Eirik gikk for et all-in-mattangrep.
I fjerderunden ble det remis på Eirik etter at Eirik først hadde vunnet bonde, og så bukket den tilbake i en flott kombinasjon av motstanderen. Da har Eirik 2½ poeng og spiller med svart på onsdag.

Audun, Audun, Audun som spiller så godt, men som overser en liten bonde. I femterunden sto Audun kjempegodt, men overså et ørlite bondetrekk. Bonden truet dronninga, og hvis dronninga flyttet seg, mistet Audun dekninga på et av tårnene sine. Audun spiller så godt, men har så lite poeng. I fjerderunden derimot fikk vi se hvordan det skal gjøres av Audun. Da vant han partiet sitt. Og endelig fikk Audun spille sin kjære Benoni. Det ble transponering til firbondevarienten i Benoni. Det var kaos på brettet, og Audun økte kaoset og presset på motstanderen. Til slutt vant Audun en offiser og partiet.
Da har Audun 1½ poeng og spiller svart i sjetterunden onsdag.

I klasse 2 hadde vi et klubboppgjør i femterunden. Det var tidlig ferdig, men i denne klassen hadde vi den andre av dagens helter i Iver som kapret begge poengene. I det første partiet ble det byttet av offiserer men ikke bønder. Alle var på plass, lenge. Og motstanderen greide, med god hjelp av Iver, å låse sin egen løper bak bondekjeden der den ble begravd. Bøndene hans sto på svart så løperen kunne ikke forsvare dem. Siden Iver hadde en springer som kom lett til, var det enkelt, når det først kom til den stillinga. 1-0. I det andre partiet kombinerte Iver. Han et trekk lenger enn motstanderen, og tok bonden med løperen. Motstanderen trodde at han kunne spidde den på dronninga, men Iver hadde ei mattfelle på lur, og dermed 2-0.
Etter to tap ble det to påfølgende seire for Iver, og han har nå 3 poeng. Det er der vi vil ha ham. Iver får hvit i sjetterunden.

Tore vant klubboppgjøret mot Bjørn i femterunden da Bjørn bukket offiser i det 8. trekket. I fjerderunden på formiddagen mot Moldes Ivar Kosberg ble det et langt parti, der Tore forsøkte å vinne i sluttspillet med løper mot springer, men det lot seg ikke gjøre, og de to kamphanene tok remis.
Da har Tore 3½ poeng og skal ha hvit på fjerdebordet i sjetterunden mot Aalesunds Vidar Gjære. Tore møter bare lokale spillere han. I går en fra Molde, og en fra Kristiansund. I dag en fra Ålesund.

Bjørn bukket som nevnt i femterunden. I fjerderunden var det en helt annen skål. Bjørn fikk inn preppen sin, og var godt fornøyd med det. Det var muligheter for et angrep i h-linja, men da motstanderen satte inn et motstøt i sentrum, fant Bjørn ut at han skulle ofre offiser for to fribønder. Bakspillerne skjønte ingenting, og mente at svart hadde enkel vinst. Det hadde han også viste det seg i analysene etterpå, men han var mer redd for fribøndene enn godt var. Det var kjekt for Bjørn, og partiet ble avsluttet med at Bjørn vant tilbake offiseren han hadde gitt mot de to fribøndene, og da sto Bjørn bonde over, og de tok remis, siden det var tårnsluttspill og bønder på samme fløy.
Da har Bjørn 2½ poeng og får svart i sjetterunden mot Trondheims Ulrikke.

Det gikk ikke så bra i aldersklassene for våre på dobbeltrundedagen.
Even i lilleputt tapte i fjerderunden og fikk walk over i femterunden. Da har han 1 poeng.
Amund i kadettklassen hadde tydeligvis overtenning de luxe denne dagen, og overspilte begge partiene sine. Det ble to tap.
Petter ofret offiser i det første partiet. Det var ikke korrekt, men da motstanderen hadde brukt en halvtime på å regne på et mer korrekt offer, fikk han ikke tid til å se på den feile varianten som Petter spilte. Og motstanderen feilet slik at Petter vant tilbake offiseren med godt spill. Kvalitet vant han også, men den bukket han tilbake igjen.
Bondesluttspillet endte med at Petter måtte stenge motstanderens konge inn i a-linja for å hindre at a-bonden gikk inn til ny dronning. Og det ble remis. I femterunden fikk Petter inn preppen sin, og sto nok ikke altfor godt. Det ble for mye å passe på i sluttspillet, og Petter tapte det bondesluttspillet.

Anton i mesterklassen spilte remis i fjerderunden og tapte greit mot FM Erlend Mikalsen i femterunden.

I klasse 4 spilte Sverre spilte vårt lengste parti i femterunden tirsdag kveld. Over 5 timer spilte Sverre, og Sverre fikk tidlig ei god stilling da han vant en bonde. De gikk inn i tårn- og løpersluttspill med bonde over til Sverre. Han hadde en fribonde, og han var oppmerksom på å ta sjuenderaden med tårnet sitt, slik at motstanderens konge ble sperret av. Det var fint gjort, men ulikefargede løpere er vanskelig å vinne mot. Men det ble seier til slutt, og dette er den første seieren til Sverre i dette NM!
Sverre har 2 poeng.

Tore blogget fra hele dagen kan du lese på bloggen her... (Gjør oppmerksom på at ikke alt er korrekt på bloggen. Det er ikke alltid like enkelt å vurdere 14 stillinger på noen sekunder.)

Dobbeltrunde på tirsdag kl. 10 og kl. 17 - Øystein og Vegard på 1.bord

Øystein Viken Kallset skal spille på førstebordet i klasse 3 i 4. runden.
Foto: Tore Kristiansen

(Tore, 10. juli 2018) Tirsdag er det den beryktede dobbeltrunden. Det spilles to runder langsjakk. Fjerderunden starter klokka 10 og femterunden klokka 17.
Denne dagen kan avgjøre om en spiller faller ned fra toppen og ikke er med i kampen om de beste plassene, eller om han/hun kan reise seg etter en dårlig start. Vi fra Kristiansund har hatt litt dårlige erfaringer med denne dagen.

Men det skal vi ikke ha i dag. For det første er dagen flyttet fra mandag til tirsdag, og vi har blitt bedre akklimatisert. I går regnet det, og det var kanskje bedre kristiansundsvær, for i dag har sola kommet tilbake igjen til Sarpsborg, eller nærmere bestemt Grålum, som stedet heter hvor spillehotellet er.

Vegard Simensen i klasse 1 slo klubbkamerat Eirik Viken Kallset i går, og spiller igjen på førstebordet i dag. Det samme gjorde Øystein Viken Kallset i klasse 3. Han vant mot klubbkamerat Øyvind Hoem Vaseng. Det gir litt pondus å sitte på førstebordet og vinne. Og vi håper at Vegard og Øystein skal gjøre det i dag også.

Petter vant et flott parti i juniorklassen i går, og klatrer opp til fjerdebordet i dag. Det er akkurat det første bordet der det ikke er sensorbrett, så vi får ikke sett Petter live i dag.

Vi har med hele 14 spillere i 8 klasser, og vi skal følge med på alle sammen nesten trekk for trekk. Følg med på bloggen her...

 

 

 

 

 

Pratelag - begge verdensmestrene var med

Sjefskokken spilte mot Bjørn Robert, Vegard og Even
Foto: Tore Kristiansen

(Tore, 10. juli 2018) Pratelagsjakken er NM-ukas artigste arrangement. Det er prating og spilling både mellom lagkamerater og med/mot spillerne på den andre sida av brettet.

Over 30 lag var med, og blant dem begge verdensmestrene våre. Det ble sagt at dette nok er førte og siste turneringa i Norge der vi har med to verdensmestre samtidig. Og begge er norske!
Mange av spillerne i eliteklassen var også med på ulike lag. Ett av de lagene spilte mot et av våre lag med brødrene Kallset og Petter, se bilde. Vårt lag tapte 6-0 mot GM Frode Urkedal, IM Sebastian Mihajlov og FM Johannes Haug. GM Simen Agdestein var også på laget men kom for seint til førsterunden.

Det store laget var laget til Meny Sarpsborg der to av spillerne kom i kokkehabitter. Og den store stjerna på det laget var Magnus Carlsen. De møtte laget Geirs disipler som var tre kamerater som går på USF-akademiet med bl.a. Vegard. Der fikk også 12-årige Even plass. Og gjett om han var heldig. Even forsov seg til starten av førsterunden og holdt på å gå glipp av møtet med Meny Sarpsborg. Men Even fikk spille mot Magnus Carlsen. Etter partiet ble det håndhilset, og Even sa seinere på kvelden at den handa skal aldri vaskes.
Slutten av matchen mellom dem, var det bare et parti igjen. Da sto de beste lynspillerne på begge sider, Vegard Simensen på den ene sida og Magnus Carlsen på den andre, og gjorde trekkene uten at medspillerne blandet seg inn. Vegard forsøkte å vinne, men Magnus hadde kontroll, og Vegard ga opp i tapt stilling. Kanskje litt for tidlig antydet en høflig Magnus.

Vi hadde også med Amund som spilte på et annet lag med Ulrikke, Thyra og Amanda, se bilde.

Etter fem runder gikk de 8 beste lagene videre til kvartfinaler. 7 av dem var greie, men det ble jubel da det 8. beste laget ble trukket ut til å møte laget til Magnus. Det laget besto av 3 gutter i alderen 7-10 år samt mesterspiller Pål Røyset. Da fikk guttene spille mot Magnus Carlsen, og det var stort.

Magnus var også med på pratelagsjakken i NM i 2015 i Oslo, og i 2011 var han med på laglyn. Den gangen spilte han mot Audun. men det er nå 7 år sida, og vi har nå fått nye historier i Kristiansund

 

 

To førstebordsoppgjør mellom klubbkamerater

Øyvind Hoem Vaseng og Øystein Viken Kallset har nettopp startet matchen på førstebordet i klasse 3.
Foto: Tore Kristiansen

(Tore, 9. juli 2018) Det var oppgjørene på de to førstebordene mellom fire klubbkamerater som var spenninga for oss i tredjerunden på mandag. Både i klasse 1 og i klasse 3 hadde vi kristiansundsspillere på begge sidene av førstebordet. Søndagskvelden og mandags morgen hadde de fire brukt tida si til å forberede seg på partiet. Hva kom motstanderen til å spille? Og hva skal jeg spille hvis han velger den varianten? Eller den åpninga? Det er litt av sjarmen med sjakkpartiet også. Det starter lenge før den første brikken blir flyttet på, og med analyser og vurderinger etterpå varer partiet lang tid etter at det er ferdig.

Den som hadde fått den enkleste preppen til tredjerunden var hadde nok Vegard fått siden han visste at han fikk spille siciliansk mot Eirik. Det var bare å bestemme seg for hvilken variant. Søndag kveld var det Tajmanovvarianten i siciliansk, men da mandagsmorgenen kom, ble det Kanvarianten i stedet. Eirik hadde fokusert mest på Najdorfvarianten, men hadde også sett littegrann på Kan.
Det ble ei typisk stilling i Kanvarianten, men uti midtspillet ble Eirik litt for aggressiv og kjørte bonden sin fram til g4, og det til tross for at han hadde rokert kort. Det blir for åpent foran kongen, og Vegard ser slike muligheter med en gang. Da blir han en sjakklig piraja som biter seg fast, og det er vanskelig å riste ham av seg.
Det greide heller ikke Eirik som tapte partiet da Vegard utnyttet feilene rundt kongestillinga hans.
Vegard har 3 poeng og Eirik har 2 poeng.

Audun spilte engelsk åpning mot Martin Bråten (1798) fra Vålerenga i dag. Audun kom fint ut, men Bråten angrep nedover f-linja, og det greide ikke Audun stoppe. En svart bonde ble stående på f2-feltet, og den ble ikke Audun kvitt som i stedet forsøkte et motspill i sentrum, som førte til tap av en ny bonde og til slutt sjakk matt. Audun har ½ poeng på 3 runder og sitter på sistebordet i formiddagsrunden på tirsdag.

I klasse 3 hadde vi det andre internoppgjøret på førstebordet mellom
Øyvind som åpnet med Systemet sitt mot Øystein som svarte med dronningindisk oppstilling. Egentlig er det ei pinnsvinoppstilling som Øystein benytter seg av. Han spilte det samme i andrerunden, men da hadde han hvit. Det ble byttet av en springer og noe kom til å skje i sentrum. Da var det Øystein som stakk hodet fram, og plasserte en bonde på d5. Øyvind slo den, men Øystein tok ikke tilbake med løperen men gikk forbi, og det ble komplikasjoner. Flott tenkt av Øystein. Øyvind byttet av offiserer, og Øystein forsvarte seg på en tungvint men grei måte. De kom ut i sluttspillet med tårn og springer hver. I tidsnøden bukket Øyvind den springeren men hadde fjern fribonde i a-linja.
Øyvind er ingen lett mann å bryne seg på i sluttspill når han får muligheter, og det fikk Øystein kjenne på i dag. Øyvind spilte faktisk for å vinne med springer under! Skal man greie remis, må man spille for å vinne, er ei anna læresetning i sjakk. Et komplisert sluttspill der bakspillerne slett ikke var sikker på hva som var best, og om Øystein kunne vinne partiet, ble det. Til slutt fant Øystein den rette måten, og han vant partiet. Tida til Øyvind gikk også ut, men da hadde han tapt stilling.
Øystein leder klassen med 3 poeng, mens Øyvind har 2 poeng.

Vegard Viken Kallset fant ikke plassen sin da runden startet. Han leita, og fikk også hjelp av Tore til å leite. Men det var ingen ledige plasser for Vegard. Vi grep fatt i nærmeste dommer, som var hoveddommer Hans Olav Lahlum, og han kikket også. Han gikk bort til bordet der rundeoppsettet lå, men da påpekte Vegard at dette var oppsettet for runde 2, ikke dagens runde. Til slutt måtte Lahlum ut i sekretariatet for å finne svaret. Vegard skulle sitte på bakerste rad der de funksjonshemmede spillerne sitter og spiller. De svaksynte og andre funksjonshemmede som trenger litt større plass til rullestoler og lignende utstyr.
Men partiet fikk begynne og klokka til Vegard ble startet på nytt og åpninga ble Grünfeldindisk. Motstanderen svarte med å flytte fram h-bonden med en gang. Det førte ikke til noe, bare at når den ble byttet av på g6 etter hvert, fikk Vegard ei halvåpen f-linje som motstanderen måtte ta hensyn til. Det var mye fram og tilbake i midtspillet, og de byttet av alle de lette offiserene. Ei stund sto Vegard godt da han utfordret i den åpne d-linja med et tårn. Litt etterpå vant Vegard bonde, men motstanderen hadde en fribonde i sentrum. Den ble etter hvert ganske ekkel, siden den ble flyttet fram felt for felt for hvert trekk. Da hadde de også byttet av begge tårnene, men motstanderens dronning passet godt på bonden sin. Vegard reddet remisen med en mattrussel på motstanderens konge da bonden sto på sjuenderaden og bare skulle gå inn til ny dronning. Matten ble avverget, men da hadde Vegard evig sjakk. Det ble remis, og Vegard har 1½ poeng.

Even i lilleputtklassen hadde forberedt seg godt mot Eva fra Vålerenga. Vi fant ut at hun ofte spilte Owens forsvar, og det kunne Even spille mot. Hvis hun fikk muligheten til å sette løperen på b4, skulle Even hindre det med a3, for det har Even lært i den siste boka til Axel Smith om åpninga e3. Dette skjedde også i partiet, og Even kom veldig fint ut. I midtspillet forsøkte Even seg med et lite mattangrep som Eva avverget, men slik at Even byttet av dronningene på h6-feltet, og hun fikk en dobbeltbonde i h-linja. Den halvåpne linja brukte hun seinere for å angripe Evens kongestilling. Det var her at Even gjorde en feil, da han rørte tårnet sitt, og da måtte det flyttes. Det var ingen gode plasser å sette det på, og han ofret det for en bonde. Etter det var det ingen bønn for Even, og han tapte partiet.

I kadettklassen spilte Amund mot Thyra fra Nordstrand. Hun er en god spiller som har spilt i mange år. Det ble Laskervarianten i dronninggambit. Det er en variant som Amund i forrige uke mente er en remisvariant siden svart får byttet av to lette offiserer. Men Thyra ville vinne, og det ville også Amund. Amund skapte seg en bondemajoritet på dronningfløya som kunne bli en fordel i et eventuelt sluttspill. Thyra ville i så fall få en fribonde i sentrum. Men tankesettet er da at svart ville ha en fjern fribonde (lengst mulig unna kongene), mens fribonden i sentrum ville bli nære og lettere for den svarte kongen å stoppe. Men det var langt fram dit, og det var bare en av mange muligheter som spillerne måtte ta med i vurderingene sine.
Da hvit fikk brutt i sentrum med e4, spilte hun unøyaktig, og Amund vant kvalitet. Det var en flott kombinasjon med mange trekk der slutten var sekkematt. Den måtte hvit unngå, og fordelen til svart økte. Men så gikk det som det ofte går, når man står over. Amund forventet at partiet allerede var vunnet, og dette skulle vinne seg sjøl. Verdensmester Lasker skal ha skrevet at det vanskeligste er å vinne et parti som allerede er vunnet. Og det opplevde Amund i tredjerunden. Motstanderen ga ikke opp, bare fordi hun sto litt dårligere. Hun kjempet og kjempet, og det var Amund som måtte finne de beste variantene. Men når hodet ikke ville være med, var det ikke så enkelt. Amund hadde to tårn mot hennes tårn og springer. Tre bønder hver på begge fløyene. Amunds motstander greide å kvitte seg med alle bøndene på dronningfløya, sine egne og Amunds, og da ville det ha vært ei remisstilling med en springer og tårn mot to tårn og bønder på samme side. Men Amund gikk også inn i en gaffel slik at han mistet kvaliteten. Begge hadde tre bønder på kongefløya og et tårn hver. Amund tilbød remis, men da ville ikke Thyra ha det. Stillinga var remis, men avslaget var sjølsagt naturlig. Amund hadde spilt så dårlig i sluttspillet, at det kunne han jo tenkes å fortsette med. Og Thyra har flere 100 ratingpoeng mer enn Amund. Men etter noen trekk seg realiteten inn at dette var umulig å vinne, og de tok remis.
Dette var en tapt mulighet for Amund, men han har i det minste lært at når man har skaffet seg ei vinnende stilling på brettet. Da begynner neste etappe i hvordan man skal vinne partiet.

I juniorklassen møtte Petter Benjamin fra Stavanger. De har omtrent like mange ratingpoeng. Petter hadde forberedt siciliansk forsvar, men han forventet at Benjamin skulle spille tidlig b3. Det kom ikke. I stedet kom tidlig c4 mot siciliansk. Dette er ulempen med forberedelser eller prepping. Man er ikke sikker på at motstanderen velger å spille det man har forberedt seg på.
Petter sto litt trangt ut fra åpninga, men fikk åpnet d-linja, og det ble litt spill i partiet til Petter tapte en kvalitet. Men slike ting er ofte som å gi Petter vann på mølla, for da skal han kjempe for å unngå tap. Og Petter angrep på kongefløya, og fikk slått inn med bonde på g3. Den tok Benjamin med tårnet sitt men hadde oversett at det etter en kombinasjon ble bundet av løperen for kongen sto i diagonalen bak. Dermed hadde Petter vunnet tilbake kvaliteten. Stillinga var jevn, og Benjamin tilbød remis. Petter avslo og i det neste trekket bukket Benjamin like godt en kvalitet til. Sluttspillet med tårn for Petter mot løper vant han enkelt, og det ble seier for Petter som har 2 poeng.

I mesterklassen spilte Anton mot Gunnar Stray (2048) fra arrangørklubben Moss. Anton spilte samme sicilianske åpning som han gjorde i førsterunden. Denne gangen hadde han problemer med å få ut svartfeltløperen sin. Den kom ut til slutt på b2, men der stanget den i egne bønder på d4 og e5. Men Stray var nok fredelig innstilt i dag, og de tok remis. Anton har 1 poeng.

En annen som var fredelig innstilt spilte i klasse 2 mot Tore. Lars A Stensen (1676) fra Lofoten fikk opp ei kjempestilling mot Tore. Han hadde terrengfordel på dronningfløya, sentrum og i på kongefløya. Tore hadde problemer med å få ut de gjenstående offiserene sine. Men i stedet for å forsøke å vinne, ble han litt redd for at Tore skulle bryte med c5. Da lukket han stillinga, og tilbød remis. Merkelig gjort, og heldig for Tore som har 2 poeng.

Iver spilte mot Tore Martin Madsø Hauan (1622) fra Trondheim Sjakkforening. Iver møtte engelsk åpning og svarte med både e5 og f5. Iver fikk et angrep nedover i e- og f-linjene, og han hadde et godt press på den hvite kongestillinga. Men så regnet Iver feil, og ofret en springer i angrepet sitt. Det var noen trekk han hadde oversett i varianten, og til tross for at han forsøkte å kjempe så godt han kunne, var det ingenting han kunne gjøre og tapet var et faktum. Iver har 1 poeng.

Bjørn hadde bestemt seg for å spille Black Knights Tango i partiet mot Torbjørn Brenden (1603) fra Follo, og det fikk han. Midtspillet gikk unna, og Bjørn vant en bonde på dronningfløya. I sluttspillet hadde de tårn og to springere hver. Motstanderen til Bjørn ga bort flere tempitrekk, slik at det var enkelt for Bjørn å få plassert sine offiserer slik han ville ha dem. Og Bjørn sentraliserte også kongen sin før han brøt gjennom. Dette er en maxime av Capablanca. Husk alltid å sentralisere kongen før du bryter gjennom.
Bjørn kunne spille på både kongefløya og dronningfløya med sin sentrale konge, og en av bøndene gikk inn til ny dronning, og partiseier. Bjørn har da 2 poeng.

I klasse 4 spilte Sverre mot arrangørklubbens Jørgen Gustavsen (1335) som spilte skandinavisk forsvar. Den åpninga kjente Sverre godt til, og han visste hvordan han skulle spille mot den. I midtspillet fikk motstanderen plassert en springer sentralt i sentrum. Den springeren kunne ikke Sverre fjerne, men Sverres offiserer sto godt rundt springeren. Det ble remis på Sverre som har 1 poeng.

Tore blogget fra hele andrerunden i fem timer til sistemann, Audun, var ferdig, og alt han skrev, kan du lese her...
Bildene fra tredjerunden starter her...

To internoppgjør på førstebord i 3. runden mandag klokka 10

Vegard sitter på førstebordet i klasse 1 og skal møte Eirik i 3. runden
Foto: Tore Kristiansen

(Tore, 9. juli 2018) Tredjerunden starter mandag klokka 10.
Mandag kveld er det NM i pratelagsjakk.

Vi har tydeligvis med mange gode spillere fra Kristiansund! I to klasser, klasse 1 og klasse 3, er oppgjøret på førstebordet med bare våre spillere! Det er jo litt ergerlig å møte en klubbkamerat, men det blir nok ingen fredelige remiser i disse to oppgjørene. Når man sitter på førstebordet, vil man ikke ned igjen, og den posisjonen skal forsvares. Da kjemper man med nebb og klør for å beholde plassen i solen. Da blir motstanderen på andre sida av brettet, en motstander, og ikke en klubbkamerat. Klubbkamerater kan man være når partiet er ferdigspilt.

I klasse 1 skal Eirik ha hvit mot Vegard. Det blir spennende om det blir Najdorfvarianten i siciliansk slik som Vegard har pleid å spille, og Eirik har spilt mot mange ganger før, bl.a. i andrerunden i går. Audun møter Martin Bråten fra Vålerenga.

I klasse 3 skal Øyvind ha hvit mot Øystein på førstebordet. Øyvinds åpningsvalg har ikke forandret seg på mange år, så vi får se hva Øystein har preppet i går kveld.
Vegard Viken Kallset skal ha svart mot en spiller fra Lofoten, Geir Olsen.

I klasse 2 er det Tore som sitter øverst av våre nå. Han skal ha svart mot Lars A Stensen fra Lofoten. Iver og Bjørn sitter ved siden av hverandre i denne runden også, og begge skal spille med de svarte brikkene. Iver møter Tore Martin Madsø Hauan fra Trondheim Sjakkforening, og Bjørn er opp mot Torbjørn Brenden fra Follo.

I lilleputt skal Even ha hvit mot Vålerengas Eva Skaslien.

Amund i kadett får svart mot Nordstrands Thyra Kvendseth. Mora til Thyra er fra Kristiansund, og vaks opp på St. Hanshaugen etter det vi fant ut i fjor.
I juniorklassen skal Petter møte en av Fossanguttene. Det er Benjamin som skal ha hvit mot Petter i denne runden. Benjamin vant klasse 2 i lynsjakk i Oslo i 2015 rett foran Vegard Simensen.

I mesterklassen skal Anton møte nok en lokal spiller. Denne gangen Gunnar Stray fra arrangørklubben Moss.
Også i klasse 4 skal vår mann møte en fra arrangørklubben. Sverre har hvit og møter Jørgen Gustavsen.

Alt i alt gleder vi oss til mange spennende partier. Tore vil fortelle hvordan det går i alle partiene fra første trekk klokka 10, og til sistemann er ferdig. Følg med på bloggen her...

 

 

Sjokksjakk søndag kveld

Øystein og Even spilte sjokksjakk søndag kveld.
Foto: Tore Kristiansen

(Tore, 9. juli 2018) NM i sjokksjakk er det første sidearrangementet som blir arrangert i NM-uka hvert år, og det er like artig hvert år.
Mesterskapet ble vunnet Bad people med Mathias Unneland fra Aalesunds på laget. I år var regelen om at man kunne sette rett inn i sjakk matt. Men lagene tapte på ett ulovlig trekk.

Vårt beste lag, Ananasbiter, med Petter og Iver på laget kom på 10. plass. Det var kamp om å komme inn på fjerdeplassen som fikk den siste pengepremien, og Ananasbiter gjorde jobben i sisterunden da de vant. Men de hadde for dårlig kvalitet av lagene på 5 poeng til å nå helt opp. Faktisk hadde den dårligste kvaliteten av lagene på 5 poeng. Men vårt lag vant mot det laget i mesterskapet med det høyeste ratingsnittet, Ca 70 nord, og det tror jeg de var fornøyd med

De to andre lagene gjorde det litt dårligere, men hadde det artig allikevel. Team Pikachu med Øystein og Even fikk walk over i sisterunden, men de vant to av matchene sine, og hadde det kjekt underveis.
Vinnerviljen til det siste laget, Team Ness, med brødrene Eirik og Vegard var stor, og de gikk for de mest spektakulære mattene. Det var det mest publikumsvennlige laget av våre tre lag som deltok. De mattet innestengt konge med springer rett foran bøndene og slike ting.

Noen bilder fra sjokksjakken starter her...

 

 

Andrerunden gikk bedre!

Øyvind Hoem Vaseng vant i andrerunden søndag.
Foto: Tore Kristiansen

(Tore, 8. juli 2018) I aldersklassene gikk det som forventet for våre tre tapre conquistadorer.
Even i lilleputtklassen ble litt satt ut da motstanderen fra Moss spilte fram kongebonden i det første trekket sitt. Even kom fint ut, men var litt usikker, og det ble offiserstap og mattangrep som Mossespilleren førte til sjakk matt.

I kadettklassen spilte Amund mot Jonatan fra Porsgrunn. Amund spilte Londonsystemet og fikk tidlig fordel da han vant bonden på d6 etter at han hadde tatt lang rokade. Amund vant to lette offiserer for tårn i midtspillet da motstanderen overså mellomtrekket til Amund. På det tidspunktet hadde ikke Amund fått ut offiserene sine på kongefløya. Det tok litt tid, siden motstanderens to tårn ble litt aktive. Men etter hvert fikk Amund spillet i gang, og han byttet av sin materielle fordel for et fordelaktig tårnsluttspill. Amund mener at han spilte dårlig i sluttspillet, men han gjorde nok ikke det, så vidt bakspillerne kunne se. Det tok bare litt tid, og til slutt gikk motstanderen sjakk matt.

I juniorklassen møtte Petter klassens lavest rangerte spiller. Petter tok ingen sjanser og spilte den solide Colle-Zukertort-åpninga. Petter tok ikke rokade og angrep kongestillinga til motstanderen med det han hadde. Og Petter lyktes og fikk satt motstanderen sjakk matt.

I mesterklassen var det den lokale spilleren, FM Joachim Solberg, som Anton møtte i dag. Det ble russisk forsvar på Anton, og han fikk ei god stilling der han også hadde åpnet c-linja. Anton hadde ei fin stilling helt til han overså at Solberg kunne ta bonden på h7 med løperen. Den kunne ikke Anton slå, og det bondetapet førte til at Solberg vant partiet på kongefløya til slutt.

I klasse 1 vant Vegard i dag. Han
Audun spilte remis mot vinneren av fjorårets klasse 2 i NM, Nordstrands Jussi Dyrnes. Det var et crazy parti som svingte. Det ble lukket siciliansk, og Audun stilte seg opp som mot Grand Prix-angrepet. Bonden til hvit kom ikke fram til f4, men han kjørte i stedet h-bonden opp til h5. Det betød ingenting, og Audun fikk et press på dronningfløya, helt til Audun gjorde en liten feil som førte til en dobbeltbonde i sentrum og enslig g-bonde. Seinere gikk også Audun på en gaffel slik at han mistet kvalitet og bonde. Men i sluttspillet hadde Audun løperparet, og det var gull verdt, for da fikk Audun sjansen igjen. Ei stund spilte også Audun på vinst, men motstanderen ga bort sin materielle fordel mot å få en bonde. I gjensidig tidsnød ble de enige om remis.

Eirik spilte mot Najdorfvarianten i siciliansk mot Vidar Aleksander Kopperud (1728) fra Tønsberg. Eirik presset på d6-bonden til motstanderen, og stort sett hele partiet dreide seg om det. Eirik rokerte også langt på grunn av det, og det var det som førte til at Eirik fikk den fordelen at han vant partiet.

I klasse 2 møtte Tore Håkon Hembre Helgøy (1672) fra Sandnes. Det ble katalansk men en litt rar én, for langløperen til Tore ble byttet av tidlig. Tore fikk godt spill med offiserene sine, og la et press på bonden på d7 som han vant. Bonde over trenger ikke bety automatisk vinst, men hadde også godt spill. Han avsluttet fantastisk med en klassisk kombinasjon der Tore tok bonden på e7 med dronninga. Den var bare beskyttet av tårnet på e8, men tårnet kunne ikke ta dronninga, for da gikk han sekkematt med Tores tårn på d7. Tore truet også sjakk ved å ta bonden på f7 og videre matt på g7. Det eneste motstanderen kunne gjøre, var å dekke bonden på f7 ved å flytte tårnet til f8. Men da spilte Tore tårnet sitt til d8, og truet det med både tårn og dronning. Hvis motstanderen bytten av tårnene, gikk han sekkematt når dronninga kom til å slå igjen tårnet, og gjorde han noe annet, gikk han matt enten på g7 eller på f8. Da ga motstanderen opp!
Dette er en klassisk kombinasjon som vi ofte ser blant taktikkoppgaver. Utrolig artig å få se det, og artig at Tore fant det!

Iver Halse spilte mot Bernt Olav Markussen (1781) fra Bodø. Iver hadde preppet på at motstanderen spilte Black Swamp, og det gjorde han. Åpninga er ikke så uvanlig som for noen år siden, bl.a. har Moldes Ivar Kosberg spilt den i flere år. Men prepping forteller oss hva vi bør spille, og det sparer oss for tid og usikkerhet under partiet. Iver kom godt ut, og vant kvalitet, og hadde et lite angrep på kongestillinga til motstanderen. Mens han angrep Ivers kongestilling. Iver valgte å gi tilbake kvaliteten for å få spill, og det fungerte godt. Men så gikk det slitt skeis for Iver som hadde vinnende stilling flere ganger, men motstanderen var ikke den som ga opp, og kom hele tida tilbake. Til slutt var det Iver som gjorde feilen som førte til at partiet ble avsluttet, og Iver tapte.

Bjørn Benjaminsen fikk ikke inn sin prepp mot Lasse Midtstue (1772) fra Oslo. Istedenfor Stonewall i forhånd ble det noe kongebondeåpning som etter hvert lignet litt på pinnsvinoppstillinga. Begge plasserte tårnene sine i c-linja, og det var i avviklinga der at Bjørn gjorde en feil som førte til at han kom ut i dobbelt springersluttspill med tre bønder under. Etter noen trekk der han forsøkte å se om det fantes noen muligheter, var det bare å gi opp.

I klasse 3 spilte Øystein med de hvite brikkene mot Shaya Irandoust (1498) fra Sarpsborg. Det ble engelsk åpning, men etter hvert lignet det mer og mer på pinnsvinoppstilinga også i dette partiet. Det ble mange forpostfektninger men til slutt fikk Øystein en vinnende fordel da han fikk noen fribønder som ble farlige. Det eneste svart hadde igjen var evig sjakk med dronninga. Øystein gikk og gikk med sin hvite konge, og den kom helt opp til d7 før det var slutt på sjakkene. Da ga også motstanderen opp.

Øyvind spiller godt i klasse 2. I dag hadde han de svarte brikkene mot Terje Wivestad (1594) fra Nordstrand. Øyvind måtte spille mot spansk åpning, og det gjorde han ved å spille slik mestrene nå har gjort med en tidlig løper ut til c5. Det ble litt bytter av bønder i sentrum, og Øyvind fikk tidlig utligning i partiet. Kampen om sentrum varte og rakk, men ingen av dem byttet av noen offiserer. Øyvinds løperpar pekte mot den hvite kongestillinga, og han brukte dem så godt han kunne. Det ble vanskeligere og vanskeligere for motstanderen å finne de rette forsvarstrekkene, og til slutt fikk Øyvind slått inn på g2 med tårnet. Det så ut til å bli ei mølle, men i stedet for å ta dronninga, satte Øyvind sjakk matt.

Vegard Viken Kallset spilte Londonsystemet med hvit mot Anton Amarapala (1424) fra Strømmen. Det fungerte fint, men ingen av dem var særlig interessert i å rokere. Begge ville nok se hva den andre gjorde først. De rokerte først etter 2½ times spill. Etter åpninga ble det ei litt lukka stilling, men så rokerte de, og da fant de ut hvor de skulle angripe. Vegard hadde ei halvåpen linje inn til motstanderens kongestilling og satte opp batteriet sitt der. Det førte til at han vant offiser og partiet.

I klasse 4 spilte Sverre mot Bjørn Stian Berglund fra arrangørklubben Moss. Det ble italiensk åpning, og Sverre kom greit ut. De byttet av litt offiserer, og Sverre vant en bonde i e-linja som han pushet framover. Den kom helt fram til e2, men der ble den omringet av hvits tårn, to springere, konge og en løper. Sverre hadde bare tårn og løper til å forsvare den. Han mistet bonden, men de ble enige om remis.

Tore blogget fra hele andrerunden i fem timer til sistemann, Audun, var ferdig, og alt han skrev, kan du lese her...
Bildene fra andrerunden starter her...

Andrerunden starter søndag klokka 11

Kan Iver få en ny seier på søndag?
Foto: Tore Kristiansen

(Tore, 7. juli 2018) Andrerunden starter søndag klokka 11. Det er eneste gangen at runden er så sein. Resten av uka starter rundene klokka 10.

Søndag kveld er det også kongress i Norges Sjakkforbund og NM i sjokksjakk. Det blir nok å gjøre på.

Vi har mange som spiller på toppbordene i denne runden, men ingen på livebrett. Med et par unntak er motstanderne også ukjente for oss, og det har vært vanskelig å preppe til denne runden. Noen av motstanderne har få partier på nett.

I klasse 2 skal Iver sitte på andrebordet og Bjørn på tredjebordet. Iver møter en spiller fra Bodø, mens Bjørn møter en fra Oslo Schakselskap. Tore møter en spiller fra Sandnes som var med i Ålesund Grand Prix i april. Der vant han bl.a. mot Erling Storeide.

I klasse 3 skal Øyvind Hoem Vaseng sitte på førstebordet og Øystein Viken Kallset på tredjebordet. Her er vi også usikre på motstanderne. Vegard Viken Kallsets motstander er vi litt mer sikre på, men det er ingen enkel match.

I klasse 1 skal Vegard Simensen spille på fjerdebordet, og Eirik Viken Kallset på sjuendebordet. Audun Hoem sitter på sistebordet i klassen, og han møter Jussi Dyrnes fra Nordstrand. Han vant klasse 2 i NM i Stavanger i fjor!

I lilleputt får Even svart i denne runden. Motstanderen har slik som Even, nettopp fått standardrating, og da er vi usikre på hvor god han er.

Amund i kadett har hvit og møter en spiller vi heller ikke kjenner til noe særlig. Det gjør vi heller ikke med Petters motstander i juniorklassen.

I mesterklassen skal Anton ha svart og møter FM Joachim Solberg fra Sarpsborg. Han vet vi i det minste hvem er, og hvordan han spiller. Joachim var med både i Ålesund Grand Prix og Rosecupen i april og juni i år.
I klasse 4 får Sverre svart og møter spiller fra Moss uten rating, og det er et stort usikkerhetsmoment.

Alt i alt gleder vi oss til mange spennende partier. Tore vil fortelle hvordan det går i alle partiene fra første trekk klokka 11, og til sistemann er ferdig. Følg med på bloggen her...

Førsterunden gikk etter forventningene - stort sett

Handtrykket i juniorklassen før førsterunden lørdag ettermiddag.
Foto: Tore Kristiansen

(Tore, 7. juli 2018) Først en artig historie fra dagens runde. En spiller fra en klubb i Møre og Romsdal fikk remistilbud fra motspilleren som har langt høyere rating. Men siden vår mann satt med øreplugger, hørte han ikke remistilbudet og tok derfor ikke imot. Etter mange timers spill gikk han hen og tapte partiet!

I aldersklassene gikk det som forventet for våre tre tapre conquistadorer.
Even i lilleputtklassen møtte Alexander fra Hell som er rangert som en av toppspillerne i klassen. Det ble kongeindisk åpning som møtte Even, og det har Even aldri spilt mot før. Han var litt usikker, og mistet bonden på c4, og deretter raknet partiet for ham mot den gode Hell-spilleren, og det ble tap for Even i førsterunden.

I kadettklassen spilte Amund på førstebordet mot klassens topprangerte Sondre. Partiet ble også sendt direkte på nett, lenke til chess24. Amund ville inn i Kan-varianten i siciliansk, men Sondre hadde andre planer og fikk byttet av på d5. Det er kjent at dette er ei dårlig stilling for svart, for bonden på d5 blir svak. Det erfarte også Amund i dette partiet, og han sto tidlig litt under. Da Sondre økte presset littegrann, var partiet over.

I juniorklassen møtte Petter fjerderangerte André fra Alta, og det ble en tøff oppgave. I midtspillet så det ut til at Petter kunne ta bonde, og etter 10 minutters tenketid gjorde han det. Petter fortalte etterpå at han så at det kom et angrep, men han så ikke hvor kraftig det var.
Kraftig ble det, for André fikk tilbake bonden med renters rente. Han tok bonden til Petter på h7, og angrep kongestillinga. Nesten alle offiserene til Petter var borte på dronningfløya, og de rakk ikke tilbake for å hjelpe sin egen konge. Kongen sto i veien for hjelpa! Petter tapte partiet etter et flott angrepsparti av André, som er årets Finnmarksmester!

I mesterklassen møtte Anton Darnell den gode Isak Sjøberg fra Nordstrand. Anton spilte c3-siciliansk, og de kom raskt ut i ei uklar stilling der Anton fikk en liten terrengfordel på bekostning av utvikling. C- og e-linjene var åpne helt til Anton lukket c-linja med springeren sin. Da de byttet av hverandres bønder i d-linja, og gjorde dronningavbytte, ble det remis. Anton kan si seg fornøyd med prestasjonen mot den høyere ratede spilleren.

I klasse 1 har vi med tre spillere, og vi fikk dessverre et oppgjør mellom to av dem i førsterunden.
Vegard Simensen hadde de svarte brikkene mot Audun Hoem. Vegard har alltid hatt et tak på Audun i langsjakk. Sist de spilte mot hverandre, i klubbmesterskapet i vår, spilte de med de samme fargene, og til tross for at Audun hadde vunnet alle de 6 tidligere rundene, greide han ikke å ta poeng fra Vegard. Vegard kom da med en spesialprepp mot Auduns engelske åpning.
Denne gangen var det Audun som fikk inn sin spesialvariant i engelsk. Audun sto godt, og Vegard sto trangt. Det så ut til at Audun bare lekte seg og hadde det veldig fint der ute på brettet. Men så begynte han å kalkulere og tenke, og da gikk det galt for Audun. Han begynte å bytte av brikker, både bønder og offiserer, og trykket lettet på stillinga til Vegard mer og mer. Og så kom Vegard på offensiven, og da er det ikke alltid like lett å sitte på andre sida av brettet. Vegard fant en kombinasjon der han vant kvalitet. Audun spilte noen trekk etter det, men ga så opp. Vegard har fått en fin start på mesterskapet, og seedinga gjør at det var litt som forventet av Audun.

Eirik Viken Kallset var den spilleren av våre som satt og spilte lengst. I nesten fem timer holdt han på før han kunne strekke armene i været og feire seieren. Nå gjør ikke sjakkspillere det, men Eirik gjorde det sikkert inni hodet sitt.
Partiet gikk raskt unna til å begynne med, og de var nesten i sluttspillet før andre var halvveis i åpninga si. Eirik vant en bonde, og de byttet av resten til tårn- og løpersluttspill. Men motstanderen til Eirik spilte svært så aktivt i sluttspillet og fikk en sterk konge som hindret mye av bondespillet til Eirik. Men til slutt var det det litt for aktive spillet som gjorde at det åpnet seg for Eirik, og han fikk igang løperen og tårnet sitt. Med bonde over hadde Eirik den lille fordelen som gjorde at motstanderen måtte ta hensyn. Etter at de byttet av løperne hadde Eirik gitt tilbake en bonde, og begge to hadde farlige fribønder. De tok dem, og det så litt remisaktig ut med to bønder hver på kongefløya. Men bøndene til Eirik var sammenhengende, mens motstanderens bønder var splittet. Eirik greide å stenge av hvits konge, og brukte sin egen konge til å ta den ene av motstanderens bønder. Ren teknikk etter det gjorde at Eirik vant partiet.

I klasse 2 har vi også med tre spillere. Alle tre var seedet og var, etter ratinga, favoritter i sine partier. Men dette er første gangen med FIDE-rating på alle sammen. Det er uklart hvordan styrkeforholdet er for mange. Det er mange spillere som har få FIDE-ratede turneringer, og ratingtallet deres kan være for høyt eller for lavt. Det vet man ikke før man har spilt mot dem.
Tore Kallset er femterangert i klassen, og han møtte en spiller han har spilt mot før. Tidlig i partiet vant Tore en bonde, og den beholdt han, sjøl om det ble litt trangt. I sluttspillet var bonden en isolanibonde midt på brettet, og stillinga til Tore var god. Av en merkelig grunn syntes Tore at han med 15 minutter igjen på klokka hadde dårlig tid, så han tok remis i stillinga. Det var en ren gavepakke til motstanderen som sjølsagt gladelig tok imot. Men Tore har kommet igang, og har fått seg poeng, og da kan alt skje framover.

Iver Halse derimot er ikke vant til å tilby remis i tide og utide. Iver vil vinne klassen, og da er bare et handtrykk fra motstanderen som aksepterer tapet godt nok. Partiene skal vinnes, for Iver har tatt inn over seg det som trener Axel Smith har sagt til oss. - Det er ikke lov å ta remis i turneringspartier. Ingen sjakkspiller har blitt god av å ta remis i stillinger der det fortsatt er spill igjen. Og det beste eksemplet på det, er Axels parti lørdag i 8. runde i Sverigemästerskapet som endte slik lenke til chess24.
Iver spilte Pircs forsvar, og han kom fint ut. Han fikk byttet av bønder i sentrum slik at han fikk ei åpen d-linje han kunne jobbe i. Motstanderen var nok litt for passiv, men slike spillere er jo kjekke å spille imot, og det passet Iver utmerket. Iver fikk gradvis bedre og bedre stilling, og da motstanderen var litt unøyaktig da han plasserte et av tårnene, fikk Iver det som han ville. Cirka 10 trekk seinere vant Iver kvalitet, fordi tårnet sto på feil felt, og etter noen få trekk ga motstanderen opp.

Bjørn Benjaminsen spilte et parti i førsterunden som svingte noen ganger fram og tilbake. Bjørn vant en bonde og fikk en gardert fribonde på b4. Motstanderen hadde ingen bønder i a- og b-filene. og offiserer sørget for at den ikke fikk gå videre i midtspillet. Men den ble en trussel som motstanderen hele tida måtte ta hensyn til. Hvit ville tydeligvis vinne og forsøkte seg med et angrep på kongefløya. Da kunne Bjørn ha åpnet stillinga på kongefløya og fått et spill der også, ikke bare i a-linja. Men Bjørn lot muligheten gå fra seg, Så låste motstanderen av bøndene i sentrum, og springerne til Bjørn ble stående på baksida av egen bondemur. Der fikk de ikke gjort så mye, og det så ut til å gå mot remis. Men vinnerviljen til motstanderen var sterkere enn remisviljen, og han åpnet igjen for å prøve å sette Bjørn sjakk matt. Det var på hengende håret at Bjørn fikk forsvart seg. Men med åpningene kom også mulighetene til Bjørn til å komme mer med i aktivt spill, og med den ekstra bonden vant Bjørn offiser og motstanderen ga opp noen trekk seinere. Det var fint spill av Bjørn da han til slutt fikk muligheten igjen.

I klasse 3 har vi også med tre spillere. Øystein Viken Kallset spilte mot Birds åpning, og ei stund ble han presset. Men motstanderen var litt for aktiv, og glemte sin egen konges sikkerhet. Den sto i sentrum gjennom store deler av partiet uten bønder til å beskytte seg. Øystein angrep på dronningfløya og motstanderen på kongefløya. Der hadde Øystein litt kontroll, og da motstanderen heller ikke gikk all-in for kongeangrepet, ble det enklere for Øystein som fikk jaget den hvite kongen helt opp til g5! Etter noen trekk til ga hvit opp, og Øystein hadde vunnet.
Øyvind Hoem Vaseng kom fint ut med hvit i det katalansklignende systemet som han alltid har spilt. Her ble d-linja åpen, men bondestillinga var usymmetrisk. Men det partiet dreide seg om i midtspillet var svarts sterke springer på d5. Der sto den, og der kunne ikke Øyvind jage den vekk. Men motstanderen brukte ikke springeren til noe, og den ble en fin gallionsfigur der den sto sentralt på brettet. Øyvind fikk plassert sine offiserer der han ville ha dem, og til slutt også en springer som kunne utfordre den "mektige" svarte springeren i sentrum. Da bukket motstanderen offiser, og ga opp partiet.

Vegard Viken Kallset deltar i si første Landsturnering siden Sandefjord i 2012. Etter høsten 2012 ble det sjakkpause helt til NM for klubblag på hjemmebane i fjor høst. Der viste det seg at Vegard ikke hadde glemt gamle kunster, og sjakkbasillen ble vekket opp. Det ble Grünfeldindisk på Vegard, men motstanderen slo ikke d-bonden som Vegard hadde forventet, men valgte heller en annen variant som er like god. Det ble en del forviklinger i midtspillet der Vegard satte motstanderen på prøve, men han lot seg ikke lure, og de kom ut i ei isolanistilling med bonde i d-linja. Det vet jo Vegard egentlig hvordan han skal spille imot, for det har han lært. En gang i 2012 eller deromkring. Men motstanderen ville heller ikke bruke isolanibonden sin til å få et godt spill, og sett fra betrakterne fra sidelinja ble det litt kjedelig isolani(IQP)-spill. Ingen av spillerne gjorde det som vi forventet.
Vegard kalkulerte at han skulle vinne en bonde, men uti varianten så han forsvarstrekket til hvit som hadde ført til en dronninggaffel på en ugardert springer og et ugardert tårn. Dermed kunne ikke Vegard fortsette med varianten, og han sto plutselig litt dårligere for motstanderen hadde kommet inn i stillinga hans. Da Vegard skulle forsvare seg, fant han et godt trekk som gjorde at tårnet ikke kunne ta bonden, for da ville springeren gafle dronning og tårn. Ulempen med trekket var at dronninga kunne sjakke kongen og true den ugarderte springeren med en gang. Vegard tapte springeren og ga opp.

I klasse 4 spilte Sverre Hoem på førstebordet mot klassens førsterangerte. Sverre er da rangert som førstemann rett under midta. Sverre spilte Larsenåpninga med b3 og kom fint ut, sjøl om han sto litt trangt. Motstanderen ville angripe Sverres kongestilling og rokerte langt, men da fikk Sverre åpnet c-linja, og der fikk han en fribonde rett foran motstanderens konge. Men kongeangrepet til motstanderen ble avgjørende, og Sverre måtte gi tapt for overmakta.

Noen forventninger om førsterunden

(Tore, 5. juli 2018) Turneringssystemet i år er FIDE Swiss Dutch i alle klasser. Det betyr at det er enkelt å regne seg fram til hvem man møter i førsterunden. Systemet deler klassen i to, og førstemann på øverste halvdel møter førstemann på nederste halvdel og så videre. Nå kan det skje endringer i deltakerantallet helt fram til siste frist klokka 14 på lørdag, men vi har allerede nå en liten pekepinn på hvem de ulike skal møte. Og det viktigste er om man er på den øvre halvdelen eller på den nedre halvdelen.
Spillere på den øvre halvdelen vil regne med å vinne mot spillere på den nedre halvdelen.

Og for å ta et enkelt regnestykke for Even i lilleputtklassen. Han er nummer 8 på den nederste halvdelen, og da skal han møte nummer 8 på den øverste halvdelen. Akkurat nå er det David Luangtep Vangen, og det er en god spiller. David slo Eilif Odde i Rosecupen i Molde i juni. sentra
Petter i Junior A er rangert som nummer 17 av 27, og da vil Petter møte en av de svært gode spillerne i førsterunden. Foreløpig ligger det an til å bli André Nielsen (2178) fra Alta. Det samme skjer med Amund i Kadett A som er rangert som nummer 14 av 24. Og da vil Amund møte en av toppspillerne i førsterunden, og akkurat nå ser det ut til å bli Ingrid Skaslien (1957) fra Vålerenga.

Anton Darnell er naturlig nok med et ratingtall på 2012 blant de lavest rangerte i mesterklassen, og han vil møte en spiller på den nedre første halvdelen.

Men resten av spillerne våre, de som spiller i ratingklassene er de fleste rangert på øvre halvdel, og de vil møte en presumptivt dårligere motstander i førsterunden!
Klasse 1 har 49 spillere og Vegard Simensen er forhåndsrangert som nummer 6, mens Eirik Viken Kallset er nummer 12. Audun Hoem på 28. plass vil møte en med høyere rating i førsterunden.

Klasse 2 er Landsturneringas største klasse med hele 77 spillere. Her har vi Tore Kallset blant tetsjiktet før mesterskapet starter med sin sjetteplass. Mens Iver Halse og Bjørn Benjaminsen ligger omtrent på midta. Iver på plass nummer 31 og Bjørn på nummer 34. Alle vil møte lavere ratede spillere i førsterunden.

Klasse 3 har 53 deltakere og Øystein Viken Kallset er rangert som nummer 7. Vegard Viken Kallset er nummer 17 og Øyvind Hoem Vaseng nummer 23. Alle vil møte lavere ratede spillere i førsterunden.
Og Sverre Hoem i klasse 4 er på 28. plass, og da er han akkurat på midta siden det er 57 spillere i klassen. Det kan fort skje endringer. Spillere møter ikke opp, eller det kommer påmeldinger i siste liten, så Sverre får leve i spenning til førsterunden starter om han blir seedet eller ikke.

Ny klasseinndeling etter FIDE-rating

(Tore, 5. juli 2018) Den norske ratinga har blitt tatt bort, og nå gjelder kun FIDE-rating. Dermed har også de gamle ratinggrensene i NM-klassene blitt forandret. Mester er fremdeles over 2000, men klasse 5 er under 1200. Det siste skyldes at FIDE ikke beregner prestasjoner under 1000 i rating.
Ratingklassene er da: Klasse 1: 1800-2000, klasse 2: 1600-1799, klasse 3: 1400-1599, klasse 4: 1200-1399 og klasse 5 under 1200.

I forbindelse med overgangen er det mange spillere som har rykket opp en klasse, og noen har også rykket opp to. Da blir også spillestyrken litt vanskeligere å beregne. Men slik har det alltid vært i NM. Det har alltid kommet noen som har vært underratet.

Rapportering fra hver runde

(Tore, 3. juli 2018) Det blir vanlig opplegg i dette NM som vi har hatt alle NM siden 2011 med unntak av Tromsø-NM. Tore skal kommentere fra hvert parti i hver eneste runde. Kanskje ikke kommentere men heller fortelle hva som foregår.
Det kan være ei utfordring med 14 partier som må følges hele tida. Kjekt er det da at alle partiene spilles i samme sal.

Erfaringa tilsier at det blir oppdatering fra partiene omtrent hvert 20. minutt. Men siden vi har med så mange i år, kan det bli litt mindre om hvert enkelt parti. I hvert fall til å begynne med.
Og hvis det blir fotoforbud etter 15 minutter slik det var i Stavanger i fjor, må Tore prioritere å ta bilder de første minuttene. Håper ikke det, for uti rundene blir det litt kjedelige bilder når man bare har starten av partiet å ta bilde av. Det er sjølsagt ikke lov å ta med mobiltelefoner inn i spillesalen, så det er kamera som må brukes under Landsturneringa.

Våre deltakere

I år er vi flere enn vi har vært på mange år i Landsturneringa. Vi har 14 spillere i 8 klasser.

Mester: Anton Darnell (2012)
Junior A: Petter Andreas Wadstensvik (1913)
Kadett A: Amund Pihl Strand (1693)
Lilleputt: Even Gildestad (1259)
Klasse 4: Sverre Hoem (1279)
Klasse 3: Øyvind Hoem Vaseng (1520), Øystein Viken Kallset (1571) og Vegard Viken Kallset (1545)
Klasse 2: Tore Kallset (1772), Bjørn Benjaminsen (1684) og Iver Halse (1685)(
Klasse 1: Vegard Simensen (1945), Eirik Viken Kallset (1902) og Audun Hoem (1852)
Leder og blogger: Tore Kristiansen

Tidligere NM-sider

Stavanger i 2017
Oslo i 2015 (Nordstrand)
Trondhjem i 2014
Lillehammer i 2013
Sandefjord i 2012
Oslo i 2011 (Njårdhallen)

 

Utskriftsvennlig versjon

Teknisk ansvarlig